FI78175B - Friskluftsventil. - Google Patents

Friskluftsventil. Download PDF

Info

Publication number
FI78175B
FI78175B FI864957A FI864957A FI78175B FI 78175 B FI78175 B FI 78175B FI 864957 A FI864957 A FI 864957A FI 864957 A FI864957 A FI 864957A FI 78175 B FI78175 B FI 78175B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
fresh air
air
air duct
mixing space
warm
Prior art date
Application number
FI864957A
Other languages
English (en)
Other versions
FI864957A0 (fi
FI864957A (fi
FI78175C (fi
Inventor
Helmer Pesonen
Original Assignee
Helmer Pesonen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Helmer Pesonen filed Critical Helmer Pesonen
Priority to FI864957A priority Critical patent/FI78175C/fi
Publication of FI864957A0 publication Critical patent/FI864957A0/fi
Publication of FI864957A publication Critical patent/FI864957A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI78175B publication Critical patent/FI78175B/fi
Publication of FI78175C publication Critical patent/FI78175C/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24FAIR-CONDITIONING; AIR-HUMIDIFICATION; VENTILATION; USE OF AIR CURRENTS FOR SCREENING
    • F24F13/00Details common to, or for air-conditioning, air-humidification, ventilation or use of air currents for screening
    • F24F13/02Ducting arrangements
    • F24F13/06Outlets for directing or distributing air into rooms or spaces, e.g. ceiling air diffuser

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Air-Flow Control Members (AREA)
  • Building Environments (AREA)

