BE420063A - - Google Patents

Info

Publication number
BE420063A
BE420063A BE420063DA BE420063A BE 420063 A BE420063 A BE 420063A BE 420063D A BE420063D A BE 420063DA BE 420063 A BE420063 A BE 420063A
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
pipe
sleeve
connection
pipes
rings
Prior art date
Application number
Other languages
Dutch (nl)
Publication of BE420063A publication Critical patent/BE420063A/nl

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16LPIPES; JOINTS OR FITTINGS FOR PIPES; SUPPORTS FOR PIPES, CABLES OR PROTECTIVE TUBING; MEANS FOR THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16L13/00Non-disconnectible pipe-joints, e.g. soldered, adhesive or caulked joints
    • F16L13/14Non-disconnectible pipe-joints, e.g. soldered, adhesive or caulked joints made by plastically deforming the material of the pipe, e.g. by flanging, rolling
    • F16L13/146Non-disconnectible pipe-joints, e.g. soldered, adhesive or caulked joints made by plastically deforming the material of the pipe, e.g. by flanging, rolling by an axially moveable sleeve

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Mutual Connection Of Rods And Tubes (AREA)

Description

       

   <Desc/Clms Page number 1> 
 



   P ij p v e r b i n d i n g.      



   De uitvinding betreft een pijpverbindingo 
Twee pijpen kan men op zeer verschillende wijzen met    elkaar verbinden ; menonderscheidt flens-, mof- en lasch-   verbindingen. 



   De pijpverbinding volgens de uitvinding verschilt principieel van elk van deze bekende pijpverbindingen, biedt vele voordeelen ten opzichte daarvan en beteekent een verraasende oplossing van een tot nog toe bij het leggen van pijpleidingen slechts onbevredigend opgelost probleem. 



   De uitvinding bestaat hierin, dat men twee pijpen doeltreffend verbindt met behulp van een om de pijpeinden gelegen bus van een materiaal, dat zachter is dan dat der pijpen, en twee om de bus gelegen ringen van een materiaal, dat harder is dan dat van de bus, doch dat niet het   materi-     @   

 <Desc/Clms Page number 2> 

 aal behoeft te zijn, waarvan de beide pijpen gemaakt zijn. 



   De verbinding volgens de uitvinding kan men bijvoor- beeld toepassen voor het verbinden van twee ijzeren buizen. 



  In dat geval gebruikt men een bus van bij voorbeeld zacht lood en past men cij voorkeur ijzeren ringen toe. Om de beschrijving eenvoudig te houden zal de uitvinding in het navolgende aan dit geval toegelicht worden. De uitvinding kan echter eveneens met succes toegepast worden voor het verbinden van buizen van koper, aluminium, of van een an- der geschikt   mataal,   waarbij de bus in alle gevallen van een zachter   mataal   gemaakt wordt en waarbij men het materiaal der ringen weer harder dan dat van de bus kiest. 



   Bij voorkeur past men een bus toe, waarvan de dia- meter vanaf de beide uiteinden naar het midden toe inwendig geleidelijk af- en uitwendig geleidelijk toeneemt, behalve, dat de bus uitwendig of inwendig, dan wel uitwendig en in-   wendig   in het midden een insnoering kan bezitten. De klein- ste diameter inwendig is in het algemeen ongeveer gelijk aan de inwendige diameter van de te verbinden pijpen. in bijgaande teekening zijn de beide te verbinden ijzeren pijpen met a aangegeven. De pijpeinden liggen vrij van elkaar op een afstand p. Voor het tot stand brengen van de verbinding schijft men eerst de beide ijzeren ringen c om de pijpeinden en brengt vervolgens de looden bus b aan, welke, bij wijze van voorbeeld, uitwendig een insnoering bezit. 



   De pijpen a vinden hun aanslag in het conische in- wendige van de bus b. Hierdoor verkrijgt men, dat de pij- pen stevig in de bus komen te zitten. Daarna schuift men de ringen c over de bus b. De ringen vinden hun aanslag in 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 het conische uitwendige van de bus. De teekening geeft dezentoestand weer. 



   Buiten de ringen c steken nu nog gedeelten d van de bus uit. Deze gedeelten worden met hamer en aandrijf- beitel aangestemd, waardoor een volledig dichte pijpver- binding ontstaat. Men zal opmerken, dat de inwendige ico- nische gedeelten van de bus   b @   binnen het gedeelte p der verbinding, tengevolge van de erop uitgeoefende krachteh, een iets grootere hellingshoek hebben dan de gedeelten, die over de buizen a liggen. Hierbij is het gewenscht, dat de plaatsen, waar de ringen c de bus b tegen de pijp- einden klemmen, gelegen zijn   lon   in de richting naar het midden van de bus toe   voorbij   de pijpranden. Men kan ook zeer geschikt het inwendige conische gedeelte van de bus b binnen het deel p van te voren reeds een grootere hellings- hoek geven. Men bereikt aldus, dat de afdichting nog ge- makkelijker tot stand komt.

   Ook hierbij kan men genoemde klemplaatsen voorbij de pijpranden   kiezen.   



   Men ziet dus, dat de wijze van aanbrengen van de ver- binding uiterst eenvoudig isoMen heeft geen pakking of moerbouten noodig, zooals bij flensverbindingen, geen hennep, loodwol of gesmolten lood, zooals bij mofverbin- dingen en geen laschmateriaal, zooals bij laschverbindin- gen. 



   De ringen c kunnen, zooals op de teekening is aan- gegeven, rechte ringen zijn. Men kan echter ook ringen toe- passen, die inwendig conisch zijn. Men bereikt daarmede, dat de bus b niet slechts op   één   enkele klemplaats op het pijpeinde wordt aangedrukt, doch over het geheele ring- oppervlak. 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 



     De   looden bussen en de ijzeren ringen, die men vol- gens de uitvinding noodig heeft, zijn in massawerk te ver- vaardigen in afmetingen overeenkomend met de gestandaardi- seerde afmetingen der pijpen. 



   Bij gebruik van de verbindingen volgens de uitvin- ding kan men pijpleidingen aanleggen, bestaande uit gewone pijpen. Het gebruik van de dure flenspijpen en mofpijpen is overbodig. Dit brengt bovendien nog als belangrijk voordeel mede, dat alle afvalstukken van de pijpen   weder   te gebruiken zijn, aangezien ook deze weer   gewone   pijpen zijn. 



   Een zeer belangrijk voordeel van de pijpverbinding volgens de uitvinding is, dat deze verbinding tengevolge van het looden tusschenstuk soepel is. Deze eigenschap maa,kt, dat men in staat is, zonder het gebruik van bocht- stukken, aan een pijpleiding een richtingsverandering te geveno 
Elke pijpverbinding volgens de uitvinding namelijk kan tot minstens 2205  gebogen voorden. Wil men bij voor- beeld een richtingsverandering van 90  aanbrengen, dan neemt men vier verbindingen van 22.5 . Overigens kan men alle tusschenliggende hoeken vormen, hetgeen tot heden niet mogelijk was, daar er alleen maar bochten van 11.25 , 2.25 , 30 , 45 ,   60    en 90  in den handel zijn. Wil men korte bochten van bij voorbeeld 90  maken, dan gebruikt men korte buizen tusschen de gebogen verbindingen. 



   De soepele pijpverbindingen volgens de uitvinding ver- leent aan een pijpleiding een groote   bewegelijkheid;   elk van deze verbindingen namelijk laat beweging toe..Niet al- leen is een verplaatsing van het eene pijpeinde ten opzich- te van het andere in de richting loodrecht op de pijp- 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 richting mogelijk, doch ook is, dank zij het ingesnoerde middenstuk, beweging in de pijprichting zelve mogelijk. Het gebruik van expansiestukken in de pijpleiding wordt daar- door overbodig gemaakt. Dit is een verbetering, die van   belang is.

   Expansiestukken zijn namelijk duur ; brengt   ze daarom op betrekkelij ver van elkaar verwijderde plaat- sen in de pijpleiding aan, zoodat de bewegelijkheid van de pijpleiding geringer is dan bij   die@,   waarbij van de bewe- gelijke pijpverbinding volgens de aanvrage wordt gebruik gemaakt. Bij gebruik van expansiestukken loopt men steeds kans, dat de pijpleiding niet bewegelijk is op de plaats waar dit het meest noodig is, omdat het expansiestuk toe-   vallig ver van deze plaats verwijderd is ; kans loopt   men niet bij toepassing van de uitvinding. De pijpverbin- ding volgens de uitvinding, die men zoowel voor bovengronde sche als voor ondergrondsche leidingen kan toepassen, is daarom bijzonder geschikt om toegepast te worden in stre- ken, zooals mijngebieden, waar de bodem steeds aan sterke werking onderhevig is. 



   De pijpverbinding kan toegepast worden op pijpen van elken diameter, dienende zoowel voor het transport van water, teer, olie of andere vloeistoffen, lucht, cokes- ovengas of andere gassen. Men kan daarbij zonder bezwaar in de pijpleiding een druk hooger dan de atmosferische on- derhouden. Het is aanvrager namelijk gebleken, dat de pijp- verbinding volgens de aanvrage, gebogen op   22.5   op 20 at. 



    .Waterdruk   nog volledig dicht was. Dat dit van groot belang is, bij voorbeeld voor het transport van vloeistoffen en gas- sen op grooten afstand, is duidelijk. 



  Ingeval de verbinding voor waterleidingbuizen ge- 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 bruikt moet worden, kan men desgewenscht de looden buizen inwendig prepareeren, bij voorbeeld vertinnen of asphal- teereno 
Een ander voordeel van de onderhavige uitvinding is, dat men haar kan toepassen ook op plaatsen, waar vuur ge- vaarlijk is. In een dergelijk geval zou bij voorbeeld het maken van een laschverbinding niet mogelijk zijn, evenmin het maken van een mofverbinding, aangezien hiervoor lood gesmolten moet worden. 



   Doordat bij het aanbrengen van de verbinding verwar- ming van de pijpuiteinden in het geheel niet optreedt, loopt de asphalteering, die dikwijls in buizen ter ver- hindering van corrosie is aangebracht, geen gevaar, dit in tegenstelling tot het maken van een laschverbinding, waarbij men steeds achteraf weer voor herstellen van de beschadigde asphaltlaag moet zorg dragen. 



     Dikwijls   moet een pijpleiding   geïsoleerd   worden. 



  Hiertegen bestaat bij pijpleidingen, waarin de onderha- vige verbinding is toegepast, geen bezwaar. De pijpver- binding volgens de uitvinding namelijk vertoont slechts een relatief geringe verheffing boven het pijpoppervlak en   is regelmatig van vorm ; laat zich gemakkelijk met iso-   latie omwinden. Zooals bekend, brengt het isoleeren van bij voorbeeld flensverbindingen dikwijls moeilijkheden mede. 



   Bij de pijpverbinding volgens de uitvinding liggen, zooals boven reeds gezegd   werd,   de pijpuiteinden vrij van elkaar op een afstand p. In een normaal geval bedraagt deze afstand p ongeveer 6 cm; hij kan echter grooter of kleiner zijn. In het geval van een flensverbinding en een laschver- binding sluiten de pijpuiteinden vrijwel aan elkaar aan ; 

 <Desc/Clms Page number 7> 





   <Desc / Clms Page number 1>
 



   P ij p v e r b i n d i n g.



   The invention relates to a pipe joint
Two pipes can be connected in very different ways; flange, socket and weld connections are distinguished.



   The pipe joint according to the invention differs in principle from each of these known pipe joints, offers many advantages over them and represents a surprising solution to a problem which has hitherto been solved only unsatisfactorily in the laying of pipelines.



   The invention consists in effectively connecting two pipes with the aid of a sleeve of a material which is softer than that of the pipes and surrounding the pipe ends, and two rings of a material which is harder than that of the pipe. bus, but that is not the material @

 <Desc / Clms Page number 2>

 eel, of which the two pipes are made.



   The joint according to the invention can be used, for example, for connecting two iron pipes.



  In that case, a can of, for example, soft lead is used and iron rings are preferably used. In order to keep the description simple, the invention will be explained in this case below. However, the invention can also be used with success for connecting pipes of copper, aluminum, or another suitable material, the sleeve being made of a softer material in all cases and the material of the rings being made harder than the other. that of the bus.



   Preferably, a sleeve is used, the diameter of which gradually increases internally and externally from the two ends towards the center, except that the sleeve has an external or internal, or external and internal, in the middle. necking. The smallest internal diameter is generally approximately equal to the internal diameter of the pipes to be joined. in the accompanying drawing the two iron pipes to be connected are indicated by a. The pipe ends are spaced apart from each other p. To establish the connection, first the two iron rings c are threaded around the pipe ends and then the lead bush b is applied, which, for example, has an external constriction.



   The pipes a find their stop in the conical interior of the bush b. This ensures that the pipes are seated firmly in the sleeve. Then the rings c are slid over the bush b. The rings find their attack in

 <Desc / Clms Page number 3>

 the conical exterior of the sleeve. The drawing shows this situation.



   Parts d of the can still protrude outside the rings c. These sections are tuned with hammer and chisel, creating a completely tight pipe joint. It will be noted that the internal iconic portions of the sleeve b @ within the portion p of the joint, due to the forces exerted thereon, have a slightly greater angle of inclination than the portions overlying the tubes a. Here, it is desirable that the locations where the rings c clamp the sleeve b against the pipe ends are located long in the direction towards the center of the sleeve beyond the pipe edges. It is also very suitably possible to give the inner conical part of the sleeve b within the part p a larger angle of inclination in advance. In this way it is achieved that the sealing is realized even more easily.

   Here too, one can choose said clamping locations beyond the pipe edges.



   It can thus be seen that the manner of fitting the connection is extremely simple and requires no gasket or capscrews as with flanged connections, no hemp, lead wool or molten lead, as with sleeve connections, and no welding material as with welded connections. .



   The rings c may be straight rings, as shown in the drawing. However, it is also possible to use rings which are internally conical. Thus, it is achieved that the sleeve b is pressed not only at a single clamping point on the pipe end, but over the entire ring surface.

 <Desc / Clms Page number 4>

 



     The lead bushes and iron rings required in accordance with the invention are mass-produced in dimensions corresponding to the standardized pipe dimensions.



   Using the connections according to the invention, one can lay pipelines consisting of ordinary pipes. The use of the expensive flange pipes and socket pipes is superfluous. Moreover, this has the additional important advantage that all waste pieces from the pipes can be reused, since these are also normal pipes.



   A very important advantage of the pipe joint according to the invention is that this joint is flexible as a result of the plumbing intermediate piece. This property makes it possible to change the direction of a pipeline without the use of elbows.
Namely, each pipe joint according to the invention can be bent up to at least 2205. If, for example, one wants to make a change of direction of 90, one takes four connections of 22.5. Incidentally, all intermediate angles can be formed, which was not possible until now, since there are only bends of 11.25, 2.25, 30, 45, 60 and 90 on the market. If one wants to make short bends of for example 90, then one uses short pipes between the bent joints.



   The flexible pipe connections according to the invention impart great mobility to a pipeline; namely, each of these connections allows movement. Not only is movement of one pipe end relative to the other in the direction perpendicular to the pipe.

 <Desc / Clms Page number 5>

 direction possible, but also, thanks to the constricted middle section, movement in the pipe direction itself is possible. The use of expansion pieces in the pipeline is thus made superfluous. This is an improvement that is important.

   Expansion pieces are expensive; therefore applies them at relatively far apart locations in the pipeline, so that the movability of the pipeline is less than that utilizing the movable pipe joint of the application. When using expansion pieces, there is always a risk that the pipeline will not be movable where it is most needed, because the expansion piece is incidentally far from this location; there is no chance of using the invention. The pipe connection according to the invention, which can be used for both overhead and underground pipes, is therefore particularly suitable for use in areas, such as mining areas, where the soil is always subject to strong action.



   The pipe connection can be used on pipes of any diameter, serving for the transport of water, tar, oil or other liquids, air, coke oven gas or other gases. A pressure higher than atmospheric pressure can be maintained in the pipeline without any problem. The applicant has found that the pipe joint according to the application, bent at 22.5 by 20 at.



    Water pressure was still completely closed. It is clear that this is of great importance, for example for the transport of liquids and gases at great distances.



  In case the connection for water supply pipes is

 <Desc / Clms Page number 6>

 If desired, the lead pipes can be prepared internally, for example tinning or asphalting.
Another advantage of the present invention is that it can be used also in places where fire is dangerous. In such a case, for example, making a weld joint would not be possible, nor would making a sleeve joint, since lead must be melted for this.



   Since heating of the pipe ends does not occur at all when the connection is made, the asphalt coating, which is often arranged in pipes to prevent corrosion, is not at risk, in contrast to making a welding connection, where Afterwards, care must be taken to repair the damaged asphalt layer.



     Often a pipeline has to be insulated.



  There is no objection to this in pipelines in which the present connection is used. Namely, the pipe joint according to the invention shows only a relatively small elevation above the pipe surface and is regular in shape; can easily be wrapped with insulation. As is known, the isolation of, for example, flanged joints often involves difficulties.



   In the pipe joint according to the invention, as already stated above, the pipe ends are at a distance p. Normally this distance p is about 6 cm; however, it can be larger or smaller. In the case of a flange connection and a weld connection, the pipe ends are almost flush together;

 <Desc / Clms Page number 7>




    

Claims (1)

het geval van een mofverbinding ligt het eene buiseinde bin- nen het andere (sokdiepte 8-16 cm). Vergeleken met deze be- kende verbindingen beteekent de pijpverbinding volgens de aanvrage dus een besparing aan pijpmateriaal (¯ 6 cm pijp per verbinding ten opzichte van een flensverbinding en een laschverbinding, ¯ 14-22 cm pijp ten opzichte van een mof- verbinding.) Conclusies: 1. Pijpverbinding ter verbinding van twee pijpen, met het kenmerk, dat om de beide vrij van elkaar liggende pijpeinden een bus gelegen is van een materiaal, dat zach- ter is dan dat der pijpen, welke bus door twee ringen van een materiaal, dat harder is dan dat van de bus, op de pijp- einden is aangedreven. in the case of a sleeve connection, one pipe end is inside the other (socket depth 8-16 cm). Compared to these known connections, the pipe connection according to the application thus means a saving in pipe material (¯ 6 cm pipe per connection compared to a flange connection and a welded connection, ¯ 14-22 cm pipe compared to a sleeve connection.) Conclusions : 1. Pipe connection for connecting two pipes, characterized in that around the two free-standing pipe ends there is a sleeve of a material which is softer than that of the pipes, which sleeve is formed by two rings of a material, which is harder than that of the can, is driven on the pipe ends. 2. Pijpverbinding volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat men ijzeren pijpen en ringen toepast en een bus van zacht lood. 2. A pipe joint according to claim 1, characterized in that iron pipes and rings are used and a can of soft lead. 3. Pijpverbinding volgens conclusie 1 - 2, met het kenmerk, dat men een bus toepast, waarvan de diameter van- af de beide uiteinden naar het midden toe inwendig gelei- delijk af- en uitwendig geleidelijk toeneemt, behalve, dat de bus uitwendig of inwendig dan wel uitwendig en inwendig in het midden een insnoering kan bezitten. Pipe connection according to claims 1 - 2, characterized in that a bush is used, the diameter of which gradually increases internally and externally gradually from the two ends towards the center, except that the bush is externally or can have a constriction internally or externally and internally in the middle. 4. Pijpverbinding volgens conclusie 1 - 3, met het kenmerk, dat de klemplaats van elken ring in de richting naar het midden van de bus toe voorbij den eindrand van de betreffende pijp is gelegen. 4. Pipe connection according to claims 1 - 3, characterized in that the clamping point of each ring is located in the direction towards the center of the sleeve beyond the end edge of the pipe concerned. 5. Pijpverbinding volgens conclusie 1 - 4, met het kenmerk, dat het inwendige aan beide zijden zich conisch vernauwende gedeelte van de bus vanaf de beide plaatsen, @ <Desc/Clms Page number 8> waar de pijpen dit inwendige raken, een sterker conisch gedeelte bezit. A pipe connection according to claims 1 to 4, characterized in that the inner part of the sleeve narrowing conically on both sides from the two places, @ <Desc / Clms Page number 8> where the pipes touch this interior, has a stronger conical portion. 6. Pijpverbinding volgens conclusie 1 - 3 en 5, met het kenmerk, dat inwendig conische ringen worden toegepast. Pipe connection according to claims 1 - 3 and 5, characterized in that internally conical rings are used.
BE420063D BE420063A (en)

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE420063A true BE420063A (en)

Family

ID=82222

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE420063D BE420063A (en)

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE420063A (en)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2512943A1 (en) * 1981-09-16 1983-03-18 Sueddeutsche Kuehler Behr Heat exchanger for vehicle - has pipes of different diameters joined by reducing ferrule

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2512943A1 (en) * 1981-09-16 1983-03-18 Sueddeutsche Kuehler Behr Heat exchanger for vehicle - has pipes of different diameters joined by reducing ferrule

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU722908B2 (en) A method of joining lined pipes
US2227551A (en) Pipe coupling and pipe clamp
CN102900911B (en) The connecting means of extra quality pipe and extra quality pipe
US351263A (en) Method of and means for coupling pipes
BE420063A (en)
US20040070199A1 (en) Welded joint for metal pipes
RU2141598C1 (en) Pipe with inner plastic envelope
US10975990B2 (en) Apparatus and method for strengthening welded-lap joints for steel pipeline
RU2116549C1 (en) Method of permanent connection of pipes with protected inner surfaces
GB0013155D0 (en) Pipe joint
US1816770A (en) Welded spigot and socket joint
US332035A (en) bag-aley
CN206386620U (en) A kind of corrosion-resistant non-metallic liner pipeline section, pipeline
CN105987247A (en) Hooked metal clamp compensator for plastic pipelines and usage method thereof
US1750010A (en) Method of making welded joints for steel pipe
SE506523C2 (en) Thermally insulated piping system, method for laying the pipes and device for connecting the pipes
RU2686129C1 (en) Method for connection of metal pipes with inner plastic lining
CN2491683Y (en) Heat contracting tubing
US1103630A (en) Welded joint for steel and iron pipes and tubes.
RU159979U1 (en) COMBINED ASSEMBLY FOR PIPES CONNECTED WITH INTERNAL ANTI-CORROSION COATING
US1287934A (en) Welded pipe-joint.
US1837490A (en) Expansible joint for pipe lines
RU2714021C2 (en) Method of trenchless sanitization of worn-out pipelines
RU2168101C1 (en) Method of permanent sleeve jointing of pipes provided with internal thermoplastic coating
RU2686374C1 (en) Method of connecting pipes with internal coating