FI121495B - Matkaviestinliittymän verkkoonkytkeytymisen ohjaaminen - Google Patents

Matkaviestinliittymän verkkoonkytkeytymisen ohjaaminen Download PDF

Info

Publication number
FI121495B
FI121495B FI20075036A FI20075036A FI121495B FI 121495 B FI121495 B FI 121495B FI 20075036 A FI20075036 A FI 20075036A FI 20075036 A FI20075036 A FI 20075036A FI 121495 B FI121495 B FI 121495B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
network
mobile
mobile station
value
subscriber
Prior art date
Application number
FI20075036A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20075036A0 (fi
FI20075036A (fi
Inventor
Lauri Isotalo
Jari Jokela
Kim Henriksson
Original Assignee
Elisa Oyj
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Elisa Oyj filed Critical Elisa Oyj
Priority to FI20075036A priority Critical patent/FI121495B/fi
Publication of FI20075036A0 publication Critical patent/FI20075036A0/fi
Priority to PCT/FI2008/050009 priority patent/WO2008087251A1/en
Publication of FI20075036A publication Critical patent/FI20075036A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI121495B publication Critical patent/FI121495B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W48/00Access restriction; Network selection; Access point selection
    • H04W48/18Selecting a network or a communication service
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W36/00Hand-off or reselection arrangements
    • H04W36/0005Control or signalling for completing the hand-off
    • H04W36/0083Determination of parameters used for hand-off, e.g. generation or modification of neighbour cell lists
    • H04W36/0085Hand-off measurements
    • H04W36/0088Scheduling hand-off measurements
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W48/00Access restriction; Network selection; Access point selection
    • H04W48/16Discovering, processing access restriction or access information

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Security & Cryptography (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

MATKAYIESTINLIITTYMÄN VERKKOONKYTKEYTYMISEN OHJAAMINEN
Keksinnön kohteena on matkaviestinliittymän verkkoonkytkeytymisen ohjaaminen.
Erityisesti keksinnön kohteena on matkaviestinliittymän verkkoonkytkeytymisen 5 ohjaaminen kotiverkon reuna-alueilla, joissa matkaviestinliittymä voi olla kytkeytyneenä kotiverkon sijasta myös vierailuverkkoon (roaming-verkkoon), jonka kanssa kotioperaattorilla on vierailusopimus (roaming-sopimus). Tällaisia alueita ovat erityisesti valtakunnan raja-alueet.
Suomessa esimerkiksi Venäjän rajan tuntumassa on laaja alue, jossa venäläisten 10 matkaviestinverkkojen kuuluvuus (kentänvoimakkuus) on hyvä myös Suomen puolella. Tällöin matkaviestimen joutuessa tilapäisesti katveeseen kotiverkon suhteen, matkaviestinliittymä voi kytkeytyä venäläiseen matkaviestinverkkoon myös Suomen puolella rajaa. Vastaavasti Venäjän puolella rajaa matkaviestinliittymä voi olla kytkeytyneenä kotiverkkoon tai vierailuverkkoon. Vastaavanlainen ongelma esiintyy 15 myös muilla raja-alueilla, esimerkiksi Suomen ja Ruotsin välisen rajan tuntumassa.
Matkaviestinliittymää palvelevan verkon vaihtuminen yllättäen aiheuttaa merkittäviä ongelmia raja-alueella asuville tai liikkuville asiakkaille. Matkaviestinkäytön hintaero kotiverkon ja vierailuverkon välillä on nimittäin erittäin merkittävä, joten matkaviestinliittymän käyttäminen vahingossa vierailuverkon kautta voi aiheuttaa jopa 20 satojen eurojen ylimääräisen kustannuksen. Asiakas voi havaita matkaviestin-liittymäänsä palvelevan verkon matkaviestimen näytöstä, mutta käytännössä tulee kuitenkin eteen tilanteita, joissa palvelevaa verkkoa ei tule tarkastettua, esimerkiksi autolla ajaessa tai kiireessä puheluun vastattaessa.
Keksinnön tarkoituksena on luoda tekninen ratkaisu, jolla voidaan pienentää 25 todennäköisyyttä sille, että matkaviestinliittymä on kytkeytyneenä vierailuverkkoon kotiverkon palvelualueella.
Keksintö perustuu siihen, että matkaviestinliittymälle toteutetaan raja-alueella käyttöä varten ohjaustoiminto, joka ohjaa tekemään koti verkkohakuja tavanomaista tiheämmin.
2 Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle ohjausmenetelmälle on tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksessa 1.
Keksinnön mukaiselle tilaajan tunnistusyksikölle on puolestaan tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksessa 14, ja tietokoneohjelmatuotteelle se, mikä on esitetty 5 patenttivaatimuksessa 23.
Yhdessä sovellusmuodossa ohjaustoiminto toteutetaan koti verkkohakujen hakuperiodin avulla.
Kotiverkkohakujen hakuperiodi (HPLMN search period) on parametri, joka ilmoittaa matkaviestimelle, kuinka usein sen on etsittävä sitä käyttävän liittymän kotiverkkoa 10 liittymän ollessa kytkeytyneenä vierailuverkkoon. G S M-sukui si ssa j ärj cstclmissä koti-operaattori asettaa hakuperiodin SIM-kortille ja matkaviestin toteuttaa kotiverkkohaut SIM-kortin ohjauksessa. Kotioperaattori valitsee siis sopivaksi katsomansa hakuperiodin standardin määrittelemän vaihteluvälin sisältä.
Mikäli hakuperiodi on hyvin lyhyt, matkaviestin kuluttaa vierailuverkossa huomattavan 15 paljon virtaa, sillä matkaviestin joutuu tekemään vähän väliä kotiverkkohakuja. Kotiverkkohaut kuluttavat virtaa ja matkaviestimen akku tyhjenee nopeasti. Näin ollen hakuperiodin arvo täytyy asettaa sen verran korkeaksi, että matkaviestimen käyttö ei häiriinny vierailuverkon alueella oleskeltaessa.
Mikäli taas hakuperiodi on hyvin pitkä, matkaviestimen virrankulutus on vierailuver-20 kossakin pieni, mutta kotiverkkoon palaamisessa voi esiintyä ongelmia. Mikäli vierailu-verkko kykenee palvelemaan matkaviestinliittymää kotiverkonkin palvelualueella, matkaviestinliittymä pysyy kytkeytyneenä vierailuverkkoon aina seuraavaan kotiverkkohakuun saakka.
Toisessa sovellusmuodossa ohjaustoiminto toteutetaan pakottamalla matkaviestin 25 suorittamaan verkkoonkytkeytymistoiminto tietyin väliajoin. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi muuttamalla SIM-kortille tallennetun LOCI-tiedoston (Location Information File) tietoja. Muuten tämä sovellusmuoto vastaan kotiverkkohakujen hakuperiodia käyttäviä sovellusmuotoja, joten sovellusmuodoissa voidaan käyttää samoja aikavälejä, siirtymäehtoja ja muita sääntöjä.
3
Kolmannessa sovellusmuodossa pidempi väliaika toteutetaan kotiverkkohakujen hakuperiodin avulla ja lyhempi väliaika toteutetaan pakottamalla matkaviestin suorittamaan verkkoonkytkeytymistoiminto edellä mainitun toisen sovellusmuodon mukaisesti.
5 Yhdessä sovellusmuodossa matkaviestinliittymän saapuminen raja-alueelle tunnistetaan vierailuverkkoon kytkeytymisen perusteella.
Toisessa sovellusmuodossa matkaviestinliittymän saapuminen raja-alueelle tunnistetaan matkaviestimeen radioyhteydessä olevan yhden tai useamman matkaviestinsolun yhden tai useamman solutunnuksen perusteella.
10 Kolmannessa sovellusmuodossa matkaviestinliittymän saapuminen raja-alueelle tunnistetaan käyttäjältä vastaanotetun ohjauksen perusteella.
Yhdessä sovellusmuodossa matkaviestinliittymän sijaitsemista raja-alueella arvioidaan matkaviestimeen radioyhteydessä olevan yhden tai useamman matkaviestinsolun yhden tai useamman solutunnuksen perusteella.
15 Toisessa sovellusmuodossa matkaviestinliittymän sijaitsemista raja-alueella arvioidaan vierailuverkkoon kytkeytymisen jälkeen kuluneen ajan perusteella.
Kolmannessa sovellusmuodossa matkaviestinliittymän sijaitsemista raja-alueella arvioidaan vierailuverkkoon kytkeytymisen jälkeen tapahtuneiden solunvaihtojen lukumäärän perusteella.
20 Neljännessä sovellusmuodossa matkaviestinliittymän sijaitsemista raja-alueella arvioidaan edellä kuvattujen sovellusmuotojen yhdistelmän avulla siten, että matkaviestinliittymän tulkitaan poistuneen raja-alueelta, kun kaikki edellä mainittujen ehtojen joukosta valitut ehdot täyttyvät.
Viidennessä sovellusmuodossa matkaviestinliittymän sijaitsemista raja-alueella 25 arvioidaan edellä kuvattujen sovellusmuotojen yhdistelmän avulla siten, että matkaviestinliittymän tulkitaan poistuneen raja-alueelta, kun yksikin edellä mainittujen ehtojen joukosta valituista ehdoista täyttyy.
4
Kuudennessa sovellusmuodossa matkaviestinliittymän sijaitsemista raja-alueella arvioidaan käyttäjältä vastaanotetun ohjauksen perusteella.
Keksinnön sovellusmuotojen avulla saavutetaan se merkittävä etu, että kotiverkko-hakujen hakuperiodi voidaan pitää keskimäärin suhteellisen pienessä arvossa raja-5 alueella ja keskimäärin suhteellisen suuressa arvossa vierailuverkossa kauempana raja-alueesta. Näin saadaan selvästi lyhennettyä sitä aikaa, jolloin matkaviestinliittymä on kytkeytyneenä vierailuverkkoon kotiverkon palvelualueella, ja näin ollen pienennettyä tarpeettomien kustannusten syntymisen todennäköisyyttä. Tästä huolimatta matkaviestimen virrankulutus vierailuverkossa saadaan pidettyä kohtuullisena, sillä tyypillisessä 10 käytössä on todennäköistä, että suurimman osan vierailuverkossa oleskelun ajasta hakuperiodi on suuremmassa arvossaan.
Sovellusmuodoissa hakuperiodien arvot voidaan valita siten, että pienempi arvo on standardin määrittelemä minimiarvo tai lähellä tällaista minimiarvoa ja suurempi arvo on tavanomaisesti käytettyä vakiohakuperiodiarvoa suurempi arvo.
15 Sovellusmuotojen toteuttamisessa voidaan käyttää hyväksi tilaajan tunnistusyksikköä.
Tilaajan tunnistusyksikkö on yksikkö, joka on liitettävissä matkaviestimeen tilaajan tunnistamista varten. Tunnistusyksikkö käsittää tavallisesti elektroniikkapiirin ja on sovitettavissa sille varattuun paikkaan matkaviestimen sisään. Tavallisimmin tilaajan tunnistusyksikköä kutsutaan SIM-kortiksi (Subscriber Identification Module). UMTS-20 verkossa puhutaan myös USIM-kortista, mutta tässä julkaisussa termillä SIM-kortti tarkoitetaan myös tällaisia uudemmissa verkoissa käytettäviä, SIM-korttia vastaavia tilaajan tunnistusyksiköitä.
Sovellusmuodot on siis mahdollista toteuttaa SIM-kortin avulla. Tällaisissa sovellus-muodoissa on se lisäetu, että matkaviestinverkkoon ei tarvita uusia elementtejä tai 25 investointeja.
Yhdessä sovellusmuodossa käyttäjän päätelaitteessa olevan SIM-kortin applikaatio tallentaa rajavyöhykkeellä olevien operaattoreiden solutunnuksia omaan, SIM-kortilla olevaan tietokantaansa, ja käyttää tätä tietokantaa hyväksi arvioidessa sitä, sijaitseeko päätelaite raja-alueella.
5
Yhdessä sovellusmuodossa SIM-kortille tallentuukin vähitellen niin raja-alueen kotiverkon solu-ID:t kuin myös vierailuoperaattoreiden solu-ID:t. Tämän jälkeen SIM-kortin applikaatio osaa ’’ennustaa” ne kotiverkon solut, joista siirtyminen vierailuverkon soluun voi tapahtua. Kun tällaisessa sovellusmuodossa päätelaite saapuu tällaiseen 5 kotiverkon soluun, applikaatio asettaa HPLMN search period -arvon lyhyeksi, jolloin liittymä pysyy varmemmin kotiverkossa.
Liittymä on tekninen ja hallinnollinen kokonaisuus, johon tyypillisesti liittyy verkko-tunnus, tilaajan tunnus sekä tilaajan tiedot. Kun liittymän sanotaan olevan verkossa tai kytkeytyneenä verkkoon, tarkoitetaan sitä, että liittymää käyttävä päätelaite on 10 radioteknisesti yhteydessä matkaviestinverkkoon ja lisäksi päätelaitteelle on tämän liittymän puitteissa myönnetty pääsy matkaviestinverkon tarjoamaan telepalveluun. Vastaavaa tilannetta tarkoitetaan tässä dokumentissa myös silloin, kun puhutaan, että päätelaite tai matkaviestin on kytkeytyneenä verkkoon. Termillä matkaviestinliittymä viitataan liittymään, jota voidaan käyttää matkaviestimellä ja joka antaa pääsyn 15 matkaviestinverkkoon.
Puhuttaessa matkaviestinliittymän sijainnista tarkoitetaan puolestaan sitä, missä matkaviestinliittymää käyttävä matkaviestin sijaitsee. GSM-verkossa ja vastaavissa verkoissa, joissa käytetään SIM-korttia tai muuta vastaavaa tilaajan tunnistusyksikköä, matkaviestinliittymän sijainti vastaan sen tilaajan tunnistusyksikön sijaintia, joka on 20 liitetty kyseiseen matkaviestinliittymään.
Kun päätelaite lopulta siirtyy rajan yli niin kauas että kotiverkko ei enää kuulu, alkaa SIM-kortin applikaatio tallentaa vierailuverkkojen solu-ID:eitä tietokantaansa (esim. 10 kpl). Kun päätelaite on edennyt jo kauemmas raja-alueesta, SIM-kortin applikaatio palauttaa HPLMN search period -arvon pidempään arvoonsa.
25 Vastaavalla tavalla kun päätelaite on jälleen palaamassa takaisin vierailuverkon alueelta kotiverkon alueelle ja lähestyy raja-aluetta, SIM-kortin applikaatio havaitsee tämän koska se ’’tuntee” raja-alueen solu-ID:t Näin SIM-kortin applikaatio osaa nyt asettaa HPLMN search period -arvon lyhyeksi, jolloin liittymä osaa siirtyä kotiverkkoon verkkoon heti kun se löytyy.
6
Yhden sovellusmuodon mukaan SIM-kortin applikaatio palauttaa HPLMN search period -arvon normaaliksi, kun päätelaite on siirtynyt raja-alueelta sisemmälle kotiverkkoon.
Toisen sovellusmuodon mukaan kotiverkkohakujen hakuperiodiarvo eli HPLMN search 5 period -arvo pidetään pienemmässä arvossa, esim. minimiarvossa, aina silloin kuin päätelaitteen ei tulkita olevan ’’syvällä” vierailuverkossa. Tällaisessa sovellusmuodossa siis hakuperiodin arvo on pieni aina silloin kun päätellään päätelaitteen olevan kotiverkossa tai raja-alueella. Hakuperiodin pitäminen pienenä kotiverkossa ei ole haitallista virrankulutuksen kannalta, sillä kotiverkkoon kytkeytynyt matkaviestin ei tee 10 kotiverkkohakuja.
Edelleen yhden sovellusmuodon mukaan toteutetaan toiminto, jonka avulla voidaan varmistaa se, että matkaviestin käyttää kotiverkon palvelualueen ulkopuolella ollessaan tiettyä suosituinta vierailuverkkoa ainakin lähtevän tietoliikenteen osalta.
Toisen sovellusmuodon mukaan toteutetaan toiminto, jolla muuhun vierailuverkkoon 15 kuin suosituimpaan vierailuverkkoon kytkeytynyt matkaviestin etsii aika ajoin tiettyä suosituinta vierailuverkkoa. Tällöin suosituimman vierailuverkon käyttämisen todennäköisyyttä voidaan parantaa kotiverkon palvelualueen ulkopuolella oltaessa myös vastaanotettavan tietoliikenteen osalta.
Edellä esitettyjen ja jäljempänä kuvattujen sovellusmuotojen avulla voidaan saavuttaa 20 useita etuja.
Sovellusmuotojen avulla matkapuhelinasiakkaat pysyvät suurella todennäköisyydellä kotiverkossa myös valtakunnanrajan tuntumassa aina kun kotiverkkoon on saatavissa kohtuullinen yhteys.
Liittymääsiakkaalle tämä merkitsee selviä etuja: 25 Asiakkaan ei tarvitse soittaa tai vastaanottaa puheluja, tai lähettää SMS-viestejä vierailuoperaattorin verkossa kalliilla roaming-hinnoilla, jos kotiverkolla on kuuluvuutta raja-alueella. Varsinkin tullialueen jonossa asiakkailla kuluu usein monta tuntia aikaa, jolloin he odotellessaan voivat turvallisin mielin soitella puheluita, kun voivat olla varmoja, että ovat kotioperaattorin edullisessa verkossa.
7
Kun asiakas palaa takaisin kotimaahan, hän saa kotiverkon mahdollisimman nopeasti käyttöönsä, yleensä jo reilusti vieraan valtion puolella. Näin kotiverkon hinnat ja monipuoliset palvelut ovat käytettävissä suuremman osan ajasta.
Sovellusmuodot tarjoavat etuja myös kotiverkko-operaattorin kannalta: 5 Kotiverkko-operaattori saa kaikki liikennetulot, ei ainoastaan roaming-provisiota.
Rajavyöhykkeen suuretkaan signaalinvaihtelut eivät aiheuta ongelmia, koska SIM-kortin applikaatio osaa pitää liittymän kotiverkossa. Tällöin ei synny myöskään turhaa signalointiliikennettä kotiverkon HLR:ään liittymän vaihtaessa kotiverkkoon ja pois sieltä.
10 Sovellusmuodoissa voidaan hyödyntää jo olemassa olevaa SIM-korttiteknologiaa eikä verkkoon tarvitse erikseen investoida.
Sovellusmuodot ovat myös solutunnusten osalta automaattisesti päivittyviä, joten SIM-kortti päivittää tietojaan koko ajan ilman operaattorin aktiivisia toimenpiteitä.
Keksintöä tarkastellaan seuraavassa esimerkkien avulla ja oheisiin piirustuksiin viitaten.
15 Kuvio 1 esittää kaavio llisesti matkaviestinliittymän liikkumista kotiverkosta vierailuverkkoon yhdessä mahdollisessa tapauksessa.
Kuvio 2 esittää yhden sovellusmuodon mukaisen tilasiirtymäkaavion.
Kuvio 3 esittää vuokaaviona SIM-kortin ja päätelaitteen yhteistoimintaa yhden sovellusmuodon mukaista menetelmää toteutettaessa.
20 Kuvio 4 esittää solunvaihtokaavion yhdessä mahdollisessa siirtymätilanteessa.
Kuvion 1 suoritusesimerkki kuvaa tapausta, jossa matkaviestinliittymä liikkuu suomalaisesta kotiverkosta (Elisan verkko) vierailuverkkoon Venäjän puolelle. Kuviossa on esitetty useita ELISA-tunnuksella varustettuja alueita, jotka kuvaavat raja-alueella olevia Elisan matkaviestinsoluja. Kuviossa on esitetty myös useita RUS-25 tunnuksella varustettuja, varjostettuja alueita, jotka kuvaavat raja-alueella olevia vierailuverkon matkaviestinsoluja. Lisäksi kuviossa on esitetty valtakunnanraja 1 ja nuolien avulla matkaviestinliittymän reitti 2.
8
Seuraavassa kuvataan kuvion 1 tilanteen hallintaa yhden sovellusmuodon mukaisesti.
SIM-kortin sovellus on edellisen raja-alueella vierailun yhteydessä tallentanut raja-alueen solujen solutunnuksia tietokantaansa. SIM-kortin applikaatio osaa ’’ennustaa” vaihdon Elisan verkosta venäläiseen verkkoon tämän tietokannan avulla. Niinpä 5 päätelaitteen päätelaite saapuessa Elisa2 -soluun, SIM-kortin applikaatio asettaa HPLMN search period -arvon lyhyeksi, jotta liittymä pysyy varmasti Elisan verkossa. Päätelaitteen edetessä polkua 2 pitkin päätelaite siirtyy rajan yli Venäjälle. Tällöin SIM-kortin applikaatio tallentaa muistiinsa venäläisen verkon solujen solutunnukset ketjussa.
Jossakin vaiheessa yhteys kotiverkkoon katkeaa ja päätelaite kytkeytyy vierailu-10 verkkoon. SIM-kortin applikaatio jatkaa venäläisen verkon solutunnusten tallentamista muistiinsa. Kun päätelaite on tallentanut riittävän määrän solutunnuksia, SIM-kortin applikaatio lopettaa solutietojen tallentamisen ja palauttaa HPLMN search period -arvon normaaliksi. Tämä vastaa hyvin todennäköisesti sitä tilannetta, että päätelaite on siirtynyt kauemmas raja-alueelta. Riittävä määrä solutunnuksia voi olla ennalta valittu 15 lukumäärä esimerkiksi väliltä 5-30. Esimerkissä tallennetaan 10 solutunnusta vielä sen jälkeen, kun yhteys kotiverkkoon on katkennut.
Kun päätelaite palaa takaisin Suomeen reittiä 2 pitkin vastakkaiseen suuntaan kulkien, SIM-kortin applikaatio havaitsee, että matkaviestin on yhteydessä ainakin yhteen sellaiseen soluun, jonka solutunnus on tallennettu applikaation tietokantaan. Tällainen 20 solu voi olla esimerkiksi kuvion solu RUS 1. Vasteena havainnolle SIM-kortin applikaatio asettaa HPLMN search period -arvon mahdollisimman lyhyeksi, jotta liittymä osaa siirtyä Elisan verkkoon heti kun Elisan verkon kuuluvuusalue alkaa. Päätelaitteen edetessä kotiverkkoa kohti liittymä siirtyy Elisan verkkoon. Kun päätelaite on siirtynyt sisemmälle Suomeen, SIM-kortin applikaatio palauttaa HPLMN search 25 period -arvon normaaliksi
Edellä esitettyä esimerkkiä voidaan varioida monella tavalla.
Yhdessä muunnelmassa solutunnusten tallentaminen aloitetaan vasta vasteena sille, että matkaviestinliittymän havaitaan kytkeytyvän tai kytkeytyneen vierailuverkkoon.
Toisessa muunnelmassa solutunnusten tallentaminen aloitetaan taas vasteena sille, että 30 matkaviestinliittymän havaitaan kytkeytyvän tai kytkeytyneen vierailuverkkoon.
9 Tällaisissa sovellusmuodoissa kotiverkkohakujen periodi pidetään mielellään pienemmässä arvossaan koko sen ajan, kun matkaviestinliittymä on kotiverkon palvelualueella. Tällöin ei ole tarvetta tunnistaa raja-alueelle lähestymistä, koska kotiverkkohakujen periodi on jo valmiiksi pienemmässä arvossa. Näin ollen ei ole 5 myöskään tarpeen tallentaa kotiverkon solutunnuksia.
Yhdessä muunnelmassa solutunnusten tallentaminen lopetetaan sillä perusteella, että yhteyttä kotiverkkoon ei ole enää saatu tiettyyn aikaan.
Edelleen yhdessä muunnelmassa solutunnusten tallentaminen lopetetaan vasteena sille, että yhteyttä kotiverkkoon ei ole enää saatu tiettyyn aikaan ja tietty lukumäärä 10 solutunnuksia on tallennettu vierailuverkkoon kytkeytymisen jälkeen.
Vielä yhdessä edellisen esimerkin muunnelmassa solutunnusten tallentaminen lopetetaan vasteena sille, että jompikumpi edellisen muunnelman ehdoista täyttyy eli yhteyttä kotiverkkoon ei ole enää saatu tiettyyn aikaan tai tietty lukumäärä solutunnuksia on tallennettu vierailuverkkoon kytkeytymisen jälkeen.
15 Esimerkin erilaisilla muunnelmilla voidaan haluttaessa vastata erilaisiin asiakastarpeisiin.
GSM- ja 3G- standardeissa HPLMN (Home Public Land Mobile Network) search period voi saada arvoja väliltä 1-255. Kukin arvo tarkoittaa sitä, että kotiverkkohaku tehdään määrätyin aikavälein siten, että aikavälin pituus saadaan kertomalla HPLMN 20 search periodin arvo 6 minuutilla.
Sovellusmuotojen yhteydessä käytetään HPLMN search periodille ainakin kahta erisuurta arvoa siten, että pienempi arvo on tarkoitettu käytettäväksi matkaviestin-liittymän sijaitessa raja-alueella ja suurempi arvo on tarkoitettu käytettäväksi matka-viestinliittymän sijaitessa vierailuverkossa raja-alueen ulkopuolella. Pienempi arvo 25 voidaan valita esimerkiksi väliltä 1-10, mielellään väliltä 1-5. Tehostettua vaikutusta varten pienemmäksi arvoksi valitaan 1, 2 tai 3, mikä tarkoittaa siis sitä, että raja-alueella kotiverkkohaku tehdään valitun arvon mukaan 6, 12 tai 18 minuutin välein. Pienemmäksi arvoksi valitaan mieluiten 1 ainakin sellaisille käyttäjille, joille pieni virrankulutus raja-alueella ei ole kriittinen tekijä. Näin ollen kotiverkkohaku tehdään 6 10 minuutin välein, jolloin liittymä voi olla kerrallaan ainoastaan muutamia minuutteja kytkeytyneenä vierailuverkkoon paikassa, jossa myös kotiverkko olisi saatavilla.
HPLMN search periodin suurempi arvo voidaan valita esimerkiksi väliltä 10-255, tyypillisesti väliltä 11-80. Esimerkissä suuremmaksi arvoksi valitaan 20, mikä 5 tarkoittaa sitä, että vierailuverkon alueella kotiverkkohaku tehdään 120 minuutin välein.
Aikavälin asettamiseen voidaan käyttää HPLMN search periodin sijasta myös erillistä ajastinta, jonka avulla matkaviestin pakotetaan tekemään verkkoonkytkeytymistoiminto. Yhdessä sovellusmuodossa tämä toteutetaan siten, että ajastimen avulla muutetaan ennalta määrätyin väliajoin SIM-kortilla olevan LOCI-tiedoston (Location Information 10 Lile) sisältöä sopivalla tavalla. LOCI-tiedosto tyypillisesti sisältää viimeisen havaitun LAC:n (Location Area Code), MNC:n (Mobile Network Code) ja MCC:n (Mobile Network Country Code). Lisäksi LOCI-tiedosto sisältää statustiedon. Sovellusmuodossa tehtävä muutos sisältää sen, että LOCI-tiedoston statustiedoksi vaihdetaan ”ei päivitetty” (not updated), jolloin matkaviestimen täytyy aloittaa verkkoonkytkeytymis-15 toiminto. Verkkoonkytkeytymistoiminnon aluksi matkaviestin tekee kotiverkkohaun. Tätä menettelyä voidaan soveltaa myös jäljempänä esitetyssä kuvion 3 sovellus-muodossa.
Pakotettua verkkoonkytkeytymistoimintoa voidaan käyttää hyväksi myös suosituimman vierailuoperattorin valitsemiseen vierailuverkon alueella. SIM-kortille voidaan toteuttaa 20 applikaatio, joka toimii vasteena yhteydenmuodostuspyynnölle matkaviestimen ollessa kytkeytyneenä vierailuverkkoon. Yhteydenmuodostuspyynnöllä tarkoitetaan tässä matkaviestimen yritystä aloittaa esimerkiksi puhelunmuodostus tai SMS- tai multimediaviestin lähetys. Tällaisessa tilanteessa SIM-kortin applikaatio tarkastaa, onko matkaviestin kytkeytyneenä suosituimpaan vierailuverkkoon. Mikäli matkaviestin on 25 kytkeytyneenä suosituimpaan vierailuverkkoon, yhteydenmuodostus aloitetaan normaalisti.
Mikäli taas matkaviestin ei ole kytkeytyneenä suosituimpaan vierailuverkkoon, SIM-kortin applikaatio ohjaa matkaviestimen esittämään käyttäjälle valikon, jossa käyttäjää pyydetään vahvistamaan, haluaako hän jatkaa yhteydenmuodostusta sillä hetkellä 30 käytössä olevassa vierailuverkossa vai haluaako hän etsiä suosituimpaa vierailuverkkoa. Mikäli käyttäjä haluaa jatkaa yhteydenmuodostusta sen hetkisessä verkossa, yhteyden- 11 muodostusta jatketaan normaalisti. Mikäli taas käyttäjä haluaa etsiä suosituinta verkkoa, SIM-kortin applikaatio pakottaa matkaviestimen ensin suorittamaan verkkoonkytkey-tymistoiminnon ja jatkaa yhteydenmuodostusta vasta verkkoonkytkeytymistoiminnon suorittamisen jälkeen. Tällöin yhteys muodostetaan SIM-kortin applikaatiolle 5 tallennetun suosituimmuusjärjestyksen mukaisesti ensimmäisen mahdollisen matkaviestinverkon kautta, eli ensisijaisesti kotiverkon kautta ja toissijaisesti suosituimman vierailuoperaattorin kautta. Yhteys muodostetaan muun vierailuoperaattorin kautta ainoastaan, mikäli kumpikaan edellisistä verkoista ei ole saatavilla. Tässä sovellus-muodossa pakotettu verkkoonkytkeyt y m i sto i m i n to voidaan toteuttaa esimerkiksi 10 muuttamalla SIM-kortilla olevan LOCI-tiedoston sisältöä edellä kuvatulla tavalla.
Yksi edellä kuvatun sovellusmuodon käyttöesimerkki on tilanne, jossa kotioperaattorilla on yhteistyösopimus yhden tietyn vierailuoperaattorin kanssa. Tällöin tämän tietyn vierailuoperaattorin käyttäminen mahdollistaa esimerkiksi paremman palvelukokonaisuuden tai houkuttelevamman hinnoittelun vierailuverkon alueella liikkuvalle 15 asiakkaalle. Vierailuverkossa oleskeltaessa matkaviestin voi kuitenkin kytkeytyä pois yhteistyöoperaattorin verkosta ja lukittua johon toiseen vierailuverkkoon. Tuosta toisesta verkosta ei pääse pois nykyään ellei käynnistä puhelinta uudelleen tai manuaalisesti ohjaa matkaviestintä yhteistyöoperaattorin verkkoon. Tästä syystä olisi eduksi, että ellei käyttäjä ole yhteistyöoperaattorin verkossa ennen puhelun aloitusta, 20 SMS-viestin lähetystä tai datayhteyden avaamista, käyttäjälle tarjotaan mahdollisuus valita yhteistyöoperaattorin verkko. Tällöin SIM-aplikaatio automaattisesti laittaa puhelun aloituksen, SMS:n lähetyksen tai datayhteyden avaamisen hold-tilaan ja tekee edellä kuvatun toimenpiteen, jolla liittymä saadaan yhteistyöoperaattorin verkkoon. Tämän jälkeen puhelun aloitus, SMS:n lähetys tai datayhteyden avaus jatkuu 25 automaattisesti. Tästä syntyy noin 30-45 sekunnin viive, mutta rahansäästö tai palveluetu voi olla melkoinen. Toimenpide on myös käyttäjälle helppo, sillä hänen tarvitsee vain matkaviestimen näytön valikossa kuitata haluavansa muodostaa tiedonsiirtoyhteys yhteistyöoperaattorin verkon kautta - kaikki muu on automaattista. Valikko voi kysyä esimerkiksi, että ’’Etsitäänkö yhteistyöoperaattorin verkkoa?” ja 30 vastaukseksi tarvitsee ainoastaan valita valikosta KYLLÄ tai EI.
Suosituimman vierailuverkon etsintä voidaan toteuttaa myös periodisesti, esimerkiksi samaan tapaan kuin kotiverkon etsinnästä raja-alueella on sovellusmuodoissa esitetty.
12 Tällaista ajastettua vierailuoperaattorin valintatoimintoa varten SIM-kortille voidaan toteuttaa applikaatio, joka suorittaa tietyin väliajoin verkkoonkytkeytymistoiminnon silloin, kun matkaviestin on kytkeytyneenä vierailuverkkoon. Verkkoonkytkeytymis-toiminto voidaan toteuttaa esimerkiksi edellä kuvattuun tapaan ja ajoitus voidaan 5 toteuttaa esimerkiksi jäljempänä kuvion 3 yhteydessä kuvatun aikalaskurin tai vastaavan avulla.
SIM-kortin applikaatio voidaan myös asettaa tunnistamaan tilanne, jossa matkaviestin on raja-alueen ulkopuolella kytkeytyneenä suosituimman vierailuoperaattorin verkkoon. Mainitussa tilanteessa verkkoonkytkeytymistoiminto voidaan jättää suorittamatta tai 10 suorittaa pidemmin väliajoin. Mikäli taas matkaviestin on kytkeytyneenä muuhun vierailuverkkoon, verkkoonkytkeytymistoiminto voidaan suorittaa lyhyemmin väliajoin vastaavaan tapaan kuin raja-alueella suoritettavista kotiverkkohauista sovellus-muodoissa esitetään.
Ajastettu vierailuoperaattorin valintatoiminto voidaan toteuttaa vaihtoehtona toimin-15 nolle, joka toimii vasteena yhteydenmuodostuspyynnölle. Ajastettu ja yhteydenmuodos- tuspyynnölle vasteellinen toiminto voivat myös olla käytössä samanaikaisesti ja samalla SIM-kortille ohjelmoituina.
Kuvio 2 esittää t i 1 as i i rtymäkaavio n yhden esimerkin mukaisesti. Kuvion mukaisesti matkaviestinliittymällä on kotiverkossa olemista varten tila Kotiverkko 201, raja-20 alueella olemista varten tila Raja-alue 202 sekä vierailuverkossa olemista varten tila Vierailuverkko 203. Näiden tilojen välille on määritelty seuraavat siirtymät: 210) Tilasiirtymä 210 kuvaa tavanomaisen periodisen sijainninpäivityksen tekemistä tilanteessa, jossa matkaviestinliittymä on kytkeytyneenä kotiverkkoon. Tällöin tila ei muutu, joten matkaviestin jatkaa tilassa Kotiverkko 201.
25 211) Tilasiirtymä 211 liittyy matkaviestinliittymän kytkeytymiseen kotiverkosta vierailuverkkoon. Esimerkin kuvaamassa sovellusmuodossa tilasiirtymän 211 yhteydessä asetetaan HPLMN hakuperiodi pienempään arvoon.
212) Tilasiirtymä 212 liittyy matkaviestinliittymän kytkeytymiseen vierailuverkosta kotiverkkoon, jolloin HPLMN hakuperiodi asetetaan normaaliarvoon tämän 30 esimerkin kuvaamassa sovellusmuodossa.
13 213) Tilasiirtymä 213 toteuttaa siirtymisen tilasta Raja-alue 202 tilaan Vierailuverkko 203, joka toteutetaan silloin, kun siirtymäehto täyttyy. Esimerkin sovellus-muodossa tilasiirtymään 213 liittyvä siirtymäehto on ennalta määrätyn ajan kuluminen umpeen. Ennalta määrätty aika lasketaan esimerkissä siitä hetkestä, 5 kun matkaviestin siirtyy tilaan Raja-alue 202 eli tilasiirtymästä 211 tai 215 alkaen. Tilasiirtymä 213 liittyy siis tilanteeseen, jossa voidaan päätellä kuluneen ajan perusteella (Timeout), että kotiverkolla ei voi olla enää kuuluvuutta m at k aviestinliittymän sijaintialueella. Tilasiirtymän 213 yhteydessä HPLMN hakuperiodi asetetaan normaaliarvoon.
