FI122518B - Vaihtuva maksu palvelunumerossa - Google Patents

Vaihtuva maksu palvelunumerossa Download PDF

Info

Publication number
FI122518B
FI122518B FI20095389A FI20095389A FI122518B FI 122518 B FI122518 B FI 122518B FI 20095389 A FI20095389 A FI 20095389A FI 20095389 A FI20095389 A FI 20095389A FI 122518 B FI122518 B FI 122518B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
call
service
telephone
identification
caller
Prior art date
Application number
FI20095389A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20095389A0 (fi
FI20095389A (fi
Inventor
Petri Heinaelae
Original Assignee
Fujitsu Finland Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Fujitsu Finland Oy filed Critical Fujitsu Finland Oy
Priority to FI20095389A priority Critical patent/FI122518B/fi
Publication of FI20095389A0 publication Critical patent/FI20095389A0/fi
Publication of FI20095389A publication Critical patent/FI20095389A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI122518B publication Critical patent/FI122518B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L12/00Data switching networks
    • H04L12/02Details
    • H04L12/14Charging, metering or billing arrangements for data wireline or wireless communications

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)

Description

Vaihtuva maksu palvelunumerossa
Keksinnön tausta
Keksintö liittyy puhelimella suoritettavaan maksamiseen.
Puhelimella, erityisesti matkapuhelimella, voi käyttää lukuisia hyöty-5 ja ajanvietepalveluita ja ostaa tuotteita, joista syntyvät kulut laskutetaan puhelinlaskussa. Matkapuhelin soveltuu maksamiseen varsin luontevasti, sillä se on laite, joka on lähes aina käsillä ja mukana. Puhelin ja puhelinlasku voidaan maksumuotona tavallaan rinnastaa luottokorttiin: ostokset tehdään velaksi ja lasku maksetaan jälkikäteen. Se on käyttökelpoisin, jos palvelu tai tuote voi-10 daan toimittaa välittömästi automaatin tai verkon välityksellä asiakkaalle. On esimerkiksi käytettävissä automaatteja, joista oli mahdollista ostaa tuotteita (esim. virvoitusjuoma-automaatti) tai palveluita (esim. autopesuautomaatti) puhelinsoitolla tai tekstiviestillä. Puhelinsoitolla tai tekstiviestillä voidaan ostaa erilaisia sisältö- ja tietopalveluita, esimerkiksi soittoääniä, logoja ja ikoneita, mat-15 kapuhelimella pelattavia pelejä, jne. FI114425 esittää ratkaisun, jossa matkapuhelimella voidaan maksaa esimerkiksi junan tai bussin matkalippuja. FI112716 esittää matkapuhelimen käytön pysäköintimaksujen maksamiseen.
Maksamiseen tarvittava puhelinsoitto tulee tehdä palvelulle tai tuotteelle varattuun palvelunumeroon, jossa kiinteä laskutus. Käytännössä palve-20 lunumero toteutetaan älyverkkopalveluna. Palvelunumero varataan matkapuhelinoperaattorilta ja kaikki siihen liittyvät asetukset ja muutokset tehdään operaattorin kautta.
FM 15355 esittää menetelmän suojatun järjestelmän käyttäjän tunnistamiseen ja todentamiseen tosiaikaisesti. Menetelmää voidaan käyttää 25 myös esimerkiksi maksullisten verkkosivujen, palveluiden tai laitteiden käytön ^ laskuttamiseen keskitetysti. Käyttäjä voi esimerkiksi ostaa uuden operaattorin ™ logon ja soittoäänen matkapuhelimeensa selaamalla tuotteita tai palveluita, va- C\l v litsemalla haluamansa ja käynnistämällä kauppatoiminnon. Vastaavasti käyttäen jä voi valita tuotteen tai palvelun ja käynnistää kauppatoiminnon myyntiauto- | 30 maatilla. Web-palvelin antaa tunnistuspalvelimelle autentikointipyynnön, jossa ilmoitetaan käyttäjän tekemään valintaan liittyvä kustannus eli hinta. Tunnistus-oo palvelin poimii käytettävissä olevasta numeroavaruudestaan sopivan puhelin- o numeron, jolla on oikea, tuotteen tai palvelun hintaa vastaava puhelutaksa, se- o ^ kä mahdollisti kertakäyttöisen tunnisteen. Näin muodostettu haaste palaute- 35 taan web-palvelimelle tai automaatille, joka edelleen esittää sen käyttäjälle. Kun käyttäjä tekee puhelimellaan puhelun annettuun puhelinnumeroon ja syöt- 2 tää mahdollisen tunnistekoodin, maksu on suoritettu (puhelinlaskussa). Tunnis-tuspalvelin ilmoittaa maksun suorittamisesta automaatille, joka jakaa ostetun palvelun tai tuotteen.
Keksinnön lyhyt selostus 5 Keksinnön tavoitteena on teknisesti joustavampi laitteisto puhelin- maksamiseen. Keksinnön tavoite saavutetaan laitteistolla, jolle on tunnusomaista se, mitä sanotaan itsenäisessä patenttivaatimuksessa. Keksinnön edulliset suoritusmuodot ovat epäitsenäisten patenttivaatimusten kohteena.
Keksinnön edullisten suoritusmuotojen mukaisesti palvelun tai tuot-10 teen maksamiseen liittyvät puhelut tehdään useiden suojattujen järjestelmien yhteiskäytössä olevan tunnistamis- ja pääsynvalvontayksikön palvelunumeroon tai -numeroihin. Yksi tai useampi palvelunumeroista on vaihtuvahintainen, jolloin samaan palvelunumeroon voidaan vastaanottaa erihintaisia palveluita tai tuotteita koskevia maksupuheluita. Tunnistamis- ja pääsynvalvontayksikkö 15 määrittelee kunkin puhelun hinnan puhelukohtaisesti soittajan puhelinnumeron (A-numero) ja/tai soittajan antaman informaation perusteella sekä välittää määritellyn puhelun hinnan soittajan puhelinoperaattorille. Näin voidaan toteuttaa muuttuvahintainen tai ilmainen palvelupuhelu puhelinnumerosta ja operaattorista riippumattomasti. Puhelun veloitus voidaan määritellä eri tavoin kullekin 20 tunnistamis- ja pääsynvalvontayksikköä maksun perimiseen hyödyntävälle suojatulle järjestelmälle ja jopa eri tavoin jokaiselle puhelulle tai maksutapahtumalle. Määrittely voi tapahtua esimerkiksi jokaisessa suojatun järjestelmän tekemässä palvelupyynnössä ja/tai olla ennalta määritelty. Keksinnön mukaista laitteistoa voidaan hyödyntää esimerkiksi itsepalveluautomaatilta tavaraa/pal-25 veluita ostettaessa. Jokaisella tuotteella tai palvelulla voi olla eri hinta, hinnat ^ voivat muuttua (esimerkiksi käyttäjän valitessa tuotteelle tai palvelulle erilaisia ^ ominaisuuksia), hinnat voivat olla erilaiset eri käyttäjille tai käyttäjäryhmille, jne.
CM
v Laitteistolla voidaan tehdä myös esimerkiksi suojatun järjestelmän vaatima cm tunnistuspuhelu maksuttomaksi käyttäjälle, jolloin esimerkiksi oman puhelimen | 30 käytön kynnys työnantajan palveluihin madaltuu. Tunnetuissa ratkaisuissa pu- helulla on vain yksi hinta palvelunumeroa kohden ja tällaisen palvelun mahdol-oo listaminen on hidasta ja kallista vaatien suuren numeroavaruuden ja/tai ase- o tuksien muuttamista puhelinverkossa (älyverkossa).
o w Yhteiskäytössä olevaa tunnistamis- ja pääsynvalvontayksikköä 35 käyttämällä saadaan yksinkertaisella ja kustannuksiltaan edullisella tavalla luo tettava tapa palvelupuheluiden vastaanottamiseen. Eri suojatut järjestelmät 3 voivat käyttää keskitetysti samaa tunnistamis- ja pääsynvalvontapalvelua ja jopa samoja palvelunumeroita. Maksupalvelua tarvitsevan järjestelmän tarvitsee vain kommunikoida tunnistamis- ja pääsynvalvontayksikön kanssa maksupalvelun pyytämiseksi ja järjestämiseksi halutulla tavalla. Maksupalvelu voidaan 5 järjestää hyvin joustavasti, esimerkiksi ilman älyverkkomäärittelyjä, pienellekin ryhmälle ja lyhyeksi ajaksi.
Keksinnön eräissä suoritusmuodoissa tunnistamis- ja pääsynval-vontayksikkö on sovitettu asettamaan alennetun puhelun hinnan tai ilmaisen puhelun ennalta määrätyistä numeroista palvelunumeroon soitetuille puheluille 10 ja/tai puheluille, joissa soittaja antaa ennalta määrätyn informaation. Tällainen ilmainen tai edullisempi puhelu voi olla esimerkiksi suojatun järjestelmän vaatima tunnistuspuhelu. Soittajan antama informaatio voi sisältää esimerkiksi palvelun tunnisteen, tuotteen tunnisteen, automaatin tunnisteen, henkilön tunnisteen ja/tai yhteisön tunnisteen tai vastaavan tunnisteen. Tunnistamis- ja 15 pääsynvalvontayksikkö voi saada puhelun hinnan määrittämisessä käytettävät ennalta määrätyt puhelinnumerot ja/tai informaation suojatulta järjestelmältä verkkoyhteyden yli. Hintatieto voi tulla suojatulta järjestelmältä erikseen jokaista puhelua varten.
Kuvioiden lyhyt selostus 20 Keksintöä selostetaan nyt lähemmin edullisten suoritusmuotojen yh teydessä, viitaten oheisiin piirroksiin, joista:
Kuvio 1 esittää periaatteellisen lohkokaavion keksinnön eräiden esimerkkisuoritusmuotojen mukaiselle maksujärjestelmälle,
Kuvio 2 esittää esimerkin keksinnön erään suoritusmuodon mukai-25 sesta maksutapahtumasta puhelinpalvelun yhteydessä, 5 Kuvio 3 esittää esimerkin keksinnön erään suoritusmuodon mukai- ^ sesta maksutapahtumasta myyntiautomaatin yhteydessä, ja V Kuvio 4 esittää esimerkin keksinnön erään suoritusmuodon mukai-
CM
sesta maksutapahtumasta verkkopalvelimen yhteydessä.
CC
30 Keksinnön yksityiskohtainen selostus 05 co Kuvion 1 esimerkissä tunnistus- ja pääsynvalvontapalvelu- tai lait-
LO
§ teisto 1 dataverkon/verkkojen 4, datayhteyksien tai suoraan useisiin suojattui- ^ hin järjestelmiin 5, 6 ja 9, joista kukin tarjoaa jonkin tunnistautumista ja/tai käyt töoikeuden varmennusta tai muunlaista varmennusta edellyttävän palvelun. 35 Suojattu järjestelmä 5 tai 6 voi olla esimerkiksi Internet-palvelin (web-palvelin), 4 joka tarjoaa käyttäjälle (esim. tietokoneella 10 tai liikkuvalla päätelaitteella) pääsyn yhtiön sisäisen Intranet-sivustoon selainohjelmalla Internet-yhteyden yli julkisen tietoverkon kautta. Suojattu järjestelmä 5 tai 6 voi olla maksullinen si-sältöpalvelin tai verkkomyyntijärjestelmä, Suojattu järjestelmä 5, 6 tai 9 voi 5 myös olla esimerkiksi myyntiautomaatti, maksuautomaatti tai palveluautomaatti, jossa maksu voidaan suorittaa matkapuhelimalla, tai rakennuksen turvajärjestelmä tai kulunvalvontajärjestelmä, jossa ovi avataan matkapuhelimella tapahtuvalla tunnistuksella. Suojattu järjestelmä 5, 6 tai 9 voi olla myös julkishallinnon palvelu tai verkkomaksamisen vaativa palvelu, kuten verkkokauppa. 10 Suojattu järjestelmä voi olla myös maksullinen puhelinpalvelu, kuten numerotiedustelu, Help Desk, jne. On huomattava, että vaikka kuviossa 1 on esitetty vain kolme suojattua järjestelmää 5, 6 ja 9, tunnistuslaitteistoon on voi olla kytketty periaatteessa rajoittamaton määrä erilaisia suojattuja järjestelmiä.
Esimerkissä tunnistus- ja pääsynvalvontapalvelu 1 voi sisältää pal-15 veluiden käyttäjähallintatyökalun sekä määritellyt tunnistamis- ja maksamista vat. Nämä voivat olla joko suoraan tunnistuspalvelun 1 toteuttamia (esim. käyt-täjätunnus/salasana) tai hyödyntää kolmansien osapuolten tunnistuspalvelulta. Esimerkiksi pankkien verkkopalveluiden avulla käyttäjät voidaan tunnistaa pankkien tarjoamien pankkitunnusten avulla (esim. Tupas-menetelmä). Sa-20 moin voidaan käyttää väestörekisterin antamaa varmennetta (esim. HST). Asiakkaiden palvelut käyttävät näitä tunnistus- ja maksamispalveluja yhden yhtenäisen rajapinnan kautta.
Esimerkissä tunnistus- ja pääsynvalvontapalvelu 1 voi olla liitetty puhelinverkkoon 2, kuten PSTN/ISDN/PLMN, joukolla puhelinyhteyksiä ja/tai 25 VoIP (Voice-over-Internet Protocol) -rajapinnan (H.323) tai SIP (Session Initiation Protocol) rajapinnan kautta. VolP/SIP-rajapinnat voidaan aikaansaada o esimerkiksi kytkemällä tunnistus- ja pääsynvalvontapalvelu 1 puhelinverkkoon cv ^ 2 VoIP -yhdyskäytävän (gateway) 3 kautta. VolP-yhdyskäytävä 3 muuntaa ^ PSTN/ISDN-puhelut IP-puheluiksi (SIP tai H.323) ja päinvastoin säilyttäen ^ 30 ISDN-toiminnallisuuden, kuten signaloinnin. H.323 on ITU-T standardi tosiai- | kaiselle multimediaviestinnälle pakettiverkkojen yli (IP-puhelut). SIP on proto- σ> kolia IP-puheluiden muodostamiseksi. Tuettu signalointi voi sisältää esimerkik- 00 £3 si Advice of Charge (AOC) signaloinnin. VolP-puhelut välitetään luonnollisesti o IP-yhteyksien yli, joten lohkojen 1,3 ja 9 väliset yhteydet ovat IP-yhteyksiä esi- ^ 35 merkiksi dataverkon 4 yli. Esimerkki VolP-yhdyskäytävästä on SmartNode 4557, valmistaja Patton Electronics Co.
5
Tunnistus saattaa perustua haaste-vaste (challenge-response) au-tentikointisekvenssiin, jossa käytetään puhelua. Kun suojatun palvelun käyttäjä yrittää päästä sisältöihin tai palveluihin, jotka vaativat tunnistusta, keksinnön mukaisesti käyttäjälle annetaan autentikointihaaste, johon käyttäjän täytyy vas-5 tata hyväksyttävällä tavalla läpäistäkseen turvatarkastuksen. Suojattu järjestelmä lähettää tunnistus- ja pääsynvalvontalaitteistolle 1 tunnistuspyynnön. Tunnistus tapahtuu esimerkiksi, kun käyttäjä valitsee tietyn puhelinnumeron eli tekee puhelun tähän numeroon päätelaitteeltaan ja tunnistuslaitteisto 1 varmentaa tämän tapahtuman ja lähettää vastauksen suojatulle järjestelmälle. Li-10 säksi käyttäjän päätelaite 7 tai 8 voi olla mikä tahansa viestintäväline, joka mahdollistaa puhelun käyttäjältä tunnistuslaitteistolle 1 tai päinvastoin. Tyypillisesti viestintäväline on erillinen puhelinlaite, kuten matkaviestin (esim. GSM) tai PSTN-puhelin.
Esimerkki tämän tyyppisestä tunnistus- ja pääsynvalvontapalvelusta 15 on Fujitsu Services Oy:n MPollux CallSign. Toinen esimerkki sopivasta laitteistosta on kuvattu Fl-patentissa 115355.
Keksinnön edullisten suoritusmuotojen mukaisesti palvelun tai tuotteen maksamiseen liittyvät puhelut tehdään tämän tyyppisen, useiden suojattujen järjestelmien yhteiskäytössä olevan tunnistamis- ja pääsynvalvontayksikön 20 1 palvelunumeroon tai -numeroihin. Yksi tai useampi palvelunumeroista on vaihtuvahintainen, jolloin samaan palvelunumeroon voidaan vastaanottaa eri-hintaisia palveluita tai tuotteita koskevia maksupuheluita. Tunnistamis- ja pää-synvalvontayksikkö 1 määrittelee kunkin puhelun hinnan puhelukohtaisesti soittajan puhelinnumeron (A-numero) ja/tai soittajan 7 tai 8 antaman informaa-25 tion perusteella sekä välittämään määritellyn puhelun hinnan esimerkiksi puhelinverkon kautta puhelinoperaattorille, joka veloittaa puhelun hinnan puhelinko laskussa.
CM
^ Puhelinkeskusteknologia ja niiden signalointiprotokollat mahdollista- ^ vat sykäystietojen välittämisen avoinna olevalle puhelulle. Advice of Charge ^ 30 (AOC), maksunosoitus tai hintailmoitus, on ISDN-lisäpalvelu, jonka avulla pu- £ helun maksava tilaaja voi saada käyttöön perustuvan veloitustiedon puhelun σ> päätyttyä (AOC-E), puhelun aikana (AOC-D) tai puhelunmuodostuksen aikana 00 £3 (AOC-S). Esimerkiksi GSM-järjestelmässä maksunosoitus voidaan tehdä o AOC-I -palvelulla. AOC voi ilmoittaa veloitustiedon veloituspulssimääränä tai ^ 35 suorana hintatietona. ISDN-signaloinnissa AOC-D voidaan lähettää esimerkiksi ISDN-Facility -sanomassa ja AOC-E voidaan lähettää esimerkiksi ISDN- 6
Release -sanomassa, jossa on Facility Info -elementti. SIP-protokollassa voidaan AOC sijoittaa tähän tarkoitukseen varattuun SIP-otsakkeeseen (SIP header). Tämä SIP AOC header voidaan lähettää esimerkiksi SIP-Info -sanomassa, kun istunto on muodostettu, tai SIP-BYE-sanomassa, kun istunto ol-5 laan purkamassa. Keksinnön edullisissa suoritusmuodoissa tunnistamis- ja pääsynvalvontayksikkö 1 hyödyntää Advice of Charge (AOC) -maksunosoitusta tai vastaavaa ominaisuutta puhelun hintatiedon välittämiseen puhelinoperaattorille, joka laskuttaa puhelun.
Esimerkkisuoritusmuotojen mukaisen järjestelyn toimintaa kuvataan 10 seuraavassa esimerkin avulla viitaten kuvioon 2. Kuvioissa 1 ja 2 samat viitenumerot viittaavat samoihin yksiköihin tai toimintoihin. Kuviossa 1 laskutetaan muuttuvahintainen palvelupuhelu puhelinpalveluun, kuten esimerkiksi numerotiedusteluun tai asiakaspalveluun.
