FI62431C - Battericell foer batteri foer engaongsbruk - Google Patents

Battericell foer batteri foer engaongsbruk Download PDF

Info

Publication number
FI62431C
FI62431C FI802104A FI802104A FI62431C FI 62431 C FI62431 C FI 62431C FI 802104 A FI802104 A FI 802104A FI 802104 A FI802104 A FI 802104A FI 62431 C FI62431 C FI 62431C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
battery
battery cell
current collector
positive current
layer
Prior art date
Application number
FI802104A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI62431B (fi
FI802104A (fi
Inventor
Allan Kalevi Haekkinen
Original Assignee
Innovex Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Innovex Oy filed Critical Innovex Oy
Priority to FI802104A priority Critical patent/FI62431C/fi
Priority to US06/276,887 priority patent/US4487821A/en
Publication of FI802104A publication Critical patent/FI802104A/fi
Publication of FI62431B publication Critical patent/FI62431B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI62431C publication Critical patent/FI62431C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01MPROCESSES OR MEANS, e.g. BATTERIES, FOR THE DIRECT CONVERSION OF CHEMICAL ENERGY INTO ELECTRICAL ENERGY
    • H01M4/00Electrodes
    • H01M4/02Electrodes composed of, or comprising, active material
    • H01M4/06Electrodes for primary cells
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01MPROCESSES OR MEANS, e.g. BATTERIES, FOR THE DIRECT CONVERSION OF CHEMICAL ENERGY INTO ELECTRICAL ENERGY
    • H01M6/00Primary cells; Manufacture thereof
    • H01M6/30Deferred-action cells
    • H01M6/32Deferred-action cells activated through external addition of electrolyte or of electrolyte components
    • H01M6/34Immersion cells, e.g. sea-water cells

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Cell Separators (AREA)
  • Cell Electrode Carriers And Collectors (AREA)

