FI124570B - Menetelmä reaktorisydämen latausjärjestelyjen määräämiseksi - Google Patents

Menetelmä reaktorisydämen latausjärjestelyjen määräämiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI124570B
FI124570B FI970353A FI970353A FI124570B FI 124570 B FI124570 B FI 124570B FI 970353 A FI970353 A FI 970353A FI 970353 A FI970353 A FI 970353A FI 124570 B FI124570 B FI 124570B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
core
arrangement
reactivity
reactivity value
cardiac
Prior art date
Application number
FI970353A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI970353A (fi
FI970353A0 (fi
Inventor
Jr James E Fawks
Original Assignee
Gen Electric
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gen Electric filed Critical Gen Electric
Publication of FI970353A0 publication Critical patent/FI970353A0/fi
Publication of FI970353A publication Critical patent/FI970353A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI124570B publication Critical patent/FI124570B/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G21NUCLEAR PHYSICS; NUCLEAR ENGINEERING
    • G21DNUCLEAR POWER PLANT
    • G21D3/00Control of nuclear power plant
    • G21D3/001Computer implemented control
    • GPHYSICS
    • G21NUCLEAR PHYSICS; NUCLEAR ENGINEERING
    • G21CNUCLEAR REACTORS
    • G21C19/00Arrangements for treating, for handling, or for facilitating the handling of, fuel or other materials which are used within the reactor, e.g. within its pressure vessel
    • G21C19/20Arrangements for introducing objects into the pressure vessel; Arrangements for handling objects within the pressure vessel; Arrangements for removing objects from the pressure vessel
    • G21C19/205Interchanging of fuel elements in the core, i.e. fuel shuffling
    • GPHYSICS
    • G21NUCLEAR PHYSICS; NUCLEAR ENGINEERING
    • G21CNUCLEAR REACTORS
    • G21C5/00Moderator or core structure; Selection of materials for use as moderator
    • GPHYSICS
    • G21NUCLEAR PHYSICS; NUCLEAR ENGINEERING
    • G21CNUCLEAR REACTORS
    • G21C5/00Moderator or core structure; Selection of materials for use as moderator
    • G21C5/02Details
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02EREDUCTION OF GREENHOUSE GAS [GHG] EMISSIONS, RELATED TO ENERGY GENERATION, TRANSMISSION OR DISTRIBUTION
    • Y02E30/00Energy generation of nuclear origin
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02EREDUCTION OF GREENHOUSE GAS [GHG] EMISSIONS, RELATED TO ENERGY GENERATION, TRANSMISSION OR DISTRIBUTION
    • Y02E30/00Energy generation of nuclear origin
    • Y02E30/30Nuclear fission reactors

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Plasma & Fusion (AREA)
  • High Energy & Nuclear Physics (AREA)
  • Monitoring And Testing Of Nuclear Reactors (AREA)
  • Management, Administration, Business Operations System, And Electronic Commerce (AREA)

Description

Menetelmä reaktorisydämen latausjärjestelyjen määräämiseksi Tämä keksintö koskee yleensä ydinreaktoreita ja nimenomaan ydinreaktorin polttoainenipun optimaalisten latausjärjestelyjen identifioimista.
5 Ydinreaktorin sydämessä on paljon, esimerkiksi useita satoja erillisiä polttoainenippuja, joilla on erilaiset ominaisuudet. Tällaiset niput on mieluimmin järjestetty reaktorin sydämeen niin, että polttoainenippujen yhteisvaikutus vastaa kaikkia ohjeellisia ja reaktorin suunnitteluun liittyviä vaatimuksia, joihin kuuluvat myös tietyt valtiovallan ja asiakkaan esittämät vaatimukset. Suunnitteluvaati-10 musten täyttämiseksi sydämen latausjärjestelyt optimoivat mieluimmin sydämen syklienergian, koska sydämen latausjärjestely määrää syklienergian, toisin sanoen sen energiamäärän, jonka reaktorin sydän synnyttää, ennen kuin sydämeen on vaihdettava uudet polttoaine-elementit.
Sydämen syklienergian optimoimiseksi suuremman reaktiivisuuden 15 omaavat niput sijoitetaan yleensä sydämen sisäosaan. Kuitenkin joidenkin ra-kennevaatimusten täyttämiseksi suuremman reaktiivisuuden omaavat niput sijoitetaan yleensä sydämen ulko-osaan. Tämän vuoksi sydämen suositeltavan la-tausjärjestelyn identifioiminen liittyy esitettyjen vaatimusten optimointiin.
Nippujärjestelyjä tai -muotoja, joita voidaan käyttää reaktorin sydä-20 messä, voi olla yli sata. Näistä monista erilaisista mahdollisista rakenteista kuitenkin vain pieni prosentti pystyy täyttämään kaikki suunnitteluvaatimukset. Lisäksi vain pieni prosentti niistä rakenteista, jotka täyttävät kaikki käyttökelpoiset suunnitteluvaatimukset, on taloudellisesti edullisia.
Sydämen latausjärjestely määritetään perinteisesti kokeilujen ja 25 erehdysten kautta. Sydämen latausjärjestely identifioidaan erityisesti insinöörien aikaisemman kokemuksen perusteella. Sen jälkeen tällainen identifioitu sydä-o nnen latausjärjestely stimuloidaan tietokoneella. Mikäli identifioitu järjestely ei
C\J
^ täytä suunnitteluvaatimusta, järjestely muutetaan ja suoritetaan toinen tietoko- ^ nesimulointi. Edellä selostettua menetelmää käytettäessä menee yleensä monia ^ 30 viikkoja, ennen kuin löydetään sopiva sydämen latausjärjestely.
£ Lisäksi, kun kaikki suunnitteluvaaitukset täyttävä sydämen latausjär- co jestely on identifioitu kokeilu- ja erehdystekniikkaa käyttäen, tällainen identifioitu m g sydämen järjestely ei ehkä mahdollistakaan maksimaalista syklienergiaa. Sen <y> vuoksi tätä kokemus- ja erehdysprosessia jatketaan, kunnes insinöörit uskovat 35 identifioineen sydämen optimaalisen järjestelyn. Käytännössä on kuitenkin mahdollista, että jokin sellainen sydämen järjestely, joka ei välttämättä vastaa 2 insinöörien aikaisempia kokemuksia, onkin juuri sillä hetkellä sydämen optimijär-jestely. Tällaista sydämen optimijärjestelyä ei kuitenkaan välttämättä pystytä identifioimaan kokemus- ja erehdystekniikalla.
Koska sydämen järjestelyprobleemaa pidetään yleensä jokaisen re-5 aktorin ja nippuominaisuuksien osalta uniikkina, ei millään jo tunnetulla algoritmilla saada ehdottoman pätevää ratkaisua reaktorin sydämen optim(järjestelyiden toteuttamiseksi. Lisäksi asiantuntijajärjestelmiä ei ole käytetty laajalla alueella, koska standardityyppistä vaatimussarjaa ei voida yleensä soveltaa laajalla tilannealueella niihin moniin uniikkeihein ja monimutkaisiin sydämen kuormaus-10 järjestelyihin, jotka ovat kaikissa reaktoreissa erilaisia.
On tietysti toivottavaa, että pystytään lyhentämään sitä aikaa, joka tarvitaan sydämen sellaisen latausjärjestelyn identifioimiseksi, joka optimoi syk-lienergian ja täyttää kaikki rakennevaatimukset. Lisäksi on toivottavaa, että kehitetään sellainen metodiikka, jota voidaan soveltaa laajaan reaktorialueeseen sy-15 dämen optimaalisten latausjärjestelyiden identifioimiseksi yhtenäisesti ja luontevasti.
Näihin ja myös muihin tavoitteisiin voidaan päästä nyt käsiteltävän keksinnön mukaan, joka koskee yhden näkökohdan pohjalta menetelmää sydämen optimaalisen latausjärjestelyn identifioimiseksi. Menetelmässä on yleen-20 sä kaksi vaihetta. Ensimmäinen vaihe on alkuvaihe, ja toinen vaihe käyttö- tai kokeiluvaihe. Alkuvaiheessa identifioidaan sydämen alkulatausjärjestely kuormattavien nippujen ja reaktorin sydämen sijaintipaikkojen suhteellisiin reaktii-visuustasoihin perustuen.
Kun sydämen alkulatausjärjestely on identifioitu, se optimoidaan sit-25 ten määrättyjen vaatimusten puitteissa käyttövaiheessa. Tarkemmin sanottuna käyttövaiheessa sydämen jokainen sijainti analysoidaan, niin että pystytään 5 määrittämään, voidaanko tällaista sydämen sijainnin reaktiivisuustasoa muuttaa
(M
^ alkureaktiivisuustasosta, niin että voidaan joko täyttää tietty vaatimus tai opti- ° moida syklienergia, tai molemmat.
o 30 Edellä selostetun sydämen jokaisen sijaintianalysoinnin jälkeen suori- | tettiin satunnaisia sydämen latausjärjestelyjä ja niitä verrattiin silloin parhaaseen co identifioituun latausjärjestelyyn. Tällaisia umpimähkään suoritettuja sydämen la-
LO
g tausjärjestelyjä nimitetään joskus ’’satunnaishypyiksi”, joita suoritetaan, niin että o voidaan identifioida varmasti aikaisemmin huomiotta jääneet sydämen latausjär- 35 jestelyt, jotka voivat olla optimaalisempia kuin siihen mennessä identifioitu optimaalisin järjestely.
3
Toisen näkökohdan mukaan käsiteltävä keksintö koskee järjestelmää, jossa on tietokone, joka on ohjelmoitu suorittamaan edellä selostetut alkuvaihe- ja käyttövaiherutiinit. Ohjelmoimalla tietokone suorittamaan tällaisia ru-tiinitoimintoja voidaan vähentää sitä aikaa, jonka insinöörit käyttävät identifioi-5 dessaan sellaisen latausjärjestelyn, joka optimoi syklienergian ja täyttää kaikki rakennevaatimukset. Lisäksi tällaisen menetelmän ja järjestelmän uskotaan olevan sovellettavissa moniin reaktoreihin sydämen optimaalisten latausjärjestely-jen identifioimiseksi yhtenäisesti ja luotettavasti.
Kuvio 1 on toimintakaavio ja esittää peräkkäisiä prosessitoimenpitei-10 tä, jotka suoritetaan alkuvaiheessa sydämen optimaalisen latausjärjestelyn identifioimiseksi käsiteltävän keksinnön ensimmäisen rakenteen mukaan.
Kuvio 2 on toimintakaavio ja esittää peräkkäisiä prosessitoimenpitei-tä, jotka suoritetaan käyttövaiheessa sydämen optimaalisen latausjärjestelyn identifioimiseksi käsiteltävän keksinnön toisen rakenteen mukaan.
15 Ensimmäisen kohdan mukaan käsiteltävä keksintö koskee menetel mää sydämen optimaalisen latausjärjestelyn identifioimiseksi. Menetelmän voidaan yleensä käsittää koostuvan kahdesta vaiheesta. Ensimmäinen vaihe on alkuvaihe, ja toinen vaihe on käyttö- ja hakuvaihe. Alkuvaiheessa identifioidaan pääasiassa sydämen alkulatausjärjestely ja käyttövaiheessa optimoidaan sydä-20 men latausjärjestely rakennevaatimuksissa.
Toisen näkökohdan mukaan käsiteltävä keksintö koskee järjestelmää, jossa on tietokone, joka on ohjelmoitu suorittamaan seuraavassa yksityiskohtaisesti selostettava menetelmä. Menetelmää voidaan soveltaa esimerkiksi useimpiin tietokonetyyppeihin kotitietokoneet mukaan luettuina. Valittava tieto-25 konetyyppi riippuu lähinnä siitä nopeudesta, jolla operaattori haluaa identifioida polttoaineen optimaalisen latausjärjestelyn, ja siitä muistimäärästä, joka tarvi-5 taan kulloinkin esiintyvää toimintoa varten. Tällaiset nopeus- ja muistivaatimuk-
C\J
^ set voivat luonnollisesti vaihdella analysoitavien reaktorien lukumäärästä ja re- ° aktorisydämien polttoainenippujen määrästä riippuen. Menetelmä ei ole rajoitet- 30 tu sovellettavaksi vain jollakin tietokonetyypillä.
| Kuviossa 1 nähdään peräkkäiset prosessivaiheet 100, jotka suorite- co taan alkuvaiheessa sydämen optimaalisen latausjärjestelyn identifioimiseksi, m g Reaktorin sydämeen kuormattavaan polttoainenippuun nähden jokaiselle nipulle σ> on nimenomaan määrätty suhteellinen arvon 102 tietyllä arvioalueella, jota nimi- 35 tetään tässä joskus latausalueeksi. Jokaisen nipun suhteellinen arvo perustuu yleensä nipun reaktiivisuuteen. Esimerkiksi, jos sydämeen on sijoitettava sata 4 polttoainenippua, jokaisella nipulla on tällöin tietty arvo alueella, joka on 1 -100, asianomaisen nipun suhteelliseen reaktiivisuuteen perustuen. Suurimman reaktiivisuuden omaavan nipun arvo on 100 ja pienimmän reaktiivisuuden omaavan nipun arvo on 1.
5 Kun jokaiselle nipulle on määrätty suhteellinen arvo edellä selostetul la tavalla, sydämen jokaiselle paikalle määrätään suhteellinen arvo 103. Sydämen jokaisen paikan suhteellinen arvo perustuu tavallisesti jokaisen paikan hyväksyttävään reaktiivisuuteen. Esimerkiksi, jos sydämen paikkoja on 100, niin sydämen jokaiselle paikalle määrätään tietty arvo alueella 1 - 100, jolloin tämä 10 arvo perustuu suhteelliseen hyväksyttävään reaktiivisuuteen sydämen tuossa paikassa. Suurimman reaktiivisuuden omaavalle sydämen paikalle määrätään arvoksi 100 ja alhaisimman reaktiivisuuden omaavalle sydämen paikalle määrätään arvoksi 1.
Kun jokaiselle nipulle ja sydämen paikalle on määrätty suhteelliseen 15 reaktiivisuuteen perustuva arvo, rakennevaatimukset identifioidaan ja jokaiselle vaatimukselle määrätään hyväksyttävät arvot tai alueet. Esimerkkinä voidaan mainita, että reaktorin sammutusvaraa koskeva rakennevaatimus voi olla yksi prosentti (1 %). Reaktorin sammutusvara riippuu ainakin osittain nipun reaktiivisuudesta ja paikasta. Sen vuoksi sammutusvaraan liittyvään rakennevaatimuk-20 seen voidaan vaikuttaa nipun järjestelyyn perustuen.
On myös laadittu säännöt 108 reaktorin sydämen jokaista paikkaa varten ja niissä määritetään se suunta (esimerkiksi sydämen keskiosaa päin tai sydämen kehää päin), johon kuormattu (simuloitu) nippu on siirrettävä syk-lienergian maksimoimiseksi ja/tai tietyn vaatimuksen täyttämiseksi. Nämä sään-25 nöt ovat yleensä jokaista reaktoria varten erilaisia ja reaktorikohtaisia sekä pe-rustuvat lähinnä suunnitteluinsinöörin kokemukseen. Sääntöjä laadittaessa jo-5 kainen sydämen sijainti arvioidaan erikseen suuntaa määrättäessä.
C\J
^ Nipun ja sydämen sijainnin suhteelliset reaktiivisuusarvot ja suunta- ° säännöt on laadittava jokaisen reaktorin jokaista tiettyä latausta varten. Tietysti, o 30 kun sydämen sijainnin suhteelliset reaktiivisuusarvot ja suuntasäännöt on laadit- | tu tiettyä reaktoria varten, tällaiset arvot ja säännöt voivat olla suhteellisen vaki- co oita kauan aikaa, esimerkiksi useiden syklien ajan. Voidaan kuitenkin suosittaa, m g että tällaiset arvot ainakin arvioidaan uudestaan, kun jokaista sykliä varten teh- σ> dään sydämen latausjärjestelyn määritys. Nipun suhteelliset reaktiivisuusarvot 35 vaihtelevat luonnollisesti kuormattavien nippujen reaktiivisuustavoista riippuen ja ne on yleensä laadittava erikseen jokaista latausjärjestelyä varten.
5
Kun nipun ja sydämen sijainnin suhteelliset reaktiivisuusarvot ja suuntasäännöt on määrätty, niput kuormataan tietokonesimulointina reaktorin sydämeen 110. Tarkemmin sanoen jokainen nippu kuormataan sydämen siihen paikkaan, jonka reaktiivisuusarvo vastaa nipun suhteellista reaktiivisuusarvoa.
5 Kun niput on järjestetty sydämeen edellä kuvatulla tavalla, määrätään alkuarvot syklienergiaa ja rakennevaatimuksia varten 112, jolloin alkuvaihe päättyy.
Kuvio 2 on toimintakaavio ja esittää niitä peräkkäisiä prosessivaiheita 200, jotka suoritetaan käyttö- tai hakuvaiheessa sydämen optimaalisen lataus-järjestelyn identifioimiseksi. Prosessivaiheet 200 suoritetaan kuviossa 1 esitetty-10 jen alkuprosessivaiheiden 100 tultua valmiiksi. Kuviossa 2 esitetyllä tavalla ja sydämen ensimmäistä sijaintia varten, joka on joko valittu satunnaisesti tai pe-räkkäisjärjestyksessä, jokainen vaatimus, joka koskee tätä sijaintia ja on laskettu alkuvaiheen viimeisenä toimenpiteenä, tarkistetaan 202, jotta voidaan määrätä, ovatko vaatimusten lasketut arvot niitä hyväksyttäviä vaatimusarvoja, jotka on 15 määrätty työvaiheessa 106 (kuvio 1). Mikäli yhtä tai useampaa vaatimusta ei ole täytetty, työvaiheessa 108 (kuvio 1) laadittu sääntökanta tutkitaan, jotta pystyttäisiin määrittämään se suunta, johon sydämen sijainnin arvo pitäisi muuttaa vaatimuksen täyttämiseksi 204. Tämä merkitsee sitä, että mikäli rakennevaati-musta ei ole täytetty tietyssä sydämen sijaintipaikassa, on muutettava yleensä 20 suhteellista reaktiivisuustasoa asianomaisessa sydämen sijaintipaikassa. Sääntökanta, kuten jo mainittiin, voi sisältää sellaisen säännön, joka ilmaisee, olisiko reaktiivisuustasoa asianomaisessa sydämen sijaintipaikassa nostettava tai laskettava niistä erikoisolosuhteista riippuen, jotka asianomainen sydämen lataus-järjestely on muodostanut.
25 Jos kaikki vaatimukset on täytetty asianomaisessa sydämen sijainti- paikassa, sääntökanta tutkitaan, niin että voidaan määrätä se suunta, johon sy- o dämen sijainnin arvo pitäisi muuttaa syklienergian maksimoimiseksi 206. Tämä
C\J
^ tarkoittaa sitä, että sydämen tietyn latausjärjestelyn muodostamiin erikoisolosuh- ° teisiin perustuen sääntökannan tietty sääntö voi ilmaista sen suunnan, johon sy-
O
^ 30 dämen asianomainen sijainti olisi muutettava syklinenergian parantamiseksi.
| Termi ’’suunta” tarkoittaa suhteellista reaktiivisuustasoa. Sen vuoksi sääntökan- co nan sääntö ilmaisee, että reaktiivisuustasoa olisi identifioidussa sydämen sijain-
LO
§ tipaikassa muutettava syklienergian parantamiseksi.
