FI69360C - Slutanordning foer ett automatvapen - Google Patents

Slutanordning foer ett automatvapen Download PDF

Info

Publication number
FI69360C
FI69360C FI773562A FI773562A FI69360C FI 69360 C FI69360 C FI 69360C FI 773562 A FI773562 A FI 773562A FI 773562 A FI773562 A FI 773562A FI 69360 C FI69360 C FI 69360C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
piece
bore
closing
sliding
closure
Prior art date
Application number
FI773562A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI773562A (fi
FI69360B (fi
Inventor
Hisao Hayashi
Original Assignee
Kawaguchiya Firearms
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from JP14139976A external-priority patent/JPS5367300A/ja
Priority claimed from JP15470376A external-priority patent/JPS5378700A/ja
Application filed by Kawaguchiya Firearms filed Critical Kawaguchiya Firearms
Publication of FI773562A publication Critical patent/FI773562A/fi
Publication of FI69360B publication Critical patent/FI69360B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI69360C publication Critical patent/FI69360C/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41AFUNCTIONAL FEATURES OR DETAILS COMMON TO BOTH SMALLARMS AND ORDNANCE, e.g. CANNONS; MOUNTINGS FOR SMALLARMS OR ORDNANCE
    • F41A3/00Breech mechanisms, e.g. locks
    • F41A3/12Bolt action, i.e. the main breech opening movement being parallel to the barrel axis
    • F41A3/36Semi-rigid bolt locks, i.e. having locking elements movably mounted on the bolt or on the barrel or breech housing
    • F41A3/38Semi-rigid bolt locks, i.e. having locking elements movably mounted on the bolt or on the barrel or breech housing having rocking locking elements, e.g. pivoting levers or vanes
    • F41A3/40Semi-rigid bolt locks, i.e. having locking elements movably mounted on the bolt or on the barrel or breech housing having rocking locking elements, e.g. pivoting levers or vanes mounted on the bolt

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Filling Or Discharging Of Gas Storage Vessels (AREA)
  • Sheet Holders (AREA)

Description

ΠΓΤΞ^ΓΙ - - KUULUTUSJULKAISU
Β 11 UTLÄGGNINGSSKRIFT 6 936 0 c MSI P"teetti myönnetty
Γ1" t C"Ί.t !·.:;:;·7 ?t ] 0 Cl 1 CSC
(51) Kv.lk,*/lnt.a.‘ F 41 C 11/02 // F 4l D 3/00 SUOMI —FINLAND (21) Patenttihakemus — Paten»n*6knlng 773562 (22) Hakemispäivä — Ansöknlngtdag 24.11.77 <*=*) (23) Alkupäivä — Glltighetsdag 24.11 .77 (41) Tullut julkiseksi — Blivit offentlig 26.05 78
Patentti* ja rekisterihallitus Nähtäväksipanon ja kuul.julkaisuo pvm.— in gq or
Patent* och registerstyrelsen ' ' Ansökan utlagd och utl.jkrlften publicerad · 7 > J
(32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus — Begird prloritet 25.11.76 22.12.76, 22.i2.76 Japani-Japan(jp)
Sho 51-141399, Sho 51-154703, Sho 51-172181 (71) Kabushiki Kaisha Kawaguchiya Hayashi Juho Kayaku-Ten, No. 3, 4-chome, Muromachi, Nihonbashi, Chuo-ku, Tokyo, Japani-JapaniJP) (72) Hisao Hayashi, Tokyo, Japani-Japan(jP) (74) Oy Kolster Ab (54) Automaattiaseen sulkulaitteisto - Slutanordning för ett automatvapen
Keksintö koskee sulkulaitteistoa kaasulla toimivaa automaattiasetta varten, johon laitteistoon kuuluu laatikon sisällä edestakaisin liikkuva luisti, luistiin liukuvasti sijoitettu sul-kukappale ja siihen sovitettu salpalaite, sekä sulkulaitteiston käyttölaite.
Tuliaseista on tunnettua, että sulkulaitteisto sulkee aseen piipun sulkupinnan tiiviisti, jolloin salpalaite ohjaa sulkukap-paleen liikettä taaksepäin. Tämä salpakappale voidaan kytkeä tuliaseen piipun kanssa ja se sulkee tässä tilassa sulkupinnan kokonaan, ja sulkulaitteistoon kuuluvaa luistia voidaan liikuttaa määrätyllä välillä edestakaisin, jolloin liike taaksepäin tapahtuu, kun patruunan laukaisemisen yhteydessä kehittyneen kaasun paine siirtyy kaasulla toimivan laitteen kautta luistiin, sulku-kappaleen liikuttamiseksi yhdessä luistin kanssa, minkä jälkeen salpalaitteen aikaisemmin lukitseman sulkukappaleen liike taaksepäin vapautuu sen paluuiskun yhteydessä.
69360 Tämänkaltaisessa tunnetussa laitteessa on sulkukappaleen alaosaan sovitettu luisti ja se on ennalta määrätyn matkan puitteissa liikutettavissa edestakaisin. Sulkukappaleen keskiosassa on säteöttäisesti suunnattu, läpikulkeva poraus, johon salpalaite on sovitettu niin, että siihen muodostettua uloketta, joka kytkeytyy tuliaseen ei-näytetyn piipun kanssa, käännetään ylös- ja alaspäin, ja nimenomaan riippuvuudessa luistin suhteellisesta liikkeestä sulkukappaleen suhteen.
Tämänkaltaisessa tunnetussa laitteessa ilmenevät kuitenkin alla esitetyt haitat. Ensiksikin täytyy sulkukappale lukita tiukasti tuliaseen piipun sulkupintaan suhteessa salpalaitteen ulokkeeseen, koska panosta laukaistaessa kehittyneen kaasunpaineen sulkukappaleen otsapintaan vaikuttavaa voimaa ohjataan yllämainitun salpalaitteen avulla tuliaseen piipun läpi, vaikuttavat voimat salpalaitteeseen ja kehittävät sen rakenteesta johtuen kiertoliikkeen .
Tämä salpalaite suorittaa kiertoliikettä myötäpäivään niin, että sulkukappaleen takaosa törmää sisäseinään uloketta vastapäätä. Samanaikaisesti on salpalaitteen kosketusalue salpalaitteen porauksen etuseinällä järjestetty kiertopisteen lähelle ja siitä muodostuu oleellisesti viivamainen tai juovamainen niin, että yllämainitun voiman kohteeksi tuleva pinta on pieni. Siksi on sulkukappaleen oltava hyvin stabiili ja luja.
Salpalaitteen avaamisen jälkeen vapautuu tämä sulkukappaleen läpikulkevasta porauksesta niin, että sitä voidaan sulku-laitteiston iskun aikana eteenpäin ja taaksepäin liikutella vapaasti. Siksi järjestetään tavallisesti vaipan sisäpuolelle tarpeelliset ohjauskiskot salpalaitteen sellaisen virhetoiminnan estämiseksi, jonka kehyksen sisäseinällä oleva este voisi käynnistää.
Mikäli salpalaitteen päätyosa, joka on vastapäätä sitä puolta, jolla uloke sijaitsee, työntyy sulkukappaletta kohden, suorittaa kiertoakseli yllämainitun kiertoliikkeen. Siksi tulee kiertoliikkeen kohteena olevan osan sekä kiertoakselin ja sulkukappaleen läpikulkevan porauksen sekä salpalaitteen etuseinäpinnan välisiä suhteellisia mittoja parantaa niin, että sulkulaitteiston konstruktio ei-toivotulla tavalla vaikeutuu.
Il 69360
Seuraavassa sisällytetään käsitteeseen "sulkulaitteisto" sulkukappale, luisti, salpalaite jne. yhtenä kokonaisuutena.
Tämän sulkulaitteiston käyttölaite on muodostettu niin, että patruuna ammuttaessa syntyvän kaasunpaineen tuottama kuormitus siirtyy kaasulla toimivan tuliaseen piipun sivulle sovitetun laitteen avulla vaipassa olevalle sulkulaitteistolle niin, että sulkulait-teistoon, joka on kytketty tiiviisti sulkupinnalle, kohdistuu rekyyli käytetyn, tyhjän hylsyn poistamiseksi. Sen jälkeen liikkuu sulkulaitteisto tuliaseen tukkiin sovitetun palautinjousen voimasta eteenpäin ja on siten valmiina uuden patruunan latausta ja laukaisua varten.
Eräässä tunnetussa sulkulaitteistossa on järjestetty kytkeytyminen tämän ja palautinjousen väliin, jolloin kytkeytyminen tapahtuu sulkulaitteiston luistiin ylös- ja alaspäin suunnatun kään-töliikkeen suorittamiseksi. Tämänkaltainen sulkulaitteisto on varustettu sulkukappaleella, joka voidaan lukita tiiviisti sulku-pinnalle. Lisäksi on järjestetty luisti, jota voidaan ennalta määrätyn matkan puitteissa liikuttaa edestakaisin suhteessa sulkukap-paleeseen ja joka on yhdistetty yllä selitettyyn, kaasulla toimivaan laitteeseen. Tämä luisti liikkuu ensin laukaistaessa taaksepäin, lukituksen avaamiseksi sulkukappaleen ja sulkupinnan väliltä niin, että sulkukappaletta samalla liikutetaan taaksepäin.
Siksi täytyy olla olemassa kytkentä luistin ja palautinjousen välillä sulkulaitteiston liikuttamiseksi taaksepäin lähtöasemaan palautinjousen avulla. Tällöin on aseen tukki sellainen, että tuliasetta painetaan ampujan olkapäätä vasten. Sulkulaitteiston edestakaisesta liikkeestä jossain määrin riippuvaista kytkentää ohjataan tällöin tukkiin sovitetulla palautinjousella. Sulkulaitteisto ja etenkin sulkukappale itse on pidettävä ennalta määrätyn ajan lukitussa tilassa, jolloin sulkupinta on täysin suljettu. Tavallisesti liikutetaan tällöin sulkulaitteistoa kokonaisuudessaan taaksepäin, minkä jälkeen tapahtuu luistin lukituksesta vapautuminen rekyylin johdosta. Jos sulkukappaleen lukitustila ei ole tarkoituksenmukainen, voi virhetoimintoja esiintyä, esim. sulku-kappale, yhtaikaa patruunan laukaisun kanssa, voi liikkua heti taaksepäin.
4 69360
Koska hylsy tässä tapauksessa, sulkukappaleen liikkeen johdosta taaksepäin, sinkoaa tuliaseen piipusta, tapahtuu tämä ruudin palamisen alussa niin, että ampuja on huomattavassa vaarassa ja saattaa loukkaantua ruudin ulosvirtaavien palamiskaasu-jen kohdistuessa häneen.
Keksinnön tarkoituksena on kehittää tunnettua sulkulaitteis-toa niin, että palamiskaasujen ei-toivottu ulosvirtaaminen voidaan välttää siten, että salpalaite kytkee sulkulaitteiston sulku-kappaleen avulla kiertymättömästi ja tiiviisti tuliaseen sulku-pintaa vasten. Tämä tehtävä toteutetaan patenttivaatimuksista ilmenevän rakenteen avulla.
Tämän mukaisesti ympäröi luisti sulkukappaleen liukuvaan yhteyteen, kun taas salpalaitteen takaosaa pitää luisti säteettäi-sesti jäykkänä. Siten on salpalaitteen kiertoliike rajoitettu siihen ajankohtaan, jolloin salpalaitteeseen kohdistuu yllä selostettu, iskunomainen kuormitus niin, että salpalaitteen törmääminen tuliaseen piippuun tai vaipan sisäseinään täydellisesti estyy. Siten ei tarvitse vahvistukseksi lisätä vaipan sisäseinän paksuutta eikä jatkaa tuliaseen piippua vaipan sisään.
Keksinnön mukaisella laitteella, jossa salpalaitteen paine-pinta koskettaa sulkukappaletta lukitussa tilassa, saavutetaan painepinnan ja sulkukappaleen välinen täydellinen pintakosketus. Tunnetussa sulkulaitteistossa voidaan tuskin välttää salpalaitteen takimmaisen pääosan kiertoliikettä paineen esiintyessä niin, että yllä selostettu kosketus tavallisesti tapahtuu linjamaisella pinnalla. Kun sitävastoin keksinnön mukaisessa laitteessa salpalaitteen takaosan kiertoliike on rajoitettp, voidaan salpalaitteen paineen vastaanottavan pinnan pintakosketus sulkukappaleen kanssa ylläpitää lukituksen aikana niin, että paineen vastaanottavaan pintaan pintayksikköä kohti vaikuttava paine on tuntuvasti alennettu niin, että salpalaitteen ja sulkukappaleen jäykkyys ja kiinteys voi olla heikompi.
Painamalla salpalaitteen uloke sulkukappaleen poraukseen senjälkeen, kun uloke on vapautunut tuliaseen piipun patruunapesän otteesta, estetään vikatoiminta sekä salpalaitteen vahingoit-
II
5 69360 tuminen luotettavasti, koska uloke pysyy porauksessa; muutoin saattaisi ilmetä vikatoimintaa, koska vaipan sisäseinä pitää kiinni ulokkeesta sen ajan kuluessa, jona sulkulaitteisto liikkuu edestakaisin. Sulkulaitteiston keksinnön mukaisen rakenteen ansiosta ei tarvita minkäänlaisia ohjauskiskoja salpalaitetta varten vaipan sisäseinässä niin, että työstön ja valmistuskustannusten kohdalla saavutetaan tuntuvia etuja.
Sulkulaitteistoa purettaessa huoltotarkoituksiin voi sulku-kappalevivun poisto tapahtua käsin. Lisäksi yksinkertaistuu kokoaminen ja valmistuskustannukset alenevat niin, että kokoaminen ja purkaminen voidaan suorittaa ilman erikoistyökaluja. Sulku-kappalevipu on kiinnitetty sulkulaitteistoon niin, että sitä voidaan käyttää myös kaasunpaineen avulla tai patruunan ampumisen yhteydessä syntyvien reaktiovoimien avulla. Tunnetussa sulkulait-teistossa on vipu kiinnitetty laitteeseen niin, että se tarttuu siihen patruunahylsyn poistoaukon kautta, joka on muodostettu e-teen, vaipan sivulla olevaan seinäosaan, so. vipu sopii sulkulaitteiston aukkoon; patruunahylsyjen poistoaukko voi toimia patruunan latausta varten. Sulkulaitteistoon on sille alueelle, jossa vipu on sijoitettu aukkoon, sovitettu tappi, joka jousien jännittämänä pistää ulos aukon sisäkehältä niin, että sulkukappalevivun ulos-veto estyy; tämä tapahtuu tapin ja sulkukappalevipuun muodostetun ontelon yhteistyöllä.
Mikäli kuitenkin tapin pitovoima ontelossa on tämänkaltaisissa laitteissa pieni, voidaan sulkukappalevipu vetää sulkulait-teistosta suuren iskuvoiman, tärinän yms, vaikutuksesta, joita esiintyy sulkulaitteistossa patruunaa laukaistaessa. Jos taas toisaalta tartuntavoima on tarpeeksi suuri, on vaikea vetää ulos sulkukappalevipu sulkulaitteiston purkamisen yhteydessä huoltoa varten tuliaseen lyhytaikaisen käytön yhteydessä.
Sulkulaitteistoa käytettäessä on usein vaikeaa poistaa vipu sulkulaitteistosta ilman sopivia työkaluja. Sulkulaitteiston keksinnön mukaisen käyttölaitteen toimesta liikutetaan sitä vaipassa yhdessä sulkukappalekäsivivun kanssa eteen- ja taaksepäin, jota tällöin pidetään kiinni patruunan poistoaukossa ja ohjaus-porauksessa, joka rajoittuu poistoaukkoon. Siksi on keksinnön mukaan sulkukappalevivun salpa muodostettu seinäpintaan. Sulku- 69360 kappalevivussa on haarat, jotka ovat liukukosketuksessa patruu-nahylsyjen poistoaukkojen reunojen seinäpintojen sisäpuolten ja ohjausporauksen kanssa, ja nimenomaan niin, että vivun varsi tarttuu sulkulaitteiston aukkoon. Lisäksi on poistoaukkoon, ennalta määrättyyn kohtaan, tehty ura ennen tuliaseen piipun kokoamista; yllä selostetut haarat voivat tarttua tähän uraan. Tämänkaltaisessa rakenteessa ei tarvita tunnetussa sulkulaitteis-tossa vaadittuja tappeja, jousia tms., vaan riittää, että sulku-laitteistoon sovitetaan vain poraus, johon sulkukappalevivun varsi sovitetaan. Täten saavutetaan huomattavia etuja, etenkin rakenneosien luvun väheneminen, kokoamisen yksinkertaistuminen, sulkulaitteiston valmistuskustannusten aleneminen jne. Lisäksi ei sulkulaitteiston purkauksen yhteydessä, esim. huoltotarkoituk-siin, tarvita mitään erikoistyökaluja, ja yksittäisten rakenneosien ulosottaminen käsin voi tapahtua yksinkertaisella tavalla.
Keksintöä selitetään seuraavassa yksityiskohtaisemmin viitaten oheiseen piirustukseen, jossa kuviossa 1 esitetään keksinnön mukainen sulkulaitteisto rakenneosineen, kuviossa 2 esitetään automaattituliaseen käyttölaite osa-pituusleikkauksena , kuviossa 3 esitetään kuvion 2 mukainen laite sivukuvantona, kuviossa 4 esitetään pituusleikkauksena laite, eri rakenneosat, sulkulaitteisto lukitsemattomassa tilassa, kuviossa 5 esitetään pituusleikkauksena laite, eri rakenneosat, sulkulaitteisto lukitussa tilassa, kuviossa 6 esitetään läpileikkauskuvanto viivaa A-A pitkin kuvion 2 mukaan, kuviossa 7 esitetään pituusleikkauksena laite, rakenneosat, vaippa ennen patruunan laukaisemista, kuviossa 8 esitetään pituusleikkaus sulkulaitteiston esittelemiseksi patruunan laukaisemisen jälkeen, kuviossa 9a esitetään sivukuva, 9b kuva alhaaltapäin vast. 9c päätykuva sulkulaitteistosta liitososineen.
Kuviossa 1.,.6 esitetään mm. seuraavat rakenneosat: Periaatteessa varrenmuotoinen sulkiikappale 1 , sulkukappaleeseen säteet-täisesti sovitettu, läpikulkeva poraus 2, ulosvedin 3 ja sulku- il 69360 7 kappaleen 1 poraukseen 2 sovitettu salpalaite 4. Uloke 5 on muodostettu salpalaitteen 4 etupäähän, kun taas salpalaitteen 4 alapuolelle on sovitettu etummainen haara 6 ja takimmainen haara 7. Sulkulaitteiston luistin 8 etummaiseen, sylinterimäiseen osaan 9' on sovitettu ympäröivä osa 9, johon sulkukappale 1 on siirrettävästi sijoitettu niin, että sitä voidaan ennalta määrätyn matkan verran liikuttaa eteen- ja taaksepäin; lisäksi ympäröidään ja tuetaan takimmaista salpalaitteen 4 takapäätä niin, että se ei pysty suorittamaan säteisliikettä. Ympäröivän osan 9 etuosa on avonainen ja sen poikkileikkaus on pääasiassa C-muo-toinen. Luistin 8 ympäröivässä osassa 9 on poraus 10 salpalaitteen 4 etummaisen haaran 6 sovittamiseksi sekä sivuporaus 11 sul-kukappalevivun 12 vastaanottamiseksi.
Sulkukappaleen 1 sekä myös luistin 8 keskelle on sovitettu poraukset 13 vast. 14; aksiaalisiin porauksiin 13 ja 14 on sovitettu iskuri 15, joka on spiraalijousen 16 avulla esijännitetty taakse; spiraalijousi 16 on sovitettu iskurin 15 porrastetun osan ja sulkukappaleen 1 sisäseinäpinnan väliin, mihin läpikulkeva poraus 2 on muodostettu; iskuri 15 on tapin 17 avulla kiinnitetty luistiin 8 niin, että iskuria voidaan aksiaalisesti liikutella ennalta määrätyn matkan verran.
Yllä mainitut rakenneosat muodostavat kokonaisuutena alla sulkulaitteistona S mainitun laitteen.
Vaippa 18 vastaanottaa sulkulaitteiston S, jota voidaan kuvion 6 mukaan tarttumalla uriin 19 vaipan 18 sisäseinämässä liikutella luistin 8 kanssa edestakaisin.
Kuvioiden 3 ja 6 mukaan on vaipan 18 sivuseinämään muodostettu hylsyn poistoaukko 20 tyhjien patruunahylsyjen poistamiseksi, ja poistoaukkoon 20 rajoittuva ohjausrako 21 sovitettu, sulku-kappalevivun 12 ohjaamiseksi. Sulkukappalevivun 12 varren 12' ulosvetämiseksi on muodostettu ura 22 poistoaukon 20 sivuseinään. Ulosvetämisen estämiseksi, on vivun 12 varren 12' keskiosaan muodostettu ulospistävä nokka 12". Kuvion 2 mukaan on vaippa 18 kiinnitetty jäykästi tuliaseen piippuun 23, ja tuliaseen piipun 23 jatkeeseen 24 on muodostettu leikkaus 25, johon salpalaitteen 4 uloke 5 tarttuu.
8 69360
Kuviossa esitetään lisäksi sulkupinta 26, patruunamakasii-niputki 27 sekä liitososa 28, joka on yhdistetty liukuvaan osaan 8.
Kuvioissa 2, 5 ja 6 esitetään sulkulaitteiston S eri rakenneosat lukitussa tilassa. Salpalaite 4 on etuhaarallaan 6, joka on kosketuksessa luistin 8 kanssa, painettu ylös niin, että sal-palaitteen 4 etupäässä oleva uloke 5 osoittaa säteittäisesti poispäin sulkukappaleesta 1 ja on tällöin kosketuksessa tuliaseen piipun jatkeen 24 leikkauksen 25 kanssa. Kun patruuna laukaistaan tuliaseesta, jossa sulkulaitteiston rakenneosat sijaitsevat yllä selvitetyissä asennoissa, ottavat leikkaus 25 ja luistin 8 piste B (vrt. kuvio 5) sulkukappaleen 1 etupintaan vaikuttavan palautusvoiman vastaan salpalaitteen 4 kautta niin, että sulku-kappale 1 pidätetään liikkeessään taaksepäin, ja nimenomaan ulokkeen 5 tarttumisen avulla salpalaitteen 4 leikkaukseen 25 niin, että sulkukappale 1 ei pysty liikkumaan taaksepäin. Samalla siirtyy kaasunpaineen kehittämä palautusvoima ei-näytetyn, kaasulla toimivan laitteen avulla, luistille 8 niin, että tämä alkaa liikkua taaksepäin. Tämän luistin 8 liikkeen tapahtuessa ennalta määrätyn matkan verran taaksepäin, putoaa salpalaitteen 4 etummainen haara 6 luistin 8 säteettäiseen poraukseen 10 niin, että salpalaitteen 4 uloke 5 tunkeutuu sulkukappaleen 1 säteettäiseen, läpikulkevaan poraukseen 2 (vrt. kuviot 4 ja 5). Koska vipu 12 kuvion 4 mukaan esijännittää salpalaitteen 4 takimmaisen haaran 7 niin, että se heilahtaa pakotetusta, pysyy se sulkukappaleen 1 porauksessa. Tällöin irtoaa sulkukappale 1 lukituksesta ja tuliaseen piippu 23 vapautuu, ja luisti 8 liikkuu yhdessä sulkukappaleen 1 kanssa taaksepäin niin, että sulkukappale on ajoittain sisäänvedetty. Palautusliikkeen aikana heittää sulkulaitteisto S tyhjän patruunahylsyn ulos, ja sen jälkeen liikkuu sulkulaitteisto S uudelleen eteenpäin niin, että se on valmiina uutta patruunan laukaisua varten.
Vipu 12 tarttuu luistiin 8 ja estää sen ja sulkukappaleen 1 kiertymisen ja samalla heilauttaa salpalaitetta 4 pakotetusta.
Yllä selitetyssä suoritusmuodossa käännetään salpalaitetta 4 sulkukappaleen 1 poraukseen vain etupäällään, johon uloke 5 on tehty, kun taas salpalaitteen 4 takapää ei suorita säteettäis-tä liikettä. Sulkulaitteiston ollessa lukittu, on sulkukappaleen 69360 1 porauksen 2 etuseinien kosketuspintojen ja salpalaitteen 4 välillä pintakosketus, koska mitään salpalaitteen 4 kiertoliikettä ei esiinny. Siksi voidaan pintapainetta pintayksikköä kohden tuntuvasti vähentää. Koska lisäksi salpalaitetta 4 heilautetaan pakotetusti vivun 12 avulla, estetään varmasti salpa-laitteen 4 tai sen ulokkeen liikkuminen säteettäisesti pois sulku-kappaleesta 1 sen ajan kuluessa, jolloin sulkukappale 1 ja luisti 8 sijaitsevat jatketussa tilassa; täten poistetaan luotettavasti asiaankuuluvien rakenneosien tai salpalaitteen 4 vahingoittumisen vaara. Yllä selostetussa rakennemuodossa ei tarvita mitään erityisiä rakenneosia tai erityisiä työstötoimenpiteitä vaipan 18 sisäseinän valmistamseksi niin, että työstö yksinkertaistuu ja valmistuskustannukset alenevat edullisesti.
Seuraavassa selitetään tarkemmin, miten sulkukappalevipu 12 on sulkulaitteiston S käytön aikana sovitettu siihen.
Taaksepäin osoittava palautusvoima patruunan laukaisun yhteydessä siirtyy luistin 8 ei-näytetyn, kaasulla toimivan laitteen kautta, ja sulkukappalevivun 12 varsi 12' törmää salpalaitteen 4 takimmaiseen haaraan 7, luistin 8 liikkuessa taaksepäin; samanaikaisesti lukkiutuu etummainen haara 6 poraukseen 10. Tämän seurauksena heilahtaa salpalaite 4 pakotetusti ja irrottaa salpalaitteen 4 ulokkeen 5 otteesta tuliaseenpiipun jatkeen leikkauksesta 25 niin, että tämä irroittuu lukkiutumisesta.
Tästä aiheutuvat ne edut, että salpalaitteen 4 pakotettu kääntöliike tapahtuu vivun 12 sovittamisen ansiosta, kun varsinaisen sulkukappaleen 1 kiertoliike estyy. Vivun 12 kiinnitys tapahtuu kuvion 3 mukaan siten, että sulkulaitteisto S viedään sisään etupäästä vaippaan 18 ja sen jälkeen viedään vivun 12 nokka 12” vaipan 18 uraan 22,- ottaakseen mukaan vivun 12 luistin 8 porauksen 10 mukana. Tällöin on vivun 12 varsi 12' otteessa luistin 8 porauksen kanssa. Yllä mainittujen toimenpiteitten päätyttyä on tuliaseen piippu 23 kiinnitetty vaippaan 18, ja sulkulaitteisto S liikkuu taaksepäin kuviossa 2 esitettyyn asentoon. Sen jälkeen estetään vipua 12 liikkumasta eteenpäin uraan 22, kunnes tuliaseenpiippu 23 on otettu ulos vaipasta 18. Siksi on kuvion 6 mukaan vivun 12 nokka 12" liukukosketuksessa tyhjiä pat-ruunahylsyjä varten tarkoitetun vaipan 18 hylkyaukon 20 reunan 10 69360 sisäseinän kanssa niin, että se vaatimus täytetään, että vivun 12 ulosvetäminen estetään.
Jos vipu 12 on otettava ulos, suoritetaan yllä selostetut toimenpiteet päinvastaisessa järjestyksessä. Vivun 12 ulosotta-minen aikaansaadaan erittäin yksinkertaisella tavalla uran 22 kohdalla, joka on leikattu sisäseinään, joka toimii vastalaake-rina vivun 12 ulosvetämistä varten.
Alla selostetaan, viitaten kuvioihin 7...9, keksinnön mukaisen käyttölaitteen valmistusmuoto sulkulaitteistoa 105 ja liitososaa 109 varten.
Näissä kuvioissa esitetään mm. seuraavat rakenneosat: tuliaseen piippu 101, vaippa 102, patruunamakasiiniputki 103, käyttö-tanko 104 kaasukäyttöistä laitetta varten, sulkulaitteisto 105 ja luisti 106, jota ohjataan vaipan 102 sisäseinässä olevien, ei-esitettyjen kiskojen avulla niin, että sitä voidaan liikuttaa nuolella B kuviossa 7 esitettyyn suuntaan edestakaisin. Sulku-kappale 107 on sovitettu poraukseen luistissa 106, sen etupäähän niin, että sitä voidaan liikuttaa määrätyn matkan verran edestakaisin. Salpalaite 108 on sovitettu sulkukappaleen 107 keskeiseen poraukseen ja sitä voidaan liikuttaa ylös- ja alaspäin. Sa'lpalaite 108 painetaan ylös, kun sulkukappaletta 107 ja luistia 106 ei ole siirretty, so. kun niitä kuvion 7 mukaan pidetään kiinni, kun salpalaite 108 lasketaan, kun sulkukappaletta 107 ja luistia 106 liikutetaan toistensa suhteen. Liitososa 109 on kytketty vapaasti kääntyvästi luistille 10 akselin 110 avulla, jolloin liitososan 109 kärki on otteessa sulkukappaleen 107 takapään kanssa niin, että liitososan 109 takapään kääntöliikettä alaspäin voidaan rajoittaa. Tämä rajoitus kumoutuu kuitenkin kun sulku-kappaletta 107 ja luistia 106 liikutetaan suhteellisesti toisiaan kohden. Lisäksi on olemassa palautusjousi, kammiosylinteri 112 palautusjousen 111 vastaanottamiseksi sekä välikappale 113 liitososan 109 ja palautusjousen 11 välillä. Lisäksi on esitetty sulkupinta 114, tuliaseenpiipun 101 jatke 115 sekä jatkeesta 115 oleva lukitusporaus 116.
Kuvio 7 esittää laitteen muodostavien rakenneosien suhteelliset sijainnit ennen ei-näytetyn patruunan laukaisemista. Palautusjousen 111 jousivoima siirtyy luistiin 106 liitososan 109 kautta niin, että sulkulaitteisto 105 saatetaan esitettyyn etum-
II
69360 11 maiseen asentoon. Tällä hetkellä on sulkukappaleen 107 etupinta otteessa sulkupinnan 114 kanssa ja sulkee tämän tiiviisti samalla, kun luisti 106 ja sulkukappale 107 pidetään ei-siirretyissä asennoissaan; tästä johtuen painetaan salpalaitetta 108 ylöspäin, sulkukappaleen 107 lukitsemiseksi ulokkeen 117 tarttumisen vaikutuksesta poraukseen 116. Liitososa 109 on etumaisella pääosallaan otteessa sulkukappaleen 107 takapään alaosan kanssa niin, että liitososan takapään kääntöliike alaspäin on rajoitettu.
Patruunan laukaisemisen yhteydessä siirtyy tällöin kehitetty kaasunpaine kaasulla toimivan laitteen käyttötangon 104 kautta luistiin 106 ja sillä on taaksesuunnattu voima. Samalla vaikuttaa sama kaasunpaine sulkukappaleen 107 etupintaan. Kuitenkin estyy sen välitön liike taaksepäin siten, että sulkukappale 107 on yllämainitun esityksen mukaan lukittu salpalaitteella 108.
Normaalitilassa, salpalaitteen 108 ulokkeen 117 tarttuessa tuliaseenpiipun 101 jatkeeseen 115, on sulkukappale 107 kuviossa 7 esitetyssä asennossa lukittu, ja siksi aloittaa luisti 106 ensiksi liikkeellä taaksepäin, sen jälkeen kun paluuisku on saavuttanut ennalta määrätyn arvon, lakkaa luistin 106 salpalaitteeseen 108 kohdistama ylöspäin suunnattu paine niin, että salpalaite laskeutuu.
Täten vapautuu sulkukappale 107 ja se alkaa yhdessä luistin 106 kanssa, liikkua taaksepäin. Samanaikaisesti irtoaa liitos-osan 109 kärki otteesta sulkukappaleen 107 takapään kanssa sulku-kappaleen ja luistin 106 välisen suhteellisen liikkeen johdosta niin, että liitososan 109 takimmaista pääosaa voidaan vapaasti heilauttaa. Siksi liikkuu liitososa 109 sylinteriin 112, jolloin se taipuu määrätyn määrän ja asettuu kuviossa 8 esitettyyn asentoon. Tämän jälkeen alkaa sulkulaitteiston 105 liike eteenpäin palautusjousen 111 vaikutuksesta ja asettuu jälleen lähtö-asentoon, jolloin tämän liikkeen aikana eteenpäin, tuliase ladataan uudella patruunalla.
Mikäli sulkukappale 107 salpalaitteen 108 ulokkeen 117 vian tai murtuman tai salpalaitteen 108 sopimattoman ylöspäin liikkeen johdosta ei ole luotettavasti lukittu tuliaseenpiipun jatkeeseen 115, alkaa tämä välittömästi ja yhtaikaa patruunan laukaisun kans- 12 69360 sa liikkumaan taaksepäin. Siksi ei aikaansaada riittävää relatiivista liikettä luistin 106 ja sulkukappaleen 107 välillä, jolloin nämä rakenneosat liikkuvat kuitenkin yhdessä taaksepäin, ja luisti 106 ja sulkukappale 107 eivät siirry toistensa suhteen ja pysyvät oleellisesti liikkumatta niin, että liitososan 109 takaosan heilahdusliikkeen supistus ei kumoudu.
Täten estetään, että liitososa 109 liikkuu sylinteriin 122 ja heilahtaa niin, että liitososan taaksepäin suunnattu liike rajoittuu sylinterin 112 ylemmän sisäseinämän takia. Tällöin jää sulkulaitteisto 105 lepotilansa takaiseen asentoon, ja vain pienen iskunvälin päähän niin, että patruunanosien poistaminen estyy, palaneen kaasun luovutuksen ollessa suhteessa tunnettuihin tuliaseisiin oleellisesti pienempi.
Kuten yllä on esitetty, suojataan sulkulaitteistoon tarkoitetulla keksinnön mukaisella laitteella ampujaa tehokkaasti onnettomuuksilta tuliaseen käytössä, koska patruunanhylsyjä ei poisteta ruudin palaessa, kun taas palamiskaasujen poisto vaipan hyl-kyaukosta on suuresti pienentynyt. Liitososa on takaosallaan otteessa palautusjouseen, joka kohdistaa eteenpäin suunnattua voimaa sulkulaitteistoon. Luistiin kytketyn liitososan etumainen pääpinta on heilahdusliikkeessään rajoitettu, ja sitä ei voida heilauttaa, ellei sulkukappaleen ja luistin välillä ole riittävää relatiiviliikettä. Täten rajoittuu sulkulaitteiston taakse suunnattu liike, jos sen lukitus on kytketty irti. Kun lisäksi sulkulaitteisto epänormaalissa käytössä vaikuttaa normaaleihin taakse- ja eteenpäinliikkeisiin, estyy seuraavan patruunan luotettava lataaminen.
Iskurinjousi 118 on sovitettu sulkukappaleen 107 ja luistin 106 väliin, jotka sulkulaitteiston 105 liikkeen aikana liikkuvat toisiaan kohti, ja nimenomaan iskurijousen 118 vaikutuksesta.
Siksi tapahtuu tässä tapauksessa salpalaitteen 108 liike ylöspäin vain, kun luisti 106 liikkuu yksin ilman sulkukappaletta 107, sen jälkeen kun tämä on tullut otteeseen sulkupinnan 114 kanssa ja on pidätetty siellä. Sulkukappaleen 107 muissa sovitelmissä pidätetään salpalaitteen uloke lasketussa asennossa suhteessa sul-kukappaleeseen ja se ympäröidään siellä niin, että luotettavasti estetään ulokkeen törmääminen vaippaan tai tuliaseenpiipun jatkeeseen ja sen vahingoittuminen tai taittuminen.

Claims (4)

13 69360
1. Automaattiaseen sulkulaitteisto, johon kuuluu laatikon (18, 102) sisällä edestakaisin liikkuva luisti (8, 106), luistiin liukuvasti sijoitettu sulkukappale (1, 107) ja siihen sovitettu salpalaite (4, 108), sekä sulkulaitteiston käyttölaite, tunnettu siitä, että luisti (8, 106) on etupäästään ja osaksi sivuiltaan avonainen, oleellisesti varsinainen lieriö, jonka etuosaan (9) sulkukappale (1, 107) salpalaitteineen (4, 108) liukuvasti sijoittuu, että sulkukappaleessa (1, 107) on sä-teettäinen poraus (2) salpalaitetta (4, 108) varten, että salpa-laitteessa (4, 108) on olake (5, 117) lukonkehyksessä (24, 115) olevaan leikkaukseen (25, 116) tarttumiseksi ja sulkukappaleen (1, 107) eteenpäin liikkeen rajoittamiseksi sulkukappaleen tällöin sulkiessa patruunapesän takaapäin, että sulkulaitteistossa on salpalaitteen (4, 108) kääntölaite olakkeen (5, 117) painamiseksi poraukseen (2), sulkukappaleen (1, 107) ja luistin (8, 106. ollessa erossa toisistaan ja vetämiseksi ulos porauksesta (2), kun sulkukappale (1, 107) ja luisti (8, 106) liikkuvat toisiaan kohti, että sulkulaitteiston käyttölaite sisältää luistin (8, 106) takaosaan kiinnitetyn niveltangon (28, 109), joka taka-päästään nojaa aseen tukkiin sijoitettuun palautinjouseen (111) ja että laitteistoon kuuluu lisäksi irrotettava sulkukappale-vipu (12), joka on sovitettu luistissa (8, 106) olevaan poraukseen (11).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että sulkukappalevipu (12) on sovitettu kytkevän osan avulla liikutettavaksi edestakaisin luistin (8) porauksessa (11) salpalaitteen (4, 108) pakottamiseksi sulkukappaleen (1) poraukseen (2) sulkukappaleen ja luistin ollessa vedettyinä irti toisistaan.
3. Patenttivaatimuksen 1 ja 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että sulkukappalevipu (12) ulottuu laatikon (18, 102) sivuseinässä olevaan hylsynpoistoaukkoon (20) ja oh-jausreiän (21) läpi laatikon sivuseinämän ulkopuolelle ja vipu on varustettu poiston estävällä varmistusnokalla (12"), joka liukuvana koskettaa laatikon (18, 102) sisäseinän pintaan ja että hylsynpoistoaukon (20) etuosassa on poistoura (22), niin 14 69360 että varmistusnokka (12") voi kulkea sen läpi sulkukappalevivun irrottamiseksi aseenpiippua (23, 101) ulosvedettäessä laatikosta (18, 102).
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että luistin (8, 106) takaosaan kiinnitetty niveltanko (28, 109) on sovitettu ylös- ja alaspäin kääntyväksi kääntö-rajoituksella varustettuna ja siirtää palautinjousen (111) voimasta sulkukoneiston eteenpäin, jolloin kääntörajoitus irrotetaan lukituksesta, kun luistin (8, 106) ja sulkukappaleen (1, 107) suhteellinen liike niiden vastaavista lähtöasemista saavuttaa ennalta määrätyn pituuden. Il 15 69360
FI773562A 1976-11-25 1977-11-24 Slutanordning foer ett automatvapen FI69360C (fi)

Applications Claiming Priority (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP14139976A JPS5367300A (en) 1976-11-25 1976-11-25 Breechblock assembly operating mechanism for automatic rotary gasspowered gun
JP14139976 1976-11-25
JP17218176 1976-12-22
JP17218176 1976-12-22
JP15470376 1976-12-22
JP15470376A JPS5378700A (en) 1976-12-22 1976-12-22 Breechblock assembly for automatic gun

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI773562A FI773562A (fi) 1978-05-26
FI69360B FI69360B (fi) 1985-09-30
FI69360C true FI69360C (fi) 1986-01-10

Family

ID=27318240

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI773562A FI69360C (fi) 1976-11-25 1977-11-24 Slutanordning foer ett automatvapen

Country Status (6)

Country Link
BR (1) BR7707862A (fi)
DD (1) DD136180A5 (fi)
ES (1) ES464484A1 (fi)
FI (1) FI69360C (fi)
IT (1) IT1088687B (fi)
SE (1) SE422109B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
ES464484A1 (es) 1979-01-01
FI773562A (fi) 1978-05-26
IT1088687B (it) 1985-06-10
FI69360B (fi) 1985-09-30
SE422109B (sv) 1982-02-15
DD136180A5 (de) 1979-06-20
SE7713236L (sv) 1978-05-26
BR7707862A (pt) 1978-06-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP3063492B1 (en) Pump-action firearm with bolt carrier locking mechanism and folding butt stock
US3675534A (en) Automatic rifle
FI111752B (fi) Kaksipiippuinen useasti laukeava lukollinen tuliase
CA2653036C (en) Locking mechanism of a hand firearm
US4015512A (en) Gas-operated firearm
HUT64141A (en) Semi-automatic firearm with increased safety pin
US4505183A (en) Gas actuated operating mechanism for autoloading firearm
EA036073B1 (ru) Пистолет с блокирующим устройством
FI68725C (fi) Avtryckaranordning foer automatvapen
FI76212C (fi) Automatiskt skjutvapen.
TW201442772A (zh) 玩具槍及玩具槍用氣筒安裝裝置
FI69360C (fi) Slutanordning foer ett automatvapen
US5867928A (en) Semi-automatic gas-operated shotgun with an improved safety device
US4843748A (en) Firearm
US3503299A (en) Air operated projectile firing apparatus
US3058398A (en) Automatic machine gun with recoiling barrel and hydraulic accelerator
RU2086887C1 (ru) Стрелковое многозарядное оружие
RU2124173C1 (ru) Стрелковое многозарядное оружие
CS251757B2 (en) Charging device for automatical firearms
US7269918B2 (en) Pump gun
US3938423A (en) Recoil operated firearm with unitary barrel and breech bolt lock member
US4276707A (en) Cartridge/carrier locking device for automatic gun
US1026609A (en) Automatic firearm with fixed barrel and locked breech.
US3143818A (en) Bolt-lock-receiver and barrel assembly
RU2672837C2 (ru) Ружье с ударным механизмом

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: KABUSHIKI KAISHA KAWAGUCHIYA HAYASHI