Käyttäjä 7,8 tekee puhelun palvelunumeroon (B-numero), joka on 15 ilmoitettu hänelle jollakin sopivalla tavalla (vaihe 21). Puhelu välittyy VolP-yhdyskäytävän 3 kautta tunnistamis- ja pääsynvalvontayksikölle 1 (vaihe 22) Tunnistamis- ja pääsynvalvontayksikkö 1 tunnistaa palvelunumeroon tulevan soittajan puhelinnumeron. Yksinkertaisimmillaan puhelussa ei välitetä mitään ylimääräistä informaatiota ja puhelua ei tarvitse välttämättä edes kytkeä, koska 20 tunnistamis- ja pääsynvalvontayksikkö 1 voi tunnistaa tilaajanumeron tulevasta puhelusta signaloinnin avulla vastaamatta siihen (käyttäen esimerkiksi puhelinverkon CLIP-toimintoa, Calling Line Identification Presentation, jota myös H.323 tai SIP tukevat). Tunnistamis-ja pääsynvalvontayksikkö 1 voi esimerkiksi määritellä puhelun hinnan soittajan puhelinnumeron mukaan esimerkiksi ver-25 taamalla soittajan puhelinnumeroa ennalta tallennettuun numerorekisteriin. Joissakin suoritusmuodoissa puhelu kytketään ja soittajalta vaaditaan puhelun 5 lisäksi myös muuta informaatiota, kuten PIN-koodi. Vaadittava muu informaatio
(M
^ voi sisältää PIN-koodin sijasta tai lisäksi myös muuta dataa. Tällainen data voi ^ olla esimerkiksi biometrista dataa, kuten reaaliaikainen audio äänijälkitunnis- ^ 30 tusta (voice print identification) varten, tai sormenjäljen skannaustulos. Tämä | lisäinformaatio voi olla myös puhelinpalvelun valinta, esimerkiksi tapauksessa, 05 jossa samassa palvelunumerossa on useita puhelinpalvelulta. Esimerkiksi yri- 00 2¾ tyksen asiakaspalvelussa voi olla ilmainen puhelinpalvelu myyntiä varten mutta o maksullinen asiakastuki tai Help Desk. Määritettyään puhelun hinnan tunnis- ^ 35 tamis- ja pääsynvalvontayksikkö 1 voi lähettää puhelun hintatiedon (esimerkik si AOC) puhelinverkon 2 operaattorille suoraan tai VolP-yhdyskäytävän 3 kaut- 7 ta (vaihe 23). Tämä voi tapahtua puhelunmuodostusvaiheessa, puhelun aikana tai puhelun lopussa. Tunnistamis-ja pääsynvalvontayksikkö 1 myöskin reitittää puhelun kyseiseen puhelinpalveluun 9 suoraan tai VolP-yhdyskäytävän 3 kautta (vaiheet 24 ja 25). Puhelinoperaattori laskuttaa puhelun puhelinlaskus-5 sa.
Samalla tavoin kuin kuvion 2 esimerkissä puhelinpalvelun 9 tilalla voi olla automaatti tai vastaa laitteisto, josta käyttäjä voi ostaa palveluita tai tuotteita. Samalla periaatteella kuin yllä puhelinpalvelun tapauksessa tunnistamis-ja pääsynvalvontayksikkö 1 voi tunnistaa ainakin soittajan puhelinnume-10 ron, määrittää puhelun hinnan, ilmoittaa puhelun hinnan puhelinoperaattorille ja reitittää puhelun automaatille ja vastaavalle.
Esimerkkisuoritusmuotojen mukaisen järjestelyn toimintaa kuvataan seuraavassa toisen esimerkin avulla viitaten kuvioon 3. Kuvioissa 1,2 ja 3 samat viitenumerot viittaavat samoihin yksiköihin tai toimintoihin. Kuviossa 3 las-15 kutetaan automaatista tehty muuttuvahintainen osto.
Käyttäjä 7,8 tekee puhelun palvelunumeroon (B-numero), jonka on automaatilta 35 esimerkiksi automaatin käyttöliittymän kautta tai jollakin muulla sopivalla tavalla (vaihe 31). Puhelu välittyy VolP-yhdyskäytävän 3 kautta tunnistamis- ja pääsynvalvontayksikölle 1 (vaihe 32). Tunnistamis- ja pääsynval-20 vontayksikkö 1 tunnistaa palvelunumeroon tulevan soittajan puhelinnumeron. Yksinkertaisimmillaan puhelussa ei välitetä mitään ylimääräistä informaatiota ja puhelua ei tarvitse välttämättä edes kytkeä, koska tunnistamis- ja pääsynvalvontayksikkö 1 voi tunnistaa tilaajanumeron tulevasta puhelusta signaloinnin avulla vastaamatta siihen (käyttäen esimerkiksi puhelinverkon CLIP-toimintoa, 25 Calling Line Identification Presentation, jota myös H.323 tai SIP tukevat). Tunnistamis-ja pääsynvalvontayksikkö 1 voi esimerkiksi määritellä puhelun hinnan 5 soittajan puhelinnumeron mukaan esimerkiksi vertaamalla soittajan puhelin-
C\J
^ numeroa ennalta tallennettuun numerorekisteriin. Joissakin suoritusmuodoissa T puhelu kytketään ja soittajalta vaaditaan puhelun lisäksi myös muuta informaa- ^ 30 tiota, kuten PIN-koodi. Vaadittava muu informaatio voi sisältää PIN-koodin si- | jasta tai lisäksi myös muuta dataa. Tällainen data voi olla esimerkiksi biomet- cd rista dataa, kuten reaaliaikainen audio äänijälkitunnistusta (voice print identifi- 00 cation) varten, tai sormenjäljen skannaustulos. Tämä lisäinformaatio voi olla o myös tuotteen, palvelun ja/tai automaatin tunnistekoodi, esimerkiksi tapauk- ™ 35 sessa, jossa samassa palvelunumerossa on useita tuotteita, palveluja ja/tai au tomaatteja. Määritettyään puhelun hinnan tunnistamis- ja pääsynvalvontayk- 8 sikkö 1 voi lähettää puhelun hintatiedon (esimerkiksi AOC) puhelinverkon 2 operaattorille suoraan tai VolP-yhdyskäytävän 3 kautta (vaihe 33). Tämä voi tapahtua puhelunmuodostusvaiheessa, puhelun aikana tai puhelun lopussa. Tunnistamis- ja pääsynvalvontayksikkö 1 myös ilmoittaa maksun suorittami-5 sesta automaatille 35 (vaihe 34), joka jakaa ostetun palvelun tai tuotteen. Puhelinoperaattori laskuttaa puhelun puhelinlaskussa. Puhelun veloitus voidaan määritellä eri tavoin kullekin tunnistamis- ja pääsynvalvontayksikköä maksun perimiseen hyödyntävälle suojatulle järjestelmälle ja jopa eri tavoin jokaiselle puhelulle tai maksutapahtumalle. Määrittely voi tapahtua esimerkiksi jokaises-10 sa suojatun järjestelmän tekemässä palvelupyynnössä erikseen jokaista puhelua varten ja/tai olla ennalta määritelty. Palvelupyyntöä tai ennalta määrittelyä on kuvattu kuviossa 3 nuolella 30. Määrittely voi sisältää esimerkiksi ennalta määrätyt puhelinnumerot ja/tai informaation, kuten palvelun tunnisteen, tuotteen tunnisteen, automaatin tunnisteen, henkilön tunnisteen ja/tai yhteisön 15 tunnisteen tai vastaavan tunnisteen.
Esimerkkisuoritusmuotojen mukaisen järjestelyn toimintaa kuvataan seuraavassa kolmannen esimerkin avulla viitaten kuvioon 4. Kuvioissa 1, 2, 3 ja 4 samat viitenumerot viittaavat samoihin yksiköihin tai toimintoihin. Kuviossa 4 laskutetaan web-palvelimella tehty muuttuvahintainen osto tai palvelu.
20 Oletetaan, että suojattu järjestelmä 6 on web-palvelin tai vastaava sovelluspalvelin. Käyttäjä on yhteydessä palvelimeen 6 tietokoneensa 10 selainohjelmallaan Internet-yhteyden yli (vaihe 40). Käyttäjän valinta tai pyyntö yhteyden palvelimella 6 saa palvelimen antamaan käyttäjälle puhelinnumeron, johon käyttäjän tulee soittaa maksaakseen palvelun tai tuotteen, sekä mahdol-25 lisen lisäinformaation, joka käyttäjän tulee antaa puhelun yhteydessä. Palvelin 6 voi edullisesti lähettää tunnistamis- ja pääsynvalvontayksikölle 1 pyynnön 5 vastaanottaa ja varmentaa maksu (vaihe 41). Pyyntö sisältää edullisesti käyttä en ^ jän puhelinnumeron sekä mahdollisen lisäinformaation, kuten tunnisteen ja/tai t hintatiedon. Tämä tunniste voi olla esimerkiksi tuotteen, palvelun ja/tai suoja- ^ 30 tun järjestelmän tunnistekoodi, esimerkiksi tapauksessa, jossa samassa palve- | lunumerossa on useita tuotteita, palveluja ja/tai suojattuja järjestelmiä. Vaihto- σ> ehtoisesti tunnistamis-ja pääsynvalvontayksikkö 1 antaa palvelimelle 6 ainakin 00 $ osan käyttäjälle esitettävästä informaatiosta. Käyttäjä 7,8 tekee puhelun palveli lunumeroon (vaihe 41). Puhelu välittyy VolP-yhdyskäytävän 3 kautta tunnista- ^ 35 mis- ja pääsynvalvontayksikölle 1 (vaihe 42). Tunnistamis- ja pääsynvalvon tayksikkö 1 tunnistaa palvelunumeroon tulevan soittajan puhelinnumeron, 9 määrittää puhelun hinnan puhelinverkon 2 operaattorille (vaihe 43) esimerkiksi jollakin edellä esitetyissä suoritusmuodoissa ja esimerkeissä kuvatuilla tavoilla. Tunnistamis- ja pääsynvalvontayksikkö 1 myös ilmoittaa maksun suorittamisesta palvelimelle 6 (vaihe 44), joka jakaa ostetun palvelun tai tuotteen. Puhe-5 linoperaattori laskuttaa puhelun puhelinlaskussa.
Alan ammattilaiselle on ilmeistä, että tekniikan kehittyessä keksinnön perusajatus voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Keksintö ja sen suoritusmuodot eivät siten rajoitu yllä kuvattuihin esimerkkeihin vaan ne voivat vaihdella patenttivaatimusten puitteissa.
10 δ
(M
(M
(M
(M
X
en
CL
O) 00 00 m σ> o o
(M

Claims (10)

10
1. Laitteisto palvelun tai tuotteen maksamiseksi, joka laitteisto kytketty vastaanottamaan puhelu, jonka soittaja soittaa puhelimella palvelunumeroon tuotteen tai palvelun veloittamiseksi soittajan puhelinlaskussa, tunnet-5 t u siitä, että: laitteisto käsittää useiden suojattujen järjestelmien (5,6,9,10) yhteiskäytössä olevan tunnistamis- ja pääsynvalvontayksikön (1), joka on liitetty puhelinjärjestelmään (2), tunnistamis- ja pääsynvalvontayksikkö (1) on sovitettu vastaanotta- 10 maan samaan palvelunumeroon erihintaisia palveluita tai tuotteita koskevia maksupuheluita ja määrittelemään puhelun hinnan puhelukohtaisesti soittajan puhelinnumeron ja/tai soittajan antaman informaation perusteella sekä välittämään puhelun hinnan puhelinverkon (2) kautta soittajan puhelinoperaattorille, ja että 15 tunnistamis- ja pääsynvalvontayksikkö (1) on sovitettu ensin vas taanottamaan puhelun, määrittämään puhelun hinnan ja sitten reitittämään puhelun suojattuun järjestelmään (5,6,9,10).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että tunnistamis-ja pääsynvalvontayksikkö (1) on sovitettu lähettämään puhelun 20 hinta Advice of Charge -viestissä.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että tunnistamis- ja pääsynvalvontayksikkö (1) on sovitettu asettamaan alennetun puhelun hinnan tai ilmaisen puhelun ennalta määrätyistä numeroista palvelunumeroon soitetuille puheluille.
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että tunnistamis- ja pääsynvalvontayksikkö (1) on sovitettu asettamaan ^ alennetun puhelun hinnan tai ilmaisen puhelun palvelunumeroon soitetuille cm puheluille, joissa soittaja antaa ennalta määrätyn informaation. c\j 5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen laitteisto, tunnettu sii- (M x 30 tä, että vastaanotettu puhelu on suojatun järjestelmän (5,6,9,10) vaatima tun- CC nistuspuhelu.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen laitteisto, tunnettu CO g siitä, että mainittu informaatio sisältää palvelun tunnisteen, tuotteen tunnisteen, o automaatin tunnisteen, henkilön tunnisteen ja/tai yhteisön tunnisteen tai vas- 35 taavan tunnisteen. 11
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että tunnistamis- ja pääsynvalvontayksikkö (1) on sovitettu vastaanottamaan puhelun hinnan määrittämisessä käytettävät ennalta määrätyt puhelinnumerot ja/tai informaation suojatulta järjestelmältä (5,6,9,10) verkkoyhteyden 5 (4) yli.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että tunnistamis-ja pääsynvalvontayksiköllä 81) on useita vaihtuvahintai-sia palvelunumeroita.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen laitteisto, tunnettu 10 siitä, että tunnistamis- ja pääsynvalvontayksikkö (1) on sovitettu vastaanottamaan puhelu ja mahdollisesti reitittämään puhelu VolP-yhdyskäytävän (3) kautta.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1-9 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että suojatut järjestelmät (5,6,9,10) käsittävät yhden tai useamman 15 seuraavista: puhelinpalvelu, myyntiautomaatti, maksuautomaatti, maksullinen palvelujärjestelmä, maksullinen sisältöpalvelu, verkkomyyntijärjestelmä, kulunvalvontajärjestelmä, tunnistusjärjestelmä. δ (M i (M (M (M X en CL O) 00 00 m σ> o o (M 12
FI20095389A 2009-04-08 2009-04-08 Vaihtuva maksu palvelunumerossa FI122518B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20095389A FI122518B (fi) 2009-04-08 2009-04-08 Vaihtuva maksu palvelunumerossa

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20095389A FI122518B (fi) 2009-04-08 2009-04-08 Vaihtuva maksu palvelunumerossa
FI20095389 2009-04-08

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20095389A0 FI20095389A0 (fi) 2009-04-08
FI20095389A FI20095389A (fi) 2010-10-09
FI122518B true FI122518B (fi) 2012-02-29

Family

ID=40590271

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20095389A FI122518B (fi) 2009-04-08 2009-04-08 Vaihtuva maksu palvelunumerossa

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI122518B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20095389A0 (fi) 2009-04-08
FI20095389A (fi) 2010-10-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7814015B2 (en) Methods and systems for performing a sales transaction using a mobile communications device
AU780943B2 (en) Method of payment by means of an electronic communication device
US7580859B2 (en) Intelligent transaction router and process for handling multi-product point of sale transactions
US8566238B2 (en) Method for a payment transaction associated with two corresponding declarations of intent
US6381315B1 (en) Universal exchange for making least-cost non-local telephone calls
US20050213567A1 (en) Method and system for providing voice over internet protocol telephony products
US20030023509A1 (en) Method for selecting and paying for items with a mobile terminal
HU224267B1 (hu) Rendszer és eljárás távközlési szolgáltatás nyújtására
CN101393672A (zh) 一种手机电子钱包用户空中自助圈存的系统和方法
WO1996015616A2 (en) Method and telecommunication system for charging a user
WO2000014919A2 (en) Apparatus and methods for connecting a network user to a network service provider
WO2004049621A1 (en) Authentication and identification system and transactions using such an authentication and identification system
KR101068022B1 (ko) 휴대폰 결제를 위한 인증 처리 시스템 및 휴대폰 결제 처리 방법
US20030014361A1 (en) Method for billing for services in a communication network
WO2001041093A1 (en) A system and method for conducting a financial transaction
CN101977117A (zh) 服务计费方法和系统
FI122518B (fi) Vaihtuva maksu palvelunumerossa
US20040059642A1 (en) Method for communicating a reference number over non-secure networks
JP2005502136A (ja) デバイスの活性化を簡略化するための方法及びシステム、及びこのような方法に従って活性化されるデバイス
US20050041645A1 (en) Providing wireless data services via public telephones
KR20020004251A (ko) 이동 단말기를 이용한 자판기 서비스 시스템
AU2006268206A1 (en) Sender identification system and method
RU2171546C1 (ru) Система предоставления платных услуг в телекоммуникационной сети (варианты)
US20120239561A1 (en) Method and apparatus for unique identification of account and for billing an activity in an open network
KR20050006935A (ko) 선불카드를 이용한 전화 통화 시스템 및 전화 통화 방법

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: FUJITSU FINLAND OY

Free format text: FUJITSU FINLAND OY