Hammaslaakintalaite Esillä oleva keksintö liittyy hammaslääkintälaitteiden tekniseen alaan: ensisijaisesti hampaanhoitoyksiköihin, mutta myös hammaslääkärin työhön tar- koitettuihin radiografisiin laitteisiin sekä hampaanhoidon puhdistus- ja sterilointi- instrumenttien käyttöön. Esillä oleva keksintö koskee erityisesti laitetta ja mene- telmää, jolla helpotetaan mainittujen hammaslääkintälaitteiden huoltoa ja kor- jausta. Seuraava kuvaus koskee erityisesti hampaanhoitoyksikköä menettä- mättä kuitenkaan yleisluonteisuutta tämän seurauksena.
Tyypillisesti tällaisia hampaanhoitoyksiköitä käyttävät hammaslääkä- rit ja avustajat kammashoidon antamiseksi potilaalle, joka makaa tai istuu ham- maslääkärin tuolilla.
Hampaanhoitoyksiköiden loppukäyttäjät ovat hammaslääkäreitä, avustajia ja potilaita. Kuitenkin laajassa merkityksessä hampaanhoitoyksiköiden yhteydessä on myös muita ammattirooleja: työntekijät, jotka kokoavat laitteen tehtaalla, ja teknikot, jotka asentavat laitteen hammaslääkärin vastaanotolle ja korjaavat sen paikan päällä tarpeen vaatiessa.
On syytä korostaa, että hammaslääkintälaitteet ovat kestäviä laitteita, jotka on tarkoitettu noin 5-10 vuoden käyttöiälle, joka voi yltää 20 vuoteen tai pidemmällekin. On ilmeistä, että tällä pitkällä aikavälillä lääkinnällinen laite jou- tuu läpikäymään joukon suunniteltuja huoltoteknikon tekemiä kunnossapitotoi- menpiteitä ja luultavasti korjaustoimenpiteitäkin vikaantumisten seurauksena.
Huollettavuus tarkoittaa astetta, jolla koneen huolto voidaan saada valmiiksi annetuilla resursseilla ja määritellyssä aikayksikössä Kuten autoissakin, asennuksen helppous ja huollettavuus ovat erit- — täin merkityksellisiä parametreja, joiden avulla voidaan yhtäältä vähentää teolli- o sia tuotantokustannuksia ja toisaalta hammaslääkäreiltä veloitettavia kunnossa- > pitokustannuksia. O On syytä mainita, että hampaanhoitoyksiköiden myynti ja asennus n tapahtuvat noudattamalla menettelytapoja, jotka ovat hyvin samankaltaisia kuin I 30 autojen myynnissä. Valmistaja antaa hampaanhoitoyksiköitä jälleenmyyjälle, & joka työskentelee määritellyllä maantieteellisellä alueella, joka puolestaan asen- 2 taa ne ja hoitaa kunnossapidon mainitulla maantieteellisellä alueella olevilla x hammaslääkärin vastaanotoilla. Teknikot, jotka ovat yleensä myyjän palveluk- > sessa, menevät hammaslääkärin vastaanotolle lääkinnällisen laitteen asenta- > 35 — miseksi sitä käyttöön otettaessa, suunniteltuja kunnossapitotoimenpiteitä vartentai kutsuttaessa vikatilanteita korjaamaan. Teknikoiden työpäivästä kuluu jal- leenmyyjän hoitaman maantieteellisen alueen laajuudesta riippuva osa siirtymi- siin erilaisille hammaslääkärin vastaanotoille.
Hampaanhoitoyksiköt ovat monimutkaisia laitteita, joita on valmis- tettu teollisesti 1900-luvun alusta lähtien.
On tunnettua, että hampaanhoitoyksikön yksittäisiä osuuksia kontrol- loidaan elektroniikkakorttien avulla. Tunnetussa tekniikassa oleellisesti kahden- tyyppiset arkkitehtuurit ovat yleisiä: - erityinen elektroniikkakortti, joka soveltuu kaikkien hampaanhoito- — yksikön osuuksien hallintaan Tämän ratkaisun tärkein etu on pienentynyt haitta hampaanhoitoyk- sikön sisäisistä elektroniikkakorteista, mikä mahdollistaa erityisesti erittäin pie- nen ja kevyen vesikojeiston sekä hammaslääkärin että avustajan moduulin ai- kaansaamisen. Toisaalta tämän ratkaisun suurin haittapuoli on, että erityinen elektroniikkakortti on hyvin kallis (muutaman tuhannen euron luokkaa) ja se on rikkoutuessaan vaihdettava uuteen, mistä aiheutuu kustannuksia.
- Useita elektroniikkakortteja, jotka kontrolloivat hampaanhoitoyksi- kön yksittäisiä osuuksia (esim. liitäntäkortti, instrumentin pöytämoduuli, lääkärin konsolimoduuli, avustajan pöytämoduuli, vesikojeiston moduuli, hammaslääkä- rin valaisimen moduuli, jalkaohjausmoduuli ja muut valinnaiset kortit valinnaisia osuuksia varten, joita hammaslääkäri voi tilata).
Mainitut kortit on kytkettävä toisiinsa, jotta ne toimisivat. Tunnetun tekniikassa tällaiset yhteydet muodostetaan käyttämällä CAN-väylää ja/tai LIN- väylää. Tämän ratkaisun eräs etu on, että elektroniikkakortit ovat paljon halvem- — pia, ja kun yksi rikkoutuu, vaihdetaan vain rikkoutunut kortti, jonka hinta on huo- > mattavasti alhaisempi kuin ratkaisussa, jossa on erityinen elektroniikkakortti D koko hampaanhoitoyksikölle. Toisaalta kullekin elektroniikkakortille on varattava 5 paikka mainitun hampaanhoitoyksikön sisältä.
N Controller Area Network, joka tunnetaan myös nimellä CAN-väylä, on N 30 Robert Bosch GmbH:n 80-luvlla esittelemä sarjastandardi multipleksityyppistä E kenttäväylää varten erilaisten elektronisten ohjausyksiköiden yhdistämiseksi. o CAN suunniteltiin toimimaan ongelmitta jopa ympäristöissä, joita sähkömag- 5 neettiset aallot hairitsevat voimakkaasti, ja ne voivat käyttää siirtovälineenä ba- 2 lansoitua differentiaalista potentiaalia kuten RS-485. EMC-häiriösietoisuutta voi- S 35 daan parantaa entisestään kierrettyjen parikaapeleiden avulla. Vaikka CAN:iasovellettiin alun perin autoteollisuudessa väylänä autoja varten, nyt sitä käyte- tään monissa teollisuuden sulautetuissa sovelluksissa, joissa vaaditaan korkean tason häiriösietoisuutta. Sen bittinopeus voi saavuttaa 1 Mbit/s verkoissa, jotka ovat lyhyempiä kuin 40 m. Pienemmät nopeudet mahdollistavat pidemmän mat- kan saavuttamisen (esim. 125 kbit/s/500 m). CAN-protokolla on standardoitu ISO 11898-1 (2015) -standardina. Tämä standardi kuvaa lähinnä tiedonvaihdon kerrosta (siirtokerros), joka on tehty alempana olevasta (alikerros) loogisesta kerroksesta (siirtoyhteyden looginen ohjaus, LLC), MAC-kerroksen alempana olevasta kerroksesta ja joistakin "fyysisen" kerroksen näkökohdista, joka on ku- — vattu mallissa ISO/OSI (ISO/OSI Reference Model). Kaikkien muiden kerrosten protokollat jätetään verkon suunnittelijan valittavaksi.
Local Interconnect Network (LIN-väylä) on autoteollisuuden sovelluk- siin suunniteltu sarjamuotoinen, alhaisen nopeuden tiedonsiirtoprotokolla yksit- täisessä kaapelissa. Se on LIN Consortiumin kehittämä ja edistämä vuodesta 1999 lähtien ja mahdollistaa anturien ja toimilaitteiden yhteenkytkennän keski- tettyyn ohjausjärjestelmään. Tyypillisessä toteutuksessa useita LIN-väyliä on lii- tetty toisiinsa CAN-väylän kautta. Yksi LIN-väylä on tehty isännästä ja useista orjista (jopa 16), ja sen suurin siirtonopeus on 20 kbit/s.
On myös syytä mainita, että jokainen elektroniikkakortti varustetaan valmistuksen yhteydessä laiteohjelmistolla (firmware, FW), joka on olennaisesti ohjeiden ja sovellusten joukko, joka on pysyvästi tallennettu kortin muistiyksik- köön ja jota käyttäjä (hammaslääkäri/avustaja) ei voi muuttaa; mainittu laiteoh- jelmisto mahdollistaa elektroniikkakortin ja yleisemmin hampaanhoitoyksikön toiminnan. Ajan mittaan hampaanhoitoyksikön valmistaja voi kuitenkin julkaista peräkkäisiä versioita mainitusta laiteohjelmistosta, joka on päivitettävä ham- > paanhoitoyksiköihin, jotka on asennettu hammaslääkäreiden vastaanotoille, esi- D merkiksi virheiden korjaamiseksi tai mainittujen yksiköiden suorituskyvyn paran- 5 tamiseksi. Yleensä valtuutettu teknikko tekee mainitun päivityksen, mikä edel- i lyttää teknikon fyysistä läsnäoloa hammaslääkärin vastaanotolla.
N 30 Hakija, joka on työskennellyt usean vuoden ajan hampaanhoitoalalla, E on ajan mittaan jättänyt joukon patenttihakemuksia, jotka koskevat hampaan- o hoitoyksiköiden eri osuuksien toimintaa ja ohjausta. Jo jätettyihin hakemuksiin 3 kuuluu erityisesti: | = - IT1340515 curing lamp; S 35 - EP1595510B1 ja EP2110096B1, units for supplying water addi- tivated with a disinfectant;
- EP3235464A1 anti-stagnation system; - EP3338728A1 ja EP3338727A1 endodontic handpieces provided with reciprocating movement; - IT102018000005158 suction cannulas washing system; - IT102018000005368 operating lamp.
Hampaanhoitoyksiköissä olevien elektroniikkakorttien on mahdollis- tettava kaikkien yksikön osuuksien harmoninen toiminta ja erityisesti niiden on oltava yhteensopivia edellä mainituissa patenteissa kuvattujen toimintatilojen kanssa.
Esillä olevan keksinnön tavoitteena on saada aikaan laite ja mene- telmä, jotka kykenevät merkittävästi parantamaan kokoonpanon helppoutta ja erityisesti hammaslaakintalaitteiden huollettavuutta. Esillä olevan keksinnön ta- voitteena on erityisesti mahdollistaa hammaslääkintälaitteiden kunnossapitotoi- mintojen parantaminen, jolloin erikoistuneet teknikot voivat puuttua toimintaan etänä ilman tarvetta mennä paikan päälle hammaslääkärin vastaanotolle, jonne mainittu hampaanhoitoyksikkö on asennettu.
Tämä tavoite saavutetaan menetelmällä ja laitteella, joilla on itsenäis- ten suojavaatimusten mukaiset piirteet. Edulliset suoritusmuodot ja tarkennuk- set on eritelty epäitsenäisissä suojavaatimuksissa.
Esillä olevan keksinnön mukaan hammaslääkintälaite käsittää useita elektroniikkakortteja, jotka on sijoitettu hampaanhoitoyksikön eri osuuksiin. Mai- nitut elektroniikkakortit on yhdistetty yhdistetyllä CAN-väylä- ja LIN-väyläyhtey- dellä, joka liittää mainitut kortit. Erityisesti tärkeimmät elektroniikkakortit on yh- distetty CAN-väylällä, kun taas jalkaohjaus, avustajamoduuli ja hammaslääkärin — valaisin on yhdistetty LIN-väylällä. Jokainen hampaanhoitoyksikössä oleva > elektroniikkakortti on varustettu muistiyksiköllä. D Edullisessa suoritusmuodossa yksi tärkeimmistä elektroniikkakor- 5 teista on varustettu Wi-Fi-moduulilla, jonka avulla hampaanhoitoyksikkö voidaan N liittää Wi-Fi-verkkoon. Mainitun moduulin kautta on mahdollista valita: N 30 Hammaslääkäreille/avustajille: E - puhdistus-/sterilointisyklien seuranta o - laitteen toiminnan valvonta 5 - tutoriaali ja vianetsintä 2 - hammaslääkärin kojelauta S 35 Jälleenmyyjille/asentajille/valmistajille: - asennuksen hallinta (asennusraportti, verkon luominen...)
- laiteohjelmiston etäpäivitys - laitelokin jatkuva seuranta - telemetria - tilastot, suunniteltujen kunnossapitotoimien hallinnointi 5 - ilmoitukset loppukäyttäjälle - tekninen kojelauta Wi-Fi-yksikön ansiosta päivitys voidaan suorittaa Wi-Fi-yksikén ken- tän sisällä olevan asennus-/korjausteknikon älypuhelimella, kannettavalla tieto- koneella tai tabletilla, joka teknikko muodostaa kaksipisteyhteyden laitteensa ja hampaanhoitoyksikön välille.
Wi-Fi tai WiFi on langattomien lähiverkkojen (WLAN) tekniikka, joka käyttää standardiin IEEE 802.11 perustuvia laitteita. Wi-Fi-yhteensopivat laitteet voivat muodostaa Internet-yhteyden WLAN-verkon ja langattoman liityntäpis- teen kautta. Vuoden 2017 teknologialla rakennuksen sisällä olevalla liityntäpis- teellä (hotspot) voi olla noin 20 metrin kantama (seinät vaimentavat radiosignaa- lia), kun taas ulkona se voi kattaa noin 100 metrin alueen, ja käyttämällä useita päällekkäisiä liityntäpisteitä myös muita neliömetreissä mitattavia alueita.
Vaihtoehtoisessa suoritusmuodossa sama toiminto voidaan suorittaa kaksipisteyhteydellä esimerkiksi jälleenmyyjän tiloihin tai valmistajan tiloihin — etäsijoitetun tietokoneen ja hampaanhoitoyksikön välillä. Hampaanhoitoyksikön tunniste on hampaanhoitoyksikön sarjanumero.
Eräässä toisessa suoritusmuodossa lokin ja laiteohjelmiston päivityk- sen lataus voidaan suorittaa langattomalla yhteydellä etäpalvelimeen (pilvi). Tässä kontekstissa pilvi tarkoittaa Internet-pohjaista tietojenkäsittelyn tyyppiä, joka pyydettäessä tarjoaa jaettuja tietokoneprosessoinnin resursseja ja tietoja > tietokoneille ja muille laitteille. Se on malli, joka mahdollistaa kaikkialla kaytetta- D vissä olevan, pyydettäessä tapahtuvan pääsyn konfiguroitavissa oleviin tietojen- 5 käsittelyresursseihin (esimerkiksi tietokoneverkkoihin, palvelimiin, tallennuk- i seen, sovelluksiin ja palveluihin), joihin voidaan antaa käyttöoikeus nopeasti ja N 30 jotka voidaan purkaa minimaalisella hallintatyöllä.
E Eräässä toisessa suoritusmuodossa sama tietojenvaihto voidaan o suorittaa langallisella tavalla eli käyttämällä liitäntäkaapelia lääkinnällisen lait- 5 teen ja fyysisesti hammaslääkärin vastaanotolla läsnä olevan teknikon kannet- 2 tavan laitteen (älypuhelin, tabletti, kannettava tietokone jne.) välillä S 35 Esillä olevassa keksinnössä on monenlaisia etuja.
Ensimmäinen etu on, että käytössä on yhdistetyn CAN-väylän ja LIN- väylän yhteysverkko, jonka avulla kustannuksia voidaan alentaa, koska LIN-sol- mut ovat halvempia kuin CAN-solmut. CAN-solmuja käytetään edullisesti, kun suorituskyky ja turvallisuus ovat olennaisia edellytyksiä.
Toinen etu on mahdollisuus ladata langattomasti kunkin elektroniik- kakortin virheloki, jolloin huoltoteknikko voi määrittää yksinkertaisesti ja nopeasti vikaantumisen syyn. Kun vikaantumisen syy on monimutkainen ja paikan päällä oleva teknikolla on vaikeuksia selvittää se, samat tiedot voidaan välittää valmis- tajan tiloissa oleville kokeneemmille teknikoille, jotka voivat tehdä yhteistyötä te- hokkaammin paikan päällä olevan huoltoteknikon kanssa.
Kolmas etu on mahdollisuus päivittää hampaanhoitoyksikköön asen- netut elektroniikkakortit langattomasti, jopa etäältä, mikä poistaa vaatimuksen teknikon fyysisestä siirtymisestä laiteohjelmiston päivittämistä varten.
Neljäs etu on, että hammaslääkäri ja avustaja syöttävät komennot hampaanhoitoyksikköön kosketusnäytön kautta. Edullisesti tällaiset näytöt mah- dollistavat, että huoltoteknikko visualisoi huoltovalikot, jotka eivät normaalisti ole hammaslääkärin/avustajan käytettävissä.
Esillä olevan keksinnön muita etuja ja ominaisuuksia on esitetty seu- raavassa selityksessä, jossa esillä olevan keksinnön esimerkinomaiset suoritus- muodot selitetään yksityiskohtaisesti piirustusten perusteella: Kuvio 1 on tyypillisen hammasyksikön aksonometrinen näkymä; Kuvio 2 on sähköjärjestelmän lohkokaavio.
Kuviossa 1 on esitetty tunnetun tekniikan mukainen hampaanhoitoyk- sikkö 1, jossa on potilastuoli 2 ja vesikojeisto 3. Vesikojeisto 3 tukee tyypillisesti kulhoa 13, hammaslääkärin varustetasoa 4, joka on varustettu hammaslääkärin > ohjauskonsolilla 8 komentojen syöttämiseksi, ja useita hammasinstrumentteja D 12, jotka syöttävät vettä (ilma-/vesiruisku, mikromoottori, turbiini, laskentaskaa- 5 lain jne.); avustajan moduulin 5; ja hammaslääkärin valaisimen 10. Vesikojeis- i tossa 3 on myös vettä kuppiin -nokka 11, joka syöttää vettä (ei esitetty) lasiin. N 30 Lisäksi hampaanhoitoyksikössä 1 on jalkaohjaus 9, ja se voi valinnaisesti käsit- E tää näytön 6 ja intraoraalisen röntgensädeyksikön 7.
o Avustajan pöytä tukee kahta potilaan suuonteloon työnnettävää imu- 5 kanyyliä 14, jotka on asennettu imuputkiin 15 kytkettyihin vastaaviin imuputki- 2 päätteisiin. Perinteisesti ne ovat kahta eri mittaa, yhden halkaisija on suurempi S 35 jatoisen halkaisija on pienempi. Mainitut kanyylit 14 on kytketty mainittujen imu- putkien 15 läpi mainittuun vesikojeistoon 3. Vesikojeistossa 3 on valinnaisestierotinsäiliö (ei esitetty), jonka avulla imuroidut nesteet voidaan erottaa ilmasta. Mainitun vesikojeiston 3 sisällä mainittu erotinsäiliö on tyypillisesti kytketty imu- lähteeseen tai edelleen mainitun vesikojeiston 3 sisällä on liitäntäventtiili mainit- tujen imuputkien 15 ja ulkoisen imujärjestelmän välillä, esimerkiksi nesteen ren- gasimujärjestelmä, joka on sijoitettu ylavirtaan hampaanhoitoyksiköstä, usein erityiseen laitetilaan.
Eräässä edullisessa suoritusmuodossa konsoli 8, joka on hammas- lääkärin varustetasolla 4, ja konsoli, joka on avustajan moduulissa 5 (ei esitetty kuvassa 1), on toteutettu kosketusnäyttöinä, jotka korvaavat perinteiset mekaa- = nisilla koskettimilla varustetut painikkeet. Tästä seuraa useita etuja: - mekaaniset painikepaneelit ovat alttiita kalvonsa mekaaniselle rik- koutumiselle; - perinteisissä mekaanisissa painikepaneeleissa on yleensä painet- tuja kuvakkeita, jotka muistuttavat visuaalisesti kosketuksella hallittavaa toimin- taa (esim. Istuimen nostaminen/laskeminen, selkänojan nostaminen/laskemi- nen jne.). Hygieniasyistä tällaiset painikepaneelit puhdistetaan monta kertaa päivässä, minkä vuoksi mainitut kuvakkeet kuluvat pois, mistä seuraa tarve vaih- taa painikepaneeli uuteen; - sama edellä mainittu puhdistustoimenpide suoritetaan käyttämällä — erityisiä desinfiointinesteitä, joilla on tapana tunkeutua painikepaneelin alle, mikä aiheuttaa hampaanhoitoyksikön toimintahäiriöitä. Uudessa kosketusnäy- tössä painikepaneelit korvautuvat kapasitiivisella lasilla, joka on kestävämpi ja vesitiiviimpi, kun kyseessä on nesteiden kulkeutumisen ulkopuolelta hampaan- hoitoyksikön sisälle.
Kosketusnäytön ansiosta hammaslääkärin vastaanotolla oleva huol- > toteknikko voi tarkistaa kussakin elektroniikkakortissa olevan laiteohjelmisto ver- D sion palveluvalikon kautta, johon hammaslääkärillä ei ole pääsyä, ja siten päi- 5 vittää tällaisia laiteohjelmistoja langattomasti erityisen Wi-Fi-moduulin kautta.
i Kuvio 2 esittää hampaanhoitoyksikön 1 sähköjärjestelmän lohkokaa- N 30 — vion. E Hampaanhoitoyksikköön sijoitetut tärkeimmät elektroniikkakortit ovat: o 21 liitäntäkortti; 3 22 instrumenttipöydän kortti; = 23 konsolikortti; S 35 24 avustajan moduulikortti; 25 vesikojeiston kortti;
26 hammaslääkärin valaisimen kortti; 27 jalkaohjauksen kortti (eri vaihtoehtoja); 28 invertterikortti (valinnainen); 29 hygieniakortti (WHE ja Bioster) (valinnainen); 210 multimediamonitorin syöttökortti (valinnainen); 211 vesikojeiston multimediakortti(valinnainen); 212 imukortti (eri vaihtoehtoja); 213 tuolin liukuliikkeen kortti (valinnainen).
Tärkeimmät elektroniikkakortit (liitäntäkortti 21; instrumenttipöydän kortti 22; konsolikortti 23; vesikojeiston kortti 25) on kytketty CAN-väyläyhtey- dellä, kun taas avustajan moduulikortti 24, hammaslääkärin valaisimen kortti 26 ja jalkaohjaus 27 on yhdistetty LIN-väylän kautta. Kuten edellä on jo selitetty, tämä yhdistetty yhteysverkko mahdollistaa kustannusten alentamisen vaikutta- matta yhteyksien tehokkuuteen.
On syytä mainita, että aivan kuten autoissakin, hampaanhoitoyksikkö on saatavana perusmallina, johon hammaslääkäri voi lisätä haluamansa valin- naiset laitteet, jotka hän valitsee kuvastosta.
Esimerkiksi jalkaohjaus 9 voidaan toimittaa kolmena vaihtoehtoisena muunnelmana: - tehostettu jalkaohjaus (elektroniikkakortti 27a); - paineohjattu jalkaohjaus (elektroniikkakortti 27b); - monitoiminen jalkaohjaus (elektroniikkakortti 27c).
Tilauksen yhteydessä hammaslääkäri määrittelee toivomansa jalka- ohjauksen 9 muunnoksen: tietenkin vain vastaava elektroniikkakortti 27a, 27b > tai 2/c asennetaan hampaanhoitoyksikköön 1.
D Sama pätee myös imujärjestelmään, joka on esitetty kaavamaisesti 5 kuvion 2 vasemmalla puolella: viitenumeron 212 elektroniikkakortit (Metasys, N Cattani, Duerr, jne.) ovat vaihtoehtoisia hampaanhoitoyksikön imujärjestelmiä. N 30 Tietenkin vain yksi näistä erilaisista imujärjestelmistä asennetaan hampaanhoi- E toyksikköön 1.
