FI109055B - Menetelmä puumaisten ohjausrakenteiden muodostamiseksi sivunkuvauskieleen perustuvissa käyttöliittymissä - Google Patents

Menetelmä puumaisten ohjausrakenteiden muodostamiseksi sivunkuvauskieleen perustuvissa käyttöliittymissä Download PDF

Info

Publication number
FI109055B
FI109055B FI980393A FI980393A FI109055B FI 109055 B FI109055 B FI 109055B FI 980393 A FI980393 A FI 980393A FI 980393 A FI980393 A FI 980393A FI 109055 B FI109055 B FI 109055B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
tree
information
som
tmv
att
Prior art date
Application number
FI980393A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI980393A0 (fi
FI980393A (fi
Inventor
Mika Pihlajamaeki
Jani Niinisalo
Original Assignee
Miragel Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Miragel Oy filed Critical Miragel Oy
Priority to FI980393A priority Critical patent/FI109055B/fi
Publication of FI980393A0 publication Critical patent/FI980393A0/fi
Publication of FI980393A publication Critical patent/FI980393A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI109055B publication Critical patent/FI109055B/fi

Links

Landscapes

  • Information Transfer Between Computers (AREA)
  • Document Processing Apparatus (AREA)

Description

109055
Menetelmä puumaisten ohjausrakenteiden muodostamiseksi sivunkuvauskieleen perustuvissa käyttöliittymissä - Förfarande för generering av trädliknande styr-strukturer i användargränssnitt baserade pä sidbeskrivningsspräk 5 Keksintö koskee menetelmää, jolla sivunkuvauskieliin perustuen esitetään hierarkista tietoa hajautetuissa käyttöliittymissä. Keksintö kohdistuu lisäksi patenttivaatimuksen 1 johdannon mukaiseen menetelmään.
Puurakenteet
Nykyaikaisissa käyttöliittymissä käytetään laajasti datan esittämistä hierarkisina 10 puurakenteina. Ohjattavissa oleva puuesitys tarjoaa tarkoituksenmukaisen tavan selata ja hakea sumia tietomääriä menettämättä tuntumaa siitä, missä kohtaa datassa ollaan. Hierarkiapuuta voidaan käyttää havainnollistamaan tietoa, joka on organisoitu hierarkisesti, ryhmitelty jollain tavalla, tai organisoitu verkon tavoin. Hierar-kiapuita käytetään esimerkiksi havainnollistamaan tiedostojärjestelmien sisältöä, tie-15 tokantojen sisältöä, kirjoja ja muita tietokokoelmia. Puumaiset esitykset ovat myös tavallisia nykyaikaisissa käyttöjärjestelmien käyttöliittymissä.
Kuva 1 esittää esimerkin tietokonenäytöllä olevasta peruspuuesityksestä. Esitys käsittää tietoikkunan 6 ja puuesitysikkunan 5. Puuesitysikkuna 5 sisältää tutkittavan . , ohjauspuun, ja tietoikkuna esittää mahdollisen tiedon, joka on valittu tutkittavassa · ;’ 20 ohjauspuussa. Puu käsittää solmuja 10, ikoneja 20 ja kuvauksia 30. Selkeyden vuok- '·* ’ si näiden elementtien kaikkia kohtia ei ole merkitty viitenumeroilla kuvassa 1. Soi- • · · : mut ohjaavat puuesityksen haarojen laajentamista ja tiivistämistä, eli käyttäjä voi 1 * * laajentaa ja tiivistää tutkittavan hierarkian haaroja valitsemalla vastaavan solmun.
: Ikonit tarjoavat visuaalisen osoituksen määrätyn haaran tai haaran määrätyn pääte- 25 pisteen eli lehden sisällöstä. Kuvaukset 30 antavat haarojen ja lehtien sisällölle kuvauksen tekstimuodossa. Käyttäjä voi valita määrätyn tietosivun valitsemalla haaran ....: halutun lehden kuvauksen 30, tai hän voi tutkia haaran sisältöä tietoikkunassa valit- . · · *. semalla haaran kuvauksen. Puuohjauksen perusrakenteesta tunnetaan tietokonealalla ‘ ·' monia muunnelmia.
• »I
....: 30 Lukuisissa patenttijulkaisuissa kuvataan myös erilaisia muunnelmia puuhun pohjautuvista käyttöliittymistä. Esimerkiksi eräässä aihetta koskevassa varhaisessa paten-'· ·' tissa US-4 613 946 esitetään menetelmä ja laite puurakenteiden piirtämiseksi näyttö- laitteilla ja painetuissa tulosteissa. Lisäksi patenttijulkaisussa US-4 710 763 esitetään menetelmä puurakenteiden muodostamiseksi ja esittämiseksi automaattisten tie- 2 109055 tojenkäsittelylaitteiden avulla. Varsin suuressa määrässä myöhempiä patentteja viitataan ainakin toiseen näistä julkaisuista, esimerkiksi patenttijulkaisussa US-5 425 140, joka esittää tietokonejärjestelmän ja menetelmän, joka tarjoaa käyttäjälle kaskadissa olevia valikoita. Graafisten esitysten käyttäminen, jotka ovat mutkik-5 kaampia kuin puugrafiikan, on esitetty patenttijulkaisussa US-5 515 487, jossa tietokoneen näyttöruudulla esitetään menetelmä, jolla selektiivisesti esitetään osia mutkikkaasta grafiikasta, joka sisältää puita, suunnattua epäsyklistä grafiikkaa ja syklistä grafiikkaa. Patenttijulkaisu US-5 546 529 voidaan esittää erityisenä esimerkkinä puurakenteiden käytöstä, jolla nimittäin visualisoidaan tietokannan hakutuloksia.
10 Hypertekstijärjestelmät
Viime vuosina hypertekstijärjestelmiä on kehitetty voimakkaasti. Hypertekstijärjestelmien käyttö on kasvanut eksponentiaalisesti Internetin ja kehityksen tuloksena. Seuraavassa tarkastellaan erästä WWW-teknologian perusnäkökohtaa, nimittäin sivunkuvauskieliä.
15 Sivunkuvauskieli sisältää tekstimuotoista tietoa, jonka väliin on sijoitettu käskyjä, jotka määrittelevät tekstimuotoisen tiedon loogisen rakenteen tai asettelun. Sellaisia käskyjä sanotaan tietokonealalla tavallisesti tageiksi. Halutut tekstikappaleet voidaan merkitä vastaavilla tageilla, niin että ne muodostavat määrättyjä loogisia kokonaisuuksia, kuten otsikko tai alaotsikko, tai että niillä on esimerkiksi määrätty rakenne 20 tai fontti, kuten lihava kiijasinlaji. Painettujen asiakirjojen tuottamiseksi on käytetty • * : erilaisia sivunkuvauskieliä. Esimerkiksi SGML-kieltä käytetään laajasti painoalalla, .* ja TeX-sivunkuvauskieltä käytetään laajasti akateemisissa yhteisöissä julkaisujen tuottamiseksi matematiikan ja fysiikan alalla. Viime vuosina sivunkuvauskielet ovat saaneet myös uutta käyttöä informaatioteknologiassa, jossa sivunkuvauskieliä käyte-25 tään tietokoneohjatuilla ruuduilla esitettyjen dokumenttien tuottamiseksi. Tärkeä . *: ·. esimerkki on veppi eli World Wide Web, jossa dokumentit koodataan SGML-kielen osajoukolla, HTML-kielellä.
