FI73859B - Anordning foer reglering av ljusstroemmen i en grupp urladdningslampor. - Google Patents

Anordning foer reglering av ljusstroemmen i en grupp urladdningslampor. Download PDF

Info

Publication number
FI73859B
FI73859B FI854475A FI854475A FI73859B FI 73859 B FI73859 B FI 73859B FI 854475 A FI854475 A FI 854475A FI 854475 A FI854475 A FI 854475A FI 73859 B FI73859 B FI 73859B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
current
lamp
control
voltage
winding
Prior art date
Application number
FI854475A
Other languages
English (en)
Other versions
FI73859C (fi
FI854475A0 (fi
FI854475A (fi
Inventor
Juhani Kaernae
Paavo Paajanen
Original Assignee
Ahlstroem Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from FI844464A external-priority patent/FI844464A/fi
Application filed by Ahlstroem Oy filed Critical Ahlstroem Oy
Priority to FI854475A priority Critical patent/FI73859C/fi
Publication of FI854475A0 publication Critical patent/FI854475A0/fi
Publication of FI854475A publication Critical patent/FI854475A/fi
Publication of FI73859B publication Critical patent/FI73859B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73859C publication Critical patent/FI73859C/fi

Links

Classifications

    • Y02B20/202

Landscapes

  • Circuit Arrangements For Discharge Lamps (AREA)
  • Discharge-Lamp Control Circuits And Pulse- Feed Circuits (AREA)

Description

1 73859
PurkausIamppuryhmän valovirran säätölaite - Anordning för regiering av IJusströmmen i en grupp urIaddningsIampor
Keksinnön kohteena ori purkaus Iamppuryhmän valovirran säätölaite, joka käsittää rautasydämeI Iä varustetun magneetti-piirin. Säätölaite soveltuu erityisesti suurpainenatrium-IamppuryhmiIle.
Keksinnön mukainen valovirran säätölaite on tarkoitettu va-I aistusinstaI Iaatioih in teollisuustiloissa, joissa ei tarvita jatkuvasti täyttä vaI aistusvoimakkuutta ja joissa lisäksi säätöratkaisun on oltava sekä hinnaltaan edullinen että toiminnaltaan luotettava.
Rajoitettaessa suurpainenä triumlamppuryhmän virta nimellis-virtaa pienemmäksi aina silloin, kun täyttä valotehoa ei tarvita, saavutetaan monia etuja, joista tärkeimmät ovat:
Energiaa säästyy. Kun suurpainenatriumlampun valo-virta pudotetaan esim. kolmasosaan virtaa rajoittamalla, kulutettu teho pienenee puoleen. Näin voidaan usein tehdä esim. yöaikana.
Polttoikä pitenee. Suurpainenatriumlampun lamppu-jännite kasvaa polttoiän myötä saavuttaen lopulta niin suuren arvon, ettei lamppu toimi kunnolla. Himmennetyssä käytössä Iamppujännite on alhaisempi ja sen kasvu hitaampaa.
Valovirran alenema hidastuu polttoajan myötä.
On ennestään tunnettua säätää purkaus Iamppujen valotehoa portaittain mm. kuristimella. Portaittainen tehonsäätö kahdella tai yhdellä väliulosoton omaavalla kuristimella on mahdollista määrätyissä rajoissa, mikäli huolehditaan siitä, 2 73859 ettei lampun kautta kulkeva virta katkea kytkentämuutoksia tehtäessä. Lyhytkin virtakatkos saa lampun sammumaan ja esim. suurpainenatriumlampun täytyy jäähtyä ennen uudelleen kytkemistä, mikä saattaa kestää useamman minuutin. Lisäksi muutosten tulee olla suhteellisen pieniä, jotta lamppu ei sammu.
Suurpainenatriumlampun toiminnalle on välttämätöntä, että syöttöjännitteen ja ns. Iamppujännitteen, jonka suuruus riippuu sekä lämpötilasta että virrasta, välillä on riittävän suuri ero. Lamppujännite kasvaa lämpötilan kasvaessa ja Iamppujännite kasvaa myös lampun kautta kulkevan virran pienetessä n ime I Iisvirrasta. Jos Iamppujännite jostain syystä kasvaa liiaksi, lampun virta ei pysy sinimuotoisena, vaan siihen tulee aikajaksoja, jolloin virta on nolla ja tällöin lamppu sammuu. Jos esimerkiksi virtapiirissä olevan kuristimen kanssa kytketään sarjaan toinen kuristin, virta pienenee askeImaisesti, jolloin Iamppujännite sitä vastoin kasvaa as-kelmaisesti. Muutoksen ollessa riittävän pieni lamppu ei sammu. Koska nyt lampun teho on pienentynyt, laskee lampun lämpötila ja samalla Iamppujännite alkuperäistä pienempään arvoon. Tämän jälkeen voidaan tehdä jälleen uusi pieni Iamp-puvirran askelmainen pienentäminen. Ilmiö on luonteeltaan samanlainen, jos syöttöjännitettä pienennetään askeImaisesti.
On siis monimutkaista ja jossain määrin epävarmaa kuristimella säätää valovirtaa purkaus Iampussa. Säädön tulee tapahtua useassa pienessä askelmassa, jotta lamppu ei sammuisi. Kytkennät tulevat monimutkaisiksi, kun on varmistettava, että lamppu ei hetkeksikään jää ilman virtaa. Säätö voi lisäksi tapahtua vain suhteellisen pienellä alueella.
DE 2155748 mukaan on tunnettu laite valovirran säätämiseksi. Ratkaisu on tarkoitettu ko. patenttijulkaisun mukaisesti ainoastaan loistelampuille. Lisäksi ratkaisu on valaisin- 3 73859 kohtainen. ToteuttamisperiaatteeI taan ratkaisu on monimutkainen, siltä kytkennässä käytetään kolmea erillistä kuristinta sarjaan- ja rinnankytkentäIaitteineen sekä ohjauskaa-peleineen. Ratkaisussa ei ole huolehdittu lamppuvirran kulusta kaikissa kytkentämuutostiIoissa, joten se ei siitäkään osin sovellu suurpainenatriumlampulle.
CH 533409 mukaan on tunnettua loistelampun säätökytkentä-kaavio, jossa on käytetty hehkukatodimuuntajaa. Ratkaisu on tarkoitettu, kuten patenttijulkaisussa DE 2155748 esitetty ratkaisu ainoastaan hehkuvirtamuuntaja I la varustetuille loistelampuille, eikä ole kovin yksinkertaisin muutoksin sovellettavissa suurpainenatriumlampuille. Loistelamppu-piirissähän lyhyet virtakatkokset eivät haittaa, sillä lamppu syttyy välittömästi uudelleen. Suurpainenatriumlampulle on puolestaan ominaista, että muutaman millisekunnin virta-katkos sammuttaa lampun ja se syttyy uudelleen vasta riittävästi jäähdyttyään, tavallisesti 1 - 5 min. kuluttua.
GB 2014001 patenttihakemuksen mukaan on tunnettua kytkentäkaavio purkaus Iampun himmentämiseksi. Keksinnön mukaiselle laitteelle on ominaista, että se on tarkoitettu valaisin-kohtaiseksi. itse valaisin on varustettava erikoiskuristi-mella ja kytkennän suorittavalla kytkimellä. Lisäksi menetelmässä ei ole mitenkään kiinnitetty huomiota kytkentä-ti lanteessa syntyviin virtatransientteihin eikä lamppu-jännitteen dynaamiseen käyttäytymiseen, joten kytkentä sopii ainoastaan pienelle vaI aistustason säätöaIueeI I e. Jos vastaava järjestelmä yritettäisiin muuntaa vaI aisinryhmäkohtai-seksi, virtatien auki pitävät vastukset jouduttaisiin mitoittamaan tehonkestoI taan huomattavan suuriksi ja kalliiksi.
DE 2921833 patenttihakemuksen mukaan on säätölaite lampun valovirran muuttamiseksi tunnettu. Säätöratkaisultaan samat * 73859 puutteet kuin julkaisun CB 2014001 esittämässä ratkaisussa. Suuria muutoksia ei voida tehdä ilman lampun sammumista, koska Iamppujännitteen dynamiikkaa eikä virtatransientteja ole otettu huomioon.
F1 6651 2 mukaan on jännitesäädin vaI aistusverkkoja varten tunnettu. Säätimeen kuuluu syöttöverkon vaihejohdon ja nol-lajohdon väliin kytketty säästömuuntaja. Valovirran säätö perustuu portaittain (2 porrasta) säädettävissä olevaan säätömuuntaja ratkaisuun. Ensimmäisessä portaassa jännite pudotetaan ainoastaan 230 voltista 215 volttiin ja toisessa portaassa 205 volttiin.
Syöttöjännite pienenee, jolloin syöttöjännitteen ja lamppu-jännitteen erotus pienenee tätäkin kautta. Lisäksi jos askelma inen muutos on suuri, esim. 30 V, syntyy helposti lampun sammuttavia kytkentätransientteja Iamppuvirtaan, ellei kytkimien toimintaa ole synkronoitu Iamppuvirtaan. Oleellista säädössä siis on, että jos käytetään askelmaista muutosta, muutoksen on oltava hyvin pieni ja ennen seuraavaa muutosta on pidettävä riittävän pitkä tauko.
Vaikka säätömuuntajassa voidaan osa käämistä mitoittaa suhteellisen ohueksi, rakenteesta muodostuu aina kuristinta kalliimpi, sillä rautasydän ja käämitys on mitoitettava siten, että se voidaan kytkeä 220 V jännitteeseen. Lisäksi tässä kytkennässä, kuten edellisissäkin, varsinainen ongelma on portaittaisessa säädössä syntyvät transientit sekä I amp-pujännitteen hitaat muutokset kytkentätapahtumaan nähden. Niinpä jännitteenä Iennuksissa joudutaan yleensä tyytymään suhteellisen vaatimattomiin arvoihin. Fl-patenttihakemukses-sa 66512 mainitaan eräinä arvoina Iamppukuorman jännite 205 V, joka johtaa 20 %:n energiansäästöihin. Teollisuus-valaistuksen säädössä tällainen säätöalue ei ole laisinkaan ri i ttävä.
5 73859
Sellainen ratkaisu, jossa sarjaimpedanssin tai syöttöjännit-teen muutos voi olla suuri, ei ole ennestään tunnettu.
Ennestään tunnettuja ratkaisuja purkaus Iamppujen valotehon säätöön ovat lisäksi mm: portaaton tehonsäätö transistoreilla infrapunaohja ime I I a ohjattavissa olevat elektroniset lii täntälait teet hajakenttämuuntaja, jossa elektroninen induktanssin säätö tehonsäätö säätömuuntaja I I a
Transistoreilla toteutetut portaattomaan tehonsäätöön tarkoitetut laitteistot on tarkoitettu loistelampuille vaiΒίε i nkohta i s i ks i yksiköiksi. Säätöyksiköt ovat kalliita, sisältävät runsaasti vikautumise I I e alttiita elektronisia komponentteja ja ne on rakennettu suhteellisen pienille tehoiI Ie.
Infrapunaohja ime II a ohjattavissa olevat elektroniset Iiitän-tälaitteet ovat myös niin kalliita, etteivät ne pysty kilpailemaan yksinkertaisempien ratkaisujen kanssa.
Hajakenttämuuntajan käyttö yhdessä elektroniikan kanssa on myös taloudellisesti kannattamaton ratkaisu. Hajakenttä-muuntaja on kallis ja valmistajia on vähän. Lisäksi ratkaisussa olevat elektroniikan komponentit muodostavat teollisuusverkossa vikaantumisaIttiin kohdan.
Jatkuvasäätöisen säätömuuntajan käyttöä rajoittaa säätö-muuntajan mekaanisen Iiukukoskettimen kuluminen, siitä seurauksena oleva epäluotettavuus ja kallis hinta.
6 73859
Monenlaisin ratkaisuin on siis yritetty kehittää säätölaitteita energian säästämiseksi purkaus Iampuissa, mutta luotettavaa ja halpaa purkaus 1amppuryhmän valovirran säätölaitetta ei ole onnistuttu ennen keksinnön mukaista laitetta aikaansaamaan.
Keksinnön mukaisella sähkömekaanisella valovirran säätölaitteella voidaan yllämainitut epäkohdat eliminoida, sillä: säätöyksikkö on yksinkertainen, halpa ja varma-toiminen laite soveltuu jo asennetun vaIaisinryhmän säätämiseen ilman että valaisimeen tarvitsee koskea ja ilman että vaI aisinkohtaista johdotusta tarvitsee muuttaa kytkentätiI anteissa ei synny virtapiirissä katkoksia. Ylimääräisiä virtatien auki pitäviä komponentteja ei tarvita.
ratkaisussa huolehditaan automaattisesti siitä, että vaI aisinryhmän virran askelmainen muutos on riittävän pieni ja että säätötoimenpiteitä jatketaan vasta määrätyn viiveajan kuluttua ja että säätö tapahtuu portaattomasti ilman kytkentävirta-transientteja. Tästä suoranaisena seurauksena on, että lamppu ei sammu suurellakaan kokonaisvirran muutoksella.
vaI aistustason säätöalue voi vaihdella hyvinkin laajoissa rajoissa. Käytännössä riittää säätöalue 1:3, johon yhdelläkään tunnetulla ratkaisulla ei päästä. Tämä toisaalta tarkoittaa sitä, että valaisimeen syötetty jännite tulee olemaan n. 150 V, 400 W suurpainenatriumlampuilla ja tehonkulutus putoaa puoleen, verkon nollausehdot säilyvät 7 73859
Keksinnön mukaiselle purkauslamppuryhmän valovirran säätölaitteelle on tunnusomaista se, että siihen kuuluu syöttävän sähköverkon ja purkauslamppuryhmän väliin toiseen syöttö-johtimeen kytketty säätötoiminnan aikana virtaa rajoittava päävirtakäämi, päävirtakäämin synnyttämän magneettivuon vaihtelua ohjaava ohjauskäämi ja sen napoihin kytketty oh-jauskäämin indusoituneen virran suuruutta rajoittava jatkuvasti säätyvä elin, sekä päävirtakäämin rinnalle kytketty, avautuessaan säätötapahtuman aloittava kytkin.
Keksintöä tullaan seuraavassa lähemmin selostamaan viitaten oheiseen piirustukseen, joka esittää kytkentäkaavion keksinnön eräästä sovellutusmuoöosta.
Kuvio esittää kaksi valaisinta 1, joihin kuuluu purkaus-lamppu 2, kuristin 3 ja kompensointikondensaattori 4 (esitetty vain toisen lampun kohdalla). ValaisinrvhmSn eteen on kytketty säätöyksikkönä toimiva apukuristin 5, jonka päävirtakäämi 6 on sijoitettu rautasydämelle 7. Samalle rauta-sydämelle on sovitettu myös ohjauskäämi 17. Käämin 6 pää-tenapojen 9 ja 10 välissä on kytkin 11. Ohjauskäämin napojen väliin on kytketty rautasydämessa 7 tapahtuman magneettivuon vaihtelua rajoittava vastus 13, jonka resistanssi riippuu voimakkaasti lämpötilasta.
Kun lamppu toimii täydellä valovirralla, käämin napojen 9 ja 10 välinen kytkin 11 on suljettu, jolloin napojen 9 ja 10 välinen jännite on nolla eikä myöskään ohjauskäämissä kulje virtaa. Kun himmennys halutaan toteuttaa, kytkin 11 avataan, jolloin napojen 9 ja 10 välille syntyy jännitehäviö, jonka suuruus riippuu sarjavastuksen 13, käämien 6 ja 12 kierre-lukujen sekä valaisinryhmän ottaman virran suuruudesta. Kun vastus 13 valitaan siten, että sen resistanssi huoneen lämmössä on mahdollisimman pieni, 1-3 ohm, ohjauskäämin virta synnyttää siinä ainoastaan pienen jännitehäviön. Tällöin myös napojen 9 ja 10 välillä esiintyvä jännitehäviö on pieni, 8 73859 tavallisesti 15 - 20 V. Oh jauekäämiin indusoitunut virta kulkee vastuksen 13 kautta synnyttäen siinä virtalämpö-häviöitä. Nämä lämmittävät vastusta ja kun lämpötila on saavuttanut riittävän suuren arvon, noin minuutin kuluttua, vastuksen 13 resistanssi alkaa kasvaa hyvin suurta arvoa kohti. Tällöin ohjauskäämin virta pienenee ja jännitehäviö napojen 9 ja 10 välillä kasvaa portaattomasti lopulliseen arvoon. Lopputilanteessa ohjauskäämissä kulkee ainoastaan muutaman milliampeerin virta, joka pitää vastuksen 13 riittävän lämpimänä. Kytkentä huolehtii siis automaattisesti siitä, että kun yksi kosketin avataan, jänniteputous on pieni ja että vasta, sen jälkeen kun lamppu jännitteen transientti on tasaantunut, säätöä jatketaan portaattomasti lopulliseen arvoon, jolloin kvtkentävirtatransientteja ei synny eikä lamppujännitteessä esiinny ylityksiä. Kuristimen mitoituksen kannalta on huomattava, että kuristimessa oleva ohjauskäämi voidaan tehdä hyvin ohuesta langasta, sillä se joutuu toimimaan suuremmalla virralla ainoastaan minuutin luokkaa olevan ajan kerrallaan.
Kuviossa on viitteellisesti esitetty, miten lamput lamppu-ryhmässä tulee kytkeä toisiinsa.
Keksintö ei rajoitu esimerkkinä esitettyyn suoritusmuotoon, vaan erilaiset muunnokset ja sovellutukset patenttivaatimuksien määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa ovat mahdollisia.

Claims (3)

73859 i
1. Purkauslamppuryhmän valovirran säätölaite, tunnet-t u siitä, että siihen kuuluu syöttävän sähköverkon ja purkaus.lamppuryhmän (2) väliin toiseen syöttöjohtimeen kytketty säätötoiminnan aikana virtaa rahoittava pnävirta-käämi (6), päävirtakäSmin synnyttämän magneettivuon vaihtelua ohjaava ohiauskäämi (12) ja sen napoihin kytketty ohjauskäämiin indusoituneen virran suuruutta rajoittava jatkuvasti säätyvä elin (13) , sekä psävirtakäämin (6) rinnalle kytketty, avautuessaan säätö-tapahtuman aloittava kytkin (11).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että ohjauskäämi (12) ja päävirtakäämi (6) on sovitettu yhteen yhteiselle rauti sydämelle (7).
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että virtaa rajoittaja elin on vastus (13), jonka • resistanssiarvo muuttuu ohjauskäämiin (12) indusoituneen virran aikaansaaman lämpötilan muutoksen vaikutuksesta.
FI854475A 1984-11-14 1985-11-14 Anordning foer reglering av ljusstroemmen i en grupp urladdningslampor. FI73859C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI854475A FI73859C (fi) 1984-11-14 1985-11-14 Anordning foer reglering av ljusstroemmen i en grupp urladdningslampor.

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI844464 1984-11-14
FI844464A FI844464A (fi) 1984-11-14 1984-11-14 Anordning foer reglering av en urladdningslampas ljusstroem.
FI854475 1985-11-14
FI854475A FI73859C (fi) 1984-11-14 1985-11-14 Anordning foer reglering av ljusstroemmen i en grupp urladdningslampor.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI854475A0 FI854475A0 (fi) 1985-11-14
FI854475A FI854475A (fi) 1986-05-15
FI73859B true FI73859B (fi) 1987-07-31
FI73859C FI73859C (fi) 1987-11-09

Family

ID=26157682

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI854475A FI73859C (fi) 1984-11-14 1985-11-14 Anordning foer reglering av ljusstroemmen i en grupp urladdningslampor.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI73859C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI73859C (fi) 1987-11-09
FI854475A0 (fi) 1985-11-14
FI854475A (fi) 1986-05-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR970011552B1 (ko) 자동 고온정지 회로를 지닌 조광 가능한 고역률, 고효율 전자안정기 제어기의 집적회로
CN101884251B (zh) 用于螺纹紧凑荧光灯的两线调光器电路
US8803436B2 (en) Dimmable screw-in compact fluorescent lamp having integral electronic ballast circuit
US7180250B1 (en) Triac-based, low voltage AC dimmer
JP3947720B2 (ja) 白熱灯用調光制御照明装置の使用方法
US8698407B1 (en) Highly integrated non-inductive LED driver
EP2710862B1 (en) Method and apparatus for determining a target light intensity from a phase-control signal
FI61781C (fi) Effektregulator speciellt ljusregulator
US20090200952A1 (en) Methods and apparatus for dimming light sources
US20060119288A1 (en) Automatic light dimmer for electronic and magnetic ballasts (fluorescent or HID)
FI73114B (fi) Kopplingsanordning foer att driva laogtrycksurladdningslampor, vilken anordning har en reglerbar ljusstroem.
CA2429789A1 (en) Dimming control system for electronic ballasts
JPS6373870A (ja) 電力制御システム
US3925705A (en) Low-cost power-reducing device for hid lamp
US6577075B2 (en) High intensity discharge lamp magnetic/electronic ballast
US7411359B2 (en) Apparatus and method for providing dimming control of lamps and electrical lighting systems
FI89998C (fi) Foerfarande och anordning foer styrning av elektrisk vaexelstroem
FI73859B (fi) Anordning foer reglering av ljusstroemmen i en grupp urladdningslampor.
WO2008059308A1 (en) Electronic circuit means for increasing the ability of fluorescent lamps to be dimmed using standard dimmers
US4937502A (en) Electronic ballast
KR200357687Y1 (ko) 조광장치의 위상조절회로
WO2003101159A1 (en) Lamp ballast with series switchable inductor
EP4038309A1 (en) Current-limiting driver circuit and method
KR200200788Y1 (ko) 고효율 조광장치
EA040866B1 (ru) Управляющая цепь освещения, осветительная установка и способ

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: A. AHLSTROEM OSAKEYHTIOE