Description

x 78175
Raitisilmaventtiili - Friskluftsventil
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen raitisilmaventtiili, asennettavaksi esim. välikattoon, erityisesti navettoja, sikaloita, kanaloita ym. sellaisia varten.
Markkinoilla on olemassa erilaisia manuaalisesti säädettäviä raitisilmaluukkuja ja venttiileitä. Näiden haittana on se, etteivät ne sulkeudu automaattisesti kun rakennuksen sisälle muodostuu ylipaine, esim. joka oven avauksen yhteydessä kylmän ilman virratessa rakennukseen. Tällöin ilman virtaus raitis-ilma-aukossa kääntyy päinvastaiseksi, mikä aiheuttaa ongelmia kattokatteelle ja yläpohjan eristykselle, koska lämmin ilma tiivistyy vedeksi ja tippuu eristyksen päälle.
Toisaalta sisääntuleva kylmä ilma tiivistyy rakennuksen sisällä vedeksi, aiheuttaen muun muassa seinien kastumista ja ikkunoiden jäätymistä. Lisäksi kylmä ilma virtaa eläinten alle aiheuttaen erilaisia sairauksia ja epäviihtyisyyttä eläimille.
Markkinoilla on myös automaattisesti toimivia raitisilmavent-tiileitä, joissa raitisilma otetaan välikaton välistä ja sekoitus tapahtuu suoraan ilmassa. Näiden venttiilien haittana on se, että pakkassäällä kylmän ja lämpimän ilman sekoittuminen ei tapahdu riittävän nopeasti vaan kylmä ilma laskeutuu ilmapatsaana suoraan lattialle ja karjasuojissa eläinten alle.
Kylmän ja lämpimän ilman sekoitus voidaan suorittaa myös sähkö-sekoittimella, mutta tällöin ei pystytä eliminoimaan lämpimän ilman virtausta välikaton väliin ja useasta sähkösekoittajasta aiheutuu vuosittain huomattavia kustannuksia. Lisäksi sähkökatkosten aikana ilmastointi ei toimi ollenkaan, sähkösekoittajät johtavat myös voimakkaampaan ilmankiertoon, joka aiheuttaa lisäongelmia mm. pölyn pysymistä jatkuvasti ilmassa mikä lisää 2 78175 esimerkiksi pölykeuhkovaaraa.
Lisäongelmana on pakkassäällä helposti tapahtuva kondensioveden jäätyminen ja sen aiheuttama venttiilin toiminnan loppuminen.
Esillä olevan keksinnön päämääränä on ratkaista edellä mainitut ongelmat. Tämän päämäärän saavuttamiseksi on muodostettu rai-tisilmaventtiili, asennettavaksi esim. välikattoon, erityisesti navettoja, sikaloita, kanaloita yms. varten, jonka raitisilma-venttiilin muodostaa runko-osa, joka on varustettu sekoitusti-lalla, raitisilmakanava, jonka tulopää avautuu raitisilmapuo-lelle ja poistopää avautuu sekoitustilaan, sekoitetun ilman virtausaukko, joka avautuu sekoitustilasta lämpimään sisätilaan ja jota suljetaan ja avataan läpän avulla, ja lämminilmakanava, jonka alkupää avautuu lämpimään sisätilaan ja loppupää sekoitustilaan, jolle on tunnusomaista se, että lämminilmakanava on siten muotoiltu, että alku- ja loppupään välille muodostuu läm-pölukko.
Keksinnön mukaisen raitisilmaventtiilin suurimpana etuna on se, että kylmä ja lämmin ilma sekoittuvat itse venttiilissä ja sekoittunut ilma laskeutuu valmiiksi lämmenneenä alas. Täten saadaan hyödynnettyä katon pinnassa oleva lämpöisin ilma.
Keksinnön mukaisen raitisilmaventtiilin etuna on myös se, että läppien toiminta on täysin automaattista perustuen sisä- ja ulkoilman paine-eroon. Lisäksi toiminnot eivät tarvitse sähköä eikä säätöä, joten huollon tarve on erittäin vähäinen. Tarvittava avautumisalipaine määritetään läppien painoa säätämällä.
Keksinnön mukaisessa raitisilmaventtiilissä on lämpimän ilman takaisinvirtaus ylipaineen vallitessa estetty automaattisesti sulkeutuvien läppien avulla sekä muotoilemalla lämminilmakanava siten, edullisesti ylösalaisin käännetyn U:n muotoiseksi, että lämminilmakanavan alku- ja loppupään välille muodostuu lämpö-lukko.
781 75 3
Keksinnön mukaisen raitisilmaventtiilin eräänä lisäetuna on se, että sijoittamalla lämminilmakanavan alkupää läppien läheisyyteen niiden yläpuolelle saadaan kondensioveden aiheuttamat toimintahäiriöt minimoitua läppien uiko- ja sisäpinnan välisen lämpötilan eron muodostuessa suhteellisen pieneksi.
Keksinnön mukainen raitisilmaventtiili esitetään seuraavana oheiseen piirustukseen viitaten, jossa:
Kuvio 1 esittää keksinnön mukaista raitisilmaventtiiliä leikkauskuvantona sivulta nähtynä.
Kuvion 1 mukaisesti raitisilmaventtiilissä 20 on runko-osa 1 varustettuna edullisesti sekoitustilalla 9 runko-osan 1 alaosassa, rungon 1 sisäpuolella oleviin ensimmäisten väliseinien 2 muodostama raitisilmakanava 3, jonka tulopää 11 avautuu raitis-ilmapuolelle ja poistopää 12 avautuu sekoitustilaan 9. Kylmä-ilmakanavan 3 ja venttiilin ulkoseinän 10 välissä on lämmin-ilmakanavat 5, jotka on väliseinien 2a avulla muotoiltu siten, että lämminilmakanavien 5 alkupäiden 13 ja loppupäiden 14 väliin muodostuu lämpölukot 4. Lämminilmakanavien 5 muoto on edullisesti ylösalaisin käännetty U. Runko-osan 1 alaosassa on sekoi-tustilan 9 ja huonetilan välissä sekoitetun ilman virtaus-aukot 8, joiden auki- ja kiinnioloa säädetään läpillä 6.
Lämminilmakanavan 5 alkupää 13 on edullista sijoittaa siten, että läpän 6 ulkopinta joutuu lämpimän sisäilman ja sisäpinta lämmenneen sekoitetun ilman huuhtomaksi, jolloin läpän 6 pintojen välinen lämpötilaero muodostuu mahdollisimman pieneksi. Alkupää 13 on täten sopivinta sijoittaa läpän 6 yläpuolelle sen läheisyyteen kuvion 1 mukaisesti.
Raitisilmaventtiili 20 asennetaan edullisimmin eristettyyn väli-kattoon rakennuksen keskelle. Asennus voidaan tehdä ylhäältä päin katon päälle. Venttiilin materiaali on edullisesti eris-tyslevyä ja eristys sivulle päin on hyvä koska venttiili on 4 78175 välikaton lämpöeristeiden 7 sisässä.
Ilmanvaihto suoritetaan siten, että poistoilman puhaltimien viemä ilmamäärä korvataan raitisilmaventtiilin kautta tulevalla raitisilmalla, jonka määrää raitisilmaventtiili säännöstelee automaattisesti. Raitisilmaventtiilien avautumisalipaine voidaan säätää läppien 6 painottamisella. Alipainevaikutus voidaan eliminoida siten, että poistoilman määrä mitoitetaan hieman suuremmaksi kuin tuloilman määrä jolloin tuloilman lämmetessä se laajenee huomattavasti tasapainon muodostuessa tällöin hyväksi.
Raitisilma tulee raitisilmaventtiiliin raitisilmakanavan 3 tulo-pään aukosta 11 (suunta B kuviossa 1) ja siirtyy raitisilmaka-navaa 3 pitkin sekoitustilaan 9 raitisilmakanavan poistopään aukon 12 kautta. Sekoitustilassa kylmä raitisilma kohtaa lämmin-ilmakanavan 5 kautta sekoitustilaan 9 virranneen (suunta A) lämpimän ilman sekoittuen siihen. Lämmin sekoittunut ilmamassa virtaa tämän jälkeen aukoista 8 huoneilmaan (suunta C), jossa se lämpenee lisää laajeten samalla huomattavasti.
Ovea avattaessa virtaa sisään kylmää ilmaa aiheuttaen ylipaineen, joka aiheuttaa lämpimän ilman takaisinvirtauspyrkimyksen raitisilmaventtiilin kautta. Tämä on estetty tehokkaasti siten, että läpät 6 sulkeutuvat välittömästi ylipaineen syntyessä ja lämminilmakanavaan 5 virtaava lämmin ilma jää lämpölukkoon 4.
Edellä esitetty suoritusmuotoesimerkki on tarkoitettu vain selventämään keksinnön mukaista raitisilmaventtiiliä ja se ei ole tarkoitettu rajoittamaan seuraavassa esitettävien patenttivaatimusten mukaista keksinnöllistä ajatusta.

Claims (3)

5 78175
1. Raitisilmaventtiili, asennettavaksi esim. välikattoon, erityisesti navettoja, sikaloita kanaloita yms, varten, jonka raitisilmaventtiilin (20) muodostaa runko-osa (1), joka on varustettu sekoitustilalla (9), raitisilmakanava (3), jonka tulopää (11) avautuu raitisilmapuolelle ja poistopää (12) avautuu sekoitustilaan (9), sekoitetun ilman virtausaukko (8), joka avautuu sekoitustilasta lämpimään sisätilaan ja jota suljetaan ja avataan läpän (6) avulla, ja lämminilmakanava (5), jonka alkupää (13) avautuu lämpimään sisätilaan ja loppupää (14) sekoitustilaan (9), tunnettu siitä, että, lämminilmakanava (5) on siten muotoiltu, että alku- ja loppupään välille muodostuu lämpölukko (4).
2. Patenttivaatimuksen 1-2 mukainen raitisilmaventtiili, tunnettu siitä, että, lämminilmakanava (5) on muodostettu rungon (1) väliseinämän (10) ja ensimmäisen väliseinän (2) väliin asennetun toisen väliseinän (2a) avulla.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen raitisilmaventtiili, tunnettu siitä, että, lämminilmakanava (5) on poikkileikkaukseltaan ylösalaisin käännetty U.
FI864957A 1986-12-04 1986-12-04 Friskluftsventil. FI78175C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI864957A FI78175C (fi) 1986-12-04 1986-12-04 Friskluftsventil.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI864957A FI78175C (fi) 1986-12-04 1986-12-04 Friskluftsventil.
FI864957 1986-12-04

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI864957A0 FI864957A0 (fi) 1986-12-04
FI864957A FI864957A (fi) 1988-06-05
FI78175B true FI78175B (fi) 1989-02-28
FI78175C FI78175C (fi) 1989-06-12

Family

ID=8523606

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI864957A FI78175C (fi) 1986-12-04 1986-12-04 Friskluftsventil.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI78175C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI864957A0 (fi) 1986-12-04
FI864957A (fi) 1988-06-05
FI78175C (fi) 1989-06-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3517601A (en) Air intake,mixer and recirculator system
US4760773A (en) Ventilator closure
US6321687B1 (en) Individual room duct and ventilation system for livestock production building
US4292927A (en) Swine shelter ventilating system
CN102630572A (zh) 一种有窗式畜舍的冬季通风保暖系统
JPH0670528B2 (ja) ソーラーシステムハウス
FI78175B (fi) Friskluftsventil.
CA1134667A (en) Livestock barn ventilation system
US2127095A (en) Air circulatory system
CN213939311U (zh) 一种带有保温保湿装置的育雏室
JP2905417B2 (ja) 空気循環建物
JPS6454152A (en) Ventilating device for building
WO1996041520A1 (en) Method and system for ventilation of a building
EP0009359A1 (en) Gas flow apparatus, especially for a ventilator for large buildings
JPS646367B2 (fi)
FI83698C (fi) Anordning foer klimatisering av rum.
US3285153A (en) Building ventilating system
JPS6110129Y2 (fi)
US2018997A (en) Ventilation of houses
JPS6011392Y2 (ja) 畜舎
RU2347148C2 (ru) Естественная теплообменная осушающая система терентьева вентиляции животноводческих ферм
SU1672137A1 (ru) Система кондиционировани воздуха животноводческого помещени
DK142509B (da) Ventilationsanlæg.
JPH0362979B2 (fi)
JP3607372B2 (ja) 調理室用換気装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: PESONEN, HELMER