Description

-ί^'Ί r., KUULUTUSjULKAISU ,n.
We M ^UTLAeeNINOSSKRIFT 62431 c Patentti ayönn: tty 10 12 1032 (45) Patent meddelat ^ (51) K*.ik.3/ir*t.a.3 H 01 M 6/02, 6/30 SUOM I —Fl N LAN D (21) fcwnttllwlMmu· — Ρ·*·"*·"·βΙ«*Ιη« 80210^4 (22) Hakambpilvl—Ameknlnpdtg 01.07· 80 (23) AI1cup«M —GHtl|h«*dt| 01.07.80 (41) Tullut fulklMkil — MMt offuntllg 02.01.82 PMMttt. Ja rekitterihallftu· NihtMJcip*™ f. ku»L|ullc.iwn pvm.-
Patent· och ragliterstyrelsan 7 AnaMun uttagd oeh uti.(krHt«n pubuctrad 31.08.82 (339(33)(31) ^«ejr «tuoikuus —Bugird priori»·* (71) Innovex Oy, Töyhtöhyypäntie 10, 01^+50 Vantaa 1+5» Suomi-Finland (FI) (72) Allan Kalevi Häkkinen, Vantaa, Suomi-Finland(FI) (7I+) Seppo Laine (5*0 Kertakäyttöpariston paristokenno - Battericell för batteri för engängsbruk Tämän keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdannon mukainen paristokenno.
Tällaisia kennoja käytetään sellaisissa paristoissa, jotka aktivoituvat käyttöönotettaessa, esim. veteen upotettaessa. Tyypillisiä sovellusalueita ovat pelastusliivit ja -laitteet, hätä-radiot sekä radiosondit. Näille paristoille ominaista on se, että niiden käyttö on yhtäjaksoista ja suhteellisen lyhyttä.
Paristokennoissa käytettävä depolarisaatioaine liukenee hitaasti estäen vedyn muodostumisen positiiviselle virrankokoojalle. Kennoon työntyvä vesi tulee johtavaksi, ja negatiivisen elektrodin metalliaine, esim. Mg, liukenee. Tällöin syntyy magnesiumkloridia (MgCl), ja positiivisen virrankokoojän (esim. Cu) ja negatiivisen elektrodin (esim. Mg) välille syntyy jännite.
Ennestään tunnettu paristokennorakenne on esitetty liitteinä olevien piirustusten kuviossa 1. Siinä on sandwich-maisesti päällekkäin sovitettu negatiivinen elektrodi k, vettä absorboivaa ja sähköisesti eristävää ainetta oleva separaattorikerros 3, depolarisaatiokerros 2 ja positiivinen virrankokooja 1.
2 62431
Depolarisaatiokerros 2 on kovalla puristuksella tabletiksi valmistettu levymäinen rakenne, joka koostuu kuparikloridista, lyijykloridista tms. vesiliukoisesta yhdisteestä. On myös tunnettua käyttää erilaisia kromaatteja sekä kuparioksalaattia. Radiosondiparistoissa käytetään kuparikloridia. Merivedellä aktivoitavissa paristoissa käytetään yleensä hopeakloridia tai lyijykloridia. Depolarisoiva aine tai seos, jonka johtavuutta on lisätty esim. grafiitilla, on sijoitettu välittömään kosketukseen positiivisen virrankokoojän 1 kanssa. Tämä virrankokooja voi olla esim. kupariverkko tai -folio. Myös lyijyä voidaan käyttää positiivisena virrankokoojana. Olennaista tähänastisessa tekniikassa on ollut käsitys, että depolarisaatioaineen täytyy olla lujasti kiinni positiivisessa virrankokoojassa paristokennon toiminnan varmistamiseksi.
Grafiittia on käytetty.jotta virta ylipäänsä pääsisi kulkemaan.
Lisäksi on tarvittu sideaineita tabletin koossapysymisen varmistamiseksi.
Ennestään tunnettujen rakenteiden yhtenä epäkohtana on se, että depolarisaatioaine kuluu paristoa käytettäessä siltä alueelta, joka on lähinnä negatiivista elektrodia. Tällöin muodostuu elektrodin pintaan melko tiivis kuparikerros, jolloin pariston sisäinen vastus kasvaa. Tästä seuraa, että huomattavaa osaa depolarisaatioaineesta ei voida käyttää hyväksi. Lisäksi on huomattava, että elektrolyytti pääsee vaikuttamaan vain puristetun depolarisaatiotabletin pintaan.
Nyt on yllättäen todettu, että depolarisaatioaine, esim.
CuCl, voidaan sijoittaa erilleen positiivisesta virrankokoojasta siten, että depolarisaatioainekerroksen ja positiivisen virrankokoo-jan väliin jää eristävä, huokoinen vettä imevä kerros, esim. paperi, kuitukangas tms. Samantapaisesta aineesta tehty separaattori-kerros on sijoitettava depolarisaatiokerroksen ja negatiivisen elektrodin väliin.
Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle paristo-kennolle on tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön avulla saavutetaan huomattavia etuja. Niinpä ei enää depolarisaatioainetta tarvitse kiinnittää lujasti positiiviseen virrankokoojaan. Depolarisaatioaine voidaan käyttää tehokkaammin hyväksi, sillä esim. jauhemaista ainetta käytettäessä tämä tulee kokonaisuudessaan käyttöön. Lisäksi depolarisaatioaineeseen ei tarvitse sekoittaa mitään johtavaa ainetta, esim. grafiittia, tai sideainetta. Koko depolarisaatioaine tulee homogeenisesti käytetyksi, ja positiivinen virrankokooja pysyy kirkkaana. Edelleen 3 62431 saadaan keksinnön avulla pariston hyötysuhde huomattavasti paremmaksi, paino kevyemmäksi ja koko pienemmäksi kuin aikaisemmissa paristoissa. Pariston sisäinen vastus tulee pienemmäksi, ja paristokennojen rakenne tarjoaa mahdollisuuden paristojen automaattiseen tuotantoon.
