FI75391B - Byggnadselement av metall och anvaendandet av det. - Google Patents

Byggnadselement av metall och anvaendandet av det. Download PDF

Info

Publication number
FI75391B
FI75391B FI860857A FI860857A FI75391B FI 75391 B FI75391 B FI 75391B FI 860857 A FI860857 A FI 860857A FI 860857 A FI860857 A FI 860857A FI 75391 B FI75391 B FI 75391B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
edge
building element
corner strip
profile
waist portion
Prior art date
Application number
FI860857A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI860857A0 (fi
FI75391C (fi
FI860857A (fi
Inventor
Tiina-Kaisa Laakso
Original Assignee
Laaksov Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Laaksov Oy filed Critical Laaksov Oy
Priority to FI860857A priority Critical patent/FI75391C/fi
Publication of FI860857A0 publication Critical patent/FI860857A0/fi
Publication of FI860857A publication Critical patent/FI860857A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI75391B publication Critical patent/FI75391B/fi
Publication of FI75391C publication Critical patent/FI75391C/fi

Links

Landscapes

  • Rod-Shaped Construction Members (AREA)

Description

75391
Metallinen rakenne—elementti Ja sen käyttö
Keksinnön kohteena on vaatimuksen i johdanto-osan mukainen rakenne-elementti, Ja vaatimuksen 6 mukainen rakenne-elementin kiyttö.
Rakennus- ja laivanrakennustuotannossa sekä yleisesti teollisuuden eri aloilla tarvitaan töiden suorittamiseen, koneiden valvontaan ja huoltoon kantavia ja helposti siirrettäviä työtasoja. Lisäksi yhä lisääntyvä elementtirakentaminen mm. talonrakennuksessa on lisännyt tarvetta yhtäältä kevyisiin ja mahdollisimman tukeviin väliseinä- ja -pohjarat-kaisuihin ja toisaalta kevyisiin Ja jäykkiin muottiseinämiin taloihin tehtävien seinien ja lattioiden valamista varten.
Rakennusteollisuudessa käytetään yleisesti puurakenteisia valmistettavan tai restauroitavan talon uiko- ja sisäpuolelle pystytettäviä työtasoja, jotka ovat joko sahatavaraa tai sahatavaran ja vanerin yhdistelmiä. Väliseinäelementit puolestaan koostuvat tavallisimmin kahdesta etäisyyden päässä toisistaan olevasta plntakerroslevystä ja näiden välissä olevista rakennetta tukevoittavista yksittäisistä jäykistäsi ementeistä.
Puupohjaisten rakenteitten heikkoutena on se, että niiden kuormituska-pasiteetti on rajallinen, ja se, että ne elävät kosteuden vaikutuksesta. Edelleen voidaan todeta, että puinen rakenne on raskas. Tavallisimmin käytetyt puiset työtasot painavat kuormituskapasiteetista riippuen 25...50 kg/m2, joten niiden käsittely on varsin hankalaa ja raskasta. Puumateriaalin heikkoutena on mainittava vielä se, että se on palavaa materiaalia, eikä näin ollen työturvallisuus määräysten vuoksi sovellu käytettäväksi teollisuudessa tai laivanrakennuksessa, Joissa usein korjausten ja huoltojen yhteydessä on suoritettava mm. hitsausta tai polttoleikkausta. Puuhun erityisesti kun varsinainen työtaso on tehty vanerista on heikkoutena mainittava, että kostean vanerin pinta on erittäin liukas, mikä olennaisesti lisää loukkaantumisriskiä. Puurakenteiset työtasot ovat lisäksi täysin vailla standardeja, jolloin niiden pystyttäminen ja valmistaminen on hidasta ja kallista.
75391
Merkittävimpien edellä mainittujen haittojen ja heikkouksien vähentämiseksi käytetään varsinkin koneen- ja laivanrakennusteollisuudessa ja erilaisissa koneiden ja laitteiden huolto- ja korjaustöissä joko puhtaasti metallirakenteisiä tai metallin, sahatavaran ja vanerin yhdistelmiä tarvittavina työ- ja/tai hoitotasoina.
Yhdistelmä rakenteitten heikkoutena on, että vanerinen hoito- tai työtaso on palavaa ainetta, altis kosteusvaurioille ja kosteana lisäksi liukas, että ne ovat painavia tavallisesti 18...22 kg/m2 , ja että tasosta vain toinen puoli on käytettävissä. Lisäksi tällälsen yhdistel-märakenteisen hoito- tai työtason varioiminen on erittäin hankalaa.
Käytettäessä puhtaasti metallirakenteisia hoito- tai työtasoja koostuu varsinainen hoitotaso useista, metallisista tasoelementeistä, jotka on valmistettu esim. alumiinista extruusiomenetelmällä tasolevyelementik-si, jonka toisella pinnalla on elementin koko pituudelle ulottuvat jäy-kisteulokkeet, tai esim. teräksestä valamalla ritilätasoelementiksi, jolloin ristikkoritilä jäykistää ja tukevoittaa elementin.
Metallisten tasoelementtlen heikkoutena on, että ne ovat vain toiselta puolen käytettäviä, että ne ovat painavia: teräksinen ritilätaso painaa 2 tavallisesti 18...SO kg/m ja alumiininen extrudoitu tasolevy tavallisesti 12...18 kg/m2. Erityisesti alumiinisen tasolevyn heikkoutena on, että sen vääntöjäykkyys jäykisteulokkeitten suhteen poikittaisessa suunnassa on heikko, ja että se on valmistusmenetelmästään johtuen investointikustannuksiltaan huomattavan kallis. Edelleen on heikkoutena todettava, että tunnettujen tasoelementtien valmistusmenetelmistä johtuen tasoelementin muodon muuttaminen on käytännössä mahdotonta, jolloin siirreteltävän ja erilaisiin kohteisiin pystytettävissä olevan hoitotasokokonaisuuden aikaansaamiseksi tarvitaan erilaisia elementtejä, mikä nostaa kustannuksia.
Ennestään tunnetaan myös perusprofiileista kokoonpantuja rakennusten seinä-ja/tai kattopintojen verhoiluelementtejä, joista voidaan esimerkkeinä mainita.
- FI-patenttihakemuksen no. 296/69 mukainen 2-kuorinen rakennuselementti. Laatikkorakenteen perusprofiili muodostuu kahdesta uumaosan toisiinsa liittämästä haaraosasta, joiden päät on muotoiltu sisäänpäin taivutetuiksi U-koukuiksi, lisäksi ulkopuolille, haaraosien ja uumaosan välisten liittymä- 3 75391 kohtien eteen on muodostettu U-koukkujen mukaisiksi sovitetut, haaraosien päitä kohti avoimet taskut.
- SE-kuulutusjulkaisun no. 385934 mukainen 2-kuorinen rakennuselementti. Perusprofiilin reunusosassa lähellä uumaosan ja reunusosan välistä taitetta on syvennys tai kohouma ja reunusosan vapaa reuna on muotoiltu sopimaan em. syvennykseen tai kohouman päälle profiilien yhteenkytkemiseksi.
- DE-kuulutusjulkaisun no. 1106475 mukainen 2-kuorinen rakennuselementti. Perusprofiili muodostuu uumaosasta ja reunusosasta, jotka on taivutettu yli 90° kulmaan. Olennaista perusprofiilille on, että uumaosasta ulkonee reunusosan suuntainen uloke, joka perusprofiileja yhteenliitettäessä tukeutuu reunusosan sisäpintaan. Lisäksi ulokkeeseen voi liittyä jatke, joka on taivutettu uuma- ja reunusosan välistä kulmaa vastaavaan kulmaan, jolloin jatkeen tarkoituksena on tukeutua elementtejä yhteenliitettäessä vasten uumaosan sisäpintaa.
- GB-patenttijulkaisun no. 1212713 mukainen rakennuselementti. Elementin perusprofiili koostuu U-muotoon taivutetusta levystä, jossa uumaosa yhdistää toisiinsa kaksi haaraosaa, joista toisessa on kaksi elementistä ulospäin suuntautuvaa kohoumaa ja toinen on tasainen tai siinä on useita elementin sisäpuolelle suuntautuvia syvennyksiä. Perusprofiilit on tarkoitettu koottavaksi vierekkäin siten, että vierekkäisistä haaraosista, joista muodostuu ulkopinta, toisen vapaa reuna lepää toisen reunusosan päällä.
Tällaisilla perusprofiileista kokoonpannuilla vahvimmillaan 2-kuorisilla rakennuselementeillä voidaan saavuttaa riittävän hyvä jäykkyys tuulikuormaa vasten, mikä ei kuitenkaan ole riittävä jotta koottua rakennetta voitaisiin käyttää työ- tai lattiatasona.
Keksinnön päämääränä on olennaisesti poistaa aikaisemmin tunnetuille tasoelementeille ominaiset haitat ja heikkoudet ja saada aikaan uudenlainen kantava, edullisesti levymäinen rakenne-elementti, joka soveltuisi käytettäviksi moniin erilaisiin käyttötarkoituksiin kuten hoito- ja/tai työtasojen, väliseinien ja -pohjien, valumuotti sei nami en, erilaisiksi kuljetusalustojen, lavojen, laitojen yms. rakentamiseen.
Tämä päämäärä on saavutettu keksinnön mukaisella rakenne-elementillä, jolle ominaiset tunnusmerkit on esitetty oheisissa patenttivaatimuksissa.
< 75391
Keksinnön perusajatuksen* on siis käyttää metallisia, edullisesti teräksestä tai alumiinista valmistettuja, pitkänomaisia profiili listoja ja kiinnittää ne rinnakkain toisiinsa kulloisenkin tarpeen mukaiseksi levymäiseksi kokonaisuudeksi kuormituksesta ja muista asennuskritee-reistä riippuen, jolloin on mahdollista saavuttaa erittäin kevyt ja jäykkä rakenne, joka valitusta materiaalista riippuen painaa ainoastaan 8 ... 13 kg/m2, sekä taipumia että vääntöä vastaan.
Keksinnön erään edullisen sovellutusmuodon mukainen levymäinen kaksi-puoleisesti käytettävissä oleva kokonaisuus muodostuu osittain sisäkkäin sovitetuista ja toisiinsa pistehitsauksella kiinnitetyistä, 0,5 mm:n vahvuisesta teräspellistä taivutetuista S-profiiluistoista, joiden uumaosan korkeus on 80 mm ja kummankin vapaasta sivustaan pokatun reunaosan leveys 100 mm. Tällaisen levyrakenteen on suoritetuissa kuormituskokeissa havaittu kantavan jännevälillä 2 m kuorma 600 kg/0,23m^, joka vastaa n.29,5 liNm vääntömomenttia.
Keksinnön etuihin liittyen on vielä huomattavaa, että rakenne-elementti □n palamatonta materiaalia, jolloin sen laaja-alainen käyttö mm. telakoilla, rakennustyömailla, hoitotasoina teollisuudessa ja kuljetusalustana on mahdollista.
Keksinnön erään edullisen toteutusmuodon mukaisesti profiililistojen uumaosat on varustettu, edullisesti kohdakkain olevilla, kevennysreiil-lä, Joita voidaan tarvittaessa käyttää myös rakenne-elementin poikit-taisjäykisteen asennusreikinä, jolloin rakenne-elementin poikittaista jäykkyyttä voidaan huomattavasti kasvattaa.
Keksinnön erään toisen edullisen toteutusmuodon mukaisesti uumaosista ulkonevat reunaosat, jotka yhdessä muodostavat rakenne-elementin yhtenäisen ulkopinnan, on varustettu profiililistan ulkopinnasta ulkonevil-la kohoumilla tai stanssatuilla reillä, joiden reunat kohoavat ylös rakenne-elementin ulkopinnasta, jolloin kohoumat ja/tai reikien reunat muodostavat sekä mekaanisen liukuesteen että rakenne-elementin jäykis-teen.
5 75391
Keksinnön etuihin liittyen on mainittava vielä se, että profiililistan uumaosan Ja reunusosan välistä kulmaa muuttamalla voidaan pro-fii 1 i 1 Istoista muodostaa paitsi kaltevia seinämiä myös haluttaessa kehämäisiä vaippoja, jotka ovat erittäin keveitä ja jäykkiä.
Keksintöä kuvataan seuraavassa esimerkinomaisesti sen eräiden edullisten sovellutusmuotojen avulla oheiseen piirustukseeen viittaamalla, jossa kuvio 1 esittää perspektiivikuvantona osittain poikki leikattuna osaa keksinnön ensimmäisen sovellutusmuodon mukaisesta rakenne-elementistä, kuvio 2 esittää perspektiivikuvantona osaa keksinnön toisen edullisen sovellutusmuodon mukaisesta rakenne-elementistä, kuvio 3 esittää erään edullisen keksinnön mukaisen rakenne-elementin kokoamiseen käytettävän pro-f iililistan poikkileikkausta.
kuvio 4 esittää erään toisen edullisen keksinnön mukaisen rakenne-elementin kokoamiseen käytettävän pro-f iililistan poikkileikkausta, ja kuvio 3 esittää perspektiivikuvantona osaa keksinnön kolmannen edullisen sovellutusmuodon mukaisesta rakenne-elementistä.
Kuvion 1 mukaisessa sovellutusmuodossa keksinnön mukainen rakenne-elementti 1 koostuu useista pikänomaisista ja rinnakkain toisiinsa kiinnitetyistä pro-f ii li listoista 2, jotka kukin on valmistettu taivuttamalla n. 200 mm levyinen Ja 0,5 mm vahvuinen teräs- tai alumiinipel-tikaistale, Jolloin on muodostunut olennaisesti l-muotoinen profiili- lista, johon kuuluu edullisesti suorassa kulmassa toistensa suhteen olevat ja profiililistan 2 pituiset uumaosa 4 ja reunusosa 5.
Kuten kuviosta 1 edelleen ilmenee on kunkin yksittäisen profiililistan 2 jäykkyyden lisäämiseksi uumaosan 4 reunavyöhyke taivutettu, edullisesti pokkaamalla, profiililistan 2 ensimmäiseksi pitkittäisjäykisteek-si 7. Myös reunusosan 5 reunavyöhyke on taivutettu, edullisesti pokkaamalla, profiililistan 2 toiseksi pitkittäisjäykisteeksi 6. Näiden pit-kittäiejäykisteitten ansiosta tulee jäykistetyistä profiili listoista kokoonpannusta rakenne-elementistä erittäin jäykkä.
6 75391
Kuten kuviosta 1 voidaan todeta on profiililietat 2 sovitettu rinnakkain siten, että reunusosat 5 muodostavat rakenne-elementtiin olennaisesti tasomaisen ulkopinnan 8, Jolloin profiililistan 2 reunusosan S reunavyöhyke tukeutuu viereiseen profiili listaan 2 sen uumaosan 4 ja reunusosan 3 välisen taitteen välittömässä läheisyydessä. Profiililis-tat 2 voidaan kiinnittää toisiinsa esim. tekemällä hitsi- tai liimaliitos kahden vierekkäisen profiililistan 2 vastlnpintojen väliin. Edullisesti tämä kiinnitys voidaan toteuttaa pistehitsauksella profiili listojen sisäpuolelta, jolloin pistehitsi muodostetaan reunusosan 5 taivutetun reunavyöhykkeen ja uumaosan 4 välille. Tällöin rakenne-elementtiin 1 ei jää ulospäin näkyvää liitossaumaa.
On syytä huomioida se, että kuviossa 1 profiilistat 2 on sovitettu siten, että rakenne-elementiin on muodostunut kaksi identtistä ulkopintaa. Tämä ei luonnollisestikaan ole välttämätöntä vaan kuvion 1 mukainen rakenne-elementti 1 voidaan puolittaa, jolloin siinä on yksi reu-nusososista 5 muodostuva tasopinta 8, jota jäykistävät tasopinnan alapuolelle jäävät pitkittäiset profiililistojen 2 uumaosat 4.
Kuvion 2 mukaisessa sovellutusmuodossa keksinnön mukainen rakenne-elementti 1 koostuu useista pikänomaisista ja rinnakkain toisiinsa kiinnitetyistä profiililistoista 2 ja 3, jotka kukin on valmistettu taivuttamalla n. 300 mm levyinen ja 0,3 mm vahvuinen alumiini- tai teräspelti kai stale. Kuvion 1 mukaisesta sovellutusmuodosta poiketen kuvion 2 mukaisessa sovellutusmuodossa rakenne-elementti 1 muodostuu laidoilla olevista reunaprofillilistoista 2, joiden profiili on olennaisesti L-muotoinen, jolloin niihin kuuluu edullisesti suorassa kulmassa toistensa suhteen olevat ja profiili1istan 2 pituiset uumaosa 4 ja reunusosa S, ja reunaprofiililistojen välissä olevista toisista profiililistoista 3, joiden profiili on olennaisesti S-muotoinen, jolloin niihin kuuluu profiililistan 3 pituinen uumaosa 4 ja siitä vastakkaisiin suuntiin, edullisesti suorassa kulmassa ulkonevat kaksi reunus-osaa 5.
Kuten kuviosta 2 edelleen ilmenee on kunkin yksittäisen profiililistan 2 tai 3 jäykkyyden lisäämiseksi reunusosan 5 reunavyöhyke taivutettu, edullisesti pokkaamalla, profiililistan 2 tai 3 mittaiseksi pitkittäis-jäykisteeksi 6. Näiden pitkittäisjäykisteitten 6 ansiosta tulee Jäykis- 75391 tetyistä profiili listoista 2 ja 3 kokoonpannusta keksinnön toisen so-vellutusmuodon mukaisesta rakenne-elementistä erittäin jäykkä.
Kuten kuviosta 2 voidaan todeta on L-profiililistat 2 ja S-profii li listat 3 sovitettu rinnakkain siten, että niiden reunusosat 5 muodostavat rakenne-elementtiin 1 kaksi olennaisesti identtistä tasomaista ulko-tai kulutuspintaa 8, jolloin rakenne-elementti on käytettävissä kummin-päin hyvänsä. Tällöin S-profiili listan 3 reunusosan 5 reunavyöhyke tukeutuu viereiseen S-profiili listaan 3 sen uumaosan 4 ja reunusosan 5 välisen taitteen välittömässä läheisyydessä. Laattamaisen rakenne-elementin aikaansaamiseksi on L-profiililistat 2 sovitettu laitimmaisiin S-profiili listoihin 3 siten, että L-profiililistan 2 uumaosan 4 vapaa reunavyöhyke tukeutuu S-profiililistan 3 reunusosan 5 taivutettuun reunavyöhykkeeseen ja L-profiilistan 2 reunusosan 5 taivutettu reunavyöhyke tukeutuu S-profiilistan 3 uumaosan 4 ja reunusosan 5 välisen taitteen välittömään läheisyyten.
Profiililistat 2 ja 3 voidaan kiinnittää toisiinsa esim. tekemällä hitsi- tai liimaliitos vierekkäisten profiililistojen vastinpintojen väliin. Edullisesti tämä kiinnitys voidaan toteuttaa pistehitsauksella profiililistojen sisäpuolelta, jolloin pistehitsi muodostetaan reunus-osan 5 taivutetun reunavyöhykkeen ja uumaosan 4 välille. Tällöin rakenne-elementtiin 1 ei jää ulospäin näkyviä liitossaumoja.
Kuviossa 3 on esitetty yksityiskohtaisemmin yhden keksinnön erääseen edulliseen rakenne-elementiin kuuluvan S-profiilistan poikkileikkaus. Tämä rakenne-elementti on tarkoitettu käytettäväksi työ- ja/tai hoito-tasona tai kuljetusalustana. Kuten kuviosta 3 voidaan todeta on profiililistan 3 reunusosat 5, jotka muodostavat rakenne-elementin ulkopuolisen kulutuspinnan 8, varustettu useilla toisistaan etäisyyden päässä olevilla, profiilisten 3 ensimmäisillä kevennysreiillä 10. Profiilistan 3 jäykkyyden lisäämiseksi on edullista, että kevennysreiät 10 tehdään lävistämällä, edullisesti stanssaamalla, jolloin kevennysreikiä 10 rajoittavat reunat 12 taipuvat ulospäin profiililistan ulkopinnasta 8 jä muodostavat paitsi mekaanisen liukuesteen toimivat myös profiiliiis-taa 3 jäykistävänä lisäjäykisteenä.
Vaikka edellä on käsitelty ainoastaan S-profiililistaa koskee kevennys-reikien 10 sijoittaminen reunusosiin 5 myös L-profiilielementtejä 2.
8 75391
Halutun jäykietysvaikutukaan aikaansaaminen voidaan toteuttaa myös profiloimalla reunusosat S. Tällöin reunusosat S voidaan varustaa esim. kuvion 4 kaltaisilla kohoumilla 9, jotka ulkonevat kulutuspinnan 8 tasosta, tai kuvion 5 kaltaisilla poikittaisilla jäykisteurilla 14 ja toimivat rakennetta jäykistävän vaikutuksen ohella mekaanisina liuku-esteinä.
Pyrittäessä mahdollisimman kevyeeseen ja samalla jäykkään rakenteeseen voidaan myös profiilistojen 2 ja 3 uumaosat 4 varustaa toisilla, kuvioiden 3 tai 4 mukaisilla, kevennysreiillä 11, jotka on edullista tehdä samoinkuin ensimmäiset kevennysreiät 10 eli lävistämällä, edullisimmin stanssaamalla, jolloin reikää rajoittavien reunojen 12 ulospäin taipumisen ansiosta Voidaan lisätä profiililistan jäykkyyttä.
Kun nämä toiset kevennysreiät 11 sijoitetaan kohdakkain samalle linjalle, profiilistan 2 tai 3 suhteen poikittain, voidaan näiden toisten kevennysreikien 11 kautta sovitta rakenne-elementtiin 1 poikittaisjäy-kiste 13, jota kuviossa 3 on hahmoteltu katkoviivalla.
Kuviossa 5 on esitetty vielä eräs edullinen keksinnön mukaisen rakenne-elementin kokoonpano, joka on jäykistetty sekä poikittais- että pitkittäissuunnassa. Tässä sovellutusmuodossa rakenne-elemetti koostuu profiileiltaan kuvion 2 kaltaisista profiiliiistoista 2 ja 3, joiden sekä reunusosiin 5 että uumaosiin 4 on tehty lävistämällä ensimmäiset kevennysreiät 10, joiden reunat taipuvat ulospäin ulkopinnasta mekaanisiksi, rakennetta jäykistäviksi, harjanteiksi, ja toiset kevennysreiät 11, jotka on sovitettu kohdakkain samalle linjalle profiililistojen 2 ja 3 suhteen poikittain, ja joiden kautta rakenne-elementtiin 1 on työnnetty tankomaiset poikittaisjäykisteet. Lisäjäykisteinä on kuvion 5 mukaisessa sovellutusmuodossa käytetty reunusosien 5 ulkopintaan pakotettuja poikittaisia jäykisteuria 14, jolloin ulkopinnassa 8 vuorottelevat poikittaisten jäykisteurien 14 ja ensimmäisten kevennysreikien 10 rivit.
Edellä ei ole lainkaan puututtu siihen kuinka keksinnön mukaiset rakenne-elementit voidaan ripustaa kohteeseensa. Eräs edullinen tapa on käyttää esim. lattaraudasta väännettyjä ripustuskuokkuja, joiden toinen pää liittyy poikittaijäykisteseen 14 ja toinen pää kannatinelimeen esim. kannatinpalkkiin tms.
9 75391
Keksintöä on kuvattu edellä ainoastaan esimerkinomaisesti sen eräiden edullisten sovellutusmuotojen avuliat Tällä ei luonnollisestikaan ole haluttu rajata keksintöä vaan kuten alan ammattimiehelle on ilmeistä keksintöä voidaan varioida ja mitoittaa varsin laajoissa rajoissa ja soveltaa mitä erilaisimpiin käyttökohteisiin oheisten patenttivaatimusten puitteissa# Niinpä keksinnön mukaista rakenne-elementtiä voidaan käyttää erimuotoisina ja -mittaisina alustoina, tasoina, lattioina, katteina, seininä, väliseinien tukirunkona, muottiseinäminä, runkovaip-poina, verhouksena jne. Eli siis varsin laajoissa rajoissa. Edelleen on huomattava, että taivutuksen sijasta profiililista voidaan valmistaa valamalla, extrudoimalla tai muulla sopivalla menetelmällä. Erittäin edullista on käyttää keksinnön mukaista levymäistä ontelorakenne-ele-menttiä kaasumaisten ja/tai nestemäisten aineiden, kuten ilman ja veden, kuljetus- ja jakelukanavistona esim. ilmastointikanavistona, jolloin ilma voidaan kuljettaa rakennusten seinämissä, katoissa tai lattioissa ilman erillisiä piilotettavia putkistoja.

Claims (6)

1. Metallinen rakenne-elementti (1), joka muodostuu vähintäin kahdesta pitkänomaisesta kulmalistasta (2,3), joiden poikkileikkausprofiilit vastaavat toisiaan, ja jotka on kiinnitetty rinnakkain toisiinsa siten, että ne muodostavat rakenne-elementtiin tasopinnan (8), jolloin kuhunkin kulmalistaan (2.3) , joka on taivutettu metallilevy, kuuluu olennaisesti kulmalistan mittainen uumaosa (4) ja ainakin yksi reunusösa (5), joka ulkonee olennaisesti suorassa kulmassa uumaosasta (4), tunnettu siitä, että kunkin kulmalistan (2.3) kumpikin vapaa reunavyöhyke on taivutettu reunusosan (5) tai uumaosan (4) suhteen olennaisesti suoraan kulmaan kulmalistaa jäykistäväksi pitkittäiseksi reunajäykisteeksi (6,7), joka on kiinnitetty kiinteästi, edullisesti hitsaamalla, liimaamalla tms. tavalla, viereiseen kulmalistaan tämän uumaosan (4) ja reunusosan (5) välisen taitteen välittömään läheisyyteen, kantavan tasopinnan (8) muodostamiseksi, ja että kussakin kulmalistassa (2, 3. ainakin uumaosa (4) on varustettu kevennysrei'illä (11), joita rajaavat reunat (12) taipuvat ulospäin uumaosan (4) pinnasta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen rakenne-elementti, tunnettu siitä, että ainakin osa uumaosien (4) kevennysrei'istä (11), jotka on tehty edullisesti lävistämällä, on sovitettu kohdakkain, jolloin kevennysreikien (11) kautta rakenne-elementtiin (1) on sovitettu rakenne-elementin poikki ulottuva poikittaisjäykiste (13).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen rakenne-elementti, tunnettu siitä, että kulmalistan (2,3) reunusosat (5), jotka muodostavat rakenne-elementtiin (1) kantavan tasopinnan (8), on varustettu useilla, etäisyyden päässä toisistaan olevilla kevennysrei'illä (10).
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen rakenne-elementti, tunnettu siitä, että reunusosien (5) kevennysreikiä (10), jotka on tehty edullisesti lävistämällä, rajaavat reunat taipuvat ulospäin rakenne-elementin (1) tasopinnasta (8), jolloin mainitut reunat toimivat rakenne-elementissä sekä mekaanisina liukuesteinä että kantavan tasopinnan (8) lisäjäykisteinä.
5. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen rakenne-elementti, tunnettu siitä, että kulmalistojen reunusosat (5), joista muodostuu rakenne-elementin (1) 75391 kantava tasopinta (8) on profiloitu kohoumille (9), jotka ulkonevat kantavasta tasopinnasta (8) Ja toimivat sekä mekaanisina liukuesteinä että kantavan tasopinnan (8) lisäjäykisteinö.
6. Reititettyjä kulmalistoja yhteenliittämällä muodostetun, edellisten patenttivaatimusten mukaisen, ontelomaisen rakenne-elementin käyttö kaasumaisten ja/tai nestemäisten aineiden virtauskanavistona, edullisesti ilmas-tointikanavIstona. 75391 12
FI860857A 1986-02-28 1986-02-28 Byggnadselement av metall och anvaendandet av det. FI75391C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI860857A FI75391C (fi) 1986-02-28 1986-02-28 Byggnadselement av metall och anvaendandet av det.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI860857 1986-02-28
FI860857A FI75391C (fi) 1986-02-28 1986-02-28 Byggnadselement av metall och anvaendandet av det.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI860857A0 FI860857A0 (fi) 1986-02-28
FI860857A FI860857A (fi) 1987-08-29
FI75391B true FI75391B (fi) 1988-02-29
FI75391C FI75391C (fi) 1988-06-09

Family

ID=8522230

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI860857A FI75391C (fi) 1986-02-28 1986-02-28 Byggnadselement av metall och anvaendandet av det.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI75391C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI860857A0 (fi) 1986-02-28
FI75391C (fi) 1988-06-09
FI860857A (fi) 1987-08-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4078352A (en) Truss-web connector
US7240459B2 (en) Joist support apparatus
US6705056B2 (en) Drywall backing apparatus and method of installing same
US5899037A (en) Composite wall structure
US4022537A (en) Knee brace for glulam and heavy timber construction
US8640429B1 (en) Low thermal bridge building components
US20050204688A1 (en) Triangular stackable building wall method
CA2885709C (en) Truss
US5575131A (en) Multiple use corner clip
US6212846B1 (en) Isosceles joist
US20040003569A1 (en) Metal and wood composite framing member
FI75391B (fi) Byggnadselement av metall och anvaendandet av det.
CA2165171A1 (en) Oven module with intermediate expansion joints
US4301635A (en) Composite joists, joist assemblies and building panels including such joist assemblies
US20020157337A1 (en) Draft block system
CA1213714A (en) Surface-forming panel
RU188950U1 (ru) Составная комбинированная двутавровая балка
USRE31807E (en) Truss-web connector
GB2470721A (en) A stud for use in timber frame walls
FI76859B (fi) Stomelement foer foerening av byggelement till en dubbelsidig konstruktion.
US4672890A (en) Lightweight load bearing register
RU2282005C1 (ru) Строительная балка
AU735942B2 (en) A lintel, a lintel side plate and a method of forming a lintel
FI94544B (fi) Lämpöä eristävä tasorakenne
RU61316U1 (ru) Сборная балочная конструкция

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: LAAKSOV OY