FI75228C - Anordning foer maetning fukthalten. - Google Patents

Anordning foer maetning fukthalten. Download PDF

Info

Publication number
FI75228C
FI75228C FI824309A FI824309A FI75228C FI 75228 C FI75228 C FI 75228C FI 824309 A FI824309 A FI 824309A FI 824309 A FI824309 A FI 824309A FI 75228 C FI75228 C FI 75228C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
substance
measuring
antenna
wave
arrangement according
Prior art date
Application number
FI824309A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI824309A0 (fi
FI75228B (fi
FI824309L (fi
Inventor
Reinhard Knochel
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Publication of FI824309A0 publication Critical patent/FI824309A0/fi
Publication of FI824309L publication Critical patent/FI824309L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI75228B publication Critical patent/FI75228B/fi
Publication of FI75228C publication Critical patent/FI75228C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N22/00Investigating or analysing materials by the use of microwaves or radio waves, i.e. electromagnetic waves with a wavelength of one millimetre or more
    • G01N22/04Investigating moisture content

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials By The Use Of Electric Means (AREA)
  • Measurement Of Resistance Or Impedance (AREA)

Description

75228 Järjestely kosteuspitoisuuden mittaamiseksi
Keksintö koskee järjestelyä vesipitoisen aineen kosteuspitoisuuden mittaamiseksi mikroaaltojen avulla, käsit-5 täen lähetinjärjestelyn, joka koostuu signaalilähteestä sekä siihen kytketystä lähetysantennista, vesipitoisen aineen ollessa järjestettävissä lähetysantennin säteilykent-tään, vastaanottoantennin, joka vastaanottaa aineeseen lähetetyn aallon, sekä vastaanottoantenniin yhdistetyn tes-10 tauslaitteen.
Tunnetaan useita laitteita vesipitoisen aineen kosteuspitoisuuden mittaamiseksi mikroaaltojen avulla. Julkaisu "The Proceedings of the Microwave Power Symposium" Toronto, 9-12 kesäkuuta 1981, sivut 193-195 esittää laitteen, 15 j ossa koaksiaaliantenni päättyy putkeen, jossa mitattava aine on. Koaksiaaliantenni on liitetty mittauslaitteeseen, joka määrittää koaksiaaliantennin heijastusvaikutuksen, joka johtuu eristevakiosta ja sen mukaisesti putkessa olevan aineen vesipitoisuudesta.
20 Tällä mittauslaitteella on se varjopuoli, että vaa ditaan hyvin tarkka ja sen mukaisesti kallis eristevakion määrittely koaksiaaliantennin loppupäässä. Sen lisäksi ainoastaan se osa mitattavasta aineesta, joka putkessa on koaksiaaliantennin välittömässä läheisyydessä vaikuttaa 25 heijastustekijään. Sen mukaisesti ei mittauslaite ole sovelias epähomogeenisten aineiden mittauksiin.
Julkaisu Journal of Microwave Power", osa 14, 1979, nro 4, sivut 363-365 selostaa liuskajohtoilmaisinta kosteuden mittauksissa mikroaaltojen avulla. Liuskajohtoa, joka 30 on kiinnitetty alustaan, ympäröi mitattava aine, jonka liuskajohdon hajakenttä läpäisee. Aineessa oleva kosteus vaikuttaa hajakentän kautta liuskajohdon värähtelyn vaimentamiseen, joka on yhdistetty mittauslaitteeseen värähtelyn vaimennusmittausta varten.
35 Tällä laitteella, mukaan luettuna myös koaksiaali- 2 75228 antenni, on se varjopuoli, että hajakenttä esiintyy ainoastaan liuskejohdon välittömässä läheisyydessä, ja että sen mukaisesti ainoastaan pieni osa mitattavasta aineesta vaikuttaa liuskajohdon värähtelyn vaimentamiseen. Tämä lai-5 te ei sentähden myöskään ole sopiva suurehkojen epähomogeenisten aineiden mittaamiseen. Värähtelyn vaimentamis-mittauksilla on muuten se haittapuoli, että ne ovat herkkiä kantoaaltojen aiheuttamille häiriöille, joten selostetuilla laitteilla suoritetut mittaukset ovat epätarkkoja.
10 Käytännössä on vaikeata määrittää korkeita kosteus pitoisuuksia mikroaaltojen avulla, koska korkean vesipitoisuuden omaavat aineet, joihin mittaukset kohdistetaan, usein sisältävät pieniä määriä aineita joilla on alhainen eristevakio, joka arvo on tyypillisesti likimääräisesti 2 15 ja 5 välillä, ja suurella määrällä vettä on eristevakio, joka on noin 80. Vesipitoisten aineiden resultanttivoiman eristevakio eroaa vain vähän veden eristevakiosta, ja muutokset veden pitoisuudessa vaikuttavat aineen etenemisomi-naisuuksiin, ja sen seurauksena vain hyvin rajoitetussa 20 määrin mittauksiin.
Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada laite vesipitoisen aineen kosteuspitoisuuden mittaamiseksi mikroaaltojen avulla, joka myöskin korkeissa kosteuspitoisuuksissa, ts. korkeissa aineen vesipitoisuuksissa, antaa yksin-25 kertaisen ja tarkan mittaustuloksen, joka ei ole herkkä, mahdollisille häiriöille. Tarkemmin sanottuna mittaustulosten hylkääminen aineen epähomogenisuuksien takia, sekä myöskin heijastusten ja kantoaaltojen takia täytyy eliminoida .
30 Keksinnön mukaisesti tämä tavoite saavutetaan siten, että lähetysantenni lähettää ainakin oleellisesti tasaisen sähkömagneettisen aallon aineeseen, että vastaanottoanten-ni on varustettu ainakin yhdellä mittausluotaimella, ja että aineen läpi lähetettävän aallon vaihe määritetään tes-35 tauslaitteella vertaamalla aineen läpi lähetetyn aallon 3
Π C O O Q
vaihetta vertailuarvoon. ( c. L· O
Vielä eräässä keksinnön suoritusmuodossa on ainakin kaksi mittausluotainta, jotka on asetettu määrätyn välimatkan päähän toisistaan aallon etenemissuunnassa, ja testi-5 laite on rakenteeltaan selalinen, että se määrittää mittaus luotaimien vastaanottamien aaltojen vaiheiden väliset erot.
Eräässä keksinnön suoritusmuodossa, jossa lähetin lähettää taajuusmoduloidun aallon aineeseen, käytetään ai-10 neen läpi lähetettyjen aaltojen vastaanottamiseksi vain yhtä kaikuluotainta, testilaitteen määrittäessä muutoksen vastaanotettujen aaltojen vaiheissa muutoksen taajuudesta riippuen.
Keksinnön mukaisella laitteella on se etu, että aal-15 to voidaan lähettää suureen määrään mitattavaa veslainetta. Keksinnön mukaisella laitteella suoritettu mittaus ei ole sentähden herkkä aineen epähomogenisuudelle. Kantoaaltojen häiritsevää vaikutusta mittatarkkuuteen on myös vähennetty keksinnön mukaisessa laitteessa verrattuna aikaisempiin 20 laitteisiin. Keksinnön mukainen koko laitteisto on rakenteeltaan yksinkertainen. Sillä on se etu, että se jatkuvasti näyttää monitorista mitattavan arvon, ja on siksi sovelias käytettäväksi automaattisten prosessien kosteuspitoisuuksien mittauksiin.
25 Keksinnön mukaisen edullisen suoritusmuodon mukaan kaikki mittausluotaimet on varustettu integroiduilla mikroaaltopiireillä, jotka on muodostettu ainakin kahdesta eristetystä levystä, joiden väliin on asetettu liuskanmuo-toisia sähköjohtimia, ja uloimpien levyjen ulommat pinnat 30 on päällystetty ainakin osittain sähköä johtavalla kerroksella .
Eräässä keksinnön suoritusmuodossa integroitu mikroaaltopiiri on asetettu aaltoputken keskitasoon, joka on täytetty sähköä eristävällä aineella.
75228
Vielä erään keksinnön mukaisen suoritusmuodon mukaan aaltoputki on suorakaiteenmuotoinen.
Erään keksinnön suoritusmuodon mukaan sekä antenni että mittausluotain, tai mittausluotaimet, on yhdis-5 tetty intergroituun mikroaaltopiiriin, jolla on ainakin yksi liuskanmuotoinen johdin, joka toimii antennina, sekä signaalia lähettävänä välineenä antenniin, sekä ainakin toinen johdin, joka toimii mittausluotaimena, sekä signaalia purkavana välineenä mittausluotaimesta.
10 Viimeksimainittujen, antennin sekä mittausluotaimien suoritusmuodot ovat rakenteeltaan yksinkertaisia, ne voidaan valmistaa pienin mekaanisin toleranssein sekä ovat vahvoja.
Joitakin keksinnön suoritusmuotoja selostetaan seu-15 raavassa esimerkein viitaten oheenliitettyihin piirustuksiin. Tällöin kuvio 1 esittää piirikaaviota keksinnön mukaisen mittausperiaatteen selvittämiseksi, kuvio 2 esittää kaaviollisesti värähtelyn vaimentumi-20 sen ja signaalin vaihekulman kuvion 1 laitteistolla mitattuna, kuvio 3 esittää erään keksinnön mukaisen mittausluotaimien suoritusmuodon, kuvio 4 esittää laitteen, jossa antenni sekä mikro-25 luotaimet on yhdistetty yhteen keksinnön mukaiseen intergroituun mikroaaltopiiriin, kuvio 5 esittää erään kosteuspitoisuusmittauksen tuloksia, tehostettuna keksinnön mukaisella laitteella, ja kuviot 6, 7 ja 8 esittävät eräitä keksinnön mukai-30 siä suoritusmuotoja.
Kuvio 1 esittää mittausperiaatetta, johon keksinnön mukainen laite perustuu. Mittausluotain 2, joka on liikkuva X-suunnassa, on asetettu mitattavaan vesiaineeseen 1. X-suunnan kanssa linjaan on järjestetty ennen mittausluo-35 tainta 2 antenni 3, joka on yhdistetty signaalin syöttö-johdon 4 kautta generaattoriin 5, joka toimii signaalin 5 75228 voimanlähteenä. Testilaitteella 6 ensimmäinen sisäänmeno on yhdistetty mittausluotaimeen 2, ja toinen sisäänmeno generaattoriin 5 vertailujohdon 7 kautta. Generaattori 5 kehittää vaihtovirtajännitettä radiotaajuudelle.
5 Antenni 3 lähettää ainakin olennaisesti tasaista aaltoa, jonka etenemissuunta yhtyy X-suuntaan ja kohtaa vesi-aineen 1. Testilaite 6 määrittää vertaamalla antennista 2 vastaanotettua aaltoa vertailusignaaliin, jonka generaattori 5 syöttää vertailujohtoa 7 pitkin, vastaanotetun 10 aallon värähtelyn vaimentumisen ja vaiheen ψ riippuen mittausluotaimen siirtymästä X-suunnassa, sekä määrittää sieltä käsin muutoksen A°( tai AJP t riippuen antennin siirtymästä matkan Ax verran.
Kuvio 2 esittää esimerkin mittauskäyristä, jotka on 15 tallennettu kuvion 1 mukaisella laitteella ja kuvaavat värähtelyn vaimentumisen o( ja vaiheen tP vaihtelun mittaus-kertoimen 2 siirtymää varten pitkin X-suuntaa. Maitojau-he-vesiseosta käytettiin vesiaineena 1. Vaiheella <p (x) on oleellisesti paljon yhtenäisempi vaihtelu pitkin mit-20 tausluotaimen 3 siirtymää x kuin värähtelyn vaimentumisella , ja sitä käytetään siksi mieluummin kosteuspitoisuuksien mittauksissa. Kosteuspitoisuusmittana käytetään vaiheen muutosta pituusyksikköä /\p/Λ X kohden, samassa suhteessa kuin aineen kosteuspitoisuus kautta 25 vesiaineessa olevan aallon etenemisnopeus ja siitä johtuva eristevakio. Kun mittausluotain 2 on mitattavan aineen 1 pinnan välittömässä läheisyydessä, niin silloin käyrät o( sekä ilmaisevat huomattavaa epäyhtenäisyyttä, joka aiheutuu pintavaikutuksista, kuten esimerkiksi hei-30 jastuksista, ja joita kuvio 2 esittää viivatun alueen 10 avulla. Tätä aluetta ei saa käyttää kosteuspitoisuus-mittauksiin.
Liikkuvaa mittausluotainta on vaikeaa käsitellä, ja sen tähden keksinnön mukaisesti käytetään mieluimmin 35 kiinteitä mittausluotaimia. Kuvio 3 esittää keksinnön mukaisen laitteen suoritusmuodon, jossa on kaksi mittausluo- 6 75228 tainta, jotka on liitetty integroituun mikroaaltopiiriin.
Kaksi liuskanmuotoista johtoa 12 ja 13, jotka asettuvat yhdensuuntaisesti aallon etenemissuuntaan, ts. yhdensuuntaisesti X-suunnan kanssa, on asetettu kahden 5 sähköä eristävän levyn 14 ja 15 väliin. Liuskajohtojen 12 ja 13 päät 18 ja 19 on asetettu kohtisuoraan X-suun-taa vastaan, ja muodostavat mittausluotaimet, jotka ovat etäisyydellä Δ. x suunnassa X, ja ovat asetetut dipolin muotoon yhdensuuntaisesti sen aallon sähkökentän E kent-10 täviivojen kanssa, joka lähetetään vesipitoisen aineen läpi.
Eristelevyjen 14 ja 15 ulkopinnat on päällystetty sähköä johtavilla kerroksilla 16 ja 17, jotka muodostavat suojan liuskajohtimille 12 ja 13. Vain liuskajohtimien 15 12 ja 13 taivutetut päät 18 ja 19, jotka toimivat mitta- luotaimina, ulottuvat suojakerroksen yli. Mittausluotaimet 18 ja 19 ovat jokseenkin vastaavan mittaisia sekä sen mukaisesti suureksi osaksi omaavat samat sähköiset ominaisuudet. Välimatka Λ. x on pienempi kuin vesipitoisen aineen 1 20 aallonpituus, ja erityisesti pienempi kuin aallonpituus puhtaassa vedessä. Testilaite on yhdistetty liuskajohtimien 12 ja 13 päihin 20 ja 21, ja se määrittää mitattavan aineen 1 kosteuspitoisuuden, sekä jännitteiden väliset vaihe-erot, jotka mittausluotaimet 18 ja 19 vastaanotta-25 vat ja suuntaavat päihin 20 ja 21. Käytettäessä kerrotun-laisia mittausluotaimia, lähetyslaitteen antenni 3 on moduuli, joka on rakenteellisesti erotettu mittausluotaimista.
Kuvio 4 esittää erään suoritusmuodon, jossa lähetys-laitteen antenni, sekä mittausluotaimet on yhdistetty yh-30 teen moduliin. Kuvio 4a esittää poikkileikkauksen yhdistetystä laitteesta, jossa ovat sekä antenni että mittausluotaimet, ja kuvio 4b esittää perspektiivikuvan. Useat liuska johtimet 32, 33 ja 34, jotka ovat yhdensuuntaisia X-suunnan kanssa, joka vastaa aallon etenemissuuntaa, on asetettu 35 75228 kahden sähköä eristävän levyn 30 ja 31 väliin, joiden pinnat ovat toistensa vieressä. Johtojen 32 ja 34 päät on taivutettu suoraan kulmaan X-akseliin nähden, ja ne muodostavat mittausluotaimet 35 ja 36, josta on jo 5 kerrottu viitaten kuvioon 3. Johto 33 on myöskin taivutettu suorakulmaisesti X-akselia vastaan, taivutettu osa 37 muodostaa lähettimen antennin. Antenni 37, sekä mittausluotaimet 35 ja 36, on asetettu yhdensuuntaisesti sähkökentän E kenttäviivojen kanssa. X-suunnassa mittaus-10 luotaimet 35 ja 36 on sijoitettu Δ. X:n päähän toisistaan. Eristettyjen levyjen 30 ja 31 ulommaiset pinnat on osittain peitetty sähköä johtavalla päällysteellä, joka muodostaa suojan liuskajohtimille 32, 33 ja 34. Antenni 37, sekä mittausluotaimet 35 ja 36 ulottuvat tämän suojan yli.
15 Eristetyt levyt 30 ja 31 on asetettu suorakaiteen muotoisen aaltoputken puoliskojen 39 sekä 40 väliin, joka on leikattu auki pituussuuntaisen keskitason kautta, ja täytetty eristeellä 41. Se osa eristettyjä levyjä 30 ja 31, joihin mittausluotaimet 35 ja 36 on asetettu, ulkonee suorakai-20 teenmuotoisen aaltoputken 39, 40 päästä. Antenni 37 kehittää aaltoputkessa H-^q aallon, joka lähetetään aaltoputken päästä aaltona, joka on ainakin oleellisesti tasainen mit-tausluotaimien 35 ja 36 alueella, ja jonka mittausluotaimet 35 ja 36 vastaanottavat. Tehostaakseen kosteusmittaus-25 ta on koko laite upotettu mitattavaan aineeseen.
Kuvio 5 esittää joitakin mittaustuloksia. Vaihemuu-tos pituuden muutosyksikköä Δ yV Δ x kohden keksinnön mukaisessa laitteessa mitattuna, on merkitty asteina/cm ja mitatun aineen suhteellinen kosteus ^ %:na.
30 Kuvio 6 esittää keksinnön mukaisen ensimmäisen suori tusmuodon kosteuden mittaamiseksi. Laite käyttää esimerkiksi niitä mittausluotaimia, joita on selostettu kuvioissa 3 ja 4.
Kaksi mittausluotainta 2 ja 2’ on järjestetty siten, että ne on sijoitettu välimatkan Δχ päähän toisistaan 35 suunnassa X, ja ne on yhdistetty kahden vahvistinvaiheen 75228 50 ja 51 sisääntuloihin, ja ne on upotettu mitattavaan vesipitoiseen aineeseen. Kuten kuviossa 1 esitettiin, antenni 3 lähettää ainakin oleellisen tasaisen aallon vesiaineeseen 1. Mittausluotaimien 2 vastaanottamat 5 vaihtovirtajännitteet vahvistetaan vahvistinvaiheissa 50 ja 51, sekä siirretään sekoittajaan 52, joka on yhdistetty vahvistinvaiheiden 50 ja 51 ulostuloihin 53 ja 54, ja joka määrittää vaihe-erot kahden vaihtovirtajännitteen välillä.
10 Kuvio 7 esittää erään keksinnön mukaisen mittaus laitteen suoritusmuodon. Yksisivukaistainen generaattori 60 on yhdistetty kantoaaltotaajuusgeneraattoriin 61, joka tuottaa vaihtovirtajännitettä radiotaajuudelle, ja jolla on kulmataajuus CO 1 sekä välitaajuusgeneraattori 62, 15 joka tuottaa vaihtovirtajännitettä omaten kulmataajuuden Δ00. Edellä mainituista kahdesta jännitteestä toissivu-kaistainen generaattori 60 kehittää toissivukaistaisesti moduloidun signaalin, joka siirretään antenniin 3 johdinta 4 pitkin. Antenni 3, mittausluotaimet 2 ja 2' sekä 20 vesiaine 1 on asetettu samalla tavalla kuin kuviossa 6.
Mittausluotaimet 2 ja 2' ovat kumpikin suoraan yhdistetty sekoittajan signaalin sisäänmenoon, kun taas kantoaaltotaa juusgeneraattori 61 on yhdistetty kahden sekoittajan 64 ja 65 paikallisoskillaattoreiden sisäänmenoihin 3 dB 25 virranjakajan 63 kautta. Tällä tavalla mittausluotaimista vastaanotetut signaalit muunnetaan välitaajuuteen. Sekoittajat 64 ja 65 on yhdistetty vaihe-erottelijaan 66, joka määrittää vaihtovirta jännitteiden vaihe-erot siirret tynä sekoittajien 64 ja 65 välitaajuusulosotoille.
30 Kuvio 8 esittää keksinnön mukaisen laitteen kolman nen suoritusmuodon, joka käsittää vain yhden mittausluotaimen. Tässä laitteessa lähetyslaite 5 on jännitetarkastus-oskillaattorin 70 muodossa, joka on yhdistetty jännitegene-raattoriin 71. Oskillaattori 70 tuottaa vaihtovirtajänni-35 tettä, jonka kulmataajuutta generaattori 71 moduloi kulma-taajuuden ympärillä työntämällä ennalta määrätyn aalto- 75228 muodon jännitettä alueelle . Mittausluotain 2 on yh distetty vaihe-erottelijaan 75, joka on muodostettu siten kuin on esitetty kaavamaisesti piirroksessa sekoittajasta 77 sekä viivästyslinjasta 76. Mittausluotaimen 2 ja vaihe-5 erottelijan 75 väliseen johtoon voidaan taajuudenmuutin-vaihe 72, joka on muodostettu oskillaattorista 73 sekä sekoittajasta 74, valinnaisesti yhdistää. Aallon, jonka antenni 3 lähettää aineeseen 1, esitetyllä tavalla, ottaa mittausluotain 2 vastaan. Vaihtovirtajännite, joka täten 10 on kehitetty mittausluotaimella 2, siirretään perustaajuus-alueelle taajuusmuutinvaiheella 72, jos se on käytettävissä. Vastaanotetun aallon vaihe on sopivassa likimääräisessä suhteessa sen taajuuteen, sekä aineen 1 yhdistetyn eristeva-kion reaaliosan neliöön. Jälkimmäinen vaihe-erottelija 75 15 määrittää vaihe-eron kulmataajuuden mukaan, joka, kun kyseessä on hajaantumaton tai vain heikosti hajaantuva aine, on suhteessa aineen yhdistetyn eristevakion reaaliosan neliöön. Sen mukaisesti signaali, joka siirretään vaihe-erottelijan 75 ulostuloon, valmistaa välittömän mitan ai-20 neen 1 kosteuspitoisuudelle.

Claims (7)

10 75228
1. Järjestely vesipitoisen aineen (1) kosteuspitoisuuden mittaamiseksi mikroaaltojen avulla, käsittäen lähe- 5 tinjärjestelyn (5, 4, 3), joka koostuu signaalilähteestä (5) sekä siihen kytketystä lähetysantennista (3), vesipitoisen aineen (1) ollessa järjestettävissä lähetysanten-nin (3) säteilykenttään, vastaanottoantennin (2), joka vastaanottaa aineeseen (1) lähetetyn aallon, sekä vastaan- 10 ottoantenniin (2) yhdistetyn testauslaitteen (6), tunnettu siitä, että lähetysantenni (3) lähettää ainakin oleellisesti tasaisen sähkömagneettisen aallon aineeseen (1), että vastaanottoantenni (2) on varustettu ainakin yhdellä mittausluotaimella (2, 2'; 18, 19; 35, 36), ja että 15 aineen läpi lähetettävän aallon vaihe määritetään testaus-laitteella (6) vertaamalla aineen (1) läpi lähetetyn aallon vaihetta vertailuarvoon.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että on ainakin kaksi mittauspäätä (2, 2'; 20 18, 19; 35, 36), jotka on asetettu kiinteän välimatkan pää hän toisistaan aallon etenemissuunnassa, ja testauslaite (6) on rakenteeltaan sellainen, että se määrittää mittaus-päiden vastaanottamien aaltojen vaiheiden väliset erot.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestely, t u n-25 n e t t u siitä, että lähetinjärjestely (5, 3, 4) lähettää taajuusmoduloidun aallon aineeseen, että aineen (1) läpi lähetettävän aallon vastaanottamiseksi on ainoastaan yksi mittauspää, ja että testauslaite määrittää vastaanotetun aallon vaihemuutoksen riippuen sen taajuudesta.
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että mittauspää (2) tai mittauspäät (2, 2'; 18, 19; 35, 36) ovat integroitujen mikroaaltopiirien muodossa, joista kukin koostuu ainakin kahdesta eris-televystä (14, 15; 30, 31), joiden pinnat ovat kosketuksis-35 sa toisiinsa ja joiden levyjen väliin on asetettu liuskan- 11 75228 muotoisia sähköjohtimia, ja että uloimmaisten levyjen ulkopinnat on ainakin osittain päällystetty sähköä johtavalla kerroksella (38).
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen järjestely, t u n-5 n e t t u siitä, että integroitu mikroaaltopiiri on järjestetty aaltoputken (39, 40) keskitasoon, joka aaltoputki on täytetty sähköä eristävällä aineella (41).
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että aaltoputki (39, 40) on suorakaiteen- 10 muotoinen.
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että antenni (37) ja mittauspää (35, 36) tai mittauspäät (35, 36) on yhdistetty yhteen integroituun mikroaaltopiiriin, jolla on ainakin ensimmäinen lius- 15 kajohdin (33), joka toimii antennina sekä toimittaa signaalin antenniin, sekä ainakin toinen johdin (32, 34), joka toimii mittauspäänä (35, 36) ja signaalin purkausvälineenä (32, 34) mittauspäästä (35, 36). 12 75228
FI824309A 1981-12-18 1982-12-15 Anordning foer maetning fukthalten. FI75228C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19813150202 DE3150202A1 (de) 1981-12-18 1981-12-18 Anordnung zur messung der feuchte
DE3150202 1981-12-18

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI824309A0 FI824309A0 (fi) 1982-12-15
FI824309L FI824309L (fi) 1983-06-19
FI75228B FI75228B (fi) 1988-01-29
FI75228C true FI75228C (fi) 1988-05-09

Family

ID=6149096

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI824309A FI75228C (fi) 1981-12-18 1982-12-15 Anordning foer maetning fukthalten.

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4546311A (fi)
EP (1) EP0082560B1 (fi)
DE (2) DE3150202A1 (fi)
FI (1) FI75228C (fi)
SU (1) SU1291032A3 (fi)

Families Citing this family (26)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3407819C1 (de) * 1984-03-02 1985-06-13 B.A.T. Cigaretten-Fabriken Gmbh, 2000 Hamburg Vorrichtung zur Messung der Feuchtigkeit von Rauchmaterialien
SE449139B (sv) * 1984-06-27 1987-04-06 Stiftelsen Inst Mikrovags Sett att meta fuktkvot i organiska material jemte anordning derfor
US4767981A (en) * 1986-06-02 1988-08-30 Advanced Moisture Technology, Inc. Moisture content detector
US4866371A (en) * 1986-09-15 1989-09-12 Chevron Research Company Sample accommodator and method for the measurement of dielectric properties
DE3702725A1 (de) * 1987-01-30 1988-08-11 Wuest Heinrich Kg Feuchtesensor zur verwendung in automatischen bewaesserungsanlagen
GB2202947B (en) * 1987-03-09 1990-12-05 Atomic Energy Authority Uk Microwave probe
FR2614419B1 (fr) * 1987-04-21 1989-06-16 Centre Nat Rech Scient Dispositif de mesure, en une pluralite de points, du champ micro-onde diffracte par un objet
US4767982A (en) * 1987-06-01 1988-08-30 Master Chemical Corporation Concentration detection system
US4991915A (en) * 1988-08-04 1991-02-12 Imperial Chemical Industries PLC Manchester Polytechnic Microwave moisture sensing arrangement
CH678229A5 (fi) * 1988-12-14 1991-08-15 Buehler Ag
FI84402C (fi) * 1989-01-13 1991-11-25 Kajaani Electronics Foerfarande och anordning foer bestaemning av fukthalt i materialet.
US5315258A (en) * 1989-01-13 1994-05-24 Kajaani Elektroniikka Oy Method and apparatus for determining the moisture content of a material
US5065615A (en) * 1990-03-08 1991-11-19 Hill Geoffrey E Passive atmospheric liquid water measuring system and process
DE4117086C2 (de) * 1991-05-25 1994-08-18 Berthold Lab Prof Dr Verfahren zur Bestimmung des Feuchtigkeitsgehaltes von Proben durch Messung der Reflexion- oder Transmission von Mikrowellen
US5331284A (en) * 1992-04-21 1994-07-19 Baker Hughes Incorporated Meter and method for in situ measurement of the electromagnetic properties of various process materials using cutoff frequency characterization and analysis
US5455516A (en) * 1992-04-21 1995-10-03 Thermedics Inc. Meter and method for in situ measurement of the electromagnetic properties of various process materials using cutoff frequency characterization and analysis
US5845529A (en) * 1995-07-18 1998-12-08 Malcam Ltd. Device and method for determining the moisture content of material
US6025724A (en) * 1997-11-20 2000-02-15 Malcam Ltd. Device and method for determining the moisture content of packaged material
US6111415A (en) * 1998-01-09 2000-08-29 Malcam Ltd. Device and method for determining the moisture content of a bulk material
EP1095243A2 (en) * 1998-07-03 2001-05-02 Neles Field Controls Oy Method and arrangement for measuring fluid
US20040194541A1 (en) * 2002-06-10 2004-10-07 The Procter & Gamble Company High-Q LC circuit moisture sensor
US6854322B2 (en) * 2002-06-10 2005-02-15 The Procter & Gamble Company Directional coupler sensor
CA2562001C (en) * 2004-04-26 2013-04-16 The Procter & Gamble Company Methods of assessing characteristics of fibrous substrates and treating fibrous substrates
JP5221527B2 (ja) 2006-06-30 2013-06-26 ザ プロクター アンド ギャンブル カンパニー マイクロストリップ方向性結合器のオーバレイ(毛髪様)の湿分を測定する装置
EP2172773B1 (en) * 2008-10-02 2015-01-21 Mantex AB Radiation detector
EP3674703A1 (en) * 2018-12-31 2020-07-01 INESC TEC - Instituto de Engenharia de Sistemas e Computadores, Tecnologia e Ciência Method and device for measuring water present in vegetation

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2798197A (en) * 1953-11-16 1957-07-02 Shell Dev Microwave bridge
US4052666A (en) * 1976-04-15 1977-10-04 Nasa Remote sensing of vegetation and soil using microwave ellipsometry
DE2715947A1 (de) * 1977-04-09 1978-10-19 Bayer Ag Vorrichtung zur bestimmung des wassergehaltes von isotropen materialien mit hilfe der mikrowellenabsorption

Also Published As

Publication number Publication date
EP0082560B1 (de) 1987-03-18
EP0082560A3 (en) 1984-02-01
DE3275751D1 (en) 1987-04-23
DE3150202A1 (de) 1983-06-23
SU1291032A3 (ru) 1987-02-15
FI824309A0 (fi) 1982-12-15
EP0082560A2 (de) 1983-06-29
FI75228B (fi) 1988-01-29
FI824309L (fi) 1983-06-19
US4546311A (en) 1985-10-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI75228C (fi) Anordning foer maetning fukthalten.
Stuchly et al. Equivalent circuit of an open-ended coaxial line in a lossy dielectric
US4829233A (en) Microwave probe
US6617861B1 (en) Apparatus and method for measuring and monitoring complexpermittivity of materials
PL205877B1 (pl) Urządzenie rezonatorowe, zwłaszcza mikrofalowe urządzenie rezonatorowe, urządzenie pomiarowe, zwłaszcza mikrofalowe urządzenie pomiarowe, do badania ilości materiału, układ pomiarowy, zwłaszcza mikrofalowy układ pomiarowy, do badania strumienia materiału i sposób badania ilości materiału
JPH0255745B2 (fi)
EP0962761A2 (en) Oil/water measurement
Abd Rahman et al. Planar microwave sensors for accurate measurement of material characterization: A review
EP1112485A1 (en) An apparatus and method for measuring and monitoring complex permittivity of materials
US20120035858A1 (en) Device for electrically measuring at least one parameter of a mammal&#39;s tissue
US6930492B2 (en) Using surface microwaves for measuring and determining density and/or moisture content of a material
RU2572087C2 (ru) Влагомер
RU2424508C1 (ru) Устройство для измерения физических свойств жидкости
Shibata et al. Broadband Calibration of Input Impedance for Coaxial Tips Based on RF IV, and Related Application to Dielectric Evaluation for Liquids
RU2084877C1 (ru) Способ измерения влажности на свч (варианты)
FI69372B (fi) Maetmetod och apparat foer maetning av fasta kornaktiga aemnens massfloede och fuktighet eller naogon annan egenskap
JP3652890B2 (ja) 極低温流体の密度計測装置
RU2103673C1 (ru) Способ определения диэлектрической проницаемости материала
Aggarwal et al. The effect of temperature on the accuracy of microwave moisture measurements on sandstone cores
Shiping et al. Calibration method and device of surface current probe
SU1566305A1 (ru) Способ определени затухани диэлектрических материалов
RU1770861C (ru) Способ измерени параметров отрезка провода
Yadav et al. Design and Implementation of a Surface Wave Transmission Line Microwave Sensor for Measuring Grain Moisture Content
CN117347307A (zh) 一种太赫兹检测装置及检测方法
RU2134425C1 (ru) Датчик для измерения диэлектрических характеристик жидкостей

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: N.V. PHILIPS GLOEILAMPENFABRIEKEN