FI72812C - Anordning foer kontroll av fuktighet i vaextunderlaget. - Google Patents
Anordning foer kontroll av fuktighet i vaextunderlaget. Download PDFInfo
- Publication number
- FI72812C FI72812C FI844584A FI844584A FI72812C FI 72812 C FI72812 C FI 72812C FI 844584 A FI844584 A FI 844584A FI 844584 A FI844584 A FI 844584A FI 72812 C FI72812 C FI 72812C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- stem
- grooves
- refractive index
- water
- substrate
- Prior art date
Links
Landscapes
- Investigating Or Analysing Materials By Optical Means (AREA)
Description
' 72812
LAITE KASVUALUSTAN KOSTEUDEN TARKKAILUUN
Keksinnön kohteena on kasvualustan kosteuden tarkkailu huonekasvien hoidossa, kasvihuoneissa, puutarhoissa tai muissa vastaavissa paikoissa. Keksinnön mukainen laite ilmaisee kastelutarpeen hyvissä ajoin ennen asetetun kosteusrajan alittamista.
Useimmiten kasvien etenkin huonekasvien kastelu suoritetaan opitun rytmin 5 mukaisesti ottaen huomioon vuodenajan vaikutus kastelutlheyteen. Kastelutarve valhtelee kuitenkin paitsi vuodenaikojen mukaen myös etenkin kesällä valoisuuden ja lämpötilan mukaan. Auringonvalon lämmittäessä kasvien lehtiä niiden haihdutus tehostuu. Tällöin lisääntynyt kastelutarve havaitaan usein vasta lehtien lakastumlsesta. Kastelutarve vaihtelee myöskin lajikohtaisesti. Tämän vuoksi kasvien hoito vaatii paitsi jatkuvaa 10 tarkkailua myöskin yksityiskohtaista tietoa lajikohtaisesta kastelutarpeesta. Tarkkailussa on käytetty pääasiassa visuaalista havaintoa ja kädellä tunnustelemista. Käytössä on myös elektronisia erillisellä anturilla varustettuja kosteusmUtareita (SOK myy). Lisäksi on julkisuudessa (Elektroniikkauutiset) esitetty elektroninen kukkapurkk(kohtainen laite, joka mittaa mullan sähkönjohtavuutta ja hälyttää kuivuudesta valomerkillä.
15 U.S. Pat. 3,019,638 sisältää laitteen, jossa on kasvualustaan upotettava imuosa, jonka kudosrakenteessa vesi nousee kapillaari-ilmiöön perustuen pinnan yläpuolelle jäävään osaan. Tämä laitteen näkyvä osa koostuu kuoriosista, joiden välissä vesi nousee imupaperissa ja haihtuu takakuoressa olevista rei'ista ilmaan. Imupaperi muuttuu koetuessaan tumman siniseksi, kun se kuivane on vaaleansinistä. Etukuoreen tehdyistä 20 ikkunoista nähdään kuinka korkealle kosteus imupaperissa nousee takakuoren aukkojen haihdutuksen kalkenalkaa kuivatessa sitä, mistä voidaan päätellä kasvualusten kosteus.
U.S. Pat. 4,130,012 sisältää yksinkertaisemman imupaperlin perustuvan kosteusindikaattorIn, jonka valmistus on automatisoitavissa ja perustuu kuorimuovlen ja sydänpaperin laminolntlln pitkänä nauhana, josta yksittäiset laitteet leikataan 25 viipaloimelle.
U.S. Pat. 3,824,844 sisältää vastaavanlaisen rakenteen, jossa vesi nousee kuorten välissä ohuessa paperissa. Märkänä paperi on lähes läpinäkyvää mutta kuivana valkoista. Etupuolen kuori on läpinäkyvä kuntaas taustan väri on valittu voimakkaaksi siten, että indikaattori veden noustessa kasvualustaan työnnetyn pään aukosta kuorten välissä olevaan 30 paperiin näyttää tausten väriseltä, mutta kuivana valkoiselta.
Hakemusjulkaisussa ΘΒ 2,059,077 on esitetty edellistä muistuttava rakenne, jossa kosteutta imevä Ja kuorten välissä nostava huokoinen aine on korvattu hydroskooppisella aineella, esim. kalsiumhydroksidilla, joka on kuivana samea valkoinen mutta kosteana kirkas ja läpinäkyvä. Muuten toiminta vastaa edellä esitettyä.
