FI110572B - Modulaarinen hyllystöjärjestelmä - Google Patents

Modulaarinen hyllystöjärjestelmä Download PDF

Info

Publication number
FI110572B
FI110572B FI991794A FI19991794A FI110572B FI 110572 B FI110572 B FI 110572B FI 991794 A FI991794 A FI 991794A FI 19991794 A FI19991794 A FI 19991794A FI 110572 B FI110572 B FI 110572B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
horizontal
elements
vertical
shelving system
planar
Prior art date
Application number
FI991794A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI19991794A (fi
Inventor
Kari Laitinen
Original Assignee
Kimpasto Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kimpasto Oy filed Critical Kimpasto Oy
Priority to FI991794A priority Critical patent/FI110572B/fi
Publication of FI19991794A publication Critical patent/FI19991794A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI110572B publication Critical patent/FI110572B/fi

Links

Landscapes

  • Warehouses Or Storage Devices (AREA)
  • Assembled Shelves (AREA)

Description

Modulaarinen hyllystöjärjestelmä Hyllsystem i modulform 110572 5 Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdannon mukainen modulaarinen hyllystöjärjestelmä. Keksinnön mukainen modulaarinen hyllystöjärjestelmä soveltuu erityisen hyvin käytettäväksi tiloissa, joissa hyllystöjärjestelmältä vaaditaan hyvää kulutuskestävyyttä, monipuolista ja helppoa muunneltavuutta sekä näyttävyyttä, turvallisuutta, keveyttä ja edullisuutta.
10
Tunnetun tekniikan mukaiset modulaariset hyllystöjärjestelmät koostuvat yleensä päätyosina toimivista tikasosista ja tikasosiin kiinnitettävistä hyllytasoista. Esimerkiksi suomalaisessa patenttijulkaisussa 74872 on esitelty osista koottava kaappi, joka käsittää kaapin päätysivuilla olevat päätytikasrakenteet ja oven kehysrakenteen, 15 joihin molempiin rakenteisiin kuuluu pystysalot ja niiden välissä olevat vaakatuet, jotka on kiinnitetty pystysalkojen väliin pystysalkojen läpi menevillä, vaakatukien päiden sisään uppoavilla ruuveilla, jolloin vaakatuet ja pystysalot rajoittavat suora- • · · I · kaiteen muotoisia alueita, joiden alueiden puoleisilla sivuilla vaakatuet ja pystysalot ! « · • # · : . on varustettu uralla mainittuja alueita peittävien täytelevyjen vastaanottamiseksi.
20 • ·
Yhdysvaltalaisessa patenttijulkaisussa 4,973,110 on esitetty toinen järjestelmä jat-v : kuvarakenteisen ja muuttuvapituisen rungon ja kaapiston kokoamiseksi käyttäen U- mallisia rakenneosia. Pystysuuntaiset rakenneosat liitetään toisiinsa joukolla vaaka-;.. suuntaisia liitäntäosia ja seinämällä. Viitejulkaisun mukaisessa rakenteessa seinämä 25 voidaan kiinnittää U-mallisten rakenneosien muodostamaan avoimeen uraan, jolloin
< > I
ohjaajaurapari seinämän reunoissa yhdistyy rakenneosiin ja yhdistää seinämän alaspäin tiukasti vasten edellä mainittuja rakenneosia.
* * » 2 110572
Edellä mainittujen ja muiden tunnettujen tekniikoiden yhtenä heikkoutena on, että hyllystöt ovat vaatineet erillisen tukirakenteen, kuten taustalevyn, tukiristikon tai pohjalevyn käyttöä hyllystön tukemiseksi leveyssuunnassa. Lisäksi heikkoutena on, että hyllystöjen kokoaminen eri materiaaleja yhdistelemällä on ollut vaikeata. Li-5 säksi hyllystöjärjestelmien värin muuttaminen on ollut hankalaa ja työlästä, kun järjestelmät eivät ole sisältäneet helposti vaihdeltavia tai uudelleen maalattavia osia. Lisäksi eri paksuisten hyllyjen käyttö ja liittäminen tunnettuihin hyllykköjärjestel-miin on ollut hankalaa. Edelleen lisäksi tunnettujen hyllystöjärjestelmien hyllyjen pituus on ollut rajallinen hyllyjen taipumisen , erityisesti palautumattoman taipumi-10 sen takia.
Nyt esillä olevan keksinnön tarkoituksena on aikaansaada uusi ja aikaisempia modulaarisia hyllystöjärjestelmiä parempi modulaarinen hyllystöjärjestelmä.
15 Tarkoituksena on tällöin saada aikaan sellainen hyllystöjärjestelmä, joka ei vaadi erillistä tukirakennetta, kuten tausta- tai pohjalevyä tai ristikkoa hyllystöjärjestelmän leveyssuuntaiseksi tukemiseksi.
:·. Tarkoituksena on erityisesti aikaansaada sellainen hyllystöjärjestelmä, joka mahdol- •: · · · 20 listaa hyllystöjärjestelmän mittojen helpon varioinnin korkeuden, leveyden ja syvyy- •,: : den suhteen.
Tarkoituksena on lisäksi aikaansaada sellainen hyllystöjärjestelmä, joka mahdollis-taa erilaisten hyllymateriaalien helpon vaihdettavuuden ja käytön sisustuselementti-25 nä muuttuvien tarpeiden mukaisesti.
• · · . ·. Tarkoituksena on edelleen lisäksi aikaansaada sellainen hyllystöjärjestelmä, joka on • · * • · * ! symmetrinen molemmilta puolilta ja näin mahdollistaa hyllystöjärjestelmän mo- • t lemminpuolisen käytön esimerkiksi tilanjakajana tai läpivirtaushyllykkönä.
3 110572
Edellä mainittujen tarkoitusperien saavuttamiseksi keksinnön mukainen hyllystöjär-jestelmä on tunnettu siitä, mitä on määritelty jäljempänä esitetyn itsenäisen patenttivaatimuksen tunnusmerkkiosassa.
5
Keksinnön mukainen tyypillinen modulaarinen hyllystöjärjestelmä käsittää ainakin kaksi pystyelementtiä, yhden tai useamman pystyelementtiin yhdistettävän vaaka-elementin, yhden tai useamman liitäntävälineen vaakaelementin yhdistämiseksi pystyelementtiin ja yhden tai useamman tasoelementin, joka tai jotka kiinnitetään 10 yhteen tai useampaan vaakaelementtiin. Hyllystöjärjestelmän modulaarisuudella tarkoitetaan tässä yhteydessä mahdollisuutta kasata tai kokoonpanna hyllystöjärjestelmä olennaisesti erillisistä osista, joilla osilla tarkoitetaan kaikkia yksittäisiä osia tai osaryhmiä, jotka toimivat hyllystöjärjestelmän osina. Tällaisia osia ovat esimerkiksi päädyt, hyllytasot, ovet, tukirakenteet, kiinnittimet ja kiinnikkeet sekä muut 15 hyllystöjärjestelmän osat. Tässä yhteydessä pystyelementillä tarkoitetaan yhtä olennaisesti hyllystöjärjestelmän korkeussuuntaista tukirakennetta tai tukirakenteen osaa. Tällaisia korkeussuuntaisia tukirakenteita ovat esimerkiksi erilaiset pystytolpat, pystysalot, rikkaat, profiilit, puomit, palkit, levyt ja tasot. Edellä mainitut pystyele-:·. mentit voidaan valmistaa esimerkiksi puusta, muovista, kevytmetallista kuten alu- 20 miinista, ohutlevystä, lasikuidusta, teräksestä tai jostakin tarkoitukseen soveltuvasta kuitumassasta. Vaakaelementillä tarkoitetaan tässä yhteydessä kaikkia erilaisia v ; olennaisesti vaakasuuntaisia pitkänomaisia elementtejä. Tällaisia vaakaelementtejä ovat esimerkiksi erilaiset palkit, profiilit, kiskot tai muut vastaavat elementit, jotka * ♦ · on valmistettu samasta tai eri materiaalista kuin hyllystöjärjestelmän pystyelementit. 25 Hyllystöjärjestelmän eri pysty- ja vaakaelementit voivat olla keskenään eri materiaa-leista valmistettuja. Vaakaelementti yhdistetään päätyosastaan irrotettavasti pystye-lementin sivuosaan liitäntävälineen avulla, jolla liitäntävälineellä tarkoitetaan kaik-’! * J kia erilaisia salpoja, hakasia, ruuveja, muttereita, koukkuja, kärkiä, taivutettavia osia
* * I
tai muita vastaavia liitäntävälineitä, jotka voivat olla kiinteästi osana pysty- tai vaa- 4 110572 kaelementtiä tai jotka voivat olla erillisiä liitinkappaleita. Yhteen liitettyinä pysty- ja vaakaelementit muodostavat modulaarisen hyllystöjärjestelmän korkeus- ja leveys-suuntaisen tukirakennelman. Hyllystöjärjestelmän korkeus on muutettavissa eri pituisia pystyelementtejä käyttämällä ja leveys eri pituisia vaakaelementtejä käyttämäl-5 lä. Vaakaelementtiin kiinnitettävällä tasoelementillä tarkoitetaan tässä yhteydessä olennaisen vaakasuuntaista tasomaista elementtiä, joka käsittää ylä- ja alapinnat sekä näiden väliin jäävät sivupinnat. Sivupinnalla tarkoitetaan tasoelementin reunaosaa, joka voi korkeussuunnassa olla muodoltaan suora, kulmikas tai pyöreä. Tasoelementin pituutta ja leveyttä muuttelemalla voidaan muutella hyllystöjärjestelmän 10 syvyyttä.
Keksinnön mukaisessa modulaarisessa hyllystöjärjestelmässä edellä mainittu vaa-kaelementti käsittää vaakaelementtiin kiinnitettävän tasoelementin reunan ympäri ulottuvan yhden tai useamman tartuntaolakkeen. Tartuntaolakkeella tarkoitetaan 15 tässä yhteydessä kaikkia erilaisia tartuntaelimiä, joilla tasoelementti voidaan kiinnittää vaakaelementtiin irrotettavasti ja tukevasti siten, että tasoelementti ei irtoa nostettaessa sitä vaakaelementtiin nähden ylöspäin. Tartuntaolake voi olla kiinteästi osa vaakaelementtiä tai se voi olla kiinnitetty vaakaelementin sivu- tai yläosaan erillisil-lä liitäntävälineillä. Tasoelementin reunalla tarkoitetaan tasoelementin ylä- ja sivu- * · · ....; 20 pinnan tai sivupinnan muodostavien pintojen yhtymäkohtaa, jolloin tartuntaolakkeen :T: ulottuessa reunan ympäri tukee tartuntaolake tasoelementtiä ainakin sivusuunnasta • · v ; ja ylhäältä alaspäin. Keksinnön mukaisen tartuntaolakkeen avulla tehtävän kiinni tyksen etuna on, että kiinnityksestä tulee tukeva ja kestävä. Lisäksi käytettäessä ko- » | · * * · ko vaakaelementin pituista yhtenäistä tartuntaolaketta, ei tasoelementin reunoja ’· 25 tarvitse viimeistellä, koska ne jäävät olakkeen taakse piiloon. Lisäksi tartuntaolak- !.keella tehtävä kiinnitys mahdollistaa tasoelementtien helpon vaihdettavuuden. Keksinnön mukainen hyllystöjärjestelmä ei välttämättä tarvitse erillisiä sivutukia pystye- » » · ! lementtien välissä, koska hyllystöjärjestelmän syvyyssuuntainen tukevuus saavute- * 1 » taan vaakaelementtejä yhdistävän tasoelementin avulla. Lisäksi vaakaelementin si- 5 110572 vuttaissuuntaisen tukirakenneominaisuuden ansiosta, leveyssuuntaisen tukevuuden saavuttamiseksi tasoelementiltä ei vaadita erityistä tukirakenneominaisuutta vaaka-elementin suunnassa.
5 Eräässä edullisessa keksinnön mukaisessa hyllystöjärjestelmässä yksi tai useampi vaakaelementti ja edellä mainittuihin vaakaelementteihin kiinnitetty tasoelementti on yhteen liitettynä sovitettu muodostamaan hyllystöjärjestelmän hyllytason, joita hyllytasoja hyllystöjärjestelmässä on edullisesti useita, ja hyllystöjärjestelmää olennaisesti tukevan tukirakenteen. Tässä yhteydessä hyllytasolla tarkoitetaan olennai-10 sesti vaakatasossa olevaa tasoa, joka toimii hyllystöjärjestelmän toiminnallisena ta-sopintana. Muodostettaessa hyllystöjärjestelmän hyllytaso tasoelementistä ja tasoe-lementin yhteen tai kumpaankin sivuosaan kiinnitetystä vaakaelementistä saavutetaan se etu, että vaakaelementit ja tasoelementit voivat olla keskenään eri materiaalia. Tällöin hyllystöjärjestelmän ulkonäköä ja käyttötarkoitusta voidaan helposti 15 muutella vaihtaen esimerkiksi tasoelementin kokoa, väriä tai materiaalia. Yhteen liitettyjen vaaka- ja tasoelementtien muodostama hyllytaso on sovitettu toimimaan hyllystöjärjestelmää olennaisesti tukevana tukirakenteena siten, että hyllytaso vaaka- * * · *;;; ja tasoelementin välisen kiinnityksen olennaisen tiukkuuden ansiosta tukee hyllystö- • · » : järjestelmää leveys- ja syvyyssuunnassa.
> ·« 20
Eräässä edullisessa keksinnön mukaisessa hyllystöjärjestelmässä ainakin yhdessä I f · v ; vaakaelementin päädyssä on yksi tai useampi tasomainen pinta, joka on sovitettu olennaisesti kiristettäväksi yhden tai useamman liitäntävälineen avulla pystyele- • · · • · · mentin sivuseinämää vasten yhdistettäessä vaakaelementti pystyelementtiin. Vaaka- * · · 25 elementin päädyllä tarkoitetaan tässä yhteydessä vaakaelementin lyhyttä sivua. Ta-somaisen pinnan koko ja pintojen lukumäärä on sellainen, että vaakaelementti on • tukevasti kiristettävissä päädyn avulla pystyelementin sivuseinämään. Pääty voidaan • » · ! yhdistää pystyelementtiin esimerkiksi kiilaamalla, ruuvaamalla, puristamalla tai muulla kiristysvaikutuksen aikaansaavalla tavalla. Tasomaisen päätypinnan tai ta- 6 110572 somaisten päätypintojen avulla saadaan suuri tukipinta vasten päätyelementtiä, jolloin vaaka- ja pystyelementti muodostavat yhdessä kaikkiin suuntiin tukevan kiinnityksen.
5 Eräässä edullisessa keksinnön mukaisessa hyllystöjärjestelmässä vaakaelementin tartuntaolake on kärkiosaltaan olennaisesti taivutettu. Taivuttamalla tartuntaolak-keen kärkiosaa edullisesti alaspäin estetään haitallisen kynnyksen syntymistä tasoe-lementin ja tartuntaolakkeen välille, jolloin hyllytasosta tulee tasaisempi.
10 Eräässä edullisessa keksinnön mukaisessa hyllystöjärjestelmässä vaakaelementin tartuntaolake on kärkiosaltaan olennaisesti suippo. Muotoilemalla tartuntaolakkeen kärkiosa olennaisesti suipoksi estetään haitallisen kynnyksen syntymistä tasoele-mentin ja tartuntaolakkeen välille, jolloin hyllytasosta tulee tasaisempi. Mahdollinen kynnys hyllytason pinnassa voisi vahingoittaa hyllytasolla säilytettäviä tavaroita 15 hyllytasolta pois otettaessa.
Eräässä edullisessa keksinnön mukaisessa hyllystöjärjestelmässä vaakaelementin Ύ muoto on sovitettu muutettavaksi taivuttamalla. Tässä yhteydessä vaakaelementin muodolla tarkoitetaan elementin suoruutta ja kaarevuutta. Sovittamisella muutetta-;..j 20 vaksi taivuttamalla tarkoitetaan sitä, että valmistettaessa vaakaelementtejä suorina Y: kappaleina, valitaan valmistusmateriaali siten, että valmis suora vaakaelementti voi- Y ; daan taivuttaa esimerkiksi kaarevaksi tai kulmikkaaksi, jolloin saadaan edullisesti valmistettua muotoiltuja hyllytasojen reunoja. Profiilin taivutus voidaan tehdä ko-;',' neellisesti, jolloin ei tarvita aikaa vievää käsinmuotoilua.
25
t I
' I t
Eräässä edullisessa keksinnön mukaisessa hyllystöjärjestelmässä vaakaelementtiin » t on sovitettavissa, edullisesti olennaisesti vaakaelementin sisälle, yksi tai useampi < ! » Y irrotettava vahvike- tai tukirakenne. Tässä yhteydessä vahvikerakenteella tarkoite-* * taan vaakaelementin pääasiallista materiaalia vahvemmasta materiaalista valmistet- 7 110572 tua kappaletta, joka olennaisesti vahvistaa vaakaelementin rakennetta. Tukirakenteella tarkoitetaan tässä yhteydessä vaakaelementin vääntö- ja taipumajäykkyyttä olennaisesti parantavaa kappaletta, joka on lisätty vaakaelementtiin. Tukirakenne voi olla valmistettu samasta tai eri materiaalista kuin vaakaelementti. Vahvike- ja 5 tukirakenteen irrotettavuudella tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, että edellä mainitut elementit voidaan liittää osaksi vaakaelementtiä ja poistaa vaakaelementistä tarpeen mukaan. Lisäksi vahvike- ja tukirakenteen paikka voidaan valita tarpeen mukaiseksi.
10 Eräässä edullisessa keksinnön mukaisessa hyllystöjärjestelmässä tasoelementissä on yksi tai useampi sovite, edullisesti jatkuva tai jaksottainen ura, yhdelle tai useammalle vaakaelementin tartuntaolakkeelle, edullisesti tartuntaolakkeen kärkiosalle. Tässä yhteydessä sovitteella tarkoitetaan tartunta- tai pidike-elintä jollakin tasoele-mentin pinnalla, joka elin voi olla esimerkiksi syvennys, kohouma, leikkaus tai muu 15 vastaava erillinen muoto. Jatkuvalla tai jaksottaisella uralla tarkoitetaan tässä yhteydessä yhtenäistä tai katkonaista syvennystä tasoelementissä. Ura voi sijaita joko ta-soelementin ylä-, ala- tai sivupinnalla tai -pinnoilla. Yhdellä pinnalla voi olla myös • · ·
> I
;;; useita erillisiä uria. Tasoelementissä olevan sovitteen avulla parannetaan tasoele- mentin ja vaakaelementin välistä kiinnitystä, koska vaakaelimen tartuntaolake saa • · 20 tukevamman otteen tasoelementistä, jolloin liitoksesta tulee tukevampi. Lisäksi tar-tuntaolakkeen kärkiosan osuessa tasoelementin pinnassa olevaan uraan estetään tai »· · . : poistetaan hyllytason käyttöä haittaavan kynnyksen syntyminen liitoskohtaan.
Eräässä edullisessa keksinnön mukaisessa hyllystöjärjestelmässä pystyelementti » · 25 ja/tai vaakaelementti on ohutlevyä tai kevytmetallia, edullisesti alumiinia. Tällöin » · * ► · vaaka- ja pystyelementit voidaan valmistaa suurissa erissä teollisesti, jolloin hyllys-’·[ töjärjestelmän valmistuskustannukset ovat edulliset. Esimerkiksi valmistettaessa vaakaelementit alumiinista pursottamalla, voidaan vaakaelementtiaihio valmistaa ' » « pitkäksi vaakaelementiksi, joka paloitellaan halutun pituisiksi elementeiksi. Valmis- 8 110572 tettaessa esimerkiksi pystyelementit ohutlevystä taivuttamalla voidaan pystyele-menttiin lisätä leikkauksia ja sovitteita ennen pystyelementiksi taivuttamista, jolloin ei tarvita kalliita erikoistyökaluja profiileja valmistettaessa. Lisäksi valmistettaessa vaakaelementit metallista palautuu vaakaelementti muotoonsa, kun paino poistetaan, 5 eli hyllystöjärjestelmässä ei normaaliolosuhteissa tapahdu hyllyjen pysyvää taipumista.
Eräässä edullisessa keksinnön mukaisessa hyllystöjärjestelmässä tasoelementti on valmistettu puusta, lasista, muovista, alumiinista, lasikuidusta, kumista, kivestä, 10 kankaasta tai nahasta tai kahta tai useampaa edellä mainittua materiaalia yhdistämällä ja niin, että tasoelementin paksuus on alle 20 millimetriä, tyypillisesti 0,1 - 15 millimetriä, edullisesti 2-10 millimetriä. Tasoelementtinä voidaan käyttää lähes mitä materiaalia tahansa. Erittäin ohuita tai paksuja tasoelementtejä käytettäessä voidaan niiden reunaosiin kiinnittää erilliset apuvälineet, joiden avulla tasoelementit 15 on kiinnitettävissä vaakaelementteihin. Hyllystöjärjestelmässä eri tasoelementit voivat olla eri materiaalia ja lisäksi tasoelementtejä voidaan vaihdella arkkitehtuuristen ja sisustuksellisten tarpeiden asettamien vaatimusten mukaisesti. Näin ollen hyllys-töjärjestelmästä saadaan monipuolinen ja helposti ja edullisesti uudistettava.
20 Eräässä edullisessa keksinnön mukaisessa hyllystöjärjestelmässä pystyelementin :T: ainakin yhdellä sivuseinämällä on yksi tai useampi sovituselin, edulhsesti ontelo- : mainen syvennys, johon liitäntäväline on sovitettavissa. Sovitusehmellä, erityisesti ontelomaisella syvennyksellä tarkoitetaan tässä yhteydessä kaikkia sellaisia rakentei-ta, joihin liitäntäväline on olennaisen tukevasti ja irrotettavasti kiinnitettävissä. Täi- » · · '· 25 laisia rakenteita ovat esimerkiksi erilaiset reiät, taivutukset, leikkaukset ja muotoillut * · ulokkeet ja syvennykset. Pystyelementissä olevien sovituselimien avulla hyllytaso- ► » jen paikkaa voidaan muutella ja pystyelementin ja vaakaelementin välinen kiinnitys t 1 · y voidaan tehdä valmiisiin sovitteisiin ilman pystyelementtiin tehtäviä rakenteellisia muutoksia.
9 110572
Eräässä edullisessa keksinnön mukaisessa hyllystöjärjestelmässä yhden tai useamman pystyelementin etu- ja/tai takaseinämällä on yksi tai useampi pystyelementin korkeussuuntainen jatkuva tai jaksottainen ura, johon uraan voidaan sovittaa irrotet-tavasti yksi tai useampi koristelista tai koristelevy tai yhtä tai useampaa pystyele-5 menttiä yhdistävä välikappale. Yhtä tai useampaa uraa voidaan käyttää myös esimerkiksi erilaisten merkintäjärjestelmien, kuten esimerkiksi hyllynumeroiden merkinnässä, kiinnitysalustana. Tässä yhteydessä uralla tarkoitetaan pitkänomaista syvennystä tai aukkoa kahden seinämän välissä, johon syvennykseen tai aukkoon voidaan asettaa edellämainittu koristelista tai -levy tai yhtä tai useampaa pystyelement-10 tiä yhdistävä välikappale. Uraan sovitettava kappale sovitetaan siis ainakin osittain pystyelementin sisään. Eräässä edullisessa keksinnön mukaisessa sovellusmuodossa koristelistan tai -levyn tai pystyelementtejä yhdistävän välikappaleen reunassa on yksi tai useampi jatkuva tai jaksottainen uloke, joka tukeutuu pystyelementin sisällä uran seinämiin tai muuhun osaan pystyelementtiä, estäen mainitun listan, levyn tai 15 välikappaleen poistamisen pystyelementin sisältä muuten kuin pystyelementin pää-tyosasta mainittua uraa pitkin poistamalla. Koska pystypalkit ovat käännettävissä, voidaan hyllystöjärjestelmän pystypalkkeja tarpeen mukaan kääntää 180 astetta ja ;;; saada näin halutuista hyllystöjärjestelmän palkeista koristelista tai -levy katsojaan • · päin. Koristelista ja koristelevy sekä pystyelementtejä yhdistävä välikappale voidaan • · 20 valmistaa puusta, lasista, muovista, alumiinista, lasikuidusta, kumista, kivestä, kan- :' ': kaasta, nahasta tai kahta tai useampaa edellä mainittua materiaalia yhdistämällä.
* · * • · * * ·
Keksintöä selitetään seuraavassa oheisiin piirustuksiin viittaamalla, joissa f« · * · ; ’ (* Kuvio 1 esittää kaavallisesti ja esimerkinomaisesti keksinnön mukaisen modu- » » • » 25 laarisen hyllystöjärjestelmän räjäytyskuvana, » * * *
Kuvio 2 esittää kaavallisesti ja esimerkinomaisesti keksinnön mukaisen modu- • [ laarisen hyllystöjärjestelmän sivusuunnasta katsottuna, * » » » '!' ! Kuvio 3 esittää kaavallisesti ja esimerkinomaisesti keksinnön mukaisen vaaka- < » » elementin päästä katsottuna, ja 10 110572
Kuvio 4 esittää kaavallisesti ja esimerkinomaisesti keksinnön mukaisen pystye-lementin ja pystyelementtiin liitetyn koristelistan.
Kuviossa 1 on esitetty modulaarisen hyllystöjärjestelmän räjäytyskuva. Hyllystöjär-5 jestelmä käsittää neljä pystyelementtiä 1, neljä vaakaelementtiä 2, liitäntävälineet 3, neljä tasoelementtiä 4, kaksi alasokkelielementtiä 5 ja kaksi yläsokkelielementtiä 6 sekä kaksi välielementtiä 7 ja taustaelementin 8. Alasokkelielementit 5 tai yläsok-kelielementit 6 tai molemmat voitaisiin korvata vaakaelementeillä 2. Myös väliele-mentit 7 ja taustaelementti 8 voidaan jättää pois järjestelmästä tai lisätä järjestel-10 mään muuttuvien käyttötarpeiden mukaisesti. Lisäksi tasoelementtien 4 ja vaaka-elementtien 2 lukumäärää muuttelemalla voidaan vaihdella hyllystöjärjestelmän hylly tasojen lukumäärää.
Kun hyllystöjärjestelmää kootaan valitaan haluttua materiaalia oleva tasoelementti 15 4, jonka pitkien sivujen reunoihin 9 kiinnitetään vaakaelementit 2 siten, että vaaka- elementin 2 tartuntaolake 10 on tasoelementin 4 yläpinnalla ja reuna 9 on olennaisesti vaakaelementin 2 sisällä. Näin muodostunut hyllytaso kiinnitetään pystyele- > » · ·;; mentteihin liitäntävälineiden 3 avulla siten, että vaakaelementin päätyosa 11 kiristyy * · ,‘t vasten pystyelementin 1 sivuseinämää 12. Hyllytasoja kiinnitetään pystyelementtei- * · 20 hin 1 edellä kuvatulla tavalla tarvittava määrä. Haluttaessa käyttää alasokkeliele-menttejä 5 tai yläsokkelielementtejä 6, kiinnitetään ne liitäntävälineiden 3 tai mui-: den kiinnittimien, esimerkiksi ruuvien, avulla pystyelementtien 1 sivuseinämiin 12 ja tasoelementit 4 asetetaan sokkelielementtien 5 ja 6 päälle. Tasoelementit 4 voi- tl*
* I
;)t’ daan asentaa myös yläsokkelielementtien 6 alatasolle, jolloin sokkelielementtien 6 i * • · 25 taakse voidaan sijoittaa esimerkiksi epäsuorassa valaistuksessa käytettävät valaisi-
I I
- * 9 met. Kun hyllystöjärjestelmään halutaan asentaa välielementit 7 pystyelementtien 1 f · väliin, voidaan välielementit 7 asentaa ennen vaakaelementtien 2 kiinnitystä pystye-
I I I
;' ; lementteihin 1 tai mainitun kiinnityksen jälkeen, jolloin välielementti 7 pujotetaan I » * » f 9 pystyelementtien 1 väliin pystyelementtien 1 uriin 13. Käytettäessä taustaelementtiä 11 110572 8 kiinnitetään se joko alasokkelielementin 5, yläsokkelielementin 6 tai vaakaele-menttien 2 väliin riippuen siitä, mihin kohtaan taustaelementti 8 halutaan asentaa.
Kuvion 1 mukaisessa hyllystöjärjestelmässä pystyelementit 1 on valmistettu ohutle-5 vystä taivuttamalla profiilin muotoon. Pystyelementit 1 voitaisiin valmistaa profiileiksi myös esimerkiksi alumiinista pudottamalla. Vaakaelementit 2 on valmistettu alumiinista pudottamalla alumiini pitkänomaiseksi profiiliksi, mutta vaakaelementit 2 voitaisiin valmistaa myös esimerkiksi muovista tai puusta. Liitäntävälineinä 3 käytetään pystyelementin 1 reikiin 14 (näkyy kuviossa 2) sovitettavia metallisia 10 koukkumaisia kannakkeita, mutta liitäntävälineinä 3 voitaisiin käyttää myös esimerkiksi muusta materiaalista valmistettuja eri mallisia kannakkeita sekä ruuveja tai pultteja tai muita vastaavia kannatin- ja kiristysvälineitä. Koska sekä pystyelementit 1 että vaakaelementit 2 on valmistettu profiileiksi, jolloin niiden sisällä on tyhjä tila, voidaan mainittujen elementtien 1 ja 2 sisälle piilottaa esimerkiksi valaistusjärjes-15 telmien tai muiden sähköistysten vaatimat johdotukset. Lisäksi metallista valmistettuja profiileja voidaan sellaisenaan käyttää matalajännitteisten sähköjärjestelmien johtimina.
* I » ·
Kuviossa 2 on esitetty eräs keksinnön mukainen hyllystöjärjestelmä hyllystöjärjes- I < I 1 2 3 4 5 6 telmän päädystä katsottuna. Hyllystöjärjestelmä käsittää pystyelementit 1, vaaka- 2 < · · 3 elementit 2, liitäntävälineet 3, tasoelementit 4, alasokkelielementit 5, yläsokkeliele-mentit 6 ja taustaelementin 8. Pystyelementeissä 1 on reiät 14, joihin liitäntävälineet 4 3 on sovitettavissa kiinnitettäessä vaakaelementit 2 pystyelementtien 1 sivuseinä-mään 12. Vaakaelementtien 2 ja tasoelementin 4 muodostaman hyllytason korkeutta 5 • · · * * · 6 voidaan muuttaa kiinnittämällä vaakaelementti halutun reiän 14 kohdalle. Tasoele- * ♦ » mentti 4 on kiinnitetty vaakaelementteihin 2 siten, että tasoelementin 4 reuna 9 on vaakaelementin 2 sisällä, vaakaelementin 2 tartuntaolake 10 on tasoelementin 4 · ' yläpinnalla ja tartuntaolakkeen 10 kärkiosa 15 on tasoelementin 4 yläpinnalla ole- ! vassa soviteurassa 16. Mikäli tasoelementissä 4 ei ole soviteuraa 16, asettuu tartun- 12 110572 taolakkeen 10 kärkiosa 15 tasoelementin 4 yläpinnalle. Tasoelementti 4 tukeutuu vaakaelementtiin 2 ylä- ja alapinnoiltaan sekä sivuosaltaan. Liitäntäväline 3 on vaa-kaelementin 2 sisällä siten, että vaakaelementti 2 tukeutuu liitäntävälineen 3 ylä- ja sivupinnoille. Tasoelementin 4 reunaosa 9 jää piiloon vaakaelementin 2 sisään, jol-5 loin reunaosaa 9 ei tarvitse viimeistellä. Taustaelementti 8 on kiinnitetty ala- ja yläsokkelielementteihin 5 ja 6 irrotettavilla taustalevykiinnikkeillä 17. Ylin ja alin tasoelementti 4 on asennettu ala- ja yläsokkelielementtien 5 ja 6 yläpuolelle siten, että tasoelementin 4 reuna jää elementtien 5 ja 6 taakse, jolloin tasoelementin 4 reunaosaa 9 ei tarvitse viimeistellä.
10
Kuviossa 3 on esitetty eräs keksinnön mukainen vaakaelementti 2 päästä katsottuna. Vaakaelementti on valmistettu alumiinista pusertamalla pitkänomaiseksi profiiliksi, joka käsittää tukiosan 18 ja tartuntaolakkeen 10. Tartuntaolakkeessa 10 on taivutettu ja suippo kärkiosa 15 sekä tukipinta 19 tartuntaolakkeen 10 ja tukiosan 18 väliin 15 muodostuvaan tilaan 20 asetettavan, kuvissa 1 ja 2 esitetyn, tasoelementin 4 reunalle 9. Tukiosan 18 tasoelementin 4 puoleisella reunalla on alaspäin kalteva ohjauspin-ta 21, joka helpottaa tasoelementin 4 asettamista vaakaelementin 2 sisään, tilaan 20. Tukiosassa 18 on sovitetilat 22 ja 23, joihin voidaan sovittaa esimerkiksi kiinnitys- » * » ruuvi ja vastaava vaihtoehtoiseksi vaakaelementin 2 liitäntävälineeksi tai kiinnityk- 20 sen varmistamiseksi. Sovitetilaan 23 on sovitettavissa myös erilliset lisävälineet, ·:··; esimerkiksi kirjatuet tai tukivälineet, tasoelementin 4 tukemiseksi (ei esitetty kuvas- :T: sa). Tukiosassa 18 on myös liitäntätila 24 liitäntävälineelle (esitetty kuvissa 1 ja 2).
» * v : Liitäntätilaa 24 rajaavat tukipinnat 25a, 25b ja 25c. Liitäntätilan 24 alaosassa on välitila 26, johon on sovitettavissa esimerkiksi mutteri (ei esitetty kuvassa) lisäväli-25 neiden kiinnittämiseksi vaakaelementtiin 2. Liitäntätilaan 24 voidaan asentaa myös [· erillinen vahvike- tai tukiväline (ei kuvassa), jolla parannetaan vaakaelementin 2 jäykkyyttä.
* » I I · • * • t 13 110572
Kuviossa 4 on esitetty pystyelementti 1, jonka uraan 13 on liitetty koristelista 27. Koristelista 27 on asennettu uraan 13 siten, että koristelistan 27 takaosa 28 estää koristelistan 27 poistamisen muuten kuin pystyelementin 1 päiden kautta vetämällä koristelistaa 27 urassa 13. Uran 13 avulla pystyelementtiin 1 voidaan kuviossa 1 5 esitetyllä tavalla liittää joko välielementti tai, kuten kuvassa 4, koristelista 27. Vaihtelemalla koristelistan väriä ja valmistusmateriaalia saadaan parannettua pystyelementin 1 muunneltavuutta ja käytettävyyttä arkkitehtuurisena sisustuselementtinä. Pystyelementissä 1 voi olla myös useita uria 13, jolloin yhtä tai useampaa uraa 13 voidaan käyttää esimerkiksi erilaisten merkintävälineiden tai koodimerkintöjen 10 kiinnitykseen luotettavasti ja helppokäyttöisesti.
Keksintöä ei ole tarkoitus rajata yllä esitettyihin suoritusmuotoihin, vaan sitä on päinvastoin tarkoitus voida laajasti käyttää jäljempänä esitettyjen patenttivaatimusten määrittelemän suojapiirin puitteissa.
* · · t t · · S · · < » · · ·

Claims (12)

110572
1. Modulaarinen hyllystöjärjestelmä, joka käsittää - ainakin kaksi pysty elementtiä (1), 5. yhden tai useamman pystyelementtiin yhdistettävän vaakaelementin (2), - yhden tai useamman liitäntävälineen (3) vaakaelementin (2) yhdistämiseksi pystyelementtiin (1), ja - yhden tai useamman tasoelementin (4), joka tai jotka kiinnitetään yhteen tai useampaan vaakaelementtiin (2), 10 tunnettu siitä, että vaakaelementti (2) käsittää vaakaelementtiin (2) kiinnitettävän tasoelementin (4) hyllystöjärjestelmän leveyssuuntaisen reunan (9) ympäri ulottuvan yhden tai useamman tartuntaolakkeen (10).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen hyllystöjärjestelmä, tunnettu siitä, että yksi tai 15 useampi vaakaelementti (2) ja edellä mainittuihin vaakaelementteihin (2) kiinnitetty tasoelementti (4) on yhteen liitettynä sovitettu muodostamaan hyllystöjärjestelmän hyllytason, joita hyllytasoja hyllystöjärjestelmässä on edullisesti useita, ja hyllystö- • I · järjestelmää olennaisesti tukevan tukirakenteen. 1 t · • ” 20
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen hyllystöjärjestelmä, tunnettu siitä, että ai- • I nakin yhdessä vaakaelementin (2) päädyssä (11) on yksi tai useampi tasomainen • · * · · pinta, joka tasomainen pinta on sovitettu olennaisesti kiristettäväksi yhden tai use- • · ämmän liitäntävälineen (3) avulla pystyelementin (1) sivuseinämää (12) vasten yh-; ’"distettäessä vaakaelementti (2) pystyelementtiin (1). O 25
4. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen hyllystöjärjestelmä, tun- '...· nettu siitä, että vaakaelementin (2) tartuntaolake (10) on kärkiosaltaan (15) olennai- v ’ sesti taivutettu. » « · 110572
5. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen hyllystöjärjestelmä, tunnettu siitä, että vaakaelementin (2) tartuntaolake (10) on kärkiosaltaan (15) olennaisesti suippo.
6. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen hyllystöjärjestelmä, tun nettu siitä, että vaakaelementin (2) muoto on sovitettu muutettavaksi taivuttamalla.
7. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen hyllystöjärjestelmä, tunnettu siitä, että vaakaelementtiin (2) on sovitettavissa, edullisesti olennaisesti vaa- 10 kaelementin (2) sisälle, yksi tai useampi irrotettava vahvike- tai tukirakenne.
8. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen hyllystöjärjestelmä, tunnettu siitä, että tasoelementissä (4) on yksi tai useampi sovite (16), edullisesti jatkuva tai jaksoittainen ura, yhdelle tai useammalle vaakaelementin (2) tartuntaolakkeel- 15 le (10), edullisesti tartuntaolakkeen (10) kärkiosalle (15).
9. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen hyllystöjärjestelmä, tun- . nettu siitä, että pystyelementti (1) ja/tai vaakaelementti (2) on ohutlevyä tai kevyt- metallia, edullisesti alumiinia. » ♦ ' 20
:··· 10. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen hyllystöjärjestelmä, tun nettu siitä, että tasoelementti (4) on valmistettu puusta, lasista, muovista, alumiinis-* ’ ' ta, lasikuidusta, kumista, kivestä, kankaasta, nahasta tai kahta tai useampaa edellä mainittua materiaalia yhdistämällä, ja että tasoelementin (4) paksuus on alle 20 mil-25 limetriä, tyypillisesti 0,1 - 15 millimetriä, edullisesti 2-10 millimetriä.
,··. 11. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen hyllystöjärjestelmä, tun- ; nettu siitä, että pystyelementin (1) ainakin yhdellä sivuseinämällä (12) on yksi tai > » 110572 useampi sovituselin (14), edullisesti ontelomainen syvennys, johon liitäntäväline on sovitettavissa.
12. Jonkin edellä mainitun patenttivaatimuksen mukainen hyllystöjärjestelmä, tun-5 nettu siitä, että yhden tai useamman pystyelementin (1) etu- ja/tai takaseinämällä on yksi tai useampi pystyelementin (1) korkeussuuntainen jatkuva tai jaksottainen ura (13), johon uraan voidaan sovittaa irrotettavasti yksi tai useampi koristelista (27) tai koristelevy tai yhtä tai useampaa pystyelementtiä (1) yhdistävä välielementti (7). III • · • · t • lii • · * · · • · * · · * · · i · · I I 110572
FI991794A 1999-08-24 1999-08-24 Modulaarinen hyllystöjärjestelmä FI110572B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI991794A FI110572B (fi) 1999-08-24 1999-08-24 Modulaarinen hyllystöjärjestelmä

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI991794 1999-08-24
FI991794A FI110572B (fi) 1999-08-24 1999-08-24 Modulaarinen hyllystöjärjestelmä

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI19991794A FI19991794A (fi) 2001-02-25
FI110572B true FI110572B (fi) 2003-02-28

Family

ID=8555187

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI991794A FI110572B (fi) 1999-08-24 1999-08-24 Modulaarinen hyllystöjärjestelmä

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI110572B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI19991794A (fi) 2001-02-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2922165C (en) Ceiling-mounted baffle system
US7784626B2 (en) Wall hanging system
RU2391478C1 (ru) Стеновой, дверной или оконный элемент
MXPA03010520A (es) Estructura de soporte y metodo de ensamble de la misma.
NZ235275A (en) Cantilever shelving supported by double channel uprights
US3482706A (en) Panelling arrangement for supporting shelves and other fitments
US20080036342A1 (en) Configurations and Methods for Modular Cabinetry
CN211523646U (zh) 面板连接器及应用的挂装式间隔墙
FI110572B (fi) Modulaarinen hyllystöjärjestelmä
EP2011915B1 (en) Rack, such as a drying rack
CN211114249U (zh) 包含有中间限位柱的间隔墙
US20050253489A1 (en) Self-squaring modular cabinetry
CN216076625U (zh) 一种装配式护栏结构
CN214273292U (zh) 一种组合型隔断
CN213805990U (zh) 包含有主柱的间隔墙
EP2021553B1 (en) Post assembly for partitioning walls
CN221194106U (zh) 一种铝合金踢脚线安装结构
AU2491399A (en) Adjustable shelving apparatus
KR200168800Y1 (ko) 조립식 신발장
CN216042378U (zh) 一种间距可调式设计的整体墙面方通装饰结构
CN215348154U (zh) 一种卫浴镜
CA3108473C (en) Cabinets, cabinet assembly systems and methods of cabinet construction
US20230272641A1 (en) Panels for outdoor structures
JP2003193594A (ja) 間仕切りパネルにおけるパネル板の取付具と、それを使用する間仕切りパネル
JP4090029B2 (ja) 組立式収納家具

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired