FI62451C - Saett och anordning vid saodd av skogsfroe direkt i humustaecket i skogen - Google Patents

Saett och anordning vid saodd av skogsfroe direkt i humustaecket i skogen Download PDF

Info

Publication number
FI62451C
FI62451C FI773720A FI773720A FI62451C FI 62451 C FI62451 C FI 62451C FI 773720 A FI773720 A FI 773720A FI 773720 A FI773720 A FI 773720A FI 62451 C FI62451 C FI 62451C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
funnel
humus
seeds
forest
sown
Prior art date
Application number
FI773720A
Other languages
English (en)
Other versions
FI773720A (fi
FI62451B (fi
Inventor
Mats B Hagner
Original Assignee
Mats B Hagner
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mats B Hagner filed Critical Mats B Hagner
Publication of FI773720A publication Critical patent/FI773720A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI62451B publication Critical patent/FI62451B/fi
Publication of FI62451C publication Critical patent/FI62451C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01CPLANTING; SOWING; FERTILISING
    • A01C5/00Making or covering furrows or holes for sowing, planting or manuring
    • A01C5/02Hand tools for making holes for sowing, planting or manuring
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G23/00Forestry
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S111/00Planting
    • Y10S111/90Methods of planting seeds and miscellaneous compositions
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S111/00Planting
    • Y10S111/915Special condition

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Soil Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Ecology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Pretreatment Of Seeds And Plants (AREA)
  • Sowing (AREA)

Description

Τ".^·“-·Ί Γβ1 „„ KUULUTUSJULKAISU r 0 * r .
JSTa M *11> utläggni ngsskaift 62 4 51 C Pate n tti ' r,y ö n ;ic L VJ 10 Cl 1933 •2JS (Ätont ^ ^ (51) Kv.ik.3/int.a.3 A 01 C 5/02, 7/02 SUOMI—FINLAND pi) ρμπιλιΙιιμι-νιμιι^ 773720 (22) Hakamtopllvi —AmSknliipdaf 09.12.77 (23) AlkupUvi—GIKI(h«tsd«c 09.12.77 (41) TulliiC JutklMkal — Hiivit off«ntH| 11.06.7Ö
Nftanfcti· ]· r«kistMrth«llltU> NlhUvilulp.K» |. ku.Lh.HulM. pvm.-
Ntmt· och registerttyrvlaan ' ' Aiwekui uttagd och uti.«krifun pubimratf 30.09.82 (32)(33)(31) fyyimtjr «uolk«»—B«f«r4 priortuc 10.12.76
Ruotsi-Sverige(SE) 7613098-8 (71)(72) Mats B. Hagner, Blabärsvägen 19» S-902 35 Umeä, Ruotsi-Sverige(SE) (7M Berggren Oy Ab (5*0 Menetelmä ja laite metsänsiementen kylvämiseksi suoraan metsässä olevaan humuskerrokseen - Sätt och anordning vid sädd av skogsfrö direkt i humustäeket i skogen Tämä keksintö koskee menetelmää metsänsiementen kylvämiseksi suoraan metsässä olevaan humuskerrokseen ja laitetta käytettäväksi menetelmän mukaisessa kylvämisessä.
Metsänsiementen tavallinen kylväminen metsään tapahtuu sammalikkoon kevättalvella. Suuren osan siemenistä syövät tällöin linnut ja jyrsijät, ennen kuin ne ovat ehtineet itää. Niistä siemenistä, jotka ovat onnistuneet itämään sammalikossa, kuivettuu suuri osa, ennen kuin ne ovat saaneet niin pitkät juuret, että ne ovat saaneet kosketuksen kosteudensäilyttävään maakerrokseen. Niistä siementaimista, jotka kaikesta huolimatta saadaan aikaan, siementaimia syövät erilaiset hyönteiset vahingoittavat monia.
Edellä mainittujen vahinkoriskien poistamiseksi tapahtuu metsänsiementen kylvö tavallisesti mineraalimaahan, mikä on puhdistettu sammaleesta ja humuksesta. Sellainen maaperän muokkaus, mikä suoritetaan erikoisilla traktorien vetämillä laitteilla, on sekä aikaavievää että hyvin kallista. Sitä paitsi ei mikään tällainen maaperän muokkaus voi tapahtua lohkorikkaassa tai voimakkaasti viettävässä maastossa.
2 62451
Pienien siementaimien suojaamiseksi muun muassa lintuja ja jyrsijöitä vastaan on paljastettuun mineraalimaahan kylvettäessä viime aikoina alettu käyttää kartiomaista muovisuojusta, joka sijoitetaan siementen päälle. Muovikartio järjestetään siten peruspinta alaspäin maaperän muokkauksella valmistetulle alustalle, mikä pysyy jatkuvasti kosteana siten, että mineraalimaassa olevat kapil-laariputket kuljettavat vettä ylös syvemmistä maakerroksista. Kokeet, joissa siemenet on kylvetty suoraan humuskerrokseen tätä tekniikkaa käyttäen, ovat kuitenkin antaneet hyvin huonon tuloksen sen johdosta, että humusmateriaali kuivuu nopeasti myös kartion alla. Kartion sisällä kehittyy tällöin lisäksi niin paljon kasvillisuutta valolle alttiiksisaatetuista juurista ja maavarsista, että puuntaimet häviävät kilpailussa.
Tämän keksinnön päätarkoituksena on aikaansaada menetelmä ja laite, jotka mahdollistavat metsänsiementen kylvämisen suoraan humuskerrokseen, jolloin eliminoidaan kaikki edellä mainitut haitat.
Keksinnön mukaan saavutetaan tämä siten, että aikaansaadaan niissä kohdissa, joihin siemenet istutetaan, humuskerroksen paikallinen ja pysyvä puristus painamalla suppilomainen suojakotelo humuskerroksen sisään sen kapein pää alaspäin ja jätetään sellainen kuhunkin mainittuun paikkaan, sekä että mainitut siemenet kylvetään suppilon alempaan aukkoon puristettuun humusmateriaaliin. Keksinnön mukaisen laitteen tunnusmerkit on esitetty oheisessa patenttivaatimuksessa 2.
Edellä esitetty menetelmä on osoittautunut antavan siementen erittäin hyvän itävyyden ja se aikaansaa, jos suppilo ylemmästä laajemmasta aukostaan suljetaan sopivalla valoaläpäisevällä elimellä, tehokkaan suojan siementaimille muun muassa hyönteisten hyökkäyksiä vastaan. Siementen hyvä itävyys riippuu ensi sijassa siitä, että tällä tavalla saadaan suhteellisen korkea kosteuspitoisuus suppilon alempaan aukkoon puristettuun humusmateriaaliin, sillä tämä puristettu materiaali aikaansaa huomattavasti tehokkaamman nestekuljetuksen kuin muuten irtonainen ja kapillaarisuuspuuttees-ta kärsivä humuskerros. Suojakotelon suppilomuodon seurauksena ja siitä syystä, että suppilon sisällä vallitseva lämpötila laskee yön aikana huomattavasti alemmaksi kuin suppilon seinämän ulkopuolella olevassa humuksessa, johdetaan suppilon seinämään tiivistyvä kosteus humusmateriaaliin välittömästi siementen viereen ja se voi siirtyä näiden luo puristetun humusmateriaalin läpi.
62451
Mahdollisimman korkean kosteuden aikaansaamiseksi siemeniin esitetään, että käytetyllä suppilomaisella suojakotelolla on sen kapeim-massa päässä aukkopinta-ala, mikä ainoastaan jonkin verran ylittää sen pinnan, minkä kuhunkin kohtaan kylvettävä siemenmäärä ottaa.
Tämä aikaansaa myös sen edun, että kilpaileva kasvillisuus suppilon sisällä vähennetään minimiin. Edelleen helpotetaan suppilon painamista alas humuskerrokseen, jos suppilon aukko tehdään pieneksi.
Esitetään, että mainittu valoaläpäisevä sulkuelin on muodoltaan kartio, joka yläpäästään on leikattu muutamia emäviivoja pitkin. Vastaava järjestely voidaan aikaansaada siten, että suojakotelo varustetaan alemmalla suppilomaisella osalla, joka suoraan muuttuu ylemmäksi kartiomaisesti kapenevaksi osaksi, joka suojakotelo on jaettu aksiaalisuunnassa, jolloin molemmat puoliskot on niveltyvästi yhdistetty toisiinsa emäviivaa pitkin.
Keksintöä kuvataan lähemmin seuraavassa viittaamalla piirustuksessa esimerkkeinä esitettyihin suoritusmuotoihin.
Kuvio 1 esittää suppilomaista suojakoteloa, jossa on irrotettava, kartiomainen kansi.
Kuvio 2 esittää yhdistettyä suppilomaista suojakoteloa ja kartio-maista kantta.
Kuvio 3 esittää kuvion 2 mukaista suojakoteloa aukitaitetussa tilassa.
Kuviossa 1 esitetään suppilomainen suojakotelo 1, joka on painettu sammalkerroksen 2 läpi ja alla olevan humuskerroksen 3 sisään. Suppilon 1 alemman aukon kohdalla oleva humusmateriaali on tällöin puristettu, kuten esitetään kohdassa 4. Numerolla 5 merkitään alla olevaa mineraalimaata, mikä aina pysyy kosteana siten, että tässä olevat kapillaariputket kuljettavat vettä ylös syvemmistä maakerroksista.
Kun suppilo 1 on painettu humuskerroksen 3 sisään, kylvetään tietty määrä, tavallisesti 3-5, siemeniä 6 suppilon 1 alemman aukon sisään puristetun humusmateriaalin 4 päälle, minkä jälkeen kansi 7 asetetaan suppilon päälle. Kansi 7 on tehty valoaläpäisevästä materiaalista ja on tässä suoritusmuodossa kartiomainen, mikä estää alas-putoavia esineitä, kuten lehtiä ja ruohoa, varjostamasta suppiloon 62451 I tulevaa valovirtaa. Yläpäästään on kartiomainen kansi 7 leikattu muutamia emäviivoja pitkin välissä olevien materiaalikielien 8 muodostamiseksi. Nämä estävät muun muassa hyönteisiä tarttumasta suppilossa kasvavaan taimeen, mutta sallivat taimen kärjen tunkeutua ylös kannen 7 läpi materiaalikieliä 8 ulostaivuttamalla.
Kuten edellä on mainittu, tulee niiden siementen 6 itävyys, jotka on järjestetty puristetun humusmateriaalin 4 päälle suppilon 1 ala-aukkoon, olemaan erittäin hyvä. Tämä johtuu muun muassa siitä, että suppilo muotonsa johdosta kuljettaa sen päälle tiivistyneen kosteuden puristettuun humusmateriaaliin aivan siementen vieressä, mikä kosteus voidaan kuljettaa siemeniin asti puristetun humusmateriaalin 4 kapillaarivaikutuksen seurauksena. Mainittu vaikutus voi myös auttaa kosteuden kuljetusta syvemmistä maakerroksista ja ylös siemeniin 6. Puristamalla humusmateriaalia 4 suppilon 1 alemmassa aukossa voidaan siten kosteus kuljettaa siemeniin 6 muuten irtonaisen ja kapillaarisuuspuutteesta kärsivän humuskerroksen läpi.
Jotta aikaansaadaan paras mahdollinen kosteuden kuljetus siemeniin, on merkittävää ,että suppilon alemman aukon pinta-ala on mahdollisimman lähellä sitä vähimmäispintaa, mikä vaaditaan, jotta kaikki suppilon sisään kylvettävät siemenet voivat asettua täysin maata vasten.
Kuvioissa 2 ja 3 esitetään eräs toinen suoritusmuoto keksinnön mukaisesta suojakotelosta, joka käsittää alemman suppilomaisen osan 9 ja siihen liittyvän ylemmän kartiomaisen osan 10. Yhdistetty suojakotelo on halkileikattu aksiaalisuunnassa, jolloin molemmat puoliskot on niveltyvästi liitetty toisiinsa kartion 10 emäviivan II ympärillä. Myös tässä suoritusmuodossa on kartion 10 ylempi osa leikattu halki materiaalikielien 8 aikaansaamiseksi. Tämä suojakotelo painetaan, kuvion 1 suojakotelon kaltaisesti, humuskerroksen 3 sisään suppilon 9 kapein pää alaspäin käännettynä. Tällöin saadaan, kuten aikaisemminkin, humusmateriaalin puristuminen suppilon 9 alemmassa aukossa, minkä puristetun materiaalin 4 päälle haluttu määrä siemeniä kylvetään. Jotta saadaan suojakotelo pysymään varmasti maassa, on suppilo-osa 9 varustettu kahdella väkäs-rivillä 12.
62451
Kuvioiden 2 ja 3 mukaisella suojakotelolla on muun muassa se etu, että se on tehty yhtenä kappaleena. Lisäksi aikaansaa tämä suoritusmuoto sen edun, että siementaimen alaosa voi kasvaessaan hajottaa suppilon 9 alemman aukon vierestä. Sekä tässä suoritusmuodossa että aikaisemmin kuvatussa valmistetaan suojakotelo luonnossa yksinkertaisesti hajoavasta materiaalista.
Edellä kuvatulla tekniikalla voidaan siten erittäin hyvällä tuloksella kylvää siemenet suoraan humuskerrokseen, mikä aikaansaa suuria sekä aika- että kustannussäästöjä. Edellä kuvatut menetelmän toteuttamista varten tarkoitetut laitteet voivat kuitenkin vaihdella useissa suhteissa keksinnön puitteissa. Siten voi esimerkiksi poikkileikkauspinta sekä alaspainettavassa suppilo-osassa että kartiomaisessa sulkuosassa vaihdella toivomusten mukaan, muun muassa asetusmenetelmästä ja maatyypistä riippuen. Sekä mainitussa suppilossa että kartiossa voi olla myös rei'itetyt sivuseinät. Suppilo-osan seinien kaltevuus voidaan lisäksi valita toivomusten mukaan, jolloin kuitenkin suppilo on sitä helpompi painaa maahan mitä pienempi näiden seinien välinen kaltevuus on. Toisaalta pitää olla tietty kaltevuus, jotta toisaalta sallitaan valon tunkeutua alas siementaimeen, toisaalta suodaan tila taimen kehitykselle. Kartiomaisen muodon lisäksi voidaan kannelle antaa mikä muu muoto tahansa, mikä sallii toivotun valontulon siementaimeen. Haluttaessa voidaan kansi varustaa ympärikulkevalla, suppilon sisään työntyvällä uralla, joka on varustettu rei'illä, joiden läpi sadevesi voidaan johtaa suppilon sisälle.

Claims (6)

  1. 62451 6
  2. 1. Menetelmä metsänsiementen kylvämiseksi suoraan metsässä olevaan humuskerrokseen, tunnettu siitä, että humuskerros puristetaan paikallisesti ja pysyvästi niistä kohdista, joihin siemenet kylvetään, painamalla suppilomainen suojakotelo humuskerroksen sisään sen kapeampi pää alaspäin ja sellainen jätetään jokaiseen mainittuun paikkaan, sekä että mainitut siemenet kylvetään suppilon alempaan aukkoon puristetun humusmateriaalin päälle.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään suppilomaista suojakoteloa, jonka aukkopin-ta-ala kapeimmassa päässä vain jonkin verran ylittää sen pinnan, minkä kuhunkin paikkaan kylvettävä siemenmäärä ottaa.
  4. 3. Laite käytettäväksi metsänsianenten kylvämisessä suoraan metsän humuskerrokseen patenttivaatimuksen 1 mukaisella menetelmällä, tunnettu suppilomaisesta suojuksesta (1), joka on tarkoitettu painettavaksi kapein pää alaspäin metsän humuskerroksen (3) sisään humusmateriaalin kokoonpuristumisen aikaansaamiseksi suppilon alemman aukon kohdalla, ja valoa läpäisevää materiaalia olevasta kansiosasta (7), joka sulkee suppilon ylemmän aukon, ja että suppilomainen suojus on tehty siten, että sen aukkopinta-ala kapeimmassa päässä vain jonkin verran ylittää sen pinta-alan, jonka kuhunkin kohtaan kylvettävät siemenet ottavat.
  5. 4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laite, tunnettu siitä, että suojuksessa on alempi, suppilomainen osa (9) ja yhtä kappaletta sen kanssa tehty ylempi kansiosa (10) , ja että se on jaettu akselin suunnassa kahteen niveltyvästi toisiinsa yhdistettyyn puoliskoon.
  6. 1. Sätt vid sädd av skogsfrö direkt i humustäcket i skogen, kännetecknat av att humustäcket komprimeras lokalt och varaktigt vid de positioner där frön skall säs genom att ett trattl:knande skydd pressas ned i humustäcket med sin smalaste ände nedät och kvarlämnas i var och en av nämnda positioner, samt att nämnda frön säs pä det i trattens nedre öppning komprimerade humusmaterialet.
FI773720A 1976-12-10 1977-12-09 Saett och anordning vid saodd av skogsfroe direkt i humustaecket i skogen FI62451C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7613098 1976-12-10
SE7613098A SE409162B (sv) 1976-12-10 1976-12-10 Sett att sa skogsfro i humustecke

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI773720A FI773720A (fi) 1978-06-11
FI62451B FI62451B (fi) 1982-09-30
FI62451C true FI62451C (fi) 1983-01-10

Family

ID=20329529

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI773720A FI62451C (fi) 1976-12-10 1977-12-09 Saett och anordning vid saodd av skogsfroe direkt i humustaecket i skogen

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4186670A (fi)
JP (1) JPS5381311A (fi)
CA (1) CA1074186A (fi)
FI (1) FI62451C (fi)
NO (1) NO144654C (fi)
SE (1) SE409162B (fi)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4357884A (en) * 1980-08-25 1982-11-09 Henry J. Rast, Jr. Plant protection system
US5605008A (en) * 1995-12-01 1997-02-25 Northern Tier Gardens Corporation Plant shelter
EP1350451A1 (fr) * 2002-09-04 2003-10-08 Philippe Charrin Dispositif pour la présentation et la conservation de bouquets de fleurs
US10524427B2 (en) 2004-02-13 2020-01-07 Klondike Agricultural Products, LLC Agricultural systems and methods
US10356974B2 (en) 2013-08-27 2019-07-23 Swetree Technologies Ab Sowing unit and uses thereof
US11304380B2 (en) * 2017-07-20 2022-04-19 Brett Evan Patrick Method and apparatus for airborne dissemination and implantation of seeds
DE102020109654A1 (de) 2020-04-07 2021-10-07 GREENecono UG (haftungsbeschränkt) Pflanzvorrichtung und Verfahren zur Anpflanzung

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1110377A (en) * 1912-04-17 1914-09-15 Arthur B Cowles Plant-protector.
US1880136A (en) * 1930-10-10 1932-09-27 Eugene H Hickok Seed holder
US2083571A (en) * 1936-11-02 1937-06-15 Daniel W Levandowsky Method and apparatus for planting and transplanting
US2725675A (en) * 1950-08-08 1955-12-06 Odle Catherine Plant cover
US3098321A (en) * 1961-05-02 1963-07-23 Michael H Estkowski Marker seed tabs
US3331155A (en) * 1964-10-22 1967-07-18 Univ California Planting structure and method of planting seeds
NL142864B (nl) * 1970-04-03 1974-08-15 Albert John Voges Verpakking.
US3914900A (en) * 1974-07-01 1975-10-28 Lavell M Bigelow Means and method for planting and growing plants and crops

Also Published As

Publication number Publication date
SE7613098L (sv) 1978-06-11
JPS5381311A (en) 1978-07-18
FI773720A (fi) 1978-06-11
SE409162B (sv) 1979-08-06
FI62451B (fi) 1982-09-30
NO774222L (no) 1978-06-13
NO144654C (no) 1981-10-14
NO144654B (no) 1981-07-06
US4186670A (en) 1980-02-05
CA1074186A (en) 1980-03-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3733745A (en) Germination and seedling promoting unit
Bristow The role of mulch and its architecture in modifying soil temperature
US3955319A (en) Horticultural sheet mulch
US3914900A (en) Means and method for planting and growing plants and crops
US4357884A (en) Plant protection system
US3755965A (en) Plant cistern
Bond Germination and Yield of Barley When Grown in a Water‐Repellent Sand 1
FI62451C (fi) Saett och anordning vid saodd av skogsfroe direkt i humustaecket i skogen
Magagula et al. Effects of plant density and planting pattern on growth and seed yield of groundnuts (Arachis hypogaea L.) in the Wet Middleveld of Eswatini
CN113068585A (zh) 一种黄精大田仿野生高质高产栽培方法
Salo Effects of band placement and nitrogen rate on dry matter accumulation, yield and nitrogen uptake of cabbage, carrot and onion
EP0906722A1 (en) Method for sowing small seeds such as tomato seeds
RU2322041C1 (ru) Способ выращивания овощных культур
CN113389192A (zh) 一种物理-化学-生物联用固沙结构及方法
Eruola et al. Effect of variety selection on growth, development and yield of white yam in Southwestern Nigeria
GB1584030A (en) Method of and device for sowing seeds
Vityi et al. Lessons learnt: Alley cropping in Hungary
Boiteau et al. Bean leaf beetle: Emergence patterns of adults from overwintering sites
RU226190U1 (ru) Посевная пленка
SU63653A1 (ru) Способ закладки полезащитных лесополос
KR101337841B1 (ko) 인삼 파종지
Schrader et al. Cucumber production in California
RU93015994A (ru) Способ мульчирования почвы
Devy et al. The application of several cultivation practices on growth and production of chili (Capsicum annuum L.) varieties in the rainy season
Cooper et al. Factors which affect water use efficiency in rainfed production of food legumes, and their measurement

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: HAGNER, MATS B