FI114188B - Viestinvälitysmekanismi - Google Patents
Viestinvälitysmekanismi Download PDFInfo
- Publication number
- FI114188B FI114188B FI20030693A FI20030693A FI114188B FI 114188 B FI114188 B FI 114188B FI 20030693 A FI20030693 A FI 20030693A FI 20030693 A FI20030693 A FI 20030693A FI 114188 B FI114188 B FI 114188B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- message
- channel
- och
- transmitting
- eller
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04W—WIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
- H04W4/00—Services specially adapted for wireless communication networks; Facilities therefor
- H04W4/12—Messaging; Mailboxes; Announcements
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04W—WIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
- H04W4/00—Services specially adapted for wireless communication networks; Facilities therefor
- H04W4/18—Information format or content conversion, e.g. adaptation by the network of the transmitted or received information for the purpose of wireless delivery to users or terminals
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04W—WIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
- H04W88/00—Devices specially adapted for wireless communication networks, e.g. terminals, base stations or access point devices
- H04W88/18—Service support devices; Network management devices
- H04W88/184—Messaging devices, e.g. message centre
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04W—WIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
- H04W92/00—Interfaces specially adapted for wireless communication networks
- H04W92/02—Inter-networking arrangements
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
- Signal Processing (AREA)
- Telephonic Communication Services (AREA)
- Data Exchanges In Wide-Area Networks (AREA)
Description
, 114 '
VIESTINVÄLITYSMEKANISMI
Keksintö kohdistuu tietoliikennejärjestelmiin. Erityisesti keksinnön kohteena on menetelmä, jossa viesti välitetään useassa eri formaatissa vas-5 taanottajille.
TEKNIIKAN TASO
Lyhytsanomiin perustuvien palveluiden järjestäminen on yleistymässä. Lyhytsanomien lähettäminen on 10 helppoa matkaviestimen käyttäjälle, jonka matkaviestin kuuluu yleiseurooppalaiseen digitaaliseen matkaviestinjärjestelmään (GSM, Global System for Mobile Communications) .
Lyhytsanomapalvelun avulla voidaan välittää 15 lyhytsanomia, jotka ovat tyypillisesti alle 160 merkin mittaisia viestejä matkaviestimien välillä. Sanomien välitys ei vaadi matkaviestimen päällä oloa. Jos matkaviestintä ei tavoiteta, sanoma tallentuu lyhytsanomakeskukseen. Lyhytsanomakeskus tallentaa viestiä 20 useiden päivien ajan, ja jos sanoman vastaanottava matkaviestin aktivoituu matkaviestinverkon alueella, niin viesti lähetetään matkaviestimeen. Sanomia väli-;'Γ. tetään joko saman solun alueella tai muihin soluihin , matkaviestimen sijainnin seuranta (roaming) 25 ominaisuuden avulla. Lyhytsanomia voidaan välittää myös muihin laitteisiin, kuten digitaalisiin puheli-
* » I
miin tai sähköpostiviesteihin.
'···* Lyhytsanomien avulla toteutetaan erilaisia palveluita. Tyypillisesti matkaviestimen käyttäjä lä-’, ϊ 30 hettää lyhytsanoman palveluntarjoajalle, joka lukee lyhytsanoman ja toteuttaa jonkin palvelun esimerkiksi siirtää käyttäjälle matkaviestimen laskun saldotiedot.
* »
Toisaalta lyhytsanomilla voidaan välittää sähköposti-viestejä matkaviestimiin Internetistä.
: : : 35 Sähköposti on tyypillisesti lyhyt sanoma, jo- ka välitetään Internetissä lähettäjältä vastaanotta- 11416 2 jalle. Tyypillisesti lähettäjällä on käytössään henkilökohtainen tietokone, josta sähköposti lähetetään sähköpostisovelluksella. Sähköposti reititetään Internetin kautta reitittimien avulla vastaanottajalle, jo-5 ka lukee sähköpostin edelleen sähköpostisovelluksella. Sähköpostin reititykseen tarvitaan vastaanottajan sähköpostiosoite. Sähköposti siirretään yhteydettömällä tiedonsiirrolla, koska mitään kiinteää yhteyttä lähettäjän ja vastaanottajan välille ei muodosteta. Sähkö-10 posti koostuu yleensä tekstistä, jonka liitetiedostona voidaan lähettää kuvia, ääntä tai jokin muu tiedosto.
Erästä hajautettujen ohjelmaobjektien luomis-, hallinta- ja hajautusjärjestelmää verkossa kutsutaan yleiseksi objektien pyyntöjen välittäjäarkkitehtuurik-15 si (CORBA, Common Object Request Broker Architecture). Järjestelmä mahdollistaa ohjelmien, jotka sijaitsevat eri osissa verkkoa kommunikoinnin keskenään. Viestien välitys tapahtuu rajapinnan välittäjän kautta. Ohjelmien välittäjäarkkitehtuurin keskeisin käsite on ob-20 jektien pyynnön välittäjä (ORB, Object Request Bro ker) . Objektien pyynnön välittäjä koordinoi asiakas-ja palvelinohjelmia. Näin ollen asiakasohjelma voi • · > • · · : ,* pyytää palvelua palvelimelta ilman että asiakasohjelma V : tietää missä palvelu sijaitsee tai minkälainen on pal- .‘ J .* 25 veluohjelman rajapinta. Ohjelmien väliseen viestiini - ; * * ’: seen käytetään yleistä objektien välitysprotokollaa • · » (GIOP, General Inter-ORB Protocol) tai Internetissä .···, Internet objektien välitysprotokollaa (HOP, Internet
Inter-ORB Protocol). CORBA-arkkitehtuuriin on määri -... 30 telty sinänsä tunnetut CORBA Event Service sekä CORBA
» * i * ·’ Notification Service. CORBA Notification Service toi- • · i *··' mii analogisesti CORBA Event Servicen kanssa, mutta • sisältää vielä CORBA Event Service :stä parannellut au-tomaattiset/transparentit CORBA-arkkitehtuurin mukai- I » « 35 set mekanismit viestinvälityksen varmistamiseksi väli-'·*·* tysketjussa eteenpäin.
