FI65526C - Anordning foer kultivering av jordmaon - Google Patents

Anordning foer kultivering av jordmaon Download PDF

Info

Publication number
FI65526C
FI65526C FI824387A FI824387A FI65526C FI 65526 C FI65526 C FI 65526C FI 824387 A FI824387 A FI 824387A FI 824387 A FI824387 A FI 824387A FI 65526 C FI65526 C FI 65526C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
tillage device
frame plate
tillage
cultivating
triangle
Prior art date
Application number
FI824387A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI824387A0 (fi
FI65526B (fi
Inventor
Jouni Puoskari
Original Assignee
Marttiini Ky L
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Marttiini Ky L filed Critical Marttiini Ky L
Priority to FI824387A priority Critical patent/FI65526C/fi
Publication of FI824387A0 publication Critical patent/FI824387A0/fi
Priority to SE8305865A priority patent/SE8305865L/xx
Priority to NO834085A priority patent/NO834085L/no
Application granted granted Critical
Publication of FI65526B publication Critical patent/FI65526B/fi
Publication of FI65526C publication Critical patent/FI65526C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01BSOIL WORKING IN AGRICULTURE OR FORESTRY; PARTS, DETAILS, OR ACCESSORIES OF AGRICULTURAL MACHINES OR IMPLEMENTS, IN GENERAL
    • A01B35/00Other machines for working soil not specially adapted for working soil on which crops are growing

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Soil Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Soil Working Implements (AREA)
  • Breeding Of Plants And Reproduction By Means Of Culturing (AREA)

Description

65526
Maanmuokkauelaite
Anordning för kultivering av jordmän
Keksinnön kohteena on traktorin tai vastaavan vetolaitteen perässä esimerkiksi kettingin välityksellä vedettävä maanmuokkauslalte.
Metsämaan taimettumlsalustan parantamiseksi käytetään lähes yksinomaan 5 järeitä muokkauslaitteita, jotka ovat tarpeettoman kalliita ja raskas-tekoisla taimettumlsalustan riittävään muokkaukseen ohutkunttäisillä metsämailla. Ohutkunttalsia ovat sellaiset metsämaat, joissa on ohut kasvava ja kuollut kerros, joka ei ole vielä muuttunut humukseksi. Järeiden muokkauslaitteiden muokkausjälki on systemaattinen, jolloin 10 reunavaikutusaluelden muodostuminen muuhun muokkausjälkeen nähden on vähäistä. Reunavaikutusalue on tässä mineraalimaan ja humusmaan välinen raja-alue eli rikotun ja rikkomattoman maakerroksen välinen raja-alue. Koska kuitenkin on todettu, että taimi kasvaa parhaiten juuri tässä reuna-alueessa, olisi metsämaan taimettumlsalustan parantamisessa py-15 rittävä nimenomaan reunavaikutusaluelden lisäämiseen. Tunnetuilla laitteilla se ei onnistu kohtuullisin kustannuksin. Järeiden laitteiden epäkohtana on myös se, että laitteiden muokkausjälki aiheuttaa maisemallisia vaurioita.
20 On myös tunnettua vetää traktorin perässä poikkileikkaukseltaan pyöreitä muokkauslaitteita, joissa on useita pieniä muokkausteriä. Tällaiset maanmuokkauslaitteet eivät kuitenkaan ole osoittautuneet riittävän tehokkaiksi, sillä pieniin teriin tarttuvat turve ja puun juuret, jolloin leikkaavat terät tukkeutuvat.
25 Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada uusi ja tunnettuja laitteita tehokkaampi maanmuokkauslalte. Keksinnölle on tunnusomaista se, että maanmuokkauslaitteen rungon muodostaa pääasiallisesti tasakylki-sen kolmion muotoinen runkolaatta, jonka kolmion kärkeen on muodostettu 30 kiinnityskohta, kuten esimerkiksi lenkki maanmuokkauslaitteen liittämiseksi vetolaitteeseen kiinnitettyyn kettinkiin tai vastaavaan, ja jonka kolmion kummankin kantakulman kärjen läheisyyteen on muodostettu 65526 tartuntaväkänen, ja että runkolaatan kummallekin puolelle on liitetty ainakin yksi muokkausterä.
Keksinnön mukaista maanmuokkauslaitetta hinataan raskaalla maatalous-5 tai teollisuustraktorilla siten, että useita muokkauspäitä on kettingin välityksellä samanaikaisesti kytkettynä vetolaitteeseen vetokoneen levyisen työleveyden aikaansaamiseksi. Sopiva muokkauslaitteiden määrä on esim. kolme kappaletta, jolloin laitimmaiset muokkauslaitteet ovat traktorin pyörien kohdalla. Keskimmäisen muokkauslaitteen kettinki on 10 edullista järjestää hieman pitemmäksi kuin laitimmaisten.
Keksinnön mukaisen maanmuokkauslaitteen toiminta perustuu siihen, että kolmion muotoinen massiivinen runkolaatta laahaa pitkin maanpintaa, jolloin alaspäin suunnattu muokkausterä tekee pintakerrokseen auraus-15 jäljen. Laatan kiilamainen muoto aiheuttaa sen, että muokkauslaite kiertää esteet, kuten kivet ja puut. Tällöin myös puiden kuorivauriot vähenevät. Laitteen toimiessa ja muokkausterän tunkeuduttua maahan, kerääntyy maan pintakerrosaineksia laatan alle ja muokkauslaite nousee ylöspäin. Kun muokkausterä nousee ylös maasta kolmiomainen runkolaatta 20 kallistuu jomman kumman kantakulmansa varaan. Tällöin kulmassa oleva väkänen tarttuu maan pintakerrokseen ja tekee samalla siihen myös pienehkön muokkausjäljen. Tällöin kuitenkin päämuokkausterä alkaa jälleen tunkeutua maahan ja toiminta jatkuu vaiheittain. Koska muokkaus-terät ovat kolmiomaisen laatan vastakkaisilla puolilla, keksinnön mu-25 kainen maanmuokkauslaite on aina toimintavalmis riippumatta siitä, kumpi puoli runkolaatasta on maahan päin. Koska muokkauslaite voi näin ollen pyörähtää ympäri kumpaan suuntaan tahansa, muokkausjälki ei ole makromuodoltaan eli yleisvaikutelmaltaan systemaattinen. Mikro-muodoltaan muokkausjälki koostuu vetosuuntaan olevista, muokkausterän 30 aiheuttamista katkonaisista viiruista ja väkästen aiheuttamista satunnaisista laikuista.
Keksintöä selostetaan seuraavassa esimerkin avulla viittamalla oheiseen piirustukseen, jossa 35
Kuvio 1 esittää keksinnön mukaista maanmuokkauslaitetta päältä päin nähtynä.
65526
Kuvio 2 esittää kuvion 1 maanmuokkauslaitetta sivulta päin nähtynä.
Kuvio 3 esittää kuvion 1 maanmuokkauslaitetta vetosuunnasta päin nähtynä.
5
Kuvio 4 esittää kuvion 1 maanmuokkauslaitetta takaa päin nähtynä.
Kuviossa 1 maanmuokkaus laite 1 on esitetty päältä päin nähtynä. Laitteeseen kuuluu tasakyIkisen kolmion muotoinen runkolaatta 2, jonka 10 kärkeen 3 on kiinnitetty lenkki 4 vetokettinkiä varten, jota ei ole esitetty kuviossa. Maanmuokkauslaitteen vetosuunta on merkitty nuolella 14. Runkolaatan kolmion huippukulma a on esimerkkitapauksessa n. 50°. Kolmion kantakulmien kärkien 5 ja 6 läheisyyteen on muodostettu vetosuuntaan suunnatut tartuntaväkäset 7 ja 8. Väkästen tar-15 tuntapinnan 21 ja 22 kulma vetosuuntaan 14 nähden on esimerkkitapauksessa 45°. Runkolaatan 2 keskelle kolmion symmetrisyysakselin 13 kohdalle on liitetty kiilamainen muokkausterä 9. Kuviosta nähdään, että muokkausterän 9 kärki 15 on vetosuuntaan katsottuna edempänä kuin runko-laatan 2 tartuntaväkästen 7 ja 8 kärjet 17 ja 18. Tällä aikaansaadaan 20 keksinnön mukaiselle laitteelle tyypillinen toiminta, jossa runko- laatan noustessa ylöspäin tartuntaväkänen tarttuu maahan ja kiepauttaa muokkauslaitetta satunnaisesti kumpaan suuntaan tahansa.
Kuviossa 2 on esitetty kuvion 1 maanmuokkauslaite sivulta päin nähtynä. 25 Kuviosta nähdään kolmiomaisen runkolaatan 2 kärkeen liitetty vetolenk-ki 4, josta laitetta vedetään nuolella 14 merkittyyn suuntaan. Runko-laatan 2 ylä- ja alapuolelle on liitetty kiilamaiset muokkausterät 9 ja 10. Muokkausterät on kallistettu vetosuuntaan 14 siten, että terän 9 etureuna 19 muodostaa terävän kulman β runkolaatan 2 kanssa. Tämä kul-30 ma on esimerkkitapauksessa n. 60°.
Kuviossa 3 on esitetty keksinnön mukainen maanmuokkaus laite edestä päin nähtynä. Kuviosta nähdään laitteen symmetrinen rakenne, jossa runko-laatan 2 molemmin puolin on samanlaiset muokkausterät 9 ja 10. Vedet-35 taessa lenkistä 3 alaspäin oleva muokkausterä 10 tekee maahan viillon, jolloin samalla laatan 2 alle kerääntyy maaperän pinta-aineksia nostaen runkolaattaa 2 ylöspäin. Tällöin muokkauslaite kallistuu jommalle kum- 65526 malle puolelle niin, että tartuntaväkänen 7 tai 8 koskettaa maata. Väkänen tekee maahan laikun kiepauttaen muokkauslaitetta siten, että jompi kumpi muokkausteristä 9 tai 10 alkaa tunkeutua maahan.
S Kuviosta 4 nähdään keksinnön mukainen maanmuokkauslaite takaa päin eli vastakkaisesta suunnasta kuin kuviossa 3.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön erilaiset sovellutus-muodot voivat vaihdella jäljempänä esitettävien patenttivaatimusten 10 puitteissa. Olennaista keksinnön mukaiselle laitteelle on runkolaatan kiilamainen muoto, joka pienentää tarvittavaa vetovoimaa sekä aikaansaa sen, että laite kiertää kivet ja muut esteet. Muokkausterien ja tartuntaväkästen yhteistoiminnalla aikaansaadaan laite, joka tekee jatkuvasti juuri haluttua muokkausjälkeä. Keksinnön mukaisia muok-15 kauslaitteita voidaan traktoriin liittää useampia rinnakkain tai hieman limittäin.

Claims (10)

65526
1. Traktorin tai vastaavan vetolaitteen perässä esimerkiksi kettingin välityksellä vedettävä maanmuokkauslaite, tunnettu siitä, että maanmuokkauslaitteen (1) rungon muodostaa pääasiallisesti tasa-kylkisen kolmion muotoinen runkolaatta (2), jonka kolmion kärkeen (3) 5 on muodostettu kiinnityskohta, kuten esimerkiksi lenkki (4) maan-muokkauslaitteen liittämiseksi vetolaitteeseen kiinnitettyyn kettinkiin tai vastaavaan, ja jonka kolmion kummankin kantakulman kärjen (5, 6) läheisyyteen on muodostettu tartuntaväkänen (7, 8), ja että runko-laatan kummallekin puolelle on liitetty ainakin yksi muokkausterä 10 (9, 10).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen maanmuokkauslaite, tunnettu siitä, että runkolaatan (2) kummallekin puolelle on sijoitettu yksi muokkausterä (9, 10) symmetrisesti kolmion kannan (11) puolittajan (12) 15 kautta kulkevalle kolmion symmetria-akselille (13).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen maanmuokkauslaite, tunnettu siitä, että tartuntaväkäset (7, 8) on sijoitettu symmetrisesti kolmion symmetria-akselin (13) suhteen. 20
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen maanmuokkauslaite, tunnettu siitä, että maanmuokkauslaitetta (1) vetosuuntaan (14) katsottaessa muokkausterät (9, 10) sijaitsevat kohtisuorassa runkolaatan (2) suhteen. 25
5. Jonkin patenttivaatimuksien 1-9 mukainen maanmuokkauslaite, tunnettu siitä, että muokkausterät (9, 10) ja tartuntaväkäset (7, 8) on kallistettu maanmuokkauslaitteen (1) vetosuuntaan (14) päin.
6. Jonkin patenttivaatimuksien 1-5 mukainen maanmuokkauslaite, tunnettu siitä, että muokkausterän (9, 10) kärki (15, 16) sijaitsee vetosuunnassa (14) edempänä kuin taruntaväkäsen (7, 8) kärki (17, 18). 65526
7. Jonkin patenttivaatimuksien 1-6 mukainen maanmuokkauslaite, tunnettu siitä, että muokkausterät (9,10) on muodostettu kiilamaisiksi.
8. Jonkin patenttivaatimuksien 1-7 mukainen maanmuokkauslaite, tunnettu siltä, että runkolaatan (2) kolmion kärjen (3) huippukulma (a) on edullisimmin 50°-55°.
9. Jonkin patenttivaatimuksien 1-8 mukainen maanmuokkauslaite, 10 tunnettu siitä, että muokkausterän (9,10) etureunan (19,20) ja runkolaatan (2) välinen kulma (β> on edullisimmin 55°-60°.
10. Jonkin patenttivaatimuksien 1-9 mukainen maanmuokkauslaite, tunnettu siitä, että tartuntaväkäsen (7,8) etureunan tai etu- 15 tason (21,22) ja vetosuunnan (14) välinen kulma (y) on edullisimmin 45°. 65526
FI824387A 1982-12-20 1982-12-20 Anordning foer kultivering av jordmaon FI65526C (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI824387A FI65526C (fi) 1982-12-20 1982-12-20 Anordning foer kultivering av jordmaon
SE8305865A SE8305865L (sv) 1982-12-20 1983-10-25 Jordbearbetningsanordning
NO834085A NO834085L (no) 1982-12-20 1983-11-09 Jordbearbeidningsanordning

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI824387A FI65526C (fi) 1982-12-20 1982-12-20 Anordning foer kultivering av jordmaon
FI824387 1982-12-20

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI824387A0 FI824387A0 (fi) 1982-12-20
FI65526B FI65526B (fi) 1984-02-29
FI65526C true FI65526C (fi) 1984-06-11

Family

ID=8516489

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI824387A FI65526C (fi) 1982-12-20 1982-12-20 Anordning foer kultivering av jordmaon

Country Status (3)

Country Link
FI (1) FI65526C (fi)
NO (1) NO834085L (fi)
SE (1) SE8305865L (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
SE8305865D0 (sv) 1983-10-25
FI824387A0 (fi) 1982-12-20
NO834085L (no) 1984-06-21
FI65526B (fi) 1984-02-29
SE8305865L (sv) 1984-06-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN208079696U (zh) 一种山地自激振动深松整地镇压联合作业机
US2952322A (en) Dry land plow
US4094363A (en) Cultivating implements
US4117889A (en) Apparatus for guiding row crop processing implements
US4323126A (en) Ridge mulch tillage method and apparatus
JPS63502724A (ja) 土をほぐすための方法および装置
US5437336A (en) Method and apparatus for creating an advantageous growing zone in a soilbed having a topsoil stratum and a hardpan stratum
FI65526C (fi) Anordning foer kultivering av jordmaon
CN113678585A (zh) 一种基于梯田种植用的小型旋耕机
Dixon et al. A land imprinter for revegetation of barren land areas through infiltration control
US3770066A (en) Tillage implement
RU2070366C1 (ru) Лапа культиватора
US5479731A (en) Tree harvesting apparatus
US6098721A (en) Tool for cultivating and hilling row crops
RU2787058C1 (ru) Способ и устройство для возврата залежных земель в сельскохозяйственный оборот
CN220493514U (zh) 一种压砂地除草松土机
RU2125777C1 (ru) Корпус плуга-рыхлителя
Henriksson et al. Soil management and crop establishment
JPS6213442Y2 (fi)
RU11949U1 (ru) Рабочий орган для обработки почв
GB2118411A (en) Apparatus for and method of cultivating soil
RU2176860C1 (ru) Плуг для глубокой заделки растительной массы или органических удобрений
RU2250584C2 (ru) Способ накопления влаги в почве
WO1997042803A1 (en) Scarifier for forest rejuvenation purposes
Badescu et al. Construction evolution of deep soil loosening equipment in romania in the country specific soil conditions

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: L. MARTTIINI KY