FI62171C - Maongverksamhetshall - Google Patents

Maongverksamhetshall Download PDF

Info

Publication number
FI62171C
FI62171C FI810129A FI810129A FI62171C FI 62171 C FI62171 C FI 62171C FI 810129 A FI810129 A FI 810129A FI 810129 A FI810129 A FI 810129A FI 62171 C FI62171 C FI 62171C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
elements
rails
hall
field
upper level
Prior art date
Application number
FI810129A
Other languages
English (en)
Other versions
FI62171B (fi
Inventor
Kalevi Tuominen
Kalervo Paananen
Kalevi Drockila
Original Assignee
Kalevi Tuominen
Kalervo Paananen
Kalevi Drockila
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kalevi Tuominen, Kalervo Paananen, Kalevi Drockila filed Critical Kalevi Tuominen
Priority to FI810129A priority Critical patent/FI62171C/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI62171B publication Critical patent/FI62171B/fi
Publication of FI62171C publication Critical patent/FI62171C/fi

Links

Landscapes

  • Toys (AREA)
  • Chairs For Special Purposes, Such As Reclining Chairs (AREA)

Description

2 62171
MONITOIMIHALLI - MÄNGVERKSAMHETSHALL
Tämän keksinnön kohteena on monitoimihalli, joka on tarkoitettu varsinkin urheilijoiden harjoittelu- ja kilpailupaikaksi ja jossa on katsomon reunustama kenttäalue, joka on muodostettu kaksikerroksiseksi siten, että se käsittää kiinteän alemman tason sekä sen päällä olevan koottavan ylemmän tason, joka muodostuu irrallisista tai toisiinsa niveltyvistä elementeistä, jolloin on mahdollista käyttää molempia tasoja samanaikaisesti tai vain alempaa tasoa ylemmän tason ollessa siirrettynä syrjään.
Mainittua tyyppiä oleva kaksitasoinen monitoimihalli on tunnettu FR-patenttijulkaisusta 1 068 653. Kaksitasoisuuden ansiosta hallia voidaan käyttää hyväksi huomattavasti tehokkaammin kuin tavanomaista yksitasoista hallia. Kun hallin ylempi taso on paikallaan, voi hallissa olla yhtaikaa käynnissä esim. kaksi pallopeliharjoitusta. Ylemmällä tasolla, joka näkyy katsomoon, voi myös olla meneillään crttelu samaan aikaan kun harjoitukset alemmalla tasolla jatkuvat. Kun ylempi taso siirretään sivuun, tulee alempi taso näkyviin ja tällöin sitä voidaan käyttää yleisölle tarkoitettujen tilaisuuksien näyttämönä.
Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada kaksitasoiseen monitoimihalliin parannus, jolla edelleen edistetään hallin monikäyttöisyyttä. Tunnusomaista keksinnölle on se, että hallin kaottavaan ylempään tasoon kuuluvat, elementit ovat levyjä, joiden vastakkaiset pinnat ovat keskenään erilaiset ja joissa kumpi tahansa pinta voidaan ylempää tasoa koottaessa panna ylöspäin, jolloin elementeistä on muodostettavissa kaksi erilaista pelikenttää.
Eräälle keksinnön edulliselle sovellutusmuodolle on tunnusomaista se, että kentän kahdella vastakkaisella sivulla on kisknparit, joiden varaan elementit ovat päistään kannatettavissa, ja että kiskoparit on toisessa päässään taivutettu toisistaan erilleen siten, että ne ohjaavat elementit 62171 3 säilytystä varten pystysuoraan asentoon. Tällä saavutetaan se, että kentän ylempää tasoa jälleen koottaessa elementeistä voidaan kumpi tahansa puoli kääntää ylöspäin osaksi muodostuvan kentän pintaa.
Keksintöä selostetaan seuraavassa yksityiskohtaisesti esimerkin avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa
Kuv. 1 esittää erään keksinnön mukaisen monitoimihallin halki leikkausta,
Kuv. 2 esittää kuvion 1 mukaisen hallin sisustaa ylhäältä päin nähtynä,
Kuv. 3 esittää kentän ylempään tasoon kuuluvien elementtien päitä tuettuina kannatinkiskoon,
Kuv. 4 esittää kuvion 3 mukaisia, kannatinkiskojen varassa olevia elementtejä päältä päin nähtynä,
Kuv. 5 esittää kannatinkiskojen päitä sekä elementtien siirtymistä kentän alueelta varastotilaan tai päinvastoin ja
Kuv. 6 vastaa kuviota 5 esittäen elementtien kääntämistä toisin päin.
Kuviossa 1 ja 2 on esitetty monitoimihalli, jossa kenttäalue 1 on kolmelta sivulta katsomon 2 ympäröimä. Kenttä 1, jonka koko voi olla suuruusluokkaa 70 x 40 m on muodostettu kaksikerroksiseksi, mikä on nähtävissä kuviosta 1. Kentän alempi taso 3 on kiinteä ja ylempi taso 4, joka on 5 m alemman tason yläpuolella, muodostuu erillisistä rinnakkaisista elementeistä 5. Elementit 5 ovat pitkänomaisia, kentän reunasta reunaan ulottuvia liimapuuelementtejä, ja piirustusten mukaan kentän ylempitaso 4 muodostuu seitsemästä tällaisesta elementistä. Käytännössä elementtien lukumäärä voi luonnollisesti vaihdel- ! 62171 4 ' ‘ . ί la käytetystä materiaalista ja hallin mitoituksesta riippuen. Elementtien 5 päät on tuettu kentän reunoilla kulkeviin kanna-tinkiskoihin 6, ja näitä kiskoja myöten tapahtuu myös tason 4 kokoaminen ja poissiirtäminen. Halliin kuuluu elementtien 5 säilyttämistä varten katsomon alle järjestetty varastotila 7, jossa myös kannatinkiskojen 6 päät sijaitsevat. Elementit 5 sijoitetaan varastotilaan 7 pystyasentoon, mikä on kuviossa 1 osoitettu katkoviivoin.
Kuvioista 3 ja 4 selviää lähemmin, elementtien 5 liittyminen toisiinsa niiden ollessa levitettynä kentän ylemmäksi tasoksi 4, sekä tapa, jolla elementit on tuettu kannatinkiskoihin 6.
Kiskoja 6 on kentän kummallakin pitkittäissivulla kaksi kappaletta rinnakkain, ja elementit 5 on varustettu päädyistään ulkoneviin akseleihin laakeroiduilla pyörillä ö, jotka on järjestetty liikkumaan kiskoja myöten. Kussakin elementissä 5 on neljä pyörää 8, joilla elementti on tuettu kuhunkin neljästä kannatinkiskosta 6. Elementin toisen pitkittäissivun tuntumassa sijaitsevat pyörät ovat tällöin niillä kannatinkiskoilla, jotka ovat lähempänä elementin päätyjä, ja vastaavasti toisen pitkittäissivun tuntumassa sijaitsevat pyörät ovat niillä kannatinkiskoilla, jotka ovat elementin päädyistä kauempana.
Kentän ylempää tasoa 4 purettaessa siirretään elementtejä 5 kannatinkiskoja 6 myöten kohti varastotilaa 7, jossa kiskot on saatettu kulkemaan siten, että ne kääntävät elementit pystysuoraan asentoon. Kuviossa 5 on nähtävissä kentän reu- f · noilla rinnakkain kulkevan kiskoperin erkaneminen toisistaan siten, että lähempänä elementtien päätyjä oleva kisko kääntyy alaspäin ja vastaavasti kauempana elementtien päädyistä oleva kisko kääntyy ylöspäin. Tämän jälkeen kiskot 6 kääntyvät jälleen yhdensuuntaisiksi ja sijaitsevat toisistaan etäisyydellä joka on yhtä suuri kuin elementin 5 päädyssä olevien pyörien 8 välinen etäisyys. Kun varastotilaan 7 tuotavan elementin 5 etureuna sivuuttaa kiskojen 6 haarautumiskohdan kääntyy elementti aluksi vinosti alaspäin ja nousee lopuksi pystyyn jääden kiskojen keskenään yhdensuuntaisten päiden kannattamaksi.
5 f: 21 71 \ \
Kun kentän ylempää tasoa 4 jälleen tarvitaan, voidaan elementit 5 johtaa vastaavalla tavalla kiskoja 6 myöten takaisin paikoilleen.
Kentän ylempi taso 4 on mahdollista koota myös siten, että elementit 5 tulevat siinä kuviossa 5 esitettyyo nähden käännettyyn asentoon. Tämä tapahtuu kuviossa 6 .esitetyllä tavalla siirtämällä varastosta otettavan elementin 5 alemmalla kiskolla olevaa alareunaa aluksi ylöspäin, jolloin tämä reuna tulee siirtovaiheessa elementin etureunaksi. Ylempää tasoa koottaessa voidaan siis kumpi tahansa elementtien vastakkaisista pinnoista valita kenttäpinnaksi. Tämä tarjoaa mahdollisuuden muodostaa elementtien vastakkaiset pinnat keskenään erilaisiksi, jolloin niistä voidaan muodostaa kaksi erilaista pelikenttää. Elementit voivat siten olla esim. toiselta puoleltaan päällystetyt keinonurme1la, joka soveltuu jalkapallon pelaamiseen ja toiselta puolelta puupinnoitteella, joka soveltuu mm. kori-ja lentopa 1lopelei1le. Elementtien pinnat voivat tällöin olla varustetut pelien vaatimilla rajaviivoilla ym. merkinnöillä sen mukaan , mikä on hallin pääasiallinen käyttötarkoitus.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön erilaiset sovellu tu smuodo t eivät rajoitu edellä esitettyyn esimerkkiin vaan voivat vaihdella oheisten patenttivaatimusten puitteissa. Niinpä esimerkiksi kentän koko ja sen ylempään tasoon kuuluvien elementtien lukumäärä voivat vaihdella. Samaten voivat elementtien pinnoissa käytetyt materiaalit ja pinnoissa mahdollisesti olevat varusteet ja merkinnät vaihdella.
Myöskään se mekanismi, jolla elementtien tuenta ja niiden siirtäminen varastotilaan ja sieltä takaisin on aikaansaatu, ei rajoitu edellä kuvattuun esimerkkitapaukseen. On mm. mahdollista niveltää elementit toisiinsa siten, että ne painuvat varastotilassa haitarimaisesti toinen toisiaan vasten. Kyseisessä sovellutusmuodossa voidaan käyttää samanlaisia kannatinkiskoja mitä piirustuksissa on esitetty, ja ainoastaan elementteihin kuuluvien pyörien asennusta olisi muutettava siten, että pyörät tulisivat sijaitsemaan vierekkäisinä ( 62171
' I
6 · I ' pareina, joista joka toinen olisi elementtejä lähempänä olevalla kiskolla ja joka toinen elementeistä kauempana olevalla kiskolla. Elementtien kääntäminen olisi suoritettavissa siten, että varastotilassa olevien elementtien keskinäiset kiinnityskohdat vaihdettaisiin kussakin tapauksessa elementtien vastakkaiseen päähän. Edelleen on mahdollista, että halliin kuuluu kaksi elementeille tarkoitettua varastotilaa, jotka sijaitsevat kentän vastakkaisilla sivuilla. Hallissa voisi tällöin olla kaksi erilaista elementtisarjaa, joista olisi muodostettavissa neljä erilaista pelikenttää.

Claims (2)

62171
1. Monitoimihalli, joka on tarkoitettu varsinkin urheilijoiden harjoittelu- ja kilpailupaikaksi ja jossa on katsomon [2) reunustama kenttäalue (1), jo‘ka on muodostettu kaksikerroksiseksi siten, että se käsittää kiinteän alemman tason (3) sekä sen päällä olevan koottavan ylemmän tason (4), joka muodostuu irrallisista tai toisiinsa niveltyvistä elementeistä (5), jolloin on mahdollista käyttää molempia tasoja samanaikaisesti tai vain alempaa tasoa ylemmän tason ollessa siirrettynä syrjään, tunnettu siitä, että elementit (5) ovat levyjä, joiden vastakkaiset pinnat ovat keskenään erilaiset ja joissa kumpi tahansa pinta voidaan ylempää tasoa (4) koottaessa panna ylöspäin, jolloin elementeistä on muodostettavissa kaksi erilaista peli kenttää.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen monitoimihalli, tunnettu siitä, että kentän (1) kahdella vastakkaisella sivulla on kiskoparit (6), joiden varaan elementit (5) ovat päistään kannatettavissa, ja että kiskoparit on toisessa päässään taivutettu toisistaan erilleen siten, että ne ohjaavat elementit (5) säilytystä varten pystysuoraan asentoon.
FI810129A 1981-01-16 1981-01-16 Maongverksamhetshall FI62171C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI810129A FI62171C (fi) 1981-01-16 1981-01-16 Maongverksamhetshall

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI810129A FI62171C (fi) 1981-01-16 1981-01-16 Maongverksamhetshall
FI810129 1981-01-16

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI62171B FI62171B (fi) 1982-07-30
FI62171C true FI62171C (fi) 1982-11-10

Family

ID=8514047

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI810129A FI62171C (fi) 1981-01-16 1981-01-16 Maongverksamhetshall

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI62171C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI62171B (fi) 1982-07-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4957288A (en) Putter pool billiard game
US5452963A (en) Crowd control barrier
US5342063A (en) Apparatus for a ball game
HU199310B (en) Track element system for toy vehicles
IT8267945A0 (it) Gioco didattico di selezione di traiettorie percorse da palline
FI62171C (fi) Maongverksamhetshall
US3136545A (en) Portable appliance for delineating a playing field for the game of hopscotch
CA2005683C (en) Portable game apparatus
RU2009670C1 (ru) Комплект для игры
JPS62213787A (ja) 立体迷路状の遊戯施設
ITMI940225V0 (it) Struttura perfezionata per lo svolgimento di un gioco da tavolo simulante un campionato di calcio
US5769756A (en) Sports training apparatus for vertical jump and balance improvement
IT8321971A0 (it) Perfezionamenti in palle da tennis.
US4955617A (en) Kit for board games
US5007651A (en) Kit for board games
RU2011397C1 (ru) Искусственная лыжня
DE202004006875U1 (de) Werbedisplay
DE59301272D1 (de) Ballspielschläger, insbesondere Tennisschläger
DE19709685A1 (de) Mehrzweckanlage für Sport- und Kulturveranstaltungen
ITMI930915V0 (it) Struttura di gioco da tavolo, particolare per la simulazione di giochi come tennis, pallavolo o simili
RU2019238C1 (ru) Игра "петушки"
RU97113378A (ru) Игровая доска для настольных игр
ES2084515T3 (es) Estructura polivalente para la practica simultanea de al menos un deporte.
CN2169456Y (zh) 台面美式足球游戏器具
BE1010520A3 (nl) Speeltuig.

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: TUOMINEN, KALEVI

Owner name: PAANANEN, KALERVO

Owner name: DROCKILA, KALEVI