11418 3
Erityisen ongelmalliseksi muodostuu viestin välittäminen useisiin eri formaatteihin. Palveluilla on tarpeita lähettää hyvin erityyppisiä viestejä. Mainittakoon esimerkkeinä sähköposti, tekstiviestit, ää-5 niviestit (voice mail), digitaaliset valokuvat ja video. Eri viestityypeille ominaista on, että viestit lähetetään hyvin vaihtelevin mekanismein ja protokollin. Esimerkiksi sähköposti lähetetään yksinkertaista postin välitysprotokollaa (SMTP, Simple Mail Transfer 10 Protocol) käyttäen sähköpostipalvelimen avulla ja tekstiviestit yleismaailmallista tietokoneprotokollaa (UCP, Universal Computer Protocol) käyttäen lyhytsanomakeskuksen kautta. Erityisesti tietoliikennemaailmassa eri laitteiden ohjaukseen käytettävät protokollat 15 ovat tyypillisesti valmistajakohtaisia, eikä kunnon standardoitua tapaa erilaisten viestien välitykseen eikä yhtä yleistä ja vakiintunutta tapaa erilaisten viestien lähettämiseen ole. Tämän vuoksi palveluiden tekijät joutuvat kukin omalla kohdallaan opiskelemaan 20 ja toteuttamaan valmistajakohtaisia, ns. proprietary-tyyppisiä protokollia aina uudestaan ja uudestaan.
Ohjelmistot, myös palvelut tulevat jatkossa • · · : *.· koostumaan yhä kasvavassa määrin komponenteista, joita • t * -/· · ajetaan hajautetussa verkottuneessa ympäristössä. Ei : 25 voida ajatella, että palveluita ajettaisiin yhdessä koneessa, josta on fyysiset yhteydet erityyppisten viestien lähettämiseen tarvittaviin laitteisiin (säh-.···, köpostipalvelimet, SMSC, etc.) ja jolla olisi tarvit tavat yhdysliikennesopimukset etc. Sen sijaan palvelut , 30 hajautetaan pyörimään eri koneisiin, ja tästä huoli- • ·’ matta palveluiden on voitava lähettää erityyppisiä viestejä.
• ;**_ Palveluiden lisäksi myös viestin lähetyksestä .···. viime kädessä huolehtivat lähetinkomponentit ovat pul- 35 mallisia. Lähetin komponentit voivat joutua tilaan, jossa ne eivät toimi.
11418 4
Entuudestaan tunnetaan ratkaisu, jossa viestin välittämistä varten on rakennettu yksilöllisiä lähetyspalvelulta. Yleensä palveluiden tekijät joutuvat kukin omalla kohdallaan opiskelemaan ja toteuttamaan 5 proprietary protokollia aina uudestaan ja uudestaan. Palveluihin on jopa palvelukohtaisesti rakennettu erilaisia toteutuksia kommunikoida esimerkiksi lyhytsanomakeskuksen kanssa. Edellä oleva on turhaa ja päällekkäistä työtä. Kukin viestityyppi vaatii lisäksi oman 10 toteutuksensa. Jos esimerkiksi palvelu haluaa lähettää sekä sähköposteja että tekstiviestejä, pitää palveluun toteuttaa molempien lähettämiseen vaadittavat protokollat erikseen. Aikaisemmin edellä kuvattuun tapaan hajautuksen ja monistamisen keinoin ei olla pyritty 15 palveluiden viestinvälitysmekanismien luotettavuuden parantamiseen. Mahdolliset palvelukohtaiset ratkaisut vaativat tyypillisesti, että systeemiä ajetaan tietyssä staattisessa ympäristössä, jonka mukaiseksi se on suunniteltu. Yleensä ei ole mahdollista, että verkkoon 20 voitaisiin helposti käynnistää useampia kappaleita tietyntyyppisen viestin välityksestä huolehtivia komponentteja luotettavuuden ja kapasiteetin lisäämiseksi : ilman että palveluita itseään tarvitsee muokata, v · Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on : : : 25 poistaa tai vähentää edellä esitettyjä ongelmia. Li- säksi keksinnön tarkoituksena on mahdollistaa huomat-tavan kevyt menetelmä viestien tunnistamiseen matka-,···. viestimessä, jossa on rajoitettu määrä muistia ja las kentakapasiteettia.
.. . 30
; · ’ KEKSINNON YHTEENVETO
» ·
Keksinnön avulla lähetetään geneerinen viesti ; vastaanottajille, joilla on teknisiltä ominaisuuksil- taan erilaisia päätelaitteita. Näin ollen viestiä ei ,V, 35 tarvitse yksilöidä vastaanottajan päätelaitteen mu- .! kaan.
1141c 5
Keksinnön kohteena on menetelmä viestin välittämiseksi samanaikaisesti yhdelle tai useammalle eri tyyppiselle päätelaitteelle tietoliikenneverkossa. Menetelmän mukaisesti muodostetaan välitettävä viesti, 5 lähetetään kyseinen viesti, välitetään kyseinen viesti, ja vastaanotetaan kyseinen viesti. Viesti on esimerkiksi sähköpostiviesti, tekstiviesti, ääniviesti (voice mail), telekopio, still-kuva tai videokuva. Viestin vastaanottajana toimiva päätelaite on esimer-10 kiksi tekstiviesti-ominaisuudella varustettu matka viestin, sähköpostiohjelmistolla varustettu tietokone tai telekopiolaite.
Keksinnön mukaisesti välitettävä viesti sekä välityksessä tarvittava välitysdata yhdistetään genee-15 riseksi viestipaketiksi muodostettaessa viestiä. Väli tysdata käsittää kyseisen viestin välityksessä tarvittavan datan, kuten esimerkiksi tiedon siitä mistä viesti on tulossa ja mihin viesti on menossa. Geneerisellä tarkoitetaan tässä yhteydessä yleiskäyttöistä 20 siinä mielessä, että muodostettu viestipaketti voidaan lähettää sellaisenaan eri tyyppisille päätelaitteille, toisin sanoen esimerkiksi sähköpostia vastaanottavaa • * · i ".· päätelaitetta varten ei tarvitse muodostaa erilaista ·/’ · viestipakettia kuin esimerkiksi telekopioita vastaan- : : : 2 5 ottavaa päätelaitetta varten. Edelleen keksinnön mu- kaisesti kyseisestä viestipaketista muodostetaan kopio kutakin vastaanottajaa varten lähetettäessä viestiä.
• I
,···, Edelleen keksinnön mukaisesti kopiot jaellaan vastaan ottajien mukaisesti lähetettäessä viestiä. Edelleen ,, , 30 keksinnön mukaisesti kukin kopio muunnetaan kyseisen • · · ·' kopion vastaanottajan vaatimaan muotoon välitettäessä ► · viestiä. Vielä keksinnön mukaisesti kukin muunnettu • kopio välitetään vastaanottajalle kyseisen vastaanot- .**·. tajan vaatiman tietoliikenneprotokollan mukaisesti vä- • · · 35 litysdataa hyödyntäen viestiä välitettäessä.
• · · 11416 6
Eräässä keksinnön sovelluksessa suoritetaan kopioiden jakelu CORBA -arkkitehtuurin Event Service -palvelun tai Notification Service -palvelun avulla.
Eräässä keksinnön sovelluksessa välitysdataa 5 kirjoitetaan ja luetaan vakiomuotoisen rajapinnan välityksellä .
Edelleen keksinnön kohteena on järjestelmä viestin välittämiseksi samanaikaisesti yhdelle tai useammalle eri tyyppiselle päätelaitteelle tietolii-10 kenneverkossa. Kyseinen järjestelmä käsittää tietoliikenneverkon viestin välittämiseksi, asiakkaan päätelaitteen välitettävän viestin muodostamiseksi ja lähettämiseksi, joka asiakkaan päätelaite on järjestetty tietoliikenneverkon yhteyteen, ja yhden tai useamman 15 päätelaitteen välitettävän viestin vastaanottamiseksi, jotka päätelaitteet ovat kukin ennalta määrättyä tyyppiä, ja jotka päätelaitteet ovat kukin järjestetty tietoliikenneverkon yhteyteen. Asiakkaan päätelaite on toteutettu esimerkiksi ohjelmistollisesti ja/tai lait-20 teistopohjaisesti.
Keksinnön mukaisesti järjestelmä edelleen käsittää paketointielementin välitettävän viestin sekä
• » I
•',· kyseisen viestin välityksessä tarvittavan välitysdatan : yhdistämiseksi geneeriseksi viestipaketiksi. Kyseinen : 25 paketointielementti on järjestetty asiakkaan päätelait- ·**’. teen yhteyteen, ja se on toteutettu esimerkiksi ohjel- mistollisesti ja/tai laitteistopohjaisesti. Edelleen • » keksinnön mukaisesti järjestelmä käsittää toimitusele- mentin viestipaketin kopioimiseksi ja kopioiden toimit- 30 tamiseksi vastaanottavien päätelaitteiden mukaisille : ·* kanavaelementeille. Kyseinen toimituselementti on jär- • * · jestetty asiakkaan päätelaitteen yhteyteen, ja se on j toteutettu esimerkiksi ohjelmistollisesti ja/tai lait- .···, teistopohj aisesti. Toimituselementin toiminnallisuus ’·’ 35 voidaan vaihtoehtoisesti toteuttaa myös tietoliikenne- • * ·.·.* verkossa. Edelleen keksinnön mukaisesti järjestelmä käsittää yhden tai useamman kanavaelementin, kukin en- 11416 7 naita määrätyn tyyppiselle päätelaitteelle välitettävän viestin käsittävän viestipaketin vastaanottamiseksi toimituselementiltä ja edelleen välittämiseksi vastaavalle lähetinelementille. Kyseiset kanavaelementit ovat 5 kukin järjestetty tietoliikenneverkon yhteyteen, ja ne on toteutettu esimerkiksi ohjelmistollisesti ja/tai laitteistopohjaisesti. Edelleen keksinnön mukaisesti järjestelmä käsittää yhden tai useamman lähetinelemen-tin, kukin ennalta määrätyn tyyppiselle päätelaitteelle 10 välitettävän viestin käsittävän viestipaketin vastaanottamiseksi vastaavalta kanavaelementiltä, muuntamiseksi kyseisen päätelaitteen vaatimaan muotoon, sekä edelleen lähettämiseksi kyseiselle päätelaitteelle kyseisen päätelaitteen vaatiman tietoliikenneprotokollan mukai-15 sesti välitysdataa hyödyntäen. Kyseiset lähetinelemen-tit ovat kukin järjestetty tietoliikenneverkon yhteyteen, ja ne on toteutettu esimerkiksi ohjelmistolli-sesti ja/tai laitteistopohjaisesti. Lähetinelementit voidaan sijoittaa hajautettuun verkkoarkkitehtuuriin 20 täysin mielivaltaisesti. Toisin sanoen eri elementit voivat sijaita fyysisesti samassa koneessa tai täysin erillisissä koneissa.
.* Eräässä keksinnön sovelluksessa järjestelmä ·.* : edelleen käsittää yhden tai useamman kopion yhdestä .'j : 25 tai useammasta lähetinelementistä tai kanavaelementis- :***; tä. Kyseiset kopioidut lähetin- tai kanavaelementit jV. ovat kukin järjestetty tietoliikenneverkon yhteyteen, • i ja ne on toteutettu esimerkiksi ohj elmistollisesti ja/tai laitteistopohjaisesti. Lähetinelementin ja/tai , 30 kanavaelementin kopiot toimivat alkuperäisen elementin • · · *_ varaelementteinä varmistaen siten järjestelmän toimin- *...* nan vaikka alkuperäinen elementti esimerkiksi ylikuor- • mittuisi. Edelleen lähetin- ja kanavaelementin kopiot • · · · .···. voivat toimia alkuperäisen elementin rinnalla paranta- • 35 en siten järjestelmän kapasiteettia. Edullisesti kopi- • * oidut elementit kommunikoivat keskenään CORBA- • · · ·...· arkkitehtuurin määrittelemällä tavalla.
1141c 8
Eräässä keksinnön sovelluksessa lähetin- ja kanavaelementit voivat muuttaa alemman tason elementin reititystietoja kuittaussanomien avulla. Eräässä edullisessa sovelluksessa kuittaussanomat on toteutettu 5 siten, että ketjussa edelliselle elementille annettavassa kuittaussanomassa, eli esimerkiksi kanavaelemen-tiltä toimituselementille, tai lähetinelementiltä ka-navaelementille välitettävässä kuittaussanomassa kerrotaan, että viestin välitys eteenpäin kyseisen ele-10 mentin toimesta on estynyt. Edelleen eräässä edullisessa sovelluksessa kuittaussanomassa ei ole määritelty valmiiksi vaihtoehtoista uutta kanavaelementtiä tai lähetinelementtiä, vaan saatuaan kuittaussanomassa tiedon viestin välityksen epäonnistumisesta kuittauk-15 sen saaja tiedustelee CORBA-nimipalvelulta vaihtoehtoista elementtiä. CORBA-nimipalvelussa ylläpidetään listaa kaikista kanavaelementeistä ja kaikista lähe-tinelementeistä. Nämä elementit ovat esimerkiksi käynnistyessään rekisteröityneet nimipalveluun ilmoittaen 20 siten olevansa valmiina viestinvälitykseen.
Siten jos esimerkiksi toimituselementti välittää viestin tietylle sähköpostikanavaelementille, • joka jostain syystä, esimerkiksi epäkunnossa olemisen : : : tai ylikuormittumisen vuoksi, on estynyt välittämään ; 25 viestiä eteenpäin, toimituselementti saa tästä kuitta- uksen. Tällöin kyseinen toimituselementti pyytää nimi- « t » palvelulta vaihtoehtoista sähköpostikanavaelementtiä, ja saa nimipalvelulta viittauksen tähän vaihtoehtoi-”* seen sähköpostikanavaelementtiin. Tämän jälkeen toimi- 30 tuselementti yrittää välittää viestiä kyseisen vaihto- : .* ehtoisen kanavaelementin käsittelyyn. Jälleen, jos tä- • · · ·...· mä uusi kanavaelementti on estynyt välittämästä νίβει .·. tiä, toimituselementti saa tästä kuittauksen ja pyytää t » « » ,···, sen jälkeen nimipalvelulta uutta vaihtoehtoista sähkö- 35 postikanavaelementtiä jne.
W Vastaavasti kanavaelementin ja lähetinele- menttien välissä toimitaan samoin. Toisin sanoen jos 1141,: I 9 i esimerkiksi sähköpostikanavaelementti yrittää välittää viestin sähköpostilähetinelementille sähköpostimuotoon muokattavaksi ja edelleen viestin vastaanottajalle välitettäväksi, ja kyseinen lähetinelementti on jostain 5 syystä estynyt suorittamasta tehtävää, kanavaelementti saa tästä kuittauksen ja pyytää nimipalvelulta viittausta vaihtoehtoiseen sähköpostilähetinelementtiin jne.
Siten toimituselementit ja kanavaelementit 10 edullisesti vaihtavat vikatilanteissa käyttämäänsä reitityksiä siten, että ne käyttävät jatkossa saamaansa vaihtoehtoista kanava- tai lähetinelementtiä. Edelleen jo käsittelyssä ollutta viestiä yritetään edullisesti automaattisesti välittää eteenpäin vaihtoehtoi-15 sen elementin kautta.
Eräässä keksinnön sovelluksessa kanava-ja/tai lähetinelementit on toteutettu CORBA -arkkitehtuurin Event Service -palvelun tai Notification Service -palvelun avulla.
20 Eräässä keksinnön sovelluksessa tietoliiken neverkko käsittää Internet-verkon.
Eräässä keksinnön sovelluksessa tietoliiken- * · » • neverkko käsittää digitaalisen matkaviestinverkon.
: Keksinnön etuina tunnettuun tekniikkaan ver- ; ;*j 25 rattuna on, että viesti voidaan välittää helposti use- • « > assa eri formaatissa vastaanottajille. Keksintö tarjo- * * * aa myös vakiomuotoisen rajapinnan, jonka kautta voi- • * daan lähettää hyvin erityyppisiä viestejä. Palveluiden • · toteuttajien tarvitsee omaksua vain ko. rajapinta eikä 30 heidän tarvitse tietää mitään viestien lähettämiseen ί .* käytettävistä protokollista, palvelimista tai muista ·,,,· monimutkaisista mekanismeista. Edelleen samansisältöi- ; ,·, nen viesti voidaan lähettää identtisellä mekanismilla erityyppisiin päätelaitteisiin. Esimerkiksi tekstimuo- » · 35 toinen viesti voidaan lähettää palvelusta samalla ta- :,V valla sähköpostina, tekstiviestinä, telekopiona tai 1*1 : : vaikkapa ääniviestinä.
» » » 1141, 10
Keksinnön CORBAran pohjautuva ratkaisu mahdollistaa laitekonfiguraatioiden dynaamisen muokkaamisen tilanteen mukaan ilman että palveluita tarvitsee muokata lainkaan. Komponentteja voidaan ajaa yhdessä 5 tai useammassa koneessa ilman tilanteen mukaan. Lähetin- ja kanavaelementtejä voidaan myös monistaa useampiin koneisiin luotettavuuden ja kapasiteetin lisäämiseksi. Keksinnön keskeinen idea on, että palvelun tarvitsee luoda vain yhdenlainen viestipaketti, ja media, 10 jota viestin lähetykseen käytetään, valitaan työntämällä viestipaketti ko. medialle varattuun kanavaan.
Edelleen keksintö mahdollistaa sen, että kunkin kanavan päässä kuunteleva lähetinkomponentti vastaa siitä, miten ko. viestipaketin tietosisältö muoka-15 taan lähetinkomponentin edustaman median vaatimaan muotoon, ja miten viesti lopulta lähetetään vastaanottajilleen. Jos lähetinelementti ei pysty toimittamaan viestipakettia päätelaitteelle, lähettää lähetinele-mentti lähettävälle päätelaitteelle tiedon lähetyksen 20 epäonnistumisesta edullisesti CORBA-arkkitehtuurin viestimekanismien mukaisesti. Tällöin etuna on, että .. , tiedon onnistumisesta/epäonnistumisesta saa lähettä- • » · • '* vässä päätelaitteessa suoraan se palvelu/sovellus, jo- • · » *' ’ ka viestin on alunperin lähettänyt vastaanottajalle.
25 Kyseinen palvelu/sovellus voi sitten reagoida tilan- teeseen, ja esitellä sen loppukäyttäjälle haluamallaan tavalla. Eräässä toisessa sovelluksessa tieto lähetyk-sen epäonnistumisesta lähetetään päätelaitteelle ly-hytviestinä (SMS). Onnistuneesta lähetyksestäkin voi-30 daan lähettävää päätelaitetta informoida, jos tilaaja kyseisen kuittauspalvelun on valinnut. Kuittauspalve-lun eräs edullinen toteutus käsittää välitysdatan kä- • · j,j | sittämän parametrin, joka osoittaa lähetetäänkö vies- tin lähettäjälle kuittaus onnistuneesta ja/tai epäon- • ♦ t . 35 nistuneesta viestin välittämistapahtumasta vastaanot- tajalle.
i 11j1> li 1 1 ’ ,ι-
KUVALUETTELO
Seuraavassa keksintöä selostetaan oheisten suoritusesimerkkien avulla viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa 5 kuvio 1 esittää erästä keksinnön mukaista järjestelmän kuvausta; kuvio 2 esittää erästä keksinnön mukaista menetelmän vuokaaviota; kuvio 3 esittää erästä keksinnön mukaisen 10 viestipaketin määrittelemää rajapintaa; kuvio 4 esittää erästä keksinnön mukaista koodiesimerkkiä, jossa palvelu lähettää sähköpostiviestin; ja kuvio 5 esittää erästä keksinnön mukaista 15 koodiesimerkkiä, jossa palvelu lähettää tekstiviestin ja pyytää kuittauksen palvelun jakelutilanteesta.
KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN SELOSTUS
Kuviossa 1 on esitetty eräs keksinnön mukai- 20 nen järjestelmä. Asiakkaan päätelaite 2 käsittää pake- tointielementin 21 ja toimituselementin 22. Paketoin- : ' tielementtiä 21 käyttäen välitettävä viesti sekä väli- tyksessä tarvittava välitysdata yhdistetään geneeri- . seksi viestipaketiksi, minkä jälkeen toimituselemen- .···. 25 tiliä 22 monistetaan viestipaketista kopioita käytet- • · täviin kanavaelementteihin 4^4^43. Kanavaelement it • · ovat kuin yksisuuntaisia putkia, joihin toisesta pääs- '···’ tä sisään laitettu viestipaketti tulee toisesta päästä ulos (FIFO, First In First Out) . Kanavaelementtejä ! ’.· 30 voidaan myös monistaa (ei esitetty kuviossa 1) .
* · · •’.,,ί Eräässä sovelluksessa viestipaketti moniste- ; taan lyhytsanoma- 41, sähköposti- 42 ja telekopiolaite- • · · kanavaelement ti in 43. Lyhytsanomakanavaelementti 41 vä- • · 1 it tää viestipaketin lyhytsanomien lähetinelementille • # 35 51, joka muuntaa viestin lyhyt s anomamuo toon ja lähet- tää viestin tietoliikenneverkon 1 välityksellä pääte- 1141c 12 laitteelle, joka tässä tapauksessa on lyhytsanomaomi-naisuudella varustettu matkaviestin 31. Edelleen säh-köpostikanavaelementti 42 välittää viestin sähköpostiviestien lähetinelementille 52, joka huolehtii viestin 5 muunnoksesta sähköpostiviestiksi ja viestin lähettämisestä tietoliikenneverkon 1 välityksellä päätelaitteelle, esimerkiksi sähköpostiohjelmistolla varustetulle henkilökohtaiselle tietokoneelle 32. Jos jokin lähetinelementti ei pysty toimittamaan viestipakettia 10 vastaanottavalle päätelaitteelle, lähettää kyseinen lähetinelementti eräässä sovelluksessa tiedon lähetyksen epäonnistumisesta suoraan lähettävälle päätelaitteelle (ei esitetty kuviossa 1) esimerkiksi CORBA-arkkitehtuurin viestimekanismien mukaisesti. Tietoa 15 lähetyksen epäonnistumisesta ei siis edullisesti väli tetä kanavaelementtien kautta.
Sähköpostiviestien lähetinelementtiin 52 on toteutettu kaikki se toiminnallisuus, esimerkiksi yksinkertainen postin kuljetusprotokolla (SMTP), jota 20 sähköpostin lähettämiseen tarvitaan. Vastaavasti tele- kopiokanavaelementti 43 välittää telekopiosanomien lähetinelementille 53, joka lähettää sanoman tietolii-: ·* kenneverkon 1 välityksellä vastaanottavalle päätelait- *.· ’ teelle 33. Vastaavalla tavalla voidaan muodostaa lähe- •'.•y 25 tinelementtejä muita medioita varten, esimerkiksi ää- : niviesti (voice-mail) -lähetinelementti, joka lukee ·’·*; ääneen (text-to-speech periaatteella) tekstimuotoisia .*·*. viestejä esimerkiksi käyttäjän matkaviestimeen tai vastaajaan. Lähetinelementtejä voidaan myös monistaa. .. . 30 Kuviossa 1 on esitetty lyhytsanomien lähetinelementin kopio 61 ja telekopiosanoman lähetinelementin kopio 62. *·;·' Vastaavasti myös muita lähetinelementtejä voidaan mo- j : : nistaa.
Kanavaelement issä 41,42,43 viesti välitetään • » » 35 viest ipakett ina tyypillisesti TCP/IP-protokollalla.