σ> Mikäli sääntöjä ei ole käytettävissä tiettyä olotilaa varten, esimerkiksi 35 täyttämätöntä vaatimusta tai tiettyä syklienergiaa varten, reaktiivisuustason muutos valitaan umpimähkään sydämen sijaintia varten. Joka tapauksessa ja 6 edellä esitetyn mukaisesti sydämen sijainnin reaktiivisuusarvo muuttuu ja niput järjestetään uudelleen sydämeen, niin että nipun reaktiivisuustaso vastaa sille määrätyn sydämen sijainnin reaktiivisuustasoa 208.
Kun sydämen uusi järjestely on suoritettu, määrätään uudet vaati-5 musarvot ja syklienergia uutta järjestelyä varten 210. Mikäli sydämen jokaista sijaintia ei ole arvioitu edellä selostetulla tavalla toimenpiteisiin 202 - 210 liittyen, valitaan jokin toinen sydämen sijainti joko umpimähkään tai peräkkäin analyysi-ja prosessitoimenpidettä 202 varten edellä selostetun analyysin suorittamiseksi sydämen juuri valittuun sijaintiin liittyen.
10 Edellä kuvatun hakutoimenpiteen tai arvioinnin tarkoituksena on iden tifioida sydämen optimaalisin latausjärjestely. Tällainen hakutoiminto voidaan suorittaa joko "syvyys"- tai "leveys"-moodina. Syvyysmoodissa tehdään, kun ensin on tehty sellainen muutos, joka parantaa sydämen latausjärjestelyä, tietty muutos tällaiseen vaihtoehtoiseen järjestelyyn. Toisin sanoen prosessi jatkuu 15 käyttämällä parannettua järjestelyä perusjärjestelynä, joten käsittely ei siis palaa vähemmän optimaaliseen sydämen alkukuormausjärjestelyyn. Kun sydämen kaikki sijaintipaikat on muutettu, analysoitava sydämen kuormitusjärjestely valitaan parhaaksi järjestelyksi lisäkäsittelyä varten seuraavassa selostettavalla tavalla.
20 Leveysmoodia sovellettaessa sydämen jokainen vaihtoehtoinen la tausjärjestely analysoidaan sydämen alkulatausjärjestelyyn nähden. Tämä merkitsee sitä, että uuden järjestelyn arvioinnin jälkeen ja myös silloin, jos uusi järjestely on parannus alkujärjestelyyn, uutta järjestelyä pidetään alkujärjestelyn variaationa. Toisin sanoen prosessi palaa alkujärjestelyyn ja valitsee sydämen 25 osien muutettavan sijainnin. Kun kaikki sydämen sijainnit on muutettu, paras vaihtoehtoinen järjestely valitaan sitten lisäkäsittelyä varten seuraavassa selosti tettavalla tavalla.
C\J
^ Kun kaikki sijaintipaikat on käyty läpi eikä lisäparannuksia enää löy- ^ dy, analyysia varten muodostetaan satunnainen alkulatausjärjestely 214. Opti- 30 maalisin sydämen latausjärjestely, joka on identifioitu prosessin tässä vaihees- £ sa, valitaan sitten, niin että voidaan suorittaa vertailu satunnaisiin alkukuormaus- co järjestelyihin. Tällaiset "umpimähkäiset hypyt" tehdään, jotta voidaan identifioida m g varmasti ne aikaisemmin huomiotta jääneet sydämen latausjärjestelyt, jotka voi- σ> vat olla optimaalisempia kuin se optimaalisin järjestely, joka on identifioitu pro- 35 sessin edettyä tähän vaiheeseen. Esimerkiksi jokin umpimähkään valittu sydämen sijainti voi muuttaa reaktiivisuustasoaan. Kun tällainen reaktiivisuustason 7 muutos suoritetaan tuossa sydämen sijaintipaikassa, niput järjestetään sydämessä uudestaan, niin että nipun reaktiivisuustaso vastaa siihen liittyvän sydämen sijainnin reaktiivisuustasoa. Kun sydän on järjestetty näin, prosessi palaa takaisin vaiheeseen 202, niin että voidaan määrittää, onko sydämen umpimäh-5 kään valittu järjestely optimaalisempi kuin sydämen paras, siihen mennessä tunnettu latausjärjestely.
Operaattori voi valita suoritettavien satunnaishyppyjen lukumäärän sen ajan perusteella, joka on käytettävissä sydämen optimaalisimman latausjärjeste-lyn identifioimiseen. Satunnaishyppyjen määrä voi vaihdella esimerkiksi 5 - 20. 10 Kun valittu määrä satunnaishyppyjä on suoritettu, valitaan parhaana tapauksena 216 sitten se sydämen optimaalisin latausjärjestely, joka täyttää kaikki rakenne-vaatimukset.
Edellä selostettu menetelmä sydämen optimaalisen kuormausjärjes-telyn identifioimiseksi vähentää sitä aikaa, jonka insinöörit tarvitsevat sydämen 15 sellaisten latausjärjestelyn identifioimiseen, joka optimoi syklienergian ja täyttää kaikki rakennevaatimukset. On huomattavat erityisesti, että tällaista menetelmää uskotaan voitavan soveltaa laajalla reaktorialueella reaktorin sydämen optimaalisten latausjärjestelyjen identifioimiseksi yhtenäisesti ja luotettavasti.
Edellä esitetystä selostuksesta, joka koskee käsiteltävän keksinnön 20 erilaisia rakenteita, käy ilmi, että keksinnön tavoitteisiin on päästy. Vaikka keksintöä onkin nyt selostettu ja havainnollistettu yksityiskohtaisesti, on selvää, että se on tarkoitettu vain asian selventämiseksi ja esimerkiksi eikä suinkaan rajoitukseksi. Näin ollen vain oheisissa patenttivaatimuksissa esitetyt ehdot rajaavat keksinnön ajatuksen ja suojapiirin.
't δ c\j o o
X
CC
CL
CO
m co o σ>

Claims (10)

8
1. Menetelmä käyttäen sopivasti ohjelmoitua tietokonetta sydämen latausjärjestelyn identifioimiseksi polttoainenippujen reaktorin sydämeen 5 kuormaamista varten, jota sydämen latausjärjestelyä tarvitaan täyttämään ennalta määritetyt rakennevaatimukset, jolloin menetelmä on tunnettu siitä, että se käsittää vaiheet: määrätään (102) kullekin nipulle suhteellinen reaktiivisuusarvo tietyllä latausalueella; 10 määrätään (104) kullekin sydämen sijaintipaikalle suhteellinen reak tiivisuusarvo; määrätään (106) arvot kullekin ennalta määritetylle vaatimukselle; laaditaan (108) sääntöjä reaktorin sydämen jokaista sijaintipaikkaa varten suunnan määrittelemiseksi, johon nippu siirretään syklienergian maksi-15 moimiseksi tai ennalta määrätyn vaatimuksen täyttämiseksi, tai molempia varten; alkusimuloidaan (112) sydämen kuormaus, jossa kukin nippu kuormataan sydämen siihen sijaintipaikkaan, jonka sydämen sijaintipaikan reaktiivisuusarvo on yhtä suuri kuin nipun suhteellinen reaktiivisuuden arvo; 20 määritetään syklienergialle ja rakennevaatimuksille alkuarvot sydä men alkulatausjärjestelyä varten; identifioidaan (200) optimaalinen sydämen latausjärjestely, joka perustuu sydämen alkulatausjärjestelyyn; ja että sydämen optimaalisen latausjärjestelyn identifioiminen käsit-25 tää vaiheet: (i) valitaan sydämen sijaintipaikka; 5 (ii) määritetään vastaako sydämen alkulatausjärjestely rakennevaa- C\J ^ timuksia (202) valitussa sydämen sijaintipaikassa; ° (iii) mikäli ainakin yhtä rakennevaatim usta ei täytetä valitussa sydä- 30 men sijaintipaikassa, etsitään säännöt määrittämään suunta, johon valitun sy- | dämen sijaintipaikan reaktiivisuusarvo olisi muutettava vaatimuksen (204) täyt- co tämiseksi; m g (iv) mikäli kaikki rakennevaatim ukset on täytetty valitussa sydämen o) sijaintipaikassa, etsitään säännöt määrittämään suunta, johon valitun sydämen 35 sijaintipaikan reaktiivisuusarvo olisi muutettava syklienergian (206) parantami seksi; 9 (v) mikäli ei ole sääntöä sydämen ensimmäisen sijaintipaikan reak-tiivisuusarvon muuttamiseksi, valitaan satunnaisesti reaktiivisuustason muutos valittua sydämen sijaintipaikkaa varten; (vi) määritetään uudet vaatimusarvot ja syklienergia sydämen la-5 tausjärjestelylle, joka seuraa valitun sydämen sijaintipaikan (210) reaktii- visuusarvon muuttamisesta; ja valitaan kukin sydämen sijaintipaikka ja vaiheet (ii) - (vi) suoritetaan kullekin tällaiselle valitulle sydämen sijaintipaikalle.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 10 että sydämen kullekin sijaintipaikalle on määrätty (104) suhteellinen reaktii- visuusarvo, joka perustuu kullekin sydämen sijaintipaikalle hyväksyttävään re-aktiivisuustasoon.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sydämen optimaalisen latausjärjestelyn identifioiminen (200) käsittää vai- 15 heet: valitaan sydämen ensimmäinen sijaintipaikka; määritetään (202) täyttääkö sydämen alkulatausjärjestely rakenne-vaatimukset sydämen ensimmäisessä sijaintipaikassa; ja mikäli ainakin yksi rakennevaatimus jää täyttämättä sydämen en-20 simmäisessä sijaintipaikassa, etsitään säännöt määrittämään suunta, johon sydämen ensimmäisen sijaintipaikan reaktiivisuusarvo pitäisi muuttaa vaatimuksen (204) täyttämiseksi.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se käsittää edelleen vaiheen: 25 etsitään säännöt määrittämään suunta, johon sydämen ensimmäi sen sijaintipaikan reaktiivisuusarvo olisi muutettava syklienergian (206) paran-5 tamiseksi, mikäli kaikki rakennevaatimukset täytetään sydämen ensimmäises- C\J ^ sä sijaintipaikassa.
° 5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, o 30 että se käsittää lisäksi vaiheen, jossa valitaan satunnaisesti reaktiivisuustason | muutos sydämen ensimmäistä sijaintipaikkaa varten, mikäli sydämen ensim- co mäisen sijaintipaikan reaktiivisuusarvon muuttamista koskevaa sääntöä ei ole. m
6. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, σ> että se käsittää edelleen vaiheen, jossa määritetään (210) uudet vaatimusarvot 35 ja syklienergia sydämen latausjärjestelylle, joka syntyy muutettaessa sydämen ensimmäisen sijaintipaikan reaktiivisuusarvoa. 10
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kukin sydämen sijaintipaikka analysoidaan käyttämällä syvyysmoodia, joka saa aikaan, että kun on tehty muutos, joka johtaa parannettuun sydämen latausjärjestelyyn, niin jokainen seuraava muutos tehdään tällaiseen vaihtoeh- 5 toiseen järjestelyyn suorittamalla vaiheet (ii) - (vi).
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kukin sydämen sijaintipaikka analysoidaan käyttämällä leveysmoodia, joka saa aikaan, että sydämen jokainen vaihtoehtoinen latausjärjestely analysoidaan sydämen alkulatausjärjestelyn suhteen suorittamalla vaiheet (ii) - (vi).
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se käsittää lisäksi vaiheen, jossa synnytetään satunnainen sydämen latausjärjestely (214).
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se käsittää lisäksi vaiheen, jossa valitaan sydämen latausjärjestely, joka 15 toteuttaa kaikki rakennevaatimukset, ja jolla on korkein syklienergia parhaana sydämen latausjärjestelynä (216). 't δ c\j o o X CC CL CO m co o σ> 11
FI970353A 1996-01-29 1997-01-28 Menetelmä reaktorisydämen latausjärjestelyjen määräämiseksi FI124570B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US08/592,887 US5923717A (en) 1996-01-29 1996-01-29 Method and system for determining nuclear core loading arrangements
US59288796 1996-01-29

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI970353A0 FI970353A0 (fi) 1997-01-28
FI970353A FI970353A (fi) 1997-07-30
FI124570B true FI124570B (fi) 2014-10-15

Family

ID=24372444

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI970353A FI124570B (fi) 1996-01-29 1997-01-28 Menetelmä reaktorisydämen latausjärjestelyjen määräämiseksi

Country Status (6)

Country Link
US (1) US5923717A (fi)
EP (2) EP0786782B1 (fi)
JP (1) JP4117920B2 (fi)
ES (1) ES2383950T3 (fi)
FI (1) FI124570B (fi)
TW (1) TW374932B (fi)

Families Citing this family (27)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6748348B1 (en) 1999-12-30 2004-06-08 General Electric Company Design method for nuclear reactor fuel management
US6611572B2 (en) 2000-12-29 2003-08-26 Global Nuclear Fuel - Americas, L.L.C. Determination of operating limit minimum critical power ratio
US20030086520A1 (en) * 2001-11-07 2003-05-08 Russell William Earl System and method for continuous optimization of control-variables during operation of a nuclear reactor
US7487133B2 (en) * 2002-09-19 2009-02-03 Global Nuclear Fuel - Americas, Llc Method and apparatus for adaptively determining weight factors within the context of an objective function
US7222061B2 (en) * 2002-12-18 2007-05-22 Global Nuclear Fuel - Americas, Llc Method and arrangement for developing rod patterns in nuclear reactors
US8873698B2 (en) * 2002-12-18 2014-10-28 Global Nuclear Fuel—Americas, LLC Computer-implemented method and system for designing a nuclear reactor core which satisfies licensing criteria
US7231333B2 (en) * 2003-03-31 2007-06-12 Global Nuclear Fuel - Americas, Llc Method and arrangement for developing core loading patterns in nuclear reactors
US7200541B2 (en) * 2002-12-23 2007-04-03 Global Nuclear Fuel-Americas, Llc Method and arrangement for determining nuclear reactor core designs
US9047995B2 (en) * 2002-12-18 2015-06-02 Global Nuclear Fuel—Americas, LLC Method and system for designing a nuclear reactor core for uprated power operations
US7337099B2 (en) * 2002-12-23 2008-02-26 Global Nuclear Fuel - Americas, Llc Method, arrangement and computer program for generating database of fuel bundle designs for nuclear reactors
US7424412B2 (en) * 2002-12-23 2008-09-09 Global Nuclear Fuel - Americas, Llc Method of determining nuclear reactor core design with reduced control blade density
US7693249B2 (en) * 2003-01-31 2010-04-06 Global Nuclear Fuel - Americas, Llc Method of improving nuclear reactor performance
US6931090B2 (en) * 2003-02-25 2005-08-16 Westinghouse Electric Company Llc Method of establishing a nuclear reactor core fuel assembly loading pattern
US20040191734A1 (en) * 2003-03-31 2004-09-30 Russell William Earl Method and arrangement for determining fresh fuel loading patterns for nuclear reactors
US7636652B2 (en) * 2003-10-06 2009-12-22 Global Nuclear Fuel - Americas, Llc Method and apparatus for facilitating recovery of nuclear fuel from a fuel pool
CN1760990B (zh) 2004-10-15 2011-11-30 西屋电气有限责任公司 改进的首次堆芯燃料组件布置和实现上述布置的方法
US7574337B2 (en) 2004-12-30 2009-08-11 Global Nuclear Fuel - Americas, Llc Method of determining a fresh fuel bundle design for a core of a nuclear reactor
US8041548B2 (en) * 2004-12-30 2011-10-18 Global Nuclear Fuels-Americas, LLC Method and apparatus for evaluating a proposed solution to a constraint problem for a nuclear reactor involving channel deformation
US7426458B2 (en) * 2004-12-30 2008-09-16 Global Nuclear Fuel - Americas, Llc Nuclear reactor reload licensing analysis system and method
US8317035B2 (en) * 2004-12-30 2012-11-27 Global Nuclear Fuel-Americas, Llc. Debris filter
US7409032B2 (en) * 2005-05-13 2008-08-05 Global Nuclear Fuel - Americas, Llc Method of fuel bundle consideration in a reactor
WO2007079238A2 (en) * 2005-12-30 2007-07-12 Saudi Arabian Oil Company Computational method for sizing three-phase separators
CN101206930B (zh) * 2006-12-22 2011-06-15 深圳中广核工程设计有限公司 多堆联合核燃料循环利用方法
US8433029B2 (en) 2007-12-14 2013-04-30 Global Nuclear Fuel—Americas, LLC Determination of safety limit minimum critical power ratio
FR2942066B1 (fr) 2009-02-12 2013-03-01 Areva Np Procede de selection d'un plan de chargement d'un coeur de reacteur nucleaire, systeme de selection, programme d'ordinateur et support correspondants
KR101698335B1 (ko) * 2015-10-28 2017-01-23 한국수력원자력 주식회사 원전연료의 시뮬레이션을 위한 컴퓨터 프로그램 및 이에 적용된 원전연료의 시뮬레이션 방법
JP7412729B2 (ja) 2019-09-09 2024-01-15 アイリスオーヤマ株式会社 電気圧力鍋