2 7281 2
Nykyisten menetelmien epäkohtia ovat epätarkkuus, käytön tai valmistuksen hankaluus tai hinta. Anturilla varustetulla elektronisella kosteusmittarilla mittaus on hidasta, koska anturi on työnnettävä erikseen Joka mittauskohtaan. Lisäksi se on kallis. Valomerkillä varustettu kasvikohtainen kosteushälytin veatii käyttölähteekseen pariston 5 tms. ja on kallis. Huokoista sydänmateriaalia esim. paperia käyttävien menetelmien heikkous on siinä, että paperi lahoaa ja muuttuu koostumukseltaan ajanoloon ja että kasvualusten hiukkaset saattavat tukkia paperin huokoset niisä rakenteissa, joissa paperi on suorassa kosketuksessa kasvualustaan. Hydroskoopplsia aineita käyttävän menetelmän heikkous on valmistuksen monimutkaisuudessa 10 Keksinnön mukaiselle laitteella saadaan aikaan ratkaiseva parannus edellamainittuihin epäkohtiin. Eräitä edellämainittuja menetelmiä muistuttaen se toimii samalla periaatteella kuin kasvit itse imien kosteutta mullasta, nostaen sitä kapillaari-ilmiöön perustuen vartta pitkin ylöspäin ja haihduttaen ilmaen. Tunnusomaista sille on, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa. Etuina ovat kastelutarpeen 15 ilmoittamisen tarkkuus ja havainnollisuus. Sillä on myös mahdollista helposti säätää kaste!uterpeesta ilmoitamlsen raja kullekin lajille sopivaksi. Lisäksi laite on yksinkertainen je halpa.
Seuraavasso keksintöä selitetään yksityiskohtaisesti oheisiin piirroksiin viittaamalla.
Kuvio 1 esittää kaavlomalsestl keksinnön mukaista laitetta.
20 Kuvio 2 esittää laitteen varren poikkileikkausta.
Kuvio 3 esittää muita rakennevaihtoehtoja.
Kuvio 1 esittää kaaviomaisesti keksinnön mukeista laitetta. Imuosa (1} on huokoista ainetta, joka imee vettä kasvualustasta (2) ja toimii samalla epäpuhtauksien suodattimena samalla tavoin kuin juuret kasveissa. Yesi nousee kapillaari-ilmiöön perustuen 25 kapilleariputkistossa tai huokoisessa väliaineessa laitteen varteen (3). Yesi poistuu ilmeen huokoisen haihdutinosan (4) kautta kuten kasveissa lehtien kautta.
Kuviossa 2 on esitetty eräs rakenneratkaisu varren kapillaarlputkistolle. Se koostuu kahdesta osasta: läpinäkyvästä kuoresta (5), jonka sisäpinta on karhea, ja värikkäästä sydämestä (6), joka on uritettu kuvion mukaisesti. Urat mitoitetaan kapillaari-ilmiön 30 toimimisen vaatimalla tavalla. Veden noustessa kuoren ja sydämen väliin jääviin rakoihin, aiheuttaa veden ja kuoren velisen taitekertoimen pieneneminen sen, että värikäs sydän näkyy kuoren karhean sisäpinnan läpi. Kasvualustan kuivuessa imuosan (1) ympäriltä uutta vettä ei nousekaan varteen (3), johon jäänyt vesi haihtuu haihdutinosan (4) kautta ilmaan. Tämän johdosta varren kuoriosan (5) karhea sisäpinta toimii mattalasin tavoin 35 heijastaen ulkopuolelta tulevan valon takaisin. Yärlkäs sydän (6) ei näy, jolloin varren väri näyttää muuttuvan.
Eri kasvilajien vaatima kastelutarpeen ilmaisun raja määrätään sillä, miten syvälle imuosa (1) työnnetään kasvualustaan (2). Yarteen (3) on merkitty viivat (7) merkiksi 3 72812 eri kasvilajeja varten. Heihdutinosan (4) pinta-ala määrää sen heihdutustehokkuuden, millä voidaan vaikuttaa laitteen ilmaisunopeutaan.
Jos imuosa (1) tai varsi (3) tukkeutuvat veden mukana nousevien suolojen tai muiden epäpuhtauksien vuoksi, vaihdetaan koko laite uuteen. Tämän mahdollistaa yksinkertaisesta 5 rakenteesta johtuva halpa hinta. Tukkeutuminen havaitaan siitä, että vesi ei nouse kastelun jälkeenkään varren yläpäähän asti, jolloin varren väri ei muutu lainkaan tai muuttuu vain varren alaosasta.
Kuviossa 3 on esitetty vaihtoehtoisia varren (3) rakenteita. Kuvion 3a rakenteessa sydän (8) on huokoista, kosteutta imevää kirkkaaksi värjättyä ainetta. Tällöin myös 10 imuosa ja haihdutinosa voidaan valmistaa samasta materiaalista. Kuoren rakenne on sama kuin kuviossa 2.
Kuvion 3b rakenteessa varsi liitetään yhteen kahdesta liuskesta, joista taustaliuska (10) on värikäs. Etupuolen liuska on läpinäkyvä ja sisäpinnaltaan karhennettu. Liuskat on muotoiltu siten, että yhteenliitettynä niiden väliin jää ohut rsko (11), johon vesi 15 nousee kapillaari-ilmiöön perustuen.
Kuvion 3c rakenteessa varsi liitetään yhteen kahdesta kuori 11 uskosta (12), jotka ovat läpinäkyviä. Toinen tai molemmat ovat lisäksi sisäpuolelle jäävältä pinnaltaan karheita. Liuskojen väliin kiinnitetään värikäs huokoinen, kosteutta imevä sydänliuska (13). Imuosa ja haihdutusosa ovat huokoista kosteutta Imevää ainetta. Ne voivat muodostua 20 myöskin sydänliuskan jatkeista esimerkiksi kuvion 3d mukaisesti. Tässä toinen kuoriliuska ( H) on lyhennetty Imuosan (15) ja heihdutinosan (16) muodostamiseksi.
Kuvio 3e esittää parannettua rakennetta kuoriliuskan sisäpinnaksi. Siinä sisäpinta on uritettu kuvion mukaisesti siten, että taitekerroin liuskamateriaalin (17) ja ilman välillä aiheuttaa ulkoa tulevan valon heijastumisen takaisin urien (18) pinnoista 25 kokonaisheijastumisen periaatteella Sensijaan jos urat (18) täyttyvät vedellä muuttuu taitekerroin ja valo heijastuu takaisin vasta värikkäästä taustaliuskasta tai huokoisesta sydänlluskasta (19), jolloin laita näyttää kirkasväriseltä. Sama rakenne soveltuu myöskin pyöreään varteen (kuvio 2 tai 3a). Tällöin kuvion 2 esittämän varren rakenne muuttuu kuvion 3f esittämäksi rakenteeksi, jossa kuori (20) on uritettu ja sydän (21) 30 on sileä. Kaikissa uritetuissa rakenteissa urien pohjakulma määräytyy taitekertoimista sellaiseksi, että ilmaa vasten tapahtuu kokonaisheijastuminen mutta vettä vasten ei. Käytettäessä kiinteää taustalluskaa tai sydäntä, määräytyvät urien muut mitat kapillaari-ilmiön mukaan, jotta vesi nousisi urien muodostamaan kapi Heart putkistoon.
Useimmissa edellä mainituissa tapauksissa laite voidaan muotoilla toimimaan samalla 35 kasvin tukikeppinä.
Claims (5)
1. Huonekasvien yms. kasvualustan kosteuden tarkkailuun tarkoitettu laite, Jossa on kasvien nesteenkuljetusjärjestelmää muistuttaen kasvualustaan työnnettävä imuosa (1) sekä näkyville jäävät varsi (3) ja haihdutinosa (4) tunnettu siitä, että ve3i nousee vartta (3) pitkin kapillaari-ilmiöön perustuen varren värikkään sydämen (6) ja 5 läpinäkyvän kuoren (5) väliin jäävissä ohuissa raoissa ja että kuoren karhee sisäpinta heijastaa kuivana valon takaisin mattalasln tavoin mutta veden täyttäessä raot valo taitekertoimen muuttumisen vuoksi heijastuukin vasta värikkään sydämen pinnasta, jolloin varren väri ilmaisee kastelutarpeen.
