FI20207018A1 - Kiinnitysmenetelmä ja kiinnike - Google Patents

Kiinnitysmenetelmä ja kiinnike Download PDF

Info

Publication number
FI20207018A1
FI20207018A1 FI20207018A FI20207018A FI20207018A1 FI 20207018 A1 FI20207018 A1 FI 20207018A1 FI 20207018 A FI20207018 A FI 20207018A FI 20207018 A FI20207018 A FI 20207018A FI 20207018 A1 FI20207018 A1 FI 20207018A1
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
fastener
fastening
flexible
bracket
frame
Prior art date
Application number
FI20207018A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI128872B (fi
Inventor
Ari Pirinen
Original Assignee
Ari Pirinen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ari Pirinen filed Critical Ari Pirinen
Priority to FI20207018A priority Critical patent/FI128872B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI20207018A1 publication Critical patent/FI20207018A1/fi
Publication of FI128872B publication Critical patent/FI128872B/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E06DOORS, WINDOWS, SHUTTERS, OR ROLLER BLINDS IN GENERAL; LADDERS
    • E06BFIXED OR MOVABLE CLOSURES FOR OPENINGS IN BUILDINGS, VEHICLES, FENCES OR LIKE ENCLOSURES IN GENERAL, e.g. DOORS, WINDOWS, BLINDS, GATES
    • E06B5/00Doors, windows, or like closures for special purposes; Border constructions therefor
    • E06B5/01Trap-doors
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04FFINISHING WORK ON BUILDINGS, e.g. STAIRS, FLOORS
    • E04F19/00Other details of constructional parts for finishing work on buildings
    • E04F19/08Built-in cupboards; Masks of niches; Covers of holes enabling access to installations
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E06DOORS, WINDOWS, SHUTTERS, OR ROLLER BLINDS IN GENERAL; LADDERS
    • E06BFIXED OR MOVABLE CLOSURES FOR OPENINGS IN BUILDINGS, VEHICLES, FENCES OR LIKE ENCLOSURES IN GENERAL, e.g. DOORS, WINDOWS, BLINDS, GATES
    • E06B5/00Doors, windows, or like closures for special purposes; Border constructions therefor

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Connection Of Plates (AREA)

Abstract

Tämän keksinnön kohteena on kiinnitysmenetelmä, jota käytetään erilaisissa kohteissa (3) käytettävien luukkujen (8) irrotettavasti/avattavasti kiinnittämiseen, joita luukkuja käytetään huolto-, tarkkailu-, mittaus-, säätö-, sulku/avauslaiteiden peittämiseen, tai rakenteiden vaurioiden peittämiseen, luukku (8) kiinnitetään irrotettavasti/avattavasti yhdellä tai useammalla kiinnikkeellä, jolla on runko (1). Keksinnölle on tunnusomaista se, että kiinnitysmenetelmän kiinnike kiinnittyy kohteeseen (3) kiinnikkeen rungon (1) ja erillisen joustokiinnikkeen (4) välisellä kohteesta aiheutuvalla puristusvoimalla, joka puristusvoima pitää joustokiinnikkeen (4) paikoillaan rungossa (1), puristusvoiman taivuttaessa joustokiinnikettä (4) jolloin joustokiinnikkeen (4) lukitsin (4a) on vasten rungon (1) pintaa, kiinnikkeen runko (1) muodostuu L-kirjaimen muotoon taivutetusta levystä, jonka ensimmäisellä sivulla, joka on säätörunko (1b), jossa on kaksi tai useampi tasaisin välein oleva kiinnitysaukko (1bc), joustokiinnike (4) on pujotettu pujotuspäästä (4e) säätörungon (1b) kiinnitysaukon (1bc) läpi jolloin joustokiinnikkeen kiinnityskohta (4c) on säätörungon (1b) kohteen (3) puolella, kohde (3) on magneettirungon (1a) ja joustokiinnikkeen (4) kiinnityskohdan (4c) välissä, rungon (1) L-kirjaimen toinen sivu on magneettirunko (1a) jossa on yksi tai useampi kestomagneetti (2) jonka vertovoimalla luukku (8) kiinnittyy vasten kestomagneettia (2).

