FI126288B - Menetelmä läjitysalueen tiivistyskerroksen rakentamiseksi - Google Patents

Menetelmä läjitysalueen tiivistyskerroksen rakentamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI126288B
FI126288B FI20145518A FI20145518A FI126288B FI 126288 B FI126288 B FI 126288B FI 20145518 A FI20145518 A FI 20145518A FI 20145518 A FI20145518 A FI 20145518A FI 126288 B FI126288 B FI 126288B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
layer
peat
sealing layer
sealing
during
Prior art date
Application number
FI20145518A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20145518A (fi
Inventor
Ilkka Ilmavirta
Kauko Kujala
Martti Viinamäki
Original Assignee
Ilkka Ilmavirta
Kauko Kujala
Martti Viinamäki
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ilkka Ilmavirta, Kauko Kujala, Martti Viinamäki filed Critical Ilkka Ilmavirta
Priority to FI20145518A priority Critical patent/FI126288B/fi
Publication of FI20145518A publication Critical patent/FI20145518A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI126288B publication Critical patent/FI126288B/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D3/00Improving or preserving soil or rock, e.g. preserving permafrost soil
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B09DISPOSAL OF SOLID WASTE; RECLAMATION OF CONTAMINATED SOIL
    • B09BDISPOSAL OF SOLID WASTE NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B09B1/00Dumping solid waste
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D31/00Protective arrangements for foundations or foundation structures; Ground foundation measures for protecting the soil or the subsoil water, e.g. preventing or counteracting oil pollution
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02WCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES RELATED TO WASTEWATER TREATMENT OR WASTE MANAGEMENT
    • Y02W30/00Technologies for solid waste management
    • Y02W30/30Landfill technologies aiming to mitigate methane emissions

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Paleontology (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Soil Sciences (AREA)
  • Agronomy & Crop Science (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Investigation Of Foundation Soil And Reinforcement Of Foundation Soil By Compacting Or Drainage (AREA)

Description

MENETELMÄ LÄJITYSALUEEN TIIVISTYSKERROKSEN RAKENTAMISEKSI
Keksinnön kohteena on menetelmä erityisesti jäte- ja rikastushiekka-altaan ja sivukiven läjitysalueen tiivistyskerroksen rakentamiseksi.
Menetelmän käyttökohteena ovat lähinnä kaivosteollisuuden sivukiven läjitysalueiden ja rikastushiekka-altaiden pohjarakenteet, joilta vaaditaan pientä vedenläpäisykykyä ja hyvää haitta-aineiden pidätyskykyä. Läjitysalueet muodostavat hoitamattomina ympäristöongelman. Näistä jakeista liukunee sadeveteen ympäristölle haitallisia aineita, joten on estettävä veden virtaus pohjan läpi. Perinteisesti altaan eristys on hoidettu kaupallisilla tuontituotteilla kuten muovikalvolla, vahvistetulla huovalla, hentoniittimatolla ym. Viimeaikoina on joissakin kohteissa altaan pohjalle on levitetty turvetta, joka on haettu joltain läheiseltä suolta. Tällöin kuitenkin pohjakerroksen tiiveys on ollut varsin epämääräinen, sillä on havaittu esimerkiksi pistemäisiä vuotokohtia, jotka ovat pilanneet muuten hyvästä tiivistysrakenteesta saadun hyödyn. Jotta tiivistetty turvekerros toimisi suunnitellulla tavalla, sen tulee olla vedenjohtavuudeltaan ja kokoonpuristuvuudeltaan tasalaatuista, yhtenäistä ja massamaista materiaalia, joka ei sisällä palamaisia puiden juurenkappaleita eikä kiviaineksia. Tasalaatuisuudella varmistetaan, että turvekerros painuu tasaisesti eikä vedenläpäisevyydessä tapahdu äkillisiä muutoksia vaaka- eikä pystysuunnassa.
Luonnonsuossa turpeen kosteus on tyypillisesti 90 p-% (88 - 95 p-%) ja turpeen vedenjohtavuus suuruusluokkaa 10"6 8 m/s. Tämä ei ole aina riittävä, vaikka se puristuksessa jonkin verran paranee. Normaalisti suon pintarahka joudutaan poistamaan, koska sillä ei ole riittävän pieni vedenjohtamisominaisuus. Pintarahkan poisto on kallis toimenpide.
Keksinnön tarkoituksena on löytää parannus turvetiivistyskerrosta käyttäviin tiivistysrakenteisiin. Keksinnön mukaisen menetelmän tunnusmerkilliset piirteet on esitetty oheisessa patenttivaatimuksessa 1.
Tyypillisesti pintarahkassa vedenjohtavuus on suurinta suon kerroksista. Muokattaessa pintarahkaa sen vedenjohtavuus pienenee rakenteen rikkoutuessa ja hienontuessa tyypillisesti kymmenen tai jopa sata kertaa pienemmäksi (10~7 9 m/s). Kun turve siirretään rakenteeseen ja sen päälle ajetaan esimerkiksi noin 1 metrin moreenikerros painoksi ja esitiivistykseen, turpeen vedenjohtavuus pienenee tiivistymisen ja veden poistuman myötä. On tutkittu että turve voi painua ja tiivistyä kuormituksesta riippuen 60 - 80 %. Samalla turpeen kosteus pienenee suuruusluokkaan 50 - 60 %, jolloin turpeen kuiva-ainepitoisuus nousee moninkertaiseksi alkuperäisestä ja samalla vedenjohtavuus pienenee jopa suuruusluokkaan 10~1° 11 m/s. Tällöin täytetään tiivistysrakenteiden vedenjohtavuudelta vaadittavat ominaisuudet.
Menetelmän avulla voidaan lujittaa heikosti kantava ja runsaasti kokoonpuristuva rikastushiekkakerroksen pintaosa esim. sekoittamalla rikastushiekkaan lujittavaa emäksistä sideainetta kuten sementtiä, lentotuhkaa ja metallurgisen teollisuuden kuonia. Lujittunut rikastushiekkakerros toimii kantavana alustana ja mahdollistaa päälle tulevien peiterakennekerrosten rakentamisen. Sideaineen sekoituksella on myös sulfidisten rikastushiekkojen haitta-aineiden liukoisuutta vähentävä vaikutus.
Kun epähomogeenista turvemateriaalia, joka sisältää mm. kerroksellisia maatumisasteeltaan erilaisia turvelaatuja, varpuja, maatumattomia puiden juuria, käsitellään pohjarakenteessa mekaanisesti, ainakin levitetyn kerroksen yläosan turve homogenisoituu valitulta paksuudelta. Mekaanista jauhamista ja sekoitusta tehdään siinä määrin, että pohjarakenteen tiivistyskerroksen laatuvaatimukset saavutetaan tasalaatuisuuden osalta.
