FI111209B - Langaton tiedonsiirtoverkko - Google Patents

Langaton tiedonsiirtoverkko Download PDF

Info

Publication number
FI111209B
FI111209B FI20012080A FI20012080A FI111209B FI 111209 B FI111209 B FI 111209B FI 20012080 A FI20012080 A FI 20012080A FI 20012080 A FI20012080 A FI 20012080A FI 111209 B FI111209 B FI 111209B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
communication network
connection
base station
network according
bridged
Prior art date
Application number
FI20012080A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20012080A (fi
FI20012080A0 (fi
Inventor
Mika Tervo
Ilpo Vitikka
Original Assignee
Sonera Oyj
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sonera Oyj filed Critical Sonera Oyj
Priority to FI20012080A priority Critical patent/FI111209B/fi
Publication of FI20012080A0 publication Critical patent/FI20012080A0/fi
Priority to EP02396157A priority patent/EP1307004A1/en
Publication of FI20012080A publication Critical patent/FI20012080A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI111209B publication Critical patent/FI111209B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W84/00Network topologies
    • H04W84/02Hierarchically pre-organised networks, e.g. paging networks, cellular networks, WLAN [Wireless Local Area Network] or WLL [Wireless Local Loop]
    • H04W84/10Small scale networks; Flat hierarchical networks
    • H04W84/12WLAN [Wireless Local Area Networks]
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W92/00Interfaces specially adapted for wireless communication networks
    • H04W92/04Interfaces between hierarchically different network devices
    • H04W92/12Interfaces between hierarchically different network devices between access points and access point controllers

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Data Exchanges In Wide-Area Networks (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

