FI62769B - Anordning foer att foerhindra skidors bakaotglidning - Google Patents

Anordning foer att foerhindra skidors bakaotglidning Download PDF

Info

Publication number
FI62769B
FI62769B FI810080A FI810080A FI62769B FI 62769 B FI62769 B FI 62769B FI 810080 A FI810080 A FI 810080A FI 810080 A FI810080 A FI 810080A FI 62769 B FI62769 B FI 62769B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
ski
bite
pin
blade
fastening
Prior art date
Application number
FI810080A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI810080L (fi
FI62769C (fi
Inventor
Per Stenius
Original Assignee
Per Stenius
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Per Stenius filed Critical Per Stenius
Priority to FI810080A priority Critical patent/FI62769C/fi
Priority to SE8200097A priority patent/SE8200097L/xx
Publication of FI810080L publication Critical patent/FI810080L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI62769B publication Critical patent/FI62769B/fi
Publication of FI62769C publication Critical patent/FI62769C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A63SPORTS; GAMES; AMUSEMENTS
    • A63CSKATES; SKIS; ROLLER SKATES; DESIGN OR LAYOUT OF COURTS, RINKS OR THE LIKE
    • A63C7/00Devices preventing skis from slipping back; Ski-stoppers or ski-brakes
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A63SPORTS; GAMES; AMUSEMENTS
    • A63CSKATES; SKIS; ROLLER SKATES; DESIGN OR LAYOUT OF COURTS, RINKS OR THE LIKE
    • A63C7/00Devices preventing skis from slipping back; Ski-stoppers or ski-brakes
    • A63C7/10Hinged stoppage blades attachable to the skis in such manner that these blades can be moved out of the operative position
    • A63C7/1093Details

Landscapes

  • Pivots And Pivotal Connections (AREA)

Description

1 62769
Laite suksen takaisinliukumisen estämiseksi Anordning för att förhindra skidors bakätglidning
Keksinnön kohteena on suksen takaisinliukumisen estämiseksi tarkoitettu laite tai laiteyhdistelmä, joka koostuu suksen alla kääntyvästä terästä sekä terän vaakasuorana akselina toimivasta vaakasuorasta tapista tai tappiyhdistelmästä, mikä laite tai laiteyhdistelmä on jälkeenpäin asennettavissa vakiosuksiin erillisten, sukseen kiinnitettävien elementtien avulla, joihin tappi tai tappiyhdistelmä kiinnitetään siten, että teräosa tarvittaessa on helposti irrotettavissa kiinni-tyselementeistä, jolloin kiinnityselementissä tai vastaavasti teräosassa tai molemmissa on akselitapin kiinnitys- ja keskittämiseiimet.
Maastohiihdossa on usein ongelmana, että suksi liukuu yhtä hyvin eteenpäin kuin taaksepäinkin. Tämä tapahtuu erityisesti mäkisessä maastossa ja tiettyjen sääolosuhteiden vallitessa. Tavallisesti liukumista edistetään ja takaisinliuku-mista jonkin verran estetään suksen oikealla voitelulla, jolloin hyvä lopputulos kuitenkin paljon riippuu voitelu-taidosta ja lämpötilaa vastaavasta sopivasta voiteesta. Lisäksi kaikkien voiteiden pitokyky hyvissä olosuhteissakin on rajallinen, jolloin jyrkissä ylämäissä niistä ei ole hyötyä. Erityisen korostetusti ongelma tulee esille uudenaikaisten suksien osalla, joissa pohjana käytetään suhteellisen hyvät liukuominaisuudet omaavaa keinoainetta, jota yleensä ei tavallisissa käyttöoloissa tarvitse voidella lainkaan.
Suksen pitokykyä on aikaisemmin yritetty parantaa erilaisilla menetelmillä, jolloin saamelaisten käyttämä, sukseen kiinnitetty porontalja on eräs ratkaisu. Talja kuitenkin kuluu suhteellisen nopeasti, joten hyötyaika jää lyhyeksi.
Toinen mahdollisuus parantaa pitokykyä on puhtaasti mekaanisin keinoin, jolloin käytetään erilaisia, tietyissä oloissa 2 62769 lumeen tunkeutuvia elimiä. Nämä elimet ovat joko piikkimäi-siä, suoraan alaspäin tunkeutuvia, tyypiltään samanlaisia kuin esim. pujottelusuksien vapaan liu'un estävissä turva-jarruissa, tai kääntyviä teriä, jotka jousilaitteiden avulla pysyvät alaspäin suunnatussa asennossa ja, jotka suksen liukuessa eteenpäin, kaatuvat suksen pituusakselin suuntaisiksi, mahdollistaen suksen hyvän luisun.
Mekaanisistä ratkaisuista piikkimalliset takaisinliukuesteet yleensä ovat monimutkaisia rakenteita, jotka hyvin saattavat toimia kovalla hangella, mutta joiden rakenne yleensä on arka lumella täyttymiselle, joten niiden käyttö maastohiihdossa rajoittuu suhteellisen erityisiin olosuhteisiin.
Kääntyvämallinen takaisinliukueste muodostuu yleensä jonkinlaisesta terästä, joka suksen sivulla kääntyy alas. Eräs tämäntyyppinen ratkaisu esitetään SE-patentissa 50 439, missä suksen sivulla liikkuvan terän akseli on kiinni suksen yläpinnalla kiinnitetyssä hoikissa. Yleensä estolaitteet on siten asennettu, että ne suhteellisen helposti voidaan saattaa toimettomiksi, silloin kun olosuhteet antavat tähän mahdollisuuden. Suksien sivuille asennettujen tai sivuilla toimivien laitteiden suurimpana epäkohtana on yleensä, että laitteet toimintavalmiudessa ollessaan ulottuvat suhteellisen paljon suksen sivusta ulospäin, joten niiden käyttö hyväkuntoisella, kapealla ladulla on kyseenalaista. Lisäksi suksen sivulta paljon ulkonevat, mekaaniset osat muodostavat vaaratekijän siksi, että ne saattavat tarttua, paitsi lumeen ja toiseen sukseen, myös ladun sivulla oleviin mahdollisiin esteisiin jolloin, varsinkin alamäessä, on suuri kaatumisen ja, suuren nopeuden vallitessa, loukkaantumisen vaara.
Tunnetaan ennestään sellaisiakin suksille tarkoitettuja takaisinliukuestolaitteita, joissa on vaakasuoran akselin ympäri suksen alla kääntyvä, koko suksen leveydelle ulottuva yhtenäinen terä, joka toimii siten, että suksen liukuessa eteenpäin, terä kiertyy suksen alapintaan kiinni, kun taas suksen liukuessa taaksepäin, terä kiertyy suksen alapinnan 3 62769 suhteen poikittain siten, että terä ja suksen alapinta muodostavat likimain 90° kulman, jolloin terä estää kyseisen liukumisen taaksepäin. Tämäntyyppisten laitteiden varjopuolena on yleensä, että ne edellyttävät joko suksen yläpinnan yläpuolelle tai suksen sivuun asennetun akselijärjestelmän. Eräs tällainen ratkaisu esitetään DE-patentissa 803 282, missä eräässä sovellutuksessa akselitappi on rakennettu erilliseen suksen yläpintaan kiinnitettävään kotelo-rakenteeseen. Suksen pinnan yläpuolelle asennetuissa ratkaisuissa akseli kiinnityslaitteineen kuitenkin muodostaa juuri sellaisen vaaratekijän, josta on jo ollut mainintaa.