Description

KIINNITYSMENELMÄ JA KIINNIKE
KEKSINNÖN KOHDE Tämän keksinnön kohteena kiinnitysmenetelmä ja kiinnike, jota käytetään erilaisissa — kohteissa käytettävien luukkujen irrotettavasti/avattavasti kiinnittämiseen, joita luukkuja käytetään huolto-, tarkkailu-, mittaus-, säätö-, sulku/avauslaiteiden peittämiseen, tai ra- kenteiden vaurioiden peittämiseen.
TEKNIIKAN TASO — Nykyisin luukut, joita luukkuja käytetään huolto-, tarkkailu-, mittaus-, säätö-, sul- ku/avauslaiteiden peittämiseen. Nykyisin huolto- tai käyttöluukut ovat kiinnitetty kehyk- sistään yleisimmin ruuveilla, rakennukseen, laivaan, koneeseen, kulkuneuvoon tai vas- taavaan huolto- tai käyttöluukulle tehtyyn aukkoon. Kehys ja luukku ovat yleisimmin valmistettu jostakin tunnetusta metallista. Kehys ja luukku voi olla valmistettu jostakin — muusta materiaalista, esim. puusta, vanerilevystä, kuitulevystä tai vastaavasta, em. mate- riaalista valmistetut kehykset kiinnitetään yleensä ruuveilla rakennuksen em. aukkoon, luukku kiinnitetään yleisimmin ruuveilla kehykseen. Huoltoluukulla tarkoitetaan luuk- kua, jonka avauksen jälkeen voidaan jokin laite saada näkyviin, esim. sulkuhana, mittari tai vastaava. Käyttöluukulla tarkoitetaan luukkua, jonka avauksen jälkeen voidaan jokin — laite saada näkyviin ja sen jälkeen tehdä jotain, esim. kytkeä laite päälle, säätää laitetta ja lukea mittareita. Jatkossa kumpaankin tarkoitukseen käytettävää luukkua kutsutaan vain yhteisellä nimellä luukku. Luukuilla voidaan myös peittää jokin rakenteessa oleva vaurio.
S N 25 — Nykyisissä luukuissa on aina mukana luukun kiinnityskehys, tämän kehyksen valmista- O minen on kallista ja lisäksi kehys lisää luukun kokonaispainoa, jolloin sen kuljetus- ja 0 varastointi on kallista. i © Julkaisuissa US 20130067819 A1 ja US 6767279 BI on esitetty luukut, joissa on metal- S 30 — liset kiinnityskehykset, jotka kiinnityskehykset kiinnitetään esim. ruuveilla aukkoon.
N
KEKSINNÖN TARKOITUS Tarkoituksena on se, että luukun kiinnittämiseen ei tarvita luukun kiinnityskehystä. Luukku kiinnitetään magneettisen vetovoiman avulla.
Edellä olevat haitat saadaan poistettua ja edellä kerrotut tavoitteet saavutetaan keksin- nönmukaisella kiinnitysmenetelmällä, jolle menetelmälle on tunnusomaista se, mitä on määritelty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa ja menetelmän edulliset suoritus- muodot ovat patenttivaatimusten 2 — 3 kohteena. Kiinnikkeelle on tunnusomaista se, mi- tä on määritelty patenttivaatimuksen 4 tunnusmerkkiosassa ja kiinnikkeen edulliset suo- ritusmuodot ovat patenttivaatimusten 5-15 kohteena. Keksinnön tärkeimpinä etuina voidaan mainita, että keksityllä kiinnikkeellä kiinnitetty luukku ei tarvitse luukun kiinnityskehystä, sillä kiinnikkeet ovat erillisiä kiinnikkeitä, — jolloin luukun kehyksen kalliit valmistuskustannukset jäävät pois. Keksitty kiinnike voidaan kiinnittää luukulla peitettävän kohteen aukon (kiinnitysaukon) kulmaan tai suo- ralle osuudelle. Keksitty kiinnike on kevyt kuljettaa, eikä vie paljon varastointitilaa. Keksitty kiinnike on myös erittäin nopea asentaa, kiinnike perustuu magneettiseen veto- voimaan. Keksitty kiinnike on varustettu irrotettavalla ja kiinnitettävällä siirrettävällä — joustokiinnikkeellä, jolloin kiinnike voidaan kiinnittää hyvinkin eri paksui- siin/vahvuisiin kohteisiin, josta johtuen samaa kiinnikettä voidaan käyttää hyvin laajasti eri tarkoituksiin käytettäviin luukkuihin tai toisinpäin samaa luukkua varustettuna em. kiinnikkeellä voidaan käyttää hyvin moniin kohteisiin, josta johtuen luukkujen varas- tointikustannukset pienenevät oleellisesti. On selvää, että keksityn kiinnikkeen käytöllä — saavutetaan suurta kustannussäästöä luukkujen käytössä ja asennuksessa.
YLEISTÄ TIETOA MAGNEETTISESTA VOIMASTA Magneettisissa ilmiöissä kappale vaikuttaa toiseen kappaleeseen veto- tai poistovoimal- ES la. Tunnetuin magneettinen ilmiö on ferromagnetismiin liittyvä kestomagneettien kyky N 25 — vetää puoleensa lähellä olevia rautaesineitä. Voimakkaasti magneettisia kappaleita kut- 2 sutaan magneeteiksi. Sellaisia voidaan valmistaa ferromagneettisista aineista, joita ovat 0 rauta, nikkeli ja koboltti sekä näiden seokset. Magneetti on hyvin vanha keksintö. Aris- E totleen välittämien tietojen mukaan magnetismia tutki tarkemmin ensimmäisenä Thales, © joka eli noin vuosina 625-545 eaa. Kuitenkin jo suunnilleen samoihin aikoihin myös In- S 30 — tiassa Sushruta käytti ensimmäisenä magneetteja kirurgisiin tarkoituksiin. Sana mag- N neetti (kreik. magnétis lithos) johtuu Vähän-Aasian muinaisen Magnesian kaupungista, jonka läheisyydestä löydettiin magneettista malmia, magnetiittia. (Wikipedia magnetis- mi.)
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti oheisiin kuviin viitaten, jossa kuva 1 esittää erästä keksinnön mukaista kiinnikettä kohtisuoraan sivusta katsottuna, kuva 2 esittää kuvan 1 mukaista kiinnikkeen runkoa kohtisuoraan sivusta katsottuna. kuva 3 esittää kuvan 1 ja 2 mukaista kiinnikkeen runkoa kohtisuoraan yläpuolelta kat- — sottuna, kuva 4 esittää kuvan 1 mukaisen kiinnikkeen joustokiinnikettä kohtisuoraan sivusta kat- sottuna, kuva 7 esittää erästä keksinnön mukaista kiinnikettä jolla on kiinnitetty luukku kohtee- seen, katsottuna kohtisuoraan luukun etupinnasta, — kuva 8 esittää kuvan 7 mukaista kiinnikettä jolla on kiinnitetty luukku kohteeseen, kat- sottuna kohtisuoraan luukun sivusta, kuva 8 esittää kuvan 1 mukaista kiinnikettä, kohtisuoraan sivusta katsottuna, kuva 9 esittää kuvien 1 ja 8 mukaista kiinnikettä, joustokiinnikettä ollaan pujottamassa kiinnittimen rungon kiinnitysaukkoon, kohtisuoraan sivusta katsottuna.
KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN SELOSTUS Esillä olevissa kuvissa esitetty keksintö ja siihen liittyvät osat eivät ole esitetty mitta- kaavassa, vaan kuvat ovat kaavamainen, ilmentäen keksinnön ja sen osien edullisen suo- ritusmuodon periaatteellista rakennetta ja toimintaa.
KIINNIKE Kiinnikkeen runko 1 muodostuu L-kirjaimen muotoon taivutetusta levystä. Runko 1 on parhaiten terästä, jolloin kestomagneetti tarttuu siihen hyvin kiinni. Rungon 1 seinämä- 2 vahvuus on parhaiten rungon 1 koosta riippuen 0,5 — 3,5 mm. Rungon 1 painon rungon N 25 1 mittojen mukaan määritellään kestomagneettien 2 koko ja lukumäärä.
S 0 Rungon 1 magneettirunko la rungon 1, joka on kuvissa rungon 1 lyhyempi sivu, johon E kestomagneetti 2 kiinnittyy magneettirungon la magneettipintaan laa. Magneettipinnan © laa vastakkainen kohteen 3 puoleinen pinta lab. S 30 N Rungon 1 säätörunko 1b on kuvissa rungon 1 pitempi sivu, jossa ovat kiinnitysaukot Ibc. Säätörungon 1b etupinta 1ba on pinta josta päin joustokiinnike 4 työnnetään halut- tuun säätörungon 1b kiinnitysaukkoon 1bc, takapinta 1bb on vasten kohdetta 3. Säätö- rungon 1b magneettirungon la puoleinen pää 1bd. Säätörungon 1b vapaapää 1be.
Rungon 1 kiinnitysreiät lac ja 1bf ovat siltä varalta, että kiinnitys joudutaan tekemään ruuvilla. Rungon 1 magneettirungon la ulompipää lad. Kestomagneetti 2 on tunnettu magneetti. Kohteen 3 paksuus 3a on kohteen 3 paksuus tai vahvuus se voi vaihdella hyvinkin pal- jon 1 — 200 mm:n välillä riippuen kohteen 3 raaka-aineesta, kohde 3 voi olla metallia tai jotain tunnettua levyä kuten kipsilevyä, vaneria, lastulevyä, kovalevyä tai jotain muuta katoissa ja seinissä tai muissa rakenteissa käytettävää levyä. Kohde 3 voi olla myös be- tonivalua tai paneelia, luukkuja 8 käytetään erittäin monipuolisesti peittämään huolto- kohteita, rakennusvirheitä, mittareita, venttiilejä jne...
