DK201570026A1 - Jordbearbejdningsredskab - Google Patents

Jordbearbejdningsredskab Download PDF

Info

Publication number
DK201570026A1
DK201570026A1 DKPA201570026A DKPA201570026A DK201570026A1 DK 201570026 A1 DK201570026 A1 DK 201570026A1 DK PA201570026 A DKPA201570026 A DK PA201570026A DK PA201570026 A DKPA201570026 A DK PA201570026A DK 201570026 A1 DK201570026 A1 DK 201570026A1
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
implement
tool
sections
tillage
side wings
Prior art date
Application number
DKPA201570026A
Other languages
English (en)
Inventor
Morten Gregersen
Original Assignee
Samson Agro As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Samson Agro As filed Critical Samson Agro As
Priority to DKPA201570026A priority Critical patent/DK179364B1/da
Priority to EP16151541.6A priority patent/EP3047717A1/en
Publication of DK201570026A1 publication Critical patent/DK201570026A1/da
Application granted granted Critical
Publication of DK179364B1 publication Critical patent/DK179364B1/da

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01BSOIL WORKING IN AGRICULTURE OR FORESTRY; PARTS, DETAILS, OR ACCESSORIES OF AGRICULTURAL MACHINES OR IMPLEMENTS, IN GENERAL
    • A01B73/00Means or arrangements to facilitate transportation of agricultural machines or implements, e.g. folding frames to reduce overall width
    • A01B73/02Folding frames
    • A01B73/04Folding frames foldable about a horizontal axis
    • A01B73/044Folding frames foldable about a horizontal axis the axis being oriented in a longitudinal direction
    • A01B73/046Folding frames foldable about a horizontal axis the axis being oriented in a longitudinal direction each folding frame part being foldable in itself
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01BSOIL WORKING IN AGRICULTURE OR FORESTRY; PARTS, DETAILS, OR ACCESSORIES OF AGRICULTURAL MACHINES OR IMPLEMENTS, IN GENERAL
    • A01B73/00Means or arrangements to facilitate transportation of agricultural machines or implements, e.g. folding frames to reduce overall width
    • A01B73/02Folding frames
    • A01B73/04Folding frames foldable about a horizontal axis
    • A01B73/044Folding frames foldable about a horizontal axis the axis being oriented in a longitudinal direction

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Soil Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Agricultural Machines (AREA)
  • Soil Working Implements (AREA)

Abstract

Der beskrives et jordbearbejdningsredskab 1, der omfatter en redskabsramme, der har flere parallelle bærevanger 9, der strækker sig på tværs af en arbejdsretning og som hver er forsynet med sidestillede jordbearbejdningsværktøjer 7. Redskabsrammen er opdelt i to redskabssektioner 11, der er indbyrdes svingbart forbundet for at kunne svinges mellem en vandret arbejdsstilling og en lodret transportstilling. Ved hver side af to redskabssektioner 11 er der anbragt en sidefløj 12, der understøtter jordbearbejdningsværktøjerne 7, og som kan svinges eller forskydes mellem en indre transportstilling og en ydre arbejdsstilling for at øge redskabets arbejdsbredde. Herved opnås stor arbejdsbrede og samtidig reduceret redskabshøjde og stor frihøjde, når redskabet transporteres.

Description

Jordbearbej dningsredskab Opfindelsens område
Den foreliggende opfindelse angår et jordbearbejdningsredskab, der omfatter en redskabsramme, der har flere parallelle bærevanger, der strækker sig på tværs af en ar-bejdsretning og som hver er forsynet med sidestillede jordbearbejdningsværktøjer, hvilken redskabsramme er opdelt i mindst to redskabssektioner, der er indbyrdes svingbart forbundet for at kunne svinges mellem en vandret arbejdsstilling og en lodret transportstilling.
Opfindelsens baggrund
Jordbearbejdningsredskaber kan være forsynet med forskellige typer af jordbearbejdningsværktøjer, for eksempel lj edertænder og tallerkner.
I det følgende vil opfindelsen primært blive beskrevet under nærmere henvisning til fjedertandsharver, idet opfindelsen er udviklet i forbindelse med sådanne redskaber.
Landbrugsjord forberedes til planteproduktion ved blandt andet at pløje, harve og gødske jorden, inden den kommende afgrøde aflægges i jorden under såning.
For at sikre en effektiv planteproduktion er det almindelig praksis, at visse arbejdsgange udføres i kombination. Det er almindeligt, at såbedsforberedelse og såning gennemføres samtidigt, ligesom gødskning og såbedsforberedelse eller gødskning og nedmuldning ligeledes kombineres.
Specielt gødskning med husdyrgødning har udviklet sig i retning af at nedfælde gylle ved hjælp af fj edertandsharver. Herved placeres gyllen i jorden, hvorved fordampning, udvanding og lugtgener mindskes.
Gyllevogne vil i dag typisk anvendes med en gyllenedfælder på grund af lovgivningen. En gyllenedfælder er en kombination af en harve og en slangenedfælder. Harven skærer først i jorden, og slangenedfælderen placerer gyllen, mens en efterfølgende tromle igen tildækker den udlagte gyllestreng.
Kombinationen af gyllenedfælder og harve er en forholdsvis ny teknik, der i de senere år er blevet et lovkrav i visse lande for at mindske miljøbelastningen ved gylleudbringning
Det er kendt teknik at bearbejde sort jord ved brug af jordbearbejdningsredskaber med fjedertænder. Hver tand skærer sig ned i jorden, løfter og vender den overliggende jord op over efterladte planterester.
De enkelte fjedertænder er oftest monteret med en bestemt afstand mellem hver fjedertand i en række. Ved igen at ordne flere rækker af fjedertænder, oftest to eller tre rækker, efter hinanden i sektioner, hvor tænderne i hver række er forskudt fra hinanden, øges den samlede jordbearbejdning samtidig med at hver enkelt tand gives de bedste muligheder for at dække planterester.
Ved at placere fjedertænder i flere rækker, som er anbragt parallelt efter hinanden set i redskabets arbejdsretning, nedsættes afstanden mellem fjedertændeme og der opnås en tættere bearbejdning afjorden.
Der kendes ligeledes jordbearbejdningsredskaber med andre jordbearbejdningsværktøjer end fjedertænder. Således kendes der også jordbearbejdningsværktøjer i form af tallerkenharver, hvor der benyttes flere rækker af tallerkner til jordbearbejdningen.
Det er ligeledes kendt teknik at anvende jordbearbejdningsredskaber med to sektioner eller med tre sektioner. Typisk anvendes tre sektioner, hvor to sidesektioner kan klap-pes op fra en vandret arbejdsstilling til lodret transport stilling over en midtersektion.
Fjedertandsharver fremstilles i dag enten som liftophængte redskaber til en traktor eller bugserede redskaber efterhængt en traktor. Arbejdsbredden af liftophængte harver er ofte begrænset dels som følge af harvernes egenvægt og dels som følge af trafiklovgivningen.
De fleste liftophængte løsninger er baseret på tre sektioner, og man anvender en mindre midtersektion placeret i midten af redskabet, hvortil der i forlængelse er hængslet en højre og venstre sidesektion, der kan klappes op over midtersektionen under transport.
Harver med større arbejdsbredder er derfor typisk fremstillet som bugserede redskaber, hvor en særlig transportenhed muliggør, at sektionerne ikke placeres i forlængelse af hinanden, men bag ved en forreste sektion under transport.
I kombinationsredskaber, hvor harven anvendes i kombination med en gyllespreder, så vil harven oftest være ophængt på gyllevognen. Gyllevognene er i det tilfælde forsynet med et trepunktsophæng, som er kendt fra traktorer.
De almindelige trafikregler fastlægger maksimale bredder, højder og længder for redskaber, der skal transporteres ad offentlig vej.
Det er almindeligt, at den maksimalt tilladelige transportbredde er 3 m., og den tilladelige transporthøjde er 4 m. I Danmark i henhold til detailforskrifter for køretøjer må den samlede længde for et vogntog (traktor + påhængskøretøj) ikke overstige 18,5 m, den samlede længde af påhængsvogn alene må ikke være længere end 12 m, bredden må ikke overstige 3 m, og højden må ikke overstige 4 m.
Trafiklovgivningen betyder, at den maksimale arbejdsbredde for et jordbearbejdningsredskab, som for eksempel en fjedertandsharve med én sektion, ofte er lige under 3 m.
Selve fjedertandharvens frihøjde vil begrænse, hvor mange sektioner der kan etableres i række og foldes ind over en midtersektion under transport.
Ved at klappe to sektioner op under transport og ned i arbejdsstilling igen er det muligt med to sektioner at frembringe op til 2x3,5=7 m arbejdsbredde. Bagrunden for at der ikke kan skabes 2x4=8 m kommer af at transport til og fra marken kræver op til 0,5 m frihøjde mellem jorden og nederste redskabsdel for at redskabet ikke griber fat i jorden.
Ønsket om at øge arbejdsbredden af liftophængte jordbearbejdningsredskaber har for almindelige harver ikke været interessant, idet den bugserede teknik gav bedre muligheder.
Anvendelsen af trepunktsophængte harver sammen med en gyllevogn har øget interessen for at søge større arbejdsbredder for liftophængte redskaber.
Det er ligeledes kendt for harveredskaber, der anvendes i kombination med gyllevogne, at de to sideharvesektioner, der klappes op under transport, tilføres en udklappelig sidefløj med enkelte fjedertænder monteret. Disse sidefløje kan ved indklapning mindske højden under transport.
Denne bevægelige sidefløj er tilføjet på ydersiden af eksisterende sektioner og ud-klappes under arbejde for derved at give mulighede for at øge arbejdsbredden med endnu et tillæg svarende til bredden på den udklappede sidefløj.
Der har i flere år eksisteret et ønske om at øge arbejdsbredden på redskaber til gyllenedfældning og herunder også bredden på de harver, som anvendes i kombination med en gyllevogn. Men der er samtidig ønske om en mulighed for at sikre frihøjden under transport.
Opfindelsens formål
Det er formålet med den foreliggende opfindelse at anvise et redskab af den indledningsvis nævnte type, hvor dette ønske er opfyldt, og hvor der tillige er mulighed for at etablere et redskab, som i sin konstruktion er teknisk enkelt.
Beskrivelse af opfindelsen
Dette opnås ifølge den foreliggende opfindelse med et redskab af den indledningsvis nævnte type, som er særpræget ved, at der ved hver side af de to redskabssektioner er anbragt en sidefløj, der understøtter jordbearbejdningsværktøjer og som kan svinges eller forskydes mellem en indre transportstilling og en ydre arbejdsstilling for at øge redskabets arbejdsbredde.
Det nye er at anbringe to svingbare eller forskydelige sidefløje for hver redskabssektion. Disse ekstra bevægelige sidefløje vil dels sikre frihøjden under transport og dels give stor arbejdsbredde. Således vil de bevægelige sidefløje, som vender mod hinanden, hæves over underlager, når de bevæges mod den indre transportstilling, efter de to redskabssektioner er svunget til deres lodrette transportstilling.
De to redskabssektioner er ophængt svingbart i en ramme, således at de ved svingning til arbejdsstillingen er placereret med en indbyrdes afstand. Først efter bevægelse af sidefløjene, der vender mod hinanden, vil de to redskabssektioner være tæt sidestillede, således at der over hele redskabets bredde er placeret værktøjer med en ensartet ønsket indbyrdes afstand.
Udgangspunktet for opfindelsen har været, at der anvendes kendt redskabsteknik, der er baseret på anvendelsen af kun to redskabssektioner i stedet for tre. Herved opnås en konstruktion, som er mere enkel, og hvor det tillige har vist sig, at det faktisk er muligt at opnå stor arbejdsbredde og samtidig frihøjde. Ved at anvende sidefløje i begge sider af hver redskabssektion er det muligt at tillægge stor arbejdsbredde og frihøjde ved at der tilføres en ekstra foldnings- eller forskydningsmekanisme i hver redskabssektion.
Ifølge opfindelsen kan der benyttes forskellige mekanismer for at etablere en bevægelse af de to sidefløje.
Overraskende nok har det vist sig muligt at begrænse antallet af redskabssektioner til to i stedet for tre sektioner og samtidig få øget arbejdsbredden. Reduktion til to sektioner vil alt andet lige mindske redskabets kompleksitet.
Således kan der anvendes hydrauliske eller elektriske aktuatorer. Mekanismerne, som etablerer bevægelsen af sidefløjene, vil typisk være forbundet med en central bæreramme, der samtidig benyttes til at understøtte redskabets redskabssektioner. Red-skabssektioneme vil da være monteret for svingning omkring en central bæreramme.
Hvis tandafstanden er godt 0,75 m fremkommer en samlet arbejdsbredde i størrelsen 2x(3,5+0,75+0,75) = 10 m.
Det er ligeledes en del af opfindelsen, at frihøjde for rammedelene i hver redskabssektion udføres med en mekanisk blokering, når de er placeret i arbejdsstillingen. Denne blokering skal sikre en mere robust samlet rammekonstruktion i arbejdsstillingen.
Ved kombinationsredskab i form af gyllevogn og harve til nedfældning er det dog muligt ligeledes at anvende den bugserede teknologi. Således kan jordbearbejdningsredskabet være ophængt på en bugseret ramme, der er forbundet med en trækkrog bag på gyllevognen.
Endvidere kan jordbearbejdningsredskabet være monteret i et trepunktsophæng men have en ramme, hvorpå der er monteret støttehjul. Således kan man sige, at jordbearbejdningsredskabet fungerer som ’’semibugseret” redskab.
Jordbearbejdningsredskab kan således som alternativ til at være liftophængt på en gyllevogn også være bugseret, semibugseret eller liftophængt direkte på en traktor.
Ifølge en yderligere udførelsesform er opfindelsen særpræget ved, at jordbearbejd-ningsværktøjeme er fjedertænder. Fjedertændeme vil almindeligvis blive anvendt til jordbearbejdning i forbindelse med gyllenedfældning. Fjedertændeme vil derfor være placeret på en harvekonstruktion, som er monteret på bagsiden af en gyllevogn. Ved gylleudbringning er det særlig vigtigt at have så kompakt konstruktion som mulig på et liftophængt jordbearbej dningsredskab.
Ifølge en yderligere udførelsesform er opfindelsen særpræget ved, at jordbearbejd-ningsværktøjeme er tallerkner. Tallerkner kan benyttes enten alene eller sammen med andre jordbearbejdningsredskaber, som for eksempel kompaktervalser.
Ifølge en yderligere udførelsesform er opfindelsen særpræget ved, at redskabet er et liftophængt redskab. Som nævnt tidligere er fordelene ved den kompakte konstruktion særlig fordelagtig ved liftophængte redskaber, idet bevægelsen af sidefløjene til transportsektionen både giver en reduceret øverste højde samt en stor frihøjde ved omstilling af redskabet til transportstilling.
Ifølge en yderligere udførelsesform er opfindelsen særpræget ved, at bærevangeme er dannet af teleskopiske rør, som muliggør en forskydning af sidefløjene. Ved anvendelse af teleskopiske rør opnås en stiv konstruktion. Samtidig vil de teleskopiske rør med fordel kunne dannes af bærevanger med stort set samme konstruktion som traditionelle harver.
Ifølge en yderligere udførelsesform er opfindelsen særpræget ved, at sidefløjenes forskydning mellem den indre transportstilling og den ydre arbejdsstilling svarer til afstanden mellem sidestillede jordbearbejdningsværktøjer i den tilhørende redskabssektion. Herved opnås den optimale indskydning af sidefløjene. Det er muligt at have sidefløje, der er teleskoperbare i flere niveauer, således at der i hver sidefløj ikke kun er et teleskopindskud, men to eller flere, som muliggør en større arbejdsbredde.
Ifølge en yderligere udførelsesform er opfindelsen særpræget ved, at sidefløjene er hængslet om en lodret aksel ved en forreste ende af en tilhørende redskabssektion, således at det bageste jordbearbejdningsværktøj fra transportstillingen til arbejdsstillingen er ført en afstand, som svarer til afstanden mellem sidestillede jordbearbejdningsværktøjer i den tilhørende redskabssektion. Som alternativ til forskydning kan bevægelsen af sidefløjene ske ved en svingning om en lodret aksel. Den lodrette aksel vil fortrinsvis være placeret ved den forreste ende af redskabssektionen, men kan alternativt være placeret ved den bageste ende. Det vigtigste forhold her er, at svingningen af sidefløjene sker med en sådan vinkel, at afstanden mellem bearbejdningsværk-tøjeme forøges med en afstand svarende til afstanden mellem sidestillede jordbearbejdningsværktøjer. Således opnås en yderligere bearbejdningsbredde i hver side, som svarer til afstanden mellem to bearbejdningsværktøjer.
Ifølge en yderligere udførelsesform er opfindelsen særpræget ved, at de to redskabssektioner er monteret på en bæreramme, der understøtter en aktuator, der er forbundet med sidefløjene for etablering af bevægelsen mellem den indre transportstilling og den ydre arbejdsstilling. Ved at anvende en bæreramme opnås en fordel, idet bærerammen kan være forsynet med montagepunkteme til redskabets liftophængning. Bærerammen kan således på enkel måde være forsynet med hydraulik fra traktoren, og der kan som aktuator anvendes et hydraulisk stempel.
Alternativt kan der anvendes elektrisk aktuator. En mekanisk aktuator kan også anvendes til etablering af sidefløjenes bevægelse.
Ifølge en yderligere udførelsesform er opfindelsen særpræget ved, at de to redskabssektioner er ophængt svingbart i bærerammen, således at de ved svingning til arbejdsstillingen er placereret med en indbyrdes afstand, og at de to redskabssektioner først efter bevægelse af sidefløjene, som vender mod hinanden vil være tæt sidestillede, således at der over hele redskabets bredde er placeret værktøjer med en ensartet ønsket indbyrdes afstand.
Med kun to redskabssektioner opnås en enkel konstruktion i forhold til de mere traditionelle tredelte redskaber. De to redskabssektioner vil være placeret med et svingningspunkt med en indbyrdes afstand i bærerammen. Den indbyrdes afstand mellem svingningspunkteme, som befinder sig under bærerammen, vil blive ’’udfyldt” med værktøjer, når sidefløjene, der vender mod hinanden, er udskudt til arbejdsstillingen. Hvis de indre sidefløje, som vender mod hinanden, ikke var forskydelige, ville en svingning til transportstillingen medføre, at disse sidefløje efter svingning af redskabssektionen til en lodret transportstilling ville være al for tæt på jorden. Med forskydningen af sidefløje, der vender mod hinanden, opnås således en ensartet jordbearbejdning over hele redskabets bredde.
Ifølge en yderligere udførelsesform er opfindelsen særpræget ved, at det er monteret på en gyllevogn. Som nævnt ovenfor vil behovet for et jordbearbejdningsredskab ifølge opfindelsen være særlig anvendelig som liftmonteret redskab, som er ophængt på bagsiden af en gyllevogns tank.
T egningsbeskrivelse
Fig. 1 viser et redskab ifølge opfindelsen i form af en harve, som er monteret på en gyllevogn,
Fig. 2 viser en principskitse af tre redskabssektioner til et redskab ifølge opfindelsen med bevægelige sidefløje,
Fig. 3 viser en redskabssektion til jordbearbejdningsredskab ifølge opfindelsen med sidefløjene i arbejdsstilling,
Fig. 4 viser et billede svarende til fig. 3 med sidefløjene i transportstilling,
Fig. 5 viser et redskab ifølge opfindelsen med to redskabssektioner svinget til lodret transportstilling, men før indskydning af sidefløjene,
Fig. 6 viser et billede svarende til fig. 5, men med sidefløjene i indskudt transportstilling,
Fig. 7 viser et perspektivisk partielt billede af en redskabssektion med udskudt sidefløj,
Fig. 8 viser et perspektivisk partielt billede af en yderligere udførelsesform for en redskabssektion med udskudt sidefløj, og
Fig. 9 viser en central bæreramme, der dels understøtter et redskab ifølge opfindelsen og dels andre jordbearbejdningsredskaber.
Detaljeret beskrivelse af opfindelsen
Fig. 1 viser et jordbearbejdningsredskab 1 ifølge opfindelsen. Jordbearbejdningsredskabet er monteret i et trepunktsophæng 3 bag på en gyllevogn 4. Et slangearrangement 5 indeholder en række enkeltslanger 6. Enkeltslangeme 6 er placeret ved bagsiden af jordbearbejdningsværktøjer i form af harvetænder 7 på redskabet 1, således at gyllen kan placeres i den rende, som er dannet af harvetanden 7.
Harvetænder 7 er tilvejebragt i tre rækker 8, idet harvetændeme 7 er monteret på bærevanger 9, som strækker sig på tværs af en arbejdsretning 10 for jordbearbejdningsredskabet 1. Redskabet 1 har en redskabsramme, som er opdelt i to redskabssektioner, som vil blive forklaret nærmere i det følgende. I den viste situation er redskabssektio-neme placeret i en vandret arbejdsstilling med en udstrækning i forlængelse af hinanden på tværs af arbejdsretningen 10.
Fig. 2 viser principskitser for opbygningen af redskabssektioner 11, der udgør en del af jordbearbejdningsredskabet. I fig. 2 er redskabssektioneme vist uden jordbearbejdnings værktøjerne. Det ses, at hver redskabssektion 11 omfatter tre parallelle bærevanger 9 for jordbearbejdningsværktøjeme. Ved hver side af en sektion er der tilvejebragt en sidefløj 12.1 øverste figur ses, at de to sidefløje 12 er forskydelige. I den nederste figur ses, at de to sidefløje 12 er svingbare. I den midterste figur ses en kombination med en udskydelig og en svingbar sidefløj 12.
I de viste principskitser er samtlige sidefløje 12 vist i en ydre arbejdsstilling, hvor sidefløjene er forskudt til en ydre stilling. Når redskabet skal transporteres, vil sidefløjene forskydes, henholdsvis svinges mod en indre transportstilling for derved at reducere redskabets udstrækning under transport.
Sidefløjene, som er forskydelige, er tilvejebragt ved teleskopiske bærevanger, som vil blive forklaret senere.
De svingbare sidefløje 12 er monteret om en lodret aksel 18 ved en forreste ende af en tilhørende fast redskabssektion 11. Således kan det bageste jordbearbejdningsredskab, som er placeret på en rammedel 19, bevæges med en afstand, som svarer til afstanden mellem sidestillede jordbearbejdningsværktøjer i en tilhørende fast redskabssektion.
Fig. 3 viser et bearbejdningsredskab i form af en harve med et antal harvetænder 7. Harven har arbejdsretningen 10, som indikeret ved pilen til højre i figuren.
I denne figur er de to sidefløje 12 udskudt. Herved vil der optræde lige stor afstand A mellem harvetændeme på hver bærevange 9.1 denne situation vil afstanden B mellem harvetænder, som er placeret på efterfølgende bærevanger 9, også være identiske.
I denne situation er harven således i sin arbejdsstilling.
Fig. 4 viser den i fig. 3 viste redskabssektion 11. I denne figur er de to sidefløje 12 forskudt mod en indre transportstilling. Herved ses at afstanden mellem harvetænderne i sidefløjene og en yderste harvetand på redskabssektionen faste bærevange 9 er reduceret til afstanden C.
Sammenskydningen sker ved, at bærevangeme 9 er dannet af et ydre og indre teleskopisk rør 13, 14. Ved sammenskydningen af de teleskopiske rør kan sidefløjene 12 forskydes med en afstand, som svarer til afstanden A mellem sidestillede harvetænder 7 i en redskabssektion 11. Herved er den totale bredde af redskabssektionen reduceret. Dette har betydning, når den viste redskabssektion for transport vil blive svinget til en lodret transportstilling. Således vil redskabets højde i transportstillingen være reduce- ret på grund af indskuddet af den ene sidefløj, og samtidig vil frihøjden under redskabet være øget på grund af indskuddet af den anden sidefløj. Dette er tydeligere illustreret i fig. 5 og 6.
Fig. 5 og 6 illustrerer de to redskabssektioner 11 med sidefløjene henholdsvis i en udskudt stilling og en indskudt stilling. De to redskabssektioner 11 er monteret i en fælles bæreramme 15. Redskabssektioneme 11 er monteret svingbart omkring omdrejningstappe 16. Herved kan redskaberne svinges fra den i fig. 5 og 6 viste lodrette transportstilling til en vandret arbejdsstilling. I den lodrette arbejdsstilling ses tydeligt, hvorledes der ved indskydning af sidefløjene 12 til deres indre transportstilling opnås en reduktion af transporthøjden samt frihøjden, som vil være tilvejebragt under den nedre del 17 afbærerammen 15, som er indrettet for montering til et traditionelt trepunktsophæng.
Fig. 7 viser et partielt billede af en redskabssektion 11. Her ses med større tydelighed, hvorledes de indre teleskopiske rør 14 er fremstillet i form af firkantrør, der indskydes i de indre teleskopiske rør 13. De indre teleskopiske rør 13 udgør den faste del af redskabssektionen 11.
I fig. 7 ses ligeledes en efterharve 20, som er monteret på redskabssektionen 19. Ef-terharven 20 er forsynet med jordbearbejdningsværktøjer 21, som tjener til at dække de spor, som er dannet af harvetændeme 7.
Bag på harvetændeme ses en konsol 22, som er beregnet til montering af gylleslan-geme 6.
Efterharven 20 er ligeledes fremstillet med teleskopiske rør, der kan sammenskydes med en afstand svarende til sammenskydningen af sidefløjene 12. Således vil efterharven også kunne sammenskydes ved hver ende svarende til sammenskydningen af de to sidefløje 12, som er tilknyttet en redskabssektion 11.
Fig. 8 illustrerer en yderligere udførelsesform for en harvesektion 11. Her ses hvorledes sidesektioneme 12 er forsynet med en konsolplade 23. På konsolpladen 23 er der fastgjort et hult teleskoprør 24, der i den viste form omfatter et indre og et ydre rør. I
teleskoprøret 24 er der monteret en aktuator (ikke vist), der eksempelvis kan udgøres af en elektrisk eller hydraulisk cylinder og som muliggør de to rørs indbyrdes bevægelse. Aktuatoren kan alternativt være monteret på anden måde end inde i røret. Således kan aktuatoren være placeret uden på teleskoprøret 24.
I fig. 9 ses en aktuator i form af en hydraulisk cylinder 25, som er anvendt til ind- og udskydningen af sidefløjene 12. Den hydrauliske cylinder 25 er ved den ene ende forbundet med bærerammen 15 og ved den anden ende forbundet med redskabssektionen II ’s sidefløj 12 og muliggør således ind- og udskydningen af sidefløjene 12.
I fig. 9 ses i øverste billede et redskab ifølge opfindelsen med en bæreramme 15, der er forsynet med et trepunktsophæng i form af to nedre tilkoblinger 26 samt et øvre tilkoblingspunkt 27 til sammenkobling med et normalt liftophæng. De to rammesekti-oner 11 er ophængt i bæresektionen 15 for en svingning mellem den viste vandrette arbejdsstilling, hvor sidefløjene er udskudt i begge redskabssektioner 11 og en lodret transportstilling, som for eksempel vist i fig. 6.
I fig. 9 ses at bærerammen 15 tillige kan benyttes til understøtning af andre typer jordbearbejdningsredskaber. Således vil jordbearbejdningsredskabet ifølge den foreliggende opfindelse kunne anvendes i forbindelse med bærerammer, der kan indgå i et generelt bæresystem. I den midterste figur ses et arbejdsredskab med harvetænder. I det nederste billede ses et arbejdsredskaber i form af to rækker tallerkner 28 og en kompaktervalse 29.
I den viste udførelsesform er de øvrige værktøjer 1 ikke vist med bevægelige sidefløje 12 på redskabssektioneme 11. Imidlertid vil det være muligt, at jordbearbejdnings-værktøjerne i et redskab ifølge opfindelsen udgøres af tallerkner 28.

Claims (10)

1. Jordbearbejdningsredskab, der omfatter en redskabsramme, der har flere parallelle bærevanger, der strækker sig på tværs af en arbejdsretning og som hver er forsynet med sidestillede jordbearbejdningsværktøjer, hvilken redskabsramme er opdelt i mindst to redskabssektioner, der er indbyrdes svingbart forbundet for at kunne svinges mellem en vandret arbejdsstilling og en lodret transportstilling, kendetegnet ved, at der ved hver side af to redskabssektioner er anbragt en sidefløj, der understøtter jordbearbejdningsværktøjer, og som kan svinges eller forskydes mellem en indre transportstilling og en ydre arbejdsstilling for at øge redskabets arbejdsbredde.
2. Redskab ifølge krav 1, kendetegnet ved, at jordbearbejdningsværktøjeme er fjedertænder.
3. Redskab ifølge krav 1, kendetegnet ved, at jordbearbejdningsværktøjeme er tallerkner.
4. Redskab ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at redskabet er et liftophængt redskab.
5. Redskab ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at bærevangeme er dannet af teleskopiske rør, som muliggør en forskydning af sidefløjene.
6. Redskab ifølge krav 5, kendetegnet ved, at sidefløjenes forskydning mellem den indre transportstilling og den ydre arbejdsstilling svarer til afstanden mellem sidestillede jordbearbejdningsværktøjer i den tilhørende redskabssektion.
7. Redskab ifølge et hvilket som helst af kravene 1-4, kendetegnet ved, at sidefløjene er hængslet om en lodret aksel ved en forreste ende af en tilhørende redskabssektion, således at det bageste jordbearbejdningsværktøj ffa transportstillingen til arbejdsstillingen er ført en afstand, som svarer til afstanden mellem sidestillede jordbearbejdningsværktøjer i den tilhørende redskabssektion.
8. Redskab ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at de to redskabssektioner er monteret på en bæreramme, der understøtter en aktuator, der er forbundet med sidefløjene for etablering af bevægelsen mellem den indre transportstilling og den ydre arbejdsstilling.
9. Redskab ifølge krav 8, kendetegnet ved, at de to redskabssektioner er ophængt svingbart i bærerammen, således at de ved svingning til arbejdsstillingen er placereret med en indbyrdes afstand, og at de to redskabssektioner først efter bevægelse af sidefløjene, som vender mod hinanden, vil være tæt sidestillede, således at der over hele redskabets bredde er placeret værktøjer med en ensartet ønsket indbyrdes afstand.
10. Redskab ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at det er monteret på en gyllevogn.
DKPA201570026A 2015-01-19 2015-01-19 Jordbearbejdningsredskab DK179364B1 (da)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DKPA201570026A DK179364B1 (da) 2015-01-19 2015-01-19 Jordbearbejdningsredskab
EP16151541.6A EP3047717A1 (en) 2015-01-19 2016-01-15 Soil working implement

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DKPA201570026A DK179364B1 (da) 2015-01-19 2015-01-19 Jordbearbejdningsredskab

Publications (2)

Publication Number Publication Date
DK201570026A1 true DK201570026A1 (da) 2016-08-01
DK179364B1 DK179364B1 (da) 2018-05-22

Family

ID=55173800

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DKPA201570026A DK179364B1 (da) 2015-01-19 2015-01-19 Jordbearbejdningsredskab

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP3047717A1 (da)
DK (1) DK179364B1 (da)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP4039073A1 (fr) 2021-02-08 2022-08-10 Ets JOSKIN S.A. Dispositif de repliage de transport par mécanisme articulé

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1918018U (de) * 1965-02-12 1965-06-16 Eberhardt Geb Vorrichtung zum ausheben und einklappen von eggenfeldern.
EP1008286A1 (de) * 1998-12-10 2000-06-14 Amazonen-Werke H. Dreyer GmbH & Co. KG Werkzeugträger
DE102004020609A1 (de) * 2004-04-27 2005-12-01 Rabe Agrarsysteme Gmbh & Co. Kg Klapprahmen für eine Landmaschine
WO2013135444A1 (de) * 2012-03-14 2013-09-19 Amazonen-Werke H. Dreyer Gmbh & Co. Kg Faltbares landwirtschaftliches arbeitsgerät

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3321028A (en) * 1965-01-22 1967-05-23 Portable Elevator Mfg Company Foldable implement mounting for transporting the same
CA2527792A1 (en) * 2005-11-25 2007-05-25 Schulte Industries Ltd. Five-section rotary mower
SE538894C2 (sv) * 2013-07-04 2017-01-31 Vaederstad Holding Ab Lantbruksredskap samt förfarande för infällning eller utfällning av en ramsektion hos ett lantbruksredskap

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1918018U (de) * 1965-02-12 1965-06-16 Eberhardt Geb Vorrichtung zum ausheben und einklappen von eggenfeldern.
EP1008286A1 (de) * 1998-12-10 2000-06-14 Amazonen-Werke H. Dreyer GmbH & Co. KG Werkzeugträger
DE102004020609A1 (de) * 2004-04-27 2005-12-01 Rabe Agrarsysteme Gmbh & Co. Kg Klapprahmen für eine Landmaschine
WO2013135444A1 (de) * 2012-03-14 2013-09-19 Amazonen-Werke H. Dreyer Gmbh & Co. Kg Faltbares landwirtschaftliches arbeitsgerät

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP4039073A1 (fr) 2021-02-08 2022-08-10 Ets JOSKIN S.A. Dispositif de repliage de transport par mécanisme articulé

Also Published As

Publication number Publication date
EP3047717A1 (en) 2016-07-27
DK179364B1 (da) 2018-05-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9999172B2 (en) Agricultural tillage implement wheel control
US9615500B2 (en) Agricultural auxiliary tillage implement control
US9549496B2 (en) Tillage implement with foldable frame
US11039564B2 (en) Agricultural tillage implement wheel control
US3333645A (en) Multiple purpose drawbar
US9706699B2 (en) Draft linkage configuration
US9661798B2 (en) Agricultural tillage implement wheel control
US9596800B2 (en) Triple-fold agricultural implement with narrow and low transport profile
CN202818899U (zh) 一种前置整地机
DK201570026A1 (da) Jordbearbejdningsredskab
US20150129249A1 (en) Triple-fold tillage implement with transport ready frontal profile
US2960170A (en) Disk tillers
US9585300B2 (en) Folding agricultural implement hinge system
US2737766A (en) Disc harrows
CN203851467U (zh) 一种可调式作物试验田划行器
NL2024102B1 (en) Double-Sided Weeding Machine Specially for Wolfberry Plantation
US2073939A (en) Beet digging attachment for tractors
RU48142U1 (ru) Почвообрабатывающее орудие
US1509310A (en) Rolling colter for disk plows
US2990892A (en) Agricultural implement
US2558948A (en) Subsoil plow
US3502151A (en) Grass plow
US1835414A (en) Garden cultivator
US1733737A (en) Sod plow
CN106576442A (zh) 一种用于浅耕和翻地用的机械农具