Viestipaketti on täysin geneerinen, ja voi sisältää *···* minkä hyvänsä tyyppisen viestin, esimerkiksi teksti- 1141c 13 muotoista viestiä, telekopion, kuvan, ääniviestin tai videon. Kukin viestipaketti edustaa vastaanottajilleen lähetettyä viestiä. Viestipaketissa on tarpeellinen informaatio siitä, mistä viesti on tulossa, mihin se 5 on menossa, varsinainen viestin sisältö ja muu tarpeellinen informaatio. Viestipaketit määrittelevät ulospäin rajapinnan, jonka kautta palvelut voivat muokata niiden sisältöä. Asiakkaan päätelaite 2 lähettää viestin siten, että se luo uuden tyhjän viestipaketin, 10 täydentää edellä mainitun rajapinnan kautta viestipa-kettiin tarpeellisen informaation (vastaanottajat, sisältö, etc.) ja työntää viestipaketin haluttuun kanavaan. Eräässä sovelluksessa sähköpostin lähetinele-mentti 52 käyttää tiedonsiirtoon yksinkertaista sähkö-15 postiprotokollaa (SMTP) ja Internet protokollaa (TCP/IP). Edelleen lyhytsanoman lähetinelementti 51 käyttää esimerkiksi UCP ja TCP/IP-protokollaa lyhytsanoman siirtämiseen.
Kuviossa 2 on esitetty eräs keksinnön mukai-20 nen menetelmäkaavio. Ensin lähetetään viesti paketoin-tielementille, minkä jälkeen viesti siirretään toimi-tuselementille, kohdat 21 ja 22. Seuraavaksi toimi-: ·* tuselementti monistaa viestin sähköpostikanavaelement- * tiin ja lyhytsanomakanavaelementtiin, kohdat 23 ja 24.
25 Edelleen sähköpost ikanavaelementt i siirtää viestin .* ; sähköpostin lähetinelementtiin, kohta 25. Samoin siir- retään lyhytsanoma lyhytsanoman lähetinelementtiin, • * .*·*. kohta 26. Tämän jälkeen sähköpostin lähetinelementt i välittää sähköpostin Internetiin ja lyhytsanoman lähe-.. . 30 tinelementti välittää sanoman lyhytsanomaverkkoon, kohdat 27 ja 28.
• · ’·;·* Kuviossa 3 on esitetty eräs keksinnön mukaili : nen koodiesimerkki viestipakettien määrittelemästä ra- japinnasta. Tämä rajapinta mahdollistaa viestin lähet- • t t 35 täjän, vastaanottajien vastausosoitteen, aiheen, lähe tysajan ja tekstimuotoisen sisällön tallentamisen viestipakettiin tai lukemisen viestipaketista. Raja- 14 1141c pinta mahdollistaa jo esimerkiksi sähköpostin, lyhytsanoman ja teksti-äänisähköpostiin -tyyppisten viesti-pakettien muodostamisen ja lähettämisen. Rajapintaa voidaan myös helposti laajentaa. Jos viestipaketin 5 täytyy kyetä sisältämään esimerkiksi videokuvaa, rajapintaan voidaan lisätä vastaava toiminnallisuus getVi-deo ja setVideo -funktioiden avulla.
Kuviossa 4 on esitetty eräs keksinnön mukainen koodiesimerkki, jossa palvelu luo tyhjän viestipä-10 ketin, tallentaa viestipakettiin viestin aiheen, vastaanottajan, sisällön (varsinaisen viestin) ja muun tarvittavan informaation ja lähettää viestipaketin vastaanottajalleen sähköpostitse. Kuten esimerkkikoodista näkee, sähköpostiviestin lähettämiseen tarvitta-15 va koodinpätkä on lyhyt ja yksinkertainen. Palvelun tekijän ei tarvitse puuttua mitenkään siihen, miten sähköpostia käytännössä lähetetään.
Kuviossa 5 on esitetty eräs keksinnön mukainen koodiesimerkki, jossa palvelu lähettää tekstivies-20 tin ja ilmoittaa haluavansa vahvistuksen siitä, onko viestiä saatu lähetettyä vai onko lähetyksessä tullut ,, , jokin virhe.
·' Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitet- '* * tyjä sovellusesimerkkejä koskevaksi, vaan monet muun- 25 nokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaatimus-ten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
• · • « » » « • · · • » ♦ · * · · * > · V |
Claims (8)
1. Menetelmä viestin välittämiseksi yhdelle tai useammalle eri tyyppiselle päätelaitteelle tietoliikenneverkossa, joka menetelmä käsittää vaiheet: 5 muodostetaan välitettävä viesti; lähetetään kyseinen viesti; välitetään kyseinen viesti; ja vastaanotetaan kyseinen viesti, tunnettu siitä, että menetelmä edelleen kä-10 sittää vaiheet: yhdistetään välitettävä viesti sekä välityksessä tarvittava välitysdata geneeriseksi viestipaketiksi muodostettaessa viestiä; muodostetaan kyseisestä viestipaketista kopio ku-15 takin vastaanottajaa varten lähetettäessä viestiä; jaetaan kopiot vastaanottajien päätelaitteiden mukaisesti lähetettäessä viestiä; muunnetaan kukin kopio kyseisen kopion vastaanottajan päätelaitteen vaatimaan muotoon välitettäessä 20 viestiä; ja välitetään kukin muunnettu kopio vastaanottajalle kyseisen vastaanottajan päätelaitteen vaatiman tieto-liikenneprotokollan mukaisesti välitysdataa hyödyntäen viestiä välitettäessä. • t · "I 25 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, ’;··* tunnettu siitä, että suoritetaan kopioiden jakelu ·’ CORBA Event Servicen tai CORBA Notification Servicen ·...· avulla.
2. Förfarande enligt patentkrav 1, kännetecknat därav, att fördelningen av kopiorna 30 utförs med hjälp av CORBA Event Service eller CORBA ‘I" Notification Service. ·;·’ 3. Förfarande enligt patentkrav 1 eller 2, » · v*.j kännetecknat därav, att förmedlingsdata skrivs och läses med hjälp av ett gränssnitt av stan- 35 dardf ormat. • » i
114 K
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen mene-30 telmä, tunnettu siitä, että välitysdataa kirjoi- • I tetaan ja luetaan vakiomuotoisen rajapinnan avulla. , ·. 4. Järjestelmä viestin välittämiseksi yhdelle ';· · tai useammalle eri tyyppiselle päätelaitteelle tieto- liikenneverkossa, joka järjestelmä käsittää: 35 tietoliikenneverkon (1) viestin välittämiseksi; i t
114 U asiakkaan päätelaitteen (2) välitettävän viestin muodostamiseksi ja lähettämiseksi, joka päätelaite on järjestetty tietoliikenneverkon (1) yhteyteen; ja yhden tai useamman päätelaitteen (31, 32,..., 3N) vä- 5 litettävän viestin vastaanottamiseksi, jotka päätelaitteet ovat kukin ennalta määrättyä tyyppiä, ja jotka päätelaitteet ovat kukin järjestetty tietoliikenneverkon (1) yhteyteen, tunnettu siitä, että järjestelmä edel-10 leen käsittää: paketointielementin (21) välitettävän viestin sekä kyseisen viestin välityksessä tarvittavan välitys-datan yhdistämiseksi geneeriseksi viestipaketiksi, joka paketointielementti on järjestetty päätelaitteen (2) 15 yhteyteen; toimituselementin (22) viestipaketin kopioimiseksi ja kopioiden toimittamiseksi vastaanottavien päätelaitteiden (31, 32,, 3n) mukaisille kanavaelementeil- le (41, 42,..., 4N) , joka toimituselementti on järjestetty 20 päätelaitteen (2) yhteyteen tai tietoliikenneverkkoon; yhden tai useamman kanavaelementin (41, 42,..., 4N), kukin ennalta määrätyn tyyppiselle päätelaitteelle ·' ·* (31, 32,..., 3n) välitettävän viestin käsittävän viestipa- *.· * ket in vastaanottamiseksi toimi tuselementiltä (22) ja 25 edelleen välittämiseksi vastaavalle lähetinelementille : : (51, 52,..., 5N) , jotka kanavaelementit ovat kukin järjes- ·*·*; tetty tietoliikenneverkon (1) yhteyteen; ja » * .***. yhden tai useamman lähetinelementin (51, 52,..., 5n), kukin ennalta määrätyn tyyppiselle päätelaitteelle .. . 30 (31, 32,..., 3n) välitettävän viestin käsittävän viestipa- ketin vastaanottamiseksi vastaavalta kanavaelementiltä *·;·* (41, 42,..., 4n) , muuntamiseksi kyseisen päätelaitteen : vaatimaan muotoon, sekä edelleen lähettämiseksi kysei- selle päätelaitteelle kyseisen päätelaitteen vaatiman * · * 35 tietoliikenneprotokollan mukaisesti välitysdataa hyö-dyntäen, jotka lähetinelementit ja kanavaelementit ovat '···* kukin järjestetty tietoliikenneverkon (1) yhteyteen. 1141 c
4. System för förmedlande av ett meddelande tili en eller flera terminalutrustningar av olika typ i ett kommunikationsnät, vilket system omfattar: ett kommunikationsnät (1) för förmedlande av 5 meddelandet; en kunds terminalutrustning (2) för bildande ooh sändande av meddelandet som skall förmedlas, vil-ken terminalutrustning är anordnad i samband med kom-munikationsnätet (1); och 10 en eller flera terminalutrustningar (31, 32, . . 3n) för mottagandet av meddelandet, som skall för medlas, vilka terminalutrustningar var och en är av en förutbestämd typ, och vilka terminalutrustningar var och en är anordnade i samband med kommunikationsnätet 15 (1), kännetecknat därav, att systemet ytterligare omfattar: ett paketeringselement (21) för kombinerande av meddelandet som skall förmedlas samt vid förmed-20 lingen behövligt förmedlingsdata tili ett generiskt meddelandepaket, vilket paketeringselement är anordnat i samband med terminalutrustningen (2); ' ett operationselement (22) för kopiering av meddelandepaketet och levererande av kopiorna tili ka-25 nalelement (41, 42, . . 4N) enligt de mottagande ter- minalutrustningarna (31, 32, . . ., 3N) , vilket opera- » I tionselement är anordnat i samband med terminalutrust- .! ningen (2) eller i kommunikationsnätet; ett eller flera kanalelement (41, 42, . . ., 3 0 4N) , för mottagande av meddelandepaketet omfattande i .,,1’ meddelandet som skall förmedlas tili terminalutrust- • ningen (31, 32, . . . , 3N) av förutbestämd typ frän ope- ,·, ; rationselementet (22) och vidareförmedlas tili motsva- λ/ rande sändarelement (51, 52, . . . , 5N) , vilka kanalele- 35 ment är vart och ett anordnade i samband med kommuni- kationsnätet (1) ; och 1141 i ett eller flera sändarelement (51, 52, . . ., 5n) , för mottagande av meddelandepaketet omfattande vart och ett meddelande som frän motsvarande kanalele-ment (41, 42, . . ., 4N) skall förmedlas till terminal-5 utrustningen (31, 32, . . ., 3N) av förutbestämd typ, för omvandling till den form som ifrägavarande termi-nalutrustning fordrar, samt för vidarebefordrande till ifrägavarande terminalutrustning enligt det kommunika-tionsprotokoll som ifrägavarande terminalutrustning 10 fordrar genom att utnyttja förmedlingsdata, vilka sändarelement och kanalelement vart och ett är anordnade i samband med kommunikationsnätet (1).
5. System enligt patentkrav 4, kanne-t e c k n a t därav, att systemet ytterligare omfattar 15 ett eller flera kopierade sändarelement och/eller kanalelement (61, 62, . . ., 6n) , vilka kopierade element vart och ett är anordnade i samband med kommunika-tionsnätät (1) .
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen järjestel mä, tunnettu siitä, että järjestelmä edelleen käsittää yhden tai useamman kopioidun lähetinelementin ja/tai kanavaelementin (61, 62,..., 6N) , jotka kopioidut 5 elementit ovat kukin järjestetty tietoliikenneverkon (1) yhteyteen.
