FI73797C - Spaenne. - Google Patents
Spaenne. Download PDFInfo
- Publication number
- FI73797C FI73797C FI840258A FI840258A FI73797C FI 73797 C FI73797 C FI 73797C FI 840258 A FI840258 A FI 840258A FI 840258 A FI840258 A FI 840258A FI 73797 C FI73797 C FI 73797C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- edge
- strip
- opening
- latch member
- buckle
- Prior art date
Links
Landscapes
- Buckles (AREA)
Description
Solki - Spänne 7 3 7 9 7
Keksintö koskee soikea nauhaa, köyttä tai vastaavaa varten, joka solki käsittää kaksi pääasiassa pellinmuotois-ta, toisesta päästään, toistensa suhteen saranamaisesti kääntyvää osaa, joista ensimmäinen osa on varustettu reunaosalla joka muodostaa vasteen toisen osan vastaavalle reunaosalle ja jolloin ensimmäinen osa on varustettu lukitusaukolla jonka läpi on tarkoitus viedä nauhan tai vastaavan vapaa pää ja toinen osa on varustettu vastaavalla ulkonevalla salpaeli-mellä, joka lukitusasennossa on järjestetty puristamaan nauhaa tai vastaavaa lukitusaukon reunaa vasten, jossa ensimmäisessä osassa on aukko nauhan tai vastaavan silmukanmuo-toista päätä varten.
Tällainen tavallisentyyppinen solki on esitetty FR patenttijulkaisussa 1.025.769. Tunnettujen solkien haittapuolena on se, että salpaelin, joka kaapelia, köyttä, nauhaa tai vastaavaa vastaan esiintyvän kitkansa vaikutuksesta työntyy sisäänpäin aukon reunaa vasten ja puristaa kiinni kaapelin tai vastaavan, on suurien vetovoimien vallitessa ainoastaan suurella vaivalla irroitettavissa, ja koko luki-tustoiminta on riippuvainen mainitusta kitkasta. Suhteellisen alhaisissa kuormituksissa kitkavoimat jäävät tämän takia usein liian alhaisiksi jotta saavutettaisiin varma lukitus ja tämän takia on salpaelin työnnettävä käsin varmaan lukittavaan asentoon. Tunnetuissa laitteissa on yleensä jousielin joka puristaa salpaelimen lukittavaan asentoon ja tämän takia ne ovat verraten kalliita ja hyvin alttiita mekaanisille vaurioille .
Keksinnön päätarkoituksena on tämän takia yksinkertaisen ja huokean soljen aikaansaaminen, jonka lukittava toiminta ei riipu pelkästään salpaelimen ja köyden välisestä kitkavoimasta vaan myös molempiin osiin vaikuttavista nauhan tai vastaavan puristusvoimista, jotka pyrkivät siirtämään molemmat osat toisiaan päin, ja joka on hyvin helposti avattavissa .
Tähän tarkoitukseen päästään täydellisesti keksinnöllä, joka on määritetty oheisissa patenttivaatimuksissa ja joka selostetaan seuraavassa yhtenä suoritusesimerkkinä oheiseen piirustukseen viitaten, jossa 2 73797 kuvio 1 esittää asemakuvaa soljen ensimmäisestä osasta, kuvio 2 leikkausta kuvion 1 viivaa II-II pitkin, kuvio 3 asemakuvaa soljen toisesta osasta, salpaeli-mellä varustettuna, kuvio 4 leikkausta kuvion 3 viivaa IV-IV pitkin, kuvio 5 molempia osia kootussa asennossa ja kiris-tysnauhaan liitettyinä, nauha avoimessa asennossa, kuvio 6 kuvion 5 mukaista laitetta nauhaa lukittavassa asennossa ja kuvio 7 molempien osien modifioitua kytkemistä toisiinsa.
Kuviossa 1 esitetty soljen ensimmäinen osa muodostuu suorakulmaisesta pellistä 1 jonka toista sivureunaa pitkin on järjestetty tukielintä muodostava taivutettu reunaosa 2, kuten seuraavassa selostetaan. Peltiin 1 on tehty suorakulmainen aukko 3 jossa on tasaisen nauhan tuen muodostava reuna 4. Siinä tapauksessa että soikea on käytettävä pyöreän poikkileikkauksen omaavan köyden lukitsemiseksi, reuna 4 muotoillaan sopivasti puoliympyräksi jonka halkaisija vastaa köyden halkaisijaa. Aukko 3 on kuviossa 1 suljettu, mutta se voi myös olla kokonaan auki oikealle tai vasemmalle kuviossa niin, että nauha tai vastaava on pujotettavissa aukkoon sivultapäin sen sijaan että se pujotetaan alas aukosta kuten seuraavassa selostetaan.
Kuviossa 3 ja 4 on soljen toinen osa 5 esitetty, joka sekin on meistetty teräspellistä tai valmistettu muusta tarkoitukseen sopivasta materiaalista. Osa 5 on toiselta päätyreunaltaan varustettu pitkittäisellä taivutetulla ulokkeella 6, joka esitetyssä suoritusesimerkissä on osa pellistä ja muodostaa lähes suoran kulman pellin viereisen osan kanssa. Tämä uloke 6 voidaan korvata millä muulla välieli-mellä tahansa, koska sen ainoana tehtävänä on pitää molempien osien toistensa kanssa yhteistoiminnassa olevia pääte-osia välimatkan päässä toisistaan.
Toinen osa 5 on varustettu meistetyllä aukolla 8 I! 3 73797 jossa on kaksi pellin tasosta taivutettua kieltä 9 ja 10. Näistä kielistä kieli 9 muodostaa salpaelimen joka on järjestetty puristamaan nauha kiinni ensimmäisen osan 1 reunaa 4 vasten. Kieli 10 muodostaa ohjaimen nauhassa olevaa silmukkaa varten, kuten selostetaan kuvioiden 5 ja 6 yhteydessä, mutta se voidaan poistaa ilman että soljen toiminta muuttuu. Osa 5 on lisäksi varustettu taivutetulla kahvalla 11 soljen vapauttamisen vast, lukitsemisen helpottamiseksi.
Kuviot 5 ja 6 esittävät soikea nauhaan asennettuna. Kuten näkyy sijaitsee ulokkeen 7 reuna reunaosan 2 takana ja salpaelin 9 on suunnattuna aukkoa 3 kohti ja jonkin verran osan 1 reunan 4 sisäpuolella. Kuviossa 6 esitetyssä lukitussa asennossa on salpaelimen 9 kitkapinnan 9'ja reunan 4 välinen etäisyys jonkin verran pienempi kuin nauhan 12 paksuus. Nauhassa 12 on kiinteä silmukka 13, joka on vedetty aukkojen 3 ja 8 läpi ja joka toisaalta pitää osat 1 ja 5 koossa ja toisaalta aikaansaa paininvoimia P (kuv. 6) molempiin osiin kun silmukkaan kohdistetaan vetovoima siinä yhteydessä kun nauha 12 kiristetään jonkin esineen ympäri.
Silmukka 13 koskettaa kieltä 10 tai aukon 3 reunaa 14 , kuten kuviosta 5 ilmenee. Uloke 7 muodostaa yhdessä reunaosan 2 kanssa saranan ja uloke 7 on korkeudeltaan sellainen että molempien osien 1 ja 5 voimaa vastaanottavat reunat 14 vast. 15 aina ovat välimatkan päässä toisistaan, ts. molemmat osat 1 ja 5 kääntyvät paininvoimien P vaikutuksesta toisiaan päin myös sen jälkeen kun kuviossa 5 esitetty lukitusasento on saavutettu. Salpaelin 9 on siis varmistettuna tartunta-asennossaan paininvoimien P vaikutuksesta ja tietenkin nauhan 12 ja salpaelimen 9 nauhaan päin kääntyneen pinnan välisen kitkan vaikutuksesta.
Kuvion 6 mukaisessa lukitusasennossa molemmat pai-ninvoimat ovat esitetyssä suoritusmuodossa verraten pieniä, koska molemmat nauhaa 12 koskettavat, suorat ja toistensa kanssa samansuuntaiset reunat ovat lähellä toisiaan. Myös kuvion 6 mukaisessa lukitusasennossa on mahdollista ylläpitää verraten suurta, paininvoimista P aiheutuvaa momenttia poistamalla ohjaava kieli 10 ja siten aikaansaada se, että osan 5 reuna 15 on verraten etäällä osan 1 reunasta 14, mut- 4 73797 ta silloin suurenee myös kahvaan 11 vaikuttava avaamisvoima. Myös siinä tapauksessa, että lukitusasennossa on reunojen 14 ja 15 välillä suuri etäisyys, jää salpaelimen tai soljen vapauttamiseen, ts. salpaelimen 9 kuvion 6 mukaisesta lukitus-asennosta siirtämiseen tarvittava voima verraten pieneksi ja yleisesti ottaen voidaan sanoa, että myös heikko kahvaan kohdistuva ylöspäin suunnattu voima tulee vapauttamaan nauhan 12 nopeasti.
Kuvio 7 esittää osien välistä modifioitua niveltä. Osa 5 on esitetty läpileikattuna ja edellä selostettu kieli 10 on poistettu, ts. painoreuna 15 muodostaa aukon 8 rajoi-tusreunan. Nivel on muotoiltu hoikiksi 16, joka on sisältäpäin sylinterimäinen ja yhdistetty ulokkeeseen, 6 ja hoikiksi 17, joka on liitetty osaan 1. Akseli 18 läpäisee molemmat holkit 16 ja 17, joka akseli muodostaa molempien osien kään-töakselin, jotka osat tässä tapauksessa ovat mekaanisesti kytketyt toisiinsa. Tässä suoritusmuodossa on tietysti samantekevää jos uloke 6 on järjestetty osaan 1 tai osaan 5 tai jos molemmat osat varustetaan ulokkeilla, jotta painoa vastaanottavat reunat 14 ja 15, joiden ympäri kiinteä silmukka 13 on viety, pysyisi välimatkan päässä toisistaan.
Vaikka uloke 6 esitetyssä muodossa muodostuu jatkuvasta laipasta on ilmeistä että se voi muodostua esimerkiksi useista linjassa keskenään sijaitsevista hampaista tai vastaavista.
On tietysti mahdollista jakaa aukko 3 ja 8 osa-aukkoihin. Kuvion 1 mukainen aukko 3 voi siis olla varustettu peltinauhalla jossa on reunat 4 ja 14, jolloin molemmat osa-aukot määrittävät reunan 4 vastaavasti reunan 14.
Reunat 13 ja 14 ovat edullisesti siten järjestetyt että ne kuvion 6 mukaisessa lukitusasennossa ovat samansuuntaisia.
Il
Claims (4)
1. Solki nauhaa, köyttä tai vastaavaa varten, joka solki käsittää kaksi pääasiassa pellinmuotoista, toisesta päästään, toistensa suhteen saranamaisesti kääntyvää osaa (1,5), joista ensimmäinen osa (1) on varustettu reunaosalla (2) joka muodostaa vasteen toisen osan (5) vastaavalle reunaosalle (7) ja jolloin ensimmäinen osa (1) on varustettu lukitusaukolla (3) jonka läpi on tarkoitus viedä nauhan (12) tai vastaavan vapaa pää ja toinen osa (5) on varustettu vastaavalla ulkonevalla salpaelimellä (9), joka lukitusasennos-sa on järjestetty puristamaan nauhaa tai vastaavaa lukitus-aukon (3) reunaa (4) vasten, jossa ensimmäisessä osassa (1) on aukko nauhan tai vastaavan silmukanmuotoista päätä (13) varten, tunnettu siitä, että salpaelimellä (9) varustetussa osassa (5) on sinänsä tunnettu aukko (8) jossa salpaelin (9) muodostaa ulkonevan reunan ja että nauhan tai vastaavan pää (13) ympäröi molempien osien (1,5) saranapäitä kun mainittu pää (13) on viety aukkojen (3,8) läpi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen solki, tunnettu siitä, että toisesta kääntyvästä osasta (5) ulottuva uloke (6) on kääntyvästi yhdistetty ensimmäiseen kääntyvään osaan (1) yhteisen akselin (18) välityksellä.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen solki, tunnettu siitä, että salpaelimellä (9) varustettu osa (5) on varustettu kahvan muodostavalla pidennyksellä (11).
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen solki, tunnettu siitä, että toiseen osaan (5) on meistetty voimaa vastaanottava kieli (10) aukon (8) toisen reunan kohdalle, jolloin kieli (10) soljen lukitusasennossa on taivutettu vinosti ensimmäistä osaa (1) kohti.
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE8300479 | 1983-01-28 | ||
SE8300479A SE8300479D0 (sv) | 1983-01-31 | 1983-01-31 | Lasanordning |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI840258A0 FI840258A0 (fi) | 1984-01-23 |
FI840258A FI840258A (fi) | 1984-08-01 |
FI73797B FI73797B (fi) | 1987-07-31 |
FI73797C true FI73797C (fi) | 1987-11-09 |
Family
ID=20349820
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI840258A FI73797C (fi) | 1983-01-31 | 1984-01-23 | Spaenne. |
Country Status (2)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI73797C (fi) |
SE (1) | SE8300479D0 (fi) |
-
1983
- 1983-01-31 SE SE8300479A patent/SE8300479D0/xx unknown
-
1984
- 1984-01-23 FI FI840258A patent/FI73797C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
SE8300479D0 (sv) | 1983-01-31 |
FI73797B (fi) | 1987-07-31 |
FI840258A (fi) | 1984-08-01 |
FI840258A0 (fi) | 1984-01-23 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
KR920000230B1 (ko) | 벨트 인장 장치 | |
CA1100116A (en) | Developments in fixing devices | |
JPH0531926Y2 (fi) | ||
US4235404A (en) | Cable strap | |
CA2109745C (en) | Strap locking device | |
JPS6389102A (ja) | スキーブーツの引張り部材を固定するブレーキ | |
US6070308A (en) | Double locking snap hook | |
RU2225644C2 (ru) | Устройство контроля несанкционированного доступа в виде пряжки | |
CA1152199A (en) | Electrical panel connector hold-down adapter | |
GB1592909A (en) | Cable grommet with traction relief | |
FI73797C (fi) | Spaenne. | |
US20010002805A1 (en) | Noise filter, a method for mounting a noise filter on a wire, and a combination of a noise filter and a wire | |
US5402970A (en) | Band-type clamp for wire harness | |
US4054971A (en) | Clasping device | |
WO1982003838A1 (en) | A locking device for a strap | |
GB1446513A (en) | Push button fastening device for safety belt portions | |
CA2403340C (en) | Strap fastener | |
US11564455B2 (en) | Cam buckle | |
US4398321A (en) | Lashing sling fastening buckle | |
US438912A (en) | Buckle | |
EP0019432A1 (en) | Device for mounting an object to a post | |
GB2136488A (en) | Clasp for a band, rope or other flexible elongate member | |
US3358742A (en) | Securing devices | |
EP0369698A2 (en) | Improvements in or relating to buckles or securing straps | |
GB2284854A (en) | Buckles |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: ERGONOMEN HB |