FI117583B - Raportointijärjestelmä - Google Patents

Raportointijärjestelmä Download PDF

Info

Publication number
FI117583B
FI117583B FI20030895A FI20030895A FI117583B FI 117583 B FI117583 B FI 117583B FI 20030895 A FI20030895 A FI 20030895A FI 20030895 A FI20030895 A FI 20030895A FI 117583 B FI117583 B FI 117583B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
reporting system
network
interface
called
communication
Prior art date
Application number
FI20030895A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20030895A0 (fi
FI20030895A (fi
Inventor
Jarkko Nivakoski
Original Assignee
Elisa Oyj
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Elisa Oyj filed Critical Elisa Oyj
Priority to FI20030895A priority Critical patent/FI117583B/fi
Publication of FI20030895A0 publication Critical patent/FI20030895A0/fi
Publication of FI20030895A publication Critical patent/FI20030895A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI117583B publication Critical patent/FI117583B/fi

Links

Landscapes

  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)

Description

' 117583 f
Raportointijärjestelmä - Rapporteringssystem
Keksintö liittyy matkapuhelinviestmtään. Tarkemmin esillä olevan keksinnön kohteena on A
5 raportointijärjestelmä PLMN-verkossa (PLMN, Public Land Mobile Network), on verkkoelementteinä tukiasemajärjestelmän kautta PLMN-verkkoon liittyvien liittymien välisen tietoliikenteen ja tiedonsiirron mahdollistamiseksi toistensa kanssa tiedonsiirtoyhteyksillä verkotetut: • ainakin yksi matkapuhelinkeskus, 10 · ainakin yksi HLR-rekisteri (HLR, Home Location Register), ja • ainakin yksi VLR-rekisteri (VLR, Visitor Location Register), joka voi olla itsenäinen tai integroitu matkapuhelinkeskukseen integroidun VLR-matkapuhelinkeskuksen aikaansaamiseksi, ja • laskutusjärjestelmä, joka on tiedonsiirtoyhteydessä välitysjärjestelmän yli 15 PLMN-verkkoon, joka esikäsittelee laskutuksen perustana olevia laskutustikettejä, ja kerää kutsuvien ja kutsuttujen liittymien välille koskevat laskutustiketit esikäsittelyn jälkeen PLMN-verkosta erä-tai vuoajona,muodostettuja viestintäyhteyksiä, joka raportointijärjestelmä on erillinen järjestelmä, joka kuuluu tai on tiedonsiirtoyhteydessä PLMN-verkon matkapuhelinkeskukseen, ja joka raportointijärjestelmä ei ole PLMN-verkon 20 laskutusjärjestelmä.
• · • · * • · · • · » · .*·*· Tässä hakemuksessa tarkoitetaan tietoliikenne-ja/tai tiedonsiirtoverkolla tietoliikenne- järjestelmien ja osajärjestelmien, sekä verkkopalveluihin ja viestien välitykseen tarvittavien • · .*··. laitteiden, kuten keskusten, rekisterien ja osajärjestelmien, ja niiden välisten yhteyksien • · • · · 25 ; muodostamaa analogista ja/tai digitaalista tietoliikenne-ja/tai tiedonsrirtokokonaisuutta, jossa • · φ · ,···. mm. keskuksia, solmuja, palvelimia, rekistereitä ja osajärjestelmiä, kuten laskutusjärjestelmät ja verkonhallinta-ja~estel mat, joka on verkotettu televerkoksi erilaisten tiedonsiirto-ja signalointi- . yhteyksien sekä signalointi-, kuten esim. SIP-ja SS7-, ja UP-protokollien (UP, User Part) sekä • · · AP-protokollien (AP, Application Part) avulla.
V 3« t · :.· · Tietoliikenne- ja/tai tiedonsiirtoverkko, johon alussa mainittu raportointijärjestelmä on sovitettu * * * ·...· on edullisesti langaton televerkko edullisesti PLMN-verkko, joka voi olla myös suljetussa j .·. käytössä.
• · * · * • · 35 Jatkossa tietoliikenne-ja tiedonsiirtoverkkoihin viitataan yksinkertaisuuden vuoksi yleisesti 2 117583 määritteellä PLMN-verkko, johon päätelaitteet liittyvät langattoman liityntärajapinnan yli.
Järjestyksen vuoksi todetaan, että tässä hakemuksessa määritteellä keskus tarkoitetaan PLMN-verkon keskusta, solmua tai yhdyskäytäväkeskusta.
5
Ennestään on alan ammattimiehelle tunnettua ja selvää, että tiedonsiirtoyhteyteen PLMN-verkon kanssa voidaan järjestää erilaisia palveluntaijoajien palvelimia ja paikallisverkkoja tiedonsiirron mahdollistamiseksi PLMN-verkon ja palveluntarjoajien palvelinten ja/tai paikallisverkon/ verkkojen välillä.
10
Markkinoille alkoi tulla puhelinvastaajia 1970- ja 1980-luvuilla loppuasiakkaille tarkoitettujen viestien ja soittopyyntöjen vastaanottamiseksi. Nämä vastaajat oh rakennettu loppuasiakas-käyttöön siten, että loppuasiakas asetti oman lankaliittymänsä pistokkeeseen lisälaitteen jossa vastaaja on kytkettynä. Myöhemmin markkinoille alkoi tulla verkkojärjestelmiä, jolloin 15 televerkon kautta voitiin tarjota palveluna vastaajatoiminnallisuus. Vastaajapalvelusta loppuasiakkailta veloitettiin aluksi kytkentä-ja kuukausihinta. Lisaksi operaattori sai lisää liikevaihtoa kun jokainen puhelu kytkettiin joko loppuasiakkaalle tai vastaajaan. PLMN-verkon asiakaskunta on maailmalla suurelta osin ns. PrePaid-asiakkaita, jotka usein ovat erittäin kustannustietoisia. Tämän vuoksi useat PrePaid-asiakkaat eivät halua vastaajaansa, vaikka saisivat 20 vastaajan käyttöönsä omalle liittymälleen täysin ilmaiseksi. Tämä sen vuoksi että usein vastaajaan • m*m ei jätetä viestiä, koska loppuasiakkaat näkevät sen olevan kustannus koska sekä viestin • » · jättämisestä että sen kuuntelemisesta joudutaan maksamaan puheaikaa. PrePaid-palveluihin liittyy • · · * . tyypillisesti se ongelma, että palvelut eivät ole täysin reaaliaikaisia vaan niihin liittyy viivettä, joka • · · • · * *.* vaihtelee minuuteista tunteihin jopa vuorokausiin.
* « • « ··· .. * · · · • · * • ^ Nykyään useimmat matkaviestimet tukevat paätelaiteominaisuutena listausta vastaanotetuista • · ’···* puheluista, vastaamattomista puheluista sekä soitetuista puheluista. Tällaisen päätelaite- ominaisuuden omaavista matkaviestimistä voidaan esimerkkinä mainita Nokian GSM-pääte- * * * M.' laitteet (GSM, Global System for Mobile Communication). Listaus on esim. Nokian uusimmissa « · · • * 30 päätelaitteissa toteutettu siten, että kustakin puheluiden käsittelyalueelta saadaan näkyviin vain | kymmenen viimeistä puhelua, eli kymmenen viimeisintä vastaanotettua puhelua, kymmenen Φ · · * .***. viimeisintä soitettua puhelua ja kymmenen viimeisintä vastaamatonta puhelua. Koska pääte- • * · . *. laitteen listauskyky on rajallinen, ongelmaksi muodostuu se, että yhteensä voidaan nähdä t · * **· * maksimissaan vain kymmenen viimeisintä vastaanotettua, vastaamatonta ja soitettua puhelua. Kun 35 kysymyksessä on henkilö, joka on hyvinkin kiireinen eikä voi kiireidensä vuoksi voi tai halua 3 117583 vastata viimeisiin esim. kolmeenkymmeneen puheluun, kuuluvat kaikki kyseiset 30 puhelua vastaamattomien puheluiden ryhmään. Tällöin päätelaitteen rajallisen listauskyvyn seurauksena tieto saadaan vain 10 viimeisestä puheluyrityksestä eikä edeltäneistä 20 jää mitään raporttitietoa.
5 Päätelaitteen antama informaatio puheluista ei siten kerro käyttäjän kannalta kiinnostavinta informaatiotajota on esim. tavoitettavuusketjussa vastaanotettujen puheluiden yksityiskohtaisempi puheluiden kulku sekä niiden erittely. Tällaista informaatio on myös tieto siitä, että kun esim. tuleva puhelu on kulkeutunut televerkossa viimeisenä olevaan vastaajajärjestelmään, soittaja on mahdollisesti jättänyt puhe-tai telekopio-, teksti-, ääni-ja dataviestien viesti-tai vastaaja-10 järjestelmään. Loppuasiakasta voi kiinnostaa myös tieto siitä onko viesti- tai vastaaja- järjestelmään notifikaatin vastaanoton jälkeen myös jätetty viestiä, kuten teekopio-, teksti-, ääni-ja dataviestiä, minkä voi ilmaista esim. viestin pituus. Matkaviestimiä käytettäessä puhelua vastaanottava henkilö, joka on voinut olla katvealueella tai tilanteessa, jossa matkaviestintä ei voi pitää päällä, haluaa jälkeen päin tietää mistä A-tilaajanumerosta kutsuyritys on tehty ja onko 15 puheluun vastattu esim. jossakin toisessa tälle matkapuhelinliittymälle merkityssä varavastaus-pisteessä (esim. tavoitettavuusketju).
Matkaviestimille tuodaan koko ajan uusia palveluita, jotka vaativat uusien palveluplatformien järjestämistä matkapuhelinverkkoon mutta näiden palveluplatformien tuottamien palveluiden 20 käyttäjäkohtaisten parametrien vaatimat päivitykset ja muutokset sekä käyttäjäkohtaisten . . palvelutapahtumien esittäminen muiden puhelutapahtumien kanssa on vaikea, suuritöinen ja ·* * * * *, * hankala integrointiprosessi. Esimerkkinä tällaisesta suuritöisestä ja hankalasta integrointi- • · · ♦ * * • , prosessista on puheluenttelyiden toteuttaminen loppuasiakkaalle. Se vaatii useiden palvelu- • · · ** platformien integrointia ja erillisen jäijestelmän, esim. laskutusjärjestelmän käyttöä.
25 • · · i * t • ·* Hakija on ehdottanut aikaisemmassa patenttihakemuksessaan FI-20012530 älyverkko- eli • · m • · *···* IN-pohjaista (IN, Intelligent Network) ratkaisua sille, kuinka voidaan ottaa vastaan kaikenlaisten viestintätapahtumien, mm. puhelut, puheluyrikset, tekstiviestit eli SMS-viestit ja MMS-viestit, laskevan liikenteen, eli liittymään tulevan viestinnän, tiedot ja ilmaistane liittymäkohtaisina • •t 30 raportteina. Olennaista tässä ratkaisussa on, että ΠΜ-verkkojäijestelmät tuovat tiedon raportointi- j .*. palvelimelle HTTP-merkkijonoina (HTTP, HyperText Transfer Protocol).
··* · • · · * · ' • · * * * . \ Hakija on nyt oivaltanut, että viestintään liittyvien tapahtumatietojen liittymäkohtainen keruu ja • · · **· * raportointi on jäljestettävissä PLMN-verkossa myös ilman IN-verkon tukea. On syytä olettaa, että 35 IN-verkkoon tukeutumaton toteutus on myös kustannustehokkaampaa kuin IN-verkko-ratkaisuun 4 117583 tukeutuminen.
Olennainen IN-verkkoon liittyvä heikkous liittyy soitonsiirtoihin. Normaalisti IN-verkoIIa kyetään näkemään, että kutsuttu liittymä on “verkon ulkopuolella”, mutta IN-verkolla ei voida nähdä 5 soitonsiirtoja, joten jos puhelu on tulossa kutsuttuun liittymään, joka on katvealueella, IN-verkko näkee, kun itse asiassa käytössä on “ei verkossa”-soitonsiirto (esim. käytössä on verkkovastaaja), että kutsuun vastattiin heti. Tällainen samanlainen ongelma liittyy kaikkiin soitonsiirtoihin: “ei vastaa”-eli “viivästetty”-, “varattu”-, “välitön”-ja “ei verkossa”-soitonsiirto. Kun “koputus”-toiminne on aktivoitu, IN-verkko ei näe myöskään sitä onko kutsuttu liittymä ’’varattu” vai 10 “ei-varattu”, koska “koputus”-toiminnetila priorisoitu suhteessa “varattu”-tihaan.
Merkittävää on myös, että kolmannen sukupolven matkapuhelinverkossa eli ns. 3G- matkapuhelinverkossa (3. Generation) ei ole olemassa älyverkkojärjestelmiä siinä merkityksessä kuin Se nykyään ymmärretään, joten ratkaisu viestinnän tapahtumatietojen keraamiseksi ja > 15 raportoimiseksi on toteutettava muulla tavalla kuin patenttihakemuksessa FI-20012530 selitetty ΓΝ-pohjainen toteutus.
Keksinnön tarkoituksena on yleisesti poistaa tai ainakin merkittävästi vähentää edellä lueteltuja tunnettujen päätelaitteisiin ja palvelualustoihin ja-järjestelmiin liittyviä haittoja, heikkouksia ja 20 ongelmia.
• » » · * * * * ‘; I,' Yleisesti esillä olevan keksinnön ensimmäisenä päämääränä on: tietojen keräys keräys- • * * ; järjestelmään; raportointipalvelimella toteutettava käyttäjäkohtainen raportointi sekä edullisesti • · · ;]** vielä tietojen keräys muilta televerkkoon järjestetyiltä palvelujäijestelmiltä kuten * * *··’ 25 SMS-keskuksista, MMS-keskuksista (Multi-Media Service).
• a · • * • · • * · • · *···* SMS-tekniikkalla lähettävä osapuoli SME (Short Message Entity) voilähettää lyhyitä tekstiviestejä PLMN-verkon kautta toiselle SME’lle. PLMN-verkossa, joka on GSM-verkko, •. ί.* SMS-viestien pituus rajautuu 160 merkkiin, tosin pituutta voidaan kasvattaa liittämällä useita ·· \: 30 viestejä toisiinsa ja nain kasvattaa huomattavasti tekstiviestin pituutta. Jotta SMS-viestejä • voitaisiin lähettää PLMN-verkossa tulee SMS-viesti lähettää ensin SMSC-palvelimeen (SMSC, * * * * . * * *. Short Message Service Centre) tämän kutsunumerolla. SMSC välittää sitten SMS- viestin edelleen * * · , tarkoitetuen toiseen SME’hen.
• · · .
• * * 35 MMS on tekniikka, jolla voidaan lähettää SMS-viestien tyyppisen tekstiviestinnän lisäksi 5 117583 piirustuksia, valokuvia, musiikkia, ääntä ja jopa lyhyitä videoita. MMS-järjestelmä toimii “tallennus-edelleen lähetys” periaatteella, jolloin MMS-viestit, kun niitä lähetetään yhdeltä osapuolelta toiselle, tallennetaan välillä MMSC-keskukseen (MMSC, Multimedia Messaging Service Center). Jotta voitaisiin hyödyntää MMS-tekniikan täysi potentiaali, MMS-järjestelmä 5 toimii 2,5G (2,5 Generation) tai 3G (3 Generation) PLMN-verkoissa, kuten esim. GPRS-verkko (GPRS, General Packet Radio Services) ja UMTS-verkko (UMTS, Universal Mobile Telecommunications Service).
Keksinnön erään erityisen toisen suoritusmuodon mukaisesti yleisenä päämääränä mahdollistaa 10 se, että viestintätapahtumista voidaan nähdä, onko laskeva eli tuleva viestintä, kuten esim. puhelut tai viestit, viety eteenpäin esim. soiton- tai puhelunsiirrolla (esim. laskeva puhelu on voitu viedä puhelun- tai soitonsiirrolla liittymän vastaajaan tai toiseen varavastauspaikkaan).
Esillä olevan keksinnön erään kolmannen erityisen suoritusmuodon mukaisesti on päämääränä 15 saada aikaan televerkkoon uudenlainen raportointijärjestelmä, jonka avulla on mahdollista kerätä tietoa puhelu-ja viestitapahtumista sekä yhteydenmuodostusyrityksistä ja raportoida loppu-asiakkaalle tällaisista tapahtumatiedoista. Tällöin on keksinnön kolmannen päämäärän mukaisesti tarkoitus mahdollistaa raportointi niin, että huomioon voidaan ottaa asiakkaan itse määrittelemät parametrit, joita voivat olla puhelinnumero ja itse määritellyn henkilön nimen esittäminen 20 raportilla yms. tämän kaltaiset tiedot.
• · * « · * · ·
Esillä olevan keksinnön erään neljännen erityisen päämäärän mukaisesti päämääränä on uuden- * * * I. lainen raportointijärjestelmä, jotta voitaisiin raportoida myös sellaisista kutsuista, jotka eivät • · · • · * *.* syystä tai toisesta pääse perille kutsuttuun liittymään/päätelaitteeseen tai palvelu-järjestelmään.
• * » » ( **· 25 tällöin on kuitenkin raportoinnin kannalta merkitsevämpää kuin vain saada tieto tulleesta • * * · kutsuyrityksestä saada tietoon puheluyrityksen lopputuloksesta.
• * • · ·«·
Esillä olevan keksinnön päämäärät on saatu aikaan alussa mainitulla raportointijäijestelmällä, jolle I f t *.i.· ominaiset erityispiirteet on esitetty oheisessa patenttivaatimusasetelmassa.
• *· 30 • ;*· Keksintö perustuu siis perusoivallukseen, että toisaalta jo viestintäyhteyden muodostusvaiheessa * * · · ja toisaalta viestintäyhteyden päätyttyä triggeroidaan raportointijärjestelmään viestintäyhteyden ’ * ♦ « . ·, tapahtumatietoa viestintäyhteyksien reitittymisen ja/tai alkuperän selvittämiseksi sekä erityisesti • · v « · · *'· * myös muodostumatta jääneiden ja päättyneiden/katkenneiden viestintäyhteyksien syiden »·**« 35 selvittämiseksi. Yleisesti on esillä olevalle keksinnölle ominaista, että raportointijärjestelmä 6 117583 toteuttaa liittymäkohtaisen raportointipalvelun kaikenlaisen nousevan ja/tai laskevan viestintäliikenteen, kuten esim. puhelut, viestintäyritykset, teksti- eli SMS-viestit (SMS, Short Message Service) ja multimedia eli MMS-viestit (Multimedia Messaging Service), tapahtumatietojen keräämiseksi ja raportoimiseksi liittymäkohtaisesti, jossa raportointipalvelun 5 toteuttavassa raportointijärjestelmässä hipaistaan eli triggeroidaan ainakin kutsuvan liittymän ja kutsutun liittymän tai palvelun välisessä yhteyden muodostusvaiheessa reaaliaikaisesti tapahtumatietoa: HLR-rekisterin ja VLR-rekisterin tai matkapuhelinkeskuksen väliltä; matkapuhelinkeskuksen tai VLR-matkapuhelin-keskuksen ja tukiasemajäijestelmän väliltä; tai suoraan HLR-rekisteristä, VLR-rekisteristä, VLR-matkapuhelinkeskuksesta tai 10 matkapuhelin-keskuksesta, signalointiverkkoon ja siten raportointipalvelun toteuttavaan raportointijärjestelmään seuraamalla PLMN-verkon verkkoelementtien välillä SS7-, SIP-, SCCP-, TCAP-, MAP ja MAP-protokollia.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesti on edullista, että palveluprofiili on tallennettu tai 15 päivittynyt matkapuhelinverkon HLR-rekisteriin ja/tai VLR-rekisteriin, jolloin kutsutun liittymän palveluprofiili todentuu riippumatta kutsutun liittymän yhteydestä PLMN-verkkoon aina joko HLR-rekisterin tai VLR-rekisterin avulla ja jolloin kutsuvan liittymän palveluprofiili todentuu sen VLR-rekisterin avulla, jonka alaisuudessa olevan matkapuhelinkeskuksen palvelu-alueella kutsuva liittymä sijaitsee. Suositeltavaa on, raportointijärjestelmää päivittävä triggerointi perustuu 20 palveluprofiilissa olevaan merkintään liittymän kuulumisesta raportointijärjestelmällä , . aikaansaadun raportointipalvelun piiriin.
• * » • * · • · * * • «* « « a • · * , * , Keksinnön erään toisen suoritusmuodon mukaisesti on edullista, että raportointijärjestelmä on • * · tiedonsiirtoyhteydessä suoraan tai tiedonsiirtoväylän yli matkapuhelinkeskuksen kanssa siten, että, • * [;*** 25 kun yhteyden muodostusvaiheessa kutsuvasta liittymästä kutsuttuun liittymään, jotka eivät ole • p · • ·* saman matka-puhelinkeskuksen palvelualueella, matkapuhelinkeskus tekee HLR-rekisteri- • 4 *···’ yselyn, josta triggeroidaan raportointijärjestelmään reaaliaikaisesti tapahtumatietoa kutsuvasta liittymästä nousevasta viestintäliikenteestä ja kutsuttuun liittymään laskevasta viestintä- m ikenteestä, tai kun yhteyden muodostus vaiheessa kutsuvasta liittymästä/päätelaitteesta kutsuttuun * · * ·...* 30 liittymään, jotka ovat saman matkapuhelinkeskuksen alueella, VLR-rekisteristä tai • .*· matkapuhelinkeskuksesta triggeroidaan raportointijärjestelmään reaaliaikaisesti tapahtumatietoa • * * · kutsuvasta liittymästä nousevasta viestintäliikenteestä ja kutsuttuun liittymään laskevasta * * * . \ viestintä-liikenteestä, raportointijärjestelmään saadaan tapahtumatieto laskevasta ja/tai nousevasta • · · *** * viestintäliikenteestä, riippumatta kutsutun liittymän tilasta, nousevan ja/tai laskevan 35 viestintäliikenteen tai signaloinnin virheistä ja/tai nousevan ja/tai laskevan viestintäliikenteen 7 117583 laskutustarpeesta.
Keksinnön mukaisella raportointijärjestelmällä voidaan raportoida perille päässeiden viestintä-liikennetapahtumien lisäksi myös sellaiset kutsut, jotka eivät ohjaudu perille kutsuttuun liitty- y 5 mään tai palvelujärjestelmään, kuten kutsut matkaviestimeen, joka on ofF-tilassa, ja kutsut, jotka ovat tavoitettavuusketjun tai soitonsiirron takana. Keksinnön mukainen raportointijärjestelmä voi näin aikaansaada PLMN-verkon asiakkaille raportointipalvelun, jolla on raportoitavissa viestintä-liikennetapahtumien tapahtumatietoja, joihin kuuluu ainakin: kutsut ja viestit kutsuvasta liittymästä; vastatut kutsut kutsutun liittymän kutsunumerolla; vastatut kutsut perustuen kutsutun 10 liittymän sisältämään tavoitettavuusketjuun; vastaamattomat mutta perille kutsuttuun liittymään tulleet kutsut; ja syystä tai toisesta perille pääsemättömät kutsutun liittymän kutsut ja viestit kutsuttuun liittymään. Näin keksinnön mukainen raportointijärjestelmä kerää tapahtumatietoja viestintäliikennetapahtumista ja tuottaa viestintäliikenteen tapahtumista raportin, j oka sisältää tapahtumatietoa tulleiden viestintäliikenteen tapahtumien lopputuloksesta, joita ovat mm.: 15 “normaali”-puhelu (ei virheitä viestintätapahtuman aikana ja päättyessä); kutsuva liittymä on sulkenut liittymän (yhteys on katkennut); kutsuttu liittymä on sulkenut liittymän (yhteys on katkennut); kutsutun liittymän kutsu on mennyt verkkotiedonantoon (esim. “ei verkossa”, “liittymään ei juuri nyt oteta puheluita”); kutsuttu liittymä on varattu; kutsuttu liittymä on “koputus” tilassa; siirretty soitonsiirrolla toiseen liittymänumeroon/palveluun; soitonsiirron syy 20 (“ei verkossa”, “varattu”, “välitön”, “viivästetty”); virhetilanne ilmarajapinnassa; virhetilanne , . televerkossa; tuntematon (so. yksilöimätön muu virhe).
• · · ♦ * · *** · .>' * * * \ Keksinnön erään toteutusesimeridn mukaisesti matkapuhelin- tai GMSC-keskukseen on asennettu k k k *·'·* palvelinmoduuli, joka muodostaa lyhyen raportin kustakin viestintätapahtumasta, jolloin k · *···* 25 matkapuhelin-tai GMSC-keskuksella on triggeroitavissa tarpeelliset tapahtumatiedot * * · • · · ’ ·* raportointijärjestelmälle. Tällöin palvelinmoduuli tutkii HLR-kyselyitä, Laskevaa liikennettä * # » • k *...* liittymälle sekä viestintäyhteyden ohjauksia, ja että tapahtumatieto toimitetaan palvelinmoduulin välityksellä rapontointijärjestelmälle.
• • k · k k k kk# k k k 30 Yleisesti keksinnön mukainen raportointijäijestelmä aikaansaa kytkentäiseen tietoliikenne- ja/tai k : tiedonsiirtoverkkoon keskus-, lisä- tai lisäarvopalvelun tai reitityspohjaisessa verkossa verkko- tai iti « .···. sisältöpalvelun.
k* kk k k k # k k k *** * Keksinnön erityisistä eduista voidaan mainita. Keksinnöllä voidaan televerkon asiakkaalle • k k k · 35 raportoida reaaliaikaisesti televerkon keskuksesta tai suoraan signaloinnista kaikki viestintä- 8 117583 tapahtumat sekä niiden yritykset ja kaikkien viestintätapahtumien ja -yritysten katkeamisten ja yhteydenmuodostuksen päättymisen syyt eli lopputulokset. Nyt siis keksinnön ansiosta voidaan kerätä ja tallentaa raportointijärjestelmään kaikki tieto laskevasta ja nousevasta viestintä-liikenteestä ja lisäksi tällainen tieto voidaan tallentaa ja esittää halutulla tavalla reaaliaikaisesti.
.'5
Sen sijaan, että kyettäisiin vain raportoimaan jostain maanittelemattomasta syystä katkennut tai päättynyt viestintäliikenne, voidaan esillä olevan keksinnön ansiosta nyt raportoida raportointi-jäijestelmän käyttäjälle enemmän merkitsevää ja kiinnostavaa tapahtumatietoa siitä, mitä viestintätapahtumalle tarkemmin kävi: 10 · menikö viestintäliikenne perille, • epäonnistuiko yhteydenmuodostus viestintäliikennettä varten, • muodostuiko viestintäliikenneyhteys, • ohjattiinko viestintäliikenne esim. soitonsiirrolla tms., • ohjautuiko yhteydenmuodostus tiedonantoon.
15
Esillä olevan keksinnön erityisenä etuna on raportointijäijestelmän reaaliaikaisuus.
Tapahtumatietoja voidaan lisäksi käsitellä erilaisin automaattisin kriteerein. Esim. “ei -verkossa”-tilanteista voidaan muodostaa SMS-tai MMS-viesti, joka toimitetaan loppuasiakkaan päätelaitteelle heti kun hän kirjautuu takaisin matkapuhelintenkoon. Koska raportoinnin toteutus 20 on mahdollista toteuttaa reaaliaikaisella nopeudella, on tietojen esittäminen mahdollista toteuttaa sekä WWW-sivustolla että laskuerittelynä. WWW-sivu$toille rakennettu raportointiesitys on # · 1 *·· · mahdollista toteuttaa tällöin suoraan jopa matkaviestimen näytölle.
* ♦ · : • · « ♦ « ’ · 1 · 1 Keksintöä selostetaan seuraavassa vain esimerkinomaisesti sen eräiden edullisina pidettyjen ja • 1 · 25 televerkossa, joka on PLMN-verkko, viittaamalla patenttipiirustuksiin, joissa *· · ♦ · · • · · ' * · ··· *...· FIG.l esittää edullista suoritusmuotoa tapahtumatietojen saamiseksi muodostuvasta yhteydestä, ja FIG. 2 esittää toista edullista suoritusmuotoa tapahtumatietojen saamiseksi päättyneestä li: viestintäyhteydestä.
• •a : : 30 ··· ; Keksintöä ei ole tarkoitettu rajoitettaviksi vain kuvioiden 1 ja 2 suoritusmuotoihin ja monet • « 1 ·1· · .
,·»·. muunnelmat ja ekvivalentit toteutukset ovatkin mahdollisia esillä olevan keksinnön perus- • · • ajatuksen puitteissa huomioiden mm. se, että kutsuva liittymä Aja kutsuttu liittymä B voivat sijaita t • · · ··1 1 eri PLMN-verkoissa, ja että kutsuva liittymä A voi olla kiinteässä televerkossa ja kutsuttu liittymä 35 B voi olla PLMN-verkon ja päin vastoin. Kun kutsuva liittymä A ja kutsuttu liittymä B ovat eri tai 117583 9 . ^ erilaisissa televerkossa, yhteydenmuodostus ja tiedonsiirto tapahtuu verkkojen välisen yhdys- tai liityntäkeskuksen tai liityntäpalvelimen yli.
On siis huomattava, että televerkko voi sinällään oUa piirikytkentäinen, reititinpohjainen tai 5 pakettitiedonsiirtoon pohjautuva julkinen tai suljettu: PLMN-verkko, kuten esim. GSM-, GPRS- (General Packet Radio System), 3G-, WLAN- (Wireless Local Area Network) ja langaton IP-verkko (IP, Internet Protocol); tai kiinteä tietoliikenne- tai tiedonsiirtoverkko, kuten esim. piirikytkentäinen PSTN-verkko (Public Switched Telephone Network), pakettikytkentäinen PSDN-verkko (PSDN, Packet Switched Data Network) tai IP-verkko. Tällainen yhdys- tai 10 Hityntäkeskus tai -palvelin voi olla esim.: PLMN-verkon GMSC-keskus (GMSC, Gateway Mobile Switching Centre), jonka kautta PLMN-verkko voi olla viestintä- ja tiedonsiirtoyhteydessä toisiin PLMN-verkkoihin tai kiinteisiin televerkkoihin ja sopivan liityntäpalvelimen avulla myös langattomiin tai langallisiin I-verkkoihin; televerkon tai kahden en televerkon välinen MG-palvelimen (MG, Media Gateway), joka on televerkkoelementti, jolla voidaan muuntaa 15 siirrettävän median, kuten ääni, data, kuva, video, yhdestä muodosta toiseen, esim. TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol) <-> UDP/W (User Datagram Protocol /
Internet Protocol), FTP (File Transfer Profile) <-> SCTP (Streaming Control Transmission Protocol), JPEG (Joint Photographic Experts Group) <-> MPEG (Moving Picture Experts Group); tai televerkon tai kahden en televerkon välinen SG-palvelimen (SG, Signalling Gateway), joka on 20 televerkkoelementti, jolla voidaan muuntaa signalointiprotokollia muodosta toiseen, esim. SIP (Session Initiation Protocol) <-> INAP (Intelligent Network Application Protocol), SIP (Session • · · **j* Initiation Protocol) <-> SCCP (Signalling Connection Control Part), SIP (Session Initiation *·* Protocol) <-> SS7 (Signalling System no. 7).
• * » * · • · · * ♦ • · *
25 Yksinkertaisuuden vuoksi kuvioiden I ja 2 esittämissä suoritusmuodoissa sekä kutsuva liittymä A
• · «
: .* että kutsuttu liittymä B ovat samassa PLMN-verkossa 1, joka on siten sekä kutsuvan liittymän A
* * * että kutsutun liittymän B koti-PLMN-verkko.
ί,|#ϊ PLMN-verkkoon 1 kuuluu ainakin yksi matkapuhelinkeskus 2, ainakin yksi HLR-rekisteri 3 ja 30 ainakin yksi VLR-rekisteri 4. HLR-rekisteri 3 on tietokanta, joka antaa viestintätapahtuman, joka j !*. voi olla esim. MT-kutsu (MT, Mobile Terminal), SMS-viesti, MMS-viesti tms., reitittämiseen *♦* · ,♦··. tarvittavaa reititystietoa. PLMN-verkon HLR-rekisteriin on tallennettu myös liittymätietoa, jota • « *·* lähetetään HLR-kyselyn vasteena matkapuhelinkeskukseen 2, VLR-rekisteriin 4 tai 2,5G-/ 9 9 · "* !·! Ϊ 3G-venkossa SGSN-solmuun (SGSN, Serving GPRS Support Node) liikkuvuuden esim.
·«··· ...,, * * 35 sijaintialue-ja reititystietojen päivittämiseksi. HLR-rekisterissä on myös kaikki tieto 10 117583 PLMN-verkon liittymien palveluista, so. palveluprofiili Ja ominaisuuksista sekä sijainti-perusteisista tiedoista. PLMN-verkon VLR-rekisterissä 4 on tyypillisesti kaikki sellainen tieto Jota tarvitaan ko. VLR-rekisteriin alueella olevan liittymän liikkuvuuden eli mobiliteetin ja viestintätapahtuman, kuten puhelun, hallinnassa ja palveluiden tarjoamisessa.
5
Kuvioissa 1 ja 2 esitetyissä esillä olevan keksinnön suoritusmuodoissa raportointijäijestelmä 10 on tiedonsiintoyhteydessä tietoliikenne- tai tiedonsiirtoverkon keskuksen kanssa, joka on matkapuhelinkeskus 2 (vrt. kuvion 1 suoritusmuoto). Raportointijärjestelmään voi liittyä erityinen palvelinmoduuli 21, joka voi muodostaa lyhyen raportin kustakin viestintätapahtumasta (vrt.
10 kuvion 2 suoritusmuoto) lähetettäväksi varsinaiseen raportointijärjestelmään. Raportointi-jäijestelmä voi myös olla integroitu eli sijaita kokonaisuudessaan tietoliikenne- tai tiedonsiirtoverkon keskuksessa (ei esitetty kuvioissa).
Tyypilliseen PLMN-verkkoon 1 kuuluu laskutusjärjestelmä 5 Joka on tiedonsiirtoyhteydessä 15 erityisen esikäsittelyjäijestelmän yli PLMN-verkon 1 runkoverkkoon. Laskutusjäijestelmän 5 tarkoituksena on kerätä laskutuksen perustaksi laskutustikettejä koskien kutsuvien liittymien Aja kutsuttujen liittymien B tai palvelujen välille muodostettuja yhteyksiä. Laskutusjärjestelmää 5 - edeltävä esikäsittelyjärjestelmä esikäsittelee laskutustiketit siten, että se poistaa kaksoistiketit ja virheelliset tiketit ja voi myös poistaa ne tiketit, jotka koskevat 0-hintaisia tai ei-veloitettavia 20 viestintäyhteyksiä. Laskutusjärjestelmään 5 tiketit viedään tyypillisesti erä- tai vuoajona.
Mahdollista on pitää tikettien vientiviive laskutusjärjestelmään 5 hyvinkin pienenä, etenkin jos • · * * · : sellaisten palveluiden kuin esim. PrePaid-palvelut halutaan toimivan reaaliajassa. Tyypillisesti • · · III H · V* tikettien vientiviive laskutusjärjestelmään 5 vaihtelee muutamasta minuutista useisiin tunteihin • * *.*.· jopa vuonokausiin.
··· I I _ _ * · 25 4 · · * Keksinnön ymmärtämiseksi selostetaan seuraavassa lyhyesti yhteydenmuodostusta * · · ϊ I PLMN-verkossa.
··· !tT: Yhteydenmuodostuksen kannalta on PLMN-verkossa tärkeänä verkkoelementtinä siten HLR- eli 30 kotirekisteri 3 Jota tarvitaan erityisesti, kun viestientätapahtumaa reititetään kutsuttuun liittymään • · * . *. B.
* * · • · · ♦ *· ♦ • · • · • · *!' PLMN-verkossa on tyypillisesti vähintään yksi HLR-rekisteri, johon on tallennettu pysyvästi t · J kunkin yksittäisen liittymän: liittymätiedot; palveluprofiilitietoJoka käsittää ainakin tiedot *· · 35 peruspalveluista ja lisäpalveluista sekä lisäarvopalveluista; tieto siitä onko liittymä yhteydessä 11 117583 PLMN-verkkoon; ja sijaintitieto, kun liittymä on yhteydessä PLMN-verkkoon tukiasemajärjestelmän BBS ja matkapuhelinkeskuksen 2 kautta, minkä yksittäisen matkapuhelinkeskuksen tai VLR-matkapuhelinkeskuksen palvelu-alueella liittymä parhaillaan sijaitsee PLMN-verkossa.
Kunkin HLR-rekisterin piirissä on ainakin yksi VLR-eli vierailijarekisteri 4, joka voi olla 5 itsenäinen verkkoelementti tai joka on integroitu matkapuhelinkeskukseen 2. Liittymä A, B voi yhteydessä ja liikkua kerrallaan yhden matkapuhelinkeskuksen 2 tai VLR-matkapuhelinkeskuksen palvelualueella ja olla siten tukiasemajärjestelmän BBS kautta yhteydessä PLMN-verkkoon 1.
10 VLR-rekisteri 4 pyytää HLR-rekisteristä 3 kutsutun liittymän B liittymä-, palveluprofiili-ja sijaintitiedot. Kun PLMN-verkossa liikkuva yksittäinen liittymä A, B tulee VLR-rekisterin 4 alaisuudessa olevan tai siihen liittyvän matkapuhelinkeskuksen 2 palvelualueelle. VLR- rekisteriin 4 päivittyy väliaikaisesti kyseisen liittymän A, B sijaintitieto ainakin tukiasema-järjestelmän BBS tarkkuudella, ja kyseiselle liittymälle A, B kuuluvien palveluiden tarjoamiseksi kyseisen liittymän 15 A, B liittymä-ja palveluprofiilitieto.
Kun kutsuva liittymä A aloittaa yhteyden muodostuksen, PLMN-verkon kytkentäjärjestelmä, johon kuuluu matkapuhelinkeskus 2, joka voi olla GMSC-keskus (GMSC; Gateway Mobile Switching Centre), VLR-rekisteri 4, joka voi olla integroitu matkapuhelinkeskukseen VLR-20 matkapuhelinkeskuksen 2, 4 aikaansaamiseksi, ja HLR-rekisteri 3, määritetään ensin ovatko kutsuttu liittymä B ja kutsuva liittymä A saman matkapuhelinkeskuksen 2 palvelualueella. Jos • · · *·* · kutsuttu liittymä B on toisen matkapuhelinkeskuksen palvelualueella, lähettää VLR-rekisteri ' • · · *·* * kutsun 4 prosessointikyselyn. Tällöin yhteydenmuodostus etenee siten, että matkapuhelinkeskus 2 • · « · · *.*.* lähettää HLR-rekisterille 3 kyselyn ja HLR-rekisteri lähettää tiedon sille matkapuhelin- ··· 25 keskukseen, jonka palvelualueella on kutsuttu liittymä B. Tämän jälkeen matkapuhelinkeskus, • * · : jonka palvelualueella kutsuttu liittymä B on, Lähettää kyselyn siihen VLR-rekisteriin, jonka « · ·
*... * alaisuudessa se on, ja kyseinen VLR-rekisteri lähettää reititystiedon kutsuvan liittymän A
matkapuhelinkeskukseen. Tämän jälkeen mahdollistuu yhteydenmuodostus kutsuvasta liittymästä t#i ϊ A kutsuttuun liittymään B.
··· : : 30 «·» : Yhteydenmuodostuksessa tiedonsiirto eri verkkoelementtien välillä mahdollistuu signalointi- « · * ****·.
,···, ja/tai tiedonsiirtoyhteyksien avulla. Esimerkkeinä signalointi-ja tiedonsiintoyhteyksistä voidaan * * mainita esim. SS7-, SIP-, SCCP- TCAP-, INAP-, ja MAP-protokollat (MAP, Mobile Application L! : Protocol).
35 117583 : 12
Kuvioissa 1 ja 2 verkkoelementtejä verkottavia signalointi-ja tiedonsiirtoyhteyksiä on selvyyden vuoksi havainnollistettu kaksoisviivalla ja keksinnön mukaisia viestinnän tapahtumatietojen triggerointeja raportointijärjestelmään ehyellä yksinkertaisella viivalla.
5 Kuvioiden I ja 2 esittämissä suoritusmuodoissa on kutsuva liittymä A ja/tai kutsuttu liittymä-päätelaite B rekisteröity omaan koti-PLMN-venkkoonsa 1 kuuluvassa HLR-rekisterissä 3 keksinnön mukaisen raportointijäijestelmän 10 käyttäjäksi. PLMN-verkossa yksittäinen liittymä/päätelaite A, B on liikuteltava, tyypillisesti matkaviestin, kuten matkapuhelin. Liittymän päätelaite A, B voi olla myös PDA-laite (PDA, Personal Digital Assistant) liikkuvuuden 10 mahdollistavalla modeemilla tai langattomalla Hittymäkortilla varustettu kannettava tietokone tai yleensä mikä tahansa tiedonsiintoon tarkoitettu laite tai työasema, jossa on varustus langattomaan tiedonsiintoon.
Kuten edellä jo todettiin voi kutsuttu tai kutsuva liittymä A, B olla myös kiinteän viestintäverkon 15 liittymä tai päälaite, jolloin kyseinen liittymä on rekisteröity keksinnön mukaisella raportointijärjestelmällä 10 aikaansaatavan raportointipalvelun käyttäjäksi kyseisen
viestintäverkon asiakasrekisterissä. X
Keksinnön mukainen raportointijärjestelmä 10, joka käsittää raportointipalvelimen 11 ja tieto-20 kantayksikön 12, joka on tiedonsiirtoyhteydessä raportointipalvelimen kautta PLMN-verkon 1 matkapuhelinkeskuksen 2 kanssa. PLMN-verkossa raportointijärjestelmä sekä matkapuhelin- • · · Ϊ·'. : keskus, HLR-rekisteri 3 ja VLR-rekisteri 4 tai integroitu VLR-matkapuhelinkeskus 2,4 • · t *.' ’ muodostavat näin verkkoelementtien kokonaisuuden, joka tuottaa rekisteröidyille käyttäjilleen • · ·.*.* reaaliaikaisen viestintäyhteyksien tapahtumatietojen raportointipalvelun.
• · · 25 • Keksinnön perusajatuksen mukaisesti raportointijärjestelmä 10, joka ei ole laskutusjärjestelmä, * · · ' !>#<ϊ käsittää prosessoriyksikön 11, joka voi toimia raportointipalvelimena, ja tietokantayksikön 12, joka voi olla kiinteästi osa raportointijärjestelmän raportointipalvelinta. Kun prosessoriyksikkö ; :*· toimii raportointipalvelimena on tietojen jatkuvaksi eli on-line esittämiseksi edullista, että • · · :***· 30 raportointipalvelin on tiedonsiirtoyhteydessä julkisen pakettitiedonsiirto- tai reititinperustaisen • « · . dataverkkoon. Erityisen edullinen dataverkko on IP-protokollaa soveltava julkinen WWW-verkko • · *".* (WWW, World Wide Web), jolloin viestinnän tapahtumatietojen seuraaminen on mahdollista • · ♦ * Ί* raportointipalvelimen IP-osoitteen avulla mistä tahansa päätelaitteesta 6, josta on kiinteä tai • ♦ ·.· · langaton liityntäyhteys WWW-verkkoon.
* ····· .
• · 35 13 117583
Tietokantayksikkö 12 sinällään voi olla integroitu eli sisäinen tietokanta tai erillinen eli ulkoinen tietokanta. On huomattava, että raportointijärjestelmän prosessoriyksikön Ilja tietokanta-yksikön välinen järjestely ei ole keksinnön kannalta olennaista ja näiden yksiköiden toiminta voidaan rakentaa usealla en kombinaatiomallilla siten, että aikaansaatu raportointijärjestelmän 10 5 keksinnön mukainen toiminta on samankaltainen. Vielä on todettava, että raportointijärjestelmän liityntärajapinnan ja matkapuhelinkeskuksen 2 liityntärajapinnan välillä voi olla liityntäyhteys, joka voi olla langallinen.
Tyypillisiä keksinnön mukaiseen raportointijärjestelmään 10 kerättäviä viestintätapahtumia ovat 10 esim. puhelut, perille pääsemättömät puhelunyitykset, datasiirrot, perille pääsemättömät datasiirtoyritykset, viestit, joita ovat etenkin SMS-viestit, MMS-viestit, GPRS-kyselyt, perille pääsemättömät viestintäyritykset. Tyypillisimpiä kerättäviä tapahtumatietoja ovat viestintätapahtumien lähettäjätiedot, aikatiedot, tyyppitiedot ja sisältötiedot.
15 Raportoinnin kannalta on olennaisesti merkitsevää saada kerätyksi ja raportoitavaksi syitä yksittäisten viestintätapahtumien päättymiseen tai katkeamiseen. Keksinnön mukaisella raportointijärjestelmällä 10 ovat kerättäviä ja raportoitavia tilatietoja ja katkeamissyitä mm.: ^ • kutsuva liittymä on katkaissut viestintäyhteyden; • kutsuttu liittymä on katkaissut viestintäyhteyden; 20 · yhteydenmuodostus on mennyt verkkotiedonantoon (esim. ei verkossa, liittymään ei voi muodostaa yhteyttä); M : · kutsuttu liittymä on varattu; * * * V* · kutsutussa liittymässä on koputus-tila; * * *.·.· · soitonsiirto palveluun tai toiseen liittymään on aktivoitu; ··· 25 · soitonsiirron syy esim. ei verkossa, varattu, välitön, viivästetty; virhetilanne ilmarajapinnassa; ·· · • " ! virhetilanne PLMN-verkossa; tuntematon syy. > ··· • ♦ ·
Keksinnön mukaisesti raportointijärjestelmällä 10 Hipaistaan, so. triggeroidaan reaaliaikaisesti : viestintäyhteyksien tapahtumatietoa: • · * ;***: 30 · yhteydenmuodostuksen aikana (vrt. kuvio 1): HLR-rekisteristä 3-triggerointi cl; ··* . HLR-rekisteriin lähetetyn kyselyn vastauksesta - triggerointi c2; VLR-rekisteristä tai • · · .
VLR-matkapuhelinkeskuksesta 2,4-triggerointi c3; tai matkapuhelinkeskuksen 2 tai • ♦ *1* VLR-matkapuhelinkeskukseen 2,4 ja tukiasemajärjestelmän BBS välisestä tiedonsiirrosta tai * • · : signaloinnista - triggerointi c4, w ’ * 35 · viestintäyhteyden päätyttyä/päättyessä (vrt. kuvio 2): VLR-rekisteristä tai 14 117583 VLR-matkapuhelinkeskuksesta2,4-triggerointi c3; tai matkapuhelinkeskuksen 2 tai VLR-matkapuhelinkeskuksen ja tukiasemajäqestelmän BBS välisestä signaloinnista tai tiedonsiirrosta - triggerointi c4. . .
5 Esillä olevassa keksinnössä hyödynnetään siis PLMN-verkon ominaisuutta, että liittymän palveluprofiilissa on merkki ko. liittymän kuulumisesta keksinnön mukaisella raportointijärjestelmällä aikaansaatavan raportointipalvelun piiriin, tällöin esim. kutsutun liittymän B palveluprofiili todentuu riippumatta kutsutun liittymän B yhteydestä PLMN-verkkoon 1 aina joko HLR-rekisterin 3 tai VLR-rekisterin 4 avulla ja kutsuvan liittymän A palveluprofiili 10 todentuu sen isäntä-VLR-rekisteriin päivittyneen palveluprofiilin avulla.
Tällöin, jos ko. palveluprofiilitiedosta ilmenee kutsutun liittymän kuuluminen esillä olevan keksinnön mukaisen raportointijärjestelmän ja silla aikaansaadun raportointipalvelun piiniin, voidaan raportointijärjestelmään triggeroida, että 15 · kutsuttu liittymä B on poistunut PLMN-verkosta, kun palveluprofiili saadaan vain HLR- rekisteristä ja HLR-rekisteriin on päivittynyt tieto, että kutsuttu liittymä B on suljettu tai kutsu on mennyt verkkotiedonantoon, jolloin raportointipalveluun voi päivittyä esim.: “ei verkossa”; “liittymään ei juuri nyt oteta puheluita”, • kutsutulla liittymällä B ei ole yhteyttä PLMN-verkkoon, kun HLR-rekisterissä 3 on vielä 20 päivittyneenä tieto matkapuhelinkeskuksesta, jonka alueella kutsuttu liittymä B viimeksi sijaitsi, jolloin tilanne voi olla esim.: katvealue; virhe ilmarajapinnassa; virhetilanne • · · : televerkossa, • · · V : · “normaali” viestintätapahtuma, kun palveluprofiili saatiin VLR-rekisteristä 4 ja yhteys • · *.·.* katkesi, joka on seurausta siitä, että: kutsuva liittymä A sulki viestintäyhteyden; kutsuttu • · · 25 liittymä B sulki yhteyden; kutsuttu liittymä B on varattu; kutsuttu liittymä B on varattu mutta Λ *» * • *.ϊ “koputus-tila on päällä, • * · :ι(ιί * “normaali” viestintätapahtuma, kun palveluprofiili saatiin VLR-rekisteristä 4 ja kun matkapuhelinkeskuksesta saadaan soitonsiirto-ohjauksen avulla edelleen neitiystieto toiseen ; liittymään, joka soitonsiirto voi olla valinnaisesti esim.: kutsuttu liittymä B “ei • · Φ 30 verkossa”-soitonsiirto; “varattu-soitonsiinto; “valitön”-soitonsiirto; “viivästetty”- soitonsiirto, ·«* . \ · yhteyden muodostus voi epäonnistua tai katketa myös HLR-rekisteriin 3 tai VLR-rekisteriin 4 • · · ·. v 'I!.' tallennetuista tai päivittyneistä tiedoista riippumatta myös muista syistä, jolloin yhteyden • t "* muodostumattomuuden tai katkeamisen syy jaa yksilöitymättä. Tällöin raportointi- • · ; järjestelmään 10 signaloituu tietona esim. tieto tuntematon (so. yksilöimätön muu virhe).
·:··: 35 15 117583
Kuvion 1 suoritusmuodossa, tapahtumatietoa muodostettavasta viestintäyhteydestä triggeroidaan raportointijärjestelmään 10 yhteyden muodostusvaiheessa, edullisesti HLR-rekistenistä3 tai HLR-rekisterikyselyn vastauksesta.
5 Kuviossa 1 on esitetty esillä olevan keksinnön eräs edullinen suoritusesimerkki viestinnän tapahtumatietojen liittymäkohtaiseksi keräämiseksi ja raportoimiseksi yhteyden muodostus-vaiheessa. Tapahtumatiedot triggeroituvat keksinnön mukaiseen raportointijärjestelmään 10 datapaketteina, joissa on header-osa, johon kuuluu ’‘destination”- ja “origin”-osoitteet, ja trailer-osa, joka osoittaa siirretyn datapaketin loppua sekä dataosa, joka sisältää raportointi-10 jäijestelmään triggeroitavia tapahtumatietoja.
Kuvion 1 mukaisessa keksinnön eräässä edullisessa suoritusmuodossa raportointijärjestelmä 10 on järjestetty PLMN-verkko-operaattorin tarjoamaksi lisä-tai lisäarvopalveluksi, jolloin palvelujärjestelmän 10 prosessori- eli raportointipalvelin 11 on sen ohjaamiseksi ja raportointi-15 sovelluksen päivittämiseksi tiedonsiintoyhteydessä PLMN-verkon 1 matkapuhelinkeskukseen 2 joka voi olla myös GMSC-keskus.
Kun kutsuvasta liittymästä/päätelaitteesta A pyritään muodostamaan viestintäyhteys kutsuttuun liittymään/päätelaitteelle B (vaihe a), matkapuhelinkeskus tekee puhelun tullessa kyselyn 20 HLR-rekisteriin 3 (vaihe b). Tämän kyselyn pohjalta triggeroidaan eli Hipaistaan tieto ci tai c2 ; ,·, raportointijärjestelmään 10 valinnaisesti joko tieto ci HLR-rekisteristä tai tieto c2 HLR-kyselyn b ♦ ♦ · *»« « vastauksesta. Siten viestinnän, kuten puhelun tai viestilähetyksen tilaa voidaan tutkia • 1 · signalointitasolla (vaiheet ci ja c2).
··· * · · ♦ « • 1 .111 25 Muodosteltaessa viestintäyhteyttä, esim. puhelua, SMS-viestiä, GPRS-kyselyä, MMS-viestiä tai * 1 · * 1 ‘vastaava varten, tehdään HLR-rekisteriin 3 kysely kutsutun liittymän B tilan selvittämiseksi.
* · *’1 Tämän kyselyn tulos, joka sisältää kutsutun liittymän tilatiedon, voidaan triggeroida raportointi järjestelmään 10: suonaan HLR-rekisteristä 3 HLR-rekisterin 3 ja raportointijärjestelmän 10 # · · ***** välisen signalointi-tai tiedonsiirtokanavan kautta, so. triggerointi ci; tai ohjaamalla HLR- • · '···1 30 rekisterin 3 vastaus VR-rekisterille 4, VR-matkapuhelinkeskukselle 2,4 tai matkapuhelin- : :1: keskukselle 2 joko suonaan raportointijärjestelmään tai HLR-rekisterin 3 ja raportointi- jäijestelmän 10 väliseen signalointi-tai tiedonsiirtokanavaan, so. triggerointi c2.
·1 · · • · 1 % 1 1 ! Kun sekä kutsuva liittymä A että kutsuttu liittymä B ovat päivittäneet reititys- ja palvelu- * · 35 profiilitietonsa samaan koti-VLR-rekisteriin 4 eikä HLR-rekisteriä 3 siten tarvita reititystiedon 16 117583 hakemiseen, tapahtumatietoa voidaan triggeroida ja ohjata raportointi)äqestelmään 10 myös suoraan VLR-rekisteristä 4 tai VR-matkapuhelinkeskuksesta 2,4 VLR-rekisterin 4 tai VLR-matkapuhelinkeskuksen 2, 4 ja raportointijärjestelmän 10 välisen signalointi-tai tiedonsiintokanavan kautta, triggerointi c3, tai signalointi-tai tiedonsiirtokanavasta, joka on 5 tukiasemajärjestelmän BBS ja matkapuhelinkeskuksen 2 tai VLR-matkapuhelinkeskuksen 2, 4 välillä, so. triggerointi c4.
Kuvion 2 mukaisessa keksinnön toisessa suoritusmuodossa tapahtumatietoa viestintäyhteydestä triggeroidaan raportointijärjestelmään 10 yhteyden päätyttyä ja/tai päättyessä. Kuvion 2 10 suoritusmuodossa viestintätapahtumien tapahtumatietoja keräävä ja raportoiva raportointi- jäijestelmä 10 on olennaiselta toiminnaltaan samankaltainen kuin on selitetty kuvion 1 suoritusmuodon yhteydessä. Erona on, että raportointijäijestelmä on järjestetty PLMN-verkon kanssa tiedonsiirtoyhteydessä olevaan I-verkkoon, jolloin raportointijäijestelmällä aikaansaatu raportointipalvelu muodostuu IP-venkko-operaattorin tarjoamasta verkko- tai sisältöpalvelusta, 15 joka on edullisesti WWW-palvelu. Tällöin raportointijäijestelmän prosessori- eli raportointi- palvelimeen 11 triggeroituu PLMN-verkosta 1 viestintätapahtumien tapahtumatietoja, jotka tallentuvat prosessori- eli raportointipalvelimen kautta raportointijäijestelmän tietokanta- yksikköön 12, PLMN-verkon ja I-verkon välisen tiedonsiirtotien kautta raportointijärjestelmään · 10 kuuluvaa prosessori- eli raportointipalvelinta ylläpitää tällöin joko PLMN-verkko-operaattori 20 tai IP-verkko-operaattori. Toisena erona on, että matkapuhelinkeskukseen 3, joka voi olla myös : .·. GMSC-matkapuhelinkeskus, on asennettu palvelinmoduuli 21. Tämä palvelinmoduuli muodostaa • · · • · · · lyhyen raportin kustakin viestintätapahtumasta. Tällöin palvelinmoduuli on osa • · 1 matkapuhelinkeskusta, joka puolestaan voi lähettää eli tuottaa tarpeelliset tapahtumatiedot • 1 · raportointijärjestelmälle 10, so. triggerointi c3. Palvelinmoduuli 21 voi tutkia: HLR-kyselyitä; • · 25 laskevaa liikennettä liittymälle; sekä viestintäyhteyden ohjauksia. Kustakin viestintä-* # · ^ * « tapahtumasta voidaan toimittaa nain palvelinmoduulin välityksellä tieto raportointijäijestelmälle **··1 10.
· · •j·' Kun matkapuhelinkeskuksessa 2 on keksinnön mukainen palvelinmoduuli 21, voidaan • · *···1 30 palvelinmoduulilla tuottaa oleelliset tiedot ulkoiselle raportointijärjestelmälle 10. Normaali- • 1 : : : tilanteessa puhelu ohjataan kutsuttuun liittymään B. Mikäli puhelu ohjataan toiseen tilaajanumeroon, viedään tapahtumatieto tai-tietoja. Tällaisia puhelutietoja voivat olla:‘Varattu”, ; “ei vastaa”, “ei-verkossa”, “pvID”-päivämäärätunniste, “kelloaika”, “kytkentäaika”, kutsuvan * · · | liittymän A tilaajatunniste “A-numero”, kutsutun liittymän B tilaajatunniste “B-numero”, soiton-, • · 35 puhelunsiirron tai telepalvelun takana olevan liittymän tilaajatunniste “C-numero”.
J
17 117583
Kun matkapuhelinkeskuksessa 2 ei ole palvelinmoduulia 21 tapahtumatietojen triggeroituminen palvelinjärjestelmään 10 tapahtuu kuten on edellä selitetty kuvion 1 yhteydessä, eli tapahtumatiedot triggeroituvat raportointijärjestelmään 10 datapaketteina, joissa on header-, 5 trailer-ja data-osa.
Kuvion 2 suoritusmuodossa liittymän tilatiedon saaminen PLMN-verkkoon ja mahdollisuus sen triggeroimiseen perustuu liittymästä signaloituvaan yhteyden päättymissignalointiin, joka etenee verkossa tukiasemajärjestelmän BBS ja edelleen matkapuhelinkeskuksen ja VLR-rekisterin tai 10 VLR-matkapuhelinkeskuksen kautta HLR-rekisteriin, johon päivittyy liittymän tilatiedoksi‘ei yhteyttä’.
Kun viestintäyhteys, esim. puhelua, SMS-viestiä, GPRS-kyselyä, MMS-viestiätai vastaavaa varten, katkeaa kutsuvasta ja kutsutusta liittymästä PLMN-verkkoon syystä tai toisesta päättyy tai 15 katkeaa, voidaan keksinnön mukaiseen raportointijärjestelmään 10 triggeroida reaaliaikaisesti yhteytensä menettäneen liittymän tilatieto. Tämä ’ei yhteyttä’-tilatieto voi triggeroitua: tukiasemajärjestelmän BBS ja matkapuhelinkeskuksen 2 tai VLR-matkapuhelinkeskuksen 2,4 välisestä signalointi- tai tiedonsiirtoväylästä, so. triggerointi c4; suoraan matkapuhelinkeskuksesta tai VLR-matkapuhelinkeskuksesta, so. triggerointi c3; matkapuhelunkeskuksen tai 20 VLR-matkapuhelinkeskuksen ja HLR-rekisterin 3 välisestä signalointi-tai tiedonsiirtoväylästä, ; .·. so. triggerointi c2,jota on esitetty kuviossa 2 katkoviivalla; tai suoraan HLR-rekisteristä, so.
♦ · · #·.·4 triggerointi ci, jota on esitetty kuviossa katkoviivalla, signalointi- tai tiedonsiirtoväylään, joka » t · I , muodostaa keksinnön mukaisen raportointijärjestelmän 10 sisäiänmenoväylän.
♦ · ♦ • · • · ♦ • · • · · . * ’ * 25 Kun liittymä ei ole viestintäyhteydessä viestintäverkkoon ja kun HLR-rekisteriin on päivittynyt ‘ei • · · • · *,,* yhteyttä’-tilatieto on liittymän kaikki asiakastiedot ja palveluprofiilitiedot päivittyneinä ainoastaan • · **· HLR-rekisteriin. Kun liittymä jälleen muodostaa viestintäyhteyden viestintäverkkoon päivittyvät liittymää koskevat reititys-ja palveluprofiilitiedot siihen VLR-rekisteriin 4, johon integroidun tai • * · *·ϊ·* jonka alaisuudessa olevan matkapuhelinkeskuksen 2 palvelualueella kyseinen liittymä tuolloin » · · • * *...* 30 sijaitsee. Tällöin sekä viestinnän yhteydenmuodostuksen aikana että viestintäyhteyden • :‘j päättymisen aikana ja päätyttyä, keksinnön mukaiseen raportointi-järjestelmään 10 voidaan ·♦· « ; *' *; triggeroida tila- ja tapahtumatietoa kyseisestä VLR-rekisteristä, VLR-matkapuhelinkeskuksesta 2, • * * . *. 4, VLR-rekisterin signaloinnin sisäiänmeno-tai ulostuloväylästä tai VLR-matkapuhelinkeskuksen • * · * signaloinnin sisäiänmeno-tai ulostuloväylästä, jolloin sisäiänmenoväylä tulee • · · · • · 35 matkapuhelinkeskuksesta 2 tai tukiasemajärjestelmästä BBS ja jolloin ulosmenoväylä menee 18 117583 11LR-rekisteriin.
Pyrittäessä muodostamaan yhteyttä matkapuhelinverkon kutsuvasta liittymästä A kutsuttuun liittymään B, yhteydenmuodostussignalointi tulee ensin siihen MSC-tai 5 GMSC-matkapuhelinkeskukseen, jonka palvelualueella sijaitsee kyseinen kutsuttu liittymä. MSC-tai GMSC-matkapuhelinkeskus tekee sitten HLR-rekisterikyselyn.
Pyrittäessä tavoittamaan matkapuhelinverkon liittymää viestillä, joko tekstiviestillä tai multi-mediaviestillä. Lähetettäessä viestiä kutsuttuun liittymään B, muodostetaan ensin kysely 10 HLR-rekisteriin 3, HLR-kyselyn avulla saadaan selville kutsutun liittymän B tila. Tieto tästä viestistä voidaan triggeroida tästä HLR-kyselystä esillä olevan keksinnön mukaiseen raportointijärjestelmään 10, jolloin tieto tulleesta viestistä voidaan merkitä tietokantaan. Viestistä voidaan merkitä useita eri tietoja: onko kysymyksessä tekstiviesti vai MMS-viesti, päivämäärä, 5 kellonaika, vastaanottaja ja lähettäjä.
15
Tietojen keräämistä laskevista viesteistä voidaan tehostaa siten, että viestijärjestelmä tao raportointijärjestelmälle 10 samat tiedot samalla tavoin kuin matkapuhelinkeskuksesta tuodaan ·- tiedot laskevista puheluista.
20 Keksintöä selostettu edellä vain esimerkinomaisesti sen eräiden edullisten suoritusmuotojen ; avulla. Talla ei ole luonnollisestikaan haluttu mitenkään rajata keksintöä vaan monet ekvivalentit, • 1 · t ·.. ’ vastaavan toiminnallisuuden aikaansaavat yksittäiset osaratkaisut, ratkaisukokonaisuudet ja • · · . muunnelmat ovat mahdollisia keksinnöllisen ajatuksen oheisissa patenttivaatimuksissa
Iti I.I määritellyn suojapiirin puitteissa.
* · *·1 25 ·» m • ♦ 1 • · 'tii' Niinpä keksinnön mukainen raportointijärjestelmä voi muodostua moduulista, joka on integroitu • 1 **·’ kokonaisuudessaan osaksi matkapuhelinkeskusta. Tällöin raportointijärjestelmällä aikaansaatu raportointipalvelu on PLMN-verkkoon toteutettu PLMN-verkon keskuspalvelu.
i 2 3· » » > • · · • · 1 .
*... 1 30 On myös huomattava, että esillä oleva keksintö on sovellettavissa kiinteään televerkkoon. Tällöin ·1· PLMN-verkon HLR-rekisteriä vastaa kiinteässä televerkossa asiakasrekisteri. Kiinteä televerkko • · · · 2 .·2. eli PSN-verklco (Public Switched Network), joka voi olla piiri-tai pakettikytkentäinen • 1 · tietoliikenne-tai tiedonsiirtoverkko. Eräs tyypillinen PSTN-verkko on esim. PSTN-verkko • · · 3 j (PSTN, Public Switched Telephone Network).
• · 1 · · * 1 35 19 ' 117583 PSN-verkko eroaa PLMN-verkosta olennaisitnmin siinä, että PSN-Iiittymät ovat paikkaan sidottuja, jolloin PSN-verkossa on yhteyden muodostusvaihe olennaisesti yksinkertaisempi kuin PLMN-verkossa, koska liittymän sijaintia ei tarvitse hakea eikä liikkuvan liittymän kulloistakin VLR- tai VLR-matkapuhelinkeskuksesta tarvitse päivittää. PSN-verkossa on siten hierarkkisesti 5 järjestetty keskuskokoonpano, joka käsittää kiinteistö-, koti-ja alue-tai seutukeskuksia sekä kansainväliseen teleliikenteeseen tarkoitettuja valtakunnallisia keskuksia, ja kiinteä asiakasrekisteritietokanta, johon on tallennettu kutakin liittymää koskevat Hittymätiedot ja palveluprofiili, jossa voi olla merkintä liittymän kuulumisesta esillä olevan keksinnön mukaisella raportointijärjestelmällä aikaansaatavaan raportointipalveluun. PLMN-verkko liittyy 10 GMSC-keskuksen kautta PSN-verkkoon, jolloin PLMN-verkot ja PSN-verkot voivat verkottua toistensa avulla globaaliksi televerkkokokonaisuudeksi. .. .
Esillä olevan keksinnön käytettävyys ei siis rajaudu vain PLMN-verkkoon, vaan koska esillä oleva keksintö perustuu nerokkaaseen tapahtumatiedon triggenointiin, tietoa voidaan siirtää 15 PLMN-verkosta PSN-verkkoon ja päin vastoin. Mahdollista on myös, että vaikka van raportointijärjestelmä 10 sijaitsee PLMN-verkossa, siihen voidaan kerätä liittymäkohtaista
tapahtumatietoa yhteydenmuodostuksesta vaikka sekä kutsuva liittymä A että kutsuttu liittymä B
olisivat PSN-verkossa tai toisessa PLMN-verkossa. Mahdollista on myös jäljestää koko raportointijärjestelmä PSN-verkkoon. Tällöin rapontointijäijestelmään triggeroidaan 20 signalointiyhteyksien avulla viestintäliikenteeseen liittyvää tapahtumatietoa yhteyden ; muodostusvaiheessa asiakasrekisterikyselystä, yhteysvaiheen aikana keskuskokoonpanon ;· *# * * _·.·* sopivasta keskuksesta esim. jommankumman tai kummankin osapuolen kotikeskuksesta ja * · · I . yhteyden päättymis-/katkeamisvaiheessa kutsuneen liittymän kotikeskuksesta ja/tai kutsutun • · · liittymän B kotimatkapuhelinkeskuksesta 2.
• · * · "*25 , * * * : ·<' • · · • ·
Keksinnön mukaisesti kutsuva liittymä A voi siis olla; PLMN-verkon liittymä; kytkentäisen, • * *··** langallisen tietoliikenne- tai tiedonsiirtoverkon liittymä: reititinpohjaisen, langallisen tai langattoman tietoliikenne- tai tiedonsiirtoverkon liittymä: tai pakettitiedonsiirtoon perustuvan « * t *·ί .* langallisen tai langattoman tietoliikenne- tai tiedonsiirtoverkon liittymä; ja kutsuttu liittymä B voi * · · t · *...* 30 olla: PLMN-verkon liittymä; kytkentäisen, langallisen tietoliikenne-tai tiedonsiirtoverkon • ;’· liittymä; reititinpohjaisen, langallisen tai langattoman tietoliikenne-tai tiedonsiintoverkon liittymä; tai pakettitiedonsiirtoon perustuvan langallisen tai langattoman tietoliikenne-tai «·· , *, tiedonsiintoverkon liittymä.
• · · * · · • · · · t · · · · • ·