Keksintöä ryhdytään seuraavassa tarkastelemaan oheisten piirustusten mukaisten suoritusesimerkkien avulla.
Kuvio 1 esittää, kuten on käynyt ilmi, ennestään tunnettua paristokennoa leikkauskuvantona.
Kuvio 2 esittää yhtä keksinnön mukaisen paristokennon suoritusmuotoa leikkauskuvantona.
Kuvio 3 esittää toista keksinnön mukaisen paristokennon suoritusmuotoa leikkauskuvantona.
Kuvio k esittää kolmatta keksinnön mukaisen paristokennon suoritusmuotoa leikkauskuvantona.
Kuvio 5 esittää kuvion 2 mukaisista paristokennoista koottua paristoa osittaisena leikkauskuvantona.
Kuvio 6 esittää kuvion 2 mukaisessa rakenteessa käytettyä depolarisaatioainetyynyä perspektiivikuvantona.
Kuvio 7 esittää graafisesti yhtä keksinnön mukaisen paristokennon purkauskäyrää aikaisemmin tunnettuun paristokennoon verrattuna .
Kuvion 2 mukainen rakenne käsittää negatiivisena elektrodina toimivan Mg-levyn U, jonka paksuus esimerkkitapauksessa on noin 0,3 mm. Sen päälle on sovitettu separaattorikerros 3, joka on sopivimmin huokoista, sähköisesti eristävää ja paljon vettä sitovaa, esim. huopamaista tai pumpulimaista ainetta. Esimerkkitapauksessa separaattorikerros 3 on rakenteeltaan kerrostettua. Separaattorikerroksen 3 kokonaispaksuus on esimerkkitapauksessa noin 1,5 mm.
Separaattorikerroksen 3 ja positiivisena virrankokoojana toimivan Cu-levyn 1 väliin on sovitettu kahdesta kuitulangaskerrok-sesta 21 ja 22 kuumasaumaamalla tehty tyyny, jonka sisään on sijoitettu depolarisaatioaineena toimiva CuCl-jauhe 2. Kuumasaumauk-sen 3 asemesta tyyny 21, 22 voidaan myös valmistaa taittamalla. Depolarisaatioaineen 2 positiivisesta virrankokoojasta 1 erottava tyynyn 21, 22 yläosa eli välikerros 21 voi olla varsin ohut, esim. 0,05...0,5 mm, esimerkkitapauksessa 0,1 mm. Käytetty kuitukangas voi olla esim. polypropyleenikuitukangasta, johon on lisätty viskoosikuituja. Kuitukankaan asemesta voidaan myös käyttää sellaista paperia, jolla on hyvät absorptio- ja sähköeristysominaisuudet.
1. 62431
Kuviossa 3 on esitetty ratkaisu, jossa tyynymäinen rakenne koostuu varsinaisesta välikerroksesta 21 ja separaattorikerroksesta 3, johon välikerros 21 on reunoistaan yhdistetty kuumasaumauksella 23. Tässä tapauksessa, ja muutenkin,, tyynymäinen rakenne 21, 3 voi olla samaa ainetta kuin separaattorikerros 3.
Kuviossa U on esitetty ratkaisu, jossa välikerroksena 21 on depolarisaatioaineella kyllästetty ja tämän jälkeen kuivattu huokoinen, sähköisesti eristävää ja vettä absorboivaa ainetta oleva kerros.
Kuviossa 5 on esitetty paristorakenne, johon sisältyy useita keskenään sarjaan kytkettyjä kuvion 2 mukaisia ilevyke-paristokennoja, jotka on yhdistetty toisiinsa kiristysnauhoilla 5.
Kuviossa 6 on esitetty yksi kuvion 2 mukainen depolarisaatio-ainetyyny, jonka yläosa 21 ja alaosa on yhdistetty toisiinsa kuumasaumauksella 23.
Kuvion 7 mukaisesta käyrästöstä käy ilmi, että kuvion 2 mukainen kennorakenne on purkausominaisuuksiltaan olennaisesti parempi kuin aikaisemmin tunnetut ratkaisut. Vertailun vuoksi mainittakoon, että eräässä suoritetussa kokeessa saatiin aikaisemmin tunnetusta paristosta depolarisaattoria kohti kapasiteetti 175 Wh/kg, kun taas vastaavanlaisella,keksinnön mukaisella paristolla saatiin vastaavasti kapasiteetti 261 Wh/kg, samalla kuin uuden pariston purkauskäyrä (kokoviiva, kuvio 7) oli tasaisempi.
Keksinnön puitteissa voidaan ajatella myös edellä kuvatuista suoritusesimerkeistä poikkeavia ratkaisuja. Niinpä välikerroksen reunan kiinnityksessä voidaan kuumasaumauksen asemesta käyttää esim. ns. "hot melt"-liimausta tai mitä muuta kiinnitystapaa tahansa.
Lisäksi reunan kiinnitys ei edes ole tarpeellinen, jos depolarisaatio-aineen määrä on vähäinen, kuten asianlaita usein onkin. Voidaan myös lähtemällä yksikerroksisesta välikerrosarkista taittamalla muodostaa tämän kanssa samaa kappaletta oleva monikerroksinen separaattorikerros. Mainittakoon vielä sellainen ratkaisu, että välikerroksena on depolarisaatioaincella kyllästetyn ja tämän jälkeen kuivatun levyrakenteen sekä erillisen, positiiviseen virran-kokoojaan rajoittuvan, huokoista, sähköisesti eristävää ja vettä absorboivaa ainetta olevan kerroksen yhdistelmä.

Claims (13)

  1. 5 62431
  2. 1. Paristokenno (1 - U) sellaista kertakäyttöparistoa, varsinkin levykeparistoa (1 - 5) varten, joka on tarkoitus aktivoida käyttöönotettaessa, esim. veteen upotettaessa, joka paristokenno (1 - k) käsittää positiivisen virrankokoojan (1), negatiivisen elektrodin (U), separaattorikerroksen (3), joka negatiiviseen elektrodiin () rajoittuen on sovitettu tämän (4) ja positiivisen virrankokoojan (l) väliin, ja depolarisaatiokerroksen (2), joka on sovitettu positiivisen virrankokoojan (1) ja separaattorikerroksen (3) väliin, tunnettu toisaalta positiiviseen virrankokoojaan (1) ja toisaalta depolarisaatiokerrokseen (2) rajoittuvasta ja depolarisaatioaineen kanssa kosketuksessa olevasta, huokoista, sähköisesti eristävää ja vettä absorboivaa ainetta olevasta välikerroksesta (21).
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen paristokenno, tunnettu siitä, että välikerros (21) on osa sellaisesta positiivisen virrankokoojan (1) ja separaattorikerroksen (3) väliin sijoitetusta rakenteesta (21, 22; 21, 3), jonka sisäpuolelle depolarisaatioaine (2) on sovitettu (kuviot 2 ja 3).
  4. 3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen paristokenno, tunnettu siitä, että rakenne (21, 22; 21, 3) on suljettu kuuma-saumauksella (23) (kuviot 2 ja 3). U. Patenttivaatimuksen 2 mukainen paristokenno, tunnettu siitä, että rakenne koostuu erillisestä pussirakenteesta (21 - 23) (kuvio 2).
  5. 5. Patenttivaatimuksen 2 mukainen paristokenno, tunnettu siitä, että rakenne koostuu varsinaisesta välikerroksesta (21) ja separaattorikerroksesta (3), johon välikerros (21 ) on reunoistaan yhdistetty (kuvio 3).
  6. 6. Patenttivaatimuksen 2 mukainen paristokenno, tunnettu siitä, että depolarisaatioaine (2) on jauhemaista ainetta, esim. CuCl- tai PbCl^-jauhetta.
  7. 7. Patenttivaatimuksen 2 mukainen paristokenno, tunnettu siitä, että rakenne on tyynymäinen ja suljettu taittamalla. 6 62431
  8. 8. Patenttivaatimuksen 2 mukainen paristokenno, tunnettu siitä, että rakenne (21, 22; 21, 3) on samaa ainetta kuin separaattorikerros (3).
  9. 9. Patenttivaatimuksen 2 mukainen paristokenno, tunnettu siitä, että rakenne (21, 22; 21, 3) on eri ainetta kuin separaattorikerros (3).
  10. 10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen paristokenno, tunnettu siitä, että välikerroksen (21) paksuus on olennaisesti pienempi kuin separaattorikerroksen (3) paksuus.
  11. 11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen paristokenno, tunnettu siitä, että välikerroksen paksuus on 0,05 -0,5 mm.
  12. 12. Patenttivaatimuksen 1 mukainen paristokenno, tunnettu siitä, että välikerros (21) on valmistettu kuitukankaasta.
  13. 13. Patenttivaatimuksen 1 mukainen paristokenno, tunnettu siitä, että välikerros (21) on valmistettu paperista. 1 k. Patenttivaatimuksen 1 mukainen paristokenno, t u n -n e t t u siitä, että välikerroksena on depolarisaatioaineella kyllästetyn ja tämän jälkeen kuivatun levyrakenteen sekä erillisen, positiiviseen virrankokoojaan (1) rajoittuvan, huokoista, sähköisesti eristävää ja vettä absorboivaa ainetta olevan kerroksen yhdistelmä. i 62431 7 Pat entkrav:
FI802104A 1980-07-01 1980-07-01 Battericell foer batteri foer engaongsbruk FI62431C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI802104A FI62431C (fi) 1980-07-01 1980-07-01 Battericell foer batteri foer engaongsbruk
US06/276,887 US4487821A (en) 1980-07-01 1981-06-24 Battery cell for a primary battery

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI802104 1980-07-01
FI802104A FI62431C (fi) 1980-07-01 1980-07-01 Battericell foer batteri foer engaongsbruk

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI802104A FI802104A (fi) 1982-01-02
FI62431B FI62431B (fi) 1982-08-31
FI62431C true FI62431C (fi) 1982-12-10

Family

ID=8513603

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI802104A FI62431C (fi) 1980-07-01 1980-07-01 Battericell foer batteri foer engaongsbruk

Country Status (2)

Country Link
US (1) US4487821A (fi)
FI (1) FI62431C (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5424147A (en) 1994-07-15 1995-06-13 Electric Fuel (E.F.L.) Ltd. Water-activated battery
US6010799A (en) * 1997-04-03 2000-01-04 Prosar Technologies Cathode member for water-activated storage battery
US6033602A (en) * 1998-04-03 2000-03-07 Prosar Technologies, Inc. Cathode member including fluorinated ion exchange polymer for water-activated storage battery
CN105355844B (zh) * 2015-10-14 2018-10-16 深圳先进技术研究院 注水发电环保电池及其正电极和电池组
US10693149B2 (en) 2017-05-18 2020-06-23 Epsilor-Electric Fuel, Ltd. Survivor locator light
US10581086B2 (en) 2017-05-18 2020-03-03 Epsilor-Electric Fuel, Ltd. Cathode formulation for survivor locator light

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2637757A (en) * 1951-09-05 1953-05-05 Burgess Battery Co Deferred action battery
US2711437A (en) * 1953-07-13 1955-06-21 Burgess Battery Co Deferred-action primary cell
US2699459A (en) * 1953-09-22 1955-01-11 Burgess Battery Co Primary cell
FR1534907A (fr) * 1967-06-22 1968-08-02 Wonder Piles Perfectionnements aux piles, notamment du type amorçable, et à leurs procédés de fabrication
US3966497A (en) * 1974-09-16 1976-06-29 Esb Incorporated Seawater battery
US4076904A (en) * 1976-11-11 1978-02-28 Optel Corporation Solid state photogalvanic device utilizing sea water as an electrolyte
US4063006A (en) * 1977-02-28 1977-12-13 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy High power battery with liquid depolarizer

Also Published As

Publication number Publication date
FI62431B (fi) 1982-08-31
FI802104A (fi) 1982-01-02
US4487821A (en) 1984-12-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3069486A (en) Electrochemical electrode structure
KR100349755B1 (ko) 스택웨이퍼셀의양극전기화학밧데리
US3723181A (en) Duplex electrode construction using continuous electrically nonconductive carrier strip
CA2169484C (en) Rechargeable non-aqueous lithium battery having stacked electrochemical cells
EP0221183B1 (en) Rechargeable secondary battery
US4070528A (en) Battery having porous inherently sealable separator
US3734780A (en) Flat cell battery with both terminals on one face
US3819413A (en) Rechargeable metal electrode for storage batteries and metal-air cells
US4292357A (en) Zinc/zinc oxide laminated anode assembly
US20100112427A1 (en) Battery and heat exchanger structure thereof
US4168349A (en) Iron/air battery system having circulating electrolyte and a horizontal cell configuration
PL109339B1 (en) Alkaline oxide-silver cell
FI62431C (fi) Battericell foer batteri foer engaongsbruk
US11296374B2 (en) Metal-air battery
US5106707A (en) Rechargeable nickel electrode containing electrochemical cell
CN108346772A (zh) 一种锂浆料电池及其非对称式电极片
KR20000076020A (ko) 자동차 급속 재시동 시스템
GB1249044A (en) Composite electrode for a voltaic cell
US3306777A (en) Flat cell pack battery having a cushioning means
CA1087682A (en) Electrochemical generator with auxiliary cathode
US3514331A (en) Battery electrode separation
US3081371A (en) Venting system for magnesium cathodic envelope cells
US3496018A (en) Terminal and current collector for compacted powder electrode cells
KR20020042643A (ko) 배터리, 특히 평면전지
RU2264004C2 (ru) Перезаряжаемый электрохимический элемент

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: INNOVEX OY