o Jalkaohjaus 9 ja imujärjestelmä ovat hampaanhoitoyksikön 1 välttä- 5 mättömiä komponentteja, joten ainakin elektroniikkakortti 27 ja elektroniikka- 2 kortti 212 on asennettava hampaanhoitoyksikköön 1. On kuitenkin olemassa S 35 monia muita valinnaisvarusteita, joita hammaslääkäri voi päättää asentaa tai jät-
tää asentamatta laitteeseensa. Mainitut valinnaisvarusteet ovat esimerkiksi in- vertterin elektroniikkakortti 28, hygieniakortti 29, multimedianäyttö, joka tarvitsee multimediamonitorin syöttökortin 210, ja vesikojeiston multimediakortti 211, ja tuolin liukuliikkeen kortti 213. Nämä viimeksi mainitut elektroniikkakortit voivat olla mukana tai ei sen mukaan, mikä hammaslääkärin tarkka kokoonpano lait- teelle on sen tilaushetkellä.
Edullisessa suoritusmuodossa liitäntäkortissa 21 on Wi-Fi-moduuli, joka, kuten yllä on selitetty, mahdollistaa jokaisen verkkoon yhdistetyn elektro- niikkakortin virhelokin lataamisen hampaanhoitoyksiköstä 1 ja kunkin elektro- niikkakortin laiteohjelmiston päivityksen suorittamisen. Nykyisellä tekniikan ta- solla Wi-Fi-moduuli on kuitenkin vain yksi teknologisista vaihtoehdoista, jotka mahdollistavat tämän: toinen langaton yhteys voidaan saada aikaan Bluetooth- moduulin avulla. Sama toimenpide voidaan valinnaisesti suorittaa hampaanhoi- toyksikköön 1 langallisesti käyttämällä teknikon laitetta (älypuhelin, kannettava — tietokone, tabletti) sopivan kaapelin (USB) välityksellä.
Seuraavassa taulukossa esitetään tiedot, jotka voidaan ladata lait- teilta ja jotka teknikko/jälleenmyyjä/valmistaja voi visualisoida.
Lopulliset testitiedot sarjanumero malli [viimeinen testauspäivämäärä] [testaajan tiedot] [tilaustiedot] [jälleenmyyjän tiedot] Asennustiedot asennuspäivämäärä > asiakastiedot > geopaikannus (GPS-koordinaatit) S SSID + WiFi -salasana i [hammaslääkärin vastaanoton paikka N kartalla] z Tilastotiedot käyttölaskurin tunnit o hygieniasyklien laskuri 3 kosketusten järjestys konsolilla S | — tyovirrat | I Konfigurointi laitteen loki ent |em kieli Käyttötiedot CAN-liikenneloki virheloki tapahtumaloki I/O-status [kunnossapitotoimien loki] [tunniste/RFID-luku] Tallennettavat tiedot kuvat vääntömomenttikäyrät hygieniasyklien raportit [RX-lähetysparametrit]
On syytä mainita, että analogisia tietoja voidaan tuottaa ja seurata esimerkiksi hampaidenhoitovälineiden puhdistamiseen ja sterilointiin tarkoite- tusta termodesinfiointilaitteesta tai autoklaavista ja myös intra- tai ekstraoraali-
laitteista kaksi- tai kolmiulotteisten radiografisten kuvien hankkimiseksi.
Esi- merkki intraoraalisesta radiografisesta laitteesta on esitetty kuviossa 1 ja mer- kitty viitenumerolla 7. On myös syytä mainita, että vain hampaanhoitoyksikön käyttötietoja, jotka ovat anonyymejä tietoja, lähetetään.
Hampaanhoitoyksikössä olevat arka- —luonteiset tiedot, jotka koskevat potilaan henkilöllisyyttä, jätetään siirron ulko- puolelle ja tallennetaan paikalliseen muistiyksikköön, joka ei ole osa niitä tietoja, jotka voidaan ladata laitteilta. o Eräässä toisessa suoritusmuodossa, joka koskee hampaanhoitoyk- > sikön käyttötietojen ja/tai kunnossapitotietojen seurantaa mainittujen tietojen pi- S 15 tämiseksi turvassa muutoksilta identiteettivarkauden (käyttäjätunnus ja sala- n sana) varalta, voidaan käyttää lohkoketjua seurattavien tietojen ja/tai seuratta- N vien huolto- ja valvontatapahtumien rekisteröimiseksi ja validoimiseksi.
E: Lohkoketju voi sijaita pilvessä, etä- ja/tai paikallisessa palvelinver- = kossa tai näiden yksiköiden yhdistelmässä.
Mainittuun lohkoketjuun voidaan yh- I 20 distää kaikkien käyttäjien tai toiminnallisen tai hierarkisen roolin mukaan valittu- 2 jen käyttäjien toimintayksiköt kaksipisteprotokollan avulla.
S Mainitun lohkoketjun ansiosta tiedot ja tapahtumat sekä myös niihin liittyvät tiedot on rekisteröity muuttumattomasti sikäli, että tallennettujen tietojenmuutoksesta olisi seurauksena muutettuja kryptografisia hash-jonoja, jonka vuoksi tämä olisi välitön varoitus mainitusta yrityksestä muuttaa tai estää lohkon muutos.
Eräässä toisessa suoritusmuodossa ammattikäyttäjille (hammaslää- kari, hammaslääkärin avustaja, radiologi, radiologiateknikko jne.) toimitetaan lääkinnällisistä laitteita, joissa on RFID-tunniste, jonka avulla voidaan yksikäsit- teisesti tunnistaa tietyn lääkinnällisen laitteen ammattikäyttäjä. Mainittu RFID- tunniste on toimitettu esimerkiksi älykortin muodossa, jota käyttäjä pitää valkoi- sessa takissaan tai puettavana laitteena, esimerkiksi rannekoruna. Mainittu RFID-tunniste voi olla aktiivinen tai passiivinen tunniste.
Kun käyttäjä käyttää lääkinnällistä laitetta, esimerkiksi kun hammas- lääkärin avustaja asettaa steriloitavien instrumenttien astian autoklaavin steri- lointikammioon, RFID-tunnisteen ja lääkinnällisen laitteen (autoklaavin) Wi-Fi- antennin välinen yhteys mahdollistaa päivämäärän ja kellonajan, jolloin tietty — käyttäjä käytti lääkinnällistä laitetta, tallennuksen hammaslääkintälaitteen muis- tiyksikköön.
Edullisessa suoritusmuodossa RFID-tunnisteen ja lääkinnällisen lait- teen välinen yhteys on tehty niin, että RFID-tunnisteen sijoittaminen antennin kantaman sisäpuolelle ei ole tarpeen vaan riittää, että loppukäyttäjä kuljettaa — tunnistetta mukanaan. Tässä edullisissa suoritusmuodoissa loppukäyttäjän var- talo toimii lähettimenä niin, että kun käyttäjä esimerkiksi pitää kiinni kahvasta, joka avaa/sulkee autoklaavin oven, hänen nimensä, päivämäärä ja kellonaika tallennetaan lääkinnällisen laitteen muistiyksikköön. Mainitun tekniikan on esit- tänyt Gruppo Filippetti kaupallisella nimityksellä Evolvea.
1 hampaanhoitoyksikkö > 2 potilastuoli D 3 vesikojeisto 5 4 hammaslääkärin varustetaso i 5 avustajan moduuli N 30 6 näyttö E 7 intraoraali röntgensädeyksikkö o 8 ohjauskonsoli 3 9 jalkaohjaus — - = 10 hammaslääkärin valaisin S 35 11 vettä kuppiin -nokka 12 hampaanhoidon instrumentit
13 kulho 14 imukanyyli 15 imuputket 21 liitäntäkortti; 22 instrumenttipöydän kortti; 23 konsolikortti; 24 avustajan moduulikortti; 25 vesikojeiston kortti; 26 hammaslääkärin valaisimen kortti; 27 jalkaohjauksen kortti (eri vaihtoehtoja); 28 invertterikortti (valinnainen); 29 hygieniakortti (WHE ja Bioster) (valinnainen); 210 multimediamonitorin syöttökortti (valinnainen); 211 vesikojeiston multimediakortti(valinnainen); 212 imukortti (eri vaihtoehtoja); 213 tuolin liukuliikkeen kortti (valinnainen) oO
O
N
O
N
I a a
O 5 o
O
N 5