111209 LANGATON TIEDONSIIRTOVERKKO Keksinnön ala 5 Tämän keksinnön kohteena patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen langaton tiedonsiirtoverkko.
Keksinnön tausta 10 Henkilöiden paremman liikkuvuuden sallimiseksi on tunnetun tekniikan mukaisesti käytettävissä mobiilijärjestelmiä (Mobile systems), joissa langattomat kommunikointiyksiköt toimivat. Mainittakoon matkapuhelin (Mobile phone), joka voi olla esimerkiksi digitaalisen GSM-standardin (Global system for mobile communications, GSM-1800, GSM-1900) 15 mukainen matkapuhelin (CMT, Cellullar mobile telephone), joka toimii solukkoverkkoon perustuvassa matkaviestinverkossa (PLMN, Public land mobile network). GSM-verkko tarjoaa puheyhteyden lisäksi datasiirtopalveluja. Myös muut järjestelmät, kuten HSCSD (High Speed Circuit Switched Data) eli nopea piirikytkentäinen data, ja GPRS 20 (General Packet Radio System), eli yleinen pakettikytkentäinen palvelu, perustuvat osittain GSM-järjestelmään. GPRS tukee IP-protokol-laa (Internet Protocol).
Tunnetun tekniikan mukaisesti matkaviestinverkko käsittää runsaasti 25 verkkoelementtejä, mm. tukiasemajärjestelmän (BSS, Base station subsystem), johon kuuluu kutakin solua palveleva tukiasema (BTS, Base transceiver station), joka on yhteydessä päätelaitteeseen, esimerkiksi matkaviestimeen (MS, Mobile station), ja tukiasemaohjain (BSC, Base station controller). Eri tukiasemohjaimet ovat puolestaan 30 yhteydessä matkapuhelinkeskukseen (MSC, Mobile switching center). Matkapuhelinkeskuksen ja tukiasemaohjaimen välillä on standardisoitu tiedonsiirron rajapinta (Interface), jota GSM-järjestelmässä kutsutaan A-rajapinnaksi. Rajapintaa käytetään tukiasemajärjestelmän hallintaan, puhelunkäsittelyyn sekä sijainninhallintatietojen päivittämiseen. A-bis -35 rajapinnaksi kutsutaan puolestaan tukiasemaohjaimen ja tukiaseman välistä rajapintaa. Kyseisellä rajapinnalla liitetään tukiasema tukiasemaohjaimeen puhelinjohdoilla. Matkaviestinverkko edellyttää moni- 2 111209 puolista tiedonvaihtoa eli signalointia eri verkkoelementtien välillä, mikä hoidetaan erilaisten rajapintojen avulla, joista on standardisoitu sallitut toiminnot. Um-rajapinta on puolestaan päätelaitteen ja tukiaseman välinen rajapinta, jossa välitetään päätelaitteen ja verkon välinen 5 merkinanto sekä päätelaitteen käyttäjän informaatio digitaalisella aikajakokanavoinnilla (TDMA, Time Division Multiple Access) koodattuna.
MSC-järjestelmä ylläpitää mm. tietoja matkapuhelimen MS sijainnista eri solujen alueella kotirekisterin HLR (Home location register) ja vierai-10 lijarekisterin VLR (Visitor location register) avulla. Nämä rekisterit HLR ja VLR käsittävät esimerkiksi tilaajan MSISDN- ja IMSI-tunnukset, jotka ovat talletettuna myös matkaviestimen SIM-kortille (Subscriber identification module). MSISDN-numeroa (Mobile subscriber international ISDN number) käytetään puhelujen reitittämiseen. Matka-15 puhelintilaajan tunnistamiseen käytetään yksilöllistä IMSI-koodia (International mobile subcriber identification), jonka matkapuhelin ilmoittaa verkolle sisäänkirjautumisen yhteydessä. Tukiasema välittää päätelaitteen sijainti- ja statustietoja matkapuhelinkeskukseen. Päätelaitteen siirtyminen solusta toiseen aiheuttaa sijaintitietojen päivittymi-20 sen ja päätelaite siirtyy radioyhteyteen johonkin toiseen tukiasemaan, mitä toimintoa kutsutaan roaming-toiminnoksi. Solut muodostavat ns. sijaintialueita (LA, Location area), joiden alueella päätelaitteet liikkuvat tai voivat olla myös kiinteässä paikassa.
25 Erilaisiin elektroniikkalaitteisiin, kuten kannettaviin henkilökohtaisiin tietokoneisiin (PC, Personal computer), on usein järjestetty laajennus-korttiliitäntä, johon standardinmukainen laajennuskortti on liitettävissä. Eräs tunnettu laajennuskortti on PCMCIA-standardin (Personal Computer Memory Card International Association) mukainen PC-kortti. 30 Laajennuskortti voi sisältää tarvittaessa SIM-kortin, langattoman viestimen radio-osat ja sisäisen antennin, jolloin PC voi tämän kommuni-kointiyksikön avulla olla tukiaseman kautta tiedonsiirtoyhteydessä tiedonsiirtoverkkoon, joka voi olla myös langaton lähiverkko WLAN, Wireless local area network). Laajennuskortti muodostaa verkkokortin 35 (Wireless LAN card) langatonta lähiverkkoa varten. Tarvittaessa langattomasi! toimiva päätelaite (TE, Terminal equipment) tunnistetaan. Tunnistaminen on suoritettava mm. käyttäjän oikeuksien selvittämi- 3 111209 seksi ja tiedonsiirron reititystä varten, jolloin samalla selvitetään päätelaitteen sijainti.
Yrityksen toimitiloihin on tavallisesti järjestetty langoitettu LAN-verkko, 5 usein jopa WLAN-verkko. Yrityksen toimitilat, jotka sijaitsevat fyysisesti erillään, eri rakennuksissa, eri paikkakunnilla tai jopa eri maissa, voidaan kattaa yhdeksi joustavaksi ja suojatuksi tiedonsiirtoverkoksi esimerkiksi operaattoreiden ylläpitämillä langattomilla lähiverkoilla (Operator WLAN). Tällöin kaikilla langattomilla päätelaitteilla, jotka ovat 10 yrityksen tukiasemien toiminta-alueella, on pääsy yrityksen Intranetverkkoon, tietokantoihin ja sähköpostiin, jotka sijaitsevat yrityksen jossakin toimipisteessä. Toiminta-alueet voivat siis sijaita fyysisesti ja maantieteellisesti pitkienkin välimatkojen päässä toisistaan, mutta käyttäjän kannalta verkon toiminnassa ei ole eroja. Yhteyden Intranet-15 verkkoon on toteutettu Internet-verkon ja tavallisesti myös yrityksen palomuuri-palvelimen (Firewall server) kautta, jolloin turvallisuus voidaan varmistaa.
Kukin päätelaite tarvitsee liitynnän WLAN-verkkoon ja mahdollisesti 20 edelleen Internet-verkkoon. Liityntä toteutetaan langattoman lähiverkon välittimen (WLAN AP, Wireless LAN Access point) avulla, jonka toiminta vastaa tukiaseman tehtäviä ja joka usein myös sallii ns. roaming-toiminnot eri välittimien kesken. Päätelaite on yhteydessä välittimeen verkkokortin avulla. Vaihtoehtoisesti välitin toimii esimerkiksi langatto-25 mana siltana langoitettuun LAN-verkkoon, esimerkiksi yrityksen Ether-net-verkkoon. LAN-verkkoon on puolestaan kytkeytynyt muita langallisia ja langattomia päätelaitteita ja toimipaikan sisäinen tiedonsiirto tapahtuu langoitettua LAN-verkkoa käyttäen.
30 Kukin langaton LAN-verkko käsittää lisäksi yhdyskäytävä-palvelimen (Gateway server), joka toimii yhdysväylänä Internet-verkkoon. LAN-verkko on integroitavissa operaattorin OWLAN-verkoksi käyttäen yhdysväylänä ns. AS-palvelinta (Access server), jolloin muodostetaan reititetty yhteys operaattorin matkapuhelinkeskukseen, palvelimeen, 35 joka suorittaa käyttäjän tunnistuksen tai autentikoinnin (Authentication server), tietokantaan tai muuhun palvelimeen, joka huolehtii laskutuksesta, tietojen hallinnasta tai järjestelmän ylläpidosta. Reititysprotokol- 4 111209 lat ovat Internet-verkon kannalta välttämättömiä, sillä niiden avulla verkon tietoliikennelaitteet, reitittimet (Router), vaihtavat reititystietoja ja osaavat lähettää informaation, tavallisesti IP-paketit, oikeaan paikkaan perustuen verkko-osoitteisiin. Kullakin verkon osalla on tietty osoite ja 5 reititin välittää osasta tai verkosta toiseen menevän liikenteen. AS-pal-velin voi myös huolehtia käyttäjien tunnistuksesta, jolloin se on yhteydessä operaattorin palvelimeen. Tunnistaminen perustuu esimerkiksi SIM-korttiin tai käyttäjätunnisteen ja salasanan käyttöön. AS-palvelin voi huolehtia myös LAN-verkon monitoroinnista ja tietojen keräämi-10 sestä laskutusta varten.
Yhdyskäytävä- tai AS-palvelin toimii siten yhdistävänä tekijänä lähiverkon ja matkapuhelinkeskuksen välillä, jolloin keskuksen kannalta kyseiset palvelimet toimivat tukiasemaohjaimien tavoin, jolloin rajapinta-15 kin voidaan muodostaa vastaamaan standardisoitua A-rajapintaa. Palvelimien ja välittimien järjestelmä muodostaa siten tukiasemajärjestelmän. LAN-verkon ja yhdyskäytäväpalveiimen välinen rajapinta riippuu verkon toteutuksesta, tiedonsiirtoprotokollista ja sovellusohjelmointira-japinnoista.
20
Rakennettaessa langallista lähiverkkoa, jolla on myös yhteys ulkopuoliseen verkkoon, käytetään ns. siltoja (Bridge) ja kytkimiä (Switch) kytkemään LAN-verkko yhdestä tai useammasta pisteestä ulkopuoliseen verkkoon. Kytkin tai silta toimii verkkokorttien osoitteiden tai laiteosoit-25 teiden tasolla, joiden perusteella se myös oppii laitteiden sijainnin, jolloin se vain tarvittaessa välittää tiedonsiirron eteenpäin, jos kytkimeen ei ole kytkeytyneenä osoitteen mukaista päätelaitetta. Kytkimien tilalla voidaan käyttää myös reititintä, mikäli halutaan mahdollisimman monipuolinen tiedonsiirtokanavien muodostus niiden verkon osien välille, 30 jotka on kytketty reitittimen tuleviin ja lähteviin linjoihin. Reitittimenä toimii yleisesti myös em. yhdyskäytäväpalvelin. Ns. siltaava yhteys, joka on toteutettu reitittimellä (Bridging router), hyödyntää siltaavia protokollia, joilla voidaan käsitellä sekä reitittäviä protokollia (esim. IP, jolloin reititin toimii normaalisti reitittimenä) että ei-reitittäviä protokollia 35 (jolloin reititin toimii siltana). Siltaavan yhteyden avulla voidaan luoda verkko, jossa eri palvelimet ja päätelaitteet näyttävät toimivan kuten normaalissa lähiverkossa, joka hyödyntää verkkokorttien osoitteita.
5 111209
Palvelimet ja päätelaitteet voivat sijaita pitkienkin välimatkojen päässä toisistaan, jolloin verkko näyttää muodostuvan useasta reititysalueesta eli virtuaaliverkosta. Siltauksen yhteydessä puhutaan tunneloinnista, jolla tavallisesti tarkoitetaan kahden samaa teknologiaa käyttävän ver-5 kon yhdistämistä toisiinsa jollakin kolmannella verkolla, jonka teknologia on erilainen. Tunnelointi toteutetaan ns. moniprotokollareitittimien avulla ja siinä käytetään esimerkiksi ATM (Asynchronous Transfer Mode), Frame Relay tai IPSec-tunnelointia (IP Security).
10 Nykyaikaisen langattoman tiedonsiirtoverkon, esim. palveluverkko, toteutus perustuu em. OWLAN-periaatteeseen, jossa operaattorilähi-verkko koostuu toimipaikan tukiasemista ja tukiasemaohjaimista. Tukiasemat on kytketty omaan itsenäiseen lähiverkkoonsa. Lisäksi tarvitaan yhteys operaattorin matkapuhelinkeskukseen ja muihin palveli-15 miin, jolloin jokaiseen toimipaikkaan tarvitaan lisäksi reititetty Internetyhteys. Käyttäjät on mahdollista tunnistaa keskitetysti ja samalla myös roaming-toiminnot eri toimipaikkojen kesken ovat mahdollisia.
Reititetyn tiedonsiirtoyhteyden ja tukiasemaohjaimen rakentamisesta 20 on kuitenkin haittana suurentuneet laitekustannukset ja erityisesti ylläpidon, huollon ja hallinnoinnin lisääntynyt tarve. Tästä on seurauksena, että toimipaikkakohtaiset kustannukset muodostuvat suuriksi ja kannattamattomiksi erityisesti toimipaikoissa, jossa käyttäjien lukumäärä on vähäinen. Samoin IP-osoitteiden hallinta on raskasta. Kullakin verkon 25 päätelaitteella on oltava oma yksilöllinen IP-osoitteensa.
Keksinnön yhteenveto
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on poistaa näitä langattoman 30 tiedonsiirtoverkon tai operaattorilähiverkon ongelmia ja esitellä tapa, jolla tiedonsiirtoverkon eri osat ja tiedonsiirtolaitteet kytketään toisiinsa.
Keksinnön mukainen tiedonsiirron langaton tiedonsiirtoverkko on esitetty patenttivaatimuksessa 1.
35
Keksintö perustuu sillattujen tiedonsiirtoverkkoyhteyksien käyttöön erityisesti siten, että tukiasemaohjain-toiminnoista vastaavat tiedonsiirto- 6 111209 laitteet on sijoitettu keskitettyyn paikkaan, esimerkiksi operaattorin palvelinlaitekaan. Palvelinlaitetilan ja toimipaikan välille on toteutettu em. sillattu yhteys, jolloin tukiasema-toiminnoista vastaavat tiedonsiirtolaitteet on puolestaan sijoitettu toimipaikkaan. Keksinnön avulla useat eril-5 liset ja itsenäiset tukiasemalähiverkot ovat helposti kytkettävissä samaan tukiasemaohjaimeen, jolloin VVLAN-verkon laajentaminen on helppoa. Verkon rakenne mahdollistaa edelleen käyttäjien tunnistuksen ja roaming-toiminnot kaikkien verkkoon kuuluvien tukiasemalähiverk-kojen välillä.
10
Keksinnöllä saavutetaan muitakin huomattavia etuja. Tiedonsiirtoverkon rakentaminen vaatii vähemmän kriittisiä tiedonsiirtolaitteita, jolloin hallinta helpottuu, kustannukset alenevat ja olemassa olevia laitteita voidaan hyödyntää tehokkaammin. Tiedonsiirtoverkon huoltoajat ly-15 henevät, koska eri tukiasemalähiverkkojen tukiasemaohjaimia on sijoitettu keskitetysti. Keskitetyn toteutuksen myötä IP-osoitteiden hallinta helpottuu ja olemassa olevia osoitteita voidaan käyttää tehokkaammin. Tiedonsiirtoverkon laajennettavuus helpottuu, koska palvelinlaitetiloja voidaan tarvittaessa hajauttaa maantieteellisesti. Tiedonsiirtoverkon 20 tietoturva kasvaa, sillä tiedonsiirtoverkon tärkeimmät komponentit voidaan keskittää samaan tilaan.
Keksinnön mukaisella langattomalla tiedonsiirtoverkolla voidaan muodostaa julkisiin tai yrityksen tiloihin erillisiä langattomia lähiverkkoja, 25 jotka ovat yhden palveluntarjoajan hallinnassa ja valvonnassa. Julkisista tiloista mainittakoon erityisesti erilaiset odotustilat, kokous- ja konferenssitilat, lentoasemat, rautatieasemat ja julkiset kulkuvälineet. Tiedonsiirtoverkko mahdollistaa käyttäjälle verkon käytön missä tahansa tiedonsiirtoverkon alueella, jolloin erityisesti toteutuu samat 30 päätelaiteasetukset ja tunnistustiedot.
Piirustusten lyhyt selostus
Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin käyttäen esimerkkinä 35 keksinnön erästä edullista suoritusmuotoa, jolloin samalla viitataan oheiseen piirustukseen, jolloin: 7 111209 kuva 1 esittää kaaviokuvana keksinnön mukaista tietoliikenneverkkoa.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus 5
Kuvassa 1 esitettyjen yksittäisten lohkojen, tiedonsiirtolaitteiden tai tie-donsiirtoreittien tarkempi rakenne ja toiminta on joko sinänsä tunnettua tai ne on järjestettävissä keksinnön mukaista toimintaa varten tämän selostuksen perusteella. Tarkempi yksityiskohtainen toteutus on alan 10 ammattimiehelle selvää selityksen avulla, ja se voi vaihdella.
Seuraavassa esityksessä esimerkiksi tukiasemaohjaimella tarkoitetaan laitetta ja välineitä, joka on järjestetty hoitamaan tukiasemaohjaimen toimintoja, ja tukiasemalla tarkoitetaan laitetta ja välineitä, joka on jär-15 jestetty hoitamaan tukiaseman toimintoja. Sama yleistys pätee myös muihinkin laitteistoihin, kuten kytkimiin, siltoihin ja reitittimiin.
Verkkojen eri verkkoelementtien toiminnan osalta sekä käyttäjän kirjautumisen ja tunnistamisen osalta viitataan siihen, mitä jo keksinnön 20 taustan selostuksen yhteydessä todettiin mm. lähiverkosta, kytkimistä, silloista, reitittimistä ja muista järjestelmän osista.
Internet-verkolla tarkoitetaan globaalia informaatiojärjestelmää, joka on linkitetty yhteen yksilöllisin osoittein, jotka perustuvat IP-protokollaan 25 (Internet protocol) ja sen laajennuksiin ja lisäyksiin, sekä IP-yhteenso-piviin protokolliin. Kyseinen informaatiojärjestelmä tukee myös tiedonsiirtoa, joka käyttää TCP/IP-protokollaa. Selostuksessa on käytetty esimerkkinä Ethernet-verkkoa (IEEE standardi 802.3), mutta voidaan käyttää myös muita lähiverkkotyyppejä, kuten Token Ring (IEEE stan-30 dardi 802.5) ja Fiber Distributed Data Interface (FDDI).
Kukin yritys tai toimipaikka 1 käsittää yhden tai useampia itsenäisiä lähiverkkoja 2, jotka on muodostettu yhden tai useamman langattoman päätelaitteen 3, yhden tai useamman tukiaseman 4, ja kytkimen 5 avul-35 la. Päätelaitteita 3 käyttävät myös liikkuvat käyttäjät. Tukiasemista 4 on muodostettu esimerkiksi Ethernet-verkko, joka on rakennettu niin, että jokaisesta tukiasemasta 4 on rakennettu edullisesti kaapeloitu portti- 8 111209 yhteys toimipaikan laiteviassa tai -huoneessa olevaan kytkimeen 5, jolloin käytetään esimerkiksi RJ45 10Base-T -porttiyhteyttä. Kytkimen 5 porttimäärää ei ole tarpeen rajoittaa. Samaan laitetilaan on kytketty myös yhteys Internet-verkkoon 6. Yhteyden muodostaa esimerkiksi sil-5 ta 7, jossa on myös RJ45 10Base-T -liityntäpiste. Koska kyseessä on normaalirakenteinen Ethernet-lähiverkko, niin tukiasemalähiverkko 2 kytketään siltaan 7 esimerkiksi kaapeloidulla RJ45 10Base-T -portti-yhteydellä. Yhteys on käytännössä toteutettu operaattorin 8 palvelinlaitekaan, jossa sijaitsevat myös yksi tai useampia tukiasemaohjaimia 10 9, reititin, kytkin tai muu sopiva tiedonsiirtolaite 10, jolla on yhteys
Internet-verkkoon ja johon silloitetut yhteydet 11 -14 on päätetty.
Siltauksen 11 avulla on tukiasemaohjain 9 yhdistetty erilliseen tu-kiasemalähiverkkoon 2. Tukiasemaohjain 9 on kaapeloitu esimerkiksi 15 RJ45 10Base-T -porttiyhteydellä ja ohjaimen 9 toiminnan kannalta ei ole vaikutusta siihen, sijaitseeko se erillään lähellä tai huomattavan välimatkan päässä lähiverkosta 2. Kun useita tukiasemalähiverkkoja 2 on kytketty samaan tukiasemaohjaimeen 9, niin keskitetyssä laitetilassa on sillatut yhteydet 11 - 15 ja ohjaimet 9 kytketty runkokytkimeen 20 (merkitty laitteella 10), jonka ominaisuuksiin kuuluu tuki virtuaalilähiver-koille (VLAN, Virtual LAN). Runkokytkimen 10 avulla sillatut verkkoyhteydet 11-15 ohjataan haluttuun porttiin ja sitä kautta haluttuun tukiasemaohjaimeen 9.
25 Käyttäjät 3 tunnistetaan siten, että tukiasemaohjaimet 9 on kytketty myös samaan käyttäjätietokantaan 16, joka on esimerkiksi RADIUS-palvelin (Remote authentication dial in user service). Palvelinlaitetilojen yhdistäminen on toteutettu sopivimmin niin, että operaattorilla 8, ts. tiedonsiirtoverkolla on pääpalvelinlaitetila, jossa sijaitsee myös keskitetty 30 käyttäjätietokanta 16. Muutkin palvelinlaitetilat ovat muutoin samanlaisia, mutta ohjaimien 9 määrä vaihtelee. Eri palvelinlaitetilojen tukiasemaohjaimet 9 on kytketty käyttäjätietokantaan 16. Käyttäjätieto-kanta 16 voi olla fyysisesti hajautettuna, vaikka se toiminnaltaan näyttäisi yhtenäiseltä tietokannalta.
35
Edellä esitettyjen suoritusmuotojen lisäksi keksintöä voidaan soveltaa myös oheisten patenttivaatimuksien puitteissa.

Claims (12)

1. Langaton tiedonsiirtoverkko, joka on järjestetty palvelemaan ainakin langattomia päätelaitteita (3), jotka on järjestetty käyttäjien tiedonsiir- 5 totarpeita varten, ja joka käsittää ainakin: ensimmäiset välineet (4) tukiasematoimintoja varten ja radiotiedonsiirtoyhteyden muodostamiseksi päätelaitteeseen (3), kun kyseinen päätelaite on kyseisten välineiden 10 toiminta-alueella, ja toiset välineet (9) tukiasemaohjaintoimintoja varten, jotka ovat yhteydessä yhteen tai useampaan ensimmäisiin välineisiin (4) niiden toiminnan ohjaamiseksi ja tarvittaessa nii-15 den keskinäisen tiedonsiirron toteuttamiseksi, tunnettu siitä, että kyseinen tiedonsiirtoverkko käsittää lisäksi: kolmannet välineet (5, 6, 7,10) sillatun tiedonsiirtoverkkoyh-20 teyden (11, 12, 14, 15) muodostamiseksi kyseisten ensim mäisten välineiden ja toisten välineiden välille, jolloin kyseinen sillattu tiedonsiirtoverkkoyhteys on järjestetty kytkemään toisiinsa kyseisiä ensimmäisiä ja toisia välineitä, jotka ovat sijoittuneina erilleen toisistaan. 25
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tiedonsiirtoverkko, tunnettu siitä, että useita ensimmäisiä välineitä (4) on kytketty itsenäiseksi lähiverkoksi (2), johon kyseinen sillattu tiedonsiirtoyhteys on kytketty.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen tiedonsiirtoverkko, tunnettu siitä, että tiedonsiirtoverkkoyhteys (11, 12, 14, 15) on muodostettu In-ternet-verkkoon.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 3 mukainen tiedonsiirtoverkko, tun-35 nettu siitä, että ainakin yhdet ensimmäiset välineet (4) on sijoitettuna yritykseen toimitiloihin (1) ja ainakin yhdet toiset välineet (9) on sijoitettu tiedonsiirtoverkon operaattorin toimitiloihin (8). 10 111209
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 4 mukainen tiedonsiirtoverkko, tunnettu siitä, että sillattu tiedonsiirtoverkkoyhteys (11,12, 14,15) on tu-kiasemaohjaintoimintojen kannalta järjestetty vastaamaan tilannetta, 5 jossa ensimmäiset välineet (4) ovat suoraan kytkeytyneet toisiin välineisiin (9).
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 5 mukainen tiedonsiirtoverkko, tunnettu siitä, että se käsittää useita ensimmäisiä välineitä (4), jotka ovat 10 sijoittuneina erilleen toisistaan ja joista kustakin on muodostettu sillattu tiedonsiirtoverkkoyhteys (11,12,14,15) samoihin toisiin välineisiin (9).
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 6 tiedonsiirtoverkko, tunnettu siitä, että ensimmäisten välineiden (4) ja/tai toisten välineiden (9) yhteys tie- 15 donsiirtoverkkoon on ainakin osittain rakennettu kytkinvälineillä (5, 7), joihin sillattu yhteys (11,12,14,15) on päätetty.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 7 mukainen tiedonsiirtoverkko, tunnettu siitä, että sillattu yhteys (11, 12, 14, 15) on ainakin osittain ra- 20 kennettu tiedonsiirtoverkon reititinvälineillä (7).
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 8 mukainen tiedonsiirtoverkko, tunnettu siitä, että se käsittää lisäksi hajautetut tai keskitetyt käyttäjätie-tokantavälineet (16) käyttäjien autentikointia varten, joihin välineisiin 25 ainakin yhdet toiset välineet (9) on kytketty.
9 111209
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 9 mukainen tiedonsiirtoverkko, tunnettu siitä, että ainakin yhdet ensimmäiset välineet (4) on sijoitettuna julkisiin toimitiloihin ja ainakin yhdet toiset välineet (9) on sijoitettu 30 tiedonsiirtoverkon operaattorin toimitiloihin (8).
11. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 8 mukainen tiedonsiirtoverkko, tunnettu siitä, että useita toisia välineitä (9), jotka kukin on tarkoitettu eri ensimmäisiä välineitä (4) varten, on sijoitettu tiedonsiirtoverkon ope- 35 raattorin toimitiloihin (8). 11 111209
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen tiedonsiirtoverkko, tunnettu siitä, että se käsittää lisäksi käyttäjätietokantavälineet (16) käyttäjien autentikointia varten, joihin välineisiin ainakin yhdet toiset välineet (9) on kytketty, ja jotka on myös sijoitettu tiedonsiirtoverkon operaattorin 5 toimitiloihin (8). 12 111209
FI20012080A 2001-10-26 2001-10-26 Langaton tiedonsiirtoverkko FI111209B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20012080A FI111209B (fi) 2001-10-26 2001-10-26 Langaton tiedonsiirtoverkko
EP02396157A EP1307004A1 (en) 2001-10-26 2002-10-28 Wireless communication network

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20012080A FI111209B (fi) 2001-10-26 2001-10-26 Langaton tiedonsiirtoverkko
FI20012080 2001-10-26

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20012080A0 FI20012080A0 (fi) 2001-10-26
FI20012080A FI20012080A (fi) 2003-04-27
FI111209B true FI111209B (fi) 2003-06-13

Family

ID=8562132

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20012080A FI111209B (fi) 2001-10-26 2001-10-26 Langaton tiedonsiirtoverkko

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP1307004A1 (fi)
FI (1) FI111209B (fi)

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI980024A (fi) * 1998-01-07 1999-07-08 Nokia Networks Oy Solukkoradiojärjestelmä ja menetelmä tukiaseman yhdistämiseksi solukko radiojärjestelmään
US6466571B1 (en) * 1999-01-19 2002-10-15 3Com Corporation Radius-based mobile internet protocol (IP) address-to-mobile identification number mapping for wireless communication
US7190687B1 (en) * 2000-01-04 2007-03-13 Qualcomm Incorporated Method and apparatus for requesting point-to-point protocol (PPP) instances from a packet data services network
US20010030941A1 (en) * 2000-01-25 2001-10-18 Niilo Musikka Resource availability in an IP-based network
WO2001058085A1 (en) * 2000-01-31 2001-08-09 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Apparatus and method for distributing a signal to several base transceiver stations

Also Published As

Publication number Publication date
FI20012080A (fi) 2003-04-27
FI20012080A0 (fi) 2001-10-26
EP1307004A1 (en) 2003-05-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP3927625B2 (ja) 統合無線通信システムと通信方法
US7016682B2 (en) Hybrid wireless access bridge and mobile access router system and method
US7502626B1 (en) System and device for accessing of a mobile communication network
KR100272567B1 (ko) 이동통신 네트워크를 이용한 이동 인터넷
EP0966854B1 (en) An access control method and arrangement for a mobile communications system
KR100907571B1 (ko) 확장된 자유 이동을 갖는 클라이언트들을 구비한 무선 근거리 통신망
US6658259B2 (en) Wireless network having a virtual HLR and method of operating the same
US7515573B2 (en) Method, system and apparatus for creating an active client list to support layer 3 roaming in wireless local area networks (WLANS)
EP0986222B1 (en) A mobile point-to-point protocol
EP0980636B1 (en) Reduction of signalling load in packet radio network
US20030139180A1 (en) Private cellular network with a public network interface and a wireless local area network extension
US20060245393A1 (en) Method, system and apparatus for layer 3 roaming in wireless local area networks (WLANs)
US20090323631A1 (en) METHOD, SYSTEM AND APPARATUS FOR CREATING A MESH NETWORK OF WIRELESS SWITCHES TO SUPPORT LAYER 3 ROAMING IN WIRELESS LOCAL AREA NETWORKS (WLANs)
US20080013511A1 (en) Distributed infrastructure for wireless data communications
EP2023580B1 (en) Packet transmission system in mobile communications network system
CA2451160A1 (en) Providing communications capabilities to mobile devices at an enterprise
EP1520374A1 (en) Wireless internet access system
EP1510089A1 (en) Flow-based selective reverse tunneling in wireless local area network (wlan)-cellular systems
EP3503603B1 (en) Techniques for routing registration request of roaming user equipment by routing entity
US20030174670A1 (en) Packet-based mobile network
US20060120351A1 (en) Method and system for providing cellular voice, messaging and data services over IP networks to enterprise users
US20030220111A1 (en) DSL mobile access router system and method
FI111209B (fi) Langaton tiedonsiirtoverkko
GB2336069A (en) Base station emulator
CN100591032C (zh) 通过ip网络传送信息的方法及其设备和终端

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired