FI77312B - Upphaengningsband och foerfarande att haenga upp roer, roerknippen eller liknande. - Google Patents

Upphaengningsband och foerfarande att haenga upp roer, roerknippen eller liknande. Download PDF

Info

Publication number
FI77312B
FI77312B FI861426A FI861426A FI77312B FI 77312 B FI77312 B FI 77312B FI 861426 A FI861426 A FI 861426A FI 861426 A FI861426 A FI 861426A FI 77312 B FI77312 B FI 77312B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
strip
hole
edges
edge
web
Prior art date
Application number
FI861426A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI77312C (fi
FI861426A (fi
FI861426A0 (fi
Inventor
Sakari Hautala
Original Assignee
Sakari Hautala
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sakari Hautala filed Critical Sakari Hautala
Priority to FI861426A priority Critical patent/FI77312C/fi
Publication of FI861426A0 publication Critical patent/FI861426A0/fi
Publication of FI861426A publication Critical patent/FI861426A/fi
Publication of FI77312B publication Critical patent/FI77312B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI77312C publication Critical patent/FI77312C/fi

Links

Landscapes

  • Clamps And Clips (AREA)

Description

7731 2
Kannatinnauha ja menetelmä putkien, putkinippujen tai senkaltaisten ripustamiseksi
Upphängningsband och förfarande att hänga upp rör, rörknippen eller liknande
Keksinnön kohteena on kannatinnauha putkia tai senkaltaisia varten, joka olennaisesti litteänä käsittää lävistetyn uuman sekä nauhan keskelle päin ulottuvat muotoutumat. Keksinnön kohteena on myös menetelmä putkien, putkinippujen tai senkaltaisten ripustamiseksi, missä putkien ympärille sijoitetaan reiitetty metallista tai muovista tai vastaavasta valmistettu olennaisesti litteä kannatinnauha
Tunnetaan ennestään kannatinvälineitä, joilla rakennus- tai asennustyön yhteydessä ripustetaan putkia tai senkaltaisia pitkänomaisia kappaleita tavallisesti kiinteään kannatinraken-teeseen. Eräänä tyyppinä voidaan mainita kiinteät kannattimet, jotka määrämuotoisina ympäröivät ripustettavia kappaleita. Tällaisia kannattimia käytetään yleensä tilanteissa, missä ripustettava kappale sinänsä on suhteellisen raskas, jolloin kannattimenkin tulee olla hyvin tukeva.
Useimmissa tapauksissa on tyypillistä, että samalla työmaalla ripustettavien kappaleiden tai kappalenippujen paksuudet eri tilanteissa ovat hyvinkin erilaiset. Kannattimen tulee siten yleisen käyttökelpoisuuden takia mieluummin olla siten muotoiltu, että sama kannatin on sovellettavissa ripustettavien kappaleiden eri läpimitoille. Tässä suhteessa notkea kannatinnauha on varsin edullinen ratkaisu. Edellytyksenä on tällöin kuitenkin, että nauha on riittävän luja kantaakseen ripustettavan kappaleen myös siinä tilanteessa, että esimerkiksi putki on täytettynä nesteellä, jossa lisäksi esiintyy dynaamisia voimia tms.
/
Eri läpimitoille soveltuvan kannatinnauhan tulee olla helposti säädettävissä siten, että työmaalla ilman erikoistyökaluja 2 77312 helposti voidaan ripustaa erikokoisia putkia tai senkaltaisia kappaleita. Tunnetut kannatinnauhat käsittävät tällöin yleensä metallista valmistetun litteän nauhan, jonka uumaan on tehty reikiä. Asennuksessa nauha kääritään ripustettavan kappaleen ympärille ja nauhan molemmat päät taitetaan yhteen, minkä jälkeen likimain vastakkain sijaitsevien reikien läpi asennetaan pultti, niitti, rautalanka tai senkaltainen liitosväline. Tavallinen kannatinnauha muodostuu siten yleensä litteästä nauhasta, jossa on peräkkäin sijaitsevat reiät.
Toistaiseksi tunnetuilla kannatinnauhoilla on haittana, että yleensä hankalassa paikassa olevassa työkohteessa on käytettävä nauhan sitomiseen erillisiä kappaleita kuten ruuveja, niittejä tai senkaltaisia. Näiden käyttö on vielä siksi hankalaa, koska nauha yleensä ei ole valmiiksi taivutettuna toivottuun muotoon vaan joustaen pyrkii joko oikenemaan tai kiertymään. Tällöin nauhan sitominen ripustettavan kappaleen ympärille edellyttää joustavan nauhan kahden pään pitämistä yhdessä, samalla kun on yritettävä pujottaa ruuvi tai vastaava kahden reiän läpi, jotka reiät eivät yleensä vielä osu aivan kohdakkain.
Mainittujen ongelmien poistamiseksi on kehitetty keksinnön mukainen kannatinnauha, jonka tunnusomaiset piirteet ilmenevät oheisista patenttivaatimuksista. Lisäksi on kehitetty patenttivaatimuksissa kuvattu menetelmä putkien tai senkaltaisten ripustamiseksi, jolloin käytetään keksinnön mukaista kannatin-nauhaa.
Seuraavassa esitetään keksintö oheisiin kuvioihin viitaten, missä
Kuvio 1 esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaista nauhaa,
Kuvio 2 esittää edellä kuvattua nauhaa sijoitettuna ripustettavan kappaleen ympärille, ja
II
3 77312
Kuvio 3 esittää keksinnön mukaisen nauhan lovituksen eräitä var iaatioita.
Kuvion 1 mukaisessa nauhassa 1 on litteä uumaosa, jossa on yksi tai sopivasti useampi reikä 3. Lisäksi keksinnön mukaisessa nauhassa on nauhan reunasta 4 uumaan 2 päin ulottuvat lovet tai raot 5. Keksinnön mukaan lovien 5 ainakin toinen sivu 6 ulottu olennaisest kohtisuoraan nauhan 1 pituusakselia A-A vastaan. Keksinnön mukaisen nauhan uumassa oleva yksittäinen tai reikäsarjaan kuuluva reikä 3 käsittää nauhan 1 pituussuunnassa kiilamaisesti suippenevan osuuden 7 ja olennaisesti akselin A-A suhteen olennaisesti kohtisuoran tukisivun 8. Suippeneva reikäosuus 7 määräytyy kahden tukisivusta 8 toisiaan kohti terävässä kulmassa olevan lukitussivun 9 kautta. Reiän 3 tukisivun 8 vastapäätä oleva osuus käsittää olennaisesti pyöreän osan 10.
Keksinnön mukaan ripustettava kappale kiinnitetään kantavaan rakenteeseen (kuvaan 2 viitaten) seuraavalla tavalla:
Kannatinnauha viedään kappaleen 17 ympärille minkä jälkeen nauhan 1 toinen pää 18 kierretään enintään 90 nauhan pituus-akselin A-A ympäri. Sen jälkeen nauhan pää 18 viedään edelleen tasomaisen litteänä nauhan toisessa päässä 19 lähellä ripustettavan kappaleen 17 pintaa sijaitsevan reiän 3 läpi. Nauha 1 kiristetään sopivaan tiukkuuteen kappaleen 17 ympärille niin pitkälle että nauhan 1 reunassa 4 ainakin toiselta sivultaan likimain kohtisuoraan nauhan 1 reunaan 4 nähden ulottuva lovi tai rako 5 asettuu reiän 3 kohdalle. Kiristyksen jälkeen nauha 1 taas oikaistaan nauhan 1 loven tai raon 5 kohdalla olevan uumaosuuden 11 lukitsemiseksi toisessa suunnassa reiän 3 pohjaan 8 nauhan pituussuuntaan nähden suippenevan reiän 7 vinojen sivujen 9 kiilavaikutuksesta. Tällöin reunalovitus 5 määrää toisessa suunnassa nauhaosuuksien keskinäisen aseman ja nauha muodostaa suljetun silmukan ripustettavan kappaleen ympärille. Lukituksen jälkeen nauha 1 kiinnitetään ainakin 4 77312 toisesta, reikien 3 suippenevien reunojen 9 nuolen tapaan osoittamasta päästä 19 sopivasti pyöreän reikäosuuden 10 läpi menevillä kiinnitysvälineillä kannatinrakenteeseen.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan reiän 3 aukon reunat ovat katkaistun kolmion 9-8-9 muotoiset, jonka kärkeen on sovitettu ympyrä 10, jolloin kolmion kannan 9 leveys on likimain nauhan paksuuden verran lovien 5 välistä uumaosaa 11 suurempi. Kolmion muotoisessa reiässä, ja varsinkin sellaisessa reiässä, joka muodostuu kolmiosta ja siihen sovitetusta ympyrästä, saavutetaan suurin lävistäjä jo suunnassa, joka ei ole vielä ole täsmälleen nauhan akselin suuntainen. Täten nauhaa ei tarvitse välttämättä kääntää täydet 90 , vaan kuviossa 1 esitetyssä tapauksessa riittää nauhan pään kiertäminen n 75 . Kun kysymyksessä on suuren kantavuuden omaava jäykkä nauha on tästä vähäisemmästä ja kulman vaihteluakin sallivasta kiertä-mistarpeesta erityisen suuri hyöty varsinkin hankalisssa asen-nuskohdissa.
Keksinnön erään toisen suoritusmuodon mukaan sopivasti vastakkain tasavälein sijaitsevien reunalovien 5 reunat 6, 12 ovat viistetyt kohdistamisen helpottamiseksi. Reunat 6, 12 voivat lisäksi olla muodoltaan ja toteutukseltaan joustavasti kiilamaiset kuten kuviossa 3 esitetään. Tämä kiilamaisuus lukitsee loven 5 käyttötilanteessa tukevasti reiän 3 kiilamaisten sivujen 9 vieressä olevaa uumaosaa 13 vastaan kun nauhan oikaisu suoritetaan reunalovien sivun joustoa vastaan.
Keksinnön vielä erään suoritusmuodon mukaan on reiän 3 ympyränmuotoisen osuuden 10 ympäillä lisäreikäsarja 14, johon tarvittaessa voidaan sitoa lanka lisälukituksen aikaansaamiseksi erityisesti dynaamisissa kuormitustapauksissa. Tämä lisälukitus on helppo suorittaa siinä vaiheessa kun nauhan varsinainen asennus jo on tehty ja nauha, pysyy paikallaan. Nämä lisäreiät ovat vastaavalla tavalla käyttökelpoiset lisä-varmistuksen aikaansaamiseksi esim. niittejä käyttäen.
5 7731 2
Keksinnön mukaisen nauhan loppukiristys on tarvittaessa suoritettavissa myös esimerkiksi siten, että kiinnitettävän kappaleen 17 ja nauhan päitä yhdistävän liitoksen väliset nauha-osuudet 20 ja 21 kiristetään toisiaan vastaan pyöreiden reikä-osuuksien 10 läpi menevillä pulteilla tai sidelangoilla. Tämäkin kiristys on helppo suorittaa varsinaisen asennuksen jälkeen.
Ripustettavan kappaleen varsinainen ripustus tapahtuu kanna-tusnauhan välityksellä, jolloin nauhan toinen vapaa pää 19 esim. ruuveilla kiinnitetään varsinaiseen kantavaan rakenteeseen. Tällöin irrallisten ruuvien käyttö hankalissa paikoissa ulkona pakkasessa saattaa muodostaa hyvin vaikean tehtävän. Tästä syystä on kehitetty keksinnön mukainen suoritusmuoto missä käytetään hyväksi kannatinnauhan reiän 3 erikoista muotoa siten, että kunkin reiän 3 ympyränmuotoinen osuus 10 muodostaa kierrealkion ruuville. Tämä on toteutettu siten, että ainakin toinen reikäosan 10 kolmiomaiseen reikäosuuteen 7 rajoittuvista reunaosuuksista 15 sijaitsee uuman 2 tasosta kohtisuoraan katsottuna toista vastaavaa osuutta 16 korkeammalla. Tähän kierrealkioon on helposti jo ennen kannatinnauhan pään viemistä lopulliseen kiinnityspisteen luo ruuvattavissa kiinnitysruuvi, jonka paksuus kannan kohdalla sopivasti on reiän 10 kokoa jonkin verran suurempi. Tällaisessa sovituksessa syntyy kiristysvaikutus ruuvin ja reiän reunojen 15, 16 välillä kun ruuvi ruuvataan kiinni kantavaan rakenteeseen.
Eräissä tapauksissa nauhan toinen 19 tai molemmat vapaat päät 18, 19 kiinnitetään esimerkiksi palkkimaiseen kannatinraken-teeseen liittämällä edellä esitetyllä tavalla nauhan pään itseensä muodostamaan silmukan kannatinrakenteen ympärille. Tällöin nauhan lukitus saattaa tapahtua useampaan suuntaan. Kuviossa 3 on esitetty nauhan reikien eräs variaatio, missä kolmiomaisen reikäosuuden 7 lukitussivut 9 on sovitettu tukisivun 8 välittömässä läheisyydessä nauhan akselin A-A suuntaisiksi osuuksiksi 22 pykälän muodostamiseksi pysyvyyden varmistamiseksi päinvastaisessakin kuormitustapauksessa. Eräissä

Claims (10)

1. Kannatinnauha putkia (17) tai senkaltaisia varten, joka olennaisesti litteänä käsittää lävistetyn uuman (2) ja nauhan (1) reunalta (4) sen keskelle päin ulottuvat muotoutumat, jolloin nauhan (1) reunat (2) käsittävät vastakkain sijaitsevat nauhan uumaan (2) päin ulottuvat lovet tai raot (5) ja uumassa olevat reiät (3) , joiden ulottuvuus akseliin (A-A) nähden poikittaisessa suunnassa on suurempi kuin nauhan reunoissa olevien lovien tai rakojen (5) välisen uumaosuuden (11) leveys ja joiden kokonaispituus ainakin yhdessä suunnassa on nauhan (1) kokonaisleveyttä suurempi, tunnettu siitä. 7 77312 että lovien tai rakojen (5) ainakin toinen sivu (6) on olennaisesti kohtisuorassa nauhan (1) pituusakseliin (A-A) nähden, ja että nauhan uumassa (2) oleva ainakin yksi reikä (3) käsittää nauhan pituusakselin (A-A) suunnassa kiilamaisesti suippenevan osuuden (7) , jossa on reiän (3) läpi vietävän nauha-osuuden (11, 18) lukitussivut (9) , ja joka päättyy akseliin (A-A) nähden olennaisesti kohtisuoraan tukisivuun (8), ja jonka reiän (3) toinen pää käsittää olennaisesti pyöreän osan (10) .
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen nauha, tunnettu siitä, että reiän (3) aukon reunat (8,9) muodoltaan käsittävät katkaistun kolmion (7) ja sen kärkeen sovitetun ympyrän (10) , jolloin kolmion kannan (8) leveys on likimain nauhan (1) paksuuden verran lovien (5) välistä uumaosaa (11) suurempi.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen nauha, tunnettu siitä, että kiilamaisesti suippenevan aukon (7) reunat (9) välittömästi tukisivun (8) luona käsittävät nauhan akselin (A-A) kanssa olennaisesti yhdensuuntaisen osuuden (22).
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1...3 mukainen nauha, tunnettu siitä, että sopivasti vastakkain tasavälein sijaitsevien reunalovien (5) reunat (6, 12) ovat viistetyt kohdistamisen helpottamiseksi ja/tai ovat sopivasti joustavasti kiilamaiset.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 2...4 mukainen nauha, tunnettu siitä, että kunkin reiän (3) ympyränmuotoista osuutta (10) ympäröi lisäreikäsarja (14).
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 2...5 mukainen nauha, tunnettu siitä, että kunkin reiän (3) ympyränmuotoinen osuus (10) muodostaa kierrealkion siten, että toinen pyöreän reiän (10) kolmiomaiseen reikään (7) rajoittuva reunaosuus (15) uuman (2) tasosta kohtisuoraan katsottuna sijaitsee toista vastaavaa osuutta (16) korkeammalla, jolloin kiinnitys- e 77312 ruuvin paksuus kannan kohdalla sopivasti on reiän (10) kokoa jonkin verran suurempi niin että syntyy kiristysvaikutus ruuvin ja reiän reunojen (15, 16) välillä.
7. Menetelmä putkien, putkinippujen tai senkaltaisten ripustamiseksi, missä putkien (17) ympärille sijoitetaan reiitetty metallista tai muovista tai vastaavasta valmistettu olennaisesti litteä kannatinnauha (1) , jolloin nauhan (1) toinen pää (18) kierretään enintään 90 , sopivasti n. 75 , nauhan (1) pituusakselin (A-A) ympäri ja edelleen tasomaisen litteänä viedään nauhan (1) toisessa päässä (19) lähellä ripustettavan kappaleen (17) pintaa sijaitsevan reiän (3) läpi, että nauha (1) kiristetään sopivaan tiukkuuteen kappaleen (17) ympärille, jonka jälkeen nauhan (1) pää (18) taas oikaistaan nauhan loven tai raon (5) kohdalla olevan uumaosuuden (11) lukitsemiseksi toisessa suunnassa reiän (3) pohjaan (8) nauhan (1) reiän (7) pituussuuntaan nähden suippenevan osuuden (7) vinojen sivujen (9) kiilavaikutuksesta, tunnettu siitä, että kiristys suoritetaan niin pitkälle että nauhan (1) reunassa (4) ainakin toiselta sivultaan (6) likimain kohtisuoraan nauhan reunaan (4) nähden ulottuva lovi tai rako (5) asettuu reiän (3) kohdalle, jolloin reunalovitus (5) määrää toisessa suunnassa nauhaosuuksien (18, 19) keskinäisen aseman, ja että nauha (1) ainakin toisesta, reikien (3) suippenevien reunojen (9) osoittamasta päästä (19) kiinnitetään kannatinrakenteeseen nauhan reiän (3) läpi menevillä kiinnitysvälineillä ja/tai edellä mainitulla tavalla muodostaen lukitun silmukan kannatinraken-teeen ympärillä.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että nauhan (1) oikaisu suoritetaan reunalovien (5) sivun (12) joustoa vastaan tuki- ja lukitusvaikutuksen aikaansaamiseksi.
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 7...8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että oikaisun jälkeen toinen nauhaosuus (19) kiinnitetään toiseen nauhaosuuteen (18) ja/tai II 9 7731 2 kannatinrakenteeseen lisäreikien (14) ja/tai pyöreiden osuuksien (10) läpi ulottuvilla kiinnitysvälineillä.
10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 7...9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kiinnitysruuvit esikiinni-tetään nauhan pyöreän reunaosuuden (10) kierrealkion muodostavaan osuuteen (15, 16) , ja sopivasti kiristetään kiinnitys- ruuvi niin pitkälle, että kierrealkion reunat (15, 16) kiristyvät kiinni ruuvin kantaan estäen ruuvin irtautumisen.
FI861426A 1986-04-02 1986-04-02 Upphaengningsband och foerfarande att haenga upp roer, roerknippen eller liknande. FI77312C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI861426A FI77312C (fi) 1986-04-02 1986-04-02 Upphaengningsband och foerfarande att haenga upp roer, roerknippen eller liknande.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI861426 1986-04-02
FI861426A FI77312C (fi) 1986-04-02 1986-04-02 Upphaengningsband och foerfarande att haenga upp roer, roerknippen eller liknande.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI861426A0 FI861426A0 (fi) 1986-04-02
FI861426A FI861426A (fi) 1987-10-03
FI77312B true FI77312B (fi) 1988-10-31
FI77312C FI77312C (fi) 1989-02-10

Family

ID=8522399

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI861426A FI77312C (fi) 1986-04-02 1986-04-02 Upphaengningsband och foerfarande att haenga upp roer, roerknippen eller liknande.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI77312C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI77312C (fi) 1989-02-10
FI861426A (fi) 1987-10-03
FI861426A0 (fi) 1986-04-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US11047408B2 (en) Construction clip
EP2758617B1 (en) Pipe-to-pipe brace assembly
US5947424A (en) Pipe support assembly with retaining strap
US7591442B2 (en) Pipe clamp
US6012691A (en) Universal beam hanger
US4130977A (en) Concrete insert
US4044428A (en) Conduit clamp
US5100086A (en) Cable tray support system
US8770885B2 (en) Wedge clamp
US5897088A (en) Retaining strap
US5104079A (en) Supporting clamp for mounting constructional components, for example tubes or the like
US3517901A (en) Pipe hanger
US6334285B1 (en) Hanger for mounting to I-beams
EP0436657A1 (en) SUPPORTING ELEMENTS FOR PIPES AND THE LIKE.
US6575680B2 (en) Fastening devices
US4756130A (en) Apparatus for reinforcing utility poles and the like
US9488298B2 (en) Tie device for elongate articles
FI77312B (fi) Upphaengningsband och foerfarande att haenga upp roer, roerknippen eller liknande.
CZ298159B6 (cs) Kotevní svorka pro izolovaný nadzemní kabel, zejména pro svazkový nadzemní kabel
JPS5943385B2 (ja) コンクリ−ト部材に固定部材をアンカ−する装置
US4809601A (en) Pipe hanger strap
CA1036569A (en) Conduit clamp
GB2112445A (en) Scaffold support structure
JPS603126Y2 (ja) 仮設ケ−ブルハンガ吊金具
JP3177741B1 (ja) 子桁増設用金具

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: HAUTALA, SAKARI