Aukko 3b on aukko joka peitetään luukulla 8. Joustokiinnike 4 on levystä taivutettu osa, joka on toisesta päästään L:n muotoinen. — Joustokiinnikkeen 4 leveys 4i on hiukan pienempi kuin kiinnitysaukkojen 1bc leveys 1bcc, jolloin joustokiinnike 4 on pujotettavissa kiinnitysaukkoihin 1bc. Joustokiinnikkeen 4 kiinnityskohta 4c on vasten kohdetta 3. Kiinnityskohta 4c on si- 2 sempänä kuin magneettirungon la ulompipää lad jolloin kiinnitin puuttuu hyvin kiinni O . N 25 — kohteeseen 3. Ohjaustaivutukselle 4d on ohjaustaivutuskulma 4da on 15 — 50 astetta mi- > tattuna magneettirungon la suunnasta, jolloin joustokiinnike 4 menee helposti paikoil- O leen kohteeseen 3, koska ohjaustaivutus 4d ohjaa joustokiinnikkeen 4 kohteen 3 mag-
I = neettirungon la vastakkaiselle kohdepinnalle 1ab. co
O S 30 — Pujotuspää 4e on joustokiinnikkeen 4 pää joka edellä joustokiinnike 4 pujotetaan pai- | koilleen säätörungon 1b kiinnitysaukkoon 1bc. Kiinnityspää 4f on joustokiinnikkeen 4 pää joka on taivutettu L:n muotoiselle mutkalle, L-mutka pitää joustokiinnikkeen 4 yhdessä lukitsimen 4a vasteen 4aa avulla paikoillaan,
joustokiinnikkeen 4 joustovoiman avulla, silloin kun joustokiinnikkeen 4 ja magneetti- rungon la välissä on kohde 3. Jousto-osa 4g on joustokiinnikkeen 4 joustava osa, joka on pujotuspään 4e ja kiinnitys- 5 — pään 4f välillä oleva kohta. Jousto-osa 4g on V-kirjaimen muotoisella mutkalla niin, että V-kirjaimen alin osa on kiinnityskohta 4c. Joustokiinnityspään 4f vapaapään 4fa sisäsi- vu 4fb on runkoa 1 vasten silloin kun joustokiinnike 4 on paikoillaan. Joustavakiinnike 4 kestää paikoillaan rungon 1 kiinnitysaukossa 1bc koska kohde 3 painaa joustokiinni- kettä 4 kiinnityskohdasta 4c kohteen 3 vastakkaiseen suuntaan, jolloin joustokiinnitys- — pään 4f vapaapään 4fa sisäsivu 4fb painuu vasten rungon 1 etupintaa Iba ja vastaavasti joustokiinnikkeen 4 lukitsimen 4a vaste 4aa painuu rungon 1 etupinnan 1ba vastakkai- selle puolelle vasten rungon 1 takapintaa 1bb. Kuvissa lukitsin 4a on päästä ja sivuilta leikattu joustokiinnikkeen 4 rungonosa, joka on taivutettu joustokiinnikkeen 4 rungosta ulospäin, jolloin lukitsimen 4a vaste 4aa on joustokiinnikkeen 4 rungon ulkopuolella, — mutta kuvista poiketen lukitsin 4a voi olla esim. joustokiinnikkeen 4 runkoon hitsattu uloke tai ruuvikiinnitetty uloke tai muutoin tunnetusti kiinnitetty uloke. Joustokiinnike 4 on levystä taivutettu osa, joka on kohtisuoraan sivusta katsottuna toi- sesta päästään L:n muotoinen, jonka L:n sisäkulma 4h on pienempi kuin 90 astetta, Kiinnitysväli 6A on ohuemmalle kohteen 3 paksuudelle 3a ja kiinnitysväli 6B on suu- remmalle kohteen 3 paksuudelle 3a. Joustokiinnikkeen 4 joustaminen mahdollistaa por- taattoman paksuudeltaan 3a eri suuruisiin kohteisiin 3 kiinnikkeen kiinnittämisen. Jous- 2 tokiinnikkeen 4 joustaminen, joustamismitta 4b on suuruudeltaan vähintään saman suu- N 25 — ruinen kuin säätörungon 1b kiinnitysaukkojen 1bc keskeltä keskelle välimitta 1bca. O Kiinnitysaukon 1bc korkeus Ibcb on suurempi kuin joustokiinnikkeen 4 lukitsimen 4a 0 vasteen 4aa ja joustokiinnikkeen 4 paksuuden yhteiskorkeus 4ab, jolloin joustokiinnike E 4 on pujotettavissa kiinnitysaukkoon 1bc. ©
O S 30 — Kiinnityslinja 7 on pystysuora linja joka muodostuu kiinnityskohdan 4c ja magneetti- | rungon la kohdepinnan lab välille, kiinnityslinja 7 on magneettirungon la ulomman- pään lad ja säätörungon 1b takapinnan 1bb välissä, kuitenkin niin, että kiinnityslinja 7 on lähellä ulompaa päätä lad, mitan 7a, 1-15 mm:n päässä ulommasta päästä lad.
Kuvissa on esitetty kiinnitysmenetelmä, jota käytetään erilaisissa kohteissa 3 käytettävi- en luukkujen 8 irrotettavasti/avattavasti kiinnittämiseen, joita luukkuja käytetään huolto- , tarkkailu-, mittaus-, säätö-, sulku/avauslaiteiden peittämiseen, tai rakenteiden vaurioi- den peittämiseen, luukku (8) kiinnitetään irrotettavasti/avattavasti yhdellä tai useammal- la kiinnikkeellä, jolla on runko (1). Kiinnitysmenetelmän kiinnike kiinnittyy kohteeseen 3 kiinnikkeen rungon 1 ja erillisen joustokiinnikkeen 4 välisellä kohteesta 3, kohteen 3 paksuudesta 3a, aiheutuvalla puris- tusvoimalla, joka puristusvoima pitää joustokiinnikkeen 4 paikoillaan rungossa 1, koh- — teen 3 paksuudesta 3a aiheuvan puristusvoiman taivuttaessa joustokiinnikettä 4 mag- neettirungosta la poispäin, jolloin joustokiinnikkeen 4 lukitsin 4a on vasten rungon 1 takapintaa 1bb ja rungon 1 joustokiinnityspään 4f sisäsivu 4fb on vasten rungon 1 etu- pintaa 1ba, jolloin lukitsimen 4a vasteen 4aa ja joustokiinnityspään 4f sisäsivun 4fb vä- lille muodostuu joustokiinnikkeen 4 taipumisesta johtuva kitkavoima joka pitää jousto- — kiinnikkeen 4 paikoillaan rungon 1 kiinnitysaukossa 1bc, kiinnikkeen runko 1 muodos- tuu L-kirjaimen muotoon taivutetusta levystä, jonka ensimmäisellä sivulla, joka on sää- torunko 1b, jossa on kaksi tai useampi tasaisin välein oleva kiinnitysaukko 1bc, jousto- kiinnike 4 on pujotettu pujotuspäästä 4e säätörungon 1b kiinnitysaukon 1bc läpi jolloin joustokiinnikkeen kiinnityskohta 4c on säätörungon 1b kohteen 3 puolella, kohde 3 on — magneettirungon la ja joustokiinnikkeen 4 kiinnityskohdan (4c) välissä, rungon 1 L- kirjaimen toinen sivu on magneettirunko 1a jossa on yksi tai useampi kestomagneetti 2 jonka vertovoimalla luukku 8 kiinnittyy vasten kestomagneettia 2. 2 Erään keksinnöllisen sovelluksen mukaisesti kiinnikkeen ollessa painettuna kohteeseen N 25 3 joustokiinnikkeen 4 joustokiinnityspään 4f vapaapään 4fa sisäsivu 4fb painuu vasten 2 rungon 1 etupintaa 1ba ja vastaavasti joustokiinnikkeen 4 lukitsimen 4a vaste 4aa pai- 0 nuu rungon 1 etupinnan 1ba vastakkaiselle puolelle vasten rungon 1 takapintaa 1bb. i © Erään keksinnöllisen sovelluksen mukaisesti joustokiinnikkeen 4 pujotuspää 4e on jous- S 30 — tokiinnikkeen 4 pää joka edellä joustokiinnike 4 pujotetaan paikoilleen rungon 1 säätö- | rungon 1b kiinnitysaukkoon 1bc, kiinnityspää 4f on joustokiinnikkeen 4 pää joka on tai- vutettu L:n muotoiselle mutkalle, L-mutka pitää joustokiinnikkeen 4 yhdessä lukitsimen 4a vasteen 4aa avulla paikoillaan, joustokiinnikkeen 4 joustovoiman avulla, silloin kun joustokiinnikkeen 4 ja magneettirungon la välissä on kohde 3.
Kiinnike, jota käytetään erilaisissa kohteissa 3 käytettävien luukkujen 8 irrotettavas- ti/avattavasti kiinnittämiseen, joita luukkuja käytetään huolto-, tarkkailu-, mittaus-, sää- tö-, sulku/avauslaiteiden peittämiseen, tai rakenteiden vaurioiden peittämiseen, luukku 8 — kiinnitetään irrotettavasti/avattavasti yhdellä tai useammalla kiinnikkeellä, jolla on run- ko 1. Erään keksinnöllisen sovelluksen mukaisesti kiinnikkeen joustokiinnike 4 on levystä taivutettu osa, joka on kohtisuoraan sivusta katsottuna toisesta päästään L:n muotoinen, — jonka L:n sisäkulma 4h on pienempi kuin 90 astetta, parhaiten 89-60 astetta, joustokiin- nikkeen 4 jousto-osa 4g on joustokiinnikkeen 4 joustava osa, joka on pujotuspään 4e ja kiinnityspään 4f välillä oleva joustokiinnikkeen 4 osa, joustokiinnikkeen 4 lukitsin 4a on vastakkaiseen suuntaan kuin joustokiinnikkeen 4 L-mutka on taivutettu, jolloin jous- tokiinnityspään 4f vapaapää 4fa on lukitsimen 4a vastakkaisella puolella, kiinnittimen — runko 1 muodostuu L-kirjaimen muotoon taivutetusta levystä, rungon 1 toinen sivu on säätörunko 1b, säätörungossa 1b ovat kiinnitysaukot 1bc joiden läpi joustokiinnike 4 on pujotettavissa, rungon 1 ensimmäinen sivu on magneettirunko 1a, johon kestomagneetti 2 on kiinnitetty magneettipintaan laa.
Erään keksinnöllisen sovelluksen mukaisesti joustokiinnikkeen 4 leveys 4i on pienempi kuin kiinnitysaukon 1bc leveys 1bcc ja joustokiinnikkeen 4 lukitsimen 4a vasteen 4aa ja joustokiinnikkeen 4 paksuuden yhteiskorkeus 4ab on pienempi kuin kiinnitysaukon 1bc 2 korkeus 1bcb, jolloin joustokiinnike 4 on pujotettavissa kiinnitysaukkoon 1bc. N 25 O Erään keksinnöllisen sovelluksen mukaisesti jousto-osan 4g ohjaustaivutuksen 4d pituus 0 on 5 — 50 mm, joka matka on pujotuspäästä 4e kiinnityskohtaan 4c, jousto-osaan 4g tai- E vutetun mutkan ohjaustaivutuskulma 4da on 15 — 50 astetta mitattuna magneettirungon 00 la suunnasta.
O S 30
N N Erään keksinnöllisen sovelluksen mukaisesti kohde 3 on magneettirungon 1a kohdepin- nan lab ja joustokiinnikkeen 4 kiinnityskohdan 4c välissä.
Erään keksinnöllisen sovelluksen mukaisesti joustokiinnikkeen 4 joustamismitta 4b on yhtä suuri tai suurempi kuin kiinnitysaukkojen 1bc keskinäinen etäisyys välimitta Ibca, jolloin joustokiinnikettä 4 voidaan siirtää haluttuihin kiinnitysaukkoihin 1bc, josta joh- tuen kiinnike lukittuu runkoon 1 portaattomasti eri paksuisiin 3a kohteisiin 3 joiden — paksuus 3a voi vaihdella 0,1 mm:stä haluttuun paksuuteen saakka jatkamalla säätörun- gon 1b pituutta ja samalla lisäämällä tasaisin välein olevien kiinnitysaukkojen 1bc mää- rää. Erään keksinnöllisen sovelluksen mukaisesti kiinnityskohta 4c on sisempänä kuin mag- — neettirungon la ulompipää lad jolloin kiinnitin puuttuu hyvin kiinni kohteeseen 3. Erään keksinnöllisen sovelluksen mukaisesti kiinnityslinja 7 on säätörungon 1b suuntai- nen linja joka muodostuu kiinnityskohdan 4c ja magneettirungon la kohdepinnan lab välille, kiinnityslinja 7 on magneettirungon la ulommanpään lad ja säätörungon 1b ta- — kapinnan 1bb välissä, kuitenkin niin, että kiinnityslinja 7 on lähellä ulompaa päätä lad, mitan 7a, 1-15 mm:n päässä ulommasta päästä lad. Erään keksinnöllisen sovelluksen mukaisesti kiinnitysaukon 1bc leveys on 10 — 40 mm ja korkeus on 2,5 — 5 mm. Kiinnitysaukkojen 1bc keskinäinen etäisyys välimitta 1bca on 45-15 mm. Erään keksinnöllisen sovelluksen mukaisesti joustokiinnikkeen 4 jousto-osa 4g on V- kirjaimen muotoisella mutkalla niin, että V-kirjaimen alin osa on kiinnityskohta 4c, joka ES on vasten kohdetta 3. N 25 O Erään keksinnöllisen sovelluksen mukaisesti joustokiinnikkeen 4 ohjaustaivutukselle 4d 0 on ohjaustaivutuskulma 4da, joka on 15 — 50 astetta mitattuna magneettirungon la E suunnasta, jolloin joustokiinnike 4 menee helposti paikoilleen kohteeseen 3, koska oh- © jaustaivutus 4d ohjaa joustokiinnikkeen 4 kohteen 3 pinnalle. = 30
N
N KEKSINNÖN KÄYTTÖ Kuvissa esitettyä kiinnikettä käytetään niin, että mitataan kohteen 3 paksuus 3a ja sen jälkeen pujotetaan joustokiinnike 4 kiinnikkeen rungon 1 säätörungon 1b läpi etupinnan 1ba puolelta, jonka jälkeen kiinnike työnnetään kestomagneetteineen 2 kohteen 3 aukon
3b reunaan kiinni. Kun riittävä määrä kiinnikkeitä on aukon 3b reunassa kiinni laitetaan luukku 8 paikoilleen. Luukku 8 kestää paikoillaan magneettisen vetovoiman ansiosta. Keksitty kiinnike voidaan valmistaa tunnetuilla menetelmillä tunnetuista materiaaleista — edullisimmin metallista. Alan ammattimiehelle on selvää, että edellä esitetyt esimerkinomaiset suoritusmuodot ovat selityksen havainnollisuuden vuoksi rakenteeltaan ja toiminnaltaan verraten yksin- kertaisia. Tässä patenttihakemuksessa esitettyä mallia noudattaen on mahdollista val- mistaa erilaisia hyvinkin rakenneratkaisuja, jotka hyödyntävät tässä patenttihakemukses- — sa esitettyä keksinnöllistä ajatusta. Keksintö ei rajoitu vain edellä esiteltyihin vaihtoeh- toihin, vaan monet muunnokset ovat mahdollisia oheisten patenttivaatimusten määrit- tämän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
O N O N
S n
I a a co
O N O N O N

Claims (15)

PATENTTIVAATIMUKSET
1. Kiinnitysmenetelmä, jota käytetään erilaisissa kohteissa (3) käytettävien luukkujen (8) irrotettavasti/avattavasti kiinnittämiseen, joita luukkuja käytetään huolto-, tarkkailu-, mittaus-, säätö-, sulku/avauslaiteiden peittämiseen, tai rakenteiden vaurioiden peittämi- seen, luukku (8) kiinnitetään irrotettavasti/avattavasti yhdellä tai useammalla kiinnik- keellä, jolla on runko (1), tunnettu siitä, että - — kiinnitysmenetelmän kiinnike kiinnittyy kohteeseen (3) kiinnikkeen rungon (1) ja erillisen joustokiinnikkeen (4) välisellä kohteesta (3), kohteen 3 paksuudesta 3a, aiheutuvalla puristusvoimalla, joka puristusvoima pitää joustokiinnikkeen (4) paikoillaan rungossa (1), puristusvoiman taivuttaessa joustokiinnikettä (4) jol- loin joustokiinnikkeen (4) lukitsin (4a) on vasten rungon (1) pintaa, - kiinnikkeen runko (1) muodostuu L-kirjaimen muotoon taivutetusta levystä, - jonka ensimmäisellä sivulla, joka on säätörunko (1b), jossa on kaksi tai useampi tasaisin välein oleva kiinnitysaukko (1bc), - —joustokiinnike (4) on pujotettu pujotuspäästä (4e) säätörungon (1b) kiinni- tysaukon (1bc) läpi jolloin joustokiinnikkeen kiinnityskohta (4c) on säätörungon (1b) kohteen (3) puolella, - kohde(3) on magneettirungon (1a) ja joustokiinnikkeen (4) kiinnityskohdan (4c) välissä, - rungon (1) L-kirjaimen toinen sivu on magneettirunko (1a) jossa on yksi tai use- ampi kestomagneetti (2) jonka vertovoimalla luukku (8) kiinnittyy vasten kesto- magneettia (2). ES 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kiinnitysmenetelmä, tunnettu siitä, että kiinnik- N 25 — keen ollessa painettuna kohteeseen (3) joustokiinnikkeen (4) joustokiinnityspään (4f) 2 vapaapään (4fa) sisäsivu (4fb) painuu vasten rungon (1) etupintaa (1ba) ja vastaavasti 0 joustokiinnikkeen (4) lukitsimen (4a) vaste (4aa) painuu rungon (1) etupinnan (1ba) vas- E takkaiselle puolelle vasten rungon (1) takapintaa (1bb). ©
O S 30 3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kiinnitysmenetelmä, tunnettu siitä, että jousto- N kiinnikkeen (4) pujotuspää (4e) on joustokiinnikkeen (4) pää joka edellä joustokiinnike (4) pujotetaan paikoilleen rungon (1) säätörungon (1b) kiinnitysaukkoon (1bc), kiinni- tyspää (4f) on joustokiinnikkeen (4) pää joka on taivutettu L:n muotoiselle mutkalle, L- mutka pitää joustokiinnikkeen (4) yhdessä lukitsimen (4a) vasteen (4aa) avulla paikoil-
laan, joustokiinnikkeen (4) joustovoiman avulla, silloin kun joustokiinnikkeen (4) ja magneettirungon (1a) välissä on kohde (3).
4. Kiinnike, jota käytetään erilaisissa kohteissa (3) käytettävien luukkujen (8) irrotetta- — vasti/avattavasti kiinnittämiseen, joita luukkuja käytetään huolto-, tarkkailu-, mittaus-, säätö-, sulku/avauslaiteiden peittämiseen, tai rakenteiden vaurioiden peittämiseen, luuk- ku (8) kiinnitetään irrotettavasti/avattavasti yhdellä tai useammalla kiinnikkeellä, jolla on runko (1), tunnettu siitä, että - — kiinnikkeen joustokiinnike (4) on levystä taivutettu osa, joka on kohtisuoraan si- vusta katsottuna toisesta päästään L:n muotoinen, jonka L:n sisäkulma (4h) on pienempi kuin 90 astetta, - — joustokiinnikkeen (4) jousto-osa (4g) on joustokiinnikkeen (4) joustava osa, joka on pujotuspään (4e) ja kiinnityspään (4f) välillä oleva joustokiinnikkeen (4) osa, - —joustokiinnikkeen (4) lukitsin (4a) on vastakkaiseen suuntaan kuin joustokiin- nikkeen (4) L-mutka on taivutettu, jolloin joustokiinnityspään (4f) vapaapää (4fa) on lukitsimen (4a) vastakkaisella puolella, - — kiinnittimen runko (1) muodostuu L-kirjaimen muotoon taivutetusta levystä, - rungon (1) toinen sivu on säätörunko (1b), säätörungossa (1b) ovat kiinni- tysaukot (1bc) joiden läpi joustokiinnike (4) on pujotettavissa, - rungon (1) ensimmäinen sivu on magneettirunko (1a), johon kestomagneetti (2) on kiinnitetty magneettipintaan (1aa).
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen kiinnike, tunnettu siitä, että joustokiinnikkeen ES (4) leveys (41) on pienempi kuin kiinnitysaukon (1bc) leveys (1bcc) ja joustokiinnikkeen N 25 — (4) lukitsimen (4a) vasteen (4aa) ja joustokiinnikkeen (4) paksuuden yhteiskorkeus > (4ab) on pienempi kuin kiinnitysaukon (1bc) korkeus (1bcb), jolloin joustokiinnike (4) 0 on pujotettavissa kiinnitysaukkoon (1bc). i ©
6. Patenttivaatimuksen 4 mukainen kiinnike, tunnettu siitä, että jousto-osan (4g) oh- S 30 — jaustaivutuksen (4d) pituus on 5 — 50 mm, joka matka on pujotuspäästä (4e) kiinnitys- N kohtaan (4c), jousto-osaan (4g) taivutetun mutkan ohjaustaivutuskulma (4da) on 15 — 50 astetta mitattuna magneettirungon (1a) suunnasta.
7. Patenttivaatimuksen 4 mukainen kiinnike, tunnettu siitä, että kohde (3) on mag- neettirungon (1a) kohdepinnan (1ab) ja joustokiinnikkeen (4) kiinnityskohdan (4c) vä- lissä.
8 Patenttivaatimuksen 4 mukainen kiinnike, tunnettu siitä, että joustokiinnikkeen (4) joustamismitta (4b) on yhtä suuri tai suurempi kuin kiinnitysaukkojen (1bc) keski- näinen etäisyys välimitta (1bca), jolloin joustokiinnikettä (4) voidaan siirtää haluttuihin kiinnitysaukkoihin (1bc), josta johtuen kiinnike lukittuu runkoon (1) portaattomasti eri paksuisiin (3a) kohteisiin (3) joiden paksuus (3a) voi vaihdella 0,1 mm:stä haluttuun — paksuuteen saakka jatkamalla säätörungon (1b) pituutta ja samalla lisäämällä tasaisin välein olevien kiinnitysaukkojen (1bc) määrää.
9. Patenttivaatimuksen 4 mukainen kiinnike, tunnettu siitä, että kiinnityskohta (4c) on sisempänä kuin magneettirungon (1a) ulompipää (1ad) jolloin kiinnitin puuttuu hyvin — kiinni kohteeseen (3).
10. Patenttivaatimuksen 4 mukainen kiinnike, tun ne tt u siitä, että kiinnityslinja (7) on säätörungon (1b) suuntainen linja joka muodostuu kiinnityskohdan (4c) ja magneetti- rungon (la) kohdepinnan (1ab) välille, kiinnityslinja (7) on magneettirungon (1a) — ulommanpään (lad) ja säätörungon (1b) takapinnan (1bb) välissä, kuitenkin niin, että kiinnityslinja (7) on lähellä ulompaa päätä (1ad), mitan (7a), 1-15 mm:n päässä ulom- masta päästä (1ad).
ES
11. Patenttivaatimuksen 4 mukainen kiinnike, tunnettu siitä, että kiinnitysaukon N 25 (1bc)leveys on 10 — 40 mm ja korkeus on 2,5 — 5 mm.
5 0
12. Patenttivaatimuksen 4 mukainen kiinnike, tunnettu siitä, että kiinnitysaukkojen E (1bc) keskinäinen etäisyys välimitta (1bca) on 4,5 — 15 mm.
©
O S 30
13. Patenttivaatimuksen 4 mukainen kiinnike, tunnettu siitä, että joustokiinnikkeen | (4) jousto-osa (4g) on V-kirjaimen muotoisella mutkalla niin, että V-kirjaimen alin osa on kiinnityskohta (4c), joka on vasten kohdetta (3).
14. Patenttivaatimuksen 4 mukainen kiinnike, tunnettu siitä, että joustokiinnikkeen (4) ohjaustaivutukselle (4d) on ohjaustaivutuskulma (4da), joka on 15 — 50 astetta mitat- tuna magneettirungon (1a) suunnasta, jolloin joustokiinnike (4) menee helposti paikoil- leen kohteeseen (3), koska ohjaustaivutus (4d) ohjaa joustokiinnikkeen (4) kohteen (3) — pinnalle.
15. Patenttivaatimuksen 4 mukainen kiinnike, tunnettu siitä, että joustokiinnike (4) on levystä taivutettu osa, joka on kohtisuoraan sivusta katsottuna toisesta päästään L:n muotoinen, jonka L:n sisäkulma 4h on 89-60 astetta.
O
N
O
N
S n
I a a co
O
K
O
N
O
N
FI20207018A 2020-01-31 2020-01-31 Kiinnitysmenetelmä ja kiinnike FI128872B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20207018A FI128872B (fi) 2020-01-31 2020-01-31 Kiinnitysmenetelmä ja kiinnike

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20207018A FI128872B (fi) 2020-01-31 2020-01-31 Kiinnitysmenetelmä ja kiinnike

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20207018A1 true FI20207018A1 (fi) 2021-02-15
FI128872B FI128872B (fi) 2021-02-15

Family

ID=74591459

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20207018A FI128872B (fi) 2020-01-31 2020-01-31 Kiinnitysmenetelmä ja kiinnike

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI128872B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI128872B (fi) 2021-02-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4910876A (en) Level attachment
CN111279036B (zh) 可调节磁联接件
CN104030127B (zh) 用于升降机引导装置的法兰
FI20207018A1 (fi) Kiinnitysmenetelmä ja kiinnike
US7308778B2 (en) Metal stud frame
US1614046A (en) Latch keeper
CN106639702B (zh) 条锁
JP2008063732A (ja) 引戸用レール装置
US11639850B2 (en) Tools and methods for locating studs in a wall
US6618996B1 (en) Access panel with sliding clip member
US20130067833A1 (en) Panel-fastening device
US2698196A (en) Door fastener
WO2003020630A1 (fr) Porte de monte-charge
US4825931A (en) Wall track installation device
CN205677408U (zh) 一种电梯检修门结构
US3451706A (en) Magnetic closure
FI130576B (fi) Kiinnike
FI128464B (fi) Kiinnike
EP1079057A2 (de) Türzarge aus Metallblech
US20050235568A1 (en) Anti-rattle device for a pocket door assembly
FI12258U1 (fi) Luukku
JP7193243B2 (ja) 内壁構造
JPH027172Y2 (fi)
SE1750181A1 (sv) Fästförfarande för en lucka och fästorgan för att fästa i enlucka
FR2367878A1 (fr) Dispositif pour rattraper le jeu du aux tolerances dans l'assemblage des panneaux de construction

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 128872

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

PC Transfer of assignment of patent

Owner name: KIILAX OY