FI126804B - Menetelmä ja järjestelmä viestien lähetystä varten - Google Patents

Menetelmä ja järjestelmä viestien lähetystä varten Download PDF

Info

Publication number
FI126804B
FI126804B FI20146067A FI20146067A FI126804B FI 126804 B FI126804 B FI 126804B FI 20146067 A FI20146067 A FI 20146067A FI 20146067 A FI20146067 A FI 20146067A FI 126804 B FI126804 B FI 126804B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
message
service
text message
address
session
Prior art date
Application number
FI20146067A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20146067A (fi
Inventor
Jukka Salonen
Original Assignee
Bookit Oy Ajanvarauspalvelu
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bookit Oy Ajanvarauspalvelu filed Critical Bookit Oy Ajanvarauspalvelu
Priority to FI20146067A priority Critical patent/FI126804B/fi
Publication of FI20146067A publication Critical patent/FI20146067A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI126804B publication Critical patent/FI126804B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L51/00User-to-user messaging in packet-switching networks, transmitted according to store-and-forward or real-time protocols, e.g. e-mail
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W4/00Services specially adapted for wireless communication networks; Facilities therefor
    • H04W4/06Selective distribution of broadcast services, e.g. multimedia broadcast multicast service [MBMS]; Services to user groups; One-way selective calling services

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

Menetelmä ja järjestelmä viestien lähetystä varten
Keksinnön kohteena on itsenäisten patenttivaatimusten mukainen menetelmä ja järjestelmä viestien lähetystä varten. Tämänkaltaisia menetelmiä ja järjestelmiä käytetään esimerkiksi tekstiviestipohjaisten tilaus- tai varauspalvelujen toteuttamiseen. Tunnettua tekniikkaa on kuvattu mm. hakijan omissa patenteissa FI-117663, FI-118586 ja FI-118585 ja EP-patenttihakemuksessa 03792441. Näissä patenteissa on kuvattu ratkaisuja, joissa monia kysymys- vastauspareja vaativien palveluiden yhteydessä on dialogin hallinta pystytty edullisimmillaan ratkaisemaan käyttäen yksinkertaista tekstiviestitekniikkaa, joka on kaikkien matkapuhelinkäyttäjien saatavilla. Näissä ratkaisuissa on käytetty ns. DDM-matriisia, jossa palveludialogin älykkyys on siirretty palvelujärjestelmään siten, että palveluntarjoaja muuttaa vastausosoi-tetta (tyypillisesti puhelinnumeroa) aina dialogin vaiheen mukaisesti siten, että pitkäkestoisessa, epäjatkuvassa dialogissakin palveluntarjoaja on tietoinen sekä siitä kuka on vastannut dialogin kysymykseen ja missä dialogin vaiheessa. Näissä sinällään edistyneissä ratkaisuissa kaikkien palvelujen toteuttaminen ei ole ollut yksinkertaista.
Keksinnön tarkoituksena on ratkaista edellä kuvattuja tunnetun tekniikan ongelmia ja tätä tarkoitusta varten aikaansaada aivan uudentyyppinen menetelmä ja järjestelmä viestien lähetystä ja edullisesti massalähetystä varten sekä edullisesti tarjota palvelu kansainvälistä käyttöä varten.
Keksinnön tavoitteena on myös tarjota menetelmät ja välineet, joiden avulla voidaan aikaansaada yksinkertainen ja selkeä tapa palvelujen tarjoamiseksi monikanavaviestinnässä.
Keksinnön tavoitteena on lisäksi aikaansaada menetelmät ja välineet, joilla voidaan lähettää kysely ja palvelu asiakkaalle eri viestintäverkkojen kautta.
Keksinnön edullisessa suoritusmuodossa viestejä, kuten tekstiviestejä käytetään dialogissa, jossa toimitetaan asiakkaalle sisältöpalveluja. Palveluja tarjotaan tyypillisesti palveluntarjoajan maksuvälineillä kuten bonuspisteillä. Jos asiakkaalla ja palveluntarjoajalla on keskinäinen sopimus muista maksutavoista, voidaan myös näitä käyttää asiakkaan laskuttamiseksi.
Keksintö perustuu siihen, että kunkin lähetetyn, tyypillisesti massalähetetyn viestin toivottua vastausosoitetta, tyypillisesti lähettäjätietoa muutetaan vastaamaan ennalta määriteltyä dialogia, jossa dialogin vaihe määrää yksikäsitteisesti lähettäjätiedon, jolloin viestien lähetys ja vastaanotto on toteutettu tietoliikenneverkon eri osissa ja että tässä ympäristössä palvelun käyttäjälle tarjotaan vastikkeellisia palveluja ja käyttäjän sallitaan vastata vain yhdellä tavalla, jotta palvelu toimitetaan vastikkeena palveluntarjoajan käyttämän maksuvälineen veloitukselle.
Keksinnön yksi edullinen suoritusmuoto perustuu siihen, että viestidialogissa vastaanotetaan viestipalvelun käyttäjältä dialogin edellisessä vaiheessa viestissä määriteltyyn viestin lähetysosoitteeseen tai viestiin sisältyvään osoitteeseen viesti toista tiedonsiirtokanavaa pitkin (datayhteys, voip-yhteys, wap-yhteys tai in-ternet-yhteys) ja edetään viestin sisällön mukaisesti. Tarvittaessa lähetetään session seuraava tekstimuotoinen viesti viestipalvelun käyttäjälle siten, että lähetysosoite (esim. A-numero) muutetaan sessionumeroa ja uutta sessiovaihetta vastaavaksi.
Keksinnön yhden edullisen suoritusmuodon mukaisesti ensimmäisen tarjousvies-tin ja sitä seuraavan viestin ajallinen väli on riippuvainen toimitetun palvelun sisällöstä, sen koosta tai sen toiston ajallisesta kestosta.
Keksinnön yhdessä edullisessa suoritusmuodossa palvelu toimitetaan puhelinyhteydestä poikkeavalla viestikanavalla.
Keksinnön yhdessä edullisessa suoritusmuodossa palvelu toimitetaan käyttäjän jollekin muulle päätelaitteelle. Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle menetelmälle ja järjestelmälle on tunnusomaista se, mikä on esitetty vastaavan itsenäisen patenttivaatimuksen tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön avulla saavutetaan huomattavia etuja.
Ratkaisu on operaattoririippumaton ja toimii kaikkien operaattorien verkoissa. Tyypillisimmät keksinnön sovellukset toimivat minkä tahansa gsm-asiakkaan puhelimessa missä tahansa verkossa. Keksintö tarjoaa kustannusedun lähetys-puolella massalähetysten ansiosta ja kuitenkin vastaanotto toimii täysin maariip-pumattomasti, siis täysin roamaavasti kunkin operaattorin verkosta. Järjestelmä sallii lisäksi palveluntarjoajan tarjota riskittömästi maksullisia palveluja olemassa oleville asiakkailleen.
Viestien väliajan säätely mahdollistaan niin tietoliikenneverkon teknisen kapasiteetin optimoinnin kuin myös viestien perillemenon ja hyväksymisen optimoinnin.
Palvelu on toimitettavissa joustavasti monille eri päätelaitteille.
Keksintöä tarkastellaan seuraavassa esimerkkien avulla ja oheisiin piirustuksiin viitaten.
Kuvio 1 esittää kaaviollisesti tunnetun tekniikan mukaista ratkaisua.
Kuvio 2 esittää lohkokaaviona toista tunnetun tekniikan mukaista ratkaisua.
Kuvio 3 esittää kaaviollisesti keksinnön mukaisessa viestissä olevia tietokenttiä.
Kuvio 4 esittää vuokaaviona keksinnön mukaista ratkaisua.
Kuvio 5 esittää kaaviollisesti yhtä keksinnön mukaista järjestelmää.
Kuvion 1 mukaisesti tunnetussa tekniikassa puheluoperaattoreilla A ja B on omissa verkoissaan tekstiviestien massalähetysvälineet 3, joilla kumpikin operaattori voi lähettää tehokkaasti suuria määriä tekstiviestejä. Esitetyssä ratkaisussa kummallakin operaattorilla on sopimus- ja kytkentäteknisesti järjestetty yhteinen viestipalveluun liittyvä palvelunumero 20, joka ei ole muiden, sopimuksen ulkopuolella olevien operaattorien käytettävissä. Tunnetun tekniikan mukaisesti palvelunumero 20 on ei-roamaava lyhytnumero.
Kuvion 2 mukaisesti järjestelmässä on tyypillisesti kaksi osapuolta, jotka voivat poikkeustapauksessa olla sama yritys:
Palvelun tarjoava palveluyritys tai -yhteisö 1, joka tarjoaa tilaajille 8 esimerkiksi kirjauspalveluita lipunostoa, renkaiden vaihtoa tms. varten. Palveluyritys tai -yhteisö 1 toimii jonkun operaattorin radioverkossa, kotiverkossa 13.
Palveluyrityksellä tai yhteisöllä 1 tarkoitetaan tässä hakemuksessa yhteisöä tai yritystä, joka toimii joko omassa tai vieraassa tietoliikenneverkossa tuottaen joko suoraan tai välillisesti palveluja asiakkaille. Tyypillisesti tällainen yritys tai yhteisö on varsinaisen puhelinoperaattorin alihankkija, eikä palvelun käyttäjä välttämättä ole edes tietoinen palveluyrityksen tai -yhteisön 1 olemassaolosta. Keksinnön edullisessa sovelluksessa palveluyritys tai -yhteisö tuottaa joko suoraan tai välillisesti monenlaisia kirjaus- ja ajanvarauspalveluja puhelinliittymien tilaajille. Järjestelmään kuuluu myös puhelinoperaattori 2, jonka verkossa 14 on välineet ja laitteistot digitaalisten, lähettäjätiedon sisältävien viestien [kuten SMS-viestien) massalähetystä varten. Tällainen käytännön verkkoelementti on esimerkiksi SMS-massalähetyslogiikka 3, joka voi olla toteutettu esimerkiksi Content Gateway-tekniikalla.
Kuvioihin 2 ja 3 viitaten palvelun ensivaiheessa palveluyritys tai -yhteisö 1 muodostaa yhdistelylogiikalla 9 ja numeronmuunnoksella 4 suuren määrän viestejä 40, joista kukin sisältää vastaanottajatiedon 30, itse viestisisällön 31 sekä tiedon 32 joko lähettäjästä tai käytännössä tiedon osoitteesta, johon viestiin 40 toivotaan vastausta. SMS-sovelluksessa [short message system) vastaanottajatieto 30 on matkaviestinpuhelinnumero ja lähettäjätieto 32 on numeronmuuntimella 4 muutettu lähettäjätieto SMS-viestin lähettäjäkentässä 32.
Keksinnön puitteissa viesti 40 voi olla mikä tahansa digitaalinen tietoverkon kautta lähetettävissä oleva viesti, joka käsittää vastaajatiedon, itse viestin sekä tiedon toivotusta vastausosoitteesta esimerkiksi lähettäjätiedon muodossa. Tällaisia viestejä 40 voivat olla SMS-viestien lisäksi mm. sähköpostiviestittä! esimerkiksi multimediaviestit [MMS).
Suuri määrä em. viestejä muodostetaan dynaamisesti monimutkaisten dialogien perusteella.
Toivotun vastausosoitteen, esim. lähettäjän numeron muunnoksessa voidaan ottaa huomioon se osoite (tai numero) josta yhteydenotto palveluyritykselle tai -yhteisölle 1 on muodostettu. Näin voidaan ohjata yhdysvaltalaisten tilaajien 8 viestit heidän omaan kansalliseen palvelimeensa ja vastaavasti suomalaisten saman palvelun käyttäjien viestit omaan kansalliseen palvelimeensa. Näistä kansallisista palvelimista vastausviestit voidaan siirtää palveluyrityksen tai -yhteisön 1 jatkotoimenpiteitä varten sopivilla tietoliikenneyhteyksillä.
Palveluyrityksen tai -yhteisön 1 muodostamat viestit toimitetaan massalähetyslo-giikalle 3, joka sijaitsee operaattorin 2 verkossa 14, josta toteutetaan viestien massalähetys 5. Täältä viestit 40 hajaantuvat aina vastaanottajatiedon 30 mukaisesti ja saapuvat tilaajan 8 päätelaitteelle 7 tilaajan 8 senhetkisen radioverkon 6 kautta. Tilaaja 8 vastaa viestiin ”vastaa”-toiminnolla, jolloin vastausviesti lähtee osoitteeseen, jonka määrää saapuneen viestin lähettäjä- tai vastausosoite-kentän 32 arvo. Viesti 40 lähtee palveluyritykselle tai -yhteisölle 1 radioverkkojen 12,11 ja 13 kautta. Luonnollisesti mikäli tilaaja 8 on palveluyrityksen tai -yhteisön 1 kotiverkon 13 alueella, ei viesti kulje verkkojen 11 ja 12 kautta. Kotiverkosta 13 viesti siirtyy palveluyrityksen tai -yhteisön viestien vastaanottoon 10, jossa se yhdistetään sopivaan dialogiin yhdistelylogiikan 9 ja numeronmuunnoksen avulla.
Konkreettisemmin, esimerkiksi SMS-sovelluksessa, kun tilaajalle 8 lähetetään viesti, lähettäväksi numeroksi (A-numero) muutetaan ennen massalähetystä lohkossa 4 esimerkiksi +358500001 ennalta määrätyn session (dialogin) ensimmäisessä vaiheessa. Lähettäjän numeron (A-numero) numeroavaruuden määrää palvelun tarjoajan 1 oma numeroavaruus, joka keksinnössä on täysin riippumaton lähettävän operaattorin 2 numeroavaruudesta. Saman session seuraavassa vaiheessa A-numero on palveluyrityksen tai -yhteisön 1 logiikan 9 ohjaamana esimerkiksi +358500002 ja niin edelleen. Lähetettävä A-numero määräytyy tiukasti palvelun tarjoajan 1 muodostamasta loogisesti etenevästä dialogista, jossa kunkin lähetetyn viestin vastausta odotetaan tiettyyn puhelinnumeroon (digitaaliseen vastausosoitteeseen), joka sisällytetään lähtevään viestiin A-numerona.
Tilaaja siis vastaa SMS-viestiin vastaus-toiminteella, jolloin dialogin ensimmäisessä vaiheessa vastaus menee numeroon +35800001 ja vastaavasti dialogin toisessa vaiheessa numeroon +3580002.
Esimerkki dialogista:
Viesti Lähettävä numero 1. haluatko ladata musiikkikappaleen, vastaa kle +35850001 2. haluatko ladata kuuntelemasi kappaleen videon, vastaa kle +35850002
Tilaajan 8 vastauksella "k" lähettää palveluntarjoajan 1 järjestelmä viestin 2. Dialogi päättyy, jos ensimmäiseen viestiin vastataan ”e".
Edellä kuvattuja viestejä siis lähetettäisiin useille vastaanottajille kerralla ja dialogin ensimmäisen vaiheen A-numero (=kenttä 32) olisi tällöin aina +35850001 ja vastaavasti dialogin toisessa vaiheessa aina +35850002, jolloin kunkin lähetetyn viestin vastaus kohdistuu aina oikeaan numeroon. Vastauksen yhteydessä lähettäjän 8 A-numero taas määrää sen, kenelle varaus tehdään.
Keksinnön mukaisesti edullinen suoritusmuoto on SMS-viesti, mutta keksinnön mukaisesti viesti voi olla muukin digitaalinen lyhytviesti, jossa viestiin vastaaminen on mahdollista määrittelemättä erikseen vastanottajaa. Niinpä viestin lähettäjä- tai vastausosoite-kenttä (kenttä 32 kuviossa 3) voi puhelinnumerotiedon sijasta sisältää toivotun vastausosoitteen muussakin muodossa, esimerkiksi sähköpostiosoitteena tai numeerisena tai alfanumeerisena lähettäjä- tai vastausosoi-tetietona.
Numeronmuunnoksen ansiosta viestin vastaanotto tapahtuu tyypillisesti viestin lähettäneen operaattorin 2 verkon ulkopuolella avoimessa radioverkossa (tai vaihtoehtoisesti esim. langattomassa lähiverkossa, kuten WLAN, tai vastaava) ja ohjautuu A-numeron perusteella palveluyrityksen tai -yhteisön 1 järjestelmään.
Keksinnössä siis SMS-sovelluksessa ennen massalähetystä lähetettävän tekstiviestin "sender"-kentän tieto vaihdetaan siten, että siihen kirjoitetaan eri arvo kuin mikä lähettäjän numero todellisuudessa on. Tämä arvo saadaan palveluyrityksen tai -yhteisön 1 logiikasta 9, 10 ennalta määrätyn säännön mukaan siten, että logiikkaan saapuvat kysymykset ja vastaukset kyetään yhdistämään.
Lisäksi palveluyrityksen tai -yhteisön 1 järjestelmässä on lähettävän pään ja vastaanottavan pään yhdistävä logiikka 9, joka pystyy yhdistämään lähetetyn viestin ja sen vierasoperaattorilta 2 saapuvaan paluuviestiin siten, että tilaaja voi vastata (verkon ulkopuolelta) mistä tahansa liittymästä, mutta kuitenkin lähettäminen voidaan tehdä verkon sisäpuolelta suurella kapasiteetilla ja edullisesti. Eli voidaan valita halvin lähettävä operaattori, mutta vastaanottaa mistä tahansa tietoverkosta.
Keksinnön mukaisesti viestien vastaanottopäässä on mahdollisuus hajauttaa vastaanotto siten että esim. Ruotsissa vastaanotto tapahtuu paikalliseen verkkoelementtiin ja Suomessa vastaavasti suomalaiseen verkkoelementtiin, joista kansallisista verkkoelementeistä vastaanotetut viestit siirretään sopivilla yhteyksillä, esimerkiksi IP-yhteyksillä palveluyrityksen tai yhteisön järjestelmään jatkokäsittelyä varten. Tällöin palvelun kansainvälinen roaming on nopeampaa ja halvempaa sekä luotettavampaa. Lisäksi kuluttajan on miellyttävämpää käyttää palvelua, koska lähettäminen tapahtuu paikallisen operaattorin numeroon eikä kalliiksi miellettyyn ulkolaisen operaattorin verkkoon. Joissakin liittymissä ulkomaan tekstiviestit on jopa estetty eli ne eivät toimisi ilman keksinnön mukaista palvelua.
Kuvion 4 mukaisesti keksinnön mukainen keksintö toteutetaan seuraavasti.
Pitkäaikainen, loogisesti jatkuva, ajallisesti epäjatkuva sessio N toteutetaan seuraavasti. Sessio N jakaantuu osavaiheisiin J (43, 41, 42), jotka tyypillisesti ovat ajallisesti toisistaan erotettuja. Itse sessio N on kuitenkin loogisesti jatkuva, toisin sanoen kysymykset ja vastaukset etenevät loogisesti koko session ajan.
Sessioon N liittyvä palvelu aloitetaan lohkossa 43. Tällöin lähetetään session N ensimmäinen tekstimuotoinen viesti palvelun käyttäjälle siten, että lähetysosoite (esim. A-numero) muutetaan sessionumeroa N ja sessiovaihetta J vastaavaksi.
Lohkossa 42 kuvataan session N vaiheet 2-n, jossa vastaanotetaan viestipalvelun käyttäjältä edellisessä vaiheessa viestissä määriteltyyn lähettäjäosoitteeseen tekstimuotoinen viesti ja edetään viestin sisällön mukaisesti siten, että lähetysosoite (esim. A-numero) muutetaan sessionumeroa N ja uutta sessiovaihetta J vastaavaksi. Seuraavaksi lähetetään session N seuraava tekstimuotoinen viesti viestipalvelun käyttäjälle.
Lohkon 42 mukaisesti toteutetaan keksinnön mukainen lisävaihe jossain prosessin vaiheessa, jossa palvelun tarjoaja tarjoaa vastikkeellista palvelua ja tähän tar-jousviestiin vasteena vastaanotetaan viestipalvelun käyttäjältä hyväksyntä vastikkeellisen palvelun toimittamisesta.
Kuvion 5 mukaisesti keksinnön mukainen menetelmä ja järjestelmä on sovellettavissa ympäristössä, jossa on palvelun tarjoaja 52, esimerkiksi lentoyhtiö. Tämän lisäksi on useita käyttäjiä, josta kuviossa on esitetty yksi käyttäjä, jolla on kaksi päätelaitetta, matkapuhelin 50 ja kannettava- tai käsitietokone 51. Lisäksi kuviossa on esitetty palvelun tuottaja 53 sekä yleinen Internet-verkko 60. Internet-verkon sijaan voidaan käyttää myös mm. WLAN-verkkoa, tai vastaavaa tiedonsiirtoverkkoa.
Keksinnön mukainen menetelmä etenee siten, että palvelun tarjoaja lähestyy tyypillisesti useiden käyttäjien matkaviestimiä 50 ja lähettää tarjouksen 54 palvelusta, josta veloitettaisiin palvelun tarjoajan omia maksuvälineitä kuten bonuspistei-tä (tai lentomaileja). Käyttäjälle annetaan mahdollisuus vastata ja palvelun toimitusprosessi käynnistyy tyypillisesti ainoastaan silloin, jos käyttäjältä 50 saadaan yksikäsitteinen hyväksymisviesti, esimerkiksi "k", "kyllä", "yes" tai muu vastaava lyhyt viesti esimerkiksi tekstiviestin muodossa.
Kun prosessi on käynnistynyt yksikäsitteisellä viestillä, lähetetään palvelu joko suoraan latauksena 56 matkapuhelimelle tai vaihtoehtoisesti viesti 56 voi olla tekstiviestilinkki muuhun tietoliikennejärjestelmään kuten palvelun tuottajan 53 linkkiosoitteeseen, josta varsinainen palvelu kuten musiikki tai kuva ladataan paluuviestillä 58. Yhteys matkaviestimestä 50 järjestelmään 53 voi perustua wap-, wlan- tai muuhun sopivaan tekniikkaan.
Koska palveluntarjoajalla on tyypillisesti kattava tieto asiakkaansa tiedosta kuten palveluprofiilista ja käytettävissä olevasta tekniikasta, voidaan palvelu toimittaa 59 suoraan käyttäjän toiselle laitteelle 51 tai rinnakkaisesti sekä käyttäjän puhelimeen 50 että hänen tietokoneeseensa 51.
Kuvion 5 ratkaisussa ensimmäistä tarjousviestiä 54 seuraa toinen palvelun tar-jousviesti 62 lähetetään edullisesti sellaisella viiveellä ensimmäiseen viestiin 54 nähden, joka vastaa ensimmäiseksi toimitetun palvelun sisällön toimituksen ja käytön yhteisaikaa. Tyypillisesti tämä lähetysviive voi olla toimitetun musiikki-tai videoesityksen ajallinen kesto lisättynä palvelun lähettämiseen kuluvalla ajalla. Streamauspalveluissa, joissa palvelu toimitetaan tilauksen hyväksymisen jälkeen bittivirtana, viive on vastaavasti hyväksymisen ja bittivirran loppumisen välinen aika. Streamingilla tarkoitetaan tässä hakemuksessa alalla yleisesti käytettyä termiä, jossa tietoverkon käyttäjälle tai asiakkaalle toimitetaan ainakin olennaisen jatkuvana heti käytettäväksi soveltuvana tietovirtana aiemmin tilattua materiaalia. Määritelmä siis poikkeaa tiedostolatauspalvelusta, jossa tietoverkon käyttäjä tai asiakas lataa tiedoston päätelaitteelleen ja käyttää ladatun tiedoston sisältämän palvelun oman ohjelmistonsa avulla kun tarve käyttämiseen syntyy ilman tietoverkon siirtopalveluja.
Yleisesti voidaan sanoa, että esillä olevassa järjestelmässä käytetään nykytekniikalla pääasiallisesti tekstiviestejä dialogin aloitukseen. Sen sijaan tiedostojen lataukset taas toteutetaan tyypillisesti dataviestinnällä, esimerkiksi monikanavai-sesti sopivaa viestintäkanavaa hyväksikäyttäen. Kuvion 5 esimerkissä datalinkke-jä käytetään tyypillisesti viesteissä 57, 58, 59 ja 61 kun taas viestit 54, 55, 56 ja 62 ovat tyypillisesti tekstiviestejä.
Erityisesti verkko- ja päätelaitetekniikan kehittyessä voidaan luonnollisesti toteuttaa ratkaisuja, joissa edellä esitetyistä yleisistä periaatteista poiketaan. Käytännön toteutuksen kannalta ongelmallista on arvioida todellinen viiveen määrä, koska niin tietoliikenneverkko kuin palvelun käyttäjäkin voi olla kuormitettu ja aika on tietoliikenneverkon mahdollistamaa optimiaikaa suurempi.
Niinpä keksinnön yhden suoritusmuodon mukaisesti ensimmäisen 54 ja toisen tarjousviestin 62 lähetysviive määrätään palvelun sisällön tai tyypin perusteella.
Keksinnön yhden edullisen suoritusmuodon mukaisesti lähetysviive määräytyy tyypillisen toistoajan ja tyypillisen siirtoajan summana.
Keksinnön toisen edullisen suoritusmuodon mukaisesti lähetysviive määräytyy tiedostokoon funktiona.
Keksinnön kolmannen edullisen suoritusmuodon mukaisesti lähetysviive määräytyy tiedostotyypin mukaan.
Seuraavassa esimerkki yhdestä dialogista:
Viesti Lähettävä numero 1. Haluatko ladata bonuspisteilläsi musiikkia hintaan 500p/ kappale k le +35850001 2. Vastaus "k" numeroon +35850001 3. Palvelun toimitus 4. Uusi viesti sisältöön suhteutetulla viiveellä samaan asiakasnumeroon "Haluatko ladata uuden kappaleen tai videon?" +35850005 5. Vastaus "k" numeroon +35850005
Keksinnön mukaisesti palvelu voidaan toteuttaa ryhmäviestinä lentoasemalla yhteen koneeseen menevällä ryhmäviestillä ja tämän jälkeen koneessa voidaan palveludialogia räätälöidä koneen tukiaseman kattavuusalueella yksittäisten käyttäjien vastausten ja valintojen perusteella.
Yhdellä käyttäjällä voi luonnollisesti olla enemmän kun kaksi päätelaitetta.
Palvelut voivat olla niin musiikki- kuva kuin videosisältöä tai hakupalveluja, sa-nastopalveluita tai muita vastaavia. Keksinnön puitteissa vastikkeellisuus käsittää myös sen, että vastikkeena palveluista käyttäjä sitoutuu vastaanottamaan mainosmateriaalia Lähettäjätiedolla tarkoitetaan tässä hakemuksessa niin puhelinnumeroa (A-numeroa) kuin mitä tahansa viestin mukana kuljetettavaa tietoa toivotusta pa-luuosoitteesta.
Keksinnön mukainen menetelmä ja järjestelmä toteutetaan ainakin yhden tietokoneen avulla tietoliikenneverkoissa.
Keksinnön mukaisesti lähetysosoite voi olla myös IP-osoite.
Keksinnön eräitä edullisia suoritusmuotoja on kuvattu seuraavassa:
Keksinnön edullisia suoritusmuotoja:
Periaatteessa kaikkiin seuraavassa esitettyihin keksinnön edullisiin suoritusmuotoihin liittyy se, että kysymys- ja vastaus osoitteet (numerot/lP-osoitteet tms.) voidaan yhdistää tiettyyn kysymykseen. Uuden kysymyksen lähettämisen ajoitus voidaan tehdä useilla eri tavoilla. Vaihtoehtoisia tapoja ovat mm. ajoittaminen tiedoston siirtoon ja lataukseen kuluvaan aikaan nähden, jolloin ajoitusviive voi olla suoraan näiden aikojen summa tai näihin verrannollinen aika. Voidaan myös käyttää lähetysviivettä, joka on siirtoajan ja toistoajan summa lisättynä vakiosuu-ruisella lisäajalla. Lisäaika on tarpeen jos esimerkiksi tietoverkon siirtonopeus ei ole vakaa. Vaihtoehtoisesti ajoitusviive voi olla vakiosuuruinen aina viestityypin mukaan. Kysymykset voidaan lähettää myös lähes samanaikaisesti tai vaihtoehtoisesti liitetään lähetettävään tiedostoon merkki (bitti, flag, tms.), joka lähetetään takaisin palvelun tarjoajalle kun lataus/kuuntelu/katselu on suoritettu. Viimeisin vaihtoehto saattaa vaatia lyhyen ohjelman asentamisen päätelaitteelle, jotta kyseinen ilmoitus voidaan lähettää palvelun tarjoajalle.
Suoritusmuotoja on kuvattu kuvioon 5 viitaten.
Keksinnön yhdessä suoritusmuodossa lähetetään tarjousviesti 54 (tekstiviestinä) palveluntarjoajalta asiakkaalle (haluaako tietyn kappaleen tai videon). Lähetys voi tapahtua esim. GSM-verkon kautta.
Asiakas vastaa 55 k/e. Lähetetään 56, 58, 61 kappale tai video asiakkaan päätelaitteeseen 50, 51(kännykkä tai muutoin määritetty päätelaite esim. sylitietokone). Kappale tai video toimitetaan esim. datayhteyden kautta.
Tietyn ajan jälkeen lähetetään toinen viesti 56 asiakkaalle (eri vastausosoitteella kuin ensimmäinen), jossa kysytään haluaako hän uuden kappaleen tai videon (tarjottu kappale tai video voidaan valita esim. aiempien käyttäjien valintojen perusteella, käyttäjän profiilin perusteella, tms.)
Asiakas vastaa k/e.
Jos asiakas vastaa k, ennen mainittu vaihesarja voidaan aloittaa alusta uuden kappaleen tai muun palvelun osalta.
Keksinnön toisen suoritusmuodon mukaisesti lähetetään tarjousviesti (tekstiviestinä) 54 palveluntarjoajalta 52 asiakkaalle (haluaako tietyn kappaleen tai videon). Palvelu voi olla toteutettu esim. GSM verkon kautta.
Asiakas vastaa k/e. Lähetetään asiakkaalle tekstiviesti 56, jossa annetaan yksilöity IP-osoite 57, josta hän voi käydä hakemassa kappaleen tai videon, viite 58.
Tietyn ajan jälkeen lähetetään uusi kysymysviesti 62 eri vastausnumerolla.
Edellä mainittu prosessi toistuu uusien kyselyjen ja tuotteiden toimituksen suhteen.
Keksinnön toisen suoritusmuodon mukaisesti lähetetään esim. lentokoneessa olevan lähiverkon kautta kyselyviesti 54 verkon kantaman sisällä verkossa oleville asiakkaille (viesti voidaan lähettää joko kännykkään tai tietokoneelle, tms.).
Asiakas vastaa 55 k/e. Lähetetään tiedosto asiakkaalle 56, 58, 61.
Uusi kysely 62 asiakkaalle. Tässä kyselyssä on eri vastausosoite kuin aiemmin lähetetyssä viestissä.
Prosessia jatketaan edellä mainitulla tavalla toisen palvelun (musiikkikappale, tai vastaava) osalta.
Kaikissa edellä olevissa tapauksissa seuraavan viestin lähetyksen ajoitus voi olla ennalta määrätty. Esim. lähetetään uusi viesti 62 kahden tunnin välein tai viesti lähetetään heti edellisen vastauksen saamisen jälkeen. Tilanne voi olla myös se, että ensimmäisen vastauksen saamisen jälkeen asiakkaalle lähetetään useita vies- tejä lyhyellä aikavälillä. Tällöin näissä kaikissa viesteissä tulee olla eri vastaus-osoite, jotta voidaan tunnistaa, mihin kysymykseen asiakas vastasi.
Lisäksi edellä kuvatut tapaukset voidaan suorittaa myös muulla viestillä kuin tekstiviestillä.
Mikäli musiikkikappale tai video toimitetaan suoraan asiakkaan puhelimeen, tulee palveluntarjoajalla olla tieto siitä, että asiakkaan puhelin tukee tällaisia lähetys- ja esitysformaatteja. Tämä voidaan todentaa palveluntarjoajan asiakasprofiilista, mikäli näitä tietoja pidetään yllä tarpeeksi aktiivisesti. Palveluntarjoajan asiakasprofiilissa voi olla myös tieto siitä, onko asiakkaalla käytössään usean eri tyypin päätelaitteita kuten kämmentietokoneita, sylitietokoneita tai älypuhelimia.
Jos edellä mainitut palvelut tarjotaan yksittäisessä lentokoneessa tai muuten rajatulla alueella, tulee myös tässä järjestelmässä olla mahdollisuus useisiin numeroi-hin/osoitteisiin, joita käytetään vastausosoitteena. Tällöin voidaan esim. toteuttaa numeropooli lentokoneen palvelimelle, jolloin palveluntoimittajana toimii lentokoneen palvelin.
Keksinnön toisessa suoritusmuodossa, jos palvelun tarjoaja on esim. lentoyhtiö, jolla on "oma" liittymä sekä tarpeeksi kattava tieto asiakkaasta ja yhteydet esim. matkatoimistoihin ja/tai hotelleihin ja/tai taksiyhtiöihin, tms., voidaan myös seuraavanlainen suoritusmuoto ottaa huomioon.
Asiakas tilaa lennon Helsingistä Berliiniin. Kun asiakas tekee check imin känny-källään, voi palveluntarjoaja lähettää hänelle erilaisia viestejä. Viestit voivat sisältää esim. taksin tilaamisen valmiiksi kentälle lennon laskeuduttua Berliiniin, hotellin varaamisen ja monia muita mahdollisia toimintoja. Kun asiakas laskeutuu Berliiniin, laittaa kännykän päälle ja kännykkä kirjautuu verkkoon, voidaan hänelle tehdä tarjouksia mm. musiikista, videoista, taksin tilaamisesta, hotellivarauksesta, yms.
Periaatteellisella tasolla prosessi kulkee tällöin seuraavanlaisesta
Asiakas saa viestin (viestejä] lentoyhtiön palveluntarjoajalta (joko itse lentoyhtiö tai tähän rinnastettavissa oleva palveluntarjoaja], joihin vastaamalla hän voi teh- dä check in:in omalla kännykällään. Tällöin palvelun tarjoaja tietää minne ja milloin asiakas on matkustamassa.
Kun asiakas laskeutuu perille ja laittaa kännykkänsä päälle [jolloin verkkoon yhdistyminen tapahtuu], palveluntarjoaja lähettää tekstiviestin 54, jossa se tarjoaa palvelua asiakkaalleen [taksi, musiikkikappale, video, hotelli, karttapalvelu, tms.].
Asiakas vastaa haluaako hän saada palvelun.
Jos asiakas vastaa kyllä, toimitetaan tämä palvelu asiakkaalle.
Palveluntarjoaja 52 lähettää seuraavan kysely eri vastausnumerosta kuin ensimmäinen kysely, jotta järjestelmä tietää mihin kysymykseen on vastattu, kuka on vastannut, jne.
Oheisten patenttivaatimuksen lisäksi keksinnön ja/tai sen suoritusmuotojen piirteitä voivat olla mm seuraavat: 1. Menetelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, jossa menetelmässä, - lähetetään palvelun käyttäjälle ensimmäinen tekstimuotoinen viesti, - vastaanotetaan palvelun käyttäjältä vastaus ensimmäiseen tekstimuotoiseen viestiin edellisen viestin määräämään osoitteeseen, - mikäli vastaus on oikean muotoinen ja sisältöinen lähetetään palvelun käyttäjälle haluttu palvelu, tunnettu siitä, että - viestipalvelun käyttäjälle tarjotaan toista palvelua sellaisella viestillä, jonka vastausosoitteen määräävä tieto on ensimmäisestä viestistä poikkeava, ja - toinen tarjousviesti lähetetään sellaisella lähetysviiveellä, joka on riippuvainen ensimmäisen palvelun sisällöstä tai tyypistä. 2. Kohdan 1 mukainen menetelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että viiveen määrää ensimmäisen viestin kautta toimitetun palvelun toistoajan ja toimitusajan summa. 3. Kohdan 1 mukainen menetelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että viiveen määrää ensimmäisen viestin kautta toimitetun palvelun koko tai tyyppi. 4. Jonkin edellisen kohdan mukainen menetelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että ainakin yksi palvelu toimitetaan viestintäpalvelu käyttäjälle linkkinä toiseen tietojärjestelmään, josta itse palvelu on noudettavissa. 5. Jonkin edellisen kohdan mukainen menetelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että ainakin yksi palvelu toimitetaan viestintäpalvelu käyttäjälle tämän toiseen viestintävälineeseen joko suoraan tai linkin muodossa. 6. Jonkin edellisen kohdan mukainen menetelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että vastikkeena käytetään bonuspisteitä. 7. Jonkin edellisen kohdan mukainen menetelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että palvelun toimittamisen edellytyksenä on yksikäsitteinen viesti viestintäpalvelun käyttäjältä. 8. Jonkin edellisen kohdan mukainen menetelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että viestejä massalähetetään ryhmälle ihmisiä. 9. Jonkin edellisen kohdan mukainen menetelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että viestejä massalähetetään lentokoneen tukiaseman kantaman sisällä oleville matkaviestinten käyttäjille. 10. Jonkin edellisen kohdan mukainen menetelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että dialogi ohjaa käyttäjän aloittamaan äänipuhe-lun dialogin määräämään osoitteeseen. 11. Menetelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, jossa menetelmässä, - lähetetään session N ensimmäinen tekstimuotoinen viesti palvelun käyttäjälle siten, että lähetysosoite muutetaan sessionumeroa N ja ses-siovaihetta J vastaavaksi, - session N vaiheissa 2-n vastaanotetaan viestipalvelun käyttäjältä edellisessä vaiheessa viestissä määriteltyyn lähettäjäosoitteeseen tekstimuotoinen viesti ja edetään viestin sisällön mukaisesti siten, että lähetysosoite muutetaan sessionumeroa N ja uutta sessiovaihetta J vastaavaksi ja lähetetään session N seuraava tekstimuotoinen viesti viestipalvelun käyttäjälle, tunnettu siitä, että - viestipalvelun käyttäjälle tarjotaan vastikkeellista palvelua session yhdessä vaiheessa N, - mikäli viestipalvelun käyttäjältä saadaan ennalta määrätty viesti vaiheessa N+l, toimitetaan viestintäpalvelun käyttäjälle vastikkeellisesti ainakin yksi palvelu. 12. Kohdan 1 mukainen menetelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että ainakin yksi palvelu toimitetaan viestintäpalvelu käyttäjälle linkkinä toiseen tietojärjestelmään, josta itse palvelu on noudettavissa. 13. Kohdan 1 tai 2 mukainen menetelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että ainakin yksi palvelu toimitetaan viestintäpalvelun käyttäjälle tämän toiseen viestintävälineeseen joko suoraan tai linkin muodossa. 14. Jonkin edellisen kohdan mukainen menetelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että vastikkeena käytetään bonuspisteitä. 15. Jonkin edellisen kohdan mukainen menetelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että palvelun toimittamisen edellytyksenä on yksikäsitteinen viesti viestintäpalvelun käyttäjältä. 16. Jonkin edellisen kohdan mukainen menetelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että viestejä massalähetetään ryhmälle ihmisiä. 17. Jonkin edellisen kohdan mukainen menetelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että viestejä massalähetetään lentokoneen tukiaseman kantaman sisällä oleville matkaviestinten käyttäjille. 18. Jonkin edellisen kohdan mukainen menetelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että dialogi ohjaa käyttäjän aloittamaan äänipuhe-lun dialogin määräämään osoitteeseen. 19. Menetelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, jossa menetelmässä, - lähetetään session N ensimmäinen tekstimuotoinen viesti palvelun käyttäjälle siten, että lähetysosoite muutetaan sessionumeroa N ja ses-siovaihetta J vastaavaksi, - session N vaiheissa 2-n vastaanotetaan viestipalvelun käyttäjältä edellisessä vaiheessa viestissä määriteltyyn lähettäjäosoitteeseen tekstimuotoinen viesti ja edetään viestin sisällön mukaisesti siten, että lähetysosoite muutetaan sessionumeroa N ja uutta sessiovaihetta J vastaavaksi ja lähetetään session N seuraava tekstimuotoinen viesti viestipalvelun käyttäjälle, tunnettu siitä, että - jossain session N vaiheessa vastaanotetaan viestipalvelun käyttäjältä edellisessä vaiheessa viestissä määriteltyyn viestin lähetysosoitteeseen tai viestiin sisältyvään osoitteeseen viesti, johon liittyy ainakin yhden palvelun vastikkeellinen tilaus ja edetään viestin sisällön mukaisesti, - toimitetaan viestipalvelun käyttäjälle vastikkeellisesti aiemmassa viestissä tilattu palvelu jotain muuta viestintäkanavaa kuin puhelinverkkoa pitkin, ja - lähetetään tarvittaessa session N seuraava tekstimuotoinen viesti viestipalvelun käyttäjälle siten, että lähetysosoite muutetaan sessionumeroa N ja uutta sessiovaihetta J vastaavaksi. 20. Kohdan 9 mukainen menetelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, jossa menetelmässä - massalähetetään sellaisia digitaalisia viestejä, joihin sisältyy tieto toivotusta vastausosoitteesta, ja - vastaanotetaan viestejä, jotka on lähetetty vastausosoitetiedon perusteella, tunnettu siitä, että - kunkin massalähetetyn viestin vastausosoitetietoa muutetaan vastaamaan ennalta määriteltyä dialogia, jossa dialogin vaihe määrää yksikäsitteisesti vas- tausosoitetiedon, jolloin viestien lähetys ja vastaanotto on toteutettu tietoliikennejärjestelmän eri osissa. 21. Kohdan 9 tai 10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että toivottu vastaus-osoitetieto on viestin lähettäjäkenttä. 22. Kohdan 9 tai 10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että viesti on SMS-viesti. 23. Kohdan 9 tai 10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että viesti on MMS-viesti. 24. Kohdan 9 tai 10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että viesti on sähköpostiviesti. 25. Kohdan 9 tai 10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että viestin vastausosoi-tetieto muutetaan viestin vastaanottajan omassa maassa toimivaksi kansalliseksi osoitteeksi kuten kansalliseksi puhelinnumeroksi. 26. Järjestelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, joka järjestelmä käsittää välineet, - ensimmäisen tekstimuotoisen viestin lähettämiseksi palvelun käyttäjälle - välineet vastauksen vastaanottamiseksi palvelun käyttäjältä ensimmäiseen tekstimuotoiseen viestiin edellisen viestin määräämään osoitteeseen, - välineet, jolla haluttu palvelu on lähetettävissä palvelun käyttäjälle mikäli vastaus on oikean muotoinen ja sisältöinen, tunnettu siitä, että järjestelmä käsittää - välineet toisen palvelun tarjoamiseksi viestipalvelun käyttäjälle sellaisella viestillä, jonka vastausosoitteen määräävä tieto on ensimmäisestä viestistä poikkeava, ja - välineet toisen tarjousviestin lähettämiseksi sellaisella lähetysviiveellä, joka on riippuvainen ensimmäisen palvelun sisällöstä tai tyypistä. 27. Kohdan 26 mukainen järjestelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että se käsittää välineet viiveen määräämiseksi ensimmäisen viestin kautta toimitetun palvelun toistoajan ja toimitusajan summa. 28. Kohdan 26 tai 27 mukainen järjestelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että se käsittää välineet viiveen määräämiseksi viiveen määrää ensimmäisen viestin kautta toimitetun palvelun koko tai tyyppi. 29. Kohdan 26, 27 tai 28 mukainen järjestelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että se käsittää välineet ainakin yhden palvelun toimittamiseksi viestintäpalvelu käyttäjälle linkkinä toiseen tietojärjestelmään, josta itse palvelu on noudettavissa. 30. Kohdan 26, 27, 28 tai 29 mukainen järjestelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että se käsittää välineet ainakin yhden palvelun toimittamiskesi viestintäpalvelu käyttäjälle tämän toiseen viestintävälineeseen joko suoraan tai linkin muodossa. 31. Jonkin edellisen kohdan mukainen järjestelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että se käsittää välineet bonuspisteiden käyttämiseksi vastikkeena. 32. Jonkin edellisen kohdan mukainen järjestelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että se käsittää välineet, jolla palvelun toimittamisen edellytyksenä voidaan määritellä yksikäsitteinen viesti viestintäpalvelun käyttäjältä. 33. Jonkin edellisen kohdan mukainen järjestelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että se käsittää välineet viestien massalähettämi-seksi ryhmälle ihmisiä. 34. Jonkin edellisen kohdan mukainen järjestelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että se käsittää välineet viestien massalähettämi-seksi lentokoneen tukiaseman kantaman sisällä oleville matkaviestinten käyttäjille 35. Jonkin edellisen kohdan mukainen järjestelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että se käsittää välineet dialogin ohjaamiseksi käyttäjän aloittamaan äänipuhelun dialogin määräämään osoitteeseen. 36. Järjestelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, joka järjestelmä käsittää - välineet session N ensimmäisen tekstimuotoisen viestin lähettämiseksi palvelun käyttäjälle siten, että lähetysosoite muutetaan sessionumeroa N ja sessiovaihetta J vastaavaksi, - vastaanottovälineet, joilla session N vaiheissa 2-n viestipalvelun käyttäjältä on vastaanotettavissa edellisessä vaiheessa viestissä määriteltyyn lähettäjäosoitteeseen tekstimuotoinen viesti ja edetään viestin sisällön mukaisesti siten, että lähetysosoite muutetaan sessionumeroa N ja uutta sessiovaihetta J vastaavaksi ja lähetetään session N seuraava tekstimuotoinen viesti viestipalvelun käyttäjälle, tunnettu siitä, että järjestelmä käsittää lisäksi - välineet, joilla viestipalvelun käyttäjälle on tarjottavissa vastikkeellista palvelua session yhdessä vaiheessa N, - välineet joilla, mikäli viestipalvelun käyttäjältä saadaan ennalta määrätty viesti vaiheessa N+l, on toimitettavissa viestintäpalvelun käyttäjälle vastikkeellisesti ainakin yksi palvelu. 37. Kohdan 36 mukainen järjestelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että se käsittää välineet ainakin yhden palvelun toimittamiseksi viestintäpalvelu käyttäjälle linkkinä toiseen tietojärjestelmään, josta itse palvelu on noudettavissa. 38. Kohdan 36 tai 37 mukainen järjestelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että se käsittää välineet ainakin yhden palvelun toimit-tamiskesi viestintäpalvelu käyttäjälle tämän toiseen viestintävälineeseen joko suoraan tai linkin muodossa. 39. Jonkin edellisen kohdan mukainen järjestelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että se käsittää välineet bonuspisteiden käyttämiseksi vastikkeena. 40. Jonkin edellisen kohdan mukainen järjestelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että se käsittää välineet, jolla palvelun toimittamisen edellytyksenä voidaan määritellä yksikäsitteinen viesti viestintäpalvelun käyttäjältä. 41. Jonkin edellisen kohdan mukainen järjestelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että se käsittää välineet viestien massalähettämi-seksi ryhmälle ihmisiä. 42. Jonkin edellisen kohdan mukainen järjestelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että se käsittää välineet viestien massalähettämi-seksi lentokoneen tukiaseman kantaman sisällä oleville matkaviestinten käyttäjille 43. Jonkin edellisen kohdan mukainen järjestelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, tunnettu siitä, että se käsittää välineet dialogin ohjaamiseksi käyttäjän aloittamaan äänipuhelun dialogin määräämään osoitteeseen. 44. Järjestelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, joka järjestelmä käsittää välineet - session N ensimmäinen tekstimuotoisen viestin lähettämiseksi palvelun käyttäjälle siten, että lähetysosoite muutetaan sessionumeroa N ja sessiovaihetta J vastaavaksi, - session N vaiheissa 2-n tekstimuotoisen viestin vastaanottamiseksi viestipalvelun käyttäjältä edellisessä vaiheessa viestissä määriteltyyn lähettäjäosoitteeseen ja edetään viestin sisällön mukaisesti siten, että lähetysosoite muutetaan sessionumeroa N ja uutta sessiovaihetta J vastaavaksi ja lähetetään session N seuraava tekstimuotoinen viesti viestipalvelun käyttäjälle, tunnettu siitä, että järjestelmä käsittää välineet - jossain session N vaiheessa vastaanottamiseksi viestipalvelun käyttäjältä edellisessä vaiheessa viestissä määriteltyyn viestin lähetysosoitteeseen tai viestiin sisältyvään osoitteeseen viesti, johon liittyy ainakin yhden palvelun vastikkeellinen tilaus ja edetään viestin sisällön mukaisesti, - joilla viestipalvelun käyttäjälle on toimittavissa vastikkeellisesti aiemmassa viestissä tilattu palvelu jotain muuta viestintäkanavaa kuin puhelinverkkoa pitkin, ja - joilla on tarvittaessa lähetettävissä session N seuraava tekstimuotoinen viesti viestipalvelun käyttäjälle siten, että lähetysosoite muutetaan sessionumeroa N ja uutta sessiovaihetta J vastaavaksi. 45. Kohdan 44 mukainen järjestelmä viestien lähettämiseksi tietoliikenneverkossa, joka järjestelmä käsittää - välineet sellaisten digitaalisien viestien massalähettämiseksi, joihin sisältyy tieto toivotusta vastausosoitteesta, ja - välineet sellaisten viestien vastaanottamiseksi, jotka on lähetetty vastausosoi-tetiedon perusteella, tunnettu siitä, että järjestelmä käsittää - välineet kunkin massalähetetyn viestin vastausosoitetiedon muuttamiseksi vastaamaan ennalta määriteltyä dialogia, jossa dialogin vaihe määrää yksikäsitteisesti vastausosoitetiedon, jolloin viestien lähetys ja vastaanotto on toteutettu tietoliikennejärjestelmän eri osissa. 46. Kohdan 44 tai 45 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että toivottu vastaus-osoitetieto on viestin lähettäjäkenttä. 47. Kohdan 44 tai 45 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että viesti on SMS-viesti.

Claims (17)

1. Menetelmä, johon kuuluu: - lähetetään (43] tietoliikenneverkossa (1, 2, 6, 11, 12] matkaviestimelle tekstimuotoinen viesti (40], joka liittyy nykyiseen sessioon ja nykyisen session nykyiseen vaiheeseen dialogissa; tunnettu siitä, että: - dialogin nykyinen vaihe määrittää tekstimuotoisen viestin lähettäjäosoit-teen siten, että lähettäjäosoite määräytyy ainakin nykyisen session perusteella; - vastaanotetaan lähettäjäosoitteessa tai lähetetyn tekstimuotoisen viestin sisältämässä osoitteessa vastausviesti matkaviestimeltä; - dialogi etenee vastausviestin sisällön perusteella; - missä vastausviesti on palvelun tilausviesti, joka liittyy ainakin yhden maksullisen lisäpalvelun tilaukseen; ja - aloitetaan lisäpalvelun toimitus sellaisen tietoliikennekanavan kautta, jota ei käytetä tekstimuotoisten viestin lähettämiseen tai vastaanottamiseen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lähettäminen käsittää tekstimuotoisen viestin lähettäjäosoitteen muuttamisen siten, että muutettu lähettäjäosoite määräytyy ainakin nykyisen session ja session vaiheen yhdistelmän perusteella.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että: - lähettäminen ja vastaanottaminen toistetaan session ainakin yhtä seu-raavaa vaihetta kohti, joka toistaminen käsittää tekstimuotoisen viestin lähettäjäosoitteen uudelleen muuttamisen mainitun ainakin yhden seu-raavan vaiheen perusteella, ja - lähetetään tekstimuotoinen viesti uudelleen muutetun lähettäjäosoitteen kanssa.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu ainakin yksi lisäpalvelu toimitetaan linkkinä (56] toiseen tietojärjestelmään (61, 57], josta lisäpalvelu on noudettavissa.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu ainakin yksi lisäpalvelu toimitetaan matkaviestimen käyttäjän toiseen viestintävälineeseen (51) joko suoraan tai linkin (61) muodossa.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitun yhden lisäpalvelun vastikkeena käytetään bonuspisteitä.
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu lähettäminen käsittää tekstimuotoisen viestin massalähettämisen usean matkaviestimen ryhmälle.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että massalä-hettäminen tapahtuu lentokoneen tukiaseman kantaman sisällä oleville matkaviestimille.
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu dialogi ohjaa käyttäjän (50) aloittamaan äänipuhelun dialogin määräämään osoitteeseen.
10. Tietoliikennelaitteisto, johon kuuluu: - lähetysjärjestelmä lähettämään (43) tietoliikenneverkossa (1, 2, 6, 11, 12) matkaviestimelle tekstimuotoinen viesti (40), joka liittyy nykyiseen sessioon ja nykyisen session nykyiseen vaiheeseen dialogissa, johon kuuluu useita vaiheita; tunnettu siitä, että: - dialogin nykyinen vaihe määrittää tekstimuotoisen viestin lähettäjäosoit-teen siten, että lähettäjäosoite määräytyy ainakin nykyisen session perusteella; - tietoliikennelaitteistoon kuuluu lisäksi vastaanottovälineet vastaanottamaan vastausviesti matkaviestimeltä lähettäjäosoitteessa tai lähetetyn tekstimuotoisen viestin sisältämässä osoitteessa; - tietoliikennelaitteisto on sovitettu kuljettamaan dialogia vastausviestin sisällön perusteella; - missä vastausviesti on palvelun tilausviesti, joka liittyy ainakin yhden maksullisen lisäpalvelun tilaukseen; ja - tietoliikennelaitteisto on sovitettu aloittamaan lisäpalvelun toimitus sellaisen tietoliikennekanavan kautta, jota ei käytetä tekstimuotoisten viestin lähettämiseen tai vastaanottamiseen.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen tietoliikennelaitteisto, tunnettu siitä, että lähetysjärjestelmä on sovitettu muuttamaan tekstimuotoisen viestin lähettä-jäosoitteen siten, että muutettu lähettäjäosoite määräytyy ainakin nykyisen session ja session vaiheen yhdistelmän perusteella.
12. Patenttivaatimuksen 10 tai 11 mukainen tietoliikennelaitteisto, tunnettu siitä, että tietoliikennelaitteisto on sovitettu: - toistamaan lähettäminen ja vastaanottaminen session ainakin yhtä seu-raavaa vaihetta kohti, ja lähetysjärjestelmä on sovitettu muuttamaan toistamisen yhteydessä tekstimuotoisen viestin lähettäjäosoitteen uudelleen mainitun ainakin yhden seuraavan vaiheen perusteella, ja - lähettämään tekstimuotoinen viesti uudelleen muutetun lähettäjäosoitteen kanssa.
13. Jonkin patenttivaatimuksen 10 - 12 mukainen tietoliikennelaitteisto, tunnettu siitä, että tietoliikennelaitteisto on sovitettu toimittamaan mainitun ainakin yhden lisäpalvelun linkkinä (56) toiseen tietojärjestelmään (61, 57), josta lisäpalvelu on noudettavissa.
14. Jonkin patenttivaatimuksen 10 - 13 mukainen tietoliikennelaitteisto, tunnettu siitä, että tietoliikennelaitteisto on sovitettu toimittamaan mainitun ainakin yhden lisäpalvelun matkaviestimen käyttäjän toiseen viestintävälineeseen (51) joko suoraan tai linkin (61) muodossa.
15. Jonkin patenttivaatimuksen 10 - 14 mukainen tietoliikennelaitteisto, tunnettu siitä, että tietoliikennelaitteisto on sovitettu massalähettämään mainitun tekstimuotoisen viestin usean matkaviestimen ryhmälle.
16. Jonkin patenttivaatimuksen 10 - 15 mukainen tietoliikennelaitteisto, tunnettu siitä, että tietoliikennelaitteisto on sovitettu massalähettämään mainitun tekstimuotoisen viestin lentokoneen tukiaseman kantaman sisällä oleville matkaviestimille.
17. Jonkin patenttivaatimuksen 10 - 16 mukainen tietoliikennelaitteisto, tunnettu siitä, että tietoliikennelaitteisto on sovitettu ohjaamaan mainittua dialogia siten, että dialogi ohjaa käyttäjän (50) aloittamaan äänipuhelun dialogin määräämään osoitteeseen. Patentkrav
FI20146067A 2014-12-04 2014-12-04 Menetelmä ja järjestelmä viestien lähetystä varten FI126804B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20146067A FI126804B (fi) 2014-12-04 2014-12-04 Menetelmä ja järjestelmä viestien lähetystä varten

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20146067A FI126804B (fi) 2014-12-04 2014-12-04 Menetelmä ja järjestelmä viestien lähetystä varten

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20146067A FI20146067A (fi) 2014-12-04
FI126804B true FI126804B (fi) 2017-05-31

Family

ID=52281657

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20146067A FI126804B (fi) 2014-12-04 2014-12-04 Menetelmä ja järjestelmä viestien lähetystä varten

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI126804B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20146067A (fi) 2014-12-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI124899B (fi) Menetelmä ja järjestelmä viestien lähetystä varten
US20230276204A1 (en) Methods for bearer selection performed by a sending mobile device
FI117663B (fi) Menetelmä ja järjestelmä viestien massalähetystä varten
US8874669B2 (en) Synchronizing messages on connected devices
FI118586B (fi) Menetelmä ja järjestelmä teksti- ja ääniviestien yhdistämistä varten kommunikaatiodialogissa
CA2313907C (en) A method and system for providing interactive sms messaging
CN1799271B (zh) 为用户提供与位置相关的服务的方法
KR100650739B1 (ko) 개방형 api를 이용한 메시지 방송 서비스 제공 시스템및 방법
US8195131B2 (en) Replying to an SMS broadcast message
US7546120B1 (en) Method and system for managing transmission of media to multiple subscribers
US20050277431A1 (en) System and method for managing wireless data communications
CN101473577A (zh) 用于在通信网络中管理通信会话的方法
US8270954B1 (en) Concierge for portable electronic device
CN102098637A (zh) 一种基于云计算平台的短信发送方法、短信发送管理系统和短信服务器
US10750331B2 (en) Method and apparatuses for opt-in to and opt-out from receiving A2P messages
US20100324995A1 (en) Method and System for Content Delivery using Delivery Report Message
KR20130132518A (ko) 휴대전화의 존재 및 가능성을 결정 및 관리하기 위한 방법 및 그 시스템
US8260314B2 (en) Business hour notification delivery
FI126804B (fi) Menetelmä ja järjestelmä viestien lähetystä varten
US11778104B2 (en) Systems and methods for suggesting contacts
WO2010049940A1 (en) Method and system of providing vas in a communication network
FI127676B (fi) Menetelmä ja laitteisto viestien lähetystä varten
FI20185981A1 (fi) Menetelmä ja laitteisto viestien lähetystä varten
CN1620049B (zh) 为消息的发送者提供与消息的接受者相关联的服务提供商标识符
US9049542B1 (en) System and method for location-based targeted notifications using wireless communication devices

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 126804

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B