10 214) Tilasiirtymä 214 toteuttaa siirtymisen tilasta Raja-alue 202 tilaan Vierailuverkko 203. Esimerkin sovellusmuodossa tilasiirtymään 214 liittyvä siirtymäehto on se, että matkaviestin on kokenut ennalta määrätyn lukumäärän solunvaihtoja sen jälkeen, kun matkaviestin siirtyi tilaan Raja-alue 202. Tilasiirtymä 214 liittyy siis tilanteeseen, jossa laskettujen solunvaihtojen perusteella voidaan päätellä, että 15 kotiverkolla ei voi olla enää kuuluvuutta matkaviestinliittymän sijaintialueella.
Tilasiirtymän 214 yhteydessä HPLMN hakuperiodi asetetaan normaaliarvoon.
215) Tilasiirtymä 215 toteuttaa siirtymisen tilasta Vierailuverkko 203 tilaan Raja-alue 202. Esimerkin sovellusmuodossa siirtymäehtona on se, että matkaviestin toteuttaa siirtymisen vierailuverkossa sellaiseen soluun, jonka tiedetään olevan 20 raja-alueella. Tilasiirtymän 215 yhteydessä HPLMN hakuperiodi asetetaan pienempään arvoon.
216) Tilasiirtymä 216 toteuttaa liittymän säilymisen raja-alueella tilanteessa, jossa Timeout ei toteudu ja solunvaihtojen määrä ei ylity.
217) Tilasiirtymä 217 toteuttaa solunvaihdon yhteydessä tapahtuvan tarkkailun 25 tilanteessa, jossa matkaviestinliittymää palvelevan vierailuverkon uuden solun ei tunnisteta olevan raja-alueella.
218) Tilasiirtymä 218 toteuttaa siirtymisen suoraan vierailuverkosta kotiverkkoon. Tämä toteutuu esimerkiksi tilanteessa, jossa liittymä palaa kotiverkon alueelle suljettuna. Tyypillinen esimerkki on lentokoneella matkustaminen.
14
Edellä esitettyjen tilasiirtymien lisäksi on myös mahdollista siirtyä suoraan kotiverkosta suoraan vierailuverkkoon. Tällainen tilanne voisi tulla kysymykseen esimerkiksi pitkän lentomatkan jälkeen.
Kuvio 3 esittää yhden sovellusmuodon mukaisesti vuokaaviona SIM-kortin ja pääte-5 laitteen yhteistoimintaa kotiverkossa 311, raja-alueella 312 ja vierailuverkossa 313, joita sijaintialueita on kuvattu kuviossa vastaavasti numeroitujen katko viivoitettujen laatikoiden avulla.
Lohkossa 301 aloitetaan menetelmä suoritus.
Lohkossa 302 tarkastetaan, onko liittymä kytkeytyneenä kotiverkkoon. Mikäli liittymä 10 on kytkeytyneenä kotiverkkoon, palataan lohkoon 302. Mikäli taas liittymä ei ole kytkeytyneenä kotiverkkoon, siirrytään lohkoon 303.
Lohkossa 303 asetetaan HPLMN Search Period pienempään arvoonsa. Lisäksi nollataan aikalaskuri ja solunvaihtolaskuri sekä käynnistetään ajan ja solunvaihtojen laskenta. Samalla käynnistetään myös solutunnusten tallentaminen raja-aluetietokantaan. Tämän 15 j älkeen j atketaan lohkoon 304.
Lohkossa 304 tarkastetaan, onko yhteys kotiverkkoon saatavilla. Mikäli kotiverkkoon saadaan yhteys, edetään lohkoon 310. Mikäli taas kotiverkko ei ole saatavilla, siirrytään lohkoon 305.
Lohkossa 305 tarkastetaan, onko aikalaskurin arvo saavuttanut kynnysarvon. Mikäli 20 aikalaskurin arvo on saavuttanut kynnysarvon, siirrytään lohkoon 307. Mikäli aikalaskurin arvo ei ole saavuttanut kynnysarvoa, siirrytään lohkoon 306.
Lohkossa 306 tarkastetaan, onko solunvaihtolaskurin arvo saavuttanut kynnysarvon. Mikäli solunvaihtolaskurin arvo on saavuttanut kynnysarvon, siirrytään lohkoon 307. Mikäli solunvaihtolaskurin arvo ei ole saavuttanut kynnysarvoa, siirrytään lohkoon 304.
25 Lohkossa 307 HPLMN Search Period asetetaan suurempaan arvoonsa. Ajan ja solunvaihtojen laskenta voidaan pysäyttää ja solutunnusten tallentaminen raja-aluetietokantaan keskeyttää. Tämän jälkeen siirrytään lohkoon 308.
15
Lohkossa 308 seurataan solunvaihtoja ja aina solunvaihdon yhteydessä siirrytään lohkoon 309.
Lohkossa 309 suoritetaan tarkastus, onko uuden palvelevan solun solutunnus raja-aluetietokannassa. Mikäli uuden solun solutunnus löytyy raja-aluetietokannasta, 5 siirrytään lohkoon 303. Mikäli taas uuden solun solutunnusta ei löydy raja-aluetietokannasta, palataan lohkoon 308.
Lohkossa 310 HPLMN Search Period asetetaan suurempaan arvoonsa. Ajan ja solunvaihtojen laskenta voidaan pysäyttää ja solutunnusten tallentaminen raja-aluetietokantaan keskeyttää. Tämän jälkeen siirrytään lohkoon 302.
10 Kuviossa 4 on soikioilla esitetty matkaviestinverkon soluja ja nuolilla matkaviestimen solunvaihtoja solusta toiseen kotiverkosta 4 vierailuverkkoon 6 siirryttäessä. Kuviossa on katkoviivalla kuvattu erään raja-aseman kohdalla oleva ’’solujenvaihtoikkuna”, jonka solut kuuluvat siis tämän menetelmän kannalta raja-alueeseen 5. Kuvion 4 sovellus-muodossa SIM-kortin applikaatio tutkii aktiivisesti solunvaihtoja ja tallentaa soluvaihto-15 tapahtumiin liittyviä tietoja "ketjuna" muistiinsa. Jossakin vaiheessa kotiverkon solut loppuvat ja solunvaihdot jatkuvat vierailuverkon soluissa. Kun katkoviivalla kuvattu alue solunvaihtoja tallennetaan SIM-kortille muistiin, saadaan vähitellen kerättyä raja-aluetietokantaan kaikkien raja-alueen solujen solutunnukset ja näin SIM-kortin applikaatio oppii havaitsemaan milloin raja-alue lähestyy.
20 Kuvion 4 sovellusmuodossa kukin SIM-kortti kerää itsenäisesti dataa kuvion 4 mukaisesti ja oppii näin vähitellen raja-alueen tai raja-alueet, joilla käy vierailemassa.
Vastaava toiminto voidaan toteuttaa myös siten, että operaattorin kaikki SIM-applikaation omaavat kortit välittävät säännöllisesti havaitsemansa raja-aluetiedot operaattorin keskitettyyn tietokantaan. Tällaisesta keskitetystä tietokannasta voidaan 25 sitten jakaa raja-alueiden solulista kaikille tämän SIM-applikaation omaaville liittymille. Tässä sovellusmuodossa liittymä voi hyödyntää muiden liittymien hankkimia raja-aluetietoja jo ennen kuin on itse käynyt kyseisellä raja-alueella.
Keskitettyä tietokantaa käyttävä sovellusmuoto mahdollistaa myös sen, että eri liittymille tai liittymätyypeille voidaan tarvittaessa määritellä erilaiset raja-alueet. Raja- 16 aluemäärittelyt voidaan tehdä matkaviestinverkossa ja toimittaa langattomasti matkaviestimiin.
Myös keskitettyä tietokantaa käyttävissä sovellusmuodoissa raja-alueiden koot ja/tai sisällöt (solulistat) voivat olla erilaiset eri liittymien kesken. Valintakriteerinä voi olla 5 esimerkiksi tietty liittymä, liittymien ryhmä tai liittymän käyttämän päätelaitteen tyyppi. Käyttäjälle voidaan myös antaa mahdollisuus määrittää itse raja-alueen koko ja/tai sen sisältö (solulista). Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi tarjoamalla määrittelytoiminto SIM Tool Kit -sovelluksen avulla tai esimerkiksi intemet-käyttöliittymän kautta. Käyttäjän itse määrittelemä raja-alue voidaan toteuttaa vastaavalla tavalla myös SIM-10 kortille tallennetun raja-aluetietokannan yhteydessä. Vastaavalla tavalla SIM-kortin applikaatioon voidaan ohjelmoida myös pakko-ohjaustoiminto, jonka avulla käyttäjä voi itse määrätä liittymän raja-aluetilaan.
Edellä esitettyjen esimerkkien perusteella onkin selvää, että keksinnön puitteissa voidaan toteuttaa lukuisia yllä kuvatuista sovellusmuodoista poikkeavia ratkaisuja. 15 Keksintöä ei siis ole tarkoitus rajoittaa koskemaan ainoastaan edellä esitettyjä esimerkkejä, vaan patenttisuojaa tulee tarkastella oheisten patenttivaatimusten täydessä laajuudessa.

Claims (25)

1. Menetelmä matkaviestinliittymän peräkkäisten kotiverkkohakujen välillä kuluvan aikavälin pituuden asettamiseksi, jossa menetelmässä aikavälin pituudelle asetetaan ensimmäinen arvo vierailuverkon (6) alueella olemista varten ja ensimmäistä arvoa 5 pienempi toinen arvo vierailuverkon ja kotiverkon välisellä raja-alueella (5) olemista varten, tunnettu siitä, että ylläpidetään paikallisesti matkaviestinliittymää käyttävässä järjestelmässä raja-aluetietokantaa, johon kerätään raja-alueella (5) sijaitsevien matkaviestinverkon solujen solutunnisteita.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että aikavälin 10 pituus asetetaan kotiverkkohakujen hakuperiodin avulla siten, että kotiverkkohakujen hakuperiodille asetetaan (307) ensimmäinen arvo vierailuverkon (6) alueella olemista varten ja kotiverkkohakujen hakuperiodille asetetaan (303) ensimmäistä arvoa pienempi toinen arvo vierailuverkon ja kotiverkon välisellä raja-alueella (5) olemista varten.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ainakin 15 aikavälin pituuden toinen arvo asetetaan siten, että ohjataan matkaviestinliittymä suorittamaan verkkoonkytkeytymistoiminto tietyin väliajoin.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että raja- aluetietokantaa ylläpidetään tilaajan tunnistusyksikössä..
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että raja- 20 aluetietokantaa ylläpidetään matkaviestimessä.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että raja-alueelle (5) saapuminen havaitaan (309) matkaviestintä palvelevan matkaviestinverkon solun solutunnisteen perusteella.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 25 matkaviestinliittymän tulkitaan (302) saapuneen raja-alueelle (5), kun matkaviestin- liittymä kytkeytyy kotiverkosta (4) vierailuverkkoon (6).
8. Jori kiri patenttivaatimuksen 1-7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että matkaviestinliittymän tulkitaan (305) poistuneen raja-alueelta (5), kun raja-alueelle (5) saapumisesta on kulunut ennalta määrätty aika.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että matkaviestinliittymän tulkitaan (306) poistuneen raja-alueelta (5), kun raja-alueelle (5) saapumisen jälkeen matkaviestin on tehnyt ennalta määrätyn lukumäärän solun vaihto ja.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 5 matkaviestinliittymän tulkitaan (304) poistuneen raja-alueelta (5), kun matkaviestin- liittymän havaitaan olevan kytkeytyneenä kotiverkkoon (4).
11. Jonkin patenttivaatimuksen 1-10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että raja-alue määritellään matkaviestinliittymän käyttäjältä vastaanotetun syötteen perusteella.
12. Jonkin patenttivaatimuksen 1-10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että raja-alue määritellään paikallisesti matkaviestinliittymää käyttävän matkaviestimen toiminnan avulla.
13. Jonkin patenttivaatimuksen 1-10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että raja-alue määritellään matkaviestinverkossa ja matkaviestinverkosta välitetään 15 määrittelytieto langattomasti matkaviestimelle.
14. Tilaajan tunnistusyksikkö matkaviestintä varten, joka on sovitettu ohjaamaan matkaviestin suorittamaan koti verkkohakuja ensimmäisin väliajoin, tunnettu siitä, että tilaajan tunnistusyksikkö on sovitettu ohjaamaan matkaviestin suorittamaan 20 kotiverkkohakuja valinnaisesti toisin, ensimmäistä lyhemmin väliajoin, tilaajan tunnistusyksikkö käsittää raja-aluetietokannan raja-alueella sijaitsevien matkaviestinverkon solujen solutunnisteiden tallentamista varten, ja tilaajan tunnistusyksikköön on tallennettu säännöt valinnan suorittamiseksi ensimmäisen ja toisen väliajan välillä.
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen tilaajan tunnistusyksikkö, tunnettu siitä, että tilaajan tunnistusyksikkö on sovitettu toteuttamaan ensimmäisten väliaikojen ohjaus koti verkkohakujen hakuperiodin avulla ja tilaajan tunnistusyksikköön on tallennettu koti verkkohakujen hakuperiodille ensimmäinen arvo.
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen tilaajan tunnistusyksikkö, tunnettu siitä, tilaajan tunnistusyksikköön on ensimmäisen arvon lisäksi tallennettu koti verkkohakujen hakuperiodille ensimmäistä arvoa pienempi toinen arvo sekä säännöt, joiden perusteella ensimmäinen arvo ja toinen arvo voidaan valita matkaviestimessä kulloinkin käytettä- 5 väksi kotiverkkohakujen hakuperiodin arvoksi.
17. Patenttivaatimuksen 14 tai 15 mukainen tilaajan tunnistusyksikkö, tunnettu siitä, että toisen, ensimmäistä lyhemmän väliajan toteuttamiseksi tilaajan tunnistus-yksikkö on sovitettu pakottamaan matkaviestin suorittamaan verkkoonkytkeytymis-toiminto toisin väliajoin.
18. Jonkin patenttivaatimuksen 14-17 mukainen tilaajan tunnistusyksikkö, tunnettu siitä, että se käsittää toiminnallisuuden ensimmäisen ja toisen väliajan välillä suoritettavaan valintaan vaikuttavan ohjauksen vastaanottamiseksi käyttäjältä.
19. Jonkin patenttivaatimuksen 14-18 mukainen tilaajan tunnistusyksikkö, tunnettu siitä, että se on sovitettu ohjaamaan matkaviestintä ainakin yhden patentti- 15 vaatimuksista 1-13 mukaisesti.
20. Jonkin patenttivaatimuksen 14-19 mukainen tilaajan tunnistusyksikkö, tunnettu siitä, että se on sovitettu toteuttamaan vierailuoperaattorin valintatoiminto vasteena käyttäjän yritykselle avata tietoliikenneyhteys tai lähettää tietoliikennettä vierailuoperaattorin verkon kautta.
21. Patenttivaatimuksen 20 mukainen tilaajan tunnistusyksikkö, tunnettu siitä, että tilaajan tunnistusyksikköön on tallennettu tieto suosituimmasta vierailu-operaattorista ja vierailuoperaattorin valintatoiminto on sovitettu toimimaan siten, että matkaviestimen ollessa kytkeytyneenä muun vierailuoperaattorin kuin suosituimman vierailuoperaattorin vierailuverkkoon: 25. tilaajan tunnistusyksikkö ohjaa matkaviestimen esittämään käyttäjälle valikon ja vastaanottamaan syötteen, - vastaanotetun syötteen perusteella tilaajan tunnistusyksikkö ohjaa matkaviestimen joko 1) jatkamaan suoraan tietoliikenteen lähettämistä tai tietoliikenneyhteyden avaamista, tai 2) hakemaan ensin kotiverkkoa ja/tai suosituinta vierailuverkkoa ja jatkamaan tietoliikenteen lähettämistä tai tietoliikenneyhteyden avaamista vasta haun suorittamisen jälkeen.
22. Jonkin patenttivaatimuksen 14-21 mukainen tilaajan tunnistusyksikkö, tunnettu siitä, että se on sovitettu toteuttamaan ajastettu vierailuoperaattorin 5 valintatoiminto matkaviestimen ollessa kytkeytyneenä muun vierailuoperaattorin kuin suosituimman vierailuoperaattorin vierailuverkkoon.
23. Tietokoneohjelmatuote matkaviestinliittymän verkkoonkytkeytymisen ohjaamiseksi, joka on sovitettu ohjaamaan matkaviestin käyttämään ensimmäistä kotiverkko-hakujen ohjaustoimintoa vierailuverkon (6) alueella olemista varten ja toista 10 kotiverkkohakujen ohjaustoimintoa vierailuverkon ja kotiverkon välisellä raja-alueella (5) olemista varten, jossa toinen toiminto ohjaa matkaviestintä suorittamaan kotiverkkohakuja ensimmäistä toimintoa tiheämmin, tunnettu siitä, että tietokoneohjelmatuote on sovitettu ohjaamaan matkaviestinliittymää käyttävä järjestelmä ylläpitämään paikallisesti matkaviestinliittymää käyttävässä järjestelmässä 15 raja-aluetietokantaa ja keräämään raja-aluetietokantaan raja-alueella (5) sijaitsevien matkaviestinverkon solujen solutunnisteita.
24. Patenttivaatimuksen 23 mukainen tietokoneohjelmatuote, tunnettu siitä, että se on sovitettu ohjaamaan matkaviestin käyttämään kotiverkkohakujen hakuperiodille ensimmäistä arvoa vierailuverkon (6) alueella olemista varten ja ensimmäistä arvoa 20 pienempää toista arvoa vierailuverkon ja kotiverkon välisellä raja-alueella (5) olemista varten.
25. Patenttivaatimuksen 23 mukainen tietokoneohjelmatuote, tunnettu siitä, että se on sovitettu toteuttamaan jonkin patenttivaatimuksen 1-13 mukainen menetelmä.
FI20075036A 2007-01-19 2007-01-19 Matkaviestinliittymän verkkoonkytkeytymisen ohjaaminen FI121495B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20075036A FI121495B (fi) 2007-01-19 2007-01-19 Matkaviestinliittymän verkkoonkytkeytymisen ohjaaminen
PCT/FI2008/050009 WO2008087251A1 (en) 2007-01-19 2008-01-16 Control of connection to a network by a mobile subscription

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20075036A FI121495B (fi) 2007-01-19 2007-01-19 Matkaviestinliittymän verkkoonkytkeytymisen ohjaaminen
FI20075036 2007-01-19

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20075036A0 FI20075036A0 (fi) 2007-01-19
FI20075036A FI20075036A (fi) 2008-07-20
FI121495B true FI121495B (fi) 2010-11-30

Family

ID=37745728

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20075036A FI121495B (fi) 2007-01-19 2007-01-19 Matkaviestinliittymän verkkoonkytkeytymisen ohjaaminen

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI121495B (fi)
WO (1) WO2008087251A1 (fi)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US8055259B1 (en) * 2009-02-27 2011-11-08 Sprint Communications Company L.P. Generating distance bands
GB2470194B (en) * 2009-05-12 2013-05-15 Evolved Intelligence Ltd Mobile device roaming
GB2485552B (en) * 2010-11-17 2014-11-12 Evolved Intelligence Ltd Mobile device roaming
US8442516B2 (en) 2011-04-08 2013-05-14 Qualcomm Incorporated World mode scanning control
US8611307B2 (en) * 2011-04-21 2013-12-17 Amazon Technologies, Inc. Server assisted higher priority PLMN scan
US8849249B2 (en) 2011-05-23 2014-09-30 Gigsky, Inc. Devices and systems that obtain and manage subscriptions for accessing wireless networks on an ad hoc basis and methods of use
US9913211B2 (en) 2011-05-23 2018-03-06 Gigsky, Inc. Global e-marketplace for mobile services
WO2013103511A1 (en) * 2011-12-16 2013-07-11 Qualcomm Incorporated World mode scanning control
US9226209B2 (en) * 2013-12-20 2015-12-29 Qualcomm Incorporated Power efficient network searching
US9883049B1 (en) 2014-03-26 2018-01-30 Sprint Communications Company L.P. System and method for cell site performance management
WO2015154789A1 (en) * 2014-04-07 2015-10-15 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) Plmn scanning
WO2016111684A1 (en) * 2015-01-07 2016-07-14 Nokia Technologies Oy Triggering a more aggressive plmn search algorithm when in a visited plmn adjacent to the home plmn
GB2615747A (en) * 2022-02-10 2023-08-23 Vodafone Group Services Ltd Configuration of a cellular network mobile station for roaming operation

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2365261A (en) * 2000-07-18 2002-02-13 Nokia Mobile Phones Ltd Network selection in a mobile telecommunications system
US7310511B2 (en) * 2004-02-13 2007-12-18 Starhome Gmbh Monitoring and management of roaming users
JP4593303B2 (ja) * 2005-02-07 2010-12-08 株式会社エヌ・ティ・ティ・ドコモ 移動通信端末、移動通信システムおよびローミング接続方法

Also Published As

Publication number Publication date
FI20075036A0 (fi) 2007-01-19
WO2008087251A1 (en) 2008-07-24
FI20075036A (fi) 2008-07-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI121495B (fi) Matkaviestinliittymän verkkoonkytkeytymisen ohjaaminen
US9462543B2 (en) Method and system for operating multi-subscriber identity module (SIM) mobile device in wireless communication networks
US6553232B1 (en) System and method for calendar-based cellular smart switching
US8185157B2 (en) Method of dealing with business conflict of dual-card-dual-standby mobile phone
KR100694778B1 (ko) 셀룰러 시스템과 무선랜 사이의 핸드오버 기능을 구비한코어 네트워크
US8929893B2 (en) PLMN selection in multi-network environment
JP4593303B2 (ja) 移動通信端末、移動通信システムおよびローミング接続方法
KR100493109B1 (ko) 공중 육상 이동통신망 선택을 위한 통신 시스템 및 방법
CN103763758B (zh) 数据业务处理方法和数据业务处理装置
JP2002511678A (ja) セルラー無線システムの位置依存サービスを利用する方法及びシステム
US20090156257A1 (en) Method of dealing with carrier conflict between main and subordinate cards of single-chip dual-card-dual-standby mobile phone
EP2627128B1 (en) Method for reducing the rate for higher priority PLMN scanning for a User Equipment
CN107277845B (zh) 开启小区测量的确定方法、装置及系统
EP1740004A1 (en) Mobile communication system
CA2504803A1 (en) Method and apparatus for packet data service discovery
CN103380646A (zh) 通信终端的用户标识切换
CN102355704B (zh) 移动终端的任务冲突处理方法
US7940725B2 (en) Mobile station and method of performing handover based on information of movement between cells
CN105792318A (zh) 一种搜索优先级网络的方法及装置
EP2134125B1 (en) Mobile communication terminal and mobile communication control method
EP1843608A1 (en) Mobile communication system, base station, mobile station, position managing station, and call reception control method and program
WO1998059516A1 (en) Method and system for paging a mobile station
EP2890204B1 (en) Method and system for controlling signaling connection between network and terminal
US7613447B2 (en) System for identifying the location of selected mobile stations
US7466679B2 (en) Method and system for maintaining registration information for multiple communication areas

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 121495

Country of ref document: FI