FI113448B - Menetelmä ja laitteisto kasvimaan rivivälien leikkaamiseksi - Google Patents

Menetelmä ja laitteisto kasvimaan rivivälien leikkaamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI113448B
FI113448B FI20022081A FI20022081A FI113448B FI 113448 B FI113448 B FI 113448B FI 20022081 A FI20022081 A FI 20022081A FI 20022081 A FI20022081 A FI 20022081A FI 113448 B FI113448 B FI 113448B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
mower
mowing
cutting device
working machine
row
Prior art date
Application number
FI20022081A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20022081A0 (fi
Inventor
Olavi Kari
Original Assignee
Olavi Kari
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Olavi Kari filed Critical Olavi Kari
Priority to FI20022081A priority Critical patent/FI113448B/fi
Publication of FI20022081A0 publication Critical patent/FI20022081A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI113448B publication Critical patent/FI113448B/fi

Links

Landscapes

  • Harvester Elements (AREA)

Description

11344·°
MENETELMÄ JA LAITTEISTO KASVIMAAN RIVIVÄLIEN LEIKKAAMISEKSI
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa esitetty menetelmä ja patenttivaatimuksen 6 johdanto-osassa 5 esitetty laitteisto kasvimaan rivivälien leikkaamiseksi.
Riveissä kasvatettujen viljelykasvien, kuten mansikan, avomaakurkun sekä kurpitsan tms. viljelyssä yhtenä ongelmana on usein varsinaisten viljelykasvirivien väliin jäävien rivivä-10 lien hoito, joka aiheuttaa ylimääräistä työtä ja kustannuksia. Riviväleissä kasvaa luonnostaan rikkaruohoa, joka on jollakin tavalla saatava pois.
Tunnetun tekniikan mukaisesti rivivälit on myrkytetty käyt-15 tämällä kemiallista rikkakasvien torjuntaa. Tällöin ongelmana on myrkyn mahdollinen leviäminen myös itse mansikoihin. Toisena ongelmana on paljas riviväli, jolloin sadevesi ja sadetus roiskuttaa savea ja hiekkaa riviväleistä mansikoihin.
20
Edellä mainittua ongelmaa on korjattu kylvämällä rivivälei-hin nurmea. Tällöin roiskeongelmasta päästään eroon, mutta : ’ ongelmaksi muodostuu kylvetyn nurmen pitäminen lyhyenä. Ta- vanomaisella moottorikäyttöisellä ruohonleikkurilla joutuu : 25 kasvukauden aikana leikkaamaan nurmen 5...7 kertaa, jos ha- lutaan pitää rivivälit hyvässä kunnossa. Noin 2 ha:n mansik-kaviljelmällä tämä tarkoittaa leikkausmatkaa, joka on pituu-,· · deltaan yhteensä n.160...230 km. Tämä rajoittaa käsin työn nettävän leikkurin käyttöä. Ongelmana kaikilla tavallisilla 30 käsin työnnettävillä leikkureilla on myös se, että leikattu ruohosilppu lentää leikkurin alta sivuille ja tarttuu iskun voimasta kypsyviin mansikoihin liaten ne rumannäköisiksi.
Ennestään tunnetaan myös traktorin eteen kiinnitetty hydrau-... · 35 litoiminen rivivälin leikkuulaite, jossa on kaksi rinnak kaista leikkuria, jotka leikatessa asetetaan mansikkarivin . . molemmin puolin leikkaamaan ruoho mansikkarivin kummastakin reunasta samanaikaisesti. Kumpikin leikkuri on kiinnitetty '/·; työnnettäväksi leikkuulaitteeseen siten, että leikkurit voi- 1 13 4 4 ί 2 vat kallistua sivulle, mutta kulkusuuntaan kallistuminen ei ole mahdollista. Leikkuulaitteessa on leikkurien takaosassa pyörät, jotka seuraavat rivivälissä olevan maan muotoja. Lisäksi leikkureiden sivureunoissa on kumiset, jäykät levymäi-5 set sivusuojukset, joiden tarkoituksena on estää leikatun ruohon lentäminen sivusuunnassa mansikkariviin. Tässä tunnetussa leikkuulaitteessa on epäkohtana mm. se, että laitteen pyörät sijaitsevat pelkästään leikkureiden takana. Tällöin leikkaavat terät eivät seuraa tarkasti allaan olevan maaston 10 muotoa, vaan liikkuvat korkeussuuntaan pyörien mukana. Ruohon leikkauspituus voidaan säätää vain leikkuuterien takana olevista pyöristä, jolloin käy niin, että epätasaisuuksien kohdalla ruoho jää leikkaamatta tai leikkuri raapaisee maata. Tällöin myös leikkurin sivusuojus ottaa helposti kiinni 15 mansikkarivin katemuoviin ja repäisee sen rikki. Käytännössä sivusuojuksen jokainen kosketus repäisee katemuovin rikki. Jotta voitaisiin varmistua siitä, että näin ei kävisi, on pyöristä suoritettava leikkurien korkeussäätö tehtävä varmuuden vuoksi niin, että sivusuojuksen ja maan pinnan väliin 20 jää tarpeeksi iso rako. Tämä aiheuttaa uuden ongelman, sillä tällöin osa leikatusta ruohosilpusta pääsee em. raon kautta , . mansikkariviin, jolloin osa leikatusta ruohosta iskeytyy lu- ; ; jasti kiinni mansikoihin.
'. · 25 Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut epäkohdat sekä aikaansaada edullinen, luotettava, hyvin toimiva ja mahdollisimman helppokäyttöinen menetelmä ja laitteisto kasvimaan rivivälien leikkaamiseksi. Keksinnön mukaista menetelmää ja laitteistoa kutsutaan jäljempänä yksin-30 kertaisesti keksinnön mukaiseksi ratkaisuksi. Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa ja keksinnön mukai-. selle laitteistolle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 6 tunnusmerkkiosassa. Muille keksinnön ·;1·. 35 sovellutusmuodoille on tunnusomaista se, mitä on esitetty muissa patenttivaatimuksissa.
’· Keksinnön mukaisen ratkaisun etuna on se, että se mahdollis- 3 1 134 4 f taa kasvimaan, kuten mansikkamaan rivivälien pitämisen puhtaan ilman kasvuntorjunta-aineiden käyttöä. Tällöin kasvinviljely on huomattavasti ympäristöystävällisempää ja vielä lisäksi vähentää kustannuksia. Etuna on lisäksi se, että 5 keksinnön mukaisessa ratkaisussa leikkurien kiinnitystavan ansiosta leikkaavat terät myötäilevät em. tunnettua traktorikäyttöistä ratkaisua paremmin maan epätasaisuuksia sekä pituus- että poikittaissuunnassa. Etuna on myös se, että mansikkarivin puoleiset leikkuulaitteen pyörät voivat kulkea 10 katemuovin päällä muovia rikkomatta, ja tällöin saadaan myös aivan katemuovin rajassa olevat rikkaruohot leikatuksi katteen pysyessä ehjänä.
Etuna on myös se, että leikkauskorkeutta voidaan säätää kai-15 kista neljästä pyörästä erikseen. Tästä on erityisetua silloin, kun riviväli on painunut raiteelle. Lisäksi etuna on vapaasti alustaan tukeutuvien sivusuojusten ansiosta se, että suojukset eivät riko katemuovia, vaan liukuvat sen pinnalla. Tällöin leikattu ruohosilppu voidaan estää tehokkaas-20 ti pääsemästä mansikkariviin. Vielä etuna on kypsymiskautena lisäsuojuksina käytetyt harjakset, jotka työntävät liian . . pitkälle sivuun ulottuvat mansikat hellävaraisesti pois h; leikkuuterien tieltä ja jotka estävät samalla ruohosilpun pääsemisen mansikoihin.
