DK171738B1 - Vindmøllerotor med i det mindste tre vinger - Google Patents

Vindmøllerotor med i det mindste tre vinger Download PDF

Info

Publication number
DK171738B1
DK171738B1 DK167790A DK167790A DK171738B1 DK 171738 B1 DK171738 B1 DK 171738B1 DK 167790 A DK167790 A DK 167790A DK 167790 A DK167790 A DK 167790A DK 171738 B1 DK171738 B1 DK 171738B1
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
wind turbine
turbine rotor
main shaft
rotor
hub
Prior art date
Application number
DK167790A
Other languages
English (en)
Other versions
DK167790A (da
DK167790D0 (da
Inventor
Henrik Stiesdal
Original Assignee
Danregn Vindkraft As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Danregn Vindkraft As filed Critical Danregn Vindkraft As
Priority to DK167790A priority Critical patent/DK171738B1/da
Publication of DK167790D0 publication Critical patent/DK167790D0/da
Priority to AU82278/91A priority patent/AU8227891A/en
Priority to PCT/DK1991/000202 priority patent/WO1992001157A1/en
Publication of DK167790A publication Critical patent/DK167790A/da
Application granted granted Critical
Publication of DK171738B1 publication Critical patent/DK171738B1/da

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F03MACHINES OR ENGINES FOR LIQUIDS; WIND, SPRING, OR WEIGHT MOTORS; PRODUCING MECHANICAL POWER OR A REACTIVE PROPULSIVE THRUST, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • F03DWIND MOTORS
    • F03D1/00Wind motors with rotation axis substantially parallel to the air flow entering the rotor 
    • F03D1/06Rotors
    • F03D1/065Rotors characterised by their construction elements
    • F03D1/0658Arrangements for fixing wind-engaging parts to a hub
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02EREDUCTION OF GREENHOUSE GAS [GHG] EMISSIONS, RELATED TO ENERGY GENERATION, TRANSMISSION OR DISTRIBUTION
    • Y02E10/00Energy generation through renewable energy sources
    • Y02E10/70Wind energy
    • Y02E10/72Wind turbines with rotation axis in wind direction

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Sustainable Development (AREA)
  • Sustainable Energy (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wind Motors (AREA)

Description

i DK 171738 B1
VINDMØLLEROTOR MED I DET MINDSTE TRE VINGER
Opfindelsen angår en vindmøllerotor med i det mindste tre vinger, hvilken vindmøllerotor er indrettet til at kunne 5 rotere om en i det væsentlige vandret hovedaksel og at kunne krøjes i forhold til vindretningen om en i hovedsagen lodret krøjeakse, hvilke vinger strækker sig radialt ud fra hovedakslen og er sluttet til denne via et vingenav.
10 Ved normale aksel-nav forbindelser i tre-bladede vindmøller fastgøres vingenavet på hovedakslen med en flangesamling, med krympeelementer, med en traditionel feder-not samling eller lignende forbindelser. Stivheden af denne fastgørelse vil som regel være stor, og egenfrekvensen for svingninger 15 af rotoren i nikke- og krøjeretning vil være bestemt ikke af stivheden i aksel-nav samlingen, men af stivheden af vingerne, hovedakslen, maskinrammen og tårnet.
Med den stive forbindelse opnås god kontrol over rotorens 20 dynamik, så der kun sjældent er risiko for ukontrollable resonansfænomener. Til gengæld overføres lasterne fra rotoren direkte til hovedakslen ved den stive aksel-nav samling. Desuden er sammenhængen mellem stivheden af de øvrige konstruktionsdele på moderne vindmøller oftest sådan, at 25 der er risiko for sammenfald mellem egenfrekvensen for rotoren og en af de grundlæggende excitationsfrekvenser, nemlig frekvensen for bladpassage af tårnet. Derfor optræder hyppigt ret store forstærkninger af de ydre laster på grund af vindmøllens egen dynamik.
30
Man har forsøgt at afhjælpe disse ulemper på forskellig måde.
Således er det fra beskrivelsen til DK patentansøgning nr.
35 4225/79 og fra DE fremlæggelsesskrift nr. 26 55 026 kendt at indskyde en ledforbindelse mellem vindmøllerotoren og DK 171738 B1 2 hovedakslen, hvorved en mængde af de uønskede kræfter mellem vindmøllerotor og tårnet, hvorpå vindmøllen med vindmøllerotoren er lejret, kan elimineres.
5 I begge de anførte skrifter er vindmøllerotoren forsynet med to vinger, og der er tale om en ledforbindelse, hvor der ikke forekommer nogen anden oprettende kraft end centrifugalkraften på systemet. Skulle man udføre de pågældende løsninger på en tre- eller flerbladet vindmølle, ville 10 man imidlertid løbe ind i det problem, at rotoren på vindmøllen ville præcessere. Dette fænomen ville optræde, da der på en trebladet vindmølle er nødt til at være en frihedsgrad mere end på en tobladet vindmølle - ellers ville den trebladede rotor kun være fri om en af de nødvendige to 15 akser. Forskellen mellem møllenavene for en tobladet og en tre- eller flerbladet konfiguration er med andre ord, at hvor der for den tobladede mølle, beskrevet i DK patentansøgning nr. 4225/79, opnås ledeløshed med et hængsel, kræver en tre- eller flerbladet vindmølle et kardanled for at 20 opnå ledeløshed, som det er beskrevet i DE fremlæggel ses-skrift nr. 26 55 026.
Indføres der imidlertid et kardanled, er der for vindmøllerotoren ikke nogen præference for en bestemt rotationsakse, 25 og den kan lige så godt rotere om en vilkårlig anden akse, som den kan rotere omkring den akse, der beskrives af møllens hovedaksel. Man vil da se, at rotoren giver sig til at præcessere, og der vil snart opstå en situation, hvor der bliver stor afvigelse mellem rotationsakserne, hvilket i 30 sidste ende kan føre til, at vingerne rammer mølletårnet.
Det er formålet for opfindelsen at angive en sådan udformning af en vindmøllerotor med i det mindste tre vinger, at de ovennævnte ulemper elimineres.
35
Dette formål opnås ved en vindmøllerotor af den indled- DK 171738 Bl 3 ningsvist angivne art, hvilken vindmøllerotor ifølge opfindelsen er særegen ved, at det fleksible led er fjederbelastet med en lille fjederkonstant mod en stilling, hvor rotorakslen flugter med hovedakslen.
5 I et fleksibelt led med en vis fjederkonstant vil fjedervirkningen tjene til at rette rotoren ind i rotorplanet vinkelret på hovedakslen, og muligheden for, at rotoren kan svinges i en bane med stor amplitude i forhold til rotor-10 planet vinkelret på hovedakslen, formindskes, hvorved også risikoen for, at vingerne kan ramme vindmøllens tårn, nedsættes .
Ved det fleksible led ifølge opfindelsen vil der overføres 15 en vis del af bøjningsmomenterne fra rotoren til hovedakslen, men belastningerne vil være mindre end i den traditionelle konstruktion med en stiv forbindelse. Der overføres således mindre laster fra vindmøllerotoren til maskinkonstruktion og tårn. Maskinkonstruktionen dimensioneres af 20 rotorlasterne, og ved at reducere disse, kan en given konstruktion bære en større rotor, og derved blive mere rentabel. Tilsvarende kan en given rotor monteres på en spinkle-re maskinkonstruktion.
25 Med et fleksibelt led med en vis fjederkonstant kan der foretages en beregning af de resulterende egenfrekvenser i nikke- og krøjeretning, og det kan sikres, at egenfrekvenserne ligger i et område med lille forstærkning af de grundlæggende excitationsfrekvenser.
30
Fjederkonstanten kan opnås ved at udføre det fleksible led med gummielementer eller andre elastomerer, eller med stålfjedre eller lignende elementer, hvor det så kan være nødvendigt at tilføje dæmpning.
35
Det fremgår af det foran anførte, at princippet i opfindel- DK 171738 B1 4 sen kendes fra to-bladede vindmøller, hvor det hyppigst er set realiseret med et hængselled uden fjederkonstant mellem nav og hovedaksel. Derimod kendes princippet ikke fra trebladede vindmøller, hvor der kræves frihed omkring to ak-5 ser. Netop for at opnå fordelene ved, at der ikke overføres bøjningsmomenter til hovedakslen, benyttes den to-bladede konstruktion med hængselled (eng.: Teetered Hub) ofte på store vindmøller. Prisen for denne fordel er til gengæld, at de dynamiske forhold ved to-bladede vindmøller kan være 10 sværere at kontrollere, eftersom en to-bladet konstruktion ikke har et rotationssymmetrisk masseinertimoment for rotoren.
Ved visse mindre tre-bladede vindmøller er det samme formål 15 ‘ opfyldt ved at hængsle hvert enkelt blad individuelt på navet, hvorved bladet indstiller sig i en vinkel mod rotorplanet. Størrelsen af denne vinkel bestemmes af forholdet mellem vindtryk og centrifugalkraft. På større vindmøller kan dette princip imidlertid kun vanskeligt udnyttes, ef-20 tersom rotorhastigheden bliver for langsom til at give centrifugalkræfter, der er store nok til at kompensere for vindtrykket, uden at vinklen mellem blad og rotorplan bliver for stor.
25 Vindmøllerotoren ifølge opfindelsen skal forklares nærmere i det følgende under henvisning til tegningen, hvor der vises et delvist snit i en foretrukken udførelsesform for en vindmøllerotor ifølge opfindelsen.
30 ' Vindmøllerotoren er i sin helhed angivet ved henvisningsbetegnelsen 20 og er indrettet til gennem en hovedaksel 1 at drive en på tegningen ikke vist generator til frembringelse af elektricitet.
35 Vindmøllerotoren 20 er sammen med generatoren anbragt i et hus på toppen af et tårn, og huset kan drejes eller krøjes DK 171738 B1 5 i forhold til vindretningen om en lodret krøjeakse.
Hverken huset, tårnet eller krøjeaksen er for overskuelighedens skyld vist på tegningen.
5
Hovedakslen 1 bærer på den bort fra generatoren vendende ende en medbringerplade 2, der er udrejeligt fastgjort til hovedakslen 1.
10 På medbringerpladen 2 er anbragt et antal medbringertappe 3, der er anbragt med ensartet vinkelafstand i en cirkel koncentrisk med hovedakslen 1. Antallet af medbringertappe 3 kan variere efter behov og kan være fra tre til tolv stykker.
15 På hovedakslen 1 er anbragt en ring 5 af en elastomer, såsom gummi eller et lignende materiale, og på denne elastomere ring 5 hviler et vingenav 6, der har anlægsflader 10 for en fastgørelsesflange 9 på en vinge 8.
20
Antallet af vinger kan, som antydet på tegningen, være tre, som er anbragt ækvidistant, dvs. ved tre vinger med en indbyrdes vinkel på 120°.
25 Vingerne 8 fastgøres ved hjælp af deres flange 9 til de respektive anlægsflader 10, for eksempel ved hjælp af bolte 11, der føres gennem dertil beregnede boringer langs kanten af flangen 9 og ind i med gevind forsynede boringer i vin-genavet 6.
30
Hver medbringertap 3 er forsynet med en bøsning 4 af en elastomer, såsom gummi eller et lignende materiale, og bøsningernes 4 ydre overflade er fortrinsvist sfærisk.
35 . Medbringertappene 3 med deres bøsninger 4 griber ind i bundhuller 7, der er frembragt i den mod medbringerpladen 2 DK 171738 B1 6 vendende side af vingenavet 6.
Medbringertappene 3 og bøsningerne 4 tjener derfor sammen med ringen 5 til at styre vingenavet 6 med vingerne 8 i 5 forhold til hovedakslen 1 og overfører vindmøllerotorens drejning til hovedakslen 1, idet de nævnte elastomere dele 4, 5 samtidig udgør en fleksibel forbindelse.
Denne fleksible forbindelse frembringer en fjedervirkning, 10 der udøver en oprettende kraft på vindmøllerotoren 20, hvorved det undgås, at denne kan rotere om en rotationsakse, der afviger fra den påtænkte rotationsakse, der er fastlagt ved hovedakslen.
15 De sfæriske bøsninger 4 på medbringertappene 3 virker som en medbringerkobling, og ringen 5 overfører vindtrykket ved forskydning og danner vingenavets 6 andet støttepunkt. Ved tilpasning af ringens 5 stivhed kan navforbindelsens fleksibilitet afpasses efter forholdene for en bestemt vindmøl-20 le.

Claims (3)

1. Vindmøllerotor med i det mindste tre vinger (8), hvilken vindmøllerotor (20) er indrettet til at kunne rotere om en 5. det væsentlige vandret hovedaksel (1) og at kunne krøjes i forhold til vindretningen om en i hovedsagen lodret krø-jeakse, hvilke vinger (8) strækker sig radialt ud fra hovedakslen (1) og er sluttet til denne via et vingenav, hvor der mellem vingenav (6) og hovedaksel (1) er indføjet et 10 fleksibelt led, kendetegnet ved, at det fleksible led er fjederbelastet med en lille fjederkonstant mod en stilling, hvor rotoraksen flugter med hovedakslen (1).
2. Vindmøllerotor ifølge krav 1, kendetegnet 15 ved, at det fleksible leds fjederkonstant er væsentligt mindre end den, der opnås med traditionelle aksel-nav samlinger.
3. Vindmøllerotor ifølge krav 1, kendetegnet 20 ved, at det fleksible led er udført med gummielementer (4, 5. eller andre elastomerer.
DK167790A 1990-07-11 1990-07-11 Vindmøllerotor med i det mindste tre vinger DK171738B1 (da)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK167790A DK171738B1 (da) 1990-07-11 1990-07-11 Vindmøllerotor med i det mindste tre vinger
AU82278/91A AU8227891A (en) 1990-07-11 1991-07-11 Windmill rotor with at least three wings
PCT/DK1991/000202 WO1992001157A1 (en) 1990-07-11 1991-07-11 Windmill rotor with at least three wings

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK167790A DK171738B1 (da) 1990-07-11 1990-07-11 Vindmøllerotor med i det mindste tre vinger
DK167790 1990-07-11

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK167790D0 DK167790D0 (da) 1990-07-11
DK167790A DK167790A (da) 1992-01-12
DK171738B1 true DK171738B1 (da) 1997-04-21

Family

ID=8107127

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK167790A DK171738B1 (da) 1990-07-11 1990-07-11 Vindmøllerotor med i det mindste tre vinger

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU8227891A (da)
DK (1) DK171738B1 (da)
WO (1) WO1992001157A1 (da)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2850137A1 (fr) * 2003-01-16 2004-07-23 Afelec Tete d'eolienne a axe horizontal amenagee pour etre installee en arriere d'un pylone porteur
CN103982373B (zh) * 2014-05-30 2016-08-24 北京金风科创风电设备有限公司 风力涡轮机

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2360791A (en) * 1941-03-22 1944-10-17 Morgan Smith S Co Wind turbine
US4083651A (en) * 1976-08-17 1978-04-11 United Technologies Corporation Wind turbine with automatic pitch and yaw control
DE2655026C2 (de) * 1976-12-04 1979-01-18 Ulrich Prof. Dr.-Ing. 7312 Kirchheim Huetter Windenergiekonverter
US4316698A (en) * 1979-08-23 1982-02-23 Bertoia Val O Fluid-driven turbine with speed regulation

Also Published As

Publication number Publication date
DK167790A (da) 1992-01-12
DK167790D0 (da) 1990-07-11
AU8227891A (en) 1992-02-04
WO1992001157A1 (en) 1992-01-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3874815A (en) Rotary head assembly for rotary wing aircraft
US4087203A (en) Cross beam rotor
US3967918A (en) Rotor for rotating wing type aircraft
KR20130117705A (ko) 헬리콥터의 무베어링 로터용 블레이드 부착장치
US4886419A (en) Elastomeric bearing for helicopter rotor having lead-lag damping
US8956117B2 (en) Stiff-in-plane rotor configuration
RU2517643C2 (ru) Винт вертолета и вертолет (варианты), содержащий этот винт
US4093400A (en) Cross beam rotor
US20070071602A1 (en) Rotorcraft rotor with blades hinged in flap and in lag
US9169011B2 (en) Rotor with blades including outer blade shell and inner structural member
EP2653383B1 (en) An airfoil blade of a bearingless rotor of a helicopter
WO2009080712A2 (en) A drive train for a wind turbine
US9359071B2 (en) Aerodynamic blade attachment for a bearingless rotor of a helicopter
CN107587976A (zh) 风力涡轮机
KR101809700B1 (ko) 열가소성 수지가 뿌려진 탄소 섬유로부터 얻은 복합 재료로 만들어진 허브를 포함하는 회전익기 로터
US20140112785A1 (en) Separable blade attachment for a bearingless rotor of a helicopter
DK171738B1 (da) Vindmøllerotor med i det mindste tre vinger
MX2009001731A (es) Acoplamiento de par de torsion para nave aerea de ala rotativa con cojinetes de almohadilla.
US11040771B2 (en) Rotor hub
US4588356A (en) Helicopter rotor
US4349317A (en) Bearingless rotor for single and tandem helicopters
US4755106A (en) Balance-bar hub for a twin blade rotor
EP0089793B1 (en) Helicopter rotors
US4021141A (en) Semi-rigid rotors for rotary wing aircraft
EP2554475B1 (en) Planar flexbeam unit

Legal Events

Date Code Title Description
B1 Patent granted (law 1993)
PBP Patent lapsed
B1 Patent granted (law 1993)
PBP Patent lapsed

Country of ref document: DK