FI108868B - Massajauhimen vuoraus - Google Patents
Massajauhimen vuoraus Download PDFInfo
- Publication number
- FI108868B FI108868B FI964013A FI964013A FI108868B FI 108868 B FI108868 B FI 108868B FI 964013 A FI964013 A FI 964013A FI 964013 A FI964013 A FI 964013A FI 108868 B FI108868 B FI 108868B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- coating
- refiner
- pulp
- liner
- lining according
- Prior art date
Links
Classifications
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21D—TREATMENT OF THE MATERIALS BEFORE PASSING TO THE PAPER-MAKING MACHINE
- D21D1/00—Methods of beating or refining; Beaters of the Hollander type
- D21D1/20—Methods of refining
- D21D1/30—Disc mills
- D21D1/306—Discs
Landscapes
- Paper (AREA)
- Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
- Compounds Of Unknown Constitution (AREA)
- Treatments For Attaching Organic Compounds To Fibrous Goods (AREA)
- Surgical Instruments (AREA)
- Heat Sensitive Colour Forming Recording (AREA)
- Polishing Bodies And Polishing Tools (AREA)
- Noodles (AREA)
- Nonmetallic Welding Materials (AREA)
- Glass Compositions (AREA)
Description
108868
Massajauhimen vuoraus - Garnityr för massaraffinör
Esillä olevan keksinnön kohteena on massajauhimen vuoraus, esimerkiksi paperi-j 5 massajauhinta varten, sisältäen vähintään yhden vuorauskerroksen, menetelmä täl laisen vuorauksen valmistamiseksi ja jauhatusprosessi, jonka yhteydessä käytetään ainakin yhtä tällaista vuorausta.
Keksinnön tausta 10
On tunnettua hienontaa massoja, kuten paperimassoja, massajauhimessa. Paperimassaa varten tarkoitetut jauhimet on varustettu roottorilla ja staattorilla, joiden välissä raaka-aine defibroidaan ja fibrilloidaan. On olemassa kahta eri jauhintyyppiä: levy-jauhimet ja kartiomaiset jauhimet.
15
Levyjauhimet käsittävät tavallisesti yhden tai useamman roottorin ja yhden tai useamman staattorin, jotka kaikki on varustettu tukilevyllä, jonka päälle on asetettu jauhatuslevyksi kutsuttu toinen levy, jonka tehtävänä on samanaikaisesti suojella tukilevyä jauhatettavan raaka-aineen aiheuttamalta kulumiselta ja osallistua tämän 20 raaka-aineen jauhamiseen.
, ·. ·, Jauhatuksen aikana raaka-ainetta voidaan syöttää ainakin yhden jauhinlevyn kes- ' ' . kustan kautta molempien jauhinlevyjen väliseen tilaan, jolloin raaka-aine virtaa ... kohti näiden levyjen kehää. Raaka-ainetta voidaan myös syöttää levyjen kehälle, sen 25 tullessa ulos levyjen keskiosasta. Jommankumman tällaisen kierrätystoimenpiteen • · · > aikana massa tulee käsittelyn alaiseksi, joka muuttaa huomattavasti massan sisältä- :.:.: mien kuitujen fyysisiä ominaisuuksia ja mahdollistaa sitten paperin valmistuksen v : käsitellystä massasta ominaisuuksien saavuttamiseksi, joita tarvitaan sille määrättyä käyttötarkoitusta varten.
30 :' ·1: Kuten tunnettua tekniikkaa esittävistä kuvioista 1 ja 2 näkyy, jauhinlevyt käsittävät yleensä pinnan 1 kiinnitystä varten jauhimeen ja työpinnan 2 varustettuna vuorot-•;;; täisillä urilla 3 ja ulkonemilla, joita kutsutaan lavoiksi 4.
: V: 35 Kartiomaiset jauhimet sisältävät yleensä kuvioissa 4 ja 5 näkyvän roottorin 7, joka :; on kartion tai katkaistun kartion muotoinen, ja kuvioiden 6 ja 7 esittämän staattorin 8, joka on muodoltaan myös kartion tai katkaistun kartion muotoinen. Jauhinkartiot 108868 2 tai katkaistut kartiomaiset kappaleet 9 ja 10 on asetettu vastaavasti roottorin 7 ulkopinnalle Ilja staattorin 8 sisäpinnalle 12. Nämä jauhinkartiot tai katkaistut kartiomaiset kappaleet 9, 10 voidaan tehdä vastaavasti segmenteistä 13, 14. Ne on varustettu vuorottelevilla urilla ja lavoilla (eivät näy) ja niillä on sama tehtävä kuin 5 edellä mainituilla jauhinlevyillä.
Jauhatuksen aikana kartiomaisessa jauhimessa raaka-ainetta syötetään jauhimen staattorin ja roottorin väliin roottorin muodostavan kartion tai katkaistun kartiomai-sen kappaleen yläosassa, sen tullessa ulos saman kartion tai katkaistun kartiomaisen 10 kappaleen pohjassa.
Jos jauhinlevyjen tai -kartioiden on kestettävä kulutusta, ne tehdään yleensä metallista tai metalliseoksesta, jolla on suuri kovuus.
15 Paperimassan jauhatuksen tehokkuuden parantamiseksi, kun tämä jauhatus suoritetaan tällaisten metallilevyjen tai kartioiden avulla, suoritetaan nykyisin tutkimustyötä niiden työpinnan geometrian muuttamisen ja metallin tai metalliseoksen luonteen suhteen.
20 Siten kansainvälisessä patenttihakemuksessa 90/04673 ehdotetaan käytettäväksi kui-tumassan valmistamista varten tarkoitettua prosessia, jonka yhteydessä lignosellu-loosaa sisältävä lähtömateriaali jauhetaan kuiduksi ja fibrilloidaan kahden vastakkaisen jauhinlevyn välissä ja jolloin jauhatuksen parantamiseksi lavat on asetettu 5-30 asteen kaltevuuskulmaan niiden levyjen säteen suhteen, joissa nämä lavat '···’ 25 sijaitsevat.
Tämän prosessin avulla ei kuitenkaan voida parantaa riittävästi tulokseksi saadun · massan laatua.
30 Saksalaisessa patenttihakemuksessa DE-AA-1 621 703 selostetaan metallinen vuo-. ·: *. raus jauhinta varten, jonka ainakin aktiivinen pinta on peitetty kulumista kestävästä materiaalista tehdyllä päällysteellä.
Nyt on tutkimuksissa havaittu, että jauhatuksen laatua rajoitti sen materiaalin : Y; 35 luonne, josta levyt oli tehty, eli siis metalli tai metalliseos, ja että massan jauhatus- . · · *. asteen parantamiseksi olisi edullista, jos aktiivisista metallipinnoista voitaisiin luo pua.
108868 3
Itse asiassa, kun jauhatus suoritetaan metallilevyjen avulla, törmäyksiä tapahtuu roottori- ja staattorilevyn välillä, jolloin metallihiukkaset irtoavat levylavoista. Tämän seurauksena lapojen 4 aktiivinen pinta 5 tulee erittäin epäyhtenäiseksi ja vähentää paperikuitujen fibrillaatiota, mikä alentaa jauhatuksen laatua.
5
Lisäksi koska metallilevyt kuluvat nopeasti, jauhatetun massan laatu ei ole yhtenäinen jauhinta käytettäessä ja seisokkeja, joita tarvitaan kuluneiden levyjen korvaamiseksi uusilla metallilevyillä, tapahtuu usein. Koska kuluneita levyjä ei voida korjata, ne on siis heitettävä pois.
10
Aikaisemmin tunnetun tekniikan tason mukaisesti ei siten ole mahdollista toteuttaa jauhatusta, jonka avulla voidaan saavuttaa jauhatetun massan korkea ja yhtenäinen ! laatu ja joka vähentää jauhinseisokkien tiheyttä, joita tarvitaan jauhinlevyjen I vaihtamista varten. Ei myöskään ole olemassa jauhinlevyä, joka on erittäin kestävä 15 kulumisen suhteen tai joka voidaan korjata hyväksyttävillä korjauskustannuksilla.
Yhteenveto keksinnöstä
Uuteen suuntaan tehdyn tutkimustyön tuloksena on nyt menestyksellisesti kehitetty 20 vuoraus, jonka avulla voitetaan aikaisemmin tunnettuihin metallilevyihin liittyvät haitat. Tunnetun tekniikan mukaisesti tämä vuoraus käsittää kiinnittämispinnan jauhimeen kiinnittämiseksi ja työpinnan, jossa on aktiivipinta ja vähintään yksi I · ‘ \ jäykästä materiaalista tehty sydän, joka on päällystetty kulumiskestävästä materiaa lista valmistetulla päällysteellä siten, että ainakin vuorauksen aktiivinen pinta käsit- • ; ’ 25 tää koko mainitun päällysteen ulkopinnan tai osan siitä, ja tämän keksinnön mukaan • · ·: päällyste on huokoinen ja muodostunut ohuista päällekkäisistä kerroksista tai lamel- :. i.: leista.
Tällaisen vuorauksen kulumiskestävyys on paljon parempi kuin aikaisemmin tunne-; ’ i': 30 tuissa vuorauksissa.
Tämä vuoraus voi lisäksi sisältää sydämen, joka on tehty halvasta jäykästä materi-•;;; aalista, esimerkiksi talteenotetusta materiaalista.
: V: 35 Vuoraus voidaan lisäksi uudistaa sen ollessa kulunut levittämällä uusi päällyste.
108868 4
Lisäksi vuorausta käytettäessä jauhimessa samalla ominaistehonkulutuksella jauhatetun massan keskimääräinen kuitupituus ja kirkkaus ovat paljon parempia kuin massojen yhteydessä, jotka on saatu jauhimen avulla, joka on varustettu aikaisemmin tunnetuilla vuorauksilla. Melun vähentymistä huomataan myös jauhatuksen 5 aikana ja myös jauhimen raon (roottorin ja staattorin välisen etäisyyden) suurempi stabiilius, mikä ilmenee jauhatetun massan ominaisuuksien parempana yhdenmukaisuutena.
Muut keksinnön mukaisen vuorauksen ja sen käytön tarjoamat edut käyvät ilmi seu-10 raavasta yksityiskohtaisesta selostuksesta ja kuvioista 8-27, jotka on esitetty vain havainnollisuuden vuoksi.
Yhteenveto piirustuskuvioista 15 Kuviot 1 ja 2 esittävät kaavamaisesti etu- ja vastaavasti sivukuvantona akselia A-A pitkin otettuna leikkauksena aikaisemmin tunnettua jauhinlevyä;
Kuvio 3 esittää kaavamaisesti toista aikaisemmin tunnettua jauhinlevyä;
Kuvio 4 ja 5 esittävät kaavamaisesti kartiomaista jauhinroottoria varustettuna aikaisemmin tunnetuilla jauhinkartioilla, katsottuna etukuvantona akselia 20 B-B pitkin otetussa poikkileikkauksessa ja vastaavasti oikeanpuoleisena kuvantona; . ·. ·. Kuviot 6 ja 7 esittävät kaavamaisesti kartiomaista jauhinstaattoria varustettuna aikai- I ·
‘ . semmin tunnetuilla jauhinkartioilla, katsottuna etukuvantona akselia C-C
pitkin otetussa poikkileikkauksessa ja vastaavasti vasemmanpuoleisena ·; * 25 kuvantona; ·; Kuviot 8 ja 9 esittävät keksinnön mukaista vuorausta etu- ja vastaavasti päälliku- ’.:. ’ vantona; :: : Kuvio 10 esittää kaavamaisena leikkauksena kuvioiden 8 ja 9 mukaista vuorausta linjaa D-D pitkin otetussa leikkauksessa; ; T: 30 Kuviot Ilja 12 esittävät kaavamaisesti keksinnön mukaisen vuorauksen ensimmäis- ; tä vaihtoehtoista sovellusmuotoa etukuvantona ja vastaavasti päällikuvan- tona akselia E-E pitkin otettuna leikkauksena; *; Kuvio 13 esittää kaavamaisena leikkauksena keksinnön mukaisen vuorauksen toista •' vaihtoehtoista sovellusmuotoa; V: 35 Kuvio 14 esittää kaavamaisena leikkauksena keksinnön mukaisen vuorauksen kol- : ”; matta vaihtoehtoista sovellusmuotoa; 5 108868
Kuviot 15 ja 16 esittävät kaavamaisesti keksinnön mukaisen vuorauksen neljättä vaihtoehtoista sovellusmuotoa etukuvantona ja vastaavasti päällikuvanto-na akselia F-F pitkin otettuna leikkauksena;
Kuvio 17 esittää kaavamaisena leikkauksena keksinnön mukaisen vuorauksen vii-5 dettä vaihtoehtoista sovellusmuotoa;
Kuvio 18 esittää kaavamaisena leikkauksena keksinnön mukaisen vuorauksen kuudetta vaihtoehtoista sovellusmuotoa;
Kuviot 19 ja 20 esittävät kaavamaisesti keksinnön mukaisen vuorauksen seitsemättä vaihtoehtoista sovellusmuotoa etukuvantona ja vastaavasti päällikuvantoa 10 akselia G-G pitkin otettuna leikkauksena;
Kuvio 21 esittää kaavamaisena leikkauksena keksinnön mukaisen vuorauksen kahdeksatta sovellusmuotoa;
Kuvio 22 esittää kaavamaisena perspektiivikuvantona keksinnön mukaista vuorausta, joka on tarkoitettu asetettavaksi kartiomaiseen jauhinroottoriyhtee- 15 seen;
Kuvio 23 esittää kaavamaisena perspektiivikuvantona keksinnön mukaista vuoraus-i ta, joka on tarkoitettu asetettavaksi kartiomaiseen jauhinstaattoriyhtee- seen;
Kuvio 24 esittää raaka-aineen kuitujen kuitupituuskäyrää ennen jauhatusta; 20 Kuvio 25 esittää massan kuitupituuskäyrää, joka on saatu aikaisemmin tunnettujen levyjen avulla suoritetun jauhatuksen jälkeen;
Kuvio 26 esittää massan kuitupituuskäyrää, joka on saatu keksinnön mukaisten •. ·. vuorausten avulla tapahtuvan jauhatuksen j älkeen; ,,,,; Kuvio 27 esittää massan toista kuitupituuskäyrää, joka on saatu keksinnön mukais- ... 25 ten vuorausten avulla tapahtuvan j auhatuksen j älkeen.
· ·; Selvyyden vuoksi kuvioita 9, 10, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 20 ja 21 ei ole viivoitettu, '·- vaikka ne sisältävät leikkauksia.
«s * 30 Keksinnön yksityiskohtainen selostus • · : ” ’: Keksinnön mukainen kiinnitys- ja työpinta käsittävät vastaavasti pinnan, joka on .. \ tarkoitettu kiinnitettäväksi jauhimen tukilevyä tai kartiota vasten, ja pinnan, joka on :’ välittömässä käytössä massaa jauhatettaessa.
35 * « 6 108868 Nämä pinnat ovat sopivimmin yhdensuuntaiset, kun vuorausta on määrä käyttää le-vyjauhimessa, ja samankeskiset, kun vuorausta on tarkoitus käyttää kartiomaisessa jauhimessa.
5 Keksinnön selostuksen yhteydessä aktiivinen pinta tarkoittaa vain vuorauksen pintaa, joka on kauimpana kiinnityspinnasta ja jota vasten massa jauhatetaan (fibrilloi-daan). Aktiivinen pinta voi käsittää vuorauksen koko työpinnan. Näin on asia erityisesti silloin, kun työpinta on tasomainen. Aktiivinen pinta voi myös edustaa vain osaa työpinnasta, esimerkiksi silloin, kun työpinta sisältää kohtia, kuten uria, joissa 10 massa ei fibrilloidu.
Tämän keksinnön mukainen vuoraus käsittää aina koko päällysteen ulkopinnan tai osan siitä.
15 Päällysteen ulkopinta tarkoittaa pintaa, joka on aina poispäin päällysteen pinnasta, joka on kosketuksessa sydämen kanssa. Keksinnön mukaisesti päällysteen pinta sen johdosta käsittää aina vähintään vuorauksen aktiivisen pinnan. Toisin sanoen tämä aktiivinen pinta on tehty aina kulumista kestävästä materiaalista, josta myös päällyste on tehty. Toisaalta päällysteen ulkopinnan määrää ei tarvitse rajoittaa vuorauk-20 sen aktiiviseen pintaan.
Yleissääntönä voidaan sanoa, että - vaikka tämä ei olekaan olennaista - päällystettä ’,esiintyy vain työpinnalla, jonka se siten peittää vain osittain. Tämä päällyste on so-* « ... pivimmin jatkuva ja paksuudeltaan yhtenäinen koko aktiivisella pinnalla. Sen pak- * ’ f 25 suus on tavallisesti 0,1-2 mm, sopivimmin 0,5-0,8 mm.
» 7 108868 I Keksinnön mukaisen vuorauksen tarjoamana etuna on se, että jäykkänä materiaalina voi toimia halpa talteenotettu materiaali, kuten talteenotettu metalli tai metalliseos tai kierrätetyistä polymeereistä valmistettu muovi, jolla on edellä mainitun kaltaiset mekaaniset ominaisuudet. Itse asiassa, toisin kuin aikaisemmin tunnettujen vuoraus-5 ten yhteydessä, jotka on välttämättä valmistettava erittäin kestävistä materiaaleista, kuten teräksestä tai valuraudasta, keksinnön mukaiset vuoraukset voivat sisältää sydämen tehtynä materiaalista, joka ei ole kovinkaan hyvin kulumista kestävää, koska tämä sydän ei sisällä mitään aktiivista pintaa ja kulumiskestävyys ei ole sen päämääränä.
10
Lisäksi on mahdollista valita jäykäksi materiaaliksi erittäin kimmoisa (iskunkestävä) materiaali ja päällysteeksi joustamaton, mutta erittäin kova materiaali. Tulokseksi saatu vuoraus ei ole tällöin kovinkaan hauras, mutta sen suorituskyky on erinomainen.
15 Päällysteen muodostava kulumiskestävä materiaali käsittää sopivimmin erilaisen materiaalin kuin mistä sydän on tehty. Tämän materiaalin on kyettävä kiinnittymään sydämeen riittävän lujasti, niin että se ei repeydy pois raaka-ainevirtauksen mukana jauhatuksen aikana. Kyseessä voi olla puhdas metalli, kuten molybdeeni (Mo), 20 nikkeli (Ni), alumiini (AI), kupari (Cu), tantaali (Ta) tai titaani (Ti), metalliseos, kuten nikkeli-kromi (NiCr), nikkeli-kromi-alumiini-yttrium (NiCrAlY), nikkeli-. kromi-rauta-boori-pii (NiCrFEBSi), nikkeli-alumiini (NiAl) tai kupari-alumiini (CuAl), pseudoseos, kuten alumiini-molybdeeni (Al-Mo) tai kupari-volframi (Cu- « · ... W), kermet, kuten aluminiumoksidi (AI2O3), kromioksidi (&2θ2), zirkonium- ja 25 yttriumdioksidi (Zr02/Y2C>3), yttriumbariumkuparioksidi (YiBa2Cu3C>7) tai • · ·; piioksidi (S1O2), kivennäisaine, kuten apatiitti, karbidi, kuten volframi, titaani, boori ' ·; ·' tai piikarbidi tai kiteinen boori.
« t > Päällyste voidaan tehdä myös näiden materiaalien seoksesta tai näiden materiaalien : : : 30 joukosta valituista erilaisista materiaaleista koostuvien osakerrosten muodostamasta päällyskerroksesta.
• I ( »
Keraamista materiaalia, erityisesti aluminiumoksidia, on edullista käyttää päällys- * · * ·; · ’ teenä.
:Y: 35
On edullista käyttää huokoista päällystettä. Jauhatetun massan ominaisuudet parantuvat tällä tavoin. Huokoisella päällysteellä tarkoitetaan päällystettä, jossa huokos- 8 108868 ten kokonaistilavuuden ja päällysteen kokonaistilavuuden välinen suhde on 2-50 %, sopivimmin 10-30 %.
Patentin hakijayhtiössä hämmästyttiin, kun havaittiin, että on mahdollista käyttää 5 erittäin huokoista materiaalia päällystettä varten, koska yleensä kun komponentin kulumiskestävyyttä yritetään lisätä, se päällystetään materiaalikerroksella, jonka huokoisuus on mahdollisimman vähäinen.
On lisäksi suotavaa, että huokoisuus lisääntyisi sydämen kanssa kosketuksessa ole-10 vasta päällystepinnasta aktiiviseen pintaan asti. Tällainen huokoisuusgradientti mahdollistaa samalla päällysteen hyvän kiinnittymisen sydämeen ja massan paremman jauhatuksen. Huokoisuus voi siten olla olematon sydänkosketuksen yhteydessä ja lähellä 50 prosenttia aktiivisessa pinnassa.
15 Huokoisuus on edullisesti tyypiltään avointa. Käytännössä tämä näyttää saavan aikaan kapillaarivaikutuksen jauhatettavassa massassa olevan veden suhteen ja muuttavan edullisesti massan kierrätystä ja sen jauhinta.
On havaittu edulliseksi käyttää päällystyksenä materiaalia, jolla on hyvät tribologi-20 set ominaisuudet ja/tai suuri hankauskyky jauhatettavan materiaalin suhteen.
'. . Päällyste voi sisältää toisen materiaalin, joka on asetettu kulumiskestävän materiaa- . Y: Iin ja sydämen väliin peittämään sydän ja suojelemaan sitä jauhatettavan raaka-ai- ^ neen aiheuttamalta syöpymiseltä, joka voisi kulkea päällysteen läpi, jos tämä ! 25 päällyste on huokoinen. Tämän on havaittu olevan erityisen edullista, kun sydän on ; tehty esimerkiksi hapetettavasta metallista tai metalliseoksesta.
v : Tämä toinen materiaali on sopivimmin ohuen kerroksen muodossa, jonka paksuus on edullisesti noin 20 - noin 200 mikrometriä (pm) ja vielä edullisemmin noin 50-: : 30 100 mikrometriä, ja joka ulottuu sopivimmin vähintään koko työpinnalle. Tämän ; I ‘: toisen materiaalin valinta riippuu fysikaaliskemiallisista olosuhteista, joiden alaisina vuorauksen on määrä toimia. Tämä toinen materiaali voi esimerkiksi käsittää .!; nikkelin ja kromioksidin. On havaittu, että nikkeliä, kromia, alumiinia ja yttriumia ; · (NiCrAlY) sisältävä seos taijoaa erinomaisen suojan korroosiota vastaan.
iY: 35 : * : Kun keksinnön mukaista vuorausta aiotaan käyttää levyjauhimessa, se voi olla renkaan tai kiekkomaisen levyn muodosssa aikaisemmin tunnettujen jauhinren- 9 108868 kaiden tai -levyjen tavoin, jotka on esitetty kuviossa 1, tai kuvion 3 esittämien segmenttien 6 kaltaisten segmenttien muodossa.
Kun keksinnön mukainen vuoraus aiotaan asentaa kartiomaiseen jauhimeen, se voi 5 olla kartion tai katkaistun kartiomaisen kappaleen tai niiden segmenttiosien muodossa, joita on esitetty esimerkiksi kuvioissa 22 ja 23.
Keksinnön mukainen kuvioissa 8 ja 9 esitetty vuoraus sisältää jäykästä materiaalista tehdyn sydämen 15 varustettuna pinnalla 16 kiinnitystä varten jauhimeen ja työpin-10 nalla 17, joka on ainakin pääasiassa tasomainen.
Kim vuorauksen työpinta 17 on tasomainen, sen aktiivinen pinta 18 ulottuu koko työpinnan 17 päälle.
15 Kulumiskestävästä materiaalista tehty päällyste 19 peittää sydämen 15 siten, että ainakin vuorauksen koko aktiivinen pinta 18 käsittää kulumiskestävän materiaalin. Massan fibrillaatio suoritetaan siten vain kulumiskestävään materiaaliin eikä sydämeen 15.
20 Kuten kuviosta 10 näkyy, päällyste 20 käsittää vähintään kaksi ohutta kerrosta tai lamellia 21, jotka on asetettu päällekkäin sopivimmin siten, että ne ovat ainakin pääasiassa yhdensuuntaisia. Näiden lamellien 21 ansiosta päällyste 20 voi kulua yhte- .· näisemmin ja olla vaikuttamassa siten jauhatusolosuhteiden muuttumattomuuteen.
Lamellien 21 määrä on sopivimmin suurin mahdollinen, mikä voidaan saavuttaa •,,,· 25 teknologian avulla, jota käytetään päällysteen valmistukseen. Käytännöt kokeet ovat ; i · osoittaneet, että kun päällyste käsittää vain yhden kerroksen, se voi helposti repey- : tyä pois, kun roottori siirretään staattorin viereen. Lamellit antavat päällysteelle . ’: ‘. erityisen kulumiskestävyyden, mikä mahdollistaa vuorausten asetuksen jauhimeen.
Kysymyksen ollessa esimerkiksi levyjauhimesta levyt eivät ole juuri koskaan täysin ... 30 yhdensuuntaisia. Tämän seurauksena raon pienentyessä voi sattua, että syntyy * · · kontakteja joissakin kohdissa kahden vastakkaisen levyn välillä. Jos päällyste teh-* 1 dään yhdestä ainoasta kerrospaksuudesta, se repeytyy sangen usein pois. Toisaalta, jos päällyste tehdään laulelleista, vain kontaktikohdissa olevat pintalamellit repeyty-: ‘: vät pois ja jauhatus voi sitten tapahtua kummankin levyn jäljellä olevien lamellien 35 välissä.
ίο 108868
Keksinnön mukaiset vuoraukset voivat siten sisältää tyypiltään kahdenlaisen ku-lumiskestävyyden: - suuren kulumiskestävyyden jauhatettavan massan suhteen johtuen päällysteen 5 muodostavan materiaalin luonteesta ja sallien vuorauksen kulumisen ja käytön pitkinä ajanjaksoina; ja - alhaisen iskukulumiskestävyyden, mikä sallii useat pysäytykset ja uudelleenkäynnistykset ilman päällysteen repeytymistä.
10
Kuvioissa Ilja 12 näkyvän ensimmäisen vaihtoehtoisen sovellusmuodon mukaisesti vuorauksen työpinta 22 on varustettu yhdellä tai useammalla uralla 23, jotka vuorottelevat yhden tai useamman lavan 24 kanssa.
15 Näiden urien 23 tarkoituksena on helpottaa massavirtausta. Ne voivat erityisesti sisältää suorakulmaisen poikkileikkauksen kaupallisesti saatavien jauhatuslevyjen tavoin. Nämä urat on tehty päällysteeseen 25, joka ulottuu koko työpinnalle 22. Lapojen 24 ja urien 23 geometrinen muoto voidaan valita sen erityisen käsittelytavan mukaisesti, jonka alaiseksi jauhatettava materiaali halutaan asettaa. Kyseisen 20 päällysteen 25 geometria ja parittainen materiaalikierto voidaan optimoida jauhatettavan materiaalin kutakin erityistä käsittelytapaa varten.
i t ·’ ·' Kuvion 13 esittämän toisen edullisen vaihtoehtoisen sovellusmuodon mukaisesti ’:: urat 27 on tehty sydämeen 28, päällysteen 29 peittäessä vain lapojen 31 yläosat 30.
:. „: 25 Tässä tapauksessa on suotavaa, että sydämen 28 muodostava jäykkä materiaali käsit- ;:· täisi materiaalin, jolla on sangen hyvä kulumiskestävyys, esimerkiksi "Ni-kovuus- : tyyppisen" valuraudan tai kromiteräkset. Viimeksi mainitun vaihtoehdon etuna on : ‘; lisäksi hyvä korroosionkestävyys.
30 Kuvion 14 esittämän kolmannen edullisen vaihtoehdon mukaisesti urat 32 on tehty sydämeen 33 päällysteen 34 peittäessä koko työpinnan 35. Päällyste 34 on sopi-vimmin sydämen 33 kaikkien muotojen mukainen. Se on siten asetettu sekä lapojen 37 yläosiin 36 että niiden syvennyksiin 38. Sen paksuus on sopivimmin yhtenäinen kaikissa yläosissa 36.
35 i.! Päällyste 34 voidaan myös tehdä useista osista, joista jokainen käsittää erilaisen materiaalin. On siten mahdollista päällystää yläosat 36 ensimmäisellä materiaalilla π 108868 ja syvennykset 38 ja urien 32 seinät toisella materiaalilla. Ensimmäinen materiaali valitaan tällöin materiaaleista, joilla on suuri kulumiskestävyys ja/tai hyvät tribolo-giset ominaisuudet, kuten alumiinioksidista, ja tämä toinen materiaali valitaan materiaalien joukosta, joilla on hyvä hankauskyky ja/tai hyvä korroosionkestävyys, 5 kuten volframikarbidista.
Kuvioiden 15 ja 16 esittämän neljännen edullisen vaihtoehtoisen sovellusmuodon mukaisesti yksi tai useampi este 39 on asetettu yhteen tai useampaan uraan 40 yhden tai useamman rajoittunen muodostamiseksi ja massakierron häiritsemiseksi 10 luomalla mikropyörteitä urien 40 sisälle, jolloin tämän järjestelyn tarkoituksena on pakottaa jauhatettava materiaali kulkemaan roottorin ja staattorin aktiivisten pintojen välistä. Jauhatuksen laatu tällöin paranee.
Näiden esteiden 39 tarkalla muodolla ei ole paljoa merkitystä, kunhan ne vain 15 mahdollistavat tyypiltään pyörteisen massavirtauksen aikaansaamisen. Tämä johtaa sitten massan viipymisajan lisääntymiseen jauhimen roottorin ja staattorin välissä sekä jauhatuksen tehostumiseen ja siten myös tulokseksi saadun massalaadun parantumiseen.
20 Esteet 39 voidaan asettaa umpimähkäisesti kaksi estettä käsittäviin ryhmiin, jotka ovat toistensa suhteen vastakkaisia, urien seinissä 41 ja vastaavasti 42. Seinässä 41 , , olevat esteet voivat myös olla asetettuina syrjään seinässä 42 olevien esteiden suh- : · ’ teen.
t ' M I
25 Nämä esteet on tehty sopivimmin samasta materiaalista kuin päällyste 43, joiden .,; ·' kanssa ne ovat samaa kappaletta.
:' · ‘: Koska päällyste 43 peittää koko työpinnan 44 tämän viidennen vaihtoehtoisen sovel lusmuodon mukaisesti, esteet 39 on asetettu sekä uriin 40 että päällysteeseen 43.
30 1.. Kun päällyste 43 käsittää ensimmäisen materiaalin aktiivista pintaa varten ja toisen materiaalin urissa 40, esteet 39 on tehty sopivimmin mainitusta toisesta materiaa-..!:' lista.
35 Kuvion 17 esittämän viidennen edullisen vaihtoehtoisen sovellusmuodon mukaisesti !.! esteet 45 on asetettu syvennyksiin tai urien 46 seiniin. Kun päällyste 47 peittää vain ‘' ‘ lapojen 49 yläosat 48, esteet 45 ovat siten kosketuksessa sydämen 50 kanssa ja 12 108868 kiinnittyneet siihen. Ne voivat myös muodostaa osan sydämestä 50 ja olla siten tehtyjä samasta materiaalista kuin tämä sydän 50.
Kuvion 18 esittämän kuudennen edullisen sovellusmuodon mukaisesti sydän 51 on 5 varustettu urilla 52. Päällyste 53 peittää koko työpinnan 54. Esteet 55 on siten kiinnitetty päällystettä 53 vasten tai ne muodostavat osan tästä päällysteestä, joka sopivimmin on sydämen 51 muotoinen ja jonka paksuus on edullisesti sama koko työpinnassa 54.
10 Kuviot 19 ja 20 esittävät esillä olevan keksinnön mukaisen vuorauksen seitsemättä edullista sovellusmuotoa, jossa urilla 56 on puoliympyrän muotoinen poikkileikkaus. Tällaisilla vuorauksilla on siten suuri aktiivinen pinta (joka koostuu päällysteen 58 peittämien yläosien 57 pintojen summista), niiden ollessa samalla varustettuina urilla 56, jotka voivat sisältää suuren massamäärän jauhatuksen aikana.
15
Kuvio 21 esittää keksinnön mukaisen vuorauksen kahdeksatta edullista sovellus-muotoa, jossa päällyste 59 peittää koko työpinnan ja urilla 60 on lohenpyrstömuoto, tämän sovelluksen muodostaessa toisen tavan erittäin aktiivisen pinnan aikaansaamiseksi, kun urilla 60 on suuri tilavuus.
20
Kim keksinnön mukainen vuoraus sisältää uria, näiden urien syvyys voi olla vaihte-leva. Tämä syvyys voi esimerkiksi olla matala yhdessä päässä (esimerkiksi rengas-; · ’ maisen vuorauksen kehällä) ja se saattaa lisääntyä, sopivimmin yhtenäisesti, ja tulla ’ ‘ suureksi toisessa päässä (rengasmaisen vuorauksen keskikohdalla) tai päinvastoin.
:: 25 Valinta syvyyden lisääntymisen yhtä päätä kohti tai sen lisääntymisen välillä toista päätä kohti mentäessä riippuu siten jauhimen käyttöominaisuuksista, erityisesti : : ‘: massalle annetusta kiertosuunnasta jauhimessa.
Saattaa olla edullista muodostaa päällysteeseen ja sen ulkopintaan lovet, joiden sy-, : ·. 30 vyys on matala päällysteen paksuuteen verrattuna, harjanteiden muodostamiseksi ja , ; ·. hankausominaisuuden antamiseksi tai sen lisäämiseksi päällysteelle.
,,! ·' Kuviot 22 ja 23 esittävät keksinnön mukaisia vuorauksia, jotka on tarkoitettu käytet- _ täviksi kartiomaisen jauhimen roottorissa ja vastaavasti staattorissa. Staattorin , ’ , 35 ollessa toiminnassa raaka-aine fibrilloidaan vuorausten päällysteiden 61 ja 62 välis- _ i.' _ sä, jotka puristetaan toisiaan vasten.
108868 13
Keksinnön mukainen vuoraus ja sen vaihtoehtoiset sovellusmuodot on tarkoitettu kiinnitettäviksi tunnetulla tavalla jauhimen roottori- tai staattoriyhteeseen. Tästä syystä ne voivat käsittää yhden tai useamman reiän (eivät näy), jotka kulkevat sydämen ja vaihtoehtoisesti päällysteen läpi liittäen samalla työpinnan kiinnityspintaan 5 ja jotka on tarkoitettu ruuveja varten, joiden avulla jauhimen roottori- tai staattori-yhde kiinnitetään paikoilleen.
Keksinnön mukaisten vuorausten valmistus 10 Keksinnön mukaiset vuoraukset voidaan valmistaa edullisesti jäykästä materiaalista tehdystä sydämestä, joka on päällystetty ainakin osittain kulumista kestävällä päällysteellä siten, että ainakin vuorauksen aktiivinen pinta käsittää koko tämän päällysteen tai osan siitä.
15 Päällystys tehdään minkä tahansa menetelmän mukaisesti, joka mahdollistaa kovan päällysteen asettamisen alustakerrokselle, käyttämällä esimerkiksi ns. laserpäällys-tystä, plasmainduktion avulla tapahtuvaa kerrostusmenetelmää tai CVD-plasmaker-rostusmenetelmää (Chemical Vapour Deposition). Sydän on sopivimmin varustettu urilla, jotka voidaan muodostaa työstämällä ne tasapintaiseen sydämeen tai sydäntä 20 valettaessa, erityisesti silloin, kun havaitaan edullisemmaksi valmistaa sydän valamalla.
• ·' Sydän voi edullisesti käsittää kiekkomaisen levyn tai kaupallisesti saatavana olevan kiekkomaisen jauhatuslevyn segmentin, tai kartion, katkaistun kartiomaisen kap-25 paleen tai kartion tai kaupallisesti saatavana olevan katkaistun kartiomaisen jauhatuskappaleen segmentin. Vedenpitävän materiaalin muodostama päällyste ; : : levitetään sitten paikoilleen niin, että kaikki kaupallisesti saatavana olevan : ’ ·'; kiekkomaisen levyn, levysegmentin, kartion, katkaistun kartiomaisen kappaleen tai kartion tai katkaistun kartiomaisen kappaleen segmentin mukaiset muodot 30 säilytetään.
On ilmeistä, että päällyste voi peittää sydämen täydellisesti eli siis sen työpinnan . : ’ sekä myös sen kiinnityspinnan tai sen sivupinnat.
•, ·. 35 Keksintö tarjoaa siten käyttöön vuorauksen, joka saa aikaan paremman jauhatuksen ···, kuin kaupallisesti saatavana oleva kiekkomainen levy, levysegmentti, kartio, kat kaistu kartiomainen kappale tai kartion tai katkaistun kartiomaisen kappaleen seg- 14 108868 mentti. Tällä tavoin aikaansaadulla keksinnön mukaisella vuorauksella on myös parempi kulumiskestävyys kuin kaupallisesti saatavana olevalla kiekkomaisella levyllä, levysegmentillä, kartiolla, katkaistulla kartiomaisella kappaleella tai kartion tai katkaistun kartiomaisen kappaleen segmentillä. Lisäksi se voidaan ottaa talteen sen 5 ollessa kulunut.
Lisäksi, kun päällystettä on asetettu uriin (ensimmäinen, kolmas, neljäs, kuudes ja kahdeksas sovellusmuoto) ja jos tämä päällyste on hankauskykyinen, virtauksen pyörteinen luonne lisääntyy, mikä ilmenee massakalvon parempana pysymisenä 10 jauhimen roottorin ja staattorin välissä sekä koko jauhatustoimenpiteen aikaansaamana parempana jauhatuksena ja valvontana.
On suotavaa saada aikaan sydän, jonka päällyste on tehty kulumiskestävästä materiaalista, käyttämällä ns. plasmakerrostusprosessia. Itse asiassa sydämen sisältäessä 15 uria saadaan tällä tavoin tulokseksi jatkuva päällystys, jonka paksuus on myös yhtenäinen ja sangen yhdenmukainen työpinnan kaikkien muotojen kanssa. Lisäksi, kun lähtömateriaalin muodostavat rakeet ovat ainakin osittain sulaneet kulkiessaan liekin läpi, tulokseksi saatu päällyste on jatkuvassa, yhtenäisessä ja suhteellisen tiiviissä muodossa.
20 Tällä tavoin vältetään vaikea ja kallis ulkonemien työstäminen kulumiskestävään materiaaliin.
' ·"; Patentinhakijayhtiö on lisäksi havainnut suorittamiensa koestusten yhteydessä, että :... · 25 huolimatta jauhatukseen liittyvistä suurista voimista plasmaprosessin avulla ker- •: rostettu päällyste ei ollut repeytynyt pois.
. : ·. Plasmakerrostusprosessin on lisäksi havaittu olevan erityisen edullinen päällysteen valmistuksessa, joka käsittää ohuiden kerrosten tai lamellien muodostaman päällyk-... 30 sen tai pinon. Itse asiassa tämä prosessi mahdollistaa päällysteen kerrostamisen ;.. useina kerroksina, asettamalla kerrallaan paikoilleen vain hyvin pieni määrä kulu- ' ' miskestävää materiaalia päällysteen muodostamiseksi, joka koostuu ohuista ker- ;: roksista tai laulelleista. Tällainen päällyste kuluu sitten yhtenäisellä tavalla ja sisäl- ” ’: tää pinnan, joka pysyy mahdollisimman tasaisena kulumisensa aikana.
35 ;Lamellien paksuus voi siten olla 0,003-0,100 mm. Se on sopivimmin suuruudeltaan • · · ’ 0,005-0,025 mm.
15 108868
Eräänä toisena plasmakerrostusprosessin tarjoamana etuna on se, että sen yhteydessä päällysteenä voidaan käyttää pitkälle kehitettyä ja kallista materiaalia, koska tämä prosessi mahdollistaa ohuiden materiaalikerrosten ja siten pienen materiaalimäärän kerrostamisen, eikä tämä johda huomattavampaan lisäykseen vuorauksen hinnassa.
5 Tämän plasmakerrostusprosessin eräänä toisena etuna on vielä se, että päällys voidaan kerrostaa tarkasti. Tätä prosessia voidaan siten käyttää hyvin keksinnön mukaisten vuorausten valmistamiseen esimerkiksi sen toisen, neljännen, viidennen, kuudennen, seitsemännen ja kahdeksannen sovellusmuodon mukaisesti.
10
Plasmaprosessin lähtömateriaalin hiukkaskoko on yleensä noin 10 - noin 80 mikronia (pm) ja edullisesti noin 30 - noin 40 mikronia (pm).
Kuvioiden 16, 17 ja 18 esittämät esteet voidaan asettaa paikoilleen plasmaprosessia 15 käyttäen.
Vuorauksen aikaansaamiseksi, jonka työpinta käsittää lavat ja urat ja jossa vain lapojen yläosat on päällystetty, on mahdollista asettaa urien päälle kannet päällysteen kerrostamiseksi yläosiin, minkä jälkeen nämä kannet poistetaan. Urien seinissä ei 20 tällöin ole päällystettä.
Keksinnön mukaisten verhouksien käyttö ':": Keksinnön mukainen verhous kiinnitetään paikoilleen tunnetulla tavalla, esimerkiksi i: 25 ruuveja käyttäen, jauhimen roottori- tai staattoriyhteeseen.
: : ’: Patentinhakijayhtiö on havainnut, että keksinnön mukaisten vuorausten käyttö mah- .1: *. dollistaa vakioraon ylläpitämisen jauhatuksen aikana silloinkin, kun jauhatusteho on erittäin korkea, jolloin tämän järjestelyn etuna se, että jauhatusolosuhteet pysyvät ... 30 vakavina ja jauhatetun massan laatu korkeana ajan kuluessa.
·’ Jauhatetun massan kirkkaus on lisäksi paljon parempi kuin aikaisemmin tunnettujen t,;; ‘ vuorausten yhteydessä.
35 Keksinnön mukainen vuoraus voidaan kiinnittää jauhimen roottori- tai staattori-yhteeseen. Se peittää edullisesti roottori- tai staattoriyhteen koko työpinnan. Yhteen 16 108868 koko aktiivinen pinta on siten varustettu kulumista kestävästä materiaalista tehdyllä päällysteellä.
On tietenkin myös mahdollista asettaa samat tai erilaiset mitat sisältävät vuoraukset 5 roottori- tai staattoriyhteeseen, erityisesti jos halutaan peittää roottorin tai staattorin koko työpinta ja kun yhden ainoan vuorauksen mitat ovat riittämättömät sen ulottamiseksi roottori- tai staattoriyhteen koko työpinnalle.
On suotavaa varustaa sekä jauhimen roottori että staattori yhdellä tai useammalla 10 keksinnön mukaisella vuorauksella. On vieläkin suotavampaa peittää roottori- tai staattoriyhteen koko työpinta yhdellä tai useammalla keksinnön mukaisella vuorauksella, niin että jauhimen koko aktiivinen pinta on tehtynä kulumista kestävästä materiaalista. Tulokseksi saadaan tällöin jauhatettavan massan virtaus, jolla on maksimaalinen pyörteisyys ja paras mahdollinen jauhatusaste.
15
Keksinnön mukaisia vuorauksia voidaan käyttää kuidutukseen ja/tai jauhatukseen minkä tahansa kuiduista tehdyn materiaalin, kuten esimerkiksi massojen ja erityisesti paperimassojen yhteydessä, joiden kiintoainepitoisuus on alhaisempi kuin 60 % ja edullisesti alle 25 %. Niiden on havaittu olevan erityisen tehokkaita, kun 20 jauhatettava paperimassa käsittää vesipitoisen suspension, jonka pitoisuus on suuruudeltaan 3-8 %.
Vertailukoestukset :: 25 Paperimassa jauhatettiin samoissa olosuhteissa käyttäen neljää aikaisemmin tunne- ;: * tun tekniikan mukaista metallilevyä ja neljää keksinnön mukaista vuorausta. Nämä : aikaisemmin tunnetut levyt käsittivät läpimitaltaan 40,64 cm olevat kruunurenkaat, joita Black-Clawson yhtiö markkinoi, jotka on tehty 10 sektoria sisältävästä "Ni-kovuus"-valuraudasta ja joiden lapojen yläosien leveys on noin 5,5 mm, toistensa 30 suhteen yhdensuuntaisten poikkileikkaukseltaan suorakulmaisten urien ollessa ... muodostettuja kuhunkin sektoriin noin 20° kaltevuuskulmassa säteen suhteen, näiden urien leveyden ollessa noin 5,0 mm ja syvyyden noin 6,0 mm. Keksinnön mukaiset vuoraukset valmistettiin plasmasuihkukerrostusprosessin avulla päällystämällä edellä selostetun kaltaisten kruunurenkaiden koko työpinta paksuu-'.( 35 deltaan pääasiassa yhtenäisellä 500 μ (mikronin) 97/3 alumiinioksidi/titaanioksidi- kerroksella (97 % AI2O3 - 3 % T1O2). Päällyste käsitti 25 ohutta kerrosta, joiden 17 108868 jokaisen paksuus oli 20 μ. Huokoisuus oli tyypiltään avointa ja suuruudeltaan 20 % (mitattuna alkoholitunkeumatestin mukaisesti).
Käytössä oli Twin Midjet -jauhin, jota myy Black-Clawson -yhtiö ja joka käsittää 5 neljä kaksoisvirtauksen avulla toimivaa tukilevyä, jotka oli siis asetettu yhdensuuntaisesti vierekkäin, ja osa (teoreettisesti arvioiden puolet) raaka-aineesta jauhatettiin ensimmäisen sarjan kahden jauhinlevyn välissä ja toinen osa toisen sarjan kahden jauhinlevyn välissä. Raaka-aine johdettiin kulkemaan jauhinlevyn keskustan kautta. Jauhatettu massa tuli ulos levyjen kehältä.
10
Jauhin oli varustettu teholtaan 140 kW olevalla moottorilla.
Massan nimellinen virtausnopeus oli 30-40 m^/h, maksimivirtausnopeuden ollessa 60 m^/h.
15
Raaka-ainepitoisuus oli 3 % ja se käsitti pohjoismaista alkuperää olevan ns. kemiallisen havupuupaperimassan. Kuvio 24 esittää käyrää kuitujen ja raaka-aineen muodostavien komponenttien painotetuista pituuksista. Optisen anturin avulla mitattu keskimääräinen kuitupituus oli 2,49 mm. Kuitujen massaprosentti niiden pituu-20 den funktiona näkyy käyrän yläpuolella.
Keksinnön mukaisten vuorausten ylivoimaisuus arvioitiin mittausten avulla, jotka ·' · ‘ suoritetaan käyttämällä jauhatetusta massasta valmistettuja paperimuodostusarkkeja.
' ‘ Tulokset näistä mittauksista on esitetty seuraavissa taulukoissa A, B, C ja D, joissa: •\J 25 - Έ.Τ.' merkitsee muodostusarkkeja, jotka on saatu neljällä kaupallisesti saatavalla : :': levyllä varustetun jauhimen avulla jauhatetusta massasta, - 'INV.' merkitsee muodostusarkkeja, jotka on saatu neljällä keksinnön mukaisella 30 vuorauksella varustetun jauhimen avulla jauhatetusta massasta, * « ·
Mittaukset suoritettiin taulukoissa esitetyn ranskalaisen standardin mukaisessa ilma-., I · ‘ kehässä, jonka suhteellinen kosteus (RH) oli 65 % ja lämpötila 20 °C.
, 35 BLq merkitsee katkeamispituutta, joka on laskettu vetokestävyyden arvosta tuki- kosketuksessa olevia kiinnittimiä käytettäessä, kun taas BL merkitsee AFNOR-standardin Q03004 mukaista katkeamispituutta.
18 108868
Sarake '°SR' merkitsee jauhatetun massan Schopper-Riegler astetta.
Taulukko A
Jauhatus- Paino (g/m^) Paksuus (pm) °SR
aika NFQ03-019 NFQ03-016 NFQ50-003 (min)______ _ E.T. INV. E.T. INV, E.T. INV.
0__67,4 67,4 121 121 15__15 5__64 72,6 105 126 23__22 10 63,5 74__99 119 39 35 15 64 73,6 95 108 52 54 20 66 74__92 101 66 71 25 1 72 1 90,4 79 5
Taulukko B
Jauhatusaika Kirkkaus (%) NFQ03-038 Korjattu sameus (prosent- (min) teinä arvolla 70 g/m^) ___NFQ03-006 _ _ E.T. INV. ~ E.T, INV. ~ 0__83J__83,8__76,3__76,3 5__8U__82J__7^9__75_ 10__79^__81/7__75/J__75,3 ·' ’·; 15__7^3__81__76J__71,7 20__74^__80__7^6__69,7 1 25 78,4 66,7 10
Taulukko C
Jauha- ID 100 Murtuminen I BL (m) Murtovenymä tusaika (mNm^/g) (kPam^/g) NFQ03-004 (%) (min) NFQ03-011 NFQ03-053 : _ E.T. INV. E.T. INV. E.T, INV. E.T, INV.
0 1151 1151 2,59 2,59 3549 2549 3,05 3,05 5 1131 1368 3,51 3,85 4923 5397 3,71 5 3,3 ·;·: 10 1046 1438 3,97 4,71 5638 6669 3,99 3,69 V; 15 875 1210 4,09 5,43 6202 7662 3,97 3,74 . 20 830 962 4,33 5,35 6830 7873 4,2 3,79 I 25 1 1 853 1 5,65 8796 3,72
Taulukko D
108868 19 j Jauha- Läpäisevyys BLq kuiva BLq märkä ! tusaika [cm^/(m^ Pa s)] (m) (m) (min) NFQ03-061_ NFQ03-056 NFQ03-056 _ E.T. INV. ~KT. INV. E.T. IINV.
0 82,4 82,4 11171 11171 10480 10480 5 29,5 21,5 11767 11485 10418 9547 10 14,7__5__11800 11966 9369 9754 15 4,16 1,26 11988 11755 9189 9547 20 2__0,25 11190 12040 8090 8554 | 25 | 0,07 11560 8164 5 Keksinnön mukaisia vuorauksia käyttäen tulokseksi saadun paperin murtumissuhteet ovat keskimäärin noin 15-20 % korkeampia kuin paperilla, joka on valmistettu käyttämällä aikaisemmin tunnetun tekniikan mukaisia levyjä. Jopa noin 30 % paremmuus saavutettiin, kun käyttötehona oli 60 kW. Tässä yhteydessä on syytä mainita, että aikaisemmin tunnetun tekniikan mukaisia levyjä käytettäessä on mah-10 dotonta saavuttaa yhtä suurta tehoa keksinnön mukaisten vuorausten koestukseen käytetyn laitoksen erityisissä käyttöolosuhteissa.
On myös yllättäen havaittu, että repeytymisarvo lisääntyy jauhatuksen alussa • · keksinnön mukaisia vuorauksia käytettäessä, kun taas yleissääntönä voidaan ' 15 mainita, ettämuodostusarkkienrepeytymisarvo vähenee jauhatustoimenpiteen alusta ’ / lähtien aikaisemmin tunnetun tekniikan mukaisia levyjä käytettäessä. Muut ’·;* patentinhakijayhtiön teollisuuslaitoksissa tekemät koestukset ovat mahdollistaneet . ; 10-15 % vähennyksen havaitsemisen jauhimen tyhjennystehossa keksinnön mukaisia vuorauksia käytettäessä verrattuna tehoon, jota tarvitaan aikaisemmin '·/'· 20 tunnetun tekniikan mukaisten valurautavuorausten yhteydessä. Tyhjennysteholla tarkoitetaan tässä yhteydessä mekaanista ja hydraulista tehoa, jota käytetään massan kierrättämiseksi jauhimen kautta.
Patentinhakijayhtiö on lisäksi havainnut tyydytyksekseen, että kun jauhin oli varus-25 tettu keksinnön mukaisilla vuorauksilla, se toimi paljon äänettömämmin kuin silloin, ... ’ kun se sisälsi aikaisemmin tunnetun tekniikan mukaiset valurautavuoraukset.
Claims (18)
1. Vuoraus massajauhinta varten, joka vuoraus käsittää kiiimittämispinnan (16) jauhimeen kiinnittämiseksi ja työpinnan (17, 22), jossa on aktiivipinta ja vähintään yksi jäykästä materiaalista tehty sydän (15, 28, 33, 50, 51), joka on päällystetty 5 kulumiskestävästä materiaalista valmistetulla päällysteellä siten, että ainakin vuorauksen aktiivinen pinta (18) käsittää koko mainitun päällysteen (19, 20, 25) ulkopinnan tai osan siitä, tunnettu siitä, että päällyste (19, 20, 25) on huokoinen ja muodostunut ohuista päällekkäisistä kerroksista tai laulelleista (21).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vuoraus, tunnettu siitä, että mainittujen ohui den kerrosten tai lainehien (21) paksuus on 0,003-0,100 mm ja sopivimmin 0,005-0,025 mm.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen vuoraus, tunnettu siitä, että huokosten 15 kokonaistilavuuden ja päällysteen kokonaistilavuuden välinen suhde on 2-50 %.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen vuoraus, tunnettu siitä, että huokosten kokonaistilavuuden ja päällysteen kokonaistilavuuden välinen suhde on 10-30 %.
5. Patenttivaatimuksen 1, 3 tai 4 mukainen vuoraus, tunnettu siitä, että päällys teen (19, 20, 25) huokoisuus lisääntyy sydämestä (15, 28, 33, 50, 51) kohti aktiivista pintaa (18).
6. Minkä tahansa edellisen patenttivaatimuksen mukainen vuoraus, tunnettu :. 25 siitä, että työpinta (17, 22) on varustettu vähintään yhdellä uralla (23, 40, 46), joka . ·, on tarkoitettu helpottamaan jauhettavan massan virtausta.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen vuoraus, tunnettu siitä, että ura tai urat (23, 40, 46) on muodostettu sydämeen (15, 28, 33, 50, 51). 30
* 8. Minkä tahansa edellisen patenttivaatimuksen mukainen vuoraus, tunnettu : · siitä, että päällyste (19, 20, 25) peittää koko työpinnan (17, 22).
9. Patenttivaatimusten 6-8 mukainen vuoraus, tunnettu siitä, että vähintään yksi 35 este (39, 45, 55), joka on tarkoitettu häiritsemään massavirtausta, on asetettu ainakin ...: yhteen uraan (23, 40, 46). 21 108868
10. Minkä tahansa edellisen patenttivaatimuksen mukainen vuoraus, tunnettu siitä, että jäykkä sydänmateriaali valitaan ryhmästä, joka käsittää metallit, metalli-seokset, valuraudan ja muovit.
11. Minkä tahansa edellisen patenttivaatimuksen mukainen vuoraus, tunnettu 5 siitä, että kulumiskestävä päällystemateriaali on valittu ryhmästä, joka käsittää puhtaat metallit, metalliseokset, pseudometalliseokset, kermetit, keraamiset materiaalit, mineraalit ja näiden seokset.
12. Minkä tahansa edellisen patenttivaatimuksen mukainen vuoraus, tunnettu 10 siitä, että päällysteen paksuus on 0,1-2 mm, sopivimmin 0,5-0,8 mm.
13. Levyjauhin tai kartiojauhin, tunnettu siitä, että se on varustettu vähintään yhdellä minkä tahansa patenttivaatimuksista 1-12 mukaisella vuorauksella.
14. Menetelmä minkä tahansa patenttivaatimuksista 1-12 mukaisen vuorauksen valmistamiseksi, jossa vuorauksessa on jäykästä materiaalista tehty sydän (15, 28, 33, 50, 51), joka on ainakin osittain peitetty huokoisella kulumista kestävällä päällysteellä (19, 20, 25) siten, että ainakin vuorauksen aktiivinen pinta (18) käsittää koko päällysteen (19, 20, 25) ulkopinnan tai osan siitä, jolloin päällyste (19, 20, 25) 20 kerrostetaan useassa vaiheessa päällysteen (19, 20, 25) saamiseksi, joka käsittää ohuita kerroksia tai lamelleja (21). t
· ;·· 15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että päällyste :" ’; (19, 20, 25) aikaansaadaan plasmasuihkukerrostusprosessin avulla. 25 .
.·, 16. Massanjauhatusmenetelmä, tunnettu siitä, että vähintään yhtä minkä tahansa patenttivaatimuksista 1-12 mukaista vuorausta käytetään massan jauhatuksessa.
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että jauhettava ' * ] * 30 massa on paperimassaa.
* ♦ » ;· 18. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 1-12 mukaisen vuorauksen käyttö sellu- . · ·. loosamateriaalin lohdutukseen. Iti 22 108868
Applications Claiming Priority (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FR9404667A FR2718469B1 (fr) | 1994-04-08 | 1994-04-08 | Garniture pour raffineur de pâte. |
FR9404667 | 1994-04-08 | ||
FR9500452 | 1995-01-17 | ||
PCT/FR1995/000452 WO1995027822A1 (fr) | 1994-04-08 | 1995-04-07 | Garniture pour raffineur |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI964013A FI964013A (fi) | 1996-10-07 |
FI964013A0 FI964013A0 (fi) | 1996-10-07 |
FI108868B true FI108868B (fi) | 2002-04-15 |
Family
ID=9462261
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI964013A FI108868B (fi) | 1994-04-08 | 1996-10-07 | Massajauhimen vuoraus |
Country Status (9)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US5836525A (fi) |
EP (1) | EP0754259B1 (fi) |
JP (1) | JPH10506686A (fi) |
AT (1) | ATE170578T1 (fi) |
AU (1) | AU2311395A (fi) |
DE (1) | DE69504490T2 (fi) |
FI (1) | FI108868B (fi) |
FR (1) | FR2718469B1 (fi) |
WO (1) | WO1995027822A1 (fi) |
Families Citing this family (33)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE19923865A1 (de) | 1999-05-25 | 2000-11-30 | Voith Sulzer Papiertech Patent | Verfahren zur Herstellung von Garnituren für das mechanische Bearbeiten von wasserhaltigem Papierfaserstoff |
DE19955009C2 (de) * | 1999-11-16 | 2001-10-18 | Voith Paper Patent Gmbh | Verfahren zur Herstellung von Garnituren für das mechanische Bearbeiten von suspendiertem Faserstoffmaterial |
US20020185560A1 (en) * | 2001-06-07 | 2002-12-12 | Johansson Ola M. | Adjustable refiner plate pattern |
DE10258324B4 (de) * | 2002-12-13 | 2008-03-27 | Voith Patent Gmbh | Verfahren zur Herstellung von Garnituren für das Mahlen von wasserhaltigem Papierfaserstoff |
SE523892C2 (sv) * | 2003-01-14 | 2004-06-01 | Metso Paper Inc | Malelement |
DE202004003743U1 (de) * | 2004-03-10 | 2004-05-19 | Voith Paper Patent Gmbh | Mahlmaschine sowie Mahlgarnitur für Papierfaserstoff |
AT502541B1 (de) * | 2005-08-04 | 2008-01-15 | Andritz Ag Maschf | Platte oder plattensegment sowie vorrichtung mit derartigen platten oder plattensegmenten |
US7100651B1 (en) * | 2005-08-09 | 2006-09-05 | Sandvik Intellectual Property Ab | Stump grinding disk and wear strips therefor |
RU2452805C2 (ru) * | 2007-02-08 | 2012-06-10 | Андритц Инк. | Пластина рафинера для получения механической древесной массы, имеющая искривленные размалывающие ножи, имеющие передние боковые стенки с зазубринами, и способ выполнения пластин |
DE102008039001A1 (de) * | 2008-08-21 | 2010-02-25 | Voith Patent Gmbh | Verfahren zur Mahlung von wässrig suspendierten Zellstofffasern sowie Mahlgarnitur zu seiner Durchführung |
FI121793B (fi) * | 2009-06-05 | 2011-04-15 | Metso Minerals Inc | Menetelmä kulutusosan pinnoittamiseksi, menetelmällä pinnoitetun kulutusosan käyttö, kulutusosa ja jauhin |
WO2011098147A1 (de) * | 2010-02-15 | 2011-08-18 | Voith Patent Gmbh | Verfahren zur mahlung von wässrig suspendierten zellstofffasern sowie mahlgarnitur zu seiner durchführung |
EP2508670B1 (en) * | 2011-04-04 | 2013-08-21 | Cellwood Machinery AB | Refining disc or refining disc segment |
FI125608B (fi) * | 2012-05-15 | 2015-12-15 | Valmet Technologies Inc | Teräelementti |
FI125739B (fi) * | 2012-12-27 | 2016-01-29 | Valmet Technologies Inc | Teräelementti ja jauhin |
JP5969422B2 (ja) * | 2013-03-29 | 2016-08-17 | 株式会社栗本鐵工所 | ロールの硬化肉盛構造 |
US10166546B2 (en) * | 2013-05-15 | 2019-01-01 | Andritz Inc. | Reduced mass plates for refiners and dispersers |
CN104343034B (zh) * | 2014-10-30 | 2017-01-11 | 臧田良 | 磨浆机磨盘磨片 |
DE102015207536A1 (de) * | 2015-04-24 | 2016-10-27 | Voith Patent Gmbh | Behandlungsgarnitur |
DE102015213896A1 (de) * | 2015-07-23 | 2017-01-26 | Volkswagen Aktiengesellschaft | Verfahren zur Beschichtung eines metallischen Werkzeugs und Bauteil |
RS58552B2 (sr) | 2015-09-15 | 2022-11-30 | Smurfit Kappa Paper Holdings France | Upotreba pulpe od celuloznih vlakana |
DE102016200912A1 (de) * | 2016-01-22 | 2017-07-27 | Thyssenkrupp Ag | Verschleißschutzelement für eine Zerkleinerungseinrichtung |
RU2649013C9 (ru) * | 2016-03-29 | 2018-04-05 | Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования "Сибирский государственный университет науки и технологий имени академика М.Ф. Решетнева" (СибГУ им. М.Ф. Решетнева) | Размалывающая гарнитура для дисковой мельницы |
RU2652177C2 (ru) * | 2016-05-17 | 2018-04-25 | Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования "Сибирский государственный университет науки и технологий имени академика М.Ф. Решетнева" (СибГУ им. М.Ф. Решетнева) | Размольная гарнитура дисковой мельницы |
WO2018009954A1 (en) * | 2016-07-12 | 2018-01-18 | Flsmidth A/S | Composite ceramic-polyurethane disc for ufg mills |
US11141735B2 (en) * | 2017-06-05 | 2021-10-12 | Valmet Technologies Oy | Refiner plate with wave-like groove profile |
RU2649595C1 (ru) * | 2017-06-13 | 2018-04-04 | Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования "Сибирский государственный университет науки и технологий имени академика М.Ф. Решетнева" (СибГУ им. М.Ф. Решетнева) | Размалывающая гарнитура |
RU2670523C1 (ru) * | 2017-11-27 | 2018-10-23 | Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования "Сибирский государственный университет науки и технологий имени академика М.Ф. Решетнева" (СибГУ им. М.Ф. Решетнева) | Размалывающая гарнитура для дисковой мельницы |
US11643779B2 (en) | 2019-12-13 | 2023-05-09 | Andritz Inc. | Refiner plate having grooves imparting rotational flow to feed material |
KR102196593B1 (ko) * | 2020-07-28 | 2020-12-31 | 주식회사 다산환경 | 건설폐기물로부터 순환골재를 생산하는 시스템 |
KR102196591B1 (ko) * | 2020-07-28 | 2020-12-31 | 주식회사 다산환경 | 건설폐기물로부터 순환골재를 생산하기 위한 마쇄기 |
DE102020127783A1 (de) * | 2020-10-22 | 2022-04-28 | Aikawa Fiber Technologies Inc. | Refiner-Mahlgarnitur mit in variabler Dicke beschichteten Messern |
DE102021132158A1 (de) * | 2021-12-07 | 2023-06-07 | Aikawa Fiber Technologies Inc. | Refiner-Füllstück mit Mehrfachbeschichtungen auf Stäben |
Family Cites Families (10)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US3104837A (en) * | 1961-01-09 | 1963-09-24 | Bauer Bros Co | Self cleaning refiner plate |
US3462089A (en) * | 1966-12-21 | 1969-08-19 | Texas Instruments Inc | Mechanical defibering means |
CH592477A5 (fi) * | 1975-06-11 | 1977-10-31 | Escher Wyss Gmbh | |
CA1151926A (en) * | 1979-10-04 | 1983-08-16 | Macmillan Bloedel Limited | Refiner plates |
US4372495A (en) * | 1980-04-28 | 1983-02-08 | The Research Foundation Of State University Of New York | Process and apparatus for comminuting using abrasive discs in a disc refiner |
US4951888A (en) * | 1989-08-24 | 1990-08-28 | Sprout-Bauer, Inc. | Refining element and method of manufacturing same |
US5039022A (en) * | 1989-09-05 | 1991-08-13 | Kamyr Ab | Refiner element pattern achieving successive compression before impact |
US5046672A (en) * | 1990-08-31 | 1991-09-10 | Beloit Corporation | Refiner plate groove configuration |
FR2667804B1 (fr) * | 1990-10-11 | 1995-02-10 | Technogenia Sa | Plaque a surface antiabrasion, et procede pour sa realisation. |
FR2707677B1 (fr) * | 1993-07-13 | 1995-08-25 | Technogenia | Plaque de défibrage ou de raffinage de pâte à papier, et procédé pour sa réalisation. |
-
1994
- 1994-04-08 FR FR9404667A patent/FR2718469B1/fr not_active Expired - Fee Related
-
1995
- 1995-04-07 US US08/721,992 patent/US5836525A/en not_active Expired - Fee Related
- 1995-04-07 WO PCT/FR1995/000452 patent/WO1995027822A1/fr active IP Right Grant
- 1995-04-07 EP EP95916728A patent/EP0754259B1/fr not_active Expired - Lifetime
- 1995-04-07 DE DE69504490T patent/DE69504490T2/de not_active Expired - Fee Related
- 1995-04-07 AT AT95916728T patent/ATE170578T1/de active
- 1995-04-07 JP JP7526127A patent/JPH10506686A/ja active Pending
- 1995-04-07 AU AU23113/95A patent/AU2311395A/en not_active Abandoned
-
1996
- 1996-10-07 FI FI964013A patent/FI108868B/fi active
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI964013A (fi) | 1996-10-07 |
FR2718469B1 (fr) | 1996-03-29 |
DE69504490T2 (de) | 1999-05-12 |
FI964013A0 (fi) | 1996-10-07 |
JPH10506686A (ja) | 1998-06-30 |
EP0754259A1 (fr) | 1997-01-22 |
AU2311395A (en) | 1995-10-30 |
FR2718469A1 (fr) | 1995-10-13 |
DE69504490D1 (de) | 1998-10-08 |
WO1995027822A1 (fr) | 1995-10-19 |
ATE170578T1 (de) | 1998-09-15 |
US5836525A (en) | 1998-11-17 |
EP0754259B1 (fr) | 1998-09-02 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI108868B (fi) | Massajauhimen vuoraus | |
CA2185312C (en) | Refiner disc with localized surface roughness | |
CA2699801C (en) | Deflaker plate and methods relating thereto | |
CA2109125C (en) | Refining segment | |
AU678908B2 (en) | Refining elements | |
JP4076722B2 (ja) | 製紙叩解板の改良 | |
US9267234B2 (en) | Blade element and refiner | |
AU2001264491B2 (en) | A refining segment and a refining apparatus comprising a refining disc with such refining segment | |
AU2001264490C1 (en) | A refining segment for a rotatable refining disc, and a refining apparatus comprising a refining disc with such refining segment | |
EP2024561B1 (en) | A static dewatering element for a web forming machine and a method for covering a static dewatering element designed for a web forming machine | |
AU2001264491A1 (en) | A refining segment and a refining apparatus comprising a refining disc with such refining segment | |
AU2001264490A1 (en) | A refining segment for a rotatable refining disc, and a refining apparatus comprising a refining disc with such refining segment | |
US5921486A (en) | Papermaking refiner plates | |
CA2983614C (en) | Treatment fitting for the treatment of aqueously suspended fibrous material | |
JP2007505229A (ja) | クレープ加工ブレード | |
CN213086454U (zh) | 一种具有延长磨浆时间功能的磨片 | |
AU2009324023A1 (en) | Method and arrangement for improving the fixing arrangement of a chipper blade | |
JPH02200763A (ja) | リファイナー用部材 | |
JP2023551747A (ja) | 可変コーティングされたバーを有するリファイナー充填片 | |
CN112647335A (zh) | 精磨机 |