Claims (11)

117583
1. Raportointijäijestelmä PLMN-verkossa (1) (PLMN, Public Land Mobile Network), on verkkoelementteinä tukiasemajärjestelmän (BBS) kautta PLMN-verkkoon liittyvien liittymien (A, 5 B) välisen tietoliikenteen ja tiedonsiirron mahdollistamiseksi toistensa kanssa tiedonsiirtoyhteyksillä verkotetut: • ainakin yksi matkapuhelinkeskus (2), • ainakin yksi HLR-rekisteri (3) (HLR, Home Location Register), ja • ainakin yksi VLR-rekisteri (4) (VLR, Visitor Location Register), joka voi olla itsenäinen tai 10 integroitu matkapuhelinkeskukseen integroidun VLR-matkapuhelinkeskuksen aikaansaamiseksi, ja • laskutusjärjestelmä (5), joka on tiedonsiirtoyhteydessä välitysjärjestelmän yli PLMN-verkkoon, joka esikäsittelee laskutuksen perustana olevia laskutustikettejä, ja kerää kutsuvien ja kutsuttujen liittymien (A, B) välille koskevat laskutustiketit esikäsittelyn jälkeen PLMN- 15 verkosta erä-tai vuoajona, muodostettuja viestintäyhteyksiä, : joka raportointijärjestelmä (10) on erillinen järjestelmä, joka kuuluu tai on tiedonsiirtoyhteydessä PLMN-verkon (1) matkapuhelinkeskukseen (2; 2,4), ja joka raportointijaijestelmä ei ole PLMN-verkon laskutusjärjestelmä (5), tunnettu siitä, että raportointijärjestelmä (10) toteuttaa liittymäkohtaisen raportointipalvelun kaikenlaisen nousevan ja/tai laskevan viestintäliikenteen, 20 kuten esim. puhelut, viestintäyritykset, teksti- eli SMS-viestit (SMS, Short Message Service) ja • multimedia eli MMS-viestit (Multimedia Messaging Service), tapahtumatietojen keräämiseksi ja M» f .‘ j'. raportoimiseksi liittymäkohtaisesti, jossa raportointipalvelun toteuttavassa 9 . 1. \ raportointijärjestelmässä hipaistaan eli triggeroidaan ainakin kutsuvan liittymän (A) ja kutsutun • · 2. liittymän (B) tai palvelun välisessä yhteyden muodostusvaiheessa reaaliaikaisesti tapahtumatietoa: • 99'
25. HLR-rekisterin (3)ja VLR-rekisterin (4) tai matkapuhelinkeskuksen (2) väliltä; 9 1 ,3. · matkapuhelinkeskuksen tai VLR-matkapuhelinkeskuksen ja tukiasemajärjestelmän (BBS) 9 1 väliltä; tai , · suoraan HLR-rekisteristä, VLR-rekisteristä, VLR-matkapuhelinkeskuksesta tai * 9 9 • 99. • matkapuhelin-keskuksesta. • · '·1 30 signalointiverkkoon ja siten raportointipalvelun toteuttavaan raportointijäijestelmään seuraamalla ί·ϊ ί PLMN-verkon verkkoelementtien välillä SS7-, S1P-, SCCP-, TCAP-, INAP ja MAP-protokollia. 919' 9 9 9 9' • 9 9 9 ;1:
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen raportointijaijestelmä, tunnettu siitä, että palveluprofiili on 2 *;··· tallennettu tai päivittynyt matkapuhelinverkon (1) HLR-rekisteriin (3) ja/tai VLR-rekisteriin (4), 35 jolloin kutsutun liittymän (B) palveluprofiili todentuu riippumatta kutsutun liittymän (B) ; ί 3 999 9 117583 yhteydestä PLMN-verkkoon (1) aina joko HLR-rekisterin tai VLR-rekisterin avulla ja jolloin kutsuvan liittymän (A) palveluprofiili todentuu sen VLR-rekisterin avulla, jonka alaisuudessa olevan matkapuhelinkeskuksen palvelu-alueella kutsuva liittymä sijaitsee.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen raportointijäijestelmä, tunnettu siitä, että raportointijärjestelmää (10) päivittävä triggerointi perustuu palveluprofiilissa olevaan merkintään liittymän kuulumisesta raportointijärjestelmällä aikaansaadun raportointipalvelun piiriin.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen raportointijäijestelmä, tunnettu siitä, että 10 raportointijärjestelmä (10) on tiedonsiirtoyhteydessä suoraan tai tiedonsiirtoväylän yli matkapuhelinkeskuksen (2) kanssa siten, että, kun yhteyden muodostusvaiheessa kutsuvasta liittymästä (A) kutsuttuun liittymään (B), jotka eivät ole saman matka-puhelinkeskuksen (2) palvelualueella, matkapuhelinkeskus (2) tekee HLR-rekisteri-kyselyn, josta triggeroidaan raportointijärjestelmään (10) reaaliaikaisesti tapahtumatietoa kutsuvasta liittymästä nousevasta 15 viestintäliikenteestä ja kutsuttuun liittymään (B) laskevasta viestintäliikenteestä, tai kun yhteyden muodostus vaiheessa kutsuvasta liittymästä/päätelaitteesta (A) kutsuttuun liittymään (B), jotka ovat saman matkapuhelin-keskuksen (2) alueella, VLR-rekisteristä tai matkapuhelinkeskuksesta triggeroidaan raportointijärjestelmään (10) reaaliaikaisesti tapahtumatietoa kutsuvasta liittymästä (A) nousevasta viestintäliikenteestä ja kutsuttuun liittymään (B) laskevasta viestintä-liikenteestä, 20 raportointijärjestelmään saadaan tapahtumatieto laskevasta ja/tai nousevasta viestintäliikenteestä, • riippumatta kutsutun liittymän (B) tilasta, nousevan ja/tai laskevan viestintäliikenteen tai » « « signaloinnin virheistä ja/tai nousevan ja/tai laskevan viestintä-liikenteen laskutustarpeesta. • · · • · • · · * · *
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen raportointijärjestelmä, tunnettu siitä, « k * · 25 että raportointijärjestelmällä (10) on raportoitavissa perille päässeiden viestintäliikenne- « · · *t#* apahtumien lisäksi myös sellaiset kutsut, jotka eivät ohjaudu perille kutsuttuun liittymään (B) tai • · "*♦·* palvelujärjestelmään, kuten kutsut matkaviestimeen, joka on off-line tilassa, ja kutsut, jotka ovat tavoitettavuusketjun tai soitonsiirron takana. ··· • · « • · · • · ***** 30
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen raportointijärjestelmä, tunnettu siitä, että » • raportointijärjestelmä (10) aikaansaa PLMN-verkon(l) asiakkaille raportointipalvelun, jolla on * * * * . ;***♦ raportoitavissa viestintäliikennetapahtumien tapahtumatietoja, joihin kuuluu ainakin: ··· · kutsut ja viestit kutsuvasta liittymästä (A), • ♦ ♦ I" ! · vastatut kutsut kutsutun liittymän (B) kutsunumerolla; • · 35. vastatut kutsut perustuen kutsutun liittymän (B) sisältämään tavoitettavuusketjuun, 117583 • vastaamattomat mutta perille kutsuttuun liittymään (B) tulleet kutsut, ja • syystä tai toisesta perille pääsemättömät kutsutun liittymän (B) kutsut ja viestit kutsuttuun liittymään (B).
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen raportointijärjestelmä, tunnettu siitä, että raportointi- jäijestelmä (10) kerää tapahtumatietoja viestintäliikenne-tapahtumista ja tuottaa viestintä-liikenteen tapahtumista raportin, joka sisältää tapahtumatietoa tulleiden viestintäliikenteen tapahtumien lopputuloksesta, joita ovat mm.: • "normaali"-puhelu (ei virheitä viestintätapahtuman aikana), 10. kutsuva liittymä (A), so. A-tilaaja, on sulkenut liittymän (yhteys on katkennut), • kutsuttu liittymä (B), so. B-tilaaja, on sulkenut liittymän (yhteys on katkennut), • kutsutun liittymän (B) kutsu on mennyt verkkotiedonantoon (esim. "ei verkossa", "liittymään ei juuri nyt oteta puheluita", • kutsuttu liittymä (B) on "varattu"-tilassa, 15. kutsuttu liittymä "koputus"-tilassa, • siirretty soitonsiirrolla toiseen liittymänumeroon/palveluun, • soitonsiirron syy ("ei verkossa", "varattu", "välitön", "viivästetty"), • virhetilanne ilmarajapinnassa, • virhe tilanne televerkossa, 20. tuntematon (so. yksilöimätön muu virhe). • · • ♦ ♦ i., • · ft
* · · ·.· · 8. Jonkin patentinvaatimuksen 1-7 mukainen raportointijärjestelmä, tunnettu siitä, että • · matkapuhelin-tai GMSC-keskukseenjäijestetystäpalvelinmoduulista (21), joka muodostaa ··« : (ιί lyhyen raportin kustakin viestintätapahtumasta, jolloin matkapuhelin- tai GMSC-keskuksella on • · · : · : 25 triggeroitavissa tarpeelliset tapahtumatiedot raportointi-järjestelmälle (10). • · · • · » · • 1 «
9. Patentti vaatimuksen 8 mukainen raportointijärjestelmä, tunnettu siitä, että palvelintnoduuli • ·*· (21) tutkii HLR-kyselyitä, laskevaa liikennettä liittymälle sekä viestintäyhteyden ohjauksia, ja että ··» ·***. tapahtumatieto toimitetaan palvelinmoduulin (21) välityksellä raportointijäijestelmälle (10). *«1 30 • « ·
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1-9 mukainen raportointijäqestelmä, tunnettu siitä, että • · *" raportointijäijestelmä aikaansaa kytkentäiseen tietoliikenne-ja/tai tiedonsiirto-verkkoon keskus-, * · · lisä-tai lisäarvopalvelun tai reitityspohjaiseen tietoliikenne-tai tiedonsiirtoverkkoon verkko-tai 35 ϊ**ί sisältöpalvelun. 117583
11. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen raportointijärjestelmä, tunnettu siitä, että kutsuva liittymä (A) on PLMN-verkon liittymä, kytkentäisen, langallisen tieto-liikenne- tai tiedonsiirtoverkon liittymä, reititinpohjaisen, langallisen tai langattoman tietoliikenne- tai tiedonsiirtoverkon liittymä, tai pakettitiedonsiirtoon perustuvan langallisen tai langattoman 5 tietoliikenne-tai tiedonsiirtoverkon liittymä Ja kutsuttu liittymä (B) on PLMN-verkon liittymä, kytkentäisen, langallisen tietoliikenne- tai tiedonsiirtoverkon liittymä, reititinpohjaisen, langallisen tai langattoman tieto-liikenne- tai tiedonsiirtoverkon liittymä, tai pakettitiedonsiirtoon perustuvan langallisen tai langattoman tietoliikenne- tai tiedonsiirtoverkon liittymä, ne- tai tiedonsiirtoverkon liittymä. • · • · · \ · • · · • · · • * · • · • · · • · * • * • * • · • * · • · * • * « • * • · • * · • « • · ·’. • · · • · · * · · • * · * · * * * *·· • · · · φ * « # * · * · * • · • · • · · tl» · ♦ · * · · • « 24 .''· 117583
FI20030895A 2003-06-13 2003-06-13 Raportointijärjestelmä FI117583B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20030895A FI117583B (fi) 2003-06-13 2003-06-13 Raportointijärjestelmä

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20030895 2003-06-13
FI20030895A FI117583B (fi) 2003-06-13 2003-06-13 Raportointijärjestelmä

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20030895A0 FI20030895A0 (fi) 2003-06-13
FI20030895A FI20030895A (fi) 2004-12-14
FI117583B true FI117583B (fi) 2006-11-30

Family

ID=8566257

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20030895A FI117583B (fi) 2003-06-13 2003-06-13 Raportointijärjestelmä

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI117583B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20030895A0 (fi) 2003-06-13
FI20030895A (fi) 2004-12-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7701925B1 (en) Presence registration and routing node
US7380022B2 (en) Method and apparatus for transmitting wired data voice over IP data and wireless data through a common IP core network
JP4991050B2 (ja) H.323システムにおけるローミング中の移動局に移動停止呼を与えるための方式及び方法
US7039431B2 (en) System for providing subscriber features within a telecommunications network
US7466807B2 (en) Methods, systems and computer program products for offloading prepaid status queries from a prepaid status database for unlimited in-network prepaid calls
US8498634B2 (en) Automated call back request for a mobile phone
CA2643881C (en) A method and a system for the delivery of short messages
EP2241098B1 (en) A method of and an arrangement for call establishment between an internet communication environment and a mobile communication environment
CN101548557B (zh) 有条件路由对固定电话号码进行的呼叫的方法
US9167403B2 (en) Wireless emergency services protocols translator between ANSI-41 and VoIP emergency services protocols
US20100067681A1 (en) Systems and methods for providing a telecommunications extension service for multiple telecommunications units
US20010003092A1 (en) System and method relating to private telecommunication systems
FI117583B (fi) Raportointijärjestelmä
EP2311278B1 (en) Call routing method and apparatus thereof
CA2338963C (en) Apparatus method and system for maintaining call control at a gateway mobile switching center utilizing a packet network
KR100604589B1 (ko) 번호 변경된 이동통신 단말기로의 메세지 포워딩 방법 및그 시스템
KR100538552B1 (ko) 착신제어시스템을 이용한 착신 컨텐츠 정보 표시방법
FI111497B (fi) Järjestelmä ja menetelmä puhelu- ja viestitapahtumien keräämiseksi ja raportointipalvelun tarjoamiseksi
JP2004056718A (ja) 通話料金の安いip電話事業者を自動的に選択する方式
KR20050091469A (ko) 자동 연결된 착신 불가 호에 대한 발신 정보 제공 방법

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: ELISA OYJ

Free format text: ELISA OYJ

FG Patent granted

Ref document number: 117583

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed