FI76908B - Planteringsfoerfarande foer vaextplantor och planteringsanordning foer vaextplantor. - Google Patents

Planteringsfoerfarande foer vaextplantor och planteringsanordning foer vaextplantor. Download PDF

Info

Publication number
FI76908B
FI76908B FI854080A FI854080A FI76908B FI 76908 B FI76908 B FI 76908B FI 854080 A FI854080 A FI 854080A FI 854080 A FI854080 A FI 854080A FI 76908 B FI76908 B FI 76908B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
seedling
blade
planting
ground
plant
Prior art date
Application number
FI854080A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI854080A0 (fi
FI854080L (fi
FI76908C (fi
Inventor
Martti Kolkka
Original Assignee
Martti Kolkka
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Martti Kolkka filed Critical Martti Kolkka
Priority to FI854080A priority Critical patent/FI76908C/fi
Publication of FI854080A0 publication Critical patent/FI854080A0/fi
Publication of FI854080L publication Critical patent/FI854080L/fi
Publication of FI76908B publication Critical patent/FI76908B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI76908C publication Critical patent/FI76908C/fi

Links

Landscapes

  • Transplanting Machines (AREA)

Description

76908 1 Kasvitaimien istutusmenetelmä ja kasvitaimien istutuslaite
Planteringsförfarande för växtplantor och planterings-anordning för växtplantor 5
Keksinnön kohteena on menetelmä taimien istuttamiseksi ja kasvitaimien 10 istutuslaite.
Ennestään on tunnettuja menetelmät ja laiteratkaisut, joissa kasvitai-met, erityisesti paljasjuuritaimet on asetettu ensiksi terän ja suojaa-van osan väliseen tilaan, jonka jälkeen työkalu on viety maahan ja taimi 15 on saatettu erilleen työkalusta. SE-kuulutusjulkaisusta 409807 tunnetaan kyseisenlainen istutusmenetelmä ja menetelmän mukainen laite. Kyseisen laitteen haittapuolena voidaan pitää sitä, että kyseisen julkaisun mukaisessa ratkaisussa taimi poistetaan ja vapautetaan maahan liikuttamalla tasomaista suojaavaa osaa terän suhteen jokseenkin terän tason suunnassa, 20 jolloin laitetta maasta nostettaessa terä pyrkii nostamaan taimea ylös. Liikuteltava osa ei ole tarkoitettu nostamaan maata, joka olisi taimen istutuksen kannalta edullista. Suojaavan osan tarkoituksena on väistyä ainoastaan ja vapauttaa taimi maahan. Kyseisellä laitteella ei saada myöskään kunnollista Istutuskuoppaa. Juurien ympärillä oleva maa pyrkii tii-25 vistymään liikaa.
FI-patentista 61600 tunnetaan taimien istutuslaite, jossa taimien istuttajan el myöskään tarvitse koukistua taimea maahan asetettaessa. Istu-tuslaitteessa on erillinen tuki, jonka istuttaja painaa jalallaan maahan 30 istutusvaiheessa. Tämän jälkeen suoritetaan kahteen suuntaan vääntöliike erillisen tuen ja rungon välisen nivelen ympäri, jolloin aikaansaadaan Istutuskuoppa. Taimi on pudotettavissa kyseiseen kuoppaan erillistä johdetta pitkin, joka on kiinteän teräosan jatkeena. Menetelmän haittana voidaan pitää juuri kyseistä pudotusvaihetta, jolloin taimien juuret ei-35 vät asetu oikein ja luonnolliseen kasvuasentoon, mikä olisi parhaan kasvun edelletys, vaan kyseisen taimien juuret voivat vaurioitua joutuessaan epäedulliseen asentoon kyseisen pudotusvaiheen aikana, varsinkin istutet- 2 76908 1 taessa paljasjuuritaimia. Istutussyvyys muodostuu epämääräiseksi pudotettaessa taimi kuoppaan. Väärä istutussyvyys voi johtaa taimen kuolemaan.
Lisäksi tunnetaan istutuslaitteita ja vastaavia menetelmiä FI-patenteista 5 50033 ja 55646, joissa istutuslaite on tarkoitettu nimenomaan paakkutai mille. Istutussyvennys tehdään maahan jalkapoljintä käyttäen, jonka jälkeen taimi pudotetaan johtoputkea pitkin istutuskohtaansa.
Norjalaisesta patenttijulkaisusta 91014 tunnetaan kourukuokkaratkaisu.
10 Kourukuokka on tavanomaisin ja yleisin käytössä oleva paljasjuuritaimien istutusväline. Kourukuokkaa käytettäessä painetaan kuokan terä käsin maahan. Tämän jälkeen istuttaja nostaa kuokan varresta, jolloin maahan syntyy istutettavaa taimea varten istutuskolo. Tämän jälkeen istuttaja ottaa vakasta paljasjuuritaimen ja asettaa sen kyseiseen istutuskuoppaan, jonka 15 jälkeen kuopan ympärillä oleva nostettu ja kohotettu maa-aines painetaan takaisin kuoppaan ja kuoppaan asetetun taimen juurien ympärille jaloin maata tamppaamalla. Kourukuokan suurimpana haittana voidaan pitää sitä, että istuttaja joutuu koukistumaan. Istutusajasta muodostuu näin ollen rajallinen, koska istutustyö on näin ollen verrattain rasittavaa. Myös-20 kään istutusnopeus ei ole tällöin paras mahdollinen. Kourukuokalla ei myöskään saada tarpeeksi syvää ja tilavaa istutuskuoppaa varsinkaan kiviseen ja vaativaan maahan.
Keksinnön päämääränä on aikaansaada istutusmenetelmä ja istutuslaite, 25 jossa taimi voidaan asettaa maahan ilman, että istuttajan täytyy koukistua ja jossa taimi voidaan asettaa lisäksi maahan taimen juuret luonnollisessa asennossa ilman, että taimea tarvitsee pudottaa maahan ja jossa menetelmässä ja laitteessa istutuskuopasta muodostetaan riittävän laaja taimen juurien oikeata maahan asettumista varten, ja jossa istutuskuoppa 30 muodostetaan oikeasyvyiseksi ja jolloin taimi tulee kuoppaan juuri oikealle korkeudelle. Päämääränä on myös aikaansaada Istutusmenetelmä ja istutuslaite, jolla saadaan nykyisin huomattavasti yleistyneet esimerkiksi koneellisesta koulinnasta johtuvat mutkajuuritaimet sellaiseen asentoon, että juuren muoto oikenee. Tämän viimeksi mainitunkin päämäärän eaavutta-35 minen on tärkeää siksi, että juurimutkat voivat aiheuttaa rungon kieroon-kasvamista.
3 76908 1 Kyseiset päämäärät saavutetaan keksinnön mukaisella kasvitaimien istu-tusmenetelmällä ja keksinnön mukaisella istutuslaitteella.
Keksinnön mukaiselle istutusmenetelmälle on pääasiallisesti tunnus-5 omaista se, että menetelmässä taimiasetin taimipihteineen tai vastaa-vine pidetään maahan nähden paikallaan, jonka jälkeen nostetaan terä-välineet erilleen taimiasettimen taimipihdelstä tai vastaavista ja suljetaan istutuskuoppa sekä irrotetaan kasvitaimi taimiasettimesta terävälineiden ollessa loitonnettuna taimipihdelstä tai vastaavista.
10
Keksinnön mukaiselle kasvitaimien istutuslaitteelle on pääasiallisesti tunnusomaista se, että istutuslaite käsittää taimipihdit tai vastaavat, jotka on sovitettu pitämään taimi ainakin juuriltaan istutuksen aikana ensimmäisen teräosan ja toisen teräosan välisessä suojaavassa tilassa 15 niin, että taimi maahan asetettaessa on juuriltaan suojattu ja että on välineet, joilla taimiasetin taimipihteineen tai vastaavineen on sovitettu olemaan siirrettävissä terävälineiden suhteen niin, että saatetaan kasvitaimi taimipihdeissä erilleen ensimmäisen teräosan ja toisen teräosan väliin jäävästä tilasta ennen kasvitaimen irrottamis-20 ta taimipihdelstä tai vastaavista.
Keksintöä selitetään yksityiskohtaisesti viittaamalla oheisien piirustuksien kuvioissa esitettyihin keksinnön eräisiin edullisiin suoritusmuotoihin, joihin keksintöä ei kuitenkaan ole tarkoitus yksinomaan 25 rajoittaa.
Kuvioissa 1A-1D on esitetty keksinnön mukainen istutusmenetelmä vaiheittain.
30 Kuviossa IA taimi on asetettu taimiasettimeen ja terävälineet ovat auki. Kuviossa IB on terät suljettu ja taimi suljettujen terien kanssa pai- 35 76908 1 nettu jalklpolkimesta maahan.
Kuviossa 1C avataan terävälineet, jolloin ainakin yksi terävälineiden osa on sovitettu nostamaan olennaisesti päällyspinnallaan maakerrosta 5 ylös tilavan istutuskuopan aikaansaamiseksi.
Kuviossa ID on esitetty menetelmävaihe, jossa terävälineet on nostettu ylös ja taimi on pidettynä taimiasettimineen maata vasten, jonka jälkeen voidaan suorittaa taimen vapauttaminen ja maakerroksen tiivistäminen 10 taimen ympärillä.
Kuviossa 2 on esitetty keksinnön mukaisen kasvitaimien istutuslaitteen edullinen suoritusmuoto. Kuvio on aksonometrinen.
15 Kuviossa 3 on esitetty eräs keksinnön mukaisen istutuslaitteen teräväli-neiden suoritusmuoto, jossa on käytetty niin sanottuja kampatyyppisiä teräosia. Kuvanto on edestäpäin.
Kuviossa 4 on esitetty suoja-aineen tuontiin käytetty laitteisto. Suoja-20 aine tuodaan taimien asettelupihteihin. Laitteisto on esitetty irallaan ja erillisenä sekä aksonometrisenä kuvantona.
Kuviossa 5 on esitetty kuvion 4 laitteisto pitkin kuvion 4 linjaa I-I ja nuolten suuntaan katsottuna.
25
Kuviossa 1A-1D on esitetty keksinnön mukainen kasvitaimien istutusmene-telmä vaiheittain ja esitettynä on istutusmenetelmän eräs edullinen suoritusmuoto. Kuviossa IA on esitetty vaihe, jossa taimi on otettu vakasta ja asetettu taimiasettimeen ja laskettu laite maata vasten. Terävälineet 30 ovat tällöin auki olevassa asennossa.
Kuviossa IB on esitetty vaihe, jossa terävälineet ovat suljetussa asennossa ja kasvitaimi on terävälineiden sisällä olevassa tilassa, jolloin tila on muodostettu sellaiseksi, että kasvitaimenjuuret ovat vapaassa 35 luonnollisessa asennossa. Tässä menetelmävalheessa terävälineet, jotka käsittävät ainakin kaksi teräosaa ovat liikutettu toisiaan vasten jalka-poljinta painamalla, jolloin kasvitaimi erityisesti sen juuret ovat 5 76908 1 terävälineiden sisällä niiden suojaamana.
Kuviossa 1C on esitetty istutusvaihe, jossa toinen terävälineiden osa on liikutettavissa niin, että se nostaa olennaisesti päällyspinnallaan 5 maata ylöspäin, jolloin muodostetaan tilava istutuskuoppa paljasjuuritaimelle. Kyseinen maakerroksen nostaminen tapahtuu toista poljinta painamalla, jolloin terävälineet avautuvat ja samalla tapahtuu kyseinen tuntuva maa-aineksen nosto.
10 Kuviossa ID on esitetty vaihe, jossa avattuna olleet terävälineet on nostettu erilleen taimiasettimesta ja taimesta. Tässä vaiheessa voi istuttaja jalallaan painaa taimiasettimen maata vasten olevasta tukiosasta, jolloin pidetään taimiasetin maata vasten taimiasettimen ollessa näin ollen liikutettavissa terävälineisiin nähden. Kun kyseinen terävälineiden 15 erilleen nosto taimiasettimesta ja taimesta on tapahtunut tiivistetään terävälineen nostama maa-aines taimen juuren ympärille. Keksinnön mukaisesti voidaan viimeisessä vaiheessa, jolloin maatuki on maata vasten ja toinen jalka on taimiasettimen maatuen päällä toisella jalalla tiivistää liikkuvan terän tai terien ylösnostama ja kohottama maa-aines. Taimi ir-20 rotetaan taimiasettimesta joko sivuttaisella liikkeellä tai avaamalla pihtimäinen taimiasetin tai vastaava. Tämän jälkeen voidaan suorittaa lopullinen taimen ympärillä olevan maan tiivistäminen taimen ympärille ja erityisesti sen maakerroksen lopullinen tiivistäminen, jonka toinen liikutettava teräosa nosti ylös.
25
Olennaista kyseessä olevalle menetelmälle on nimenomaan se, että taimi viedään terävälineiden suojaamana maahan ja että terävälineet ovat niin liikutettavissa toisiinsa nähden, että ne nostavat olennaisesti maa-ainesta ylöspäin, jolloin muodostuu tilava istutustila ja juuret voivat 30 asettua oikeeseen asentoon maassa.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä voi terävälineet olla muodostettu siten, että ainoastaan toinen osa on liikutettavissa ja toinen pysyy kiinteässä asemassa maahan nähden. Kyseiset terävälineiden osat voivat 35 molemmat olla teräosia, jolloin molemmat osat leikkaavat maata ja edistävät työvälineet tunkeutumista maahan menetelmän alkuvaiheessa. Kuitenkin myös suoritusmuoto, jossa ainoastaan toinen terävälineiden osa leik- 6 , 76908 • kaa on myös mahdollinen.
Eräässä keksinnön ja menetelmän edullisessa sovitusmuodossa voidaan terä-välineiden osat järjestää niin, että kyseiset osat molemmat liikkuvat 5 maahan nähden ja nostavat olennaisesti päällyspinnoillaan maata ylöspäin.
Kuvioissa 1A-1D esitetyssä keksinnön edullisessa suoritusmuodossa on taimlasetin tai vastaava liikutettavissa terävälineisiin nähden. Tie-10 tyssä keksinnön eräässä sovellutusmuodossa taimiasetin voidaan järjestää myös kiinteäksi niin, ettei terävälineitä voida nostaa erilleen taimi-asettimesta. Kuitenkin menetelmän edullisimmassa sovellutusmuodossa on taimiasetin nimenomaan asetettu liikutettavaksi istutusvälineen runkoon nähden ja terävälineisiin nähden, kuten kuvioiden 1A-1D keksinnön edul-15 lisessa suoritusmuodossa on esitetty.
Taimiasettimen eräs tärkeä toiminta on juuri se, että se maatuellaan määrää taimelle juuri oikean aseman ja juurille siten oikean syvyyden.
20 Se, että terävälineet 11 on sovitettu nimenomaan päällyspinnalaan a työntämään maata syrjään tarkoittaa sitä, että kyseinen syrjäytysliike tapahtuu siirtämällä maata yläviistoon sivulle laajahkolla terävälinei-den 11 esim. liikkuvan teräosan 13 päällyspinnalla a. Syrjäytysliike tapahtuu tällöin nimenomaan tämän pintatason a normaalin suunnassa tai 25 jonkin verran viistosti siihen nähden, jolloin liikkuva teräosa 13 siirtää maa-ainesta pois kyseisellä päällyspinnallaan a esitetyssä suoritusmuodossa juuri kiinteän teräosan 12 luota, jolloin kyseisten teräosien 12,13 väliin muodostuu tällöin taimea varten istutuskuoppa.
30 Kuviossa 2 on esitetty eräs keksinnön mukaisen kasvitaimien istutuslait-teen edullinen suoritusmuoto. Laitteessa toinen terä on kiinteä ja toinen liikutettavissa laitteen runkoon nähden. Kasvitaimien istutuslaite 10 käsittää terävälineet 11, jotka edelleen käsittävät ainakin kaksi teräosaa ensimmäisen teräosan 12 ja toisen teräosan 13. Keksinnön suori-35 tusmuodossa on ensimmäinen teräosa 12 runkoon 14 nähden kiinteässä asemassa. Sen sijaan toinen teräosa 13 on liikutettavissa runkoon 14 ja ensimmäiseen teräosaan 12 nähden. Molempien teräosien sekä 12 että 13 7 76908 1 etureunat on muodostettu teräviksi ja maata leikkaaviksi niin, että edistetään terävälineiden 11 työntymistä maahan. Terävälineet 11 voi olla muodostettu siten, että ensimmäinen teräosa 12 on pinnaltaan tasomainen ja toinen teräosa 13 on pinnaltaan kovera, jolloin terien ollessa 5 toisiaan vasten painettuna muodostuu ontelotila kasvitaimea varten terä-välineiden 11 sisälle. Olennaista kuitenkin on, että terävälineet 11 on niin muodostettu, että terävälineiden ollessa kiinni olevassa tilassa muodostuu terävälineiden 11 sisälle kasvitaimen juuria varten riittävä vapaa tila. Näin ollen voivat myös molemmat teräosat sekä ensimmäinen 10 teräosa 12 että toinen teräosa 13 olla sisäpinnoiltaan koveria. Teräosat voivat olla myös etureunoiltaan muodostettu siten, että ainoastaan jompi kumpi teräosa toimii maata leikkaavana työnnettäessä laite maahan. Näin ollen voi esim. ainoastaan teräosan 12 etureuna b olla viistetty maata leikkaavaksi. Kuvion edullisessa suoritusmuodossa kuitenkin molemmat 15 teräosat sekä ensimmäinen teräosa 12 että toinen teräosa 13 on järjestetty etureunoiltaan b leikkaaviksi. Kuvion 2 edullisessa suoritusmuodossa on ensimmäinen teräosa 12 sovitettu kiinteästi runkoon 14. Poljin 15 ollen sopivasti jalkapoljin ja aukaisupoljin on laakeroitu kääntyväksi kääntönivelien 16 ympäri runkoon 14 ja edullisesti poljinvarren 20 15a,15b keskialueelta.
Terävälineiden 11 toinen liikkuva teräosa 13 on sovitettu varteen 17 kiinteästi ja varteen 17 on nivelöity varren keskialueelta aukaisupolki-men 15 toinen pääty nivelillä 19 tai nivelellä 19. Varsi 17 on edelleen 25 nivelöity kääntyväksi kääntönivelellä 22 välivarteen 20, joka edelleen on nivelöity kääntymään rungon 14 suhteen kääntönivelen 21 ympäri.
Poljin 15 voi olla muodostettu kaksiosaiseksi siten, että siinä on varret 15a ja 15b ja niitä yhdistää poljinosa 15c. Poljin voi kuitenkin 30 olla tehty myös yhdestä yhtenäisestä varsiosasta, jonka päässä on pol-jinantura 15c. Myös varsi 17 voi olla tehty kahdesta osasta 17a ja 17b, jotka kuvion suoritusmuodossa on saatettu yhdistymään nlvelkohdassa 22 välivarteen 20. Kuitenkin myös konstruktio, jossa varsi 17 on muodostettu yhdestä yhtenäisestä osasta on mahdollinen.
Jalkapoljin 18 on kiinteässä asemassa liikkuvaan polkimeen 13 nähden ja myös varteen 17 nähden. Jalkapoljinta 18 painamalla saadaan terävälineet 35 8 76908 1 11 suljetuksi eli toinen teräosa 13 ensimmäistä teräosaa 12 vasten.
Kyseistä jalkapoljinta 18 painamalla saatetaan myös laite maahan kasvi-taimen ollessa juuriltaan ensimmäisen teräosan 12 ja toisen teräosan 13 välisessä suojatussa vapaassa tilassa.
5
Taimiasetin 23 muodostuu taimipihdeistä 24 tai vastaavista, joihin taimi on kiinnitettävissä runkoputkesta 25 ja runkoputkeen kiinnitetystä maa-tuesta 26. Maatuki 26 sijaitsee runkoputken 25 toisessa päädyssä samassa päädyssä, jossa taimipihdit 24 sijaitsevat. Taimiasetin 23 käsittää 10 edelleen runkoputken 25 toiseen päähän kiinnitetyn jousen 27, joka on edullisesti vetojousi. Taimiasetin 23 on nivelöity liukumaan runkoon 14 kiinnitetyissä välineissä 28 ollen edullisesti holkki.
15 Jousen 27 joustomatka on edullisesti 25-30 cm eli sen matkan, jonka terävälineiden 11 tulee nousta ylöspäin, jotta voidaan vapaasti irrottaa taimi taimipihdeistä 24.
Rungon 14 päässä on käsituki 29, josta voidaan laitetta tukea ja josta 20 suoritetaan laitteen nostaminen maasta.
Esitetyn suunnikasmekanismin avulla on polkimesta 15 painamalla toinen teräosa 13 saatettavissa erilleen ensimmäisestä teräosasta 12. Jalka-tuesta 18 painamalla saatetaan liikkuva teräosa 13 jälleen ensimmäistä 25 teräosaa 12 vasten.
Kuviossa 3 on esitetty eräs terävälineiden 11 edullinen suoritusmuoto. Terävälineet 11 on muodostettu nyt siten, että ensimmäisen ja toisen teräosan 12 ja 13 päädyt on varustettu irroitettavin teräosin 30 ja 31, 30 joiden päädyt on taivutettu kulmaan niin, että niiden väliin jää kulma o< terävälineiden ollessa kiinni. Kyseisten teräosien 32 ja 33 reunat c on tehty maata leikkaaviksi. Kyseisellä ns. kampamaisella terärakenteel-la saavutetaan kuoppa, jonka keskialue on koholla. Lisäksi kasvitalmen ollessa juurineen tai ainakin kasvltaimien juurien ollessa terävälinei-35 den 11 sisällä avattaessa terävälineitä 11 levittävät kyseiset ja kyseisellä tavoin muodostetut terävälineet 30 ja 31 kasvitalmen juuret erilleen. Tämä on edullista taimen kasvua ajatelleen erityisesti kuusitai- 76908 1 mien ollessa kyseessä.
On selvää, että terävälineiden ensimmäinen teräosa 12 ja toinen teräosa 13 on voitu jo itsessään muodostaa sellaiseksi, että kyseisten teräosien 5 päädyt on taivutettu kulmaan niin, että niiden väliin jää kulma 'X terä-välineiden ollessa kiinni. Kulma on edullisesti 0-180°. Kuitenkin voi laite olla suunniteltu siten, että irralliset teräosat 30 ja 31 on irrotettavasi kiinnitettävissä ensimmäiseen teräosaan 12 ja toiseen terä-osaan 13.
10
Kuviossa 4 on esitetty taimiasetin 23 sivultapäin ja erillään muusta laitteesta 10. Kuviossa 5 on esitetty kuvion 4 mukainen taimiasetin päältäpäin otettuna pitkin linjaa I-I ja nuolten suuntaan suuntaan katsottuna. Taimiasetin 23 käsittää taimipihdit 24 tai vastaavat, joihin kasvl-15 taimi on asetettavissa niin, että taimi on kiinni pidettynä pihdeissä.
Pihdit pitävät kasvitaimea sellaisella voimalla, että pihdit ovat sivut-taisliikkeellä irrotettavissa kasvitaimesta silloin, kun kasvitaimi on maahan asetettuna. Kuitenkin on mahdollista myös suoritusmuoto, jossa pihdit on erikseen mekaanisesti avattavissa ja suljettavissa erillisellä 20 laitejärjestelyllä läheltä käsitukea 29. Pihdit 24 muodostuvat ensimmäisestä osasta 24a ja 24b, jotka voi olla päällystetty vaahtomuovilla tai muulla vastaavalla pehmeällä aineella. Kasvitaimi on saatettavissa kyseisten vaahtomuoviosien väliseen tilaan, jolloin se on siinä kiinni pidettynä.
25
Taimipihtiä 24 vastapäätä sijaitsee maatuki 26, jonka avulla taimiasetin 23 on pidettävissä kiinteässä asemassa maahan nähden ainoastaan jousen 27 venyessä saatettaessa terävälineet 11 erilleen taimesta.
30 Kuvion 4A sovellutuksessa on esitetty myös erillinen suoja-aineen tuon-tilaitteisto 34. Suoja-aine on tarkoitettu levitettäväksi kasvitaimen rungolle taimipihtien 24 kautta. Suoja-aine estää tuhohyönteisiä syömästä kasvitaimien runkoa. Taimipihtien 24 ollessa kasvitaimen runkoa vasten tuodaan suoja-aine suoja-aineen tuontilaitteistolla 34 suoja-35 ainesäiliöstä 35 tai vastaavasta erillistä putkea 36 pitkin runkoputkeen 25 ja edelleen runkoputkesta 25 se imeytetään tai johdetaan taimipih-teihin 24 taimipihtien 24 ollessa edullisesti vaahtomuovlpäällystelslä.
10 76908 1 Myös järjestely, jossa suoja-aine on sovitettu pelkästään sijaitsemaan istutuksen aikana ontossa runkoputkessa, on mahdollinen. Taimiasetin 23 on käännettävissä aina 180° pystyakselinsa ympäri kiinnitysvälineissä 28.
5
Eräässä ei kuvion esitetyssä keksinnön suoritusmuodossa jousi pitää terä-osat 12 ja 13 aukl-asennossa ja jalkapoljin sulkee kyseiset teräosat.
Keksinnön mukainen laite ja menetelmä soveltuu myös automatisoitavaksi.
10 On lisäksi selvää, että keksinnön mukainen laite ja menetelmä voivat vaihdella suurestikin patenttivaatimusten suojapiirin puitteissa eikä keksintöä ole pelkästään tarkoitus rajoittaa vain esitettyihin edullisiin suoritusmuotoihin.
15 20 25 30 35

Claims (7)

76908
1. Menetelmä paljasjuuritaimien istuttamiseksi, jossa menetelmässä kasvi-taimi asetetaan taimiasettimeen (23) tai vastaavaan ja jossa menetelmässä 5 teravälineet suljetaan ja viedään kasvitaimi ainakin juuriltaan teräväli-neiden välisessä suojatussa tilassa maahan ja jossa menetelmässä teräväli-neet (11) avataan, jolloin ainakin yksi terävälineiden osa on sovitettu työntämään maata tilavan istutuskuopan muodostamiseksi, tunnettu siitä, että menetelmässä taimiasetin (23) taimipihteineen (24) tai vas-10 taavine pidetään maahan nähden paikallaan, jonka jälkeen nostetaan terä-välineet (11) erilleen taimiasettimen (23) taimipihdeistä (24) tai vastaavista ja suljetaan istutuskuoppa sekä irrotetaan kasvitaimi taimi-asettimesta (23) terävälineiden ollessa loitonnettuna taimipihdeistä (24) tai vastaavista. 15
1 Patenttivaatimukset
2. Paljasjuuritaimien istutuslaite (10), joka käsittää rungon (14), terävälineet (11), jotka käsittävät ainakin kaksi teräosaa ensimmäisen teräosan (12) ja toisen teräosan (13), jotka ovat avattavissa ja suljettavissa tunnettu siitä, että istutuslaite käsittää talmipihdit 20 (24) tai vastaavat, jotka on sovitettu pitämään taimi ainakin juurilt aan istutuksen aikana ensimmäisen teräosan (12) ja toisen teräosan (13) välisessä suojaavassa tilassa niin, että taimi maahan asetettaessa on juuriltaan suojattu ja että on välineet, joilla taimiasetin (23) taimipihteineen (24) tai vastaavineen on sovitettu olemaan siirrettävissä 25 terävälineiden (11) suhteen niin, että saatetaan kasvitaimi taimipih-deissä (24) erilleen ensimmäisen teräosan (12) ja toisen teräosan (13) väliin jäävästä tilasta ennen kasvltaimen irrottamista taimipihdeistä (24) tai vastaavista.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen kasvitaimien istutuslaite, tunnettu siitä, että laite käsittää taimiasettimessa (23) olevan maatuen (26), joka on sovitettu toimimaan oikean istutussyvyyden näyttäjänä terävälineitä (11) maahan asetettaessa ja/tai taimiasettimen (23) paikallaan pitäjänä terävälineitä (11) talmiasettimesta (23) erilleen 35 nostettaessa.
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen kasvitaimien istutuslaite, 12 76908 1 tunnettu siitä, että terävällneiden (11) ensimmäinen teräosa (12) on kiinteästi kiinni rungossa (14) ja toinen liikkuva teräosa (13) on kiinteästi varressa (17) ja poljin (15) on nivelöity kääntymään kään-tönivelessä (16) tai kääntönivellssä (16) rungon (14) suhteen polkimen 5 (15) toisen pään ollessa nivelöity kääntymään nivelessä tai nivelissä (19) varren (17) suhteen, jolloin varsi (17) on edelleen nivelöity kääntymään nivelessä (22) välivarren (20) suhteen, jolloin välivarsi (20) on edelleen nivelöity kääntymään kääntönivelessä (21) rungon (14) suhteen ja että poljin (18) on sovitettu sijaitsemaan kiinteästi toiseen 10 teräosaan (13) nähden ollen sopivasti siihen tai sen läheisyyteen kiinnitettynä.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 2-4 mukainen kasvitaimien istu-tuslaite, tunnettu siitä, että ensimmäisen teräosan (12) ja toi- 15 sen teräosan (13) kärkiosat on kulmassa (e*) toisiinsa nähden kulman (o<) ollessa 0-180° terävällneiden (11) ollessa kiinni olevassa asennossa tai että kyseiset teräosat (12,13) on varustettu irrotettavilla terävälineil-lä (30,31), joiden kärjet ovat kyseisessä kulmassa (c<) toisiinsa nähden terävällneiden (11) ollessa kiinni olevassa asennossa, jolloin teräväli-20 neitä (11) avattaessa kasvltaimen juuret saatetaan haritetuksi kyseisillä kärkiosilla.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 2-5 mukainen kasvitaimien istu-tuslaite, tunnettu siitä, että laite on varustettu suoja-aineen 25 tuontilaitteistolla (34), jolloin suoja-aine on tuotavissa taimipihtei-hin (24) tai vastaaviin suoja-aineen levittämiseksi kasvltaimen runko-osaan.
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 2-6 mukainen kasvitaimien 30 istutuslaite, tunnettu siitä, että suoja-aine on sovitettu tuotavaksi taimlasettlmen (23) runkoputkea (25) pitkin taimipihteihin (24). 35 76908
FI854080A 1985-10-18 1985-10-18 Planteringsfoerfarande foer vaextplantor och planteringsanordning foer vaextplantor. FI76908C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI854080A FI76908C (fi) 1985-10-18 1985-10-18 Planteringsfoerfarande foer vaextplantor och planteringsanordning foer vaextplantor.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI854080A FI76908C (fi) 1985-10-18 1985-10-18 Planteringsfoerfarande foer vaextplantor och planteringsanordning foer vaextplantor.
FI854080 1985-10-18

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI854080A0 FI854080A0 (fi) 1985-10-18
FI854080L FI854080L (fi) 1987-04-19
FI76908B true FI76908B (fi) 1988-09-30
FI76908C FI76908C (fi) 1989-01-10

Family

ID=8521537

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI854080A FI76908C (fi) 1985-10-18 1985-10-18 Planteringsfoerfarande foer vaextplantor och planteringsanordning foer vaextplantor.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI76908C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI854080A0 (fi) 1985-10-18
FI854080L (fi) 1987-04-19
FI76908C (fi) 1989-01-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE8802806D0 (sv) Forfarande och anordning for plantering av klumpplantor
US4828309A (en) Device for gripping and transferring seedlings in blocks of growing medium
CA2098130C (en) Transplanting tool
US3943863A (en) Planting machine for planting plants in clods
ATE86061T1 (de) Pflanzgeraet.
FI82874B (fi) Foerfarande och anordning foer maskinell plantering, i synnerhet plantering av unga traed.
CN109121602B (zh) 一种护根式小植株取出器
FI76908B (fi) Planteringsfoerfarande foer vaextplantor och planteringsanordning foer vaextplantor.
CN108834821A (zh) 一种便于树木幼苗移栽用的铲子
CN210808226U (zh) 一种中药材种植用安全移苗装置
CN211631157U (zh) 一种苗木移取装置
WO2004107843A3 (en) Device for assisting transplanting of seedlings, machine incorporating the device, and method using the device
CN211322132U (zh) 一种甘薯苗扦插工具
US4305337A (en) Seedling planter
PT93864B (pt) Processo para a preparacao de terra para plantar arvores
CN113545247A (zh) 一种黄金蜜李种植用避免土壤板结的高产栽培方法
US2036433A (en) Transplanting implement
CN210432391U (zh) 一种花木种子定点种植装置
Momoh Synthesis of mycorrhiza on Pinus oocarpa
CN216820906U (zh) 一种苗圃移栽容器
CN216722428U (zh) 景观植物移植装置
CN219146126U (zh) 一种单手手持移苗器
CN218499572U (zh) 一种烟叶深栽烟田间移栽器
RU2779947C1 (ru) Устройство и способ пересадки саженцев
RU220731U1 (ru) Щипцы-корнеудалитель

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: KOLKKA, MARTTI