FI120283B - Resurssien ohjaus langattomassa viestintäjärjestelmässä - Google Patents

Resurssien ohjaus langattomassa viestintäjärjestelmässä Download PDF

Info

Publication number
FI120283B
FI120283B FI20065100A FI20065100A FI120283B FI 120283 B FI120283 B FI 120283B FI 20065100 A FI20065100 A FI 20065100A FI 20065100 A FI20065100 A FI 20065100A FI 120283 B FI120283 B FI 120283B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
data channel
user
shared
bit rate
shared data
Prior art date
Application number
FI20065100A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20065100A0 (fi
Inventor
Rauno Huoviala
Niclas Svahnstroem
Original Assignee
Teliasonera Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Teliasonera Ab filed Critical Teliasonera Ab
Priority to FI20065100A priority Critical patent/FI120283B/fi
Publication of FI20065100A0 publication Critical patent/FI20065100A0/fi
Priority to PCT/FI2006/050592 priority patent/WO2007077300A1/en
Priority to EP06830965A priority patent/EP1969885A4/en
Priority to US12/087,222 priority patent/US20090046666A1/en
Priority to NO20083082A priority patent/NO20083082L/no
Application granted granted Critical
Publication of FI120283B publication Critical patent/FI120283B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04BTRANSMISSION
    • H04B7/00Radio transmission systems, i.e. using radiation field
    • H04B7/24Radio transmission systems, i.e. using radiation field for communication between two or more posts
    • H04B7/26Radio transmission systems, i.e. using radiation field for communication between two or more posts at least one of which is mobile
    • H04B7/2603Arrangements for wireless physical layer control
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W36/00Hand-off or reselection arrangements
    • H04W36/04Reselecting a cell layer in multi-layered cells

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

Resurssien ohjaus langattomassa viestintäjärjestelmässä
Keksinnön alue
Esillä oleva keksintö liittyy digitaalisiin langattomiin viestintäverkkoi-hin ja erityisesti resurssien ohjaukseen tällaisissa verkoissa.
5 Keksinnön tausta 3GPP (Third generation partnership project) on määritellyt yhden kolmannen sukupolven matkaviestinjärjestelmän. Ensimmäinen 3GPP -spesifikaatio annettiin 1999 ja sitä kutsutaan nimellä 3GPP release 99. Release 99 määritteli kolmannen sukupolven (3G) matkaviestinjärjestelmän, joka käsittää 10 laajakaistaisen koodijako-monipääsyn (WCDMA). Myöhemmissä versioissa on tuotu uusia toiminnallisuuksia, kuten IMS (IP-multimedia -alijärjestelmä, IP-multimedia subsystem). Release 99 mukaan VVCDMA-järjestelmä kuljettaa normaalisti käyttäjädataa dedikoitujen siirtokanavien DCH yli, jotka on koodi-muitipleksoitu yhdelle RF-kantoaallolle. WCDMA-downlinkin kehitys, HSDPA 15 (High speed downlink packet access, suurinopeuksinen downlink-suunnan pa-kettiyhteys) on osa 3GPP release 5:n WCDMA-spesifikaatioita tarjoten merkittävästi suuremmat datakapasiteetin ja käyttäjädatanopeudet downlink-suun-nassa verrattuna release 99-järjestelmään. Tämä on mahdollista käyttämällä uutta siirtokanavatyyppiä, suurinopeuksista jaettua downiink-kanavaa (HS-20 DSCH) ja joukkoa älykkäitä mekanismeja, kuten hyvin dynaaminen adaptiivinen modulaatio ja koodaus, nopea solukko sekä nopeat uudelleenlähetykset, jotka on toteutettu tukiasemassa PTS. Tämä uusi piirre on täysin takaisinpäin yhteensopiva release 99 kanssa ja voi olla samanaikaisesti olemassa samalla RF-kantoaallolla release 99 WCDMA-liikenteen kanssa. HSDPA-piirre vaatii 25 uusia päätelaitteita, jotka kuitenkin rakennetaan release 99-päätefaitteiden sisään ja ovat yhteensopivia release 99 WCDMA-verkkojen kanssa. Näitä päätelaitteita kutsutaan tässä HSDPA-kykyisiksi päätelaitteiksi.
Nykyisten 3GPP-spesifikaatioiden mukaisesti HS-DSCH jaetaan kaikkien solussa olevien HSDPA-kykyisten päätelaitteiden kesken. HSDPA-30 piirre on suunniteltu maksimoimaan käyttäjäbittinopeudet ja tämä on uuden jaetun kanavan päätarkoitus. HSDPA tuodaan operaattoriverkkoihin vaiheittain. Ensimmäisissä HSDPA-toteutuksissa HS-DSCH -kanavalle allokoidut koodi- ja tehoresurssit ovat kiinteät, niin että vain osa release 99 WCDMA -resursseista on nyt dedikoitu HSDPA:lle. Kuitenkin HSDPA-käyttäjät voivat 35 yhä käyttää release 99 WCDMA-resursseja, kun he toimivat DCH (dedikoitu 2 kanava) -moodissa. Nämä kiinteät HSDPA-resurssit saattavat olla hajoitus-koodien osalta suhteessa 5/15 ja lähetystehon osalta jossakin samanlaisessa suhteessa. Näillä oletuksilla HSDP:ssa saavutettu käyttäjäbittinopeus vaihtelee arvosta, joka on alle 100 kbps, arvoon 1500 kbps yhdelle käyttäjälle radioete-5 nemisestä riippuen. Kuitenkin jos resurssit jaetaan usean käyttäjän kesken, bit-tinopeudet putoavat lineaarisesti. Nykyisin radioverkko-ohjaimeen pääsynohja-us sallii kaikki HSDPA-kykyiset päätelaitteet HS-DSCH:lle, koska sen oletetaan olevan spektritehokkaampi ja tarjoavan parempia käyttäjäbittinopeuksia.
Keksinnön yhteenveto 10 Esillä olevan keksinnön tavoitteena on aikaansaada uusi mekanismi resurssien ohjaamiseksi langattomassa dataviestintäjärjestelmässä, jossa on ainakin yksi useiden käyttäjien jakama yhteinen datakanava.
Tämä tavoite saavutetaan oheisissa itsenäisissä patenttivaatimuksissa esitetyllä menetelmällä, verkolla ja resurssiohjaimelia. Keksinnön erilaisia 15 suoritusmuotoja selitetään epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa.
Langaton liityntäjärjesteimä käsittää dedikoituja datakanavia ja ainakin yhden jaetun datakanavan ainakin yhdessä solussa. Ainakin osa solussa olevista matkaviestimistä kykenee kommunikoimaan vaihtoehtoisesti dedi-koidulia datakanavalla tai yhteisellä jaetulla datakanavalla. Tavoltebittinopeus 20 (HTB) annetaan minimibittinopeutena, jonka jokaisen käyttäjän tulisi saavuttaa yhteisellä jaetulla datakanavalla. Jos käyttäjä ei saavuta tätä bittinopeutta, tarkistetaan voisivatko dedikoidut datakanavaresurssit tarjota käyttäjälle paremman bittinopeustason. Jos näin on laita, käyttäjälle muodostetaan dedikoitu da-takanavayhteys vaikka käyttäjän matkaviestin kykenee toimimaan yhteisellä 25 jaetulla datakanavalla. Tämän seurauksena saavutettu käyttäjäbittinopeus ei putoa hyvin matalalle tasolle, kuten voi tapahtua jos kaikkien päätelaitteiden, jotka kykenevät käyttämään tätä jaettua datakanavaa, sallitaan päästä solussa oleviin rajoitettuihin yhteisiin datakanavaresursseihin. Keksintö mahdollistaa havaita matalat käyttäjäbittinopeustasot yhteisellä jaetulla datakanavalla ja 30 määrittää olisivatko dedikoidut datakanavaresurssit vähemmän tukkeutuneet ja tarjoaisivatko ne siten itse asiassa paremmat käyttäjäbittinopeudet kuin yhteiset jaetut datakanavaresurssit.
Keksinnön suoritusmuodossa tarkistetaan jaksollisesti ovatko yhteiset jaetut datakanavaresurssit jälleen kasvaneet tasolle, jolla ne voivat tarjota 35 tälle käyttäjälle tavoitebittinopeuden nykyisissä radio-olosuhteissa. Jos tavoite-bittinopeus voidaan tämän tarkistuksen mukaan saavuttaa, käyttäjä allokoi- 3 daan yhteiselle jaetulle datakanavalle. Tämä ohjaus helpottaa dedikoitujen da-takanavaresurssien ylikuormittumisen estämistä, yhteisen jaetun datakanavan suosimista sen paremman spektritehokkuuden vuoksi ja yhteisten jaettujen da-takanavaresurssien suosimista käyttäjille, jotka eivät ole tosiaikakäyttäjiä.
5 Keksinnön eräässä lisäsuoritusmuodossa tarkistetaan myös jaksol lisesta onko dedikoidun datakanavan käyttäjäbittinopeus laskenut tavoitebitti-nopeuden alapuolelle. Jos käyttäjäbittinopeus on dedikoidulla datakanavalla tavoitebittinopeuden alapuolella, käyttäjä allokoidaan yhteisiin jaettuihin data-kanavaresursseihin.
10 Lisäsuoritusmuodoissa pääsynohjaukseen voidaan lisätä tukevia parametreja, kuten kynnysarvoajastimia tai muuntyyppistä hystereesiä, niin että vältetään ping-pong -ilmiö dedikoidun datakanavan ja yhteisten jaettujen da-takanavaresurssien välillä.
Keksinnön eräs suoritusmuoto käsittää yhteydenmuodostamisen 15 dedikoidulla datakanavalla tai yhteyden vaihtamisen dedikoituun datakanavaan vain, jos dedikoidun datakanavan tarjoama bittinopeus on suurempi kuin yhteisen jaetun datakanavan tarjoama bittinopeus lisättynä ennalta määrätyllä offsetilla.
Keksinnön lisäsuoritusmuoto käsittää sellaiselle käyttäjälle, joka juu-20 ri toimii dedikoidulla datakanavalla, jaksollisen tarkistuksen sille onko yhteisen jaetun datakanavan tarjoama bittinopeus suurempi kuin dedikoidun datakanavan tarjoama bittinopeus lisättynä toisella ennalta määrätyllä offsetilla, edullisesti ennalta määrätyn kolmannen ajanjakson ajan, ja jos tarkistus on positiivinen, tämän käyttäjän yhteys vaihdetaan mainitulle ainakin yhdelle yhteiselle 25 jaetulle datakanavalle, tämän käyttäjän yhteys säilytetään dedikoidulla datakanavalla.
Keksinnön lisäsuoritusmuoto käsittää käyttäjälle, joka juuri toimii yhteisellä jaetulla datakanavalla, jaksottaisen tarkistuksen sille onko dedikoidun datakanavan tarjoama bittinopeus suurempi kuin yhteisen jaetun datakanavan 30 tarjoama bittinopeus lisättynä ensimmäisellä ennalta määrätyllä offsetilla, edullisesti ennalta määrätyn toisen ajanjakson ajan, ja jos tämä tarkistus on positiivinen, tämän käyttäjän yhteys vaihdetaan mainitulle dedikoidulle datakanavalle, tai jos tämä tarkistus on negatiivinen, tämän käyttäjän yhteys säilytetään yhteisellä jaetulla datakanavalla.
35 Keksinnön lisäsuoritusmuoto käsittää tavoitebittinopeuden sovelta misen kanavaresurssien ohjaamiseen vain ennalta määrätyille verkkopalveluil- le ja muiden verkkopalveluiden ohjaamiseksi selektiivisesti käyttämään aina joko yhteistä jaettua datakanavaa tai dedikoitua datakanavaa.
4
Piirrosten lyhyt selitys
Esillä olevan keksinnön esimerkkisuoritusmuotojen yksityiskohtai-5 nen selitys tehdään alla viitaten oheisiin piirroksiin, joissa
Kuvio 1 on kaaviokuva, joka esittää esimerkin langattomasta radiojärjestelmästä, jossa esillä olevaa keksintöä voidaan soveltaa;
Kuvio 2 on kaaviokuva, joka havainnollistaa dedikoidun kanavan ja yhteisen jaetun kanavan konseptia langattomassa radiojärjestelmässä, joka on 10 esitetty kuviossa 1;
Kuviot 3, 4, 5 ja 6 ovat vuokaavioita, jotka havainnollistavat esimerkkejä esillä olevan keksinnön mukaisesta resurssinohjauksesta.
Keksinnön esimerkkisuoritusmuotojen yksityiskohtainen selitys
Esillä olevan keksinnön esimerkkisuoritusmuodot tullaan setittä-15 mään toteutettuina UMTS-järjestelmässä, tarkemmin sanottuna laajakaistaisessa CDMA-radioliityntäverkossa (WCDMA). Keksintöä ei kuitenkaan ole tarkoitus rajoittaa esitettyyn tiettyyn radiojärjestelmään, vaan esillä olevan keksinnön periaatteita voidaan soveltaa mihin tahansa langattomaan radioliityntä-verkkoon, jossa on dedikoituja datakanavia ja ainakin yksi yhteinen jaettu da-20 takanava downlink-suunnassa ja/tai uplink-suunnassa.
Kuvio 1 havainnollistaa UMTS-radioliityntäverkon (UTRAN) perusarkkitehtuuria. UTRANin päätehtävä on luoda ja ylläpitää radioliityntäverkko-palveiuja (RAB) käyttäjäpäätelaitteen (UE) ja ydinverkon CN välistä viestintää varten. UTRAN koostuu radioverkkoalijärjestelmistä RNS ja kukin RNS sisältää 25 erilaisen määrän radioelementtejä, ts. tukiasemia BS, joita kutsutaan myös nimellä solmu B, ja yhden ohjaavan elementin, esim. radioverkko-ohjaimen RNC. WCDMA-teknologiassa kaikki käyttäjät jakavat yhteisen fyysisen resurssin, taajuuskaistan. Kaikki WCDMA:n käyttäjät ovat olemassa tällä taajuuskaistalla samalla ajanhetkellä ja määritellyt tapahtumat tunnistetaan ajatuskoodien 30 avulla. VVCDMA-radioliityntä allokoi käyttäjille kaistanleveyden ja tätä allokoitua kaistanleveyttä ja sitä ohjaavia funktioita käsitellään terminä ’’kanava”. WCDMA:n läpi toteutettu toiminnallisuus määrittää minkä tyyppisiä kanavia tarvitaan ja kuinka ne organisoidaan. WCDMA:n kanavaorganisaatio käyttää kolmikerroksista organisaatiota; loogiset kanavat, siirtokanavat ja fyysiset kana-35 vat. Näistä loogiset kanavat esittävät lähetettävän informaation tyyppejä, siirto- 5 kanavat kuvaavat kuinka loogiset kanavat lähetetään, ja fyysiset kanavat ovat "siirtomedia”, joka tuottaa radioalustan, jonka iäpi informaatio siirretään tasaveroisesta Tukiasema BS toteuttaa VVCDMA-radiopääsyn fyysiset kanavat ja siirtää informaation siirtokanavilta fyysisille kanaville radioverkko-ohjaimen RNC 5 määrittämän järjestelyn perusteella. RNC on UTRANin kytkentä-ohjausele-mentti, joka on myös vastuussa radioresurssien tehokkaasta jakamisesta ja hallinnoinnista. Fyysisten kanavien sijasta RNC ’’näkee" siirtokanavat.
WCDMA-järjestelmä kuljettaa normaalisti käyttäjädataa dedikoitujen siirtokanavien DCH yli, jotka on koodimuitipleksoitu yhdelle RF-kantoaalloile. 10 HSDPA (High speed downlink packet access) tuo uuden siirtokanavatyypin, suurinopeuksisen jaetun downlink-kanavan (HS-DSCH), joka jakaa useita lii-tyntäkoodeja, lähetystehon ja infrastruktuurin laitteiston käytön useiden käyttäjien kesken.
Kuvio 2 esittää yksinkertaistetun selityksen periaatteesta, jolla yh-15 teinen siirtokanava jaetaan. Kanavat DCH1, DCH2 ja DCH3 edustavat dedikoi-tuja siirtokanavia release 99 WCDMA:n mukaisesti, jolloin kukin dedikoitu kanava on osoitettu yhdelle käyttäjälle tai matkaviestinlaitteelle UE. Varjostetut sarakkeet edustavat kuviossa 2 liikennettä kussakin dedikoidussa kanavassa ajan funktiona. Kuten voidaan nähdä, dedikoidun siirtokanavan DCH liikenne 20 vaihtelee huomattavasti ajan mukana (johtuen purskemaisesta pakettidatasta). Tämän seurauksena kaistanleveyttä haaskataan liikenteettömien (hiljaisten) jaksojen aikana ja radioresurssien käyttö on tehotonta. Toisaalta yhteiset jaetut siirtokanavat HS-DSCH, jotka on esitetty kuvion 2 alaosassa, voivat kuljettaa dedikoitujen kanavien DCH1, DCH2, DCH3 kaiken pakettidatan ja tällöin ra-25 dioverkkoresursseja voidaan käyttää tehokkaasti palvelemaan suurta määrää käyttäjiä, jotka liittyvät purskeiseen dataan. Kun yksi käyttäjä on lähettänyt pakettidatan verkon yli, toinen käyttäjä saa sitten pääsyn resursseihin jne. Toisin sanoen useat käyttäjät voidaan aikamultipleksoida siten, että hiljaisten jaksojen aikana resurssit ovat muiden käyttäjien saatavilla.