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5272736A (en) * 1992-11-05 1993-12-21 General Electric Company Core loading strategy for reload of a plurality of different fuel bundle fuel designs
JP3765838B2 (ja) * 1994-03-04 2006-04-12 株式会社東芝 原子炉の炉心及び燃料集合体
US5631939A (en) * 1994-09-09 1997-05-20 Hitachi, Ltd. Initial core of nuclear power plant

Also Published As

Publication number Publication date
EP0786782B1 (en) 2012-05-09
JPH09304570A (ja) 1997-11-28
ES2383950T3 (es) 2012-06-27
FI970353A (fi) 1997-07-30
TW374932B (en) 1999-11-21
EP0786782A1 (en) 1997-07-30
EP1193718A1 (en) 2002-04-03
JP4117920B2 (ja) 2008-07-16
US5923717A (en) 1999-07-13
FI970353A0 (fi) 1997-01-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI124570B (fi) Menetelmä reaktorisydämen latausjärjestelyjen määräämiseksi
CN107590073B (zh) 基于路径覆盖软件测试的测试用例自动生成方法
US5339420A (en) Partitioning case statements for optimal execution performance
EP0373361B1 (en) Generating efficient code for a computer with dissimilar register spaces
US5790616A (en) Method and system for determining nuclear reactor core control blade positioning
US5455938A (en) Network based machine instruction generator for design verification
WO2019201225A1 (en) Deep learning for software defect identification
US5790618A (en) Method and system for determining the impact of a mislocated nuclear fuel bundle loading
CN110135967A (zh) 催收数据的处理方法和系统
Galperin et al. A knowledge-based system for optimization of fuel reload configurations
US5463562A (en) Design automation method for digital electronic circuits
Piepenbrock et al. Machine learning meets the herbrand universe
Tian et al. Novel solution for sequential fault diagnosis based on a growing algorithm
CN115168241B (zh) 一种基于组合功能覆盖率的测试方法和系统
Thi et al. A technique for generating test data using genetic algorithm
Berry et al. Path optimization for graph partitioning problems
CN106407104B (zh) 一种用于检测与内存空间释放相关的缺陷的方法及系统
CN113204498B (zh) 针对闭源函数库生成模糊测试驱动器的方法和装置
US20050010897A1 (en) Program generating apparatus
Walter Recursion analysis for compiler optimization
CN104035864A (zh) 一种基于矛盾片段模式的路径生成方法
CN116302994B (zh) 一种程序路径的层次化匹配方法、装置、设备及存储介质
CN115037648B (zh) 基于数据流约简的智能合约测试用例生成方法及系统
Zanjani et al. Improving path selection by handling loops in automatic test data generation
KR19990087555A (ko) 인식 사전을 최적화하여 구별하기 어려운 패턴들간을 식별하는방법

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 124570

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

MA Patent expired