FI116496B - Laajakaistainen viestintämenetelmä - Google Patents
Laajakaistainen viestintämenetelmä Download PDFInfo
- Publication number
- FI116496B FI116496B FI20031666A FI20031666A FI116496B FI 116496 B FI116496 B FI 116496B FI 20031666 A FI20031666 A FI 20031666A FI 20031666 A FI20031666 A FI 20031666A FI 116496 B FI116496 B FI 116496B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- bits
- prf
- pulses
- communication
- transmitter
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04L—TRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
- H04L5/00—Arrangements affording multiple use of the transmission path
- H04L5/14—Two-way operation using the same type of signal, i.e. duplex
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04B—TRANSMISSION
- H04B1/00—Details of transmission systems, not covered by a single one of groups H04B3/00 - H04B13/00; Details of transmission systems not characterised by the medium used for transmission
- H04B1/69—Spread spectrum techniques
- H04B1/7163—Spread spectrum techniques using impulse radio
- H04B1/71632—Signal aspects
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Signal Processing (AREA)
- Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
- Mobile Radio Communication Systems (AREA)
- Communication Control (AREA)
Description
116496 LAAJAKAISTAINEN VIESTINTÄMENETELMÄ
KEKSINNÖN ALA
5 Keksintö liittyy laajakaistaiseen viestintään ja erityisesti ultralaajakaistaiseen (ultra-wideband, UWB) viestintään.
KEKSINNÖN TAUSTA
10 Ultralaajakaistainen (Ultra-wideband, UWB) viestintäteknologia on ollut tunnettua vuosikymmeniä. Itse asiassa, vuonna 1887, saksalainen fyysikko Heinrich Hertz, löysi radioaallot käyttämällä kipinävälilähetintä, jota voidaan pitää varhaisena UWB-radiona. Eli ensimmäinen koskaan suoritettu radiotiedonsiirto hyödynsi UWB-teknologiaa. Myöhemmin UWB-radioiden käyttö kiellettiin, koska ne 15 käyttävät suhteellisen laajaa spektriä ja siksi UWB-teknologiaa ei käytetty kaupallisissa viestintäsovelluksissa pitkään aikaan. Kuitenkin, 1990-luvun loppupuolella, UWB-teknologian käyttö otettiin uudelleen esiin ja vuonna 2002 FCC (Federal Communications Commission) salli UWB-laitteiden markkinoinnin ja käytön USA:ssa, mikä mahdollistaa UWB-viestinnän julkisen käytön. On todennäköistä, '.:. 1 20 että UWB-viestinnän julkinen käyttö sallitaan myös maailman muissa osissa.
• » ♦ * FCC:n säännökset sallivat UWB-tiedonsiirron käytön viestintätarkoituksiin taa- • ;’ juuskaistalla 3.1-10.6 GHz. Nykyisillä säännöillä lähetetyn spektritiheyden täytyy • » ’1··1 olla alle -41.3 dBm/MHz ja käytetyn kaistanleveyden täytyy olla korkeampi kuin 25 500 MHz.
Yleisesti ottaen UWB-laitteet toimivat hyödyntämällä hyvin kapeita tai lyhytkes-'. ’: toisia pulsseja, jotka johtavat hyvin suuriin tai laajakaistaisiin tiedonsiirron kais tanleveyksiin. Eli informaatio lähetetään ilmassa käyttämällä pulsseja yhtäjaksoi- • ♦ :· 30 sen aallon sijasta, jota käytetään useimmissa perinteisissä radioissa. Taajuus, jolla .,, · pulsseja toistetaan (Pulse Repetition Frequency, PRF), voidaan valita pienemmäk- 116496 2 si kuin vastaavan kommunikaatiolinkin kanavan koherenssiaika (1/kanavan viive-hajonta) siten, että vastaanottimessa ei tarvita taajuuskorjausta. Tämän vuoksi pulssien välissä on tietty suoja-aika. Koska UWB-tiedonsiirtoon käytettävä spektri on GHz-alueella, käytettyjen pulssien täytyy olla hyvin lyhyitä spektrivaatimusten 5 täyttämiseksi. Käytettävästä teknologiasta riippuen pulssien pituudet ovat tyypillisesti noin muutama piko- tai nanosekuntia, kun taas suoja-aika pulssien välillä voi olla kymmenien tai satojen nanosekuntien luokkaa.
Niin sanottu impulssiradiokonsepti (Impulse Radio, IR) on yksi teknologioista, 10 jotka täyttävät UWB-teknologioille asetetut vaatimukset. IR:ssä data lähetetään käyttämällä lyhyitä kantataajuuspulsseja, eli tiedonsiirto ei sisällä kantoaaltoa. Myös niin sanottua RF-avainnus tyyppistä impulssiradiota voidaan käyttää UWB-tiedonsiirrossa. Siinä varsinainen pulssi on avainnettu RF-pulssi, joka on tietyllä pulssimuodolla aikatasossa maskattu siniaalto.
15
Perus IR-lähetin on suhteellisen yksinkertainen, koska yksinkertaisimmassa muodossaan IR-lähetin käsittää pohjimmiltaan vain pulssigeneraattorin ja antennin. Koska IR-radion lähetysteho on matala, ei tarvita tehovahvistinta, ja koska signa-: lointi on kantataajuussignalointia, ei tarvita sekoitinta tai VCO.ta (Voltage Cont- : : : 20 rolled Oscillator) IR-vastaanotin on monimutkaisempi kuin IR-lähetin. Kuitenkin IR-vastaanotin on, ainakin periaatteessa, yksinkertaisempi kuin perinteinen jatku-va-aaltoinen vastaanotin, koska IR-vastaanottimessa ei tarvita väli taajuuksia tai : *. · suodattimia, mikä yksinkertaistaa vastaanotinta.
25 UWB-viestintä on tyypillisesti lyhyen kantaman, nopeaa, päästä-päähän viestin-··<· tää, eli viestintää kahden loppukäyttäjälaitteen välillä. Nykyisissä UWB- *·* viestintäsovelluksissa fyysinen viestintäkanava jaetaan nousevan siirtotien (en- :,' · · simmäiseltä loppukäyttäjälaitteelta toiselle loppukäyttäjälaitteelle siirretty data) ja laskevan siirtotien (toiselta loppukäyttäjälaitteelta ensimmäiselle loppukäyttäjä-: * ·, I 30 laitteelle siirretty data) välillä aikajakotyyppisellä tavalla. Eli fyysinen viestintä- : * ”: kanava on jaettu aikaväleihin aikatasossa ja osa aikaväleistä on varattu laskevalle 3 1 1 6496 siirtotielle ja osa aikaväleistä on varattu nousevalle siirtotielle. Linkin kontrolli-informaatio, kuten kuittausviestit, joita tarvitaan kommunikaatiolinkin ylläpitämiseksi kommunikoivien laitteiden välillä, lähetetään samassa fyysisessä kanavassa varsinaisen datan kanssa.
5
Koska UWB-viestintä on vielä kehitysvaiheessa, kaupallisten UWB-sovellusten kaikista yksityiskohdista ei ole vielä sovittu ja monet yksityiskohdat voivat vaatia vielä lisäpohdintoja.
10 KEKSINNÖN YHTEENVETO
Nyt on havaittu, että erityisesti yksisuuntaisessa UWB (ultra-wideband) tiedonsiirrossa linkin kontrolli-informaation lähettäminen aikajakoisen tyyppisellä tavalla, kuten yllä on kuvattu, voi johtaa linkkikapasiteetin tuhlaamiseen. Kun datalii-15 kenne on yksisuuntaista (esimerkiksi kun ladataan suuria määriä dataan yhdeltä laitteelta toiselle laitteelle) kaikkea linkkikapasiteettia ei voida käyttää lataamis-tarkoituksiin, koska linkin kontrolli-informaatiota täytyy siirtää kommunikoivien laitteiden välillä kommunikaatiolinkin ylläpitämiseksi. Linkin kontrolli-: _; _: informaatiota siirretään yleensä kommunikaatiolinkin suurinta mahdollista data- • 20 nopeutta paljon matalammalla datanopeudella, tai ainakin esimerkiksi kuittausda- :. ·,: tan siirtämiseen vaadittavan datan määrä on alhainen. Kontrolli-informaatio jakaa • ' · kuitenkin saman fyysisen kanavan datapakettien kanssa ja siten suhteellisen suuri : määrä tiedonsiirtokapasiteettia on varattuna kontrolli-informaatiolle. Lisäksi, useissa tapauksissa linkin kontrolli-informaatio ei johda mihinkään toimenpitei-25 siin, kuten uudelleenlähetykseen. Siten linkin kapasiteettia voidaan tuhlata ilman • · ·: minkäänlaista lisäystä järjestelmän suorituskykyyn.
• · •
Nyt, alkaen yllä esitetyistä havainnoista on keksitty menetelmä laajakaistaisen • viestinnän, kuten UWB-viestinnän, tiedonsiirtokapasiteetin parantamiseksi aina- : ’ ·. i 30 kin yksisuuntaisen tiedonsiirron yhteydessä.
116496 4
Keksinnön eräs suoritusmuoto perustuu ideaan, jossa lähetetään kontrolli-informaatiota (tai jotain muuta dataa) nousevalla siirtotiellä oleellisesti samanaikaisesti tai lomitettuna datan vastaanottamisen kanssa laskevalla siirtotiellä. Kontrolli-informaatiota voidaan lähettää esimerkiksi vastanotettujen datapulssien välis-5 ten suoja-aikojen aikana tai käyttämällä erillistä radiota, erillisen radion datano-peuden ollessa tyypillisesti alhaisempi kuin UWB-radion. Tyypillisesti sellainen erillinen radio on Wireless Personal Area Network (WPAN) -radio, kuten Bluetooth-radio tai WLAN (Wireless Local Area Network) -radio. Myös mitä tahansa muuta sopivaa radiota voidaan käyttää.
10
On huomattava, että tässä termejä nouseva siirtotie ja laskeva siirtotie käytetään yksinkertaisesti viittaamaan vastakkaisiin tiedonsiirron suuntiin ja siten niitä voidaan käyttää vaihtoehtoisesti.
15 Keksinnön ensimmäisen aspektin mukaisesti tuotetaan viestintämenetelmä käsittäen vaiheet: muodostetaan laajakaistainen kommunikaatiolinkki ensimmäisen laitteen ja toisen laitteen välille, siirretään ensimmäinen joukko peräkkäisiä databittejä mainitulta ensimmäiseltä ;. * 20 laitteelta mainitulle toiselle laitteelle ensimmäisen pulssijoukon avulla, ja : *1 siirretään toinen joukko bittejä mainitulta toiselta laitteelta mainitulle ensimmäi selle laitteelle ainakin osittain samanaikaisesti tai ainakin osittain lomitettuna • ; ‘ mainitun ensimmäisen bittijoukon kanssa.
25 Käytettävät pulssit voivat olla esimerkiksi kapeita pulsseja tai impulsseja.
'' Mainittu toinen joukko bittejä voi käsittää mitä tahansa bittejä, jotka pitää siirtää.
’* ’· Sellaiset bitit voivat käsittä esimerkiksi kontrollidataa, kuten kuittausviestejä ja informaatiota vastaanotetusta tehotasosta. Toteutuksesta riippuen toinen joukko 30 bittejä voi kuitenkin käsittää myös varsinaista nousevan siirtotien dataa, tuottaen •..,: siten täysin kaksisuuntaisen kommunikaatiolinkin.
116496 5
Keksinnön toisen aspektin mukaisesti tuotetaan järjestelmä käsittäen ensimmäisen laitteen ja toisen laitteen, jotka on konfiguroitu muodostamaan laajakaistainen kommunikaatiolinkki mainittujen ensimmäisen ja toisen laitteen vä-5 lille, mainitun ensimmäisen laitteen käsittäessä lähettimen, joka on konfiguroitu lähettämään ensimmäinen joukko peräkkäisiä databittejä mainitulle toiselle laitteelle, ja mainitun toisen laitteen käsittäessä vastaanottimen, joka on konfiguroitu vastaanottamaan mainittu ensimmäinen joukko peräkkäisiä databittejä mainitulta ensimmäiseltä laitteelta, mainitun ensimmäisen joukon bittejä ollessa lähetetty 10 ensimmäisen pulssijoukon avulla, jossa mainittu toinen laite käsittää lisäksi lähettimen, joka on konfiguroitu lähettämään toinen joukko bittejä mainitulle ensimmäiselle laitteelle ainakin osittain samanaikaisesti tai ainakin osittain lomitettuna mainitun ensimmäisen bittijoukon vastaanottamisen mainitulta ensimmäiseltä laitteelta kanssa, ja siitä, että 15 mainittu ensimmäinen laite käsittää lisäksi vastaanottimen, joka on konfiguroitu vastaanottamaan mainittu toinen joukko bittejä mainitulta toiselta laitteelta ainakin osittain samanaikaisesti tai ainakin osittain lomitettuna mainitun ensimmäisen bittijoukon mainitulle toiselle laitteelle lähettämisen kanssa.
•,:. · 20 Keksinnön kolmannen aspektin mukaisesti tuotetaan laite käsittäen vastaanottimen, joka on konfiguroitu vastaanottamaan ensimmäinen joukko pe-’ * räkkäisiä databittejä toiselta laitteelta, mainitun ensimmäisen joukon bittejä olles- : *' sa lähetetty ensimmäisen pulssijoukon avulla, ja *···' lähettimen, joka on konfiguroitu lähettämään toinen joukko bittejä mainitulle toi- 25 selle laitteelle ainakin osittain samanaikaisesti tai ainakin osittain lomitettuna ;;; mainitun ensimmäisen bittijoukon vastaanottamisen mainitulta toiselta laitteelta kanssa.
Keksinnön neljännen aspektin mukaisesti tuotetaan laite käsittäen :t‘·· 30 lähettimen, joka on konfiguroitu lähettämään ensimmäinen joukko peräkkäisiä databittejä toiselle laitteelle ensimmäisen pulssijoukon avulla, ja 116496 6 vastaanottimen, joka on konfiguroitu vastaanottamaan toinen joukko bittejä mainitulta toiselta laitteelta ainakin osittain samanaikaisesti tai ainakin osittain lomitettuna mainitun ensimmäisen bittijoukon mainitulle toiselle laitteelle lähettämisen kanssa.
5
Keksinnön mukainen laite voi olla mikä tahansa sopiva elektroninen laite kuten viestintälaite, matkapuhelin, kannettava tietokone, pöytätietokone, kämmentieto-kone (Personal Digital Assistant, PDA) ja digitaalinen kamera. Kolmannen ja neljännen aspektin mukaiset piirteet voidaan yhdistää siten, että jotkin piirteistä tai 10 kaikki niistä on toteutettu yhteen laitteeseen.
Keksinnön viidennen aspektin mukaisesti tuotetaan vaatimuksen 29 mukainen tietokoneohjelma.
15 Keksinnön kuudennen aspektin mukaisesti tuotetaan vaatimuksen 31 mukainen tietokoneohj elma.
Keksinnön seitsemännen aspektin mukaisesti tuotetaan vaatimuksen 33 mukainen viestintämoduli.
20 • 1 · ’ ·: ' Keksinnön kahdeksannen aspektin mukaisesti tuotetaan vaatimuksen 34 mukainen ’ ' viestintämoduli.
‘ ’ Alivaatimukset sisältävät keksinnön joitakin suoritusmuotoja. Keksinnön tiettyyn , 25 aspektiin liittyviin alivaatimuksiin sisältyvä asia soveltuu myös keksinnön muihin ’!!! aspekteihin.
116496 7 tahansa muun sopivan kapeita tai lyhytkestoisia pulsseja tai impulsseja tiedonsiir-totarkoituksissa hyödyntävän viestintäteknologian yhteydessä.
Keksinnön jotkin suoritusmuodot sopivat hyvin erityisesti kontrolli-informaation 5 lähettämiseen ja/tai yksisuuntaisen tiedonsiirron datanopeuden parantamiseen, mutta keksintöä ei ole rajoitettu vain näihin erityisiin tapauksiin. Sen sijaan keksinnön menetelmiä voidaan käyttää minkä tahansa sopivan nousevan siirtotien informaation lähettämiseen.
10 KUVIOIDEN LYHYT SELITYS
Keksinnön suoritusmuotoja selitetään nyt esimerkin kautta viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa: 15 Kuvio IA on keksinnön erään suoritusmuodon mukaista järjestelmää havainnollistava lohkokaavio;
Kuvio IB on keksinnön erään suoritusmuodon mukaista menetelmää ylei-:: sellä tasolla havainnollistava vuokaavio; 20 *.:. ’ Kuviot 2A-2B havainnollistavat tunnetun tekniikan ja keksinnön erään suoritus- ' ’ muodon välisiä eroja; * · · ’ * Kuviot 3A-3B havainnollistavat menetelmää lähetettyjen bittien lomittamiseksi 25 vastaanotettujen bittien kanssa; * » · ·
Kuvio 4 on keksinnön erään suoritusmuodon mukaista UWB- » » » '. ‘: viestintämodulia havainnollistava lohkokaavio; : t' · j 30 Kuvio 5 havainnollistaa protokollapinorakennetta, joka kuvaa menetelmää :: kontrollidatabittien lähettämiseksi lomitettuna vastaanotettujen 116496 8 databittien kanssa; ja
Kuvio 6 havainnollistaa protokollapinorakennetta, joka kuvaa menetelmää kontrollidatabittien lähettämiseksi käyttämällä erillisen radion da-5 takanavaa.
YKSITYISKOHTAINEN SELITYS
Joitakin keksinnön esimerkkitoteutuksia selitetään alla UWB-viestinnän yhteydes-10 sä. Erityisesti annetaan kontrolli-informaation siirtoa koskevia esimerkkejä. Nämä sovellusalueet on kuitenkin annettu vain esimerkkeinä rajoittamatta keksinnön suojapiiriä.
UWB-viestintä viittaa tässä yleisesti viestintäteknologiaan, jossa data siirretään 15 kapeiden tai lyhytkestoisten pulssien tai impulssien avulla, siirrettyjen pulssien tai impulssien ollessa erotettuja toisistaan aikatasossa tietyllä suoja-ajalla.
Kuvio IA on keksinnön erään suoritusmuodon mukaista järjestelmää 10 havain-: : : nollistava lohkokaavio. Järjestelmä 10 käsittää kaksi UWB-lähetinvastaanotinta :.·,·* 20 (tai vastaavasti lähetinvastaanottimen käsittävää UWB-laitetta) 11 ja 12. UWB- lähetinvastaanottimet 11 ja 12 on konfiguroitu muodostamaan UWB-kommunikaatiolinkki niiden välille. UWB-lähetinvastaanotin 11 lähettää laskevan : siirtotien dataa UWB-lähetinvastaanottimelle 12 ja UWB-lähetinvastaanotin 12 lähettää linkin kontrolli-informaatiota nousevalla siirtotiellä oleellisesti samanai-25 kaisesti tai lomitettuna laskevan siirtotien datan vastaanottamisen kanssa.
* *; ’ ’ Käytännössä UWB-lähetinvastaanotin 11 voi olla esimerkiksi digitaalinen kamera tai matkapuhelin, kun taas UWB-lähetinvastaanotin 12 voi olla pöytä- tai kannet-”· ”· tava tietokone. Laskevalla siirtotiellä siirrettävä data voi olla esimerkiksi datatie- 30 dostoja, kuten digitaalisia valokuvia, tallennettavaksi tai prosessoitavaksi (pöytä-tai kannettavassa) tietokoneessa. Erityisesti digitaalisen kameran tapauksessa ei 116496 9 ole tyypillisesti tarvetta siirtää suuria määriä dataa kameraan. Siten datan siirto on ainakin pääasiallisesti yksisuuntaista ja joissakin toteutuksissa vain yksisuuntainen datan siirto voi olla tehty mahdolliseksi. Pitää kuitenkin huomata, että tässä pohditut laitteet ja käytännön käyttötapaukset on annettu vain esimerkkeinä rajoit-5 tamatta keksinnön suojapiiriä. Eli mitä tahansa sopivaa laajakaistaista lähetinvas-taanotinta voidaan käyttää kuvion IA järjestelmässä 10. Lisäksi lähetinvastaanotin voi käsittää tosiasiassa erilliset vastaanottimen ja lähettimen.
Linkin kontrolli-informaatio yllä voidaan lähettää esimerkiksi vastaanotettujen 10 datapulssien välisten suoja-aikojen aikana tai käyttämällä erillistä radiota, erillisen radion datanopeuden ollessa tyypillisesti alhaisempi kuin UWB-radion. Näitä vaihtoehtoja pohditaan lisää alla.
Kuvio IB on keksinnön erään suoritusmuodon mukaista menetelmää yleisellä 15 tasolla havainnollistava vuokaavio. Menetelmää voidaan käyttää esimerkiksi kuvion IA järjestelmässä.
Vaiheessa 15 muodostetaan laajakaistainen tiedonsiirtolinkki ensimmäisen lait-'··' teen ja toisen laitteen välille (esimerkiksi kuvion IA UWB-lähetinvastaanottimet ··;’ 20 11 ja 12). Sitten vaiheissa 16 ja 17, siirretään ensimmäinen joukko peräkkäisiä * “, databittejä laskevalla siirtotiellä ensimmäisen pulssijoukon avulla ja toinen joukko , bittejä siirretään nousevalla siirtotiellä ainakin osittain samanaikaisesti tai ainakin ‘! osittain lomitettuna mainitun ensimmäisen bittijoukon kanssa. Nousevan siirtotien informaation lähettämisen yksityiskohtia pohditaan lisää alla.
25 (>-*t Kuviot 2A ja 2B havainnollistavat tunnetun tekniikan ja keksinnön erään suori- , · _ tusmuodon välisiä eroja. Pystypalkit kuvioissa havainnollistavat informaatiopuls- 1 ; seja ja nuolet ilmaisevat pulssien siirtosuunnan.
'· 30 Kuvio 2A esittää tunnetun tekniikan järjestelyn, jossa viestintäkanava on jaettu I * laskevan siirtotien ja nousevan siirtotien välillä alkajako tyyppisellä tavalla. Eli ίο 116496 tietyn ajanjakson ajan bittejä lähetetään laskevalla siirtotiellä ja sitten siirtosuunta vaihdetaan. Käytännössä viestintäkanava on jaettu aikaväleihin aikatasossa ja osa aikaväleistä on varattu laskevalle siirtotielle ja osa aikaväleistä on varattu nousevalle siirtotielle. Nyt, silloinkin kun datan siirto on yksisuuntaista, osa aikaväleistä 5 täytyy varata nousevalle siirtotielle kontrolli-informaation lähettämiseksi kommu-nikaatiolinkin ylläpitämiseksi.
| Kuvio 2B esittää keksinnön erään suoritusmuodon järjestelyn, jossa linkin kont rolli-informaatio on lomitettu laskevan siirtotien datansiirron kanssa. Koko vies-10 tintäkanavaa (kuvion 2A kaikkia aikavälejä) käytetään laskevan siirtotien siirtoon ja nousevan siirtotien linkin kontrolli-informaatio lähetetään laskevan siirtotien pulssien välisten suoja-aikojen aikana. Luonnollisesti datan siirtosuuntaa voidaan vaihtaa milloin tahansa, kun se on tarpeellista, mutta nyt ei tarvitse varata kokonaisia aikavälejä kontrolli-informaation lähettämiseen.
15
Koska linkin kontrollipaketit, kuten kuittauspaketit, ovat pienempiä kuin tyypilliset datapaketit, linkin kontrollipaketit voidaan lähettää helposti laskevan siirtotien pulssien välissä. Siten laskevan siirtotien datapaketin kuittaus voidaan lähettää : lomitetulla tavalla laskevan siirtotien datapaketin siirron aikana. Peräkkäisten • , · 20 pulssien välinen suoja-aika on usein paljon suurempi kuin kanavan viivehajonta, *. , * koska useissa UWB-järjestelmissä käytetään kiinteää pulssintoistotaajuutta (PRF).
' ‘ Tämä tekee todennäköiseksi sen, että laskevan siirtotien pulssien välissä on tilaa • · * linkin kontrolli-informaation lomittamista varten. Tässä on huomattava, että linkin *·*’ kontrolli-informaatio voidaan lähettää nousevalla siirtotiellä samalla datanopeu- 25 della, jota laskeva siirtotie käyttää. Niin ollen, linkin kontrolli-informaatio nouse- « t * valla siirtotiellä voi käsittää suuren määrän automaattista virheenkorjausta ja lin-‘* kin kontrolli-informaation lähettämisestä voidaan tehdä luotettavampaa.
I · » * ‘ Kuviot 3A ja 3B havainnollistavat lisää menetelmää lähetettyjen bittien lomitta- : _'. j 30 miseksi vastaanotettujen bittien kanssa. Kuviot esittävät aikatasossa lähettimestä :,.. lähetettyjä datapulsseja ja muodon, jossa pulssit vastaanotetaan vastaanottimessa.
116496 11
Ykkönen siirretään lähettämällä pulssi ja nolla siirretään lähettämällä tyhjä. Myös päinvastainen toteutus on mahdollinen, eli pulssi voidaan lähettää jokaiselle nollalle. Lisäksi mitä tahansa muuta menetelmää, jossa databitti on ilmaistu yksinkertaisella kantataajuuspulssilla, voidaan käyttää. Esimerkiksi nolla voi olla ilmaistu 5 käännetyllä pulssilla. Lähetettyjen pulssien ajoitus on neuvoteltu lähettimen ja vastaanottimen välillä siten, että vastaanotin “tietää” milloin kuunnella lähetettyjä pulsseja. Vastaanotetun energian perusteella vastaanotin päättää, vastaanotettiinko ykkönen vai nolla.
10 Kuvio 3A esittää bittisekvenssin “1101001” muodon lähettimessä ja vastaavan vastaanotetun energian vastaanottimessa (siirto laskevalla siirtotiellä).
Kuvio 3B saman bittisekvenssin “1101001” muodon lähettimessä ja vastaavan vastaanotetun energian vastaanottimessa. Lisäksi kuvio 3B esittää toisen bittise-15 kvenssin “1001111” (katkoviivat) lähettämisen vastaanottimesta lähettimelle (siirto nousevalla siirtotiellä). Toisen bittisekvenssin siirtävät pulssit lähetetään lomitettuna vastaanottimessa vastaanotettujen bittien kanssa.
Oletetaan, että vastaanotin pystyy päättämään ajanhetkien tO ja tl välillä vastaan-20 otetusta energiasta, oliko vastaanotettu bitti ykkönen vai nolla. Eli kaikkea vas- * taanotettua energiaa ei tarvita vastaanotetun pulssin havaitsemiseen ja siten vas-t * taanotetun pulssin ’’häntä” voidaan jättää huomioimatta. Koska seuraava pulssi on *./, odotettavissa vastanotettavaksi ajanhetkellä t3, voidaan lähettää pulssi ajanhetkel- ‘ “ lä t2 häiritsemättä datan siirtoa lähettimeltä vastaanottimelle.
25 !!!_ Pitää huomata, että voi olla tilanteita, joissa vastaanotetun pulssin viivehajonta ^ · ’ kuluttaa koko suoja-ajan. Sellaisessa tapauksessa kuviossa 3B esitetyn menetel-
I I I
* män käyttö voi häiritä laskevan siirtotien datansiirtoa. Käytännön toteutuksessa . pitäisi siksi neuvotella lähettimen ja vastaanottimen välillä, käytetäänkö vastaan- :“ i 30 otettujen laskevan siirtotien bittien välisiä suoja-aikoja nousevan siirtotien bittien * · - · ’ lähetykseen. Eli ensin muodostetaan kommunikaatiolinkki perinteisellä tavalla ja, 116496 12 jos olosuhteet sen sallivat, lähetin ja vastaanotin sopivat nousevan siirtotien bittien lähettämisestä lomitettuna laskevan siirtotien bittien kanssa. Sen määrittäminen, lomitetaanko nousevan siirtotien bittejä, voi perustua kommunikaatiolinkin PRF:n ja kommunikaatiolinkille mitatun viivehajonnan väliseen suhteeseen. Lisäksi, 5 nousevan siirtotien bittien lomitusmenetelmän käyttö voidaan neuvotella uudelleen milloin tahansa kommunikaatiolinkin ylläpidon aikana. Esimerkiksi kommunikaatiolinkin viivehajontaa voidaan monitoroida jatkuvasti tai ajoittain ja jos tarpeellista nousevan siirtotien bittien lomitus voidaan aloittaa tai keskeyttää millä tahansa sopivalla hetkellä.
10
Kuvio 4 on keksinnön erään suoritusmuodon mukaista UWB-viestintämodulia 40 havainnollistava lohkokaavio. Käytännössä viestintämoduli 40 voi olla esimerkiksi UWB-laitteen kiinteä osa tai itsenäinen moduli, joka toimii esimerkiksi yhdessä modulikokoonpanon toisten modulien kanssa. Moduli 40 käsittää lähetyspuskuri-15 lohkon 41, joka puskuroi lähetettävän datan ja huolehtii mahdollisista uudelleenlähetyksistä. Lähetyspuskurilohko on liitetty UWB-lähetinlohkoon 42, joka generoi lähetettävät pulssit ja joka on lisäksi liitetty antenniin 44 kytkimen 43 kautta. Kytkin 43 liittää myös UWB-vastaanotinlohkon 46 antenniin 44. Kytkimen ohja--. * uslohko 45, joka ohjaa kytkentää UWB-lähettimen ja UWB-vastaanottimen välil- : ’ 20 lä, on liitetty kytkimeen. UWB-vastaanotin on lisäksi liitetty pakettien defrag- ‘ ‘ mentointilohkoon 47, joka on liitetty lähetyspuskuriin 41 ja joka antaa ulostulona viestintämodulilta 40 vastaanotetun datan.
Pohditaan nyt datan lähettämistä ja kuittausviestien vastaanottamista viestintämo-25 dulin 40 avulla. Nyt katkoviivat kuviossa 4 esittävät kuittausviestien etenemistien. ’! i! Kytkimen ohjauslohko 45 ohjaa kytkimen 43 to kytkemään datapulssien lähettä- ·’ misen ja kuittausviestipulssien vastaanottamisen välillä. Jos kuittausviestipulssit • · t ‘ · ; ilmaisevat, että osa datasta pitää lähettää uudelleen, lähetyspuskuri järjestää uudel leenlähetykset.
;.M 30 ’ ·' ‘ Tässä pitää huomata, että kuittausviestit (tai muu kontrollidata) ei liity välttämättä 116496 13 databitteihin, joiden kanssa ne lomittuvat. Sen sijaan on yleistä, että kuittausviestit liittyvät johonkin aikaisemmin lähetettyyn dataan.
Vastaavasti viestintämodulia 40 voidaan käyttää datan vastaanottamiseen ja kuit-5 tausviestien (tai muun kontrolli-informaation) lähettämiseen.
Kuvio 5 havainnollistaa protokollapinorakennetta, joka kuvaa menetelmää kont-rollidatabittien lähettämiseksi lomitettuna vastaanotettujen databittien kanssa. Siinä esitetään kahden kommunikoivan osapuolen 50 ja 51 karkea protokollapinora-10 kenne. Kumpikin kommunikoiva osapuoli käsittää UWB-radion ja vastaavan protokollapinon. Protokollapino käsittää sovellustason kerrokset (Isäntä), HCI (Host Controller Interface) -kerroksen, linkkimanagerikerroksen, linkkikontrolleriker-roksen ja UWB-lähetinvastaanotinkerroksen (fyysinen kerros). Data lähetetään “normaalisti” lähetyspään 50 sovelluskerrokselta (Isäntä) HCI:n, linkkimanagerin, 15 linkkikontrollerin ja fyysisen kerroksen kautta ilmarajapintaan (antenni) ja edelleen ilmarajapinnan, fyysisen kerroksen, linkkikontrollerin, linkkimanagerin ja HCI:n kautta sovelluskerrokselle vastaanottopäässä 51. Kontrollidata lähetetään linkkikontrolleritasolla (katkoviivoitetut nuolet) kommunikoivalta osapuolelta 51 ,: * kommunikoivalle osapuolelle 50.
r.:,: 20 ’. ’ Kuvio 6 havainnollistaa protokollapinorakennetta, joka kuvaa menetelmää kont- rollidatabittien lähettämiseksi käyttämällä erillisen radion datakanavaa. Samoin ; * kuin kuviossa 5, esitetään kahden kommunikoivan osapuolen 60 ja 61 karkea pro- tokollapinorakenne, mutta nyt kommunikoivat osapuolet käsittävät myös Blue- , 25 tooth-radion UWB-radion lisäksi ja siten kommunikoivat osapuolet käsittävät * * * ‘;;; kaksi protokollapinoa.
i I
i » * ’· “· Myös tässä data lähetetään “normaalisti” lähetyspään 60 sovelluskerrokselta (Isäntä) UWB-protokollapinojen kautta (HCI, linkkimanageri, linkkikontrolleri, 30 lähetinvastaanotin) sovelluskerrokselle vastaanottopäässä 61. Kontrollidata lähetetään nyt kuitenkin Bluetooth-protokollapinojen kautta (katkoviivoitetut 14 116496 nuolet). Kontrollidata generoidaan normaalisti UWB-linkkikontrolleritasolla 62 kommunikoivassa osapuolessa 61, mutta sen sijaan, että käytettäisiin UWB-lähetinvastaanotinta kontrollidatan lähettämiseen, kontrollidata, joka voi olla esimerkiksi kuitattujen datapakettien sekvenssinumeroita, välitetään sovelluskerrok-5 selle 63 (linkkimanageri- ja HCI-kerrosten kautta omana datasta erillisenä loogisena linkkinä/siirtolinkkinä). Sieltä kontrollidata lähetetään hyötykuormana Blue-tooth-yhteydessä kommunikoivalle osapuolelle 60, missä kontrollidata välitetään Bluetooth-hyötykuormana sovelluskerrokselle 64 ja UWB-protokollapinon kautta UWB-linkkikontrollerille 65. Tapauksessa, jossa kuitataan datapaketteja, sek-10 venssinumerot erotetaan UWB-linkkikontrollerissa. UWB-uudelleenlähetys-puskuri tyhjennetään kuitattujen datapakettien osalta ja uudelleenlähetyspuskuris-sa olevat datapaketit, jotka on lähetetty, mutta joita ei ole kuitattu, lähetetään uudelleen. Nyt, koska Bluetooth-datakanavaa käytetään kontrollidatan lähettämiseen, UWB-kommunikaatiolinkkiä voidaan käyttää täysin data lähetykseen kom-15 munikoivien osapuolten 60 ja 61 välillä. Vastaavasti kontrollidataa voidaan lähettää yhtäaikaisesti varsinaisen datan lähetyksen kanssa.
Periaatteessa tämän esimerkin Bluetooth-radiota käytetään yksinkertaisesti esimerkiksi sekvenssinumeroiden lähettämiseen hyötykuormana. UWB-toteutuksen 20 suhteen tämä esimerkki vaatii, että linkin kontrolli-informaatiota ei lähetetä UWB-linkissä vaan se paketoidaan hyötykuormaksi siirrettäväksi Bluetooth-radiolla. UWB-linkkikontrollerista voi olla esimerkiksi erillinen looginen linkki sovelluskerrokselle, jotta vältetään varsinaisen datan sekoittuminen kontrolli-informaation kanssa. Käytännössä UWB-kontrolli-informaation lähetyksessä 25 Bluetooth-linkin kautta voi olla jonkin verran viivettä ja tämä pitää ottaa huomioon UWB-toteutuksessa. Kuitenkin, kuittausviestien tapauksessa, sen jälkeen kun ensimmäiset kuittaukset on vastaanotettu, UWB-linkkikontrolleri tietää milloin ‘ ; seuraavat kuittaukset ovat odotettavissa ja voi siten seurata kuittauksia, vaikka kuittausten vastanottamisessa olisi viivettä.
I t f » » I *
On huomattava, että Bluetooth-radio kuviossa 6 voidaan korvata millä tahansa 30 116496 15 sopivalla radiolla. Esimerkiksi mitä tahansa muun typpistä WPAN-radiota, kuten WLAN-radiota, voidaan käyttää. Sopivan radion datanopeus voi olla matalampi kuin UWB-radion, jos vain kontrollidataa lähetetään toisen radion kautta.
5 Keksinnön erityisiä toteutuksia ja suoritusmuotoja on selitetty yllä. Alan ammattilaiselle on selvää, että keksintö ei ole rajoitettu näihin toteutuksiin ja suoritusmuotoihin, vaan että keksintö voidaan toteuttaa muissa suoritusmuodoissa käyttämällä ekvivalenttisia välineitä poikkeamatta keksinnön tunnuspiirteistä. Esimerkiksi, keksintö ei ole rajoitettu erityisen kontrolli-informaation lähettämiseen nousevalla 10 siirtotiellä. Pikemminkin keksintöä voidaan käyttää minkä tahansa sopivan nousevan siirtotien informaation lähettämisen yhteydessä. Lisäksi keksintöä voidaan käyttää minkä tahansa sopivan laajakaistaisen teknologian tai kapeita pulsseja tiedonsiirtotarkoituksissa hyödyntävän teknologian yhteydessä. Vain oheiset patenttivaatimukset rajoittavat keksinnön suojapiiriä.
15 i * · • » » » · » » ·
Claims (26)
116496
1. Viestintämenetelmä, jossa: muodostetaan (15) laajakaistainen kommunikaatiolinkki ensimmäisen 5 laitteen (11, 50, 60) ja toisen laitteen (12, 51, 61) välille, siirretään (16) ensimmäinen joukko peräkkäisiä databittejä mainitulta ensimmäiseltä laitteelta mainitulle toiselle laitteelle ensimmäisen pulssijoukon avulla, ja siirretään (17) toinen joukko bittejä mainitulta toiselta laitteelta mainitul-10 le ensimmäiselle laitteelle ainakin osittain samanaikaisesti tai ainakin osittain lomitettuna mainitun ensimmäisen bittijoukon kanssa, tunnettu siitä, että menetelmässä lisäksi neuvotellaan pulssintoistotaajuus (PRF) mainitulle kommunikaatiolinkil-le, ainakin, kun kommunikaatiolinkin PRF ei ole jo tiedossa, ja 15 neuvotellaan mainitun kommunikaatiolinkin PRF:n perusteella, siirre täänkö mainittu toinen joukko bittejä lomitettuna mainitun ensimmäisen bitti-joukon kanssa. . 2. Vaatimuksen 1 menetelmä, tunnettu siitä, että mainitut pulssit ovat kapeita •: · * 20 pulsseja. [ 3. Vaatimuksen 1 tai 2 menetelmä, tunnettu siitä, että mainitut pulssit on erotet- tu toisistaan aikatasossa tietyllä suoja-ajalla ja mainittu toinen joukko bittejä » · ”' siirretään mainittujen suoja-aikojen aikana lähetetyn toisen pulssijoukon avul- . , 25 la. * I · • * * * i > « » • 4. Vaatimuksen 3 menetelmä, tunnettu siitä, että lisäksi: « 1 «tl *;; : neuvotellaan pulssintoistotaajuus (PRF) mainitulle kommunikaatiolinkil- « t ‘; * le, ainakin, kun kommunikaatiolinkin PRF ei ole jo tiedossa, v · 30 neuvotellaan mainitun kommunikaatiolinkin PRF:n perusteella, käyte- ‘ * täänkö mainittuja suoja-aikoja mainitun toisen bittijoukon lähettämiseen. 116496
5. Vaatimuksen 1 tai 2 menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään erillistä radiota mainitun toisen bittijoukon siirtämiseen.
6. Vaatimuksen 5 menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu erillinen radio on Wi reless Personal Area Network (WPAN) -radio.
7. Vaatimuksen 5 tai 6 menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu toinen joukko bittejä siirretään hyötykuormana erillisen radion datakanavalla. 10
8. Minkä tahansa edellisen vaatimuksen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu toinen joukko bittejä käsittää kontrollidataa.
9. Minkä tahansa edellisen vaatimuksen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu 15 laajakaistainen kommunikaatiolinkki on ultralaajakaistainen (UWB) kommu- nikaatiolinkki.
10. Järjestelmä käsittäen • * · ’···’ ensimmäisen laitteen (11, 50, 60) ja toisen laitteen (12, 51, 61), jotka on '·** 20 konfiguroitu muodostamaan laajakaistainen kommunikaatiolinkki mainittujen *". ensimmäisen laitteen (11, 50, 60) ja toisen laitteen (12, 51, 61) välille, maini- ‘»II» > · tun ensimmäisen laitteen käsittäessä lähettimen (42), joka on konfiguroitu lä- * » hettämään ensimmäinen joukko peräkkäisiä databittejä mainitulle toiselle lait- • · teelle, ja mainitun toisen laitteen käsittäessä vastaanottimen (46), joka on kon-: , ·, 25 figuroitu vastaanottamaan mainittu ensimmäinen joukko peräkkäisiä databitte- , * , jä mainitulta ensimmäiseltä laitteelta, mainitun ensimmäisen joukon bittejä ol- , ·, lessa lähetetty ensimmäisen pulssijoukon avulla, missä mainittu toinen laite (12, 51, 61) käsittää lisäksi lähettimen (42), joka on f I ’! ‘ konfiguroitu lähettämään toinen joukko bittejä mainitulle ensimmäiselle lait- ’ · ‘ ‘ 30 teelle ainakin osittain samanaikaisesti tai ainakin osittain lomitettuna mainitun ensimmäisen bittijoukon vastaanottamisen mainitulta ensimmäiseltä laitteelta 116496 (11, 50, 60) kanssa, ja mainittu ensimmäinen laite (11, 50, 60) käsittää lisäksi vastaanottimen (46), joka on konfiguroitu vastaanottamaan mainittu toinen joukko bittejä mainitulta toiselta laitteelta ainakin osittain samanaikaisesti tai ainakin osittain 5 lomitettuna mainitun ensimmäisen bittijoukon mainitulle toiselle laitteelle lähettämisen kanssa, tunnettu siitä, että mainitut ensimmäinen (11, 50, 60) ja toinen (12, 51,61) laite on lisäksi konfiguroitu neuvottelemaan pulssintoistotaajuus (PRF) mainitulle kommunikaa-tiolinkille, ainakin, kun kommunikaatiolinkin PRF ei ole jo tiedossa, ja 10 neuvottelemaan mainitun kommunikaatiolinkin PRF:n perusteella, siirre täänkö mainittu toinen joukko bittejä lomitettuna mainitun ensimmäisen bitti-joukon kanssa.
11. Laite (12, 51, 61) käsittäen 15 vastaanottimen (46), joka on konfiguroitu vastaanottamaan ensimmäinen joukko peräkkäisiä databittejä toiselta laitteelta, mainitun ensimmäisen joukon bittejä ollessa lähetetty ensimmäisen pulssijoukon avulla, ja . lähettimen (42), joka on konfiguroitu lähettämään toinen joukko bittejä » · » · mainitulle toiselle laitteelle ainakin osittain samanaikaisesti tai ainakin osittain • · • · ,·# 20 lomitettuna mainitun ensimmäisen bittijoukon vastaanottamisen mainitulta ..,,: toiselta laitteelta kanssa, tunnettu siitä, että mainittu laite käsittää lisäksi . . välineet pulssintoistotaajuuden (PRF) neuvottelemiseksi mainitulle en- , ’*. simmäiselle pulssijoukolle mainitun toisen laitteen kanssa, ainakin, kun mai nittu PRF ei ole jo tiedossa, ja • ;25 välineet sen neuvottelemiseksi mainitun PRF:n perusteella, siirretäänkö mainittu toinen joukko bittejä lomitettuna mainitun ensimmäisen bittijoukon : , ·, kanssa. • » » * » ► * 4
12. Vaatimuksen 11 laite, tunnettu siitä, että mainitut pulssit ovat kapeita pulsse- * * » : 30 Ja· 116496
13. Vaatimuksen 11 tai 12 laite, tunnettu siitä, että mainittu lähetin on konfiguroitu vastaanottamaan mainittu ensimmäinen joukko pulsseja siten, että pulssien välillä on tietty suoja-aika, ja mainittu vastaanotin on konfiguroitu lähettämään mainitun toisen bitti-5 joukon muodostava toinen joukko pulsseja mainittujen suoja-aikojen aikana.
14. Vaatimuksen 13 laite, tunnettu siitä, että laite käsittää lisäksi: välineet pulssintoistotaajuuden (PRF) neuvottelemiseksi mainitulle ensimmäiselle pulssijoukolle mainitun toisen laitteen kanssa, ainakin, kun mai-10 nittu PRF ei ole jo tiedossa, ja välineet sen neuvottelemiseksi mainitun PRF:n perusteella, käytetäänkö mainittuja suoja-aikoja mainitun toisen bittijoukon lähettämiseen.
15. Vaatimuksen 11 tai 12 laite, tunnettu siitä, että mainittu lähetin ja mainittu 15 vastaanotin hyödyntävät eri radioteknologioita.
16. Vaatimuksen 15 laite, tunnettu siitä, että mainittu lähetin on Wireless Personal Area Network (WPAN) -radiolähetin. '·' 20 17. Minkä tahansa vaatimuksen 11-16 laite, tunnettu siitä, että mainittu vastaan- > · : * otin on ultralaajakaistainen (UWB) vastaanotin. • t I 1 2 Minkä tahansa vaatimuksen 11-17 laite, tunnettu siitä, että mainittu toinen joukko bittejä käsittää kontrollidataa. 25 > 2 Minkä tahansa vaatimuksen 11-18 laite, tunnettu siitä, että mainittu laite on * yksi seuraavista: viestintälaite, matkapuhelin, kannettava tietokone, pöytätie- ; : tokone, kämmentietokone (Personal Digital Assistant, PDA) ja digitaalinen kamera. : 30 ‘ * 20. Laite (11, 50, 60) käsittäen 116496 lähettimen (42), joka on konfiguroitu lähettämään ensimmäinen joukko peräkkäisiä databittejä toiselle laitteelle ensimmäisen pulssijoukon avulla, ja vastaanottimen (46), joka on konfiguroitu vastaanottamaan toinen joukko bittejä mainitulta toiselta laitteelta ainakin osittain samanaikaisesti tai ainakin 5 osittain lomitettuna mainitun ensimmäisen bittijoukon mainitulle toiselle laitteelle lähettämisen kanssa, tunnettu siitä, että mainittu laite käsittää lisäksi välineet pulssintoistotaajuuden (PRF) neuvottelemiseksi mainitulle ensimmäiselle pulssijoukolle mainitun toisen laitteen kanssa, ainakin, kun mainittu PRF ei ole jo tiedossa, ja 10 välineet sen neuvottelemiseksi mainitun PRF:n perusteella, siirretäänkö mainittu toinen joukko bittejä lomitettuna mainitun ensimmäisen bittijoukon kanssa.
21. Vaatimuksen 20 laite, tunnettu siitä, että mainitut pulssit ovat kapeita pulsse-15 ja.
22. Vaatimuksen 20 tai 21 laite, tunnettu siitä, että mainittu lähetin on konfiguroitu lähettämään mainittu ensimmäinen ί, * joukko pulsseja siten, että pulssien välillä on tietty suoja-aika, ja ;·' 20 mainittu vastaanotin on konfiguroitu vastaanottamaan mainitun toisen bittijoukon muodostava toinen joukko pulsseja mainittujen suoja-aikojen aika-na.
23. Vaatimuksen 22 laite käsittäen lisäksi: . , 25 välineet pulssintoistotaajuuden (PRF) neuvottelemiseksi mainitulle en- ‘‘ simmäiselle pulssijoukolle mainitun toisen laitteen kanssa, ainakin, kun mai nittu PRF ei ole jo tiedossa, ja ;; * välineet sen neuvottelemiseksi mainitun PRF:n perusteella, käytetäänkö ': mainittuja suoja-aikoja mainitun toisen bittijoukon vastaanottamiseen. ;7: 30 ' 24. Vaatimuksen 20 tai 21 laite, tunnettu siitä, että mainittu lähetin ja mainittu 116496 vastaanotin hyödyntävät eri radioteknologioita.
25. Vaatimuksen 24 laite, tunnettu siitä, että mainittu vastaanotin on Wireless Personal Area Network (WPAN) -radiovastaanotin. 5
26. Minkä tahansa vaatimuksen 20-25 laite, tunnettu siitä, että mainittu lähetin on ultralaajakaistainen (UWB) lähetin.
27. Minkä tahansa vaatimuksen 20-26 laite, tunnettu siitä, että mainittu toinen 10 joukko bittejä käsittää kontrollidataa.
28. Minkä tahansa vaatimuksen 20-27 laite, tunnettu siitä, että mainittu laite on yksi seuraavista; viestintälaite, matkapuhelin, kannettava tietokone, pöytätietokone, kämmentietokone (Personal Digital Assistant, PDA) ja digitaalinen 15 kamera.
29. Viestintälaitteessa suoritettavissa oleva tietokoneohjelma, viestintälaitteen ollessa konfiguroitu vastaanottamaan ensimmäinen joukko peräkkäisiä data- ;, · bittejä toiselta laitteelta, mainitun ensimmäisen joukon bittejä ollessa lähetetty 20 ensimmäisen pulssijoukon avulla, mainitun tietokoneohjelman ohjatessa mai- :. * nitun viestintälaitteen lähettämään toinen joukko bittejä mainitulle toiselle laitteelle ainakin ; ’ osittain samanaikaisesti tai ainakin osittain lomitettuna mainitun ensimmäisen bittijoukon vastaanottamisen mainitulta toiselta laitteelta kanssa, tunnettu sii- , . 25 tä, että mainittu tietokoneohjelma ohjaa mainitun viestintälaitteen lisäksi • < · ’il,’ neuvottelemaan pulssintoistotaajuuden (PRF) mainitulle ensimmäiselle fr « t » pulssijoukolle mainitun toisen laitteen kanssa, ainakin, kun mainittu PRF ei : ole jo tiedossa, ja ’ ; · * neuvottelemaan mainitun PRF:n perusteella, siirretäänkö mainittu toinen v : 30 joukko bittejä lomitettuna mainitun ensimmäisen bittijoukon kanssa. 116496
30. Vaatimuksen 29 tietokoneohjelma, tunnettu siitä, että tietokoneohjelma on tallennettuna tallennusvälineelle.
31. Viestintälaitteessa suoritettavissa oleva tietokoneohjelma, viestintälaitteen 5 ollessa konfiguroitu lähettämään ensimmäinen joukko peräkkäisiä databittejä toiselle laitteelle ensimmäisen pulssijoukon avulla, mainitun tietokoneohjelman ohjatessa mainitun viestintälaitteen vastaanottamaan toinen joukko bittejä mainitulta toiselta laitteelta ainakin osittain samanaikaisesti tai ainakin osittain lomitettuna mainitun ensimmäisen 10 bittijoukon mainitulle toiselle laitteelle lähettämisen kanssa, tunnettu siitä, että mainittu tietokoneohjelma ohjaa mainitun viestintälaitteen lisäksi neuvottelemaan pulssintoistotaajuuden (PRF) mainitulle ensimmäiselle pulssijoukolle mainitun toisen laitteen kanssa, ainakin, kun mainittu PRF ei ole jo tiedossa, ja 15 neuvottelemaan mainitun PRF:n perusteella, siirretäänkö mainittu toinen joukko bittejä lomitettuna mainitun ensimmäisen bittijoukon kanssa.
32. Vaatimuksen 31 tietokoneohjelma tunnettu siitä, että tietokoneohjelma on > 1' · ’>'··' tallennettuna tallennusvälineelle. 20 * · * ’ 33. Viestintämoduli (40) käsittäen • lt| vastaanottimen (46), joka on konfiguroitu vastaanottamaan ensimmäinen ’> * joukko peräkkäisiä databittejä toiselta laitteelta, mainitun ensimmäisen joukon bittejä ollessa lähetetty ensimmäisen pulssijoukon avulla, ja . , t 25 lähettimen (42), joka on konfiguroitu lähettämään toinen joukko bittejä * » * · · ’ mainitulle toiselle laitteelle ainakin osittain samanaikaisesti tai ainakin osittain » » • I lomitettuna mainitun ensimmäisen bittijoukon vastaanottamisen mainitulta ’;;’ toiselta laitteelta kanssa, tunnettu siitä, että mainittu viestintämoduli käsittää « * * I ';' lisäksi ' 30 välineet pulssintoistotaajuuden (PRF) neuvottelemiseksi mainitulle en simmäiselle pulssijoukolle mainitun toisen laitteen kanssa, ainakin, kun mai 116496 nittu PRF ei ole jo tiedossa, ja välineet sen neuvottelemiseksi mainitun PRF:n perusteella, siirretäänkö mainittu toinen joukko bittejä lomitettuna mainitun ensimmäisen bittijoukon kanssa. 5
34. Viestintämoduli (40) käsittäen lähettimen (42), joka on konfiguroitu lähettämään ensimmäinen joukko peräkkäisiä databittejä toiselle laitteelle ensimmäisen pulssijoukon avulla, ja vastaanottimen (46), joka on konfiguroitu vastaanottamaan toinen joukko 10 bittejä mainitulta toiselta laitteelta ainakin osittain samanaikaisesti tai ainakin osittain lomitettuna mainitun ensimmäisen bittijoukon mainitulle toiselle laitteelle lähettämisen kanssa, tunnettu siitä, että mainittu viestintämoduli käsittää lisäksi välineet pulssintoistotaajuuden (PRF) neuvottelemiseksi mainitulle en-15 simmäiselle pulssijoukolle mainitun toisen laitteen kanssa, ainakin, kun mainittu PRF ei ole jo tiedossa, ja välineet sen neuvottelemiseksi mainitun PRF:n perusteella, siirretäänkö , mainittu toinen joukko bittejä lomitettuna mainitun ensimmäisen bittijoukon t kanssa. » :1 20 »· » » * * I ) » » 1 • 1 I * 1 1 » » 1 • I > 1 t « I t » » » » s * 1 1 116496
Priority Applications (5)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20031666A FI116496B (fi) | 2003-11-17 | 2003-11-17 | Laajakaistainen viestintämenetelmä |
PCT/FI2004/000673 WO2005048477A1 (en) | 2003-11-17 | 2004-11-12 | Wideband communication method |
US10/574,591 US7613222B2 (en) | 2003-11-17 | 2004-11-12 | Wideband communication method |
EP04798282A EP1685655B8 (en) | 2003-11-17 | 2004-11-12 | Wideband communication method |
AT04798282T ATE528861T1 (de) | 2003-11-17 | 2004-11-12 | Breitband-kommunikationsverfahren |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20031666A FI116496B (fi) | 2003-11-17 | 2003-11-17 | Laajakaistainen viestintämenetelmä |
FI20031666 | 2003-11-17 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20031666A0 FI20031666A0 (fi) | 2003-11-17 |
FI20031666A FI20031666A (fi) | 2005-05-18 |
FI116496B true FI116496B (fi) | 2005-11-30 |
Family
ID=29558637
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20031666A FI116496B (fi) | 2003-11-17 | 2003-11-17 | Laajakaistainen viestintämenetelmä |
Country Status (5)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US7613222B2 (fi) |
EP (1) | EP1685655B8 (fi) |
AT (1) | ATE528861T1 (fi) |
FI (1) | FI116496B (fi) |
WO (1) | WO2005048477A1 (fi) |
Families Citing this family (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
EP1919102A1 (en) * | 2006-10-30 | 2008-05-07 | Mitsubishi Electric Information Technology Centre Europe B.V. | Method for transmission in a TDD system with a variable length guard period |
US7903550B2 (en) * | 2007-07-27 | 2011-03-08 | Silicon Image, Inc. | Bandwidth reservation for data flows in interconnection networks |
FR2956934B1 (fr) * | 2010-02-26 | 2012-09-28 | Blink E | Procede et dispositif d'emission/reception de signaux electromagnetiques recus/emis sur une ou plusieurs premieres bandes de frequences. |
FR2990315B1 (fr) | 2012-05-04 | 2014-06-13 | Blink E | Procede de transmission d'informations entre une unite emettrice et une unite receptrice |
US11520550B1 (en) * | 2019-09-23 | 2022-12-06 | Apple Inc. | Electronic system for producing a coordinated output using wireless localization of multiple portable electronic devices |
Family Cites Families (7)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US7321611B2 (en) * | 1994-09-20 | 2008-01-22 | Alereen, Inc. | Method and transceiver for full duplex communication of ultra wideband signals |
US6539213B1 (en) * | 1999-06-14 | 2003-03-25 | Time Domain Corporation | System and method for impulse radio power control |
DE69938363T2 (de) | 1999-11-29 | 2008-06-26 | Multispectral Solutions, Inc. | Ultrabreitband-datenvermittlungssystem |
JP2003535552A (ja) | 2000-05-26 | 2003-11-25 | エクストリームスペクトラム,インコーポレイテッド | 超広帯域スペクトル拡散通信方法及びシステム |
US20020061081A1 (en) | 2000-10-13 | 2002-05-23 | Richards James L. | Method and system for reducing potential interference in an impulse radio |
EP1402671A2 (en) * | 2001-02-16 | 2004-03-31 | Axe, Inc. | Receiver for high-speed optical signals |
US20030043934A1 (en) * | 2001-06-13 | 2003-03-06 | Roberts Mark D. | System and method for applying delay codes to pulse train signals |
-
2003
- 2003-11-17 FI FI20031666A patent/FI116496B/fi active IP Right Grant
-
2004
- 2004-11-12 US US10/574,591 patent/US7613222B2/en active Active
- 2004-11-12 WO PCT/FI2004/000673 patent/WO2005048477A1/en not_active Application Discontinuation
- 2004-11-12 AT AT04798282T patent/ATE528861T1/de not_active IP Right Cessation
- 2004-11-12 EP EP04798282A patent/EP1685655B8/en not_active Not-in-force
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
EP1685655A1 (en) | 2006-08-02 |
EP1685655B1 (en) | 2011-10-12 |
FI20031666A (fi) | 2005-05-18 |
FI20031666A0 (fi) | 2003-11-17 |
EP1685655B8 (en) | 2012-02-29 |
US7613222B2 (en) | 2009-11-03 |
WO2005048477A1 (en) | 2005-05-26 |
ATE528861T1 (de) | 2011-10-15 |
US20070053409A1 (en) | 2007-03-08 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US7885174B2 (en) | Common signalling mode for use with multiple wireless formats | |
US20050238084A1 (en) | Method and system for operating multiple dependent networks | |
US10873363B2 (en) | Backscatter devices and network systems incorporating backscatter devices | |
US20160094269A1 (en) | Wireless communication method | |
US20050058107A1 (en) | Method and system for repeat request in hybrid ultra wideband-bluetooth radio | |
US7702284B2 (en) | Method and system for processing acknowledgments in a wireless communications network | |
US20050243709A1 (en) | Bridged ultra-wideband communication method and apparatus | |
US9107097B2 (en) | Method and apparatus for transmission and reception of data using a compact header | |
US9008052B2 (en) | Device for operating using multiple protocols in wireless networks | |
JP2007506301A (ja) | 超広帯域通信プロトコル | |
CA2679056C (en) | Automatic repeat request (arq) communication system using physical layer monitoring | |
US7333814B2 (en) | Method of accommodating overlapping or adjacent networks | |
FI116496B (fi) | Laajakaistainen viestintämenetelmä | |
Ekbatanifard et al. | Fastforward: High-throughput dual-radio streaming | |
Famolari | Link performance of an embedded Bluetooth personal area network | |
JP2006517766A (ja) | マルチバンドuwbネットワークにおけるピコネット干渉を低減する疑似ランダム周波数シーケンスの使用 | |
Glover et al. | Overview of wireless techniques | |
WO2003077064A2 (en) | Method of accommodating overlapping or adjacent networks | |
FI115579B (fi) | Pulssiperusteinen viestintä | |
WO2009134649A1 (en) | Tetra dmo range extension | |
KR100732835B1 (ko) | Ir-uwb 애드혹 네트워크에서 목적지 노드의 상태 감지방법 및 이를 위한 송신기와 수신기 | |
Fu et al. | UWB MAC Protocol Design and Analysis Report | |
CN114557024A (zh) | 调制解调器吞吐量节流 | |
CN113348629A (zh) | 通信方法和装置 | |
Khalifa | A Strategy for Improving BlueTooth Performance |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Ref document number: 116496 Country of ref document: FI |
|
PC | Transfer of assignment of patent |
Owner name: SPYDER NAVIGATIONS L.L.C. Free format text: SPYDER NAVIGATIONS L.L.C. |