6. System enligt patentkrav 4 eller 5, 20 kännetecknat därav, att kanalelementen är förverkligade genom CORBA Event Service eller CORBA Notification Service.
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että kanavaelementit on toteutettu CORBA Event Servicen tai CORBA Notifica- 10 tion Servicen avulla.
7. Patenttivaatimuksen 4, 5 tai 6 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että tietoliikenneverkko (1) käsittää Internet-verkon.
8. Patenttivaatimuksen 4, 5, 6 tai 7 mukainen 15 järjestelmä, tunnettu siitä, että tietoliikenneverkko (1) käsittää digitaalisen matkaviestinverkon. 11418 : 1. Förfarande för förmedlande av ett medde- i lande tili en eller flera terminalutrustningar av oli-ka typ i ett kommunikationsnät, vilket förfarande om-5 fattar skedena: meddelandet som skall förmedlas bildas; ifrägavarande meddelande sänds; ifrägavarande meddelande förmedlas; och ifrägavarande meddelande tas emot, 10 kännetecknat därav, att förfarandet ytterligare omfattar skedena: meddelandet som skall förmedlas samt förmed-lingsdata som behövs vid förmedlingen kombineras tili ett generiskt meddelandepaket vid bildandet av medde-15 landet; av ifrägavarande meddelandepaket görs en ko-pia för var och en mottagare da meddelandet sänds; kopiorna fördelas enligt mottagarnas terminalutrustningar vid sändandet av meddelandet; 20 var och en kopia omvandlas till den form som mottagarens av ifrägavarande kopia terminalutrustning , t fordrar vid förmedlandet av meddelandet; och > ’ · var och en omvandlad kopia förmedlas tili ' mottagaren enligt det kommunikationsprotokoll som 25 if rägavarande mottagares terminalutrustning fordrar genom att utnyttja förmedlingsdata vid förmedlande av meddelandet.
7. System enligt patentkrav 4, 5 eller 5, kännetecknat därav, att kommunikationsnätet 25 (1) omfattar Internet-nätet. • * · ϋ!
8. System enligt patentkrav 4, 5, 6 eller 7, • · kännetecknat därav, att kommunikationsnätet » * · • ·’ (1) omfattar ett digitalt mobilnät. t I
Priority Applications (3)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20030693A FI114188B (fi) | 2003-05-08 | 2003-05-08 | Viestinvälitysmekanismi |
EP04396030A EP1475975A1 (en) | 2003-05-08 | 2004-04-15 | Method and system for transmitting messages in various formats |
NO20041834A NO20041834L (no) | 2003-05-08 | 2004-04-22 | Mekanisme for meldingsoverforing |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20030693 | 2003-05-08 | ||
FI20030693A FI114188B (fi) | 2003-05-08 | 2003-05-08 | Viestinvälitysmekanismi |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20030693A0 FI20030693A0 (fi) | 2003-05-08 |
FI114188B true FI114188B (fi) | 2004-08-31 |
Family
ID=8566083
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20030693A FI114188B (fi) | 2003-05-08 | 2003-05-08 | Viestinvälitysmekanismi |
Country Status (3)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP1475975A1 (fi) |
FI (1) | FI114188B (fi) |
NO (1) | NO20041834L (fi) |
Family Cites Families (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
WO2001003011A2 (en) * | 1999-07-01 | 2001-01-11 | Netmorf, Inc. | Cross-media information server |
EP1227646A1 (en) * | 2001-01-24 | 2002-07-31 | Realtime A/S | Service platform and a telecommunication system, a method and use thereof |
-
2003
- 2003-05-08 FI FI20030693A patent/FI114188B/fi not_active IP Right Cessation
-
2004
- 2004-04-15 EP EP04396030A patent/EP1475975A1/en not_active Ceased
- 2004-04-22 NO NO20041834A patent/NO20041834L/no not_active Application Discontinuation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20030693A0 (fi) | 2003-05-08 |
EP1475975A1 (en) | 2004-11-10 |
NO20041834L (no) | 2004-11-09 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US9900754B2 (en) | Wireless internet gateway limiting message distribution | |
JP5246332B2 (ja) | 拡張されたメッセージングプラットフォーム | |
JP5743422B2 (ja) | ファイルタイプおよび/またはファイルフォーマットの変換を伴うmmsメッセージの伝送方法、加入者端末装置 | |
US8229480B2 (en) | Methods, systems, and computer program products for transferring a message service payload between messaging entities | |
US20030193951A1 (en) | Method, apparatus and system for processing multimedia messages | |
US7171190B2 (en) | Intelligent messaging | |
US7228333B1 (en) | Wireless internet gateway | |
EP2394450B1 (en) | A messaging system | |
US8990322B2 (en) | Archive control for text messages | |
US20100113074A1 (en) | messaging system and method | |
MXPA06013663A (es) | Aparato, sistema y metodo para proveer servicio de correo de voz utilizando estado de presencia en sistema de envio de mensajes de datos en paquete. | |
JP3973352B2 (ja) | 電子メール仲介装置および電子メール送達方法 | |
US20040078439A1 (en) | Messaging method | |
FI114188B (fi) | Viestinvälitysmekanismi | |
US8447335B2 (en) | Methods, systems, and computer program products for providing first delivery attempt service for short message peer-to-peer (SMPP) messages | |
RU2420920C2 (ru) | Способ объединения множества конвергентных систем обмена сообщениями и сетевая система | |
US20080263161A1 (en) | Terminal and method for distinguishing between email recipients using specific identifier | |
KR20030097243A (ko) | 멀티미디어 메시지 서비스를 이용한 무선 게시판 서비스제공 방법 및 시스템 | |
US20090137259A1 (en) | Method and apparatus for sending message delivery reports | |
CN101155338A (zh) | 短消息状态处理方法 | |
KR20070072475A (ko) | 멀티미디어 컨텐츠 등록 시스템 | |
KR20070077808A (ko) | 멀티미디어 메시지 처리 방법 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MA | Patent expired |