2 Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite tunnettu siltä, että varsi (3) koostuu 10 kahdesta liuskasta (9) ja (10), joiden väliin jäävää rakoa pitkin vesi nousee kapillaari-ilmiöön perustuen.
3. Patenttivaatimusten 1 ja 2 mukainen laite tunnettu siitä, että läpinäkyvän kuoriosan (3,5,9,12 tai 14) sisäpinta karhennuksen sijaan on uritettu siten, ette urat muodostavat yhdessä sydämen kanssa kapillaarlputkiston ilman täyttäessä urat (18) 15 taitekerroin kuorimateriaalin (17) ja ilman välillä aiheuttaa kokonaisheijastuksen mutta veden täyttäessä urat taitekerroin muuttuu siten, että kokonaisheijastusta ei tapahdu ja valo heijastuu värikkäästä sydämestä tai taustasta (19).
4. Patenttivaatimusten 1 - 3 mukainen laite tunnettu siitä, että varren (3) kylkeen on merkitty viivat (7), joiden avulla laite voidaan työntää kunkin kasvilajin 2. kastelutarpeen mukaiselle syvyydelle kasvualustaan.
5. Patenttivaatimusten 1 - 4 mukainen laite tunnettu siitä, että se on muotoiltu toimimaan myös kasvin tuklkeppinö.
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI844584A FI72812C (fi) | 1984-11-22 | 1984-11-22 | Anordning foer kontroll av fuktighet i vaextunderlaget. |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI844584A FI72812C (fi) | 1984-11-22 | 1984-11-22 | Anordning foer kontroll av fuktighet i vaextunderlaget. |
FI844584 | 1984-11-22 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI844584A0 FI844584A0 (fi) | 1984-11-22 |
FI844584L FI844584L (fi) | 1986-05-23 |
FI72812B FI72812B (fi) | 1987-03-31 |
FI72812C true FI72812C (fi) | 1987-07-10 |
Family
ID=8519941
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI844584A FI72812C (fi) | 1984-11-22 | 1984-11-22 | Anordning foer kontroll av fuktighet i vaextunderlaget. |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI72812C (fi) |
-
1984
- 1984-11-22 FI FI844584A patent/FI72812C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI72812B (fi) | 1987-03-31 |
FI844584L (fi) | 1986-05-23 |
FI844584A0 (fi) | 1984-11-22 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US3951098A (en) | House plant water content indicator | |
US7042234B2 (en) | Soil matric potential and salinity measurement apparatus and method of use | |
JP5692826B2 (ja) | 土壌用水分インジケータ | |
US4201080A (en) | Moisture indicator | |
US3881873A (en) | Moisture indicating probe and method of use | |
US3824844A (en) | Soil moisture monitor | |
KR890006137A (ko) | 모세관 현상의 특성을 응용한 자동급수 화분 및 급수량 조절방법 | |
US4184445A (en) | Soil moisture signaling device | |
US3702755A (en) | Moisture indicator for plants | |
CN105052594B (zh) | 园林盆栽容器 | |
CA2305157C (en) | Moisture content indicator system for growing medium | |
FI72812C (fi) | Anordning foer kontroll av fuktighet i vaextunderlaget. | |
CA1091987A (en) | Moisture indicator | |
JP2003214927A (ja) | 土の水分状況を監視維持する方法及び装置 | |
CN2898827Y (zh) | 盆景花卉土壤水分蒸发量计及其传感器 | |
CN2795857Y (zh) | 简易土壤含水量指示装置 | |
KR940008556A (ko) | 식물 녹화체 및 이를 이용한 식물녹화방법 | |
FI78564B (fi) | Fuktighetsindikator. | |
CN200953770Y (zh) | 一种带湿度计的花盆 | |
JPS6259843A (ja) | 植物用水分指示装置 | |
JPH058522Y2 (fi) | ||
GB2256926A (en) | Moisture meter, particularly for soil. | |
FR2370269A2 (fr) | Dispositif capable de detecter de facon durable un rechauffement passager d'un produit surgele | |
JPS62108132A (ja) | 土壌および土壌代用材料などの中の水分の自動測定、記録、潅水装置 | |
RU125344U1 (ru) | Почвенный влагомер |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: ESKO ALASAARELA OY |