FI105373B - Menetelmä uplink-häiriöiden mittaamiseen solukkoradiojärjestelmässä ja tukiasema - Google Patents
Menetelmä uplink-häiriöiden mittaamiseen solukkoradiojärjestelmässä ja tukiasema Download PDFInfo
- Publication number
- FI105373B FI105373B FI973563A FI973563A FI105373B FI 105373 B FI105373 B FI 105373B FI 973563 A FI973563 A FI 973563A FI 973563 A FI973563 A FI 973563A FI 105373 B FI105373 B FI 105373B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- base station
- receiver
- ftrx
- bts
- uplink interference
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04W—WIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
- H04W24/00—Supervisory, monitoring or testing arrangements
- H04W24/08—Testing, supervising or monitoring using real traffic
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04B—TRANSMISSION
- H04B17/00—Monitoring; Testing
- H04B17/30—Monitoring; Testing of propagation channels
- H04B17/309—Measuring or estimating channel quality parameters
- H04B17/345—Interference values
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04W—WIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
- H04W24/00—Supervisory, monitoring or testing arrangements
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04W—WIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
- H04W88/00—Devices specially adapted for wireless communication networks, e.g. terminals, base stations or access point devices
- H04W88/08—Access point devices
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
- Signal Processing (AREA)
- Quality & Reliability (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- Electromagnetism (AREA)
- Mobile Radio Communication Systems (AREA)
- Monitoring And Testing Of Transmission In General (AREA)
Description
105373 r
Menetelmä uplink-häiriöiden mittaamiseen solukkoradiojärjestelmässä ja tukiasema
Keksinnön kohteena on menetelmä uplink-häiriöiden mittaamiseen 5 solukkoradiojärjestelmässä, joka järjestelmä käsittää kussakin solussa ainakin yhden tukiaseman, joka on yhteydessä alueellaan oleviin tilaajapäätelaitteisiin yhden tai useamman lähetinvastaanottimen avulla ja joka tukiasema käsittää ainakin yhden floating-lähetinvastaanottimen.
Keksinnön kohteena on myös menetelmä uplink-häiriöiden mittaa-10 miseen solukkoradiojärjestelmässä, joka järjestelmä käsittää kussakin solussa ainakin yhden tukiaseman, joka on yhteydessä alueellaan oleviin tilaajapäätelaitteisiin yhden tai useamman lähetinvastaanottimen avulla ja joka tukiasema käsittää ainakin yhden diversiteettivastaanottimen käsittävän lähetinvastaanottimen.
15 Keksinnön kohteena on myös tukiasema solukkoradiojärjestelmäs sä, joka järjestelmä käsittää kussakin solussa ainakin yhden tukiaseman, joka tukiasema käsittää yhden tai useamman lähetinvastaanottimen, ja joka tukiasema on yhteydessä alueellaan oleviin tilaajapäätelaitteisiin, ja joka tukiasema käsittää ainakin yhden floating-lähetinvastaanottimen.
20 Keksinnön kohteena on myös tukiasema solukkoradiojärjestelmäs sä, joka järjestelmä käsittää kussakin solussa ainakin yhden tukiaseman, joka tukiasema käsittää yhden tai useamman lähetinvastaanottimen, ja joka tukiasema on yhteydessä alueellaan oleviin tilaajapäätelaitteisiin, ja joka tukiasema käsittää ainakin yhden diversiteettivastaanottimen käsittävän lähetinvas-25 taanottimen.
Solukkoradiojärjestelmässä on kussakin solussa ainakin yksi tukiasema, joka on yhden tai useamman lähetinvastaanottimen avulla yhteydessä alueellaan oleviin tilaajapäätelaitteisiin. Tukiasemaohjain puolestaan ohjaa yhden tai useamman tukiaseman toimintaa. Solukkoradiojärjestelmissä käyttäjän 30 puheliikenne ja dataliikenne välitetään tukiaseman ja tilaajapäätelaitteen välillä .· . liikennekanavia käyttäen. Tämän lisäksi tukiaseman ja tilaajapäätelaitteen vä lillä tarvitaan erilaisia ohjausviestejä ja järjestelmäinformaatiota, joiden välittämiseen käytetään ohjauskanavia. Keksinnön mukaista menetelmää ja tukiasemaa voidaan soveltaa missä tahansa aikajakoista TDMA-monikäyttöjär-35 jestelmää ja/tai taajuusjakoista FDMA-monikäyttöjärjestelmää hyödyntävässä solukkoradiojärjestelmässä.
105373 2
Erilaisilla häiriöillä ja niiden mittaamisella on nykyisin suuri merkitys solukkoradiojärjestelmissä, koska erilaisia järjestelmiä on käytössä paljon ja solukkoradioverkkojen rakentaminen on kiivasta. Etenkin solukkoradiojärjes-telmien verkkosuunnittelijat tarvitsevat työkaluja häiriöiden mittaamiseen. Yksi 5 merkittävä ongelma verkkosuunnittelijoille on solukkoradiojärjestelmien uplink-häiriöiden mittaaminen eli tilaajapäätelaitteilta tukiasemalle suuntautuvan liikenteen häiriöiden mittaaminen. Tiedot uplink-suunnan häiriöistä ovat tärkeitä esimerkiksi silloin, kun soluun ollaan lisäämässä uutta kanavaa. Tällöin pyritään valitsemaan sopivin vähiten häiriöllinen kanava. Uplink-häiriöiden mittaa-10 misen tärkeys vain korostuu, jos solukkoradiojärjestelmissä otetaan käyttöön automaattinen kanavien allokointi.
Tunnetussa tekniikassa solukkoradiojärjestelmän uplink-häiriöiden mittaaminen koko vastaanottokaistan leveydeltä tehdään tukiasemapaikalla spektrianalysaattorilla. Mittaaminen on hankalaa ja kallista, koska se vaatii 15 mittauksen tekemisen tukiasemapaikalla. Jos häiriöt ovat satunnaisia, esimerkiksi vain tiettyyn aikaan vuorokaudesta esiintyviä, voi mittaaminen vaatia useiden tuntien tai jopa vuorokausien työn mittaajalta tukiasemapaikalla.
Tämän keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin uudentyyppinen menetelmä uplink-häiriöiden mittaamiseen solukkoradiojärjestelmässä ja tuki-20 asema, joilla poistetaan edellä mainittuja tunnetun tekniikan puutteita.
Tämä tarkoitus saavutetaan keksinnön mukaisella menetelmällä, jolle on tunnusomaista, että ainakin yhtä floating-lähetinvastaanotinta käytetään uplink-häiriöiden mittaamiseen.
Vaihtoehtoisesti keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnus-- 25 omaista, että ainakin yhtä diversiteettivastaanottimen käsittävää lähetinvas- taanotinta käytetään uplink-häiriöiden mittaamiseen.
Keksinnön mukaiselle tukiasemalle on tunnusomaista, että tukiasema käsittää välineet käyttää ainakin yhtä floating-lähetinvastaanotinta uplink-häiriöiden mittaamiseen.
30 Vaihtoehtoisesti keksinnön mukaiselle tukiasemalle on tunnus omaista, että tukiasema käsittää välineet käyttää ainakin yhtä diversiteettivastaanottimen käsittävää lähetinvastaanotinta uplink-häiriöiden mittaamiseen.
Keksinnön mukaisella menetelmällä ja tukiasemalla saavutetaan useita etuja tunnettuun tekniikkaan verrattuna. Keksinnön mukaisen menetel-35 män ja tukiaseman ansiosta erillisiä spektrianalysaattorilla tehtäviä mittauksia ei enää tarvitse käydä tekemässä tukiasemapaikalla, vaan tukiaseman omat 9 3 105373 laitteet huolehtivat mittausten tekemisestä. Näin ollen kalliista ja vaivalloisista henkilöitä vaativista mittauksista tukiasemapaikalla voidaan näiltä osin luopua.
Tukiaseman laitteet voivat mitata häiriöitä haluamiltaan kanavilta tai koko vastaanottokaistan leveydeltä, ja mittausaika voi tarvittaessa olla hyvinkin pit-5 kä verrattuna aiempiin henkilöiden läsnäoloa vaatineisiin mittauksiin. Keksinnön mukaisen menetelmän ja tukiaseman yhtenä tärkeänä etuna on myös se, ettei uplink-häiriöiden mittaus merkittävästi häiritse tukiaseman normaalia toimintaa.
Seuraavassa keksintöä selitetään tarkemmin viitaten oheisiin piilo rustuksiin, joissa kuvio 1 esittää solukkoradiojärjestelmää, jossa keksinnön mukaista menetelmää ja tukiasemaa voidaan soveltaa, kuvio 2 esittää keksinnön mukaisen tukiaseman ensimmäisen toteutusmuodon lohkokaavion, ja 15 kuvio 3 esittää keksinnön mukaisen tukiaseman toisen toteutus- muodon lohkokaavion.
Kuvio 1 esittää solukkoradiojärjestelmää, jossa keksinnön mukaista menetelmää ja tukiasemaa voidaan soveltaa. Solukkoradiojärjestelmässä on kussakin solussa ainakin yksi tukiasema BTS, joka on yhden tai useamman 20 lähetinvastaanottimen avulla yhteydessä alueellaan oleviin tilaajapäätelaittei-siin MS. Tukiasemaohjain BSC puolestaan ohjaa yhden tai useamman tukiaseman BTS toimintaa. Solukkoradiojärjestelmissä käyttäjän puheliikenne ja dataliikenne välitetään tukiaseman BTS ja tilaajapäätelaitteen MS välillä lii-kennekanavia käyttäen. Tämän lisäksi tukiaseman BTS ja tilaajapäätelaitteen : 25 MS välillä tarvitaan erilaisia ohjausviestejä ja järjestelmäinformaatiota, joiden välittämiseen käytetään ohjauskanavia, Keksinnön mukaista menetelmää ja tukiasemaa voidaan soveltaa missä tahansa aikajakoista TDMA-monikäyttö-järjestelmää ja/tai taajuusjakoista FDMA-monikäyttöjärjestelmää hyödyntävässä solukkoradiojärjestelmässä. Kuvioissa 2 ja 3 esitetyt lohkokaaviot ovat esi-. 30 merkkejä keksinnön mukaisista tukiasemista, joita voidaan käyttää muun mu- : assa GSM-, DCS- tai PCS 1900 -solukkoradiojärjestelmissä.
Kuvio 2 esittää keksinnön mukaisen tukiaseman ensimmäisen toteutusmuodon lohkokaavion. Kuvion 2 tukiasema on niin sanottu sektoroitu tukiasema, eli sama tukiasema sisältää useita soluja. Esimerkiksi GSM-järjes-35 telmässä kullakin solulla on oma BCCH-kanava ja omat liikennekanavanume- 105373 4 rot. Sektoroidussa tukiasemassa kullakin solulla on omat lähetinvastaanotti-met, omat antennikytkentävälineet ja omat antennit.
Kuvion 2 tukiasemassa on kaksi sektoria eli tukiasema palvelee kahta eri solua. Ensimmäistä solua varten on lähetinvastaanottimet TRX1 ja 5 TRX2, antennikytkentävälineet AFE1, lähetinantenni ATX1, päävastaanoti-nantenni,ARX1 ja diversiteettivastaanotinantenni ADRX1. Toista solua varten on lähetinvastaanottimet TRX3 ja TRX4, antennikytkentävälineet AFE2, lähetinantenni ATX2, päävastaanotinantenni ARX2 ja diversiteettivastaanotinan-tenni ADRX2. BCF on tukiaseman kontrolliyksikkö ja TRU on transmissiokortti, 10 jolla tukiasema kytketään linkin kautta tukiasemaohjaimeen. Kaikki kuvan 2 tukiaseman lähetinvastaanottimet sisältävät lähetinosan lisäksi sekä päävas-taanottimen että diversiteettivastaanottimen. Diversiteettivastaanotin on valin-naisvaruste.
Kuvion 2 tukiasemassa on myös floating-lähetinvastaanotin FTRX 15 ja kytkentäyksikkö FTS. Floating-lähetinvastaanotin FTRX on ominaisuuksiltaan samanlainen tukiaseman muiden lähetinvastaanottimien kanssa, ja se kytketään kytkentäyksikön FTS kautta tukiaseman antennikytkentävälineisiin AFE1 tai AFE2. On tunnettua, että floating-lähetinvastaanotinta käytetään esimerkiksi kiinteästi asennettuna johonkin soluun lisäämään sen kapasiteettia 20 tai redundanttisena muiden lähetinvastaanottimien vikatapauksien varalta. On tunnettua myös, että floating-lähetinvastaanotinta käytetään dynaamisesti jonkin solun kapasiteetin lisäämiseen.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä floating-lähetinvastaanotinta FTRX käytetään normaalitoiminnan sijasta tai ohella uplink-häiriöiden mittaa-: 25 miseen. Jos esimerkiksi floating-lähetinvastaanotin on normaalitoiminnassa redundanttisena varalaitteena, on se suurimman osan ajasta toimettomana. Tällöin sitä voidaan käyttää uplink-häiriöiden mittaamiseen pitkiäkin aikoja yhtämittaa. Floating-lähetinvastaanotin mittaa solusta, johon se on kytketty, uplink-häiriöiden tasot. Floating-lähetinvastaanotin viritetään tukiaseman kontrol-30 liyksikön BCF käskystä halutuille kanaville, tai haluttaessa uplink-häiriöt mita-: taan koko vastaanottokaistan leveydeltä. Tukiasema raportoi häiriömittausten tulokset tukiasemaohjaimelle BSC. Tuloksina voidaan lähettää esimerkiksi vähiten häiriöllisten kanavien luettelo tai kaikkien kanavien häiriötasot. Mikäli floating-lähetinvastaanotin ei ole vapaana muista tehtävistään, se vapautetaan 35 niistä, minkä jälkeen floating-lähetinvastaanotin aloittaa uplink-häiriöiden mittaamisen. Floating-lähetinvastaanotin voi sisältää päävastaanottimen lisäksi 5 IUbö/ύ myös diversiteettivastaanottimen. Uplink-häiriöt voidaan mitata pelkästään päävastaanottimen kautta tai pelkästään diversiteettivastaanottimen kautta tai molempien vastaanottimien kautta yhtäaikaa.
Keksinnön mukaiselle tukiasemalle on tunnusomaista, että tuki-5 asema käsittää välineet BCF käyttää floating-lähetinvastaanotinta FTRX up-link-häiriöiden mittaamiseen. Tukiasema käsittää välineet BCF ja FTRX mitata uplink-häiriöt joko halutuilta kanavilta tai koko vastaanottokaistan leveydeltä. Tukiasema käsittää välineet BCF käyttää floating-lähetinvastaanotinta FTRX uplink-häiriöiden mittaamiseen sen ollessa vapaana muista tehtävistään. Ellei 10 floating-lähetinvastaanotin FTRX ole vapaana, käsittää tukiasema välineet BCF vapauttaa floating-lähetinvastaanotin FTRX muista tehtävistään ennen uplink-häiriöiden mittauksen aloittamista, Floating-lähetinvastaanotin FTRX käsittää päävastaanottimen ja diversiteettivastaanottimen. Tukiasema käsittää välineet BCF ja FTRX mitata uplink-häiriöt pelkästään floating-lähetinvastaan-15 ottimen FTRX päävastaanottimen kautta, pelkästään diversiteettivastaanottimen kautta tai päävastaanottimen ja diversiteettivastaanottimen kautta yhtäaikaa. Tukiaseman kontrolliyksikkö BCF voidaan toteuttaa esimerkiksi ohjelmallisesti signaaliprosessorilla tai yleisprosessorilla, tai erillisiä komponentteja käyttäen, kuten alan ammattimiehelle on selvää.
20 Floating-lähetinvastaanotin FTRX voi kytkeytyä tukiaseman kum paan soluun tahansa ja mitata juuri kyseiselle solulle ominaiset uplink-häiriöt. Koska mittauksessa käytetään tukiaseman kyseisen solun vastaanottoanten-neja, on mitatut uplink-häiriöt juuri sellaisia, joina solun vastaanottimetkin häiriöt näkevät. Uplink-häiriöiden mittaus ei häiritse merkittävästi tukiaseman : 25 normaaleja toimintoja.
Kuvio 3 esittää keksinnön mukaisen tukiaseman toisen toteutus-muodon lohkokaavion. Kuvion 3 tukiasema sisältää vain yhden solun. Tukiasema käsittää iähetinvastaanottimet TRX1-TRX4, antennikytkentävälineet AFE, lähetinantennin ATX, päävastaanotinantennin ARX ja diversiteettivas-. 30 taanotinantennin ADRX. BCF on tukiaseman kontrolliyksikkö ja TRU on transmissiokortti, jolla tukiasema kytketään linkin kautta tukiasemaohjaimeen. Kaikki kuvan 3 tukiaseman Iähetinvastaanottimet sisältävät lähetinosan lisäksi sekä päävastaanottimen että diversiteettivastaanottimen. Diversiteettivastaan-otin on valinnaisvaruste.
35 Tukiasemat suunnitellaan yleensä siten, että jokaisessa lähetin- vastaanottimessa voi olla päävastaanottimen lisäksi diversiteettivastaanotin.
105373 6 Nämä vastaanottimet ovat yleensä samanlaisia, mutta kummallakin on omat antenninsa. Nämä antennit sijoitetaan fyysisesti eri paikkoihin, jotta tilaaja-päätelaitteesta tukiasemaan tuleva signaali ei vaimentuisi samalla tavalla samaan aikaan sekä päävastaanottimessa että diversiteettivastaanottimessa.
5 Tukiasema käyttää vastaanotossa joko päävastaanottimen tai diversiteetti-vastaanottimen signaalia sen mukaan, kumman signaali-kohinasuhde on parempi. Valinta tapahtuu lähetinvastaanottimen kantataajuusosassa.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä diversiteettivastaanottimen käsittävää lähetinvastaanotinta TRX1 käytetään uplink-häiriöiden mittaami-10 seen. Uplink-häiriöt mitataan lähetinvastaanottimen TRX1 diversiteettivastaanottimen kautta sen ollessa vapaana muista tehtävistään. Ellei lähetinvastaanottimen TRX1 diversiteettivastaanotin ole vapaana muista tehtävistään, se vapautetaan niistä ennen uplink-häiriöiden mittausten aloittamista. Samalla menetetään lähetinvastaanottimen TRX1 diversiteettivahvistus häiriömittaus-15 ten ajaksi. Häiriöitä mitattaessa diversiteettivastaanotin viritetään mitattaville taajuuksille, ja uplink-häiriöt voidaan haluttaessa mitata koko vastaanotto-kaistan leveydeltä. Tukiasema raportoi häiriömittausten tulokset tukiasemaohjaimelle BSC. Tuloksina voidaan lähettää esimerkiksi vähiten häiriöllisten kanavien luettelo tai kaikkien kanavien häiriötasot. Uplink-häiriöiden mittaamisen 20 aikana lähetinvastaanottimen TRX1 päävastaanotinta käytetään normaalisti puheluliikenteen vastaanottoon.
Keksinnön mukaiselle tukiasemalle on tunnusomaista, että tukiasema käsittää välineet BCF käyttää diversiteettivastaanottimen käsittävää lähetinvastaanotinta TRX1 uplink-häiriöiden mittaamiseen. Tukiasema käsittää ^ 25 välineet BCF ja TRX1 mitata uplink-häiriöt lähetinvastaanottimen TRX1 diver siteettivastaanottimen kautta. Tukiasema käsittää välineet BCF ja TRX1 mitata uplink-häiriöt joko halutuilta kanavilta tai koko vastaanottokaistan leveydeltä. Tukiasema käsittää välineet BCF käyttää lähetinvastaanottimen TRX1 diver-siteettivastaanotinta häiriömittaukseen sen ollessa vapaana muista tehtävis-30 tään. Ellei lähetinvastaanottimen TRX1 diversiteettivastaanotin ole vapaana :· muista tehtävistään, käsittää tukiasema välineet BCF vapauttaa se muista tehtävistään ennen häiriömittausten aloittamista. Tukiaseman kontrolliyksikkö BCF voidaan toteuttaa esimerkiksi ohjelmallisesti signaaliprosessorilla tai yleisprosessorilla, tai erillisiä komponentteja käyttäen, kuten alan ammattimie-35 helle on selvää.
105373 7
Vaikka keksintöä on edellä selostettu viitaten oheisten piirustusten mukaisiin esimerkkeihin, on selvää, ettei keksintö ole rajoittunut niihin, vaan sitä voidaan monin tavoin muunnella patenttivaatimusten esittämän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa. Edellä esitetyt keksinnön edulliset toteutusmuodot 5 ja muut yksityiskohtaiset ratkaisut korostavat keksinnön etuja.
Claims (25)
105373
1. Menetelmä uplink-häiriöiden mittaamiseen solukkoradiojärjestel-mässä, joka järjestelmä käsittää kussakin solussa ainakin yhden tukiaseman 5 (BTS), joka on yhteydessä alueellaan oleviin tilaajapäätelaitteisiin (MS) yhden tai useamman lähetinvastaanottimen (TRX1-TRX4, FTRX) avulla ja joka tukiasema (BTS) käsittää ainakin yhden floating-lähetinvastaanottimen (FTRX), tunnettu siitä, että ainakin yhtä floating-lähetinvastaanotinta (FTRX) käytetään uplink-häiriöiden mittaamiseen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että uplink-häiriöt mitataan koko vastaanottokaistan leveydeltä.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että uplink-häiriöitä mitataan floating-lähetinvastaanottimen (FTRX) ollessa vapaana muista tehtävistään.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että floating-lähetinvastaanotin (FTRX) vapautetaan muista tehtävistään, minkä jälkeen sitä käytetään uplink-häiriöiden mittaamiseen.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että floating-lähetinvastaanotin (FTRX) vastaanottaa signaaleja päävastaanot- 20 timen ja diversiteettivastaanottimen kautta ja että uplink-häiriöt mitataan floating-lähetinvastaanottimen (FTRX) päävastaanottimen kautta.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että floating-lähetinvastaanotin (FTRX) vastaanottaa signaaleja päävastaanottimen ja diversiteettivastaanottimen kautta ja että uplink-häiriöt mitataan floa- • 25 ting-lähetinvastaanottimen (FTRX) diversiteettivastaanottimen kautta.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että floating-lähetinvastaanotin (FTRX) vastaanottaa signaaleja päävastaanottimen ja diversiteettivastaanottimen kautta ja että uplink-häiriöt mitataan floating-lähetinvastaanottimen (FTRX) päävastaanottimen ja diversiteettivastaan- 30 ottimen kautta yhtäaikaa.
8. Menetelmä uplink-häiriöiden mittaamiseen solukkoradiojärjestel- • mässä, joka järjestelmä käsittää kussakin solussa ainakin yhden tukiaseman (BTS), joka on yhteydessä alueellaan oleviin tilaajapäätelaitteisiin (MS) yhden tai useamman lähetinvastaanottimen (TRX1-TRX4) avulla ja joka tukiasema 35 (BTS) käsittää ainakin yhden diversiteettivastaanottimen käsittävän lähetinvastaanottimen (TRX1-TRX4), tunnettu siitä, että ainakin yhtä diversiteet- 105373 tivastaanottimen käsittävää lähetinvastaanotinta (TRX1) käytetään uplink-häiriöiden mittaamiseen.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että uplink-häiriöt mitataan koko vastaanottokaistan leveydeltä.
10. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että uplink-häiriöitä mitataan diversiteettivastaanottimen käsittävän lähetin-vastaanottimen (TRX1) diversiteettivastaanottimen ollessa vapaana muista tehtävistään.
11. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 10 että diversiteettivastaanottimen käsittävän lähetinvastaanottimen (TRX1) di- versiteettivastaanotin vapautetaan muista tehtävistään, minkä jälkeen sitä käytetään uplink-häiriöiden mittaamiseen.
12. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että uplink-häiriöt mitataan diversiteettivastaanottimen käsittävän lähetinvas- 15 taanottimen (TRX1) diversiteettivastaanottimen kautta.
13. Tukiasema solukkoradiojärjestelmässä, joka järjestelmä käsittää kussakin solussa ainakin yhden tukiaseman (BTS), joka tukiasema (BTS) käsittää yhden tai useamman lähetinvastaanottimen (TRX1-TRX4, FTRX), ja joka tukiasema (BTS) on yhteydessä alueellaan oleviin tilaajapäätelaitteisiin 20 (MS), ja joka tukiasema (BTS) käsittää ainakin yhden floating-lähetin- vastaanottimen (FTRX), tunnettu siitä, että tukiasema (BTS) käsittää välineet (BCF) käyttää ainakin yhtä floating-lähetinvastaanotinta (FTRX) uplink-häiriöiden mittaamiseen.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen tukiasema, tunnettu sii- : 25 tä, että tukiasema (BTS) käsittää välineet (BCF, FTRX) mitata uplink-häiriöt koko vastaanottokaistan leveydeltä.
15. Patenttivaatimuksen 13 mukainen tukiasema, tunnettu siitä, että tukiasema (BTS) käsittää välineet (BCF) käyttää floating-lähetinvastaanotinta (FTRX) uplink-häiriöden mittataamiseen sen ollessa vapaana muis- 30 ta tehtävistään. : 16. Patenttivaatimuksen 13 mukainen tukiasema, tunnettu sii tä, että tukiasema (BTS) käsittää välineet (BCF) vapauttaa floating-lähetinvastaanotin (FTRX) muista tehtävistään ja käyttää sitä vapauttamisen jälkeen uplink-häiriöiden mittaamiseen. 1053/3
17. Patenttivaatimuksen 13 mukainen tukiasema, tunnettu siitä, että floating-lähetinvastaanotin (FTRX) käsittää päävastaanottimen ja diver-siteettivastaanottimen.
18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen tukiasema, tunnettu sii-5 tä, että tukiasema (BTS) käsittää välineet (BCF, FTRX) mitata uplink-häiriöt floating-lähetinvastaanottimen (FTRX) päävastaanottimen kautta.
19. Patenttivaatimuksen 17 mukainen tukiasema, tunnettu siitä, että tukiasema (BTS) käsittää välineet (BCF, FTRX) mitata uplink-häiriöt floating-lähetinvastaanottimen (FTRX) diversiteettivastaanottimen kautta.
20. Patenttivaatimuksen 17 mukainen tukiasema, tunnettu sii tä, että tukiasema (BTS) käsittää välineet (BCF, FTRX) mitata uplink-häiriöt floating-lähetinvastaanottimen (FTRX) päävastaanottimen ja diversiteettivastaanottimen kautta yhtäaikaa.
21. Tukiasema solukkoradiojärjestelmässä, joka järjestelmä käsittää 15 kussakin solussa ainakin yhden tukiaseman (BTS), joka tukiasema (BTS) käsittää yhden tai useamman lähetinvastaanottimen (TRX1-TRX4), ja joka tukiasema (BTS) on yhteydessä alueellaan oleviin tilaajapäätelaitteisiin (MS), ja joka tukiasema (BTS) käsittää ainakin yhden diversiteettivastaanottimen käsittävän lähetinvastaanottimen (TRX1-TRX4), tunnettu siitä, että tukiase- 20 ma (BTS) käsittää välineet (BCF) käyttää ainakin yhtä diversiteettivastaanottimen käsittävää lähetinvastaanotinta (TRX1) uplink-häiriöiden mittaamiseen.
22. Patenttivaatimuksen 21 mukainen tukiasema, tunnettu siitä, että tukiasema (BTS) käsittää välineet (BCF, TRX1) mitata uplink-häiriöt koko vastaanottokaistan leveydeltä.
23. Patenttivaatimuksen 21 mukainen tukiasema, tunnettu sii tä, että tukiasema (BTS) käsittää välineet (BCF) käyttää diversiteettivastaanottimen käsittävän lähetinvastaanottimen (TRX1) diversiteettivastaanotinta uplink-häiriöiden mittaamiseen sen ollessa vapaana muista tehtävistään.
24. Patenttivaatimuksen 21 mukainen tukiasema, tunnettu sii-30 tä, että tukiasema (BTS) käsittää välineet (BCF) vapauttaa diversiteettivastaanottimen käsittävän lähetinvastaanottimen (TRX1) diversiteettivastaanotin muista tehtävistään ja käyttää sitä vapauttamisen jälkeen uplink-häiriöiden mittaamiseen.
25. Patenttivaatimuksen 21 mukainen tukiasema, tunnettu sii-35 tä, että tukiasema (BTS) käsittää välineet (BCF, TRX1) mitata uplink-häiriöt di- 105373 versiteettivastaanottimen käsittävän lähetinvastaanottimen (TRX1) diversiteet-tivastaanottimen kautta. 105373
Priority Applications (7)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI973563A FI105373B (fi) | 1997-08-29 | 1997-08-29 | Menetelmä uplink-häiriöiden mittaamiseen solukkoradiojärjestelmässä ja tukiasema |
CN 98808739 CN1269110A (zh) | 1997-08-29 | 1998-08-28 | 无线系统中上行干扰的测量,以及基站 |
PCT/FI1998/000671 WO1999012370A2 (en) | 1997-08-29 | 1998-08-28 | Measuring uplink interference in radio system, and base station |
JP2000509238A JP2001515324A (ja) | 1997-08-29 | 1998-08-28 | 無線システムにおけるアップリンク干渉の測定及びベースステーション |
EP98941448A EP1010342A2 (en) | 1997-08-29 | 1998-08-28 | Measuring uplink interference in radio system, and base station |
AU89819/98A AU745618B2 (en) | 1997-08-29 | 1998-08-28 | Measuring uplink interference in radio system, and base station |
NO20000991A NO20000991D0 (no) | 1997-08-29 | 2000-02-28 | Mõling av opplink-interferens i et radiosystem, samt basestasjon |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI973563 | 1997-08-29 | ||
FI973563A FI105373B (fi) | 1997-08-29 | 1997-08-29 | Menetelmä uplink-häiriöiden mittaamiseen solukkoradiojärjestelmässä ja tukiasema |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI973563A0 FI973563A0 (fi) | 1997-08-29 |
FI973563A FI973563A (fi) | 1999-03-01 |
FI105373B true FI105373B (fi) | 2000-07-31 |
Family
ID=8549455
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI973563A FI105373B (fi) | 1997-08-29 | 1997-08-29 | Menetelmä uplink-häiriöiden mittaamiseen solukkoradiojärjestelmässä ja tukiasema |
Country Status (7)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP1010342A2 (fi) |
JP (1) | JP2001515324A (fi) |
CN (1) | CN1269110A (fi) |
AU (1) | AU745618B2 (fi) |
FI (1) | FI105373B (fi) |
NO (1) | NO20000991D0 (fi) |
WO (1) | WO1999012370A2 (fi) |
Families Citing this family (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
CN102196473A (zh) * | 2010-03-11 | 2011-09-21 | 上海华为技术有限公司 | 一种上行干扰测量的实现方法、装置和通信系统 |
US11984939B2 (en) | 2019-03-07 | 2024-05-14 | Telefonaktiebolagget LM Ericsson (Publ) | Methods and devices for inter-cell interference estimation |
Family Cites Families (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JP2573076B2 (ja) * | 1988-09-12 | 1997-01-16 | モトローラ・インコーポレーテッド | 高容量セクタ化セルラ通信システム |
FR2708813B1 (fr) * | 1993-07-30 | 1995-09-01 | Alcatel Mobile Comm France | Système de radiocommunications cellulaire. |
JP2586316B2 (ja) * | 1993-12-22 | 1997-02-26 | 日本電気株式会社 | セクタ構成移動通信システム |
US5684491A (en) * | 1995-01-27 | 1997-11-04 | Hazeltine Corporation | High gain antenna systems for cellular use |
FI103081B1 (fi) * | 1996-02-23 | 1999-04-15 | Nokia Telecommunications Oy | Kanavanvaihto matkaviestinjärjestelmässä |
-
1997
- 1997-08-29 FI FI973563A patent/FI105373B/fi active
-
1998
- 1998-08-28 CN CN 98808739 patent/CN1269110A/zh active Pending
- 1998-08-28 WO PCT/FI1998/000671 patent/WO1999012370A2/en not_active Application Discontinuation
- 1998-08-28 JP JP2000509238A patent/JP2001515324A/ja active Pending
- 1998-08-28 AU AU89819/98A patent/AU745618B2/en not_active Ceased
- 1998-08-28 EP EP98941448A patent/EP1010342A2/en not_active Withdrawn
-
2000
- 2000-02-28 NO NO20000991A patent/NO20000991D0/no not_active Application Discontinuation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
WO1999012370A3 (en) | 1999-06-10 |
JP2001515324A (ja) | 2001-09-18 |
WO1999012370A2 (en) | 1999-03-11 |
NO20000991L (no) | 2000-02-28 |
CN1269110A (zh) | 2000-10-04 |
NO20000991D0 (no) | 2000-02-28 |
FI973563A (fi) | 1999-03-01 |
AU8981998A (en) | 1999-03-22 |
EP1010342A2 (en) | 2000-06-21 |
FI973563A0 (fi) | 1997-08-29 |
AU745618B2 (en) | 2002-03-28 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
CA2316201C (en) | A communication system with base stations having test capabilities | |
EP0752766B1 (en) | Mobile radio communication system | |
CA1297538C (en) | Cellular data system | |
EP0530161B1 (en) | Combined mobile radio communication system | |
US8914040B2 (en) | Method and arrangement in a telecommunication system | |
US10506452B2 (en) | Method for controlling beamforming antenna to enhance transmitting/receiving performance and wireless communication device performing the same in TDMA-based wireless communication system | |
TR199902898T2 (xx) | Bir zaman aralığına zaman aralığı tabanı üzerinde çok alışlı bir alıma sahip bulunan bir telsiz haberleşme sistemi. | |
US7724695B2 (en) | Radio communication system | |
EP0761045B1 (en) | A method for improving connection quality in a cellular radio system, and a base station | |
EP3087790B1 (en) | Determining position of a wireless device using remote radio head devices with multiple antenna devices | |
US6862447B1 (en) | Method of making downlink operational measurements in a wireless communication system | |
JPH07231483A (ja) | 無線データ通信システム | |
FI105373B (fi) | Menetelmä uplink-häiriöiden mittaamiseen solukkoradiojärjestelmässä ja tukiasema | |
US6738365B1 (en) | Method of improving connection quality and system capacity, and a cellular radio system | |
US10469160B2 (en) | System for communication in a drone system | |
JP2000514255A (ja) | 相互変調を測定する方法 | |
US11425788B2 (en) | Distributed capacity base station architecture for broadband access with enhanced in-band GPS co-existence | |
US6785555B2 (en) | Apparatus for dividing power and method thereof in pico-base transceiver station | |
EP3085174B1 (en) | Determining position of a wireless device | |
US6487245B1 (en) | Method for testing a radiocommunications network, corresponding device and base station | |
JP7409482B2 (ja) | 干渉検出装置、無線基地局、干渉検出方法、及びプログラム | |
EP3085116B1 (en) | Evaluation of interference affecting a cable | |
Howat | Cell like performance using the remotely controlled cellular transmitter | |
CN113840365A (zh) | 一种直放站的功率控制方法及装置 | |
NZ232263A (en) | Low power data transmissions interleaved between standard cellular phone channels |