FI108102B - Matkaviestinverkkoa hyödyntävä informaatiopalvelujärjestelmä - Google Patents

Matkaviestinverkkoa hyödyntävä informaatiopalvelujärjestelmä Download PDF

Info

Publication number
FI108102B
FI108102B FI991097A FI991097A FI108102B FI 108102 B FI108102 B FI 108102B FI 991097 A FI991097 A FI 991097A FI 991097 A FI991097 A FI 991097A FI 108102 B FI108102 B FI 108102B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
information
service
server
location
user
Prior art date
Application number
FI991097A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI991097A (fi
FI991097A0 (fi
Inventor
Ville Jaervinen
Jari Maikkola
Original Assignee
Elisa Comm Oyj
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Elisa Comm Oyj filed Critical Elisa Comm Oyj
Priority to FI991097A priority Critical patent/FI108102B/fi
Publication of FI991097A0 publication Critical patent/FI991097A0/fi
Publication of FI991097A publication Critical patent/FI991097A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI108102B publication Critical patent/FI108102B/fi

Links

Landscapes

  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)

Description

108102
Matkaviestinverkkoa hyödyntävä informaatiopalvelujäijestelmä - Informationsservicesystem som utnyttjar ett mobilnät 5
Esillä olevan keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen matkaviestinverkkoa hyödyntävä informaatiopalvelujäijestelmä.
Ennestään ovat tunnettuja yleislähetystyyppiset informaatiopalvelut, joissa 10 vastaanottajaa tai tämän olosuhteita tuntematta annetaan yhtäläistä informaatiota. Esimerkkinä tällaisista yleislähetyspalveluista ovat erilaiset liikenneradio-ohjelmat ja matkapuhelinverkosta, kuten GSM verkosta, tunnettu yleislähetys, jotka tietyin aikavälein tai muutaman kerran päivässä lähettävät yleisluonteista informaatiota esim. liikenne- ja sääolosuhteista tai mainoksia. Tällaisten yleislähetyspalveluiden 15 haittana on hitaus sekä reaaliaikaisuuden ja yksilöllisyyden puuttuminen lähetyksestä. Tunnettuja ovat myös televerkkoihin jäljestetyt palvelukeskustyyppiset informaatiopalvelut, joissa soittajakeskeisesti annetaan soittajalle puheluyhteyden muodostuttua yksilöllistä informaatiota.
20 Esillä olevan keksinnön päämääränä on aikaansaada uusi ja keksinnöllinen matkaviestinverkkoa hyödyntävä informaatiopalvelujäijestelmä, joka on ennalta käyttäjän räätälöitävissä antamaan halutun informaatiotien kautta halutunlaista ja edullisesti reaaliaikaista, informaatiota käyttäjän telepäätelaitteeseen. Tämä päämäärä on saavutettu alussa mainitun kaltaisella informaatiopalvelujäijestelmällä, 25 jolle ominaiset tunnuspiirteet on esitetty oheisen itsenäisen patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksintö perustuu siis uuteen ja keksinnölliseen ajatukseen, että kun informaatiopalvelun käyttäjä paikannetaan matkaviestinverkon toimesta tietylle 30 alueelle informaatiopalvelujäijestelmä lähettää käyttäjän matkaviestimeen teksti-ja/tai äänimuotoisen viestin, joka sisältää informaatiota tietystä ennalta määrätystä 108102 2 alueesta. Keksinnön mukainen informaatiopalvelu] ärjestelmä on erityisen sovelias palvelu esim. liikenneinformaation välittämiseksi käyttäjälle hänen haluamassaan muodossa ja laajuudessa.
5 Niinpä keksinnön erityisen edullisena pidetyn toteutusmuodon mukaisesti keksinnölle on ominaista, että - informaatiopalvelu]äijestelmä hyödyntää matkaviestinverkkoa, jossa on välineet matkaviestinverkon päätelaitteiden sijainnin seuraamiseksi ja sijainnin päivittämiseksi sijaintitietorekisteriin, ja lyhytsanomapalvelu, johon kuuluu 10 lyhytsanomakeskus lyhytsanomaviestien välittämiseksi päätelaitteista matkaviestinverkkoon ja matkaviestinverkosta päätelaitteisiin, informaatiopalvelujärjestelmään kuuluu: sij aintitietorekisteriin yhteydessä oleva paikannuspalvelin lyhytsanomakeskukseen ja paikannuspalvelimeen yhteydessä 15 oleva informaatiopalvelin, sekä informaatiopalvelimeen yhteydessä oleva viestityspalvelin, joka lähettää viestin lyhytsanomana tai ääniviestinä palvelun käyttäjän matkaviestimeen.
lyhytsanomapalvelua hyödyntämällä käyttäjä aktivoi/passivoi 20 lyhytsanomaviestillä informaatiopalvelu) äijestelmän ja lähettää siihen tiedotettaviksi haluamiensa asioiden parametrit, ja että mainittu aktivoiva/passivoiva lyhytsanomaviesti sisältää käyttäjän identifioimiseksi käyttäjän identiteetin eli A-numeron, ja solukkopohjaisessa matkaviestinverkossa, joka on edullisesti digitaalinen GSM 25 verkko, matkaviestimen käyttäjä paikannetaan matkaviestinverkon toimesta informaatiopalvelun tarjonta-alueelle, joka rajautuu ainakin yhden solun r\ . alueelle, jolloin informaatiopalvelu]'äijestelmän informaatiopalvelin lähettää viestityspalvelimen kautta ennalta asetettuja parametrejä vastaavassa muodossa tiedotteen palvelun taijonta-alueelle paikannetun käyttäj än matkaviestimeen.
30 3 108102
Keksinnön erityisen edullisen toteutusmuodon mukaisesti aktivoivassa lyhytsanomaviestissä lähetetään myös vastausviestitysmuodon parametri, jolla määrätään ennalta viestitäänkö informaatiota viestityspalvelimesta palvelun käyttäjän matkaviestimeen tekstimuotoisena lyhytsanomana vai ääniviestinä.
5
Keksinnön muiden erityispiirteiden ja yksityiskohtien osalta viitataan oheisen patenttivaatimusasetelman epäitsenäisiin patenttivaatimuksiin.
Keksinnön eduista voidaan mainita, että keksinnön mukainen informaatiojäqestelmä 10 on käyttäjän kannalta erittäin helppokäyttöinen, että palvelun käyttämiseksi tarvittavat laite- ja sopimuskustannukset ovet edulliset, että keksinnön mukainen informaatiojäijestelmä on reaaliaikainen ja taijoaa käyttäjälle täsmällistä, valitulle alueelle olennaista ja käyttäjän tilaamien profiilien mukaista informaatiota. Operaattorin kannalta jäijestelmä ei vaadi muutoksia olemassa oleviin 15 matkaviestinverkkoihin, minkä vuoksi käyttöönotto- ja ylläpitokustannukset jäävät alhaisiksi.
Etuna on myös, että informaatiopalvelu on mahdollista toteuttaa: - puhtaasti verkko-operaattorisovelluksena, jolloin matkaviestimestä 20 lyhytsanomien avulla ohjataan ja asetetaan parametrit verkko-operaattorin kokonaan hallitsemaan ja ylläpitämään palvelujäqestelmään, joka voi olla a) erillinen eli standalone ratkaisu tai b) osittain tai kokonaan puhelinkeskukseen integroitu ratkaisu, - palveluoperaattorisovelluksena, jolloin matkaviestimestä lyhytsanomien avulla 25 ohjataan ja asetetaan parametrit televerkon kautta palveluoperaattorin . hallitsemaan palvelujärjestelmään, joko liittyy tietoliikenne- ja/tai ! ‘ - tiedonsiirtoyhteyden avulla televerkkoon, tai - reititinverkkosovelluksena kuten intemet-verkkosovelluksena, jolloin koko informaatio- ja viestitysjärjestelmä on jäqestetty palvelimeen reititinverkossa ja 30 tietoliikenne- ja/tai tiedonsiirtoyhteys televerkkoon ja edelleen matkaviestinverkon päätelaitteisiin tapahtuu reititinverkossa olevan palvelimen 4 108102 kautta hyödyntämällä perinteistä UDP/IP protokollaa tai TCP/IP protokollaa tai uutta WAP protokollaa.
Keksinnön eduista voidaan edelleen mainita, että keksinnön mukainen palvelu on 5 integroitavissa mihin tahansa matkaviestinverkkoon. Vaikka keksinnön toteuttamiselle ja käytettävyydelle ei ole olennaisinta matkaviestinverkon tyyppi on keksinnön mukaisen ratkaisun toteuttamiselle edullista käyttää perustana digitaalista solukkoradioverkkoa ja sen kanssa yhteensopivaa langatonta päätelaitetta. Edulliseksi havaittu matkaviestinj äij estelmä on digitaalinen GSM verkkoja GSM matkaviestin. Keksin-10 nön toteuttamisen mahdollistavia ja yleistesti tunnettuja digitaalisia PLMN (Public Land Mobile Network) matkaviestinverkkoja ovat mm.
GSM (Global System for Mobile communications), 900,1800/1900 PCS (Personal Communications Services) D AMPS (Digital American Mobile Phone System), 15 PDC (Personal Digital Cellular) UMTS (Universal Mobile Telecommunication System)
Seuraavassa keksintöä selostetaan seuraavassa esimerkinomaisesti sen erään edullisena pidetyn toteutusmuodon avulla viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa 20 FIG.l. on esitetty kaaviomaisesti GSM (Global System for Mobile communications) matkaviestinverkkoa, jota hyödyntämään on järjestetty keksinnön edullisen toteutusmuodon mukainen viestintäjärjestelmä, 25 FIG. 2 on havainnollistettu keksinnön edullisen toteutusmuodon mukaisen viestintäjärjestelmän osien liittymistä matkaviestinverkkoon ja signalointiyhteyksiä, ja FIG. 3 on havainnollistettu keksinnön edullisen toteutusmuodon mukaisen viestintäjärjestelmän toiminnan lohkokaavio.
30 5 108102 GSM matkaviestinverkko, jossa sekä liikennekanavat että ohjauskanavat ovat digitaalisia, ja josta jäljempänä käytetään määritettä matkaviestinverkko, on levinnyt yleisesti ja maailmanlaajuisesti käytetyksi matkaviestinverkoksi ja se on eurooppalaisen standardointijärjestö ETSIn (European Telecommunication 5 Standards Institute) määrittelyjen mukainen digitaalinen solukkoradioverkko. Ns. kolmannen sukupolven UMTS matkaviestinverkko pohjautuu GSM matkaviestinverkkoon. Tällaisen GSM matkaviestinverkon yleiset toiminnallisuudet ja rakenteet ovat siten ennestään tunnettuja eikä niitä sen vuoksi selitetä seuraavassa yksityiskohtaisesti vaan tältä osin viitataan matkaviestinverkkoa koskeviin ETS 10 (European Telecommunication Standards) standardeihin ja yleisesti todetaan, että GSM matkaviestinverkkoon kuuluu 1. verkkopäätelaitteina: - matkaviestimiä (MS Mobile Station) 21, jota voidaan käyttää, telepalvelujen käyttöön oikeuttavan matkaviestinliittymän avulla, liikkeellä oltaessa ja ennalta 15 määräämättömässä paikassa matkaviestinverkon palvelun alueella; matkaviestin liittyy matkaviestinverkkoon Um-radiotierajapinnan kautta, ja 2. verkkolaitteistoina muun muassa: - tukiasemia (BTS Base Transceiver Station) 1, jollainen toimii matkaviestinverkon lähetin-vastaanotinasemana, johon matkaviestimet 21 ovat 20 yhteydessä Um-radiotierajapinnan kautta, - tukiasemaohjaimia (BSC Base Station Controller) 2, jollainen on Abis-rajapinnan kautta yhteydessä tukiasemaan 1 ja on tavallisesti yhteinen ohjainlaitteisto useammalle tukiasemalle 1, - matkaviestinkeskuksia (MSC Mobile Services switcing Centre) 3, jollaiseen 25 tukiasemaohjaimet 2 ja/tai tukiasemat 1 ovat yhteydessä; matkaviestinkeskuksen . 3 tärkeimpiin tehtäviin kuuluu mm. tukiasemien 1 toiminnan valvonta ja ohjaus, _ matkaviestinkeskuksen 3 alueella olevien matkaviestinten 21 sijainnin seuraaminen, yhteyksien ylläpito muihin televerkkoihin sekä puheluiden reititys, - vierailijarekistereitä (VLR Visitor Location Register) 4, jollainen on 30 tietokantalaitteisto, joka sisältää puhelujen välitykseen tarvittavat tiedot matkaviestinkeskuksen 3 alueella kulloinkin olevista matkaviestimistä 21, 6 108102 - yksi tai useampia kotirekisterejä (HLR Home Location Register) 5, jollainen on tietokantalaitteisto, joka sisältää pysyvät perustiedot matkaviestinverkkoon rekisteröidyistä matkaviestintilaajista, lyhytsanomakeskus (SMSC Short Message Service Centre) 6 matkaviestimestä 5 lähetettyjen lyhytsanomien, telekopioiden ja sähköpostiviestien välittämiseksi matkaviestinverkossa, ja yhdyskeskus (GMSC Gateway Mobile Services switching Centre) 7, jollaisen kautta puhelut ohjautuvat matkaviestinverkossa, kun puhelu ei ohjaudu suoraan siihen matkaviestinkeskukseen 3, jonka alueella matkaviestin 21 sijaitsee; 10 matkaviestinverkko on yhteydessä muihin televerkkoihin, esim. julkiseen kiinteään televerkkoon (STN Switched Telecommunications Network) tällaisen yhdyskeskuksen 7 kautta, ja että GSM verkon toimivuuden takaamiseksi GSM matkaviestinverkossa käytetään 15 standardien j a suositusten mukaisesti 1) Matkaviestimistä MS ja tukiasemaohjaimiin 2 asti - LAPD tyyppisiä signalointiyhteyksiä, jolloin - DTAP viestejä, jotka välitetään tukiasemaohjaimen 2 kautta matkaviestinverkkoon, käytetään rekisteröitymisen ja tunnistamisen 20 yhteydessä sekä kun matkaviestin 21 suljetaan, - IMS viestejä lähetetään matkaviestinkeskuksen 3 ja matkaviestimen 21 välillä sijainnin päivityksen ja haun yhteydessä, ja 2) tukiasemaohjainten jälkeen
SS7-MTP tyyppisiä signalointiyhteyksiä, jolloin 25 - matkaviestinkeskusten 3 ja yhdyskeskusten 7 välillä käytetään ISUP (ISDN
User Part) protokollaa, - matkaviestinkeskusten 3 välillä käytetään MAP (Mobile Application Part) protokollaa kanavanvaihtosignalointiin ja ISUP protokollaa yhteyksien muodostamis- ja purkamissignalointiin, 30 - matkaviestinkeskuksen 3, vierailijarekisterin 4 ja kotirekisterin 5 välillä käytetään MAP protokollaa kaikkeen signalointiin, ja . 108102 7 - BSSMAP protokollaa käytetään matkaviestinkeskuksen 3 ja tukiasemaohjaimen 2 välillä haun, puhelun, kanavanvaihdon, liikennekanavien allokoinnin ja ylläpidon sekä salauksen käynnistämiseksi tukiasemassa 1 ja matkaviestimessä MS, BSSMAP protokollaa käytetään 5 myös matkaviestinkeskuksen 3 ja tukiasemaohjaimen 2 välisen PCM linkin aikavälien hallintaan.
Viitaten kuvioon 1 esillä olevan keksinnön mukaisesti informaatiopalvelun käyttäjän liikkuva langaton päätelaite 21, edullisesti matkaviestin, paikannetaan 10 matkaviestinverkon, joka on tässä toteutusmuodossa GSM matkapuhelinverkko, avulla tietylle alueelle, jonka muodostaa vähintään yksi matkaviestinverkon solu 22. Paikantaminen perustuu sinänsä tavanomaiseen sijainninseurantaan matkaviestinverkossa ja sijaintitietojen päivittämiseen sijäintirekisteriin 4, joka GSM matkaviestinverkossa on vierailijarekisteri VLR. Keksinnön mukaisesti 15 informaatiolähetyksen aktivoitumisen perustana on keksinnön mukaisesti palvelun käyttäjän matkaviestimen 21 palvelualueelle päivittyneiden sijaintitietojen seuranta lyhytsanomapalvelun SMS avulla aktivoidulla informaatiopalvelu] äijestelmällä 24, 25 ja 26. Tällöin keksinnön mukainen informaatiopalvelu lähettää palvelun käyttäjän matkaviestimeen 21 teksti- ja/tai äänimuotoisen viestin, joka sisältää informaatiota 20 tietystä ennalta määrätystä alueesta, johon kuuluu ainakin yksi matkaviestinverkon solu 10. Keksinnön mukainen informaatiojärjestelmä on siten erityisen sovelias liikennepalvelu informaation välittämiseksi autoilijalle hänen haluamassaan muodossa j a laajuudessa koskien tiettyä ennalta määrättyä aluetta esimerkiksi - taaj amien sisääntulo- ja kehäväylillä informoimaan ruuhka-alueista tai 25 - antamaan tietoa sääolosuhteista.
·' Tämän esillä olevan keksinnön perusperiaatteen toteuttamiseksi matkaviestinliittymän haltijalla on matkaviestin 21, jolla informaatiopalvelupalvelu on aktivoitavissa edullisesti lyhytsanomapalvelun avulla ja johon haluttu informaatio 30 on saatavissa, sen jälkeen kun matkaviestinverkko on paikantanut informaatiopalvelun käyttäjän matkaviestimen 21 tietyltä ennalta määrätyltä 8 108102 palvelualueelta, johon kuuluu ainakin yksi matkaviestinverkon solu 22, halutussa muodossa, so. teksti- tai ääniviestinä, ja laajuudessa koskien tiettyä ennalta määrättyä aluetta, johon kuuluu yksi matkaviestinverkon solu 10. Tällaisen informaatiopalvelun mahdollistamiseksi kuviossa 1 esitetyn keksinnön edullisen 5 toteutusmuodon mukaiseen informaatiopalvelu äqestelmään kuuluu matkaviestinverkkoa hyödyntävät: palvelun käyttäjän matkaviestin 21; matkaviestinverkon lyhytsanomakeskus 6; paikannuspalvelin 25, joka on tietoliikenne- ja tiedonsiirtoyhteydessä matkaviestinverkon vierailijarekisteriin 4, valvottavassa kohteessa 20 sijaitsevan matkaviestimen 21 kulloisenkin sijainti- tai 10 solutiedon seuraamiseksi; informaatiopalvelin 24, joka on tietoliikenne- ja tiedonsiirtoyhteydessä lyhytsanomakeskukseen 6, jonka kautta palvelun käyttäjä aktivoi ja räätälöi keksinnön mukaisen informaatiopalvelujäijestelmän 24, 25, 26, ja paikannuspalvelimeen 25 tämän aktivoimiseksi seuraamaan palvelun käyttäjän matkaviestimen 21 sijaintitietoa; ja viestityspalvelin 26, joka on tietoliikenne- ja 15 tiedonsiirtoyhteydessä informaatiopalvelimeen 24 ja televerkkoon edullisesti matkaviestinverkon keskukseen 3 tai lyhytsanomakeskukseen 6 halutunmuotoisen informaation lähettämiseksi palvelun käyttäjänmatkaviestimeen 21.
Keksinnön mukaisesti signalointi-, tietoliikenne- ja tiedonsiirtoyhteydet 20 - lyhytsanomakeskuksen 6 ja informaatiopalvelimen 24, - informaatiopalvelimen 24japaikannuspalvelimen 25, - paikannuspalvelimen 25 ja televerkon sijaintitxetorekisterin 4, - informaatiopalvelimen 24 j a viestityspalvelimen 26 välillä ovat pakettikytkentäisiä tiedonsiirtoyhteyksiä tai vastaavia esimerkiksi SS7 25 (Signalling System no. 7; ITU-T recommendations of Q.700 series) yhteyksiä, X.25 . yhteyksiä, Frame Relay yhteyksiä, ATM yhteyksiä, jolloin fyysiset tietoliikenne- ja _ . tiedonsiirtoyhteydet televerkkolaitteistojen 3 ja 6, palvelinten 24, 25 ja 26 sekä sijaintitietorekisterien 4 väleillä ovat edullisesti PCM tai vastaavia linkkejä. Palvelimet 24, 25 ja 26 ja sijaintitietorekisterit 4 voidaan yhdistää toisiinsa myös 30 reititin tyyppisen verkon, kuten internet verkon, kautta TCP/IP tai WAP tiedonsiirtoa hyödyntäen, jolloin tiedonsiirron osittainen hajauttaminen internet-verkkoon 9 108102 keventää olennaisesti SS7 verkon signalointikuormitusta ja vapauttaa näin resursseja primaarimpaan funktioon so. teleliikenteen signalointiin.
Näin jäljestetyssä esillä olevan keksinnön mukaisessa informaatio- 5 palvelujärjestelmässä ja informaation saannin palvelun käyttäjän matkaviestimeen 21 aktivoi siis palvelun käyttäjä itse lähettämällä ennalta määrättyyn kutsunumeroon lyhytsanomapalvelun avulla informointiparametrit käyttämällä tällöin sitä matkaviestintä 21, johon hän haluaa saada informaation.
10 Keksinnön edullisena pidetyn ja kuviossa 1 esitetyn toteutusmuodon mukaisesti informaatiopalvelujäijestelmän aktivointi ja informointiparametrien asetus ja lähetys toteutetaan matkaviestimestä 21 lyhytsanomakeskuksen 6 kautta lähetettävän lyhytsanomaviestin avulla. Matkaviestinverkossa lyhytsanomakeskus 6 välittää informointiparametrit paikannuspalvelimeen 25 yhteydessä olevaan 15 informaatiopalvelimeen 24, jossa sijaitsevat keksinnön mukaisen informaatiopalvelujäijestelmän ohjauslogiikka ja tietokanta, johon informointiparametrit tallentuvat. Sen jälkeen kun paikannuspalvelin 25 on mformaatiopalvelimesta 24 tulleen ohjauksen myötä aktivoitunut matkaviestimen 21 sijaintitietoa voidaan seurata jatkuvasti vertaamalla informaatiopalvelimeen 24 20 tallennettuja informointiparametrejä ja paikannuspalvelimen 25 vierailijarekisteristä 4 vastaanottamia ja edelleen informaatiopalvelimeen 24 lähettämiä matkaviestimen t 21 kulloisiakin sijaintitietoja. Informaatiopalvelin 24 lähettää informaation viestityksen aktivointisignaalin viestityspalvelimeen 26, kun palvelun käyttäjän matkaviestimen 21 sijainti täyttää palvelun käyttäjän informaatiopalvelimeen 24 25 ennalta asettamat informointiparametrit.
. _ Keksinnön mukaisesti halutun informaation saanti haluttuun matkaviestimeen 21 toteutetaan A-numero, so. kutsuvaliittymä, perusteisesti ja tällöin informointiparametrien lähettämiseksi lyhytsanomassa matkaviestimessä 21 on oma 30 kutsuvan liittymän identiteetti, so. A-numero tai A-Id:n, ja lyhytsanomien lähetysmahdollisuuden. Lähetettävän lyhytsanoman alussa on lisäksi aktivointi- tai . 108102 ίο passivointikäsky ja sitten informointiparametrit, jotka määrittävät palvelurajan 23 ja/tai palvelualueen 22, jonka sisäpuolelle paikannettuun palvelun käyttäjän matkaviestimeen 21 keksinnön mukainen informaatiopalvelu) äijestelmä lähettää käyttäjän haluamassa muodossa ja laajuudessa informaatiota tietystä ennalta 5 määrätystä alueesta 10. Kutsuvaliittymäkohtaisten informointiparametrien välittämiseksi lyhytsanomakeskus 6 välittää kutsuvaliittymäkohtaiset informointiparametrit informaatiopalvelimeen 24, joka on yhteydessä paikannuspalvelimeen 25, johon tallentuu näin matkaviestinkohtaisesti informointiparametrit. Tämän jälkeen paikannuspalvelin 25 seuraa ja/tai vastaanottaa 10 j atkuvasti vierailij arekisteristä 4 matkaviestimen 21 sij aintitietoa.
Keksinnön mukaisesti informaatiopalvelu)äijestelmää voidaan käyttää seuraamaan halutussa liikkuvassa kohteessa 20 olevan päätelaitteen 21 liikkumista etenkin sen liikkumista ennalta määrätyn palvelualueen 22 tai -rajan 23 sisäpuolelle. 15 Liikkumisen seuraamiseksi seurataan matkaviestimen 21 sijaintitietoa suhteessa asetettuun palvelualueeseen 22 tai - rajaan 23. Tällöin informaatiopalvelin 24, joka on tiedonsiirtoyhteydessä paikannuspalvelimeen 25, joka on tiedonsiirtoyhteydessä televerkon sijaintitietorekisterin (VLR) 4, havaitsee matkaviestimen 21 liikkumisen palvelurajan 23 rajaaman alueen 22 sisäpuolelle vertaamalla paikannuspalvelimeen 20 25 sijaintitietorekisteristä 4 vastaanotettuja seurattavaan kohteeseen 20 sijoitetun matkaviestimen 21 sijaintitietoja informaatiopalvelimeen 24 ennalta tallennettuihin sijaintitietoihin.
Matkaviestimen 21 seuraamiseksi informaation antamiseksi kun palvelun käyttäjä 25 saapuu tietyn ennalta määrätyn palvelualueen 22 sisäpuolelle seurataan kohteessa 20 olevan matkaviestimen 21 sijaintitiedon vaihtumista ja/tai matkaviestimen 21 . . siirtymistä ennalta asetetun palvelurajan 23 sisäpuolelle. Tällöin informaatiopalvelin 24, joka on tiedonsiirtoyhteydessä paikannuspalvelimeen 25, joka on tiedonsiirtoyhteydessä televerkon sijaintitietorekisteriin (VLR) 4, havaitsee 30 matkaviestimen 21 siirtymisen palvelurajan 23 rajaaman palvelualueen 22 sisäpuolelle vertaamalla informaatiopalvelimeen 24 ennalta tallennettuja 11 108102 sijaintitietoja matkaviestimen 21 sijaintitietoihin, jotka on vastaanotettu sijaintitietorekisteristä 4 paikannuspalvelimeen 25. Esillä olevan keksinnön etuna on tällöin, että järjestelmään voidaan tallentaa ennalta useita rajattuja palvelualueita, joiden sisään tultaessa saadaan automaattisesti halutun muotoista ja laatuista 5 informaatiota ennalta määrätystä kohdealueesta 10.
Viitaten kuvioon 2 seuraavassa selostetaan keksinnön mukaisen informaatiopalvelujäqestelmän liittymistä GSM matkaviestinverkkoon ja signalointia järjestelmässä. Informaatiopalvelu] äqestelmä aktivoidaan lähettämällä 10 siitä matkaviestimestä 21, johon informaatiopalvelua halutaan, lyhytsanoma (SMS), joka siirtyy tukiaseman 2 sitä mahdollisesti ohjaavan tukiasemaohjaimen 2 ja matkapuhelinkeskuksen 3 kautta lyhytsanomakeskukseen 6 ja siitä edelleen informaatiopalvelu) ärjestelmän informaatiopalvelimeen 24. Lyhytsanoma sisältää kutsuvan matkaviestinliittymän identiteetin, joka on edullisesti A-numero, ohella 15 informaatiopalvelu]ärjestelmän aktivointiviestin ja viestitysparametrit. Tämän jälkeen keksinnön mukainen informaatiopalvelujäijestelmä aktivoituu ja alkaa seurata liikkuvan matkaviestinliittymän 21 sijaintia. Tämän toteutusmuodon mukaisesti informaatiopalvelujärjestelmään, joka siis liittyy matkaviestinverkon lyhytsanomakeskuksen 6 tietoliikenne- ja/tai tiedonsiirtorajapintaan, kuuluu 20 olennaisina toiminnallisina osina: - informaatiopalvelin 24, joka tässä toteutusmuodossa on matkaviestinverkon laitteisto ja siinä sijaitsevat informaatiopalvelujärjestelmän ohjauslogiikka ja tietokanta viestitysparametrien tallentamiseksi käyttäjäkohtaisiin, so. A-numero perusteisiin, rekistereihin, 25 - paikannuspalvelin 25, joka samoin kuin informaatiopalvelin 24 on matkaviestinverkon laitteisto, ja joka on jäljestetty tietoliikenne- ja tiedonsiirtoyhteyteen informaatiopalvelimen 24 ja matkaviestinverkossa olevien matkaviestinten sijaintitietorekisterien 4 kanssa valvottavassa kohteessa sijaitsevien matkaviestinten 21 sijaintitietojen saamiseksi ja lähettämiseksi 3 0 hälytinpal vehmeen 24, j a • « 12 108102 - viestityspalvelin 26, joka on tietoliikenne- ja tiedonsiirtoyhteydessä informaatiopalvelimeen 24 sekä matkaviestinverkon keskukseen 3 ja lyhytsanomakeskukseen 6 halutunmuotoisen informaation lähettämiseksi palvelun käyttäjän matkaviestimeen 21, kun palvelun käyttäjän matkaviestimen 5 21 sijainti täyttää palvelun käyttäjän informaatiopalvelimeen 24 ennalta asettamat informointiparametrit.
Keksinnön perusajatuksen mukaisesti informaatiopalvelin 24 käynnistää informaation lähetyksen haluttuun matkaviestimeen 21, kun asetetut 10 informointiparametrit vastaavat seurattavan matkaviestimen 21 sijaintitietoja, jotka ovat matkaviestinverkon sijainninseurannan myötä päivittyneet matkaviestinverkon toimesta sijaintitietorekisteriin 4.
Kuvioiden 1 ja 2 esittämässä toteutusmuodossa keksinnön mukaisen 15 informaatiopalvelu)'äijestelmän osat ovat kaikki matkaviestinverkon laitteistoja ja tiedonsiirron kannalta niistä kukin on OSI mallin mukaisen protokollapinon kerroksen 7 TCAP (Transaction Capabilities Application Part) pääte (user), jolloin niiden väliset tietoliikenne- ja tiedonsiirtoyhteydet perustuvat SS7 - MTP (ITU-T recommendations: Signalling System no. 7 / Message Transfer Part) yhteyksiin 20 kuten on esitetty kuviossa 2. Tällaisessa tiedonsiirrossa osien välillä tiedonsiirto tapahtuu osoitteellisten tietopakettien (MSU) avulla ja tietopakettien muodostamiseksi pääteinformaatioon lisätään OSI mallin TCAP protokollalla yleisosoite (GT), joka voi olla esimerkiksi yleisen televerkon tai matkaviestinverkon liittymänumero. Tämän jälkeen OSI mallin mukaisella SCCP protokollalla tehdään 25 yleisosoitteen käännös alku- (OPC) ja määräpisteeksi (DPC), jolloin on aikaansaatu välitettävä informaatiokenttä (SIF). Lopuksi OSI mallin mukaisella MTP protokollalla informaatiokenttä täydennetään reititystiedolla informaatiokentän sisältävän tietopaketin (MSU) muodostamiseksi ja kuljettamiseksi SS7 verkossa alkupisteestä (OPC) määräpisteeseen (DPC).
30
Ml' 13 108102 Tässä yhteydessä on korostettava, että järjestelmän toiminnallisuuden kärsimättä sen sijaan että kaikki järjestelmän osat ovat verkko-operaattorin hallitsemia verkkolaitteistoja yksi tai useampi osa voi olla palveluoperaattorin ylläpitämä laitteisto. Tällöin olennaisimpana erona verkkopalveluun on että jokin järjestelmän 5 osa on televerkon kannalta päätelaite, johon yhteys toisesta päätelaitteesta muodostuu televerkon läpi. Erona on myös MSU tietoliikenteessä hieman poikkeava määräpistemäärittely, koska DPC määrittää päätelaitetta lähinnä olevan verkkolaitteen jolloin yhteys tähän verkkolaitteeseen muodostetaan päätelaitteesta käyttäen sopivaa access-protokollaa.
10
Viitataan kuvioon 3, jossa on esitettynä keksinnön mukaisen informaatiopalvelujäijestelmän ohjauslogiikka. Kuten edellä on todettu sijaitsee ohjauslogiikka edullisesti informaatiopalvelimessa 24. Sen jälkeen kun informaatiopalvelujärjestelmä 24, 25, 26 on vastaanottanut informaatiota pyytävästä 15 matkaviestimestä 21 lyhytsanomana lähetetyn aktivointi viestin ohjauslogiikan ohjaamana: i. informaatiopalvelin 24 aktivoituu toimintatilaan, jonka vasteena käyttäjän haluamat informointiparametrit tallentuvat käyttäjäkohtaiseen rekisteriin informaatiopalvelimessa 24, 20 ii. informaatiopalvelimesta 24 lähtee paikannuspalvelimeen 25 aktivointiviesti, jonka vasteena paikannuspalvelin 25 aktivoituu toimintatilaan, • « iii. paikannuspalvelin 25 lähettää matkaviestinverkon sijaintitietorekisteriin 4 sijaintikyselyn, joka koskee palvelun käyttäjän matkaviestimen 21 sijaintitietoa, 25 iv. sijaintitietorekisteri 4 lähettää paikannuspalvelimelle 25 vastauksen, joka sisältää informaatiota palvelun käyttäjän matkaviestimen 21 viimeksi • ‘ sij aintitietorekisteriin päivittyneen sij aintitiedon, v. paikannuspalvelin 25 välittää palvelun käyttäjän matkaviestimen 21 viimeksi päivittyneen sijaintitiedon informaatiopalvelimeen 24, # · · 9 » 14 108102 vi. informaatiopalvelin 24 vertaa paikannuspalvelimesta 25 vastaanotettua palvelun käyttäjän matkaviestimen 21 viimeksi päivittynyttä sijaintitietoa käyttäjäkohtaisessa rekisterissä oleviin informointiparametreihin, vii. informaatiopalvelin 24 aktivoi viestityspalvelimen 26 kun tallennetut 5 informointiparametrit vastaavat paikannuspalvelimesta 25 vastaanotettuja palvelun käyttäjän matkaviestimen 21 viimeksi päivittyneitä estä sijaintitiedosta, ja viii. viestityspalvelin 26 lähettää palvelun käyttäjän matkaviestimeen 21 palvelun käyttäjän ennalta tekemän valinnan mukaisesti teksti- ja/tai äänimuotoisen 10 viestin, joka sisältää informaatiota tietystä ennalta määrätystä alueesta, edullisesti ennalta määrättävässä olevassa laajuudessa.
Mikäli edellä vaiheessa vii. informaatiopalvelujäijestelmään vastaanotetut matkaviestimen sijaintitiedot eivät vastaa ennalta asetettuja informointiparametrejä palataan vaiheeseen iii. sijaintikyselyn uusimiseksi.
15
Keksintöä on kuvattu edellä vain esimerkinomaisesti sen erään edullisena pidetyn ja GSM matkaviestinverkkoa hyödyntävän toteutusmuodon avulla. Tällä ei ole luonnollisestikaan haluttu rajata esillä olevaa keksintöä vain tällaista yksittäistä esimerkkitapausta koskevaksi. Niinpä moninaiset vaihtoehtoiset ratkaisut ja 20 muunnelmat ovat mahdollisia keksinnöllisen ajatuksen oheisten patenttivaatimusten määrittelemän suojapiirin puitteissa.
»

Claims (7)

15 108102
1. Matkaviestinverkkoa hyödyntävä ja matkaviestimellä käytettävä informaatio-> palvelujärjestelmä, 5 jossa infomiaatiopalvelujärjestelmään kuuluu: i. välineet päätelaitteiden (21) sijainnin seuraamiseksi ja päivittämiseksi sijain-titietorekisteriin (4), ii. lyhytsanomapalvelu, johon kuuluu lyhytsanomakeskus (6) lyhytsanomien välittämiseksi päätelaitteesta (21) matkaviestinverkkoon ja matkaviestinver- 10 kosta päätelaitteisiin (21), iii. paikannuspalvelin (25), joka on yhteydessä sijaintitietorekisteriin (4), iv. informaatiopalvelin (24), joka on yhteydessä lyhytsanomakeskukseen (6) ja paikannuspalvelimeen (25), v. viestityspalvelin (26), joka on yhteydessä informaatiopalvelimeen (24) ja 15 joka lähettää viestin lyhytsanomana tai ääniviestinä palvelun käyttäjän mat kaviestimeen (21), • · I ja joka informaatiopalvelujäqestelmä (24, 25, 26), sen jälkeen kun se on aktivoitu käyttöön ja kun se on paikantanut palvelun käyttäjän matkaviestimen (21) tietylle ennalta määrätylle palvelualueelle (22) tai tietyn ennalta määrätyn palvelurajan (23) 20 sisäpuolelle, lähettää palvelun käyttäjän matkaviestimeen (21) palvelun käyttäjän matkaviestimestään (21) ennalta tekemän valinnan mukaisesti teksti- ja/tai ääni-muotoisen viestin, joka sisältää informaatiota tietystä ennalta määrätystä alueesta (10), tunnettu siitä, että lyhytsanomapalvelua hyödyntämällä käyttäjä aktivoi tai passivoi 25 lyhytsanomaviestillä informaatiopalvelujäijestelmän ja lähettää siihen tiedotettaviksi haluamiensa asioiden viestitysparametrit, ja että mainittu aktivoiva tai passivoiva lyhytsanomaviesti sisältää käyttäjän identifioimiseksi käyttäjän identiteetin eli A-numeron.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen informaatiopalvelujärjestelmä, tunnettu siitä, että yhteys informaatiopalvelimeen (24) on muodostettu lyhytsanomapalvelun avulla 16 108102 siten, että siitä matkaviestimestä (21), johon informaatiota halutaan, lähetetään ennalta määrättyyn numeroon lyhytsanomaviesti, jonka lyhytsanomakeskus (6) välittää edelleen informaatiopalvelimeen (24), ja joka sisältää alussa aktivointikäskyn ja viestitysparametrit, jotka määrittävät ainakin palvelualueen (22) ja/tai palvelurajan 5 (23).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen informaatiopalvelu) ärjestelmä, tunnettu siitä, että aktivoivassa lyhytsanomaviestissä lähetetään myös vastausviestitysmuodon parametri, jolla määrätään ennalta viestitäänkö informaatiota viestityspalvelimesta (26) 10 palvelun käyttäjän matkaviestimeen (21) tekstimuotoisena lyhytsanomana vai ääni- viestinä.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen informaatiopalvelujäijestelmä, tunnettu siitä, että järjestelmää, joka muodostuu informaatiopalvelimesta (24), paikannus- 15 palvelimesta (25) ja viestityspalvelimesta ylläpitää joko verkko-operaattori tai palveluoperaattori.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen informaatiopalvelujärjestelmä, tunnettu siitä, että järjestelmän ohjauslogiikka sijaitsee informaatiopalvelimessa (24), ja 20 että sen jälkeen kun järjestelmän informaatiopalvelin (24) on vastaanottanut palvelun käyttäjän matkaviestimestä (21) lähetetyn aktivointisanoman ohjauslogiikan ohjaa- • · mana: i. informaatiopalvelin (24) aktivoituu toimintatilaan, jonka vasteena käyttäjän haluamat informointiparametrit tallentuvat käyttäjäkohtaiseen rekisteriin in- 25 formaatiopalvelimessa (24), ii. informaatiopalvelimesta (24) lähtee paikannuspalvelimeen (25) aktivointi-viesti, jonka vasteena paikannuspalvelin aktivoituu toimintatilaan, iii. paikannuspalvelin (25) lähettää matkaviestinverkon sijaintitietorekisteriin (4) sijaintikyselyn, joka koskee palvelun käyttäjän matkaviestimen (21) sijainti- 30 tietoa, 17 108102 iv. sijaintitietorekisteri (4) lähettää paikannuspalvelimelle (25) vastauksen, joka sisältää informaatiota palvelun käyttäjän matkaviestimen (21) viimeksi si-jaintitietorekisteriin päivittyneestä sijaintitiedosta, v. paikannuspalvelin (25) välittää palvelun käyttäjän matkaviestimen (21) vii- 5 meksi päivittyneen sijaintitiedon informaatiopalvelimeen (24), vi. informaatiopalvelin (24) vertaa paikannuspalvelimesta (25) vastaanotettua palvelun käyttäjän matkaviestimen (21) viimeksi päivittynyttä sijaintitietoa käyttäjäkohtaisessa rekisterissä oleviin informointiparametreihin, vii. informaatiopalvelin (24) aktivoi viestityspalvelimen (26), kun tallennetut 10 informointiparametrit vastaavat paikannuspalvelimesta (25) vastaanotettuja palvelun käyttäjän matkaviestimen (21) viimeksi päivittyneitä sijaintitietoja, ja viii. viestityspalvelin (26) lähettää palvelun käyttäjän matkaviestimeen (21) palvelun käyttäjän ennalta tekemän valinnan mukaisesti teksti- ja/tai äänimuo- 15 toisen viestin, joka sisältää informaatiota tietystä ennalta määrätystä alueesta, edullisesti ennalta määrättävässä olevassa laajuudessa.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen informaatiopalvelujäijestelmä, tunnettu siitä, että järjestelmän osat ovat kaikki matkaviestinverkon laitteistoja, ja että jär-20 jestelmän kukin laite on tietoliikenteen ja/tai tiedonsiirron kannalta OSI mallin mukaisen SS7 protokollapinon kerroksen 7 TCAP (Transaction Capabilities Applicati-*“ on Part) pääte (user), jolloin osien väliset tietoliikenne- ja tiedonsiirtoyhteydet pe rustuvat SS7 - MTP (ITU-T recommendations: Signalling System no.
7 / Message Transfer Part) yhteyksiin. 18 108102
FI991097A 1999-05-12 1999-05-12 Matkaviestinverkkoa hyödyntävä informaatiopalvelujärjestelmä FI108102B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI991097A FI108102B (fi) 1999-05-12 1999-05-12 Matkaviestinverkkoa hyödyntävä informaatiopalvelujärjestelmä

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI991097 1999-05-12
FI991097A FI108102B (fi) 1999-05-12 1999-05-12 Matkaviestinverkkoa hyödyntävä informaatiopalvelujärjestelmä

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI991097A0 FI991097A0 (fi) 1999-05-12
FI991097A FI991097A (fi) 2000-11-13
FI108102B true FI108102B (fi) 2001-11-15

Family

ID=8554658

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI991097A FI108102B (fi) 1999-05-12 1999-05-12 Matkaviestinverkkoa hyödyntävä informaatiopalvelujärjestelmä

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI108102B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI991097A (fi) 2000-11-13
FI991097A0 (fi) 1999-05-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP1135918B1 (en) Method and system for dynamically redirecting wireline call delivery
EP0667087B1 (en) Method and arrangement for processing short messages in a cellular network
EP1763963B1 (en) Border roaming gateway
EP0985309B1 (en) Delivery of announcements to a user of a communications system when roaming in a network away from the user's home network
EP1844623B1 (en) Home location server for roamers
EP0542963B1 (en) Method for establishing an inbound call to the mobile telephone in a cellular mobile telephone network
US6545987B1 (en) Method and service switching point for requesting information during incoming calls to a subscriber in a communications network
EP1118234A1 (en) System and method for mobility management for an internet telephone call to a mobile terminal
KR20040053377A (ko) 통신 네트워크에 부착된 단말기를 위치시키도록 허가하는위치 관련 정보를 얻기 위한 방법
CN101677474A (zh) 一种实现一卡多号业务的方法、系统及装置
HU223918B1 (hu) Eljárás és berendezés elhelyezezkedési adatok továbbítására digitális cellás távközlési hálózatban
EP1305968B1 (en) A method for establishing a connection between a terminal of a first type and a core network of a second type in a telecommunications network
NZ504791A (en) Procedure and system for the transmission of information and setting up of a telecommunication connection
EP1875750B1 (en) Method, apparatus and network for allowing access to services offered by an intelligent mobile communications network
FI108102B (fi) Matkaviestinverkkoa hyödyntävä informaatiopalvelujärjestelmä
EP2052569B1 (en) Mobile switching centre handover
US9872165B2 (en) Method and apparatus for establishing intra-network calls
CN104509150A (zh) 用于电路交换回退-网络发起的ussd请求/通知过程、移动终止的位置请求过程、提供订户信息过程的网络互连
KR100701231B1 (ko) 가입자 데이터를 저장하기 위한 방법 및 장치
US9247477B2 (en) Call routing for a multi-mode terminal being in a multi-mode communications system

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: ELISA OYJ

Free format text: ELISA OYJ

MA Patent expired