Homogenisointi tehdään esimerkiksi siten, että turve käsitellään kaivinkoneen kauhan tilalle asennetulla jyrsinyksiköllä tai vaihtoehtoisesti työkoneeseen kytketyllä erillisellä jyrsintäyksiköllä. Edullisesti ylimmäisen kerroksen muokkauksen yhteydessä turpeeseen voidaan lisätä tiettyjä apuaineita kuten sementtiä, lentotuhkaa ja metallurgisen teollisuuden kuonia, millä parannetaan pohjarakenteen haitta-aineen pidätysominaisuuksia
Homogenisoimalla turvetta saadaan siitä riittävän tasalaatuista käytettäväksi pohjarakenteiden tiivistyskerroksessa. Samoin menetelmä toimii pintarakenteiden tiivistyskerroksia rakennettaessa.
Mekaanisesti murskaamalla ja hienontamalla pohjarakennustyön aikana rakenteeseen siirretty turve ja siinä kasvava puuaines, saadaan turvekerroksesta homogeeninen, edullisesti muotoiltava ja helposti tiivistettävä valmis rakennekerros, joka toimii pohjarakenteen tiivistyskerroksena tai osana sitä.
Keksinnössä kyse on pohja- ja pintarakenteen tiivistyskerroksessa käytettävän turpeen laadun parantamismenetelmästä. Parempi laatu on mitattavissa sellaisilla suureilla kuin tasalaatuisuus, homogeenisuus, juurien palakoko, vesipitoisuus, kerroksellisuus ja puisuus.
Menetelmää apuna käyttäen voidaan myös suon pintarahka käyttää osana tiivistyskerrosta. Suon karkearakeiset pintarahkakerrokset voidaan käsitellä suon pinnassa ns. syväjyrsintänä ja myös tiivistää paikallaan ennen siirtoa lopulliseen rakennekerrokseen. Siirtämällä muokattu pintarahka tulevan rakennekerroksen pohjalle saadaan siitä samalla paras hyöty. Menetelmää voidaan käyttää myös suolle perustetun, pohjarakenteen pintaturvekerroksen homogenisointiin, sillä menetelmä paikallistaa ja poistaa myös pistemäiset pystysuuntaiset reiät tai lähteet, joita havaitaan usein suon pintakerroksessa. Hienonnettu turvemassa pystytään myös samalla tiivistämään luonnontilaansa tiiviimpään tilaan, jolloin sen huokostila pienenee ja samalla vedenjohtavuus pienenee.
Tarvittaessa käsitellyn turvekerroksen päälle voidaan levittää kantavuuden parantamiseksi geosynteettisiä vahvisteita, kuten kankaita, mattoja, verkkoja tai kennoja sekä sekoittaa turvekerrokseen sen vedenläpäisevyyttä pienentävää ja haitta-aineita sitovaa reaktiivista materiaalia. Kun sekoituksessa käytetään ainetta, mikä myös stabiloi ja vahvistaa turvetta, kuten sementti tai tuhka, voidaan päällyskerroksien täytöissä säästää aikaa tai ohentaa esitäyttökerroksia. Tämä tuo samalla säästöjä.
Menetelmää voidaan toteuttaa pohjarakenteeseen siirretyn turpeen ja suopohjalle rakennettavan pohjarakenteen valmistamiseen sekä kesä- että talviaikana. Suon ja turvepohjan kantavuudesta riippuen käytetään jyrsintään erilaisia kaupallisesti saatavia teriä.
Turvekerroksen homogenisointi tehdään työkoneen esim. kaivinkoneen puomiin, edullisesti pitkäpuomikoneen puomiin kytkettävällä mekaanisella jyrsintäyksiköllä (kuten puomimurskain). Jyrsintä liikutetaan puomin avulla askeleittain tai yhtäjaksoisesti turvekerroksen päällä. Tällöin ulottuvalla koneella voidaan liikkua kantavalla pohjalla vaikka rakennettava kohde ei ole kantava. Työn eteneminen selviää piirroksista.
Jyrsin voi olla myös turvekerroksen päällä vedettävä tai edessä työnnettävä, jolloin työkoneena voi olla myös muu työkone kuten maataloustraktori tai erityisesti siihen työhön kehitetty konekalusto.
Tarittaessa homogenisointikäsittelyn löyhyttämä turve tasataan ja tiivistetään jyrsinyksikön perään tai rinnalle sijoitetulla lisälaitteilla, kuten painorummulla tai täryttimellä. Käsittelysyvyys ulottuu kesäaikaan 20 - 40 cm syvyyteen (ns syväjyrsintä-menetelmä). Talviaikana voidaan routatilanteesta riippuen käsitellä 5 - 30 cm paksuinen turvekerros. Jyrsimen pinta-ala on suuruusluokallisesti noin 1...6 m2 ja jyrsintäteho noin 500 - 3000 m2 tunnissa. Vaikka pinta jouduttaisiin käsittelemään useampaan kertaan, kustannukset pysyvät edullisina. Menetelmä on erittäin edullinen muihin vastaaviin tiivistysrakenteisiin verrattuna.
Turpeen vedenjohtavuus on luontaisesti pieni ja käsittely pienentää sitä lisää. Lopullisessa rakenteessa, kun turpeen päällä on painona ohut mineraalinen maakerros ja rikastushiekkakerros tai sivukivikasa, turpeen vedenjohtavuus pienenee vielä moninkertaisesti.
Seuraavassa keksintöä kuvataan esimerkkien avulla ja viittaamalla oheisiin kuviin.
Kuva 1 esittää suon käsittelyä ja tiivistyskerroksen rakentamisen alkuvaiheita.
Kuva 2 esittää tiivistyskerroksen rakentamisen myöhempää vaihetta Kuva 3a esittää tiivistyskerroksella varustettua rikastushiekka-allasta Kuva 3b esittää tiivistyskerroksella varustettua sivukivikasaa
Tiivistysrakenne valmistetaan suolta saadusta epähomogeenisesta turvemateriaalista käsittäen myös pintarahkan. Kuvan 1 mukaisesti tiivistettävä alue voi olla suon (kuvan vasen puoli) yhteydessä, jolloin rakennettava alue kattaa sekä itse suon että sen lähialueen. On kuitenkin helppo ymmärtää, että rakennettava alue voi olla etäälläkin suosta, josta raakaturve hankitaan.
Kuvan 1 mukaisesti rakennettavan alueella on kova pohja 10. Siinä on edullisesti luonnon mukainen notkelma, mutta tarvittaessa altaan reunat muodostetaan pengertämällä.
Luonnontilainen suo käsittää hyvin maatuneen turvekerroksen 12 ja sen päällä olevan pintarahkan 14, joka alaosaltaan hitaasti maatuu ja pintakerros kasvaa uutta rahkaturvetta. Koska pintarahka on varsin epähomogeenista, sen vedenpidätyskyky jää vaatimattomaksi. Tämän haitallinen vaikutus eliminoidaan jyrsimällä se suon sisään esimerkiksi työkoneen 16 vetämällä jyrsimellä 18 ja tasataan siihen kuuluvalla painorummulla. Kuorma-ajoneuvon 20 tuoma turvekerros homogenisoidaan tiivistyskerrokseksi 20 kaivinkoneen 24 käyttämällä jyrsintäyksiköllä 26. On oleellista, että tiivistyskerros 22 on käsitelty riittävän syvältä, jolloin kerroksen vedenläpäisy-ominaisuudet ovat kaikkialla alueella samanlaiset ja maatuneen turpeen luonnollisen korkea vedenpidätyskyky tulee yhtenäisesti esiin.
Kuvassa 2 kaivinkone 24 käsittelee toista tiivistyskerrosta 22’ kantavan kerroksen 28 (moreeni) päältä sulan maan aikana. Samaa kautta voidaan tuoda myös uudet kuormat (ei näytetty).. Kaivinkone 24 levittää ja tasoittaa uuden kerroksen 22’ samalla kun se käsittelee sen. Kuvassa 2 alueen laitteen on muodostettu kantava materiaalista tehty penger 32 altaan reuna muodostamiseksi.
Talviaikaan massan kuljetus ja kaivinkoneen työskentely voivat tapahtua ensimmäisen tiivistyskerroksen 22 päällä. Kesäaikaan nämä täytyy tehdä kantavan kerroksen 28 kautta samalla laajentaen kantavaa kerrosta 28 työn edistyessä.
Kuvassa 3a on valmis rikastushiekka-allas reunapenkereitten 32 välissä. Alimaisena kovaa maata vasten on homogenisoidusta turpeesta aikaansaatu tiivistyskerros 22, joka ulottuu penkereitten 32 sivulla ylös saakka. Tämän päällä on painekerros 28, joka muodostuu mineraalisesta maasta. Tämä tiivistää turvekerrosta jo jonkin verran. Suurin tiivistyksen lisäys saadaan kuitenkin itse varastoitavan aineen painevaikutuksesta. Tässä rikastushiekan 30 paino aikaansaa voimakkaan paineen tiivistyskerrokseen 22.
Samalla tavalla sivukivikasa 40 on rakennettu altaaseen, jonka penkereet 32 ei tarvitse olla koko kasan korkuiset. Altaassa on tässäkin kantavan kerroksen 10 päällä tiivistyskerros 22 ja painekerros 28, joka muodostaa altaan pintamateriaalin. Sivukivikasan 40 paino tiivistää tehokkaasti homogenisoidusta turpeesta valmistetun tiivistyskerroksen 22. Alkuaan noin yhden metrin paksuinen kerros tiivistyy kolmannekseen.

Claims (4)

1. Menetelmä erityisesti jäte- ja rikastushiekka-altaan sekä sivukiven läjitysalueen tiivistyskerroksen rakentamiseksi, jossa kantavan pohjan päälle levitetään epähomogeenista turvetta muodostamaan tiivisturvekerros, ja jonka päälle levitetään altaan pohjapinnan muodostava esitäyttökerros painamaan turvekerrosta kasaan, tunnettu siitä, että ainakin tiivisturvekerroksen yläosa homogenisoidaan mekaanisen jauhamisen ja sekoituksen avulla siten, että kerroksen vedenläpäisy alenee valitun rajan alapuolelle, ja että mekaanisen käsittelyn syvyys on kesäaikana 20 - 40 cm ja talviaikana 5 - 30 cm.
2. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tiivistyskerroksen turvemateriaalissa on 1 - 10 % apuainetta.
3. Patenttivaatimuksen 1- 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sulan maan aikana homogenisointi tapahtuu kovalta pohjalta, jolloin kantava kerros 28 muodostetaan työn edistyessä käsitellyn tiivistyskerroksen 22, 22’ päälle.
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että routamaan aikana homogenisointi tapahtuu tarvittaessa rakennetun tiivistyskerroksen 22, 22’ päältä, joka routaisena kantaa työkoneiden painon. Patentkrav
FI20145518A 2014-06-05 2014-06-05 Menetelmä läjitysalueen tiivistyskerroksen rakentamiseksi FI126288B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20145518A FI126288B (fi) 2014-06-05 2014-06-05 Menetelmä läjitysalueen tiivistyskerroksen rakentamiseksi

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20145518A FI126288B (fi) 2014-06-05 2014-06-05 Menetelmä läjitysalueen tiivistyskerroksen rakentamiseksi

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20145518A FI20145518A (fi) 2015-12-06
FI126288B true FI126288B (fi) 2016-09-15

Family

ID=56883954

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20145518A FI126288B (fi) 2014-06-05 2014-06-05 Menetelmä läjitysalueen tiivistyskerroksen rakentamiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI126288B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20145518A (fi) 2015-12-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3732697A (en) Waste disposal method and facility
CN104759457B (zh) 铬污染土壤修复的异位反应系统的布置方法
CN108468325B (zh) 一种大面积临海滩涂海泥快速固化施工方法
CN100497828C (zh) 吹填砂膨胀聚苯乙烯颗粒混合轻质路堤填料的填筑方法
JP4574386B2 (ja) 改良土における固化材の配合方法および改良土における固化材と助剤の配合方法
KR100933642B1 (ko) 초기 장비의 진입 및 주행을 위한 초연약지반의 보강방법 및 보강재의 구조
KR100258133B1 (ko) 무르고 연약한 지반으로 이루어진 도로를 포장하기 위한 방법
CN107401158A (zh) 一种用于粗颗粒盐渍土地基的处理方法
Arnold et al. Cut‐off wall construction using Cutter Soil Mixing: a case study
JP6412341B2 (ja) 不透水層用の混合土
FI126288B (fi) Menetelmä läjitysalueen tiivistyskerroksen rakentamiseksi
KR101659608B1 (ko) 준설토 블록 및 이를 이용한 연약지반 표층처리방법
CN106812118A (zh) 一种用于掺砾土料级配控制方法
KR101278130B1 (ko) 부상토 재활용을 통한 해저표층고화 해상심층혼합처리공법
US7431536B2 (en) Method of making a flat foundation for a floor without substantial excavation and foundation made by said method
CN103938607B (zh) 一种注水级配砂石混凝土处理干粉质细砂地基的方法
JP5916432B2 (ja) 圧密地盤改良工法
KR100612659B1 (ko) 재하수와 모래를 이용한 점성토 준설매립지 성토공법
RU2598665C1 (ru) Способ усиления природного основания, сложенного слабыми грунтами, для возведения земляного полотна
JP2004204524A (ja) 圧密促進埋立工法および圧密促進埋立構造
Lam Land reclamation & soil improvement using dredged slurry as fill
JP5912677B2 (ja) 撹乱ピートの流動性管理装置及び該装置を使用した固化処理土の製造方法
CN103174129A (zh) 滩涂软土地基快速固结处理方法
Forsman et al. Mass stabilisation in construction of soft subsoils and in environmental geotechnics at city of Helsinki
JP4365514B2 (ja) ドレーン材及びバーチカルドレーン工法

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 126288

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

PC Transfer of assignment of patent

Owner name: GEOPEAT OY

PC Transfer of assignment of patent

Owner name: ILMAVIRTA

Owner name: KUJALA