FI108105B - Loistelampun elektroninen liitäntälaite - Google Patents
Loistelampun elektroninen liitäntälaite Download PDFInfo
- Publication number
- FI108105B FI108105B FI20002069A FI20002069A FI108105B FI 108105 B FI108105 B FI 108105B FI 20002069 A FI20002069 A FI 20002069A FI 20002069 A FI20002069 A FI 20002069A FI 108105 B FI108105 B FI 108105B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- lamp
- annealing
- voltage
- current
- cathodes
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H05—ELECTRIC TECHNIQUES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- H05B—ELECTRIC HEATING; ELECTRIC LIGHT SOURCES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; CIRCUIT ARRANGEMENTS FOR ELECTRIC LIGHT SOURCES, IN GENERAL
- H05B41/00—Circuit arrangements or apparatus for igniting or operating discharge lamps
- H05B41/14—Circuit arrangements
- H05B41/26—Circuit arrangements in which the lamp is fed by power derived from dc by means of a converter, e.g. by high-voltage dc
- H05B41/28—Circuit arrangements in which the lamp is fed by power derived from dc by means of a converter, e.g. by high-voltage dc using static converters
- H05B41/295—Circuit arrangements in which the lamp is fed by power derived from dc by means of a converter, e.g. by high-voltage dc using static converters with semiconductor devices and specially adapted for lamps with preheating electrodes, e.g. for fluorescent lamps
Landscapes
- Circuit Arrangements For Discharge Lamps (AREA)
Description
108105
Loistelampun elektroninen liitäntälaite
Keksinnön kohteena on loistelampun elektroninen liitäntälaite, johon kuuluu - tasasähkölähteeseen kytketty invertteri, jossa on kaksi kytkintä, jotka toimivat 5 vuorotahtiin suurtaajuusvaihtosähkön synnyttämiseksi, - invertteriin kytketty kuormapiiri, jossa on kela ja kondensaattori, jotka sarjaan kytkettynä muodostavat sarjaresonanssipiirin, ja johon lamppu on kytkettävissä ja - lampun katodien hehkutuspiiri, johon kuuluu muuntaja, jolla on ensiökäämi, 10 joka on kytketty sarjaan resonanssikondensaattorin kanssa, ja toisiokäämit, jotka on kytketty rinnan lampun katodien kanssa, lampun ollessa järjestetty kytkettäväksi resonanssikondensaattorin ja ensiökää-min sarjakytkennän rinnalle.
15 Tällainen liitäntälaite tunnetaan patenttijulkaisusta EP 589 081 B1. Tässä tunnetussa liitäntälaitteessa ensimmäisen katodin hehkutusvirta on saatu aikaan kytkemällä katodi sarjaan resonanssikomponenttien kanssa. Toisen katodin hehkuvirta on saatu aikaan mittamuuntajan toisiokäämillä. Kuvion 5 suoritusmuodossa on esitetty mittamuuntajan ensiökäämin rinnalle järjestetty kytkin, 20 jolla valitaan erilaisia mittausherkkyyksiä. Tässä tunnetussa liitäntälaitteessa katodien hehkuvirtaa ei saada katkaistuksi lampun syttymisen yhteydessä tai hieman ennen lampun syttymistä, vaan suoritustavasta riippuen enemmän tai • ( vähemmän hehkuvirtaa jää kulkemaan toiseen tai molempiin katodeihin vielä lampun syttymisen jälkeen. Toisena epäkohtana on, että katodien hehkutusvir-25 rat ovat epäbalanssissa keskenään, jolloin niiden mitattavuus ja mittaukseen perustuva säädettävyys vaikeutuvat. Myös katodien kuluminen on epätasaista.
«
Keksinnön tarkoituksena on saada aikaan parannettu liitäntälaite, jossa katodeille saadaan tasapainoinen ja säädettävissä oleva hehkutusvirta, joka voi-30 daan katkaista hallitusti.
• Us.
2 108105 Tämä tarkoitus saavutetaan keksinnöllä oheisessa patenttivaatimuksessa 1 esitettyjen tunnusmerkkien perusteella. Epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa on esitetty keksinnön edullisia toteutustapoja.
5 Seuraavassa keksintöä havainnollistetaan suoritusesimerkin avulla viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa:
Kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen elektronisen liitäntälaitteen piirikaa-viota peruskomponenttien osalta.
10
Kuvio 2 esittää resonanssikondensaattorin ja resonanssikelan välisen pisteen jännitettä suhteessa syöttöjännitteen maapotentiaaliin esihehkutustilanteessa; 15 Kuvio 3 esittää muuntajan T., ensiön ja toision jännitettä, kun katodin resistanssi on pieni; ja
Kuvio 4 esittää muuntajan T-, ensiön ja toision jännitettä, kun katodin resistanssi on suuri.
20
Kuvio 5 esittää kuvion 1 mukaista piirikaaviota, jota on täydennetty hehku-tuspiirin mittaus- ja ohjaussignaaleilla ja toimilaitteella (A) signaalien vastaanottamiseksi, käsittelemiseksi ja lähettämiseksi. Muutoin kuvion 5 suoritusesimerkki eroaa kuviosta 1 vain siinä, että 25 kondensaattori CDC2 on siirretty muuntajan T1 ensiökäämin T1a toiselle puolelle.
Il- Kuvio 6 esittää kahdella eri säätötasolla muuntajan T, ensiön T1a yli vai kuttavaa jännitettä (yläkuvat) ja sitä säätävän kytkimen S3 ohjaus- 30 signaaleja (alakuvat).
Kuvion 1 mukaisessa kytkennässä kytkimet S! ja S2 muodostavat normaalin : lamppupiirin puolisillan. CDC1 estää tasajännitekomponentin lamppujännittees- 3 108105 sä. Lr ja CR muodostavat normaalin resonanssipiirin, jonka avulla lamppu sytytetään. Lamppu pidetään halutussa valotasossa vuorovaiheisesti toimivien kytkintransistoreiden S-, ja S2 kytkentätaajuutta muuttamalla.
5 Edellä kuvattuun tyypilliseen liitäntälaitepiiriin on lisätty muuntaja T-,, jonka ensiö T1a on kytketty sarjaan resonanssikondensaattorin CR kanssa. Muuntajan ensiön T1a kanssa on myös sarjassa kondensaattori CDC2. Kondensaattorin CDc2 Ja muuntajan T, ensiön rinnalle on kytketty kytkintransistori S3. Transistorin S3 rinnalla on diodi D1( joka voi olla komponentin sisäinen, kuten MOSFET-10 transistorissa, tai erillinen komponentti. Muuntajan toisiot T1b ja T1c on kytketty rinnan lampun katodien kanssa. Katodien ja toisioiden T1b, T1c välille voidaan kytkeä muita komponentteja (kondensaattoreita, diodeja tms.), joita tarvitaan muiden tarvittavien funktioiden toteuttamiseksi. Kuormapiiri haarautuu re-sonanssikomponenttien, eli kelan LR ja kondensaattorin CR välisestä pisteestä 15 johdolla lampun toiselle katodille, jolloin mainitusta haarautumispisteestä lähtien sytytyspiiri ja lamppupiiri ovat rinnakkain.
Edellä kuvatun piirin toiminta tapahtuu seuraavasti. Esihehkutuksen aikana kytkin S3 on auki ja puolisillan S1t S2 toimiessa resonanssikondensaattorin CR 20 kautta kulkeva virta kulkee myös muuntajan ensiön T1a läpi. Kondensaattori CDC2 lataantuu käynnistyksen jälkeen jännitteeseen, joka määräytyy siten, että muuntajan ensiön yli vaikuttavan jännitteen aikaintegraali pysyy nollana. Katodin resistanssista riippuen kytkimen S3 rinnalla oleva diodi D, joko leikkaa tai ei leikkaa jännitteen kondensaattorin CR kytkimen puoleisessa navassa nollaan. 25 Tämä riippuu lampun katodien resistanssista. Kytkennässä voidaan käyttää myös jännitteen positiivisen puolen leikkaamiseen diodin D2 ja zenerdiodin D3 --- muodostamaa kytkentää. Zenerdiodin tilalla voidaan myös käyttää jänniteläh- ··- dettä tai säädettävää “shunttiregulaattoria”.
30 Kun muuntajan ensiön T1a läpi kulkee virtaa, niin katodien läpi kulkee muuntajan muuntosuhteen mukainen vastaava virta. Tämä virta lämmittää katodit tasolle, jolla on mahdollista sytyttää lamppu. Ennen sytytystä kytkin S3 kytke-‘ tään kiinni, jolloin muuntajan ensiön yli ei ole jännitettä ja piiri toimii kuten nor- 4 108105 maali lamppupiiri ja katodeille ei enää tämän jälkeen syötetä tarpeetonta heh-kutusjännitettä.
Loistelampun katodeihin menevä virta voidaan mitata muuntajan ensiökäämistä 5 T1a. Loistelampun katodien jännite voidaan myös mitata muuntajan ensiökää-min T1a jännitteestä. Katodien jännitteen ja virran erillismittaus ei ole tarpeen, koska piiri on itsesäätyvä siten, että kuumemman katodin resistanssin kasvaessa kylmempi katodi saa enemmän virtaa. Toisen katodin katkeaminen näkyy mittausta varten riittävänä muutoksena muuntajan ensiössä.
10
Loistelampun katodien resistanssin muutos hehkutuksen aikana voidaan mitata • mittaamalla katodeihin menevää virtaa ja katodien jännitettä hehkutuksen alussa ja vertaamalla näistä saatua resistanssin arvoa hehkutuksen aikana mitattaviin ja laskettaviin vastaaviin suureisiin.
15
Kuviossa 2 on esitetty kytkennän resonanssikelan LR ja resonanssikondensaat-torin CR välinen jännite suhteessa syöttöjännitteen maahan tyypillisessä esi-hehkutustilanteessa. Kuviossa 3 on esitetty tyypillinen muuntajan T, ensiön T1a yli vaikuttava jännite ja toision T1b yli vaikuttava jännite esihehkutustilanteessa, 20 kun katodin resistanssi on matala. Vastaava tilanne, kun katodin resistanssi on korkea, on esitetty kuviossa 4. Tässä ensiön jännitettä leikkaavat sekä D1 että °2·
Keksinnön mukaista piirijärjestelyä voidaan käyttää erityisen edullisesti hyväksi 25 hehkutusvirran säätöön. Hehkutusvirta voidaan säätää halutuksi kytkemällä kytkintä S3 oikosulkuun ja auki säädettävällä pulssin leveydellä. Kytkimen S3 kytkentätaajuus voi olla synkronissa lampputaajuuden kanssa.
Kuviossa 5 on esitetty suoritusesimerkin avulla, miten mittaukset ja ohjaukset 30 suoritetaan esihehkutuksen aikana ja välittömästi sen jälkeen.
Kuvion 5 mukaisessa kytkennässä toimilaite A voi mitata esihehkutuksen aikana katodien jännitteen, Vkat. Katodien jännite voidaan mitata muuntajan T1 108105 5 ensiöstä, koska muuntajien eri käämeissä näkyy sama jännite kierroslukujen suhteessa. Toimilaite A sisältää edullisesti kytkennän tai ohjelman, jossa katodien jännitteelle on asetettu raja, jolloin niiden oletetaan olevan riittävän lämpimiä. Kun tämä raja saavutetaan, toimilaite A kytkee kytkimen S3 johtavaksi 5 ohjauslinjan OHJ3 kautta ja näin lopettaa esihehkutusjakson. Samalla toimilaite aloittaa sytytysvaiheen ohjaamalla kytkimien S1 ja S2 toimintataajuutta siten, että resonanssipiirin LR , CR jännite nousee lampun sytytykseen vaadittavaan jännitteeseen.
10 Heti esihehkutuksen alussa mitataan katodien jännitteen lisäksi niiden virta. Toimilaite A sisältää kytkennän tai ohjelman, jolla voidaan määrittää saaduista arvoista katodien resistanssi. Esihehkutuksen kuluessa mitatuista arvoista toimilaite A voi päättää, milloin katodien resistanssin nousu on riittävä, jolloin toimilaite A päättää esihehkutusjakson. Koska katodien resistanssi on verran-15 nollinen niiden lämpötilaan, saadaan laitteen sytytysjakso näin alkamaan katodien ollessa oikeassa lämpötilassaan.
Katodien yhteisen virran voi mitata erikseen muuntajan virrasta tai päätellä se toimilaitteen sisältämän logiikan avulla kytkimien S·, ja S2 ohjaustaajuudesta ja 20 tunnetuista resonanssipiirin komponenteista CR ja LR sekä tulojännitteestä.
... Kuviossa 6 on havainnollistettu, miten keksinnön mukaisia mittauksia ja niihin perustuvia ohjauksia voidaan käyttää hyväksi säädettävässä liitäntälaitteessa matalilla valotasoilla.
25 Säädettäessä lampun valotasoa riittävän alhaiseksi lampun purkausvirta ei v ·. pysty pitämään katodeja tarpeeksi lämpöisinä, vaan ne tarvitsevat ylimääräistä --- tehoa lämmitykseen. Kuvion 5 kytkennässä voidaan katodien jännitettä pitää vakiotasolla mittaamalla muuntajan yli vaikuttavaa jännitettä Vkat ja säätämällä 30 siitä saadun tiedon mukaan kytkimen S3 päälläoloaikaa. Säätö voidaan tehdä pulssi-pulssilta. Kuviossa 6 on esitetty kahdella eri säätötasolla muuntajan yli vaikuttava jännite (yläkuvat), ja vastaavat S3:n ohjaussignaalit (alakuvat).
• . .
Claims (7)
1. Loistelampun elektroninen liitäntälaite, johon kuuluu - tasasähkölähteeseen (Voc) kytketty invertteri, jossa on kaksi kytkintä (S^ S2), 5 jotka toimivat vuorotahtiin suurtaajuusvaihtosähkön synnyttämiseksi - invertteriin kytketty kuormapiiri, jossa on kela (LR) ja kondensaattori (CR), jotka sarjaan kytkettynä muodostavat sarjaresonanssipiirin, ja johon lamppu, on kytkettävissä ja - lampun katodien hehkutuspiiri, johon kuuluu muuntaja, jolla on ensiökäämi 10 (T1a), joka on kytketty sarjaan resonanssikondensaattorin (CR) kanssa, ja toisiokäämit (T1b, T1c), jotka on kytketty rinnan lampun katodien kanssa, lampun ollessa järjestetty kytkettäväksi resonanssikondensaattorin (CR) ja ensiökäämin (T1a) sarjakytkennän rinnalle, tunnettu siitä, että hehkutusvirta lampun katodeille on järjestetty syötettäväksi yksinomaan mainittujen toisiokää-15 mien (T1b, T1c) välityksellä ja että ensiökäämin (T1a) rinnalla on kytkin (S3), jonka kytkeminen oikosulkuun katkaisee toisiokäämien (T1b, T1c) välityksellä syötettävän hehkutusvirran.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen liitäntälaite, tunnettu siitä, että hehkutus-20 virta on järjestetty säädettäväksi halutuksi kytkemällä kytkintä (S3) oikosulkuun ja auki säädettävällä pulssin leveydellä. • ·
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen liitäntälaite, tunnettu siitä, että kytkimen (S3) kytkemistaajuus on synkronissa kuormapiirin taajuuden kanssa. 25
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen liitäntälaite, tunnettu siitä, että loistelampun katodeihin menevä virta (Ikat) on järjestetty mitattavaksi muunta- • < “· jän ensiökäämistä (T1a).
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 4 mukainen liitäntälaite, tunnettu siitä, että loistelampun katodien jännite (Vkat) on järjestetty mitattavaksi muuntajan ensiökäämin (T1a) jännitteestä. * « 7 108105
6. Patenttivaatimusten 4 ja 5 mukainen liitäntäiaite, tunnettu siitä, että loiste-lampun katodien resistanssin muutos hehkutuksen aikana on järjestetty mitatta- λ vaksi mittaamalla katodeihin menevää virtaa ja katodien jännitettä hehkutuksen alussa ja vertamaalla näistä saatua resistanssin arvoa hehkutuksen aikana 5 mitattaviin ja laskettaviin vastaaviin suureisiin.
6 108105
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen liitäntäiaite, tunnettu siitä, että ensiökäämin (T1a) rinnalle on kytketty jännitteen positiivista aaltoa leikkaavat komponentit (D2, D3) hehkujännitteen rajoittamiseksi. 10 • · 1 » 8 108105
Priority Applications (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20002069A FI108105B (fi) | 2000-09-20 | 2000-09-20 | Loistelampun elektroninen liitäntälaite |
EP01660174A EP1191824A3 (en) | 2000-09-20 | 2001-09-19 | Electronic ballast for fluorescent lamp |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20002069A FI108105B (fi) | 2000-09-20 | 2000-09-20 | Loistelampun elektroninen liitäntälaite |
FI20002069 | 2000-09-20 |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20002069A0 FI20002069A0 (fi) | 2000-09-20 |
FI108105B true FI108105B (fi) | 2001-11-15 |
Family
ID=8559118
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20002069A FI108105B (fi) | 2000-09-20 | 2000-09-20 | Loistelampun elektroninen liitäntälaite |
Country Status (2)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP1191824A3 (fi) |
FI (1) | FI108105B (fi) |
Families Citing this family (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FI20065033L (fi) | 2006-01-18 | 2007-07-19 | Helvar Oy Ab | Loistelampun elektroninen liitäntälaite |
CN101395971A (zh) | 2006-02-28 | 2009-03-25 | 皇家飞利浦电子股份有限公司 | 用于驱动放电灯的方法和设备 |
US20100327759A1 (en) | 2009-06-24 | 2010-12-30 | Koninklijke Philips Electronics N.V. | Electronic ballast for a fluorescent lamp |
EP2548417A1 (en) * | 2010-03-19 | 2013-01-23 | Koninklijke Philips Electronics N.V. | Electronic ballast for parallel lamp operation with program start |
Family Cites Families (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
ATE147926T1 (de) * | 1992-09-24 | 1997-02-15 | Knobel Lichttech | Schaltungsanordnung zum betrieb einer leuchtstofflampe und zur messung des lampenstroms |
US5656891A (en) * | 1994-10-13 | 1997-08-12 | Tridonic Bauelemente Gmbh | Gas discharge lamp ballast with heating control circuit and method of operating same |
BE1009717A3 (nl) * | 1995-10-20 | 1997-07-01 | Philips Electronics Nv | Schakelinrichting. |
-
2000
- 2000-09-20 FI FI20002069A patent/FI108105B/fi not_active IP Right Cessation
-
2001
- 2001-09-19 EP EP01660174A patent/EP1191824A3/en not_active Withdrawn
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20002069A0 (fi) | 2000-09-20 |
EP1191824A2 (en) | 2002-03-27 |
EP1191824A3 (en) | 2003-12-17 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US5656891A (en) | Gas discharge lamp ballast with heating control circuit and method of operating same | |
CN100566496C (zh) | 用于运行至少一个低压放电灯的方法 | |
US5175471A (en) | Circuit arrangement for the operation of a fluorescent lamp | |
US7436124B2 (en) | Voltage fed inverter for fluorescent lamps | |
US20040032222A1 (en) | Three-way dimming CFL ballast | |
AU5517899A (en) | Circuit for operating gas discharge lamps | |
US7723929B2 (en) | Variable inductive power supply arrangement for cold cathode fluorescent lamps | |
JPH03138896A (ja) | スイツチブリツジとして構成されたインバータを有する電子式補助スイツチング装置 | |
FI108105B (fi) | Loistelampun elektroninen liitäntälaite | |
EP2452544B1 (en) | Fluorescent ballast with inherent end-of-life protection | |
AU604773B2 (en) | Electronic equipment for control of fluorescent lamps | |
US8742690B2 (en) | Method, operating device, and lighting system | |
BE1009717A3 (nl) | Schakelinrichting. | |
FI89548C (fi) | Elektronisk kopplingsanordning foer urladdningslampa | |
KR101171686B1 (ko) | 예열가능 전극들을 갖는 방전 램프를 동작시키기 위한 펌프 회로를 갖는 전자 안정기 및 방전 램프를 동작시키기 위한 방법 | |
FI96160C (fi) | Etukytkentälaite suoraan kuumennettua purkausputkea varten | |
EP2283704B1 (en) | Voltage fed programmed start ballast | |
US7355348B2 (en) | Ballast for a discharge lamp having a continuous-operation control circuit | |
CN101978789A (zh) | 半桥和全桥电路中的气体放电灯的功率调节 | |
RU2347332C2 (ru) | Схема зажигания с регулируемым напряжением зажигания | |
US20060087250A1 (en) | Method and circuit for igniting and powering a high intensity discharge lamp | |
CN102792780B (zh) | 用于驱动气体放电灯的方法和装置 | |
JP4991378B2 (ja) | 放電灯点灯装置及び照明器具 | |
JP5606014B2 (ja) | フルブリッジ回路の駆動方法 | |
FI77957C (fi) | Taendnings- och matarkoppling foer lyslampor. |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MA | Patent expired |