FI113433B - Tietoliikenneyhteyksien muodostaminen tietoliikennejärjestelmässä - Google Patents

Tietoliikenneyhteyksien muodostaminen tietoliikennejärjestelmässä Download PDF

Info

Publication number
FI113433B
FI113433B FI990746A FI990746A FI113433B FI 113433 B FI113433 B FI 113433B FI 990746 A FI990746 A FI 990746A FI 990746 A FI990746 A FI 990746A FI 113433 B FI113433 B FI 113433B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
connection
network
telecommunications
telecommunication
temporary identifier
Prior art date
Application number
FI990746A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI990746A (fi
FI990746A0 (fi
Inventor
Timo Kotonen
Original Assignee
Teliasonera Finland Oyj
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Teliasonera Finland Oyj filed Critical Teliasonera Finland Oyj
Priority to FI990746A priority Critical patent/FI113433B/fi
Publication of FI990746A0 publication Critical patent/FI990746A0/fi
Priority to AU38228/00A priority patent/AU3822800A/en
Priority to PCT/FI2000/000294 priority patent/WO2000060882A1/en
Publication of FI990746A publication Critical patent/FI990746A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI113433B publication Critical patent/FI113433B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04QSELECTING
    • H04Q3/00Selecting arrangements
    • H04Q3/0016Arrangements providing connection between exchanges
    • H04Q3/0029Provisions for intelligent networking
    • H04Q3/0045Provisions for intelligent networking involving hybrid, i.e. a mixture of public and private, or multi-vendor systems

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)
  • Data Exchanges In Wide-Area Networks (AREA)

Description

112433 TIETOLIIKENNEYHTEYKSIEN MUODOSTAMINEN TIETOLIIKENNEJÄRJESTELMÄSSÄ
Tekniikan ala 5 Keksintö kohdistuu tietoliikennejärjestel miin. Erityisesti keksinnön kohteena on menetelmä ja järjestelmä tietoliikenneyhteyksien muodostamiseksi.
Keksinnön kohteena on menetelmä tietoliikenneyhteyden ohjaamiseksi tietoliikennejärjestelmässä, 10 joka käsittää ensimmäisen tietoliikenneverkon, toisen tietoliikenneverkon ja palvelulogiikan, joka on yhdistetty mainittuihin ensimmäiseen ja toiseen tietoliikenneverkkoon. Menetelmässä vastaanotetaan tietoliikenneyhteyden muodostuspyyntö, joka käsittää yhteyden-15 muodostukseen liittyvää tietoa ja vasteena muodostus-pyynnölle ohjataan tietoliikenneyhteys edelleen.
Keksinnön taustaa
Entuudestaan tunnetaan patenttijulkaisusta WO 20 96/38018 menetelmä ja järjestelmä, jolla yhdistetään tietoverkko ja ISDN-puhelinverkko toisiinsa siten, et- • · · tä niiden välillä voidaan välittää puheluja. Julkai-sussa on esitetty erityinen yhdyskäytävä, joka muuntaa • · • *♦· tarvittavat verkko-osoitteet sopiviksi, jotta puhelu 25 voidaan reitittää tietoverkon ja puhelinverkon välil- • · · lä. Julkaisun mukaisessa ratkaisussa puhelinverkon ja tietoverkon reitityspalvelut toteutetaan älyverkolla.
Tällöin tilaajan kirjautuessa tietoverkkoon, ... kuten Internet-verkkoon, tilaaja samalla lähettää kir- • · · 30 jautumispyynnön käsittäen tietoverkko-osoitteensa sekä • · · *·* * henkilökohtaisen tunnuksensa tietoverkon ja puhelin- ··· verkon välille kytkettyyn yhdyskäytävään. Yhdyskäytävä muuntaa saamansa tietoverkko-osoitteen puhelinverkko- •# osoitteeksi ja lähettää puhelinverkko-osoitteen ja ti- '···’ 35 laajan tunnuksen älyverkolle, joka tallentaa nämä tie- • * ·
’...· dot palveludatatietokantaan. Patenttijulkaisun WO
113433 2 96/38018 eräässä sovelluksessa toteutetaan tavoitettavuuspalvelu siten, että tilaaja voi olla tavoitettavissa myös tietoverkossa. Tällöin kun tilaajalle soitetaan tavoitettavuuspalvelunumeroon, jossa etuliit-5 teenä on älyverkko-ohjaukseen viittaava etuliitenumero ja tilaajan henkilökohtainen tavoitettavuuspalvelunu-mero, niin puhelu reititetään aina älyverkon ohjaukseen riippumatta siitä, onko puhelun muodostus käynnistetty puhelinverkosta tai tietoverkosta.
10 Patenttijulkaisun WO 96/38018 haittapuolena on, että yhdyskäytävän läpi välitettävää puhelua ei voida ohjata molemmissa verkoissa yhdessä ja samassa palvelulogiikassa. Erityisesti ongelma tulee esiin, koska puhelinverkko ja tietoverkko yhdistetään toi-15 siinsa eri tyyppisillä yhdyskäytävillä. Yhdyskäytävä edustaa kummankin verkon suuntaan tavallista päätelaitetta, ja puhelun ohjautuessa kyseisen laitteen läpi, näkyy se toisessa verkossa uutena puheluna. Kuitenkin olisi toivottavaa, että pystyttäisiin tunnistamaan yk-20 sittäinen puhelu, kun sitä ohjataan sekä puhelinverkon kytkimissä että tietoverkon ohjauspisteissä (kuten H.323 Gatekeeperissä). Toivottavaa olisi siis tunnis- • · t *·:·* taa puhelinverkkoon tai tietoverkkoon tuleva puhelu mahdollisesti jo toisessa verkossa käynnissä olevaksi • · • ’·· 2 5 puheluksi, jolloin puhelunohjaus kummassakin verkossa : olisi mahdollista suorittaa samassa pisteessä. Patent- :*·*; tijulkaisu WO 96/38018 ei kuitenkaan esitä mitään rat- kaisua tähän ongelmaan.
* · ·
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on 3 0 poistaa tai ainakin merkittävästi vähentää edellä ku-vattuja ongelmia. Erityisesti keksinnön tarkoituksena • · · *·* * on tuoda esiin uudenlainen ratkaisu, jolla puhelua ·;· voidaan joustavasti ohjata yhdellä ja samalla palvelu- • · · · logiikalla riippumatta siitä, missä verkossa puhelu ·, 3 5 kulkee.
* · · '·!·’ Lisäksi keksinnön tarkoituksena on tuoda « · · esiin uudenlainen menetelmä ja järjestelmä, joilla 113433 3 älyverkon ja tietoverkon välisen yhdyskäytävän läpi välitettävät puhelut voidaan luotettavasti ja asianmukaisesti tunnistaa. Keksinnön tarkoitus on parantaa puhelunohjausta siten, että puhelunohjaus voidaan to-5 teuttaa sekä puhelinverkon älyverkko-osassa että tietoverkossa .
Esillä olevan keksinnön tunnusomaisten seikkojen osalta viitataan patenttivaatimuksiin.
10 Keksinnön yhteenveto
Keksinnössä annetaan väliaikainen tunniste tietoliikennejärjestelmän palvelulogiikan ohjaukseen tulevalle uudelle tietoliikenneyhteydelle tai puhelulle. Tunnisteen avulla puhelinverkkoon tai tietoverk-15 koon tuleva tietoliikenneyhteys voidaan tunnistaa jo käynnissä oleva puheluksi tai palveluksi sen sijaan, että tunnistettaisiin pelkästään tilaaja. Tunnisteena voidaan käyttää numerokoodia tai vastaavaa muuta merkkijonoa, joka poikkeaa käytetystä tilaajanumeroinnis-20 ta, on tilapäinen ja dynaaminen.
Käytännössä kun puhelu on käynnissä puhelin- ; verkossa tai tietoverkossa ja kun se ohjataan toiseen % · % verkkoon, pyydetään järjestelmältä väliaikaista osoi-
• »•I
;·. tetta, jolla kyseinen puhelu voidaan tunnistaa. Numero
• M
... 25 annetaan puhelulle tai palvelulle, joka puhelua ohjaa.
• ·
Kun toiseen verkkoon generoituu uusi puhelu, • · · *;* ’ jossa B-tilaajaksi (soitettu tilaaja) on merkitty tai • · · * B-tilaajaan viittaa saatu väliaikainen tunniste, voi daan verkossa, johon puhelu tulee, tunnistaa kyseinen : : 3 0 puhelu tai palvelu jo käynnissä olevaksi ja ohjata se oikealle palvelulogiikalle lisäohjauksen saamiseksi.
Keksinnön kohteena on menetelmä tietoliiken- *;;; neyhteyden ohjaamiseksi tietoliikennejärjestelmässä, • · ’···' joka käsittää ensimmäisen tietoliikenneverkon, joka : :*; 3 5 voi olla puhelinverkko, kuten PSTN-verkko (Public
Switched Telephone Network, PSTN), ISDN-verkko (Integrated Service Digital Network) tai matkaviestinverkko, 113433 4 toisen tietoliikenneverkon, joka voi olla tietoverkko, kuten Internet-verkko, Frame Relay -verkko tai vastaava, ja palvelulogiikan, joka on yhdistetty mainittuihin ensimmäiseen ja toiseen tietoliikenneverkkoon.
5 Tietoliikenneyhteys voi olla puhelu, datapuhelu, data-neuvottelu, videopuhelu, multimediayhteys tai muu tietoliikenneverkossa muodostettava yhteys. Palvelulogiikka on se verkon osa tai elementti, joka toteuttaa tietoliikenneyhteyden tai puhelun ohjauksen ja toteut-10 taa tietoliikennejärjestelmään palveluja. Esimerkki toteutettavasta palvelusta on tavoitettavuuspalvelu.
Muodostettaessa uutta tietoliikenneyhteyttä tai puhelua, vastaanotetaan tietoliikenneyhteyden muo-dostuspyyntö, joka käsittää yhteydenmuodostukseen 15 liittyvää tietoa, kuten lähdeosoitteen tai A-tilaajanumeron ja kohdeosoitteen tai B-tilaajanumeron, haetaan tietoliikenneyhteyden ohjaustieto vasteena yh-teydenmuodostuspyynnön yhteydessä saatuun tietoon ja ohjataan tai reititetään tietoliikenneyhteys edelleen 20 vasteena haettuun ohjaustietoon.
Keksinnön mukaisesti menetelmässä nimetään . .·. tietoliikenneyhteydelle väliaikainen tunniste, joka liitetään ohjaustietoihin ennen sen ohjaamista edel- !!" leen ja sen jälkeen siirretään tietoliikenneyhteyden • · 25 ohjaus mainitun palvelulogiikan ohjaukseen vasteena *···* väliaikaiselle tunnisteelle. Tällä parannetaan merkit- t * · ·.· · tävästi tunnistuksen tarkkuutta tunnistettaessa ensim- ; mäisestä tietoliikenneverkosta toiseen tietoliikenne verkkoon tai päinvastoin tulevaa tietoliikenneyhteyttä f·*: 30 tai puhelua. Lisäksi tällä vähennetään signalointia verkkojen välillä, kun kussakin verkossa tietoliikenneyhteyden ohjaus voidaan toteuttaa yhdellä ja samalla verkkokomponentilla ilman, että ohjaus tulisi jostain ·...· toisesta verkosta.
. .·. 35 Keksinnön eräässä sovelluksessa pyydetään vä- • · · .···, Häikäistä tunnistetta, jolla tietoliikenneyhteys ni metään, ennen kuin tietoliikenneyhteys ohjataan edel- 113433 5 leen ensimmäisestä tietoliikenneverkosta toiseen tietoliikenneverkkoon tai·päinvastoin. Tällöin tietoliikenneverkkojen välillä siirtyvä tietoliikenneyhteys tai puhelu voidaan tunnistaa tietoliikenneyhteyden 5 vastaanottavassa tietoliikenneverkossa lähettävässä tietoliikenneverkossa jo käynnissä olevaksi tietoliikenneyhteydeksi. Lisäksi kun liitetään tietoliikenneyhteyden ohjaustietoihin kohdeosoitteeksi mainittu väliaikainen tunniste, ohjautuu tai reitittyy tieto-10 liikenneyhteys automaattisesti oikean palvelulogiikan tai palvelun ohjaukseen, mikä merkittävästi yksinkertaistaa tietoliikenneyhteyden ohjausta erityyppisten verkkojen välillä.
Tunnistamisen parantamiseksi voidaan tieto-15 liikenneyhteyden ohjaustietoihin liittää tai merkitä toinen väliaikainen tunniste, joka viittaa lähdeosoit-teeseen tai A-tilaajaan. Tällä voidaan edelleen parantaa tietoliikenneyhteyden tunnistamista vastaanottavassa verkossa.
20 Keksinnön eräässä sovelluksessa mainittu vä liaikainen tunniste on kertakäyttöinen ja yhteyskohtainen. Siksi väliaikainen tunniste vapautetaan, kun t · · tietoliikenneyhteys katkaistaan tai jos huomataan, et- « · · tä väliaikaista tunnistetta ei ole käytetty ennalta ’ “ 25 määrätyn aikajakson aikana. Lisäksi tunniste vapaute- ·...· taan, kun tietoliikenneyhteys on muodostettu.
• · · !,! · Keksinnön kohteena on myös järjestelmä tieto- liikenneyhteyden ohjaamiseksi tietoliikennejärjestelmässä, joka käsittää ensimmäisen tietoliikenneverkon, 3 0 toisen tietoliikenneverkon, yhdyskäytävän, joka on • · · ti;.# järjestetty mainittujen ensimmäisen ja toisen tieto liikenneverkon väliin tietoliikenneyhteyksien välittä-miseksi niiden välillä, ja palvelulogiikan, joka on :] *: yhdistetty mainittuihin ensimmäiseen ja toiseen tieto- 35 liikenneverkkoon. Yhdyskäytävä voi olla esimerkiksi lii standardissa H.323 kuvattu puhelinverkon ja IP-verkon ’·*·’ välinen yhdyskäytävä (Gateway) . Edelleen järjestelmä 113433 6 käsittää välineet yhteydenmuodostuspyynnön vastaanottamiseksi, mainitulle yhteydenmuodostuspyynnölle vas-teelliset välineet tietoliikenneyhteyden ohjaustiedon hakemiseksi ja mainitulle ohjaustiedolle vasteelliset 5 välineet tietoliikenneyhteyden ohjaamiseksi edelleen.
Keksinnön mukaisesti järjestelmä käsittää edelleen välineet tietoliikenneyhteyden nimeämiseksi väliaikaisella tunnisteella, välineet väliaikaisen tunnisteen liittämiseksi ohjaustietoon ja välineet 10 tietoliikenneyhteyden siirtämiseksi mainitun palvelulogiikan ohjaukseen vasteena väliaikaiselle tunnisteelle .
Keksinnön eräässä sovelluksessa järjestelmä edelleen käsittää väliaikaiselle tunnisteelle vasteel-15 liset välineet tietoliikenneyhteyden tunnistamiseksi muussa tietoliikenneverkossa käynnissä olevaksi tietoliikenneyhteydeksi tai palveluksi. Lisäksi järjestelmä voi käsittää välineet mainitun väliaikaisen tunnisteen merkitsemiseksi tietoliikenneyhteyden kohdeosoitteeksi 20 ja välineet toisen väliaikaisen tunnisteen merkitsemiseksi tietoliikenneyhteyden lähdeosoitteeksi. Eräässä sovelluksessa mainittu väliaikainen tunniste ja toinen ♦ · · väliaikainen tunniste merkitään tietoliikenneyhteyden ohjaustietoihin viittaamaan B-tilaajaan ja A-j 25 tilaajaan, vastaavasti.
Esillä olevan keksinnön mukaisen järjestelmän φ » · ·:*. etujen osalta viittaamme yllä esitettyihin menetelmän ♦ etuihin.
• · ·
Seuraavaksi keksintöä selostetaan sovel-... 3 0 lusesimerkkien avulla viittaamalla oheiseen piirustuk- *·]/ seen, jossa V · kuvio 1 esittää erästä tunnetun tekniikan mu- ··· kaista järjestelmää; • a a a .···. kuvio 2 esittää erästä keksinnön mukaista 3 5 järjestelmää; ja kuvio 3 esittää erästä keksinnön mukaista ·...· signalointia tietoliikennejärjestelmässä.
7 113433
Kuviossa 1 on esitetty esimerkinomainen tietoliikennejärjestelmä, johon kuuluu puhelinverkko ISDN ja tietoverkko TCP/IP. Puhelinverkko ISDN ja tietoverkko TCP/IP on yhdistetty toisiinsa yhdyskäytävällä 5 GW, joka toimii standardin H.323 mukaisesti. Palvelu-kerros tai palvelulogiikka SLP (Service Logic Program, SLP) on yhdistetty puhelinverkkoon ISDN ja tietoverkkoon TCP/IP. Palvelukerros tai palvelulogiikka SLP ohjaa puhelunmuodostusta ja puhelua molemmissa verkois-10 sa.
Seuraavaksi esitetään viitaten kuvioon 1 kaksi tunnetun tekniikan mukaista esimerkkiä puhelun ohjauksesta puhelinverkon ISDN ja tietoverkon TCP/IP välillä. Ensimmäinen esimerkki ja siihen liittyvä signa-15 lointi ja puheyhteydet on merkitty numeroin 1 - 7 ja toinen esimerkki ja siihen liittyvä signalointi ja puheyhteydet on merkitty kirjaimin a - e.
Ensimmäisessä esimerkissä A-tilaaja, joka on yhdistetty puhelinverkkoon ISDN, aloittaa puhelunmuo-20 dostuksen B-tilaajalle, joka on yhdistetty tietoverkkoon TCP/IP. Puhelunmuodostussanoma 1 reititetään tässä tapauksessa palvelunohjauspisteen SCP ohjaukseen, * · · '·'·* koska B-tilaajan numero osoittaa älyverkkoon (Intelli- gent Network, IN) . SCP ohjaa puhelun palvelulogiikan • ’·· 25 SLP ohjaukseen, nuoli 2, joka hakee tietokannoistaan : : reititystiedon puhelulle ja välittää sen takaisin SCP: lie. Tämän perusteella SCP osaa reitittää puhelun yhdyskäytävälle, joka on järjestetty puhelinverkon ISDN ja tietoverkon TCP/IP välille, nuoli 3. Yhdyskäy-30 tävä reitittää puhelun edelleen, nuoli 4, kytkimen GK, joka voi olla standardin H. 323 mukainen Gatekeeper, kautta takaisin palvelulogiikalle, nuoli 5. Palvelulo-·· giikka yrittää tunnistaa puhelun A- ja B- tilaajatunnisteparin avulla. Kun puhelu on tunnistettu *. 35 ja määränpääosoite saatu B-tilaajalle, joka on yhdis-
tetty tietoverkkoon TCP/IP, muodostaa yhdyskäytävä GW
·♦» 113433 8 puheyhteyden B-tilaajalle ja yhdistää A-tilaajan ja B-tilaajan.
Toisessa esimerkissä A-tilaajan puhelunmuo-dostussanoma voidaan reitittää suoraan yhdyskäytävälle 5 GW, nuoli a. Yhdyskäytävä GW kyselee palvelulogiikalta SLP B-tilaajän reititystiedot samalla tavalla kuin ensimmäisessä esimerkissä, nuolet b ja c. Puhelunmuodostus etenee tästä eteenpäin edelleen noudattaen ensimmäisen esimerkin signalointia, nuolet d ja e, ja lo-10 puita A-tilaajan ja B-tilaajan välille on muodostettu puheyhteys.
Kun verrataan ensimmäistä ja toista esimerkkiä, huomataan ongelma, jota keksinnöllä yritetään poistaa. Ensimmäisessä ja toisessa esimerkissä tieto-15 verkkoon TCP/IP tulee puhelu identtisillä A- ja B-tilaajatunnisteilla, vaikka tilanne puhelunohjauksen kannalta on erilainen: ensimmäisessä esimerkissä tuleva puhelu on jo käynnissä puhelinverkossa ja toisessa esimerkissä puhelua muodostetaan suoraan yhdyskäytävän 20 läpi ilman käynnissä olevaa puhelua.
Toinen edellä kuvattuihin esimerkkeihin liittyvä ongelma muodostuu, kun A-tilaajana on sellainen '' liittymä, josta voi soittaa usealla päätelaitteella ja josta A-tilaajatunnisteeksi lähetetään aina yksi ja : '·. 25 sama A-tilaajatunniste. Tällainen tilanne voi olla vanhemmissa analogisissa puhelinverkoissa, joissain yritysvaihteissa sekä ISDN-liittymässä, johon on kyt-ketty kaksi päätelaitetta. Tällöin puhelunohjaus menee » · * sekaisin, jos ensimmäisellä päätelaitteella AI muodos- 30 tetaan puhelu ensimmäisen esimerkin mukaan ja toisella ’·" ’ päätelaitteella A2 muodostetaan puhelu toisen esimer- * kin mukaan. Edellä kuvattu tilanne voidaan esillä ole- ··· valla keksinnöllä välttää.
.···. Seuraavaksi esitetään viitaten kuvioon 2 eräs *
35 keksinnön mukaisen järjestelmän sovellus. Kuviossa 2 esitettyyn tietoliikennejärjestelmään kuuluu puhelin-·...' verkko ISDN ja tietoverkko TCP/IP. Puhelinverkko ISDN
113433 9 ja tietoverkko TCP/IP on yhdistetty toisiinsa yhdyskäytävällä GW, joka toimii standardin H.323 mukaisesti. Palvelukerros tai palvelulogiikka SLP on yhdistetty puhelinverkkoon ISDN ja tietoverkkoon TCP/IP. Pal-5 velukerros tai palvelulogiikka SLP ohjaa puhelunmuodostusta ja puhelua molemmissa verkoissa. Palvelulogiikka käsittää lisäksi tietokannan, johon on tallennettu joukko väliaikaisia tunnisteita käytettäväksi esillä olevan keksinnön mukaisesti.
10 Lisäksi kuviossa 2 esitettyyn järjestelmään kuuluu välineet 1 tietoliikenneyhteyden nimeämiseksi väliaikaisella tunnisteella ja välineet 10 väliaikaisen tunnisteen liittämiseksi ohjaustietoihin. Nämä välineet on sijoitettu palvelukerrokseen (Service layer, 15 SL) palvelulogiikan SLP yhteyteen, jossa puhelulle tai palvelulle väliaikainen tunniste annetaan. Edelleen palvelukerrokseen on yhdistetty välineet 3 tietoliikenneyhteyden tunnistamiseksi muussa tietoliikenneverkossa käynnissä olevaksi tietoliikenneyhteydeksi, pu-20 heluksi tai palveluksi vasteena väliaikaiselle tunnis teelle ja välineet 2 tietoliikenneyhteyden siirtämiseksi palvelulogiikan ohjaukseen vasteena väliaikai-selle tunnisteelle. Käytännössä palvelukerroksessa on useita palvelulogiikoita SLP #1 - SLP #n, joilla to-25 teutetaan erilaisia palveluja tietoliikennejärjestel- mässä. Väliaikaisen tunnisteen tehtävänä on osoittaa palvelukerroksessa palvelulogiikka SLP, joka ensiksi on aloittanut tietoliikenneyhteyden, puhelun tai palvelun ohjaamisen.
30 Palvelukerrokseen on toteutettu välineet 4 '·’ * väliaikaisen tunnisteen merkitsemiseksi tietoliiken- ·.* : neyhteyden kohdeosoitteeksi tietoliikenneyhteyden oh- jaustietoihin ja vastaavasti välineet 5 toisen väliai- .·**. kaisen tunnisteen merkitsemiseksi tietoliikenneyhtey- · Ί’ 35 den lähdeosoitteeksi tietoliikenneyhteyden ohjaustie- :.i.: töihin. Kohdeosoite voi vastata puhelunverkossa käy- tettyä B-tilaajanumeroa ja lähdeosoite puhelinverkossa 113433 10 käytettyä A-tilaajanumeroa. Palvelukerrokseen on järjestetty myös välineet 6 mainitun väliaikaisen tunnisteen vapauttamiseksi, jos tunnistetta ei ole käytetty ennalta määrätyn aikajakson aikana tai kun tietolii-5 kenneyhteys, puhelu tai palvelu on saanut tarvitsemansa ohjauksen.
Edelleen kuviossa 2 on esitetty välineet 7 yhteydenmuodostuspyynnön vastaanottamiseksi, mainitulle yhteydenmuodostuspyynnölle vasteelliset välineet 8 10 tietoliikenneyhteyden ohjaustiedon hakemiseksi, ja mainitulle ohjaustiedolle vasteelliset välineet 9 tietoliikenneyhteyden ohjaamiseksi edelleen. Nämä välineet 7, 8, 9 voidaan toteuttaa tavanomaisella puhelin-verkkotekniikalla eikä niitä sen vuoksi kuvata tässä 15 tarkemmin.
Seuraavaksi esitetään viitaten kuvioon 3 eräs signalointiesimerkki, jossa käytetään esillä olevaa keksintöä tilaajan tavoitettavuuspalvelun toteutuksessa. Tässä esimerkissä soittava tilaaja, A-tilaaja, on 20 yhdistetty puhelinverkkoon ISDN ja soitettu tilaaja, B-tilaaja, on yhdistetty tietoverkkoon TCP/IP. Aluksi A-tilaaja aloittaa puhelunmuodostuksen valitsemalla B-tilaajan tavoitettavuusnumeron 02040-1111-1234, nuoli • I » 1. Puhelunmuodostus välitetään palvelunohjauspisteelle : *·· 25 SCP, joka tekee kyselyn palvelukerrokseen palvelulo- giikalle SLP, nuoli 2, selvittääkseen puhelun ohjaus-tiedot eli mihin puhelu välitetään edelleen. Palvelu-logiikka SLP palauttaa puhelun puhelinverkkoon ja edelleen yhdyskäytävälle GW, jonka kautta puhelu rei-... 30 titetään tietoverkkoon TCP/IP. Tässä vaiheessa puhe- t · · lunohjaustietoihin on merkitty väliaikainen tunniste * 9876 B-tilaajanumeron paikalle. Yhdyskäytävä ohjaa pu- **· helun edelleen palvelulogiikalle SLP, nuoli 4, jossa havaitaan väliaikaisesta tunnisteesta 9876, että ky-35 seessä on puhelinverkossa ISDN käynnissä oleva puhelu ja osataan ohjata puhelunohjaus oikealle palvelulogii-kalle. Palvelulogiikka SLP hakee tilaajan tavoitetta- 113433 11 vuustiedoista tietoverkko-osoitteen 1.2.3.4, jolla se osaa reitittää puhelun B-tilaajalle, nuoli 6. Tämän jälkeen B-tilaajan päätelaitteessa vastaanotetaan ilmoitus uudesta puhelusta ja kun B-tilaaja vastaa, muo-5 dostuu puheyhteys A-tilaajan ja B-tilaajan välille, nuoli 7.
Väliaikainen tunniste tai numero voidaan sijoittaa IAI-viestissä (TUP-signalointi) ja IAM-viestissä (ISUP-signalointi) sopivaan kenttään. Lisäk-10 si on mahdollista, että palvelunkytkentäpisteen (Service Switching Point, SSP) ja yhdyskäytävän GW välillä menevässä viestissä on mukana numerona on toinen väliaikainen tunniste, joka on järjestelmän oma sisäinen numero ja joka viittaa A-tilaajaan. Tämä on teknisesti 15 mahdollista toteuttaa ainakin sellaisilla laitteilla, jotka on kytketty puhelinverkkoon ISDN järjestelmä-liittymillä. Näin, kun sekä A- että B-tilaajiin viitataan järjestelmän omilla, väliaikaisilla tunnisteilla, voidaan puhelu tunnistaa kaikissa olosuhteissa luotet-20 tavasti. Laskutus voidaan tässä tapauksessa hoitaa jälkikäteen.
Väliaikainen tunniste on voimassa niin kauan, \i.· kun puhelu on muodostettu tai kun järjestelmä toteaa, ^j* että puhelu on tunnistettu tai että väliaikaista nume- 25 roa ei ole käytetty ennalta määrätyn aikajakson aika-na· *« #
Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitet- f » « tyjä sovellusesimerkkejä koskevaksi, vaan monet muun- i » 1 nokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaatimus-30 ten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
* · ♦ » • 4 * · ·
IMI
» » « I ♦ · I « · » ( »

Claims (16)

1. Menetelmä tietoliikenneyhteyden ohjaamiseksi tietoliikennejärjestelmässä, joka käsittää: ensimmäisen tietoliikenneverkon, 5 toisen tietoliikenneverkon, palvelulogiikan, joka on yhdistetty mainittuihin ensimmäiseen ja toiseen tietoliikenneverkkoon, joka menetelmä käsittää seuraavat vaiheet: vastaanotetaan mainittuun palvelulogiikkaan 10 yhteydenmuodostuspyyntö, vasteellisesti mainitulle yhteydenmuodostus-pyynnölle haetaan tietoliikenneyhteyden ohjaustieto, vasteellisesti mainitulle ohjaustiedolle ohjataan tietoliikenneyhteys edelleen, tunnettu 15 siitä, että menetelmä edelleen käsittää seuraavat vaiheet : nimetään mainitulle tietoliikenneyhteydelle väliaikainen tunniste, liitetään mainittu väliaikainen tunniste tie-20 toliikenneyhteyden ohjaustietoihin, ja vasteellisesti mainitulle väliaikaiselle tunnisteelle siirretään mainitun tietoliikenneyhteyden » · “) ohjaus mainitun palvelulogiikan ohjaukseen.
• · « ;;·· 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, t · ‘ ” 25 tunnettu siitä, että nimetään tietoliikenneyhtey- * · · delle väliaikainen tunniste ennen sen ohjaamista edel- I · · l leen ensimmäisestä tietoliikenneverkosta toiseen tie- toliikenneverkkoon.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, 30 tunnettu siitä, että nimetään tietoliikenneyhtey- • · !..i delle väliaikainen tunniste ennen sen ohjaamista edel- • · *, leen toisesta tietoliikenneverkosta ensimmäiseen tie- .,)·* toliikenneverkkoon.
: 4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, t * · 35 tunnettu siitä, että vasteellisesti mainitulle ) · · i » · I” väliaikaiselle tunnisteelle tunnistetaan ensimmäisestä v > ’·*·* tietoliikenneverkosta toiseen tietoliikenneverkkoon 113433 13 siirretty tietoliikenneyhteys ensimmäisessä tietoliikenneverkossa käynnissä olevaksi tietoliikenneyhteydeksi .
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, 5 tunnettu siitä, että vasteellisesti mainitulle väliaikaiselle tunnisteelle tunnistetaan toisesta tie toliikenneverkosta ensimmäiseen tietoliikenneverkkoon siirretty tietoliikenneyhteys toisessa tietoliikenneverkossa käynnissä olevaksi tietoliikenneyhteydeksi.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liitetään tietoliikenneyh teyden ohjaustietoihin tietoliikenneyhteyden kohde-osoitteeksi mainittu väliaikainen tunniste.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, 15 tunnettu siitä, että liitetään tietoliikenneyh teyden ohjaustietoihin tietoliikenneyhteyden lähde-osoitteeksi toinen väliaikainen tunniste.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vapautetaan mainittu väliai- 20 kainen tunniste, kun tietoliikenneyhteys katkaistaan.
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, . tunnettu siitä, että vapautetaan mainittu väliai- • · · kainen tunniste ennalta määrätyn ajan kuluttua.
····' 10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, I · : ’·* 25 tunnettu siitä, että nimetään mainittu väliaikai- nen tunniste tietoliikenneyhteyttä ohjaavalle palve- :T: lulle.
11. Järjestelmä tietoliikenneyhteyden ohjaa miseksi tietoliikennejärjestelmässä, joka käsittää: 30 ensimmäisen tietoliikenneverkon (ISDN) , I · · h. toisen tietoliikenneverkon (TCP/IP), » · ♦ *. ’ palvelulogiikan (SLP), joka on yhdistetty mainittuihin ensimmäiseen ja toiseen tietoliikenne-verkkoon, \ 35 välineet (7) yhteydenmuodostuspyynnön vas- taanottamiseksi, ja 113433 14 mainitulle yhteydenmuodostuspyynnölle vasteeni set välineet (8) tietoliikenneyhteyden ohjaustiedon hakemiseksi, ja mainitulle ohjaustiedolle vasteelliset väli-5 neet (9) tietoliikenneyhteyden ohjaamiseksi edelleen, tunnettu siitä, että järjestelmä edelleen käsittää: välineet (1) väliaikaisen tunnisteen nimeämiseksi mainitulle tietoliikenneyhteydelle, 10 välineet (10) mainitun väliaikaisen tunnis teen liittämiseksi mainittuun ohjaustietoon, ja mainitulle väliaikaiselle tunnisteelle vasteelliset välineet (2) tietoliikenneyhteyden siirtämiseksi mainitun palvelulogiikan (SLP) ohjaukseen.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen järjes telmä, tunnettu siitä, että järjestelmä edelleen käsittää mainitulle väliaikaiselle tunnisteelle vasteelliset välineet (3) tietoliikenneyhteyden tunnistamiseksi muussa tietoliikenneverkossa käynnissä olevak-20 si tietoliikenneyhteydeksi tai palveluksi.
12 113433
13. Patenttivaatimuksen 11 mukainen järjes- . telmä , tunnettu siitä, että järjestelmä edelleen käsittää välineet (4) mainitun väliaikaisen tunnisteen liittämiseksi tietoliikenneyhteyden kohdeosoitteeksi : ” 25 tietoliikenneyhteyden ohjaustietoihin.
14. Patenttivaatimuksen 11 mukainen järjes- : : : telmä, tunnettu siitä, että järjestelmä edelleen käsittää välineet (5) toisen väliaikaisen tunnisteen liittämiseksi tietoliikenneyhteyden lähdeosoitteeksi 30 tietoliikenneyhteyden ohjaustietoihin.
15. Patenttivaatimuksen 11 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että järjestelmä edelleen käsittää välineet (6) mainitun väliaikainen tunnisteen vapauttamiseksi.
16. Patenttivaatimuksen 11 mukainen järjes- * · · ;;; telmä, tunnettu siitä, että ensimmäisen tietolii- '·*·’ kenneverkko (ISDN) on puhelinverkko, toinen tietolii- 113433 15 kenneverkko (TCP/IP) on tietoverkko ja tietoliikenneyhteys on puhelu. 113433 16
FI990746A 1999-04-01 1999-04-01 Tietoliikenneyhteyksien muodostaminen tietoliikennejärjestelmässä FI113433B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI990746A FI113433B (fi) 1999-04-01 1999-04-01 Tietoliikenneyhteyksien muodostaminen tietoliikennejärjestelmässä
AU38228/00A AU3822800A (en) 1999-04-01 2000-04-06 Establishment of telecommunication connections in a telecommunication system
PCT/FI2000/000294 WO2000060882A1 (en) 1999-04-01 2000-04-06 Establishment of telecommunication connections in a telecommunication system

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI990746A FI113433B (fi) 1999-04-01 1999-04-01 Tietoliikenneyhteyksien muodostaminen tietoliikennejärjestelmässä
FI990746 1999-04-06

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI990746A0 FI990746A0 (fi) 1999-04-01
FI990746A FI990746A (fi) 2000-10-02
FI113433B true FI113433B (fi) 2004-04-15

Family

ID=8554354

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI990746A FI113433B (fi) 1999-04-01 1999-04-01 Tietoliikenneyhteyksien muodostaminen tietoliikennejärjestelmässä

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU3822800A (fi)
FI (1) FI113433B (fi)
WO (1) WO2000060882A1 (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2006034625A1 (fr) * 2004-09-27 2006-04-06 Huawei Technologies Co., Ltd. Procede d'optimisation d'une source de canal telephonique
CN100372436C (zh) * 2004-09-27 2008-02-27 华为技术有限公司 一种实现话路资源优化的方法

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI104869B (fi) * 1995-05-24 2000-04-14 Ericsson Telefon Ab L M Menetelmä verkkojen välisen puheyhteyden muodostamiseksi ja älyverkkopalvelu
JP2001500712A (ja) * 1997-04-22 2001-01-16 テルコーディア テクノロジーズ インコーポレイテッド インターネット電話経路指定装置および方法
US6185565B1 (en) * 1997-12-18 2001-02-06 Nortel Networks Corporation System and method for communication session disposition responsive to events in a telecommunications network and the internet

Also Published As

Publication number Publication date
AU3822800A (en) 2000-10-23
FI990746A (fi) 2000-10-02
FI990746A0 (fi) 1999-04-01
WO2000060882A1 (en) 2000-10-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI114181B (fi) Menetelmä, järjestelmä ja laitteisto tietoliikenteen ohjaamiseksi
US5923744A (en) Intercepting call communications within an intelligent network
US5892821A (en) Virtual wide area centrex
CA2216620C (en) Method and apparatus for dynamically routing calls in an intelligent network
US7693135B2 (en) Methods and apparatus for transferring from a PSTN to a VOIP telephone network
US5732130A (en) System and method of providing enhanced subscriber services in a multi-node telecommunications network
US5367566A (en) Common channel signaling message intercept system
US6546003B1 (en) Telecommunications system
US8681947B2 (en) Telephone emergency response systems and methods
US5978450A (en) Personal dial tone
EP0898430A1 (en) Communications system
MXPA01008594A (es) Metodos y sistmas para permitir responder una llamada a un mensaje de correo de voz.
AU709864B2 (en) Enhanced efficient telephone number portability
NZ316802A (en) Telecommunications signal processing using switch matrix independent processor
US8102988B2 (en) Method and system for dynamically terminating wireless and wireline calls between carriers
US6792100B2 (en) Method and apparatus for sharing point codes in a network
US6842513B1 (en) Method and apparatus for providing telecommunications services
US6795543B1 (en) Intelligent routing to automate handling of operator-requested calls
US7277421B1 (en) Telephone call processing using SIP and/or ENUM
US20010053218A1 (en) Transaction bridging/forwarding in signaling system of telecommunications network
WO2001024499A1 (en) Ip telephony system and method of operation thereof using ss7 network
US8194846B1 (en) Transfer function for messaging platform in public telephone system
FI113433B (fi) Tietoliikenneyhteyksien muodostaminen tietoliikennejärjestelmässä
EP1054569A1 (en) Method of establishing a connection across a telephone network and an IP network
US20070140158A1 (en) Method, apparatus and network arrangement for establishing calls in a communications network

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired