FI109318B - Signaalitehon mittausmenetelmä - Google Patents

Signaalitehon mittausmenetelmä Download PDF

Info

Publication number
FI109318B
FI109318B FI991246A FI991246A FI109318B FI 109318 B FI109318 B FI 109318B FI 991246 A FI991246 A FI 991246A FI 991246 A FI991246 A FI 991246A FI 109318 B FI109318 B FI 109318B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
mobile station
network
data
mobile
data block
Prior art date
Application number
FI991246A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI991246A0 (fi
FI991246A (fi
Inventor
Leif Friman
Arto Kangas
Original Assignee
Nokia Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Corp filed Critical Nokia Corp
Priority to FI991246A priority Critical patent/FI109318B/fi
Publication of FI991246A0 publication Critical patent/FI991246A0/fi
Publication of FI991246A publication Critical patent/FI991246A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI109318B publication Critical patent/FI109318B/fi

Links

Description

109318
Signaalitehon mittausmenetelmä - Förfarande for mätning av signaleffekt
KEKSINNÖN ALA
Keksintö kohdistuu menetelmään radiolinkin laadun mittaamiseksi tietoliikenteen 5 solukkojärjestelmän radiopakettidatayhteydessä. Erityisesti keksintö kohdistuu patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa mainittuun menetelmään.
KEKSINNÖN TAUSTA
Yleinen pakettiradiopalvelu GPRS (General Packet Radio Service) on suunniteltu välittämään dataa käyttämällä pakettikytkentäisiä yhteyksiä. GPRS-järjestelmä on 10 tarkoitettu lisättäväksi olemassa oleviin GSM-verkkoihin. Sitä käytetään myös tulevassa UMTS-järjestelmässä (Universal Mobile Telecommunication System). GPRS-järjestelmän tarjoamat pakettidatapalvelut ovat ihanteellisia etenkin sellaisten palvelujen yhteydessä, jotka eivät ole reaaliaikaisia, esim. sähköposti- tai tiedostonsiirto-palvelujen yhteydessä.
15 GPRS-järjestelmällä on GSM-järjestelmään verrattuna käytössään kaksi uutta verkkoelementtiä, toisin sanoen kaksi erityyppistä GPRS-tukisolmua eli GSN:ää: palveleva GPRS-tukisolmu SGSN (Serving GPRS Support Node) ja GPRS:n yhdystuki-solmu GGSN (Gateway GPRS Support Node). Hierarkkisesti SGSN on samalla ta-..." solia kuin matkapuhelinkeskus MSC (Mobile Services Switching Centre). SGSN.n :. '·; 20 päätehtävä on palvella matkaviestimiä, toisin sanoen seurata matkaviestimien sijain-·:*·: tia, välittää matkaviestimille dataa ja suorittaa turvallisuuteen ja pääsynvalvontaan liittyviä tehtäviä. SGSN on yhdistetty tukiasema-alijärjestelmään Gb-rajapinnan kautta. GPRS:n yhdystukisolmu GGSN yhdistää GPRS-verkon ulkopuolisiin verkkoihin, esimerkiksi Internetiin tai X.25-verkkoon. SGSN- ja GGSN-toiminnot voi-.... 25 daan yhdistää samaan fyysiseen laitteeseen, tai ne voidaan toteuttaa erillisillä fyy-!" sisillä laitteilla. Edelleen GPRS:n tilaajatiedot on talletettu kotipaikkarekistereihm *: ·' HLR (Home Location Registers).
Kun ulkopuolisesta verkosta saapuu matkaviestimelle tarkoitettuja datapaketteja, ne vastaanottaa ensin GGSN, joka reitittää paketit matkaviestimen palvelevalle
· 30 GSN:lle. Jos GGSN:llä ei ole tietoa matkaviestimen palvelevasta SGSN:stä, GGSN
*»« voi pyytää matkaviestimen sijaintitietoja HLR:stä. SGSN lähettää paketit matkaviestimelle tukiasema-alijärjestelmän kautta.
2 109318 Järjestelmä tukee kolmen eri luokan matkaviestimiä. A-luokan matkaviestin voi käyttää samanaikaisesti sekä GPRS:iä että piirikytkentäisiä palveluja. B-luokan matkaviestin valvoo yhtaikaa sekä GPRS:n että muiden verkkopalvelujen ohjauskana-via, mutta se voi käyttää vain yhtä palvelutyyppiä kerrallaan, toisin sanoen joko pa-5 kettikytkentäisiä tai piirikytkentäisiä yhteyksiä. C-luokan matkaviestin voi käyttää vain GPRS-palveluja.
GPRS-järjestelmä tukee kolmea keskiluokan pääsytilaa: - ns. dynaamisen pääsyn tilaa (Dynamic Allocation mode), jossa järjestelmä jakaa lähetysvuoroja vain yhdellä kanavalla kerrallaan, 10 - ns. laajennettua dynaamisen pääsyn tilaa (Extended Dynamic Allocation mode), jossa jäijestelmä jakaa lähetysvuoroja tietyllä kanavaryhmällä, ja - ns. vakituisen pääsyn tilaa (Fixed Allocation mode), jossa matkaviestimelle osoitetaan lähetystä varten vakituiset kanavat ja radiolohkot.
Verkko määrittelee keskiluokan pääsytilan ja kanavat, ja se signaloi ne matkaviesti-15 melle tyypillisesti pakettidatayhteyden alussa.
Dynaamisen pääsyn tilassa matkaviestin valvoo alassuuntaisia radiolohkoja havaitakseen sille osoitetun ylössuuntaisen tilan lipun USF:n (Uplink State Flag). Ylös suuntaisen tilan lippukenttä sisältyy jokaisen datalohkon otsikkoon alassuuntaisella . pakettidatakanavalla, PDCHilla (Packet Data Channel), esimerkiksi ohjauskanaval- • « 20 la, ja USF signaloi mikä matkaviestin tuolloin nyt lähettää vastaavalla ylössuuntai-sella PDCHilla. Kun matkaviestin havaitsee oman USF-arvonsa alassuuntaisen • · Y·; PDCH:n datalohkossa, joka vastaa matkaviestimelle osoitettua ylössuuntaista ': ’ *: PDCH:ta, matkaviestin lähettää datalohkon ylössuuntaisella PDCHilla. Alassuuntai- sen datalohkon kuljettama varsinainen data voi olla suunnattu eri matkaviestimelle : ‘ ·': 25 kuin sille, johon datalohkon USF viittaa.
Laajennetussa dynaamisen pääsyn tilassa matkaviestimelle osoitetun USF-arvon lä- * * ' · ‘ hettäminen tarkoittaa, että matkaviestin saa lähettää kyseisellä PDCHilla ja kaikilla ...: sille osoitetuilla suurempilukuisilla PDCH.illa.
* * * * »
Kun käytetään dynaamisen pääsyn tilaa tai laajennetun dynaamisen pääsyn tilaa, 30 kahden matkaviestimen täytyy vastaanottaa alassuuntainen RLC-lohko, toisin sa-; Y: noen sen matkaviestimen, jolle RLC-lohkon varsinainen data on lähetetty, ja sen, ;jolle RLC-lohkon sisältämä USF myöntää ylössuuntaisen lähetysluvan. Alassuun-taista lähetystehoa säädettäessä on otettava huomioon kummankin matkaviestimen vaatimukset. Nykyisessä GPRSisä kuitenkin vain ne matkaviestimet, jotka vastaan- 109318 3 ottavat alassuuntaista hyötykuormadataa, tuottavat mittausraportteja verkon vastaanoton laadusta. Jos se matkaviestin, jolle USF on tarkoitettu, ei juuri silloin vastaanota alassuuntaista dataa, verkolla ei ole mitään tietoa siitä mikä lähetystaso riittää hyvään vastaanottolaatuun kyseisessä matkaviestimessä. Näin ollen kyseinen 5 matkaviestin voi jättää havaitsematta USF:n ja ylössuuntaisen lähetysvuoronsa.
YHTEENVETO KEKSINNÖSTÄ
Keksinnön tavoitteena on toteuttaa menetelmä, jossa vältetään tunnetun tekniikan mukaiset haitat. Edelleen keksinnön tavoitteena on toteuttaa menetelmä, jossa radio-lohkolle voidaan määritellä riittävä lähetysteho, jotta sen voivat vastaanottaa sekä se 10 matkaviestin, jolle radiolohko on tarkoitettu, että se matkaviestin, jolle radiolohkon otsikkoon sisältyvä USF-lippu on tarkoitettu.
Keksinnön tavoitteet saavutetaan siten, että matkaviestin järjestetään mittaamaan niiden lohkojen yhteyden laatua, jotka sisältävät kyseiselle matkaviestimelle suunnattua ohjaustietoa.
15 Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se mitä on esitetty itsenäisen patenttivaatimuksen tunnusmerkkiosassa. Epäitsenäisissä vaatimuksissa on kuvattu keksinnön muita edullisia suoritusmuotoja.
,·. Keksinnön mukaisesti alassuuntaisen ohjauskanavan sellaisten datalohkojen vas- r * · taanoton laatua, jotka sisältävät matkaviestimelle suunnattua ohjaustietoa, mittaa 20 matkaviestin, joka edelleen raportoi mittaustiedot verkolle. Mittaustietojen perus- • ; teella verkko ohjaa DL-ohjauskanavalla lähetettyjen pakettien lähetystehoa, niin että ; ‘ kaikki matkaviestimet, joille paketeissa on tietoa, voivat onnistuneesti dekoodata » * » ' paketit
PIIRROSLUETTELO
··’ 25 Keksintöä kuvataan seuraavassa yksityiskohtaisemmin viittaamalla oheiseen ku- vioon 1, joka esittää erään keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaista menetel-;. ·: mää.
:''': YKSITYISKOHTAINEN KUVAUS
Kuviossa 1 on esitetty signalointijakso kahden matkaviestimen 10a, 10b ja solukko-30 verkon 20 välillä erään keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaisesti. Kuvio 1 esittää signalointia tilanteessa, jossa matkaviestimellä MSI, 10a on jo aktiivinen pa- i 4 109318 kettidatayhteys verkkoon, ja matkaviestin MS2, 10b, on muodostamassa pakettida-tayhteyttä verkkoon.
Vaiheessa 100 toinen matkaviestin MS2 10b lähettää yhteydenpyyntöviestin CONNECTION REQUEST verkolle muodostaakseen pakettidatayhteyden ylös-5 suuntaisen datan lähettämistä varten. Verkko vastaa lähettämällä 105 matkaviestimelle MS yhteystietoviestin CONNECTION INFO. Viestissä verkko ilmoittaa mitä kanavaa MS2 voi käyttää, ja tässä esimerkissä se lisäksi ilmoittaa, että MS2:n tulee suorittaa sellaisten alassuuntaisten datalohkojen vastaanoton laadun mittaus, jotka sisältävät MS2:lle suunnattua ohjaustietoa. Tämän lisäksi verkko voi ilmoittaa kuin-10 ka tiheään MS2:n tulee mitata vastaanoton laatua ja raportoida siitä, esimerkiksi jokaisesta datalohkosta, joka sisältää MS2:lle suunnattua ohjaustietoa, joka toisesta tällaisesta datalohkosta, joka neljännestä tällaisesta datalohkosta tai yleisemmin joka N:nnestä datalohkosta, jolloin N voi olla positiivinen kokonaisluku tietyllä alueella, esimerkiksi kahden kerrannainen tietyllä, erikseen määritellyllä alueella.
15 Yhteyden muodostaminen voi edetä myös monella muulla kuin kuvion 1 vaiheissa 100 ja 105 esitetyllä tavalla, ja siihen voi lisäksi kuulua esimerkiksi monen muun viestin lähettäminen.
Kuvion 1 esimerkissä verkko myöntää MS2 10b:lle luvan lähettää datalohkon, minkä MS2 suorittaa vaiheessa 110. Verkko vastaa lähettämällä 115 kuittausviestin . 20 ACK. Vastaanotettuaan kuittausviestin MS2 mittaa vastaanoton laadun ja raportoi • 120 vastaanoton laadun verkolle. Tässä esimerkissä oletetaan, että kuittausviestis- .·. : sään verkko ilmoittaa, että MS2:lla on edelleen lupa lähettää dataa, minkä MS2 te- keekin vaiheessa 125. Jälleen verkko vastaa lähettämällä kuittausviestin vaiheessa ... 130. Tällä kertaa verkko ei ilmoita, että MS2 voi jatkaa datan lähettämistä, mikä 25 vuoksi MS2 lähettää 135 vain kuittausviestin vastaanottoon perustuvan mittausra- I · · ' portin. Seuraavassa vaiheessa 140 verkko lähettää ensimmäiselle matkaviestimelle MSI datalohkon ja sisällyttää lohkon otsikkoon USF:n, joka on osoitettu toiselle :: matkaviestimelle MS2. Näin ollen MS2 mittaa vaiheessa 140 lähetetyn datalohkon vastaanoton tason ja raportoi laadusta vaiheessa 145. MSI raportoi datalohkon vas-30 taanoton tasosta vaiheessa 150. Koska verkko signaloi USF:n MS2:lle, MS2 lähettää > » _ datalohkon vaiheessa 155.
* ·
Kuvion 1 esimerkissä oletetaan, että verkko neuvoo MS2:ta raportoimaan verkolle .···. jokaisen sellaisen lohkon vastaanoton tasosta, joka sisältää MS2:lle suunnattua oh jaustietoa. Tämä ei kuitenkaan millään tavoin rajoita keksintöä, ja keksinnön eri 35 suoritusmuodoissa voidaan käyttää myös monia muita mittaus- ja raportointitiheyk- 5 109318 siä. Jokaisen sellaisen lohkon mittaus ja raportointi, joka sisältää MS2.ile suunnattua ohjaustietoa, johtaisi keksinnön käytännöllisessä sovelluksessa ylettömän tiheään signalointiin.
Keksinnöllä on useita etuja. Esimerkiksi mittaukset, joita suorittavat alassuuntaisia 5 RLC-datalohkoja vastaanottava matkaviestin ja alassuuntaisen RLC-lohkon otsikossa USF-lipun vastaanottava matkaviestin, antavat verkolle mahdollisuuden määritellä alassuuntaisen tehonsa sellaiselle optimaaliselle tasolle, joka tyydyttää sekä alassuuntaisia RLC-lohkoja vastaanottavan matkaviestimen että USF-arvon saavan matkaviestimen tarpeet ja joka samalla aiheuttaa mahdollisimman vähän häiriötä verkon 10 muille osille.
Matkaviestin, joka mittaa matkaviestimelle osoitettua ohjaustietoa sisältävien lohkojen vastaanoton laatua, voi raportoida vastaanoton laadusta verkolle esimerkiksi käyttämällä samoja laatuparametrejä kuin tunnetuissa laatumittauksissa. Tällaisia parametrejä ovat esimerkiksi C-arvo, X QUAL, SIGN VAR ja ILEVELTNO ...
15 IJLEVEL TN7, joita tyypillisesti lähetetään esimerkiksi alassuuntaisen paketin hy-väksymis/hylkäysviestissä PACKET DOWNLINK ACK/NACK, jossa kuitataan matkaviestimen suorittama hyötykuormadatalohkon vastaanottaminen.
Verkko voi muuttaa mittaus- ja raportointijaksoja esimerkiksi liittämällä komennon matkaviestimelle lähetettyyn kuittausviestiin.
I * 20 Verkko voi myös ilmoittaa yhteyden muodostamisviesteissä, esimerkiksi järjestel-män informaatioviesteissä, tuleeko matkaviestimen lähettää mittausraporttiviesti . MEASUREMENT REPORT ensimmäisessä sille myönnetyssä ylössuuntaisessa :": lohkossa.
• t · •: ·. Erilaiset edellä käytetyt viestien nimet, kuten MEASUREMENT REPORT, on tar- 25 koitettu vain esimerkeiksi, eivätkä tässä selityksessä käytetyt viestien nimet millään tavoin rajoita keksintöä.
‘' ‘: Alan ammattimiehelle on edellä olevan kuvauksen perusteella selvä, että keksintöön ' . voidaan tehdä monia eri muunnoksia sen keksinnöllisen ajatuksen puitteissa. Edellä on kuvattu yksityiskohtaisesti yhtä keksinnön edullista suoritusmuotoa, mutta siihpr 30 voidaan luonnollisesti tehdä monia eri muunnoksia ja muunnelmia, jotka kaikki : : : kuuluvat keksinnön hengen ja kirjaimen piiriin.

Claims (2)

109318 1. Mittausmenetelmä tietoliikenteen digitaalisessa solukkojärjestelmässä, tunnettu siitä, että menetelmässä on vaiheet, joissa matkaviestin mittaa sellaisen data-lohkon vastaanottotason laadun, jossa kyseiselle matkaviestimelle suunnattu infor- 5 maatio koostuu kyseiselle matkaviestimelle suunnatusta ohjausinformaatiosta ja joka lisäksi sisältää muutakin kuin ohjausinformaatiota, mutta toiselle matkaviestimelle tarkoitettuna. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu ohjausinformaatio on matkaviestimelle osoitettu USF-arvo. 10 Patentkrav
1. Mätförfarande i ett digitalt cellradiosystem för telekommunikation, känne-tecknat av att förfarandet innefattar steg där mobilstationen mäter kvaliteten hos mottagningen av ett datablock i vilket information riktat tili den mobilstationen be-stär av styrinformation riktat tili den mobilstationen och vilket därtill innefattar ock-15 sä annat än styrinformation, men avsett för en annan mobilstation. f
2. Förfarande enligt patentkrav 1, kännetecknat av att nämnda styrinformation • · · är ett tili mobiltelefonen tilldelat USF-värde. j * * » t * ·
FI991246A 1999-06-01 1999-06-01 Signaalitehon mittausmenetelmä FI109318B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI991246A FI109318B (fi) 1999-06-01 1999-06-01 Signaalitehon mittausmenetelmä

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI991246A FI109318B (fi) 1999-06-01 1999-06-01 Signaalitehon mittausmenetelmä
FI991246 1999-06-01

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI991246A0 FI991246A0 (fi) 1999-06-01
FI991246A FI991246A (fi) 2000-12-02
FI109318B true FI109318B (fi) 2002-06-28

Family

ID=8554781

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI991246A FI109318B (fi) 1999-06-01 1999-06-01 Signaalitehon mittausmenetelmä

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI109318B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI991246A0 (fi) 1999-06-01
FI991246A (fi) 2000-12-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI105137B (fi) Parannettu ryhmälähetys pakettiverkossa
US10159099B2 (en) Wireless communication system and connection method between user equipment and a mobility management entity
AU751159B2 (en) Enhanced preemption within a mobile telecommunications network
BG62465B1 (bg) Метод за пренасяне на пакети от данни в мобилна радиомрежа
FI104610B (fi) Ohjauskanavan allokointi pakettiradioverkossa
US8270365B2 (en) Method and apparatus for reporting inter-frequency measurement using RACH message in a mobile communication system
EP1191800B1 (en) Apparatuses and mobile stations for providing packet data communication in digital TDMA cellular systems
KR101132028B1 (ko) 네트워크 공유를 위해 plmn을 선택하는 방법 및 시스템
KR100921458B1 (ko) 무선 이동통신 시스템에서의 제어정보 전송 및 수신 방법
US6600917B1 (en) Telecommunications network broadcasting of service capabilities
FI105252B (fi) Menetelmä ajan varaamiseksi matkaviestimelle
AU770733B2 (en) Method for improving handovers between mobile communication systems
FI104877B (fi) Resurssinvarausmekanismi pakettiradioverkossa
US7957721B2 (en) Coordinated subscriber access handling for shared network support
EP1628499B1 (en) Method and apparatus for compressing control information in a wireless communication system
US9155108B2 (en) Transmitting information to a radio access network based on default reporting
EP3531728A1 (en) Wireless communication system and method for establishing a connection between user equipment and a mobility management entity thereof
US20070248053A1 (en) Method and arrangement for controlling cell change and a terminal of a cellular system
KR101813058B1 (ko) 이동통신 시스템의 가입자의 단말들의 시그널링 처리방법
FR2809921B1 (fr) Procede pour le suivi de communications dans un systeme de radiocommunication cellulaire, et coeur de reseau mettant en oeuvre ce procede
EP1424867B1 (en) Method of handover in multimode telecommunication network
PT2273826E (pt) Método para utilização conjunta de uma rede de acesso via rádio por parte de diversos operadores de telefones móveis
CN101479970B (zh) 无线通信网络中的混合模式功率测量校准和报告
FI109318B (fi) Signaalitehon mittausmenetelmä
US20090221270A1 (en) method of providing mobility information in a communication system