FI59965C - Foerfarande vid emballering av artiklar t ex virkespaket eller liknande jaemte anlaeggning foer att genomfoera foerfarandet - Google Patents

Foerfarande vid emballering av artiklar t ex virkespaket eller liknande jaemte anlaeggning foer att genomfoera foerfarandet Download PDF

Info

Publication number
FI59965C
FI59965C FI770184A FI770184A FI59965C FI 59965 C FI59965 C FI 59965C FI 770184 A FI770184 A FI 770184A FI 770184 A FI770184 A FI 770184A FI 59965 C FI59965 C FI 59965C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
holder
roll
web
workstation
roller
Prior art date
Application number
FI770184A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI770184A (fi
FI59965B (fi
Inventor
Helmer Lage Norberg
Original Assignee
Gardmo Edvin Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gardmo Edvin Ab filed Critical Gardmo Edvin Ab
Publication of FI770184A publication Critical patent/FI770184A/fi
Publication of FI59965B publication Critical patent/FI59965B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI59965C publication Critical patent/FI59965C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65BMACHINES, APPARATUS OR DEVICES FOR, OR METHODS OF, PACKAGING ARTICLES OR MATERIALS; UNPACKING
    • B65B11/00Wrapping, e.g. partially or wholly enclosing, articles or quantities of material, in strips, sheets or blanks, of flexible material
    • B65B11/06Wrapping articles, or quantities of material, by conveying wrapper and contents in common defined paths
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65HHANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL, e.g. SHEETS, WEBS, CABLES
    • B65H19/00Changing the web roll
    • B65H19/10Changing the web roll in unwinding mechanisms or in connection with unwinding operations
    • B65H19/12Lifting, transporting, or inserting the web roll; Removing empty core

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Replacement Of Web Rolls (AREA)

Description

R5FH [B] (11) ULUTUSj ULKAISU ς g g , c
Ma 1 J ' ' UTLÄGGN INGSSKRIFT 0 > 7 0 0 igSSj c(45) ^ :j 11 ! ; 1 (51) Kv.ik.Va.3 B 65 B 11/06, B 65 H 19/12
SUOM I — FI N LAN D (21) P«**nttlh»k*mu« —P»t«ntan»eknln| 77018U
(¾¾) H»k*m(*pilyi — AnaMuilnfadag 20.01.77 (23) AlkupMvi—>SlMgh«tadag 20.01.77 (41) Tullut fulklMlol — Mlvlt offmtllf 21.08.77
Patentti· ja rekisterihallitus ............. , . _ _ . . . . __ , (44) Nlhtlvtkilpenon a tcuuLu lk*J*un pvm. — „„ o-,
Patent· och registerstyrelsen ' 1 AntMun utli*d och utUkrifcM pubik«r*d 31.07.81 (32)(33)(31) Pyydetty «uoUcMi-feiinl priority 20.02.76
Ruotsi- Sverige(SE) 7602012-2 (71) Edvin Gardmo AB, Box 1*31, S-851 06 Sundsvall, Ruotsi-Sverige(SE) (72) Helmer Lage Norberg, Sundsbruk, Ruotsi-Sverige(SE) (7M Ruska & Co • (5I*) Menettelytapa tavaroiden, esimerkiksi puutavarapakettien tai sentapaisten päällystämiseksi sekä laitteisto menetelmän toteuttamiseksi - Förfarande vid emballering av artiklar, t.ex. virkespaket eller liknande, jämte anläggning för att genomföra förfarandet Tämän keksinnön kohteena on menetelmä tavaroiden, esimerkiksi puutavarapakettien tai muita puutuotteita olevien pakettien päällystämiseksi suojaavan, sopivammin paperia ja/tai muovia olevan ainesrainan välityksellä, joka on käämitty rullaksi, jolloin rulla sovitetaan pitimeen tavaran yläpuolella olevaan työasemaan, jossa rullalta puretaan tavaran pituuteen sopiva rainan kappale, joka erotetaan rullalta ja sovitetaan tavaran päälle. Erityisesti keksintö kohdistuu menetelmän soveltamiseen puutavarapakettien tai muita puutuotteita, kuten puukuitulevyjä, vaneria tai sentapaisia olevien pakettien käsittelyn yhteydessä.
Aikaisemmin puutavarapakettien päällystämiseksi on käytetty sen tyyppistä laitteistoa, jota ammattipiireissä nimitetään päällystyslaitteistoksi ja johon kuuluu kantava seisova runko, jossa on kaksi pystysuoraa, erillistä jalkaa, jotka ylhäällä on yhdistetty jäykästi toisiinsa vaakasuoran sillan välityksellä, jolloin rungon jalkojen välillä ja sillan alapuolella kulkee kuljetin, jolle puutavarapaketIt syötetään päällystysulokkeen luo ja ohi, sen jälkeen kun ne ovat ohittaneet aikaisemmin yhdistetyn puristus- ja sitomisia!tteiston. Mainitulla sillalle on sovitettu kiinteä pidin ylhäältä ainesrainarul1 an ylhäältäpäin vastaanottamiseksi. Tämän pitimen muodostaa aivan yksinkertaisesti kaksi erillistä ylöspäin avointa alustaa, jotka on sovitettu vastaanottamaan sen tangon tai akselin vastakkaiset päät, jolla rulla on kannatettu.
Lisäksi sillalle on asennettu kaksi yhdessä toimivaa telaa ainesrainan rullalta 2 59965 pois- elt ulossyöttömiseksi. Vaikka tällaiset päällystysulokkeet voivat suorittaa täysin hyvän työn, sitten kun ne on saatettu oikein toimimaan, niissä esiintyy useita vakavia epäkohtia, joita selitetään lähemmin jälempänä.
Ainesrainan sisältämä käsittävä rulla on verraten painava. Käytännössä se voi painaa jopa 1000 kg. Tämä merkitsee sitä, että rulla täytyy koneellisesti nostaa ja viedä sillan yli sekä sen jälkeen laskea sillan yläpuolella olevaan pitimeen, mikä tavallisesti suoritetaan juoksukissan avulla, joka on sovitettu sen rakennuksen katon alapuolelle, johon päällystyslaitteisto on sijoitettu. Kysymyksessä olevan rakennuksen tarkastus osoittaa, että sen katon korkeuden useimmissa tapauksissa määrää juuri päällystyslaitteisto, koska tämä yhdessä tarvittavan ilmatilan kanssa muddostaa rakennuksen korkeimman kohdan. Niinpä on todettu, että pää 1lystyslait-teistoa varten tarvittavan katon korkeus voi olla 1 - 1.5 m korkeampi kuin muuten tarvitaan muita rakennuksessa olevia laitteistoja tai asemia varten. Mitä tämä käytännössä merkitsee kysymyksessä olevassa rakennus- ja käyttötaloudessa, varsinkin energiataloudessa käy selville, kun ajatellaan, että rakennuksen pinta voi nousta jopa tuhansia neliömetrejä. Toisena epäkohtana, joka esiintyy edellä mainituissa päällystyslaitteistoissa, on se seikka, että laitteistoa hoitava koneenkäyttäjä on pakotettu kiipeämään sillalle joka kerran, kun rulla sijoitetaan pitimeen. Tämän on tapahduttava siksi, että rainan etupää eli vapaa pää on sovitettava käsin molempien syöttötelojen väliin, jotka on sovitettu paikalleen sillalle sopivan pienen välin päähän toisistaan. Tämä työ on toisaalta aikaa vievää sekä vaivalloista ja toisaalta siihen liittyy koneenkäyttäjälle tiettyjä onnettomuusvaaroja.
Tämän keksinnön tarkoituksena on edellä esitettyjen epäkohtien poistaminen ja edellytysten aikaansaaminen tarvittavan katon korkeuden alentamiseksi, mikä merkitsee laitteiston hoidon huomattavaa yksinkertaistamista rullaa vaihdettaessa.
Tämä saavutetaan keksinnön mukaan siten, että pidin rullaa vaihdettaessa lasketaan työasemasta etäännytettyyn, sopivimmin tavaran alustan lähellä tai vieressä olevaan lepo- eli varausasemaan, jossa käyttämätön rulla sovi te taan pitimeen, minkä jälkeen pidin saatetaan liikkumaan työasemaan mukaanottaen rulla suunnassa alaspäin ja ylöspäin ja että ainesrainan rullalta purkaminen huolehdi taan kahden yhdessä toimivan syöttötelan tai -yksikön avulla, joista toinen on asennettu paikalleen pitimen työaseman läheisyyteen, kun taas toimen on sovitettu seuraamaan pitimen mukana, jolloin rullalta puretaan ainakin lyhyt rainan osa, joka johdetaan molempien syöttäyksikö iden välisen välin läpi, kun toinen yksikkö yhdessä pitimen kanssa on mainitussa varausasemassa, niin että ralna automaattisesti tarttuu tai kiinnittyy syöttötelojen väliin, kun pidin sekä sen syöttöyksikkö siirretään työasemaan.
Viitaten oheisiin piirustuksiin seuraa keksinnön esimerkiksi valitun sove11utusmuo-don lähempi selitys. Piirustuksissa 3 59965 kuva 1 esittää sivulta nähtynä keksinnön mukaista latteistoa, jossa rullanpitimet on esitetty edellä mainitussa lepo- eli varausasemassa, kuva 2 esittää samoin sivulta nähtynä rullanpitimiä työasemissa, kuva 3 esittää pystysuoraa leikkausta pitimestä sekä mekanismia sen nostamiseksi ja laskemiseksi, jolloin on havainnollistettu myöskin toimimattomassa tilassa leikkain rullalta syötetyn ainesradan katkaisemiseksi, kuva 1» esittää päältä nähtynä yksityiskohtaa pitimestä sekä sen nosto- ja laskumeka-nismi s ta sekä kuva 5 esittää samanlaista leikkausta kuin kuvio 3, mutta leikkaimen ollessa toimivassa asemassa.
Kuvioissa 1 ja 2 esitetään kokonaisuudessaan viitenumerolla 1 merkitty keksinnön mukainen laitteisto,joka on sijoitettu rakennukseen, jonka katto on merkitty viitenumerolla 2. Laitteistoon 1 kuuluu kaksi erillistä , keskenään sopivimmin yhdensuuntaista pylvästä 3, joista ainoastaan toinen näkyy piirustuksissa. Nämä pylväät on yhdistetty ylhäällä toisiinsa yläpalkill a h, niin että muodostuu pääasiallisesti U-muotoinen runko. Pylväiden 3 välillä kulkee kuljetin 5, joka on kannatettu pienen välin päässä rakennuksen lattiasta 6 ja joka tässä tapauksessa käsittää useita poikittain'kuljetussuuntaan nähden sovitettuja rullia tai pyöriä 7, joiden välille ulottuvat levyt tai sillat 8, jotka on tarkoitettu helpottamaan koneenkäyttäjän liikkumista kuljettimella. Kuljettimen tehtävänä on syöttää esimerkiksi käsittelykierrokseen aikaisemmin kuuluvasta puristimesta ja/tai radan valmistus-koneesta puutavarapaketti 9 laitteiston 1 läpi ja ohi.
Piirustuksissa esitetään lisäksi rulla 10 ainesrainoineen 11, joka on tarkoitettu asetettavaksi puutavarapaketin 9 yläpinnalle. Ainesraina 11 voi olla sinänsä tun -nettuun tapaan mitä tahansa sopivaa ainetta, esimerkiksi paperia, muovia tai sentapaista. Käytännössä edullisimpana pidetään tavallisesti rainaa, jonka muodostaa paperialusta, jonka päälle on kiinnitetty sopivimmin vahvistettua muovia oleva pei tekerros.
Rakennuksen kattoon, joka keksinnön ansiosta on mahdollisimman alhaalla, voi haluttaessa oi la sovi tettu juoksukissa 12 rullan 10 käsittelemiseksi. Kuitenkaan juoksu-kissa 12 ei ole välttämätön, koska rullaa 10 voidaan käsitellä yhtä hyvin muidenkin laitteiden, esimerkiksi haarukkatrukin avulla.
Keksinnön periaatteen mukaan laitteistoon 1 kuuluu yleisellä viitenumerolla 13 merkitty rullapidin, joka liikkuu kuviossa 2 esitetyn puutavarapaketin 9 yläpuolella olevan työaseman ja kuviossa 1 esitetyn, työasemasta alaslasketun aseman, sopivimmin lähellä kuljetinta 5 tai sen vieressä olevan lepo- eli varausasemaa,välίIlä, jossa voi tapahtua rullan vaihto.
* 59965
Ajnesradan 11 rullalta 10 purkamiseksi on järjestetty kaksi syöttötelaa 1**, 15, jotka toimivat yhdessä, kun pidin 13 on työasemassa, kuten on esitetty kuviossa 2. Näistä teloista ensin mainittu on asennettu kiinteästi pitimen työaseman läheisyyteen, ts. yläpalkin k läheisyyteen, samalla kun viimeksi mainittu tela on asennettu pitimeen 13 ja sovitettu kulkemaan tämän mukana. Kuten parhaiten käy selville kuviosta 1, tämän järjestelyn ansiosta rainan osa voidaan johtaa siihen väliin ja sen välin läpi,joka muodostuu telojen väliin, kun toinen tela 15 yhdessä pitimen 13 kanssa on a 1 as 1asketussa varausasemassa,mistä seuraa se,että raina tulee automaattisesti tarttumaan tai kiinnittymään telojen väliseen puristuskohtaan, kun nämä viedään lähelle toisiaan, kuten on esitetty kuviossa 2.
Keksinnön mukaiseen laitteistoon kuuluu edelleen kokonaisuudessaan viitenumerolla 16 merkitty leikkein sopivien kappaleiden katkaisemiseksi rullasta 10 syöttövalssien 1*», 15 avulla ulossyötetystä ainesrainasta.
Nyt viitataan kuvioihin 3 " 5, jotka yksityiskohtaisemmin havainnollistavat rullan-pidintä, leikkainta ja mekanismia sekä valssiparin käyttämiseksi että pitimen 13 nostamiseksi ja laskemiseksi. Rullanpltimen 13 pääosan muodostaa pitkänomainen, sopivimmin vaakasuora palkki 17, jonä tässä tapauksessa on Iaatikkopa 1 kki. Tämä palkki ulottuu pääasiallisesti molempien erillisten pylväiden 3 välille ja palkin vastakkaisissa päissä on pari rullia 18, 19, joita ohjataan vastaavissa pylväissä olevien ohjaimien ta? ohjausrul1 ien avulla. Kannatuspalkkiin 17 on asennettu kaksi uloketta 2Q, joista ainoastaan toinen on esitetty piirustuksissa. Tässä tapauksessa kummassakin ulokkeessa 20 on pääasiallisesti V-muotoinen alusta 21 rullasta 10 ulkonevan kannatuse1 imen vastaanottamiseksi, jonka tässä tapauksessa muodostaa rullan läpi kulkevan tangon 22 vastakkaiset päät. Ainakin toinen uloke on edullisesti aseteltavissa eri asemiin kannatuspalkin pituussuunnassa pituudeltaan eri taiten rullien, vastaavasti kannatuselimien vastaanottamiseksi. Esitetyssä esimerkissä uloke 20 on aseteltavissa eli siirrettävissä palkin pituussuunnassa sen ansiosta, että uloke on sovitettu haalla koukun 23 välityksellä palkin 17 ylempään takakulmaan hitsattuun tartuinviitoittimeen. Kuten kuviosta 3 käy selville, kannatuspalkki 17 on mekaanisesti salvattavissa eli lukittavissa esitettyyn työasemaan kahden pidäke-laitteen 2¾ välityksellä, jotka on sovitettu vastaaviin pylväisiin. Kumpikin pidäke-laite on salpatyyppiä ja siihen kuuluu nivelen 25 ympäri kääntyvä kappale, jossa on viistoon asetettu reuna 26 sekä vaakasuora olakereuna 27, jota vasten palkki nojaa. Mahdollisesti olakereuna voi olla varustettu säätölaitteella, kuten on esitetty piirustuksissa. Pidäkelaitteen 2k alaskääntäminen salapausasennosta suoritetaan pidäkelaitteen yläosaan niveltyvästi liitetyn käyttötapin 28 välityksellä.
Ensimmäinen syöttötela 1*» on sovitettu pylväiden 3 väliseen tilaan ja on käytettävissä ensimmäisen, sopivimmin yläpalkin päälle kiinnitetyn moottorin 29, esimer- s 59965 / kiksi sähkömoottorin välityksellä, samalla kun toinen tela 15 on pyöritettävissä joutokäynnissä ja on yhdistetty sopivilla kiinnikkeillä 30 kannatuspalkkiin 17. Joutokäynti telan 15 kiinnikkeet on muodostettu edullisesti siten, että kysymyksessä oleva tela nojaa peräänantavasti käyttöte laa 14 vasten. Lisäksi molemmissa teloissa on joustavat tai peräänantavat ulko-osat, jotka varmistavat rainan 11 hyvän kiinnittymisen telojen väliseen puristuskohtaan.
Keksinnön erään edullisen sovellutusmuodon mukaan mainittu moottori 29 on järjestetty ensimmäisen telan 14 käyttämistä ja pitimen 13 sekä nostamista että laskemista varten. Tätä tarkoitusta varten tela 14 on toisaalta yhteydessä moottorin kanssa voimansiirtolaitteen 31 välityksellä, joka aina aikaansaa telan pyörimisen riippuen moottorin pyörimissuunnasta ja toisaalta on yhteydessä kahden, kokonaisuudessaan viitenumerolla 32 merkityn ketjulaitteen kanssa, joista ainoastaan toinen on esitetty piirustuksissa. Molemmat ketjulaitteet on siis sovitettu telan 14 vastaaviin päihin. Esitetyssä tapauksessa voimansiirtolaitteen 31 muodostaa aivan yksinkertaisesti päätön ketju, joka yhdistää hammaspyörän moottorin lähtöaksel11 la olevan vastaavan hammaspyörän 33 kanssa, joka on kiinnitetty telan akselitappi in 34 (ks.kuva 4). Kumpaankin ketjulaitteeseen 32 kuuluu ketju 35, jossa on ainakin yksi pää 36, joka on kiinnitetty yläpalkkiin tai pylvääseen ja joka ketju kulkee kiinteästä päästä 36 silmukkana vuorostaan pitimeen 13 sovitettuun joutokäynti pyörän 37, yläpalkkiin, sopivimmin pystysuorasti joutopyörän 37 yläpuolelle sovitetun ensimmäisen taittopyörän 38 ja ensimmäisen telan 14 akseli tapin kanssa yhdistetyn yksitiekytkimen 39 (ks.kuva 4),yli, joka pyörii vapaasti, kun telaa käytetään rainaa ulossyöttävässä pyörimissuunnassa, mutta joka pyörii mukana eli tarttuu ketjuun, kun tela pyörii vastakkaiseen pyörimissuuntaan sekä toisen taittopyörän 40 yli, jonka tehtävänä on varmistaa ketjun lomistuminen yksitiekytkimen 39 kanssa. Esitetyssä esimerkissä ketju 35 jatkuu toisesta taittopyörästä 40 varastosIImukkana 41, jonka pää on kiinnitetty yläpalkkiin 4, jolloin toisen taittopyörän ja kiinnitetyn pään 42 väliin on sovitettu luotlmainen paino 43, Joka on sovitettu pitämään ketju oikein jännitettynä. Pitimen 13 nostaminen ja laskeminen aikaansaadaan moottorin pyörimisen johdosta jompaan kumpaan pyörimissuuntaan joutokäyntipyörän 37 j-a yksi-tiekytkimen 39 välisen ketjusilmukan lyhenemisen, vastaavasti pitenemisen vaikutuksella.
Kuten kuviosta 5 käy selville, leikkaimeen 16 kuuluu pylväiden tai ytäpalkin kanssa yhdistetty, pääasiallisesti syöttötelojen 14, 15 kanssa yhdensuuntainen, edestakaisin liikkuta leikkuulaite, jonka muodostaa toisen moottorin 43 välityksellä käytettävä sahan terä 44. Tämä leikkuulaite on liikuteltavissa pylväiden väliin ulottuvan erillisen kannatuspalkin 45, esimerkiksi laatikkopalkin suunnassa, jossa on ohjaimet tai johteet leikkuulaitetta varten. Tässä tapauksessa mainittuina johteina on kaksi toisiaan kohti suunnattua ohjausviivoitin ta 46, joiden kanssa on otteessa 6 59965 sopiva lukumäärä laipalla varustettuja ohjauspyöriä *»7, jotka sijaitsevat moottoria A3 kannattavassa jalustassa. Keksinnön mukaan tätä toista moottoria A3 käytetään sekä sahan terän AA pyörittämiseen että leikkuula?tteen siirtämiseen kannatuspalkkia pitkin, jolloin moottorina on tavallisesti ilmajäähdytteinen sähkö-moottori, jonka puhallin on korvattu sahan terällä ja jonka lähtöakseli kartioham-maspyörän välityksellä on yhteydessä kartiohammaspyörän A8 kanssa, joka vuorostaan on yhteydessä kannatuspalkklin kiinnitetyn, pitkittäin kulkevan hammastangon A9 kanssa. Näin on ilmeistä, että moottorin A3 pyöriminen aikaansaa sekä sen, että moottori siirtyy jompaan kumpaan suuntaan kannatuspalkkia pitkin ja sen, että sahan terä AA tulee pyörimään jompaan kumpaan pyörimitssuuntaan.
Kannatuspalkki A5 käsittää pitimen 13 puoleisen levyn tai sentapaisen, sopivimmin suorine alareunoineen 50, joka sijaitsee suunni 1leensamalla tasolla, joka on piti-meen yhdistetyn levyn 52 vastaavan reunan 51 kohdalla tai vähän sen alapuolella, kun pidin on työasemassa, kuten on esitetty kuviossa 5. Kummastakin vastakkaisesta päästään kannatuspalkki A5 on laakeroitu kääntyvästi nivelien 53 ympäri, jotka on sijoitettu epäkeskisesti palkin painopisteeseen nähden , (jonka määrää ei ainoastaan palkki,vaan myöskin siihen kuuluvat muut osat). Tämä aikaansaa sen, että palkki itsetoimivasti pyrki? kiertymään kuviossa 5 esitettyyn toiminta-asentoon, jossa mainitut molemmat levyreunat 50, 51 lähenevät toisiaan. Kuten tästä kuviosta käy selville, sahan terä AA on sijoitettu ensin mainitun levyreunan 50 välittömään läheisyyteen, jolloin ainesraina 11 on sovitettu syötettäväksi molempien levyreuno-jen väliin. Tästä seuraa, että raina voi tukevasti pysyä levyreunojen 50, 51 välissä, vaikka sahan terä liikkuu kannatuspalkin pituussuunnassa rainan katkaisemisen aikana. Keksinnön mukaan leikkuulaitteen tai moottorin A3 johteet tai ohjaus-viivoittimet voivat molemmista vastakkaisista päistään olla käännettävissä pitimes-tä 13 poispäin, niin että moottori ja siten sahan terä AA liikeradan alussa ja lopussa etääntyvät ainesrainasta, joka tullaan katkaisemaan tai on katkaistu. Myöskin on ajateltavissa antaa palkkia pitkin liikkuvan leikkuulattteen toimia yhdessä ohjauslaitteiden kanssa, jotka on kiinnitetty erikseen yläpalkkiln A tämän vastakkaisten päiden läheisyyteen, jolloin palkki A5 Ja kaikki siihen kuuluvat osat etääntyvät levystä 52 leikkuulaitteen liikeradan alussa ja lopussa.
Kuten kuviosta 5 käy selville, pitimen 13 pidäkelalte 2A on yhdistetty kannatus-palkin A5 levyn A9 kanssa käyttötapin 28 välityksellä, niin että kannatuspalkin levyn etäännyttäminen pitimen levystä 52 kiertämällä kannatuspalkkia myötäpäivään kuvtossa 5 aikaansaa sen, että pidäkelaite vapautuu salpausasemastaan pitimen 13 laskemisen sallimiseksi. Kannatuspalkkiin A5 tai sen levyyn on yhdistetty käyttö-varsi 5A kannatuspalkin käsin kiertämistä varten.
59965
Selitetty laitteisto toimii seuraavalla tavalla:
Kuvioissa 2 ja 5 esitetyssä työasemassa pidin 13 on nostettu rungon yläpalkln 4 luo, jossa asemassa pidin nojaa vastaavien pylväiden molempia pidäkeläitteita 24 vasten. Ainesrainan 11 rullalla 10 ulossyöttäminen tapahtuu telaparin 14, 15 avulla, jolloin käyttävä tela 14 ensimmäisen moottorin 29 välityksellä saatetaan pyörimään kuvioissa myötäpäivään. Tällöin yksitiekytkin 39 pyörii vapaasti. Sitten ainesrainan tietty pituus, joka on syötetty rullaita,katkaisten sahan terän 44 välityksellä, joka moottorin 43 välityksellä selitetyllä tavälla saatetaan liikkumaan poikittain rainan syöttösuuntaan .nähden. Samanaikaisesti rainan rullalta ulossyöttä-misen kanssa saatetaan luonnollisesti myöskin puutavarapaketti 9 liikkumaan kulje-tinta 5 pitkin. Tätä toimintaa voidaan jatkaa siksi, kunnes koko rullalla oleva aines on käytetty.
Kun uusi rulla on sovitettava pitimeen 13, menetellään seuraavalla tavalla. Molemmat moottorit 29 ja 43 pysäytetään ja kannatuspalkki 45 asetetaan kuviossa 3 esitettyyn asentoon, jolloin moottori 43 on viety sivulle ja levy 49 etäännytetty kappaleen matkaa pitimen levystä 52. Pitimen 13 painon vapauttamiseksi pidäke1 aitteesta 24 ja pidäke-laitteen vapauttavaan asemaan aiaskääntämisen mahdollistamiseksi saatetaan nyt pidin liikkumaan pieni matka ylöspäin pidäkelaitteen yläpuolelle. Tämä tapahtuu siten, että ensimmäinen moottori 29 saatetaan pyörimään vastakkaiseen suuntaan, mikä merkitsee sitä, että tela 14 pyörii vastapäivään. Tällöin yksitiekytkin 39 tulee toimivaksi, minkä johdosta telan pyöriminen vastapäivään aikaansaa yksi tie-kytkimen ja kiinteän pään 36 välisen ketjusilmukan pituuden pienenemisen, mistä on seurauksena, että joutokäyntipyörään 18 ripustettu pidin nousee pienen matkan.
Tämän lyhyen nousemisen pituus voidaan määrätä rajakatkaisimelIa tai sentapaisella, joka keskeyttää moottorin pyörimisen heti, kun pidin on jättänyt pidäkelaitteen.
Tässä vaiheessa pidäkelaite viedään salpaavasta asemasta pois kiertämällä kannatus-palkkia 45 myötäpäivään käyttövarren 54 avulla, jolloin tappi 28 tulee kääntämään pidäkelaitetta alaspäin. Nyt koko ajan pitimen paino vaikuttaa yksitiekytkimeen 39, jolloin tämä aina pysyy toimivana. Pidin laskeutuu jatkuvasti kuviossa 1 esitettyyn asemaan ensimmäisen moottorin 21 myötäpäivään pyörimisen vaikutuksesta. Heti kun pidin on ohittanut pidäkelaitteen 24 paikan, tämä voi esimerkiksi jousen vaikutuksesta palata salpausasemaansa. Kun pidin on saavuttanut kuviossa 1 esitetyn lepo-eli varausasemansa, keskeytetään moottorin 29 pyöriminen (tämä Voi tapahtua esimerkiksi vaikuttama!la pylvään alaosaan sijoitetulla rajakatkaisimella).
PääUystysasemassa poistetaan käytetyn rullan kannatustenko 22, minkä jälkeen uusi rulla sovitetaan pitimen molempiin alustoihin 21. Tämä voi tapahtua esimerkiksi kuviossa 1 esitetyn juoksukissan 12 välityksellä tai jollakin muulla sopivalla tavalla. Nostettaessa pidin työasemaansa saatetaan moottori 29 uudelleen käyntiin vastapäivään, mikä aikaansaa yksitiekytkimcn 39 ja ketjun kiinteän pään 36 väliin ulottuvan β 59965 ketjusilmukan pituuden pienenemisen. Kun kannatuspalkki 17 ohittaa pidSkeiaitteen 2k, tämä tulee viistosti asetetun reunan 26 ansiosta automaattisesti kulkemaan alaspäin ja pääsemään pitimen ohi, jolloin pidäkelaite välittömästi palaa salpaus-asemaansa , he ti kun palkki on kokonaan ohittanut sen. Kun pidin on tullut työasemaansa, vaihdetaan moottorin pyörimissuunta , mikä aikaansaa sen, että yksitie-kytkin pyörii vapaana, niin että ketjulaitteen 32 toiminta lakkaa ja toisaalta sen, että tela 1*» alkaa ainesrainan 11 syötön.
Huomataan, että ainesrainan 11 ensimmäinen osa asetetaan joutokäynti telan 15 päälile jo kun pidin on kuviossa 1 esitetyssä varausasemassa, minkä johdosta ainesraina automaattisesti kiinnittyy telojen väliseen puristuskohtaan heti, kun pidin saavuttaa työaseman.
Keksinnön mukaiset edut ovat ilmeiset, koska selitetty laitteisto vaatii korkeus-suunnassa tavattoman pienen tilan, minkä ansiosta saavutetaan huomattavia rakennus-ja lämpö taloude 11is ia säästöjä. Lisäksi rullien vaihto yksinkertaistuu, koska kysymyksessä oleva ainesraina automaattisesti kiinnittyy syöttötelojen väliin selitetyllä tavalla.
On selvää, että keksintö ei ole rajoitettu selitettyyn ja piirustuksissa esitettyyn sovel lutusmuotoon. Niinpä esimerkiksi on ajateltavissa tehdä runko 3,1» sekä pidin 13 muulla tavalla kuin on esitetty. On myöskin mahdollista tehdä laitteisto lisälaitteeksi välittömästi puutavarapuristimeen eikä itsenäiseksi laitteistoksi. Edelleen leikkaimet 16 voidaan tehdä muulla mielivaltaisella tavalla samoin kuin mekanismi pitimen nostamiseksi ja laskemiseksi. Niinpä on ajateltavissa selitetyn ketjulaitteen sijasta käyttää sen tyyppisiä ruuvimutteri sovi telmaa, jota tavallisesti käytetään esimerkiksi torninostureissa tai hisseissä. Eräässä tällaisessa sovi telmassa pidintä voi kannattaa mutterit, jotka ovat otteessa kahden erillisen pystysuoran ruuvin kierteiden kassa, jolloin mutterit ovat kierrettävissä joko paikallaan olevii») ruuveihin nähden tai päinvastoin ruuvit ovat kierrettävissä paikallaan oleviin muttereihin nähden. Esitetyn esimerkin kanssa vastaavalla tavalla on muun muassa mahdollista käyttää yhtä ja samaa moottoria sekä syöttötelan käyttämiseksi, että pitimen nostamista ja laskemista varten, koska moottori sopivien voimansiirto-laitteiden välityksellä sovitetaan käyttöyhteyteen niiden kierrettävien ruuvien kanssa, jotka ovat klerretartunnassa pitimen vastakkaisissa päissä olevien kiinteiden muttereiden kanssa. Luonnollisesti on myöskin ajateltavissa tehdä laitteisto siten, että se soveltuu muiden esineiden kuin juuri puutavarapakettien tai sentapaisten päällystämiseen. Niinpä keksin töä voidaa vaihdella monella tavalla seuraavien patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (12)

  1. 9 59965
  2. 1. Menetelmä tavaroiden, esimerkiksi puutavarapakettien tai muita puutuotteita olevien pakettien päällystämiseksi suojaavan, sopivimmin paperia ja/tai muovia olevan ainesrainan (11) välityksellä, joka on käämitty rullaksi (10), jolloin rulla sovitetaan pitimeen (13) tavaran (9) yläpuolella olevaan työasemaan, jossa rullalta puretaan tavaran pituuteen sopiva rainan kappale, joka erotetaan rullalta ja sovitetaan tavaran päälle, tunnettu siitä, että pidin (13) rullaa vaihdettaessa lasketaan työasemastaan (kuva 2) etäännytettyyn, sopivimmin tavaran (9) alustan (5) lähellä tai vieressä olevaan lepo- eli varausasemaan (kuva 1), jossa käyttämätön rulla (10) sovitetaan pitimeen, minkä jälkeen pidin saatetaan liikkumaan työasemaan mukaanottaen rulla suunnassa alaspäin ja ylöspäin ja että ainesrainan rullalta (10) purkaminen huolehditaan kahden yhdessä toimivan syöttö-telan tai -yksikön (1*t, 15) avulla, joista toinen (1^) on asennettu paikalleen pitimen työaseman läheisyyteen, kun taas toinen (15) on sovitettu seuraamaan pitimen mukana, jolloin rullalta puretaan ainakin lyhyt rainan osa, joka johdetaan molempien syöttöyksiköiden välisen välin Väpi, kun toinen yksikkö (15) yhdessä pitimen (13) kanssa on mainitussa varausasemassa , niin että raina automaattisesti tarttuu tai kiinnittyy syöttötilojen (1*», 15) väliin, kun pidin sekä sen syöttö-yksikkö (15) siirretään työasemaan.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pidin (13) saatetaan liikkumaan pystysuorasti.
  4. 3. Laitteisto tavaroiden, esimerkiksi puutavarapakettien tai muita puutuotteita olevien pakettien päällystämiseksi suojaavan, sopivimmin paperia ja/tai muovia olevan ainesrainan (11) välityksellä, Joka on käämitty rullaksi (10), jolloin rulla sovitetaan pitimeen (13) tavaran (9) yläpuolella olevaan työasemaan, jossa rullalta purettu tavaran pituuteen sopiva rainan kappale, joka erotetaan rullalta , sovitetaan tavaran päälle patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukaan, tunnettu siitä, että pidin (13) on liikkuva tavaran (9) yläpuolella olevasta työasemasta (kuva 2) ja työasemasta alaslaskettuun, sopivimmin tavaran alustan (5) lähellä tai vieressä olevaan lepo- eli varausasemaan, jossa voi tapahtua rullan vaihto ja että ainesrainan (11) rullalta purkamiseksi on sovitettu kaksi yhdessä toimivaa syöttötelaa tai -yksikköä (1*», 15). josta ensimmäinen (14) on asennettu paikalleen pitimen työaseman läheisyyteen, kun taas toinen (15) on asennettu pitimeen ja sovitettu seuraamaan tämän mukana, jolloin rainan osa on johdettavissa syöttötelojen väliseen väliin ja sen läpi, kun toinen yksikkö yhdessä pitimen (13) kanssa on mainitussa varausasemassa, minkä ansiosta raina automaattisesti tarttuu tai kiinnittyy mainittujen yksiköiden väliin, kun nämä viedään vierekkäin. 10 599 6 5 k. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että pidin (13) on liikkuva pystysuunnassa.
  5. 5. Patenttivaatimusten 3 tai k mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että pidin (13) käsittää pitkänomaisen, sopivasti vaakasuoran palkin (17), jonka molempia vastakkaisia päitä ohjataan sopivimmin pyörien(18, 19) avulla johteiden välityksellä kahdessa erillisessä, keskenään yhdensuuntaisessa pylväässä (3),
  6. 6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että molemmat pylväät (3) ylhäällä on yhdistetty toisiinsa yläpalkin (k) välityksellä, muodostaen pääasiallisesti U-muotoisen rungon.
  7. 7. Jonkin patenttivaatimuksen 5 ~ 6 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että kannatuspalkissa (17) on kaksi uloketta (20), joissa kummassakin on alusta (21) rullasta ulkonevien kannatuselimien (22) , esimerkiksi rullan läpi kulkevan tangon molempien vastakkaisten päiden vastaanottamiseksi.
  8. 8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että ainakin toinen uloke (20) on aseteltavissa eri asemiin pitkin kannatuspalkin pituusulottu-vuutta eri pituisten rullien vast, kannatuselimien vastaanottamiseksi.
  9. 9. Jonkin patenttivaatimuksen 5-8 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että ensimmäinen syöttötela (14) ulottuu molempien pylväiden väliite ja on käytettävissä ensimmäisen, sopivimmin yläpalkin (k) päälle sijoitetun moottorin (29), esimerkiksi sähkömoottorin välityksellä, kun taas toinen telia (15) on pyöritettävissä joutokäynnissä ja on yhdistetty sopivien kiinnikkeiden (30) välityksellä kannatuspalkin (17) kanssa pääasiallisesti yhdensuuntaisesti tämän kanssa.
  10. 10. Jonkin patenttivaatimuksen 5 - 9 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että kannatuspalkki (17) on mekaanisesti salvattavissa tai lukittavissa mainittuun työasemaan kahden pidäkelaitteen (2k) välityksellä.
  11. 11. Patenttivaatimusten 9 tai 10 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että ensimmäinen moottori (29) on sovitettu sekä ensimmäisen telan (1k) käyttämiseksi että pitimen (13) nostamiseksi ja laskemiseksi , mitä tarkoitusta varten mainittu tela (14) toisaalta on yhteydessä moottorin kanssa voimans?irtolaitteen (31) välityksellä, joka aina huolehtii telan pyörimisestä riippuen moottorin pyörimis- " 59965 suunnassa ja toisaalta on yhteydessä kahden ketjumekanismin (32) kanssa, joista kumpikin käsittää ketjun (35), jossa on ainakin yksi pää (36), joka on kiinnitetty runkoon tai yläpalkkiin ja joka kiinnitetystä päästä (36) kulkee silmukkana vuorostaan pitimeen (13) sovitetun joutokäynti pyörän (37). ensimmäisen ta?ttopyörän (38) kautta, joka on sovitettu runkoon pitimen yläpuolelle, ensinmäisen telan (14) kanssa yhdistetyn yksitiekytkimen (39) kautta, joka pyörii vapaasti, kun telaa käytetään rainaa (11) syöttävään pyörimissuuntaan, mutta joka seuraa mukana tai tarttuu ketjuun, kun tela liikkuu vastakkaiseen pyörimissuuntaan sekä toisen taitto-pyörän (40) kautta, joka varmistaa ketjun tartunnan yksitiekytkimen kanssa, jolloin pitimen (13) nostaminen ja laskeminen aikaansaadaan moottorin pyörimisen johdosta jompaan kumpaan suuntaan joutokäynti pyörän (37) ja yksitiekytkimen (39) välille ulottuvan ketjusilmukan pituuden oheisei la pienenemisellä vast, suurenemisella.
  12. 12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että ketju (35) jatkuu toisesta ta i ttopyörästä (40) varastoa i lmukaks i (M), johka pää (42) on kiinnitetty runkoon tai sen yläpalkkiin, jolloin taittopyörän (40) ja kiinnitetyn pään (42) väliin on sovitettu luotimainen paino (43) ketjun pitämiseksi oikein jännitettynä. 12 59965
FI770184A 1976-02-20 1977-01-20 Foerfarande vid emballering av artiklar t ex virkespaket eller liknande jaemte anlaeggning foer att genomfoera foerfarandet FI59965C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7602012A SE400245B (sv) 1976-02-20 1976-02-20 Forfarande vid emballering av artiklar, t ex virkespaket samt anleggning for genomforande av forfarandet
SE7602012 1976-02-20

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI770184A FI770184A (fi) 1977-08-21
FI59965B FI59965B (fi) 1981-07-31
FI59965C true FI59965C (fi) 1981-11-10

Family

ID=20327062

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI770184A FI59965C (fi) 1976-02-20 1977-01-20 Foerfarande vid emballering av artiklar t ex virkespaket eller liknande jaemte anlaeggning foer att genomfoera foerfarandet

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI59965C (fi)
SE (1) SE400245B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
SE7602012L (sv) 1977-08-21
FI770184A (fi) 1977-08-21
SE400245B (sv) 1978-03-20
FI59965B (fi) 1981-07-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3908836A (en) Apparatus for supplying sheets to a sheet processing machine in successive stacks
US7784252B2 (en) Unit for positioning a sheet of film to cover the tops of product groups
US10723568B2 (en) Bottom up lumber stacker
JPS6259027B2 (fi)
CA2600068C (en) Loaf end trimming station for a slicing machine
CA1068213A (en) Double downstacker with side-shifting conveyor
US3923157A (en) Bar handling and length determining apparatus
US7040207B2 (en) Log merchandiser
FI59965C (fi) Foerfarande vid emballering av artiklar t ex virkespaket eller liknande jaemte anlaeggning foer att genomfoera foerfarandet
US4772169A (en) Device for providing signature stacks with endboards and for the conveyance of said stacks in stackers for printing works and the like
CN110370324B (zh) 一种包装材料切割装置
CN116079139B (zh) 一种铜排板件分切生产设备
US3727744A (en) Apparatus for overturning stacked sheet material
US20210198074A1 (en) Stacking machine for handling individual sheets and a sheet dispensing system for providing individual sheets
US4130206A (en) Sheet piling machine with classifier and multiple piling arrangements
CN213703711U (zh) 一种裁板机
EP1674221B1 (en) Device for crosscutting lengths of wood
CN109808009B (zh) 一种剖竹机上料结构
US5421887A (en) Method and apparatus for applying adhesive to sheet insulation
CN110356654B (zh) 一种包装材料预处理设备
CN113954493A (zh) 一种防水保温一体板的在线复合生产线
US4969639A (en) Method and means of notching sheets
CA2121401C (en) Tilt cradle breakdown hoist
CN219339804U (zh) 一种瓦楞纸板的捆绑装置
CN216175628U (zh) 一种压瓦机

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: EDVIN GARDMO AB