FI116408B - Nosto-oven turvareuna - Google Patents

Nosto-oven turvareuna Download PDF

Info

Publication number
FI116408B
FI116408B FI20020720A FI20020720A FI116408B FI 116408 B FI116408 B FI 116408B FI 20020720 A FI20020720 A FI 20020720A FI 20020720 A FI20020720 A FI 20020720A FI 116408 B FI116408 B FI 116408B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
door
conductor
movement
safety edge
door structure
Prior art date
Application number
FI20020720A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20020720A0 (fi
FI20020720A (fi
Inventor
Vesa Raevaara
Original Assignee
Fastems Oy Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Fastems Oy Ab filed Critical Fastems Oy Ab
Priority to FI20020720A priority Critical patent/FI116408B/fi
Publication of FI20020720A0 publication Critical patent/FI20020720A0/fi
Publication of FI20020720A publication Critical patent/FI20020720A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI116408B publication Critical patent/FI116408B/fi

Links

Landscapes

  • Power-Operated Mechanisms For Wings (AREA)

Description

116408
NOSTO-OVEN TURVAREUNA
Keksinnön kohteena on oheisen patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen menetelmä ovirakenteen oven pysäytystiedon muodostami-5 seksi. Keksinnön kohteena on myös oheisen patenttivaatimuksen 4 johdanto-osan mukainen ovirakenne.
Nosto-ovia käytetään monissa erilaisissa kohteissa, sillä niiden avaamista ja sulkemista varten ei oven ympärillä tarvita paljon tilaa, jolloin 10 mahdollinen työskentelyalue voidaan ulottaa erittäin lähelle ovea. Esimerkiksi automaattisissa valmistusjärjestelmissä laitteet ja kuljettimet suojataan usein nosto-ovilla, jolloin järjestelmän eri osat voidaan sijoittaa lähekkäin. Toisaalta myös järjestelmän kanssa työskentelevät henkilöt voivat olla hyvinkin lähellä mainittuja osia, jolloin liikkuvien ovien 15 väliin voi joutua vahingossa erilaisten osien lisäksi esimerkiksi työntekijän käsi. Vaurioiden välttämiseksi on nosto-oven sulkuliike pysäytettävä ja mahdollisuuksien mukaan ohjattava ovi avautumaan kun oven väliin joutuu odottamaton este. Oven ennakoimatonta pysäyttämistä varten on kehitetty erilaisia turvapysäytysratkaisuja.
20
Nosto-ovien turvapysäytys voidaan toteuttaa sekä mekaanisesti että .···. sähköisesti usealla eri tavalla. Tyypilliset sähköiset tunnistinreunat vaa- tivat kaapeloinnin nosto-oven reunasta oven ohjausyksikölle, ja oven • ** " jatkuva liikkuminen aikaansaa kaapeleiden kulumisen ja todennäköi- 25 sesti kaapeleiden vaurioitumisen.
» I
:·’*ί Patenttijulkaisusta EP 0 246 284 tunnetaan nosto-oven turvareuna, jo- ka pysäyttää alaspäin liikkuvan oven mekaanisesti sen kohdatessa esteen. Turvareunan toiminta perustuu siihen, että reunan kohdatessa _:· 30 esteen, reunan muoto muuttuu, joka aikaansaa reunan päihin sijoitettu- jen pysäytyspalojen kiilautumisen oven pystysuuntaisia ohjauskiskoja ' . vasten. Oven liikkeen pysäyttämisestä seuraa käynnissä olevan moot torin ylikuormittuminen, joka voidaan tunnetuilla ratkaisuilla tunnistaa ja
«MM
tätä tietoa hyväksi käyttäen voidaan joko pysäyttää moottori tai vaihtaa : 35 moottorin pyörimissuunta, jolloin nosto-ovi nousee ja oven väliin joutu- nut este voidaan poistaa.
11 6 4 ϋ 8 2
Nyt esillä olevan keksinnön pääasiallisena tarkoituksena on esittää menetelmä ja ovirakenne, joka soveltuu käytettäväksi usein ja suurella nopeudella avattavassa ja suljettavassa nosto-ovessa, kuten esimerkiksi automaattisen valmistusjärjestelmän suojaovessa. Erityisesti ky-5 seessä on latausaseman nosto-ovi, jonka kautta materiaaleja ja kappaleita siirretään automaattiselle hyllystöjärjestelmälle tai sieltä pois.
Tämän tarkoituksen toteuttamiseksi keksinnön mukaiselle menetelmälle oven pysäytystiedon muodostamiseksi on pääasiassa tunnusomais-10 ta se, mikä on esitetty itsenäisen patenttivaatimuksen 1 tunnusmerk-kiosassa.
Keksinnön mukaiselle ovirakenteelle on puolestaan pääasiassa tunnusomaista se, mikä on esitetty itsenäisen patenttivaatimuksen 4 tun-15 nusmerkkiosassa.
Muissa epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa on esitetty eräitä keksinnön edullisia suoritusmuotoja.
20 Keksinnön perusajatuksena on pysäyttää lähes välittömästi sulkeutumassa oleva ovi, tarvittaessa samanaikaisesti sekä mekaanisesti että .···. sähköisesti, kun ovi kohtaa ennalta odottamattoman esteen, kuten !* , esimerkiksi työntekijän käden. Oven mekaaninen pysäytys toteutetaan !; : siirtämällä oven sulkeutumissuuntainen liike-energia erilaisten kiinni- :#i” 25 tyskappaleiden kautta jarruenergiaksi. Oven äkillisessä pysähdyksessä syntyvän, tavallisesti oleellisesti pystysuuntaisen sysäysmäisen liik- • * keen perusteella ohjataan ovea liikuttava moottori pois päältä ja mah-dollisesti pyörimään toiseen suuntaan, jolloin este voidaan poistaa oven välistä.
;:· 30
Nosto-oven turvareuna muodostuu puskurista ja sen yhteyteen muodostetuista tarrauselimistä. Tarrauselimet tarraavat kiilautumalla oven « » i i i [ sivuille sovitettuihin johteisiin, jolloin oven liike johteiden suhteen oleel- lisesti pysähtyy. Oven äkillinen pysähtyminen aikaansaa pystysuuntai-: 35 sen sysäysmäisen liikkeen johteisiin, josta sysäyksestä oven pysähty- minen rekisteröidään ja tämän tiedon perusteella ohjataan ovea käyttävää moottoria. Tietoa voidaan käyttää myös muhin tarkoituksiin kuin 116 4 l h 3 moottorin ohjaukseen, kuten esimerkiksi erilaisten hälytysten aikaansaamiseksi, tai sen valmistusjärjestelmän tai latausjärjestelmän eri toimintojen ohjaukseen, jonka yhteydessä nosto-ovi toimii.
5 Mainittuun sysäykseen perustuvaan oven liikkeen pysäytykseen on edullista yhdistää lisäksi turvakatkaisija, joka muodostaa ohjaussignaalin kun säleistä muodostettu ovi laskostuu törmätessä esteeseen.
Keksinnön mukaisella ovirakenteella saadaan toteutettua luotettava ja 10 nopea mekaaninen oven pysäytys, joka toimii myös sähkö- ja kaapeli-vikojen aikana. Ovea käyttävän moottorin sähköinen ohjaus on nopea sekä kestävä ja luotettava sillä tietojen siirtoon ei tarvita helposti vaurioituvia liikkuvia kaapelointeja. Lisäksi mainitusta ovirakenteen turva-reunasta voidaan tehdä kevyt, jolloin se soveltuu erittäin hyvin nopeaan 15 ja usein toistuvaan liikkeeseen. Rakenteen yksinkertaisuudesta ja keveydestä on myös etua pyrittäessä mahdollisimman äänettömään oven toimintaan.
Keksinnön mukainen ovirakenne voidaan muodostaa useamman ko-20 koiseen ja eri materiaalista valmistettuun oveen. Myös keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen ovirakenteen turvareunan ja johteiden sijoittaminen jälkeenpäin oveen on mahdollista.
Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin viittaamalla oheisiin pii-25 rustuksiin, joissa kuva 1 esittää periaatteellisesti ovirakenteen erästä suoritusmuo-i *· toa, 30 kuva 2 esittää kuvan 1 ovirakenteen turvareunan yksityiskohtaa kuva 3 esittää yksityiskohtaa kuvan 1 suunnan A-A : ,·, poikkileikkauksessa,
; 35 kuva 4 esittää yksityiskohtaa kuvan 1 suunnan B-B
v : poikkileikkauksessa, 116 4 u 8 4 kuva 5 esittää periaatteellisesti turvareunan pysäytyselintä normaalissa käyttöasennossa, kuva 6 esittää periaatteellisesti turvareunan pysäytyselintä 5 pysäytysasennossa, kuva 7 esittää erään soveliusmuodon mukaista johderakenteen halkileikkausta sivukuvantona, 10 kuva 8 esittää kuvan 7 mukaisen johteen poikkileikkausta, kuva 9 esittää periaatteellisesti ovirakenteen yläosaan sijoitettua turvakatkaisijaa normaalissa asennossa, ja 15 kuva 10 esittää kuvan 9 turvakatkaisijaa pysäytysasennossa.
Kuvassa 1 on esitetty keksinnön mukainen sovellutusmuoto, jossa ovielementti 1 on sijoitettu ns. kaksoisoveen. Tällöin ovielementin molemmat pystyosuudet muodostavat suojaavan oven 1, joista toisen 20 oven ollessa auki on toinen ovi aina kiinni. Tämän kaltainen toiminta on tyypillistä automaattivaraston latausasemalle. On myös mahdollista ... tehdä ovi 1 vain yhdelle puolelle, jolloin ei tarvita kuin toinen esimerkis- V*! sä esitettävistä pystyosuuksista.
• · » " 25 Esimerkin mukainen ovielementti 1 muodostuu reunoistaan muotosul- keisesti toisiinsa liitetyistä jäykistä säleistä, esimerkiksi alumiinisäleistä, jotka ovat kummastakin päästään sovitettu pystysuuntaisiin johteisiin 2, ··’’’: kuten kuvista 3 ja 4 voidaan nähdä. Näin muodostunutta ovielementtiä 1 liikutetaan johteissa 2 tyypillisesti koneikon 3 ja kahden hihnan 4 väli-30 tyksellä. Koneikkona 3 on edullista käyttää sähkömoottoria ja siihen .·*·. sopivaa ohjausyksikköä, jolla ohjataan moottorin pyörimissuuntaa ja mahdollisesti pyörimisnopeutta. Hihnat 4, joilla siirretään liike moottoril-‘ ; ta 3 oveen, ovat vaakaosuudeltaan ainakin yhdestä kohdasta kiinnitetty vähintään yhteen ovielementin 1 säleeseen. Hihnoina 4 voidaan käyt-: 35 tää useita erilaisia sopivia ratkaisuja, kuten esimerkiksi vaijereita, latta- : hihnoja ja kiilahihnoja, mutta sopivimmin hihnat ovat hammashihnoja, jolloin liikkeistä saadaan tarkkoja ja täsmällisiä. Hihnat 4 ja niiden oh- 1 1 6 4 u 8 5 jainpyörät toimivat edullisesti oven tukipintana kaksoisoven vaaka-osuudella, kun taas pystyosuudella ovi riippuu painovoiman vaikutuksesta pystyjohteiden 2 välissä.
5 Ovielementin 1 alareunassa on kuvan 2 mukainen turvareuna 5. Mainitun turvareunan 5 avulla oven 1 sulkeutuminen pysäytetään, mikäli oven väliin jää jokin este. Turvareunan 5 pystysuuntainen poikkileikkaus on esitetty kuvissa 4 ja 5. Oven 1 liikkeen pysäyttäminen tapahtuu myöhemmin tarkemmin selitettävällä tavalla. Turvareuna 5 muodostuu 10 puskurista 6, joka puskuri on kiinnitetty yläpuoliseen säleeseen kiinni-tyskappaleilla 7. Kiinnityskappaleessa 7 on edullisesti kuvan 4 mukainen oven 1 liikesuuntaan nähden vino ura 8, johon puskuri 6 sovitetaan liikkuvaksi. Kiinnityskappaleen 7 uran 8 vinous ja muoto voi vaihdella sovelluskohtaisesti, mutta yleisesti voidaan todeta, että suuremmalla 15 uran ja liikesuunnan välisellä kulmalla saadaan myöhemmin esitettävä oven 1 pysäytys tapahtumaan lyhyemmällä matkalla. Puskurin 6 päähän on edullisesti järjestetty rulla 9, jonka avulla ovi 1 ohjautuu ja kulkee johteessa 2. Kiinnityskappale 7 ja rulla 9 on sovitettu pystysuunnassa liikkuviksi johteen 2 sisälle, kuvien 3 ja 8 mukaisesti. Puskuri 6 20 on mahdollista muotoilla sovelluksen kannalta parhaalla tavalla, ja sen : muoto voi olla jokin muu kuin esimerkissä esitetyn jäykästä profiilista it" muodostetun puskurin. Kiinnityskappaleen 7, uran 8 ja rullan 9 tarkoi- ';··[ tuksena on turvareunan 5 dimensioiden kasvattaminen johteen 2 sisä- i mittoja suuremmaksi, kun rulla 9 ei liiku, jolloin kiilautuminen on mah- 25 dollista.
Johde 2 on vaakasuuntaiselta poikkileikkaukseltaan kuvien 3 ja 4 mukaisesti oleellisesti U-muotoinen, jonka aukko aukeaa johteeseen sijoittuvaa ovea 1 kohti. Johteen 2 vastakkaisten seinämien välinen etäisyys ;;; 30 on mitoitettu siten, että puskuriin 6 kiinnitetty rulla 9 voi liikkua johteen ';·* seinämien välissä vapaasti kuvan 4 mukaisesti, mutta johteen mitoitus ! mahdollistaa kuitenkin puskurin pysäyttämisen myöhemmin selitettä- .*·; väliä tavalla. Erittäin edullista on muodostaa johde 2 kahdesta osasta kuvien 7 ja 8 mukaisesti, joista ensimmäisen osan 2a sisään sijoitetaan 35 toinen osa 2b siten, että toisen osan pystysuuntainen liike ensimmäisen osan suhteen sallitaan. Johteen 2 sisempi osa 2b, joka sijoittuu lähemmäksi ovea 1, voidaan mitoittaa siten, että se sopii pienellä välyk- 1 1 6 4 u 8 6 sellä ulomman osan 2a sisään sallien osien keskinäisen liikkumisen. Liikematka voidaan rajoittaa erilaisilla mekaanisilla rakenteilla ja liike voidaan tunnistaa sisempään osaan yhteydessä olevilla jousimaisella elimellä, jonka olotilaa liike oleellisesti muuttaa, joko venyttäen tai pu-5 ristaen sitä. Sisempi osa 2b voidaan kiinnittää myös joustavilla kiinni-tyselimillä runkoon tai ulompaan osaan 2a tai sitten sisempi osa voidaan liittää joustavalla aineella, esimerkiksi silikoniliimalla, ulompaan osaan. Tällöin johteen 2 sisemmän osan 2b liikealue on oleellisesti rajoitettu ja on edullista rajoittaa mainittu liikealue vastaamaan käytettä-10 van anturoinnin ominaisuuksia. Johteen 2 ulompaan osaan 2a on edullista järjestää kiinnityselimet, joilla johde voidaan tarvittaessa kiinnittää runkoon tai ympäröiviin rakenteisiin. Molemmat johteen 2 osat 2a, 2b ovat edullisesti vaakasuuntaiselta poikkileikkaukseltaan oleellisesti U-muotoiset.
15
Johde 2 on edullista valmistaa materiaalista, jonka pinnalla puskuriin 6 kiinnitetty rulla 9 voi rullata kevyesti ja johon johteeseen kiinnityskappa-le 7 voi kiilautua pitävästi pysäytystilanteessa. Sopivimmin johde 2 ‘•j valmistetaan alumiinista vetämällä tai pursottamalla, mutta johde 2 voi- 20 daan valmistaa useammastakin tarkoitukseen soveltuvasta materiaalis- * * * ta, kuten muista metalleista ja muovista. Myös johteen 2 vaakasuuntai-*,,!* nen poikkileikkaus voi poiketa U-muodosta, esimerkiksi oleellisesti C* ’;··] muotoinen poikkileikkaus on joissain käyttökohteissa edullinen.
> * I
* * * I · 25 Ovielementtiä 1 liikutetaan koneikon 3 ja kahden hihnan 4 välityksellä. Koneikkona 3 on edullista käyttää sähkömoottoria ja siihen sopivaa oh-jausyksikköä. Moottorin 3 valintaa vaikuttaa tarvittava vääntömomentti, ·“]: joka riippuu mm. ovielementin 1 koosta, sekä tarvittava pyörimisnope- \f us, joka riippuu halutusta oven toiminta-ajasta. Moottorina 3 käytetään '::! 30 yleensä oikosulkumoottoria, joka liitetään tarvittaessa vaihteeseen ha- lutun toimintanopeuden saavuttamiseksi. Oikosulkumoottoria voidaan : tarvittaessa käyttää myös taajuusmuuttajaan kytkettynä, jolloin oven ; ί liikkeen ohjausmahdollisuudet monipuolistuvat. Myös muun tyyppiset moottoreita voidaan käyttää, kuten esimerkiksi servomoottoreita. Moot-35 torin 3 pyörimissuuntaa ja mahdollisesti pyörimisnopeutta ohjataan sopivalla ohjausyksiköllä, joka voidaan toteuttaa esimerkiksi ohjelmoita- 7 116408 valla logiikalla tai releillä, jolle tuodaan tarvittavat tiedot muusta järjestelmästä.
Kuvissa 9 ja 10 on esitetty ovirakenteeseen sovitettu turvakatkaisija 10.
5 Turvakatkaisija 10 muodostaa ohjaussignaalin silloin, kun ensisijainen pysäytystapa ei ole toiminut. Esimerkissä ensisijainen pysäytys perustuu sysäyksellä toteutettuun koneikon 3 ohjaukseen, mutta pysäytystapa voi olla myös jokin toinen.
10 Turvakatkaisija 10 on anturielin, edullisesti viiksimäinen kytkin, joka tunnistaa ovirakenteen muodonmuutoksen. Muodonmuutos syntyy kun ovenreunan liike pysähtyy esimerkiksi reunan törmätessä esteeseen muun oven jatkaessa liikettä painovoiman ja/tai moottorin 3 vaikutuksesta. Tällöin ovirakenne alkaa laskostua reunan yläpuolelle ja laskos-15 tuksen edetessä turvakatkaisijan 10 korkeudelle nostaa laskostuva ovi turvakatkaisijan viiksimäistä elintä kuvan 10 mukaisesti. Tällöin turva-katkaisija 10 lähettää ohjaussignaalin sopivaan kohteeseen, kuten moottorille 3, ohjausyksikölle ja/tai valvomoon aikaansaaden edullisesti moottorin pysähtymisen ja hälytyksen. On erittäin edullista käyttää tur-20 vakatkaisijana 10 sellaista anturia, joka toimii edellä kuvattuna turva-katkaisijana myös myöhemmin selitettävänä sysäysanturina. Tällöin ;··] voidaan joko vähentää antureiden määrää tai edullisesti toteuttaa var- .‘: mistettu anturointi.
; ’*·· 25 Seuraavaksi esitetään kuinka edellä kuvattu keksinnön erään sovel- : lusmuodon mukainen ovirakenne ja erityisesti sen turvareuna 5 toimi- . ·; vat. Normaalia nosto-oven 1 sulkeutumis- ja avautumistoimintaa ei täs sä tarkemmin kuvata, vaan toiminnan kuvaus kohdistuu pääasiassa ; siihen miten keksinnön mukainen rakenne toimii, kun sulkeutuvan oven :..' 30 edessä on jokin odottamaton este.
Kiinnityskappaleen 7 ja puskurin 6 keskinäistä liikkumista toistensa j suhteen on esitetty kuvissa 5 ja 6. Oven 1 liikkuessa pystysuunnassa : I·. sekä silloin kun alaspäin liikkuvan oven puskuri 6 kohtaa jonkin esteen ‘‘J 35 on puskurin ja kiinnityskappaleen 7 keskinäiset sijainnit kuvan 5 mukai set. Puskuri 6 ja kiinnityskappale 7 ovat sijoittuneet oleellisesti saman- 1 1 6 4 u 8 8 keskisesti, jolloin puskuriin 6 sovitetun rullan 9 keskipiste on kiinnitys-kappaleen pystysuuntaisella keskilinjalla kuvan mukaisesti.
Alaspäin liikkuvan puskurin 6 kohdatessa jonkin esteen, sen liike oleel-5 lisesti pysähtyy. Tällöin kuitenkin kiinnityskappale 7 jatkaa liikkumista puskurin 6 suhteen kuvan 6 esittämällä tavalla. Rullan 9 keskipiste siirtyy pois kiinnityskappaleen 7 pystysuuntaiselta keskilinjalta, jolloin kiin-nityskappaleen liikerata puskurin 6 suhteen määräytyy oleellisesti kiin-nityskappaleeseen muodostetun viiston uran 8 muodon mukaan. Liik-10 keen aikana rullan 9 ja kiinnityskappaleen 7 muodostaman yhdistelmän vaakasuuntainen leveys kasvaa. Leveyden kasvamisen seurauksena rullan 9 ja kiinnityskappaleen 7 muodostama yhdistelmä kiilautuu johteen 2 seinämiä vasten ja kiinnityskappaleen liike pysähtyy. Kiinnitys-kappaleen 7 liikkeen pysähtymisestä huolimatta oven 1 säleet jatkavat 15 liikettä moottorin 3 voimalla, jolloin säleet ’’laskostuvat” pysähtyneen puskurin 6 yläpuolelle.
Pysähtyvän ja ’’laskostuvan” oven 1 aikaansaama voima ei kohdistu oleellisesti pysäyttäneeseen esteeseen vaan kiinnityskappaleiden 7 ja 20 rullien 9 välityksellä johteisiin 2. Oven 1 liikkeen pysähtyminen aiheuttaa johteisiin 2 oleellisesti pystysuuntaisen sysäysmäisen liikkeen, jota ··' mainittua liikettä voidaan keksinnön mukaisesti käyttää ohjaamaan esimerkiksi moottorin 3 toimintaa. Johteeseen 2 kohdistuva sysäys • *·· saadaan paremmin havaittavaksi ja erotetuksi muusta käytön aiheut- 25 tamasta tärinästä käyttämällä aikaisemmin esitettyä kaksinkertaista johdetta.
Sijoittamalla johteen 2 yhteyteen sopiva anturi, voidaan oven 1 äkillisen .·. pysähtymisen aiheuttama sysäys rekisteröidä ja välittää tieto moottorin 30 3 ohjausyksikölle ja/tai muualle haluttuun kohteeseen. Anturin tyyppi ; riippuu mm. turvallisuuden vaatimusasteesta sekä esiintyvistä voimista ja moottorin 3 ohjausyksiköstä, mutta anturina voidaan eräissä sovel-8/· luksissa käyttää mm. mekaanista turvarajakytkintä, induktiivista lähes- tymiskykintä ja kiihtyvyysanturia. On erittäin edullista käyttää sellaista 8.· 35 anturia, joka toimii sekä mainittuna sysäysanturina että myös aikai semmin kuvattuna turvakatkaisijana 10. Tällöin on mahdollista joko vähentää antureiden määrää tai sopivimmin toteuttaa varmistettu antu- 9 116408 rointi usealla rinnakkaisella anturilla. Anturi voidaan sijoittaa oviraken-teessa useaan eri kohtaan kuten esimerkiksi johteen ylä- tai alapäähän tai johteen päiden välille. Sopivimmin anturi sijoitetaan johteen yläosaan tai sen välittömään läheisyyteen, jolloin sijoituspaikka mahdollis-5 taa sysäysanturin ja turvakytkimen yhdistämisen, ylös sijoitettu anturi on helppo suojata mekaanisilta iskuilta ja anturilta on myös lyhyt matka tyypillisesti ovirakenteen yläosaan sijoitetulle ohjausyksikölle.
Anturin muodostaman sysäystiedon, eli ohjaussignaalin, perusteella 10 moottori 3 voidaan pysäyttää ja kääntää sen pyörimissuunta sekä avata ovea 1 ylöspäin, jolloin este voidaan poistaa oven välistä. Se että pysäytetäänkö pelkästään moottori 3, vai avataanko ovi 1 kokonaan tai osittain voidaan toteuttaa sovelluskohtaisesti tämän keksinnön perusajatus säilyttäen, samoin kuin se miten esteen poistumisen jälkeiset 15 toiminnot toteutetaan, kuten esimerkiksi automaattinen oven 1 sulkemisen uudelleen yritys.
Oven 1 mekaaninen pysäytys voidaan toteuttaa edellisessä esimerkissä esitetystä suoritusmuodosta poikkeavalla tavalla, kuitenkaan sen 20 estämättä käyttämästä oven mekaanisessa pysäytyksessä muodostuvaan sysäysmäiseen liikkeeseen perustuvaa koneikon 3 tai muun halu-tun elimen ohjausta tämän keksinnön mukaisesti. Esimerkissä esitetty-' ' i jä turvareunaa 5, sysäykseen perustuvaa pysäytystä ja turvakytkintä 10 • '·· voidaan käyttää esimerkin mukaisesti samassa ovirakenteessa, tai niitä .,,: 25 on mahdollista yhdistää vapaasti jolloin ovirakenteessa voi esiintyä yk- .: si, kaksi tai kaikki kolme suoritusmuotoa.
Keksintö ei ole rajoittunut vain edellisessä esimerkissä esitettyyn suori-. . : tusmuotoon, vaan keksinnön mukaista ovirakennetta voidaan käyttää 30 esimerkin mukaisen nosto-oven 1 lisäksi muun tyyppisissä ovissa, kuten esimerkiksi rullaovissa.

Claims (11)

116’:, 8
1. Menetelmä ovirakenteessa oven (1) pysäytystiedon muodostamiseksi, joka ovirakenne käsittää ainakin 5. johteen (2), - oven (1), joka sovitettu liikkumaan ainakin osan matkaa johteessa (2), ja - turvareunan (5), joka on järjestetty oven (1) reunaan, ja jolla oven (1) liike-energia johdetaan ainakin osittain johteeseen (2) 10 turvareunan törmätessä esteeseen, ja menetelmässä ovi (1) lukitaan turvareunan (5) välityksellä ainakin osittain johteeseen (2) turvareunan törmätessä esteeseen ja törmäyksestä muodostetaan anturivälineillä ohjaussignaali, tunnettu siitä, että johteelle (2) tai sen osalle (2b) aikaansaadaan liike 15 turvareunan (5) tarratessa siihen, ja muodostuva johteen tai sen osan sysäysmäinen liike on havaittavissa ohjaussignaalin muodostamiseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ohjaussignaalilla vaikutetaan ovea (1) liikuttavaan käyttö-20 elimeen (3), tai ohjaussignaali välitetään ovirakennetta ohjaavaan järjestelmään, tai : - ohjaussignaali välitetään hälytysjärjestelmään. • ·
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, et- : tä välitetään sysäysmäistä liikettä johteen sellaisella osalla, joka on so- :·. : vitettu liikkuvasti johteen muuhun rakenteeseen.
4. Ovirakenne, joka käsittää ainakin , 30 - johteen (2), - oven (1), joka sovitettu liikkumaan ainakin osan matkaa johtees-sa (2), ja : - turvareunan (5), joka on järjestetty oven (1) reunaan oven (1) • liikkeen pysäyttämiseksi, kun turvareuna on törmännyt estee- \ 35 seen, - turvareuna (5) käsittää elimet (7,9), jotka on järjestetty tarraa- » I ': maan johteeseen (2), kun turvareuna on törmännyt esteeseen, 1 1 6 4 U 8 - anturivälineet, tunnettu siitä, että - johde (2) tai osa (2b) siitä on järjestetty liikkuvaksi oven liikesuunnassa elinten (7, 9) tarratessa johteeseen, ja 5. johteen (2) liikkuva osa on järjestetty aikaansaamaan anturiväli- neillä havaittavissa oleva sysäys.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen ovirakenne, tunnettu siitä, että ovi-rakenne käsittää anturivälineet johteen (2) tai sen osan (2b) liikkeen il- 10 maisemiseksi ja ohjaussignaalin muodostamiseksi.
6. Patenttivaatimuksen 4 mukainen ovirakenne, tunnettu siitä, että johde (2) käsittää ainakin kaksi osaa (2a, 2b), joista toinen osa on sovitettu liikkuvaksi ensimmäisen osan suhteen. 15
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen ovirakenne, tunnettu siitä, että anturivälineet on järjestetty johteen (2) toisen osan (2a, 2b) liikkeen ilmaisemiseksi, joka liike on seurausta sysäyksestä.
8. Patenttivaatimuksen 4 mukainen ovirakenne, tunnettu siitä, että tur- vareuna (5) käsittää ainakin oven (1) liikesuuntaan oleellisesti poikittain olevan puskurin (6), jonka puskurin päähän on järjestetty kiinnityskap-pale (7) ja rulla (9), jotka kiinnityskappale ja rulla on sovitettu liikku-‘ : maan johteessa (2) ja kiinnityskappaleen ja rullan keskinäinen asema : 25 on järjestetty muuttumaan turvareunan puskurin osuessa esteeseen : ·: oven liikkeen pysäyttämiseksi ja sysäyksen aikaansaamiseksi johtee- : · seen.
9. Patenttivaatimuksen 4 mukainen ovirakenne, tunnettu siitä, että ovi- ‘: 30 rakenne käsittää lisäksi käyttöelimen (3) oven (1) liikuttamiseksi, ja oh- * * » · : ·' *. jausyksikön käyttöelimen (3) ohjaamiseksi
10. Patenttivaatimuksen 4 mukainen ovirakenne, tunnettu siitä, että ovirakenne käsittää lisäksi johteen yläosaan sijoitetun anturielimen (10) 35 oven (1) laskostumisen tunnistamiseksi ja ohjaussignaalin muodosta-miseksi.
* * * 1 1 6 h u 8
FI20020720A 2002-04-15 2002-04-15 Nosto-oven turvareuna FI116408B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20020720A FI116408B (fi) 2002-04-15 2002-04-15 Nosto-oven turvareuna

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20020720 2002-04-15
FI20020720A FI116408B (fi) 2002-04-15 2002-04-15 Nosto-oven turvareuna

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20020720A0 FI20020720A0 (fi) 2002-04-15
FI20020720A FI20020720A (fi) 2003-10-16
FI116408B true FI116408B (fi) 2005-11-15

Family

ID=8563764

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20020720A FI116408B (fi) 2002-04-15 2002-04-15 Nosto-oven turvareuna

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI116408B (fi)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US11434686B2 (en) 2019-11-20 2022-09-06 Kingsway Enterprises (Uk) Limited Pressure monitor
US11462091B2 (en) 2020-11-26 2022-10-04 Kingsway Enterprises (Uk) Limited Anti-ligature device

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US11434686B2 (en) 2019-11-20 2022-09-06 Kingsway Enterprises (Uk) Limited Pressure monitor
US11462091B2 (en) 2020-11-26 2022-10-04 Kingsway Enterprises (Uk) Limited Anti-ligature device

Also Published As

Publication number Publication date
FI20020720A0 (fi) 2002-04-15
FI20020720A (fi) 2003-10-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP4519210B2 (ja) モータ作動システム用安全装置
US6321822B1 (en) Release mechanism for industrial doors
US7516703B2 (en) Retractable step
CN109312594B (zh) 自动门、自动门传感器以及自动门的开闭方法
US9840869B2 (en) Rolling gate having a door leaf in the form of a flexible curtain
US11421477B2 (en) Access platform system with integrated folding steps
CN105365719B (zh) 用于车辆的自适应吸能装置
EA035691B1 (ru) Перемещаемые по вертикали ворота с полотном ворот
EP3095953B1 (en) Rescue elevator system
US6145571A (en) Rolling barrier
FI116408B (fi) Nosto-oven turvareuna
US5947232A (en) Swing arm to prevent sway of elevator ropes
US20070062650A1 (en) Rolling shuttered door having collision protection
CN110510487B (zh) 用于电梯系统的区域对象检测系统
JP6030209B1 (ja) エレベータ装置
CN110883604A (zh) 遮盖装置及挡板式盖子
CA2872972C (en) Quick-opening door
EP0416961B1 (fr) Porte de manutention à rideau relevable avec applicateur contre les battements
JP6271652B2 (ja) エレベータ装置
JP6026633B1 (ja) エレベータ装置
JP6811856B2 (ja) エレベータ用ピット梯子
JP4873125B2 (ja) 移動棚装置
KR102060362B1 (ko) 승강기 도어의 충격 제어 장치
RU2198104C2 (ru) Агрегат для погрузки-разгрузки контейнеров
RU2228418C2 (ru) Заградительное устройство

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 116408

Country of ref document: FI