:.v 25
Etuna on myös leikkurien edessä käytetyt ohjaimet, joista lyhyempi ohjain kerää ja taivuttaa katemuovin reunassa mansikkariviin päin kasvavat ruohonkorret leikkurin terään. Tällöin rivivälin nurmen ja katemuovin rajasta tulee siisti. 30 Pidempiä lisäohjaimia käytetään lähinnä vain istutuskesänä, jolloin mansikantaimet ovat vielä pieniä. Usein riviväleissä kasvaa rikkakasveja, kuten pihasaunio, joiden varsien ala-; . osat makaavat katemuovien päällä ja ovat siten vaikeasti saatavissa leikkurin teriin katemuovia rikkomatta. Katemuo-·;· 35 vin päällä makaavien rikkakasvien varsien saamiseksi leikku- rin teriin, leikkuulaitteeseen kiinnitetään erilliset lisä-ohjaimet, jotka liukuvat katemuovin päällä ja taivuttavat ’ ' katemuovin päällä makaavat rikkakasvien varret nurmen leik- 1 1344c 4 kuun yhteydessä leikkurin teriin. Keksinnön mukaisen ratkaisun etuna on vielä laitteistoon kytkettävä puhallin, jonka avulla roskat ja leikattu ruohosilppu saadaan tehokkaasti pois kasvirivin reunoilta ja katemuovin päältä.
5
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisemmin sovellutusesimerkin avulla viittaamalla yksinkertaistettuihin ja ei välttämättä mittakaavassa oleviin oheisiin piirustuksiin, joissa 10 kuvio 1 esittää keksinnön mukaista leikkuulaitetta si vulta katsottuna, kuvio 2 esittää keksinnön mukaista leikkuulaitetta pääl tä katsottuna, 15 kuvio 3 esittää keksinnön mukaista leikkuulaitetta edes tä katsottuna kuvio 4 esittää yksityiskohtaa keksinnön mukaisen leik- kuulaitteen rakenteesta sivulta katsottuna, kuvio 5 esittää toista yksityiskohtaa keksinnön mukaisen 20 leikkuulaitteen rakenteesta sivulta katsottuna, kuvio 6 esittää lisäohjaimilla varustettua keksinnön mu- ,. kaista leikkuulaitetta päältä katsottuna ja kuvio 7 esittää keksinnön mukaista leikkuulaitetta leik- '··· kuutyössä päältä katsottuna.
25
Kuviossa 1 on esitetty eräs keksinnön mukaisen menetelmän toteuttava laitteistoratkaisu sivulta katsottuna. Laitteistoon kuuluu leikkuulaite 1, joka on kytketty työkoneena 3 toimivaan traktoriin etunostolaitteen 2 avulla. Etunosto-30 laitteella 2 leikkuulaite 1 voidaan nostaa maasta ilmaan ja laskea takaisin alas hydraulisylinterin 4 avulla.
; , Leikkuulaitteessa 1 on runko-osa 5, joka koostuu etunosto- 1 laitteeseen 2 kiinnitetystä päätyosasta 5a ja kahdesta pit- • 35 känomaisesta, olennaisesti vaakasuorasta kannatinvarresta h* 5b, jotka ulottuvat rinnakkain, välimatkan päässä toisis taan päätyosasta 5a eteenpäin ainakin leikkuulaitteen 1 etureunaan saakka. Kannatinvarsien 5b korkeus maan pinnasta 1 1344 5 on valittu siten, että ne ovat leikkuun aikana riittävän korkealla kasvirivin 30, esimerkiksi mansikkarivin yläpuolella. Runko-osaan 5 kuuluu vielä kiinteä takakannatin 7 ja kannatinvarsien 5b pituussuunnassa säädettävästi liikutet-5 tavissa oleva etukannatin 6. Etu- ja takakannatin ovat olennaisesti saman muotoiset ja ovat symmetrisesti poikittain kannatinvarsien 5b pituussuuntaan nähden. Edestä katsoen kumpikin kannatin 6, 7 koostuu olennaisen vaakasuorasta alaosasta, joka ulottuu kannattimen ensimmäisestä päästä 10 kohti kannattimen keskiosaa. Vaakasuoran alaosan jälkeen kannatin nousee aluksi vinosti ylöspäin ja lopuksi kohtisuoraan ylöspäin kannatinvarren 5b yläpinnan tasalle. Vastaavasti kannattimen toinen puoli on samanlainen, mutta peilikuva leikkuulaitteen pystysuoran keskiakselin suhteen. 15 Kummatkin puoliskot on yhdistetty toisiinsa puoliskojen yläosasta vaakasuoralla keskiosalla siten, että puoliskojen vaakaetäisyys vastaa olennaisesti kannatinvarsien 5b ulkoreunojen keskinäistä vaakaetäisyyttä. Etukannattimen 6 yläosassa on lisäksi runko-osan kannatinvarsien 5b suuntaiset 20 ohjausholkit 8, jotka on sijoitettu kannatinvarsiin 5b siten, että etukannatin 6 on liikutettavissa ohjausholkkien 8 tl* varassa kannatinvarsissa 5b. Tällä tavoin voidaan säätää *·'. etukannattimen 6 pituussuuntainen sijainti leikkuulaittees- sa. Lukitus tehdään ohjausholkeissa 8 olevilla lukitusruu-25 veilla.
’ Varsinaisia leikkureita 10 on kaksi ja ne on sijoitettu symmetrisesti leikkuulaitteeseen 1 siten, että leikattaessa riviväliä 31, leikkurit ovat kasvirivin 30 vastakkaisilla 30 puolilla keskenään eri riviväleissä. Leikkuri 10 kytketään leikkuulaitteeseen 1 etu- ja takakannattimen 6, 7 varaan.
Leikkurin etuosassa on kiinnityskorvat 21, joihin kytketään vetoelimenä toimivan nivelmekanismin 9 takapää sokilla varustetun niveltapin 20 avulla. Vastaavasti nivelmekanismin 35 9 etupää kytketään etukannattimessa 6 olevan liukuholkin 16 ,!,* kiinnityskorviin sokilla varustetun niveltapin 19 avulla.
Liukuholkilla 16 voidaan säätää leikkurin 10 sivusuuntainen • ' paikka. Liukuholkin 16 lukitus paikalleen tapahtuu lukitus- 1 1344 f 6 ruuvin avulla. Nivelmekanismi 9 koostuu niveltappiin 19 sopivalla holkkipäällä varustetusta ruuvista 17 ja vasta-kappaleesta 18, jonka toisessa päässä on poikittainen reikä niveltappia 20 varten. Lisäksi vastakappaleen 18 sisällä on 5 mutterikierre, johon ruuvi 17 on sovitettu.
Niveltappien 19, 20 ansiosta nivelmekanismi 9 sallii leik kurin 10 pitkittäissuuntaisen jouston eli nyökkäämisen maaston niin vaatiessa. Vastaavasti ruuvin 17 ansiosta ni-10 velmekanismi 9 sallii leikkurin 10 poikittaissuuntaisen jouston ruuvin 17 kiertyessä vastakappaleen 18 suhteen maaston niin vaatiessa. Nivelmekanismi 9 on kytketty nivel-tapin 19 avulla liukuholkin 16 kiinnityskorviin väljästi, joten myös leikkurin 10 takapään pieni sivusuuntainen liike 15 on mahdollinen rakenteita vahingoittamatta. Tämä lisää käytön joustavuutta.
Leikkurin 10 takapää on kytketty takakannattimeen 7 kahden olennaisen löysän ketjun 15 avulla kannatintapeistaan 14. 20 Ketjut 15 ovat sopivan löysiä, jotta ne eivät rajoittaisi . leikkurin 10 liikettä sen seuratessa allaan olevan maan pinnan muotoa. Ketjut 15 on tarkoitettu lähinnä leikkurien maasta nostoa varten silloin, kun leikkuulaite 1 nostetaan maasta ilmaan työkoneen 3 avulla.
25
Leikkuri 10 on siis kytketty työkoneen edessä olevaan leik-kuulaitteeseen 1 siten, että leikkuria vedetään leikkuun aikana vetoelimenä toimivan nivelmekanismin 9 avulla leikkurin etupäästä. Vastaavasti leikkurin takapää saa kulkea 30 olennaisen vapaana, koska löysät ketjut 15 eivät rajoita takapään liikkeitä. Tällä tavoin vetäminen mahdollistaa sen, että leikkuri voi vapaasti seurata allaan olevan maan pinnan muotoa.
;··, 35 Leikkuri 10 on varustettu työkoneesta 3 hydrauliletkujen 13 ;.· kautta käyttövoimansa saavalla hydraulimoottorilla 11, joka on kytketty leikkuuterään välityksen 12 avulla. Välitys on "· toteutettu hihnapyörien ja hihnan avulla siten, että leik- 7 113448 kuuterien pyörimisnopeus on suurempi kuin hydraulimoottorin pyörimisnopeus. Kuviossa 1 sekä kuvion 2 alemmassa leikkurissa on esitetty välityksen 12 hihna sekä hihnapyörät. Kuvion 2 ylempi leikkuri on esitetty siten, että välityksen 5 suojakansi on paikallaan. Muissa kuvioissa suojakannet ovat paikoillaan.
Leikkuutyön tuloksen parantamiseksi leikkuulaite 1 on varustettu leikkurin 10 sivuun asetettavilla sivusuojuksilla 22. 10 Sivusuojus voi olla leikkurin kummallakin sivulla, mutta kasvirivin puoleinen sivu on tärkeämpi. Sivusuojus 22 on asetettu leikkurin 10 etu- ja taka-akselin varaan tai muuhun sopivaan paikkaan nivelellisesti siten, että sivusuojusta vedetään leikkuun aikana, ja että sivusuojus voi liikkua ui-15 vasti siten, että se nousee ylöspäin maan pinnan niin vaatiessa ja vastaavasti laskeutuu takaisin alimpaan asentoonsa, kun se on mahdollista. Lisäksi sivusuojuksen 22 alareuna on päistään pyöristetty ja alareuna on varustettu liukureunalla 23, joka mahdollistaa sivusuojuksen liukumisen uivasti kate-20 muovin pinnalla katemuovia rikkomatta. Sivusuojus voi myös . liukua maan pinnalla katemuovin vieressä. Sivusuojuksien , , tarkoituksena on estää leikatun ruohosilpun pääsy kasviri- viin 30.
25 Leikkuulaite 1 on varustettu myös sivusuojuksien tapaan käy- ‘.V tettävillä lisäsuojuksilla 24, jotka asetetaan leikkurin si- : ’ vuun uivasti esimerkiksi sivusuojusten 22 päälle ja niihin kiinni. Lisäsuojus 24 on varustettu alapinnastaan harjaksilla 25, 26, jotka estävät tehokkaasti leikatun ruohosilpun 30 pääsyn kasviriviin 30 ja painavat mm. riviväliin 31 suuntau tuneet mansikat hellävaraisesti pois leikkuuterien tieltä. I.. Lisäsuojuksen etupäässä on pehmeämmät harjakset 25, jotka ·; ^ juuri painavat mansikat pois tieltä. Vastaavasti lisäsuojuk sen takapäässä on jäykemmät harjakset 25, joiden tarkoituk-;··_ 35 sena on estää leikatun ruohosilpun pääsy kasviriviin 30. Li- säsuojuksia käytetään rivivälejä leikattaessa pääosin kypsy- > misvaiheen ja sadonkorjuun aikana.
1 1344; 8
Leikkuulaitteessa 1 on myös kummankin leikkurin 10 etukulmassa teräväkärkinen ohjain 32, joka on sijoitettu kasviri-vin 30 puoleiseen reunaan ja suunnattu vinosti kohti kasvi-riviä 30. Ohjaimen 32 tarkoituksena kerätä ja taivuttaa 5 katemuovin reunassa kasviriviin päin kasvavat ruohonkorret leikkurin terään. Tällöin rivivälin 31 nurmen ja katemuovin rajasta tulee siisti. Lisäksi leikkuulaitteessa on ohjaimia 32 pitemmät lisäohjaimet 27, joita käytetään lähinnä vain istutuskesänä, jolloin esimerkiksi mansikantaimet ovat vielä 10 pieniä. Lisäohjaimet 27 kiinnitetään kiinnitysholkkien 28 avulla etukannattimen 6 ulkoreunoihin siten, että ne suuntautuvat etuviistoon ja vinosti kohti mansikkarivin keskiosaa. Lisäohjaimien etupää on taivutettu hieman ylöspäin siten, että leikatessa lisäohjaimet 27 liukuvat katemuovin 15 päällä ja taivuttavat katemuovin päällä makaavat rikkakasvien varret nurmen leikkuun yhteydessä leikkurin teriin.
Laitteistoon kuuluu vielä työkoneesta 3 käyttövoimansa saava puhallin 29, joka on edullisesti sijoitettu työkoneen 3 ta-20 kanostovarsiin välittömästi kasvirivin 30 yläpuolelle. Pu-. hallin puhaltaa suoraan alaspäin ja työkoneen takana olles saan puhallin puhaltaa juuri leikatun ruohosilpun ja muut '·’· roskat tehokkaasti pois kasvirivin reunoilta ja katemuovin päältä. Tarvittaessa puhallin voidaan sijoittaa myös työko-·.’· 25 neen eteen.
’ Keksinnön mukaisella menetelmällä rivivälien 31 leikkaus suoritetaan siten, että moottorikäyttöisen työkoneen 3, kuten traktorin etuosaan kiinnitetyn leikkuulaitteen 1 kumpaa-30 kin leikkuria 10 kuljetetaan leikkuuvaiheessa eteenpäin ve-. tämällä leikkureita kasvirivin kummallakin puolella kumman- kin leikkurin etuosaan kiinnitetyn nivelmekanismin 9 avulla. Samalla leikkurit saatetaan seuraamaan allaan olevan maan * » · pinnan muotoja sekä leikkuuliikkeen kulkusuunnassa että poi- ;··" 35 kittaissuunnassa. Lisäksi leikkuun yhteydessä estetään lei- katun ruohosilpun pääsy kasviriviin 30 liputtamalla leikkuriin 10 vapaasti uivasti kiinnitettyjä sivusuojuksia 22 .‘ leikkurin mukana alustansa pinnalla. Alusta voi olla kate- 9 113441 muovi tai esimerkiksi maan pinta. Kypsymis- ja sadonkorjuu-vaiheessa kasvirivin 30 puoleisiin sivusuojuksiin 22 kiinnitetään harjaksin 25 ja 26 varustetut lisäsuojukset24.
5 Lisäksi keksinnön mukaisella menetelmällä tehostetaan leik-kuutyötä taivuttamalla leikkuun yhteydessä katemuovin reunassa kasviriviin 30 päin kasvavat ruohonkorret leikkurin 10 terään leikkurin edessä olevilla ohjaimilla 32. Tarvittaessa myös riviväleissä 31 kasvavien kasvien katemuovin päällä ma-10 kaavat kasvinosat taivutetaan leikkuun yhteydessä leikkurin terään leikkurin 10 edessä olevilla, katemuovin päällä liputettavilla lisäohjaimilla 27.
Keksinnön mukaiseen menetelmään kuuluu vielä lisäksi se, 15 että kasvirivin 30 reunoille ja katemuovin päälle kertyneet roskat ja ruohosilppu puhalletaan kasvirivin reunoilta ja katemuovin päältä leikkauksen yhteydessä työkoneeseen 3 kiinnitetyllä puhaltimella 29, jota kuljetetaan puhallusvai-heen yhteydessä aivan kasvirivin 30 päällä.
20
Alan ammattimiehelle on selvää, ettei keksintö rajoitu edel-. . lä esitettyyn sovellutusesimerkkiin, vaan voi vaihdella jäl- ‘ ; jempänä esitettävien patenttivaatimusten puitteissa. Niinpä *·’ esimerkiksi leikkureita 10 vetävä vetoelin 9 voi olla nivel- '· ’ 25 mekanismin sijasta sopivaan kireyteen sovitettu ketju tai ·. vastaava, joka sallii leikkurille vähintään samat liikkeet I, kuin nivelmekanismikin ja lisäksi etupään pienen sivusuun- taisen liikkeen. Samoin runko-osa 5 voi erota edellä kerrotusta ja koostua esimerkiksi kahden pitkänomaisen kannatin-30 varren 5b sijasta vain yhdestä vastaavasta kannatinvarresta. Lisäksi etukannatin 6 voi olla kiinteästä asennettu kanna-tinvarteen 5b.
Edellä kerrotun sivusuojuksien 22 kiinnityksen sijasta 35 niiden kiinnitys voidaan toteuttaa myös esimerkiksi pitkän-omaisilla pystysuorilla, alhaalta avoinna olevilla urilla, jotka on sijoitettu sivusuojuksien 22 kumpaankin päähän leikkurin akselien etäisyyttä vastaavalle etäisyydelle toi-
11344S
10 sistaan. Tällöin sivusuojukset voidaan asettaa ylhäältä uristaan leikkurin akseleille. Kun urat ovat tarpeeksi pitkiä, ei sivusuojus putoa pois akselilta korkeankaan töyssyn vaikutuksesta. Tällöin sivusuojuksen 22 etu- ja takapää voi-5 vat tehdä ylös-alaista liikettä olennaisesti toisistaan riippumattomasti.
Alan ammattimiehelle on myös selvää, että esimerkiksi kasvi-rivin 30 ollessa korkea, laitteisto voi koostua vain yhdestä 10 leikkurista ja kapeasta työkoneesta, joka mahtuu riviväliin. Samoin laitteisto voi koostua edellä esitetyn tapaisesti kahdesta leikkurista, jotka on yhdistetty toisiinsa korkealla runko-osalla ja työkone ajaa samassa rivivälissä toisen leikkurin kanssa.
15
» I f I

Claims (10)

11344f:
1. Menetelmä kasvimaan rivivälien (31) leikkaamiseksi, jossa menetelmässä rivivälit leikataan moottorikäyttöisen työko- 5 neen (3) etupuolelle kytketyn, pyörillä varustetun leikkuu-laitteen (1) avulla, tunnettu siitä, että leikkuulaitteen (1) leikkuria (10) kuljetetaan leikkuuvaiheessa kasvimaan rivivälissä (31) olennaisesti työkoneen (3) etupuolella eteenpäin vetämällä. 10
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että leikkuria (10) vedetään leikkurin etuosaan kiinnitetyllä vetoelimellä (9) siten, että leikkuri (10) saatetaan seuraamaan allaan olevan maan pinnan muotoja sekä leikkuuliik- 15 keen kulkusuunnassa että poikittaissuunnassa.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että leikatun ruohosilpun pääsy kasviriviin (30) estetään sivusuo j uksin (22) liputtamalla sivusuojuksia leik- 20 kurin (10) mukana vapaasti uivasti alustansa pinnalla, ja että sadonkorjuuvaiheessa leikatun ruohosilpun pääsy kasvi-iit; riviin estetään harjaksilla (25, 26) varustetuin lisäsuojuk- k · , , sin (24) liputtamalla lisäsuojuksia leikkurin mukana va paasti uivasti alustansa pinnalla. 25 * · k I •’! 4. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen mene- • · ·. 'i telmä, tunnettu siitä, että katemuovin reunassa kasviriviin • > · ·,,,·* (30) päin kasvavat ruohonkorret taivutetaan leikkuun yhtey dessä leikkurin (10) terään leikkurin edessä olevilla ohjai-30 millä (32), ja että riviväleissä (31) kasvavien kasvien ka-temuovin päällä makaavat kasvinosat taivutetaan tarvittaessa ’ , leikkuun yhteydessä leikkurin (10) terään leikkurin edessä ’ olevilla, katemuovin päällä liputettavilla lisäohj äimillä (27). ,f‘i 35
5. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen mene- telmä, tunnettu siitä, että kasvirivin päälle kertyneet ros- > I 11344! kat ja ruohosilppu puhalletaan kasvirivin reunoilta ja kate-muovin päältä leikkauksen yhteydessä työkoneeseen kiinnitetyllä, kasvirivin päällä kuljetettavalla puhaltimella (29).
6. Laitteisto kasvimaan rivivälien (31) leikkaamiseksi, jo hon laitteistoon kuuluu ainakin leikkuulaite (1), jossa on ainakin runko-osa (5), jonka avulla leikkuulaite on kytketty olennaisesti moottorikäyttöisen työkoneen (3) etupuolelle, ja joka leikkuulaite (1) on varustettu maan pintaa seuraa-10 villa pyörillä sekä ainakin yhdellä leikkurilla (10), tunnettu siitä, että leikkuri (10) on kytketty leikkuulaittee-seen (1) vetoelimen (9) avulla vedettäväksi olennaisesti työkoneen (3) etupuolella.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen laitteisto, tunnettu sii tä, että leikkuulaite (1) on varustettu kahdella olennaisesti samanlaisella, rinnakkain sijoitetulla leikkurilla (10), joissa kummassakin on neljä pyörää, joista kustakin erikseen leikkuukorkeus on säädettävissä, ja jotka leikkurit (10) on 20 saatettu kulkemaan leikkauksen yhteydessä vapaasti maan pintaa seuraten leikkureiden etuosaan kytketyn vetoelimenä (9) toimivan nivelmekanismin avulla.
8. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen laitteisto, tunnettu ;··, 25 siitä, että kummankin leikkurin (10) sivuun on kytkettävissä '· vapaasti uivasti liukureunalla (23) varustettu sivusuojus ’·’ (22), ja että tarvittaessa kummankin leikkurin (10) sivuun on kytkettävissä vapaasti uivasti harjaksilla (25, 26) varustettu lisäsuojus (24). . ‘Λ 30
9. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen 6-8 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että leikkurin (10) etureunassa , on kasviriviin vinosti suuntautuva ohjain (32), ja että tar- i » · » vittaessa leikkurin etureunaan on asennettavissa katemuovin : 35 päällä liu'utettava, kasviriviin vinosti suuntautuva lisäoh- jäin (27) . » I 11344;
10. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen 6-9 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että leikkuri (10) on kiinnitetty takapäästään leikkuulaitteeseen (1) ainakin yhdellä olennaisen löysällä ketjulla (15), ja että leikkuri on varustet-5 tu välityksellä (12) leikkuuterän kierrosnopeuden kasvattamiseksi, ja että laitteisto on varustettu tarvittaessa leikkuulaitteeseen (1) ja/tai työkoneeseen (3) kiinnitettävällä kasvirivin (30) yläpuolelle sijoitettavalla puhaltimella (29) . 10 » • > » • · t · » i » • · » I · 14 1 1544ί
FI20022081A 2002-11-22 2002-11-22 Menetelmä ja laitteisto kasvimaan rivivälien leikkaamiseksi FI113448B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20022081A FI113448B (fi) 2002-11-22 2002-11-22 Menetelmä ja laitteisto kasvimaan rivivälien leikkaamiseksi

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20022081A FI113448B (fi) 2002-11-22 2002-11-22 Menetelmä ja laitteisto kasvimaan rivivälien leikkaamiseksi
FI20022081 2002-11-22

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20022081A0 FI20022081A0 (fi) 2002-11-22
FI113448B true FI113448B (fi) 2004-04-30

Family

ID=8564985

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20022081A FI113448B (fi) 2002-11-22 2002-11-22 Menetelmä ja laitteisto kasvimaan rivivälien leikkaamiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI113448B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20022081A0 (fi) 2002-11-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5050372A (en) Fence row cleaner
US4261163A (en) Method and apparatus for harvesting produce on plastic mulch beds
CA1318135C (en) Apparatus for harvesting berries on low plants
US5224552A (en) Counter-rotating twin shaft system for gardening machines
USRE37267E1 (en) Combine harvester with secondary cutter
US20050039431A1 (en) Viticulture apparatus and method
US20190166753A1 (en) Reconfigurable tillage system
US7287364B2 (en) Fence Mower
KR101471996B1 (ko) 두둑용 이동수단이 구비된 농작물 줄기 절단장치
US4077190A (en) Grass trimmer
KR101106618B1 (ko) 다목적 작물수확기
FI113448B (fi) Menetelmä ja laitteisto kasvimaan rivivälien leikkaamiseksi
KR200443646Y1 (ko) 예취기용 가이드
US4672799A (en) Riding mower side guard
AU2021209175B2 (en) Improved pruning machine
US4288970A (en) Asparagus harvester
CN210840575U (zh) 一种果园林地树下避让式打草松土机
US6708776B2 (en) Turf manicuring drag net apparatus
KR20130136799A (ko) 구황작물 줄기 제거장치
US20060218890A1 (en) Method and apparatus for grooming a grass lawn
WO2014059379A1 (en) Tractor on top cotton harvester with sightline to picker unit below the tractor
JP7479014B2 (ja) 茶園用除草機及び除草機構
JP3863899B2 (ja) 根菜収穫機
JP3822749B2 (ja) 収穫機
JPH0856446A (ja) マルチ用玉葱収穫機

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired