FI77988B - Laossystem i ett skidbindsle. - Google Patents
Laossystem i ett skidbindsle. Download PDFInfo
- Publication number
- FI77988B FI77988B FI880516A FI880516A FI77988B FI 77988 B FI77988 B FI 77988B FI 880516 A FI880516 A FI 880516A FI 880516 A FI880516 A FI 880516A FI 77988 B FI77988 B FI 77988B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- lever
- reading
- wedge
- lever member
- welding system
- Prior art date
Links
Landscapes
- Footwear And Its Accessory, Manufacturing Method And Apparatuses (AREA)
Description
77988
Lukitusjärjestelmä suksisiteessä
Keksintö kohdistuu patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa esitettyyn lukitusjärjestelmään suksisiteessä. Tällainen lukitusjärjestelmä on tunnettu mm. suomalaisesta patentista 21487 ja suomalaisesta patentti-5 hakemuksesta 862442. Nämä tekniikan tason mukaiset suksisiteet lukitaan siten, että niiden reunoihin kiinnitetyt puristuskappaleet puristuvat jalkineen reunosta vasten molemmilta sivuilta ja puristuskappaleet lukitaan paikoilleen vipumaisten elinten avulla, 10 jotka saatetaan toistensa yhteyteen ja lukitaan kiin ni toisiinsa toisessa osassa olevan lukituskielen tai vastaavan muoto-osan avulla, joka painetaan osien jouston avulla toisen lukituselimen taakse. Tämänkaltaisten siteiden avaaminen saattaa kuitenkin tuottaa 15 vaikeuksia ja vaatii kumartumista, ennen kuin luki- tuskieli saadaan erilleen toisen elimen alta.
Nykyään käytössä olevissa maastosuksiin tarkoitetuissa ns. eräsiteissä esiintyy vielä selvemmin sama on-20 gelma. Näissä käytetään jalkineen kannan takaa kulke via remmejä tai vastaavia, jotka ovat hankalia käyttää.
Keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut 25 epäkohdat ja saada aikaan suksisiteen lukitusjärjes telmä, jossa sekä lukitus että avaaminen voidaan suorittaa kumartumatta. Tämän toteuttamiseksi keksinnön mukaiselle suksisiteen lukitusjärjestelmälle on pääasiassa tunnusomaista se, mikä on esitetty patentti-30 vaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa. Kun lukitusjärjes telmä käsittää keksinnön mukaisesti toiseen yhteis-toimivista elimistä järjestetyn kiilaelimen, jota voidaan liikuttaa elinten välistä tilaa kohti sen 2 77988 saattamiseksi kontaktiin toisen elimen kanssa, voidaan mainittuja elimiä etäännyttää toisistaan kiila-elintä painamalla siten, että elimet liikkuvat toistensa suhteen oleellisesti kääntymissuuntaansa vasten 5 kohtisuoraan suuntaan joustonsa ansiosta, jolloin lu-kituskieli vapautuu. Tämä antaa mahdollisuuden aukaista lukitus esim. ylhäältäpäin suksisauvan kärjellä tarvitsematta kumartua, jolloin kiilaelin voidaan kiinnittää sopivalla tavalla siten, että siihen voi-10 daan näin vaikuttaa. Tällaisia edullisia toteutusvaihtoehtoja on esitetty oheisissa epäitsenäisissä vaatimuksissa.
Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin viittaa-15 maila oheisiin piirustuksiin, joissa kuva 1 esittää keksinnön mukaista lukitusjärjestelmää ylhäältäpäin nähtynä, 20 kuva 2 esittää keksinnön mukaista lukitusjärjestelmää alhaaltapäin nähtynä, kuva 3 esittää keksinnön mukaista lukitusjärjestelmää sivulta leikkauksena kuvan 1 linjaa A-A pitkin 25 ja kuva 4 esittää keksinnön mukaisen lukitusjärjestelmän käsittävää suksisidettä kokonaisuudessaan.
30 Kuvissa 1-3 esitetyssä järjestelmässä on kaksi toistensa kanssa yhteistoiminnassa olevaa osaa, vipueli-met 3a ja 3b, jotka on järjestetty kääntymään toisiaan kohti vipuihin yhteydessä olevien puristuselin-ten kääntämiseksi siteessä olevan jalkineen reunosta 35 vasten. Tämä toiminta käy parhaiten selville kuvasta 3 77988 4, jossa on esitetty kummassakin siteen sivureunassa oleva siteen sisällepäin kääntyvä leukamainen puris-tuselin 2a, 2b jotka on kiinnitetty kääntyviksi siteen 1 rungon muodostavan pohjalevyn sivureunan suun-5 täisten tankojen 12a, 12b varassa, joista tangoista kumpikin on yhteydessä omaan siteen pituussuunnassa nähden poikittaiseen vipuunsa 3a ja 3b, jotka muodostavat juuri edellä mainitut yhteistoimivat elimet. Tangot ja niihin liittyvät vivut ovat edullisimmin 10 valmistetut n. 4-6 mm läpimittaisesta metallilangas-ta. Kuvan 4 esimerkissä vivut 3a ja 3b on järjestetty siteen 1 rungon etupuolelle kääntyviksi lähestulkoon vaakasuoraan asentoon toistensa yhteyteen, jolloin vipu 3a sijaitsee vivun 3b etupuolella. Tällöin en-15 simmäisen vipuelimen 3a päässä oleva lukituskieli 7 painuu osien sivusuuntaisen jouston ja muotoilunsa ansiosta toisen vipuelimen 3b alle ja muodostaa tämän toisen vipuelimen 3b päässä olevan, ensimmäiseen vi-puelimeen 3a kontaktissa olevan elimen 13 kanssa vas-20 tinelinparin, jotka estävät vipujen kääntymisen ylöspäin irti lukituksesta. Kuvan 4 esittämässä tapauksessa toisen vipuelimen 3b päässä oleva vastinelin 13 on ensimmäistä vipuelintä 3a ympäröivä rengas, joka estää vipujen irtoamisen toisistaan ja aiheuttaa sa-25 maila sen, että kun ensimmäistä vipuelintä 3a painetaan alaspäin, myös toinen vipuelin 3b painuu alaspäin lukitusasentoa kohti renkaan 13 liukuessa ensimmäistä vipuelintä 3a pitkin.
30 Keksinnön mukaisesti ensimmäiseen vipuelimeen 3a on kiinnitetty kiilaelin 9, joka käsittää ensimmäisen vipuelimen 3a kääntymistasoon (taso, jota pitkin vipuelimen 3a voidaan ajatella kulkevan sen kääntyessä alaspäin lukitusasentoon) nähden vinon kiilapinnan 35 9a, joka näkyy parhaiten kuvassa 3. Kiilaelin 9 on 4 77988 kiinnitetty ensimmäisen vipuelimen 3a siteen 1 runkoa kohti taivutettuun päähän järjestettyyn keinuvipuun 4, jolloin keinuvipua alas painettaessa kiilaelin 9 työntyy alaspäin ja koska sen kiilapinta 9a on vinos-5 sa asennossa keinuvivun kääntymistasoon nähden ja kontaktissa toisen vipuelimen 3b pintaan, kiilaelimen 9 painuminen alaspäin saa pinnan 9a välityksellä aikaan vipuelinten 3a ja 3b etääntymisen niiden käänty-mistasoa vastaan oleellisesti kohtisuorassa suunnassa 10 poispäin toisistaan em. kiilapinnan 9a vinouden ansiosta. Keinuvipu tulee tällöin olla kiinnitetty ensimmäiseen vipuelimeen 3a siten, että se ei pääse liikkumaan em. etäännyttämissuunnassa ensimmäisen vipuelimen 3a suhteen ja kiinnitystä tullaan kuvaamaan 15 jäljempänä. Vipuelimet 3a ja 3b ovat valmistettu joustavasta, n. 4-6 mm paksuisesta metallilankamate-riaalista ja vipuelinten etääntyessä toisistaan kiilaelimen 9 ja niiden sivusuuntaisen jouston ansiosta ensimmäisen vipuelimen 3a vapaassa päässä oleva luki-20 tuskieli 7 pääsee irti toisen vipuelimen 3a alta ja lukitus näin ollen irtoaa. Mikäli lukituskieli halutaan mitoittaa varmuussyistä siten, että sen ulottuvuus toisen vipuelimen pituussuuntaa vastaan kohtisuorassa suunnassa on suuri, voidaan ajatella, että 25 kiilaelimen 9 avulla suoritetaan alustava lukituskie-len siirto ja lopullinen irrotus saadaan aikaan työntämällä vipuelintä 3a hieman eteenpäin jäljempänä kuvatun kuppimaisen osan 6 avulla.
30 Kuvista 1 ja 2 käy parhaiten ilmi keinuvivun 4 toimintaperiaate ja rakenne. Keinuvipu 4 on levymäinen metallikappale, joka on kiinnitetty ensimmäisen vipu-elimen 3a mutkalle taivutettuun, vapaasta päästään siteen 1 runkoon päin suuntautuvaan päähän, jolloin 35 mainittu pää muodostaa keinuvivun 4 kääntöakselin, 5 77988 joka on oleellisesti kohtisuorassa vipuelimen 3a kääntymistasoa vastaan. Levymäisen keinuvivun 4 alapinnalle on niitattu metallikappale 14 siten, että vipuelimen 3a taivutettu pää on tämän kappaleen 14 ja 5 vivun 4 alapinnan välissä, jolloin em. kiinnityskohta on muotoiltu siten, että keinuvipu 4 pääsee kääntymään tässä kohdassa. Lisäksi em. kiinnityskohta voidaan muotoilla niin, että keinuvipu 4 ei pääse liukumaan ensimmäisen vipuelimen 3a taivutettua päätä pit-10 kin, vaan pysyy kiinteäasemaisena kiertoakselinsa suhteen. Tämä voidaan tehdä muotoilemalla em. taivutettuun päähän ja kappaleeseen 14 toisiaan vastaavia kohoumia ja syvennyksiä, jotka estävät em. liikkeen.
15 Keinuvipu 4 on yläpuolelta muodostettu kuppimaiseksi osaksi siten, että vivun muodostavan levymäisen kappaleen reunat on taivutettu ylöspäin. Tällöin vivun 4 kääntöakselin molemmille puolille muodostuvat kuppimaiset osat 5 ja 6. Vastaavasti alapuolella olevassa 20 kiinni niitatussa kappaleessa 14 on vipuelimen 3a puolella keinuvivun kääntöakselia edellä kuvattu kii-laelin 9, joka suuntautuu keinuvivun 4 alapinnasta alaspäin vipuelinten 3a ja 3b väliin, ja sen kiila-pinta 9a on kontaktissa toiseen vipuelimeen 3b. Kii-25 laelin 9 on kuppimaisen osan 6 alapuolella. Ensimmäisen vipuelimen 3a vapaan pään taivutetun mutkan ulkopuolella on niitatussa kappaleessa 14 oleva edellä mainittu lukituskieli 7, joka on kontaktissa toisen vipuelimen 3b alapintaan lähellä kohtaa, jossa toinen 30 vipuelin 3b on taivutettu poikittaiseen asentoon siteen 1 rungon reunassa olevaan kiertotankoon 12b nähden. Lukituskieli 7 on toisen kuppimaisen osan 5 alapuolella. Lisäksi niitattuun kappaleeseen 14 kuuluu vielä pysäytysuloke 8, joka on kontaktissa ensimmäi-35 sen vipuelimen 3a alapinnan kanssa samalla puolella 6 77988 keinuvivun 4 kääntöakselia kuin kiilaelin 9, ja tämä varmistinuloke 8 estää keinuvivun 4 ympäri keikahta-misen ja varmistaa lukituskielen 7 pysymisen lukitus-asennossa.
5 Kiilaosaa 9 voidaan nyt painaa alaspäin painamalla esim. suksisauvan kärjellä kuppiosaa 6, jolloin kei-nuvipu 4 kääntyy akselinsa suhteen siten, että kiila-osa työntyy alaspäin ja edellä kuvattu lukituksen avautuminen tapahtuu. Tämän liikkeen aikana lukitus-10 kieli 7 ei pääse vastaavasti ylöspäin, vaan se tukee keinuvivun 4 kääntöliikettä vastautumalla toisen vi-puelimen 3b alapintaan, kunnes vipuelimet 3a ja 3b ovat kiilaelimen 9 vaikutuksesta etääntyneet toisistaan sen verran, että lukituskieli irtoaa vipuelimen 15 3b alta. Irrotuksen loppuvaiheessa voidaan kuppiosaa työntää myös hieman eteenpäin, jotta lukituskieli varmasti irtoaa toisen vipuelimen 3b alta. Tämä on edullista siinä tapauksessa, että lukituskieli on mitoitettu pitkäksi, jolloin kiilaelimen liike ei yk-20 sinomaan riitä irrottamaan lukitusta. Lukittaessa taas sidettä voidaan painaa lukituskielen 7 puoleista kuppiosaa 5 alaspäin, jolloin keinuvipu 4 ei pääse kääntymään pysäytysulokkeen 8 vastautuessa ensimmäisen vipuelimen 3a alapuolelle ja lukituskieli toimii 25 tällöin vipuelimen 3a päähän jäykästi liittyvän lukituskielen tavoin. On huomattava, että lukituskieli 7 voidaan järjestää myös kiinteästi vipuelimen 3a päähän liittyväksi, jolloin keinuvivun 4 tai muun vastaavan vivun avulla aiheutetaan ainoastaan kiilaeli-30 men 9 liike lukituksen irrottamiseksi.
Keinuvivussa 4 on lisäksi toisen kuppiosan 5 takareunaan liittyvä, siitä siteen 1 runkoon päin suuntautuva olake 11, jonka avulla keinuvipua 4 ja samalla vipuelimen 3a päätä voidaan esim. suksen reunalla 7 77988 työntää eteen ja alaspäin, jolloin lukituskieli 7 vapautuu. Samoin lukitus voidaan avata työntämällä suksisauvan kärjellä myös toista keinuvivun 4 kuppiosaa 5 alaspäin ja eteenpäin, jolloin kiilaelintä 9 ei 5 käytetä hyväksi. Lukitusjärjestelmää voidaan näin ollen käyttää hyvin monipuolisesti.
Keksintöä ei ole pyritty mitenkään rajoittamaan vain edellisessä selityksessä ja oheisissa piirustuksissa 10 esitettyyn suoritusmuotoon, vaan sitä voidaan muunnella patenttivaatimusten esittämän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa. Lukitusjärjestelmää voidaan käyttää muissakin, kuin kuvan 4 esittämissä siteissä, yleensä kaikissa siteissä, joissa on vipumainen luki-15 tuselin, joka voidaan lukita edellä esitetyllä tavalla lukituskielen avulla sopivan vastinelimen yhteyteen. Erityisesti keksintö on sopiva maastokäyttöön tarkoitettuihin ns. eräsiteisiin.
Claims (9)
1. Vipuelimen (3a) ja sen vastinelimen (3b) käsittävä lukitusjärjestelmä suksisiteessä (1), jonka reunassa on puristuselin (2a), johon vipuelin (3a) on yhteydessä, jolloin vipuelin (3a) on järjestetty saa-5 maan aikaan sitä vastinelimeen (3b) päin lukitusasen-toon käännettäessä puristuselimen (2a) puristusliik-keen siteessä (1) olevan jalkineen reunosta vasten, jolloin vipuelin (3a) ja vastinelin (3b) on järjestetty yhteistoimiviksi elimiksi siten, että toisessa 10 niistä on lukituskieli (7) tai vastaava muoto-osa, joka on järjestetty lukitusasennossa estämään kontaktissa toisen yhteistoimivan elimen kanssa osien suhteellisen liikkeen poispäin toisistaan lukitusliik-keen suuntaan nähden vastakkaiseen suuntaan, jolloin 15 lukitus on mahdollistettu yhteistoimivien elimien (3a, 3b) suunnaltaan vipuelimen (3a) kääntymissuuntaa vasten kohtisuoran jouston ansiosta, tunnettu siitä, että ensimmäiseen (3a) lukitusjärjestelmässä yhteistoimivista elimistä (3a, 3b) on järjestetty 20 toista elintä (3b) kohti liikutettava kiilaelin (9), joka on järjestetty liikkeensä aikana kontaktissa toiseen elimeen (3b) etäännyttämään elimiä (3a, 3b) toisistaan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suksiside, tun nettu siitä, että sekä vipuelin (3a) että sen vastinelin (3b) on yhdistetty jalkineen kärkeä varten tarkoitettuun siteen (1) runkoon.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen lukitusjärjestelmä, tunnettu siitä, että kiilaelin (9) on järjestetty vipuun (4), joka on kiinnitetty 9 779S8 ensimmäiseen lukitusjärjestelmän elimistä (3a) kääntyväksi kiilaelimen (9) kohdalla elinten (3a, 3b) välistä tilaa kohti.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen lukitusjärjestel- mä, tunnettu siitä, että kiilaelimen (9) käsittävä vipu (4) on kiinnitetty kääntyväksi vipu-elimeen (3a).
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen lukitusjärjestel- mä, tunnettu siitä, että kiilaelimen (9) käsittävä vipu (4) on kiinnitetty kääntyväksi vipu-elimen (3a) kääntymistasoa vastaan oleellisesti kohtisuoran akselin suhteen. 15
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen lukitusjärjestel- mä, tunnettu siitä, että kiilaelin (9) on järjestetty suuntautumaan elinten (3a, 3b) välistä tilaa kohti ylhäältäpäin, ja vipuun (4) on kiinnitet- 20 ty myös lukituskieli (7) tai vastaava muoto-osa, joka on lukitusasennossa kontaktissa vastinelimen (3b) alapuolella.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen lukitusjärjestel- 25 mä, tunnettu siitä, että kiilaelin (9) ja lukituskieli (7) on järjestetty eri puolille vivun (4) kääntöakselia.
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 3-7 mukai- 30 nen lukitusjär jestelmä, tunnettu siitä, että vipu (4) on levymäinen osa, jonka reunat on käännetty ylöspäin kuppimaisen osan (5, 6) muodostamiseksi, ja että osan alapintaan on kiinnitetty kiilaelin (9) sekä mahdollisesti lukituskieli (7). 10 77988
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen lukitusjärjestelmä, tunnettu siitä, että vipuelimen (3a) kanssa yhteistoimiva vastinelin (3b) on sinänsä tunnetusti toinen vipuelin, joka on jär-5 jestetty kääntymään lukitusasentoon ensimmäisen vipu-elimen (3a) suhteen vastakkaiseen suuntaan ja on yhteydessä omaan puristuselimeensä (2b) siteen (1) reunassa. 11 7798 8 Patentkrav;
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI880516A FI77988C (fi) | 1988-02-05 | 1988-02-05 | Laossystem i ett skidbindsle. |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI880516A FI77988C (fi) | 1988-02-05 | 1988-02-05 | Laossystem i ett skidbindsle. |
FI880516 | 1988-02-05 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI880516A0 FI880516A0 (fi) | 1988-02-05 |
FI77988B true FI77988B (fi) | 1989-02-28 |
FI77988C FI77988C (fi) | 1989-06-12 |
Family
ID=8525854
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI880516A FI77988C (fi) | 1988-02-05 | 1988-02-05 | Laossystem i ett skidbindsle. |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI77988C (fi) |
-
1988
- 1988-02-05 FI FI880516A patent/FI77988C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI77988C (fi) | 1989-06-12 |
FI880516A0 (fi) | 1988-02-05 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI71063B (fi) | Skidbindning speciellt foer terraengskidning | |
US4551932A (en) | Ski boot construction | |
US4265034A (en) | Ski boot | |
US5577757A (en) | Binding system for slide boards, particularly snow boards, as well as boots for use with such a binding system | |
EP2116145B1 (en) | Ski boot, in particular for ski mountaineering | |
US3884487A (en) | Ski brake | |
FI74210B (fi) | Skidbindning foer terraengskidning. | |
US4036509A (en) | Ski brake apparatus | |
US4061356A (en) | Safety arrangement for a ski | |
US5085454A (en) | Cross-country ski binding | |
CZ297119B6 (cs) | Ledovcová macka pro horolezectví | |
FI77988B (fi) | Laossystem i ett skidbindsle. | |
FR2377816A1 (fr) | Fixation de securite combinee pour ski de fond et ski de descente | |
JP2002510237A (ja) | スノーボード用ステップイン型ビンディング | |
US3861700A (en) | Cross-country type ski binding system | |
US4266801A (en) | Braking device for skis | |
US4322091A (en) | Cross country ski binding | |
FR2497109B1 (fr) | Fixation de ski a declenchement | |
US5177885A (en) | Device for closing and for clamping a ski boot and ski boot thus equipped | |
FR2506172A1 (fr) | Plaque d'appui de semelle pour fixation de securite de ski | |
JPS595308B2 (ja) | スキ−靴から外れた後のスキ−の制動のための装置 | |
US3529845A (en) | Safety binding metal for heel of ski boots | |
US3989273A (en) | Heel mounting device for ski binding | |
US4109932A (en) | Ski binding of the toe binding type | |
FI85652B (fi) | Skidbindning. |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: KUUSAMON UISTIN OY |