FI129621B - LTO-koneen huurtumissuojan ohjaaminen - Google Patents

LTO-koneen huurtumissuojan ohjaaminen Download PDF

Info

Publication number
FI129621B
FI129621B FI20207037A FI20207037A FI129621B FI 129621 B FI129621 B FI 129621B FI 20207037 A FI20207037 A FI 20207037A FI 20207037 A FI20207037 A FI 20207037A FI 129621 B FI129621 B FI 129621B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
frost protection
lto
machine
cell
exhaust air
Prior art date
Application number
FI20207037A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20207037A1 (fi
Inventor
Antti Pulkkanen
Original Assignee
Airfi Oy Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Airfi Oy Ab filed Critical Airfi Oy Ab
Publication of FI20207037A1 publication Critical patent/FI20207037A1/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI129621B publication Critical patent/FI129621B/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24FAIR-CONDITIONING; AIR-HUMIDIFICATION; VENTILATION; USE OF AIR CURRENTS FOR SCREENING
    • F24F12/00Use of energy recovery systems in air conditioning, ventilation or screening
    • F24F12/001Use of energy recovery systems in air conditioning, ventilation or screening with heat-exchange between supplied and exhausted air
    • F24F12/006Use of energy recovery systems in air conditioning, ventilation or screening with heat-exchange between supplied and exhausted air using an air-to-air heat exchanger
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24FAIR-CONDITIONING; AIR-HUMIDIFICATION; VENTILATION; USE OF AIR CURRENTS FOR SCREENING
    • F24F13/00Details common to, or for air-conditioning, air-humidification, ventilation or use of air currents for screening
    • F24F13/22Means for preventing condensation or evacuating condensate

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Air Conditioning Control Device (AREA)

Abstract

Keksinnön kohteena on menetelmä LTO-koneen (21) lämmöntalteenottokennon (22) huurtumissuojan ohjaamiseksi ja huurtumissuojalaitteisto. Keksinnön mukaan huurtumissuojan raja-arvo, joka toimii huurtumissuojan käynnistämisen ehtona, määritetään laskemalla raja-arvoina käytettävän suureen mitatuista tai lasketuista arvoista liukuvaa keskiarvoa.

Description

LTO-koneen huurtumissuojan ohjaaminen
KEKSINNÖN TEKNIIKAN ALA Keksinnön kohteena on jäljempänä esitettyjen itsenäisten patenttivaatimusten johdanto-osissa esitetyn mukaiset menetelmä LTO-koneen lämmöntalteenottokennon huurtumissuojan ohjaamiseksi, LTO-koneen lämmöntalteenottokennon huurtumissuojalaitteisto ja LTO-kone. Keksinnön kohteena on uusi tapa tehostaa ilmanvaihdon lämmöntalteenottokoneen toimintaa, erityisesti lämmöntalteenotto- kennon huurtumissuojatilanteessa.
TEKNIIKAN TASO Ilmanvaihdon lämmöntalteenottokone eli LTO-kone on kiinteistötekniikan järjestelmä, jossa lämmönsiirtimen avulla siirretään lämpöenergiaa rakennuksesta poistettavan ilman ja rakennukseen tuotavan ilman välillä. LTO-koneilla parannetaan rakennuksen energiatehokkuutta pienentämällä ilmanvaihdon aiheuttamaa lämpöhäviötä. LTO-koneessa lämmönsiirrin voi olla lämmöntalteenottokenno eli esimerkiksi ns. lamellikenno, jossa eri ilmavirrat virtaavat useiden lämpöä hyvin siirtävien lamellien väleissä. Tyypillisesti joka toista lamelliväliä virtaa tuloilma ja joka toista lamelliväliä poistoilma. Lämmöntalteenotto perustuu lämmönsiirtimen läpi virtaavien ilmavirtojen lämpötilaeroihin, sillä lämpö siirtyy lämpimämmästä ilmavirrasta viileämpään. o Ulkoilmaksi kutsutaan ilmavirtaa, joka tulee rakennuksen ulkopuolelta LTO-koneelle. N Kun ulkoilma on läpäissyt LTO-koneen lämmönsiirtimen, sitä kutsutaan tuloilmaksi, ja S 25 sejohdetaan sisään rakennukseen. Poistoilmaksi kutsutaan ilmavirtaa, joka johdetaan N rakennuksesta LTO-koneelle. Kun poistoilma on läpäissyt LTO-koneen E lämmönsiirtimen, sitä kutsutaan jäteilmaksi ja se johdetaan ulos rakennuksesta. 3 = Ulkoa otettava ulkoilma on usein, esimerkiksi talvella, huomattavasti rakennuksesta O 30 poistettavaa poistoilmaa kylmempää. Tämä voi johtaa siihen, että poistoilman sisältämä kosteus tiivistyy ja jäätyy lämmöntalteenottokennoon, koska kennon lämpötila laskee veden jäätymispisteeseen tai sen alle. Tilannetta, jossa lämmöntalteenottokennoon alkaa muodostua jäätä kutsutaan lämmöntalteen- ottokennon huurtumissuojatilanteeksi. Jäätyminen tukkii lämmönsiirrintä, haittaa lämmönsiirtoa ja vaarantaa laitteiston toiminnan.
On tunnettua järjestää LTO-koneeseen ns. huurtumissuojatoiminto. Siinä laitteiston toiminta voidaan tarpeen vaatiessa turvata esimerkiksi yhdellä tai useammilla seuraavista: — ohjataan kylmä ulkoilma lämmöntalteenottokennon ohi, — sulatetaan kenno poistoilman energialla, — johdetaan kylmään ulkoilmaan lisäenergiaa eli esilämmitetään ulkoilmaa esimerkiksi sähkövastuksella tai nestepatterilla, — lohkosulatuksella, jolloin sulatetaan kenno lohkoissa eli ohjataan lämmintä tai kylmää ilmaa vain osaan kennoa kerrallaan.
Nykyiset huurtumissuojatoiminnot ovat herkkiä laitteiston asennustavalle ja olosuhteiden muuttumiselle. Toiminta ei ole luotettavaa esimerkiksi lämmöntalteen- ottokennon likaantuessa. Huurtumissuojatoiminto laitetaan usein päälle turhan aikaisin tai myöhään ja se pidetään päällä turhan lyhyen tai pitkän ajan.
KEKSINNÖN TARKOITUS Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on vähentää tai jopa poistaa edellä mainittuja tekniikan tasossa ilmeneviä ongelmia.
S N Esillä olevan keksinnön yhtenä tarkoituksena on saada aikaan entisiä tehokkaampi ja 2 25 toimintavarmempi ilmanvaihdon lämmöntalteenottokone.
N E: Esillä olevan keksinnön yhtenä tarkoituksena on saada aikaan entisiä tehokkaampi ja 2 toimintavarmempi lämmöntalteenottokoneen huurtumissuojatoiminto.
S S
Esillä — olevan keksinnön yhtend tarkoituksena on saada aikaan lämmöntalteenottokoneen huurtumissuojatoiminto, jonka toimintaan toiminta- ympäristön muutokset ja sen asennustapa eivät vaikuta heikentävästi.
KEKSINNON LYHYT KUVAUS Mm. —edellä mainittujen tarkoituksien toteuttamiseksi keksinnön mukaiselle menetelmälle, laitteistolle, LTO-koneelle sekä muille keksinnön kohteille on tunnusomaista se, mikä on esitetty oheisissa itsenäisissä patenttivaatimuksissa.
Tässä tekstissä mainitut sovellusesimerkit ja edut koskevat soveltuvin osin niin keksinnön mukaista menetelmää, laitteistoa, LTO-konetta, kuin muitakin keksinnön kohteita, vaikka sitä ei aina erikseen mainitakaan.
Tyypillinen keksinnön mukainen menetelmä LTO-koneen lämmöntalteenottokennon huurtumissuojan ohjaamiseksi käsittää ainakin seuraavat vaiheet: — mitataan ja/tai lasketaan yhtä tai useampaa suuretta LTO-koneessa tai sen läheisyydessä; — määritetään huurtumissuojan raja-arvo, joka toimii huurtumissuojan käynnistämisen ehtona niin, että suureen saavuttaessa mainitun raja-arvon, huurtumissuojatoiminto käynnistyy; — pysäytetään huurtumissuojatoiminto, kun tietty huurtumissuojan sammuttamisen ehto täyttyy; S — lasketaan ja tallennetaan raja-arvoina käytettävän suureen mitatuista tai N lasketuista arvoista ko. suureille liukuvaa keskiarvoa; S 25 — määritetään huurtumissuojan raja-arvo mainitusta suureen liukuvasta N keskiarvosta. j 5 Tyypillinen keksinnön mukainen LTO-koneen lämmöntalteenottokennon S huurtumissuojalaitteisto käsittää ohjausyksikön eli tietokoneen, sähköisen muistin ja S 30 — siinä ajettavaksi järjestetyn ohjelmiston, joukon antureita, kuten lämpötila-, paine- ja kosteusantureita, jotka tuottavat tietoa LTO-koneen olosuhteista ja jotka anturit on kytketty tiedonsiirtovälinein ohjausyksikköön niiden tuottaman tiedon saattamiksi mainitun ohjelmiston käytettäväksi. Ohjelmisto käsittää ohjelmakoodielementit, jotka ohjelmaa ajettaessa on järjestetty suorittamaan keksinnön mukaisen menetelmän vaiheet.
Tyypillinen keksinnön mukainen LTO-kone käsittää keksinnön mukaisen huurtumissuojalaitteiston. LTO-laitteessa voi olla useitakin antureita tai mittauspisteitä, esimerkiksi voidaan mitata ilmavirtojen tai laitteiston osien lämpötilaa, ilmavirtojen suuruutta tai ilmanpainetta laitteiston eri kohdissa. Huurtumissuojatoiminto voidaan käynnistää näiden mittausten perusteella. Mittauksista saatu data voidaan syöttää ohjausyksikölle, eli tietokoneelle, joka voi suorittaa erilaisia laskutehtäviä ja vertailuja, joiden perusteella huurtumissuojatoimintoa voidaan ohjata.
Eräitä mahdollisia tilanteita, joissa huurtumissuojatoiminto voidaan käynnistää ovat seuraavat:
1. Tarkkaillaan jäteilman lämpötilaa ja jos se laskee liian alas, käynnistetään huurtumissuojatoiminto.
2. Tarkkaillaan tuloil<han ns. kylmän kulman eli ilmavirran kylmimmän kohdan lämpötilaa ja jos se laskee liian alas, käynnistetään huurtumissuojatoiminto.
3. Tarkkaillaan ulkoilman, tuloilman ja poistoilman lämpötiloja ja lasketaan niistä o tuloilman hyötysuhde, ja jos se laskee liian alas, käynnistetään N huurtumissuojatoiminto. S 25 4. Tarkkaillaan paineen muutos kennon poistopuolen yli eli kennon poistoilman ja N jäteilman välistä painehäviötä, ja jos se nousee liian suureksi, käynnistetään E huurtumissuojatoiminto. 5 5. Tarkkaillaan poistoilman kosteustasoa ja lämpötilaa ja lasketaan niistä = poistoilman kastepiste ja verrataan tätä laskettua kastepistettä kennosta O 30 poistuvaan jäteilman lämpötilaan, ja jos jäteilman lämpötila on liian alhainen, käynnistetään huurtumissuojatoiminto.
Huurtumissuojan raja-arvo on tietty huurtumissuojan toimintatavasta riippuva tarkkailtavan suureen arvo, esim. edellä mainittujen tilanteiden mukainen tietty paine tai paine-ero, lämpötila, ilmakosteus tai hyötysuhde tai arvojen yhdistelmä, eli ehto, jonka täyttyminen käynnistää huurtumissuojan.
Raja-arvot vaihtelevat tilanteen 5 mukaan.
LTO-koneen käyttöalue tarkoittaa ilmavirran alueetta, jossa LTO-konetta kulloinkin käytetään.
Käyttöalueet on voitu määrittää esimerkiksi tasavälein, esimerkiksi 10 dm3/s välein, kuten 0-10 dm3%/s, 10-20 dm?/s, 20-30 dm?/s, jne.
Käyttöalue vaihtuu, esimerkiksi kun ilmastoinnin tehoa ohjataan.
Keksinnön mukaan ohjausyksikön tietokoneessa ajettava ohjelma käsittää ns. oppivan ominaisuuden, eli se on järjestetty muuttamaan kulloinkin käytössä olevia huurtumissuojan raja-arvoja kullakin käytettävällä LTO-koneen käyttöalueella erikseen.
Muutokset tehdään LTO-koneen mitatun toiminnan mukaan.
Raja-arvojen muutos tehdään tarkistamalla laitteen toiminta ja olosuhteet, eli esimerkiksi tietyt lämpötilat, paineet yms. huurtumissuojan käytön jälkeen.
Jos arvot ovat hyväksyttävät, eli LTO-laite toimii normaalisti, lasketaan tarkkailtavien raja- arvoina käytettävien suureiden mitatuista tai lasketuista arvoista ko. suureille liukuvaa keskiarvoa.
Kunkin suureen liukuva keskiarvo on tyypillisesti yksilöllinen kullekin käyttöalueelle.
Suureen liukuvasta keskiarvosta muodostetaan ko. suureen o huurtumissuojan uusi raja-arvo esimerkiksi tietyn kertoimen avulla.
Kertoimet voivat N olla kiinteät tai tilanteen mukaan muuttuvat.
Joka suureella voi olla omat kertoimensa.
S 25 N Näin tarkkailtavan suureen liukuva keskiarvo muuttuu ja samalla sen raja-arvo muuttuu E esimerkiksi, kun koneen käyttöympäristö tai asennusympäristö muuttuu. 3 = Suureen — liukuvan — keskiarvon muutos tehdään hyväksytyissä olosuhteissa O 30 tallennetuista suureiden arvoista.
Liukuvan keskiarvon laskukaava voidaan valita tilanteeseen sopivaksi. Esimerkiksi voidaan käyttää yksinkertaista liukuvaa keskiarvoa (SMA, eng. Simple Moving Average). Laskennassa voidaan käyttää sopivaksi katsottua havaintoarvojen määrää, esimerkiksi vähintään kolmea tai vähintään viittä tai vähintään kymmentä arvoa.
Keksinnön toimintaa voidaan selittää kuvaamalla sen erään sovellusmuodon vaiheita LTO-koneen käynnistyksen jälkeen: A. Selvitetään millä LTO-koneen käyttöalueella ollaan. Ohjausyksikkö ja sen oppiva ohjelma tunnistaa alueen automaattisesti esimerkiksi puhaltimelle annetusta moottoritehon — ohjausarvosta, puhaltimen kierrosluvusta ja mahdollisen paineanturin lukemasta. B. Jos laskettua huurtumissuojan raja-arvoa ei ko. käyttöalueelle vielä ole, asetetaan käyttöalueen perusteella tehtaalla annettu lähtöarvo ko. käyttöalueen huurtumissuojan raja-arvolle. C. Tarkistetaan ollaanko oppivalle ominaisuudelle sallituissa olosuhteissa. Sallittujen olosuhteiden rajat voidaan päättää tilanteen mukaan. Oppivaa ominaisuutta ei esimerkiksi voida käyttää ääriolosuhteissa, vaan esimerkiksi kovin kylmässä (esimerkiksi alle -3 °C tai alle -1 °C) tai lämpimässä (esimerkiksi yli +10 °C tai yli +15 °C) ulkolämpötilassa huurtumissuojan raja-arvot voidaan asettaa muuttumattomiksi kullekin o käyttöalueelle.
S S 25 D. Jos ollaan oppivalle ominaisuudelle sallituissa olosuhteissa, määrittää N oppiva ohjelma aktiivisesti ko. käyttöalueen huurtumissuojan raja-arvoa E seuraavasti: 3 = D1. Käynnistetään huurtumissuojan oppiva osuus, kun ollaan O 30 määritetyissä olosuhteissa, joissa oppivuus on sallittua.
D2. Oppiva ominaisuus muokkaa huurtumissuojan arvoja, jos arvot ovat hyväksyttävät, eli LTO-laite toimii normaalisti seuraavasti: — Lasketaan raja-arvoina käytettävien suureiden mitatuista tai lasketuista arvoista ko. suureille liukuvaa keskiarvoa ko.
käyttöalueelle. Liukuvaa keskiarvoa tallennetaan kaikille käyttöalueille erikseen. Näin liukuva keskiarvo muuttuu esimerkiksi, kun koneen käyttöympäristö tai asennusympäristö muuttuu. Esimerkiksi kennon likaantuessa paine-erot eivät vastaa puhtaan kennon painehäviötä, jolloin oppivan ominaisuuden ansiosta liukuva keskiarvo muuttuu likaantumisen myötä.
— Muodostetaan huurtumissuojan uusi raja-arvo suureen liukuvasta keskiarvosta tietyn kertoimen avulla. Kunkin käyttöalueen = kulloinenkin — raja-arvo — toimii — ehtona huurtumissuojan käynnistämiselle. E. Jos ollaan siirrytty alueelle missä huurtumista voi tapahtua, huurtumissuojan oppiva osuus ei enää muuta huurtumissuojan toiminta-arvoja, vaan huurtumissuojatilanteessa lämmöntalteen- ottokenno sulatetaan aiemmin opitun uuden raja-arvon täyttyessä. F. Palataan vaiheeseen A.
S N Nyt on siis huomattu, että yksinkertaisella toimintatavan muutoksella aikaansaadaan S 25 huurtumissuojatoiminto, joka toimii luotettavasti ja optimaalisesti myös muuttuvassa N toimintaympäristössä. Keksinnön mukainen huurtumissuoja siis = oppii z olosuhdemuutoksista, milloin huurtumissuoja kannattaa käynnistää. Oppiva 5 ominaisuus ottaa huomioon muutokset, kuten kennon käytönaikaisen likaantumisen. = Näin ollen, oppivuuden ansiosta puhtaalla kennolla on eri kennon huurtumissuojan O 30 raja-arvo kuin likaantuneella kennolla.
Eräässä keksinnön sovelluksessa oppivaa ominaisuutta eli tiettyjen suureiden arvojen liukuvaa keskiarvoa voidaan käyttää myös huurtumissuojan pysäyttämisen eli huurtumissuojan sammuttamisen ehdon ohjaamiseen. Oppiva ominaisuus voi siis tunnistaa erikseen kullekin käyttöalueelle, milloin on optimaalinen hetki poistaa huurtumissuoja käytöstä ja palauttaa LTO-kone takaisin normaaliin toimintaan.
KUVIOIDEN LYHYT KUVAUS Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin viittaamalla oheiseen kaaviomaiseen piirustukseen, jossa Kuvio 1 esittää kaaviomaisesti keksinnön mukaisen LTO-koneen.
ESIMERKKIEN YKSITYISKOHTAINEN KUVAUS Kuvassa 1 näkyy LTO-kone eli lämmöntalteenottokone 21. Nuolilla on merkattu iimavirtoja. LTO-koneeseen 21 johdetaan ulkoa ulkoilmavirta A, joka lämmöntalteenottokennon 22 läpäistyään johdetaan puhaltimen 23 avulla tuloilmavirtana B rakennuksen sisään. Rakennuksesta johdetaan ilma LTO-koneeseen 21 poistoilmavirtana C. Kun se on läpäissyt kennon 22, se johdetaan puhaltimen 24 avulla jateilmavirtana D ulos LTO-koneesta 21 ja rakennuksesta. Tarvittaessa lämmöntalteenottokenno 22 voidaan ohittaa LTO- koneessa 21, ilmavirtanuoli E kuvaa kennon ohittavaa ilmavirtaa. Järjestelmä voi käsittää joukon lämpötila- paine- kosteus- yms. antureita, jotka o tuottavat tietoa järjestelmän olosuhteista. Antureiden tuottama tieto syötetään N ohjausyksikölle, eli tietokoneelle (ei esitetä), joka ohjaa huurtumissuojajärjestelmää. S 25 Antureiden tyyppi, määrä ja sijainti riippuu tilanteesta, jossa LTO-konetta käytetään. N Antureiden eräitä mahdollisia sijainteja merkataan kuvassa 1 kaaviomaisesti E numeroilla ja seuraavissa esimerkeissä kerrotaan joitakin mahdollisia vaihtoehtoja 5 antureiden valintaan ja sijoittamiseen. S 30 Jos järjestelmä havaitsee jäätymistä, ohjausyksikkö käynnistää LTO-koneen 21 huurtumissuojatoiminnon. Se voi tarkoittaa esimerkiksi yhtä tai useampaa seuraavista toimenpiteistä:
— ohjataan kylmä ulkoilma A siirtoilmareitin E avulla lämmöntalteenottokennon 22 ohi esimerkiksi kääntyvän ohjauspellin 14 avulla, — sulatetaan kenno 22 poistoilman C energialla, — johdetaan kylmään ulkoilmaan A lisäenergiaa eli esilämmitetään ulkoilmaa esimerkiksi sähkövastuksella 12 tai nestepatterilla, — sulatetaan kenno 22 lohkosulatuksella eli ohjataan lämmintä tai kylmää ilmaa kerrallaan vain osaan kennoa 22 esimerkiksi kääntyvän ohjauspellin 15 avulla. Eräitä mahdollisia tapoja jäätymisen havaitsemiseksi ja tilanteita, joissa huurtumissuojatoiminto voidaan käynnistää ovat seuraavat:
1. Tarkkaillaan jäteilman D lämpötilaa kohdassa 10 ja jos se laskee liian alas, käynnistetään huurtumissuojatoiminto.
2. Tarkkaillaan tuloilman B ns. kylmän kulman 11 eli ilmavirran kylmimmän kohdan lämpötilaa ja jos se laskee liian alas, käynnistetään huurtumissuojatoiminto.
3. Tarkkaillaan ulkoilman A, tuloilman B ja poistoilman C lämpötiloja kohdissa 8, 2 ja 3 ja lasketaan niistä tuloilman hyötysuhde, ja jos se laskee liian alas, käynnistetään huurtumissuojatoiminto.
4. Tarkkaillaan paineen muutosta kennon 22 poistopuolen yli eli kennon poistoilman C ja jäteilman D välistä painehäviötä kohtien 6 ja 7 välillä, ja jos se nousee liian suureksi, käynnistetään huurtumissuojatoiminto.
5. Tarkkaillaan poistoilman C kosteustasoa kohdassa 13 ja lämpötilaa kohdassa 3 ja lasketaan niistä poistoilman kastepiste ja verrataan tätä laskettua S kastepistettä kennosta 22 poistuvaan jäteilman D lämpötilaan kohdassa 10 N ja/tai 4, ja jos jäteilman lämpötila on liian alhainen, käynnistetään 2 25 huurtumissuojatoiminto.
N E: Keksinnön mukaisia mittauksia voidaan suorittaa muutenkin kuin esimerkeissä 5 mainituissa kohdissa sijaitsevilla antureilla. Lämpötilaa, painetta, tai muita suureita = voidaan mitata myös esimerkiksi kohdissa 1, 5, 8 ja 9. ES 30
Seuraavassa esimerkissä huurtumissuojatoiminnoksi on valittu aiempana mainittu vaihtoehto 4, eli se, että tarkkaillaan paineen muutosta kennon 22 poistopuolen yli eli kennoon tulevan poistoilman C ja kennosta lähtevän jäteilman D välistä paine-eroa. Paine-eron kasvu tarkoittaa, että kennon 22 sisään on muodostunut jäätä. Huurtumissuojan raja-arvona on siis tietty painehäviön suuruus kennon poistopuolen yli. Kohtiin 6 ja / on sijoitettu paineanturit, jotka kertovat ohjausyksikölle paineen ko. kohdissa. Huurteenpoiston käynnistyksen ehtona on tällöin se, että jos paine-ero kohtien 6 ja 7 välillä nousee liian suureksi, käynnistetään jokin huurtumissuojatoiminto. Oletamme, että pysymme esimerkissä koko ajan samalla LTO-koneen 21 — käyttöalueella. Oletetaan alkutilanteessa, että keksinnön mukaisesti lasketun paine- eron liukuva keskiarvo on 30 Pa. Huurtumissuojan raja-arvon kertoimena on tässä esimerkissä 1.5, jolloin huurtumissuojan raja-arvo on 1.5*30Pa=45 Pa. Huurtumissuoja siis käynnistettäisiin, jos paine-ero ylittäisi 45 Pa. Kun LTO-koneen 21 lämpötilat ja olosuhteet ovat hyväksytyissä rajoissa, mitataan paine-eron arvo kohtien 6ja 7 välillä uudelleen. Paine-ero on nyt 40 Pa. Tämä lasketaan mukaan paine-eron liukuvaan keskiarvoon. Oletetaan, että uudeksi liukuvaksi keskiarvoksi saadaan 32 kPa. Huurtumissuojan raja-arvon kertoimena on edelleen 1.5, jolloin uudeksi huurtumissuojan raja-arvoksi saadaan 1.5*32 Pa = 48 Pa. Huurtumissuoja siis käynnistettäisiin, jos paine-ero ylittäisi 48Pa. Huomaamme järjestelmän näin —korjanneen huurtumissuojan raja-arvon automaattisesti alkuperäistä suuremmaksi. Keksintöä ei ole tarkoitus rajoittaa esitettyihin esimerkkeihin, vaan suojapiirin o määräävät itsenäiset patenttivaatimukset. Epäitsenäiset vaatimukset esittävät N muutamia keksinnön edullisia sovelluksia.
N Q@ O N
I [am o
NN M O N O N O N

Claims (9)

PATENTTIVAATIMUKSET
1. Menetelmä LTO-koneen (21) lämmöntalteenottokennon (22) huurtumissuojan ohjaamiseksi, jossa menetelmässä — mitataan ja/tai lasketaan yhtä tai useampaa suuretta LTO-koneessa tai sen läheisyydessä; — määritetään huurtumissuojan raja-arvo, joka toimii huurtumissuojan käynnistämisen ehtona niin, että suureen saavuttaessa mainitun raja-arvon, huurtumissuojatoiminto käynnistyy; — pysäytetään huurtumissuojatoiminto, kun tietty huurtumissuojan sammuttamisen ehto täyttyy; tunnettu siitä, että menetelmässä — määritetään millä LTO-koneen käyttöalueella ollaan; — lasketaan ja tallennetaan raja-arvoina käytettävän suureen mitatuista tai lasketuista arvoista ko. suureille liukuvaa keskiarvoa kaikille käyttöalueille erikseen; — määritetään huurtumissuojan raja-arvo mainitusta suureen liukuvasta keskiarvosta kaikille käyttöalueille erikseen.
2. Vaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että — jos laskettua huurtumissuojan raja-arvoa ei ko. käyttöalueelle vielä ole, ; asetetaan käyttöalueen perusteella tehtaalla annettu lähtöarvo ko. käyttöalueen N huurtumissuojan raja-arvolle. a
QA = 25
3. Jonkin edellisen vaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että > — muodostetaan huurtumissuojan uusi raja-arvo suureen liukuvasta keskiarvosta E tietyn kertoimen avulla. S
4. Jonkin edellisen vaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että N 30 — tarkistetaan LTO-koneen toiminta eli mainitun yhden tai useamman suureen arvo huurtumissuojan pysäyttämisen jälkeen, ja lasketaan suureelle uusi liukuva keskiarvo vain, jos mittausarvot ovat hyväksyttävät, eli LTO-kone toimii normaalisti.
5. Jonkin edellisen vaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että — määritetään huurtumissuojan sammuttamisen ehto mainitusta suureen liukuvasta keskiarvosta tietyn kertoimen avulla.
6. Jonkin edellisen vaatimuksen mukainen menetelmä, jolloin — johdetaan LTO-koneeseen (21) ulkoa € ulkoilmavirta (A), joka lämmöntalteenottokennon (22) läpäistyään — johdetaan puhaltimen (23) avulla tuloilmavirtana (B) rakennuksen sisään, — johdetaan rakennuksesta ilma LTO-koneeseen (21) poistoilmavirtana (C), ja kun se on läpäissyt kennon (22), se — johdetaan puhaltimen (24) avulla jäteilmavirtana (D) ulos LTO-koneesta (21) ja rakennuksesta, tunnettu siitä, että käynnistetään huurtumissuojatoiminto jossakin seuraavista tilanteista: — tarkkaillaan jäteilman (D) lämpötilaa ja jos se laskee liian alas, käynnistetään huurtumissuojatoiminto; — tarkkaillaan tuloilman (B) ns. kylmän kulman (11) lämpötilaa ja jos se laskee liian alas, käynnistetään huurtumissuojatoiminto; ; — tarkkaillaan ulkoilman (A), tuloilman (B) ja poistoilman (C) lämpötiloja ja N lasketaan niistä tuloilman hyötysuhde, ja jos se laskee liian alas, käynnistetään N huurtumissuojatoiminto; = 25 — tarkkaillaan paineen muutosta kennon (22) poistopuolen yli eli kennon - poistoilman (C) ja jäteilman (D) välistä painehäviötä, ja jos se nousee liian
T > suureksi, käynnistetään huurtumissuojatoiminto; S — tarkkaillaan poistoilman (C) kosteustasoa ja lämpötilaa ja lasketaan niistä S poistoilman kastepiste ja verrataan tätä laskettua kastepistettä kennosta (22) N 30 poistuvaan jäteilman (D) lämpötilaan, ja jos jäteilman lämpötila on liian alhainen, käynnistetään huurtumissuojatoiminto.
7. Jonkin edellisen vaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että huurtumissuojatoiminto käsittää yhden tai useamman seuraavista toimenpiteistä: — ohjataan kylmä ulkoilma (A) siirtoreitin (E) avulla lämmöntalteenottokennon (22) ohi esimerkiksi kääntyvän ohjauspellin (14) avulla; — sulatetaan kenno (22) poistoilman (C) energialla; — johdetaan kylmään ulkoilmaan (A) lisäenergiaa eli esilämmitetään ulkoilmaa esimerkiksi sähkövastuksella (12) tai nestepatterilla; — sulatetaan kenno (22) lohkosulatuksella eli ohjataan lämmintä tai kylmää ilmaa kerrallaan vain osaan kennoa (22) esimerkiksi kääntyvän ohjauspellin (15) avulla.
8. LTO-koneen (21) lämmöntalteenottokennon (22) huurtumissuojalaitteisto, joka käsittää ohjausyksikön eli tietokoneen, sähköisen muistin ja siinä ajettavaksi järjestetyn ohjelmiston, joukon antureita, kuten lämpötila-, paine- ja kosteusantureita, jotka tuottavat tietoa LTO-koneen olosuhteista ja jotka anturit on kytketty tiedonsiirtovälinein ohjausyksikköön niiden tuottaman tiedon saattamiseksi mainitun ohjelmiston käytettäväksi, tunnettu siitä, että ohjelmisto käsittää ohjelmakoodielementit, jotka ohjelmaa ajettaessa on järjestetty suorittamaan jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1-8 mukaisen menetelmän vaiheet. .
9. LTO-kone (21), tunnettu siitä, että se käsittää vaatimuksen 8 mukaisen N huurtumissuojalaitteiston. &
N <Q 0
I Ao o
E 0)
O
N
O
QA
O
N
FI20207037A 2019-02-26 2020-02-26 LTO-koneen huurtumissuojan ohjaaminen FI129621B (fi)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20197037 2019-02-26

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20207037A1 FI20207037A1 (fi) 2020-08-27
FI129621B true FI129621B (fi) 2022-05-31

Family

ID=72800788

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20207037A FI129621B (fi) 2019-02-26 2020-02-26 LTO-koneen huurtumissuojan ohjaaminen
FI20227026A FI20227026A1 (fi) 2019-02-26 2020-02-26 LTO-koneen huurtumissuojan ohjaaminen

Family Applications After (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20227026A FI20227026A1 (fi) 2019-02-26 2020-02-26 LTO-koneen huurtumissuojan ohjaaminen

Country Status (1)

Country Link
FI (2) FI129621B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20227026A1 (fi) 2022-02-14
FI20207037A1 (fi) 2020-08-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8689580B2 (en) Air conditioning/dehumidifying unit
US9982955B2 (en) Method for operating a heat exchanger using temperature measurements to determine saturation level
CN106196428A (zh) 空调器及其防冻结控制方法
US20100291857A1 (en) Ventilation system and controlling method of the same
US11486595B2 (en) Defrosting cycle control
DK2508814T3 (en) Ventilation unit
US20200300553A1 (en) Heat Exchanger Having Plume Abatement Assembly Bypass
CN105972758B (zh) 空调器的化霜控制方法、化霜控制装置和空调器
CN108592336A (zh) 用于机房空调的除湿控制方法及机房空调
CN102686299B (zh) 用于冷干燥的设备和方法
JP7467814B2 (ja) 空調システム
US20060151165A1 (en) Proportional control system for a motor
CN105910360A (zh) 空调系统及其防凝露控制方法
WO2010102627A1 (en) A building ventilation air-to-air heat exchanger control
RU2760419C2 (ru) Способ противодействия накоплению наледи на регенераторе тепла, установленном в блоке очистки воздуха
FI129621B (fi) LTO-koneen huurtumissuojan ohjaaminen
KR101078010B1 (ko) 복합 열원 공조 시스템 장치 및 이의 제어 방법
SE540182C2 (en) Adaptive defrosting of an air treatment system
CN110470019A (zh) 用于空调除霜的控制方法及装置、空调
US8424320B2 (en) Air dehumidifier for frequency converter arrangement
CN110470023B (zh) 用于空调除霜的控制方法及装置、空调
CN110469982B (zh) 用于空调除霜的控制方法、装置及空调
KR102243654B1 (ko) 공기조화장치
EP3115705B1 (en) Method of optimizing the dehumidification function for air-conditioning units for server rooms and the like and air-conditioning unit for applying such method
CN101368803B (zh) 全热交换器用温度补偿加热器保护装置及其控制方法

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 129621

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B