FI61964C - Foerfarande foer maetning av konsistens i en massa - Google Patents

Foerfarande foer maetning av konsistens i en massa Download PDF

Info

Publication number
FI61964C
FI61964C FI793104A FI793104A FI61964C FI 61964 C FI61964 C FI 61964C FI 793104 A FI793104 A FI 793104A FI 793104 A FI793104 A FI 793104A FI 61964 C FI61964 C FI 61964C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
pulp
consistency
polarization
konsistens
massa
Prior art date
Application number
FI793104A
Other languages
English (en)
Other versions
FI793104A (fi
FI61964B (fi
Inventor
Juha Rapeli
Original Assignee
Kajaani Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kajaani Oy filed Critical Kajaani Oy
Priority to FI793104A priority Critical patent/FI61964C/fi
Publication of FI793104A publication Critical patent/FI793104A/fi
Publication of FI61964B publication Critical patent/FI61964B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI61964C publication Critical patent/FI61964C/fi

Links

Landscapes

  • Investigating Or Analyzing Materials By The Use Of Electric Means (AREA)

Description

[\δτ*Ι [B] (11)KUULUTUSJULKAISU Q
l J ' ' utlAggningsskrift o I ?64 C myönnetty 11 10 1932 ,¾¾¾ ^Patent meddelat ^ ^ (51) Kv.lk?/lnt.CI.3 G 01 K 15/02
SUOMI —FINLAND (21) P«t*ntUI»kwwi»-P«t«»»eiuanf 79310U
(22) HkkamlipAivf — AnaMutlnpdaf 08.10.79 ' * (23) Alkupllvt—Glhlghatsdaf 08.10.79 (41) Tulkit |ulklMk«l — BIMt off*ntll| 09.Ot. 8l
rakifMrllullitu· (M
Patent- och registerstyralaan ' ' AmMcm uthfd och utLskrUtMi pubUnnd 30.06.82 (32)(33)(31) Pyydetty atuoUcaut—B«|ird priorhat (71) Kajaani Oy, Nuaskatu 11, 87^-00 Kajaani **0, Suomi-Finland(FI) (72) Juha Rapeli, Oulu, Suomi-Finland(FI) (7*0 Papula Rein Lahtela Oy (5*0 Menetelmä, massan sameuden mittaamiseksi - Förfarande för mätning av konsistens i en massa
Keksinnön kohteena on menetelmä sellu- ja/tai hiokekuituja sisältävän massan sakeuden mittaamiseksi.
Keksinnön tarkoituksena on tehdä mahdolliseksi erilaisista prosesseista ym. tapahtuva nopea ja tarkka kiinteiden aineosien mittaaminen. Tämä on välttämätöntä esim. prosessien säädön ja prosessien eri vaiheissa esiintyvien aineiden määrien ja ominaisuuksien seurannan vuoksi.
Ennestään tunnetaan keksinnössä tarkoitettujen mittauksien suorittamiseksi lukuisa joukko menetelmiä. Toisaalta on olemassa nestenäytteiden laboratoriokäsittelyyn ja -tutkimukseen perustuvia menetelmiä, jotka eivät sovellu jatkuvaan prosessi-mittaukseen. Toisaalta on olemassa erilaisiin fysikaalisiin ilmiöihin perustuvia mittauksia, kuten optisiin, mekaanisiin, akustisiin ilmiöihin tai röntgensäteisiin perustuvia. Näillä kaikilla on kuitenkin rajoituksena suppea käyttöalue, epätarkkuus tai soveltuvuus vain tietyn tyyppisten aineosa-nesteyhdistelmien mittaamiseen. Samaten ne rajoittuvat yleensä vain yhden ominai- 2 61 964 suuden, kuten sakeuden mitttaamiseen.
Keksinnölle tunnusomaisten seikkojen osalta viitataan vaatimus-osaan.
Keksinnön mukaisella menetelmällä saavutetaan tähän asti tunntit-tuun tekniikkaan verrattuna seuraavia etuja: - mittausmenetelmällä saatava tieto on monipuolista ja kulloiseenkin tilanteeseen sovellettavissa mittaus on kaikissa olosuhteissa jatkuvatoiminen ja tulos on välittömästi käytettävissä mittaus voidaan suorittaa halutusta prosessin kohdasta mitä erilaisimmissa olosuhteissa mittaustulos on olennaisesti riippumaton muista prosessi-suureista kuten paineesta, virtausnopeudesta ja lämpötilasta mittausanturi on konstruoitavissa kestäväksi ja kooltaan halutun suuruiseksi.
Keksinnön mukainen menetelmä pohjautuu aineiden dielektristen ominaisuuksien käyttäytymiseen. Teoreettisesti ja kokeellisesti on tunnettua, että aineissa vallit.-ee tietty riippuvuus aineen permittiivisyyden ja dielektristen häviöiden sekä sähkökentän taajuuden ja polarisaatiomekanismin välillä.
Homogeenisessa aineessa edellä mainittuun riippuvuuteen vaikuttavia mekanismeja ovat avaruusvaraus-, molekyyli-, atomi- ja elektronikuoripolarisaatiot. Taajuutta nostettaessa tapahtuu polarisaation häviäminen tietyllä taajuusalueella. Samanaikaisesti permittiivisyys putoaa nopeasti tasolta toiselle ja dielektrisissä häviöissä havaitaan huippu. Homogeenisilla aineilla em. siirtymä-taajuusalue on tavanomaisesti käytettyjen taajuuksien ulkopuolella, avaruusvarauspolarisaatiolla murto-osahertsejä sekä molekyyli-, atomi- ja elektronikuoripolarisaatrolla gieahertsejä.
3 61964
Nesteiden ja kiinteiden aineiden seoksilla esiintyy em. polarisaatiomekanismien lisäksi ns. rajapintapolarisaatio.
Tämä tarkoittaa partikkeliin sidotun sähkövarauksen siirtymistä partikkelin ja nesteen rajapintaa pitkin. Po. sidottu varaus syntyy siten että partikkeli luovuttaa varauksen nesteeseen tai vastaanottaa sen. Alhaisilla taajuuksilla kussakin partikkelissa ulkoisen kentän aiheuttama polarisaatio saavuttaa tasapainon hyvin lyhyessä ajassa verrattuna po. taajuuteen, jolloin polarisoitumishäviöt jäävät pieniksi.
Korkeilla taajuuksilla taas johtuen po. pintavarai^ten pienestä liikkuvuudesta partikkelin dimensioon nähden polarisoitumista ei ehdi tapahtua, jolloin häviöt jäävät myös pieniksi. Partikkelille tyypillisellä taajuusalueella taas havaitaan huomattava polarisaatiohäviö, tällöin havainnollisesti ajatellen pintavaraukset ulkoisen kentän mukana olennaisesti liikkuvat partikkelin laidasta toiseen.
Teoreettisesti on perusteltu, että neste-partikkeli-rajapintaan muodostuu olennaisesti kaksiatominen kerros siten, että rajapinnalla pintavaraustiheys on vakio. On myös perusteltu teoreettisesti, että em. biatomaarisessa kerroksessa elektronien liikkuvuus on vakio. Sanotusta seuraa, että polarisaation kriittinen taajuusalue riippuu partikkelidimensioista ja myös muodosta. Kokonaishäviöt nesteessä mainitulla taajuusalueella riippuvat partikkeleiden määrästä.
Periaatteessa mittaustapahtuma on seuraavanlainen. Mitataan dielektrisiä häviöitä eri taajuuksilla ao. partikkeleille ominaisella taajuusalueella. Häviöiden määrä eri taajuuksilla edustaa ominaistaajuuksiltaan vastaavien partikkelien määrää nesteessä. Täten on partikkelien kokojakautuma laskettavissa, samaten partikkelien kokonaismäärä nesteessä.
Em. mittaustapahtumassa vaaditaan partikkelien muotoa vastaava kalibrointi. Nyt on kuitenkin mahdollista suorittamalla mittauksia olennaisesti yhden partikkelin mittakaavassa (pienikokoinen anturi, laimennus) saada tilastollisesti riittävä tieto partikkelien muodosta sekä kalibrointiin että mahdollisiin muihin prosessin ohjaustarkoituksiin.
4 61964
Suorittamalla permittiivisyyden (s.o. kapasitanssin) mittauksia rajapintapolarisaation häviämistä pienemmillä taajuuksilla ja nesteessä, jonka permittiivisyys on olennaisesti suurempi kuin mitattavan kiinteän aineen, todetaan pienillä kiinteän aineen pitoisuuksilla voimakasta permittiivisyyden kasvua rajapinta-polarisaation vaikutuksesta ennen kuin nesteen pienevästä tilavuus-osuudesta johtuen seoksen permittiivisyys alkaa voimakkaasti lähestyä kiinteän aineen permittiivisyyttä, esimerkiksi ns. loqaritmi.1 ain mukaisesti. Ilmiötä ei voida käyttää yksiselitteisesti sakcuden tms. määritykseen laajalla alueella, mutta se soveltuu hyvin pienten sakeuksien, esimerkiksi alle 1 %, mittaamiseen.
Käytännön mittauksissa on sellu/hiokekuiduilla vedessä saatu seuraavanlaisia mittaustuloksia. Sakeusalueella 0,1 ... 10 % johtokyky muuttui suhteessa 1:5 ... 1:10 taajuudesta riippuen.
Tästä alueesta oli riippuvuus välillä 0,5 ... 10 % lähes lineaarinen. Johtokyky edustaa mittauksessa ao. dielektrisiä häviöitä.
Eroa oli jonkin verran havaittavissa sellun ja hiokkeen käyttäytymisessä, mikä johtui ilmeisesti juuri erilaisista kuituominai-suuksista. Ilmiö saatiin edullisimmin esiin taajuusalueella 10 ... 100 MHz.
Permittiivisyys kasvaa sakeusalueella 0,1 ... 0,5 % lähes lineaarisesti 20 % ja saavuttaa loivan huipun 1 ... 5 % sakeudessa.
Käytetty anturi oli paksukalvotekniikalla toteutettu ns. sormikuviokondensaattori.
Keksinnön suoja-ala on määritelty oheisissa patenttivaatimuksissa. Laitetekniset suoja-alaan kuuluvat toteutukset ovat tunnettua tekniikkaa, ml. eräät anturikonstrukti t ja tarvittavat elektroniset laskentalaitteistot.
Keksinnön mukaista menetelmää voidaan soveltaa mitä moninaisimmilla aloilla, esim. puunjalostus-, keraamisessa, väri- ja tekstiiliteollisuudessa, samaten esim. jätevesien mittaamisessa.
61964 5
Keksintöä selostetaan seuraavassa yksityiskohtaisesti suoritusesi-merkin avulla viitaten oheiseen piirustukseen.
Esimerkki 1
Pestyn sellun johtokyky määrättiin massan sakeudella 0-5 % taajuuksilla: (1) 5 MHz, (2) 10 MHz, (3) 20 MHz, (4) 50 MHz ja (5) 80 MHz.
Mittaustulokset on esitetty graafisesti liitteenä olevassa kuvassa. Massan dc-johtokyky oli 3-5 juS.
Mittaustulokset osoittavat selvästi riippuvuuden johtokyvyn ja massan sakeuden välillä.

Claims (4)

61 964 6
1. Menetelmä sellu- ja/tai hiokekuituja sisältävän massan sakeu-den mittaamiseksi, tunnettu siitä, että massan johto-kyky ja/tai johtokykyyn verrannollinen sähköinen suure määrätään mittausjännitteen tietyllä taajuusalueella, joka on sopivimmin 10-100 MHz, ja mitattavan massan sakeus määrätään vertaamalla saatua mittaustulosta tunnetun sakeuden omaavalla massalla saatuihin vastaaviin mittaustuloksiin.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mitattavan massan sakeus on 0,1-10 %.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että massan sakeus on 0,5-5 %.
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä määrätään massan permitti-visyys.
FI793104A 1979-10-08 1979-10-08 Foerfarande foer maetning av konsistens i en massa FI61964C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI793104A FI61964C (fi) 1979-10-08 1979-10-08 Foerfarande foer maetning av konsistens i en massa

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI793104 1979-10-08
FI793104A FI61964C (fi) 1979-10-08 1979-10-08 Foerfarande foer maetning av konsistens i en massa

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI793104A FI793104A (fi) 1981-04-09
FI61964B FI61964B (fi) 1982-06-30
FI61964C true FI61964C (fi) 1982-10-11

Family

ID=8512931

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI793104A FI61964C (fi) 1979-10-08 1979-10-08 Foerfarande foer maetning av konsistens i en massa

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI61964C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI793104A (fi) 1981-04-09
FI61964B (fi) 1982-06-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DE2928487A1 (de) Verfahren zur messung der relativen feuchte eines messgutes mit hilfe von mikrowellen im ghz-bereich
CA2284645C (en) Apparatus for capacitive electrical detection
JP3166867B2 (ja) 材料の水分測定装置
FI61964C (fi) Foerfarande foer maetning av konsistens i en massa
US3586971A (en) Microwave apparatus for ascertaining changes in dielectric properties utilizing a slow wave structure
EP0389916B1 (de) Messvorrichtung zur Bestimmung der dielektrischen Eigenschaften von Stoffen
Cutting et al. A capacitance-resistance hygrometer
HU187463B (en) Flow micro-cell of measuring based on measurement of electric conductivity by means of oscillometry
Harris et al. Precise measurement of dielectric constant by the two-fluid technique
DE19848878A1 (de) Verfahren zum Bestimmen physikalischer Größen von ein- oder mehrkomponentigen Flüssigkeiten
FI69372B (fi) Maetmetod och apparat foer maetning av fasta kornaktiga aemnens massfloede och fuktighet eller naogon annan egenskap
Chudobiak et al. An open transmission line UHF CW phase technique for thickness/dielectric constant measurement
DE1155924B (de) Einrichtung zur schichtdickenunabhaengigen Messung des Wasser- oder Wasserstoff-Gehaltes von in Schichten vorliegendem Messgut mit Hilfe von Neutronen
DE3701632A1 (de) Optischer sensor
RU2027162C1 (ru) Плотномер жидких и газообразных сред
WO2019168423A1 (en) Microwave soil moisture sensor based on phase shift method and independent of electrical conductivity of the soil
Hilhorst et al. A dielectric tensiometer
Kraszewski et al. Sensing dielectric properties of arbitrarily shaped biological objects with a microwave resonator
US20240044809A1 (en) Method for measuring substance quantities in a mixture
Van Beek et al. Dielectric behavior of aqueous solutions of sodium polyphosphates of low degree of polymerization
SU1083128A1 (ru) Способ измерени удельного сопротивлени порошкового материала
SU1067421A1 (ru) Способ измерени параметров неоднородных веществ и устройство дл его осуществлени
SU851243A1 (ru) Способ измерени концентрации веществ
SU1053002A1 (ru) Способ определени влажности строительных материалов
Leach et al. Design of a single electrode capacitor for use with moisture meters and similar apparatus

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: KAJAANI OY