Mm. CH-patentissa no 336 738 on esitetty liukuestolaite, jossa suksen alapuolella kääntyvä teräosa kiinnittyy suoraan sukseen sijoitettuun kiinteään tappiin. Koska laitteen toimiessa akselitappiin kohdistuu suhteellisen suuret voimat, on epätodennäköistä, että pelkästään suksen sivuun porattuun reikään asennettu kiinteä tappi pysyisi paikoillaan pitemmän ajan. Lisäksi suksen sivuun asennettu akseli-tappi saattaa huomattavasti heikentää suksen lujuutta, mikä yleensä on otettava huomioon jo suksen valmistuksessa, eli toisin sanoen suksen on oltava erikoisvalmisteinen mahdollista takaisinliukuestolaitetta ajatellen. Mainitun patenttijulkaisun mukaisessa rakenteessa on akselitappi valmiiksi asennettu sukseen jo valmistusvaiheessa. Tästä seikasta johtunee, että kyseinen laite ei ole saavuttanut laajempaa suosiota.
Koska käytännön kannalta yleensä on välttämätöntä, että takaisinliukuestolaite, esim. maaston epätasaisuuden takia voidaan saattaa toimettomaksi, on suksen alle kääntyvä terä kiinnitettävä siten, että terä helposti voidaan irroittaa suksesta, kun sitä ei tarvita. Eräässä tapauksessa tämä on ratkaistu siten, että terän ylöspäin taivutetuissa sivuissa on sivun keskiosaan ulottuva ura, joka on sovitettu siten, että akselitappi liikkuu terään nähden uran pohjaan saakka, kun terään kohdistuu suksen etupään suuntaan (liukuesto-suuntaan) vaikuttava voima, kun taas terän liikkuessa päin- 62769 4 vastaiseen suuntaan, ura irtoaa akselitapista, joten terä voidaan irroittaa vetämällä sitä sukseen nähden taaksepäin. Tämä kiinnitysjärjestelmä on käytännössä epävarma, koska esim. terän juuttuessa lumeen, terä helposti tahattomasti irtoaa suksesta.
Aikaisemmin esitetyissä ratkaisuissa akselitappi on aina kiinni suksessa, vaikkakin takaisinliukuestolaite on poistettu. Tällaisella akselitapilla, joka työntyy ulos suksen sivusta, on samat haittapuolet, joista on aikaisemmin ollut mainintaa. DE-Patentissa 803 282 on myös esitetty sellainen sovellutus, missä akselitappi vaihtoehtoisesti ruuvataan sisään suksen sivuun kiinnitettyyn hoikkiin. Suksen sivuun ruuvattava akselitappi tällöin ei kuitenkaan täytä hiihtäjän toivomuksia helposta ja nopeasta kiinnityksestä.
Eräs puute, joka esiintyy ratkaisuissa, joissa suoraan sukseen kiinnitetty terä kääntyy suksen alla on, että terän etu-yläreuna, terän toimiessa liukuesteenä, tukeutuu suoraan suksen alapintaan, johon aikaa myöten muodostuu ura, joka heikentää liukuominaisuuksia vaikka terä on irrotettunakin, ja joka lisäksi saattaa heikentää suksea murtumiseen saakka huonoissa olosuhteissa.
Mainittujen puutteiden korjaamiseksi sekä täten suksien mekaanisten takaisinliukuesteiden käytön yleistämiseksi on kehitetty keksinnön mukainen suksen alla kääntyvä takaisin-liukuestolaite, jossa terä liittyy sukseen erillisen akseli-tapin avulla, joka akselitappi keksinnön erään tunnusomaisen sovellutuksen mukaan liittyy teräosaan siihen kiinnitetyn jousen avulla, jolloin terä kiinnittyy suksessa olevaan kiinnityselementtiin siten, että jousi työntää tapin kiinni-tyselementissä olevaan loveen ja pidättää sen lovessa. Keksinnön eräässä sovellutuksessa akselitappi liittyy kiinteästi teräosan kuhunkin ylöstaivutettuun reunaan. Tämän sovellutuksen tunnusomaisena piirteenä on, että terä kiinnittyy suksessa olevaan kiinnityselementtiin siten, että lukituslaite työntää tapin kiinnityselementissä olevaan 62769 loveen ja pidättää sen lovessa muodostaen tapille hoikin. Keksinnön erään edullisen sovellutuksen mukaan on rakenteessa lisäksi terän liikettä rajoittavat laitteet.
Keksinnön mukainen laite on rakenteeltaan sellainen, että se soveltuu käytettäväksi yleisesti ottaen kaikkien vakio-suksien kanssa, joihin laitteen kiinnityskappaleet kiinnitetään sopivasti ruuveilla, jolloin laite ei rasita suksea tavallista sidettä enemmän. Toiminnan kannalta edullisin kiinnityskohta on siteen läheisyyteen, jolloin tehon parantamiseksi laitteita voidaan asentaa useampia peräkkäin. Laitteen rakenne on sellainen, että se toimintakunnossakaan ei muodosta sanottavampaa suksen levennystä, verrattuna esimerkiksi siderakenteeseen. Silloin kun laitetta ei käytetä, poistetaan teräosa, jolloin ulkonevia osia on hyvin vähän. Eräällä sovellutusmuodolla leveyden lisäys on muutaman millimetrin suuruinen. Leveimmissä ja tukevimmissa suksissa voi tällöin kiinnityselementtien upottaminen kokonaan suksen sivupinnan tasoon tulla kysymykseen, vaikkakaan tätä ei lujuussyistä suositella kapeampien suksien osalla. Kiin-nityselementit, jotka muutenkin on sopivasti viistetty juoheviksi, voidaan lisäksi varustaa irroitettavilla tai kääntyvillä suojilla, joilla estetään lumen pääsy esimerkiksi kiinnityselementeissä oleviin reikiin.
Tunnetuissa suksiin jälkeenpäin asennettavissa ratkaisuissa akselitappi, jonka ympäri terä liikkuu, sijoittuu suksen yläpinnan yläpuolelle, jolloin terä joutuu tekemään suhteellisen suuren liikkeen asennosta toiseen, ja terän ulkoneva osa on estoasennossa tarpeettoman paljon suksen alapinnasta ulkona. Tällä tavalla laitteen toiminta on hidas ja laite on alttiina vahingoittumiselle. Tästä poiketen keksinnön mukainen laitteen akselitappi sijaitsee likimain suksen sivun keskikorkeudella, jolloin terän liike on mahdollisimman lyhyt ja laitteen toiminta nopea.
Keksinnön mukaisen takaisinliukuestolaitteen käyttö on erityisen edullista mm. tunturimaastossa, jossa ylämäet ovat 6 62769 suhteellisen pitkiä, jolloin teräosa haluttaessa voidaan irrottaa laskun ajaksi. Epätasaisemmassa maastossa teräosa jätetään jatkuvasti paikoilleen, jolloin terä toimii tarvittaessa automaattisesti. Teräosan etu-yläreuna voi olla muotoiltu siten, että se tarjoaa mahdollisimman pienen vastuksen suksen liukuessa eteenpäin. Vastaavasti teräosan ala-takareuna sopivasti muotoillaan hammastetuksi paremman pidon saavuttamiseksi ja sivuluisun estämiseksi.
Koska keksinnön mukaisen laitteen kohdalla sukseen on kiinnitetty erilliset kiinnityselementit, voidaan nämä sopivasti varustaa rajoittimilla, joihin terä nojaa. Tällöin terä ei milloinkaan kosketa suksen alapintaa, eikä suksen liukupinta kulu estovoiman takia.
Keksinnön eräässä sovellutusmuodossa kiinnityselimet muodostuvat pelkistä suksen poikkileikkauksen muotoon taivutetuista levyistä, joissa on reiät akselina toimivaa tappia varten, jolloin irrallinen tappi painetaan teräosan ylöstaivu-tetuissa reunoissa olevien reikien läpi kiinnityselemen-teissä oleviin reikiin, minkä jälkeen tapit lukitaan paikoilleen jousen avulla. Tapit ovat sopivasti siten asennetut, että ne pysyvät aksiaalisesti liikkuvina kiinni terä-osassa, jolloin ne eivät katoa myöskään teräosan ollessa irrallaan, esimerkiksi taskussa. Tämän sovellutusmuodon suurin etu on kiinnityselementin pieni leveyden lisäys.
Keksinnön eräässä sovellutusmuodossa terä pysyy pystyssä estosuunnassa kahden jousen avulla, mitkä jouset ovat toisesta päästään kiinni terän ylöstaivutetussa reunassa, sopivasti terän liikkeen rajoittimessa, ja toinen pää on kiinni joko suksessa tai kiinnityselementissä, mistä jousi irrotetaan terää irrotettaessa. Keksinnön eräässä toisessa sovellutuksessa nämä jouset on korvattu yhdellä kaksipuolisella jousella, joka keskeltä sukseen kiinnitettynä aiheuttaa terän ylöstaivutetun osan yläpäähän nähden suksen suuntaisen taaksepäin suunnatun voiman. Keksinnön vielä eräässä sovellutuksessa terää pystyssä pitävä ja toisaalta tässä tapauk- 7 62769 sessa ei-kiertyvää akselitappia paikallaan pitävä voima aikaansaadaan yhdellä, molempia tehtäviä suorittavalla jousella. Tällöin jousen toinen pää on kiinni terän ylöstaivu-tetun osan yläosassa ja toinen pää on kiinni tapissa, jossa kiertymisen estämiseksi on sopivasti monikulmainen pää, joka sopii vastaavasti monikulmaiseen reikään kiinnityselemen-tissä.
Kiinnityselementit valmistetaan sopivasti erillisinä kappaleina, jotta niiden sovitus eri levyisiin suksiin olisi mahdollista, vakiolevyisten suksien kohdalla voidaan kiinnityselementtejäkin tehdä vakioleveinä, yhtenäisinä osina, jolloin kiinnitys on vastaavasti helpompi.
Keksinnön eräässä toisessa sovellutusmuodossa akselina toimiva tappi on kiinni yksittäisissä kiinnityselementeissä, jolloin teräosassa on vastaavat lukitsemiselimet. Eräässä sovellutuksessa terän ylöstaivutetussa reunassa on ura ja lukituselin, jotka yhdessä muodostavat akselitapille holkki-maisen rakenteen. Terä asennetaan siten, että terä sivusuunnassa painetaan suksen suuntaan, kunnes tappi saavuttaa uran pohjan, minkä jälkeen lukituslevy, jossa on vastaava ura, ja joka voi olla kiinnitetty teräosan ylöstaivutettuun reunaan joko teräosan uraan nähden kohtisuoraan liukuvasti tai kääntyvästi. Lukituselementti tehdään sopivasti siten, että lukituslevy aina pysyy teräosan mukana sekä niin, että lukitus jousen avulla jatkuvasti pysyy kiinni, jolloin vahingossa tapahtuva aukeaminen ja terän irtoaminen on estetty. Terän osien kohdallaan pitämiseksi akselitappi on sopivasti päästään varustettu levennyksellä tai vastaavasti uralla lukituselementtiä varten.
Keksinnön eräässä toisessa sovellutusmuodossa teräosan ylös-taivutetuissa reunoissa on kiinteästi sisäänpäin osoittava akselitappi. Akselitappi sopii kiinnityselementin vastaavaan hoikkiin, joka muodostuu varsinaisessa kiinnityselementissä olevasta likimain vinosti ylöspäin suuntautuvasta urasta ja siihen kääntyvästä, kiinnityselementtiin kiinnitetystä 8 62769 lukituslaitteesta. Lukituslaite, joka sopivasti on laakeroitu kiinteästi kiinnityselementtiin, avataan teräosaa asennettaessa, minkä jälkeen lukitusosa lukkokielekkeineen lukitaan paikoilleen sinänsä tunnetulla tavalla. Tämän sovellutusmuodon etuna on pienen leveydenlisäyksen ohella suhteellisen yksinkertainen rakenne. Lisäksi tässä sovellutusmuodossa kiinnityselementissä olevan hoikin puhdistaminen lumesta on helppoa.
Koska keksinnön mukainen laite nimenomaan on tarkoitettu eri vakiosuksille, on laitteen leveyttä asennusvaiheessa voitava sovittaa suksen leveyden mukaan. Kiinnityslaitteiden osalta tämä käy päinsä sillä, että kiinnityselementit muodostuvat erillisistä osista. Terän osalta leveydenmuutos aiheuttaa eri pituisten terien tarpeen, mikä sinänsä on teknisesti mahdollista. Keksinnön eräässä sovellutusmuodossa terä toimitetaan useammassa osassa, jolloin varsinaisen teräkappa-leen pituus esimerkiksi sahaamalla sovitetaan suksen leveyden mukaiseksi, minkä jälkeen katkaistu terä kiinnitetään teräosan taivutettuihin reunasivukappaleisiin. Eräässä toisessa sovellutusmuodossa varsinaisen teräkappaleen muodostaa terän sivuosien päälle pujotettava holkkimainen kappale, joka on katkaistu tai katkaistaan sopivan pituiseksi .
Keksinnön eräitä sovellutusmuotoja ja teknisiä ratkaisuja on esitetty oheisissa piirustuksissa.
Kuva la esittää erään sovellutusmuodon, jossa on terä (2) , jossa on etu-yläreuna (2b) sekä lumeen tunkeutuva alataka-reuna (2a). Terän reunaosat (2d) on taivutettu muodostaen terän kanssa likimain suoran kulman sekä jatkettu siten, että reunaosat (2d) pystysuunnassa ulottuvat suksen yläpinnan ohitse laitteen ollessa estoasennossa (pystyssä). Reunaosissa (2d) on akselitapille (4) holkkimainen reikä (8), joka tapin (4) kanssa muodostaa laakerin. Kuvassa la on esitetty eri tappiratkaisuja (4a), (4b), jotka poikkeavat toisistaan lähinnä tapin (4) kiinnitysjousen (5, 5a) kiinni- 9 62769 tystavalla. Kuvassa la on lisäksi esitetty yksi tappirat-kaisu, jossa tapissa on tapin kiertoa estävä osa (4c) , joka sopii vastaavaan, sopivasti neliskulmaiseen vastakappaleeseen kiinnityselement issä. Terän palautus jousi (5c), joka sopivasti on kiinni tässä sovellutuksessa reunakappaletta (2d) vielä taivuttamalla muodostetussa rajoittimessa (10), pitää terän normaalioloissa pystyssä eli estoasennossa.
Kuva Ib esittää keksinnön erään sovellutusmuodon, jossa terä (2) on kiinnitetty sukseen (1) kiinnitysruuveilla (9) kiinnitettyyn kiinnityselementtiin (3) tapilla (4) , joka pysyy paikoillaan sopivasti taivutetun jousen (5) avulla. Kuvassa Ib laitetta pitää estoasennossa toisella tavalla järjestetty jousi (5d) , joka on kiinni sopivasti yhdellä ruuvilla suksessa (1) siten, että jousen päät painavat kahdella rajoi-tinpinnalla varustettua rajoitinta (10) itseensä päin. Tässä sovellutusmuodossa teräosa (2) irrotetaan vetämällä tappia (4) jousen (5) voimaa vastaan hieman sivuille päin, jolloin terä (2) irtoaa kiinnityselementistä (3), minkä jälkeen palautusjousen (5d) päät irtoavat rajoittimista (10). Rajoitin (10) estää, nojatessaan kiinnityselementtiin (3), terän (2) etu-yläreunaa (2b) koskettamasta suksen (1) alapintaa.
Kuva le esittää keksinnön erään toisen sovellutusmuodon, joka on siinä asennossa kuin laite on suksen liukuessa eteenpäin. Tässä sovellutusmuodossa on yhdistetty palautus-ja tappia (4) kohdallaan pitävä jousi (5b), joka vaikuttaa tapin (4) kiertoa estävän osan (4c) vaikutuksesta kiertämättä pysyvään tappiin (4) sekä terän (2) taivutettujen reunojen (2d) välillä samalla estäen tappia (4) putoamasta pois paikaltaan. Rajoittimen (10) nojatessa kiinnityselementtiin (3) terä (2) jää myös, suksen (1) liukuessa eteenpäin, sellaiseen asentoon, että terän (2) reunat (2a, 2b) eivät kosketa suksen (1) alapintaa.
Kuva 2 esittää keksinnön erään sovellutusmuodon, jossa suksessa (1) ruuveilla (9) kiinni olevassa kiinnityskappaleessa (3) on kiinteä tappi (4), jolloin teräosan ylöstaivutetussa 10 62769 reunassa (2d) on vaakasuora ura (8b), joka yhdessä osan (2d) sivua pitkin liikkuvassa lukituskappaleessa (6) olevan pystysuoran uran (8a) kanssa muodostaa tapille (4) laakeri-maisen hoikin (8). Teräosa kiinnitetään tässä sovellutus-muodossa akselitappiin (4) nostamalla lukituskappaletta (6), jolloin ura (8b) teräosassa (2d) voidaan viedä tapin (4) ympäri. Jotta teräosa (2d) pysyisi paikallaan, on tapin (4) ulkopäässä levennys (4e) . Koska teräosan (2d) ja lukitus-kappaleen (6) urista (8a, 8b) muodostettu holkki (8) ei muodoltaan ole aivan ihanteellinen laakeritoiminnan kannalta, on kiinnityselementtiin (3) kiinnitetyn tapin (4) ympärillä teräosan (2d) kohdalla sopivasti laakeriholkki (4d).
Vahingossa tapahtuvan aukeamisen estämiseksi on lukitusosa (6) sopivasti jousikuormitettu lukitusasentoon pidätinjousen (7) avulla.
Kuva 2b esittää poikkileikkauksen kuvan 2a mukaisesta sovellutuksesta.
Kuva 2c esittää kuvan 2a mukaisen sovellutuksen teränosan (2d) .
Kuva 2d esittää kuvan 2a mukaisen sovellutuksen lukitusosan (6) pidätysjousineen (7).
Kuva 2e esittää keksinnön erään toisen sovellutusmuodon, jossa lukitusosa (6a) kiertyy teräosassa (2d) olevan akselin (15) ympäri.
Kuva 2f esittää kuvan 2e mukaisen sovellutusmuodon lukitus-osan (6a) ollessa auki-asennossa.
Kuva 3 esittää keksinnön eräiden sovellutusmuotojen mukaisen kiinnityselementin (3), joka koostuu kahdesta taivutetusta levystä, jotka kiinnitetään ruuveilla (9) sukseen (1). Kiinnityselementissä (3) on kummallakin sivulla laakeri-hoikin muodostava reikä (8). Lisäksi on esitetty keksinnön 11 6 2 7 6 9 erään sovellutusmuodon mukainen reiän (8) suojakappale (14).
Kuva 4a esittää keksinnön erään sovellutusmuodon, jossa kiinnityskappaleessa (3) on akselien (12) ympäri kääntyvä kielekemäinen lukituskappale (11), joka yhdessä kiinnitys-kappaleen (3) loven kanssa muodostaa laakeriholkin (8). Kielekeraäistä lukituskappaletta (11) pitää kiinniasennossa lukitustappi (13) , joka sopivasti on siten kiinnityskappa-leessa (3) kiinni, että lukitustappi (13) ei pääse putoamaan pois.
Kuva 4b esittää kuvan 4a mukaisen sovellutusmuodon sivusta päin katsottuna.
Kuva 5a esittää keksinnön erään sovellutusmuodon, jossa rakenteeltaan lujaan sukseen (1) on kiinnitetty terän (ei kuvattu) kiinnityselementti (3), joka muodostuu pelkästään laakeriholkista (8), jossa on laippamainen liukupinta (3a), joka estää terän ylöstaivutettua sivua koskettamasta suksen (1) sivua. Kiinnityselementti ((3) on tässä sovellutuksessa kiinnitetty sukseen (1) sopivasti ruuvilla (9a). Jotta terässä oleva rajoitin (10) (ei kuvattΓ ei koskettaisi suksen (1) pintaa, on sukseen (1) kiinnitetty rajoittimen vastalevy (10a).
Kuva 5b esittää kuvan 5a mukaisen sovellutuksen leikkauksena.
Kuva 6 esittää esimerkkejä siitä, miten terän (2) pituus sovitetaan suksen leveyden mukaan. Terän (2) ylöstaivute-tuissa reunoissa (2d) kiinni oleviin terän sivuosiin (2c) on kiinnitetty sopivasti niittaamalla terä (2e), joka on katkaistu sopivan pituiseksi. Toinen mahdollisuus on esimerkiksi, että teräosa muodostuu hoikista (2f), joka sopivan pituisena pujotetaan terän sivuosien (2c) päälle.

Claims (10)

62769
1. Suksen takaisinliukumisen estämiseksi tarkoitettu laite tai laiteyhdistelmä, joka koostuu suksen alla kääntyvästä irroitettavasta terästä (2) sekä terän vaakasuorana akselina toimivasta vaakasuorasta tapista (4) tai tappiyhdistelmästä, mikä laite tai laiteyhdistelmä on jälkeenpäin asennettavissa vakiosuksiin erillisten sukseen (1) kiinnitettävien elementtien (3,3a) avulla, jolloin kiinnityselementissä (3,3a) tai vastaavasti teräosassa tai molemmissa on akselitapin kiinnitys- ja keskittämiselimet (5,6,8,11) tunnettu siitä, että akselitappi (4) liittyy teräosaan (2) siihen kiinnitetyn jousen (5) avulla, jolloin terä (2) kiinnittyy suksessa (1) olevaan kiinnityselementtiin (3,3a) siten, että jousi (5) työntää tapin (4) kiinnityselementissä (3,3a) olevaan loveen (8) ja pidättää sen lovessa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että teräosan ylöstaivutettuja reunoja (2d) ja suksen (1) molemmille puolille kiinnitettäviä erillisisä tai yhdistettyjä kiinnityselementtejä (3) yhdistävät irralliset, sopivasti jousen, jousiparin tai vastaavan (5) kohdallaan pitämät tapit (4) siten, että yksittäinen tappi (4) on sovitettu samankeskeisesti kiinnityselementin (3,3a) ja teräosan vastaavan ylöstaivutetun reunan (2d) reikiin siten, että terä (2) poistetaan irroittamalla tapit (4).
3. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että terä (2) muodostuu erillisistä osista, jolloin terän (2) pituus säädetään tai sovitetaan suksen (1) leveyden mukaan kiinnittämällä terän sivuosiin (2c) sopivanpituinen varsinainen teräkappale (2e,2£).
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laite, tunnettu siitä, että varsinaisen teräkappaleen muodostaa terän (2) sivuosien (2c) päälle pujotettava holkki (2£). 13 62769
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että kiinnityselementeissä (3) ja vastaavasti teräosassa (2d) on rajoittimet (10) jotka estävät terää (2) koskettamasta suksen (1) pohjapintaa.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että kiinnityselementtien (3,3a) etureunat on viistetty juoheviksi.
7. Patenttivaatimuksen 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että terää (2) estosuunnassa pitävä ja akselitappia (4) paikallaan pitävä voima aikaansaadaan yhdellä jousella (5b), jolloin akselitappi (4,4c) on painettu kiinnitys-elementtiin (3,3a) siten, että akselitappi (4,4c) ei itse kierry.
8. Suksen takaisinliukumisen estämiseksi tarkoitettu laite tai laiteyhdistelmä, joka koostuu suksen alla kääntyvästä irroitettavasta terästä (2) sekä terän vaakasuorana akselina toimivasta vaakasuorasta tapista (4) tai tappiyhdistelmästä, mikä laite tai laiteyhdistelmä on jälkeenpäin asennettavissa vakiosuksiin erillisten sukseen (1) kiinnitettävien elementtien (3,3a) avulla, jolloin kiinnityselementissä (3,3a) on akselitapin kiinnitys- ja keskittämiselimet (5,6,8,11) ja missä akselitappi (4) liittyy kiinteästi teräosan (2) kuhunkin ylöstaivutettuun reunaan (2d) tunnettu siitä, että terä (2) kiinnittyy suksessa (1) olevaan kiinni-tyselementtiin (3,3a) siten, että lukituslaite (11) työntää tapin (4) kiinnityselementissä olevaan loveen (8) ja pidättää sen lovessa muodostaen tapille hoikin.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen laite, tunnettu siitä, että terä (2) muodostuu erillisistä osista, jolloin terän (2) pituus säädetään tai sovitetaan suksen (1) leveyden mukaan kiinnittämällä terän sivuosiin (2c) sopivan-pituinen varsinainen teräkappale (2e,2f). 14 6 2 7 6 9
10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 8 tai 9 mukainen laite, tunnettu siitä, että kiinnityselementeissä (3) ja vastaavasti teräosassa (2d) on rajoittimet (10) jotka estävät terää (2) koskettamasta suksen (1) pohjapintaa.
FI810080A 1981-01-13 1981-01-13 Anordning foer att foerhindra skidors bakaotglidning FI62769C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI810080A FI62769C (fi) 1981-01-13 1981-01-13 Anordning foer att foerhindra skidors bakaotglidning
SE8200097A SE8200097L (sv) 1981-01-13 1982-01-11 Anordning for att forhindra skidors bakatglidande

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI810080A FI62769C (fi) 1981-01-13 1981-01-13 Anordning foer att foerhindra skidors bakaotglidning
FI810080 1981-01-13

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI810080L FI810080L (fi) 1982-07-14
FI62769B true FI62769B (fi) 1982-11-30
FI62769C FI62769C (fi) 1983-03-10

Family

ID=8514033

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI810080A FI62769C (fi) 1981-01-13 1981-01-13 Anordning foer att foerhindra skidors bakaotglidning

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI62769C (fi)
SE (1) SE8200097L (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI810080L (fi) 1982-07-14
SE8200097L (sv) 1982-07-14
FI62769C (fi) 1983-03-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4322090A (en) Ski mountaineering binding
US4150499A (en) Shoe with attachable and interchangeable skate accessories
US4674764A (en) Traction device for skis
RU2506979C2 (ru) Поворотный удерживающий фиксатор для систем заменяемого лезвия конька
US4604817A (en) Snowshoe
US20160089592A1 (en) Heel-piece for binding a boot on a gliding board
US2686059A (en) Ski harness
US4036509A (en) Ski brake apparatus
US20060138747A1 (en) System for skis
US2904342A (en) Extensible ice skate
US20140103620A1 (en) Assistance System for a Gliding Board or Snowshoe
FI62769B (fi) Anordning foer att foerhindra skidors bakaotglidning
DE2622966B1 (de) Langlauf-Skischuh und Skibindung hierfuer
EP0182859A1 (en) Device for attaching a boot to a ski, especially a cross-country racing ski or cross-country touring ski
US8448990B2 (en) Apparatus and method for ramping and/or canting a skier
US6105993A (en) Interface for connecting a boot and a gliding board
US8448975B2 (en) Step-in telemark ski binding
US10328331B2 (en) Mechanical traction for a cross-country ski
US11426647B2 (en) Splitboard binding system with side mounting locking touring bracket
US8104785B2 (en) Binding for ski
USRE33540E (en) Ski brake
EP3332844B1 (en) Ski binding
WO2015159163A1 (en) Ski binding for flexible ski shoe sole
WO1998037933A1 (en) Snowboard binding attachment
CA1050579A (en) Ski boot heel lock

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: STENIUS, PER