30 Kuten yllä todettiin, nykyisin radioverkko-ohjaimen RNC pääsynoh- jaus päästää kaikki HSDPA-kykyiset päätelaitteet yhteiselle jaetulle kanavalle HS-DSCH, koska se on teoriassa spektritehokkaampi. On oletettu, että HSDPA tarjoaa aina paremmat käyttäjäbittinopeudet ja on tämän vuoksi edullinen. Kuitenkin ensimmäisissä HSDPA-toteutuksissa radioresurssit (esim. koo-35 di-ja tehoresurssit), jotka on allokoitu HS-DSCH -kanavaresursseille, ovat kiinteitä, niin että vain osa release 99 WCDMA-resursseista saattaa olla dedikoitu 6 HSDPA:lie. Kuitenkin HSDPA -käyttäjät voivat yhä käyttää release 99 WCDMA -resursseja, kun he toimivat DCH (dedikoitu kanava) -moodissa. Kiinteät HSDPA-resurssit saattavat olla hajotuskoodien osalta suhteessa 5/15 ja lähetystehon osalta jossakin samanlaisessa suhteessa. Näillä oletuksilla 5 HSDPA:ssa saavutettu käyttäjäbittinopeus vaihteiee arvosta, joka on alle 100kbps, arvoon 1500kbps yhdelle käyttäjälle radioetenemisestä riippuen. Kuitenkin jos resurssit jaetaan useiden käyttäjien kesken, bittinopeudet putoavat lineaarisesti. Tämän vuoksi, tällaisilla rajoitetuilla ja kiinteillä HSDPA-resurs-seilla, tästä voi seurata, että kun solussa on useita HSDPA-käyttäjiä, saavutet-10 tu käyttäjäbittinopeus voi pudota hyvin alhaiselle tasolle. Samaan aikaan release 99 resurssit eivät ehkä ole niin ruuhkaisia ja voisivat itse asiassa tarjota paljon paremmat käyttäjäbittinopeudet.
Tämän vuoksi esillä olevan keksinnön periaatteiden mukaisesti ra-dioliityntäverkon resurssiohjain, kuten radioverkko-ohjain RNC WCDMA-ver-15 kossa, on järjestetty ohjaamaan yhteisen jaetun datakanavan kuormitusta solussa siten, että käyttäjä kokee riittävät bittinopeudet sitä kautta, että tarjotaan dedikoituja datakanavaresursseja, jos ne voivat tuottaa paremman suorituskyvyn tietyllä ajanhetkellä.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesti yhteiselle jaetulle da-20 takanavalle asetetaan tavoitebittinopeus. Yllä kuvatussa HSDPA-ympäristössä tätä tavoitebittinopeutta kutsutaan HSDPA-tavoitebittinopeudeksi (HTB). Tavoitebittinopeus HTB voi edustaa pienintä käyttäjäbittinopeutta, joka tulisi saavuttaa HS-DSCH -kanavalla.
Kuvio 3 on vuokaavio, joka havainnollistaa esillä olevan keksinnön 25 mukaisen pääsyn ohjausaigoritmin esimerkkiä. Algoritmi saattaa olla toteutettu missä tahansa radioresurssien ohjausyksikössä, kuten radioverkko-ohjaimessa RNC, radioliityntäverkossa. Ensiksi verkko-operaattori tai muu verkkoa hallinnoiva asettaa HSDPA-tavoitebittinopeuden tietylle jaetulle yhteiselle kanavalle HS-DSCH solussa, vaihe 302. Kun HSDPA-kykyinen käyttäjälaite pyytää pää-30 syä HS-DSCH:lle, RNC tarkistaa voidaanko tälle käyttäjälaitteelle saavuttaa ta-voitebittinopeuden määrittämä minimibittinopeus, jos pääsy HS-DSCH:lle sallitaan, vaihe 304. Vaihtoehtoisesti, tai lisäksi RNC saattaa suorittaa vaiheessa 304 tarkistuksen myös niille käyttäjälaitteille, jotka on jo päästetty HS-DSCHdle. Jos HTB saavutetaan käyttäjälaitteelle HS-DSCH-kanavalia, RNC 35 sallii pääsyn HS-DSCH:lle (esim. muodostaa yhteyden HS-DSCH -kanavalla), tai säilyttää olemassa olevan yhteyden HS-DSCH -kanavalla, vaihe 306. Kui- 7 tenkin jos tavoitebittinopeutta HTB ei saavuteta käyttäjälaitteelle HS-DSCH -kanavalla, RNC tarkistaa voisivatko dedikoidut kanavaresurssit (DCH) tarjota vähintään tämän HTB-tason, vaihe 308, Jos HTB-tasoa ei voida tarjota DCH-resursseiila, algoritmi etenee vaiheeseen 306, Kuitenkin jos HTB-taso voidaan 5 saavuttaa DCH-resursseilla, RNC allokoi sopivat DCH-resurssit käyttäjälaitteelle ja muodostaa tai kytkee yhteyden näillä allokoiduilla DCH-resursseilla, vaihe 310.
Kuviossa 4 havainnollistetussa suoritusmuodossa RNC jaksottaisesti tarkistaa ovatko HSDPA-resurssit (esim. koodit, teho) kasvaneet tasolle, 10 jolla ne voivat tarjota HTB:n HSDPA-kykyiselle käyttäjälaitteelle, joka sillä hetkellä käyttää DCH-resursseja, vaihe 402. Jos tämän tarkistuksen mukaan HTB voidaan saavuttaa HS-DSCH -kanavalla, HSDPA-kykyinen käyttäjälaite allokoidaan (takaisin) HS-DSCH -kanavalle, vaihe 406. Tätä lisäohjausta saatetaan tarvita, jotta vältetään DCH-resurssin ylikuormitus, suositaan HSDPAita 15 käyttäjille, jotka eivät ole tosiaikaisia käyttäjiä, ja suositaan HSDPA:ta sen paremman spektritehokkuuden vuoksi. Tarkistusaikaväli voi olla määritelty esimerkiksi alla kuvatulia parametrilla P1,
Kuviossa 5 havainnollistetussa keksinnön lisäsuoritusmuodossa RNC voi lisäksi tarkistaa onko DCH-radioverkkopalvelu heikentynyt tasolle, jo-20 ka tuottaa käyttäjäbittinopeuden, joka on pienempi kuin HTB, vaihe 502. Jos HTB-tasoa ei saavuteta DCH-kanavalla, kytkentä muutetaan yhteiselle jaetulle kanavalle HS-DSCH, vaihe 506. Tarkistusaikaväli voidaan määrittää esimerkiksi alla kuvatulla parametrilla P1.
Kuvioissa 4 ja 5 esitetyissä suoritusmuodoissa voidaan radioverkko-25 ohjaimessa RNC tarkistaa myös muita tukiparametreja, vaiheet 404 ja 506, jotta väitetään ping-pong -ilmiö dedikoidun kanavan DCH ja yhteisen jaetun kanavan HS-DSCH välillä. Esimerkit näistä parametreista sisältävät kynnysarvo-ajastimet, offsetit ja muut mekanismit, jotka tuovat hystereesiä esillä olevan keksinnön mukaiseen resurssien ohjaukseen, kuten alla taulukossa 1 esitetyt 30 parametrit. Jos tukevia parametreja ei löydy vaiheessa 404 tai 504, vaihetta 406 tai 506 ei suoriteta vaan säilytetään nykyinen kanava-allokointi.
Esillä olevan keksinnön lisäsuoritusmuodossa RNC voi tarkistaa HSDPA-kykyiselle käyttäjälaitteelle, joka sillä hetkellä käyttää DCH-kanavaa, voiko HS-DSCH -radioverkkopalvelu tarjota paremman käyttäjäbittinopeuden 35 kuin DCH. Jos HS-DSCH ei tarjoa parempaa bittinopeutta, yhteys säilyttää DCH-kanavan. Jos HS-DSCH tarjoaa paremman bittinopeuden, yhteys vaihde- 8 taan HS-DSCH -kanavalle. Tarkistusaikaväli voidaan määrittää esimerkiksi alla kuvatulla parametrilla P1.
Keksinnön lisäsuoritusmuodossa RNC voi tarkistaa HSDPA-kykyi-selle käyttäjälaitteelle, joka sillä hetkellä käyttää HS-DSCH -kanavaa, voiko 5 DCH-radioverkkopalvelu tarjota paremman käyttäjäbittinopeuden kuin HS-DSCH. Jos HS-DSCH tarjoaa paremman bittinopeuden, yhteys säilytetään HS-DSCH -kanavalla. Jos DCH tarjoaa paremman bittinopeuden, yhteys vaihdetaan DCH-kanavalle. Tarkistusaikaväli voidaan määrittää esimerkiksi alla selitetyllä parametrilla P1.
10 Keksinnön lisäsuoritusmuodossa RNC voi päättää pyydetyn palve lun tyypin, liikenneluokan tai muun kriteerin perusteella allokoidaanko käyttäjä-laitteelle ’’aina HSDPA-kanavalla” -palvelu, ’’aina DCH-kanavalla” -palvelu tai yhteinen palvelu, joka vuorotellen käyttää sekä HSDPA-kanavaa että DCH -kanavaa, kuten yllä selitettiin.
15 Esimerkki parametrikonfiguraatiosta on esitetty taulukossa 1:
Taulukko 1
Palvelu- Tavoite- p9 Bittinopeus- Bitiinopeus- __tyyppi nopeus P1__** offset__offset_
Tausta HSDP -
Interaktiivinen r
Yhteinen 384 5 s 10 s 5 s 20 10 I Hr™
Interaktiivinen .... . „00 c c
Yhteinen 128 5 s 10 s 5 s 50 10 f i1r=
Interaktiivinen yhleinen ~ ~ ~ ^ » ϊϋ THP=
Streaming Yhteinen 128 5 s 5 s 10 s 10 20
Keskustelu DCH - ....
9
Parametrien selitys: HTB: Radioverkkopalvelun tavoiteltu minimibittinopeus HSDPA-käyttäjätasossa (HS-DSCH -kanava).
P1: Aika, joka täytyy odottaa ennen kuin voidaan aloittaa radiore-5 surssihailinnan (RRM) mittaukset uudelleenallokointia (HSDPA- ja DCH -kanavien välillä) varten.
P2: Aika, jonka parametrin offsetl täytyy olla pätevä ennen kuin muutos HSDPA-kanavalta DCH-kanavalle voidaan tehdä. Tämä tuo hystereesiä allokointiprosessiin.
10 P3: Aika, jonka parametrin offset2 täytyy olla pätevä ennen kuin muutos DCH-kanavalta HSDPA-kanavaile voidaan tehdä. Tämä tuo hystereesiä allokointiprosessiin.
Offsetl: DCH-kanavan estimoidun ylimääräisen käyttäjäbittinopeu-den määrä verrattuna HSDPA-kanavaan, joka määrä täytyy olla saavutettavis-15 sa ennen kuin vaihto HSDPA-kanavalta DCH-kanavalle voidaan tehdä. Tämä tuo hystereesiä allokointiprosessiin.
Offset2: HSDPA-kanavan estimoidun ylimääräisen käyttäjäbittino-peuden määrä verrattuna DCH-kanavaan, joka määrä täytyy olla saavutettavissa ennen kuin vaihto DCH-kanavalta HSDPA-kanavaile voidaan tehdä. Tä-20 mä tuo hystereesiä allokointiprosessiin.
Keksinnön lisäsuoritusmuoto, joka sisältää piirteitä monista yllä olevista suoritusmuodoista ja hyödyntää taulukon 1 parametreja, tullaan nyt selittämään viitaten kuvioon 6.
Vaiheessa 601 HSDPA-kykyinen käyttäjälaite lähettää radioverkko-25 ohjaimelle RNC uuden pääsypyynnön, esim. radioverkkopalvelupyynnön, joka sisältää informaatiota liikenneluokasta (TC), THP:stä (Traffic Handling Priority, liikenteenkäsittelyprioriteetti) ja/tai ARP:ista (Allocation and Retention Priority, allokointi- ja pidätysprioriteetti).
Vaiheessa 602 radioverkko-ohjaimen RNC radioresurssihailinta 30 (RRM) käyttää taulukkoa 1 suorittaakseen allokointiproseduurin pyynnössä vastaanotetun TC:n, THP:n tai ARP:n mukaan.
Palvelut (kuten "tausta” taulukossa 1), joiden operaattori on päättänyt olevan "aina HSDPA-kanavalla”, allokoidaan HSDPA-kanavaile ilman lisätoimenpiteitä (ts. käyttäen perinteisiä allokointimekanismeja) ja allokointipro-35 sessi etenee vaiheeseen 606.
10
Samalla tavoin ’’aina DCH-kanavaila”-palvelut (kuten ’’keskustelu” taulukossa 1) allokoidaan DCH-kanavalle ilman lisätoimenpiteitä ja prosessi etenee vaiheeseen 607.
Palvelut, jotka operaattori on parametrisoinut olemaan saavutetta-5 vissa sekä HSDPA-kanavalla että DCH-kanavaila, etenevät vaiheeseen 603 ja ne käyvät läpi lisäanalyysin, joka käyttää HSDPA-tavoitebittinopeutta (HTB) sekä P1-, P2-ja bittinopeus-offset -parametreja,
Vaiheessa 603 RRM mittaa saavutettavissa olevat resurssit ja vastaavan saavutettavissa olevan bittinopeuden radioverkkopalvelulle RB 10 HSDPA-kanavalla. Jos TC/THP/ARP:n tavoitebittinopeus HTB voidaan saavuttaa, allokoidaan HSDPA-kanava ja prosessi etenee vaiheeseen 606.
Jos tavoitebittinopeutta HTB ei voida saavuttaa vaiheessa 603 tehdyn tarkistuksen mukaan, RRM mittaa voiko DCH tarjota korkeamman bittinopeuden (mitattu HSDPA-bittinopeus + offsetl) vaiheessa 604. Jos voi, DCH al-15 lokoidaan ja prosessi etenee vaiheeseen 607. Jos ei voi, HSDPA allokoidaan ja prosessi etenee vaiheeseen 606. P2-ajastinta ei saateta käyttää tässä alku-allokoinnissa, jotta vältetään RB-muodostuksen viivästyminen.
Jos käyttäjä on HSDPA:ssa vaiheessa 606 sen jälkeen kun allokoinnista on kulunut aika P1, RRM mittaa jatkuvasti samaa analyysia kuin vai-20 heessa 604 mutta käyttää parametria P2 vireillä olevana aikana, joka Hipaisee vaihdon HSDPA-kanavalta DCH-kanavalie.
Jos käyttäjä on DCH-kanavalia vaiheessa 607 sen jälkeen kun allokoinnista on kulunut aika P1, RRM mittaa jatkuvasti voiko HSDPA tarjota korkeamman bittinopeuden (mitattu DCH-bittinopeus + offset2) vaiheessa 605 ja 25 käyttää aikaa P3 vireillä olevana aikana, joka Hipaisee vaihdon DCH-kanavalta HSDPA-kanavalle.
Esillä oleva yksityiskohtainen selitys esittää vain tiettyjä esillä olevan keksinnön esimerkkisuoritusmuotoja. Alan ammattilaiset kuitenkin havaitsevat, että voidaan tehdä monia muutoksia ja muunnelmia ilman että poiketaan oleel-30 lisesti tässä keskustellun ja kuvatun keksinnön hengestä ja suojapiiristä. Täten pitäisi seivästi ymmärtää, että tässä selitetty keksinnön muoto on vain esimerkinomainen eikä sitä ole tarkoitettu millään tavoin rajoittamaan oheisissa patenttivaatimuksissa määritellyn keksinnön suojapiiriä.

Claims (17)

1. Menetelmä kanavaresurssien ohjaamiseksi langattomassa vies-tintäverkossa, jossa on dedikoidut datakanavaresurssit ja ainakin yksi yhteinen jaettu datakanava, tunnettu säitä, että menetelmä käsittää 5 a) asetetaan (302) tavoitebittinopeus mainitulle ainakin yhdelle yh teiselle jaetulle datakanavalle, b) tarkistetaan (304) mainittua ainakin yhtä yhteistä jaettua data-kanavaa käyttämään kykenevän käyttäjän osalta voidaanko ainakin mainittu tavoitebittinopeus tarjota tuolle käyttäjälle mainitulla ainakin yhdellä yhteisellä 10 jaetulla datakanavalla, c) jos ainakin mainittu tavoitebittinopeus voidaan tarjota tuolle käyttäjälle mainitulla ainakin yhdellä yhteisellä jaetulla kanavalla, muodostetaan tai ylläpidetään (306) yhteys mainitulla ainakin yhdellä yhteisellä jaetulla data- kanavalla, 15 d) jos ainakin mainittua tavoitebittinopeutta ei kyetä tarjoamaan tuol le käyttäjälle mainitulla ainakin yhdellä yhteisellä jaetulla datakanavalla, tarkistetaan (310) voidaanko yhteys muodostaa dedikoidulla datakanavalla tai vaihtaa sille.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, joka lisäksi käsittää 20 tarkistetaan (402) jaksollisesti mainittua ainakin yhtä yhteistä jaettua datakanavaa käyttämään kykenevän käyttäjän, joka sillä hetkellä toimii dedikoidulla datakanavalla, osalta onko ainakin mainittu tavoitebittinopeus tullut tuon käyttäjän saavutettavaksi mainitulla ainakin yhdellä yhteisellä jaetulla datakanavalla, ja 25 jos ainakin mainittu tavoitebittinopeus voidaan tarjota tuolle käyttä jälle mainitulla ainakin yhdellä yhteisellä jaetulla datakanavalla, vaihdetaan (406) tuon käyttäjän yhteys mainitulle ainakin yhdelle yhteiselle jaetulle data-kanavalle.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, joka käsittää 30 tarkistetaan (502) jaksollisesti mainittua ainakin yhtä yhteistä jaettua datakanavaa käyttämään kykenevän käyttäjän, joka sillä hetkellä toimii dedikoidulla datakanavalla, osalta onko saavutettu käyttäjäbittinopeus pudonnut tavoitebittinopeuden alle tällä dedikodulla datakanavalla, ja jos saavutettu käyttäjäbittinopeus on pudonnut tavoitebittinopeuden 35 alle dedikoidulla datakanavalla, vaihdetaan (506) tuon käyttäjän yhteys mainitulle ainakin yhdelle yhteiselle jaetulle datakanavalle.
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen menetelmä, joka käsittää vaihdetaan (406, 506) tuon käyttäjän yhteys mainitulle ainakin yhdelle yhteiselle jaetulle datakanavalle vain, jos täytetään (404, 504) ainakin yk- 5 si lisäparametri, niin että tuodaan hystereesiä dedikoidun datakanavan ja yhteisen jaetun datakanavan välillä vaihtamiseen.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, joka käsittää mainittu vaihe d) käsittää yhteydenmuodostamisen tai yhteyden 10 vaihtamisen (607) dedikoidulle datakanavalle vain, jos dedikoidun datakanavan tarjoama bittinopeus on suurempi kuin yhteisen jaetun datakanavan bitti-nopeus lisättynä ensimmäisellä ennalta määrätyllä offset-arvolla (604).
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, joka lisäksi käsittää 15 tarkistetaan (605) jaksoliisesti dedikoiduila datakanavalla kyseisellä hetkellä toimivan käyttäjän osalta, sen jälkeen kun ensimmäinen ennalta määrätty aikajakso (P1) on kulunut allokoinnista, onko yhteisen jaetun datakanavan tarjoama bittinopeus suurempi kuin dedikoidun datakanavan tarjoama bittinopeus lisättynä toisella ennalta määrätyllä offset-arvolla, edullisesti ennalta 20 määrätyn kolmannen aikajakson (P3) ajan, jos tarkistus on positiivinen, vaihdetaan (606) tuon käyttäjän yhteys mainitulle ainakin yhdelle yhteiselle jaetulle datakanavalle, jos tarkistus on negatiivinen, säilytetään (607) tuon käyttäjän yhteys dedikoiduila datakanavalla.
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, joka lisäksi käsittää, tarkistetaan (604) jaksoliisesti yhteisellä jaetulla datakanavalla kyseisellä hetkellä toimivan käyttäjän osalta, sen jälkeen kun ennalta määrätty aikajakso (P1) on kulunut allokoinnista, onko dedikoidun datakanavan tarjoa-30 ma bittinopeus suurempi kuin yhteisen jaetun datakanavan tarjoama bittinopeus lisättynä ensimmäisellä ennalta määrätyllä offset-arvolla, edullisesti ennalta määrätyn toisen aikajakson (P2) ajan, jos tarkistus on positiivinen, vaihdetaan (607) tuon käyttäjän yhteys mainitulle dedikoidulle datakanavalle, 35 jos tarkistus on negatiivinen, säilytetään (606) tuon käyttäjän yhteys yhteisellä jaetulia datakanavalla.
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, joka lisäksi käsittää sovelletaan (603) tavoitebittinopeutta kanavaresurssien ohjaamiseen vain ennalta määrättyjä verkkopalveluja varten ja ohjataan (602) loppuja 5 verkkopalveluja selektiivisesti käyttämään joko yhteistä jaettua datakanavaa tai dedikoitua datakanavaa.
9. Langaton liityntäverkko, joka käsittää dedikoidut datakanavare-surssit ja ainakin yhden yhteisen jaetun datakanavan, tunnettu siitä, että verkko käsittää 10 välineet (302) tavoitebittinopeuden asettamiseksi mainitulle ainakin yhdelle yhteiselle jaetulle datakanavalle, välineet (304) sen tarkistamiseksi voidaanko ainakin mainittu tavoi-tebittinopeus tarjota mainitulla ainakin yhdellä yhteisellä jaetulla datakanavalla käyttäjälaitteelle, joka kykenee käyttämään mainittua ainakin yhtä yhteistä jaet- 15 tua datakanavaa, välineet (306) yhteyden muodostamiseksi tai säilyttämiseksi mainitulla ainakin yhdellä yhteisellä jaetulla datakanavalla, jos ainakin mainittu tavoi-tebittinopeus voidaan tarjota tuolle käyttäjälle mainitulla ainakin yhdellä yhteisellä jaetulla datakanavalla, ja 20 välineet (310) yhteyden muodostamiseksi tai yhteyden vaihtamisek si dedikoidulle datakanavalle, jos vähintään mainittua tavoitebittinopeutta ei voida tarjota tuolle käyttäjälle mainitulla ainakin yhdellä yhteisellä jaetulla data-kanavalla ja mainittu dedikoitu datakanava tuottaa asianmukaisen bittinopeu- den.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen langaton liityntäverkko, joka li säksi käsittää välineet (402), joilla tarkistetaan onko ainakin mainittu tavoitebittino-peus tullut tuon käyttäjän saataville mainitulla ainakin yhdellä yhteisellä jaetulla datakanavalla, kun käyttäjä kykenee käyttämään mainittua ainakin yhtä yhteis- 30 tä jaettua datakanavaa mutta toimii sillä hetkellä dedikoidulla datakanavalla, ja välineet (406) tuon käyttäjän yhteyden vaihtamiseksi mainitulle ainakin yhdelle yhteiselle jaetulle datakanavalle, jos ainakin mainittu tavoitebitti-nopeus voidaan tarjota tuolle käyttäjälle mainitulla ainakin yhdellä yhteisellä jaetulla datakanavalla.
11. Patenttivaatimuksen 9 tai 10 mukainen langaton liityntäverkko, joka lisäksi käsittää välineet (502), joilla jaksollisesti tarkistetaan onko saavutettu käyttä-jäbittinopeus pudonnut tavoitebittinopeuden alle dedikoidulia datakanavalla, kun käyttäjä kykenee käyttämään mainittua ainakin yhtä yhteistä jaettua data-kanavaa, mutta toimii sillä hetkellä dedikoidulia datakanavalla, ja 5 välineet (506) tuon käyttäjän yhteyden vaihtamiseksi mainitulle ai nakin yhdelle yhteiselle jaetulle datakanavalle, jos saavutettu käyttäjäbittino-peus on pudonnut tavoitebittinopeuden alle dedikoidulia datakanavalla.
12. Patenttivaatimuksen 9 tai 10 mukainen langaton lähiverkko, joka lisäksi käsittää 10 välineet (406, 506) tuon käyttäjän yhteyden vaihtamiseksi mainit tuun ainakin yhteen yhteiseen jaettuun datakanavaan vain, jos ainakin yksi lisäparametri täytetään (404, 504), niin että tuodaan hystereesiä dedikoidun datakanavan ja yhteisen jaetun datakanavan väliseen vaihtoon.
13. Jonkin patenttivaatimuksista 9-12 mukainen langaton liityntä-15 verkko, joka käsittää välineet (607) yhteyden muodostamiseksi dedikoidussa datakanavassa tai yhteyden vaihtamiseksi dedikoidulie datakanavalle vain, jos dedikoidun datakanavan tarjoama bittinopeus on suurempi kuin yhteisen jaetun datakanavan tarjoama bittinopeus lisättynä ensimmäisellä ennalta määrätyllä off-20 setillä (604).
14. Jonkin patenttivaatimuksista 9-13 mukainen langaton liityntäverkko, joka käsittää välineet (605), jotka vasteena dedikoidulia datakanavalla sillä hetkellä toimivalle käyttäjälle, sen jälkeen kun ensimmäinen ennalta määrätty ai-25 kajakso (P1) on kulunut allokoinnista, jaksollisesti tarkistavat onko yhteisen jaetun datakanavan tarjoama bittinopeus suurempi kuin dedikoidun datakanavan tarjoama bittinopeus lisättynä toisella ennalta määrätyllä offsetilla, edullisesti ennalta määrätyn kolmannen aikajakson (P3) ajan, välineet (606), jotka vasteena tämän tarkistuksen positiiviselle tulok-30 selle muuttavat tämän käyttäjän yhteyden mainitulle ainakin yhdelle jaetulle datakanavalle, välineet (607), jotka vasteena tämän tarkistuksen negatiiviselle tulokselle säilyttävät tämän käyttäjän yhteyden dedikoidulia datakanavalla.
15. Jonkin patenttivaatimuksen 9-14 mukainen langaton liityntä-35 verkko, joka käsittää välineet (604), jotka vasteena yhteisellä jaetulla datakanavalla sillä hetkellä toimivalle käyttäjälle, sen jälkeen kun ennalta määrätty aikajakso (P1) on kulunut allokoinnista, jaksollisesti tarkistavat onko dedikoidun datakanavan tarjoama bittinopeus suurempi kuin yhteisen jaetun datakanavan tarjoama bit-5 tinopeus lisättynä ensimmäisellä ennalta määrätyllä offsetilla, edullisesti ennalta määrätyn toisen aikajakson (P2) ajan, välineet (607), jotka vasteena tämän tarkistuksen positiiviselle tulokselle muuttavat tämän käyttäjän yhteyden mainitulle dedikoidulle datakanavalle, 10 välineet (606), jotka vastauksena tämän tarkistuksen negatiiviselle tulokselle säilyttävät tämän käyttäjän yhteyden yhteisellä jaetulla datakanavalla.
16. Jonkin patenttivaatimuksen 9-15 mukainen langaton liityntäverkko, joka käsittää 15 välineet (603, 607) tavoitebittänopeuden soveltamiseksi kontrolloi maan kanavaresursseja vain ennalta määrätyille verkkopalveluille ja ohjaamaan muita verkkopalveluita selektiivisesti käyttämään joko yhteistä jaettua datakanavaa tai dedikoitua datakanavaa.
17. Resurssiohjain (RNC) langatonta liityntäverkkoa varten, joka kä-20 sittää dedikoituja datakanavaresursseja ja ainakin yhden yhteisen jaetun data- kanavan, tunnettu siitä, että ohjain käsittää välineet (302) tavoitebittinopeuden asettamiseksi mainitulle ainakin yhdelle yhteiselle jaetulle datakanavalle, välineet (304), joilla tarkistetaan voidaanko ainakin mainittu tavoite-25 bittinopeus tarjota mainitulla ainakin yhdellä yhteisellä jaetulla datakanavalla käyttäjälaitteistoille, jotka kykenevät käyttämään mainittua ainakin yhtä yhteistä jaettua datakanavaa, välineet (306), joilla muodostetaan tai säilytetään yhteys mainitulla ainakin yhdellä yhteisellä jaetulla datakanavalla, jos ainakin mainittu tavoitebit-30 tinopeus voidaan tarjota tälle käyttäjälle mainitulla ainakin yhdellä yhteisellä jaetulla datakanavalla, ja välineet (310), joilla muodostetaan yhteys tai vaihdetaan yhteys dedikoidulle datakanavalle, jos ainakaan mainittua tavoitebittinopeutta ei voida tarjota tälle käyttäjälle mainitulla ainakin yhdellä yhteisellä jaetulla datakanaval-35 la, ja mainittu dedikoitu datakanava tuottaa asianmukaisen bittinopeuden.
FI20065100A 2005-12-30 2006-02-10 Resurssien ohjaus langattomassa viestintäjärjestelmässä FI120283B (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20065100A FI120283B (fi) 2006-02-10 2006-02-10 Resurssien ohjaus langattomassa viestintäjärjestelmässä
PCT/FI2006/050592 WO2007077300A1 (en) 2005-12-30 2006-12-29 Resource control in a wireless communication network
EP06830965A EP1969885A4 (en) 2005-12-30 2006-12-29 RESOURCE CONTROL IN A WIRELESS COMMUNICATION NETWORK
US12/087,222 US20090046666A1 (en) 2005-12-30 2006-12-29 Resource Control in a Wireless Communication Network
NO20083082A NO20083082L (no) 2005-12-30 2008-07-09 Ressurskontroll i et tradlost kommunikasjonsnettverk

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20065100 2006-02-10
FI20065100A FI120283B (fi) 2006-02-10 2006-02-10 Resurssien ohjaus langattomassa viestintäjärjestelmässä

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20065100A0 FI20065100A0 (fi) 2006-02-10
FI120283B true FI120283B (fi) 2009-08-31

Family

ID=35953699

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20065100A FI120283B (fi) 2005-12-30 2006-02-10 Resurssien ohjaus langattomassa viestintäjärjestelmässä

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI120283B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20065100A0 (fi) 2006-02-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR101617219B1 (ko) 프랙셔널 대역폭 시스템들에 대한 파라미터 스케일링
CN100401796C (zh) 基站节点资源分配方法
US8681708B2 (en) Method for allocating control channels, method for transmitting packet data and RNC for multi-carrier HSDPA
RU2417524C2 (ru) Способ передачи запроса диспетчеризации в системе мобильной связи и терминальное устройство для этого
KR100911304B1 (ko) 무선통신 시스템에서 우선순위를 갖는 무선베어러의 데이터전송 방법
US8724448B2 (en) Enhanced physical downlink shared channel coverage
DK1847142T3 (en) APPARATUS AND PROCEDURE FOR DYNAMIC ALLOCATION OF ORTHOGONAL CODES IN ETHRADIO-COMMUNICATION SYSTEM
KR100967224B1 (ko) 다중 캐리어 hsdpa에 대해 다운링크 트래픽 채널 리소스를 할당하는 방법 및 데이터 전송 방법
BRPI0608894A2 (pt) controle de acesso ao meio de link reverso, de multiportadora, de multifluxo para um sistema de comunicação
RU2392755C2 (ru) Способ выделения ресурсов, система связи, сетевой элемент, модуль и дистрибутивный носитель компьютерной программы
KR100884326B1 (ko) 이동 통신 시스템, 이동국 및 무선 기지국
KR101109507B1 (ko) 1x 에볼루션 데이터 전용(1XEV-DO) 통신 네트워크에서 QUICKCONFIG 메시지 구성 방법 및 추가 호 셋업 레이턴스의 유발없이 1XEV-DO 네트워크에서 호 및 핸드오프 실패율을 감소시키는 방법
US8942185B2 (en) Quality of service management in a mobile communication system
GB2477537A (en) Femto cell access point, communication system and method therefor
US20090046666A1 (en) Resource Control in a Wireless Communication Network
CN101111039A (zh) 用于高速下行分组接入系统中的业务量测量控制方法
FI120283B (fi) Resurssien ohjaus langattomassa viestintäjärjestelmässä
CN102271410B (zh) 给ue提供差异化服务的方法和装置
US20080220789A1 (en) Method and Related Apparatus for Enhancing Resource Utility Rate in a Wireless Communications System
CN101026574A (zh) 无线通信系统、固定台设备及信号发送方法
WO2010095576A1 (ja) 無線通信システム、無線基地局及び無線通信方法
EP2161958B1 (en) Method for voice channel type assignment in UTRAN networks
Abuhaija et al. LTE capacity and service continuity in multi radio environment
US20240098772A1 (en) Uplink Latency Enhancements
KR20080089766A (ko) 이동통신 시스템에서 업링크 서비스 제어방법 및 장치

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 120283

Country of ref document: FI