DK153000B - Tagplade, taetningsbaand til en tagplade samt fremgangsmaade til fremstilling af den omhandlede tagplade - Google Patents

Tagplade, taetningsbaand til en tagplade samt fremgangsmaade til fremstilling af den omhandlede tagplade Download PDF

Info

Publication number
DK153000B
DK153000B DK239885A DK239885A DK153000B DK 153000 B DK153000 B DK 153000B DK 239885 A DK239885 A DK 239885A DK 239885 A DK239885 A DK 239885A DK 153000 B DK153000 B DK 153000B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
roof
plate
sealing
synthetic fibers
roof plate
Prior art date
Application number
DK239885A
Other languages
English (en)
Other versions
DK239885D0 (da
DK153000C (da
DK239885A (da
Inventor
Verner Leth
Original Assignee
Eternit Fab Dansk As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DK454283A external-priority patent/DK454283A/da
Application filed by Eternit Fab Dansk As filed Critical Eternit Fab Dansk As
Priority to DK239885A priority Critical patent/DK153000C/da
Publication of DK239885D0 publication Critical patent/DK239885D0/da
Publication of DK239885A publication Critical patent/DK239885A/da
Publication of DK153000B publication Critical patent/DK153000B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK153000C publication Critical patent/DK153000C/da

Links

Landscapes

  • Roof Covering Using Slabs Or Stiff Sheets (AREA)

Description

Den foreliggende opfindelse vedrører en tagplade med modstående sideflader og med mindst ét tætningsbånd, der er anbragt på i det mindste den ene sideflade af tagpladen og strækker sig pa tværs af denne, hvilken tagplade er indrettet til at blive anbragt på et tag på en sådan måde, at den delvis overlapper en tilgrænsende plade og delvis overlappes af en anden tilgrænsende plade, idet der under taget afgrænses et loftsrum, hvilket tætningsbånd er indrettet til at danne en barriere, når det indspændes mellem tagpladens nævnte sideflade og den nævnte tilgrænsende tagplades modstående sideflade, hvilken barriere tillader passage af luft bade inde fra tagrummet og ud og udefra og ind i tagrummet og yderligere tillader passage af vand inde fra tagrummet og ud, men blokerer for passage af vand og støv udefra og ind i tag rummet.
Det er almindelig kendt at montere tagplader, fx plader af metal, plast, skifer, fibercement eller lignende materiale eller tagsten, specielt tagsten fremstillet af beton, tegl eller fibercement, på en tagkonstruktion fremstillet af lægter, sådan at tagpladerne overlapper hinanden, og sådan, at én tagplade rager et stykke ind over en tilgrænsende tagplade. Normalt er den tagkonstruktion, hvorpå tagpladerne monteres, udformet med hældning, sa at tagpladerne ved monteringen kan anbringes på en sådan måde, at én tagplade overlapper en lavere placeret tagplade. Herved tilsigtes, at sne og vand ikke samles på oversiden af tagpladerne, men som følge af tyngdekraftpa-virkningen løber ned ad tagkonstruktionens skrå tagflader.
En ulempe ved en række af de tagtætningsmetoder, som kendes fx fra norsk patentskrift nr. 76.666 og fra tysk offentliggørelsesskrift nr. 1759881, og ved hvilke tagtætningsmetoder der etableres en hermetisk tætning af taget i forhold til omgivelserne, er, at den hermetiske tætning af taget i forhold til omgivelserne medfører, at der dannes kondensvand i tagrummet under taget, og denne kondensdannelse medfører risiko for, at der opstår rad og svamp i tagets trækonstruktion. Grunden til dette problems opståen er i første række den hermetiske tætning af taget i forhold til omgivelserne, men problemet er tydeligvis blevet mere udtalt i de senere år, efter at husene er blevet bedre isoleret. Tidligere medførte varmeudslip til tagrummet, at der opstod en sugevirkning, hvilket medførte en bortventilering af den fugtige luft, før denne kondenserede på undersiden af tagets tagplader. Til opnåelse af en vis udluftning af tagrummet er der ganske vist hidtil i forbindelse med kendte tagkonstruktioner blevet tilvejebragt udluftningskanaler, specielt i form af udluftningstagplader, men det har imidlertid vist sig, at disse udluftningskanaler ikke i tilstrækkelig grad har kunnet kompensere for den forøgede risiko for dannelse af kondensvand som følge af den mere effektive termiske isolering og samtidigt kunnet tilvejebringe den nødvendige tætning ude fra og ind i tagrummet over for regn, sne og støv.
I forbindelse med tagstenstage, dvs. tage fremstillet af tagplader af beton, tegl eller fibercement, er overgangene mellem tagets enkelte tagplader hidtil som oftest blevet tætnet ved understrygning, dvs. ved, at der inde fra tagrummet under taget monteres kit- eller fugemasse, specielt en opskummet fugemasse, fx polyurethanskum, i mellemrummene mellem tagets tagplader. Det er også kendt, fx fra tysk offentliggørelsesskrift nr. 2.616.919, at benytte separate tætningsbånd af skumplast til tætning af mellemrummene mellem tagets enkelte tagplader og endvidere kendt, fx fra tysk offentliggørelsesskrift nr. 1.759.427, at benytte tætningsbånd af opskummet materiale, som er påført tagpladen eller tagstenen i to-komponentform og ved opskumning er bragt til at hæfte fast til tagpladen eller tagstenen, ligesom det er kendt at montere et såkaldt undertag, fx af pap eller plast, under taglægterne til frembringelse af en i hovedsagen hermetisk tætning af tagrummet i forhold til omgivelserne. Det er endvidere fra tysk fremlæggelsesskrift nr. 1.158.688 og tysk fremlæggelsesskrift nr. 1.243.372 kendt at benytte specielle profilerede indretninger, der anbringes mellem tagpladerne eller tagstenene på samme måde som tætningsbånd, og som takket være den profilerede form tilvejebringer udluftningskanaler, der endvidere angives at kunne tjene til at lede vand bort fra tagrummets indre.
Disse kendte tagtætningsmetoder lider imidlertid af en række ulemper. Således er understrygning af et tagstenstag en både vanskelig og tidskrævende operation, og specielt ved brug af opskummet fugemasse, fx polyurethanskum, er forbindelsen mellem tagets enkelte tagpla- der tilbøjelig til efter et forholdsvis kort tidsrum at give utætheder, i første række som følge af frost- og tøpåvirkninger. Det har ligeledes vist sig vanskeligt at etablere en langtidsstabil vejrbestandig forbindelse mellem tagplader ved brug af kendte tætningsbånd af fx skumplast.
Fra USA patentskrift nr. 3.660.955 kendes endvidere et tætningsbånd til brug i forbindelse med en tagplade eller en tagsten, hvilket tætningsbånd har bærelag, på hvilket der er placeret knopper af et hydrofobt materiale, hvilke knopper danner et labyrintmønster til frembringelse af den indledningsvis angivne barrierevirkning.
Til grund for opfindelsen ligger den nye erkendelse, at den indledningsvis angivne tagplades tætningsbånd kan etableres af et bånd dannet af opretstående syntetiske fibre. Et sådant bånd af opretstående syntetiske fibre har således overraskende vist sig at kunne etablere en langtidsstabil forbindelse mellem tagplader eller tagsten, der er monteret på den ovenfor angivne måde, og frembringe en barriere af den indledningsvis angivne art, altsa en barriere, som tillader passage af luft både inde fra tagrummet og ud og udefra og ind i tagrummet og yderligere tillader passage af vand og støv inde fra tagrummet og ud, men blokerer for passage af vand og støv udefra og ind i tagrummet. Det formodes, at grunden til, at tagpladen ifølge den foreliggende opfindelse kan benyttes til etablering af en langtidsstabil forbindelse ved en montering eller placering af den ovenfor angivne art skyldes det forhold, at tætningsbåndets opretstående syntetiske fibre til trods for forskelle i termisk udvidelse af selve tagstenene og den underliggende tagkonstruktion til stadighed etablerer en forbindelse mellem den til tætningsbåndet hørende tagplade og den eller de nævnte tilgrænsende tagplader under opretholdelse af den til eliminering af risikoen for råd- og svampeangreb på tagets trækonstruktion meget afgørende barriere, som på den ene side giver den nødvendige udluftning af tagrummet og på den anden side forhindrer indtrængen af vand i form af regn eller sne samt yderligere støv udefra. Ved benyttelse af tagpladen ifølge opfindelsen opnås en specielt simpel og arbejdstids- og arbejdskraftbesparende tagmontering, da der ikke skal benyttes specielle tætningsband, som skal anbringes mellem tagpladen eller tagstenene, og da der ikke efter monteringen af tagpladerne eller tagstenene skal etableres et undertag eller foretages understrygning, således som det hidtil har været almindeligt, specielt i forbindelse med tagstenstage.
Afhængigt af tagpladens materiale og af den frie afstand mellem tagpladerne, når disse er monteret på et tag, kan de syntetiske fibre have en fri længde på ca. 1-30 mm, fortrinsvis ca. 2-15 mm, især ca. 3-8 mm. Afhængigt af fiberlængden kan de syntetiske fibre have en tykkelse på ca. 0,01-0,5 mm, fortrinsvis ca. 0,05 mm. Normalt angives syntetiske fibres egenskaber i enheden dtex, dvs. vægten i gram for en forudbestemt længde, fx 10.000 m, af fiberen angives. Fibertykkelsen og fiberlængden skal naturligvis afstemmes i forhold til hinanden på en sådan måde, at den resulterende syntetiske fiber har tilstrækkelig mekanisk styrke til frembringelse af et mekanisk stabilt tætningsbånd. Til forøgelse af tætningsbåndets barrieredannelsesvirkning kan dets syntetiske fibre danne et labyrintmønster. Tætningsbåndet kan i stedet være sammensat af fibre med forskellige længder og/eller forskelliger tykkelser.
Tagpladen har normalt en i alt væsentligt rektangulær form, idet par af modstående kanter udgør lodrette og vandrette kanter af pladen, når pladen er anbragt på taget. Tætningsbåndet kan til tilvejebringelse af tætning af tagrummet i forhold til omgivelserne i overensstemmelse med den foreliggende opfindelses principper strække sig langs den ene af pladens vandrette kanter.
I en første udførelsesform for tagpladen med en i alt væsentligt rektangulær form og med tætningsbåndet strækkende sig langs den ene af pladens vandrette kanter er tætningsbåndet anbragt på den sideflade af pladen, som udgør oversiden, når pladen er anbragt på taget. Tætningsbåndet kan i stedet være anbragt på den sideflade af pladen, som udgør undersiden, når pladen er anbragt på taget.
Medens det ovenfor beskrevne tætningsbånd, der strækker sig langs den ene af pladens vandrette kanter, tilvejebringer tætning mellem en tagplade og en anden tagplade, der er anbragt under eller over den førstnævnte tagplade i den ovenfor beskrevne overlappende placering, kan et ekstra tætningsbånd, der er anbragt strækkende sig langs den ene af de lodrette kanter af pladen med i alt væsentligt rektangulær form yderligere tilvejebringe tætning mellem to tætningsplader, der er anbragt ved siden af hinanden på taget. Selv om det ekstra tætningsbånd kan være anbragt på tagpladens overside eller i stedet på tagpladens underside, foretrækkes det imidlertid af produktionstekniske grunde at tilvejebringe det tætningsbånd, der strækker sig langs pladens vandrette kant og det ekstra tætningsbånd, der strækker sig langs pladens nævnte ene lodrette kant, på den samme overeller underside af pladen, da tætningsbåndene kan anbringes på tagpladen uden tilvejebringelse af adgang til mere end den ene sideflade af tagpladen, dvs. uden at vende tagpladen rundt.
I en anden udførelsesform for tagpladen med en i alt væsentligt rektangulær form kan der være anbragt et første tætningsbånd på pladens overside ved den øverste vandrette kant af pladen, og det andet tætningsbånd kan være anbragt på pladens underside ved pladens neder-ste kant. Selv om denne udførelsesform for opfindelsen giver tætning i overensstemmelse med opfindelsens idé, lider den af den ovenfor beskrevne produktionsmæssige ulempe, nemlig at tætningsbåndene skal anbringes på modstående sideflader af tagpladen og omfattende flere produktionstrin, herunder tilvejebringelse af adgang fra begge sideflader eller vending af tagpladen.
Opfindelsen vedrører også et tætningsbånd til brug i forbindelse med en tagplade, der har modstående sideflader og er indrettet til at blive anbragt på et tag på en sådan måde, at den delvis overlapper en tilgrænsende tagplade og delvis overlappes af en anden tilgrænsende tagplade, hvilket tætningsbånd har et bærelag og er indrettet til at tilvejebringe en barriere, når det indspændes mellem to modstående sideflader af nabotagplader, idet barrieren tillader passage af luft fra tagrummets indre og ud og udefra og ind i tagrummet og yderligere tillader passage af vand fra tagrummet og ud, men blokerer for passage af vand og støv udefra og ind i tagrummet, hvilket tætningsbånd i overensstemmelse med den til grund for opfindelsen liggende erkendelse er ejendommeligt ved, at det dannes af et bånd af fra bærelaget opretstående syntetiske fibre. ; Tætningsbåndet ifølge opfindelsen kan være indrettet til at blive anbragt på tagpladens oversideflade og dermed blive indspændt mellem denne overside og en tilgrænsende tagplades underside eller på en tagplades underside og dermed blive indspændt mellem denne underside og en tilgrænsende tagplades overside. I stedet kan et første tætningsbånd ifølge opfindelsen og et andet tætningsbånd ifølge opfindelsen være indrettet til at blive anbragt på henholdsvis den første tagplades overside og en anden tagplades underside for tilvejebringelse af en dobbeltsidet tætning eller burrelignende tætning.
Tætningsbåndet ifølge opfindelsen kan være udformet i overensstemmelse med et vilkårligt af principperne ved de ovenfor beskrevne udførelsesformer for tagpladen ifølge opfindelsen og yderligere kombineres med tagpladen ifølge opfindelsen.
Opfindelsen vedrører yderligere en fremgangsmåde til fremstilling af en tagplade ifølge den foreliggende opfindelse, hvilken fremgangsmåde er ejendommelig ved, at de syntetiske fibre overføres til et vedhæft -ningslag på tagpladen og fastholdes på tagpladen i vedhæftningslaget, som dernæst bringes til at hærde.
Ved udøvelse af denne fremgangsmåde ifølge opfindelsen kan de syntetiske fibre overføres på simpel mekanisk måde til tagpladen, fx ved såkaldt vibrationspåføring. I overensstemmelse med en speciel udførelsesform for fremgangsmåden ifølge opfindelsen kan de syntetiske fibre overføres til vedhæftningslaget elektrostatisk opladet til et højt potential, idet vedhæftningslaget i forhold til fibrene holdes på modsat polaritet. Den elektrostatiske opladning af fibrene bevirker, at disse elektrostatisk frastøder hinanden, hvoraf følger, at fibrene placerer sig stående opret fra tagpladens vedhæftningslag.
I overensstemmelse med fremgangsmåden ifølge den foreliggende opfindelse kan vedhæftningslaget være et limlag. Følgelig kan det af syntetiske fibre dannede tætningsbånd tilvejebringes på en allerede fremstillet tagplade, idet de syntetiske fibre klæbes fast i et på tagpladen påført limlag. Denne fremgangsmåde kan eventuelt udføres på en byggeplads, idet tagpladerne umiddelbart før montering på et tag påføres et limlag og dernæst elektrostatisk påføres et syntetisk fibertætningsbånd, hvorefter limlaget hærdes.
I overensstemmelse med en speciel udførelsesform for fremgangsmåden ifølge opfindelsen, ved hvilken tagpladen er af et materiale, som kan bringes til at hærde, overføres de syntetiske fibre til tagpladen, før denne bringes til at hærde, og fastholdes i et overfladelag af tagpladen, idet dette overfladelag udgør vedhæftningslaget. I overensstemmelse med denne udførelsesform støbes de syntetiske fibre, som danner tætningsbåndet ifølge opfindelsen, fast i selve tagpladens materiale, hvorved opnås en særlig simpel fremstillingsfremgangsmåde.
Opfindelsen vil i det følgende blive nærmere forklaret under henvisning til tegningen, på hvilken fig. 1 viser, set i perspektiv, en første, for øjeblikket foretrukken udførelsesform for en tagplade ifølge opfindelsen, og med tætningsbånd ifølge opfindelsen anbragt på tagpladens overside, fig. 2 et lodret snit gennem den i fig. 1 viste første udførelsesform for tagpladen ifølge opfindelsen anbragt på en tilsvarende tagplade, der er monteret på en bærende lægte, fig. 3 svarende til fig. 1 en anden udførelsesform for en tagplade ifølge opfindelsen og med tætningsbånd ifølge opfindelsen anbragt på tagpladens underside, set i perspektiv, fig. 4 svarende til fig. 2 et lodret snit gennem den i fig. 3 viste anden udførelsesform for tagpladen ifølge opfindelsen anbragt på en tilsvarende tagplade, der er monteret på en bærende lægte, fig. 5 et lodret snit gennem en i forhold til den i fig. 1 viste første udførelsesform for tagpladen let modificeret udførelsesform anbragt på en tilsvarende tagplade, der er monteret på en bærende lægte, fig. 6 og 7 svarende til fig. 2, 4 og 5 lodrette snit gennem alternative udførelsesformer for den i fig. 3 og 4 viste første udførelsesform for tagpladen ifølge opfindelsen, fig. 8 et snit vinkelret på det i fig. 2 viste snit, fig, 9 svarende til fig. 8 et snit gennem en anden udførelsesform for den i fig. 3 og 4 viste tagplade, fig. 10 og 11 skematisk produktionsanlæg til udøvelse af fremgangsmåderne til fremstilling af tagplader ifølge opfindelsen og i overensstemmelse med den foreliggende opfindelses idé, fig. 12 skematisk et produktionsanlæg, set oppefra, hvilket anlæg for øjeblikket udgør den foretrukne udførelsesform til udøvelse af den for øjeblikket foretrukne udførelsesform for fremgangsmåden til fremstilling af tagplader ifølge opfindelsen og fig. 13 et diagram visende tætningsegenskaberne for en konventionel tagplade og for den i fig. 1 og 2 viste tagplade ifølge opfindelsen.
I fig. 1, 2, 3, 4 og 5 er vist en tagplade 10, der er en korrugeret tagplade fremstillet af beton, tegl eller fibercement. I fig. 1 er vist en første sideflade, nemlig den sideflade, som danner tagets yderside, medens den anden sideflade er vist i fig. 3, nemlig den sideflade, der vender mod et loftsrum, som afgrænses inden for eller under taget. Man skal forstå, at de udtryk, som angiver retninger, såsom øverste, nederste, lodret, vandret, etc., således som de benyttes i denne sammenhæng, refererer til den normale orientering af tagplader eller tagsten, når disse er monteret på en tagbærende trækonstruktion med en forudbestemt rejsning. Som det fremgår af fig. 3 har den korruge-rede tagplade eller tagsten 10 på undersiden en vulst 12 ved sin øverste kant, hvilken vulst strækker sig på tværs af korrugeringer-ne. Som det fremgår af fig. 2, 4 og 5 er vulsten 12 indrettet til at gribe bag en bærende lægte 34, når tagpladen eller tagstenen 10 er monteret på en bærende trækonstruktion. På undersiden ved den nederste kant og modsat vulsten 12 har tagpladen 10 tre vulster 18, 20 og 22, der strækker sig i alt væsentligt på tværs af korrugerin-gerne, og desuden to render eller fordybninger 24, 26, der afgrænses mellem disse tre vulster, og som ligeledes strækker sig i alt væsentligt på tværs af korrugeringerne. Tagpladen eller tagstenen 10 er en såkaldt falstagsten, dvs. den er forsynet med ved sine yderkanter på langs af korrugeringerne lodret forløbende fremspring 14 og fordybninger 16, der er indrettet til at samvirke med henholdsvis tilsvarende fordybninger og tilsvarende fremspring på en nabotagpla-de eller nabotagsten.
I den i fig. 1 viste første og for øjeblikket foretrukne udførelsesform for tagpladen eller tagstenen ifølge opfindelsen er der på tagpladen eller tagstenens overside ved den øverste kant af samme og strækkende sig på tværs af pladens eller stenens korrugeringer anbragt et første tætningsbånd 27, som udgør et tætningsbånd ifølge opfindelsen. Oven på den i venstre side af fig. 1 viste yderste vulst 14 er der anbragt et andet tætningsbånd 29, som udgør et ekstra tætningsbånd ifølge opfindelsen, med en tætningsbåndsforlængelse 29a, der er anbragt på tagpladens eller tagstenens lodrette sideflade ved den ne-derste kant af samme. Tætningsbåndsforlængelsen 29a er indrettet til at samvirke med én eller flere af de venstre vulster 18, 20 og 22, som er vist i fig. 3. Tætningsbåndene 27 og 29 og tætningsbåndsforlængelsen 29a dannes af syntetiske fibre, fx plast eller nylonfibre, fortrinsvis med en tykkelse på ca. 0,05 mm (22 dtex) og med en fri længde på ca. 3-8 mm. I den foretrukne udførelsesform er de syntetiske fibertætningsbånd 27 og 29 og den syntetiske fibertætningsbåndsforlængelse 29a fremstillet af en blanding af syntetiske fibre med en længde på 3 mm og en længde på 5 mm. Tætningsbåndene 27 og 29 og tætningsbåndsforlængelsen 29a udviser den enestående evne, at de tillader luft at passere fra loftsrummets indre og ud og udefra og ind i loftsrummet og desuden tillader vand at passere fra loftsrummets indre og ud, men blokerer for passage af vand og støv udefra og ind i loftsrummet. I stedet for det ene tætningsbånd 29, der er anbragt oven på den yderste vulst 14 kan der i stedet eller yderligere være anbragt et tætningsbånd af i alt væsentligt samme konstruktion på den centrale eller den inderste vulst og strækkende sig langs tagpladens eller tagstenens korrugeringer eller i en vilkårlig af de fordybninger 16, som afgrænses mellem vulsterne 14.
I fig. 2 er den i fig. 1 viste tagplade eller tagsten 10 monteret over og overlappende en anden tagplade 32, der er helt identisk med tagpladen 10, og som er anbragt på den ovenfor beskrevne måde med sin vulst 12 gribende bag taglægten 34. Tagpladen 32 er desuden fastgjort til lægten 34 ved hjælp af en tagkrog 36. Som det fremgår af fig. 2 indspændes tætningsbåndet 27 mellem tagpladen eller tagstenen 10's underside og tagpladen eller tagstenen 32’s overside, hvilket giver de ovenfor beskrevne ventilerings- og blokeringsegenskaber og desuden giver en optimal ventilering af loftsrummet under taget, hvilket yderligere eliminerer risikoen for svampe- og rådangreb på tagets trækonstruktion (taglægten 34) som følge af kondensvandsdannelse i tag rummet.
I fig. 3 er vist en anden udførelsesform for en tagplade ifølge opfindelsen. Denne anden udførelsesform adskiller sig fra den ovenfor beskrevne første og for øjeblikket foretrukne udførelsesform for tagpladen ifølge opfindelsen ved, at tætningsbåndene 27 og 29 samt tætningsbåndsforlængelsen 29a er udeladt. I stedet er der på tagpladen eller tagstenen 10's underside i renden 24 anbragt et tætningsbånd 28, der strækker sig på tværs af tagpladens eller tagstenens korrugeringer, og på tagpladen eller tagstenen 10's underside i den centrale rende 16 er der desuden anbragt et tætningsbånd 30, som strækker sig langs tagpladens eller tagstenens korrugeringer. I stedet for et enkelt tætningsbånd 28, der er monteret i fordybningen 24, kan et andet tætningsbånd være monteret i fordybningen 26 (ikke vist i figuren), og ét eller flere tætningsbånd kan i stedet eller yderligere være monteret eller anbragt på den ene af vulsterne 18, 20 og 22, der strækker sig på tværs af tagpladens eller tagstenens korrugeringer. I stedet for det ene tætningsbånd 30, der er anbragt i den centrale fordybning 16, kan der desuden yderligere eller i stedet være monteret tætningsbånd i den venstre eller højre fordybning 16 samt på den ene eller flere af vulsterne 14 i tagpladen eller tagstenen 10's venstre sidefals.
I fig. 4, der i alt væsentligt svarer til fig. 2, er den i fig. 3 viste anden udførelsesform for tagpladen ifølge opfindelsen vist monteret over og overlappende den ovenfor beskrevne tagplade 32, der er helt identisk med den i fig. 3 viste tagplade 10. Som det fremgår af fig. 4 indspændes tætningsbåndet 28 mellem tagpladen eller tagstenen 10's underside, nemlig i renden 24, og tagpladen eller tagstenen 32's overside, hvilket giver de ovenfor beskrevne barriereegenskaber.
I den ovenfor beskrevne første og anden udførelsesform for tagpladen ifølge opfindelsen er tætningsbåndene, dvs. tætningsbåndene 27 og 29 og desuden tætningsbåndsforlængelsen 29a samt tætningsbåndene 28 og 30 af i alt væsentligt identisk konstruktion. Tætningsbåndene kan naturligvis være af forskellig konstruktion, dvs. have syntetiske fibre med forskellig tykkelse eller længde eller forskellige sammensætninger af fibre, og desuden kan de tætningsbånd, der strækker sig langs tagpladen eller tagstenen 10's korrugeringer, i stedet udgøres af et tætningsbånd af en anden type og/eller et andet materiale, fx et elastisk og helt fugtuigennemtrængeligt tætningsmateriale såsom et massivt latexbånd, der er imprægneret med silicone.
I fig. 5 er vist en alternativ eller kombineret udførelsesform for den ovenfor beskrevne første og anden udførelsesform for tagpladen ifølge opfindelsen. I denne kombinerede udførelsesform har hver af tagpladerne eller tagstenene 10 og 32 i alt fire tætningsbånd, nemlig de ovenfor beskrevne tætningsbånd 27-30, der samvirker parvis, så at de tætningsbånd, der strækker sig på tværs af tagpladernes eller tagstenenes korrugeringer, dvs. tætningsbåndene 27 og 28, arbejder sammen, og de tætningsbånd, der strækker sig langs tagpladernes eller tagstenenes korrugeringer, dvs. tætningsbåndene 29 og 30 eller de ovenfor nævnte tætningsbånd i samvirkende render og vulster i falsen, arbejder indbyrdes sammen. Disse samarbejdende eller samvirkende tætningsbånd kan give en biirrelignende tætning.
I fig. 6 og 7 er svarende til de i fig. 2, 4 og 5 viste lodrette snit vist lodrette snit gennem en tredje og en fjerde udførelsesform for tagpladen ifølge opfindelsen. I den i fig. 6 viste udførelsesform er det i fig. 4 viste tætningsbånd 28, erstattet med et tætningsbånd 42, der er indstøbt i tagpladen 10 i en sammenlignet med vulsten 18 bredere vulst 44. Tætningsbåndet 42, der fremstilles som en separat enhed og dernæst indstøbes i tagpladen, således som det vil blive forklaret nedenfor, omfatter et bærelag 46, der fx kan være en plastfolie eller et gazebånd, fra hvilket tætningsbåndet 42’s barrieredannende del 48 rager frem. I den i fig. 6 viste udførelsesform danner tætningsbåndet 42's opretstående syntetiske fibre et labyrintmønster.
I fig. 7 er vist en let modificeret fjerde udførelsesform, i hvilken tætningsbåndet 42 i stedet for et bærelag af gazebånd har et bærele- gerne 50, på hvilket de syntetiske fibre, som danner tætningsbåndets barrieredannende del, er monteret forud for indstøbning af bærelegemet 50 i tagpladen 10.
I fig. 8 er vist et vandret snit gennem den ovenfor beskrevne første og for øjeblikket foretrukne udførelsesform for tagpladen ifølge opfindelsen samvirkende med en nabotagplade, dvs. et snit vinkelret på det i fig. 2 viste snit. 1 fig. 8 er vist de ovenfor beskrevne tætningsbånd 27 og 29, der strækker sig i to retninger, vist tilvejebrin-gende tætnings- og barriereegenskaberne i overensstemmelse med den foreliggende opfindelses lære.
I fig. 9 og 10 er vist vandrette snit i alt væsentligt svarende til det ovenfor beskrevne og i fig. 8 viste snit. I fig. 9 er vist en udførelsesform for tagpladen ifølge opfindelsen i alt væsentligt af den i fig. 3 og 4 viste konstruktion. Det tætningsbånd 30, der strækker sig langs tagpladens eller tagstenens korrugeringer, og som er monteret i den centrale rende 16, er midlertidigt udeladt. I stedet er der på den inderste af tagpladen 10's fremspring 14 monteret et tætningsbånd 52, der udgør en separat enhed, som monteres på tagpladen 10, før denne anbringes overlappende nabotagpladen 32. Tætningsbåndet 52 har et bærelag 54, der fortrinsvis er en plastfolie eller et gazebånd, og en tætningsbåndsdannende del 56. Delen 56 kan, som det er vist i fig. 9, dannes af syntetiske fibre eller i stedet være en hydrofob elastisk masse.
Bærelaget 54 har fortrinsvis et limlag, der beskyttes at et slippapir, og som fjernes inden tætningsbåndet monteres på tagpladen 10, og foruden dette i fig. 9 viste bærelag 54 kan tætningsbåndet 52 have et modsat bærelaget 54 placeret bærelag, der er indrettet til vedhæftning på tagpladen 32 i fordybningen 16.
Ligesom det i fig. 3 viste tætningsbånd 30 i den i fig. 9 viste udførelsesform er erstattet med et separat tætningsbånd 52, der monteres på tagpladen 10, umiddelbart før denne anbringes overlappende tagpladen 32, kan det i fig. 3, 4 og 5 viste tætningsbånd 28 erstattes med et separat tætningsbånd, der ligeledes monteres på et af frem- springene 18, 20 og 22 eller i én af fordybningerne 24 og 26, før tagpladen 10 monteres overlappende tagpladen 32.
Dette separate tætningsbånd til erstatning af det i fig. 3, 4 og 5 viste tætningsbånd 28, kan ligeledes på begge sider være udformet med bærelag og limlag, der fortrinsvis beskyttes af aftageligt eller afriveligt slippapir, der fjernes som beskrevet ovenfor før anbringelsen af båndene på tagpladen eller tagstenen, til fastklæbning mod såvel tagpladen 10's underside som tagpladen 32's overside.
I fig. 10 og 11 er skematisk vist anlæg til fremstilling af tagplader svarende til de ovenfor beskrevne udførelsesformer i overensstemmelse med fremgangsmåden ifølge den foreliggende opfindelse.
Det i fig. 10 viste anlæg omfatter en række stationer A-l, igennem hvilke en støbeform 72 føres ved hjælp af et kontinuerligt arbejdende transportbånd 70. I den første station A renses støbeformen 72, der har en til den ønskede tagpladeform komplementær form. I stationen B ilægges tætningsbånd 74 og 76 i furer i støbeformen 72. Stationen C tjener til at transportere støbeformen med ilagte tætningsband videre til en station D, i hvilken der foretages en udfyldning af støbeformen med støbemasse, der fx kan være beton, tegl eller fibercement. Fra stationen D føres støbeformen med ilagte tætningsbånd og pålagt støbemasse via en station E til en station F, i hvilken støbemassen hærdes. Fra stationen F føres den i og for sig færdige tagplade via en station G til en station H, i hvilken der foretages en adskillelse af støbeformen 72 og den færdige tagplade 10. I en station I ledes den færdige tagplade 10 til lagring, medens støbeformen 72 føres tilbage til stationen A, hvorefter den ovenfor beskrevne fremstillingsproces gentages. Det skal bemærkes, at tætningsbåndene 74 og 76 indstøbes i tagpladen 10 i overensstemmelse med den ovenfor under henvisning til fig. 10 beskrevne fremgangsmåde til fremstilling af tagplader.
Det i fig. 11 viste anlæg adskiller sig fra det i fig. 10 viste anlæg ved, at tagpladens tætningsbånd først monteres på tagpladen, efter at denne er fremstillet og i og for sig færdig. Fra en station J, ledes tagpladen 10 til en station K, hvor de områder af tagpladens over- eller underside, på hvilke der skal monteres tætningsbånd, renses og påføres et bindemiddel i form af et vedhæftnings- eller limlag.
Fra stationen K føres tagpladen 10 til en station L, i hvilken tagpladens tætningsbånd monteres. Medens de ovenfor under henvisning til fig. 10 beskrevne tætningsbånd 74 og 76 kan være af en vilkårlig af de ovenfor beskrevne typer, dog fortrinsvis med et bærelag svarende til de i fig. 6 og 7 viste udførelsesformer, påføres tagpladen 10 i stationen L direkte et bånd af syntetiske fibre, som danner tætningsbåndet ifølge opfindelsen. De syntetiske fibre ledes fra et reservoir 78 til et opladningskammer 80, i hvilket fibrene oplades elektrostatisk til negativ polaritet, og fra hvilket fibrene kun kan slippe ud gennem en dyse 82. Tagpladen 10 føres hen over opladningskammeret 80 og dysen 82. En positiv polplade 84, som tiltrækker de til negativ polaritet opladede elektrostatiske fibre er som vist i fig. 11 placeret på den side af tagpladen 10, der vender modsat fiberreservoiret 10 og opladningskammeret 80. De elektrostatiske fibre forlader dysen 82 med stor hastighed og fastholdes i det i stationen K påførte vedhæftnings- eller limlag. I stationen M renses overskydende fibre af. De syntetiske fibre kan i stedet oplades til positiv polaritet, idet polpladen 84 i så tilfælde holdes på negativ polaritet.
Ud over at arbejde på modsat polaritet kan den elektrostatiske påføringsstation L desuden vendes, så at fibrene påføres fra en dyse, der er placeret over tagpladen eller tagstenen. Tagpladen eller tagstenen skal følgelig have den side, som skal forsynes med de syntetiske fibertætningsbånd, til at vende opad i stedet for nedad som den i fig. 11 viste udførelsesform. Stationen M, der tjener det formål at fjerne overskydende fibre, kan desuden med fordel modificeres til en sugestation.
Det i fig. 11 viste anlæg kan i overensstemmelse med opfindelsen modificeres ved, at den tagplade 10, der er vist i stationen J, er en støbt, men endnu uhærdet tagplade af fx tegl, beton eller fibercement. Ved denne modificerede fremgangsmåde til fremstilling af tagplader fastholdes de syntetiske fibre direkte i overfladen af den endnu våde og uhærdede tagplade 10. Følgelig kan anvendelsen af et vedhæftnings- eller limlag, som påføres i stationen K, undgås.
I fig. 12 er skematisk vist et produktionsanlæg til fremstilling af tagplader eller tagsten ifølge opfindelsen, set oppefra. Fra produktions- eller støbestationer, i hvilke der tilvejebringes tre støbte eller præfabrikerede tagplader eller tagsten, modtager et transportbånd 100 tagpladerne eller tagstenene, som skal forsynes med tætningsbånd i overensstemmelse med den foreliggende opfindelses idé, eller som skal transporteres til et lager, således som det er angivet med en pil i højre ende af transportbåndet 100. Transportbåndet 100 samvirker med en overføringsstation 102, i hvilken tagpladerne eller tagstenene overføres fra transportbåndet 100 til fire parallelle transportbånd 103, 104, 105 og 106 og eventuelt vendes rundt, så at tagpladerne eller tagstenene 10's oversider, som skal påføres tætningsbånd, bringes til at vende opefter. Fra overføringsstationen 102, der udgør den i fig. 16 viste station J, fører transportbåndene 103, 104, 105 og 106 tagpladerne eller tagstenene fremefter med en hastighed på ca. ti tagplader eller tagsten pr. minut for hvert af transportbåndene, hvilket giver en total produktionshastighed eller produktionskapacitet på ca. fyrre tagplader eller tagsten pr. minut.
Tagpladerne eller tagstenene føres frem intermitterende ved hjælp af transportbåndene 103-106 i en retning, der er angivet med en pil 120, og overføres til limpåføringsstationen K, i hvilken to limpåføringsindretninger 108 og 110 påfører lim på de områder af tagpladernes eller tagstenenes oversider, der skal have påført de i fig. 1 viste tætningsbånd 27 og 29 og den viste tætningsbåndsforlængelse 29a, medens tagpladerne eller tagstenene standses intermitterende under limpåføringsindretningerne 108 og 110. Limpåføringsindretningerne 108 og 110 påfører lag af vandbasis- og acrylbasislim og med en tykkelse svarende til et limforbrug på 300-500 g/m2.
Fra limpåføringsstationen K's afgivelsesende overføres tagpladerne eller tagstenene 10 fra de på intermitterende måde drevne transportbånd 103, 104, 105 og 106 til kontinuerligt drevne transportbånd henholdsvis 111, 112, 113 og 114. Transportbåndene 111-114 bevæger sig kontinuerligt med en hastighed på ca. 4-5 m/min. De tjener det formål at flytte de forlimede tagplader og tagsten til stationen L til påføring af syntetiske fibre og til en limtørringsstationen N. Stationen L til påføring af syntetiske fibre er delt i to understationer, der er benævnt henholdsvis L1 og L2. Understationerne L1 og L2 tjener det formål at påføre syntetiske fibre med en længde på henholdsvis 3 mm og 5 mm på de forlimede tagplader eller tagsten. De syntetiske fibre er fortrinsvis af polyamid af typen 22 dtex og er præbehandlet til elektrostatisk påføring. I fiberpåføringsstationerne LI og L2 oplades de syntetiske fibre til et potentiel på ca. 50-100 kV med negativ polaritet i forhold til jord, og tagpladerne eller tagstenene holdes på modsat, dvs. positiv polaritet. Hver af stationerne LI og L2 til påføring af syntetiske fibre har to parallelle påføringsindretninger henholdsvis 116, 117 og 122, 123, og en enkelt indretning til fjernelse af overskydende fibre henholdsvis 118 og 124, hvilke indretninger udgøres af vakuumsugeindretninger, der er forbundet til påføringsindretningerne henholdsvis 116, 117 og 122 og 123 via tilbageføringsledninger henholdsvis 119 og 125.
Fra stationerne L1 og L2 til påføring af syntetiske fibre overføres tagpladerne eller tagstenene 10, der har de syntetiske fibre anbragt stående opret fra tagpladernes eller tagstenenes oversider og hæftende fast i limlagene, til limtørringsstationen N, der omfatter infrarød-strålere 128 og 129. I IR-tørringsstationen N bringes tagpladernes eller tagstenenes limlag til at hærde, så at de syntetiske fibre, der er anbragt stående opret fra tagpladerne, fastgøres til tagpladerne eller tagstenene. Fra IR-tørringsstationen N overføres de færdige tagplader eller tagsten til et yderligere transportbånd 130, ved hjælp af hvilket de færdige tagplader eller tagsten overføres til det ovennævnte lager som angivet med en pil i den nederste ende af transportbåndet 130. Transportbåndet 130 kan i stedet overføre de færdige tagplader eller tagsten til en pakkestation O, der er vist i den nederste højre side af fig. 12.
EKSEMPEL
En massiv betontagsten af den i fig. 1 viste form og med målene ca. 22 cm x 33 cm efter henholdsvis korrugeringerne og vinkelret på kor-rugeringerne blev udformet med tætningsbånd i alt væsentligt svaren- de til de i fig. 1 viste tætningsbånd 27 og 29 og den i fig. 1 viste tætningsbåndsforlængelse 29a. Bredden af det tætningsbånd, der strækker sig på tværs af korrugeringerne ved tagstenens øverste ende, dvs. det tætningsbånd, der svarer til det i fig. 1 viste tætningsbånd 27, var 25 mm. En tokomponentlim på polyurethanbasis blev manuelt påført på tagpladen eller tagstenens overside til frembringelse af et limlag med en tykkelse på ca. 0,5 mm. Tætningsbåndene bestod af en kombination af 3 mm og 5 mm 22 dtex polyamidfibre, der forud var behandlet til elektrostatisk påføring (præbehandlet til flok-påføring). Polyamidfibrene blev påført på tagstenens overside ved hjælp af et flok-forsøgspåføringsapparat, hvorefter limen blev bragt til at hærde.
For at undersøge barriereegenskaberne for tagpladen ifølge opfindelsen blev flere korrugerede tagsten med sidefals og af den ovenfor beskrevne type, dvs. af den type, der er vist i fig. 1 og beskrevet ovenfor i eksemplet, prøvet ved New Technology and Product Development Centre of Redland Technology Ltd., Graylands, Horsham, Sussex, England og sammenlignet med i alt væsentligt identiske tagsten uden tætningsbånd ifølge opfindelsen. Tagstenene med tætningsbåndene og tagstenene uden tætningsbåndene blev undersøgt ved sammenligningsforsøg, ved hvilket der blev simuleret meget hårde vejrbetingelser. En forsøgsopstilling af hver af de to typer tagsten, dvs. tagstenene med tætningsbånd og tagstenene uden tætningsbånd, inkluderede i alt tre skifter hver indeholdende 3 Ί/2 tagsten pr. skifte. Overlapningen mellem tagstenene var 75 mm, og tagstenene blev ikke sømmet til den bærende tagkonstruktion. Tagkonstruktionen definerede en rejsning på 30° i forhold til vandret og udsatte ydersiden af forsøgsopstillingen for vind og regn, som frembragtes af vind og regngeneratorer. Vindhastigheden var 13,4 m pr. s og regnhastigheden var 38 mm pr. time. Under forsøgsopstillingen var der anbragt en iagttagerkasse. Ved reduktion af trykket i iagttagerkassen, dvs. ved forsøgsopstillingens underside, blev der frembragt en art sugevirkning, hvilket resulterede i en forøgelse af den mængde vand, som trængte gennem tagstenskonstruktionen til undersiden af samme. Under forsøget blev trykket på undersiden reduceret i trin å 10 Pa, og den mængde vand, som trængte gennem sten konstruktionen i løbet af en periode på 5 min blev målt. Måleresultaterne blev omsat til en mængde pr. time, og en kurve, der viste den mængde vand, som trængte gennem sten konstruktionen som en funktion af det reducerede tryk ved forsøgsopstillingens underside, blev optegnet. Til en mere detaljeret forklaring af forsøgsresultaterne, forsøgsopstillingen og relevansen af forsøgsproceduren henvises der til rapport nr. 3518-02 fra maj 1984 og fra det ovenfor nævnte New Technology and Product Development Centre of Redland Technology Ltd.
Kurven for måleresultaterne er vist i fig. 13. En første kurve, der er angivet med S viser det svar, som blev opnået med tagstenene uden tætningsbånd, og en anden kurve, der er angivet med V, viser de måleresultater, som blev opnået med tagpladerne ifølge opfindelsen, dvs. tagstenene med tætningsbånd. Disse måleresultater blev frembragt ved en rejsning på 30°. Ved reduktion af rejsningen for stenene med tætningsbånd i forsøgsopstillingen fra 30° til 20° blev frembragt yderligere en kurve T. En fjerde kurve angivet med U er en extrapolation af de oprindelige måleresultater, som opnåedes med sten med tætningsbånd og udgør en kompensation for V-kurvens diskontinuitet. Denne diskontinuitet formodes at skyldes en "sive"-virk-ning, dvs. det vand, som trænger ind til stenenes underside, drypper ikke, men løber ned langs stenenes underside og måles følgelig ikke.
Ved et andet forsøg, blev den mængde vand, som trængte ind til undersiden af stenene i løbet af 1 time, målt ved et ikke-reduceret tryk ved undersiden af forsøgsopstillingen.
Ved sammenligning af kurverne S og V eller U fremgår det klart, at tilvejebringelsen af tætningsbånd ved disse ekstremt hårde vejrbetingelser resulterer i en betydelig forbedret tætning af taget.
Opfindelsens principper er også anvendelige i forbindelse med tagplader, der ikke er korrugerede, fx plader af metal, plast eller lignende materiale, og samtidig kan tætningsbåndets syntetiske fibre, som nævnt ovenfor, med fordel danne et labyrintmønster til yderligere forøgelse af barrieredannelsesvirkningen.

Claims (14)

1. Tagplade (10, 32) med modstående sideflader og med mindst ét tætningsbånd (27, 28, 29, 30, 42, 52, 60, 62, 74, 76), der er anbragt på i det mindste den ene sideflade af tagpladen og strækker sig på tværs af denne, hvilken tagplade er indrettet til at blive anbragt på et tag på en sådan måde, at den delvis overlapper en tilgrænsende plade og delvis overlappes af en anden tilgrænsende plade, idet der under taget afgrænses et loftsrum, hvilket tætningsbånd (27, 28, 29, 30 , 42 , 52 , 60 , 62 , 74, 76) er indrettet til at danne en barriere, når det er indspændt mellem tagpladens nævnte sideflade og den nævnte tilgrænsende tagplades modstående sideflade, hvilken barriere tillader passage af luft både inde fra tagrummet og ud og udefra og ind i tagrummet og yderligere tillader passage af vand inde fra tagrummet og ud, men blokerer for passage af vand og støv udefra og ind i tagrummet, kendetegnet ved, at tætningsbåndet (27, 28, 29, 30, 42, 52, 60, 62, 74, 76) dannes af et bånd af opretstående syntetiske fibre.
2. Tagplade ifølge krav 1, kendetegnet ved, at de syntetiske fibre har en fri længde på ca. 1-30 mm, fortrinsvis ca. 2-15 mm, især ca. 3-8 mm, og en tykkelse på ca. 0,01-0,5 mm, fortrinsvis ca. 0,05 mm.
3. Tagplade ifølge krav 1 eller 2, kendetegnet ved, at de syntetiske fibre danner et labyrintmønster.
4. Tagplade ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, hvilken tagplade (10, 32) har en i alt væsentligt rektangulær form med par af modstående kanter, der udgør lodrette og vandrette kanter af pladen, når pladen er anbragt på taget, kendetegnet ved, at tætningsbåndet (27, 28, 42, 76) strækker sig langs den ene af pladens vandrette kanter.
5. Tagplade ifølge krav 4, kendetegnet ved, at tætningsbåndet (27) er anbragt på den sideflade af pladen, som udgør oversiden, når pladen er anbragt på taget.
6. Tagplade ifølge krav 4, kendetegnet ved, at tætningsbåndet (27) er anbragt på den sideflade af pladen, som udgør undersiden, når pladen er anbragt på taget.
7. Tagplade ifølge et hvilket som helst af kravene 4-6, kendetegnet ved, at der langs den ene af pladens nævnte lodrette kanter er anbragt et yderligere tætningsbånd (29, 30, 52, 60, 62, 74).
8. Tætningsbånd (27, 28, 29, 30, 42, 52, 60, 62, 74, 76) til brug i forbindelse med en tagplade (10, 32), der har modstående sideflader og er indrettet til at blive anbragt på et tag på en sådan måde, at den delvis overlapper en tilgrænsende tagplade og delvis overlappes af en anden tilgrænsende tagplade, idet der under taget afgrænses et loftsrum, hvilket tætningsbånd har et bærelag (46, 50, 54) og er indrettet til at danne en barriere, når det er indspændt mellem to tagpladers modstående sideflader, hvilken barriere tillader passage af luft både inde fra tagrummet og ud og udefra og ind i tagrummet og tillader passage af vand inde fra tagrummet og ud, men blokerer for passage af vand og støv udefra og ind i tagrummet, kendeteg net ved, at tætningsbåndet (27, 28, 29, 30, 42, 52, 60, 62, 74, 76) dannes af et bånd af fra bærelaget (46, 50, 54) opretstående syntetiske fibre.
9. Tætningsbånd ifølge krav 8, kendetegnet ved, at de syntetiske fibre har en fri længde på ca. 1-30 mm, fortrinsvis ca. 2-15 mm, især ca. 3-8 mm, og en tykkelse på ca. 0,01-0,5 mm, fortrinsvis ca. 0,05 mm.
10. Tætningsbånd ifølge krav 8 eller 9, kendetegnet ved, at de syntetiske fibre danner et labyrintmønster.
11. Fremgangsmåde til fremstilling af en tagplade ifølge et hvilket som helst af kravene 1-7, kendetegnet ved, at de syntetiske fibre overføres til et vedhæftningslag på tagpladen (10) og fastholdes på tagpladen i ved-hæftningslaget, som dernæst bringes til at hærde.
12. Fremgangsmåde ifølge krav 11, kendetegnet ved, at de syntetiske fibre overføres til vedhæftningslaget elektrostatisk opladet (80) til et højt potential, idet vedhæftningslaget i forhold til fibrene holdes på modsat polaritet (84).
13. Fremgangsmåde ifølge krav 11 eller 12, kendetegnet ved, at vedhæftningslaget er et limlag.
14. Fremgangsmåde ifølge krav 11 eller 12, ved hvilken fremgangsmåde tagpladen støbes i en støbeform, kendetegnet ved, at de syntetiske fibre overføres til tagpladen, før denne bringes til at hærde, og fastholdes i et overfladelag af tagpladen, idet dette overfladelag udgør vedhæftningslaget.
DK239885A 1983-09-30 1985-05-29 Tagplade, taetningsbaand til en tagplade samt fremgangsmaade til fremstilling af den omhandlede tagplade DK153000C (da)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK239885A DK153000C (da) 1983-09-30 1985-05-29 Tagplade, taetningsbaand til en tagplade samt fremgangsmaade til fremstilling af den omhandlede tagplade

Applications Claiming Priority (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK454283 1983-09-30
DK454283A DK454283A (da) 1983-09-30 1983-09-30 Tagplade, fremgangsmaade til fremstilling af samme, samt taetningsbaand til en saadan tagplade
PCT/DK1984/000096 WO1985001538A1 (en) 1983-09-30 1984-09-28 A roofing plate, a proofing strip for a roofing plate, and a method of producing a roofing plate
DK8400096 1984-09-28
DK239885 1985-05-29
DK239885A DK153000C (da) 1983-09-30 1985-05-29 Tagplade, taetningsbaand til en tagplade samt fremgangsmaade til fremstilling af den omhandlede tagplade

Publications (4)

Publication Number Publication Date
DK239885D0 DK239885D0 (da) 1985-05-29
DK239885A DK239885A (da) 1985-05-29
DK153000B true DK153000B (da) 1988-06-06
DK153000C DK153000C (da) 1988-11-07

Family

ID=26066516

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK239885A DK153000C (da) 1983-09-30 1985-05-29 Tagplade, taetningsbaand til en tagplade samt fremgangsmaade til fremstilling af den omhandlede tagplade

Country Status (1)

Country Link
DK (1) DK153000C (da)

Also Published As

Publication number Publication date
DK239885D0 (da) 1985-05-29
DK153000C (da) 1988-11-07
DK239885A (da) 1985-05-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4754589A (en) Roofing plate, a proofing strip for a roofing plate, and a method of producing a roofing plate
US4680909A (en) Roofing system
US4386981A (en) Method of waterproofing roofs and the like
EP2234802B1 (en) Insulating plate/studded plate with adhesive absorbent qualities
CA2343511A1 (en) Joint closure system for foamboards
GB2027786A (en) Procedure for covering roofs and fastening device used theerein
US4019296A (en) Facade clad buildings and method
EP0100231B1 (en) Preformed barrier
JPH02502109A (ja) 屋根面の断熱及び密封をする断熱要素
US4719734A (en) Waterproof membrane
DK153000B (da) Tagplade, taetningsbaand til en tagplade samt fremgangsmaade til fremstilling af den omhandlede tagplade
US4503107A (en) Construction barrier board
CN111794391A (zh) 一种被动房高气密性变形缝施工工艺
US4450192A (en) Construction barrier board
WO2003091508A1 (en) Composire board for underroof and mounting methods for the same
CA1248321A (en) Roofing plate, a proofing strip for a roofing plate, and a method of producing a roofing plate
GB2176218A (en) Roofing panels
EP0164952A2 (en) Composite panel, manufacture thereof and use thereof in cladding a roof or wall of a building
NO161232B (no) Takplate, tetningsstrimmel for en takplate, samt fremgangsmaate for fremstilling av takplaten.
JP6963985B2 (ja) 外壁見切り部の防水構造とその形成方法
CN215716628U (zh) 一种双防轻质装配式三维立体改性沥青瓦屋面防水系统
EP0086545A2 (en) An insulating sheet having a cellular structure
CN116084636A (zh) 被动式建筑物的屋面结构
US1947134A (en) Roofing
SU889815A1 (ru) Способ устранени вздутий в кровл х

Legal Events

Date Code Title Description
PUP Patent expired