': ‘ Tietokoneiden ja sivunkuvauskielen yhdistelmä on laajentanut sivunkuvauskielen ‘ ’ : tarjoamia mahdollisuuksia. Tässä yhdistelmässä sivunkuvauskieltä voidaan tehostaa , · ‘ : 30 tietokoneen tarjoamalla vuorovaikutuksella. Sivunkuvauskielen tageihin voidaan liit- * i i ’ ! tää erityyppistä tietoa, jolla ohjataan tietokoneen toimintoja. Kun käyttäjä valitsee . tekstikappaleen, joka on merkitty tagilla tai tagiparilla, joihin liittyy jonkinlaista tie- ; ', * toa, tietokone tutkii liitetyn tiedon ja toimii vastaavalla tavalla. Jos esimerkiksi tagi : ’: määrittelee kuvan tiedostonimen, tietokone hakee kuvan ja esittää sen tagin paikalla.
3 109055
Toisena esimerkkinä voidaan HTML-kielessä käyttää määrättyä tagiparia, joilla rajoitetaan haluttu tekstikappale, ja tagipariin voidaan liittää haluttu tiedostonimi. Tämän selaimina tunnetut ohjelmat tulkitsevat hypertekstilinkiksi. Selaimet ovat ohjelmia, jotka pystyvät tulkitsemaan HTML-kieltä, näyttämään käyttäjälle vastaavan 5 tietosivun ja vastaanottamaan syöttötietoja käyttäjältä. Kun selainohjelma kohtaa sellaisen hypertekstilinkin, se tyypillisesti esittää rajoitetun tekstikappaleen eri tyylisenä kuin viereisen tekstin, jolla se ilmoittaa käyttäjälle, että rajoitettu tekstikappale on hypertekstilinkki. Kun käyttäjä vastaavasti syöttölaitteellaan valitsee linkin, selainohjelma hakee, käsittelee ja esittää tiedoston, jonka nimi oli liitetty tagipariin.
10 Nykyiset sivunkuvauskieliin perustuvat järjestelmät eivät kuitenkaan pysty käyttämään puurakenteita tiedon käsittelemiseksi. Staattisia puurakenteita voidaan tehdä ja on tehty esimerkiksi HTML-kielellä, mutta dynaamisia puurakenteita datan käsittelyn ohjaamiseksi ei ole toteutettu. Tämä johtuu sivunkuvauskieliin liittyvästä ominaisuudesta, nimittäin että sivunkuvauskielet eivät tarjoa kokonaisuuksien toimin-15 nallisia kuvauksia, koska sivunkuvauskielet on suunniteltu tuottamaan tiedon, kuten tekstien ja kuvien, asetteluja.
Eräs lähestymistapa tämän puutteen korjaamiseksi on ollut sisällyttää dokumentteihin ohjelmakoodeja, jotka on merkitty sivunkuvauskielellä. Nykyaikaiset selainohjelmat voivat ottaa esiin HTML-dokumentteihin upotettuja Java-ohjelmia ja tulkita 20 ja suorittaa nämä Java-ohjelmat. Upotetut ohjelmat sijoitetaan tyypillisesti kom-. . menttitageihin, jotta vältettäisiin sellaisten selaimien häiritseminen, jotka eivät ky- ’...· kene suorittamaan sellaisia upotettuja ohjelmia. Tämä upotettujen ohjelmakoodien • · · '; ’ ‘ lähestymistapa voi taijota mitä tahansa haluttua toiminnallisuutta. Sellaisten upotet- • ·' tujen ohjelmien käsittelykyky asettaa kuitenkin huomattavan suuria vaatimuksia 25 käyttäjän tietokoneen käsittelykapasiteetille. Kun Java-kieli on kehittynyt, kaikki Ja-ν’.: va-kieltä tukevat selainohjelmat eivät tue Java-kielen samaa versiota, jolloin muo- : * i ’: dostuu versioriippuvuuksia ja tähän liittyviä ongelmia. Lisäksi Java-ohjelmat voivat lisätä uhkaa, että virusohjelma saastuttaa käyttäjän tietokoneen.
Toinen lähestymistapa toiminnallisen kuvauksen puutteiden korjaamiseksi on käyt-•; · ’ 30 tää hyperlinkkejä alkuperäisiin koodiohjelmalohkoihin. Kun selain kohtaa hyperlin-kin sellaiseen ohjelmalohkoon, selain lataa ohjelmalohkon tietokoneelle ja käskee :··; tietokoneen suorittaa lohkon. Tällä lähestymistavalla on myös mahdollista tarjota mitä tahansa toiminnallisuuksia käyttäjälle. Kuitenkin tälläkin lähestymistavalla on · ·’ puutteensa. Koska alkuperäiset koodiohjelmalohkot on valmistettu käsiteltäviksi vä- ' · · · ‘ 35 littömästi tietokoneen prosessorilla, annettu lohko voidaan suorittaa vain määrätyn tyyppisillä tietokoneilla. Tämä aiheuttaa ongelmia ympäristöissä, joissa käytetään 4 109055 monia eri tietokonealustoja, tai käyttäjälle jolla ei ole määrätyn tyyppistä tietokonetta, joka tarvitaan alkuperäisen koodiohjelmalohkon suorittamiseksi. Lisäksi alkuperäiset koodiohjelmat lisäävät uhkaa siitä, että virusohjelma saastuttaa käyttäjän tietokoneen.
5 Esillä olevan keksinnön tavoitteena on toteuttaa menetelmä puumaisten ohjausrakenteiden muodostamiseksi sivunkuvauskieleen perustuvissa jäijestelmissä. Keksinnön toisena tavoitteena on aikaansaada tietokantapalvelinväline puumaisten ohjausrakenteiden muodostamiseksi ja hallitsemiseksi käyttäjiä varten, jotka käyttävät sivunkuvauskieleen perustuvia näyttöjärjestelmiä.
10 Tavoitteet saavutetaan toteuttamalla tietojen muodostamisväline, joka puumaisen ohjausrakenteen käsittävien tietosivujen muodostamisen sivunkuvauskielen avulla, lisäksi tallentaa tietoa, joka kuvaa jokaisen käyttäjälle esitetyn puumaisen ohjausrakenteen tilan.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, mikä määritellään itsenäi-15 sen menetelmävaatimuksen tunnusmerkkiosassa. Keksinnön mukaiselle tietokanta-palvelinyksikölle on tunnusomaista se, mikä määritellään tietokantapalvelinyksikköä koskevan itsenäisen patenttivaatimuksen tunnusmerkkiosassa. Epäitsenäiset patenttivaatimukset kuvaavat keksinnön muita edullisia suoritusmuotoja.
Keksinnöllä aikaansaadaan menetelmä ja mekanismi, joilla yksinkertaisella tavalla *.·. 20 muodostetaan puumainen ohjausrakenne sivunkuvauskieleen perustuvissa järjestel-missä. Sivunkuvauskieli voi esimerkiksi olla HTML-kieli, jota käytetään dokumenttien koodaamiseksi vepissä. Keksinnön mukaan tietojen muodostamisväline muo-·’ ·* dostaa sivunkuvauskieleen perustuvia elektronisia dokumentteja käyttäjälle näytet-' · · ·' täviksi. Tietojen muodostamisväline sisällyttää elektronisiin dokumentteihin kuva-;.v 25 uksen ohjauspuunrakenteesta sivunkuvauskielen käskyjen avulla. Tietojen muodos-: tamisväline tallentaa muistiin määrätyn tiedon, joka kuvaa minkä tapainen puu rakenne tai minkä tapaiset puurakenteet kulloisellekin käyttäjälle esitetään. Jokai-:··: seen tallennettuun tieto-osaan liittyy puun tunniste, joka myös liitetään ohjauspuu- • ‘ ; rakenteen kuvaukseen. Kun käyttäjä tällöin vallitsee esitetyn puurakenteen määrätyn * t · 30 solmun, niin tietojen muodostamisväline vastaanottaa käyttäjään liittyvän puun tun-’ · ‘; nisteen, minkä vuoksi se pystyy tuottamaan uuden puurakenteen käyttäjän valinnan ’ 1 mukaan.
Keksintöä selitetään seuraavassa yksityiskohtaisemmin oheisiin piirustuksiin viita-• · · * ten, joissa: 5 109055 kuva 1 havainnollistaa tekniikan tason mukaista puunäyttöä tietokoneen monitorilla; kuva 2 esittää keksinnön suoritusesimerkin lohkokaavion; kuva 3 esittää keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaisen menetelmän vuokaa-5 vion; kuva 4 havainnollistaa keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaan muodostettua puumaista ohjausrakennetta; kuva 5 havainnollistaa keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaan muodostettua toisen tyyppistä puumaista ohjausrakennetta; 10 kuva 6 esittää keksinnön toisen edullisen suoritusmuodon lohkokaavion; ja kuva 7 esittää keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaisen menetelmän vuokaavion.
Kuvissa käytetään samanlaisille kokonaisuuksille samoja viitenumerolta.
Seuraavassa selitetään erästä keksinnön suoritusesimerkkiä kuvaan 2 viitaten. Kuva 15 2 esittää keksinnön mukaisen järjestelmän lohkokaavion. Järjestelmän pääkompo nentit ovat tiedon muodostamisväline 110, josta tämän jälkeen käytetään lyhennettä . . TMV, näytön ohjausväline 120, josta tämän jälkeen käytetään lyhennettä NOV, ja · . . ; käyttöliittymäyksikkö 130. TMV on kytketty muistiin 115 ja ensimmäisen yhteyden 150 kautta tietolähteeseen 112. TMV on lisäksi kytketty toisen yhteyden 140 kautta : .* 20 yhteen tai useampaan NOV-välineeseen 120. Jokaisella NOV:llä on käyttöliitty-: mäyksikkö 130, joka käsittää näytön 131 ja syöttövälineet 132, 133.
NOV:n 120 perustehtävät käsittävät sen, että se - vastaanottaa TMV:Itä 110 tietoa, joka sisältää asettelukäskyjä, - näyttää yhden tai useamman tietosivun käyttäjälle käyttöliittymäyksikön 130 kaut-25 ta vastaanotetun tiedon perusteella, - saa vasteita käyttäjältä käyttöliittymäyksikön syöttövälineiden 132, 133 kautta, ja : ‘ ·. I - lähettää takaisin TMV:lle määrättyä tietoa, joka vastaa käyttäjältä tulevia syöttötie- ·:··· toja.
• NOV 120 voidaan edullisimmin toteuttaa käyttäen prosessoria, joka käsittelee muis- : ’: 30 tivälineisiin tallennettua tietokoneohjelmaa, jolloin prosessori aikaansaa NOV:n toiminnot mainituissa muistivälineissä olevien ohjelmavaiheiden ohjaamana.
6 109055 ! TMVrn 110 perustehtävät käsittävät sen, että se - lähettää NOVille 120 asettelukäskyin varustettuja tietoja esitettäväksi käyttäjälle tai käyttäjille, - tallentaa muistiin 115 tilatiedon 115b, joka koskee käyttäjälle esitettyä tietoa, sekä 5 istunnon tunnistetiedon 115a mainitun tilatiedon tunnistamiseksi muihin käyttäjiin muissa istunnoissa kuuluvien tilatietokappaleiden joukosta, - vastaanottaa tietopyyntöjä NO Viita, ja - hakee tietoa yhdestä tai useammasta tietolähteestä 112.
TMV 110 voidaan edullisimmin toteuttaa prosessoria käyttäen, joka käsittelee muis-10 tivälineisiin tallennettua tietokoneohjelmaa, jolloin prosessori toteuttaa TMVin toiminnat mainituissa muistivälineissä olevien ohjelmavaiheiden ohjaamana. Käyttö-liittymäyksikkö 130 käsittää näytön ja käyttäjän syöttövälineen. Näyttö voi olla mikä tahansa tavanomainen näyttö, kuten katodisädeputki, nestekidenäyttö, elektrolu-minenssinäyttö (EL) tai jokin muu näyttö. Alan ammattilainen tuntee monia erilaisia 15 näyttötyyppejä, eikä esillä oleva keksintö rajoitu mihinkään erityiseen näyttötyyp-piin. Käyttäjän syöttöväline 132, 133 voi olla näppäimistö tai painikeryhmä 132. Syöttölaite voi yhtä hyvin olla hiiri 133, ohjaussauva, kosketusmatto tai vastaava ohjauslaite. Myös kosketusnäyttöjä voidaan käyttää syöttölaitteena, ja lisäksi voidaan käyttää mitä tahansa erillisten syöttölaitteiden yhdistelmiä. Alan ammattilainen 20 tuntee monia erityyppisiä syöttölaitteita, eikä esillä oleva keksintö rajoitu mihinkään määrättyyn syöttölaitteeseen tai niiden yhdistelmään. Käyttöliittymäyksikkö voi yh-. ’ ·'; tä hyvin olla televisioyksikkö, joka on kytketty kaksisuuntaiseen datasiirtoverkkoon.
' · * * Tietolähde 112 tuottaa olennaisen tietosisällön, joka esitetään käyttäjille. Tietolähde * ·' 112 voidaan toteuttaa monin eri tavoin, riippuen keksinnön kulloisestakin sovellu- 25 tuksesta. Tietolähde 112 voi esimerkiksi olla tietokanta, joka sijaitsee tietokanta-v,: palvelintietokonejärjestelmässä, tai tiedosto-palvelintietokonejärjestelmän tiedostoni’: järjestelmä, tai tiedostojärjestelmä samassa tietokoneessa, joka käsittää tiedon muo- dostamisvälineen TMV. Tämän vuoksi tietolähde voi sijaita samassa fyysisessä lait-•:: teessä kuin TMV tai etälaitteessa. Tietolähde 112 voi myös olla yksi ainoa tiedosto, .···. 30 joka sisältää kaiken tarpeellisen tiedon, esimerkiksi elektroninen kirja, jossa on sisältönsä kuvaus. Sellaisessa sovellutuksessa, jossa keksinnön mukaista ’ · ': menetelmää sovelletaan koneen, kuten kirjoittimen, ohjausjärjestelmässä, tietolähde : voi olla esimerkiksi koneen eri asetusten ja ohjaustietojen arvot sisältävän ; ·. . rekisterimuistin ja erilaisten anturien yhdistelmä, kun anturit ilmaisevat erilaisia . *·. 35 fyysisiä suureita, kuten mustesäiliössä olevan musteen määrän tai paperikaukalossa olevan paperin määrän. Lisäksi TMV-välineeseen voidaan liittää useampia kuin yksi 7 109055 rän. Lisäksi TMV-välineeseen voidaan liittää useampia kuin yksi tietolähde 112. Tietolähde 112 voi lisäksi käsittää yhden tai useamman TMV:n.
Eräässä keksinnön edullisessa suoritusmuodossa tietolähde 112 on tietokanta tai tietokantojen ryhmä ja TMV on tietokanta-palvelinyksikkö, esimerkiksi tietokanta-5 palvelinprosessi, joka ajetaan tietokanta-palvelintietokoneella. Sellaisessa suoritusmuodossa TMV vastaanottaa hakupyynnöt käyttäjiltä, suorittaa vaaditut haut ja esittää hakutulokset NOV-välineiden kautta käyttäjille. TMV voi yhdistää hakutulokset niiden sijaintiin tietokantahierarkiassa käyttämällä keksinnön mukaista puuohjausta tai esittää eri hakupyyntöjen tulokset puuohjauksen eri haaroissa.
10 Keksinnön eräässä edullisessa suoritusmuodossa näytön ohjausväline on selainohjelmaa suorittavan tietokoneen prosessori.
Keksinnön eräässä edullisessa suoritusmuodossa TMV ja NOV:t toteutetaan käyttämällä erillisiä tietokoneita, jotka on kytketty toisiinsa datasiirtoverkon kautta. Esimerkiksi NOV:t on toteutettu työntekijöiden tai yrityksen ulkopuolisten asiak-15 kaiden henkilökohtaisissa työasemissa, ja TMV on toteutettu yhtiön tietokanta-palvelintietokoneessa. Keksinnön mukaista järjestelmää käytettäessä käyttäjien työasemiin ei tarvitse asentaa erityisiä tietokantaohjelmia, koska NOV voi keksinnön edullisessa suoritusmuodossa olla tavanomainen selainohjelma, jollaiset nykyisin tavallisesti on esiasennettu uusiin henkilökohtaisiin tietokoneisiin. Tämä seikka on 20 erityisen hyödyllinen, kun käyttäjien on otettava yhteyttä yhtiön jäijestelmään etääl-: lä sijaitsevista paikoista, koska koulutetun ohjelmistojen asennushenkilöstön ei tar- : : ‘: vitse käydä etäällä olevassa paikassa.
»» · • ·
Keksinnön toisessa suontusesimerkissä TMV ja NOV on toteutettu samassa fyysi-’; ·; ’ sessä laitteessa, kuten kiijoittimessa, kopiokoneessa tai muussa koneessa, joko erilli- *·’·' 25 sissä erityisprosessoreissa tai erilaisissa toimintalohkoissa ohjelmassa, joka ajetaan : samassa prosessorissa. Sellaisessa suoritusmuodossa laite on kytketty datasiirtoverk koon, ja samassa fyysisessä laitteessa olevien NOV:n lisäksi myös etäällä olevat •: · *: NOV:t voivat verkon kautta olla yhteydessä TMV-prosessoriin tai TMV-prosessiin.
’ ’ ’ Yhteys 140 TMV:n ja NOV:n välillä voidaan toteuttaa monin tavoin keksinnön kul- :. i 30 loisenkin sovellutuksen vaatimusten mukaan. Yhteys voi esimerkiksi olla datasiirto-verkon kautta, samassa fyysisessä laitteessa olevien sähköjohtimien kautta tai lan-gattoman datasiirtolinkin kautta. Lisäksi TMV:n ja tietolähteen 112 välinen yhteys » · ’···_ 150 voidaan myös toteuttaa monin tavoin. Keksintö ei rajoitu TMV:n ja NOV:n vä- i 8 i 109055 lisen yhteyden 140 ja TMV:n ja tietolähteen 112 välisen yhteyden 150 mihinkään määrättyyn toteutukseen.
Keksinnön mukaan TMV ja NOV ovat yhteydessä toisiinsa käyttäen sivunkuvauskieltä, kuten jotain tunnetusta SGML-kielestä johdettua sivunkuvauskieltä tai muita 5 kieliä määritteleviä kieliä, kuten XML:ää. Erityisenä esimerkkinä sellaisesta sivunkuvauskielestä voidaan ottaa HTML-kieli, jota käytetään WWW-sivujen koodaamiseen. Toimivan puumaisen ohjausrakenteen muodostamiseksi tarvitaan kaksi olennaista keksinnön elementtiä: - TMV:n täytyy tietääm minkä tapainen puurakenne käyttäjälle on esitetty, ja 10 - käyttäjältä vastaanotetun pyyntöön täytyy sisältyä ainakin tieto, joka määrittelee puurakenteen.
Koska sivunkuvauskielellä koodattu dokumentti ei voi sisältää puurakennetta varten tarvittavaa toiminnallisuutta, niin keksinnön mukaan toiminnallisuus järjestetään TMV-välineeseen. Keksinnön mukaan TMV valmistaa ja lähettää käyttäjälle tieto-15 puun uusia staattisia esityksiä vastauksena käyttäjän tekemiin valintoihin.
TMV-välineen on tiedettävä, mitä kulloisellekin käyttäjälle esitetään ja mitä käyttäjän näkökentästä on piilotettu, jotta se pystyisi valmistamaan uuden puurakenteen käyttäjälle esitettäväksi. Tämä voidaan tehdä tallentamalla jokaisen esitetyn puurakenteen kuvaus TMV:n muistiin. Lisäksi jokaisen käyttäjältä tulevan pyynnön puun 20 haaran laajentamiseksi tai tiivistämiseksi täytyy sisältää tunnistetietoa, joka määrit- : V telee, mitä tallennetuista puurakenteiden kuvauksista pyyntö koskee sen lisäksi, että :; · pyyntö sisältää tietoa, jolla tunnistetaan toiminnan kohteena oleva kulloinenkin sol- ;*·*: mu. Tässä selityksessä määrätyn puurakenteen määrittelevää tunnistetta sanotaan :' ”: puun tunnistetiedoksi. Tämän vuoksi TMV tallentaa esitetyn puurakenteen kuvauk-
f t I
.'. ’. 25 sen mukana vastaavan puun tunnisteen. Myöhemmin tässä selityksessä esitetyn puu-. ·: ·. rakenteen kuvausta sanotaan puun tilatiedoksi.
Esimerkkinä keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaan järjestelmän toi-’: ‘ ’: minta etenee seuraavasti. Kun TMV ensimmäistä kertaa esittää puumaisen ohjausra- ' kenteenkäyttäjälle, TMV valmistelee sivunkuvauskielisen dokumentin, jossarnääri-
. · ’ : 30 tellään esitettävä puurakenne, joka tässä vaiheessa voi esittää puun päähaarat. TMV
' J tallentaa muistiinsa 115 puun tilatiedon 115b ja vastaavan puun tunnisteen 115a.
. TMV liittää puun tunnisteen niihin sivunkuvauskielisen dokumentin tageihin, jotka kuvaavat puurakenteen eri solmuelementtejä. Tämän jälkeen TMV lähettää doku-; ’: mentin NO Ville 120, joka tulkitsee dokumentin ja esittää sen käyttäjälle käyttöliit- 35 tymän 130 kautta. Kun käyttäjä haluaa vaihtaa näkökulmaansa puuhun, hän voi väli- 9 109055 ta solmuelementin, jolla puun haaraa laajennetaan tai tiivistetään. Kun käyttäjä valitsee solmuelementin, NOV lähettää TMV:lle puun tunnisteen ja solmun tunnistetiedon, joka on liitetty valittua solmuelementtiä kuvaaviin tageihin. Vastaanotetun puun tunnisteen perusteella TMVillä on tieto, mitä käyttäjä sillä hetkellä katsoo, ja 5 tämän tiedon sekä solmun tunnistetiedon perusteella TMV pystyy valmistelemaan uuden esityksen puusta, koodaamaan sen sivunkuvauskieliseksi dokumentiksi ja lähettämään uuden dokumentin NOV:lle käyttäjälle esitettäväksi.
Seuraavaksi keksintöä selitetään yksityiskohtaisemmin kuvaan 3 viitaten, joka esittää keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaisen menetelmän vuokaavion. Ensin 10 TMV tuottaa vaiheessa 200 tietolähteen puuesityksen, minkä jälkeen esityksen kuvaus eli puun tilatieto tallennetaan 205 muistiyksikköön. Muodostettu esitys lähetetään 210 NO Ville, joka palvelee haluttua käyttäjää, ja NOV esittää puuesityksen käyttäjälle piirtämällä 220 puuesityksen käyttöliittymän näyttöyksikköön. Seuraa-vassa vaiheessa NOV odottaa 230, että käyttäjä reagoi esitettyyn tietoon. Käyttäjä 15 voi vastata valitsemalla puuesityksestä solmuelementin, puuesityksen tiedonhallin-taelementin, tai muun elementin käyttöliittymästä. Jos käyttäjä valitsee solmuelementin, NOV lähettää vastaavan solmuelementin tunnistetiedon ja puun tunnisteen takaisin TMV:lie, joka sitten muodostaa uuden puuesityksen, jälleen vaiheessa 200.
Ellei käyttäjä valitse solmuelementtiä, NOV tarkistaa seuraavaksi, oliko valittu koh-20 de puuesityksen tiedonhallintaelementti. Jos näin oli, NOV lähettää 270 ainakin tähän liittyvän tiedonhallintaelementin tunnisteen TMVille. Sen jälkeen TMV lähettää : ·' 280 vastaavan tiedon NO Ville, joka esittää 290 tiedon käyttäjälle. Tiedon esittämi- :: sen jälkeen NOV palaa odottamaan 230 käyttäjältä tulevaa syöttötietoa.
. · ·, Jos käyttäjä valitsi jonkin muun elementin käyttöliittymän puurakenteen ulkopuolel- , - ’ ·, 25 la, NOV käsittelee 300 valintaa ja palaa odottamaan 230 käyttäjältä tulevaa syöttö- ,tietoa. Sellaiset elementit voivat olla esimerkiksi näppäimiä tai liukukoskettimia, ' ’ joilla vieritetään näyttöä.
•: i Kuva 4 esittää esimerkin puuesityksestä, joka on tuotettu keksinnön edullisen suori- • tusmuodon mukaisella menetelmällä. Kuva 4 esittää solmujen ohjauselementtejä » » ♦ , 30 400, tiedonhallintaelementtejä 410 ja graafisia elementtejä 401, 402. Solmujen oh- ‘ ; jauselementit 400 ohjaavat puuesityksen kokonaisten haarojen laajentamista ja tii vistämistä. Solmujen ohjauselementit voivat olla graafisia tai tekstielementtejä. Tie-! ’ ‘: donhallintaelementit 410 voivat ohjata puuesityksen alueella olevan näytön sisältöä, ; * ; eli kuvassa 4 näytön oikeata puolta 420. Graafiset elementit 401, 402 tehostavat 35 puurakenteen visuaalista ulkoasua. Graafisia elementtejä 401 voidaan myös käyttää 10 109055 ί ] solmujen ohjauselementteinä. Valitsemalla esimerkiksi graafinen elementti 401, joka johtaa puuesityksen haaraan, käyttäjä voi laajentaa tai tiivistää haaraa. Puuesitys voi myös käsittää muita elementtejä kuin kuvassa 4 on esitetty, esimerkiksi pieniä kuvia eli ikoneja, jotka esittävät visuaalisen kuvauksen solmun tai tietosivun sisäl-5 löstä.
Puuesitys voidaan tuottaa monin eri tavoin keksinnön eri sovellutuksissa. Kuva 5 esittää esimerkin tekstipohjaisesta puurakenteen esityksestä, joka on tuotettu keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaisella menetelmällä. Kuva 5 esittää solmujen ohjauselementtejä 400 ja tiedonhallintaelementtejä 410 tekstitiedon lisäksi. Tämä 10 esimerkki osoittaa, ettei keksintö rajoitu graafiseen näyttöyksikköön, vaan sitä voidaan käyttää hyvinkin erilaisissa käyttöliittymissä, myös esimerkiksi pelkästään tekstiin pohjautuvissa liittymissä.
Keksintö ei rajoitu mihinkään määrättyyn tapaan, jolla tuotetaan staattinen puuesitys näytettäväksi käyttäjälle. Staattinen puuesitys voidaan muodostaa monin tunnetuin 15 tavoin, kuten esimerkiksi pienten kuvien järjestelynä eli graafisina elementteinä, kuten kuvassa 4 esimerkkinä esitettiin, tai tekstijäijestelynä, kuten kuvassa 5, tai näiden molempien yhdistelmänä. Puuesitys voidaan tuottaa TMV-välineellä myös yhtenä ainoana kuvana tai puuesityksen kokonaiset haarat voidaan muodostaa yksittäisinä kuvina. Kun yhtä kuvaa käytetään useampien valittavissa olevien kohteiden 20 esittämiseksi, voidaan esimerkiksi käyttää kuvakarttamenetelmää, jossa käyttäjä voi , , osoittaa ja valita minkä tahansa kohdan suuressa kuvassa, ja selainohjelma muuntaa t · : kohdan koordinaattipariksi. Kuvakarttaan liittyy tiedon tunnistejonot kuvassa olevia * * ’ ·' * valittavia kohteita varten ja tietoa siitä, mitkä kuvan alueet vastaavat mitäkin tieto-: *.·* jonoa. Selainohjelma tarkistaa, mitkä tunnistejonoista vastaavat valittua kohtaa, ja 25 lähettää vastaavan jonon vastauksena palvelimelle, joka toimitti kuvakartan. TMV : V: voi tuottaa kuvaesityksen yhtenä ainoana kuvakarttana tai esimerkiksi kuvakarttojen kokoelmana, joista jokainen vastaa puuesityksen määrättyä haaraa.
, Keksinnön toisessa edullisessa suoritusmuodossa TMV ja NOV voivat myös tuottaa useampia kuin yhden puuohjauksen, joista käyttäjä valitsee kohteita. Sellaisessa •.. 30 suoritusmuodossa jokaisessa erillisessä puuohjauksessa on yksilöllinen puun tunnis-: ’ ·, I te, jotta TMV voisi erottaa eri puuesitykset toisistaan.
• I
» i »* ·
Kuva 6 esittää keksinnön toisen edullisen suoritusmuodon lohkokaavion. Tässä suo-: * ’: ritusmuodossa TMV 110 omaa yhden muistin 115 jokaista NOV-välinettä 120 var- : ’1 ’: ten eli jokaista käyttäjää kohti. Tässä suoritusmuodossa muisti 115 ylläpitää ainakin 35 osittaista esitystä tietolähteessä tai tietokannassa 112 olevan tiedon rakenteesta. Kun ' 109055 11 käyttäjä ottaa yhteyden TMV-välineeseen ensimmäistä kertaa, TMV luo muistin 115 käyttäjää varten ja alustaa muistin. Alustus voi käsittää esityksen valmistelemisen tietokannan korkeimman tason rakenteesta tai ainakin esityksen valmistelemisen tietokannan korkeimmasta tasosta yhden ainoan solmun muodossa. Alus-5 tuksen jälkeen TMV lähettää puun, joka kuvaa ainakin osaa muistissa 115 olevasta esityksestä, NOV-välineelle 120. Kun käyttäjä vastaa avaamalla solmun, TMV tarkistaa, onko solmun sisältö jo esitetty muistissa 115. Ellei näin ole, TMV hakee tietokannasta ja lisää solmun sisällöstä esityksen muistiin 115. Kummassakin tapauksessa TMV sen jälkeen lähettää ainakin osan muistissa 115 olevasta esityksestä puu-10 rakenteena NOV-välineelle 120. Tässä suoritusmuodossa TMV myös merkitsee jokaisen solmun osalta, onko se näkyvissä vai piilossa eli onko se avattu vai suljettu. TMV voi sitten myöhemmin käyttää tätä tietoa, kun se rakentaa uusia puita käyttäjän katsottavaksi. Tällä suoritusmuodolla on se etu, että TMV:n ei tarvitse tehdä hakua tietokannassa 112 joka kerta, kun käyttäjä avaa solmun. Tietokannasta tehdään 15 haku vain silloin, jos juuri avatun solmun sisältöä ei vielä ole edustettuna tätä käyttäjää vastaavassa muistissa 115.
Keksinnön toisessa edullisessa suoritusmuodossa TMV-välineellä on yksi ainoa muisti 115, joka sisältää kuvauksen ainakin kuvan 6 yhteydessä selitetyn tietokannan rakenteen osasta. Tässä suoritusmuodossa TMV:n tarvitsee tehdä vain haku tie-20 tokannassa, ellei kukaan käyttäjistä ole aikaisemmin avannut solmua. Tässä suoritusmuodossa TMV:n pitää tallentaa tietoa jokaiseen solmuun siitä, millä käyttäjillä solmu on näkyvissä. Kuten alan ammattilainen ymmärtää, tämän suoritusmuodon ja . . kuvan 6 suoritusmuodon välisessä valinnassa on kyseessä kompromissi TMV:n vas-t; ‘ teen nopeuden, muistin käytön ja ohjelman mutkikkuuden välillä.
25 Kuva 7 esittää yksityiskohtaisemmin keksinnön suoritusmuotoa, joka on oleellisesti : ‘‘ . samantapainen kuin kuvassa 6 selitetty. Kuva 7 esittää keksinnön edullisen suori-. ·,·. tusmuodon mukaisen menetelmän vuokaavion, joka selittää, miten puu rakennetaan . puskurimuistin 115 ja tietokannan 112 sisällöstä. Ensin vaiheessa 500 alustetaan puskuri, kun ensimmäinen käyttäjä ottaa yhteyden TMV-välineeseen. Alustuksessa 30 puskuriin luodaan tietokannan rakenteen esityksestä ennalta määrätty osa. Ennalta määrätty osa voi esimerkiksi olla juurisolmu.
Vaiheessa 510 TMV lukee juurisolmun puskurista ja lisää sen puuhun. Seuraavaksi TMV tarkistaa 520, onko solmulla alisolmuja. Ellei solmulla ole alisolmuja, puu on . ' valmis ja se lähetetään 530 NOV:lle. Kun NOV on vastaanottanut puun, se odottaa 35 540 käyttäjän vuorovaikutusta.
»*» 12 109055
E
Jos käyttäjä valitsee tiedonhallintaelementin eli linkin tietosivulle, NOV tiedottaa TMVrlle tästä valinnasta, minkä jälkeen TMV noutaa 550 valitun sivun tiedot ja lähettää 560 sivun NOV:lle käyttäjälle esitettäväksi. Tämän jälkeen NOV odottaa 540 jälleen käyttäjän vuorovaikutusta.
5 Jos solmulla on alisolmuja vaiheessa 520, TMV tarkistaa seuraavaksi, ovatko kaikki alisolmut jo puussa. Jos kaikki alisolmut jo ovat puussa, puu lähetetään 530 NOV:lie, minkä jälkeen prosessi jatkuu, kuten edellä selitettiin. Ellei puussa ole kaikkia alisolmuja, TMV tarkistaa 590 seuraavaksi, onko seuraava alisolmu puskurissa. Ellei seuraava alisolmu ole puskurissa, TMV hakee 600 tietokannasta tiedon 10 alisohnusta. Harm jälkeen tai jos alisolmu oli puskurissa vaiheessa 590, TMV lisää alisolmun puuhun vaiheessa 610. Seuraavaksi TMV tarkistaa 620, onko alisolmu se, jonka käyttäjä sillä hetkellä halusi avata. Jos näin on, TMV palaa vaiheeseen 520.
Ellei näin ollut, TMV jatkaa tarkistamalla 630, onko alisolmu merkitty avatuksi. Jos alisolmu oli merkitty avatuksi, TMV palaa vaiheeseen 520. Jos alisolmu oli merkitty 15 suljetuksi, TMV palaa vaiheeseen 580.
Keksinnön eräässä edullisessa suoritusmuodossa vaihe 530, jossa lähetetään puu NOV:lle, käsittää lisäksi vaiheet, joissa TMV:n muodostamissa puun solmuissa käydään rekursiivisesti ja niiden kuvaukset lisätään elektroniseen dokumenttiin. Kun kaikissa solmuissa on käyty, tuloksena oleva elektroninen dokumentti lähetetään 20 NOV.lle. Tässä suoritusmuodossa jokainen solmu sisältää sisältönsä kuvaukset.
Kuvan 7 suoritusmuodossa TMV käsittää ainakin välineet elektronisen dokumentin tuottamiseksi sivunkuvauskielellä, jossa kuvataan hakutuloksia, jotka saatiin haku-pyynnön vasteena, välineet puurakenteen määritelmän tuottamiseksi mainitulla si- • ·. ·. vunkuvauskielellä, jolloin mainittu puurakenne kuvaa hakutuloksia, ja välineet mai-.···’. 25 nitun puurakenteen kuvauksen ja mainitun puurakenteen tunnistetietojen tallentami- seksi muistiin.
* · · v ·* Eräänä keksinnön etuna on se, että se tarjoaa tavan tuottaa puuesityksiä tiedosta järjestelmillä, jotka käyttävät sivunkuvauskieltä tietojen esittämiseksi. Lisäksi keksin-·:··· nön mukainen menetelmä mahdollistaa puuesitysten tuottamisen, jotka ovat katsot- ··*. 30 tavissa ja hallittavissa millä tahansa selainohjelmalla, joka tukee jotain HTML-, , kielen julkaistua versiota. Keksinnön käyttö ei vaadi mitään muutoksia käyttäjän • ' ; laitteistoon ja ohjelmistoon.
. Keksinnön mukaan tietosivut, jotka TMV lähettää käyttäjälle vasteena tiedonhallin- taelementtien valitsemiseen, voivat olla mitä tahansa HTML-koodattuja tai muulla 13 109055 I sivunkuvauskielellä koodattuja dokumentteja. Nämä sivut voivat erityisesti edustaa tavanomaista sivunkuvauskieleen perustuvaa tietokantapalvelimen käyttöliittymää.
Edellä olevan selityksen valossa alan ammattilaiselle on ilmeistä, että keksinnön suoja-alan puitteissa voidaan tehdä erilaisia muunnelmia. Vaikka tässä on yksityis-5 kohtaisesti selitetty keksinnön edullisena pidettyä suoritusmuotoa, tulisi olla ilmeistä, että monet muunnelmat ja variaatiot siihen ovat mahdollisia, jotka kaikki ovat keksinnön todellisen hengen mukaisia ja kuuluvat sen suoja-alaan.
• » * ' • < I • · »

Claims (10)

14 109055
1. Menetelmä hierarkisen puurakenteen vuorovaikutteista käyttäjälle esittämistä varten tietokoneen näyttöyksiköllä (131) järjestelmässä, jossa - näytön sisältöä ohjataan näytön ohjausvälineellä (120) ja jossa 5. tieto esittämistä varten tuotetaan tiedon muodostamisvälineellä (110), tunnettu siitä, että -tietojen muodostamisväline (110) lähettää esitettävän tiedon näytön ohjausvälineelle (120) elektronisena dokumenttina, joka kuvaa esittävän tiedon sivunkuvauskielellä, 10 jolloin mainitussa esitettävässä tiedossa on määritelmä puurakenteesta, joka on kuvattu mainitun sivunkuvauskielen käskyillä, jolloin mainitussa puurakenteessa on ainakin yksi solmujen ohjausele-mentti, joka on määritelty mainitun sivunkuvauskielen ainakin yhdellä käskyllä, 15 -tietojen muodostamisväline (110) tallentaa mainitun puurakenteen kuvauksen (115b) ja vastaavan puun tunnistetiedon (115a) muistiin (115) ja - tietojen muodostamisväline (110) liittää mainitun puun tunnistetiedon jokaiseen mainittuun, ainakin yhteen mainitun sivunkuvauskielen käskyyn, jotka määrittelevät jokaisen mainituista ainakin yhdestä ohjauselementistä.
2. Förfarande enligt patentkrav 1, kännetecknat av att säsom en reaktion pä ett 5 vai (240) av ett nodstymingselement (400) av användaren sänder (250) bildskärm- styrorganet (120) tili informationsgenereringsorganet (110) ätminstone trädidentifi-kationsinformationen som fäst vid nämnda minst ena kommando som defmierar nämnda valda nod.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vasteena sille, että käyttäjä valitsee (240) solmun ohjauselementin (400), näytön ohjausväline (120) lähettää (250) tiedon muodostamisvälineelle (110) ainakin puun tunnistetie-: don, joka on liitetty mainittuun ainakin yhteen käskyyn, joka määrittelee valitun solmun.
3. Förfarande enligt patentkrav 2, kännetecknat av att säsom en reaktion pä mot-10 tagandet av nämnda minst ena trädidentifikationsinfonnation frän bildskärmstyr- organet (120) genererar (200, 205) informationsgenereringsorganet (110) ett elek-troniskt dokument med en definition av en uppdaterad trädstruktur som beskrivs av kommandon frän nämnda sidbeskrivningsspräk pä basen av nämnda mottagna iden-tifikationsinformation och nämnda lagrade beskrivning av nämnda trädstruktur. 15 4. Förfarande enligt patentkrav 1, kännetecknat av att nämnda sidbeskrivnings- spräk härletts ur SGML-spräket.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vasteena sille, että tietojen muodostamisväline (110) vastaanottaa ainakin mainitun puun tunniste-'; ’; ’ tiedon näytön ohjausvälineeltä (120), tietojen muodostamisväline tuottaa (200, 205) •' * elektronisen dokumentin, jossa on päivitetyn puurakenteen määritelmä, joka on ku vattu mainitun sivunkuvauskielen käskyillä mainitun vastaanotetun tunnistetiedon ja 30 mainitun puurakenteen mainitun tallennetun kuvauksen perusteella.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu si- . vunkuvauskieli on johdettu SGML-kielestä.
5. Förfarande enligt patentkrav 1, kännetecknat av att nämnda sidbeskrivningsspräk härletts ur XML-spräket.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu si- ; ’ vunkuvauskieli on johdettu XML-kielestä. 15 109055
6. Förfarande enligt patentkrav 1, kännetecknat av att nämnda sidbeskrivnings-20 spräk är HTML-spräket.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu sivunkuvauskieli on HTML-kieli.
7. En databas-serverenhet (110) för sökning i en databas (112) enligt begäran ··,·, som mottagits frän klientenheter (120), varvid databas-serverenheten (110) har ett minne (115), kännetecknad av att databas-serverenheten (110) omfattar ;’ 25 - organ för att producera ett elektroniskt dokument pä sidbeskrivningsspräk som be- 1. skriver sökningsresultatet som erhällits säsom svar pä sökningsbegäran (250), - organ för att producera (200) en definition av en trädstruktur pä nämnda sidbe- :: skrivningsspräk, varvid nämnda trädstruktur beskriver sökningens resultat, och - organ för att lagra (205) i minnet (115) en beskrivning av nämnda trädstruktur och 30 identifikationsinformation för nämnda trädstruktur.
7. Tietokantapalvelinyksikkö (110) hakujen suorittamiseksi tietokannassa (112) asiakasyksiköistä (120) vastaanotettujen pyyntöjen mukaan, jolloin tietokantapalve- 5 linyksiköllä (110) on muisti (115), tunnettu siitä, että tietokantapalvelinyksikkö (110) käsittää -välineet elektronisen dokumentin tuottamiseksi sivunkuvauskielellä, joka kuvaa hakutuloksia, jotka saadaan hakupyynnön (250) vasteena, - välineet puurakenteen määritelmän tuottamiseksi (200) mainitulla sivunkuvauskie- 10 lellä, jolloin mainittu puurakenne kuvaa hakutulosta ja - välineet mainitun puurakenteen kuvauksen ja mainitun puurakenteen tunnistetiedon tallentamiseksi (205) muistiin (115).
8. En databas-serverenhet enligt patentkrav 7, kännetecknad av att nämnda sidbeskrivningsspräk härletts ur SGML-spräket. • I i 17 109055
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen tietokantapalvelinyksikkö, tunnettu siitä, että mainittu sivunkuvauskieli on johdettu SGML-kielestä.
9. En databas-serverenhet enligt patentkrav 7, kännetecknad av att nämnda sid- j beskrivningsspräk härletts ur XML-spraket.
9. Patenttivaatimuksen 7 mukainen tietokantapalvelinyksikkö, tunnettu siitä, että mainittu sivunkuvauskieli on johdettu XML-kielestä.
10. Patenttivaatimuksen 7 mukainen tietokantapalvelinyksikkö, tunnettu siitä, että mainittu sivunkuvauskieli on HTML-kieli. . v.20 1. Förfarande för att interaktivt visa en hierarkisk trädstruktur pä en datorbild- . ·: ·. skärm (131) at en användare i ett system där, • · · ·’,· - innehället för visningen styrs av en bildskärmstyrenhet (120), och - informationen för visningen genereras av ett informationsgenereringsorgan (110), ; ‘; * kännetecknat av att 25. informationsgenereringsorganet (110) sänder informationen som skall visas till ‘ · ’ ' bildskärmstyrenheten (120) säsom ett elektroniskt dokument som beskriver information som skall visas med ett sidbeskrivningsspräk, ‘ varvid nämnda information som skall visas har en definition av en trädstruktur som beskrivs av kommandona i nämnda sidbeskrivningsspräk, , ‘: 30 varvid nämnda trädstruktur har minst ett element för nodstyrning som de- ' fmieras av minst ett kommando i nämnda sidbeskrivningsspräk, -informationsgenereringsorganet (110) lagrar en beskrivning (115b) av nämnda trädstruktur och motsvarande trädidentifikationsinformation (115a) i ett minne (115), och 16 109055 - informationsgenereringsorganet (110) fäster nämnda trädidentifikationsinfonnation vid nämnda minst ena kommando av nämnda sidbeskrivningsspräk som defmierar varje nämnda minst ena styrelement.
10. En databas-serverenhet enligt patentkrav 7, kännetecknad av att nämnda sid-beskrivningssprak är HTML-spräket.
FI980393A 1998-02-20 1998-02-20 Menetelmä puumaisten ohjausrakenteiden muodostamiseksi sivunkuvauskieleen perustuvissa käyttöliittymissä FI109055B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI980393A FI109055B (fi) 1998-02-20 1998-02-20 Menetelmä puumaisten ohjausrakenteiden muodostamiseksi sivunkuvauskieleen perustuvissa käyttöliittymissä

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI980393 1998-02-20
FI980393A FI109055B (fi) 1998-02-20 1998-02-20 Menetelmä puumaisten ohjausrakenteiden muodostamiseksi sivunkuvauskieleen perustuvissa käyttöliittymissä

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI980393A0 FI980393A0 (fi) 1998-02-20
FI980393A FI980393A (fi) 1999-08-21
FI109055B true FI109055B (fi) 2002-05-15

Family

ID=8550951

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI980393A FI109055B (fi) 1998-02-20 1998-02-20 Menetelmä puumaisten ohjausrakenteiden muodostamiseksi sivunkuvauskieleen perustuvissa käyttöliittymissä

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI109055B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI980393A0 (fi) 1998-02-20
FI980393A (fi) 1999-08-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8307292B2 (en) Method and apparatus for binding user interface objects to application objects
EP1376408B1 (en) Extraction of information from structured documents
US6167409A (en) Computer system and method for customizing context information sent with document fragments across a computer network
US7412644B2 (en) System and process for delivering and rendering scalable web pages
JP4344693B2 (ja) ブラウザの文書編集のためのシステムおよびその方法
EP1008104B1 (en) Drag and drop based browsing interface
US8700988B2 (en) Selectively interpreted portal page layout template
US7168034B2 (en) Method for promoting contextual information to display pages containing hyperlinks
US7380204B2 (en) Infrastructure for generating web content
US7856601B2 (en) Dynamic service presentation
US6978422B1 (en) Methods and apparatus for displaying managed resource information
US20040070609A1 (en) Method and system for creating a place type to be used as a template for other places
US20080134019A1 (en) Processing Data And Documents That Use A Markup Language
JPWO2006051964A1 (ja) データ処理システム、データ処理方法、及び管理サーバ
JPWO2006051958A1 (ja) 情報配信システム
JPWO2006051966A1 (ja) 文書管理装置及び文書管理方法
EP0843266A2 (en) Dynamic incremental updating of electronic documents
FI109055B (fi) Menetelmä puumaisten ohjausrakenteiden muodostamiseksi sivunkuvauskieleen perustuvissa käyttöliittymissä
WO2005098666A1 (en) Processing data and documents that use a markup language
EP1743256A1 (en) Processing documents in multiple markup representations
Barry The hypertext markup language (HTML) and the World-Wide Web: Raising ASCII text to a new level of usability
US20080270409A1 (en) Data, Structure, Structured Data Management System, Structured Data Management Method and Structured Data Management Program
Vitali et al. Hypertext functionalities with XML
Xiaoji et al. Development of the integrating and sharing platform of spatial web services
Vonk Publishing on the Web Course Notes