FI73113C - Roerelse- och ljudaktivt element. - Google Patents

Roerelse- och ljudaktivt element. Download PDF

Info

Publication number
FI73113C
FI73113C FI830547A FI830547A FI73113C FI 73113 C FI73113 C FI 73113C FI 830547 A FI830547 A FI 830547A FI 830547 A FI830547 A FI 830547A FI 73113 C FI73113 C FI 73113C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
film
elements
movement
voltage
motion
Prior art date
Application number
FI830547A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI830547A0 (fi
FI830547L (fi
FI73113B (fi
Inventor
Kari Johannes Kirjavainen
Original Assignee
Kari Johannes Kirjavainen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kari Johannes Kirjavainen filed Critical Kari Johannes Kirjavainen
Priority to FI830547A priority Critical patent/FI73113C/fi
Publication of FI830547A0 publication Critical patent/FI830547A0/fi
Publication of FI830547L publication Critical patent/FI830547L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73113B publication Critical patent/FI73113B/fi
Publication of FI73113C publication Critical patent/FI73113C/fi

Links

Landscapes

  • Reciprocating Pumps (AREA)
  • Electrostatic, Electromagnetic, Magneto- Strictive, And Variable-Resistance Transducers (AREA)

Description

731 1 3
LIIKE-JA ÄÄNIAKTIIVINEN ELEMENTTI
Ennestään tunnetaan menetelmä valmistaa ohutta, vaahtoutet-tua, dielektristä ja elastista kalvoa orientoimalla kalvo sekä pituus- että leveyssuunnassa valmistusprosessin aikana. Kalvon valmistus sekä sen käyttö erilaisissa liike ja värähtely aktiivisissa, sähköstaattisiin ja magneettisiin voimiin perustuvissa elementeissä on mainittu patenttihakemuksessa no. 830319 * josta tämä hakemus on jakamalla erotettu.
Jotta sähköstaattiset ja sähkömagneettiset voimat saataisiin mahdollisimman suuriksi elastisen kalvon yli on oleellista, että kalvokerrokset ovat mahdollisimman ohuita. Sähköstaattiset voimat ohuen kalvon yli ovat kääntäen verrannollisia elektrodien etäisyyksiin. Toisaalta sekä muovikalvojen että niissä olevien ilmakuplien läpilyöntikestoisuus kasvaa suhteellisesti etäisyyksien pienentyessä. Pieniä (matalia) ilmakuplia ja elastista materiaalia kalvon paksuussuunnassa on mahdollista valmistaa orientoimalla eli venyttämällä vaahtou-tettu kalvo sekä pituus- että leveyssuunnassa, jolloin kuplista tulee litteän kiekon muotoisia.
. Näin voidaan valmistaa kalvoja, joiden paksuus on esim.
10x10m^ ja jännitekestoisuus 100x10^V/m. Sähköstaattinen voima kalvon yli on suoraan verrannollinen kalvon yli vaikuttavaan jännitteeseen ja kalvokerroksen molemmille puolille tehtyjen virtasilmukoiden vetovoima on suoraan verrannollinen virran toiseen potenssiin. Näin ollen (lOum) kalvoker- r·, roksella saavutetaan lOOkN/m^rn voima 1 kV:n jännitteellä ja 2 100kN/m :n hetkellinen voima magneettikentän avulla 10A:n virralla. Sijoittamalla useita kalvokerroksia päällekkäin liike-; matka saadaan vahvistettua.
Koska rakenne on sekä kapasitiivinen että induktiivinen voidaan tehoa syöttää rakenteeseen maksimaalisella mahdollisella nopeudella ja minimaalisen pienillä tehohäviöillä. Valmistamalla kalvo esim. polypropeenista saavutetaan hyvät mokaani set ja sähköiset ominaisuudet, suuri lujuus muissa suunnissa paitsi kalvon paksuussuunnassa, jossa kalvo on mahdollisimman elast·stn.
- 2 - 731 1 3
Kalvon kimmomoduulia voidaan säädellä kuplien kokoa, muotoa ja määrää säätämällä. Näin myös kalvon paksuussuuntaista laajaa resonanssialuetta voidaan säätää. Tälläistä kalvoa voidaan käyttää kerrattuna liike-elementteinä sekä värähtelypin-toina taajuusalueella 0-1MHz.
Kalvon valmistus tapahtuu esim. ns. puhalluskalvoprosessissn, jota käytetään muovikalvojen valmistukseen. Kalvojen kertaukseen ja liike-elementtien valmistukseen käytetään kondensaatto-reiden ja painettujen piirien valmistuksessa käytettyä tekniikkaa .
Seuraavaksi esitellään piirroksin keksinnön eräitä sovellutuksia.
Kuvassa 1 on esitetty eräs ratkaisu jännite ja virtaelektrod i.en sijoittamiseksi kerrattuun rakenteeseen ja esitetty rakenteen erityisiä ominaisuuksia.
Kuvassa 2 on esitetty toinen ratkaisu kerratun kapasitiivisen ja induktiivisen rakenteen muodostamiseksi.
Kuvassa 3 on esitetty liike-elementtejä sekä näistä valmistettu liike-elin.
Kuvassa 4· on esitetty ääniaktiivista pintaa, jota voidaan käyttää ääniaaltojen lähetykseen ja vastaanottoon.
Kuvassa 5 on esitetty rakenteen ohjaus siten, että saadaan aikaan etenevä aaltoliike, jota voidaan käyttää pumpuissa tai väliaineessa liikkuvissa laitteissa.
Kuvassa 1 on esitetty em. kalvosta valmistettu rakenne, jossa sekä sähköstaattiset että sähkömagneettiset voimat vaikuttavat samaan suuntaan.
Kalvon (1) pintoihin on painettu' jännite ja virtajohtimet (2), jotka muodostavat kalvokerrosten yli sähköstaattisen ja sähkömagneettisen voiman. Voimat ovat rakennetta supistavia kun virrat kalvon eripuolilla kulkevat samaan suuntaan (3) ja rakennetta laajentavia kun virrat kulkevat eri suuntiin (/J purettaessa elementin varaus.
Esim. erilaisissa liike-elementeissä on edullista, ettei, virtaa enää kulje rakenteen kapasitanssin latauduttua, vaan jatkuva voima ja asento saadaan pysymään pelkästään sähkökentän avulla. Tehoa kuluu näin minimaalisen vähän. Tällaista neli- - 3 - 73113 napaa voidaan ohjata hyvin monella tavalla haluttujen vaikutusten aikaansaamiseksi, esim. tasa- tai vaihtovirroilla.
Erilaisissa liike-elementeissä on välttämätöntä saada takaisinkytkentä liikkeen suuruudesta. Tämä tapahtuu mittaamalla rakenteen LC-piirin aikavakiota, resonanssitaajuutta tai virran ja jännitteen välistä vaihe-eroa ohjausjännitteen mukana syötetyllä mittaustaajuudella. Sekä kapasitanssi että induktanssi kasvavat kääntäen verrannollisesti kalvon paksuuden funktiona, joten rakenteen sähköinen resonanssitaajuus on lähes suoraan verrannollinen paksuuteen.
Syöttämällä nelinavan toiseen päähän vakio tasajännite voidaan kalvon paksuuden vaihtelun aiheuttama jännitteen vaihtelu mitata nelinavan toisesta päästä.
Kapasitanssin muuttuessa jännite muuttuu rakenteen induktiivisen komponentin yli. Jännitemuutoksen sijasta voidaan mitata myös syöttövirran muutos. Näitä menetelmiä on edullista käyttää käytettäessä kaivorakennetta esim. ääniaaltojen vastaanottoon äänitaajuus tai uitraäänialueella.
Kuvassa 2 on esitetty rakenne, joka on kerrattu kahdesta päällekkäisestä kalvokerroksesta.
Induktanssi syntyy vuoviivojen (6) osoittamalla tavalla.
On tietenkin mahdollista muotoilla ja kytkeä elektrodit ja : johtimet rakenteeseen lukuisilla eri tavoilla. Kerroksia voi daan ohjata erikseen, elektrodit voidaan jakaa lohkoihin, joita ohjataan erikseen. Voidaan käyttää pelkästään sähkökentän tai : magneettikentän aiheuttamia voimia. On myös mahdollista muo toilla elektrodit muodostamaan tiettyjä kuvioita, jolloin myös vastaavia rakenteen muodonmuutoksia saadaan aikaan.
Kuvassa 3 on esitetty liike-elin, joka on valmistettu em. kapa-sitiivisista ja induktiivisista liike-elementeistä (8), jotka ovat erikokoisia. Liike-elementtejä ohjataan joko rinnan kytket-: tyinä tai kaikkia erikseen elektroniikkayksikön (9) avulla.
Elektroniikkayksikössä sijaitsee ohjaukseen käytetyt elektroniset releet, transistorit tai tyristorit sekä pieni mikroprosessori, johon ohjauskäskyt tuodaan sarjaliitäntää (12) pitkin. Syöttöjännite (11) tuodaan elektrolyyttikondensaattori tai akkuyksikköön (10), josta nope i ta virtnhu i ppuja voidaan - i - 7311 3 ottaa. Liike-elin ori jaettu neljään päälohkoon, joita ohjaamalla X, Y ja Z-suuntaiset liikkeet saadaan aikaan.
Edellä selostettuihin kalvon liikkeen mittausmenetelmiin - perustuvalla takaisinkytkentäperiaatteella liike-elintä voi-daan ohjata hyvin tarkasti ja kuormitusvaihtelut myös kompensoituvat automaattisesti.
Elementtejä (8) on edullista ohjata on/off luonteisesti.
Tällöin tehohäviöt ovat pienet ja ohjaava elektroniikka yksinkertainen. Koska liike-eJin muodostaen pitkän vipuvarren, saadaan pienet ja tarkat liikkeet aikaan ohjaamalla varren kärjessä olevia, e L'unen t to j ä . Näin myös li i taus voi mat ovat minimaaliset. Suuri, liike saadaan aikaan ohjaamalla esim. kaikkia yhden puoliskon elementtejä nopeassa tahdissa peräkkäin siten, että ohjaus aloitetaan 'liike-elimen tyvestä ja ohjaus etenee kärkeä kohti, sopivalla, nopeudella liikkeen ylityksen ja ohjaus-tehon minimoimiseksi. Suuri etu tällaisissa liike-elimissä on se, että eri elementtien sähkövaraus voidaan siirtää toisiin elementteihin tai virtalähteeseen tehoa paljoakaan hävittämättä .
Tällaiset liike-elimet ovat myös tukevia, mutta kevyitä.
3
Rakenteen ominaispaino on 1kg/dnr ja voima 1kN/ -dm* jos kappale on kuution muotoinen. Liike on tällöin n.ÄOft kappaleen pituussuunnassa.
Hetkellistä tehoa tällaiseen kappaleeseen voidaan syöttää lähes ääretön määrä jos minimoidaan rakenteen induktanssi.
Kuvassa 4 on esitetty kalvosta valmistettu liike ja ääniaktii-vinen pinta (8).
Tällaista akustista mattoa voidaan liimata seinäpintoihin (13) ja käyttää kuten kaiutinta tai. mikrofonia. Myös kalvorullia (8a) voidaan käyttää värähtelylähteinä ja vastaanottimina. Tällaisen akustisen pinnan ohjauksessa voidaan käyttää em. takaisinkytkentäkoinoja kalvon liikkeen mittaamiseksi. Näin saavutetaan mahdollisimman hyvä äänen loi s to. Tai mittaamalla kalvon liike em. keinoilla ja käyttämällä tätä takaisinkytkentä-signaalina kalvoa, ohjaavalle vahvictimrl Le, joka voi olla äänitaajuuksien suhteen selektiivinen. Voidaan valmistaa akustista pintaa, joka hei j a:·, taa Lakaisin tietyt taajuudet ja on "pehmeä" - 5 - 7311 3 toisilla taajuuksilla. Tai kalvolla vaikuttava äänenpaine voidaan mitata pietsosähköisellä kaivokerroksella (1-4), joka on eristekerroksen (15) päällä. Signaali vahvistetaan vahvistimella (16) ja käytetään takaisinkytkentäsignaalina ääniak-tiivista pintaa (8) ohjaavalle vahvistimelle (17). Näin saadaan takaisinkytkentä äänen paineesta siten, että pintaan vaikuttava äänenpaine seuraa tarkasti ohjaavaa äänisignaalia (18). Tai mikäli ohjearvosignaali on nolla, pinta käyttäytyy kuten täysin pehmeä pinta, koska piiri pyrkii pitämään mittaus-kalvolta (1-4) tulevan signaalin nollana. Eli tällainen pinta ei heijasta lainkaan ääntä takaisin tai mikäli vahvistin (17) on selektiivinen vain tietyn taajuiset äänet heijastuvat pinnasta takaisin. Tällaisia pintoja voidaan käyttää akustiikan korjaukseen konsortti saloissa tai melunvaimennukseon.
Tällaisten akustisten pintojen ohjauksessa on käytettävä vakio esijännitettä, jonka ylä ja alapuolella ohjaussignaali vaihtelee. Magneettiset voimat on minimoitava, jollei rakenne ole esimagnetoitu esim. uloimpien kalvokerrosten magnetoin-nilla. Pinnat ovat tällöin valmistettu kalvoista, joissa on runsaasti ferromagneettista jauhetta seassa. Esimagnetointi voidaan korvata myös esim. toisen kalvopinnan virtapiirissä kulkevalla jatkuvalla tasavirralla. Em. laitteita voidaan käyttää äänitaajuusalueen lisäksi uitraäänialueella lähetti-minä ja vastaanottimina.
: Kalvoon voidaan syöttää erittäin suuria ultraääni-impulsseja esim. 100kW/m2.
Kuvassa 5 on esitetty liikeaktiivisen elementin (8) ohjaus esim. kolmivaiheisella jännitteellä siten, että saadaan aikaan etenevä aaltoliike levyjen (19) välissä, jolloin nestettä tai kaasua (20) voidaan pumpata aaltoliikkeen avulla. Pumppaus-nopeutta ja määrää voidaan säätää värähtelyn amplitudia ja taajuutta säätämällä. Liikeaktiivinen elementti (8) voidaan valmistaa myös putken muotoiseksi, jolloin putkistoja voidaan käyttää nesteiden pumppaukseen. Em. aaltoliikkeitä muodostavia elementtejä voidaan käyttää myös liikemoottoreina väliaineissa liikkumiseen aaltoliikkeen avulla.

Claims (7)

1. Menetelmä sähköstaattisen tai sähkömagneettisen voiman muuntamiseksi mekaaniseksi liikkeeksi ja voimaksi dielektrisen kalvon avulla tunnettu siitä, että kalvo sisältää litteitä kaasurakkuloita ja että kalvo on päällystetty sähköäjohtavilla kerroksilla, joihin jännite tai virta syötetään.
2. Menetelmä patenttivaatimuksen 1 mukaisen kalvon valmistamiseksi vaahtoutetusta kalvosta tunnettu siitä, että kalvo on biaksi-aalisesti orientoitu ja päällystetty sähköäjohtavilla kerroksilla.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukaisesta kalvosta valmistettu liike- ja äänielementti tunnettu siitä, että useita kaivokerroksia on kerrattu yhteen joko kiertämällä kalvoa rullalle tai laskostamalla. A. Patenttivaatimuksen 3 mukainen elementti tunnettu siitä, että elementin liike mitataan elementin kapasitanssia ja/tai induktanssia mittaamalla ja tätä signaalia käytetään takaisin-kytkentäsignaalina elementtiä ohjaavan vahvistimen ohjaukseen.
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen elementti (8) tunnettu siitä, että sen pintaan on kiinnitetty pietsosähköinen kalvo (1Λ)* josta saatavaa pinnan painetta vastaavaa signaalia käytetään takaisinkytkentäsignaalina elementin (8) ohjauksessa käytetylle vahvistimelle. (Kuva 4.).
6. Patenttivaatimuksen A tai 5 mukainen äänielementti tunnettu siitä, että se on taajuuden suhteen selektiivinen.
7. Patenttivaatimuksen 3 mukaisista elementeistä (8) valmistettu väliainetta pumppaava tai väliaineessa liikkuva laite tunne ttu siitä, että elementin (8) liikettä ohjataan jaettujen elektrodien avulla siten, että elektrodeihin syötetään monivaiheinen jännite ja/tai virta, ja että pumppausta tai liikettä säädetään jännitteen ja/tai virran amplitudia ja/tai taajuutta sää tämä] '1 :i . 731 1 3 - 7 -
8. Patenttivaatimuksen 3 mukaisista elementeistä valmistettu liike-elin tunnettu siitä, että elementtejä (8) on liitetty useita rinnan ja sarjaan, ja että elementtejä ohjataan lataamalla ja purkamalla elementtien varausta on/off luonteisesta elektronisten releiden ja mikroprosessorin (9) avulla, ja että elementtien liikkeestä saadaan takasi sinkyt-kentäsignaali elementtien kapasitanssin ja/tai induktanssin mittauksella. (Kuva 3). - 8 - 731 1 3
FI830547A 1983-02-17 1983-02-17 Roerelse- och ljudaktivt element. FI73113C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI830547A FI73113C (fi) 1983-02-17 1983-02-17 Roerelse- och ljudaktivt element.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI830547 1983-02-17
FI830547A FI73113C (fi) 1983-02-17 1983-02-17 Roerelse- och ljudaktivt element.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI830547A0 FI830547A0 (fi) 1983-02-17
FI830547L FI830547L (fi) 1984-08-18
FI73113B FI73113B (fi) 1987-04-30
FI73113C true FI73113C (fi) 1987-08-10

Family

ID=8516774

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI830547A FI73113C (fi) 1983-02-17 1983-02-17 Roerelse- och ljudaktivt element.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI73113C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI830547A0 (fi) 1983-02-17
FI830547L (fi) 1984-08-18
FI73113B (fi) 1987-04-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0182764B1 (en) Electromechanical film and procedure for manufacturing same
Savolainen et al. Electrothermomechanical film. Part I. Design and characteristics
US4885783A (en) Elastomer membrane enhanced electrostatic transducer
US3792204A (en) Acoustic transducer using a piezoelectric polyvinylidene fluoride resin film as the oscillator
Liu et al. A three-dimensional integrated nanogenerator for effectively harvesting sound energy from the environment
JP3705926B2 (ja) 圧力波発生装置
US8492957B2 (en) Apparatus for generating electric energy
CN1886006B (zh) 电声转换元件、阵列型超声波转换器以及超声波诊断装置
CN103117676B (zh) 一种采用旋转摆式结构的压磁/压电宽频振动能量采集器
CN103595295B (zh) 基于磁铁/压电的宽频带振动能量采集器
CN108736157B (zh) 基于声学驻波谐振结构的小型化低频/甚低频发射天线
CN113315408B (zh) 面向限域空间的高度集成复合式振动能量转化模块
Woollett Effective Coupling Factor of Single‐Degree‐of‐Freedom Transducers
Wang et al. Flexible nanogenerator with 3D-printed ferroelectrets
FI73113C (fi) Roerelse- och ljudaktivt element.
US10937944B2 (en) Piezoelectric element including mesoporous piezoelectric thin film
Zheng et al. Semi-active vibration control of the motorized spindle using a self-powered SSDV technique: simulation and experimental study
JPS622869A (ja) 超音波モ−タ駆動装置
Hennion et al. A new principle for the design of condenser electret transducers
US2574647A (en) Magnetostrictive modulator
US3164987A (en) Electrostatic vibration transducer
Ma et al. High sensitivity and wide bandwidth airborne CMUTs with low driving voltage
KR102114497B1 (ko) 마찰 대전을 이용한 전력 생성 소자
JP2573077Y2 (ja) 音響発生素子
WO2022149486A1 (ja) 超音波デバイス、インピーダンス整合層及び静電駆動デバイス

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired

Owner name: KIRJAVAINEN, KARI JOHANNES