BE1024214B1 - Werkwijzen voor het stapelen van dozen en reeksen van gestapelde dozen - Google Patents

Werkwijzen voor het stapelen van dozen en reeksen van gestapelde dozen Download PDF

Info

Publication number
BE1024214B1
BE1024214B1 BE2016/5958A BE201605958A BE1024214B1 BE 1024214 B1 BE1024214 B1 BE 1024214B1 BE 2016/5958 A BE2016/5958 A BE 2016/5958A BE 201605958 A BE201605958 A BE 201605958A BE 1024214 B1 BE1024214 B1 BE 1024214B1
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
boxes
box
units
stacking
temperature
Prior art date
Application number
BE2016/5958A
Other languages
English (en)
Inventor
Peter Coucke
Bert Lodewyckx
Original Assignee
Lbg Invest & Consulting Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Lbg Invest & Consulting Nv filed Critical Lbg Invest & Consulting Nv
Priority to BE2016/5958A priority Critical patent/BE1024214B1/nl
Application granted granted Critical
Publication of BE1024214B1 publication Critical patent/BE1024214B1/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23BPRESERVING, e.g. BY CANNING, MEAT, FISH, EGGS, FRUIT, VEGETABLES, EDIBLE SEEDS; CHEMICAL RIPENING OF FRUIT OR VEGETABLES; THE PRESERVED, RIPENED, OR CANNED PRODUCTS
    • A23B5/00Preservation of eggs or egg products
    • A23B5/005Preserving by heating
    • A23B5/0055Preserving by heating without the shell
    • A23B5/0057Preserving by heating without the shell with packages
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65BMACHINES, APPARATUS OR DEVICES FOR, OR METHODS OF, PACKAGING ARTICLES OR MATERIALS; UNPACKING
    • B65B55/00Preserving, protecting or purifying packages or package contents in association with packaging
    • B65B55/02Sterilising, e.g. of complete packages

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Packages (AREA)

Abstract

De huidige uitvinding heeft betrekking op werkwijzen voor het stapelen van dozen en reeksen van gestapelde dozen. De werkwijzen omvatten het groeperen van dozen in units van twee dozen, het vormen van een eerste horizontale laag units door het naast elkaar plaatsen van de genoemde units op een luchtstroom-doorlatend stapelbord met telkens een verticale ventilatieruimte tussen twee of meerdere units, het vormen van een tweede horizontale laag units op de genoemde eerste horizontale laag units, en het herhalen deze laatste stap tot de gewenste stapelhoogte bereikt is. De units kunnen gevormd worden door een verticale zijde van een eerste doos in aanraking of op een afstand van een verticale zijde van een tweede doos te brengen, waarbij de genoemde afstand bij voorkeur maximaal 10% van de breedte van de eerste en/of tweede doos die maximaal 10% van de breedte van de eerste en/of tweede doos is. Bij meer voorkeur is er een verticale ventilatieruimte van maximaal 4 cm tussen een eerste doos en een tweede doos in een unit.

Description

WERKWIJZEN VOOR HET STAPELEN VAN DOZEN EN REEKSEN VAN
GESTAPELDE DOZEN
GEBIED VAN DE UITVINDING
Hierin worden werkwijzen verschaft voor het stapelen van dozen in een ruimte met afstelbare temperatuur en vochtigheid en reeksen van gestapelde dozen, die kunnen gebruikt worden in verschillende toepassingen zoals voor de verhitting van eierproducten in warmtekamers.
ACHTERGROND VAN DE UITVINDING
Voedselproducenten staan in voor de veiligheid van hun voedselproducten. Om dit te verwezenlijken, worden voedselproducten vaak onderworpen aan een thermische behandeling om zo een microbiologisch gunstige houdbaarheidsperiode te garanderen. Tijdens deze thermische behandeling moet een bepaalde temperatuur en vochtigheid aangehouden worden gedurende een bepaalde minimale tijdsspanne.
Een voorbeeld van zulke thermische behandeling is het pasteuriseren van eierproducten in poedervorm. Hierin wordt eiwitpoeder blootgesteld aan een intense hitte behandeling om zo schadelijke microbiologische contaminaties te vernietigen. Pasteurisatie van eiwitpoeder kan leiden tot structurele veranderingen in de aanwezige proteïnen en dit zorgt voor een brede waaier aan eigenschappen, zoals eigenschappen met betrekking tot de oplosbaarheid, coagulatie, gelering, schuimvorming, emulgatie en water-binding. Gepasteuriseerd eiwitpoeder kan, afhankelijk van de eigenschappen, gebruikt worden in allerhande voedselproducten, zoals gebak, suikerwaar, sauzen, verwerkt vlees en visproducten (e.g. surimi).
Om het gebruik van opslagcapaciteit en de benodigde energie te optimaliseren tijdens de pasteurisatieperiode, zou het voordelig zijn om gelijkaardige positieve eigenschappen te verkrijgen met een kortere pasteurisatieperiode en een maximale opslagcapaciteit. Er bestaat dus een nood aan werkwijzen om aan deze uitdagingen te voldoen.
SAMENVATTING VAN DE UITVINDING
De huidige uitvinding voorziet een oplossing voor één of meerdere van de hierboven vernoemde uitdagingen.
Volgens een eerste uitvoeringsvorm heeft de onderhavige uitvinding betrekking op een werkwijze voor het stapelen van twee of meerdere dozen in een ruimte met afstelbare temperatuur en/of vochtigheid, waarbij in de genoemde dozen eierproducten aanwezig zijn, de werkwijze omvattende: (a) het groeperen van de genoemde dozen in units van twee dozen, (b) het vormen van een eerste horizontale laag units door het naast elkaar plaatsen van de genoemde units op een luchtstroom-doorlatend stapelbord met telkens een verticale ventilatieruimte tussen twee of meerdere units, (c) het vormen van een tweede horizontale laag units op de genoemde eerste horizontale laag units, en (d) optioneel het herhalen van stap (c) tot het gewenste aantal lagen bereikt is.
Bij voorkeur een werkwijze waarbij genoemde units gevormd worden door een verticale zijde van een eerste doos in aanraking of op een afstand van een verticale zijde van een tweede doos te brengen, waarbij de genoemde afstand maximaal 10% van de breedte van de eerste en/of tweede doos is,.
Bij voorkeur een werkwijze waarbij tussen de genoemde eerste doos en de genoemde tweede doos een verticale ventilatieruimte is.
Bij voorkeur een werkwijze waarbij de genoemde verticale ventilatieruimte tussen de genoemde eerste doos en de genoemde tweede doos maximaal 4 cm breed is.
Bij voorkeur een werkwijze waarbij de genoemde luchtstroom-doorlatend stapelbord een stapelbord met een geperforeerd oppervlakte is.
Bij voorkeur een werkwijze waarbij de genoemde eerste doos en de genoemde tweede doos gelijkvormig zijn.
Bij voorkeur een werkwijze waarbij de genoemde eerste doos en de genoemde tweede doos balkvormig zijn.
Bij voorkeur een werkwijze waarbij de genoemde ruimte met regelbare temperatuur en/of vochtigheid een warmtekamer is.
Bij voorkeur een werkwijze waarbij de luchttemperatuur van de genoemde ruimte met regelbare temperatuur verwarmd kan worden tot minstens 80°C, bij voorkeur tot minstens 82°C.
Bij voorkeur een werkwijze waarbij in de genoemde dozen eiwitpoeder aanwezig is.
Bij voorkeur een werkwijze voor het stapelen van twee of meerdere dozen in een ruimte met afstelbare temperatuur en/of vochtigheid voor het gebruik in een werkwijze voor de verhitting van eiwitpoeder in dozen.
Bij voorkeur een werkwijze voor het stapelen van twee of meerdere dozen in een ruimte met afstelbare temperatuur en/of vochtigheid voor het gebruik in een werkwijze voor de verhitting van eiwitpoeder in dozen, het eiwitpoeder verhit wordt tot een temperatuur van minimaal 82°C en maximaal 84°C.
Volgens een uitvoeringsvorm heeft de onderhavige uitvinding betrekking op een reeks gestapelde dozen, omvattende twee of meerdere horizontale lagen units, waarbij een unit bestaat uit twee dozen, waarbij de verticale zijde van een eerste doos in de nabijheid of in aanraking is met een verticale zijde van een tweede doos; en waarbij een horizontale laag van units bestaat uit twee of meerdere units waartussen zich een verticale ventilatieruimte begeeft.
Bij voorkeur een reeks gestapelde dozen, waarbij er tussen de genoemde eerste doos en de genoemde tweede doos in een unit een verticale ventilatieruimte is.
Bij voorkeur een reeks gestapelde dozen, waarbij de genoemde verticale ventilatieruimte tussen de genoemde eerste doos en de genoemde tweede doos in een unit maximaal 4 cm breed is.
Bij voorkeur een reeks gestapelde dozen waarbij in de genoemde dozen eierproducten aanwezig zijn, bij voorkeur eiwitpoeder.
Volgens een uitvoeringsvorm heeft de onderhavige uitvinding betrekking op het gebruik van de reeks gestapelde dozen voor de verhitting van eierproducten, bij voorkeur eiwitpoeder, in dozen.
Bij voorkeur op het gebruik van de reeks gestapelde dozen volgens conclusie 17, waarbij de verhitting gebeurt op een temperatuur van minimaal 82°C en maximaal 84°C.
De onafhankelijke en afhankelijke conclusies beschrijven bepaalde uitvoeringsvormen die hierin voorzien worden. Kenmerken van de afhankelijke conclusies kunnen worden gecombineerd met kenmerken van de onafhankelijke of afhankelijke conclusies, indien geschikt.
De bovengenoemde en andere kenmerken, eigenschappen en voordelen van de hierin beschreven concepten zullen duidelijk worden uit de volgende gedetailleerde beschrijving, die, bij wijze van voorbeeld de principes van de uitvinding illustreert.
FIGUREN VAN DE UITVINDING
Figuur 1 Modelvalidatie van de temperatuurprofielen (in functie van de tijd in dagen) in dozen met eiwitpoeder. TA: luchttemperatuur, TP1: temperatuur tussen plastieken en kartonnen verpakking, TP2: temperatuur van het eiwitpoeder op de bodem van de stapel, TP3: temperatuur van het eiwitpoeder in het midden van de stapel.
Figuur 2 Temperatuurprofiel in de doos na 1 dag verhitting (profielen TP1, TP2 en TP3 zijn weergegeven in Figuur 1). De afbeelding toont een doorsnede van een kwart deel van de doos.
Figuur 3 Temperatuur van het midden van de doos (in functie van de tijd in dagen) bij de verhitting op 65°C, 35% relatieve luchtvochtigheid en verschillende luchtsnelheden. De opwarming in het midden van de doos is voornamelijk bepaald door de grote interne thermische weerstand van het poeder en wordt slechts in beperkte mate beïnvloed door de externe lucht luchtsnelheid, met uitzondering van hele kleine luchtsnelheden.
Figuur 4 Bestaande reeksen van gestapelde dozen in warmtekamers.
Figuur 5 De gemeten waardes van luchtsnelheid in een warmtekamer volgeladen met dozen volgens de bestaande reeks van gestapelde dozen.
Figuur 6 Nieuwe reeks van gestapelde dozen: de dozen worden gegroepeerd per twee in een unit (zoals gemarkeerd in de afbeelding) met luchtruimtes tussen de verschillende units om voldoende verticale warme luchtstroming rond de dozen toe te laten. Drie lagen dozen worden op één enkel stapelbord met een geperforeerd vloeroppervlak geplaatst.
Figuur 7 Model van de nieuwe reeks van gestapelde dozen, zijnde een unit bestaande uit twee dozen met een goede luchtcirculatie rond de verticale oppervlaktes.
Figuur 8 Temperatuurprofiel in de unit van twee dozen na 3.5 dag op 65°C, 0.5m/s en 35% relatieve luchtvochtigheid.
Figuur 9 Temperatuur gemeten op de koudste plaats in de dozen (in functie van de tijd in dagen) voor drie verschillende condities: een enkele doos met goede luchtcirculatie (1.5 m/s), twee dozen volgens de nieuwe reeks van gestapelde dozen met voldoende luchtcirculatie (1.5 m/s en 0.5 m/s (lage snelheid)), en een enkele doos met slechte luchtcirculatie (0.05 m/s). De warmtekamer is ingesteld op 65°C en 35% relatieve luchtvochtigheid.
Figuur 10 Configuratie van twee dozen gegroepeerd in een unit, met een smalle opening tussen van 4 cm breed tussen de twee dozen.
Figuur 11 Temperatuurprofiel in een doos volgens de configuratie van Figuur 10. Luchttemperatuur van 65°C en 35% relatieve luchtvochtigheid. De temperatuur in het luchtslot tussen de dozen is voldoende hoog om de verwarming te verbeteren in de nieuwe reeks van gestapelde dozen (B).
Figuur 12 Temperatuur gemeten op de koudste plaats in een doos (het midden van de doos) (in functie van de tijd in dagen) gestapeld volgens de nieuwe reeks van gestapelde dozen, met een smalle opening tussen van 4 cm breed tussen de twee dozen in een unit. Door de opening werd de verwarmingstijd gereduceerd ten opzichte van de verwarmingstijd voor de nieuwe reeks van gestapelde dozen zonder smalle opening tussen de twee dozen in een unit en is gelijk aan de verwarmingstijd voor een enkele doos met goede luchtcirculatie.
GEDETAILLEERDE BESCHRIJVING VAN DE UITVINDING
Alhoewel ze potentieel dienen als een gids voor het begrip, zal elk verwijzingsteken in de conclusies niet opgevat worden als een beperking voor de beschermingsomvang ervan.
Zoals hierin gebruikt, omvatten de enkelvoudige vormen "een", "het" en "de" zowel enkelvoud als meervoud tenzij de context duidelijk anders aangeeft.
De termen "omvattende", "omvat" en "omvattend" zoals hierin gebruikt, zijn synoniem met "met inbegrip van", "bevat" of "bevatten", "bevat", en zijn inclusief of open-einde en sluiten bijkomende, niet-genoemde leden, elementen of werkwijzestappen niet uit. De termen "omvattende", "omvat" en "omvattend", wanneer verwezen wordt naar genoemde bestanddelen, elementen of werkwijzestappen, omvat ook uitvoeringen die "bestaat uit", genoemde gereciteerde componenten, elementen of werkwijzestappen.
Bovendien worden de termen eerste, tweede, derde en dergelijke in de beschrijving en in de conclusies gebruikt om onderscheid te maken tussen gelijkaardige elementen en niet noodzakelijk voor het beschrijven van een opeenvolgende of chronologische volgorde, tenzij anders aangegeven. Het zal duidelijk zijn dat de aldus gebruikte termen onderling verwisselbaar zijn onder geschikte omstandigheden en dat de hierin beschreven uitvoeringsvormen kunnen werken in een andere volgorde dan hierin beschreven of geïllustreerd.
De waarden, zoals hierin gebruikt voor het verwijzen naar een meetbare waarde, zoals een parameter, een hoeveelheid, een tijdsduur, en dergelijke, zijn bedoeld om variaties van +/-10 % of minder te omvatten, bij voorkeur +/-5 % of minder, meer bij voorkeur +/-1 % of minder, en nog meer bij voorkeur +/-0,1 % of minder van de opgegeven waarde, voor zover dergelijke variaties geschikt zijn om één of meer van de technische effecten die hierin overwogen worden, te verzekeren. Het zal duidelijk zijn dat elke waarde zoals hierin gebruikt, zelf ook specifiek en bij voorkeur onthuld wordt.
Het vermelden van numerieke bereiken door eindpunten omvat alle getallen en fracties die binnen de respectieve bereiken liggen, evenals de vermelde eindpunten.
Alle documenten, geciteerd in de huidige beschrijving, worden hierbij opgenomen door verwijzing in hun geheel.
Tenzij anders gedefinieerd, hebben alle termen die gebruikt worden in de hierin beschreven concepten, met inbegrip van de technische en wetenschappelijke termen, de betekenis zoals gewoonlijk begrepen door een vakman. Voor verdere begeleiding werden definities voor de gebruikte termen in de beschrijving opgenomen om beter de leer van de huidige beschrijving te begrijpen. De begrippen en definities die hierin gebruikt worden, zijn uitsluitend bedoeld om te helpen bij het begrijpen van de leer die hierin voorzien wordt.
Verwijzing in deze beschrijving naar " één uitvoeringsvorm " of " een uitvoering " betekent dat een bepaald kenmerk, structuur of eigenschap, beschreven in verband met de uitvoeringsvorm omvat is in ten minste één uitvoeringsvorm die hierin overwogen wordt. Dus, het gebruik van de bewoordingen "in één uitvoeringsvorm" of "in een uitvoeringsvorm" op verschillende plekken in deze beschrijving verwijst niet noodzakelijk allemaal naar dezelfde uitvoeringsvorm, maar het kan. Verder kunnen de specifieke kenmerken, structuren of eigenschappen gecombineerd worden op elke geschikte wijze, zoals duidelijk zou zijn voor een vakman uit deze openbaring, in één of meer uitvoeringsvormen. Bovendien, terwijl sommige uitvoeringsvormen die hierin beschreven worden, sommige, maar niet andere kenmerken omvatten die omvat zijn in andere uitvoeringsvormen, worden combinaties van kenmerken van verschillende uitvoeringsvormen ook hierin overwogen, en vormen ze verschillende uitvoeringsvormen, zoals duidelijk zal zijn voor de vakman. Bijvoorbeeld kunnen in de bijgevoegde conclusies, elk van de kenmerken van de geclaimde uitvoeringsvormen worden gebruikt in elke combinatie.
De huidige uitvinding voorziet een oplossing voor één of meerdere van de hierboven vernoemde uitdagingen. De huidige uitvinders deden de bevinding dat door het stapelen van dozen die eerst in units van twee dozen gegroepeerd zijn en waarbij verticale ventilatieruimtes tussen verschillende units en/of tussen twee dozen in éénzelfde unit voorzien zijn, de beschikbare ruimte met afstelbare temperatuur en/of vochtigheid meer efficiënt gebruikt kan worden, er voldoende luchtcirculatie rond alle dozen is (en dit zonder de luchtsnelheid in de ruimte te moeten verhogen), er een snellere realisatie van evenwichtscondities in temperatuur kan plaatsvinden en/of dat er een meer homogene opwarming of afkoeling van de dozen is. De werkwijzen en reeksen van gestapelde dozen van de huidige uitvinding laten bovendien toe dat behandelingstemperaturen, die dichter bij de maximaal toelaatbare temperatuur van een de behandeling liggen, gebruikt kunnen worden en dat de behandelingstijd ingekort kan worden. De behandelingstemperatuur dichter bij de maximaal toelaatbare temperatuur van een de behandeling brengen is voornamelijk voordelig in de hitte-geïnduceerde gelering van eiwitpoeder, en in het bijzonder eiwitpoeder, omdat hier de temperaturen die voordelige effecten teweeg brengen en de temperaturen die nefaste gevolgen hebben, dicht bij elkaar liggen.
De term "doos" zoals hierin gebruikt, verwijst naar afsluitbaar object waar iets in wordt opgeborgen of verpakt. Een doos kan allerhande vormen aannemen. Niet-limiterende voorbeelden van vormen zijn kubus, balk, cilinder, piramide, pentagonaal prisma, hexagonaal prisma of pentagramprisma. Een doos kan doorgaans bestaan uit één of meerdere materialen. Niet-limiterende voorbeelden van materialen zijn hout, metaal, karton en kunststof. Een doos kan opgebouwd zijn uit één of meerdere stukken van eenzelfde materiaal. Bijvoorbeeld, indien een kartonnen doos opgebouwd is uit slechts één stuk karton, wordt het karton zo gesneden en vervolgens gevouwen dat het resulteert in een doos. Aanvullend kunnen verstevigingsmiddelen, bijvoorbeeld lijm of plakband, gebruikt worden om een bepaalde vorm te verzekeren of de doos af te sluiten. Het zal duidelijk zijn voor de vakman de afmetingen van de doos onder meer afhankelijk zijn van het te verpakken materiaal of de te verpakken goederen, de afmetingen van het stapelboord en de afmetingen van de ruimte met afstelbare temperatuur en/of vochtigheid.
De term "unit", zoals hierin gebruikt in de context van het stapelen van dozen verwijst naar een groep van twee dozen die door hun positionering ten opzichte van andere dozen of units visueel te onderscheiden zijn.
De term “verticale ventilatieruimte” zoals hierin gebruikt, verwijst naar de afstand tussen een verticale zijde van een eerste doos en een verticale zijde van een tweede doos. Een verticale ventilatieruimte kan aanwezig zijn tussen een eerste en een tweede doos van éénzelfde unit, of tussen een eerste doos van eerste unit en een tweede doos van een tweede unit. Het zal duidelijk zijn voor de vakman dat de breedte van de verticale ventilatieruimte tussen twee dozen van een verschillende unit, afhankelijk is van de grootte van het stapelbord en de dozen zelf.
De term "stapelbord", “laadbord”, “laadplaat” of “pallet” zoals hierin gebruikt, verwijst naar een draagconstructie waarop goederen gestapeld en/of opgeslagen kunnen worden. Een stapelboord heeft doorgaans middelen die toelaten het stapelbord samen met de daarop gestapelde goederen te transporteren, bijvoorbeeld met een vorkheftruck. Een stapelbord kan bestaan uit één of meerdere materialen. Het materiaal wordt meestal gekozen op basis van de industrie waarin het stapelbord gebruikt wordt en de kost en de stevigheid van het materiaal. Bijvoorbeeld, de voedingsindustrie vereist meestal een materiaal dat gemakkelijk gereinigd kan worden. Niet-beperkende voorbeelden van materialen zijn hout, metaal, kunststof en karton. In bepaalde uitvoeringsvormen is het stapelbord een houten pallet. Een stapelbord kan verschillende vormen en afmetingen hebben. De vorm en afmetingen van stapelborden zijn meestal gestandaardiseerd (bijvoorbeeld Europallet). Niet-beperkende voorbeelden van rechthoekige stapelborden met gestandaardiseerde afmetingen zijn Europallet stapelborden met afmetingen 80 cm x 120 cm of stapelborden met afmetingen 100 cm x 120 cm.
De term “een laag (van) units” zoals hierin gebruikt, verwijst naar een in een horizontaal vlak uitgespreide hoeveelheid units die zich onderscheidt van wat er boven en onder is. Een eerste laag units verwijst naar de laag units die het eerst geplaatst wordt op het stapelbord en zich dus het dichtste bij het stapelbord bevindt, een tweede laag units verwijst naar de laag units die op de eerste laag units geplaatst wordt en een derde laag units verwijst naar de laag units die op de tweede laag units geplaatst wordt. Het zal duidelijk zijn voor de vakman dat het gewenste aantal lagen van units en de “gewenste stapelhoogte” (die mede bepaald wordt door het aantal lagen units) onder meer afhankelijk zijn van de afmetingen van de dozen aanwezig in de units, de stabiliteit van de gevormde stapel van units en de afmetingen van de ruimte met afstelbare temperatuur en/of vochtigheid. De vakman zal begrijpen dat het gewenste aantal lagen van units en de gewenste stapelhoogte zo is dat het de ruimte met afstelbare temperatuur optimaal benut is, maar de stabiliteit en de verplaatsbaarheid/hanteerbaarheid van de stapel dozen niet teniet gedaan wordt.
De term “ruimte met afstelbare temperatuur en/of vochtigheid” zoals hierin gebruikt, verwijst naar een ruimte of kamer die verwarmings- en/of koelingselementen bevat opdat de lucht en/of goederen in de ruimte of kamer een vooraf ingestelde temperatuur en/of vochtigheid aannemen. Niet-limiterende voorbeelden van zulke ruimtes zijn koelruimtes, vriezers, warmtekamers en ovens. In ruimte met afstelbare temperatuur en/of vochtigheid kan er een luchtstroom zijn om de warmte en/of koude die gegeneerd wordt door de verwarmings- en/of koelingselementen te verdelen over de ruimte. De luchtstroom kan worden opgewekt en/of versterkt door het plaatsen van ventilatoren in de ruimte, bijvoorbeeld aan het plafond.
De term “luchtvochtigheid” zoals hierin gebruikt, verwijst naar de hoeveel waterdamp die zich in de lucht bevindt ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp bij een gegeven temperatuur en luchtdruk. Een waarde van 100% wijst op een maximale hoeveelheid waterdamp; de lucht is dan verzadigd. De luchtvochtigheid kan gemeten worden met een hygrometer.
De term “luchtsnelheid” zoals hierin gebruikt, verwijst naar graad van verplaatsing van lucht in een bepaalde richting op een bepaalde locatie. De eenheid van luchtsnelheid is m/sec en kan gemeten worden met een anemometer, bijvoorbeeld een vleugelradanemometer.
De term “evenwichtssituatie” of “equilibrium” zoals hierin gebruikt, verwijst naar een temperatuurevenwicht of situatie waarin zonder verstoring geen temperatuursverandering zal plaatsvinden. Het temperatuurevenwicht zoals hierin gebruikt verwijst typisch naar de temperatuur van de lucht en/of de goederen of het materiaal dat in een ruimte met afstelbare temperatuur is geplaatst. Na een bepaalde tijd zullen de goederen of het materiaal de temperatuur van de omgevende lucht in de ruimte aannemen. Wanneer er in en rond de goederen of het materiaal geen veranderingen in temperatuur meer plaatsvinden, spreekt met van een evenwichtssituatie of equilibrium.
Volgens een eerste uitvoeringsvorm heeft de onderhavige uitvinding betrekking op een werkwijze voor het stapelen van twee of meerdere dozen in een ruimte met afstelbare temperatuur en/of vochtigheid, de werkwijze omvattende (a) het groeperen van de genoemde dozen in units van twee dozen, (b) het vormen van een eerste horizontale laag units door het naast elkaar plaatsen van de genoemde units op een luchtstroom-doorlatend stapelbord met telkens een verticale ventilatieruimte tussen twee of meerdere units, (c) het vormen van een tweede horizontale laag units op de genoemde eerste horizontale laag units, (d) optioneel het herhalen van stap (c) tot het gewenste aantal lagen bereikt is.
Het gewenste aantal horizontale lagen units is bij voorkeur minimaal 2, minimaal 3, minimaal 4, minimaal 5, bij nog meer voorkeur minimaal 3 en/of de gewenste stapelhoogte is bij voorkeur tussen 30 en 90%, tussen 40 en 90%; tussen 50 en 90%, tussen 60 en 90%, tussen 70 en 90%, tussen 80 en 90% van de gemiddelde hoogte van de ruimte met afstelbare temperatuur en/of de gewenste stapelhoogte is bij voorkeur minimaal 120 cm, minimaal 180 cm, minimaal 240 cm, minimaal 300 cm, bij meer voorkeur minimaal 180 cm.
In bepaalde uitvoeringsvormen wordt het stapelen van dozen manueel of machinematig uitgevoerd.
In bepaalde uitvoeringsvormen wordt een eerste horizontale laag units gevormd door minstens in elk van de uiterste hoeken van het stapelbord een unit te plaatsen. Vervolgens kan een tweede laag worden gevormd door de units van de tweede horizontale laag geschrankt op de units van de eerste horizontale laag te plaatsen zodat de verticale ventilatieruimtes tussen twee of meerdere units in de eerste laag, niet overlappen met de verticale ventilatieruimtes tussen twee of meerdere units in de tweede laag. De vakman zal begrijpen dat op een zelfde wijze een derde, vierde, vijfde, tot "n-de” laag kan worden gevormd, waarbij n het totaal aantal gewenste lagen is en waarbij de verticale ventilatieruimtes tussen twee of meerdere units in een laag, niet overlappen met de verticale ventilatieruimtes tussen twee of meerdere units in de onderliggende en bovenliggende aangrenzende lagen. Het schranken van de units kan de stevigheid van de stapel verhogen.
In bepaalde uitvoeringsvormen staan alle verticale ventilatieruimtes tussen twee of meerdere units met elkaar en/of met de lucht die de stapel omgeeft in verbinding. Een verbinding tussen alle verticale ventilatieruimtes tussen twee of meerdere units kan verkregen worden door in elke laag een centrale verticale ventilatieruimte te voorzien die omringd is door alle units aanwezig in de genoemde laag, zodat een centrale verticale ventilatiekolom gevormd wordt wanneer twee of meerdere lagen op elkaar geplaatst worden.
In bepaalde uitvoeringsvormen wordt er geen horizontale luchtdoorlaatbare ruimte voorzien tussen de eerste laag units en het stapelboord en/of tussen de verschillende lagen units.
Meer in het bijzonder heeft de onderhavige uitvinding betrekking op een werkwijze voor het stapelen van twee of meerdere dozen in een ruimte met afstelbare temperatuur zoals in deze aanvraag beschreven, waarbij in stap (a) de genoemde units gevormd worden door een verticale zijde van een eerste doos in nabijheid of in aanraking te brengen van een verticale zijde van een tweede doos, waarbij in de nabijheid verwijst naar een afstand tussen de verticale zijde van de eerste doos en de verticale zijde van de tweede doos in een unit die maximaal 20%, 15%, 10%, 5% is van de breedte van de eerste en/of de tweede doos, bij voorkeur tussen 12.5% en 7.5%, meer bij voorkeur tussen 11% en 9%, en meer bij voorkeur ongeveer 10% is van de breedte van de eerste en/of de tweede doos.
De uitvinders deden de bevinding dat wanneer een eerste doos en een tweede doos in een unit lichtjes van elkaar af werden gezet, er luchtcirculatie kon plaatsvinden tussen de eerste en de tweede doos. Door deze smalle opening tussen de eerste en de tweede doos kan de verwarmingstijd van de dozen gereduceerd worden in vergelijking met de verwarmingstijd nodig wanneer de eerste doos en de tweede doos in een unit in aanraking met elkaar staan.
In bepaalde uitvoeringsvormen is de afstand tussen een verticale zijde van een eerste doos en een verticale zijde van een tweede doos kleiner dan de afstand tussen twee units.
In bepaalde uitvoeringsvormen is de afstand tussen een verticale zijde van een eerste doos en een verticale zijde van een tweede doos zo dat er een verticale luchtstroom tussen de eerste en de tweede doos in een unit kan plaatsvinden, bijvoorbeeld door een verticale ventilatieruimte tussen de eerste en de tweede doos te voorzien.
Bij voorkeur heeft de verticale luchtstroom die plaats kan vinden tussen de eerste en de tweede doos in een unit een luchtsnelheid van minimaal 0.2 m/s, 0.3 m/s, 0.4 m/s, 0.5 m/s, 0.6 m/s, 0.7 m/s, 0.8 m/s, 0.9 m/s, 1 m/s, 1.1 m/s, 1.2 m/s, 1.3 m/s, 1.4 m/s, 1.5 m/s, 1.6 m/s, 1.7 m/s, 1.8 m/s, 1.9 m/s of 2 m/s, bij voorkeur 1.5 m/s.
In bepaalde uitvoeringsvormen is de afstand tussen een verticale zijde van een eerste doos en een verticale zijde van een tweede doos in een unit evenwijdig.
Meer in het bijzonder heeft de onderhavige uitvinding betrekking op een werkwijze voor het stapelen van twee of meerdere dozen in een ruimte met afstelbare temperatuur zoals in deze aanvraag beschreven, waarbij tussen de genoemde eerste doos en de genoemde tweede doos in een unit een verticale ventilatieruimte is.
In bepaalde uitvoeringsvormen worden de twee dozen in een unit zo gepositioneerd dat de verticale ventilatieruimte maximaal 10 cm, 9 cm, 8 cm, 7 cm, 6 cm, 5 cm, 4 cm, 3 cm, 2 cm of 1 cm, bij voorkeur maximaal 4 cm, is.
Meer in het bijzonder heeft de onderhavige uitvinding betrekking op een werkwijze voor het stapelen van twee of meerdere dozen in een ruimte met afstelbare temperatuur zoals in deze aanvraag beschreven, waarbij de genoemde verticale ventilatieruimte tussen de genoemde eerste doos en de genoemde tweede doos maximaal 4 cm breed is.
In deze uitvinding is het bevorderlijk wanneer een verticale luchtstroom doorheen de stapel dozen kan plaatsvinden. Om dit te verwezenlijken wordt er bij voorkeur een ventilatieruimte voorzien rond (dit is boven, onder en zijdelings van) de stapel dozen en is de structuur van het stapelbord bij voorkeur zo zijn dat het een luchtstroom doorheen het stapelbord toelaat.
Meer in het bijzonder heeft de onderhavige uitvinding betrekking op een werkwijze voor het stapelen van twee of meerdere dozen in een ruimte met afstelbare temperatuur zoals in deze aanvraag beschreven, waarbij het luchtstroom-doorlatend stapelbord een stapelbord met een geperforeerd oppervlakte is.
Meer in het bijzonder heeft de onderhavige uitvinding betrekking op een werkwijze voor het stapelen van twee of meerdere dozen in een ruimte met afstelbare temperatuur zoals in deze aanvraag beschreven, waarbij de genoemde eerste doos en de genoemde tweede doos gelijkvormig zijn.
In bepaalde uitvoeringsvormen is de doos opgebouwd uit vier zijdes die loodrecht staan op een basis en kan afgesloten worden met een deksel. De doos is bijvoorbeeld kubusvormig, balkvormig of frustumvormig (afgeknotte piramide).
Meer in het bijzonder heeft de onderhavige uitvinding betrekking op een werkwijze voor het stapelen van twee of meerdere dozen in een ruimte met afstelbare temperatuur zoals in deze aanvraag beschreven, waarbij de genoemde eerste doos en de genoemde tweede doos balkvormig zijn.
Bij voorkeur is de doos een balkvormige doos met een hoogte van minimaal 30 cm, een breedte van minimaal 20 cm en een diepte van minimaal 10 cm. Bij meer voorkeur is de doos een balkvormige doos met een hoogte van ongeveer 60 cm, een breedte van ongeveer 40 cm en een diepte van ongeveer 30 cm.
Bij voorkeur zijn de dimensies van de doos zo klein mogelijk.
Bij voorkeur is de doos een kartonnen doos en bij meer voorkeur is deze kartonnen doos gevouwen uit één stuk karton.
De dozen kunnen verschillende soorten materialen en/of goederen bevatten. Bij voorkeur bevatten de dozen eierproducten, bij meer voorkeur eiwit in poedervorm (“eiwitpoeder”). Niet-limiterende voorbeelden van eierproducten in poedervorm zijn standaard eiwitpoeder, instant eiwitpoeder, eigeelpoeder en heelei poeder.
In specifieke uitvoeringsvormen zijn de materialen en/of goederen verpakt in een omhulsel van kunststof, bijvoorbeeld in een plastieken zak, vooraleer ze in de doos worden geplaatst.
Meer in het bijzonder heeft de onderhavige uitvinding betrekking op een werkwijze voor het stapelen van twee of meerdere dozen in een ruimte met afstelbare temperatuur zoals in deze aanvraag beschreven, waarbij de genoemde ruimte met regelbare temperatuur een warmtekamer is.
De warmtekamer dient om de producten en/of materialen aanwezig in de warmtekamer te verhogen tot een gewenste temperatuur die hoger is dan kamertemperatuur. De warmte in een warmtekamer kan op diverse manier worden overgebracht aan de lucht in de warmtekamer, en vervolgens aan de producten en/of materialen die in contact staan met de lucht in de warmtekamer. Niet-limiterende voorbeelden voor het overbrengen van warmte zijn straling, convectie of een combinatie van beiden.
In specifieke uitvoeringsvormen is de ruimte met afstelbare temperatuur een warmtekamer die ingesteld en verwarmd kan worden tot een temperatuur van minimaal 30°C, 40°C, 50°C, 60°C, 70°C of 80°C.
In specifieke uitvoeringsvormen is de ruimte met afstelbare temperatuur een warmtekamer die ingesteld en verwarmd kan worden tot een temperatuur van minimaal 80°C, 81°C, 82°C, 83°C, 84°C, 85°C, 86°C, 87°C, 88°C, 89°C of 90°C, bij voorkeur minimaal 82°C en/of waarin de luchttemperatuur van de warmtekamer 80°C, 81°C, 82°C, 83°C, 84°C, 85°C, 86°C, 87°C, 88°C, 89°C of 90°C is in equilibrium, bij voorkeur minimaal 82°C en maximaal 84°C.
In specifieke uitvoeringsvormen is de luchtsnelheid in de ruimte met afstelbare temperatuur rond de dozen minimaal 0.2 m/s en maximaal 3 m/s, minimaal 0.3 m/s en maximaal 2.5 m/s, minimaal 0.5 m/s en maximaal 2 m/s, bij voorkeur minimaal 0.3 m/s en maximaal 1.5 m/s.
In specifieke uitvoeringsvormen is de luchtsnelheid in de ruimte met afstelbare temperatuur rond de dozen 0.2 m/s, 0.3 m/s, 0.4 m/s, 0.5 m/s, 0.6 m/s, 0.7 m/s, 0.8 m/s, 0.9 m/s, 1 m/s, 1.1 m/s, 1.2 m/s, 1.3 m/s, 1.4 m/s, 1.5 m/s, 1.6 m/s, 1.7 m/s, 1.8 m/s, 1.9 m/s of 2 m/s, bij voorkeur 1.5 m/s.
Wanneer de temperatuur voldoende hoog is, wordt het verwarmingsproces of het verkoelingsproces beïnvloedt door de grootte van de doos en de thermische eigenschappen van de inhoud van de doos. Het verhogen van de luchtsnelheid zal de nodige verwarmings- of verkoelingstijd niet verminderen.
Een ander aspect van de onderhavige uitvinding heeft betrekking op een reeks gestapelde dozen, omvattende twee of meerdere horizontale lagen van units, waarbij een unit bestaat uit twee dozen, waarbij de verticale zijde van een eerste doos in de nabijheid of in aanraking is met een verticale zijde van een tweede doos; en waarbij een horizontale laag van units bestaat uit twee of meerdere units waartussen zich een verticale ventilatieruimte begeeft.
In specifieke uitvoeringsvormen van de reeks gestapelde dozen, is tussen de genoemde eerste doos en de genoemde tweede doos in een unit er een verticale ventilatieruimte.
In specifieke uitvoeringsvormen van de reeks gestapelde dozen, heeft de genoemde verticale ventilatieruimte tussen de genoemde eerste doos en de genoemde tweede doos een breedte van maximaal 20%, 15%, 10% of 5%, bij voorkeur maximaal 10%, van de breedte van de eerste en/of tweede doos
In specifieke uitvoeringsvormen van de reeks gestapelde dozen, is de genoemde verticale ventilatieruimte tussen de genoemde eerste doos en de genoemde tweede doos in een unit maximaal 4 cm breed is
In specifieke uitvoeringsvormen van de reeks gestapelde dozen, is het temperatuurverschil tussen de laagste temperatuur en de hoogste temperatuur in de stapel dozen in temperatuursevenwicht maximaal 3°C.
De vakman begrijpt dat de reeks gestapelde dozen volgens huidige uitvinding bekomen kunnen worden door de werkwijzen voor het stapelen van twee of meerderen dozen zoals hierin beschreven. De specifieke uitvoeringsvormen van de werkwijzen voor het stapelen van twee of meerdere dozen in een ruimte met afstelbare temperatuur zoals hierin beschreven gelden dus ook als specifieke uitvoeringsvormen van de reeks gestapelde dozen.
In sommige uitvoeringsvormen laat het gebruik van de werkwijzen voor het stapelen van twee of meerdere dozen in een ruimte met afstelbare temperatuur en/of de reeksen van gestapelde dozen volgens huidige uitvinding toe een grotere hoeveelheid product of goederen te behandelen in een ruimte met afstelbare temperatuur per behandelingscyclus. Bij voorkeur kan er minimaal 1%, 2%, 3%, 4%, 5%, 6%, 7%, 8%, 9% of 10%, bij meer voorkeur minimaal 6%, meer gewicht worden behandeld per behandelingscyclus in vergelijking met bestaande werkwijzen voor het stapelen van twee of meerdere dozen.
In sommige uitvoeringsvormen omvat het gebruik van de werkwijzen voor het stapelen van twee of meerdere dozen in een ruimte met afstelbare temperatuur en/of de reeksen van gestapelde dozen volgens huidige uitvinding zorgen een betere luchtverplaatsing tussen de dozen waardoor er een meer homogene opwarming of afkoeling van de dozen kan plaatsvinden en sneller een evenwichtsconditie in temperatuur bereikt kan worden in de dozen.
In sommige uitvoeringsvormen omvat het gebruik van de werkwijzen voor het stapelen van twee of meerdere dozen in een ruimte met afstelbare temperatuur en/of de reeksen van gestapelde dozen volgens huidige uitvinding een meer homogene realisatie van temperatuur- en vochtcondities bij evenwicht in een ruimte met afstelbare temperatuur gevuld met gestapelde dozen. Dit laat ook een intensere hitte- of koudebehandeling toe. Indien er gebruik gemaakt wordt van de werkwijzen voor het stapelen van twee of meerdere dozen en/of de reeksen van gestapelde dozen volgens huidige uitvinding, zijn de temperatuurverschillen tussen minimum en maximum bij evenwicht in een met gestapelde dozen gevulde ruimte met afstelbare temperatuur, maximaal 5°C, maximaal 4°C, maximaal 3°C, maximaal 2°C, maximaal 1°C, bij voorkeur maximaal 3°C. Dit laat toe om de afstelwaardes van de ruimte met afstelbare temperatuur 1 tot 5 graden, 2 tot 5 graden, 3 tot 5 graden, 4 tot 5 graden; 1 tot 4 graden, 2 tot 4 graden, 2 tot 3 graden, 1 tot 3 graden, bij voorkeur 2 tot 3 graden hoger, indien opwarming en/of verhitting met hogere temperaturen gewenst is, of lager, indien afkoeling en/of bevriezing met lagere temperaturen gewenst is, te zetten zonder te resulteren in een eindproduct met een veranderde en/of verminderde kwaliteit veroorzaakt door te grote temperatuurverschillen.
In sommige uitvoeringsvormen omvat het gebruik van de werkwijzen voor het stapelen van twee of meerdere dozen in een ruimte met afstelbare temperatuur en/of de reeksen van gestapelde dozen volgens huidige uitvinding een kortere behandelingstijd met koude en/of hitte van een of meerdere producten of materialen.
Hitte-geïnduceerde eiwitgels worden typisch gevormd door gedroogde eiwitpoeders te verhitten tot een temperatuur van minimaal 70°C en maximaal 85°C, bij voorkeur tot een temperatuur van 80°C, gedurende een periode van minimaal 3 dagen en maximaal 15 dagen, bij voorkeur 10 dagen.
Het gebruik van hogere temperaturen en/of langere periodes van verhitting zorgt voor eiwitgels die substantieel steviger en sterker zijn, maar blootstelling aan een té hoge temperatuur kan leiden tot onoplosbare eiwitproteïnen en te lange periodes van verhitting kunnen geleigenschappen, zoals de gelkleur, negatief beïnvloeden.
In sommige uitvoeringsvormen omvat het gebruik omvat het gebruik van de werkwijzen voor het stapelen van twee of meerdere dozen in een ruimte met afstelbare temperatuur en/of de reeksen van gestapelde dozen volgens huidige uitvinding het verbeteren van de gelsterkte van hitte-geïnduceerde eiwitgels. Doordat er een meer homogeen klimaat wordt gerealiseerd in de warmtekamers, en de minimum en maximum temperatuur bij evenwicht maximaal 3°C verschillen, laat dit toe de afstellingwaarde van de warmtekamer met enkele graden Celsius, bijvoorbeeld 2 à 3 graden Celsius te verhogen zonder het risico te lopen dat er zones optreden waar de temperatuur een te hoge waarde bereikt.
Bijgevolg heeft de huidige uitvinding ook betrekking tot het gebruik van de werkwijzen voor het stapelen van twee of meerdere dozen in een ruimte met afstelbare temperatuur en/of de reeksen van gestapelde dozen volgens huidige uitvinding in een werkwijze voor de verhitting van eierproducten in dozen.
In sommige uitvoeringsvormen is het eierproduct in dozen eiwitpoeder, bij voorkeur eiwitpoeder.
In sommige uitvoeringsvormen wordt het eiwitpoeder, bij voorkeur eiwitpoeder, verhit tot een temperatuur van minimaal 82°C en maximaal 84°C.
De volgende voorbeelden worden verschaft ter illustratie van de huidige uitvinding en zijn geenszins bedoeld en mogen op geen enkele wijze uitgelegd worden om de omvang van de huidige uitvinding te beperken.
VOORBEELDEN
Voorbeeld 1: effect van reeks van gestapelde dozen op de opwarmingstijd van dozen
Een bestaande reeks van gestapelde dozen en de nieuwe reeks van gestapelde dozen van huidige uitvinding werden vergeleken op basis van hun opwarmingsprofielen van dozen. De vergelijking werd gemaakt door een warmteoverdracht model van de dozen op te stellen dat rekening houdt met de condities van de warmtekamer (lucht temperatuur, luchtsnelheid en turbulentie, relatieve luchtvochtigheid). Het model werd gevalideerd met experimentele metingen en vervolgens gebruikt om verschillende reeksen van gestapelde dozen te evalueren. De luchtsnelheid in de warmtekamer werd gemeten voor de bestaande reeks van gestapelde dozen en het gemeten bereik van snelheden werkt gebruikt als basis voor de vergelijking van de verschillende reeksen van gestapelde dozen.
Model ontwikkeling en validatie
Een model was ontwikkeld om de warmteoverdracht in dozen gevuld met eiwitpoeder te voorspellen voor bepaalde condities van een warmtekamer (lucht temperatuur, luchtsnelheid en turbulentie, relatieve luchtvochtigheid). Het model beschouwt het karton, de ruimte met lucht tussen het karton en de vulling van de doos en de poedermassa verpakt in een plastieken zak. Het model komt zeer goed overeen met de experimentele temperatuurmetingen (zie Figuur 1). Figuur 2 toont het overeenkomstige temperatuurprofiel in de doos op 1 dag na de start van verwarming van de warmtekamer.
Effect van luchtsnelheid
Er bestaat een grote temperatuurgradiënt in de doos met eiwitpoeder zelf, terwijl het oppervlakte van de doos de luchttemperatuur bereikt binnen slechts enkele uren (Figuren 1 en 2). De luchtsnelheid rond de dozen beïnvloedt de temperatuur aan de binnenzijde van de doos normaal gezien slechts op minimale wijze. Als de luchtsnelheid zeer laag wordt, is de invloed op de temperatuur aan de binnenzijde van de doos veel groter (Figuur 3).
Bestaande werkwijze voor het stapelen van dozen
Figuur 4 geeft een bestaande reeks van gestapelde dozen weer. Hierin worden enkelvoudige dozen gestapeld in een ijzeren rek met horizontale en verticale luchtruimtes tussen de enkelvoudige dozen. Het ijzeren rek bestaat uit vier verschillende niveaus opgebouwd uit houten stapelborden, elk bedekt met een laag karton dat de luchtstroom tegenhoudt.
De luchtsnelheid werd gemeten in een volgeladen kamer door middel van een vleugelradanemometer. Figuur 5 toont de resulterende waardes. De luchtsnelheid was relatief laag op de verschillende niveaus, reikende van 0.6 m/s tot 0 m/s. Het merendeel van de luchtstroom wijkt af rond het stapelbord en in de vrije ruimtes voor de stapelborden (luchtsnelheid reikt hier van 0.3 tot 2.5 m/s). De lage luchtsnelheid rond de dozen is voornamelijk veroorzaakt door de lagen karton die de verticale luchtstroom door de stapelborden tegenhouden (Figuur 4). Vandaar dat verwacht wordt dat er in de dozen warmteprofielen volgens alle curves in Figuur 3 aanwezig zijn. Wanneer de luchtsnelheid laag is, zal de opwarmingstijd meer dan 3 dagen bedragen.
Nieuwe werkwijze voor het stapelen van dozen (A)
De reeks van gestapelde dozen volgens huidige uitvinding, waarin de te stapelen dozen gegroepeerd zijn units van twee dozen, laat toe de beschikbare ruimte meer efficiënt te gebruiken en voorziet gelijktijdig voldoende luchtcirculatie rond alle dozen (Figuur 6). Figuur 7 toont het overeenkomstige geometrisch model en Figuur 8 toont het resulterende temperatuurprofiel in een unit van twee dozen. De units van de nieuwe reeks van gestapelde dozen zijn twee keer zo groot als een enkele doos en de thermische weerstand is verhoogd. Hierdoor is het koudste punt niet in het centrum van de doos, maar op het raakvlak van de twee dozen. Het temperatuurprofiel voor de nieuwe reeks van gestapelde dozen vergelijkbaar met het profiel voor de enkelvoudige doos bij zeer lage luchtsnelheid (Figuur 3 en Figuur 9). Meer bepaald, een zeer lage luchtsnelheid werd gemeten rond de dozen in de bestaande reeks van gestapelde dozen met enkelvoudige dozen op verschillende niveaus die gescheiden waren door middel van een kartonnen laag (Figuur 5), dus deze nieuwe reeks van gestapelde dozen zal op zijn minst vergelijkbaar zijn in prestatie van de bestaande reeks van gestapelde dozen.
Nieuwe werkwijze voor het stapelen van dozen (B)
Een verbetering van de nieuwe reeks van gestapelde dozen (A) werd verkregen door de twee dozen die in één unit aanwezig zijn op een kleine afstand van elkaar te zetten om luchtcirculatie tussen deze twee dozen toe te laten. Figuur 10 toont een configuratie met een tussenafstand van 4 cm. Deze configuratie werd gemodelleerd op basis van de assumptie dat er tussen de dozen een zwakke luchtstroom van 0.05 m/s plaatsvindt, en dat er rond de dozen een sterke luchtstroom (>1.5 m/s) plaatsvindt. Figuur 11 toont het resulterende temperatuurprofiel voor één van de twee dozen aanwezig in een unit 3.5 dagen na de start van opwarming van de warmtekamer. Figuur 12 geeft de temperatuur in het midden van de doos weer in functie van de tijd. Als een resultaat van de ventilatieruimte tussen de twee dozen in een unit, werd de opwarmingstijd gereduceerd ten opzichte van de opwarmingstijd voor twee dozen in een unit zonder tussenafstand (nieuw reeks van gestapelde dozen (A)), en is de opwarmingstijd gelijk aan de opwarmingstijd voor enkelvoudige dozen met een goede luchtcirculatie.
Verder kan de nieuwe reeks van gestapelde dozen ook verbeterd worden door de dimensies van de dozen te verkleinen. Een verhoging van de luchtstroom boven 1.5 m/s zal de opwarmingstijd niet verbeteren in de nieuwe reeks van gestapelde dozen, aangezien het proces gedreven is door de interne thermische weerstand van het eiwitpoeder en niet de luchtsnelheid (Figuur 3).
Conclusies
Voor een enkelvoudige doos met een goede luchtcirculatie is de minimale verwarmingstijd 3 tot 3.5 dagen.
In de bestaande reeks van gestapelde dozen met enkelvoudige dozen op verschillende lagen gescheiden door kartonnen lagen, is de luchtsnelheid rond de dozen soms aanzienlijk lager dan 0.6 m/s, waardoor de verwarmingstijd gelimiteerd wordt.
In de nieuwe reeks van gestapelde dozen (A) met units van twee dozen die zij aan zij staan met een goede verticale luchtcirculatie (>1.5 m/s) zal de verwarmingstijd de verwarmingstijd voor een enkelvoudige doos met een goede luchtcirculatie overstijgen omdat de grootte van de unit verdubbeld is, maar ongeveer gelijk zijn aan de verwarmingstijd voor een enkelvoudige doos met een slechte luchtcirculatie, zoals in de bestaande reeks van gestapelde dozen. Het verhogen van de luchtsnelheid zal de verwarmingstijd niet reduceren. De nieuwe reeks van gestapelde dozen (A) zorgt ervoor dat een groter aantal dozen gestapeld kan worden dan in de bestaande reeks van gestapelde dozen, waardoor er meer eiwitpoeder behandeld kan worden in een behandeling.
Om het probleem van de verwarmingstijd op te lossen hebben de uitvinders een opening van enkele centimeters voorzien tussen de twee dozen in een unit om warme lucht aan deze kant van de dozen toe te laten. In dit geval (nieuw reeks van gestapelde dozen B) zal de verwarmingstijd gelijk zijn aan de verwarmingstijd voor enkelvoudige dozen met een goede luchtcirculatie. Bovendien kan er een groter aantal dozen gestapeld worden dan in de bestaande reeks van gestapelde dozen, waardoor er meer eiwitpoeder behandeld kan worden in een behandeling.
Meer dense reeksen van gestapelde dozen zonder luchtcirculatie tussen de dozen moeten vermeden worden. De verwarmingstijd neemt typisch toe met het volume van de stapel.
Voorbeeld 2: effect van de nieuwe reeks van gestapelde dozen op de hoeveelheid behandeld eiwitpoeder in een behandelingscyclus
De bestaande reeks van gestapelde dozen zoals behandeld in Voorbeeld 1 (gebruik makende van een ijzeren rek met drie lagen houten planken en kartonnen tussenlegvellen; en waarin een totaal van 9 dozen gestapeld wordt) laat toe om in één warmtekamer 28000 kg standaard eiwitpoeder of 17920 kg instant eiwitpoeder te behandelen per behandeling.
De nieuwe reeks van gestapelde dozen B zoals behandeld in Voorbeeld 1 laat echter toe om 30400 kg standaard eiwitpoeder en 18240 kg instant eiwitpoeder te behandelen per behandeling. Dit is voor standaard eiwitpoeder een procentuele toename van 8.5% en voor instant eiwitpoeder 1.8%.
Voorbeeld 3: de nieuwe reeks van gestapelde dozen zorgt voor een snellere realisatie van evenwichtscondities
Met de bestaande reeks van gestapelde dozen, zoals behandeld in Voorbeeld 1, wordt eiwitpoeder gedurende 3 weken in de warmtekamer geplaatst. Deze periode is nodig omwille van de niet zo homogene opwarming van de dozen in de warmtekamer. De houten planken die in de ijzeren rekken aanwezig zijn verhinderen in sterke mate de horizontale geforceerde luchtcirculatie in de warmtekamer. De geforceerde verticale ventilatiesturing vanaf de plafonds van de warmtekamer komt met andere woorden onvoldoende ter hoogte van de dozen met eiwitpoeder op de gestapelde rekken. Hierdoor zijn de temperatuurverschillen tussen verschillende zones vrij groot (rond de 4 à 5 °C) en duurt het 3 à 3.5 dagen vooraleer een evenwichtssituatie is bereikt.
Door de nieuwe reeks van gestapelde dozen B, zoals behandeld in Voorbeeld 1, is er een betere luchtverplaatsing tussen de dozen waardoor de evenwichtsconditites in temperatuur een dag eerder worden bereikt dan voorheen, zijnde na 2 à 2.5 dagen.

Claims (18)

  1. CONCLUSIES (getypte versie)
    1. Een werkwijze voor het stapelen van twee of meerdere dozen in een ruimte met afstelbare temperatuur, waarbij in de genoemde dozen eierproducten aanwezig zijn, de werkwijze omvattende: (a) het groeperen van de genoemde dozen in units van twee dozen, (b) het vormen van een eerste horizontale laag units door het naast elkaar plaatsen van de genoemde units op een luchtstroom-doorlatend stapelbord met telkens een verticale ventilatieruimte tussen twee of meerdere units, (c) het vormen van een tweede horizontale laag units op de genoemde eerste horizontale laag units, en (d) optioneel het herhalen van stap (c) tot het gewenste aantal lagen bereikt is.
  2. 2. De werkwijze volgens conclusie 1, waarbij genoemde units gevormd worden door een verticale zijde van een eerste doos in aanraking of op een afstand van een verticale zijde van een tweede doos te brengen, waarbij de genoemde afstand maximaal 10% van de breedte van de eerste en/of tweede doos is,.
  3. 3. De werkwijze volgens conclusie 2, waarbij tussen de genoemde eerste doos en de genoemde tweede doos een verticale ventilatieruimte is.
  4. 4. De werkwijze volgens conclusie 3, waarbij de genoemde verticale ventilatieruimte tussen de genoemde eerste doos en de genoemde tweede doos maximaal 4 cm breed is.
  5. 5. De werkwijze volgens één van de conclusies 1 tot en met 4, waarbij de genoemde luchtstroom-doorlatend stapelbord een stapelbord met een geperforeerd oppervlakte is.
  6. 6. De werkwijze volgens één van de conclusies 2 tot en met 5, waarbij de genoemde eerste doos en de genoemde tweede doos gelijkvormig zijn.
  7. 7. De werkwijze volgens conclusie 6, waarbij de genoemde eerste doos en de genoemde tweede doos balkvormig zijn.
  8. 8. De werkwijze volgens één van de conclusies 1 tot en met 7, waarbij de genoemde ruimte met regelbare temperatuur een warmtekamer is.
  9. 9. De werkwijze volgens één van de conclusies 1 tot en met 8, waarbij de luchttemperatuur van de genoemde ruimte met regelbare temperatuur verwarmd kan worden tot minstens 80°C, bij voorkeur tot minstens 82°C.
  10. 10. De werkwijze volgens één van de conclusies 1 tot en met 8, waarbij in de genoemde dozen eiwitpoeder aanwezig is.
  11. 11. De werkwijze voor het stapelen van twee of meerdere dozen in een ruimte met afstelbare temperatuur volgens conclusie 10 voor het gebruik in een werkwijze voor de verhitting van eiwitpoeder in dozen.
  12. 12. De werkwijze voor het stapelen van twee of meerdere dozen in een ruimte met afstelbare temperatuur voor het gebruik in een werkwijze voor de verhitting van eiwitpoeder in dozen volgens conclusie 11, het eiwitpoeder verhit wordt tot een temperatuur van minimaal 82°C en maximaal 84°C.
  13. 13. Een reeks gestapelde dozen, omvattende twee of meerdere horizontale lagen units, waarbij een unit bestaat uit twee dozen, waarbij de verticale zijde van een eerste doos in de nabijheid of in aanraking is met een verticale zijde van een tweede doos; waarbij een horizontale laag van units bestaat uit twee of meerdere units waartussen zich een verticale ventilatieruimte begeeft; waarbij de reeks geplaatst is op een luchtstroom-doorlatend stapelbord; en waarbij er in de genoemde dozen eierproducten aanwezig zijn.
  14. 14. De reeks gestapelde dozen volgens conclusie 13, waarbij er tussen de genoemde eerste doos en de genoemde tweede doos in een unit een verticale ventilatieruimte is.
  15. 15. De reeks gestapelde dozen volgens conclusie 14, waarbij de genoemde verticale ventilatieruimte tussen de genoemde eerste doos en de genoemde tweede doos in een unit maximaal 4 cm breed is.
  16. 16. De reeks gestapelde dozen volgens één van de conclusies 13 tot en met 15, waarbij in de genoemde dozen eierproducten aanwezig zijn, bij voorkeur eiwitpoeder.
  17. 17. Gebruik van de reeks gestapelde dozen volgens conclusie 16 voor de verhitting van eierproducten, bij voorkeur eiwitpoeder, in dozen.
  18. 18. Het gebruik van de reeks gestapelde dozen volgens conclusie 17, waarbij de verhitting gebeurt op een temperatuur van minimaal 82°C en maximaal 84°C
BE2016/5958A 2016-12-22 2016-12-22 Werkwijzen voor het stapelen van dozen en reeksen van gestapelde dozen BE1024214B1 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2016/5958A BE1024214B1 (nl) 2016-12-22 2016-12-22 Werkwijzen voor het stapelen van dozen en reeksen van gestapelde dozen

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2016/5958A BE1024214B1 (nl) 2016-12-22 2016-12-22 Werkwijzen voor het stapelen van dozen en reeksen van gestapelde dozen

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1024214B1 true BE1024214B1 (nl) 2017-12-13

Family

ID=57838087

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2016/5958A BE1024214B1 (nl) 2016-12-22 2016-12-22 Werkwijzen voor het stapelen van dozen en reeksen van gestapelde dozen

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1024214B1 (nl)

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1997037545A1 (en) * 1996-04-11 1997-10-16 Chiquita Brands, Inc. Method and apparatus for ripening perishable products in a temperature-controlled room
WO1998001038A1 (fr) * 1996-07-04 1998-01-15 Liot R Procede de traitement de blanc d'oeuf liquide
WO2015022588A1 (en) * 2013-08-15 2015-02-19 Alan Garratt Produce ripening chamber

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1997037545A1 (en) * 1996-04-11 1997-10-16 Chiquita Brands, Inc. Method and apparatus for ripening perishable products in a temperature-controlled room
WO1998001038A1 (fr) * 1996-07-04 1998-01-15 Liot R Procede de traitement de blanc d'oeuf liquide
WO2015022588A1 (en) * 2013-08-15 2015-02-19 Alan Garratt Produce ripening chamber

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
ANONYMOUS: "Sanovo Egg White Powder Processing", 12 January 2005 (2005-01-12), XP002770698, Retrieved from the Internet <URL:http://www.hotcheers.com.tw/catalog/p2/EGG_WHITE_POWDER_PROCESSSIN.PDF> [retrieved on 20170530] *

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Rabeler et al. Kinetic modeling of texture and color changes during thermal treatment of chicken breast meat
US9046303B2 (en) Freeze-drying method and apparatus for the same
US9513067B2 (en) Convection based temperature assured packaging system
KR102060424B1 (ko) 강화된 마이크로웨이브 가열 시스템들 및 그 사용 방법들
US10258066B2 (en) Microwave sterilization or pasteurization transport carriers and system
Campañone et al. Mathematical modeling and simulation of microwave thawing of large solid foods under different operating conditions
Dag et al. Dielectric properties, effect of geometry, and quality changes of whole, nonfat milk powder and their mixtures associated with radio frequency heating
US20160221742A1 (en) Heat-able On-the-Go Food Products Apparatus and Method
Vega et al. Simulation of the convective drying process with automatic control of surface temperature
BE1024214B1 (nl) Werkwijzen voor het stapelen van dozen en reeksen van gestapelde dozen
Iqbal et al. Heat and mass transfer modeling for fruit drying: a review
Elmas et al. Drying kinetics behavior of turkey breast meat in different drying methods
JP7261743B2 (ja) 包装された物品のマイクロ波加熱を改善するためのエネルギー制御要素
US3971629A (en) Retorting tray
US3391466A (en) Freeze-drying
Panozzo et al. Standards for transport of perishable goods are still adequate?: Connections between standards and technologies in perishable foodstuffs transport
Jeantet et al. Handbook of food science and technology 2: food process engineering and packaging
Raaholt Influence of food geometry and dielectric properties on heating performance
De Baerdemaeker et al. Equipment considerations for sous vide cooking
Kumar Modelling intermittent microwave convective drying (IMCD) of food materials
AU2016232755C1 (en) Convection based temperature assured packaging system
Bubnovich et al. Numerical simulation of lyophilization of carrot slices at atmospheric pressure in a fluidized bed
ESCOBEDO‐AVELLANEDA et al. Analysis of the drying process of Mexican hot salsa using the characteristic curve model
Ferrua et al. Improving the design and efficiency of the forced-air cooling process of fresh strawberries using computational modeling
US2539726A (en) Tray

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Effective date: 20171213