FI112820B - Tuloilmajärjestely lämpöpatterin yhteydessä - Google Patents

Tuloilmajärjestely lämpöpatterin yhteydessä Download PDF

Info

Publication number
FI112820B
FI112820B FI990206A FI990206A FI112820B FI 112820 B FI112820 B FI 112820B FI 990206 A FI990206 A FI 990206A FI 990206 A FI990206 A FI 990206A FI 112820 B FI112820 B FI 112820B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
radiator
supply air
plates
convection
control device
Prior art date
Application number
FI990206A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI990206A (fi
FI990206A0 (fi
Inventor
Mikko Iivonen
Original Assignee
Rettig Laempoe Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rettig Laempoe Oy filed Critical Rettig Laempoe Oy
Priority to FI990206A priority Critical patent/FI112820B/fi
Publication of FI990206A0 publication Critical patent/FI990206A0/fi
Publication of FI990206A publication Critical patent/FI990206A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI112820B publication Critical patent/FI112820B/fi

Links

Landscapes

  • Air-Flow Control Members (AREA)

Description

112820
Tuloilmajärjestely lämpöpatterin yhteydessä Keksinnön tausta
Keksintö koskee tuloilmajärjestely kaksi- tai useampilevyisen, levyjen välisillä, kunkin levyn pintaan kiinnitetyillä poimutetuilla konvektiopelleillä 5 varustetun lämpöpatterin yhteydessä, joka järjestely on yhteydessä tuloilma-kanavaan ja tarkoitettu ohjaamaan tuloilma patterin levyjen välisen tilan kautta huoneilmaan, jolloin tuloilmajärjestely käsittää tuloilmakanavaan liitettävän sekä patterin ja sen konvektiopeltien yläpuolelle tietylle leveydelle ulottuvan ohjauslaitteen tuloilman johtamiseksi patterin yläpinnalle, välineet tuloilman oh-10 jäämiseksi patterin levyjen välissä patterin yläpinnalta patterin alaosaan konvektiopeltien alapuolelle, ja konvektiopeltien alapuolella välimatkan päässä näistä patterin levyjen välisen tilan tietyltä matkalta sulkevan pohjasulun ja pohjasulkuun liittyvät pystysuuntaiset patterin levyjen tai konvektiopeltien väliset sivusulut konvektiopeltien alapuolelle ohjatun tuloilman johtamiseksi si-15 vusulkujen ja mainitun ohjauslaitteen välistä huonetilaan.
Jotta rakennusten ilmanvaihto ja erityisesti koneellisessa poistoil-majärjestelmässä tuloilman sisääntuonti toimisi ongelmattomasti, toisin sanoen ei kylmävetoa aiheuttaen kylminäkään vuodenaikoina, kokemusten mukaan pitää sisään tuleva tuloilma lämmittää.
20 Tarvittava lämmittäminen tapahtuu lämpöpatterin avulla, ja jotta tä mä onnistuisi, pitää tuloilma johtaa lämpöpatteriin. Sekä uudis- että korjausrakentamisessa on usein edullisin tapa tuoda tuloilma ikkunan alle sijoitetun patterin kautta käyttäen hyväksi seinän läpi tehtyjä kanavointeja.
Tällainen tuloilman lämmittäminen on ennestään hyvin tunnettua , ’ 25 tekniikkaa. Ongelmina vanhoissa ns. raitisilmajärjestelmissä on ollut se, että ko. radiaattorit ovat olleet erikoisesti tähän tarkoitukseen valmistettuja erikois-tuotteita, jotka mahdollisen suodattimen vaihdon ja puhdistettavuuden takia •' ovat aukikäännettäviä ja siten konstruktionsa ja tuotantomääriensä vuoksi suh teellisen kalliita, tai patterin aukikäännettävyyden välttämiseksi tuloilmajär-• 30 jestelyt, ns, tuloilmalaatikko sopii vain sellaisiin lämpöpattereihin joita ei ole : tarkoitus varustaa suojaritilöillä, eli joudutaan käyttämään erikoispattereita näil täkin osin. Vaikeutena vanhoissa kiinteissä tuloilmalaatikko-lämpöpatteriraken-teissa on lisäksi niiden vaikea puhdistettavuus.
2 112820
Keksinnön lyhyt selostus
Keksinnön tavoitteena on siten poistaa ongelmat, jotka ovat liittyneet vanhoihin tuloilmalaitejärjestelyihin lämpöpatterin yhteydessä. Tähän tavoitteeseen päästään lähtien liikkeelle nimenomaan alussa kuvatun kaltaisesta 5 kaksi- tai usempilevyisestä patterista siten, että keksinnön mukaisesti välineet tuloilman ohjaamiseksi patterin levyjen välissä patterien yläpinnalta patterin alaosaan konvektiopeltien alapuolelle muodostuvat konvektiopeltien välisestä sulkulevyrakenteesta.
Keksintö perustuu täysin uuteen ajatukseen johtaa sisälle tuleva railo tis ilma huonetilaan pelkästään patterilevyjen välisten tilojen kautta sen sijaan että käytettäisiin lisäksi seinän ja patterin välisiä tuloilmalaatikoita tai muita vastaavia rakenteita.
Keksinnön mukaisen ratkaisun suurin etu on se, että se mahdollistaa vakiopatterien käytön ilman mitään erikoisrakenteita. Keksinnön mukainen 15 järjestely voidaan toteuttaa irrotettavana rakenteena ja siten toteuttaa myös helposti jälkikäteen pattereita vaihtamatta. Vakiopattereita käytettäessä saavutetaan merkittävää taloudellista hyötyä verrattuna erikoispattereihin, joissa on niihin kiinteästi liittyvä, tavanomaisesti patterin takaosassa sijaitseva tuloilma-laite.
20 Koska lämpöpatteria ei tarvitse aukaista, ei tarvita myöskään sa ranoituja venttiili- ja kannakointijärjestelmiä, mikä parantaa järjestelmän käyttövarmuutta, vähentää huoltotarvetta ja alentaa kustannuksia.
Edullisimmin sulkulevyrakenne käsittää konvektiopeltien välisen sulkulevyn, joka ulottuu oleellisesti ohjauslaitteen leveydelle, jolloin tuloilma 25 ohjautuu konvektiopeltien poimujen ja patterin levyjen muodostamissa kanavissa alaspäin. Tuloilman ohjauksen ensimmäinen vaihe eli hallittu alaspäin ohjaus onnistuu siis yksinkertaisesti sulkemalla konvektiopeltien välinen tila ... tarvittavalta alueelta, jolloin ilma painuu alas ja siirtyy sieltä sivuille päin, koska takaisinvirtaus on estetty.
.. 30 Vaihtoehtoisesti sulkulevyrakenne voi käsittää ohjauslaitteen mo lemmille sivuille sovitetut alaspäin ulottuvat ohjausjatkeet, jotka sulkevat konvektiopeltien välisen tilan pystysuunnassa matkalta, joka on riittävä ohjaamaan kylmän tuloilman konvektiopeltien alapuolelle asti. Tämä ratkaisu toimii lähes yhtä hyvin kuin edellä mainittu ja on vieläkin yksinkertaisempi toteuttaa.
3 112820
Hyvin edullista on myös, että sivusulut sijaitsevat välimatkan päässä patterin päädyistä, jolloin patterissa jää tilaa myös huonetilassa olevan ilman kiertämisen mahdollistamiseksi patterin päätyjen ja sivusulkujen välistä.
Lisäksi koska tuloilman suodattaminen on tärkeää, voidaan se edul-5 lisesti ja yksinkertaisesti toteuttaa ohjauslaitteen, sivusulkujen ja patterilevyjen väliin konvektiopeltien päälle järjestettyjen tuloilmasuodattimien avulla.
Jotta vakiopattereiden käyttäminen olisi mahdollista, tuloilmajärjes-tely ja kaikki sen komponentit on edullisinta kiinnittää lämpöpatteriin irrotettavana rakenteena.
10 Kuvioiden lyhyt selostus
Keksintöä selostetaan nyt lähemmin edullisten suoritusmuotojen yhteydessä viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen tuloilmajärjestelyn ensimmäistä toteutustapaa perspektiivikuvana; 15 kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaista rakennetta ylhäältä nähtynä ja tu- loilmalaite ja suojaritilät poistettuna; kuvio 3 esittää keksinnön mukaisen tuloilmajärjestelyn toista toteutustapaa perspektiivikuvana; ja kuvio 4 esittää kuvion 1 mukaista rakennetta ylhäältä nähtynä ja tu-20 loilmalaite ja suojaritilät poistettuna.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus
Kummassakin piirustuksissa esitetyssä tuloilmajärjestelyn toteutuksessa lämpöpatteri 1 käsittää kaksi patterilevyä 2 niiden sisäpinnalle kiinnitet-tyine konvektiopelteineen 3. Konvektiopellit 3 jatkuvat yhtenäisenä patterin 1 25 reunojen välillä ja vastakkain olevien konvektiopeltien 3 välissä on rako. Patteri 1 on kiinnitetty seinään W tunnetuilla vakiokiinnittimillä (ei esitetty) ja seinässä : W on tuloilmakanava D ulkoilmasta tulevaa raitista ilmaa varten.
Edelleen, kummassakin toteutuksessa tuloilmajärjestely käsittää tu-loilmakanavaan D liitettävän sekä patterin 1 ja sen konvektiopeltien 3 yläpuo-30 lelle tietylle leveydelle ulottuvan ohjauslaitteen 4 tuloilman johtamiseksi patte-rin 1 yläpinnalle. Tämä laite on periaatteessa tuloilmakanavan D jatke, jonka avulla tuloilma pakko-ohjataan patterin 1 "sisälle". Tämän vuoksi se on syytä tiivistää riittävästi patterilevyihin 2 ja konvektiopelteihin 3. Sen muoto on vapaasti valittavissa, jolloin pääpaino voi olla esteettisissä seikoissa.
4 112820
Kuvioiden 1 ja 2 mukaisessa toteutuksessa konvektiopeltien 3 välille on järjestetty sulkulevy 5, joka ulottuu oleellisesti ohjauslaitteen 4 leveydelle, jolloin tuloilma ohjautuu konvektiopeltien 3 poimujen 3a ja patterin levyjen 2 muodostamissa kanavissa 6 alaspäin, jolloin sulkulevy 5 ja mainitut poimut 3a 5 muodostavat välineet tuloilman ohjaamiseksi patterin levyjen 2 välissä patterin 1 yläpinnalta patterin 1 alaosaan konvektiopeltien alapuolelle.
Kuvioiden 3 ja 4 mukainen rakenne poikkeaa kuvioiden 1 ja 2 mukaisesta rakenteesta ainoastaan siinä, että välineet tuloilman ohjaamiseksi patterin levyjen 2 välissä patterin 1 yläpinnalta patterin 1 alaosaan konvek-10 tiopeltien 3 alapuolelle käsittävät ohjauslaitteen 4 molemmille sivuille sovitetut alaspäin ulottuvat ohjausjatkeet 5', jotka sulkevat konvektiopeltien 3 välisen tilan pystysuunnassa matkalta, joka on riittävä ohjaamaan kylmän tuloilman konvektiopeltien 3 alapuolelle asti. Nämä ohjausjatkeet 5' voivat olla myös olla erillisiä ohjauslaitteen 4 ollessa tällöin samanlainen kuin kuvioiden 1 ja 2 mu-15 kaisessa toteutuksessa.
Kummassakin ratkaisussa konvektiopeltien 3 alapuolella välimatkan päähän näistä on sovitettu levyjen 2 välisen tilan tietyltä matkalta sulkeva poh-jasulku 7 ja pohjasulkuun 7 liittyvät pystysuuntaiset patterin 1 konvektiopeltien 3 väliset sivusulut 8 konvektiopeltien 3 alapuolelle ohjatun tuloilman johtami-20 seksi sivusulkujen 8 ja ohjauslaitteen 4 välistä huonetilaan. Pohjasulku 7 ja sivusulut 8 on syytä tiivistää riittävästi patteriin 1, niin ettei ilma pääse karkaamaan hallitsemattomasti ennen kuin se on kiertänyt halutulla tavalla patterin 1 kautta. Sivusulut 8 on sijoitettu välimatkan päähän patterin 1 päädyistä 11 myös huonetilassa olevan ilman kiertämisen mahdollistamiseksi patterin 1 25 päätyjen 11 ja sivusulkujen 8 välistä. Sekä pohjasulku 7 että sivusulut 8 voidaan asentaa irrallisena rakenteena esimerkiksi siten, että sivusulut 8 asennetaan riippumaan patterin 1 yläosasta ja pohjasulku 7 kiinnitetään sivusulkuihin esimerkiksi näpsähdysliitoksen avulla. Näin sekä niiden paikalleen asennus että irrotus vakiopatterin yhteydessä on äärimmäisen yksinkertaista 30 Koska tuloilma on aina syytä suodattaa, ohjauslaitteen 4, sivusulku jen 7 ja patterilevyjen 2 väliin konvektiopeltien 3 päälle on järjestetty tuloil-masuodattimet 9, josta ne on erittäin helppo poistaa puhdistamista tai vaihtoa varten. Nämä suodattimet 9 voidaan peittää tavanomaisilla suojaritilöillä 10.
Edellä oleva keksinnön selitys on ainoastaan tarkoitettu havainnol-35 listamaan keksinnön mukaista perusajatusta. Alan ammattilainen voi kuitenkin toteuttaa sen yksityiskohdat usealla vaihtoehtoisella tavalla oheisten patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (6)

112820 Paten tti vaati m u kset
1. Tuloilmajärjestely kaksi- tai useampilevyisen, levyjen (2) välisillä, kunkin levyn (2) pintaan kiinnitetyillä poimutetuilla konvektiopelleillä (3) varustetun lämpöpatterin (1) yhteydessä, joka järjestely on yhteydessä tuloilma- 5 kanavaan (D) ja tarkoitettu ohjaamaan tuloilma patterin levyjen (2) välisen tilan kautta huoneilmaan, jolloin tuloilmajärjestely käsittää tuloilmakanavaan (D) liitettävän sekä patterin (1) ja sen konvektiopeltien (3) yläpuolelle tietylle leveydelle ulottuvan ohjauslaitteen (4) tuloilman johtamiseksi patterin yläpinnalle, välineet (5, 5’) tuloilman ohjaamiseksi patterin levyjen (2) välissä patterin ylä-10 pinnalta patterin alaosaan konvektiopeltien (3) alapuolelle, ja konvektiopeltien (3) alapuolella välimatkan päässä näistä patterin levyjen (2) välisen tilan tietyltä matkalta sulkevan pohjasulun (7) ja pohjasulkuun liittyvät pystysuuntaiset patterin levyjen (2) tai konvektiopeltien (3) väliset sivusulut (8) konvektiopeltien alapuolelle ohjatun tuloilman johtamiseksi sivusulkujen (8) ja mainitun ohjaus-15 laitteen (4) välistä huonetilaan, tunnettu siitä, että välineet (5, 5’) tuloilman ohjaamiseksi patterin levyjen välissä patterien yläpinnalta patterin alaosaan konvektiopeltien (3) alapuolelle muodostuvat konvektiopeltien välisestä sulku-levyrakenteesta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tuloilmajärjestely, tunnettu 20 siitä, että sulkulevyrakenne käsittää konvektiopeltien (3) välisen sulkulevyn (5), joka ulottuu oleellisesti ohjauslaitteen (4) leveydelle, jolloin tuloilma ohjautuu konvektiopeltien poimujen (3a) ja patterin levyjen (2) muodostamissa kanavissa (6) alaspäin.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tuloilmajärjestely, tunnettu 25 siitä, että sulkulevyrakenne käsittää ohjauslaitteen (4) molemmilta sivuilta alaspäin ulottuvat ohjausjatkeet (5’), jotka sulkevat konvektiopeltien (3) välisen tilan pystysuunnassa matkalta, joka on riittävä ohjaamaan kylmän tuloilman konvektiopeltien (3) alapuolelle asti.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen tuloilmajärjestely, 30 tunnettu siitä, että sivusulut (8) sijaitsevat välimatkan päässä patterin : päädyistä huonetilassa olevan ilman kiertämisen mahdollistamiseksi patterin päätyjen ja sivusulkujen välistä.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen tuloilmajärjestely, tunnettu siitä, että ohjauslaitteen (4), sivusulkujen (8) ja patterilevyjen (2) : 35 väliin konvektiopeltien (3) päälle on järjestetty tuloilmasuodattimet (9). 112820
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen tuloilmajärjestely, tunnettu siitä, että se on kiinnitetty lämpöpatteriin (1) irrotettavana rakenteena. 112820
FI990206A 1999-02-03 1999-02-03 Tuloilmajärjestely lämpöpatterin yhteydessä FI112820B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI990206A FI112820B (fi) 1999-02-03 1999-02-03 Tuloilmajärjestely lämpöpatterin yhteydessä

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI990206 1999-02-03
FI990206A FI112820B (fi) 1999-02-03 1999-02-03 Tuloilmajärjestely lämpöpatterin yhteydessä

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI990206A0 FI990206A0 (fi) 1999-02-03
FI990206A FI990206A (fi) 2000-08-04
FI112820B true FI112820B (fi) 2004-01-15

Family

ID=8553600

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI990206A FI112820B (fi) 1999-02-03 1999-02-03 Tuloilmajärjestely lämpöpatterin yhteydessä

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI112820B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI990206A (fi) 2000-08-04
FI990206A0 (fi) 1999-02-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI3504382T3 (fi) Ilman kulkemisen mahdollistava kiinnitysprofiili ja sellaisen profiilin käsittävä kattokokoonpano
US6974379B2 (en) Vent apparatus with replaceable vent cover
US7731477B2 (en) Insulated housing apparatus for use with an attic fan
US7032588B2 (en) Method and apparatus for preheating ventilation air for a building
KR102106702B1 (ko) 전열교환기
EP2325571B1 (en) Supply air unit
KR101911027B1 (ko) 다단 통풍구조 프레임을 갖는 비닐하우스
CN108369017A (zh) 无源屋顶排气系统
JP2675385B2 (ja) 換気用空気を予熱する方法および装置
KR101572002B1 (ko) 전열교환 환기장치
EP2342504A1 (de) Modulares und fassaden-integriertes lüftungs- und klimasystem
TWM565226U (zh) Building ventilation
FI112820B (fi) Tuloilmajärjestely lämpöpatterin yhteydessä
AU2008261322A1 (en) Modular ventilation system
FI112821B (fi) Tuloilmalaite lämpöpatterien yhteydessä
FI105852B (fi) Ilmastointimenetelmä ja tuloilmalaite menetelmän toteuttamiseksi
JPS6012864Y2 (ja) 吸・排気装置を備えた窓
BE1030597B1 (nl) Ventilatie-unit met behuizing
FI90914B (fi) Lämpöpatteri
KR200422771Y1 (ko) 무동력 댐퍼를 이용한 환기시스템
KR200471320Y1 (ko) 태양열 가온형 열회수 환기장치
NL2032021B1 (en) Heat pump housing
KR20190052485A (ko) 공기청정 환기장치
KR102235582B1 (ko) 환기장치
KR20210049248A (ko) 공기환기청정기

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed