<Desc/Clms Page number 1>
0/1090/5181 GHL
BELGISCHOCTROOL
EMI1.1
Ten name van : Daniel Betreffende : Brilmontuur met aangepast neusstuk
<Desc/Clms Page number 2>
MORTIERBrilmontuur met aangepast neusstuk
Onderhavige uitvinding heeft betrekking op een brilmontuur bestaande uit een anatomische brug met neusstuk en twee inzetcirkels-of staven waarin brilleglazen ingelijst worden, en twee zwenkbare enigzins stijve armen met gebogen uiteinden om over de oren geplaatst te worden.
Ze vindt haar belangrijkste toepassingen bij het aanpassen van een brilmontuur aan het gelaat van een brillendrager in de studio van een opticien.
Bij bekende brilmonturen die een tenminste enigzins stijf voorstuk bevatten, door relatief harde kunststof, metaal of hoornstof vervaardigd, vormt het voorstuk twee kunststofcirkels of gebogen staafjes waarin de brilleglazen kunnen ingelijst worden. Beide cirkels worden door een anatomische brug verbonden.
Het neusstuk van de anatomische brug bestaat meestal uit een zadelneus, een volneus of palplaatjes vervaardigd uit harde kunststof met afgeronde randen.
Ze worden aan de ringvormige inzettingen van het brilmontuur of aan de brug ervan aangehecht.
<Desc/Clms Page number 3>
In metalen brillen worden de neusplaten van een neusstuk door steunvoetjes gedragen. Deze metalen steunvoetjes dienen als stijve veertjes om het neusstuk aan het vooruitstekend deel van het zeefbeen van de patient aan te passen.
Deze bekende monturen zijn vooral moeilijk te regelen wanneer de brillendrager een neus heeft met uitgesproken konvexen of konkaven neusflanken.
Het neusstuk duwt op zeer gevoelige bindweefsel en huid die een uitwendige deklaag vormen met uitgesproken smeerklieren.
Door de stijfheid van de veren en de onvolkomen georienteerde plaatjes, wordt een relatief grote druk op gevoelige plaatsen van het zeefbeen overgebracht, hetgeen veelal ongenoegen teweeg brengt. Vooral wanneer de glazen dik zijn, weegt het brilmontuur zwaar op de gevoelige weefsels van de neus.
De uitvinding heeft tot doel deze nadelen te verhelpen. Ze beoogt een brilmontuur te verschaffen dat zeer gemakkelijk en handig aan te passen is aan het gelaat van elke patient.
Volgens de kenmerken van de conslusies, betreft de uitvinding een neusstuk uit halfplastische kunststof, die onder invloed van ultraviolet licht hard wordt en onder de bescherming van een soepele kunststofhuls door middel van bevestigingsmiddelen aan het stijf voorstuk van een brilmontuur wordt aangehecht, zodat de bril dan
<Desc/Clms Page number 4>
op de neus van de patient gedrukt kan worden om de vorm ervan volledig over te nemen, waarbij het neusstuk dan met actinische straling bespoeld wordt om de kunststof te verharden.
Het systeem laat toe op een handige manier een bril te bekomen die volkomen op de neus van de brillendrager past.
De aanpassing van het neusstuk is, nauwkeurig en individueel voor alle vormen van neus.
Het gewicht van de bril wordt hierdoor beter verdeeld over een grotere oppervlakte van de neus zowel bovenaan als op de zijden van de neus. Het comfort van de bril wordt hoger.
De uitvinding lost heel wat problemen in de optiek op. Ze maakt het overbodig een reeks neusstukken van verschillende breedte en verschillende hellingen in voorraad te houden.
De grove aanpassing van het neusstuk gebeurt bij voorkeur door de steunvoetjes van de neusplaatjes naar binnen of naar buiten om te buigen.
Het systeem laat een betere aanpassing toe voor onsymetrische gelaten, ten gevolge van bij voorbeeld een gebroken neus.
<Desc/Clms Page number 5>
Het neusstuk. wordt belicht bij voorkeur door een ultraviolet lichtbron, dat de meerderheid der opticiens reeds hebben om fotochromatische glazen te laten kleuren.
Deze en andere bijzonderheden en details van de uitvinding, zullen naar voor treden tijdens de verdere gedetailleerde beschrijving verwijzend naar de bijgevoegde tekeningen die als met beperkende voorbeelden twee uitverkoren realisatievormen afbeelden.
In deze tekeningen zijn : - figuur 1, een brilmontuur met kunststofbrug en vol neusstuk volgens de uitvinding ; - figuur 2, een brilmontuur met inzetstaafjes ; - figuur 3, een metalen brilmontuur met regelbare neus- plaatjes volgens de uitvinding ; - figuur 4, een voorzicht van een zadelneus volgens de uitvinding ; en - figuren 5 en 6 een voorzicht en een zijzicht van een paar neusplaatjes met bevestigingsstukken volgens de uitvinding.
In deze figuren duiden dezelfde referentienummers dezelfde of gelijkaardige elementen aan.
Het brilmontuur volgens de figuren 1 tot 3, bestaat uit een anatomische brug 1 van harde kunststof en twee inzetcirkels 2 of inzetstaafjes 3, waarin glazen 4 kunnen geplaatst worden. Tussen deze cirkels 2 of staafjes 3 wordt de anatomische brug van een neusstuk 5
<Desc/Clms Page number 6>
voorzien.
Aan beide zijden van het inzetgeraamte van de brilleglazen zijn twee armen 6 die eveneens van harde nylon zijn vervaardigd, door middel van scharniertjes 7 draaibaar gemonteerd. Deze armen 6 tonen een gebogen uiteinde 8 aan, om over de oren geplaatst te worden.
Het neusstuk 5 van de anatomische brug 1 van de bril kan verschillende vormen innemen, o. a.
- de volle brug, zodanig geprofileerd, dat het neusstuk 5 over de hele omtrek van de neus steunt (figuur l) ; - de zadelneus 9 bestaande uit een omgekeerde Uvormig kunststofstuk die zijdelings met palinrichtingen 10 is voorzien om op de randen 11 van de inzetcirkels 2 vastgehecht te worden (figuur 2) ; - de neusplaatjes waarbij vrij orienteerbare kunststofplaatjes 12 gemonteerd worden op vervormbare steunvoetjes 13 (figuur 3).
Volgens een bijzonder kenmerk van de uitvinding, wordt het neusstuk van het brilmontuur uit een halfplastische kunststof zoals gebruikt in de zeefdruk en in de serigrafische druk, vervaardigd.
Deze kunststof wordt beschermd door een soepele kunststofhuls 14.
<Desc/Clms Page number 7>
In een bijzondere uitvoeringsvorm wordt de halfplastische kunststof in een soepele kunststofhuls 14 verwerkt, met de grove vorm van een gewoon neusstuk.
Deze vorm komt overeen met een klassische volle brug, een zadelneus of met een paar symetrische plaatjes.
De huls 14 van het halfplastisch neusstuk 5 wordt door middel van bevestigingshaakjes 15 of door palinrichtingen 10 aan de flanken of randen 11 van de
EMI7.1
anatomische brug 1 -,... -.
'.. \'''' ;.
De bril kan dan op de neus van de patient gedrukt worden om de vorm van de neus volkomen over te nemen.
Als halfplastische kunststof kunnen reeds bekende lichtgevoelige kunststoffen gebruikt worden zoals deze voor bepaalde zeefdrukcliches toegepast worden. De
EMI7.2
kunststof bestaat meestal uit polyvinyl alkohol. Het is D bekend onder de handelsnaam NYLOPRINT van BASF.
Wanneer deze kunststof aan een actinische straling onderworpen wordt, wordt het hard in enkele sekonden.
Deze kunststof is geschikt om een afdruk te nemen van het bovengedeelte van de neus zonder de huid noch de sweetvlezen die het stijf geraamte van de neus bedekken, nauwelijks te vervormen.
Na de opname van de afdruk, wordt de kunststof onmiddelijk verhard onder invloed van actinische straling, bij voorbeeld ultraviolet licht.
Het regelbaar neusstuk 5 moet losgekoppeld zijn van
<Desc/Clms Page number 8>
het brilmontuur 1 omdat men dit anders niet in het uitstalraam of in de etalage kan leggen daar het zonlicht ook ultraviolet licht bevat.
De huls 14 van de volle brug wordt met palinrichtingen 10 voorzien die het toelaten het neusstuk aan de flanken 11 van de inzetcirkels 2 van het brilmontuur te bevestigen.
De huls 14 van de zadelneus en de hulsen van de neusplaatjes worden bij voorkeur met bevestigingsstukjes 15 voorzien die de armpjes 13 van het brilmontuur aangrijpen. De bevestiging gebeurt door middel van een pen of een spie 16. (Figuren 4,5 en 6).
Als actinische stralingsbron wordt bij voorkeur een ultraviolet lichtbron gebruikt. Omdat de meerderheid der opticiens over zo een bron reeds beschikken om fotochromatische glazen te laten kleuren, veroorzaakt deze oplossing geen bijkomende investeringskosten.
Een ultraviolet-lamp is zeer handig en werkt zeer snel, zodat de kunststof in enkele sekonden na het modeleren kan verharden.
De uitvinding is geenszins beperkt tot de hiervoor aangegeven uitvoeringsvormen. Talrijke wijzigingen kunnen vanzelfsprekend aan de beschreven voorbeelden aangebracht worden, onder meer wat betreft de vorm en de schikking van het brilmontuur en van de onderdelen die voor de realisatie van de anatomische brug en van het neusstuk gebruikt worden.
<Desc/Clms Page number 9>
Om het neusstuk'aan de randen 11 van de inzetcirkels 2 vast te hechten kan men, in de plaats van palinrichtingen, een kleefsysteem voorzien, dat toelaat de neusplaatjes 12 of het neusstuk 5 op de gewenste plaatste bevestigen.