FI73747B - Apparatur foer behandling av lignocellulosamaterial med kvaeveoxid och syre. - Google Patents

Apparatur foer behandling av lignocellulosamaterial med kvaeveoxid och syre. Download PDF

Info

Publication number
FI73747B
FI73747B FI840168A FI840168A FI73747B FI 73747 B FI73747 B FI 73747B FI 840168 A FI840168 A FI 840168A FI 840168 A FI840168 A FI 840168A FI 73747 B FI73747 B FI 73747B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
chamber
oxygen
gas
pulp
line
Prior art date
Application number
FI840168A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI73747C (fi
FI840168A0 (fi
FI840168A (fi
Inventor
Hans Olof Samuelson
Original Assignee
Mo Och Domsjoe Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mo Och Domsjoe Ab filed Critical Mo Och Domsjoe Ab
Publication of FI840168A0 publication Critical patent/FI840168A0/fi
Publication of FI840168A publication Critical patent/FI840168A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73747B publication Critical patent/FI73747B/fi
Publication of FI73747C publication Critical patent/FI73747C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C9/00After-treatment of cellulose pulp, e.g. of wood pulp, or cotton linters ; Treatment of dilute or dewatered pulp or process improvement taking place after obtaining the raw cellulosic material and not provided for elsewhere
    • D21C9/10Bleaching ; Apparatus therefor

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)

Description

73747
Laitteisto lignoseiluloosa-ainekscn käsittelemiseksi typpioksidilla ja hapella Käsiteltävänä oleva keksintö koskee laitteistoa 5 lignoselluloosa-aineksen käsittelemiseksi jatkuvatoimi sesta typpioksidilla ja hapella ennen alkalista deligni-fiointivaihetta. Laitteisto sopii erityisen hyvin lignii-nipitoisen sellumassan esikäsitte yyn, joka on valmistettu kemiallista tietä, esim. aikai keitolla, kuten sulfaatit) tikeitolla.
Laitteistoa voidaan myös käyttää esim. hakkeen, purun tai jauhon muodossa olevan puun esikäsittelemisek-si alkaiikeittovaihetta varten.
Kirjallisuudessa Kuvatuissa lignoseiluloosa-ainek-15 sen esikäsittelykokeissa kokeet on suoritettu jaksoittain toimivassa reaktorissa, johon typpioksidi on lisätty ennen happikaasun lisäämistä, sen aikana tai sen jälkeen. Reaktorina on ollut astia, jota on pyöritetty niin, että lig-noselluloosa-aines ja kaasufaasissa olevat aktiivikompo-20 nentit ovat joutuneet hyvään kosketukseen keskenään.
Eräässä ehdotuksessa lignoselluloosa-aineksen käsittelemiseksi jatkuvatoimisesta reaktori muodostuu astiasta, joka on varustettu astian syöttöpäähän liitetyllä johdolla typpioksidin lisäämiseksi ja astian purkauspää-25 hän liitetyllä johdolla hapen lisäämiseksi. Samaan astiaan on siis liitetty kaksi johtoa siten, että muodostuu yhteinen kaasutila.
On havaittu, että lisättäessä typpioksidia ja happea vesipitoiseen lignoselluloosa-ainekseen tapahtuu usei-30 ta erilaisia, monimutkaisia reaktioita. Hapen läsnäolosta on pääasiallisesti hyötyä, mutta sen läsnäolo ei ole pelkästään positiivinen, jos osallistuvia reaktiokomponent-teja kästellään väärin. Reaktiot tapahtuvat vähintään kaksivaiheisesti. Aluksi typpioksidi ja lignoselluloosa-35 aines, ensisijaisesti ligniini ja vesi, reagoivat muodostaen mm. typpihappoa. Seuraavassa reaktiovaiheessa typpioksidi regeneroituu jossakin muodossa ja reagoi syklisesti _ - τr ...
73747 lignoseliuloosa-aineksen, lähinnä ligniinin kanssa. On havaittu, että ensimmäinen reäktiovaihe tapahtuu olennaisesti ilman happea tai pienen happimäärän läsnäollessa.
Huomattava happimäärä on tarpeen toisessa reaktiovaihees-5 sa. Aikaisemmin ehdotetut laitteistot ei ole konstruoitu siten, että lignoseliuloosa-aineksen esikäsittely tai aktivointi tapahtuisi optimitulosten saavuttamiseksi.
Keksinnön mukaisesti yllä kuvatut ongelmat ratkaistaan laitteistolla vesipitoisen lignoseliuloosa-aineksen 10 käsittelemiseksi jatkuvatoimisesti typpioksidilla ja ha-pella ennen alkalista delignifiointivaihetta, tunnettu siitä, että se muodostuu yhdistelmästä, jossa on a) alkureaktiokammio, jonka sekä syöttöpää että purkauspää on varustettu kaasusululla, 15 b) regenereointikammio, jonka tilavuus on 2,5, sopivasti 5 ja olennaisesti 10 kertaa suurempi kuin alkureaktiokam-mion tilavuus ja joka regenerointikammio on kaasusulun välityksellä liitetty ennen regenerointikammiota kytketyn reaktiokammion, olennaisesti alkureaktiokammion purkaus-20 häähän, ja joka regenerointikammio on purkauspäässään varustettu kaasusululla, c) vähintään yksi säätömekanismilla varustettu typpioksidin syöttöjohto, joka on liitetty alkureaktiokammioon, olennaisesti sen syöttöpäähän, 25 d) vähintään yksi säätömekanismilla varustettu hapen ja/tai happipitoisen kaasun syöttöjohto, joka on liitetty regenerointikammioon, olennaisesti sen purkauspäähän.
Typpioksidilla tarkoitetaan typpimonoksidia NO, typpidioksidia NO2, näiden polymeerejä ja addukteja, 30 kuten ja ja sekä näiden kemikaalien seok sia. Typpioksidi lisätään neste- tai kaasumuodossa. Happi lisätään nestemuodossa tai happipitoisena kaasuna.
Laitteiston muotoilu riippuu alkureaktiokammioon lisättävästä typpioksidiinjista. Typpioksidin syöttöjohto 35 on liitetty jollekin korkeudelle alkureaktiokammiossa.
3 73747
Keksinnön suositeltavassa toteuttamismuodossa johto on liitetty alkureaktiokammion syöttöpäähän, ts. kohtaan, jossa tapahtuu lignoselluloosa-aineksen sisäänsyöttö.
Jos johdon kautta syötetään typpidioksidia, on happikaa-5 sun syöttöjohto tarpeeton. Tällainen johto on kuitenkin tarpeen, jos typpioksidisyötteenä on typpimonoksidi.
Tämä johto liitetään jollekin korkeudelle alkureaktio-kammiossa, mutta on suositeltavaa liittää johto alkureaktiokammion purkauspäähän. Keksinnön erittäin suositelta-10 vassa toteuttamismuodossa tämä johto alkaa regenerointi-kammiosta ja jakautuu siten, että se liittyy sekä jollekin korkeudelle tässä kammiossa että alkureaktiokammion purkauspäähän. Tämän johdon kautta syötettävän hapen määrä vastaa olennaisesti stokiometristä määrää, joka tarvi-15 taan typpimonoksidin muuttamiseksi typpidioksidiksi, ts. reaktiopääkemikaalin eli typpidioksidin muodostamiseksi paikan päällä alkureaktiokammiossa.
Johto, jolla happi syötetään regenerointikammioon, voidaan liittää mille korkeudelle tahansa kammiossa, mutta 20 on suositeltavaa liittää johto kammion purkauspäähän, ts. kohtaan, josta lignoselluloosa-aines poistetaan esikäsittelyn tai aktivoinnin jälkeen.
Keksinnön eräässä toteuttamismuodossa alkureaktiokammion ja regenerointikammion välissä on välikammio.
25 Tämän kammion kumpikin pää eli syöttöpää ja purkauspää on varustettu kaasusululla. Välikammioon on liitetty vähintään yksi happikaasun syöttöjohto ja välikammio on valinnaisesti varustettu johdolla kaasun johtamiseksi välikammiosta alkureaktiokammioon.
30 Yllä mainitut johdot eivät muodostu pelkästään erilaisista putkista, vaan käsittävät myös rakenteeltaan tunnettuja säätömekanismeja, esim. venttiilejä. On siis voitava tarkoin säätää johtojen kautta lisättävän ja/tai poistettavan kaasun ja/tai nesteen määrää.
35 Keksinnön suositeltavassa toteuttamismuodossa reaktiokammiot muodostuvat erillisistä astioista, esim. torneista, joissa lignoselluloosa-aines syöttyy omalla 73747 painollaan. Reaktiokammiot voivat myös muodostua samassa astiassa olevista erillisistä reaktiotiloista tai vyöhykkeistä siten, että ne esim. muodostavat reaktiotornin toisistaan erotettuja osia. Lignoselluloosa-aines, etenkin 5 muodostuessaan sellumassasta, voidaan edullisesti hienon taa reaktiokammioihin syötön yhteydessä tai sen jälkeen. Hienontaminen tapahtuu sopivasti pyörivällä kuohkeutus-laitteella. Sellumassan hienontaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, vaan voidaan myös käsitellä rainan muodos-10 sa olevaa massaa. ReaktiokammLoissa voi olla mekanismeja aineksen sekoittamiseksi ja/tai siirtämiseksi.
Kaasusululla tarkoitetaan laitetta, jolla ligno-selluloosapitoinen aines syötetään eteenpäin ja samalla estetään kaasun vapaa kulku siinäkin tapauksessa, että 15 kokonaiskaasunpaineet sulun syöttöpäässä ja purkauspääs- sä ovat erilaiset. Itse aineksen sisältämä tai sulkulaitteessa oleva pieni kaasumäärä kulkee normaalisti aineksen suunnassa sulun läpi. Sen sijaan sulku estää kaasun vapaan virtaamisen reaktiokammiosta toiseen ja reaktiokammion 20 ja ulkoilman välillä. Eräässä kaasusulkutyypissä virtaa jonkun verran kaasua aineksen kulun vastakkaissuunnassa. Tällaista kaasusulkua ei voida käyttää syötettäessä ainesta laitteistoon tai poistettaessa ainesta laitteistosta, mutta on käyttökelpoinen laitteiston sisällä, ts. eri 25 reaktiokammioiden välissä.
Keksinnön mukaisessa laitteistossa voidaan käyttää kaikkia tunnettuja, yllä mainitut vaatimukset täyttäviä kaasusulkuja. Esimerkkejä kaasusuluista ovat erilaiset pumput, esim. suursakeuspumput tai paksumassapumput.
30 Voidaan edullisesti käyttää ruuvikuljettimia. Muita esi merkkejä ovat pyöriviä teloja sisältävät laitteet, kuten valssipuristimet ja rullasyöttötyyppiset ja pyörivällä hanalla varustetut laitteet. Voidaan myös käyttää sulku-laitetta, joissa mieluiten tiivistetyssä muodossa oleva 35 aines syötetään mäntälaitteen avulla. Lisäesimerkkinä on raappakuljetin.
73747
Keksinnön mukaisessa laitteistossa on vähintään kolme kaasusulkua eli yksi alkureaktiokammion kummassakin päässä ja yksi regenerointikammion purkauspäässä. Yllä mainittuja kaasusulkuesimerkkejä voidaan käyttää kaikki-5 alla laitteistossa. Keksinnön suositeltavassa toteutta mismuodossa käytetään kuitenkin laitteiston kolmessa mainitussa kohdassa toisistaan hieman poikkeavia kaasusul-kuja.
Alkureaktiokammion syöttöpäässä käytetään kaasu-10 sulkuna edullisesti ruuvikuljetinta, jonka ruuvin ja sitä ympäröivän vaipan rakenne mahdollistaa lignoselluloosa-aineksen tiivistämisen syötön aikana. Ruuvikuljetin on edullisesti varustettu välineillä tiivistämisessä ulos-puristuneen veden ja mahdollisesti ulospuristuneen kaasun 15 poistamiseksi. Jos lignoselluloosa-aineksena käytetään sellumassaa, tämän sakeus on alle 20% saapuessaan yllä mainitulle ruuvikuljettimelle. Sakeuden ollessa suurempi on edullista asentaa samanlainen ruuvikuljetin, joka ei ole varustettu laitteilla ulospuristuneen veden poistami-20 seksi. Nämä molemmat ruuvikuljetintyypit, joissa massas ta muodostetaan tiivis tulppa, mahdollistavat massan mukana tulevan kaasun määrän pitämisen hyvin matalalla tasolla. Happikaasun läsnäolo alkureaktiokammion syöttöpäässä on yllättäen osoittautunut määrättyjen hyödyllisten 25 reaktioiden, kuten ligniinin demetyloitumisen jarrutta jaksi. Siten on alkureaktioikammion tässä päässä mahdollisimman tarkoin varottava happikaasun ja massan välistä kosketusta. Niinpä on eduksi, että jokainen sulku muodostuu useammasta vyöhykkeestä tai sektorista lignoselluloosa-30 aineksen eteenpäinsyöttöä varten ja että ainakin yksi näistä sektoreista on yhteydessä välineisiin haitallisen happikaasun evakuoimiseksi ja poistamiseksi.
Alkureaktiokammion purkauspään kaasusulkuna voi edullisesti olla yllä kuvattu ruuvikuljetin ilman väli-35 neitä ulospuristuneen veden poistamiseksi. Vaihtoehtoiset laitteet ovat tyyppiä rullasyötin tai pyörivä hana, joissa normaalisti on neljä sektorin muotoista taskua. Ensim- 6 73747 mäisessä vaiheessa jokin taskuista täyttyy lignoselluloo-sa-aineksella, joka seuraavassa vaiheessa, esim. 90°:een kiertämisen jälkeen, joutuu suljettuun tilaan ja kolmannessa asennossa poistuu aineksen pudotessa esim. regene-5 rointikammioon. Tämän tyyppisiä rullasyöttimiä käytetään normaalisti hakkeen syöttämiseksi jatkuvatoimiseen sellu-keittimeen.
Regenerointikammion purkauspäässä on edullisesti jonkin tyyppinen pumppu. Keksinnön eräässä suositeltavas-10 sa toteuttamismuodossa regenerointikammion purkauspäähän on asennettu yksi tai useampi johto nesteen, olennaisesti veden, lisäämiseksi. Jos regenerointikammiossa olevan ainessuspension vesisisältö ei ole jo riittävän suuri, esim. 901, lisäthän mainittujen johtojen kautta esim.
15 vettä. Tästä on seurauksena, että suuren nestepitoisuu- tensa ansiosta itse ainessuspensio estää kaasun merkitsevän vuotamisen regenerointikammiosta tai ilman imeytymisen kammioon. Regenerointikammion purkausosaan on liitetty purkausjohto, jonka toinen pää voidaan liittää 20 pumppuun. Tämä pumppu ei kuitenkaan ole välttämätön, vaan aines voidaan myös poistaa regenerointikammiossa olevalla pöhjaraapalla, jonka tyyppinen on tavallinen happival-kaisureaktoreissa. Aineksen poistossa voidaan myös käyttää painovoimaa ja ylipainettakin, mikäli tällainen val-25 litsee regenerointikammiossa.
Jotta aines voitaisiin jäähdyttää juuri ennen aineksen purkamista regenerointikammiosta, sen aikana tai sen jälkeen, on sopivaa varustaa hapensyöttöjohto ja/tai nesteensyöttöjohto jäähdytyselimillä. On edullis- 30 ta käyttää laitetta, jolla kaasu poistetaan, jäähdytetään jäähdyttimessä ja palautetaan jäähdytysvyöhykkeeseen tai erilliseen jäähdytyskammioon. On myös mahdollista varustaa regenerointikammion purkauspäässä oleva vaippa jäähdytyselimillä tai asentaa jäähdytin purkausjohdon 35 yhteyteen.
73747
Kun lignoselluloosa-aines on käsitelty yllä kuvatussa laitteistossa se tavallisesti siirretään pesuriin. Sitten aines siirretään alkaliseen delignifiointi-vaiheeseen. Delignifiointikemikaali tai -kemikaalit voi-5 vat muodostua pelkästään alkalista, mutta on suositelta vaa lisätä alkalin lisäksi happikaasua. Delignifiointi-vaiheeseen voidaan lisätä muitakin kemikaaleja.
Kuten yllä mainittiin typpioksidin ja hapen lisääminen vesipitoiseen lignoselluloosa-ainekseen käynnis-10 tää useita monimutkaisia reaktioita. Nämä reaktiot voi daan jakaa seuraavasti: 1) nopeita alkureaktioita typpioksidin ja ligniinin välillä, jotka mm. johtavat ligniinin demetyloitumiseen 2) nopea typpihapon muodostuminen, joka kilpailee reak- 15 tioiden (1) kanssa 3) pelkistyneen typpioksidin uudelleenhapettuminen, esim. typpimonoksidin hapettuminen typpidioksidiksi hapen avulla 4) kuluneen typpioksidin regeneroituminen modifioituneen ligniinin, typpihapon ja happikaasun reaktiossa, mikä 20 johtaa typpioksidin aktiivisen muodon muodostumiseen, jota käytetään aineksen edelleenaktivoinnissa 5) happi hapettaa sekundaarisesti, todennäköisesti sekä modifioitunutta ligniiniä että typpioksidia.
On havaittu, että happi toistaiseksi tuntematto-25 maila tavalla jarruttaa yhtä tai useampaa kohdan (1) no peaa alkureaktiota. Tämä vähentää epäsuorasti myös merkittävien reaktioiden (4) ja (5) laajuutta. Toisaalta hapen läsnäolo edistää reaktioita (2), (3) ja (5).
Keksinnön mukaisella laitteistolla on mahdollista 30 vähentää ei-toivottuja reaktioita ja edistää toivottuja.
Tästä on seurauksena lignoselluloosa-aineksen yllättävän hyvä delignifioituminen esikäsittelyä tai aktivointia seuraavassa delignifiointivaiheessa. Keksinnön mukaisen laitteiston rakenne mahdollistaa myös lisättyjen reaktio-35 kemikaalien talteenoton erittäin edullisella tavalla sekä taloudellisuuden että ympäristönsuojelun kannalta. Lisät- ----- - Il 8 73747 tyjen reaktiokemikaalien maksimaalinen hyödyntäminen merkitsee sitä, että kemikaalien lisäysmäärä voidaan pitää pienenä ja reagoimatta jääneiden typpipitoisten kaasujen päästä voidaan minimoida. Tästä hyötyy sekä ta-5 loucellisuus että työympäristö sellutehtaassa.
Kuvat 1 ja 2 esittävät keksinnön suositeltavien toteuttamismuotojen mukaisia laitteistoja.
Kuva 1 esittää laitekokonaisuutta, joka sopii käytettäväksi esim. sellumassan aktivoimiseksi pienen salt) keuden omaavan suspension muodossa.
Massasuspensio syötetään kaasusulkuun, jona on ruuvikuljetin. Se sisältää rei'itetyn lieriövaipan, jossa kartioruuvi pyörii. Massasuspension eteenpäinsyötön aikana siitä puristuu vettä, joka kulkee reikien läpi laitteen 15 alaosaan. Kertynyt vesi ja mahdollisesti osa ilmasta johdetaan johdon 2 kautta vesilukkoon 3 veden poistamiseksi johdon 4 kautta. Mahdollisesti ulospuristunut ilma voidaan johtaa pois vesilukon 3 yläosasta johdon ja siihen liitetyn vakuumipumpun avulla. Vesilukko estää ilman pa-20 lautumisen ja kertymisen ruuvikuljettimeen 1. Massasuspension kulkiessa ruuvikuljettimen 1 läpi sen sakeus kasvaa, esim. 5 %:ista 30%:iin. Tästä on seurauksena, että massasta muodostuu olennaisesti kaasunpitävä, rengasmainen tulppa ruuvikuljettimen 1 purkausosaan. Purkausosassa 25 voi olla säädettävä vastinlaite. Tämä säädetään siten, että massa pakotetaan syötön aikana kulkemaan leveydeltään säädettävä raon läpi ennen massan joutumista alkureak-tiokammion 5 yläosaan. On suotavaa joskaan ei välttämätöntä, että raon kautta puristettu massa saa omalla painol-30 laan kulkea minkä tahansa tunnetun rakenteen omaavan kuoh-keuttamislaitteen läpi siten, että kuohkeutettu massa asettuu alkureaktiokammiossa 5 olevan massapatsaan päälle. Tässä tilassa massa joutuu kosketukseen typpioksidin, esim. typpidioksidin kanssa, joka lisätään johdon 6 kaut-35 ta. Massan kulkiessa ensisijaisesti siinä oleva ligniini ja vesi reagoivat typpidioksidin kanssa muodostaen mm. typpimonoksidia ja typpihappoa. Massa putoaa omalla pai- 73747 nollaan toiseen kaasusulkuun 7, joka sekin muodostuu ruu-vikuljettimesta. Sakeuden pysyessä olennaisesti vakiona massa syöttyy sen läpi siten, että massasta muodostuu tulppa, joka syöttyy eteenpäin ruuvikuljettimesta. Käyttämäl-5 lä ruuvikuljettimen purkauspäässä esim. yllä kuvattuja laitteita massa syötetään kuohkeutetussa muodossa rege-nerointikarnmiossa 8 olevan massapatsaan päälle. Johdon 9 kautta syötetään happea joko neste- tai kaasumuodossa.
On havaittu, että alkureaktiokammion 5 reaktiois-10 sa pelkistyy typpidioksidi typpimonoksidiksi siten, että jälkimmäisen määrä voi olla 1/3 panostetusta typpidiok-sidimäärästä, joka vallitsevassa lämpötilassa ja paineessa on olennaisesti inertti. Lämpötila on tavallisesti alle 110°C ja paine on atmosfääripaine, olennaisesti alle sen.
15 Koska kammiossa 5 muodostuneen typpimonoksidin määrä on suhtellisen pieni, kaasu seuraa lähes kokonaisuudessaan massan mukana sulkeutuneena ruuvikuljettimen 7 kautta syöttyvään massatulppaan. Typpimonoksidin lisäksi massan mukana syöttyy regenerointikammioon 8 muodostunutta, mas-20 saan absorboitunutta typpihappoa. Sisäänsyötetyn happikaa-sun joutuessa kosketukseen mainittujen kemikaalien kanssa alkaa yllä mainittu toinen reaktiovaihe. Tämä merkitsee sitä, että yllä kuvatut reaktiot (1) ja (2) tapahtuvat pääasiassa kammiossa 5 ja reaktiot (3), (4) ja (5) pää- 25 asiassa kammiossa 8. Jos muodostuu suurehko määrä typpimo-noksidia, joka kerääntyy kammion 5 pohjalle, on edullista syöttää pieni määrä happikaasua lähellä kammion pohjaa typpimonoksidin hyödyntämiseksi jo tässä kohdassa. Happi-kaasun lisäysmäärä on pidettävä niin pienenä, että kammion 30 5 yläpäähän ei muodostu happikaasun merkittävää konsent- raatiota. Kuten yllä mainittiin, happikaasun mukanaolo typpidioksidin ohella alkureaktioiden aikana, ts. erityisesti kammion 5 yläosassa, on suorastaan haitallista. Tarvittava happikaasumäärä voidaan ottaa reaktorista 8 35 ja johtaa johtojen 10 ja 11 kautta kammioon 5. Vaihtoehtona on tuoreen happikaasun lisääminen johdon 11 kautta.
10 73747
Ruuvikuljettimen muodossa olevan kaasusulun 7 asemasta voi kaasusulku edullisesti muodostua yllä kuvatulla tavalla rullasyöttimestä tai pyörivästä hanasta. Tällaisen rullasyöttimen kahtanaisena tehtävänä on, että toisaalta 5 syötetään typpimonoksidi ja massa yhdessä kammiossa 5 olevasta taskusta kammioon 8 ja toisaalta kierroltaan palatessaan tasku sisältää vain happipitoista kaasua kammiosta 8, jonka happi reagoi kammion 5 pohjalle kertyneen typpimonoksidin kanssa.
10 Regenerointikammion 8 pohjalla massa laimenne taan esim. vedellä. Vesi lisätään johtojen 12 ja 13 kautta. Lisäämällä niin paljon vettä, että kammion 8 pohjalla olevasta kuohkeasta massapylväästä muodostuu juokseva suspensio, saadaan tehokas este nestepinnan päällä olevalle 15 kaasulle. Tämä merkitsee sitä, että erittäin pieni määrä kaasua seuraa massasuspension mukana kammiosta 8 johdon 14 kautta. Poisto tapahtuu kammiossa 8 olevalla (ei näkyvissä) pöhjaraapalla, jota moottori 15 käyttää. Poistettu massasuspensio siirretään sopivasti sykloniin, jossa 20 kaasut poistetaan massasuspensiosta. Poisimetty kaasu voidaan johtaa puhdistus- ja/rai reaktioastiaan laskettavaksi ulkoilmaan. Osa kaasusta voidaan johdon kautta johtaa analyysilaitteeseen. On asiallista, että myös kammiosta 5 on johto analyysilaitteeseen.
25 Jos johdon 6 kautta johdetaan typpimonoksidia, typpidioksidin asemasta on tarpeen, että alkureaktiokam-mioon 5 on liitetty vähintään yksi johto hapen stokio-metrisestä määrästä ainakin osan lisäämiseksi.
Kuvassa esitetyn keksinnön mukaisen laitteistoko-30 konaisuuden avulla ja erityisesti molempien kammioiden tilavuuksien sovittamisen ja reaktiokemikaalien syöttö-johtojen sijoituksen avulla on mahdollista saada yllä kuvatut kemiaalliset reaktiot tapahtumaan laitteellises-ti optimiolosuhteissa. Lisäksi turvataan hyvä taloudelli-35 suus ja hyvät olosuhteet tehtaan sisätiloissa.
7374 7
Kuva 2 esittää laitteistokokonaisuutta, jota voidaan käyttää sellumassan aktivoimiseksi, joka sakeudel-taan on keskinkertainen tai hyvin sakea.
Sellumassa lisätään kaasusulkuun 16, joka muodos-5 tuu ruuvikuljettimesta. Sellumassasta muodostuu olennai sesti kaasunpitävä tulppa, jota syötetään eteenpäin ruuvikul jettimen purkauspäätä kohti. Purkauspäässä massa hienontuu ja putoaa alkureaktiokammioon 17. Kammion 17 yläpäässä muodostuneeseen massapylvääseen syötetään typ-10 pidioksidia johdon 18 kautta. Kammion pohjaan on liitet ty johto 19, jonka kautta massaan syötetään laimennusnestettä. Laimennusnesteenä voi olla prosessista saatava typpihappopitoinen jätelipeä. Toisella kaasusululla 20, jona on ruuvikuljetin, laimennettu massasuspensio siir-15 retään johtoon 21, joka on liitetty paksumassapumppuun 22. Tämän avulla massasuspensio siirretään johdon 23 kautta regenerointikammion 24 yläpäähän. Toisen reaktio-vaiheen vaatima happikaasu lisätään johdon 25 kautta. Sitten massa siirretään laitteeseen 26, jossa massa lai-20 mennetaan edelleen. Tämä laite toimii kaasusulkuna tai kaasusulun osana. Laimennusneste, jona voi olla prosessista saatu laimennettu jätelipeä, lisätään johdon 27 kautta. Pienen sakeuden omaavan suspension muodossa oleva massa johdetaan johdon 23 kautta pumppuun 29, jolla massa 25 siirretään johdon 30 kautta esim. yhteen tai useampaan pesusuodattimeen.
Jos typpimonoksidipitoisuus alkureaktiokammion 17 pohjalla on suuri, lisätään pieni, kontrolloitu määrä happipitoista kaasua, joka otetaan kammion 24 yläosasta 30 ja johdetaan kammion 17 pohjalle johdon 31 kautta. Jos kammioon 17 johdetaan typpimonoksidia typpidioksidin asemasta, on kammioon johdettava happea johdon kautta.
Tämä lisäjohto voidaan liittää kammioon 17 lähelle johtoa 18 tai siihen liittyvänä. Tässäkin tapauksessa saat-35 taa olla eduksi antaa pienen happimäärän purkaantua kam mion 17 pohjalle esim. johdon 31 kautta.

Claims (9)

  1. 73747
  2. 1. Laitteisto vesipitoisen lignoselluloosa-ainek-sen käsittelemiseksi jatkuvatoimisesti typpioksidilla ja 5 hapella ennen alkalista delignifiointivaihetta, tunnettu siitä, että se muodostuu yhdistelmästä, jossa on a) alkureaktiokammio (5, 17), jonka sekä syöttö-pää että purkauspää on varustettu kaasusululla (1, 7, 10 16, 20) b) regenerointikammio (8, 24), jonka tilavuus on 2,5, sopivasti 5 ja olennaisesti 10 kertaa suurempi kuin alkureaktiokammion tilavuus ja joka regenerointikammio on kaasusulun välityksellä liitetty ennen regeneroin- 15 tikammiota kytketyn reaktiokammion, olennaisesti alku reaktiokammion purkauspäähän, ja joka regenerointikammio on purkauspäässään varustettu kaasusululla (14, 26) c) vähintään yksi säätömekanismilla varustettu typpioksidin syöttöjohto (6, 18), joka on liitetty alku- 20 reaktiokammioon (5, 17), olennaisesti sen syöttöpäähän d) vähintään yksi säätömekanismilla varustettu hapen ja/'tai happipitoisen kaasun syöttö johto (9, 25), joka on liitetty legenerointikammioon (8, 24), olennaisesti sen purkauspäähän.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että säätömekanismilla varustettu hapen ja/tai happipitoisen kaasun syöttöjohto (11) on liitetty alkureaktiokammion (5) purkauspäähän.
  4. 3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen laitteisto, 30 tunnettu siitä, että johdot (10, 13) lähtevät regenerointikammiosta (8, 24).
  5. 5. Patenttivaatimusten 1-3 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että kaasusulun jälkeen on alkureaktiokammion purkauspäähän asennettu välikammio, joka 35 välikammio on varustettu hapen ja/tai happipitoisen kaa- 73747 T ' _J_ sun syöttöjohdolla ja valinnaisesti johdolla tällaisen kaasun johtamiseksi alkureaktiokammioon, ja jonka purkaus-päässä on kaasusulku.
  6. 5. Patenttivaatimusten 1-4 mukainen laitteisto, 5 tunnettu siitä, että alkureaktiokammion syöttö-pään kaasusulussa (1, 16) on kuljetusruuvi, jonka kierteet ja vaippa on konstruoitu siten, että ruuvi tiivistää lignoselluloosa-aineksen olennaisesti kaasunpitäväksi tulpaksi.
  7. 6. Patenttivaatimusten 1-5 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että laite (19) lignoselluloosa-aineksen laimentamiseksi nesteellä on asennettu alkureak-tiokammion (17) ja kammion purkauspään kaasusulun väliin, joka sulku muodostuu ruuvikuljettimesta (20) ja paksumas- 15 sapumpusta (22) tai pelkästään paksumassapumpusta.
  8. 7. Patenttivaatimusten 1-6 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että regenerointikammion purkaus-pää on varustettu laitteella (26) lignoselluloosa-aineksen laimentamiseksi nesteellä ja laitteella (28, 29) nesteellä 20 laimennetun lignoselluloosa-aineksen poistamiseksi, joka järjestely yhdessä muodostaa kaasusulun.
  9. 8. Patenttivaatimusten 1-7 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että regenerointikammion purkaus-päässä tai siihen liittyen on jäähdytysvyöhyke tai -laite 25 tai tämä on erillisenä jäähdytyskammiona kytketty rege-rointikammion jälkeen. 14 73747
FI840168A 1983-01-26 1984-01-17 Apparatur foer behandling av lignocellulosamaterial med kvaeveoxid och syre. FI73747C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8300388A SE451149B (sv) 1983-01-26 1983-01-26 Apparatur for kontinuerlig behandling av vatteninnehallande lignocellulosamaterial med kveveoxid och syre
SE8300388 1984-03-09

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI840168A0 FI840168A0 (fi) 1984-01-17
FI840168A FI840168A (fi) 1984-07-27
FI73747B true FI73747B (fi) 1987-07-31
FI73747C FI73747C (fi) 1987-11-09

Family

ID=20349765

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI840168A FI73747C (fi) 1983-01-26 1984-01-17 Apparatur foer behandling av lignocellulosamaterial med kvaeveoxid och syre.

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4762591A (fi)
JP (1) JPS59137585A (fi)
AT (1) AT384632B (fi)
AU (1) AU561037B2 (fi)
CA (1) CA1232785A (fi)
DE (1) DE3402490A1 (fi)
FI (1) FI73747C (fi)
FR (1) FR2539771B1 (fi)
NO (1) NO164046C (fi)
NZ (1) NZ206783A (fi)
SE (1) SE451149B (fi)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE451023B (sv) * 1985-12-10 1987-08-24 Mo Och Domsjoe Ab Forfarande vid aktivering av lignocellulosamaterial med kvevedioxid innehallande gas
SE462567B (sv) * 1988-11-25 1990-07-16 Sunds Defibrator Ind Ab Anordning foer kontinuerlig behandling av cellulosamassa med en aktiveringskemikalie
AT395180B (de) * 1989-08-16 1992-10-12 Andritz Ag Maschf Verfahren zur zerkleinerung von materialien und anlage zu dessen durchfuehrung
DE4203923A1 (de) * 1992-02-11 1993-08-12 Henkel Kgaa Verfahren zur herstellung von polycarboxylaten auf polysaccharid-basis
CA2197190A1 (en) * 1994-08-11 1996-02-22 Lewis D. Shackford Means for gas-sealingly conveying shredded pulp
US6261218B1 (en) * 1998-12-01 2001-07-17 The Dow Chemical Company Process and apparatus for making low molecular weight cellulose ethers
JP3611796B2 (ja) * 2001-02-28 2005-01-19 松下電器産業株式会社 超音波送受波器、超音波送受波器の製造方法及び超音波流量計

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR964386A (fi) * 1950-08-11
US1643566A (en) * 1925-10-16 1927-09-27 Thorne Carl Busch Process for bleaching and the like purposes
DE1252597B (de) * 1955-01-24 1967-10-19 Sterling Diug Inc New York NY (V St A) Verfahren zum Behandeln von dispergierte, oxydierbare, organische und gegebenenfalls anorganische Stoffe enthaltenden Abwassern und Vorrichtung zur Durchfuhrung des Verfahrens
US3525665A (en) * 1965-10-22 1970-08-25 Lummus Co Method of transferring impregnated wood chips from an impregnating vessel to a digester
US4076579A (en) * 1973-08-06 1978-02-28 The Regents Of The University Of California Pulping of lignocellulosic material by sequential treatment thereof with nitric oxide and oxygen
US4087318A (en) * 1974-03-14 1978-05-02 Mo Och Domsjo Aktiebolag Oxygen-alkali delignification of lignocellulosic material in the presence of a manganese compound
US3951733A (en) * 1974-11-06 1976-04-20 International Paper Company Delignification and bleaching of wood pulp with oxygen
US4283251A (en) * 1980-01-24 1981-08-11 Scott Paper Company Ozone effluent bleaching
SE441192B (sv) * 1980-05-27 1985-09-16 Mo Och Domsjoe Ab Forfarande for delignifiering av kemisk cellulosamassa med syrgas i nervaro av ett eller flera neutralisationsmedel
SE421938B (sv) * 1980-06-05 1982-02-08 Mo Och Domsjoe Ab Forfarande for behandling av cellulosamassa med kveveoxider fore syrgasblekning
US4384920A (en) * 1981-04-06 1983-05-24 The Black Clawson Company Method and apparatus for oxygen delignification
DE3213856C2 (de) * 1982-04-15 1984-05-10 Mo och Domsjö AB, 89191 Örnsköldsvik Verfahren zum Delignifizieren eines chemisch hergestellten Cellulosehalbstoffes

Also Published As

Publication number Publication date
NZ206783A (en) 1987-04-30
DE3402490C2 (fi) 1989-11-02
CA1232785A (en) 1988-02-16
JPH0156196B2 (fi) 1989-11-29
JPS59137585A (ja) 1984-08-07
NO840278L (no) 1984-07-27
NO164046C (no) 1990-08-22
FI73747C (fi) 1987-11-09
FR2539771B1 (fr) 1986-09-05
ATA24584A (de) 1987-05-15
DE3402490A1 (de) 1984-07-26
AU2308184A (en) 1984-08-02
AT384632B (de) 1987-12-10
SE8300388L (sv) 1984-07-27
AU561037B2 (en) 1987-04-30
NO164046B (no) 1990-05-14
SE8300388D0 (sv) 1983-01-26
FR2539771A1 (fr) 1984-07-27
SE451149B (sv) 1987-09-07
FI840168A0 (fi) 1984-01-17
FI840168A (fi) 1984-07-27
US4762591A (en) 1988-08-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI64821C (fi) Foerfarande och anordning foer behandling av material med gas
FI59273B (fi) Foerfarande foer blekning av cellulosamassa
US4384920A (en) Method and apparatus for oxygen delignification
FI93867C (fi) Menetelmä paperimassojen käsittelemiseksi otsonilla ja reaktori tämän menetelmän soveltamiseksi
FI108946B (fi) Menetelmä massan valkaisemiseksi metallien adsorption yhteydessä
FI73747B (fi) Apparatur foer behandling av lignocellulosamaterial med kvaeveoxid och syre.
EP0511433B1 (en) Medium consistency pulp ozone bleaching
CA1184709A (en) Method and apparatus for oxygen delignification
USRE36033E (en) Process for the comminution of materials and plants for carrying out the process
FI122651B (fi) Menetelmä ja laitteisto hakkeen käsittelemiseksi
CA1107920A (en) System for presteaming wood chips at or near atmospheric pressure with minimum displacement of air
US4491504A (en) Apparatus for treating cellulosic material with a screw feeder extending internally within a treatment vessel
EP0588704A2 (en) Recovery of oxygen-rich gas from ozone bleaching processes
US7229524B2 (en) Feeding arrangement for feeding of chips to chip bins
US6733625B2 (en) Method and apparatus for treating pulp
US3693380A (en) Apparatus for removal of entrained air from cellulose pulp before bleaching of the pulp
FI73020B (fi) Foerfarande foer delignifiering/blekning av cellulosamassa.
US4853082A (en) Process for the activation and delignification of cellulose pulp
EP0311013A2 (en) Chlorine dioxide oxidation of mill effluent color
FI80732B (fi) Apparat foer minskning av ligning i vedmassa.
EP0309998B1 (en) A method in the activation of lignocellulosic material with a gas containing nitrogen dioxide
FI73019B (fi) Foerfarande foer delignifiering/blekning av cellulosamassa.
CA1186106A (en) Process and apparatus for the oxygen delignification of pulp
CA1281153C (en) Process for the activation and delignification of cellulose pulp
US5932067A (en) Method and apparatus for processing a fibrous mass in a spiral shaped flow-typed tube cell

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: MO OCH DOMSJOE AKTIEBOLAG