FI120167B - Menetelmä soittimen valmistamiseksi ja soitin - Google Patents

Menetelmä soittimen valmistamiseksi ja soitin Download PDF

Info

Publication number
FI120167B
FI120167B FI20080195A FI20080195A FI120167B FI 120167 B FI120167 B FI 120167B FI 20080195 A FI20080195 A FI 20080195A FI 20080195 A FI20080195 A FI 20080195A FI 120167 B FI120167 B FI 120167B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
player
fibers
natural
parts
materials
Prior art date
Application number
FI20080195A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20080195A0 (fi
Inventor
Markku Nikkilae
Antti Vilenius
Original Assignee
Flaxwood Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Flaxwood Oy filed Critical Flaxwood Oy
Priority to FI20080195A priority Critical patent/FI120167B/fi
Publication of FI20080195A0 publication Critical patent/FI20080195A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI120167B publication Critical patent/FI120167B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B29WORKING OF PLASTICS; WORKING OF SUBSTANCES IN A PLASTIC STATE IN GENERAL
    • B29CSHAPING OR JOINING OF PLASTICS; SHAPING OF MATERIAL IN A PLASTIC STATE, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; AFTER-TREATMENT OF THE SHAPED PRODUCTS, e.g. REPAIRING
    • B29C70/00Shaping composites, i.e. plastics material comprising reinforcements, fillers or preformed parts, e.g. inserts
    • B29C70/04Shaping composites, i.e. plastics material comprising reinforcements, fillers or preformed parts, e.g. inserts comprising reinforcements only, e.g. self-reinforcing plastics
    • B29C70/26Non-fibrous reinforcements only
    • GPHYSICS
    • G10MUSICAL INSTRUMENTS; ACOUSTICS
    • G10DSTRINGED MUSICAL INSTRUMENTS; WIND MUSICAL INSTRUMENTS; ACCORDIONS OR CONCERTINAS; PERCUSSION MUSICAL INSTRUMENTS; AEOLIAN HARPS; SINGING-FLAME MUSICAL INSTRUMENTS; MUSICAL INSTRUMENTS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • G10D13/00Percussion musical instruments; Details or accessories therefor
    • G10D13/10Details of, or accessories for, percussion musical instruments
    • G10D13/24Material for manufacturing percussion musical instruments; Treatment of the material
    • GPHYSICS
    • G10MUSICAL INSTRUMENTS; ACOUSTICS
    • G10DSTRINGED MUSICAL INSTRUMENTS; WIND MUSICAL INSTRUMENTS; ACCORDIONS OR CONCERTINAS; PERCUSSION MUSICAL INSTRUMENTS; AEOLIAN HARPS; SINGING-FLAME MUSICAL INSTRUMENTS; MUSICAL INSTRUMENTS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • G10D3/00Details of, or accessories for, stringed musical instruments, e.g. slide-bars
    • G10D3/22Material for manufacturing stringed musical instruments; Treatment of the material
    • GPHYSICS
    • G10MUSICAL INSTRUMENTS; ACOUSTICS
    • G10DSTRINGED MUSICAL INSTRUMENTS; WIND MUSICAL INSTRUMENTS; ACCORDIONS OR CONCERTINAS; PERCUSSION MUSICAL INSTRUMENTS; AEOLIAN HARPS; SINGING-FLAME MUSICAL INSTRUMENTS; MUSICAL INSTRUMENTS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • G10D9/00Details of, or accessories for, wind musical instruments
    • G10D9/08Material for manufacturing wind musical instruments; Treatment of the material

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Acoustics & Sound (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Composite Materials (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)

Description

MENETELMÄ SOITTIMEN VALMISTAMISEKSI JA SOITIN
Keksinnön kohteena on menetelmä soittimen valmistamiseksi, jossa menetelmässä soitin muodostetaan yhdestä tai useammasta osasta ja joista osista ainakin osa valmistetaan muovimateriaaliseoksesta, joka sisältää termoplastista muovia. Keksinnön 5 kohteena on myös soitin, joka soitin on muodostettu yhdestä tai useammasta osasta ja joista osista ainakin osa on valmistettu muovimateriaaliseoksesta, jossa on termoplastista muovia.
Perinteisesti erilaisten puhallinsoittimien ja kitaroiden rungon muodostavat osat valmistetaan pääosin puusta. Puu on erinomainen materiaali ääniteknisesti ajatellen, 10 koska puu on painoonsa nähden erittäin jäykkää materiaalia ja sen värähtely ominaisuudet miellyttävät yleisesti ihmiskorvaa. Soinnin pituus on sopivan lyhyt, koska puu vaimentaa värähtelyjä sopivasti.
Puun ongelmia ovat sen työläs ja suhteellisen hidas työstettävyys valmiilta soitti-melta vaadittavan muototarkkuuden ja viimeistelyasteen (esim. haluttu pinnankar-15 heus) saavuttamiseksi. Lisäksi puussa olevien huokosten, syyrakenteen mahdollisten pihkataskujen ja muiden pintaan näkymättömien epätasaisuuksien haitalliset vaikutukset paljastuvat usein vasta valmista soitinta testattaessa. Epäedullisimmassa tilanteessa huomataan, että soittimen valmistukseen käytetty suuri työmäärä on mennyt hukkaan ja soitin joudutaan hylkäämään huonon sointinsa takia.
20 Käytössä puulla on myös hyvin kiusallisia ongelmia ilman kosteudesta aiheutuvasta turpoamisesta ja kutistumisesta (nk. kosteuselämisestä) johtuen. Kosteudesta aiheutuvat muutokset aiheuttavat ongelmia myös soittimeen viimeistelyssä, sillä puuhun joudutaan kiinnittämään ilman kosteuden vaikutuksesta muuttumattomia osia, esim. metallista valmistettuja nauhoja, virityskoneistoja jne. Edelleen puun ongelmana on 25 mm. se, että monet soittimien materiaaliksi hyvin sopivat puulajit ovat nykyään uhanalaisia. Esimerkiksi eebenpuu ja Brasilian ruusupuu ovat monissa maissa suojeltuja.
Puusoittimen ongelmia on yritetty välttää hyödyntämällä erilaisia muovi- ja kompo-siittivalmistustekniikoita. Soittimia ja niiden osia on valmistettu erilaisista muoveis-30 ta kuten esim. akryylista (PMMA) ja muista amorfisista muovilaaduista. Lisäksi tunnetaan menetelmä, jossa muovimateriaalina toimivaan termoplastiseen muoviin sekoitetaan luonnonkuituja, jolloin vältetään ainakin osa puusoittimiin liittyvistä epäkohdista. Tällainen menetelmä on tuotannon kannalta erinomainen, sillä näin 2 runko-osasta saadaan erittäin tasalaatuinen ja se saadaan suoraan lopulliseen muotoonsa ilman erillisiä viimeistelyvaiheita.
Termoplastisesta muovista ja luonnonkuidusta valmistettujen soittimien tai niiden osien paksuus on suhteellisen suuri ja menetelmä soveltuu erittäin hyvin suhteelli-5 sen paksujen soittimien tai niiden osien valmistamiseen, mutta sitä ei voida käyttää ohuiden rakenteiden valmistamiseen. Lisäksi menetelmä ja valmistaminen kestää suhteellisen kauan.
Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada menetelmä soittimen tai sen osien valmistamiseksi, jolla poistetaan edellä mainittuja nykyisin tunnettuihin soittimien valio mistusmenetelmiin ja niillä valmistettuihin soittimiin liittyviä ongelmia. Erityisesti keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin menetelmä, jolla voidaan valmistaa myös suhteellisen ohuita soittimia tai niiden osia tehokkaasti. Lisäksi keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin soitin, jolla on hyvät resonanssiominaisuudet.
Keksinnön tarkoitus saavutetaan menetelmällä soittimen valmistamiseksi ja soitti-15 mella, joille on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksissa. Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, että muovimateriaaliseokseen sekoitetaan liuskeisia tai kiteisiä luonnonmateriaaleja. Näitä sekoitetaan muovimateriaaliin riittävä määrä materiaaliseoksen lujuuden lisäämiseksi. Näin saadaan aikaan osia, jotka ovat aikaisempaa ohuempia. Esim. rumpuihin saadaan aikaisempaa 20 ohuempia runkoja. Tällä tavalla voidaan vaikuttaa rungon resonanssiin ja sitä kautta äänen väriin ja sustainiin. Lisäksi valmistus nopeutuu ja valmistusprosessi saadaan aikaisempaa teollisemmaksi ja edullisemmaksi sarjatuotannossa. Etuna on myös se, että mahdollistetaan muiden mekaanisten osien integrointi samasta materiaalista.
Keksinnön edullisessa lisäsovelluksessa liuskeisena tai kiteisenä luonnonmateriaali-25 na käytetään kivimateriaaleja. Nämä työstetään tarkoitukseen soveltuvalla tavalla haluttuun kokoon ja kivimateriaalista riippuen joko liuskeisiksi tai kidemäisiksi osiksi.
Keksinnön seuraavassa edullisessa lisäsovelluksessa kivimateriaaleina käytetään 30 edullisesti vuolukiveä, talkkikiveä, kalkkikiveä ja/tai graniittia. Kolme ensiksi mainittua ovat helposti työstettävissä esim. jauhamalla ja graniitista saadaan kovaa kivimateriaalia. Myös muita tarkoitukseen soveltuvia kivimateriaaleja voidaan käyttää menetelmässä. Menetelmässä voidaan käyttää yhtä, kahta tai useampaa kivimateriaalia.
3
Keksinnön edullisessa sovelluksessa materiaaliseokseen sekoitetaan luonnonkuituja. Tällainen muovi/kivimateriaali/luonnonkuitu-seoksella saadaan soittimeen tai sen osaan lisää hyvissä ominaisuuksia. Kivimateriaalilla saadaan riittävä jäykkyys ja lujuus ja luonnonkuidulla saadaan mm. säädetyksi ääniteknisiä ominaisuuksia.
5
Keksinnön seuraavassa edullisessa lisäsovelluksessa luonnonkuituina käytetään sel-lukuituja, hamppukuituja, pellavakuituja ja/tai sisalkuituja. Myös muita tarkoitukseen soveltuvia luonnonkuituja voidaan käyttää menetelmässä. Menetelmässä voidaan käyttää yhtä, kahta tai useampaa luonnonkuitua.
10
Keksinnön mukaiselle soittimelle on tunnusomaista se, että soitin tai sen osat on valmistettu termoplastisesta muovista, johon on sekoitettu liuskeisia tai kiteisiä luonnonmineraalej a.
15 Valmistusmenetelmänä käytetään menetelmää, joka soveltuu termoplastisten muovien työstöön ja osien valmistukseen termoplastisesta materiaalista. Tällaisia menetelmiä ovat mm. ruiskuvalu, rotaatiovalu ja ekstruusio ahtopuristus. Ruiskuvalamal-la tapahtuva valmistaminen lisää myös valmistajan vapautta muotoilla soitin tai sen osa haluamallaan tavalla ilman valmistuskustannusten merkittävää kasvamista.
20 Kivimateriaalin edullinen koko on noin 0,001 - 0,05 mm. Kivimateriaalin määrä painoprosenteissa vaihtelee eri sovelluksissa ja se voi olla esim. noin 20-60 painoprosenttia seoksen painosta.
Kun luonnonkuituja käytetään on niiden edullinen koko noin 0,003 - 50 mm. Luonnonkuitujen määrä painoprosenteissa vaihtelee eri sovelluksissa ja se voi olla noin 25 20-80 painoprosenttia seoksen painosta.
Soittimen materiaaliseoksessa on edullisesti noin 40-80 painoprosenttia muovimateriaalia ja 20-60 painoprosenttia kivimateriaaleja. Toisessa sovelluksessa soittimen materiaaliseoksessa on edullisesti 20-80 painoprosenttia muovimateriaalia ja vastaavasti kivimateriaalit ja luonnonkuidut yhdessä muodostavat lopun materiaalin.
30 Sopivia luonnonkuituja ovat esim. pellava, hamppu, siisal, puupohjaiset selluloosat, selluloosapohjaiset muuntokuidut (viskoosi). Sidosaineena toimivaa termoplastista muovia on eri sovelluksissa 20 - 80 painoprosenttia. Kivimateriaali ja luonnonkuidut sekoitetaan sidosaineeseen sen ollessa sulaa materiaalin valmistusvaiheessa. Termoplastiseen muovimateriaalin seostetut luonnonkuidut ovat edullisesti melko 35 lyhyitä (esim. n. 1-3 mm pituisia) luonnonkuitujen palasia. Edullisin luonnonkuitu- 4 jen pituus voi kuitenkin vaihdella soittimesta ja sidosaineena olevasta termoplastisesta muovista riippuen.
Sidosaineena eli matriisina käytetään erilaisia termoplastisia muoveja, kuten esim. polystyreeniä, muunnettuja polyolefiinejä (COC), akryylia tai puhtaita polyole-5 fiinejä (PP). Tehtyjen kokeiden perusteella soittimien osien sidosaineeksi sopivia termoplastisia muoveja ovat ainakin poly styreeni, polylaktidi, selluloosa-asetaatti, selluloosapropionaatti, syklopropeeni, metalloseenipolypropeeni tai me-talloseenipolyolefiini.
Oleellista soittimen valmistukseen käytettävissä muovimateriaaliseoksissa on se, et-10 tä siinä olevat luonnonkuidut ovat pehmeitä ja vetolujia ja että sidosaineena käytettävän termoplastisen muovin valulämpötila on mieluummin alle 240°C, jolloin luonnonkuidut eivät palaja säilyttävät hyvin ominaisuutensa.
Keksintöä ei rajata esitettyihin edullisiin sovelluksiin, vaan se voi vaihdella patenttivaatimusten muodostaman keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.

Claims (10)

1. Menetelmä soittimen valmistamiseksi, jossa menetelmässä soitin muodostetaan yhdestä tai useammasta osasta (1, 2) ja joista osista ainakin osa valmistetaan muo- 5 vimateriaaliseoksesta, joka sisältää termoplastista muovia, tunnettu siitä, että muovimateriaaliseokseen sekoitetaan liuskeisia tai kiteisiä luonnonmateriaaleja.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että materi-aaliseokseen sekoitetaan luonnonkuituja. 10
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liuskei-sena tai kiteisenä luonnonmateriaalina käytetään kivimateriaaleja.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kivima- 15 teriaaleina käytetään vuolukiveä, talkkikiveä, kalkkikiveä ja/tai graniittia.
5. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että luonnonkuituina käytetään sellukuituja, hamppukuituja, pellavakuituja ja/tai sisalkuituja.
6. Soitin, joka soitin on muodostettu yhdestä tai useammasta osasta ja joista osista ainakin osa on valmistettu muovimateriaaliseoksesta, jossa on termoplastista muovia, tunnettu siitä, että soitin tai sen osat on valmistettu termoplastisesta muovista, johon on sekoitettu liuskeisia tai kiteisiä luonnonmineraaleja.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen soitin, tunnettu siitä, että materiaa- liseokseen on sekoitettu luonnonkuituja.
8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen soitin, tunnettu siitä, että liuskeisena tai kiteisenä luonnonmateriaalina on kivimateriaaleja. 30
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen soitin, tunnettu siitä, että kivimateriaaleina on vuolukiveä, talkkikiveä, kalkkikiveä ja/tai graniittia.
10. Patenttivaatimuksen 6 mukainen soitin, tunnettu siitä, että luonnonkui-3 5 tuina on sellukuituj a, hamppukuituj a, pellavakuituj a j a/tai sisalkuituj a.
FI20080195A 2008-03-10 2008-03-10 Menetelmä soittimen valmistamiseksi ja soitin FI120167B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20080195A FI120167B (fi) 2008-03-10 2008-03-10 Menetelmä soittimen valmistamiseksi ja soitin

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20080195 2008-03-10
FI20080195A FI120167B (fi) 2008-03-10 2008-03-10 Menetelmä soittimen valmistamiseksi ja soitin

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20080195A0 FI20080195A0 (fi) 2008-03-10
FI120167B true FI120167B (fi) 2009-07-15

Family

ID=39269433

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20080195A FI120167B (fi) 2008-03-10 2008-03-10 Menetelmä soittimen valmistamiseksi ja soitin

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI120167B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20080195A0 (fi) 2008-03-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
del Río-Merino et al. A review of the research about gypsum mortars with waste aggregates
US7214866B2 (en) Method for manufacturing musical instrument and a musical instrument
US10984764B2 (en) Guitar and manufacturing method thereof
Lisboa et al. Lignocellulosic materials for production of cement composites: Valorization of the alkali treated soybean pod and eucalyptus wood particles to obtain higher value-added products
FI120167B (fi) Menetelmä soittimen valmistamiseksi ja soitin
WO2007000516A3 (fr) Procede de fabrication d'une piece composite a partir de granules haute densite de verre
DK1778458T3 (da) Fremgangsmåde til fremstilling af et fiberkompositmateriale til fremstilling af fiberkompositkomponenter
Messas et al. Experimental investigation on the mechanical behavior of concrete reinforced with Alfa plant fibers
CN111406089A (zh) 用于制造复合产品的改进工艺
US8835537B2 (en) Natural fibre based composite material
CN111201564B (zh) 簧片
Chen et al. EVALUATION AND APPLICATION OF THE INVASIVE WEED MIKANIA MICRANTHA AS AN ALTERNATIVE REINFORCEMENT IN RECYCLED HIGH DENSITY POLYETHYLENE.
EP3134894B1 (en) An acoustic product composed of composite material
Kufel et al. Composites based on polypropylene modified with natural fillers to increase stiffness
Hachem et al. Enhancing Concrete Properties with Agave Americana Fiber Reinforcement
US20110263353A1 (en) Golf tee and improved manufacturing method for same
Basboga et al. Determination of selected properties of PP based composites filled eggplant (Solanum melongena) stalks.
DE202010015343U1 (de) Formhohlkörper für ein Holzblasinstrument aus einem Kompositwerkstoff, insbesondere ein Mundstück für eine Klarinette
KALLAKAS The Influence of Birch (Betula pendula) False Heartwood on the Mechanical Properties of Wood‐Plastic Composites
Habibi et al. The effect of wood species on particleboard properties
KR100870597B1 (ko) 폴리락트산 바이오복합재료 제조방법 및 이에 의한폴리락트산 바이오복합재료
Zakaria et al. The Physical and Mechanical Properties of Oil Palm Empty Fruit Bunch Fibre (OPEFB) Based on Various Fibre-Cement Ratios
KR100419181B1 (ko) 폴리우레탄 포움재 본체부를 구비한 전기기타 또는 피아노
Gupta A study on mechanical behavior of bamboo fiber based polymer composites
JPH01122943A (ja) ポリプロピレンフイルム繊維強化セメント成形物

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 120167

Country of ref document: FI

PC Transfer of assignment of patent

Owner name: ALL-PLAST OY